Το ερώτημα των 50 δις Ευρώ

Αναπαραγωγή του βίντεο
en

Summary

Ένας από τους κορυφαίους οικονομολόγους στο θέμα της νομισματικής πολιτικής, ο Άλαν Μέλτσερ, μιλάει για την αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας, τις επιλογές της Ελλάδας και εξηγεί στον Τάσο Τέλλογλου γιατί η χώρα μας δεν θα έπρεπε - όπως λέει - να δεχθεί το δάνειο ύψους 110 δις Ευρώ και να υπογράψει το μνημόνιο. 

Comments

  • Κωνσταντίνος
    Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι το πρόβλημα χρέους της χώρας μας δεν είναι πρόβλημα μόνο ελληνικό. Θα έλεγα ότι είναι κυρίως ζήτημα που θα πρέπει πρωτίστως να απασχολεί και να προβληματίζει ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και κυρίως τις χώρες-μέλη της ΟΝΕ. Αυτό που διαδραματίζεται το τελευταίο χρονικό διάστημα σε Παγκόσμιο επίπεδο είναι η απαρχή ενός "πολέμου", οικονομικού πολέμου μεταξύ του νομίσματος του Ευρώ και του Δολαρίου. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσει η Γερμανία ότι ένα ισχυρό ενιαίο νόμισμα για να υπάρξει μέσα σε ένα ευρωπαϊκο πλαίσιο, προϋποθέτει μια κοινή, ενιαία οικονομική πολιτική που στόχο θα έχει την ισχυροποίηση όλων των οικονομιών των χωρών-μελών της. Τώρα θα μου πείτε και σωστά, πως αναζητάς μια τέτοια οικονομική πολιτική από τη πλευρά της Γερμανίας ή της Γαλλίας και πώς μπορείς να στηρίζεις τις ελπίδες σου σε ένα τόσο αισιόδοξο σενάριο από τη στιγμή που ακόμα και ο όρος Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ανταποκρίθηκε ποτέ στην πραγματικότητα. Η Ευρωπαϊκή Ενοποίηση δεν επιτεύχθει ποτέ, πως περιμένεις να υπάρξει Οικονομική Ενοποίηση. Πιστεύω πως το στοίχημα θα χαθεί εξ' ολοκλήρου, όπως επίσης και ο "πόλεμος", αν δεν υπάρξει άμεση αντίδραση της κυρίαρχης πολιτικής και οικονομικής δύναμης αυτού του εγχειρήματος που ονομάζουμε ΟΝΕ, προς μια κατεύθυνση που θα βελτιώνει τις οικονομίες όλων των χωρών-μελών και όχι μόνο αυτές των ήδη ισχυρών. Τέλος θα συμφωνήσω ως ένα βαθμό με την άποψη του κ.Allan Meltzer σχετικά με την εξισορρόπηση των μισθών με την παραγωγικότητα, η οποία όπως υποστηρίζει, θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Αυτή ομώς η πολιτική της μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα δεν θα πρέπει να είναι η κυρίαρχη πολιτική της Ευρωζώνης. Γιατί όσο και να μειωθούν οι μισθοί στην Ευρωζώνη, αυτοί δεν θα μπορέσουν ποτέ να αγγίξουν τα επίπεδα άλλων χωρών της Ασίας, ενδεχομένως και της Αμερικής. Τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ευρωζώνης έναντι αυτών των χωρών θα πρέπει να αναζητηθούν αλλού και κυρίως στην ανάπτυξη της τεχνογνωσίας, της καινοτομίας και των μέσων παραγωγής με στόχο την βελτιστοποίηση των παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών. Το οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης που προτείνει ο κ.Meltzer στη χώρα μας όπως επίσης και στις χώρες εκείνες που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα με μας πιστεύω πως δεν είναι το πλέον κατάλληλο. Η Ευρώπη θα πρέπει να χαράξει την δικιά της πολιτική, δίκαιη και ισορροπημένη για όλα τα κράτη-μέλη, εκμεταλλευόμενη όλα της τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που έχει στη διάθεσή της και που πρέπει να αναπτύξει στο προσεχές διάστημα για να μπορέσει να είναι οικονομικά και πολιτικά ισχυρή. Σε κάθε άλλη περίπτωση δεν μπορώ να σκεφτώ και δεν γνωρίζω αν υπάρχει άλλη διέξοδος.

Add your commentsΈνας από τους κορυφαίους οικονομολόγους στο θέμα της νομισματικής πολιτικής, ο Άλαν Μέλτσερ, μιλάει για την αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας, τις επιλογές της Ελλάδας και εξηγεί στον Τάσο Τέλλογλου γιατί η χώρα μας δεν θα έπρεπε - όπως λέει - να δεχθεί το δάνειο ύψους 110 δις Ευρώ και να υπογράψει το μνημόνιο.