Τάσος Τέλλογλου

Τάσος Τέλλογλου

Ο Τάσος Τέλλογλου παρουσίασε τον Οκτώβριο του 2004 το πρώτο του ρεπορτάζ για τους «ΦΑΚΕΛΟΥΣ». Μέχρι το 2007 διετέλεσε αρχισυντάκτης της εκπομπής.

Ο Τάσος Τέλλογλου παρουσίασε τον Οκτώβριο του 2004 το πρώτο του ρεπορτάζ για τους «ΦΑΚΕΛΟΥΣ» — ένα ερευνητικό πορτρέτο του προπονητή των χρυσών Ολυμπιονικών Κεντέρη και Θάνου, Χρήστου Τζέκου. Μέχρι το 2007 διετέλεσε αρχισυντάκτης της εκπομπής. Για την τηλεοπτική χρονιά 2007-08 του απονεμήθηκε το βραβείο του καλύτερου τηλεοπτικού ρεπορτάζ για την μεγάλη του έρευνα για τα «μαύρα ταμεία» της SIEMENS και το πολιτικό χρήμα στην Ελλάδα. Δύο χρόνια νωρίτερα, ένα ρεπορτάζ του για τις συνέπειες της χρήσης φυτοφαρμάκων από Έλληνες αγρότες είχε προταθεί για το ίδιο βραβείο. Εννέα χρόνια νωρίτερα είχε κερδίσει το ίδιο βραβείο για την αποκαλυπτική έρευνά του σε σχέση με τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στη ΔΕΗ Πτολεμαΐδας. Πριν από τους «ΦΑΚΕΛΟΥΣ» παρουσίαζε την εκπομπή «Κόκκινο Πανί» για τον ΑΝΤ1 και τις σειρές μηνιαίων ντοκιμαντέρ «Μόνιτορ» και «Στριπτίζ» που προβάλλονταν από τη ΝΕΤ. Η εκπομπή «Στριπτίζ» απέσπασε μάλιστα το ελληνικό βραβείο καλύτερης κοινωνικής εκπομπής για τη χρονιά 2003 αλλά και ένα διεθνές βραβείο στην ίδια κατηγορία.

Το 1998 συναντήθηκε για πρώτη φορά τηλεοπτικά με τον Αλέξη Παπαχελά και τον Παύλο Τσίμα, στην εκπομπή του MEGA «Μαύρο Κουτί». Το 1999, η συνεργασία αυτή του χάρισε ένα ακόμη τηλεοπτικό βραβείο για την καλύτερη δημοσιογραφική εκπομπή. Στην δεκαετία του 1990 εργάστηκε ως ανταποκριτής στη Γερμανία για την εφημερίδα «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» αλλά και τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA CHANNEL. Την ίδια περίοδο κάλυψε για την ελληνική τηλεόραση την κρίση στα Βαλκάνια. Ο Τάσος Τέλλογλου ξεκίνησε την καριέρα του ως ρεπόρτερ της εφημερίδας «Η ΠΡΩΤΗ» το 1986 και από τότε έχει δημοσιεύσει άρθρα του σε πολλά έντυπα, μεταξύ των οποίων η εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» και η εβδομαδιαία free press «Athens Voice».

Έχει σπουδάσει Νομικά στην Αθήνα και Ιστορία και Λογοτεχνία στο Βερολίνο. Το 1996 έγραψε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο Η γερμανική πολιτική στον γιουγκοσλαβικό χώρο (Πόλις), το 2002 σε συνεργασία με τον Αλέξη Παπαχελά το βιβλίο «Φάκελος 17 Νοέμβρη» (ΕΣΤΙΑ) και τον Σεπτέμβριο του 2004 έγραψε το βιβλίο με τον τίτλο «Η Πόλη των Αγώνων» (ΕΣΤΙΑ). Το τελευταίο του βιβλίο εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2009 με τον τίτλο «Φάκελος SIEMENS: Το δίκτυο» (ΣΚΑΪ). Οι έρευνές του δημοσιεύονται στην εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ενώ σχόλιά του παρουσιάζονται και στην ιστοσελίδα www.protagon.gr