Οι τελευταίοι Έλληνες του Καυκάσου

Αναπαραγωγή του βίντεο
el

Περιγραφή θέματος

Δεκαπέντε χρόνια μετά την μυστική επιχείρηση με το όνομα «Χρυσόμαλλο Δέρας» για τον απεγκλωβισμό δεκαπέντε χιλιάδων Ελλήνων από τον εμπόλεμο Καύκασο ο Τάσος Τέλλογλου επιστρέφει στο Σοχούμι της Αμπχαζίας, την πόλη που χτίστηκε από την αρχή στο ξεκίνημα του εικοστού αιώνα από Έλληνες της Μικράς Ασίας. Σε μία πόλη που θυμίζει πια νεκρό τοπίο, η κάμερα των ΝΕΩΝ ΦΑΚΕΛΩΝ ανακαλύπτει τα σημάδια που άφησαν πρώτα το καθεστώς του Στάλιν και στη συνέχεια η διαμάχη Γεωργίας – Αμπχαζίας στην μεγάλη Ελληνική κοινότητα της πόλης. Στην κάμερα των ΝΕΩΝ ΦΑΚΕΛΩΝ μιλά η κόρη του Έλληνα υπουργού που εκτελέστηκε από τον Στάλιν, ο τελευταίος Έλληνας Υπουργός της Αμπχαζίας Νίκος Πατουλίδης, ένας τραυματισμένος από νάρκη μαχητής του Αμπχάζικου στρατού που ονειρεύεται να ζήσει στην Ελλάδα, μία καθηγήτρια μουσικής η οποία έμαθε να μιλά ελληνικά μαζεύοντας σχολικά εγχειρίδια από τα εγκαταλελειμμένα ελληνικά σχολεία της πόλης και ένας Έλληνας, που ήρθε στην Ελλάδα με το «Χρυσόμαλλο Δέρας» αλλά απογοητευμένος αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να επιστρέψει στο Σοχούμι.

Σχόλιο

  • Nikos
    Mpravo sou megale KingdomOfGeorgia pou to akouses prosektika to video , alla kalutera na diavazes kai arxeia kai ligi istoria pou de exei graftei apo tous rossus alla apo tous ellinopontious pou ta zisane ola avta . Pane kai pesta savtous gia ta psemata pou lene kai meta ela pes mas pos perases .
  • KingdomOfGeorgia
    zito o separatismos)akusa prosektika to video,distixos pola istorika psemata,oso afora tus Ellinopontius,exun arostisi apo rosika psemata ke propaganda.ego katagome apo to Sukhumi,me ton Georgiano strato afisa tin poli mu,i mitera mu ine Pontia,pateras Georgianos. i sxesis Elladas Georgias metrub xiliades xronia,distixos ligi to kserun. ndropi na akuo avta pu lene sto reportaz.

Προσθέστε το σχόλιό σας