Αλέξης Παπαχελάς

Αλέξης Παπαχελάς

Ο Αλέξης Παπαχελάς είναι ο εμπνευστής των «ΦΑΚΕΛΩΝ» και διευθυντής της εφημερίδας «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ».

Ο Αλέξης Παπαχελάς είναι ο δημιουργός των «ΦΑΚΕΛΩΝ» και διευθυντής της εφημερίδας «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ». Στην πρώτη εκπομπή των «ΦΑΚΕΛΩΝ» τον Οκτώβριο του 2000 είχε πει: «σε μια εποχή που εμείς οι δημοσιογράφοι συνηθίζουμε να γινόμαστε εισαγγελείς ή απλώς να αναμεταδίδουμε κραυγές θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τις δικές μας έρευνες για εκκρεμείς υποθέσεις με ψυχραιμία και χωρίς περιττά σχόλια.».

Από τότε ο Αλέξης Παπαχελάς έχει ερευνήσει υποθέσεις που καλύπτουν όλο το φάσμα της ελληνικής πολιτικής σκηνής. Μέχρι την σύλληψη των μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη» το 2002, κάλυψε αδιάκοπα και σε βάθος θέματα τρομοκρατίας στην Ελλάδα. Στα επτά χρόνια των «ΦΑΚΕΛΩΝ» έχει πάρει συνεντεύξεις από τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, τους πρώην προέδρους των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους και Μπίλ Κλίντον, τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Αλ Γκορ, τον ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής Γιασέρ Αραφάτ, τους υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, Κόλιν Πάουελ και Μαντλίν Ολμπράιτ, τους πρωθυπουργούς της Τουρκίας Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, Μπουλέντ Ετσεβίτ και Μεσούτ Γιλμάζ, τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, τον πρόεδρο της Microsoft Μπίλ Γκέϊτς του οικονομολόγους Στίγκλιτς και Ρουμπίνι και τον διεθνούς φήμης επιχειρηματία Τζορτζ Σόρος.

Από το ξεκίνημα των «ΦΑΚΕΛΩΝ» και κάθε χρονιά ο Αλέξης Παπαχελάς προτείνεται με τους Νέους Φακέλους για το βραβείο της καλύτερης δημοσιογραφικής εκπομπής, ενώ το ίδιο βραβείο του έχει απονεμηθεί αδιάλειπτα τις τελευταίες 7 χρονιές.

Το πρώτο του τηλεοπτικό βραβείο για την καλύτερη δημοσιογραφική εκπομπή το κέρδισε το 1999 για την εκπομπή «Μαύρο Κουτί» που συμπαρουσίαζε με τον Τάσο Τέλλογλου και τον Παύλο Τσίμα. Μέχρι το 1998, ο Αλέξης Παπαχελάς εργαζόταν ως ανταποκριτής στην Αμερική για την εφημερίδα «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» αλλά και τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA CHANNEL. Το 1996 η ζωντανή ανταπόκρισή του από την Ουάσιγκτον για το ρόλο που διαδραμάτισε ο Αμερικανικός παράγοντας τη νύχτα των Ιμίων προκάλεσε αίσθηση στην Αθηνά. Λίγα χρόνια νωρίτερα, ανάλογη αίσθηση είχε προκαλέσει και η αποκλειστική τηλεοπτική συνέντευξή του από τον ηγέτη των Ζαπατίστας στο Μεξικό.

Ο Αλέξης Παπαχελάς ξεκίνησε να εργάζεται ως δημοσιογράφος το 1983 στην εφημερίδα "Αυγή". Έχει σπουδάσει Ιστορία, Διεθνείς Σχέσεις και Δημοσιογραφία στα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ Bard και Columbia.

Το 1997 έγραψε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Ο βιασμός της Ελληνικής Δημοκρατίας» (ΕΣΤΙΑ), και το 2002 σε συνεργασία με τον Τάσο Τέλλογλου το βιβλίο «Φάκελος 17 Νοέμβρη» (ΕΣΤΙΑ).