Τουρκοκύπριοι εναντίον Τούρκων

Αναπαραγωγή του βίντεο
en

Summary

Την Δευτέρα 9 Μαΐου ΟΙ ΝΕΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ περνούν τα οδοφράγματα και μιλούν με Τουρκοκύπριους σε μια αποκαλυπτική έρευνα για το ποιες είναι οι σχέσεις μεταξύ Βόρειας Κύπρου και Τουρκίας. Η δημοσιογράφος της εκπομπής Κατερίνα Λομβαρδέα αναζητά τα πραγματικά αίτια πρωτοφανών εικόνων των τελευταίων μηνών στα Κατεχόμενα: διαδηλώσεις ενάντια στην πολιτική της Τουρκίας και υβριστικά συνθήματα που προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση του προέδρου Ερντογάν. ΟΙ ΝΕΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ ρίχνουν στο φως τις διαχωριστικές γραμμές, που για δεκαετίες παρέμεναν άγνωστες στον υπόλοιπο κόσμο. Ακόμα, η Κατερίνα Λομβαρδέα ερευνά το περίπλοκο δίκτυο εξαρτήσεων της Βόρειας Κύπρου από την Τουρκία και συναντά Τουρκοκύπριους πολιτικούς, όπως ο πρώην ηγέτης της κοινότητας Μεχμέτ Αλί Ταλάτ κι ο υπεύθυνος για την οικονομία Ερσίν Τατάρ, για να τους ρωτήσει μέχρι πού φτάνει η ελευθερία τους. Τέλος, ΟΙ ΝΕΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ δημοσιεύουν νέα εμπιστευτικά τηλεγραφήματα της Αμερικανικής πρεσβείας στην Λευκωσία (WIKILEAKS) που δίνουν αποκαλύπτουν τον καίριο ρόλο του τουρκικού στρατού στο νησί.

Comments

 • Παναγιώτης_Αμμόχωστος (προσωρινά Λάρνακα)
  Πώς γίνεται να λέμε πώς δεν αναγνωρίζεται η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου όταν εμείς οι ίδιοι βάζουμε άρθρα με το εθνόσημο τη σημαία την ημερομηνία ανεξαρτησίας κλπ λες και και είναι ανεξάρτητο κράτος; Και ύστερα λέμε πως ύπαρχει πρόβλημα; Μήπως είναι ανύπαρκτο αυτό το de facto, παράνομο μη αναγνωρισμένο κράτος; Μήπως δεν έχει σύμβολα σημαία και εθνόσημο; Μήπως αν τα διαγράψουμε θα εξαφανιστούν; Μήπως....;
 • Σάρισα
  Με μεγάλη μου λύπη διαπίστωσα κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου ρεπορτάζ ότι δεν αναφέρθηκε, παρά μόνο στα τελευταία λεπτά, ότι λαμβάνει χώρα στην ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ Κύπρο, στο ψευδοκράτος, που δημιούργησε η άγκυρα αφού εισέβαλε στο νησί παραβιάζοντας τις συμφωνίες που είχαν προ-υπογραφεί κατι το οποίο συνεχίζει να πράττει με την παραμονή του τουρκικού ΚΑΤΟΧΙΚΟΥ στρατού στο νησί. Προβλήθηκε ένα ρεπορτάζ για την " Νότια Κύπρο" σαν να είναι κάτι τετελεσμένο..Κι αυτό είναι ντροπή προς όλους τους Έλληνες, κυρίως της Κύπρου..είναι θράσος απέναντι στους Έλληνες εγκλωβισμένους στο Ριζοκάρπασο και την Αγία Τριάδα (κατεχόμενη Κύπρος) που βιώνουν καθημερινά την κατοχή σ΄αυτό που ονομάζεται στο ρεπορτάζ "νότια Κύπρος".Καθώς επίσης προκαλεί αγανάκτιση στον κάθε Έλληνα της Κύπρου που προσμένει την ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ και δη τον κάθε πρόσφυγα (200 000 άφησε η τουρκική εισβολή). Ένα άλλο προκλητικό σημείο στο ρεπορτάζ ήταν η επιλογή του συγκεκριμένου δημοσιογράφου, ως μόνου εκπροσώπου των Ελλήνων της Κύπρου, ο οποίος ξεκάθαρα εκφράζει την προσωπική του άποψη υπέρ ενός σχεδίου "λύσης" το οποίο καταψήφισε και ενταφίασε το 76% των Ελλήνων της Κύπρου. Και εδώ είναι που αμφισβητείται και η εγκυρότητα και η αντικειμενικότητα όσων αναφέρονται στο ρεπορτάζ, αναλογιζόμενοι πως ο εν λόγω δημοσιογράφος εκφράζει την συντριπτική μειονότητα των Ελλήνων της Κύπρου..και αν..! Όσο για την εξίσωση των Ελλήνων και των Τούρκων της Κύπρου στην οποία αναφέρεται, θα υπενθυμίσω μόνο τον αγώνα για ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗ-ΕΝΩΣΗ στον οποίο οι Τούρκοι της Κύπρου τάχθηκαν..ξεκάθαρα θα λέγαμε, στο πλευρό των αποικιοκρατών Άγγλων. Τέλος, θα ήθελα να εκφράσω ακόμα μια φορά τη δυσαρέσκειά μου προς την μη προβολή του προβλήματος της ΚΑΤΟΧΗΣ στην Κύπρο και ενώ καθ' όλη τη διάρκεια του ρεπορτάζ βλέπαμε την κατοχική σημαία και τη σημαία του ψευδοκράτους να κυματίζουν. Με αγανακτισμένη φωνή (μιας και το'χουν οι μέρες) θέτω τον εξής προβληματισμό πως, αν αυτά προβάλλονται από τα ελληνικά ΜΜΕ, τι να περιμένουμε από μη-Έλληνες και ανθέλληνες;;; Ευχαριστώ για την ευκαιρία.
 • Andreas
  Συγχαρητήρια για την επιλογή του θέματος. Χρησιμοποιήσατε εκφράσεις όμως που πληγώνουν βαθύτατα τους ελληνοκύπριους. Εκφράσεις όπως "Βόρεια" και "Νότια", με το "Κύπρος" δέν θεωρούνται τίποτα άλλο απο μια ύβρις κατά του αγώνα μας ενάντια στην κατοχή. Κε άν ακόμα δέν αντιδρούμε όταν συνομιλούμε με φίλους Τουρκοκύπριους για χάρη τη συνομιλίας, δέν σημαίνει ότι τους αποδεχόμαστε όταν προέρχονται απο ξένους, και ιδίως όταν προέρχονται απο οικίους. Καταβάλλουμε καθημερινό αντιστασιακό αγώνα ενάντια στην κατοχή και τέτοιες εκφράσεις πληγώνουν την αποφασιστικότητα μας. Μας συμβιβάζουν με την "πραγματικότητα" και την κατοχή. Οτάν αρκετοί απο τους τουρκοκύπριοι μιλούν ανοικτά για κατοχή, επικοισμό, κρατούν και διαδηλώνουν με την σημαία της ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ με πραγματικό κίνδυνο της ίδιας τους ζωής αλλά και τον οικείων τους, όταν πολλοί συνομήλικοι μου τότε ακόμα σαν έφηβοι ξυλοκοπήθηκαν, συνελήφθησαν, τρομοκρατήθηκαν και ακόμη και τώρα παρακολουθούνται και τρομοκρατούνται απλά και μόνο επειδή πιστεύουν στο κοινό μας μέλλον, μακριά απο "μητέρες" πατρίδες, εγκυήσεις, εποίκους και στρατούς κατοχής, πώς μπορείτε και αναφέρεστε έτσι απλά σε "Βόρεια" και "Νότια" "Κύπρο";
 • Giorgos
  Na to deixete stous Tourkogeneis tis Thrakis min tin patisoune me paromio tropo.

Add your commentsΤην Δευτέρα 9 Μαΐου ΟΙ ΝΕΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ περνούν τα οδοφράγματα και μιλούν με Τουρκοκύπριους σε μια αποκαλυπτική έρευνα για το ποιες είναι οι σχέσεις μεταξύ Βόρειας Κύπρου και Τουρκίας. Η δημοσιογράφος της εκπομπής Κατερίνα Λομβαρδέα αναζητά τα πραγματικά αίτια πρωτοφανών εικόνων των τελευταίων μηνών στα Κατεχόμενα: διαδηλώσεις ενάντια στην πολιτική της Τουρκίας και υβριστικά συνθήματα που προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση του προέδρου Ερντογάν. ΟΙ ΝΕΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ ρίχνουν στο φως τις διαχωριστικές γραμμές, που για δεκαετίες παρέμεναν άγνωστες στον υπόλοιπο κόσμο. Ακόμα, η Κατερίνα Λομβαρδέα ερευνά το περίπλοκο δίκτυο εξαρτήσεων της Βόρειας Κύπρου από την Τουρκία και συναντά Τουρκοκύπριους πολιτικούς, όπως ο πρώην ηγέτης της κοινότητας Μεχμέτ Αλί Ταλάτ κι ο υπεύθυνος για την οικονομία Ερσίν Τατάρ, για να τους ρωτήσει μέχρι πού φτάνει η ελευθερία τους. Τέλος, ΟΙ ΝΕΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ δημοσιεύουν νέα εμπιστευτικά τηλεγραφήματα της Αμερικανικής πρεσβείας στην Λευκωσία (WIKILEAKS) που δίνουν αποκαλύπτουν τον καίριο ρόλο του τουρκικού στρατού στο νησί.