Ο Α/ΓΕΝ στους Νέους Φακέλους

Σοφία Παπαϊωάννου

Για σας ποια είναι η σημασία του ναυτικού στις ένοπλες δυνάμεις σήμερα;


Ανχος ΠΝ Ευάγγελος Αποστολάκης - Αρχηγός ΓΕΝ

H Ελλάδα είναι καταρχήν θάλασσα. Σε όλη την ιστορία της Ελλάδας το ναυτικό έπαιζε τον σημαντικότερο ρόλο. Είχαμε στόλο είχαμε κράτος. Δεν έχουμε στόλο δεν έχουμε ναυτικό, δεν έχουμε κράτος.


Σοφία Παπαϊωάννου

Τώρα η οικονομική κρίση που περνάμε πιστεύετε ότι έχει επηρεάσει το πολεμικό ναυτικό;


Ανχος ΠΝ Ευάγγελος Αποστολάκης - Αρχηγός ΓΕΝ

Το προσωπικό του πολεμικού ναυτικού μαζί με όλο τον υπόλοιπο ελληνικό λαό έχει δώσει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι σε αυτές τις θυσίες που έκανε και κάνει ο ελληνικός λαός. Παρά όμως τις δυσκολίες που δημιούργησαν οι περικοπές αυτές νομίζω ότι το ναυτικό και γενικότερα οι ένοπλες δυνάμεις διατηρούν το αξιόμαχο και το επίπεδο είναι πάρα πολύ ψηλά. Δεν θα σας πω ότι είμαστε χαρούμενοι από τις περικοπές αλλά θα σας τονίσω ότι βάζουμε το καθήκον απέναντι στην πατρίδα μπροστά σε σχέση με οτιδήποτε άλλο. Αυτή είναι η ψυχολογία του προσωπικού του πολεμικού ναυτικού.


Σοφία Παπαϊωάννου

Απλώς υπάρχει ο φόβος ότι μπορεί το ηθικό κάποια στιγμή ραγδαία να πέσει χωρίς προειδοποίηση και ο κόσμος ακριβώς επειδή σε ένα πλοίο επειδή είστε πάρα πολύ ενωμένοι όλο το πλήρωμα ο ένας να επηρεάσει τον άλλο πάρα πολύ γρήγορα και να χαθεί αυτό το ηθικό με άσχημες συνέπειες για τις ικανότητες του πληρώματος.


Ανχος ΠΝ Ευάγγελος Αποστολάκης - Αρχηγός ΓΕΝ

Δεν είναι εύθραυστο το ηθικό του πολεμικού ναυτικού, δεν μπορεί να χαθεί ραγδαία και ξαφνικά. Ο κόσμος είναι συνειδητοποιημένος ξέρει τι κάνει ξέρει γιατί έχει έρθει στο ναυτικό είναι δύσκολο να πέσει το ηθικό και είναι το πιο ανθεκτικό κομμάτι. Είναι για τα δύσκολα. Έχουνε μάθει να περνάνε δύσκολα. Εκτιμώ ότι δεν υπάρχει περίπτωση ραγδαία να μας πέσει, να πέσει το ηθικό.


Σοφία Παπαϊωάννου

Ναι αλλά άλλο να περάσεις δύσκολα στην μάχη ή στην εκπαίδευση και άλλο να αισθάνεσαι ότι τιμωρείσαι ενδεχομένως κάποιοι να αισθάνονται ότι τιμωρούνται με αυτές τις μειώσεις που γίνονται στους μισθούς και να μην καταλαβαίνουν για ποιο λόγο γίνονται.


Ανχος ΠΝ Ευάγγελος Αποστολάκης - Αρχηγός ΓΕΝ

Νομίζω ότι μπαίνουμε σε ένα κομμάτι που δεν, δεν είμαι εγώ αυτός που πρέπει να το αναλύσει. Δεν θεωρώ πάντως ότι ο κόσμος θεωρεί ότι κάποιος τον εκδικείται. Έτσι; Καταλαβαίνουν όλοι ότι έχουμε ένα χρέος απέναντι στην πατρίδα, περνάμε δύσκολα και συμμετέχουμε σε αυτό το κομμάτι. Τώρα αν συμμετέχουμε λιγότερο ή περισσότερο από κάποιες άλλες κοινωνικές ομάδες αυτό είναι μια άλλη υπόθεση. Αλλά όλοι διαισθανόμαστε την δυσκολία της κατάστασης.


Σοφία Παπαϊωάννου

Απλώς ό ναύαρχος Χρηστίδης που ήταν στην θέση σας μέχρι πριν δύο μήνες, φεύγοντας χρησιμοποίησε αυτή την φράση του Κουντουριώτη λέγοντας ποια είναι η σημασία του έμψυχου υλικού για ένα πλήρωμα. Ότι χωρίς έμψυχο υλικό ένα σκάφος μπορεί να βυθιστεί σαν μόλυβδος. Γιατί πιστεύετε ότι ο προκάτοχος σας προέβη σε αυτή την δήλωση λίγο πριν φύγει;


Ανχος ΠΝ Ευάγγελος Αποστολάκης - Αρχηγός ΓΕΝ

Δεν μπορώ να σχολιάσω ούτε μπορώ να ξέρω τι είχε στο μυαλό του όταν τα έλεγε αυτά ο κύριος Χρηστίδης, ούτε μπορώ να σχολιάσω εγώ απόψεις πρώην συναδέλφων. Ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει.


Σοφία Παπαϊωάννου

Φαντάζομαι είχε το θέμα του ηθικού του πληρώματος στο μυαλό του για αυτό το έλεγε. Ότι πρέπει να προσέξετε το έμψυχο υλικό του…


Ανχος ΠΝ Ευάγγελος Αποστολάκης - Αρχηγός ΓΕΝ

Νομίζω το ηθικό του κόσμου είναι υπόθεση του αρχηγού και υπόθεση των στελεχών του ναυτικού γενικότερα. Δεν είναι θεωρητική υπόθεση. Όλοι έχουμε χρέος να δουλέψουμε πάνω σε αυτό. Και καλά όταν τα πράγματα είναι εύκολα, για όλους είναι εύκολα. Όταν μπαίνουμε σε δυσκολίες εδώ η δουλειά μας γίνεται πιο δύσκολη και εδώ πρέπει να σταθούμε εμείς.


Σοφία Παπαϊωάννου

Τώρα πάμε σε ένα θέμα επιχειρησιακής ικανότητας. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι έχουνε μειωθεί οι ασκήσεις που γίνονται στο πολεμικό ναυτικό. Ήθελα να σας πω κατά πόσο έχουνε μειωθεί και αν πιστεύετε ότι αυτό έχει αντίκτυπο στην επιχειρησιακή ικανότητα του ναυτικού.


Ανχος ΠΝ Ευάγγελος Αποστολάκης - Αρχηγός ΓΕΝ

Έχουν μειωθεί. Είναι μια κουβέντα το έχουν μειωθεί. Οι ασκήσεις γίνονται με διαφορετικό τρόπο. Γίνεται μια πολύ μεγάλη οικονομία στις κινήσεις. Συνδυάζονται οι κινήσεις των πλοίων οι οποίες θα γίνουν έτσι και αλλιώς και μέσα σε αυτό τον συνδυασμό γίνεται η εκπαίδευση που απαιτείται. Η επιχειρησιακή εκπαίδευση του κόσμου δεν έχει μείνει πίσω. Δεν θεωρώ ότι έχουμε χάσει. Πιθανώς να μην έχουμε την άνεση να κινούμαστε όπως παλιότερα αλλά δεν έχουμε χάσει τίποτα. Παράδειγμα ότι τώρα στο πρώτο εξάμηνο αυτού του χρόνου ετοιμάζεται μια πολύ μεγάλη άσκηση η οποία θα γίνει στο ανατολικό Αιγαίο θα έχει όλες τις ένοπλες δυνάμεις να συμμετέχουνε νομίζω ότι δεν θα υστερούμε σε τίποτα από τις προηγούμενες χρονιές.


Σοφία Παπαϊωάννου

Γιατί μας έλεγε, ο αντιναύαρχος ο κύριος Μαζαράκης ότι έχουνε μειωθεί οι ασκήσεις στο ¼. Αυτό είναι δυνατόν να μην επηρεάσει την επιχειρησιακή ικανότητα;Ανχος ΠΝ Ευάγγελος Αποστολάκης - Αρχηγός ΓΕΝ

Μπορεί οι ονομαστικές ασκήσεις αυτές που ήτανε προγραμματισμένες να μειωθήκανε κατά κάποιο τρόπο προσπαθώντας να κάνουμε οικονομίες αλλά τα αντικείμενα που έπρεπε να γίνουνε γίνανε. Δεν έχουμε μείνει πίσω.


Σοφία Παπαϊωάννου

Πιστεύετε ότι αν γίνει ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο είναι έτοιμο το πολεμικό ναυτικό να το αντιμετωπίσει με δεδομένο ότι κάποιες ασκήσεις δεν έχουνε γίνει;


Ανχος ΠΝ Ευάγγελος Αποστολάκης - Αρχηγός ΓΕΝ

Στο πολεμικό ναυτικό δεν έχει αλλάξει κάτι. Το πολεμικό ναυτικό διατηρεί την επιχειρησιακή του ικανότητα και την δυνατότητά του να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε θερμό επεισόδιο ή οτιδήποτε προκύψει στο Αιγαίο. Σε αυτό δεν έχει αλλάξει κάτι. Και δεν πρέπει να έχει κανείς αμφιβολία για αυτό. Είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε κατάσταση προκύπτει και το ναυτικό και οι υπόλοιπες ένοπλες δυνάμεις. Αυτή την στιγμή που μιλάμε.


Σοφία Παπαϊωάννου

Πάμε στο θέμα της συμμετοχής του πολεμικού ναυτικού στις διεθνείς ασκήσεις και στις ασκήσεις του ΝΑΤΟ. Εκεί έχει περιοριστεί η συμμετοχή μας στις διεθνείς ασκήσεις;


Ανχος ΠΝ Ευάγγελος Αποστολάκης - Αρχηγός ΓΕΝ

Έχει περιοριστεί η συμμετοχή μας βέβαια όλοι έχουνε περιορίσει ανάλογες δραστηριότητες όμως αντισταθμίζουμε την απουσία μας αυτή με επιτελείς που στέλνουμε στα διάφορα επιτελεία γιατί ουσιαστικά η παρουσία μας μετράει, την παρουσία μας συνεχίζουμε να την έχουμε με επιτελείς σε διάφορα επιτελεία και με την συνεχή παρουσία την δικιά μας στις συναντήσει και στα που χρειάζεται. Όλοι έχουν κόψει. Όλοι έχουν τραβήξει καράβια από τις αποστολές γιατί όλοι αντιμετωπίζουνε ανάλογα προβλήματα.


Σοφία Παπαϊωάννου

Αυτό μακροπρόθεσμα μπορεί να έχει συνέπειες; Δηλαδή αυτή η μη επίδειξη σημαίας της Ελλάδας μακροπρόθεσμα μπορεί να έχει κάποιες επιπτώσεις;


Ανχος ΠΝ Ευάγγελος Αποστολάκης - Αρχηγός ΓΕΝ

Όχι γιατί διατηρούμαστε στο προσκήνιο, φροντίζουμε να είμαστε παντού ή με επιτελείς ή με παρουσίες της ηγεσίας ή γενικότερα του ναυτικού και είναι ένα θέμα το οποίο νομίζω ότι μπορούμε να το διαχειριστούμε για όσο διάστημα έχουμε δυσκολίες.


Σοφία Παπαϊωάννου

Και για θέματα πειρατείας και προστασίας του εμπορικού μας στόλου μήπως θα έπρεπε να ήταν μεγαλύτερη η συμμετοχή μας;


Ανχος ΠΝ Ευάγγελος Αποστολάκης - Αρχηγός ΓΕΝ

Ένα από τα πλοία που έχουμε κόψει είναι αυτό. Συμμετέχουμε σε διαστήματα τέτοια ώστε να έχουμε παρουσία και να δίνουμε την αίσθηση και μάλιστα να είμαστε ουσιαστικοί στον εμπορικό μας στόλο ότι τον υποστηρίζουμε. Αλλά όταν η πατρίδα μας περνάει δυσκολίες τα πράγματα μπαίνουνε σε μια ιεράρχηση και αυτά που έπρεπε να κόψουμε ήτανε καταρχήν αυτά. Εάν έχουμε την δυνατότητα κάποια στιγμή θα στείλουμε πάλι πλοίο.


Σοφία Παπαϊωάννου

Τώρα πάμε στο θέμα των εξοπλισμών. Εκεί υπάρχουνε διάφορα ζητήματα τα οποία έχουνε μείνει ακόμα και έχουνε καθυστερήσει για πάρα πολύ καιρό. Πάμε στο μεγαλύτερο αγκάθι που είναι τα υποβρύχια τα 214. Αυτά τι θα γίνει; Θα παραδοθούνε τα 3 πως σκεφτόμαστε να λυθεί το οικονομικό ζήτημα;


Ανχος ΠΝ Ευάγγελος Αποστολάκης - Αρχηγός ΓΕΝ

Οι προσπάθειες που γίνονται και οι κουβέντες που υπάρχουν αυτή την στιγμή στο τραπέζι είναι στην κατεύθυνση να πάρουμε τα υποβρύχια. Η πολιτεία και το πολεμικό ναυτικό έχει βάλει σαν στόχο να τα πάρουμε τα υποβρύχια και είμαι αισιόδοξος ότι θα τα πάρουμε. Εντάξει είναι μια δύσκολη συγκυρία. Είναι ένα θέμα το οποίο είναι πολιτικό θέμα πιο πολύ. Αλλά φαίνεται ότι η προσπάθεια έχει εστιάσει στο να τα πάρουμε τα υποβρύχια. Βλέπετε ότι με τα ναυπηγία της Ελευσίνος μετά από πρωτοβουλίες του ναυτικού και της κυβέρνησης τα πράγματα μπήκανε σε ένα δρόμο.


Σοφία Παπαϊωάννου

Τώρα μιλάτε για τις πυραυλακάτους.


Ανχος ΠΝ Ευάγγελος Αποστολάκης - Αρχηγός ΓΕΝ

Για τις πυραυλακάτους. Σε πολύ λίγο χρόνο θα έχουμε το ένα πλοίο. Και οι προοπτικές ανοίξανε για να πάρουμε και τα άλλα δύο.


Σοφία Παπαϊωάννου

Με τις μπαταρίες του 209;


Ανχος ΠΝ Ευάγγελος Αποστολάκης - Αρχηγός ΓΕΝ

Αυτές έχει δρομολογηθεί νομίζω πολύ γρήγορα κλείνει το θέμα με τις μπαταρίες είμαστε έχει επιλυθεί το ζήτημα, προχωράμε.


Σοφία Παπαϊωάννου

Και με τα αεροσκάφη ναυτική συνεργασίας, αυτά θα τα αποκτήσουμε;


Ανχος ΠΝ Ευάγγελος Αποστολάκης - Αρχηγός ΓΕΝ

Ναι θα αποκτήσουμε ψάχνουμε διάφορες λύσεις, μια λύση που έχουμε βρει αυτή την στιγμή είναι μια περίπτωση leasing από το γαλλικό ναυτικό και ψάχνουμε όλες τις άλλες εναλλακτικές λύσεις. Έχουνε γίνει προτάσεις και περιμένουμε να δούμε τι από αυτά θα αποφασισθεί.


Σοφία Παπαϊωάννου

Έχει γίνει κάποια γενικότερη οικονομική ανάλυση στο ναυτικό ή γενικότερα εδώ στο υπουργείο αμύνης που να εξηγεί τι είναι ένα ρεαλιστικό σενάριο σε αυτή την συγκυρία που είμαστε και επίσης ενδεχομένως να λένε ότι πρέπει να περιορίσουμε ενδεχομένως και το ναυτικό και να αυξήσουμε τους πυραύλους στα νησιά.


Ανχος ΠΝ Ευάγγελος Αποστολάκης - Αρχηγός ΓΕΝ

Κοιτάξτε, βεβαίως και ξέρουμε τι κάνουμε ξέρουμε που πρέπει να είμαστε ξέρουμε πόσοι πρέπει να είμαστε, ξέρουμε πως πρέπει να έχουνε στηθεί οι ένοπλες δυνάμεις, υπάρχει εθνική στρατηγική, υπάρχει δόγμα αμυντικής πολιτικής υπάρχει εθνική ναυτική στρατηγική και λοιπά. Νομίζω ότι δεν είναι τίποτα καινούργιο ούτε έχουμε αμφιβολίες για το πώς πρέπει να είμαστε μέσα στο Αιγαίο και πως πρέπει να έχουμε στηθεί. Ξέρετε πολύ καλά ότι η βαρύτητα εκτός από τον Έβρο και τα νησιά έχει προκύψει και ένα άλλο πεδίο ενδιαφέροντος η Ανατολική Μεσόγειος. Και αυτός είναι και ο λόγος που έχουμε στραφεί και σε νέες φρεγάτες δυνατοτήτων για να μπορούν να επιχειρήσουνε σε αυτή την περιοχή έχουμε στραφεί στην γαλλική κυβέρνηση για τις φρεμ με την μέθοδο του leasing και εκτιμώ ότι εντάξει είμαστε καλά στημένοι σαν ένοπλες δυνάμεις στον χώρο και να αντιμετωπίσουν την αποστολή η οποία είναι συγκεκριμένη και καθορισμένη.


Σοφία Παπαϊωάννου

Για την ανατολική Μεσόγειο που αναφερθήκατε και εσείς υπάρχει ένας φόβος ότι η παρουσία της Ελλάδος στην ανατολική Μεσόγειο δεν είναι όση θα έπρεπε να είναι. Δηλαδή δεν υπάρχουνε τόσα σκάφη που να περιπολούνε δεν υπάρχουνε τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας σε αντίθεση με τους Τούρκους οι οποίοι έχουνε περισσότερα σκάφη αυτή την στιγμή στην περιοχή.


Ανχος ΠΝ Ευάγγελος Αποστολάκης - Αρχηγός ΓΕΝ

Μονίμως οι Τούρκοι είναι πιο πολλοί. Μονίμως ρίχνουν πιο πολλά λεφτά στους εξοπλισμούς. Εμείς δεν μπορούμε να τους κυνηγάμε και να τους ανταγωνιζόμαστε, όμως είμαστε αρκετοί έχουμε ικανό ναυτικό να αντιμετωπίσει όλες τις καταστάσεις που μπορεί να προκύψουν στο Αιγαίο. Ότι μπορούμε να βελτιωθούμε και ότι μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι μπορούμε. Όταν η οικονομική συγκυρία αλλάξει και υπάρχουνε οικονομικές δυνατότητες θα ξαναγίνει ο σχεδιασμός για να είμαστε ακόμα καλύτεροι αλλά προς το παρόν δεν νομίζω ότι πρέπει κανείς πρέπει να ανησυχεί για το πώς είναι το ναυτικό και τι δυνατότητες έχει να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Ψάχνουμε λύσεις σε όλους τους τομείς. Και στα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας όπως σας είπα προηγουμένως και επειδή θέλουμε γρήγορη λύση για αυτό έχουμε απευθυνθεί να προτείνουμε την μέθοδο του leasing και στις φρεγάτες τύπου φρεμ και αυτές προσπαθούμε να τις πάρουμε με αυτή την μέθοδο, και γρήγορα.


Σοφία Παπαϊωάννου

Βέβαια. υπάρχει και μία θεωρία που λέει ότι αυτή την στιγμή δεν έχουμε καύσιμα δεν έχουμε ανταλλακτικά, γίνεται οικονομία για να μην φθαρεί το υλικό δεν γίνονται ασκήσεις και παράλληλα το ναυτικό από την φύση του είναι ένα σώμα που χρειάζεται κάποιο χρόνο για να εκπαιδευτεί στα νέα συστήματα για να μπορούμε, δεν είναι να πάρουμε ένα αεροπλάνο και αμέσως το πετάμε. Θέλει το πλήρωμα να δεθεί και όλα αυτά που τα ξέρετε εσείς καλύτερα από εμένα. Μήπως χάνουμε αυτή την στιγμή πολύτιμο χρόνο και έπρεπε να προετοιμαστούμε με δεδομένο ότι το υλικό κάποιοι λένε ότι θα είναι απαρχαιωμένο σε πολύ σύντομο διάστημα;


Ανχος ΠΝ Ευάγγελος Αποστολάκης - Αρχηγός ΓΕΝ

Πόσο σύντομο είναι αυτό το διάστημα είναι ένα θέμα. Αυτή την στιγμή το ναυτικό έχει κάνει ένα προγραμματισμό έχει γίνει πιο πειθαρχημένο στις δαπάνες του, προσπαθεί με αυτά που υπάρχουν τα διαθέσιμα να κάνει τέτοιους προγραμματισμούς ούτως ώστε να μην λείπουν ούτε ανταλλακτικά ούτε καύσιμα δεν έχουμε τέτοιο θέμα. Το ότι κάνουμε οικονομία και ότι προσπαθούμε να έχουμε δυνατότητες να κινούμαστε και να αντιμετωπίζουμε την κατάσταση, αυτό σημαίνει ότι γινόμαστε λίγο πιο νοικοκύρηδες, πρέπει να μην κάνουμε λάθη πρέπει τα χρήματα να πηγαίνουνε προς την σωστή κατεύθυνση. Γίνονται έτσι οι προγραμματισμοί και οι επισκευές των πλοίων και όλα αυτά που προς το παρόν πάμε καλά θα σας πω ότι αυτή την στιγμή προετοιμαζόμαστε για την άσκηση οι διαθεσιμότητες των πλοίων είναι στο καλύτερο επίπεδο που ήτανε ποτέ. Οπότε όλα αυτά που λέμε εντάξει δείχνουνε ότι με ένα καλό προγραμματισμό με μια καλή υποστήριξη και μια καλή προτεραιοποίηση τα πράγματα μπαίνουν στην σειρά τους. Δεν έχουμε θέμα τέτοιο που θα μπορούσε κάποιος να ανησυχεί.


Σοφία Παπαϊωάννου

Αυτό δεν ισχύει δηλαδή ότι σε ένα, δύο, τρία χρόνια μπορεί να έχουμε μείνει πολύ πίσω;


Ανχος ΠΝ Ευάγγελος Αποστολάκης - Αρχηγός ΓΕΝ

Όχι σε ένα, δυο, τρία χρόνια δεν θα έχουμε μείνει πίσω μπορεί να κουβεντιάσουμε για μια προοπτική 10ετίας 15ετίας, αυτό αφορά ένα σχεδιασμό τον οποίο έχουμε αλλά θα τον ξανακάνουμε όταν θα έχουμε χρήματα. Προς το παρόν έτσι όπως είμαστε δεν υπάρχει κανα θέμα. Ότι πρέπει να σχεδιάζουμε και ότι πρέπει να ξέρουμε να μιλάμε για τις προοπτικές πρέπει ανάλογα και με τις δυνατότητές μας. Προς το παρόν είμαστε καλά.


Σοφία Παπαϊωάννου

Τώρα τι είναι αυτό που από τα σχέδια και τις ερμηνείες που έχουνε γίνει τι είναι αυτό που ανησυχείτε περισσότερο ότι μπορεί να γίνει στο Αιγαίο η την ανατολική Μεσόγειο;


Ανχος ΠΝ Ευάγγελος Αποστολάκης - Αρχηγός ΓΕΝ

Εγώ ιδιαίτερα δεν ανησυχώ. Ξέρετε πολύ καλά ότι υπάρχει αυτή η διεκδίκηση των οικονομικών ζωνών και όλα αυτά τα θέματα με τις ΑΟΖ και λοιπά εκεί πάνω μπορεί να προκύψει οτιδήποτε. Θεωρώ ότι θα επικρατεί η λογική, εμείς είμαστε για να αντιμετωπίσουμε οτιδήποτε. Ιδιαίτερα δεν ανησυχώ σας το ξαναλέω.Σοφία Παπαϊωάννου

Ξέρετε πολύ καλά ότι οι Τούρκοι έχουνε απειλήσει ότι θα κατεβάσουνε το σεισμικό σκάφος που αγοράσανε ενδεχομένως μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα νότια του Καστελόριζου, της Ρόδου ή της Καρπάθου. Πως θα την αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση το πολεμικό ναυτικό;


Ανχος ΠΝ Ευάγγελος Αποστολάκης - Αρχηγός ΓΕΝ

Έχουμε σχέδια για όλα. Έχουμε σχέδια. Νομίζω είναι θέμα της πολιτικής ηγεσίας τι θα αποφασίσει να κάνει σε αυτό το θέμα. Και είναι πολύ πολιτικό το θέμα.


Σοφία Παπαϊωάννου

Πως αισθάνεται ένας αρχηγός του γενικού επιτελείου του ναυτικού όταν βλέπει την Τουρκική φρεγάτα να είναι έξω από το Σούνιο;


Ανχος ΠΝ Ευάγγελος Αποστολάκης - Αρχηγός ΓΕΝ

Καταρχήν πρέπει να ξέρει όλος ο κόσμος υπό ποιες συνθήκες φτάνει η φρεγάτα έξω από το Σούνιο. Η φρεγάτα από έξω από το Σούνιο είναι μέσα στα διεθνή. Είναι παρακολουθούμενη από την ώρα που θα μπει μέσα το Αιγαίο από πλοία και αεροπλάνα, μονίμως είναι ένα πλοίο δίπλα της, μονίμως είμαστε κοντά της και της λέμε αυτά που πρέπει να της πούμε τι παραβιάζει και τι κάνει από εκεί και μετά καταλαβαίνουν όλοι ότι έχουμε τον έλεγχο, εκείνοι κάνουν εκμετάλλευση της διελεύσεως κατά τρόπο απαράδεκτο μερικές φορές αλλά τους δείχνουμε μονίμως ότι ενοχλούμαστε δεν τους αφήνουμε μόνους τους μες στο Αιγαίο μονίμως είναι ένα καράβι δίπλα τους και αεροπλάνα κοντά τους. Νομίζω θα ένιωθα άσχημα αν δεν είχα έλεγχο και ξυπνούσα ένα πρωί και την έβρισκα εκεί χωρίς να ξέρει κανείς τίποτα. Από την στιγμή που τους παρακολουθούμε ξέρουμε ανά πάσα στιγμή που είναι και τι κάνουν δεν έχουμε κανένα θέμα.


Σοφία Παπαϊωάννου

Απλώς μήπως αυτές οι συνεχές προκλήσεις των Τούρκων δημιουργούνε μια ψυχολογία νίκης στους Τούρκους ότι το Αιγαίο είναι μπροστά μας κάνουμε ότι θέλουμε είναι δικό μας; Και μπορούμε και περνάμε από όπου θέλουμε;


Ανχος ΠΝ Ευάγγελος Αποστολάκης - Αρχηγός ΓΕΝ

Είναι κάτι που δεν μπορούμε να αλλάξουμε τον χαρακτήρα των Τούρκων. Οι Τούρκοι λειτουργούνε με αυτό τον τρόπο. Θεωρούνε ότι το να κινούνται μέσα στο Αιγαίο κατά προκλητικό τρόπο προβάλλουνε την ισχύ του ναυτικού τους ή οτιδήποτε άλλο. Εμείς από την άλλη την μεριά λειτουργούμε στα πλαίσια της νομιμότητας, είμαστε ένα κράτος που υπερασπιζόμαστε το ναυτικό μας και την πατρίδα μας από την στιγμή που έχουμε τον έλεγχο και ξέρουμε τι μπορούμε να κάνουμε δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας λόγος να το βλέπουμε διαφορετικά. Εκείνοι πρέπει να αλλάξουνε χαρακτήρα και τρόπο σκέψης. Αυτό έχω να πω δεν νιώθω άσχημα την στιγμή που έχω τον έλεγχο.


Σοφία Παπαϊωάννου

Τώρα υπάρχουν και κάποιοι που είναι πιο σκληροί στις διάφορες καθυστερήσεις που υπάρχουν στα εξοπλιστικά ή στο ότι έχουν γίνει κάποιες περικοπές σε κονδύλια στο πολεμικό ναυτικό και λένε ότι αποφάσεις που δεν προετοιμάζουν σωστά το πολεμικό ναυτικό για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις αν δεν περνιόντουσαν αυτές οι αποφάσεις σε πολιτικό επίπεδο αλλά στο στρατό κάποιοι θα έπρεπε να λογοδοτήσουνε για τις αποφάσεις τους. Πιστεύετε ότι έχουμε φτάσει σε ένα τέτοιο σημείο που οι αποφάσεις να είναι τόσο σημαντικές για την χώρα;


Ανχος ΠΝ Ευάγγελος Αποστολάκης - Αρχηγός ΓΕΝ

Ε, δεν είμαι εγώ αυτός θα πρέπει να σας απαντήσω σε αυτή την ερώτηση. Θεωρώ όμως ότι καταβάλλονται προσπάθειες σοβαρές και μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων γίνεται ότι καλύτερο. Τώρα στα ερωτήματα που θέτετε πρέπει κάποιος άλλος να απαντήσει. Δεν νομίζω όμως ότι έχουμε φτάσει εκεί. Γίνεται ότι καλύτερο μπορεί να γίνει αυτή την στιγμή.


Σοφία Παπαϊωάννου

Εσείς στην θητεία σας τι θα θέλατε να πετύχετε;


Ανχος ΠΝ Ευάγγελος Αποστολάκης - Αρχηγός ΓΕΝ

Εγώ θέλω το ναυτικό να είναι αξιόμαχο θέλω το προσωπικό να έχει ηθικό όπως έχει να διατηρηθεί το ηθικό του και να έχει προοπτικές το προσωπικό να αισθάνεται ο κόσμος ότι είναι ασφαλής ότι το ναυτικό μπορεί να εκτελέσει την αποστολή του πρέπει να πειστούνε όλοι για αυτό και να ξέρουν όλοι ότι μόλις βρεθούμε σε λίγο καλύτερες συνθήκες θα δημιουργηθούν οι προοπτικές που πρέπει και θα ξανασχεδιάσουμε αυτά που πρέπει να σχεδιάσουμε για το μέλλον του ναυτικού. Το σημαντικό αυτή την στιγμή είναι να βοηθηθεί το προσωπικό το οποίο κάνει απίστευτες προσπάθειες έχει δείξει ό, τι καλύτερο από πλευράς χαρακτήρα και θα πρέπει οι πρώτες δυνατότητες που θα μας δοθούνε για να το βοηθήσουμε να το κάνουμε.


Σοφία Παπαϊωάννου

Όταν ακούτε για συζητήσεις οριοθέτηση ΑΟΖ και όλες αυτές τις συζητήσεις για το Αιγαίο ανησυχείτε; Λέτε σκεφτόσαστε αν είναι έτοιμο το ναυτικό να τα αντιμετωπίσει; Με δεδομένο ότι όλες οι προκλήσεις τα τελευταία χρόνια γίνονται στο Αιγαίο


Ανχος ΠΝ Ευάγγελος Αποστολάκης - Αρχηγός ΓΕΝ

Από ότι βλέπετε από όση ώρα μιλάμε εγώ θεωρώ ότι το ναυτικό μπορεί να αντιμετωπίσει το οποιοδήποτε θέμα μέσα στο Αιγαίο.


Σοφία Παπαϊωάννου

Οπότε στους Έλληνες λέτε να κοιμόμαστε ήσυχοι τα βράδια;


Ανχος ΠΝ Ευάγγελος Αποστολάκης - Αρχηγός ΓΕΝ

Να μην ανησυχούν. Να κοιμόμαστε ήσυχοι. Δεν υπάρχει καμία ανησυχία.

Για πρώτη φορά μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο Αρχηγός Γ.Ε.Ν Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης μιλάει σε μία αποκλειστική τηλεοπτική συνέντευξη στην Σοφία Παπαϊωάννου και τους Νέους Φακέλους για όλα τα σημαντικά θέματα γύρω από το Πολεμικό Ναυτικό σε μία κρίσιμη περίοδο οικονομικής κρίσης και τουρκικών προκλήσεων. Ο Α/ΓΕΝ αποκαλύπτει στην Σοφία Παπαϊωάννου πόσο έτοιμο είναι το Πολεμικό Ναυτικό σήμερα για ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο ή την Ανατολική Μεσόγειο, σε τι σημείο βρίσκεται - μετά τις μειώσεις - το ηθικό των πληρωμάτων και η προετοιμασία τους αλλά και ποιος είναι ο άμεσος σχεδιασμός του υπουργείου Άμυνας για τα ανοιχτά θέματα στο πεδίο των εξοπλισμών.