Συνάντηση με τον ΥΠΕΞ των Σκοπίων..

Του Τάσου Τέλλογλου

Ήταν η δεύτερη φορά που οι «Νέοι Φάκελοι» συναντιόντουσαν με τον Αντόνιο Μιλόσοσκι, Υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ. Ο Μιλοσόσκι είναι ένας άνθρωπος που μιλάει με χαμηλή φωνή, έχει επιχειρήματα αλλά δεν γνωρίζει τη χώρα μας όπως άλλωστε και οι περισσότεροι πολιτικοί της γειτονικής χώρας.

Στο ισόγειο του κτιρίου που στεγάζει το γραφείο του , στο υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος υπάρχουν, όπως στα υπουργεία Εξωτερικών των περισσότερων χωρών του κόσμου, φωτογραφίες των προκατόχων του όπως του Φέρτσκοφσκι, του Τσερβένκοφσκι (υπέγραψε την ενδιάμεση συμφωνία) και του πρώτου ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, του θρυλικού καθηγητή Ντένκο Μαλέσκι (σσ. που αντιμετώπισε όλα τα αρχικά ελληνικά καπρίτσια του στυλ «η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική»). Οι άνθρωποι αυτοί, ο καθένας με τον τρόπο του, συνέβαλαν στο να βελτιωθούν οι σχέσεις της χώρας με την ΠΓΔΜ (ενδιάμεση συμφωνία, συμφωνία για τα διαβατήρια της ΠΓΔΜ χωρίς σλαβόφωνα τοπωνύμια στην Ελλάδα κ.α).

Ο Μιλόσοσκι, παρά το γεγονός ότι είναι ένας από τους πιο μακρόβιους ΥΠΕΞ της χώρας του, δεν έχει καταφέρει κάτι χειροπιαστό ακόμα. Σε ένα χρόνο και κάτι έχουν και πάλι εκλογές στα Σκόπια.

Όταν παίρνεις μία από αυτές τις συνεντεύξεις σημασία έχει τι σου λένε οι συνεργάτες του υπουργού πριν και μετά από αυτήν. Συνάντησα, λοιπόν, ανθρώπους που σε κάθε ευκαιρία μου επαναλάμβαναν ότι δεν κατανοούν γιατί πρέπει να αλλάξουν την συνταγματική ονομασία της χώρας τους ενώ και ο Μιλόσοσκι δεν βρήκε καλά λόγια να πει για την σύνθετη ονομασία, θεωρώντας και το ΠΓΔΜ, ένα είδος σύνθετης ονομασίας.

Αν μέναμε εκεί θα έφευγα από τα Σκόπια πιστεύοντας ότι και το 2011, μετά από 20 χρόνια στις σχέσεις των δύο χωρών, το βασικό πρόβλημα δεν θα λυθεί. Αλλά ο Μιλόσοσκι, με αρκετή ειλικρίνεια, είπε όταν του ετέθη το ερώτημα, ότι ο χρόνος δεν δουλεύει υπέρ της χώρας του και συμπλήρωσε «ούτε και υπέρ της δικής σας».

Οι βόρειοι γείτονες θέλουν να μπουν …χθες στο ΝΑΤΟ και θεωρούν ότι το πρώτο 6μηνο του 2011 θα ήταν ο καλύτερος χρόνος για να λυθεί το θέμα της ονομασίας. Αναρωτιούνται όμως, αν η οικονομική κρίση θα διευκόλυνε την ελληνική κυβέρνηση για να κάνει χειρισμούς που θα οδηγούσαν σε μια λύση.

Αναρτήθηκε από: Τάσος Τέλλογλου, στις , Σχόλια για το άρθρο

Comments

 • ΠΜ
  Το σχόλιο που προηγήθηκε, είναι όντως του κ. Τέλλογλου; Μου κάνει εντύπωση, γιατί γράφει το ονομά του με ένα λάμδα, ενώ στο κυρίως κείμενο το γράφει με δύο. Αν όντως ο κ. Τέλλογλου απάντησε στον κ. Κακαγιάννη, θα μπορούσε να απαντήσει και στο ερώτημά μου; Είναι όντως 129 οι χώρες που αναγνωρίζουν το συνταγματικό όνομα των γειτόνων;
 • Κακαγιάννης Δημήτριος
  Κύριε Τέλογλου σας ευχαριστώ για την απάντηση. Για τους σλαβόφωνους έλληνες της Μακεδονίας είμαστε περήφανοι και οι προσφορά τους στον μακεδονικό αγώνα ήταν μεγάλη. Άλλωστε το σχόλιο μου πάνω σε αυτό το θέμα ήταν ξεκάθαρο. Με την απάντηση σας, θέτετε μια ρεαλιστική βάση στο θέμα των πολιτικών προσφύγων του εμφυλίου, που όντως είναι κάποιες δεκάδες χιλιάδες και όχι πολλές εκατοντάδες χιλιάδες όπως ισχυρίζεται η σκοπιανή ηγεσία. Εμείς θέσαμε από την δικιά μας πλευρά την βάση για την γεφύρωση των διαφορών, από την άλλη πλευρά όμως δεν μπήκε ούτε ένα λιθαράκι και ο αλυτρωτισμός έχει επεκταθεί και εντατικοποιήθηκε τα χρόνια διακυβέρνησης του Γκρουέφσκι. Η γέφυρα πρέπει λοιπόν να στηθεί από όλους, το να παρουσιάζουμε τα πράγματα μονόπλευρα και με μια διάθεση συμπάθειας προς τους σλάβους των Σκοπίων δεν σημαίνει πως θα λύσει και το πρόβλημα. Δυστυχώς όμως οι συζητήσεις με σκοπιανούς δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας καθώς από την δικιά τους πλευρά δεν υπάρχει η αντίστοιχη διάθεση και λογική.
 • Τάσος Τέλογλου
  @Kακαγιάννη: Φυσικά για να λύσεις ενα πρόβλημα πρέπει να μπείς στα "παπούτσια" του "αλλου" οχι αναγκαστικά να μετακινηθείς απο τη θέση σου που είναι η σύνθετη ονομασία και είναι η σωστη, η ΜακΕδονία είναι μια περιοχή που εκτέινεται σε τρείς χώρες (Ελλάδα, ΠΓΔΜ, Βουλγαρία) . Οι πρόσφυγες που φύγανε μετά τον εμφύλιο ηταν δεκάδες χιλιάδες , οι απόγονοί τους σήμερα στα Σκόπια είναι περισσότεροι .Η καλλιέργεια της γλώσσας και της κουλτούρας δέν εχουν αναγκαστικά σχεση μονοδιάστατη με την εθνική συνείδηση .Δέν νομίζω οτι σαν χώρα εχουμε κάποιο λόγο να ανησυχούμε αν ακούγονται σλαύικα στα βορρά της χώρας .Θα μποούσε να είναι και μία γεφυρά μας με τους βόρειους γειτονές μας .
 • ΠΜ
  κ. Τέλλογλου, ο κ. Μιλόσοσκι ισχυρίζεται πως 129 μέλη του ΟΗΕ αναγνωρίζουν τη χώρα του με τη συνταγματική της ονομασία. Ποτέ όμως δεν έχουν δώσει στοιχεία που να το αποδεικνύουν. Εσείς, γνωρίζετε ποιες χώρες είναι αυτές; Αν όχι, μπορείτε να βρείτε σχετκή λίστα από επίσημη πηγή; Σε αρκετούς έχει δημιουργηθεί η εντύπωση πως ο ισχυρισμός τους δεν ευσταθεί.
 • Δημήτριος Κακαγιάννης
  Ο κ. Μιλοσόσκι άλλες φορές δείχνει διαλλακτικός στις θέσεις του και άλλες φορές μιλάει ως υπερεθνικιστής και ο πραγματικός του εαυτός είναι με μεγάλη βεβαιότητα ο δεύτερος. Εμείς όμως έχουμε αλλάξει πολύ, σήμερα οι θέσεις όλων των πολιτικών αρχηγών και κατ’ επέκταση όλου του ελληνικού λαού της δεκαετίας του 90’, παρουσιάζονται ως γραφικές ως καπρίτσια. Είναι κρίμα που προσπαθούμε να ισοπεδώσουμε έτσι απλά τα πραγματικά πιστεύω του ελληνικού λαού. Παρουσιάζοντας μονοδιάστατα τα θέλω και τις απαιτήσεις των γειτόνων μας με μια νότα κατανόησης και συμπάθειας ώστε να μειώσουμε τις δικές μας αρχές και αξίες. Το ρεπορτάζ σας αφήνει πολλές λάθος και αναπάντητες εντυπώσεις. Η κυβέρνηση των Σκοπίων ισχυρίζεται πως οι σλαβόφωνοι που εγκατέλειψαν την Ελλάδα κατά τον εμφύλιο είναι εκατοντάδες χιλιάδες, οι αριθμοί αυτοί δεν έχουν όμως καμία σχέση με την πραγματικότητα. Οι αριθμοί αυτοί γοητεύουν τους 1.300000 σλάβους των Σκοπίων, αλλά είναι τόσο αναληθείς που καταρρίπτονται από μόνοι τους, δηλαδή αν δεν έρχονταν οι σλαβόφωνοι της Ελλάδος οι σλάβοι των Σκοπίων θα ήταν μειονότητα σε ένα κράτος όπου θα κυριαρχούσε το αλβανικό στοιχείο; Άλλωστε και η ιστορική έρευνα δίνει στοιχεία για τους πολιτικούς πρόσφυγες εκείνης της εποχής που δεν έχουν καμία σχέση με τους ισχυρισμούς των σκοπιανών. Επίσης το σχόλιο του κ. Μιλοσόσκι για τον πολιτισμικό πλούτο τον κατοίκων του Λουτρακίου(Πόζαρ) και η προβολή της συμπαθέστατης γιαγιάς που μιλούσε την σλαβική στο τέλος του ρεπορτάζ σας, θα μπορούσαν να δώσουν την εντύπωση σε κάποιον ο οποίος δεν ζει στην Μακεδονία πως οι ισχυρισμοί των σκοπιανών είναι σωστοί και πως οι κάτοικοι της Μακεδονίας είναι σκοπιανοί. Κάτι τέτοιο όμως θα αποτελούσε ύβρις στην μνήμη όλων των σλαβόφωνων ελλήνων Μακεδονομάχων, όσο όμως και στους σύγχρονους σλαβόφωνους έλληνες της Μακεδονίας που γελάνε με τις αιτιάσεις των σκοπιανών. Θίγει όμως και τους ελληνόφωνους ντόπιους Μακεδόνες όσο όμως και το προσφυγικό στοιχείο της Μακεδονίας. Αυτά ήθελα να προσθέσω ως σχόλιο στο ρεπορτάζ σας και αν θέλετε να ασχοληθείτε και με το ντόπιο στοιχείο της Μακεδονίας, ευχαρίστως να σας βοηθήσω ως γηγενής Μακεδόνας. Με εκτίμηση Δ.Κ
 • Ν. Πρωτοπόρος
  Τάσο Nα δεις την ταινία "το Κόκκινο άλογο" είναι παρτιζάνικη από αυτές που συμπαθούν να βλέπουν οι Γιουγκοσλάβοι, μπας και καταλάβεις ότι δεν ξέρεις τίποτα.

Add your commentsArchive