Τα υποβρύχια και ο Βασιλάκος...

του Τάσου Τέλλογλου

Η χθεσινή εμφάνιση του Ευάγγελου Βασιλάκου στους ΝΕΟΥΣ ΦΑΚΕΛΟΥΣ απάντησε σε κάποια ερωτήματα, δημιούργησε όμως και κάποια άλλα, που έμειναν αναπάντητα. Κάποια αφορούν στον ίδιο ή καλύτερα στην κυβέρνηση που είχε υπηρετήσει επί 3,5 χρόνια (που πλήρωσε σε τράπεζες για να …πληρώσει προμηθευτές που τελικά δεν …πλήρωσε) και κάποια αλλά αφορούν τους πολιτικούς.

Ο κ. Βασιλάκος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να εκχωρήσει το περιουσιακό στοιχείο των ναυπηγείων Σκαραμαγκά αλλά δεν θέλησε να δεχθεί ότι η πραγματική αξία του Ναυπηγείου χωρίς τις πολεμικές παραγγελίες ήταν μηδέν. Εξήγησε γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση δεν παραλάμβανε τον «Παπανικολή»,αλλά παραδέχθηκε ότι δεν υπήρχε νομική βάση για να το κάνει αυτό, ο έστι μεθερμηνευόμενο ότι στην περίπτωση προσφυγής της Thyssen στο διαιτητικό δικαστήριο, το δημόσιο και θα πλήρωνε και θα κινδύνευε να μείνει χωρίς επενδυτή στα Ναυπηγεία.

Διότι όταν τα Ναυπηγεία πουλήθηκαν από την Thyssen Krupp στον Ισκαντάρ Σάφα και την Abu Dhabi Mar, πουλήθηκαν από τους Γερμανούς και όχι από το ελληνικό δημόσιο. Το δημόσιο είχε τρεις άλλες επιλογές. Ή να αποδεχθεί την επιλογή των Γερμανών που είχαν πουλήσει και το μητρικό τους ναυπηγείο στην εταιρία των Εμιράτων, ή να κλείσει το ναυπηγείο. Η τρίτη επιλογή –και πιο δύσκολη - για την οποία υπάρχουν ενδείξεις ότι ο κ. Βενιζέλος δεν την έβλεπε με …κακό μάτι αλλά και ότι ό κ. Βασιλάκος την προέταξε μέχρι την αποχώρησή του από το Υπουργείο Άμυνας, ήταν η συγχώνευση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, μία λύση που θα ήταν η πλέον βιώσιμη με τη συμμετοχή των δύο μετόχων που συμμετέχουν σήμερα στις δύο διαφορετικές επιχειρήσεις.

Υπό τις συνθήκες που είχαν διαμορφωθεί στα τέλη του 2009, η συμφωνία που διαπραγματεύτηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν η μόνη δυνατή σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό το ομολόγησε και ο ίδιος ο κ Βασιλάκος.

Και η τιμή, στην οποία την διαπραγματεύτηκε; Εδώ πραγματικά οι δύο Βαγγέληδες έχουν διαφορετική προσέγγιση που σύμφωνα με πληροφορίες των ΝΕΩΝ ΦΑΚΕΛΩΝ απέχουν 175 εκ ευρώ και κατά δύο καινούργια υποβρύχια του παλαιού τύπου 209. Ο Βασιλάκος είπε ότι κατά τη γνώμη του το τίμημα ήταν υψηλό. Έτσι ξαναγυρνάμε στην ερώτηση για το προπατορικό αμάρτημα της ελληνικής διοίκησης: είναι πιο υψηλό το κόστος του να μην προχωράς – έστω και αν δεν φταις εσύ, όπως υποστηρίζει ο Ευάγγελος Βασιλάκος – από το κόστος του να προχωράς χωρίς να έχεις την καλύτερη – οικονομικά – λύση;

Αναρτήθηκε από: Τάσος Τέλλογλου, στις , Σχόλια για το άρθρο

Με την κάμερα στο νοσοκομείο...

* της Μαριάννας Κακαουνάκη 

Θυμάμαι πολύ χαρακτηριστικά τις πρώτες συναντήσεις που είχαμε με την Διοίκηση του Ιπποκρατείου το περασμένο Οκτώβρη. Οι άνθρωποι ήταν ευγενικοί και πρόθυμοι να μας βοηθήσουν ήταν όμως συγκρατημένοι. Προσπαθούσαν να μην το δείξουν αλλά είμαι σίγουρη πως ένιωθαν ανασφάλεια. Τις επόμενες ημέρες οι υποψίες μου επιβεβαιώθηκαν: «Γιατί διαλέξατε το Ιπποκράτειο;» «κάτι θα έχετε βρει για το νοσοκομείο! Σίγουρα έχετε κάποια καταγγελία». Σε οποίον υπάλληλο και να μιλούσα, είχε και από ένα σενάριο για τον λόγο που είχαμε επιλέξει το συγκεκριμένο νοσοκομείο. Το ότι η επιλογή ήταν τυχαία, αφού τα προβλήματα που θέλαμε να αναδείξουμε είναι προβλήματα του Συστήματος Υγείας γενικότερα, απλά δεν έπειθε.

Ήμασταν τυχεροί όμως γιατί η διοίκηση μας εμπιστεύτηκε και δέχτηκε την πρόταση μας να περάσουμε όσο διάστημα χρειαστεί στο νοσοκομείο με τις κάμερες τις εκπομπής. Η συμφωνία ήταν ότι εμείς έχουμε την άδεια αλλά το εάν θα μας μιλήσουν οι υπάλληλοι ήταν -προφανώς- καθαρά προσωπική απόφαση του καθενός.

Χρειάστηκε πάνω από ένα μήνα συνεχών επισκέψεων χωρίς κάμερες στα γραφεία, στις κλινικές, στις εφημερίες, για να μας μάθουν, να συνηθίσουν την παρουσία μας, να μας εμπιστευθούν και να αρχίσουν σιγα σιγα να μας μιλάνε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Την ημέρα βέβαια που η κάμερα της εκπομπής πέρασε την πύλη του νοσοκομείου όλα άλλαξαν! "Α! Αυτά που είπαμε, τα είπαμε μεταξύ μας! Δεν θέλω να βγω στην τηλεόραση". Κάποιοι δεν άλλαξαν ποτέ γνώμη, κάποιοι άλλοι έκαναν την υπέρβαση και δεχτήκαν να τους “τραβήξουμε” εν ώρα εργασίας. Δεν ήταν απλό. Οι άνθρωποι αυτοί είτε διοικητικοί υπάλληλοι είτε νοσηλευτές ή γιατροί , όλοι τους ανεξαιρέτως έχουν πολύ απαιτητικές δουλειές πιεσμένα ωράρια και σε καμιά περίπτωση δεν ήθελαν να νιώσουν ¨ηθοποιοί”. Προσπαθήσαμε όμως να κάνουμε την παρουσία μας όσο πιο διακριτική γίνεται και μετά από αρκετές ώρες εγγραφής αρχίσαμε να βλέπουμε τους ανθρώπους να λειτουργούν μπροστά στην κάμερα όπως ακριβώς και χωρίς αυτή.

 Το πιο δύσκολο όμως κομμάτι ήταν τα γυρίσματα σε χώρους που βρίσκονταν οι ασθενείς. Οποίος έχει περάσει έστω και λίγες ώρες στο νοσοκομείο είτε ως ασθενής ή συνοδεύοντας κάποιον δικό του, ξέρει πολύ καλά πως το τελευταίο πράγμα που θέλει είναι και μια τηλεοπτική κάμερα να τον τραβάει. Θυμάμαι πως στην εφημερία της 1ης Δεκεμβρίου, ανά 10 λεπτά ενημερώναμε τον κόσμο που συνεχώς έμπαινε στον χώρο υποδοχής για το ποιοι είμαστε, τι κάνουμε και βεβαίως ότι εάν κάποιος δεν ήθελε να τον τραβήξουμε θα έπρεπε να μας το πει. Οι αντιδράσεις τους πολλές και διαφορετικές: Κάποιοι ενοχλήθηκαν, κάποιοι θύμωσαν που ήμασταν εκεί, άλλοι έβλεπαν την κάμερα ως μοναδική και χρυσή ευκαιρία να κάνουν την καταγγελία τους.

Τα γυρίσματα κράτησαν τελικά τρεις εβδομάδες. Γυρίσαμε στο γραφείο με περίπου 40 ώρες υλικό. Μέσα σε μια τηλεοπτική ώρα θα έπρεπε να χωρέσουμε όλα τα προβλήματα, τις αδυναμίες αλλά και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες όλου του προσωπικού του Ιπποκρατείου σε ένα πραγματικά δύσκολο έργο που κάποιες στιγμές μοιάζει ακατόρθωτο. Κυρίως όμως έπρεπε να χωρέσουμε την απόγνωση που νιώθουν οι ασθενείς μπαίνοντας σε ένα νοσοκομείο που πολλές φορές δεν είναι σε θέση να τους προσφέρει ούτε καν τα βασικά.

* Η Μαριάννα Κακαουνάκη είναι η δημοσιογράφος που ερεύνησε μαζί με τον Τάσο Τέλλογλου την κατάσταση του Ε.Σ.Υ. περνώντας τέσσερις εβδομάδες προσυνεντεύξεων και έρευνας και τρεις εβδομάδες γυρισμάτων στο Ιπποκράτειο Αθηνών. 

* ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΦΑΚΕΛΩΝ "Τρεις εβδομάδες και μία εφημερία"

* ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΥ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕ ΣΤΟΝ ΤΑΣΟ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΓΥΡΙΣΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Αναρτήθηκε από: Μαριάννα Κακαουνάκη, στις , Σχόλια για το άρθρο

Ένας μήνας στο Ιπποκράτειο Αθηνών...

*του Τάσου Τέλλογλου

Με την Μαριάννα Κακαουνάκη και τους Χρήστο Αραμπατζή και Θοδωρή Κωνσταντίνου περάσαμε ένα μήνα στο Ιπποκράτειο, όπου η διοίκηση του νοσοκομείου και οι διευθυντές των κλινικών μας έδωσαν απεριόριστη πρόσβαση στην καθημερινότητά τους. Αυτή η πρόσβαση μας απέδειξε ότι ακόμη και αν πετύχει η πολιτική λιτότητας του Ανδρέα Λοβέρδου στο νοσοκομείο των 80 εκατομμυρίων τον χρόνο - τόσο στοιχίζει η περίθαλψη στο Ιπποκράτειο - λίγα θα αλλάξουν, αφού όσοι περισσότεροι ασθενείς θεραπεύονται στο Ιπποκράτειο, τόσο πιο πολύ μπαίνει μέσα το νοσοκομείο. Για τρεις λόγους:

- Οι τιμές των εξετάσεων και των νοσηλείων έχουν καθοριστεί τη δεκαετία του '90 (αρχές και τέλος) με αποτέλεσμα όσοι περισσότεροι ασθενείς χρησιμοποιούν τις Υπηρεσίες του νοσοκομείου, τόσο περισσότερο να μπαίνει το νοσοκομείο μέσα.

- Μεγάλες «περιοχές» υπηρεσιών του νοσοκομείου (συλλογή -διακίνηση αίματος προς ιδιωτικές κλινικές, αγορά υλικών πλάσματος κ.α.) μένουν ακοστολόγητα για τους «άλλους» και επιβαρύνουν το «Ιπποκράτειο» και κατ' επέκταση το Δημόσιο.

- Η διαχείριση της κίνησης των ασθενών δεν γίνεται από το νοσοκομείο, αλλά από τους γιατρούς.

Την κατάσταση κάνει λίγο χειρότερη το γεγονός ότι το ΙΚΑ ως το τέλος των «γυρισμάτων» μας, είχε πληρώσει στο Ιπποκράτειο τον Ιανουάριο του 2010 μαζί με ένα πρόσθετο μικρό ποσό. Μόνο αυτό ήταν που «έφτασε» στα ταμεία του Ιπποκρατείου τις τελευταίες μέρες πρίν από την εκπνοή του χρόνου.

Στο θέμα της υποκοστολόγησης τώρα, κάποιος θα μπορούσε να αντιτείνει ότι θα επιβαρυνθούν τα ταμεία αν ανατιμολογηθούν οι υπηρεσίες. Αν αναπροσαρμοστούν ωστόσο υπηρεσίες και νοσήλεια, τότε τα ταμεία θα βρεθούν πραγματικά μπροστά στην εικόνα του τι μπορούν να πληρώσουν και τι όχι αλλά και που χρειάζεται να κάνουν περικοπές στις τιμές των υλικών, όπως συνέβη στα υλικά επεμβατικής καρδιολογίας, όπου σε ένα μόλις χρόνο εξ αιτίας της μονομερούς απόφασης του ΙΚΑ να κατεβάσει τις τιμές 2,5 φορές …πάνω από τις ευρωπαϊκές τιμές (πριν ήταν …5 φορές πάνω) το νοσοκομείο εξοικονόμησε 3,5 εκ ευρώ.

Αναρτήθηκε από: Τάσος Τέλλογλου, στις , Σχόλια για το άρθρο

Archive