Ένας μήνας στο Ιπποκράτειο Αθηνών...

*του Τάσου Τέλλογλου

Με την Μαριάννα Κακαουνάκη και τους Χρήστο Αραμπατζή και Θοδωρή Κωνσταντίνου περάσαμε ένα μήνα στο Ιπποκράτειο, όπου η διοίκηση του νοσοκομείου και οι διευθυντές των κλινικών μας έδωσαν απεριόριστη πρόσβαση στην καθημερινότητά τους. Αυτή η πρόσβαση μας απέδειξε ότι ακόμη και αν πετύχει η πολιτική λιτότητας του Ανδρέα Λοβέρδου στο νοσοκομείο των 80 εκατομμυρίων τον χρόνο - τόσο στοιχίζει η περίθαλψη στο Ιπποκράτειο - λίγα θα αλλάξουν, αφού όσοι περισσότεροι ασθενείς θεραπεύονται στο Ιπποκράτειο, τόσο πιο πολύ μπαίνει μέσα το νοσοκομείο. Για τρεις λόγους:

- Οι τιμές των εξετάσεων και των νοσηλείων έχουν καθοριστεί τη δεκαετία του '90 (αρχές και τέλος) με αποτέλεσμα όσοι περισσότεροι ασθενείς χρησιμοποιούν τις Υπηρεσίες του νοσοκομείου, τόσο περισσότερο να μπαίνει το νοσοκομείο μέσα.

- Μεγάλες «περιοχές» υπηρεσιών του νοσοκομείου (συλλογή -διακίνηση αίματος προς ιδιωτικές κλινικές, αγορά υλικών πλάσματος κ.α.) μένουν ακοστολόγητα για τους «άλλους» και επιβαρύνουν το «Ιπποκράτειο» και κατ' επέκταση το Δημόσιο.

- Η διαχείριση της κίνησης των ασθενών δεν γίνεται από το νοσοκομείο, αλλά από τους γιατρούς.

Την κατάσταση κάνει λίγο χειρότερη το γεγονός ότι το ΙΚΑ ως το τέλος των «γυρισμάτων» μας, είχε πληρώσει στο Ιπποκράτειο τον Ιανουάριο του 2010 μαζί με ένα πρόσθετο μικρό ποσό. Μόνο αυτό ήταν που «έφτασε» στα ταμεία του Ιπποκρατείου τις τελευταίες μέρες πρίν από την εκπνοή του χρόνου.

Στο θέμα της υποκοστολόγησης τώρα, κάποιος θα μπορούσε να αντιτείνει ότι θα επιβαρυνθούν τα ταμεία αν ανατιμολογηθούν οι υπηρεσίες. Αν αναπροσαρμοστούν ωστόσο υπηρεσίες και νοσήλεια, τότε τα ταμεία θα βρεθούν πραγματικά μπροστά στην εικόνα του τι μπορούν να πληρώσουν και τι όχι αλλά και που χρειάζεται να κάνουν περικοπές στις τιμές των υλικών, όπως συνέβη στα υλικά επεμβατικής καρδιολογίας, όπου σε ένα μόλις χρόνο εξ αιτίας της μονομερούς απόφασης του ΙΚΑ να κατεβάσει τις τιμές 2,5 φορές …πάνω από τις ευρωπαϊκές τιμές (πριν ήταν …5 φορές πάνω) το νοσοκομείο εξοικονόμησε 3,5 εκ ευρώ.

Αναρτήθηκε από: Τάσος Τέλλογλου, στις , Σχόλια για το άρθρο

Comments

Add your commentsArchive