Κυριάκος Μητσοτάκης

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Κυρίες και κύριοι καλησπέρα, είμαι ο Αλέξης Παπαχελάς, καλώς ορίσατε στους Νέους Φακέλους.

Απόψε έχουμε δύο νομίζω ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις, θα έχουμε εδώ ζωντανά μαζί μας τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Καλησπέρα κ. Μητσοτάκη.  

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Καλησπέρα σας.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Νομίζω ότι είστε πρόσωπο των ημερών με όσα περιμένει και η τρόικα αλλά και η κοινή γνώμη από εσάς, τα οποία δεν είναι πάντοτε συμβατά. Θα δούμε πως θα εξελιχθούν. Μαζί μου ο Τάσος Τέλλογλου γι΄ αυτή τη συζήτηση που θα την κάνουμε εδώ ζωντανά στο στούντιο και επίσης να σας πω ότι αμέσως μετά θα δούμε μια συνέντευξη που έδωσε ο γνωστός διεθνής επενδυτής ο Τζορτζ Σόρος ο οποίος βρέθηκε εδώ για λίγες μέρες στην Αθήνα και ο οποίος έδωσε μια αποκλειστική τηλεοπτική συνέντευξη στη Σοφία Παπαϊωάννου.

Κύριε Υπουργέ θέλω να ξεκινήσουμε, βρίσκεται μια διαπραγμάτευση με την τρόικα σε εξέλιξη και θέλω να σας ρωτήσω πως νοιώθετε, γιατί είστε ένας άνθρωπος ο οποίος είχαμε μια μάλλον καθαρή άποψη για το αν πρέπει να υπάρχουν απολύσεις στο δημόσιο, ήσασταν αρκετά ξεκάθαροι σε αυτό, τώρα όμως είστε εκεί και βλέπετε τα πολιτικά, τα νομικά, όλα τα άλλα προβλήματα που υπάρχουν σε σχέση με αυτό το θέμα, βλέπετε την πραγματικότητα, έχετε τον κόσμο έξω από το Υπουργείο σας να διαδηλώνει, τι αλλάζει σε αυτό όπως το βλέπετε τώρα από μέσα;

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Σίγουρα δεν αλλάζει ο πυρήνας των απόψεών μου κ. Παπαχελά, ο οποίος στηρίζεται στη λογική ότι η Ελλάδα χρειάζεται πάνω απ’ όλα ένα καλύτερο και πιο αποτελεσματικό δημόσιο και είπατε πριν ότι ενδεχομένως η ατζέντα της τρόικας και της κοινής γνώμης να μη συμβαδίζουν, πιστεύω ότι η σιωπηλή πλειοψηφία η οποία μας ακούει σήμερα, αντιλαμβάνεται ότι το δημόσιο έτσι όπως λειτουργεί, είναι ένα δημόσιο το οποίο είναι βαθιά προβληματικό και το οποίο τελικά δεν προσφέρει στον πολίτη ποιοτικές υπηρεσίες για τα χρήματα, τα οποία αυτός δαπανά.

Άρα αν ξεφύγουμε λίγο από την άμεση ατζέντα των μνημονιακών υποχρεώσεων και φαντάζομαι θα τα συζητήσουμε και αυτά στη συνέχεια και δούμε λίγο παραπέρα, θα αντιληφθείτε ότι δεν βλέπω το ρόλο μου απλά ως ένα διεκπεραιωτή μνημονιακών υποχρεώσεων. Το ζήτημα της μεταρρύθμισης του κράτους είναι πολύ ευρύτερο, είναι μια προσπάθεια η οποία εκ των πραγμάτων θα εξελιχθεί σε βάθος χρόνου και αν φιλοδοξώ να κάνω κάτι, είναι να κάνω μια – αν θέλετε – ποιοτική διαφορά σε σχέση με τους προκατόχους μου ως προς την αντίληψη την οποία έχω για ένα καλύτερο και πιο λειτουργικό δημόσιο.  

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Πάντως αυτή τη στιγμή έχετε πάρει μια καυτή πατάτα στα χέρια σας που έχει να κάνει με την κινητικότητα και έχει να κάνει με τις απολύσεις. Πού βρισκόμαστε σήμερα σε αυτό το θέμα; Να πάρουμε καταρχήν το θέμα των απολύσεων.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Η ελληνική κυβέρνηση είχε δεσμευτεί στα πλαίσια του μνημονίου σε 2.000 απολύσεις μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου, το τονίζω του 2013. Ο στόχος αυτός τυπικά με το κλείσιμο της ΕΡΤ έχει επιτευχθεί.  

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Αυτό που μαθαίνουμε πάντως σήμερα από το ρεπορτάζ είναι ότι υπάρχει μια αμφισβήτηση κατά πόσο θα μετρήσουν και οι 2.000...

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Καταρχάς δεν είναι όλες. Να τονίσω ότι στην ΕΡΤ υπάρχουν 2.662 αορίστου χρόνου, μόνιμοι δηλαδή δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι τυπικά τεχνικά έχουν απολυθεί. Είναι πιθανό και το λέω πιθανό διότι η προκήρυξη για τη Νέα Δημόσια Ραδιοτηλεόραση θα είναι μια ανοιχτή προκήρυξη, είναι πιθανό κάποιοι από τους παλιούς εργαζόμενους να επαναπροσληφθούν με σχέση αορίστου χρόνου στην καινούρια ΝΕΡΙΤ η οποία θα δημιουργηθεί και κατά συνέπεια προφανώς αυτοί θα αφαιρεθούν από τον αριθμό αυτόν.

Σε κάθε περίπτωση όμως θεωρώ ότι ο στόχος των 2.000 έχει επιτευχθεί και δεν αισθάνομαι ότι υπάρχει και μια ουσιαστική διαφωνία επ’ αυτού. Το μεγάλο μας ζήτημα είναι το ζήτημα της…

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Καταρχήν αυτό ήταν μια ιδέα της τρόικας ή όχι; Γιατί αυτό δεν έχει ξεκαθαριστεί.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Για την ΕΡΤ μιλάτε.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Ναι.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Η ΕΡΤ ήταν μια απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης. Η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει μια μνημονιακή – αν θέλετε – υποχρέωση σε ένα συγκεκριμένο αριθμό απολύσεων. Να τονίσω επίσης κάτι άλλο το οποίο νομίζω ότι έχει σημασία. Οι απολύσεις στο δικό μου το μυαλό και νομίζω και στο μυαλό της τρόικα δεν είναι αυτές οι οποίες θα πετύχουν τη μείωση του δημοσίου γιατί σε σχέση με τον αριθμό των ανθρώπων που βγαίνουν στη συνταξιοδότηση είναι ένας σχετικά μικρός και περιορισμένος αριθμός.

Η μείωση του δημοσίου θα επιτευχθεί πρωτίστως μέσα από τις σχέσεις συνταξιοδοτήσεων και καινούριων προσλήψεων. Και εκεί πέρα και η ίδια η τρόικα αναγνωρίζει ότι το στόχο μας για μείωση κατά 150.000 σε σχέση με το που είμαστε το 2015 σε αυτή την 5ετία, ότι ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί. Δηλαδή σε αυτό το στόχο βαδίζουμε καλά.

Οι απολύσεις να πω επίσης ότι συνοδεύονται από καινούριες προσλήψεις και η λογική ακριβώς είναι αυτή. Αν απομακρυνθούν άνθρωποι οι οποίοι για οποιοδήποτε λόγο και να το συζητήσουμε αυτό, δεν αξίζει ή δεν πρέπει να είναι στο δημόσιο, αυτοί θα αντικατασταθούν από νέους ανθρώπους, οι οποίοι σήμερα περιμένουν στη σειρά,  έχουμε 11.000 επιτυχόντες στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, οι οποίοι θα στελεχώσουν θέσεις όπου υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη.

Διότι ένα άλλο πράγμα το οποίο μας απασχολεί πολύ και αυτό μα φέρνει στο θέμα της κινητικότητας, είναι ότι έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα κατανομής προσωπικού στο δημόσιο. Δεν έχουμε αρκετούς ανθρώπους σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής αν θέλετε, υπηρεσίες άμεσης επαφής με τον πολίτη, έχουμε πάρα πολλούς οι οποίοι κρύβονται πίσω σε γραφεία και σε Διοικητικές Υπηρεσίες.

Παράδειγμα, προσλαμβάνονται εργαζόμενοι στην καθαριότητα μόνιμοι, μετακινούνται, το γνωρίζετε και εσείς καλά κ. Τέλλογλου, μετακινούνται σε διάφορους τρόπους σε άλλες Υπηρεσίες και προσλαμβάνουμε συμβασιούχους να κάνουν τη δουλειά της καθαριότητας.

Άρα η κινητικότητα που είναι το επόμενο μεγάλο θέμα, θέλω να το τονίσω αυτό, η κινητικότητα στο δικό μου το μυαλό και το εξηγήσαμε αυτό με απόλυτη σαφήνεια δεν είναι δεξαμενή απολύσεων, είναι δεξαμενή καλύτερης διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού του δημοσίου. Άλλο οι απολύσεις, θα τις συζητήσουμε ξεχωριστά, άλλο η κινητικότητα.

Το λέω αυτό επειδή τα νούμερα της κινητικότητας είναι μεγάλα, ξέρω ότι υπάρχει μια σημαντική ανησυχία από πολλούς δημοσίους υπαλλήλους στα πλαίσια της αξιολόγησης των δομών. Η δικιά μου πρόθεση είναι η κινητικότητα να είναι μια ολοκληρωμένη διαδικασία, όχι απλώς να βάζουμε ανθρώπους στη δεξαμενή κινητικότητας αλλά να ξέρουμε και εκ των προτέρων, όπου αυτό είναι εφικτό που θα καταλήξουν αυτοί οι άνθρωποι και πως θα μπορούσαν να προσφέρουν καλύτερα στο δημόσιο.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Απλώς εγώ για να καταλάβω το θέμα των απολύσεων. Εγώ θυμάμαι μια μεγάλη συζήτηση την οποία είχαμε για αρκετούς μήνες, τους περίφημους επίορκους. Εκεί τελικά τι προέκυψε; Υπάρχει κάποιο νούμερο που έχετε εσείς μπροστά σας στα χαρτιά σας;

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Έχω μάλιστα τα νούμερα εδώ πέρα, τα νούμερα σε επίπεδο οριστικής διακοπής, να ξεκαθαρίσουμε καταρχάς ένα πράγμα το οποίο πολλοί συμπολίτες μας δεν αντιλαμβάνονται. Είναι άλλο πράγμα η ποινική αντιμετώπιση μιας υπόθεσης και άλλο η πειθαρχική. Το πρόβλημα ήταν ότι οι ποινικές υποθέσεις πολλές φορές τρέχανε πολύ πιο γρήγορα από τις πειθαρχικές και αυτό ήταν απαράδεκτο και αυτό είναι κάτι το οποίο έχει αρχίσει να διορθώνεται και σας διαβεβαιώνω είναι δέσμευσή μου να διορθωθεί με πολύ γρήγορο βαθμό.

ΤΑΣΟΣ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ

Παράδειγμα Παγγαίου.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Παράδειγμα Παγγαίου, χαίρομαι που το αναφέρατε διότι η περιβόητη ιστορία του Παγγαίου για όσους δεν το γνωρίζουν, κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του Δημάρχου Παγγαίου μόλις την Παρασκευή και μπορώ να το ανακοινώσω βγήκε η απόφαση του Δευτεροβάθμιου.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Να θυμίσουμε λίγο την ιστορία;

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Η ιστορία του Παγγαίου είναι δύο εργαζόμενοι του δήμου οι οποίοι κατηγορούνται, είναι στη φυλακή δηλαδή, κατηγορούνται για τη δολοφονία του Δημάρχου του Παγγαίου, εξακολουθούσαν να είναι τυπικά εργαζόμενοι. Βγήκε η απόφαση του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού η οποία προφανώς και τους θέτει σε οριστική αργία και δίνεται και ένα τέλος σε μια ιστορία,  η οποία έχει απασχολήσει όχι μόνο την ελληνική αλλά και την ξένη επικαιρότητα.

Στο ζήτημα των πειθαρχικών παραβάσεων υπάρχει αυτή τη στιγμή ένας αριθμός, είναι εάν δεν κάνω λάθος 963 υπάλληλοι, οι οποίοι είναι σε καθεστώς αργίας. Αυτές οι υποθέσεις πρέπει να αξιολογηθούν και όποτε, εγώ θα πιέσω τα Πειθαρχικά Συμβούλια να λειτουργήσουν με όσο το δυνατόν πιο γρήγορο τρόπο.

Ήδη ξεκαθαρίζουμε αν θέλετε τις συσσωρευμένες υποθέσεις του παρελθόντος και το κάνουμε με γρήγορο τρόπο και εκτιμώ μέσα στους επόμενους 6 μήνες οι συσσωρευμένες υποθέσεις θα έχουν ξεκαθαρίσει και μετά βέβαια θα ανοίξουμε, μιας και με πάτε στο ζήτημα των πειθαρχικών παραβάσεων, θα ανοίξουμε μια σειρά από άλλα ζητήματα.

Ένα ζήτημα το οποίο με απασχολεί πάρα πολύ είναι το ζήτημα των πλαστών δικαιολογητικών. Άνθρωποι δηλαδή οι οποίοι πήραν μια θέση στο δημόσιο προσκομίζοντας δικαιολογητικά είτε αυτά είναι πτυχία από ελληνικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα είτε είναι τίτλοι ξένων γλωσσών, τα οποία είναι πλαστά. Θα κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση, δεν θέλω να σας πω περισσότερα. Έχουμε τρόπο να το κάνουμε, έχουμε και τον τρόπο και την αποφασιστικότητα να διερευνήσουμε αυτές τις υποθέσεις και σας διαβεβαιώνω ότι σε αυτές τις υποθέσεις προσωπικά θα είμαι αμείλικτος.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Τώρα θέλετε να μου πείτε πραγματικά ότι το ελληνικό Δημόσιο έχει τον τρόπο να ψάξει, με κάποιο τρόπο να δει αν κάποιος ξέρει όντως αγγλικά ή αν έχει πάει στο Πανεπιστήμιο ή κάτι άλλο;

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Έχει τον τρόπο.

ΤΑΣΟΣ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ

Δεν έχει τη μηχανογράφηση σε πολλά από αυτά τα πράγματα.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Έχει τον τρόπο να πιστοποιήσει τον τίτλο σπουδών κάποιου και αν αυτός επικαλεστεί – ας το πούμε – κάποιο ξένο δίπλωμα δεν είναι καθόλου δύσκολο να κάνουμε αυτή τη διασταύρωση. Μην υποτιμάτε μερικές φορές τη δυνατότητα του ελληνικού Δημοσίου να κάνει τέτοιους ελέγχους.

Να σας θυμίσω ότι υπάρχει το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο αναφέρεται σε εμένα. Θεωρώ ότι κάνει μια εξαιρετική δουλειά με μεγάλη εμπιστευτικότητα όπως πρέπει και έχω ήδη στη διάθεσή μου αρκετά στοιχεία τα οποία σκοπεύω να κάνω χρήση. Δεν είμαστε με άλλα λόγια τελείως στον αέρα όπως κάποιοι θα νομίζουν.

Και νομίζω ότι για πρώτη φορά αρχίζει, δεν λέω προφανώς ότι αυτό είναι κάτι το οποίο το έκανα εγώ, είμαι 5 μέρες Υπουργός αλλά αρχίζει να εμπεδώνεται μια αίσθηση στο Δημόσιο ότι απλά πράγματα, όπως η τήρηση του ωραρίου κ. Παπαχελά, πολύ απλά πράγματα, θα αρχίσουν να ελέγχονται. Και θα αρχίσουν οι παραβάτες να έχουν τις συνέπειες του νόμου, με λογική και με μέτρο πάντα χωρίς ακρότητες αλλά μόνο και μόνο η αίσθηση του ελέγχου, του τρόπου λειτουργίας των δημοσίων υπαλλήλων είναι σημαντική.

Και ξέρετε γιατί είναι σημαντική; Γιατί θα αισθανθεί επιβράβευση πρωτίστως ο εργατικός και έντιμος δημόσιος υπάλληλος, διότι εγώ εξακολουθώ να πιστεύω και να επιμένω ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων. Οι πολλοί ενδεχομένως οι οποίοι δουλεύουν εργατικά και έντιμα και οι λίγοι οι οποίοι δεν πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις. Αυτό πρέπει να ξεχωρίσει. Υπηρεσία προσφέρουμε και στον πολίτη αλλά πρωτίστως στον άξιο δημόσιο υπάλληλο, ο οποίος πολλές φορές αναγκάζεται να καλύψει το λουφαδόρο. 

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Από ότι θυμάμαι οι απολύσεις είναι μέχρι το τέλος του χρόνου 4.000. Θα φτάσετε σε αυτό το νούμερο πιστεύετε εγκαίρως και πώς;

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Το μόνο το οποίο θα σας πω σε αυτή την κατεύθυνση, είναι κάτι που το είχα πει και στο παρελθόν, υπάρχει μια κατηγορία εργαζομένων οι οποίοι καλύπτονται από προσωρινές διαταγές. Να το εξηγήσουμε, είναι συμβασιούχοι οι οποίοι έκαναν κατάχρηση του μηχανισμού της προσωρινής προστασίας με τη συνδρομή καλά εκπαιδευμένων εργατολόγων αλλά και ενός δικαστικού συστήματος, το οποίο έδειχνε πολύ μεγάλη ανοχή, με αποτέλεσμα να πετυχαίνει ντε φάκτο μονιμοποίηση. Να μην εκδικάζονται ουσιαστικά ποτέ αυτές οι υποθέσεις και οι εργαζόμενοι αυτοί, το τονίζω ενώ προσελήφθησαν για συμβάσεις ορισμένου χρόνου, να καταλήγουν τελικά ντε φάκτο να μονιμοποιούνται.

Εκτιμώ ότι θα υπάρξει μια, το ανήγγειλε εξάλλου και ο Υπουργός Δικαιοσύνης που είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος…  

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Αν θυμάμαι καλά είναι κάτι που και ο κ. Μανιτάκης....

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Επιχείρησε να το κάνει.  

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Αλλά ο  κ. Ρουπακιώτης είχε βάλει βέτο αν θυμάμαι καλά.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να το επαναφέρουμε.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Πώς θα γίνει, με νόμο;

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Θα γίνει με μια νομοθετική ρύθμιση χωρίς να παρεμβαίνουμε στο έργο της δικαιοσύνης, θα γίνει με μια δικονομική ρύθμιση, η οποία θα είναι συμβατή με το Σύνταγμα αλλά θα επαναφέρει την προσωρινή προστασία στη συνταγματική συλλογική, ότι είναι προσωρινή κ. Παπαχελά και δεν μπορεί να είναι μόνιμη.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Αυτό τι σημαίνει όμως, όλοι αυτοί οι οποίοι ήδη έχουν προσφύγει και έχουν παγώσει απολύσεις, τι θα συμβεί με αυτούς;

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Αυτό συμβαίνει ότι απλά θα επιταχυνθεί η εκδίκαση των διαδικασιών, δεν αποφασίζουμε εμείς, τα δικαστήρια αποφασίζουν.  

ΤΑΣΟΣ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ

Πόσοι από αυτούς που μπήκαν σε αυτή τη διαδικασία στο τέλος του περασμένου χρόνου έχουν προσφύγει; Έχετε κάποια εικόνα;

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Έχω κάποια νούμερα, δεν θα ήθελα να τα….

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Κάποια νούμερα που είχαμε ακούσει ότι είναι γύρω στις 16.000 αυτοί….

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Δεν νομίζω ότι το νούμερο είναι τόσο μεγάλο, νομίζω ότι είναι αρκετά μικρότερο και φυσικά δεν μπορεί κανείς ποτέ να προεξοφλήσει πώς θα τελεσιδικήσουν αυτές οι αποφάσεις αλλά εγώ θέλω να σταθώ στην πολιτική λογική. Η τελική απόφαση είναι με δικαστική απόφαση αλλά αυτό το οποίο είναι απαράδεκτο, είναι αυτή η ενδιάμεση περίοδος να διαιωνίζεται με έναν τρόπο, ο οποίος ξεκάθαρα δεν είναι συμβατός με το Σύνταγμα και πιστεύω ότι εκεί στη λογική που επιχείρησε και ο προκάτοχός μου, τονίζω ότι είναι μια πρωτοβουλία η οποία εκπορεύεται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, δεν εκπορεύεται από εμένα αλλά θα βρει την απόλυτη στήριξή μου.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Πιστεύετε ότι θα περάσει από το ΠΑΣΟΚ αυτό; Διότι υπήρξαν αντιδράσεις και από το ΠΑΣΟΚ.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Πιστεύω ότι είναι κάτι σωστό το οποίο θα το συζητήσουμε και πιστεύω ότι δεν θα υπάρχει δυσκολία και θέλω να δω και ποιος δεν θα το ψηφίσει στη Βουλή. Ποιο κόμμα θα προτάξει έναν ουσιαστικό αντίλογο σε κάτι το οποίο λέμε και το οποίο είναι απολύτως σωστό.

Θυμίζω και τα λέω λίγο ωμά αλλά επειδή τα έλεγα παλιά ωμά θέλω να τα λέω και τώρα ωμά, όχι επειδή έτυχε να καθίσω σε μια υπουργική καρέκλα, ότι πολλοί από τους ανθρώπους οι οποίοι εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία μπήκαν χωρίς ΑΣΕΠ, το τονίζω. Ήταν δηλαδή οι ευνοούμενοι του παλιού κομματικού κράτους. Μπήκαν χωρίς ΑΣΕΠ ή με λάιτ ΑΣΕΠ ας το πούμε, ελαφρές διαδικασίες κοινωνικών κριτηρίων. Αυτό είναι άδικο κ. Παπαχελά, είναι άδικο γι΄ αυτούς οι οποίοι περιμένουν σήμερα στην ουρά.

Και αν εγώ προσπαθώ να κάνω κάτι σε αυτό το εξαιρετικά δύσκολο έργο το οποίο έχω αναλάβει, είναι να υπάρχει μια αίσθηση δικαιοσύνης. Υπάρχει και στην πολιτική και στη ζωή αυτό το οποίο είναι σωστό και αυτό το οποίο είναι λάθος και τελικά για να είμαι ήσυχος με τη συνείδησή μου σε δύσκολες αποφάσεις τις οποίες πρέπει να πάρω, σε πολύ δύσκολες επιλογές θα πρέπει να είμαι σίγουρος ότι αυτό το οποίο κάνω και αφού το εισηγούμαι τελικά είναι το σωστό, όπως το αντιλαμβάνεται κανείς αλλά νομίζω ότι τελικά μπορούμε να συγκλίνουμε στο τι είναι σωστό και στο τι δεν είναι.  

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Μάλιστα.

ΤΑΣΟΣ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ

Κάνατε μια παρατήρηση τις τελευταίες μέρες ότι θα ανασχεδιαστεί η κινητικότητα στο Δημόσιο. Πώς θέλετε να την ανασχεδιάζετε, τι θέλετε να αλλάξετε δηλαδή και έχετε τον καιρό να το κάνετε;

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Καταρχάς να πω το εξής. Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχει μια τεράστια σύγχυση γύρω από την έννοια της κινητικότητας διότι και παλιά το μνημόνιο προέβλεπε ότι από τη δεξαμενή της κινητικότητας ένας σημαντικός αριθμός τελικά θα απολυθεί. Αυτό δεν προβλέπεται τώρα, θέλω να είμαι ξεκάθαρος.

Τώρα υπάρχει μια διάκριση μεταξύ απολύσεων και κινητικότητας. Αυτό δεν έχει καταστεί όμως ακόμα κατανοητό στον πολύ κόσμο και κυρίως στους δημόσιους υπαλλήλους, τους οποίους και αφορά…

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Εγώ για να το καταλάβω, κινητικότητα σημαίνει τι; Ότι σας παίρνει ο Υπουργός Παιδείας για παράδειγμα και σας λέει ότι αυτοί οι υπάλληλοι δεν μου χρειάζονται…

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Ο οποιοσδήποτε. Εγώ κάνω μια αξιολόγηση δομών πρώτα.  

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Αυτή έχει γίνει, έχει τελειώσει;

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Αυτή προχωράει, δεν έχει τελειώσει και είναι δυστυχώς μια από τις μνημονιακές υποχρεώσεις που είχαμε να είχαμε πιο προχωρημένη αξιολόγηση δομών, δεν είμαστε στο σημείο που είμαστε, πλησιάζουμε με γρήγορους ρυθμούς αλλά δεν είμαστε εκεί που θα έπρεπε να ήμασταν την 30η Ιουνίου.  

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Πάντως εγώ θέλω να σας πιέσω λίγο σε αυτό το θέμα διότι θυμάμαι τον κ. Μανιτάκη, ο οποίος ήταν εδώ στο στούντιο πριν από κάμποσο καιρό, ο οποίος πολύ ευγενικά μεν ο άνθρωπος αλλά πολύ σαφώς, έλεγε ότι το πρόβλημα ήταν οι Υπουργοί και μάλιστα τύχαινε να είναι μερικοί Υπουργοί που ανήκουν στο δικό σας κόμμα, οι οποίοι δεν του έστελναν ακριβώς…

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Η πραγματικότητα είναι και χαίρομαι που το λέτε αυτό, να τονίσω ότι το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι ένα επιτελικό Υπουργείο, έχει λίγο παραπάνω από 400 υπαλλήλους, ένα πολύ μικρό Υπουργείο, το οποίο έχει όμως έναν επιτελικό ρόλο. Η πραγματικότητα είναι ότι και η δική μου δουλειά είναι απολύτως εξαρτημένη από τη δουλειά την οποία θα κάνουν τα άλλα Υπουργεία. Εγώ δεν κάνω αξιολόγηση δομών.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Ωραία, το ερώτημα εσείς τι κάνετε; Γράφετε ένα γράμμα, για παράδειγμα έχουμε μάθει από το ρεπορτάζ και ο κ. Μανιτάκης μας το έχει πει αυτό, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ένα τεράστιο θέμα, ότι έχει πάρα πολλούς υπαλλήλους…

ΤΑΣΟΣ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ

Εκατό χιλιάδες.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Και ποτέ δεν έχει στείλει ένα τέτοιο χαρτί που να λέει πραγματικά πόσους χρειάζεται. Εγώ σας λέω δεν θα το πάρετε αυτό το χαρτί ούτε το Σεπτέμβριο ούτε το Δεκέμβριο είναι το πιθανότερο με διάφορες βέβαια προφάσεις.

ΤΑΣΟΣ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ

Πολύ περισσότερο που εξαρτάται από τους δήμους που πρέπει να ενημερώσει το Υπουργείο Εσωτερικών.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Μετά τι θα κάνετε;

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Καταρχάς διορθώνουμε εκκρεμότητες οι οποίες υπήρχαν. Είμαστε σε διαδικασία συνεννόησης, ακόμα δεν έχω πάρει τους τελικούς αριθμούς αλλά είμαστε πάρα πολύ κοντά στο να κάνουμε τη δουλειά με το Υπουργείο Παιδείας, που είναι η πολύ μεγάλη – αν θέλετε – δεξαμενή δημοσίων υπαλλήλων. Ακόμα δεν έχω αξιολογήσει, δεν είμαι σε θέση να σας πω τα συμπεράσματα αλλά ξέρω ότι είμαστε πολύ κοντά.

Πράγματι έχετε δίκιο να λέτε ότι στο Υπουργείο Εσωτερικών υπάρχει μια καθυστέρηση. Πιστεύω ότι θα κάνω την καλύτερη δυνατή προσπάθεια να συνεννοηθώ με τον ομόλογό μου τον κ. Μιχελάκη για το ζήτημα αυτό, το γνωρίζει.

Η καθυστέρηση πρέπει να το πω οφείλεται πρωτίστως στους δήμους, η πραγματικότητα είναι ότι τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης είχαν αναλάβει από τις αρχές Ιανουαρίου σαφείς δεσμεύσεις να είναι οι πρώτοι, οι οποίοι θα αξιολογήσουν τις δομές τους και θα εντοπίσουν που υπάρχει πλεονάζον προσωπικό και που έχουν ανάγκες, το τονίζω. Η αξιολόγηση έχει δύο πλευρές, και που έχω πλεονάζον προσωπικό και που έχω ανάγκες.

Η πραγματικότητα είναι ότι τα στοιχεία αυτά δεν τα έχω. Θα ασκήσω όλη μου την πίεση για να τα πάρω. Αν το Σεπτέμβριο δεν τα έχω θα ξαναμιλήσουμε και θα σας πω τότε τι θα κάνω.

Αλλά αυτή τη στιγμή η δουλειά μου είναι να τα βρω αυτά τα στοιχεία, όχι απλά γιατί αποτελεί μια μνημονιακή υποχρέωση θέλω να το τονίσω αυτό, γιατί πρέπει να ξέρουμε πραγματικά με πόσα άτομα πρέπει να δουλέψουν οι δήμοι, που έχουν πλεόνασμα και που έχουν ελλείψεις, γιατί θα βρούμε και ελλείψεις, δεν θα βρούμε μόνο πλεονάσματα. 

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Από τους 12.500 που ήταν υποχρέωση από ότι θυμάμαι να μπουν στην κινητικότητα πόσοι είναι πραγματικά στην κινητικότητα αυτή τη στιγμή;

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Κανείς. Και αυτό είναι το πρόβλημα, τυπικά να τονίσω ότι είχε γίνει μια πρώτη κινητικότητα με 1.900 υπαλλήλους πριν από ένα χρόνο. Να πω ότι και τότε πάρα πολλοί έλεγαν όσοι θα μπουν στην κινητικότητα θα απολυθούν. Η πραγματικότητα είναι ότι όλοι απορροφήθηκαν από Υπηρεσίες οι οποίες είχαν ανάγκη και σήμερα ακόμη και εγώ υπογράφω τις τελευταίες αυτές αποφάσεις ολοκλήρωσης κινητικότητας. Πάλι γιατί τονίζω για πολλοστή φορά να κάνω τη διάκριση μεταξύ κινητικότητας που είναι η μετακίνηση, αν θέλετε η μετάταξη για να το πούμε απλά ή και η υποχρεωτική μετάταξη.

Εγώ θυμάμαι παλιά το Δημόσιο, που λέγανε ο δημόσιος υπάλληλος υπηρέτησε εδώ, εκεί, εκεί παραπέρα. Ξαφνικά αποκτήσαμε αυτή την ιδέα ότι η έννοια της μετακίνησης από τη μια Υπηρεσία στην άλλη ή έστω και η έννοια της γεωγραφικής μετακίνησης, κάτι για το οποίο για τους στρατιωτικούς είναι παντελώς αυτονόητο, ότι είναι μια κατάρα, ότι είναι μια απόλυτη καταστροφή. Προφανώς δεν είναι η προτιμητέα λύση αλλά…

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Πάντως εγώ το καταλαβαίνω ότι εκεί που έχουν πάει οι μισθοί τους, πραγματικά είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα για μερικούς από αυτούς.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Και εγώ το καταλαβαίνω αυτό και σε κάθε περίπτωση η πρόβλεψη δεν θα είναι για τέτοιες περιπτώσεις. Θα μιλάμε πάντα για τις εξαιρέσεις και δεν θα μιλάμε για τον κανόνα. Επίσης μην ξεχνάτε ότι αν μιλάμε για κινητικότητα, ας πούμε ότι ο στόχος είναι 25.000, είναι το 4%  - το τονίζω αυτό – 4% των δημοσίων υπαλλήλων.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Πάμε σε ένα διαφημιστικό διάλειμμα και μετά θα μου εξηγήσετε πώς δεν έχετε κανέναν από τους 12.500 και πώς θα το πετύχετε αυτό με τον τρόπο τον πιεστικό που το ζητάει η τρόικα και αν θα το πετύχετε. Πάμε σε ένα σύντομο διαφημιστικό διάλειμμα και αμέσως μετά και πάλι μαζί.

(ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ)

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Κυρίες και κύριοι είμαστε και πάλι εδώ στο στούντιο με τον Τάσο Τέλλογλου, μαζί μας είναι ο Υπουργός ο κ. Μητσοτάκης. Λέγαμε κ. Μητσοτάκη προηγουμένως ότι δεν έχετε κανέναν από τους 12.500 που έχει υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση ότι πρέπει να μπουν στην κινητικότητα και το ερώτημα είναι πόσο χρόνο θα χρειαστείτε πρώτον και δεύτερον υποθέτω ότι η τρόικα έχει ακούσει πάρα πολλές δικαιολογίες από την εποχή του κ. Ρέππα και μετά. Ο κάθε καινούριος Υπουργός που έρχεται κάθε εξάμηνο ζητάει μια παράταση λέγοντας ότι δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Εγώ δεν μπορώ να πάω κόντρα στους νόμους της φυσικής, δεν μπορώ να γυρίσω το χρόνο πίσω. Παρέλαβα αυτή την κατάσταση, οφείλω να τη διαχειριστώ και οφείλω να καταθέσω ένα πειστικό, εναλλακτικό σχέδιο για το πότε μπορούμε να πετύχουμε αυτούς τους στόχους. Δεν θα μπω σε παραπάνω λεπτομέρειες, θέλω να το σεβαστείτε.  

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Έχετε την αίσθηση ότι υπάρχει περίπτωση, γιατί αυτό έχει γίνει σαφές ότι εσείς επιδιώκετε κάποια παράταση. Έχετε την αίσθηση ότι θα  πάρετε κάποια παράταση;

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Το μόνο το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι στη συζήτηση την οποία έγινε πήγαμε πολύ καλά προετοιμασμένοι, όσο καλύτερα προετοιμασμένοι μπορούσαμε να είμαστε μέσα σε 5 ημέρες. Νομίζω ότι αντιμετωπίσαμε τους συνομιλητές μας ως  ίσοι προς ίσους, καταθέσαμε εναλλακτικά σενάρια, συζητήσαμε, πιστεύω καλόπιστα και πάντα σε αυτές τις συζητήσεις υπάρχει και ένα ζήτημα αξιοπιστίας, θα τολμούσα να πω και προσωπικής αξιοπιστίας. Νομίζω ότι ο κάθε καινούριος Υπουργός όταν λέει ότι θα κάνει ορισμένα πράγματα, δεν αρκεί να τα λέει, πρέπει να μπορεί και να τα υποστηρίξει ότι μπορεί να τα κάνει.  

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Εάν όλα πάνε καλά και αν οι Υπουργοί σας στείλουν τις λίστες που θέλετε και αν, αν κλπ. πόσο καιρό θέλετε εσείς πιστεύετε για να μπορείτε να το κάνετε;

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Συζητάμε, χωρίς να είμαι συγκεκριμένος, για κάποιους μήνες. Είναι σαφές ότι αυτό το πράγμα δεν μπορεί να γίνει σε κάποιες μέρες ή σε κάποιες εβδομάδες και το τονίζω, για να γίνει σωστά. Διότι δεν θέλουμε να φτάσουμε στο σημείο και σίγουρα δεν θα είμαι εγώ ο Υπουργός που θα το κάνει, να πω ότι βάζω στην κινητικότητα όσους είναι πάνω από 1,85 φαρακλοί και με γυαλιά. Διότι αυτή θα ήταν η άλλη επιλογή, να πάμε σε ακραία, οριζόντια μέτρα, τα οποία δεν νομίζω ότι μπορούν να γίνουν.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Όταν λέτε οριζόντια μέτρα;

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Αυτής της λογικής. Δηλαδή με πάρα πολύ μεγάλες γενικεύσεις, χωρίς να ακολουθήσουμε τη λογική που σας είπα. Η λογική που σας είπα είναι να δούμε πού έχουμε περισσεύματα και που έχουμε ανάγκες.

Αυτό εξηγήσαμε, παρά τις καθυστερήσεις -δεν θέλω να τις σχολιάσω, εγώ σας λέω την κατάσταση την οποία παρέλαβα- ότι αυτή η διαδικασία -το τονίζω- είναι διαδικασία η οποία είναι περίπλοκη και σύνθετη. Δεν είναι μια διαδικασία η οποία είναι εύκολη. Είναι μια διαδικασία η οποία θέλει χρόνο και είναι μια διαδικασία η οποία δεν εξαρτάται -το τονίζω- μόνο όχι μένα, από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Θέλω να ελπίζω ότι αυτές τις παραμέτρους οι συνομιλητές μας θα τις αντιληφθούν, όπως θα αντιληφθούν και τη συνολική μας διάθεση -το τονίζω  αυτό- τη συνολική μας διάθεση να δώσουμε αν θέλετε έναν έντονο μεταρρυθμιστικό τόνο στη δουλειά την οποία κάνουμε.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Φαντάζομαι θα μπείτε κάποια στιγμή στη θέση όπου θα έρθει είτε ο Πρωθυπουργός, είτε ο κ. Στουρνάρας, είτε και οι δυο μαζί, που θα σας πουν ότι «Υπουργέ μου εντάξει, καλά τα λες, δεν προχωράει η κινητικότητα, δεν έχουμε αυτούς τους ανθρώπους, αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η τρόικα θα μας αναγκάσει να πάρουμε άλλα μέτρα, δημοσιονομικά, φορολογικά, οτιδήποτε άλλο».

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Δεν θεωρώ ότι συνδέονται τα δυο σε καμία περίπτωση. Μη συνδέουμε το όποιο έλλειμμα το δημοσιονομικό, το οποίο αν θέλετε υπάρχει μια υποχρέωση να καλυφθεί, με ποιοτικούς στόχους. Πάντως η κινητικότητα δεν έχει αν θέλετε κανένα δημοσιονομικό αντίκρισμα, το τονίζω αυτό.

Δεν σημαίνει ότι μπορεί η τρόικα να μας πει σε καμία περίπτωση ότι «επειδή δεν έκανες την κινητικότητα πάρε μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα. Τα δυο είναι, το τονίζω αυτό, παντελώς αποσυνδεδεμένα.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Πάντως από την ώρα που είναι προαπαιτούμενο και είναι προαπαιτούμενο αυτή τη στιγμή .…

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Είναι προαπαιτούμενο για τη δόση.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Είναι για τη δόση. Από μόνο του είναι κρίσιμο.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Ναι.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Αν έρθουν και σας πουν λοιπόν ότι δεν παίρνουμε τη δόση γιατί δεν είστε εσείς έτοιμος και δεν μπορείτε να το κάνετε άμεσα.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Μη γίνεστε μάντης κακών κ. Παπαχελά.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Όχι, μπορεί να βρεθείτε μπροστά σ’ αυτό το σενάριο.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Ας το δούμε όταν γίνει. Εγώ σας είπα τι μπορώ να κάνω. Τι είναι πιστεύω ανθρωπίνως εφικτό. Λαμβάνοντας και τους ….

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Ωραία. Να σας ρωτήσω εγώ κάτι άλλο; Γιατί πραγματικά εκεί υπάρχει ένα ζήτημα. Έχω ακούσει και από τον προκάτοχο σας και από άλλους ότι ένα βασικό πρόβλημα το οποίο υπήρχε, είναι ότι μόλις άρχισε αυτή η συζήτηση για την κινητικότητα άρχισαν να έρχονται σημειώματα από παντού, από κόμματα, από γραφεία Υπουργικά και όχι μόνο, όπου έλεγαν μη πειράξετε τον τάδε φορέα, μη πειράξετε την τάδε Διεύθυνση, μη πειράξετε τον τάδε γιατί είναι δικός μας. Θα το ξαναβρείτε αυτό μπροστά σας και εσείς υποθέτω.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Εγώ δεν έχω γίνει δέκτης τέτοιων σημειωμάτων.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Είστε ακόμα μερικές μέρες.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Είμαι φρέσκος, είμαι πολύ φρέσκος. Δεν έχω καμία ιδιαίτερη διάθεση.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Το θέμα είναι πώς θα διασφαλίσετε σ’ αυτούς τους ανθρώπους, γιατί είναι η ζωή τους, είναι η δουλειά τους, ότι δεν θα γίνει αυτή η επιλογή με βάση κομματικά κριτήρια; Αυτή στην τάδε Υπηρεσία δεν είναι δική μας, είναι κάποιου άλλου...

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Αυτό είναι το φίλτρο και αυτή ακριβώς τη δουλειά την οποία θέλω να κάνω και γι' αυτό και ζητάω κάποιο χρόνο.

ΤΑΣΟΣ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ

Για να διασκεδαστεί όμως αυτή η …

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Το τονίζω αυτό. Ακριβώς επειδή αυτή η δουλειά πρέπει να γίνει σωστά, το οφείλουμε στους ανθρώπους, στους ίδιους τους εργαζόμενους. Αν σας έλεγα οτιδήποτε άλλο, θα υπονοούσα στην ουσία ότι είμαι έτοιμος να πάω με κάποιο οριζόντιο τσεκούρι να ακούω δεξιά αριστερά. Δεν θέλω και δεν θα το κάνω αυτό.

Μπορώ να κινηθώ σε άλλα μέτωπα πολύ γρήγορα, όπως παραδείγματος χάρη στη διερεύνηση των πειθαρχικών αδικημάτων. Αλλά για κάτι το οποίο αν θέλετε έχει ένα πάρα πολύ μεγάλο βαθμό πολυπλοκότητος, δεν είναι κάτι το οποίο είναι εύκολο. Ας μου δείξουν οι συνομιλητές μας της τρόικας μια χώρα που να το έκανε στο χρονοδιάγραμμα που μας έχουν υποδείξει. Περιμένω ακόμα να τη βρω, δεν την έχω βρει.

Καταλαβαίνω ότι είμαστε σε μια έκτακτη κατάσταση, αλλά θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι συζητάμε για δομές που αφορούν πάρα πολλούς ανθρώπους και διαδικασίες οι οποίες θα πρέπει να πληρούν τουλάχιστον κάποια βασικά κριτήρια αξιοκρατίας και δικαιοσύνης. Τουλάχιστον τα πολύ βασικά.

ΤΑΣΟΣ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ

Να σας ρωτήσω κάτι; Οι δημόσιοι υπάλληλοι δυσπιστούν στο μέτρο της κινητικότητας, διότι θεωρούν ότι βλέπουν μόνο αν θέλετε το κομμάτι το ποιοι περισσεύουν, διότι μπαίνουν μετά σε μια μαύρη τρύπα που δεν είναι βέβαιο πού θα καταλήξουν.

Μπορείτε να μου εξηγήσετε για ποιο λόγο φαντάζεστε εσείς γιατί είστε πολύ καινούριος, δεν σας δηλώνουν οι δημόσιες Υπηρεσίες και τα Υπουργεία πού χρειάζονται κόσμο;

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Ποιος το λέει;

ΤΑΣΟΣ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ

Σας δηλώνουν;

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Βεβαίως. Γι' αυτό και σας θυμίζω ότι στην πρώτη κινητικότητα προφανώς και είχαμε Υπηρεσίας οι οποίες δήλωσαν ανάγκες, εξ ου και απορροφήθηκαν. Αλλιώς δεν θα μπορούσαν να απορροφηθούν.

ΤΑΣΟΣ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ

Ναι, αλλά τώρα στη δεύτερη κινητικότητα;

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Κι εδώ πέρα έχουμε. Όταν εγώ λαμβάνω ένα οργανόγραμμα, να μη χρησιμοποιήσω μια πιο τεχνική έννοια, αλλά μια αξιολόγηση μιας δομής από ένα Υπουργείο, μου λέει «εδώ έχω πλεόνασμα και εδώ έχω ανάγκη». Είναι αυτό που σας έλεγα πριν, ότι υπάρχει πρόβλημα στην κατανομή του προσωπικού.

Ένα πράγμα θα σας πω μόνο χωρίς να μπω σε λεπτομέρεια, ότι πρόθεση μου είναι τα πρώτα κύματα της κινητικότητας να έχω εξασφαλίσει εξαρχής πού θα καταλήξουν αυτοί οι εργαζόμενοι. Να ξέρω δηλαδή εξαρχής πού θα πάνε. Αυτή είναι η πρόθεση μου και αυτό αν θέλετε παρουσίασα.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Ένα ερώτημα το οποίο δεχόμαστε από τον κόσμο είναι το αν και πότε θα υπάρξουν προσλήψεις και αν εκεί έχουν προτεραιότητα βεβαίως οι άνθρωποι οι οποίοι ήδη έχουν περάσει το ΑΣΕΠ, αυτοί οι 11.000.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Να το ξεκαθαρίσω αυτό, κατ' αρχάς τι προσλήψεις μπορούμε να κάνουμε. Μπορούμε να κάνουμε προσλήψεις με βάση τον κανόνα 1 προς 5, δηλαδή 5 συνταξιοδοτήσεις 1 πρόσληψη και μπορούμε να κάνουμε και προσλήψεις με βάση τον κανόνα 1 προς 1, για κάθε απόλυση η οποία θα γίνεται θα προσλαμβάνεται 1 καινούριος δημόσιος υπάλληλος.

Κι αυτό αν θέλετε δείχνει και ότι η απομάκρυνση κάποιου από το Δημόσιο όταν γίνεται για πολύ ειδικούς λόγους δεν γίνεται για να κερδίσουμε χρήματα, γίνεται είτε γιατί αυτός ο άνθρωπος δεν αξίζει να είναι στο Δημόσιο, παραδείγματος χάρη κάποιος ο οποίος τίθεται εκτός Δημοσίου για πειθαρχικά παραπτώματα, αλλά αντικαθίσταται αυτός με κάποιον καινούριο.

Η απάντηση λοιπόν είναι ότι ναι, θα γίνουν προσλήψεις εντός του 2013. Έχουμε μια υποχρέωση μέχρι τον Σεπτέμβριο να παρουσιάσουμε -και αυτή είναι η διαφορά- ένα πρόγραμμα προσλήψεων, το οποίο θα αντιμετωπίζει πρώτα από όλα τις βασικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας.

Δεν θα είναι τεράστια τα νούμερα, προφανώς και θα προηγούνται πάντα οι επιτυχόντες της διαδικασίας αξιολόγησης, προφανώς και όλες θα γίνουν απολύτως αξιοκρατικά. Αυτό εξάλλου είναι κάτι το οποίο νομίζω ότι το έχουμε κατακτήσει πια για τους υπαλλήλους αορίστου χρόνου, τους μόνιμους δημόσιους υπαλλήλους. Και προφανώς θα στρέψουμε την προσοχή μας εκεί που έχουμε τις μεγαλύτερες ανάγκες.

Και θα γίνουν, το τονίζω, με κεντρικό σχεδιασμό και κεντρικό έλεγχο. Θα αποφύγουμε δηλαδή αυτό το οποίο γινόταν παλιά, ο κάθε γνωστός ή ισχυρός Υπουργός να μπορεί να διεκπεραιώνει για το δικό του βιλαέτι τις προσλήψεις που θέλει. Αυτό τελείωσε.

Θα υπάρχει ένας κεντρικός έλεγχος, υπό την εποπτεία προφανώς του Πρωθυπουργού και ένας κεντρικός προγραμματισμός προσλήψεων, ο οποίος θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο αυτού του έτους.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Μάλιστα. Τώρα εγώ να σας ρωτήσω κατά πόσο πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρχει εδώ μια παγίδα. Με την έννοια ότι μπορεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για παράδειγμα, να ξέρει ότι αυτά τα πράγματα δεν γίνονται μέσα στους χρόνους που θέλει κι αυτό να είναι μια παγίδα, μια πρόφαση αν θέλετε για να φύγει, για κάποιους δικούς του λόγους. Να θεωρεί ότι δεν βγαίνει το ελληνικό πρόγραμμα ή δεν ξέρω τι άλλο.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Δεν είμαι αρμόδιος και δεν είμαι και έτοιμος να απαντήσω στο ερώτημα το οποίο θέτετε. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι δεν θα υπάρχει κάποιο τέτοιου είδους ατύχημα και ότι μέσα από ένα πλαίσιο συζητήσεων που θα γίνει τις επόμενες μέρες θα καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε τη συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας. Αυτός είναι ο κεντρικός στόχος.

Έχει γίνει, παρά τα όσα κάποιοι μπορεί να ισχυρίζονται, μια σημαντική πρόοδος σε σχέση με το που βρισκόμασταν πριν από ένα χρόνο. Δεν θα χύσουμε την καρδάρα με το γάλα τώρα. Θα πάρουμε τη χρηματοδότηση την οποία χρειαζόμαστε και δεν πιστεύω ούτε έχω καμία αίσθηση ότι υπάρχει κάποια άλλη ατζέντα από κάποιο από τα μέλη της τρόικας.

Εξάλλου νομίζω ότι αυτή η κυβέρνηση έχει πιστοποιήσει και εξακολουθεί να πιστοποιεί και παρά τις δυσκολίες έχει τη πολιτική βούληση να κάνει πράγματα τα οποία δεν είχαν γίνει στο παρελθόν. Και νομίζω ότι αυτό αν θέλετε ήταν και το βασικό ζητούμενο.

Εάν κ. Παπαχελά -το έλεγα και πριν, το λέω και τώρα- εάν είχαμε αντιμετωπίσει εξαρχής, από το 2010, τις δυσλειτουργίες του Δημοσίου και αν δεν είχαμε περάσει όλο το μπαλάκι στον ιδιωτικό τομέα όπως κάναμε με 1,5 εκατομμύριο απολύσεις, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά σήμερα. Και για τον ιδιωτικό τομέα και για τον δημόσιο.

Καλούμαστε λοιπόν με καθυστέρηση να διορθώσουμε μια κεντρική πολιτική εσφαλμένη και από τις αν θέλετε τότε κυβερνήσεις, αλλά και από την τρόικα η οποία μας την υπέδειξε. Και το οποίο IMF αν διαβάσετε την τελευταία έκθεση την οποία έκανε εσωτερικής αξιολόγησης, αναγνωρίζει ευθέως τα λάθη του πρώτου μνημονίου.

Αλλά τώρα δεν κάνουμε ιστορική αναδρομή. Τουλάχιστον εγώ δεν έχω νόημα να την κάνω, παρά μόνο αν θέλετε για σκοπούς διαπραγματευτικούς. Η ουσία είναι ότι πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά.

ΤΑΣΟΣ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ

Ο προκάτοχος σας ήταν ένα πρόσωπο μη πολιτικό, που υποδείχτηκε από κάποιο κόμμα. Χρειαζόταν για να προχωρήσει, όπως και εσείς εξάλλου, για να προχωρήσει το πρόγραμμα της κινητικότητας, την υποστήριξη από τους άλλους Υπουργούς.

Εσείς είστε ένα πρόσωπο πολιτικό, αλλά εξακολουθείτε να προΐσταστε σε ένα Υπουργείο, το οποίο χρειάζεται τη βοήθεια των άλλων Υπουργών.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Είναι επιτελικό.

ΤΑΣΟΣ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ

Θεωρείτε ότι θα τα καταφέρετε μόνος σας ή θα χρειαστεί να πάτε στου Μαξίμου για να πετύχετε αυτούς τους στόχους;

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Κατ' αρχάς να πω ότι νομίζω ότι διευκολύνει αν θέλετε και διευκολύνει και το κυβερνητικό έργο. Η αλλαγή αν θέλετε του κυβερνητικού σχήματος σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως. Τολμώ να πω όμως ότι η κυβέρνηση τώρα με τον τρόπο της είναι πιο ομοιογενής. Με λιγότερους βουλευτές, αλλά με τον τρόπο της πιο ομοιογενής.

Ναι, νομίζω ότι είναι πιο εύκολο για μένα να μπορέσω να συνεννοηθώ με Υπουργούς, από ότι ήταν για τον κ. Μανιτάκη, τον οποίο τον σέβομαι. Έγινε δουλειά στο Υπουργείο, θέλω να το τονίσω, σε αρκετά επίπεδα, θέλω να είμαι δίκαιος, το είπα και στην τελετή παράδοσης -  παραλαβής, αλλά από κει και πέρα σίγουρα δεν είχε ίσως τη δυνατότητα αυτής της συνεννόησης που μπορεί να έχει κάποιος άλλος.

Από κει και πέρα βεβαίως ο τελικός κριτής και υλοποιητής δύσκολων αποφάσεων και ο τελικός αν θέλετε διαιτητής ενδουπουργικών διαφοροποιήσεων  όπου υπάρχουν, προφανώς είναι ο Πρωθυπουργός.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Να σας ρωτήσω. Υποθέτω ξέρετε κ. Μητσοτάκη ότι υπάρχει ένα κομμάτι της γαλαρίας αν θέλετε στο πολιτικό θέατρο που παίζεται στη χώρα μας, το οποίο θα ήθελε πάρα πολύ να αποτύχετε. Κάπου λέει, εντάξει ο Μητσοτάκης καλά τα έλεγε, απολύσεις ήθελε, είχε κάποιες φιλελεύθερες απόψεις, άντε να δούμε τώρα τι πιάνει. Το έχετε υπόψη σας υποθέτω αυτό.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Να τονίσω ότι ήθελα και θέλω ένα καλύτερο, αποδοτικότερο και τελικά φτηνότερο Δημόσιο για τον πολίτη. Αν κάποιοι υπάλληλοι πρέπει να φύγουν, αυτή θα είναι αν θέλετε μια φυσική διαδικασία κατάληξης μιας αξιολόγησης.

Ναι, πάντα το έλεγα και εξακολουθώ να το πιστεύω ότι τελικά όταν θα φτάσουμε στο σημείο να μπορούμε να αξιολογούμε, γιατί δεν μπορούμε ακόμα, γι' αυτό και δεν θα άνοιγα αυτή την κουβέντα τώρα, αλλά όταν φτάσουμε στο σημείο να μπορούμε να αξιολογούμε με τρόπο δίκαιο και τους δημόσιους υπαλλήλους, ναι, η τελική κατάληξη μιας διαδικασίας αξιολόγησης για κάποιον που συστηματικά δεν αποδίδει, θα πρέπει να είναι η απομάκρυνση από το Δημόσιο.

Δεν είναι αυτό κάποια εμμονή αν θέλετε στις απολύσεις. Είναι όμως ένας τρόπος να μπορέσουμε όπως σας είπα πριν να διακρίνουμε μεταξύ των καλών και των λιγότερο καλών. Κανένα σύστημα κ. Παπαχελά δεν δουλεύει χωρίς την επιβράβευση του άξιου και χωρίς αν θέλετε την, να μη πω τιμωρία, αλλά χωρίς την επίπληξη εκείνου ο οποίος δεν δουλεύει.

Και στο νομοσχέδιο το οποίο θα φέρω σύντομα στη Βουλή, θα αντιμετωπίσουμε  και τέτοια ζητήματα που είναι ουσιαστικά ζητήματα προαγωγών, ζητήματα επιλογών Γενικών Διευθυντών. Να ξαναβάλουμε αξιοκρατικά κριτήρια σ’ αυτή τη διαδικασία.

Τώρα, για τη γαλαρία και για τις Κασσάνδρες, κοιτάξτε κ. Παπαχελά, εγώ έγινα Υπουργός μετά από 9 χρόνια πολιτικής παρουσίας. Μου δίνεται μια ευκαιρία να κάνω πράξη αυτά τα οποία πιστεύω. Θα κάνω το καλύτερο το οποίο μπορώ για να πετύχω. Δεν μπορώ να σας πω κάτι παραπάνω. Αλλά πραγματικά πιστεύω ότι υπάρχει μια σιωπηλή πλειοψηφία ανθρώπων, η οποία εύχεται να πετύχω γιατί θέλει ένα καλύτερο Δημόσιο.

Ένα Δημόσιο παραδείγματος χάρη το οποίο θα μπορεί να μη ταλαιπωρεί τόσο τον πολίτη, το οποίο θα έχει περισσότερες Υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, με τα ΚΕΠ να λειτουργούν καλύτερα, με λιγότερα διοικητικά βάρη για τις επιχειρήσεις. Δεν νομίζω ότι είναι πολλοί οι οποίοι θα διαφωνήσουν με αυτά, ως προς τον κεντρικό στόχο οι οποίοι δεν θα εύχονται να γίνουν αυτά τα πράγματα.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Θα σας πω και μια άλλη κριτική, την οποία προφανώς θα ακούτε, το οποίο είναι ότι, τώρα τι μας λέει ο .κ Μητσοτάκης, γιατί έρχεται από μια πολιτική οικογένεια, η οποία έκανε και τα δικά της ρουσφέτια στο Δημόσιο μέσα από τα 60-70 χρόνια, πόσα είναι, πολιτικής διαδρομής, οπότε τι έρχεται να μας πει τώρα, ότι θα καθαρίσει αυτός αυτό το οποίο έφτιαξε και η δική του οικογένεια;

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Καταρχάς να τονίσω ότι δεν υπάρχει οικογενειακή ευθύνη. Να το αποσαφηνίσω αυτό. Και νομίζω ότι κι εγώ έχω μια διακριτή πολιτική παρουσία κι εγώ έχω πολιτευτεί με έναν τρόπο που με έβρισκε σταθερά αντίθετο σ' αυτές τις πρακτικές κι εγώ προσωπικά δεν έχω κατηγορηθεί για τέτοιες πρακτικές.

Τώρα αν θέλετε να πάμε πίσω ιστορικά, ναι, γιατί τα πράγματα προφανώς σε άλλες εποχές γινόντουσαν με διαφορετικό τρόπο, μη γυρίσουμε τώρα πίσω στη δεκαετία του ’50 και του ’60. Αν θέλετε να κάνουμε μια ιστορική αναδρομή, τότε το Δημόσιο παρακαλούσε να βρει ανθρώπους και δεν τους έβρισκε, γιατί όλοι ήθελαν να πάνε στον ιδιωτικό τομέα. Άλλες εποχές, άλλοι καιροί, άλλες πολιτικές παρουσίες.

Από κει και πέρα ξέρω πολύ καλά ότι πάντα όταν κάποιος προέρχεται από μια πολιτική οικογένεια το όνομα παίζει πάντα ένα ρόλο και είναι πολλοί αυτοί, πάντα συνέβαινε, οι οποίοι θα με κρίνουν με βάση την άποψη που μπορεί να έχουν για το επίθετο μου.

Το έχω ακούσει πολλές φορές, προσπαθώ να το αποκρούω. Νομίζω ότι έχω μια διακριτή πολιτική πορεία και νομίζω ότι η πολιτική μου διαδρομή μέχρι σήμερα δείχνει ότι υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι πιστεύουν σ’ αυτό το οποίο κάνω ως πρόσωπο και όχι ως μέλος μιας πολιτικής οικογένειας.

ΤΑΣΟΣ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ

Ένα πρόβλημα επίσης που θα αντιμετωπίσετε, θα είναι οι συνδικαλιστές του δημόσιου τομέα. Σήμερα είδατε μια συνδικαλιστική Ομοσπονδία, εκείνη των λειτουργών της μέσης εκπαίδευσης και μάθαμε μετά τη συνάντηση αυτή ότι ειπώθηκε από εσάς, αποδίδεται σ’ εσάς ότι η κινητικότητα μπορεί να είναι εθελοντική, μπορεί όμως να μην είναι και εθελοντική.

Κατ' αρχήν το είπατε αυτό; Και δεύτερον τι εννοούσατε;

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Κατ' αρχάς δεν είπα κάτι διαφορετικό από αυτό το οποίο γνωρίζουμε ότι ισχύει, δηλαδή η λογική των υποχρεωτικών μετατάξεων. Προφανώς και πάντα θα πρέπει να δίνεται. Τονίζω ότι αυτό είναι μια αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας, δεν είναι δικιά μου αρμοδιότητα. Εγώ εξέφρασα αν θέλετε την προσωπική μου άποψη.

Προφανώς πάντα προτεραιότητα πρέπει να δίνεται σε κάποιον άνθρωπο ο οποίος έχει προτίμηση. Αν κάποιος θέλει να μετακινηθεί από τη δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, έχουμε πλεόνασμα καθηγητών, στη δευτεροβάθμια έλλειμμα …

ΤΑΣΟΣ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ

Γίνεται αυτό;

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Βεβαίως και μπορεί να γίνει. Αλλά αν υπάρχει ανάγκη να γίνει. Αν υπάρχει ανάγκη να γίνει, ναι, πρέπει το Υπουργείο να έχει τη δυνατότητα να το κάνει. Αυτή είναι η κινητικότητα. Πρέπει να υπάρχει δυνατότητα να το κάνει και ας μη το επιθυμεί τελικά ο εργαζόμενος.

Προφανώς και η προτεραιότητα θα πρέπει να δίνεται σ’ αυτόν ο οποίος θέλει να το κάνει. Αλλά αν δεν θέλει να το κάνει, σας ρωτώ εγώ, αν δεν θέλει να το κάνει τι θα κάνουμε; Θα ανεχτούμε σχολεία δημοτικά να δουλεύουν χωρίς δασκάλους ή θα καταφεύγουμε πάλι στη λογική των αναπληρωτών, κάθε χρόνο να πληρώνουμε πολλά περισσότερα χρήματα όταν υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να κάνουν αυτή τη δουλειά αποδεδειγμένα και οι οποίοι πλεονάζουν και περισσεύουν;

Πείτε μου εσείς τι είναι πιο λογικό. Νομίζω ότι το πιο λογικό είναι η σωστή αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού. Κι αυτό ακριβώς το οποίο περιγράψατε είναι η ουσία της έννοιας της κινητικότητας όπως την αντιλαμβάνομαι εγώ. Δεν πετάμε ανθρώπους σε μια δεξαμενή για να τους διώξουμε μετά από 1 χρόνο. Ψάχνουμε να παντρέψουμε πλεονάσματα με ανάγκες.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Θα σας ρωτήσω δυο πολιτικές ερωτήσεις για να κλείσουμε την κουβέντα. Το πρώτο είναι κατά πόσο φταίει για όλα ο Ανδρέας Παπανδρέου όπως είπε ένας σχεδόν συνομήλικος σας πολιτικός.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Εσείς κ. Παπαχελά έχετε κάνει πάρα πολλές ενδιαφέρουσες ιστορικές εκπομπές. Καλέστε με σε μια εκπομπή ιστορικού χαρακτήρα να σας απαντήσω επ’ αυτού, έχω άποψη, εξάλλου την έχω εκφέρει κι εγώ αρκετές φορές. Δεν την έχω εκφέρει μόνο εγώ, την έχουν εκφέρει και πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ κάνοντας αυτοκριτική στο δικό τους το κόμμα.

Αλλά ας αφήσουμε την ιστορική συζήτηση για άλλους καιρούς. Νομίζω αυτό που προέχει τώρα είναι να κοιτάξουμε μπροστά. Η ιστορία  εξάλλου γράφεται με το δικό της το ρυθμό και θα αποδώσει αν δεν έχει ήδη αποδώσει ευθύνες εκεί που πρέπει.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Πάντως έχουν λεχθεί πολύ βαριές κουβέντες όπως ξέρετε από πολλούς ανθρώπους στη Νέα Δημοκρατία. Κι εσείς έχετε κάνει κριτική και στον ίδιο τον κ. Βενιζέλο, διάβαζα πρόσφατα κάποιες δηλώσεις που είχατε κάνει πριν από μερικούς μήνες.

Πιστεύετε τώρα ότι πραγματικά μπορεί να συνεργαστείτε μαζί με αυτούς τους ανθρώπους και αυτό το κόμμα για να βγάλετε πέρα αυτό το μάλλον δύσκολο έργο;

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Κοιτάξτε, δεν έχουμε, να το τονίσω αυτό, δεν έχουμε υποστεί μια ιδεολογική αν θέλετε λοβοτομή ως αποτέλεσμα. Διατηρούμε τις απόψεις μας και για την ιστορία και για το παρόν. Αλλά αυτή τη στιγμή συνεργαζόμαστε. Και από τη στιγμή που επιλέγουμε να συνεργαζόμαστε, πρέπει να κοιτάξουμε περισσότερο αυτά που μας ενώνουν και λιγότερο αυτά που μας χωρίζουν.

Ξέρετε, όλες οι συνεργασίες δεν γίνονται πάντα από προτίμηση. Μερικές φορές είναι μια συνεργασία η οποία προέκυψε από ανάγκη. Αλλά οφείλουμε να την φέρουμε εις πέρας. Νομίζω ότι μπορούμε να το φέρουμε εις πέρας αυτό το εγχείρημα, αρκεί να σκεφτόμαστε θετικά και όχι αρνητικά.

Αν θέλουμε να σκεφτόμαστε αρνητικά ή αν θέλουμε να  σκεφτόμαστε μόνο αν θέλετε ο καθένας τη σκληρή εκλογική του πελατεία, θα βρει πάρα πολλές αφορμές και πάρα πολλούς λόγους να τινάξει το εγχείρημα στον αέρα. Αλλά το συμφωνήσαμε το εγχείρημα. Το συμφωνήσαμε όλοι. Άρα πρέπει να ….

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Πόσο χρόνο έχετε μπροστά σας, πόσο τράτο έχετε; Γιατί αυτό είναι ένα ερώτημα, το οποίο όλοι συζητάμε.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Εγώ θεωρώ ότι μπορούμε να πάμε μακριά. Από κει και πέρα σας θυμίζω ότι και στην προηγούμενη κυβέρνηση ουκ ολίγοι είχαν προεξοφλήσει την άμεση κατάρρευση της. Άντεξε αυτό το σχήμα, άντεξε 1 χρόνο, συνεισέφερε αρκετά στη σταθεροποίηση της χώρας. Και σήμερα ακόμα που μιλάμε, η ΔΗΜΑΡ είναι έξω από την κυβέρνηση, αλλά θεωρώ ότι μπορεί να παίξει ακόμα ένα σταθεροποιητικό παράγοντα, παραδείγματος χάρη, να δώσω ένα παράδειγμα, στα δικά μου.

Το νομοσχέδιο το οποίο θα παρουσιάσω στη Βουλή θα φέρει και τη σφραγίδα του κ. Μανιτάκη, δεν το έγραψα εγώ. Θέλω να είμαι δίκαιος. Βρήκα ένα νομοσχέδιο σχεδόν έτοιμο. Όταν το φέρω τι θα κάνει η ΔΗΜΑΡ; Το λέω διότι μη θεωρούμε δεδομένο ότι έχουμε διαρρήξει αν θέλετε την επικοινωνία με όλους τους άλλους πολιτικούς χώρους εκτός της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

Από κει και πέρα πιστεύω ότι εκ των πραγμάτων η επόμενη μεγάλη αν θέλετε, η ενδιαφέρουσα αν θέλετε πολιτική δοκιμασία θα είναι οι Ευρωεκλογές, αλλά μέχρι τότε έχουμε ακόμα αρκετό χρόνο για να διορθώσουμε πολλά από τα κακώς κείμενα και να αφήσουμε οριστικά και αμετάκλητα πίσω μας αυτή τη συζήτηση αν θέλετε της διαρκούς αξιολόγησης για να μπορέσουμε να κοιτάξουμε να κάνουμε και πέντε πιο βαθιά και πέντε πιο ουσιαστικά πράγματα.

Δηλαδή αν θέλετε η δημιουργική υπέρβαση του μνημονίου, η αναγνώριση αν θέλετε ότι πολλά από τα πράγματα τα οποία μας επιβάλλονται θα έπρεπε να τα έχουμε κάνει μόνοι μας και θα έπρεπε να τρέχουμε να τα κάνουμε αντί να λέμε ότι μας τα επιβάλουν κάποιοι άλλοι, νομίζω ότι θα είναι τελικά και το διακύβευμα των επόμενων μηνών.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Ένα τελευταίο σχόλιο για κάποιες δηλώσεις, όπως αυτές του κ. Πολύδωρα περί Χρυσής Αυγής;

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Δεν τις καταλαβαίνω αυτές τις δηλώσεις σε καμία περίπτωση. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένα περιθώριο συνεννόησης, ούτε καν οποιασδήποτε επικοινωνίας με ένα νεοναζιστικό κόμμα, το οποίο ευθέως αν θέλετε αμφισβητεί τους κανόνες της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

Δεν είναι χρήσιμες αυτές οι δηλώσεις, το λέω ευθέως και νομίζω ότι κακό κάνουν και θολώνουν τα νερά στην παρούσα συγκυρία. Νομίζω ότι και η επίσημη θέση του κόμματος σ’ αυτό είναι απολύτως ξεκάθαρη και δεν επιδέχεται καμίας παρερμηνείας.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Κύριε Υπουργέ, ευχαριστούμε πάρα πολύ που ήσασταν σήμερα μαζί μας.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Εγώ σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Ευχαριστώ και σένα Τάσο γι' αυτή τη συζήτηση.

ΤΑΣΟΣ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ

Σας ευχαριστούμε.

Την Τρίτη 2 Ιουλίου στις 23.15 στον ΣΚΑΪ, στο μέσο της κρίσιμης εβδομάδας διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα, ΟΙ ΝΕΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ φιλοξενούν τον υπουργό, για το χαρτοφυλάκιο του οποίο γίνεται ο περισσότερος λόγος σε αυτή την φάση της διαπραγμάτευση. Ο Αλέξης Παπαχελάς υποδέχεται στο στούντιο της εκπομπής το νέο υπουργό Διοικητικής Mεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκο Μητσοτάκη στην πρώτη τηλεοπτική του  συνέντευξη μετά την ανάληψη των νέων του καθηκόντων και την έλευση της τρόικας. Τι θα γίνει με τις μετακινήσεις, αξιολογήσεις και απολύσεις στο Δημόσιο; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά για όλα στους ΝΕΟΥΣ ΦΑΚΕΛΟΥΣ.