Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη

 Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη

(απόσπασμα συνέντευξης στο NBC, Μάρτιος 2004) 

Είναι θέμα υπερηφάνειας. Πρέπει να δείξουμε στον κόσμο ότι είμαστε καλοί οικοδεσπότες. Θέλουμε αυτοί οι αγώνες να είναι καταπληκτικοί. Ελάτε στην Ελλάδα. Θα δείτε πόσο σημαντικοί είναι οι αγώνες για μας και θα δείτε πώς τόσοι αιώνες ιστορίες βρίσκονται ολόγυρά μας.

Οι αρθρογράφοι μερικές φορές δεικτικά την προσφώνησαν σιδηρά κυρία και Lady G, οι σκιτσογράφοι, όχι πάντα με την κολακευτικότερη διάθεση την απεικόνεισαν ως Lara Kroft και ως Μεγάλη Θεοδώρα. Όπως κι αν την θυμάται όμως ο καθένας, η Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη είναι το πρόσωπο που συνδέθηκε όσο κανένα άλλο με τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη

(απόσπασμα συνέντευξης τύπου, Αύγουστος 2004) 

Δείτε το πρόσωπό μου, δείτε το χαμόγελό μου.

Όλα ξεκίνησαν το  1996 όταν ο τότε  Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης προτείνει στην Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη, πρώην βουλευτή της ΝΔ η οποία έχει όμως αποσυρθεί από την πολιτική ζωή ζώντας στο εξωτερικό με τον επιχειρηματία σύζυγό της Θόδωρο Αγγελόπουλο και την οικογένειά τους, να αναλάβει την ηγεσία της Επιτροπής Διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Η Ελλάδα έχει πριν λίγο βιώσει πρόσφατα την αποτυχία της διεκδίκησης των Αγώνων των 100 χρόνων, τους οποίους διοργάνωσε τελικά η  Ατλάντα της Αμερικής. Κύκλοι όμως της τότε Κυβέρνησης Σημίτη αποφασίζουν ότι η Ελλάδα πρέπει  να προσπαθήσει και πάλι.  Η Γιάννα Αγγελοπούλου δέχεται και μέσα σε λίγους μήνες οργανώνεται η διεκδίκηση. Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1997 τα μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής συνέρχονται στην Λοζάννη της Ελβετίας για να ανακοινώσουν την πόλη που θα διοργάνωνε τους Αγώνες του 2004. Ο Πρόεδρος της ΔΟΕ Χουάν Αντόνιο Σάμαρανγκ ανακοινώνει την νικήτρια.

Χουάν Αντόνιο Σάμαρανγκ - πρ. Πρόεδρος ΔΟΕ

Η πόλη που θα έχει την τιμή και την ευθύνη να διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 είναι η Αθήνα.

Πολύς κόσμος και στην Ελλάδα πανηγυρίζει. Κάποιοι όμως ανησυχούν για το κατά πόσο η Ελλάδα μπορούσε να αντεπεξέλθει οικονομικά σε ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα. Στην Αγγελοπούλου δεν ανατίθεται αμέσως η Προεδρία της Οργανωτικής Επιτροπής των Αγώνων. Θα περάσουν δύο χρόνια μέχρι πάλι ο Κώστας Σημίτης να της αναθέσει την Οργάνωση των Αγώνων εν μέσω μπαράζ δημοσιευμάτων και ανησυχίας στον διεθνή τύπο ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να είναι έτοιμη. 

Απόσπασμα από Τελετή Έναρξης Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004

Πολίτες του κόσμου καλωσορίσατε στην Αθήνα.

Στις 13 Αυγούστου του 2004 η Αθήνα μετρά αντίστροφα για την έναρξη της 28ης σύγχρονης Ολυμπιάδας.

Απόσπασμα από Τελετή Έναρξης Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004

Ολυμπιακοί Αγώνες καλωσήρθατε σπίτι σας, καλωσήρθατε στην Ελλάδα.

Η διοργάνωση στέφεται από επιτυχία αλλά κοστίζει στην χώρα μας ακριβά. Μετά τους αγώνες, παρά τις έντονες φήμες για πολιτικές φιλοδοξίες, η γυναίκα που προΐστατο του 2004, με εξαίρεση μία σύντομη αποτυχημένη προσπάθεια στα ΜΜΕ με τον Ελεύθερο Τύπο, σχεδόν εξαφανίζεται από την ελληνική δημόσια ζωή. Μία σχεδόν δεκαετία μετά επανέρχεται με ένα βιβλίο που στην αγγλική έκδοση τιτλοφορείται «Το Ελληνικό μου δράμα» ενώ στα ράφια των ελληνικών βιβλιοπωλείων κάνει την εμφάνισή του πριν λίγες μέρες με τον τίτλο απλά «Γιάννα».

Σοφία Παπαϊωάννου

Κυρία Αγγελοπούλου ευχαριστούμε πάρα πολύ για την συνέντευξη στους Νέους Φακέλους.

Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη

Εγώ ευχαριστώ είναι μεγάλη μου τιμή και μεγάλη μου χαρά και είναι η πρώτη μου φορά που μιλάω τώρα που γύρισα στην Ελλάδα.

Σοφία Παπαϊωάννου

 ‘Ήθελα να πω ξεκινώντας αυτή την συνέντευξη ότι εγώ είχα δουλέψει για κάποιους μήνες το 1997 στην Επιτροπή Διεκδίκησης των Ολυμπιακών αγώνων. Εκεί σας γνώρισα και ακριβώς επειδή σας γνώρισα εκεί όταν διάβασα ότι βγάλατε ένα βιβλίο με τον τίτλο my Greek drama, το ελληνικό μου δράμα λετε στα αγγλικά ενώ στα ελληνικά είχατε κάποιον άλλο τίτλο. Μου έκανε εντύπωση γιατί δράμα, γιατί δώσατε έτσι μια χροιά αρνητική σε αυτό το βιβλίο για την Ελλάδα και για σας.

Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη

Η λέξη δράμα καταρχήν στην αγγλική γλώσσα δεν είναι ακριβής ερμηνεία δράμα, είναι η διαδρομή, αυτά που έγιναν, τα τεκταινόμενα. Είναι ένα σκηνικό που έχει μέσα αν θέλετε και τραγωδία και πάθη και επιτυχία και αποτυχία, και προδοσία και λύτρωση. Το σημαντικό όμως είναι ότι εγώ το έγραψα το βιβλίο κα. Παπαιωάννου γιατί επί χρόνια γυρνούσα. Έτσι ξεκινάω και στο βιβλίο μου,  γυρνούσα στον κόσμο. Μετά λοιπόν απ αυτή την καταπληκτική παράσταση που έδωσε η Ελλάδα για τον κόσμο με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, άνθρωποι με ρωτούσαν «μα τι έγινε; Τι πάθατε εσείς οι ‘Έλληνες; Μα πως βρεθήκατε εκεί;» Έγραψα λοιπόν το βιβλίο τόσα χρόνια μετά για να τους πω, ειδικά σε αυτά τα κέντρα έξω στον έξω τον μεγάλο κόσμο για να τους πω η Ελλάδα δεν είναι η Ελλάδα της κρίσης που νομίζετε. Εγώ έχω γνωρίσει μια άλλη Ελλάδα.

Σοφία Παπαϊωάννου

Γιατί πιστεύετε ότι έχει κάνει τόση μεγάλη επιτυχία το βιβλίο στην Αμερική, γύρω στα 10 ευπώλητα βιβλία;

Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη

Νομίζω ότι στους Αμερικάνους, θέλουν πολύ καταρχήν να ακούσουν για την Ελλάδα. Δε μπορείτε να φανταστείτε πόσοι εκατοντάδες άνθρωποι με ρωτούσαν για την Ελλάδα.

Σοφία Παπαϊωάννου

Δεν τα αγοράσατε εσείς όλα τα βιβλία, που λένε ότι πήγε η Αγγελοπούλου και αγόρασε όλα τα βιβλία και έγινε best seller;

Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη

κ. Παπαιωάννου μιλάμε για Αμερική. ‘Έχετε υπόψη σας τι σημαίνει best seller στην Αμερική;

Σοφία Παπαϊωάννου

Βέβαια στο βιβλίο χτυπάτε κάποιους ανθρώπους που έχουν πολύ υψηλή θέση αυτή τη στιγμή, χτυπάτε τον ΥΠΕΞ της χώρας, πρώην πρωθυπουργούς, πρώην άλλους υπουργούς. Αυτό είναι διαφήμιση για την Ελλάδα, να χτυπάτε τόσο πολύ το πολιτικό κατεστημένο;

Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη

κ. Παπαιωάννου δεν χτυπάω κανέναν. Λέω τα πράγματα όπως έγιναν, παραστατικά, με ονόματα αλλιώς δεν θα χε καμία σημασία. Δεν έγραψα μυθιστόρημα, γράφω για την διαδρομή μου. Και είμαι πάρα πολύ ευγενής πρέπει να σας πω. Έβγαλα το βιβλίο ακριβώς για να πω ότι η ανεπάρκεια, ότι η έλλειψη ηγετικότητας έχει φέρει την Ελλάδα σε αυτό το σημείο. Ναι  και το λεω ευθέως, ναι, με απογοήτευσαν οι πολιτικοί και πιο πολύ με απογοήτευσαν γιατί η Ελλάδα είχε προετοιμαστεί για να δείξει μια άλλη Ελλάδα παραγωγική, ανταγωνιστική στο διεθνές στερέωμα. Είχαμε κερδίσει το διεθνή σεβασμό, είχαμε κερδίσει τον θαυμασμό του κόσμου, είχαμε κερδίσει το «α, είναι καλοί αυτοί». Είχαμε την δυνατότητα να τραβήξουμε επενδύσεις. Αυτά τα πράγματα τα είχαμε στήσει. Και τα είχαμε στήσει, και δεν είμαι εγώ η απογοητευμένη Γιάννα κ. Παπαιωάννου. Είναι γιατί αισθανόμουν ότι αυτός ο κόσμος ήταν έτοιμος να πετάξει, να έχει μια διαφορετική ζωή μπροστά του, να εκμεταλλευτεί και την τεχνογνωσία που απέκτησε λόγω των  Αγώνων, και τις εγκαταστάσεις και τις υποδομές και ουσιαστικά είχε την διάθεση να παίξει έναν άλλο ρόλο και οι πολιτικοί αυτά τα πράγματα τα πέταξαν πίσω. Γι αυτό είμαι απογοητευμένη. Ουσιαστικά, προσπάθησαν να φέρουνε λήθη στο κόσμο. Αντί να λένε αυτός είναι ένας τρόπος να συνεχίσουμε, τίποτα, μία σιωπή.

Σοφία Παπαϊωάννου

Γιατί εξαφανιστήκατε μετά τους Αγώνες;

Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη

Γιατί αισθάνθηκα ότι δεν μου δίνει η χώρα μου την δυνατότητα να κάνω κάτι. Κάτι που να είναι χρήσιμο τουλάχιστον. Αλλά πήγα έξω επανασυνδέθηκα με το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, δούλεψα με τον Κλίντον και δουλεύουμε σε προγράμματα.

Σοφία Παπαϊωάννου

Γιατί δεν σας έδωσε η χώρα σας, αφού είχατε προσφέρει επιτυχημένους αγώνες, γιατί δεν σας έδωσε η χώρα σας την ευκαιρία;

Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη

Ε, τι να βγω στο Σύνταγμα και να πω προσλάβετε με, εδώ μια καλή πρόεδρος Οργανωτικής;

Η Ελλάδα ήταν η πιο μικρή χώρα που ανέλαβε να διοργανώσει σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες και το κόστος της διοργάνωσης ήταν πολύ μεγάλο.

Την ίδια στιγμή η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει ένα δυσάρεστο γεγονός. Κατά την προετοιμασία συμβαίνει το τρομοκρατικό χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους στην Νέα Υόρκη το 2001 αλλά και λίγους μόνο μήνες πριν τους Αγώνες, τον Μάρτιο του 2004, το τρομοκρατικό χτύπημα στους σιδηροδρομικούς σταθμούς στην Μαδρίτη.  Ο φόβος της τρομοκρατίας πλανάται πάνω από την Ελληνική διοργάνωση.

Ο φόβος αυτός έχει ως αποτέλεσμα να δαπανήσει η χώρα μας μεγάλα ποσά για την ασφάλεια των Αγώνων. Δαπανούνται εκατομμύρια για την αγορά σύγχρονων μέσων παρακολούθησης μεταξύ των οποίων το Ζέπελιν που βρίσκεται πάνω από την πρωτεύουσα αλλά και το πανάκριβο σύστημα ασφαλείας των Αγώνων το περίφημο C4I. To C4I δεν θα λειτουργήσει ποτέ και η αγορά του θα ενταχθεί στην έρευνα του σκανδάλου Siemens στην Ελλάδα.

Όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα στην Βουλή το κόστος των αγώνων ανήλθε στα 8,5 δισεκατομμύρια Ευρώ ποσό που περιλαμβάνει τόσο το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων όσο και τις δαπάνες της Οργανωτικής Επιτροπής του 2004. Το 2004 το χρέος της Ελλάδας ήταν καταγεγραμμένο στα 170 δισεκατομμύρια Ευρώ επομένως το κόστος της διοργάνωσης ισοδυναμούσε με το 5% του χρέους της χώρας.

Σήμερα με την απόσταση του χρόνου οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας φαντάζουν σε πολλούς σαν ένα από τα πιο ακριβά πάρτυ που διοργανώθηκαν ποτέ στον κόσμο. Η Ελλάδα διοργάνωσε τους αγώνες με επιτυχία, η χώρα μας προβλήθηκε διεθνώς αλλά πολλοί αμφιβάλουν αν αυτή η πολυτέλεια και αυτά τα έξοδα ήταν κάτι που η Ελλάδα μπορούσε πραγματικά να αντέξει.

Σοφία Παπαϊωάννου

Εσείς είσαστε δικηγόρος, ήσασταν πολιτικός και μια γυναίκα επιχειρηματίας λίγο πριν αναλάβετε. Είχατε αναρωτηθεί ποτέ αν η χώρα είχε τα χρήματα, αν είχε γίνει κάποια μελέτη οικονομοτεχνική, οποιαδήποτε μελέτη που να δείχνει αν είχε εκείνη τη στιγμή η Ελλάδα χρήματα για να ξοδέψει για τους Ολυμπιακούς;

Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη

Βεβαίως το σκέφτηκα και όλοι φρόντισαν να με πείσουν ότι ήταν η καλύτερη ευκαιρία. Η Ελλάδα μου ζήτησε να παω και να διεκδικήσω για λογαριασμό της Ελλάδας τους αγώνες και όταν έχασε χρόνο γύρισε πίσω και μου ζήτησε να διοργανώσω τους Αγώνες. 29.29.01 Θυμίζω λοιπόν ότι όταν ο πρωθυπουργός μου ζήτησε να διεκδικήσουμε το 1996 όλοι μα όλοι φρόντισαν και απ την κυβέρνηση, γιατί είχα σχέση με πολλούς ανθρώπους, ότι θα γίνουν μεγάλα έργα στην Ελλάδα ότι θα υπάρχει εξαιρετική υποδομή, ότι η Ελλάδα θέλει να δείξει στο κόσμο ότι μπορεί να τα καταφέρει, ήταν τότε τις παραμονές του γάμου με το Ευρώ, αν θυμάστε καλά, και ότι είναι η μοναδική ευκαιρία.

Σοφία Παπαϊωάννου

Βεβαία εμένα μου λένε στα υπουργικά συμβούλια ότι πηγαίνατε μέσα και ζητάγατε απ όλους τους Υπουργούς και άλλα και άλλα..

Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη

Ζητούσα αυτά που χρειαζόταν για να γίνει για τους Ολυμπιακούς Αγώνες...

Σοφία Παπαϊωάννου

Αλλά απαιτούνταν χρήματα για όλα αυτά.

Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη

...τους οποίους Ολυμπιακούς Αγώνες τους ζήτησε η Ελλάδα.

Σοφία Παπαϊωάννου

Αλλά απαιτούσαν χρήματα για όλα αυτά.

Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη

Το ήξεραν και οι Υπουργοί και οι πρωθυπουργοί και τα κυβερνητικά συμβούλια και οι πάντες. Εδώ δεν μιλάμε για αστείο. Και θα μου πείτε και τα λεφτά λοιπόν ήταν λίγα; Όχι δεν ήταν λίγα. Πραγματικά θα ήταν πολύ καλύτερα αν η Ελλάδα δεν είχε χάσει τα τρία πρώτα χρόνια, γιατί όσον αφορά αυτά που είχε αναλάβει να κάνει η κυβέρνηση είχε υπογράψει στην ΔΟΕ. Θα κάνουμε ότι έργα χρειάζεται και ότι υπέγραψε η πρώτη κυβέρνηση βάρυνε και τις επόμενες κυβερνήσεις. Θα κάνουμε ότι έργα υποδομής χρειάζονται, θα κάνουμε ότι έργα αθλητικά χρειάζονται, θα κάνουμε όσους δρόμους χρειάζονται, τραμ, μετρό, αεροδρόμιο, Αττική Οδό, θα προετοιμάσουμε το κόσμο και εμείς η οργανωτική επιτροπή θα κοιτάζαμε πια το σχέδιο διεξαγωγής των αγώνων. Ποιος δεν ήξερε το κόστος; Οι πάντες ήξεραν το κόστος.

Σοφία Παπαϊωάννου

Κι εσείς όμως..

Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη

Εγώ το έμαθα αναγκαστικά απ’ αυτούς. Εγώ δεν είμαι κυβέρνηση, ούτε ήμουν κυβέρνηση ούτε δούλεψα για καμία κυβέρνηση.

Σοφία Παπαϊωάννου

Άρα δεν αισθάνεστε καμία ευθύνη...

Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη

Εγώ δούλεψα για την Ελλάδα

Σοφία Παπαϊωάννου

Ναι αλλά με κρατικά χρήματα

Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη

Για τα χρήματα που ξόδεψε η κυβέρνηση, είναι υπεύθυνη η κυβέρνηση και κάθε κυβέρνηση. Αυτό..

Σοφία Παπαϊωάννου

Εσείς δηλαδή δεν αισθάνεστε ότι ήσασταν υπεύθυνη όταν βλέπατε να ξεφεύγουν.

Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη

Όχι μόνο δεν είμαι υπεύθυνη αλλά για τα χρήματα που μου δόθηκαν να διαχειριστώ έκανα την καλύτερη δυνατή διαχείριση. Να ξεκαθαρίσω ένα πράγμα; Ότι εγώ ήμουν υπεύθυνη με την οργάνωση μου, με την ολυμπιακή επιτροπή για την διοργάνωση που θα γινόταν με τις εγκαταστάσεις και με τις υποδομές που θα ετοίμαζε η κυβέρνηση. 

Η Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη ως Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής «Αθήνα 2004» είχε την ευθύνη να γίνουν οι αγώνες αλλά διαχειριζόταν άμεσα μόνο τον προϋπολογισμό του «Αθήνα 2004». Σύμφωνα με τον οικονομικό σχεδιασμό ήταν η Οργανωτική Επιτροπή που έλαβε όλα τα έσοδα των Αγώνων, όπως τα μεγάλα ποσά από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, τις χορηγίες και τα εισιτήρια που ανέρχονται σε 2 δισεκατομμύρια Ευρώ.

Ο προϋπολογισμός της Οργανωτικής Επιτροπής των Αγώνων έκλεισε δύο χρόνια μετά το πέρας της διοργάνωσης το 2006. Η Οργανωτική Επιτροπή έκλεισε τον προϋπολογισμό αφήνοντας πλεόνασμα όμως μέχρι μέχρι λίγους μήνες πριν τους Αγώνες ο οργανισμός λάμβανε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ενώ από τον έλεγχο της εκκαθάρισης έγιναν γνωστές σπατάλες και πολυτέλειες που συνόδευαν την διοργάνωση, όπως οι υπερβολικοί μισθοί των υπαλλήλων του «Αθήνα 2004» ή και δαπάνες για έξοδα μετακίνησης, διαμονής και προβολής. Ο έλεγχος του Αθήνα 2004 σύμφωνα με τον νόμο που συνόδευε την ίδρυση της Οργανωτικής Επιτροπής έγινε από ανθρώπους που δούλευαν στον οργανισμό, ακόμα και τα μέλη του ελεγκτικού συνεδρίου του κράτους που έλεγχαν κάθε χρόνο την διοργάνωση πληρώνονταν από τον προϋπολογισμό του Αθήνα 2004. Σήμερα μετά από καταγγελίες στον τύπο τις σπατάλες του 2004 ερευνά εισαγγελέας.

Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη

Ο έλεγχος υπήρχε σε όλα κ. Παπαιωάννου και έχω εδώ ακριβώς το τι καταθέσαμε. Μίλησε καταρχήν ο Υπ. Οικονομικών, δεν έχω εγώ λόγο να μιλήσω αλλά θα θυμίσω τι είπε. Ο τελευταίος Υπ. Οικονομικών, μετά από τόσα χρόνια, ο κ. Στουρνάρας, είπε ότι αν υπολογίσουμε ότι ο προϋπολογισμός της διοργανωτικής επιτροπής, αυτού του «Αθήνα 2004», ήταν περίπου 2 δις Ευρώ και σας λεω ακριβώς ήταν 1.967.000.000. Λοιπόν ήταν ισοσκελισμένος Αφήσαμε, Αφήσαμε στον τότε πρωθυπουργό, άφησα στην Alpha Bank 123,5 εκ. Ευρώ και συνεχίζει ο κ. Στουρνάρας, αν λοιπόν υπολογίσουμε ότι η «Αθήνα 2004» ήταν ισοσκελισμένη μένουν κάπου 6,5 που ξοδεύτηκαν γιατί ξεκινήσαμε απ τα 8,5. Λεει λοιπόν, ότι 2,5 εκατομμύρια απ’ αυτά, 2,5 δις συγγνώμη, πήγαν για έργα υποδομής, σε έργα που χρειαζόταν για την Ελλάδα για τον κόσμο. Μέσα σε αυτά λεει, είχαν μπει ενοποιήσεις αρχαιολογικών χώρων, το άνοιγμα του Φαλήρου, ουσιαστικά ο εξοπλισμός των νοσοκομείων και εκατοντάδες άλλα έργα που βρήκαν ευκαιρία να γίνουν με τους αγώνες και ξαναλέμε και το αεροδρόμιο, και η Αττική Οδός, και το μετρό, και το τραμ και όλα αυτά. Πως θα ήταν η Ελλάδα; Για τον κόσμο. Λεει όμως και κάτι άλλο, λεει απ όλη αυτή την διαφήμιση η Ελλάδα κέρδισε. Αλλά το πιο σημαντικό δεν είναι μόνο ο τουρισμός που ήρθε, δεν είναι μόνο ότι αξιοποιήσαμε το όνομα μας, δεν είναι μόνο ότι δείξαμε μια καινούρια χώρα. Ουσιαστικά απ όλο αυτό τον κύκλο εργασιών είπε ο κ. Στουρνάρας 3,5 δις Ευρώ ήρθαν μέσω ΦΠΑ στο κράτος. Άρα είπε στο τέλος ξοδέψαμε 1 δις Ευρώ αλλά αυτό στο τέλος θα ήταν το λιγότερο που θα είχαμε ξοδέψει. Τι θέλω λοιπόν να πω; Ότα λεφτά που ξοδεύτηκαν μπορεί να φαίνονται πολλά αλλά τα λεφτά που ξοδεύτηκαν καταρχήν όσον αφορά εμένα ήταν όλα ελεγμένα και αφήσαμε και χρήματα στο κράτος και επειδή βεβαίως γίνεται και αυτή η συζήτηση που εγώ τη θεωρώ παρανοϊκή ότι οι Ολυμπιακοί συνετέλεσαν στην κρίση, που το θεωρώ ένα παρανοϊκό σενάριο, επειδή όλοι ξέρουμε κ. Παπαιωάννου βασικά μαθηματικά, βασικές αριθμητικές πράξεις, όταν η κρίση ξεκίνησε με 365 δις Ευρώ το 2009, δεν ξέρω πόσα είναι τώρα είναι πάνω από 400  και οι Ολυμπιακοί στοίχισαν πόσο, 6 δις, 4, 8; Γιατί εγώ, ξέρω ακριβώς τι ξοδέψαμε στην Οργανωτική γι’ αυτό με βλέπετε και κάνω την ερώτηση. Λοιπόν, υπάρχει λογικός άνθρωπος που να πει ότι αυτό συνετέλεσε στην κρίση; Το αντίθετο. Ξοδέψαμε αυτά που είχαμε και επιπλέον αφήσαμε πίσω χρήματα. Αυτό θέλω να πω.

Σοφία Παπαϊωάννου

Το αφήσαμε πίσω χρήματα είναι λίγο λάθος σαν έκφραση. Για τα χρήματα σας τα ‘χε δώσει το ελληνικό κράτος οπότε μπορούσατε να τα αφήσετε πίσω.

Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη

Όχι. Εμείς σας είπα ποιες ήταν οι πηγές χρηματοδότησης το 2004. Αυστηρά αυτά.

Σοφία Παπαϊωάννου

Ναι αυτές οι πηγές όμως δεν μπήκε τίποτα από αυτά στον προϋπολογισμό.

Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη

Το ελληνικό κράτος εγγυάται για τα πάντα. Θα μπορούσε το ελληνικό κράτος να του ζητήσουμε να εγγυάται τα πάντα όμως δεν έγινε αυτό.

Σοφία Παπαϊωάννου

Υπάρχει και μια άλλη κριτική ότι ο έλεγχος που γινόταν και από τους δικαστές που αναφέρετε  ήταν άνθρωποι που πληρωνόντουσαν απ’ το «2004» και λένε πώς γίνεται να υπάρχει αυτό, σα να ήταν εσωτερικός έλεγχος. Οι ίδιοι άνθρωποι...

Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη

Πάλι όχι. Πάλι όχι θα σας πω. Η Αθήνα 2004 είχε έλεγχο από το κράτος, η κυβέρνηση είχε βάλει μια ομάδα σοβαρών δικαστών. Εμείς είχαμε βάλει επιπλέον τους γνωστούς ορκωτούς δικαστές, δηλαδή μια ομάδα επιπλέον ορκωτών λογιστών. Επιπλέον, μας έκανε έλεγχο και μια διεθνής εταιρία ορκωτών λογιστών και επιπλέον εγώ κ. Παπαιώαννου θα με καταλάβατε μέσω του βιβλίου είμαι άνθρωπος που δεν δέχομαι αυτό που λέμε μύγα στο σπαθί μου. Έχω μάθει από μικρή να λεω η γυναίκα του Καίσαρος, μου το λέγε ο πατέρας μου αυτό, μου το λέγε γι άλλους λόγους βέβαια αυτό, δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει να φαίνεται και τίμια. Είπα λοιπόν έχουμε ένα δύο ελέγχους; Θα ζητήσω από άλλους δικαστές, του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι οποίοι δεν πληρωνόντουσαν απ’ το «2004» ακριβώς για να είναι αντικειμενικοί. Είχαμε λοιπόν πολλαπλό έλεγχο, και πολύ καλά κάναμε, και έτσι ακριβώς ήταν όλα τα οικονομικά μας.

Σοφία Παπαϊωάννου

Σπατάλες έγιναν στην Οργανωτική Επιτροπή πιστεύετε;

Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη

Όχι

Σοφία Παπαϊωάννου

Δεν ξοδεύτηκαν χρήματα σπάταλα;

Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη

Όχι. Όχι και σας το λεω ευκρινώς και ειλικρινά και ανοιχτά. Και κάτι άλλο. Πριν καν ασχοληθούμε με τους Αγώνες, πριν καν ασχοληθώ με την διεκδίκηση, που ήταν η διεκδίκηση της Ελλάδος βέβαια, δεν ήταν οι αγώνες της Γιάννας, με τον άντρα μου τον Θόδωρο αποφασίσαμε, που δεν είχαμε ήδη συμφέροντα στην Ελλάδα δεν θα έχουμε καμία δουλεία στην Ελλάδα, δεν θα έχουμε κανένα επιχειρηματικό συμφέρον, ούτε θα δεχτούμε να μπούμε μέσα. Ξέρετε πόσοι άνθρωποι ήθελαν να μας κάνουν συνεταίρους χωρίς να βάλουμε; Δεχτήκαμε χιλιάδες, εκατοντάδες προτάσεις. Δεν δεχτήκαμε γιατί ήταν η απόφαση μας.

Σοφία Παπαϊωάννου

Τώρα και σε μια έκθεση που είχε βγει και στη δημοσιότητα, απ’ την επιτροπή του Ελεγκτικού Συμβουλίου που έκανε κάθε χρόνο έρευνα στο «Αθήνα 2004» βγήκανε κάποιες σπατάλες. Βγήκανε κάποιες σπατάλες για τα έξοδα που είχαν κάποιοι υπάλληλοι για τους υπερβολικούς μισθούς που δεν τους είχε ξαναδεί ποτέ η Ελλάδα και ότι πληρωνόντουσαν κάποιοι προσωπικά, σπίτια κάποιων ανθρώπων, μέλη της επιτροπής. Αυτά δεν ήτανε δαπάνες που ίσως δεν έπρεπε να γίνουν;

Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη

Ζητούσαμε σε ανθρώπους, οι καλύτεροι στον δημόσιο τομέα, να έρθουν για 3, 4, 3,5 2 ή 1 χρόνιο να δουλέψαμε. Και τους λέγαμε αντίο και ευχαριστούμε πολύ. Και το εννοώ ότι αυτοί οι άνθρωποι που θα άφηναν μια σίγουρη δουλεία, θα άφηναν την οικογένεια τους, διακοπές δεν είχαν, δεν μιλάω φυσικά για χόμπι. Εξάλλου όπως είπα στις εκστρατείες του ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος δεν υποσχέθηκε ποτέ ότι θα έχουνε Σαββατοκύριακα. Λοιπόν, αυτοί οι άνθρωποι το μίνιμουμ που θα μπορούσα να τους προσφέρω να έχουν έναν καλό μισθό. Αυτό έγινε.

Σοφία Παπαϊωάννου

Ηγηθήκατε μιας οργάνωσης ναι πέτυχε, ναι έφερε τον κόσμο να πιστέψει στην Ελλάδα αλλά ήταν μια ηγεσία που έγινε με χρήματα που έδωσε ο κρατικός προϋπολογισμός εύκολα, μπορεί όχι η Οργανωτική Επιτροπή και το κράτος όπως είπατε...

Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη

…και πολλά χρήματα της Γιάννας και του Θόδωρου

Σοφία Παπαϊωάννου

Πόσα χρήματα;

Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη

..Το οποίο ξεκινάει απ την διεκδίκηση περνάει στη διοργάνωση. Ξέρετε ότι στη διεκδίκηση στείλαμε ένα γράμμα στον πρωθυπουργό μετά το τέλος της διεκδίκησης, επειδή συνέχεια χρηματοδοτούσαμε απ’ τους μισθούς των ανθρώπων στο Ζάππειο, απ’ τα ενοίκια του Ζαππείου, από τα ταξίδια μας έξω, καλά φυσικά δε μιλάω για ενοικίαση αεροπλάνων και τα λοιπά. Και μη φανταστείτε ότι εδώ αφήνω υπαινιγμούς για δώρα. Δε συζητάω για δώρα φυσικά. Από τα να πληρώνουμε συμβούλους, συμβούλους μετρήσεων μέχρι για να καταθέσουμε τον φάκελο της υποψηφιότητας του «Αθήνα 2004», δεν είχε κανείς υπουργός χρήματα για να καταθέσουμε με 100.000 δολάρια και να έχουμε δηλαδή πια δικαίωμα να είμαστε μέσα στις διεκδικήτριες πόλεις. Το ξέρετε αυτό; Τον Αύγουστο του 1996. Και αυτά πληρωθήκανε. Και δε τα λεω αυτά για να μου πείτε μπράβο. Γράψαμε μια ωραία επιστολή και λέγαμε αυτά τα χρήματα τα δωρίσαμε στη χώρα μας. Ας πούμε κ. Παπαιωάννου ότι ο Θόδωρος και εγώ είμαστε μια οικογένεια που θέλουμε να δίνουμε στη χώρα μας.

Σοφία Παπαϊωάννου

Ξέρετε γιατί πολύς κόσμος μπορεί να πει ότι η Γιάννα έκανε τους Αγώνες για να προβληθεί η ίδια.

Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη

Εγώ νομίζω ότι προβλήθηκε με ένα μοναδικό τρόπο η Ελλάδα και οι Έλληνες και δείξαμε ένα καταπληκτικό λαό που μπορεί να τα καταφέρει.

Είναι τα άδεια, αχρησιμοποίητα, ολυμπιακά ακίνητα που θεωρούνται σήμερα το μεγάλο σκάνδαλο των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η Ελλάδα αναλαμβάνει τους Αγώνες καταθέτοντας έναν φάκελο υποψηφιότητας στον οποίο τονίζεται ότι το 70% των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων είναι ήδη έτοιμο στην χώρα, επικεντρώνοντας κυρίως στο γεγονός ότι υπήρχε ήδη το Ολυμπιακό στάδιο και τα γύρω από αυτό γήπεδα. Όμως, στην πορεία των Αγώνων και μετά και από τις συνεχείς πιέσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής τα πράγματα αποδεικνύονται τελείως διαφορετικά και γίνεται γρήγορα κατανοητό ότι ο φάκελος διεκδίκησης είναι υποκοστολογημένος.

Ολόκληρα στάδια και ολυμπιακές εγκαταστάσεις χτίζονται από την αρχή για να στεγάσουν τα 28 ολυμπιακά αγωνίσματα. Η χώρα μας δεν επιλέγει να χτίσει λυόμενα στάδια, τα οποία θα ήταν πιο φτηνά, αλλά στάδια από την αρχή στην ευρύτερη περιοχή του λεκανοπεδίου αλλά και σε 4 ολυμπιακές πόλεις εκτός της Αθήνας. Χτίζει ένα ολόκληρο ολυμπιακό χωριό από την αρχή για τους αθλητές αντί να χρησιμοποιήσει τις φοιτητικές εστίες, όπως ήταν το αρχικό σχέδιο και ακολουθώντας την ολυμπιακή υποχρέωση το Ολυμπιακό στάδιο να είναι καλυμμένο αναθέτει στον Ισπανό αρχιτέκτονα Καλατράβα να σχεδιάσει ένα εντυπωσιακό συρόμενο στέγαστρο.

Οι μελέτες και οι κατασκευές των έργων είναι πολυτελείς, ενώ οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση τους και οι κατασκευές της τελευταίας στιγμής ανεβάζουν το κόστος των έργων, τα περισσότερα από τα οποία υπερβαίνουν τον αρχικό σχεδιασμό κατά εκατομμύρια. Παράλληλα βαφτίζονται ολυμπιακά και άλλα δημόσια έργα μεγαλώνοντας το κόστος των Αγώνων. 

Μεταολυμπιακά οι περισσότερες ολυμπιακές εγκαταστάσεις έχουν πέσει σε αχρηστία, η χώρα μας πληρώνει το κόστος συντήρησης και εγκατάλειψης.

Σήμερα μετά από καταγγελίες ενάντια στο ΥΠΕΧΩΔΕ ειδικός εισαγγελέας ερευνά το κόστος κατασκευής τριών ολυμπιακών ακινήτων: του κωπηλατοδρόμιου στον Σχοινιά, του ιππικού κέντρου στο Μαρκόπουλο και της στέγης του Καλατράβα στο ΟΑΚΑ.

Σοφία Παπαϊωάννου

Με τα Ολυμπιακά ακίνητα, ο φάκελος υποψηφιότητας έλεγε ότι περίπου το 70% των ολυμπιακών ακινήτων ήταν έτοιμο και στη πορεία βλέπουμε ότι έγιναν  στάδια από την αρχή, επιλέχθηκαν να μη γίνουν λυόμενα και ξαφνικά τα στάδια έφυγαν εκτός Αθηνών, έγιναν στάδια και σε άλλες Ολυμπιακές πόλεις. Εσείς όταν είδατε ότι ξέφευγε, ότι τα Ολυμπιακά ακίνητα δεν ήταν έτοιμα, πάλι δεν φοβηθήκατε;

Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη

Έτσι που μου μιλάτε κ. Παπαιωάννου νομίζει κανείς ότι ήμουν Θεός και μπορούσα να τα κάνω. Μην ξεχνάτε ότι είχαμε την ΔΟΕ και τις διεθνείς ομοσπονδίες που ήθελαν να γίνουν αυτά τα συγκεκριμένα μεγάλα πράγματα. Η κυβέρνηση έχασε τα τρία πρώτα χρόνια οπότε ουσιαστικά μετά την είχαν στριμώξει. Να τα πούμε καθαρά. Η κυβέρνηση όμως είχε υποσχεθεί ότι θα κάνει τα πάντα με δικά της χρήματα. Εγώ ήμουνα στη μέση. Έπρεπε απ τη μια να φροντίσω να γίνουν οι Αγώνες ακριβώς στην ώρα τους, ούτε μισό λεπτό αργότερα, με ότι ζητούσαν. Και έκανα, και αυτό το λεω, δεν το λέω για να μου πείτε μπράβο, έκανα αγώνα με την ΔΟΕ και με τις ομοσπονδίες να γίνουν φθηνότερα τα έργα και σε πολλά κόψαμε. Αλλά η κυβέρνηση πάνω στο πανικό ότι δεν προλάβαινε, ότι της έλεγαν έκανε και σας επαναλαμβάνω ότι αυτό δεν ήταν ευθύνη δική μου, της Οργανωτικής επιτροπής, ήταν ευθύνη δική τους και έτσι έγιναν όλα αυτά και ξανά μονότονα λεω ότι αν υπήρχε ένα σχέδιο να τα εκμεταλλευτούν μετά, όλα αυτά τα λεφτά θα ήταν πραγματικά που έχουν αποδώσει, αυτό που λένε χαλάλι τα ξόδεψα αυτά τα χρήματα.

Σοφία Παπαϊωάννου

Δεν φοβηθήκατε ότι μπορεί να ξεφύγει οικονομικά, να ξεφύγουν οι αγώνες κανονικά;

Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη

Μα το έβλεπα ότι από πλευράς εξόδων της κυβέρνησης ξέφευγαν οι αγώνες.

Σοφία Παπαϊωάννου

Και τι κάνατε γι αυτό;

Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη

Και είχα κάνει και προτάσεις τότε στον πρωθυπουργό. Τους είχα πει γιατί επιμένετε; Υπογράψατε ότι θα κάνετε τα σχέδια. Γιατί δεν βρίσκετε άλλο τρόπο; Άλλες πόλεις που διοργάνωσαν αγώνες ήταν μαζί με το κράτος, με τις αρχές της πόλης και ιδιωτικά κεφάλαια. Άλλες χρησιμοποίησαν μόνο ιδιωτικά κεφάλαια. Άλλες πάντρεψαν τα ιδιωτικά κεφάλαια με τα κεφάλαια που έβαλε το δημόσιο. Και θυμάμαι ότι έλεγα στον πρωθυπουργό γιατί δεν βάζετε μέσα άλλα συμφέροντα, τα οποία θα καταγραφεί τι θα προσφέρουν και πως μετά θα εκμεταλλευτούν μετά τις διάφορες εγκαταστάσεις και να έχουνε οι δήμοι να παίρνουν από εκεί για να μην ρημάξουν οι εγκαταστάσεις. Θυμάμαι τότε την απάντηση του πρωθυπουργού, «α, πως θα το πάρουνε τα μέσα, δηλαδή τα media και το κοινό»; Θα τα βάλει όλα το κράτος. Θα τα βάλει όλα το κράτος, τα έβαλε όλα το κράτος, το κράτος καθυστέρησε 3 χρόνια. ‘Όταν θέλεις να χτίσεις ένα σπίτι κ. Παπαιώαννου 3 χρόνια 4 πόσα παίρνει ένα σπίτι και θα το χτίσεις σε ένα χρόνο, δε θα πληρώσεις παραπάνω τον εργολάβο, δεν θα πληρώσεις παραπάνω τον υδραυλικό, δε θα πληρώσεις τον ηλεκτρολόγο, δε θα αγοράσεις τα υλικά πολύ πιο γρήγορα, δε θα βάλεις έξτρα βάρδιες. Αυτό έγινε. Η δεύτερη σειρά αγωνιωδών ερωτήσεων αγωνίας ήταν τι θα κάνετε μετά τους αγώνες. Εκεί οι δύο κυβερνήσεις και όλοι οι υπουργοί ήταν σα να μου έλεγαν εσύ Αγγελοπούλου στα δικά σου αυτή είναι δική μας δουλεία. Μα έλεγα ξοδεύονται χρήματα τι θα κάνετε μετά τους αγώνες; Έχουμε πλάνο, έχουμε από όλους, έχουμε πρόγραμμα, μην ασχολείσαι εσύ, εσύ να τελειώσεις τους αγώνες και θα πας σπίτι σου που θα το έκανα ούτως ή άλλως. Βάλτε τώρα και το γεγονός ότι πολλοί απ’ τους υπουργούς δεν ήταν έτοιμοι να ασχοληθούνε με το πώς γίνονται οι διαγωνισμοί για όλα τα έργα. Μην ξεχνάτε ότι είμαστε οι πρώτοι καλοκαιρινοί αγώνες που το κάναμε με συνθήκες Ε.Ε. και Ευρώ. Η κυβέρνηση, οι κυβερνήσεις δεν ήταν ίσως προετοιμασμένες και έχαναν χρόνο. Υπήρχαν διαγωνισμοί, οι οποίοι κηρύχτηκαν άγονοι γιατί δεν είχαν φτάσει στο ύψος που ήθελαν οι κατασκευαστές. ‘Έγιναν πράγματα. Λοιπόν, γι’ αυτό σας είπα, μη ρωτάτε εμένα τι ξόδεψε το κράτος. Ρωτήστε τις κυβερνήσεις που ήταν τότε.

Σοφία Παπαϊωάννου

Αφού όμως αναγνωρίσατε ότι το κράτος ξέφυγε οικονομικά και γινόταν σπατάλη, και επειδή μου λετε ότι εσείς θέλατε να προσφέρετε στη χώρα με τους αγώνες όταν βλέπατε να ξεφεύγει οικονομικά δεν είπατε «μήπως δεν πρέπει να τους κάνουμε τους Αγώνες» ή να πείτε εγώ σε αυτό δεν θέλω να συμμετέχω, φεύγω;

Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη

Αν η Ελλάδα αποτύγχανε στο να δώσει τους Ολυμπιακούς θα ήτανε η μεγαλύτερη γελοιοποίηση. Συν το ότι πιστεύαμε τότε ότι οι αγώνες και το σχέδιο για τους αγώνες θα βοηθούσε την χώρα για την επόμενη μέρα. Ήταν ότι καλύτερο μας είχε τύχει.

Σοφία Παπαϊωάννου

Σήμερα όταν βλέπετε τα Ολυμπιακά ακίνητα κάποια εγκαταλελειμμένα....

Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη

...Και μαραζώνουνε και κλαίω σχεδόν.

Σοφία Παπαϊωάννου

Δεν αισθάνεστε ευθύνη, δεν λετε πω, πω τι έκανα στη χώρα μου;

Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη

Όχι, βέβαια. Όχι, γιατί αν η χώρα μου είχε μυαλό, αυτοί τουλάχιστον που ηγούνται της χώρας θα τα είχαν πραγματικά κοσμήματα, θα έβγαζαν λεφτά απ τα ολυμπιακά ακίνητα, θα είχε μπει ο κόσμος σε όλα τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις, θα είχαν φέρει ξένες διοργανώσεις, ξένες επενδύσεις, και αν είχαν κρατήσει και την τεχνογνωσία που είχε αποκτήσει ο κόσμος, συν τον εθελοντισμό η Ελλάδα θα ήταν αλλού. Μπορεί να είχαμε κρίση, θα την περνούσαμε διαφορετικά. Είμαι πεπεισμένη γι’ αυτό και μη με ξαναρωτήσετε πραγματικά το γράφω στο βιβλίο μου. Δεν έχω καμία τύψη γιατί ότι μου δόθηκε να κάνω το έκανα πραγματικά όχι μόνο με επιμέλεια πραγματικά το κυνήγησα για να έχω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Όλα είναι ανοιχτά, όλα είναι καθαρά. Αυτοί που δεν ξέρουν ακόμα πόσα ξόδεψαν, οι κυβερνήσεις, να τους ρωτήσετε να σας δώσουν απαντήσεις.

Σοφία Παπαϊωάννου

Τελειώνουν οι αγώνες και έρχεται ο Ρογκ, ο πρόεδρος της ΔΟΕ και λέει η Ελλάδα θα μπορούσε να τους έχει κάνει και φθηνότερους τους αγώνες. Εσείς πως αισθανθήκατε όταν το ακούσατε αυτό, ξέροντας την πίεση που είχατε δεχτεί για να προσθέτετε ότι ζητούσαν;

Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη

Ότι βγήκε ο Ρογκ και το είπε αυτό θα έπρεπε να ντρέπεται ο Ρόγκ να βγει και να το πει αυτό, σας λεω και εγώ λοιπόν ευθαρσώς μπροστά στη κάμερα. Και γιατί το λέω αυτό; Διότι η ΔΟΕ είναι αυτή που ζητάει να γίνουν όλα αυτά τα πράγματα.

Σοφία Παπαϊωάννου

Βέβαια και ο Ν. Χριστοδουλάκης, που ήταν υπ. Οικονομικών κυρίως στην όλη διάρκεια της διοργάνωσης είπε ότι θα μπορούσαν να γίνουν οι αγώνες με 2 δις λιγότερα.

Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη

Εκείνος είναι Υπουργός, γιατί δεν το έκανε; Γι’ αυτό δεν είμαι πολιτικός. Για όλα αυτά τα «αν» τα «θα» που συνηθίζεται να λένε και κατόπιν εορτής από τους ανθρώπους που κανονικά θα έπρεπε να πουν τώρα κάνουμε αυτό το έργο, αύριο παραδίδεται, έτσι θα γίνει, τόσο θα κοστίσει, αυτό θα μας ωφελήσει.

Σοφία Παπαϊωάννου

Σας λείπει που δεν είστε πολιτικός;

Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη

Μα χρειάζομαι την ταμπέλα του πολιτικού για να κάνω πράγματα; Εγώ αυτή τη στιγμή επενδύω στο κόσμο, στο νέο κόσμο, στους νέους ‘Έλληνες.

Σοφία Παπαϊωάννου

Με ποιο τρόπο;

Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη

Έστειλα παιδιά, εμφανίστηκα μάλιστα 250 παιδία, και ζητήσαμε σε συνεργασία με το Clinton Global Initiative, με την οργάνωση του προέδρου Κλιντον, να εμφανιστούν άνθρωποι, τελειόφοιτοι πανεπιστημίων ή ακόμα και σε μεταπτυχιακά που να έχουν πραγματικά μπροστά τους projects για τον κοινωνικό αποκλεισμό ή για την φτώχεια, για πρότυπες αγροτικές καλλιέργειες, για την δημόσια υγεία. Τους βοήθησα να πάνε εκεί, υπό τον όρο ότι θα επιστρέψουν στην Ελλάδα, αφού πρώτα έκατσαν εκεί και άκουσαν πολύ κόσμο και σημαντικές φωνές, θα γυρίσουν στην Ελλάδα και θα τους βοηθήσω να κάνουν αυτά τα έργα, αυτά τα προγράμματά τους στην Ελλάδα. Επενδύω λοιπόν στο νέο κόσμο γιατί πιστεύω στους νέους ανθρώπους και πιστεύω ότι αυτοί θα είναι οι μελλοντικοί μας ηγέτες.

Σοφία Παπαϊωάννου

Πιστεύετε ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έχουμε έλλειμμα ηγεσίας;

Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη

Ναι ,το πιστεύω. Για δεκαετίες τώρα.

Σοφία Παπαϊωάννου

Ότι δεκαετίες είχαμε έλλειμμα ηγεσίας;

Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη

Αλλιώς δεν θα χαμέ σε αυτή τη κατάσταση.

Σοφία Παπαϊωάννου

Και αυτή την στιγμή που περνάμε δεν πιστεύετε ότι υπάρχει κάποιος ηγέτης;

Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη

Εσείς βλέπετε κάτι γύρω σας που να σας δίνει την αίσθηση ως πολίτης ότι θα πρέπει να είσαστε ευχαριστημένη; Συγγνώμη αλλά εσείς ρωτάτε.

Σοφία Παπαϊωάννου

Ναι αλλά βλέπετε ίσως κάποιον που να, εκκολαπτόμενο ηγέτη;

Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη

Υπάρχουν ηγέτες γύρω μας. Εγώ τουλάχιστον πιστεύω ότι οι άνθρωποι βγαίνουν απ’ την προσπάθεια τους να δείξουν τι μπορούνε να καταφέρουνε και γι’ αυτό επενδύω στους νέους ανθρώπους. Εγώ δεν πιστεύω στους τίτλους, στα βαρύγδουπα ονόματα και στις οικογένειες. Ποτέ δεν ήμουν απ’ αυτές. Ξεκίνησα με τίποτα, ούτε λεφτά, ούτε πολιτική δύναμη, ούτε οικογένεια, ούτε φίλο στη Κορώνη, τίποτα απ’ αυτά. Πιστεύω στη δύναμη του ανθρώπου να φτιάχνει ο ίδιος το μέλλον του, ούτε καν τύχη θέλω να πω, και πιστεύω στον ηγέτη που εμπνέει τον άνθρωπο να βρει την δύναμη του και τον ρόλο του στο να χτίσει το μέλλον του. Αυτό είναι για μένα ηγεσία.

Σοφία Παπαϊωάννου

Εσείς θα θέλατε να παίξετε κάποιο ρόλο ηγετικό στην χώρα;

Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη

Μπορείτε κ. Παπαιωάννου να μου κάνετε μια χάρη να το κάνετε τρείλερ, η Γιάννα Αγγελοπούλου δεν θα κάνει κόμμα γιατί είναι αυτό που έρχεται και επανέρχεται απ’ το 1990. Από τότε που παντρεύτηκα τον Θόδωρο, θεώρησαν ότι θα με έφερνε ο Θόδωρος με ένα χρυσό άρμα στην πολιτική. Λοιπόν, δεν έκανα κόμμα, δεν κάνω κόμμα, δεν θα κάνω κόμμα μόνη μου ή με άλλους. Αν το παίξετε αυτό σε τρείλερ νομίζω θα δώσουμε ωραίες απαντήσεις. Απ’ το 1990 με κυνηγάει αυτή η φήμη. Γιατί να κάνω κόμμα; Εγώ δεν είμαι πολιτικός. Γιατί δεν είμαι ο τύπος που αφήνω τα πράγματα να σέρνονται, δεν είμαι ο τύπος που δεν θέλω την ευθύνη του να υπογράψω, δεν είμαι ο τύπος ο οποίος θεωρώ άστο γι’ αύριο, δεν είμαι ο τύπος που θα δείχνω τους άλλους και θα λεω να αυτοί φταινε, δεν θα πετάει το μπαλάκι πινγκ πονγκ μεταξύ εμού και κάποιου άλλου, η δική σου ευθύνη και η δική μου ευθύνη. Είμαι άνθρωπος της πράξης, είμαι άνθρωπος της δουλείας, είμαι άνθρωπος, αυτό που λέω, θέλω να δουλεύω και να φαίνεται το αποτέλεσμα της δουλείας μου. Μου αρέσει να εμπνέω..

Σοφία Παπαϊωάννου

Αυτό δηλαδή που χρειάζεται η χώρα..

Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη

…από τα παιδία μου να χτυπήσω ξύλο μέχρι τον κόσμο. Άρα λοιπόν δεν κάνω για πολιτικός και γι αυτό παραιτήθηκα χρόνια πριν.

Σοφία Παπαϊωάννου

Ναι αλλά λέτε ότι έναν τέτοιο άνθρωπο που δεν κάνει για πολιτικός χρειάζεται η χώρα.

Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη

Και εσείς θα ψηφίσετε και εγώ θα ψηφίσω στις επόμενες εκλογές 11 εκατομμύρια κόσμος θα αποφασίσει τι ανθρώπους θέλει να ηγηθούν.

Σοφία Παπαϊωάννου

Όταν είχαν τελειώσει οι Ολυμπιακοί Αγώνες μετά την επιτυχία που είχανε πολλοί πιστεύανε ότι μπορεί να σας έδιναν και την τιμή να σας κάνανε Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αυτό ήταν κάτι που θέλατε, ή που θέλετε ακόμη, θα θέλατε μια τέτοια θέση για σας;

Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη

Κυρία Παπαιωάννου, σας είπα τη χαρά στον άνθρωπο την δίνει η δημιουργία, Το να πάρει την ευθύνη και να κάνει πράγματα και να δει αν μπορεί να δώσει στους άλλους ανθρώπους την χαρά, την δύναμη, την ευτυχία, την υπερηφάνεια. Εγώ αυτά ευχαριστήθηκα. Όλα τα άλλα που μου λετε, οι διακρίσεις με προσπερνάνε δεν με αγγίζουν.

Σοφία Παπαϊωάννου

Τώρα κάποιοι λένε επίσης ότι στοχεύσατε να αναφερθείτε στο βιβλίο σας σε κάποιους, τα ονόματα των οποίων έχουν ακουστεί για τη Προεδρία της Δημοκρατίας.

Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη

Κάποιους τους κάλυψα.

Σοφία Παπαϊωάννου

Τι εννοείτε;

Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη

Τι εννοώ με αυτό; Εννοώ ότι δεν θα μπορούσα, δεν ήθελα να τους εκθέσω παραπάνω. Υπάρχουν πολύ περισσότερα πράγματα. Ας είναι λοιπόν ευχαριστημένοι με τα αυτά που γράφονται, αυτοί που θα δουν το όνομα τους στο βιβλίο.

Σοφία Παπαϊωάννου

Γιατί όμως 10 χρόνια μετά τους αγώνες θυμόμαστε πράγματα που σας έχουν συμβεί. Ότι η Ν. Μπακογιάννη έκανε κάποια σχόλια για σας, ότι ο Αβραμόπουλος είναι ένας άνθρωπος ο οποίος…

Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη

Γιατί γύρισα πίσω, πως κάνετε εσείς και βάζετε την ταινία να γυρίσει απ την αρχή; Έκανα rewind και πήγα πίσω όλη μου τη ζωή και βγήκανε πράγματα..

Σοφία Παπαϊωάννου

Και δέκα χρόνια μετά σας πείραξαν 2 φράσεις που είπε κάποιος για σας;

Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη

Όλα αυτά τα πράγματα συνέβησαν.

Σοφία Παπαϊωάννου

Εγώ πρέπει να σας πω μου έκανε πάρα πολύ μεγάλη εντύπωση όταν διάβασα το βιβλίο και χρησιμοποιήσατε κάποιες πολύ σκληρές εκφράσεις για κάποιους πολιτικούς...

Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη

Αυτή είμαι. Η Γιάννα. Δεν παριστάνω τίποτα άλλο. Είμαι η Γιάννα, ήμουν η Γιάννα. Και όταν ήμουν η Γιάννα Δασκαλάκη και όταν είμαι η Γιάννα Αγγελοπούλου. Είμαι ένας άνθρωπος που τα λεω όλα ανοιχτά, που δεν μου αρέσουν τα δήθεν, δεν μου αρέσουν τα «θα», που μου αρέσουν τα έργα, που δεν μου αρέσουν τα λόγια.

Σοφία Παπαϊωάννου

Γράφετε όμως κάποια σκληρά πράγματα, και το ξαναλέω επειδή είσαστε και πρέσβης της Ελλάδας στο εξωτερικό...

Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη

Και με τιμά αυτό.

Σοφία Παπαϊωάννου

Αλλά την ίδια στιγμή λέτε για τον πρώην πρωθυπουργό τον κ. Καραμανλή ότι είχε βαρεθεί τη θέση του και ήθελε να φύγει, ότι δεν διασκέδασε καθόλου και δεν σας στάθηκε καθόλου..

Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη

Εγώ πρέπει να ντρέπομαι γι’ αυτό κ. Παπαιωάννου; Εγώ απλώς παραθέτω αυτά που έζησα. Δεν κρίνω. Παραθέτω αυτά που έζησα. Αυτά έγιναν. Δεν υπάρχει τίποτα στο βιβλίο μου που δεν έγινε.

Σοφία Παπαϊωάννου

Κάποιοι βέβαια λένε ότι ο Κώστας Καραμανλής είχε εκνευριστεί πάρα πολύ όταν είχε γίνει αυτό το πάρτυ στο σπίτι σας και είχε πάρει φωτιά το δάσος και είχε φύγει και οι σχέσεις σας χάλασαν γιατί είχε φύγει απ’ το πάρτυ κι αυτός είχε ντραπεί. Και πάλι όμως λέω ότι είναι δυνατόν να χτυπάτε ένα πρωήν πρωθυπουργό;

Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη

κ. Παπαιωάννου παραθέτω τα γεγονότα. Παραθέτω τα γεγονότα. Έτσι όπως ήτανε. Έτσι όπως έγιναν.

Σοφία Παπαϊωάννου

Ίσως πολλοί να πούνε η Γιάννα Αγγελοπούλου μας τα λέει αυτά για τους πολιτικούς για να χαϊδέψει αυτιά γιατί όλοι αυτή τη στιγμή κατηγορούμε τους πολιτικούς.

Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη

Επαναλαμβάνω, δεν με ενδιαφέρει να γίνω πολιτικός και δεν με ενδιαφέρει να κάνω κόμμα ή να συμμετέχω σε κόμμα. Το λεω έτσι πολλαπλά για να είναι..

Σοφία Παπαϊωάννου

Ή να βοηθήσετε ένα κόμμα; Να βοηθήσετε ένα κόμμα;

Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη

Όλοι οι Έλληνες βοηθάμε το κόμμα, τις προτίμησής σας.

Σοφία Παπαϊωάννου

Δεν εννοώ μέσω της ψήφου σας. Εννοώ κάπως, με οικονομική συνεισφορά.

Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη

Α, πάτε στο παλιό, το παραδοσιακό. Μη ξεχνάτε τότε που μπήκα στην οικογένεια, Αγγελόπουλου λέγανε «μπήκε στην οικογένεια μια πολιτικός και οι Αγγελόπουλοι είναι απολιτικοί». Εμείς με τον Θόδωρο έχουμε την άποψη ότι αυτός ο άνθρωπος μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα και τους Έλληνες, αυτός να βγει. Έχουμε ξεφύγει απ την κατοχύρωση του κόμματος.

Σοφία Παπαϊωάννου

Είχανε δει τον γιο σας σε διάφορες εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Πώς βλέπετε καταρχήν αυτό το κόμμα και πως βλέπετε και τη στάση του γιου σας;

Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη

Καταρχήν, είμαι περήφανη για τα παιδία μου και να χτυπήσω ξύλο, όπως είπα πριν είναι καλά παιδία. Αλλά θα μου επιτρέψετε ειδικώς ο γιος μου δεν του αρέσει να τον συζητάω. Θέλει να διαγράψει μόνος του την πορεία του και δεν θέλει να τον συζητάει κανείς. Παίρνει μόνος του αποφάσεις, ψάχνει τα πράγματα και θα αφήσω να πει την άποψη του μόνος του.

Σοφία Παπαϊωάννου

Απλώς επειδή εσείς είσαστε ένα δημόσιο πρόσωπο, εσείς με το ΣΥΡΙΖΑ έχετε κάποια σχέση; Υπάρχουν φήμες ότι η Γιάννα Αγγελοπούλου...

Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη

Ναι τα έχω διαβάσει και εγώ. Τα έχω διαβάσει και εγώ. Μα δεν έχουν βάλει το όνομα μου με τόσα κόμματα; Δεν έχουν πει με ποιους προσεταιρίζομαι και λοιπά και λοιπά; Όλα αυτά είναι στη σφαίρα της φαντασίας. Εγώ πιστεύω στην εξέλιξη. Να σας πω, είμαι και εγώ Ελληνίδα, μεθαύριο θα ψηφίσουμε, όταν θα ψηφίσουμε εν πάση περιπτώσει μη θεωρηθεί και αυτό μήνυμα κυρία Παπαιωάννου και πιστεύω ο κόσμος δίνει δείγμα, και πιστεύω αν ο κόσμος είναι ευχαριστημένος από κάτι αν δεν είναι ευχαριστημένος από κάτι. Αυτά λοιπόν που βλέπουμε υπάρχοντα, καινούρια κόμματα κάτι σημαίνουνε. Αυτά δεν βγαίνουνε τυχαία. Και μιλάω τώρα σαν απλή Ελληνίδα. Αυτά βγαίνουν γιατί κάπου υπάρχει μια έλλειψη και κάτι πάει να την καλύψει. Η φύση όπως λένε απεχθάνεται τα κενά, άρα χρειάζονται διάφορες δυνάμεις. Και οι δυνάμεις μπορεί κάποια στιγμή να επιλεγούν απ’ τον κόσμο, λέω τώρα εγώ έτσι, και αυτές θα κριθούν κατά πόσο πραγματικά ήταν άξιες της ελπίδας του κόσμου και της εμπιστοσύνης του κόσμου.

Σοφία Παπαϊωάννου

Υπάρχει κάποιο κόμμα αυτή τη στιγμή που μπορεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του κόσμου;

Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη

Τώρα έχουμε εκλογές; Με ρωτάτε ως ειδικό; Γιατί ως Ελληνίδα ούτε εγώ έχω αποφασίσει τι θα ψηφίσω την επόμενη φορά. Οπότε ως ερώτηση είναι ουσιαστικά άνευ αντικειμένου.

Σοφία Παπαϊωάννου

Δεν αισθάνεστε δηλαδή Δημοκρατία δηλαδή στο κόμμα στο οποίο φανήκατε;

Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη

Δεν έχω πει ποτέ τι έχω ψηφίσει. Ούτε στα παιδία μου. Και σε πολλούς που θεωρούν ότι ξέρουν τι έχω ψηφίσει. Βεβαίως υπήρξα γέννημα και θρέμμα της Ν. Δημοκρατίας χωρίς να είμαι μέλος. Ουσιαστικά με επέλεξε η Ν. Δημοκρατία. Βγήκα με την Ν. Δημοκρατία και στο δήμο και στη Βουλή 2 φορές και μετά παραιτήθηκα γενικώς απ’ τη πολιτική.

Σοφία Παπαϊωάννου

Τώρα μέσα απ το βιβλίο πάλι, επειδή βλέπω ότι κάνετε μια κριτική στους πολιτικούς και λετε ότι οι πολιτικοί δεν μπορούν να βοηθήσουν τη χώρα και ότι είναι το πρόβλημα της χώρας οι πολιτικοί. Το πιστεύετε αυτό ότι οι πολιτικοί είναι το πρόβλημα της χώρας πάνω απ όλα;

Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη

Απαντούσα στην ερώτηση αν φταιει ο κόσμος για τη κρίση. Και έλεγα και γι’ αυτό έγραψα το βιβλίο και το έγραψα στην Αμερική. Ο κόσμος δε φταιει. Ο κόσμος αξίζει πολύ καλύτερης τύχης γιατί είναι ικανός και μπορεί να τα βγάλει πέρα. Αν με κάποιον θέλετε να τα βάλετε είναι με μια αποτυχημένη πολιτική ηγεσία ετών που προτίμησε να έχει το πελατειακό σύστημα, προτίμησε να μην δεν σκεφτόταν ποιο ήταν το πραγματικό καλό για τον κόσμο, που δεν είπε την αλήθεια, που δεν προέβλεψε αυτά που ερχότανε, που δεν είχε πλάνο να ανταποκριθεί σε αυτό ούτε εναλλακτική λύση. Αυτό έλεγα και αυτό λεω μέσα στο βιβλίο μου.

Σοφία Παπαϊωάννου

Γιατί αισθάνεστε όμως αδικημένη και απορριμμένη. Κάποιος θα πει ότι της τα έδωσαν όλα…

Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη

Όχι αισθάνομαι ότι είμαι απ τους Έλληνες που αδικηθήκαμε, γιατί δικαιούμαστε να έχουμε μια διαφορετική χώρα την επόμενη μέρα των Αγώνων. Με ρώτησαν κάποια στιγμή είναι η ηγεσία; Λέγαμε ότι υπάρχει πρόβλημα, έλλειμμα ηγεσίας και μάλιστα στο NBC, αν θέλετε δεν αναφέρω και το κανάλι όταν με ρώτησαν λοιπόν για την κρίση και τους είπα ναι έχουμε και ανεργία και οι άνθρωποι κάτω των 25 είναι παραπάνω από τους μισούς χωρίς δουλεία και φεύγουνε τόσο καλοί έξω τους είπα και εγώ είδα διαφορετικά την Ελλάδα. Μου λένε και τι; Τους λεω κοιτάξτε φανταστείτε ότι είμαστε σε ένα κακό γάμο με την ΕΕ, η οποία είναι και το Ευρώ ε και τους είπα φανταστείτε δεν είμαστε η μόνη σύζυγος που έχει προβλήματα. Τους λεω είναι η Πορτογαλία, είναι η Κύπρος, είναι η Ισπανία, είναι η Ιταλία, δεν είναι μόνο η Ελλάδα και εκεί ήρθε. «Μα πως φτάσατε»; Τους λεω έπρεπε να είχαμε κοιτάξει το προγαμιαίο συμβόλαιο πολύ πιο προσεκτικά, οι πολιτικοί μας, οι ηγέτες μας. Και εκεί ήρθε η ερώτηση «βλέπετε διαζύγιο»; Και είπα όχι δεν βλέπουμε διαζύγιο, γιατί σκεφτείτε λέω αυτές οι σύζυγοι να ήθελαν να πάρουν αποζημιώσεις από την Ε.Ε. Βλέπω όμως, μόνο το δίκιο του ισχυρού, και είπα ότι μάλλον θα χρειαστούμε σύμβουλο γάμου. Αυτό είπα.

Σοφία Παπαϊωάννου

Εσείς πιστεύετε ότι αν δεν μπορούσαμε να τα βρούμε σε αυτό το γάμο θα υπήρχε η προοπτική να βγούμε απ την Ευρωζώνη;

Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη

Ε, πάντα κάνεις πολλά ραντεβού για να τα βρεις αυτά. Τα ξέρετε αυτά; Έχετε πάει σε σύμβουλο γάμου; Εγώ έχω πάει. Εγώ πιστεύω ότι πρέπει. Η ιστορία ξαναγράφεται. Χάνονται πράγματα, υπάρχει τρόπος πάντα να ξανακάνουμε πράγματα και θεωρώ ότι είμαστε όλοι μαζί σε μια γειτονία. Εγώ, η Γιάννα. Σας είπα δεν είμαι ειδικός. Σας είπα τι απάντησα.

Σοφία Παπαϊωάννου

Ναι, απλώς ήταν σα να υπαινιχτήκατε ότι θα μπορούσαμε να βγούμε και απ το Ευρώ.

Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη

Όχι, υπαινίχτηκα ότι θα πρέπει να τα βρούμε γι αυτό μίλησα για σύμβουλο γάμου.

Σοφία Παπαϊωάννου

Τώρα μέσα στο βιβλίο είχατε το θάρρος να μιλήσετε για μια περιπέτειας της υγείας σας. Πιστεύετε ότι αυτό σας άλλαξε; Άλλαξε το πώς βλέπετε τον κόσμο;

Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη

Ο καθένας μας που περνά μια περιπέτεια υγείας κ. Παπαιωάννου δοκιμάζεται. Άλλοι λέμε με έκανε πιο δυνατή, εμένα με έκανε να σκεφτώ πιο πολύ. Είχα και πιο πολύ χρόνο. Δεν μετάνιωσα όμως που έδωσα τον εαυτό μου, αν με ρωτούσατε. Γιατί δεν θα το πάθαινα αυτό, αν δεν είχα κυριολεκτικά αυτό που είπαν οι γιατροί, ότι ήμουν σαν δαντέλα όταν με πήγαν στο νοσοκομείο, αν δεν πέρασα όλα αυτά

Σοφία Παπαϊωάννου

Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες εννοείται;

Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη

Και δεν το λέω για να με λυπηθεί ο κόσμος ούτε για να δικαιολογηθώ. Ναι, το πέρασα. ‘Ήταν και αυτό ένα μάθημα, ήταν και αυτό ένα μάθημα.

Σοφία Παπαϊωάννου

Τώρα διαβάζοντας το βιβλίο μου έκανε πραγματικά μεγάλη εντύπωση ότι κάποιες στιγμές λέτε ότι αισθάνθηκα μια ανάγκη να ενωθώ με τον λαό, τους Έλληνες. Αυτό ήταν σα να σας βάζει εκτός του ελληνικού λάου, να είσαστε κάπως αφ’ υψηλού να κοιτάτε τους υπόλοιπους ‘Έλληνες και νομίζω ότι…

Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη

Ναι δεν το κατάλαβα όμως αυτό καλά. Γιατί εντάξει μου αρέσει να είμαι κοντά με τον κόσμο.

Σοφία Παπαϊωάννου

Ναι αλλά ο τρόπος που το γράφετε είναι σα να έχετε μια απόσταση απ τον κόσμο, σα να είστε κάτι άλλο απ τον κόσμο. Κάποιοι μπορούν να σας κατηγορήσουν ότι έχετε μια μεγαλομανία, ότι κοιτάτε αφ’ υψηλού τον κόσμο..

Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη

Εγώ δούλεψα πάνω απ τον κόσμο. Όταν δεν είχα τίποτα. Ξεκίνησα μια νεαρή δικηγόρος, μια νεαρή μαμά.

Σοφία Παπαϊωάννου

Ωραία μετά γράφετε στο βιβλίο σας, γνωρίζετε τον Θόδωρο Αγγελόπουλου και λετε ότι η πρώτη εντύπωση που σας κάνει σας κοιτούσε λίγο αφ’ υψηλού και λέτε «είναι ένας κλασσικός πλούσιος που κοιτάει τους υπόλοιπους αφ’ υψηλού».

Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη

Ναι. Το είπα. Καθόλου ρομαντική συνάντηση.

Σοφία Παπαϊωάννου

Εσείς πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε πάθει κι εσείς το ίδιο;

Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη

Βεβαίως γιατί δεν ήμουνα η πλούσια τότε. Ήμουν ένα απλό κορίτσι, ένα απλό κορίτσι απ’ τη Κρήτη που είχε όνειρα να γίνει. Λοιπόν, είδα έναν μακρινό Αγγελόπουλο, ο οποίος κατόρθωσε βέβαια και έγινε κοντινός.

Σοφία Παπαϊωάννου

Τώρα όμως που έχετε αποκτήσει την οικονομική άνεση μήπως και εσείς βλέπετε αφ’ υψηλού τον κόσμο;

Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη

Διαβάστε το βιβλίο μου και θα δείτε πως τον βλέπω τον κόσμο. Εγώ είμαι του κόσμου. Είμαι από τον κόσμο και έτσι θα είμαι. Ο άνθρωπος δεν αλλάζει ούτε με τα χρήματα, ούτε με τα κοσμήματα, ούτε με τα ρούχα. Η ζωή μου υπήρξε και χωρίς όλα αυτά τα πράγματα. Η ζωή μου υπήρξε μια πολύ απλή ζωή ενός κοριτσιού από την Κρήτη, μια απλής φοιτήτριας, μια απλής ασκούμενης φοιτήτριας που πουλούσε τα χρυσαφικά της τότε για να επιβιώσει αυτή και η αδερφή της και ενός ανθρώπου που προσπάθησε να αποκηρύξει τον μισθό που έπαιρνε ως πρέσβης, επί πόσα συναπτά χρόνια; Από το 1998, με τέσσερις επιστολές όπου δεν υπήρχε τρόπος στο Δημόσιο και αυτά τα χρήματα τα έδωσα όλα, όλα, όλα μέχρι τελευταίο Ευρώ σε ανθρώπους γύρω μου. Δεν έχει σημασία και δεν θέλω να το συζητάω. Λοιπόν, το τι έχει σημασία νομίζω ότι είναι αντιληπτό. Ο άνθρωπος είναι αυτός που θέλει να γίνει και εγώ αισθάνομαι ότι είμαι από τον κόσμο. Δούλεψα με τον κόσμο, για τον κόσμο και είμαι περήφανε που ζήσαμε μια μεγάλη ιστορία, πολύ μεγάλη ιστορία.

Σοφία Παπαϊωάννου

Πιστεύετε θα σας είχαν επιτεθεί τόσο αν δεν ήσασταν γυναίκα και ήσασταν άντρας;

Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη

Νομίζω ότι ερωτήσεις και σχόλια που έγιναν για μένα σαν γυναίκα και που δέχονται εκατομμύρια γυναίκες δε θα τολμούσαν να τα κάνουν σε άνδρα. Εγώ όμως πιστεύω στις γυναίκες και γι αυτό είχα και πολλές απαιτήσεις στο 2004. Ξέρετε οι αριθμοί δείχνουνε ότι σα γυναίκα πρόεδρος βέβαια προσέλαβα τον μεγαλύτερο ποτέ αριθμό γυναικών σε οργανωτική επιτροπή. Γιατί πιστεύω στις γυναίκες. Και όπως είπα, οι γυναίκες έχουνε και όπλα, επειδή με ρωτάτε για την ομορφιά, που πρέπει να τα χρησιμοποιούν. Είπα τα έχω χρησιμοποιήσει όλα εκτός από ένα βέβαια, και τη κολακεία και το κλάμα.

Σοφία Παπαϊωάννου

Αν γυρνάγατε πίσω στη ζωή σας και στους Αγώνες, θα κάνατε κάτι διαφορετικά;

Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη

Όχι. Ούτε τη φανταστικά αυτή τη διαδρομή, ούτε την ονειρεύτηκα αυτή την διαδρομή και δεν θα άλλαζα τίποτα.

Σοφία Παπαϊωάννου

Δεν έχετε σκεφτεί ποτέ ότι ίσως αυτή η εικόνα που προβάλετε, κάποιους να τους φοβίζει, να δείχνει μια μεγαλομανία να δείχνει μια ανάγκη προβολής που αν κρατούσατε πιο χαμηλούς τόνους ενδεχομένως ο κόσμος και να σας αγκάλιαζε πιο πολύ και να αναγνώριζε πιο πολύ αυτά που έχετε πετύχει;

Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη

Ποιους φοβίζει κ. Παπαιωάννου; Τον κόσμο δεν τον φοβίζει. Αν φοβίζει κάποιους οι οποίοι έρχονται και επανέρχονται σε μερικά media και στη Βουλή και ξαναρωτάνε για μένα, ουσιαστικά θέλουν να με βγάλουν ότι είμαι ο άνθρωπος που φταίω και οι οποίοι έχουν επιλέξει να μη ζητήσουν να δουν τα αποτελέσματα του πως πέρασα απ’ το Αθήνα 2004 και να αρνούνται να δούνε τι καλά έφερε στην Ελλάδα αυτοί είναι οι τύποι, αυτοί είναι οι τύποι, οι τύποι που λέω εγώ χωρίς σπονδυλική στήλη, οι οποίοι δέχονται υπαγορεύσεις και εντολές για να κάνουν πράγματα. Και το λέω πολύ σοβαρά αυτό και οι οποίοι δεν έχουν μετά κανένα πρόβλημα μετά να σκύψουν σε αυτούς που τους δίνουνε τις εντολές και τους υπαγορεύουν τις ανάγκες τους και να σκύψουν και να κάνουν υπόκλιση χωρίς να τους πιάνει οσφυαλγία βέβαια.

Σοφία Παπαϊωάννου

Ποιους εννοείτε;

Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη

Αυτοί είναι. Ορισμένοι απ το σύστημα, πολιτικοί το λετε αυτό, το σύστημα πάνω, οι ελίτ, οι οποίοι την Ελλάδα την ήθελαν όχι απλώς μπανανιά, τεταρτοκοσμική χώρα. Αυτό φοβήθηκαν. Αυτό φοβήθηκαν ότι θα γίνει με τους Ολυμπιακούς Αγώνες ότι ο κόσμος θα έχει άποψη, θα έχει ρόλο, θα έχει ευθύνη δεν θα ενδιαφέρεται πια για το πελατειακό σύστημα πολιτικών- πελατών, ο κόσμος αυτός θα δουλεύει πειθαρχημένα, θα παραδίδει, θα δίνει καλό έργο. Αυτό άλλαζε τα δεδομένα. Αυτό άλλαζε τα δεδομένα στη πολιτική κατάσταση που υπήρχε. Οπότε με το που τελείωσε απ τη μια προσπάθησαν να το πετάξουν στη λήθη και επέστρεψαν στο βολικό business as usual. Οι ρυθμοί, η αδράνεια δηλαδή, οι ρυθμοί του να μη κάνουμε τίποτα και βεβαίως προσπαθούν να χτυπήσουν της Γιάννα. Δεν με αγγίζουν αυτά ότι και να πούνε. Αλλά σας λέω ότι τους αναγνωρίζω αυτούς τους τύπους, που είναι ακριβώς τα φερέφωνα αυτών που τους υπαγορεύουν για τα συμφέροντα τους τι να κάνουνε. Θα χτυπήσουν την Γιάννα. Ας χτυπήσουν την Γιάννα. Όπως λετε οικονομική άνεση έχω, δεν έχω πρόβλημα με την οικογένεια μου. Θέλω να προσφέρω.

Σοφία Παπαϊωάννου

Άρα να περιμένουμε ότι θα σας δούμε στη δημόσια ζωή της Ελλάδας περισσότερο;

Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη

Και το βιβλίο ήταν μια από τα πρώτα. Αν αυτό το βιβλίο θεωρείται ότι είναι η δημόσια εικόνα μου,  ναι. Και όλο θα ψάχνω να κάνω πράγματα γι’ αυτή τη χώρα που τη λατρεύω, όπως τη λατρεύουν όλοι φυσικά. Άρα ήρθα για να μείνω.

Σοφία Παπαϊωάννου

Να φοβούνται κάποιοι;

Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη

Ήρθα για να μείνω.

ΟΙ ΝΕΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ ανοίγουν το μεγάλο θέμα της ολυμπιακής κληρονομιάς της χώρας και του κόστους που άφησαν πίσω τους σε μία κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα οι αγώνες του 2004. Για πρώτη φορά, μετά από χρόνια σιωπής η ισχυρή επικεφαλής του «Αθήνα 2004» Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη μιλά αποκλειστικά στην Σοφία Παπαϊωάννου στην πρώτη συνέντευξη μετά την πρόσφατη έκδοση του βιβλίου της.