Ημερολόγιο Γερμανίας

* του Τάσου Τέλλογλου

Η αγορά ομολόγων από τον νέο μόνιμο μηχανισμό για την σωτηρία των υπερχρεωμένων χωρών της Ευρώπης είναι το σημείο της συμφωνίας των χωρών μελών της ευρωζώνης που προκαλεί τους μεγαλύτερους πονοκεφάλους σε ψηφοφόρους των κυβερνητικών κομμάτων της Γερμανίας όπως έδειξε αυτοψία των «Νέων Φακέλων» σε τρία γερμανικά κρατίδια , εκ των οποίων ένα έχει κρίσιμες τοπικές εκλογές την επόμενη Κυριακή 27 Μαρτίου.

Αυτή την εβδομάδα οι ειδικοί επί του προϋπολογισμού εξήγησαν στους δύο κυβερνητικούς εταίρους της κυβέρνησης ότι η Γερμανία πρέπει να δανειστεί τουλάχιστον 25 δισεκατομμύρια ευρώ για να δανείσει, μέσω του EFSF ή του ESM την Ελλάδα.

 Όμως, κατ’ αυτόν, τον τρόπο συμβαίνει αυτό ακριβώς που δεν ήθελαν να συμβεί η κ Αγκελα Μέρκελ και ο υπουργός της επί των Οικονομικών Βολφγκανγκ Σόιμπλε. Ο κ.Σόιμπλε προγραμμάτιζε εφέτος και του χρόνου να μειώσει τα χρέη της Ομοσπονδίας στο 3%. Η ιδέα ήταν, ακόμα και μετά τη συμφωνία της περασμένης Παρασκευής, στο πλαίσιο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής, ότι χώρες όπως η Γερμανία και η Φινλανδία θα εγγυόταν με την αξιοπιστία τους («ΑΑΑ» από τους οίκους αξιολόγησης)χωρίς να αντλήσουν χρήματα από τις αγορές για να στηρίξουν τα αποθεματικά ταμεία. Αυτό δεν θα συμβεί, καθώς οι Γερμανοί φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν τελικά για τη διάσωση χωρών όπως η Ελλάδα.

Η Γερμανία διαπραγματεύεται τώρα με την Επιτροπή ώστε να μην συνυπολογισθεί το ποσό αυτό στο συνολικό χρέος, που αν ξεπεράσει το 3% σημαίνει ότι θα πληρώσει με βάση τη συμφωνία των υπουργών Οικονομικών και πρόστιμο. Έτσι, όμως, παρατηρούν πολλοί κυβερνητικοί βουλευτές, συνομιλητές των «Νέων Φακέλων» αυτή την εβδομάδα, γενικεύεται το φαινόμενο των «διπλών βιβλίων» οχι μόνο στις τράπεζες αλλά και στα κράτη. Με ότι κάτι τέτοιο βεβαίως μπορεί να συνεπάγεται για τα δημόσια οικονομικά της Ευρωζώνης. Τους ίδιους προβληματισμούς φαίνεται ότι έχουν και οι ψηφοφόροι .
Ο 60αρης κύριος με την κονκάρδα του μικρότερου κυβερνητικού κόμματος, των Ελευθέρων Δημοκρατών, στο πέτο, σηκώνεται στην προεκλογική εκδήλωση στο Λουντβιγκσμπούργκ, έξω από τη Στουτγκάρδη, ένα βράδυ, 48 ώρες μετά την κατ’ αρχήν συμφωνία των 17 στις Βρυξέλλες για να ρωτήσει αυτό που όλοι σκέφτονται: «Εντάξει να δώσουμε περισσότερο χρήματα για τις υπερχρεωμένες χώρες της Ευρώπης, αλλά θα τα πάρουμε πίσω;»

 Η Βάδη Βυττεμβέργη, το κρατίδιο ανάμεσα στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ελβετία, είναι έδρα εργοστασίων τριών από τις ισχυρότερες αυτοκινητοβιομηχανίες της χώρας (Μερσεντές, Πόρσε , Οπελ), δεκάδων ερευνητικών κέντρων και συνώνυμη της εφευρετικότητας και του εξαγωγικού προσανατολισμού των Γερμανών μικρομεσαίων. Το κρατίδιο κυβερνάται επί 57 συναπτά χρόνια από κεντροδεξιές κυβερνήσεις ,αλλά η επικράτηση των κομμάτων της κας Μέρκελ και του αντικαγκελαρίου Βεστερβέλλε δεν είναι βέβαιη στην αναμέτρηση της 27ης Μαρτίου.

Στην Γερμανία όταν θέλουν να πουν ότι κάποιος είναι «σφιχτός» στις δαπάνες του λένε ότι κατάγεται από εδώ. Το εν λόγω κρατίδιο, μαζί με την Εσση και τη Βαυαρία, συγκαταλέγεται στα τρία κρατίδια που πληρώνουν για τα υπόλοιπα 13 της γερμανικής ομοσπονδίας, σε ένα σύστημα εσωτερικών πληρωμών που υποτίθεται ότι διασφαλίζει την ισόρροπη ανάπτυξη (Landerfinanzausgleich). Πρόσφατα, όμως, ανακοίνωσαν ότι θα προσφύγουν στο συνταγματικό δικαστήριο για να μειωθούν οι πληρωμές τους προς τους υπόλοιπους 13. Και εύλογα γεννάται το ερώτημα: Είναι δυνατόν να πληρώσουν και για όσους δεν τα καταφέρνουν στην Ευρώπη, όπως η Ελλάδα;

 Ο ευρωβουλευτής των Ελευθέρων Δημοκρατών Μιχαέλ Τόηρερ, που μιλάει στην προεκλογική συγκέντρωση του Λουντβιγκσμπουργκ, λέει ότι «αυτό είναι πολύ δύσκολο να εξηγηθεί και να γίνει δεκτό, αν στις χώρες που παίρνουν τα χρήματα τα πράγματα είναι καλύτερα για τους πολίτες απ’ ότι στις χώρες που πληρώνουν...». Με απλά λόγια στη Βάδη Βυττεμβέργη οι φοιτητές πληρώνουν 600 ευρώ το εξάμηνο δίδακτρα ,αλλά το Βερολίνο που επιδοτείται από τη Βάδη Βυττεμβέργη παρέχει στους φοιτητές του το δικαίωμα να σπουδάζουν δωρεάν. «Αυτό δεν μπορείτε να το εξηγήσετε σε κανέναν άνθρωπο εδώ και να τον πείσετε ότι πρέπει να πληρώσει και για τις υπερχρεωμένες χώρες…».

Για αυτό το λόγο η κ. Μέρκελ θέλει να προωθήσει κοινές πολιτικές στις αμοιβές, τις συντάξεις, την παραγωγικότητα, πολιτικές που αργότερα ίσως να επεκταθούν και σε αλλους τομείς. Αλλά είναι όλο και πιο δύσκολο να πείσει ακόμα και ψηφοφόρους των αντιπάλων της οτι εχει νόημα η χρηματοδότηση χωρών που δεν ακολουθούν τις γερμανικές αρετές στα δημόσια οικονομικά τους.

Οχι μακριά απο την συγκέντρωση των μικροεπιχειρηματιών, η «πράσινη» Μπριγκίττε Λές, πρόεδρος της κοινωνικής επιτροπής της τοπικής Βουλής, λέει ότι «κοινωνική πολιτική χωρίς επαρκή χρηματοδότηση δέν είναι σοβαρή πολιτική και αυτό ισχύει και για τις χώρες που ζητούν την βοήθειά μας».Οι «πρασινοι» εδώ μπορεί - εξ αιτίας του ατυχήματος της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία - να κερδίσουν στις εκλογές τετοιο ποσοστό που να αντικαταστήσουν με τους σοσιαλδημοκράτες την κεντροδεξιά κυβέρνηση.

Για τους οπαδούς της Αγκελα Μέρκελ, που περιμένουν να την ακούσουν στην εκλογική περιφέρεια του υπουργού Οικονομικών Βόλφκανγκ Σόιμπλε, στο Οφεμπουργκ, η ενίσχυση της Ελλάδας είναι απαράδεκτη. Αλλά και για τους λίγους που αντιλαμβάνονται το νόημά της για την σωτηρία του ευρώ, η χρησιμοποίηση χρημάτων των Γερμανών φορολογουμένων «θα είχε νόημα μόνο αν η Ελλάδα αλλάξει την πολιτική της».

 Ο Έλληνας ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης, που εκλέγεται σε ένα από τα κρατίδια της Γερμανίας που ζουν από τη βοήθεια της Βάδης Βυττεμβέργης, το Ζάαρλαντ, λέει σε μία συνομιλία του μαζί μας ότι «η Γερμανία θα πρέπει να συνηθίσει στην ιδέα πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ήδη μια ένωση μεταβιβαστικών πληρωμών».

O Χατζημαρκακης προέβλεψε μιλώντας στους «Νέους Φακέλους» ότι η Ελλάδα θα «κουρέψει» το χρέος της τα ασφαλιστικά ταμεία θα τα αφήσουμε έξω και οι συστημικές τράπεζες πρέπει να δια-σω-θούν όμως πάρα πολλές τράπεζες θα έχουν πρόβλημα μετά από αυτό μετά από τέτοιο κούρεμα Τι νομίζετε γιατί ο κύριος Σαρκοζί ήταν για τη διάσωση του ευρώ τότε ;Επειδή οι γαλλικές τράπεζες είχαν τα διπλάσια από αυτά που είχαν οι Γερμανοί τότε μέσα οι Γάλλοι δε θέλουν να μιλήσουν για το κούρεμα όμως δεν έχουμε άλλη επιλογή»

Αναρτήθηκε από: Τάσος Τέλλογλου, στις , Σχόλια για το άρθρο

Archive