O Χιούγκο Ντίξον στους Νέους Φακέλους

 ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

κ. Ντίξον καλησπέρα από την Αθήνα.

ΧΙΟΥΓΚΟ ΝΤΙΞΟΝ

Καλησπέρα.

ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Πώς θα περιγράφατε την τελευταία διάσωση που συμφωνήθηκε μεταξύ της Κύπρου και των Ευρωπαίων εταίρων της και του ΔΝΤ; Θα οδηγήσει στην ανάκαμψη της Κύπρου;

ΧΙΟΥΓΚΟ ΝΤΙΞΟΝ

Πιστεύω ότι είναι το καλύτερο μίας πολύ, πολύ κακής δουλειάς. Δεν πιστεύω καθόλου ότι θα είναι καλό για την κυπριακή οικονομία μεσοπρόθεσμα. Η Κύπρος πρέπει να αναμένει μία βαθιά ύφεση, μία βύθιση. Η ανεργία θα ανέβει το τωρινό 15% σε κάτι παρόμοιο με τα ελληνικά ποσοστά, περίπου στο 25% στα επόμενα χρόνια. Οπότε, είναι πάρα, πάρα πολύ κακό. Συνυπολογίζοντας το χάος στο οποίο βρίσκονταν, αυτή ήταν η λιγότερο κακή λύση. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι ασφαλισμένοι καταθέτες, κάτω από τις εκατό χιλιάδες Ευρώ προστατεύονται, και όλος ο πόνος για την διάσωση των τραπεζών κατευθύνεται στους μεγάλους, ανασφάλιστους καταθέτες, που ειλικρινά πρέπει να είναι αυτοί που θα πονέσουν. Η άλλη όψη του νομίσματος, παρόλο που αυτό είναι πολύ κακό για τους ανασφάλιστους καταθέτες, είναι ότι ο Κύπριος φορολογούμενος δεν καλείται να πληρώσει την διάσωση της Λαϊκής ή της Τράπεζας Κύπρου. Αυτό σημαίνει ότι η Λευκωσία έχει μία πιθανότητα να παλέψει για να αποφύγει την χρεοκοπία.

ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Είπατε ότι η Κύπρος ήταν στο χάος. Τι εννοείτε;

ΧΙΟΥΓΚΟ ΝΤΙΞΟΝ

Ξεκάθαρα το τραπεζικό της σύστημα ήταν ένα χάος. Είχε παραφουσκώσει, ήταν πολύ μεγάλο, είχε δανειστεί, όλα αυτά τα χρήματα είχαν έρθει από την Ρωσία και το εξωτερικό και πολλά από αυτά είχαν επενδυθεί στην Ελλάδα, σε ελληνικά κρατικά ομόλογα και σε δάνεια στην Ελλάδα. Με την ύφεση και το κούρεμα ομολόγων στην Ελλάδα. Αυτό κατέστρεψε τελείως τους ισολογισμούς αυτών των δύο κυπριακών τραπεζών, της Λαϊκής και της Τράπεζας Κύπρου. Ακολούθως, υπήρχε φούσκα ακινήτων στην Κύπρο, γιατί κάποια από την ρευστότητα είχε εισχωρήσει στην κυπριακή αγορά ακινήτων, οπότε αυτές οι τιμές ήταν υπέρογκες και από πάνω η κυπριακή κυβέρνηση ακολούθησε μια χαλαρή δημοσιονομική πολιτική και το έλλειμμά της έβγαινε εκτός ελέγχου.

ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Πόσο καιρό πιστεύετε ότι θα υποφέρει η Κύπρος;

ΧΙΟΥΓΚΟ ΝΤΙΞΟΝ

Αυτά τα πράγματα εξαρτώνται από το πώς θα αντιδράσει η Κυβέρνηση αλλά η ύφεση της Κύπρου θα είναι περισσότερο ένα κοφτερό σοκ παρά η μακρά, παρατεταμένη απελπισία της Ελλάδας. Η ελληνική οικονομία προβλέφθηκε ότι θα είναι σε ύφεση περίπου έξι χρόνια. Περάσαμε τέσσερα, φέτος και την επόμενη χρονιά επιτέλους θα αρχίσει να ανεβαίνει. Υπάρχει μεγάλη περίπτωση η κυπριακή οικονομία να είναι περισσότερο την Λετονία, ή την Εσθονία ή την Λιθουανία, όπου έχουν ένα ή δύο χρόνια μεγάλη πτώση στο ΑΕΠ που ακολουθείται από άνοδο. Αλλά θα ήθελα να πω ότι μιλάμε για αυτό σαν η συμφωνία που αποφασίστηκε νωρίς το πρωί της Δευτέρας να είναι κλεισμένη συμφωνία. Υπάρχουν ακόμη κάποιες εκκρεμότητες και μία από τις πιο σημαντικές εκκρεμότητες είναι τι θα συμβεί ακριβώς στις τράπεζες. Θα ανοίξουν οι τράπεζες ξανά, πότε θα ανοίξουν και θα εφαρμοστούν περιορισμοί διακίνησης χρημάτων όταν ανοίξουν; Θα ήταν ένα τρομερό λάθος, ένα ιστορικό λάθος της Ευρωζώνης να επιτρέψει στην Κύπρο εφαρμόσει περιορισμούς κεφαλαίων όταν ξανανοίξει τις τράπεζες και αν συμβεί αυτό, τα πράγματα μπορεί να είναι χειρότερα από ότι φαντάζονται οι άνθρωποι, γιατί τότε η εμπιστοσύνη θα έχει πληγεί ακόμη περισσότερο.

ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Όσον αφορά στην εμπιστοσύνη, πιστεύετε ότι αυτή η συμφωνία διάσωσης θα φέρει έλλειψη εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης και πιστεύετε ότι άλλες χώρες θα αντιμετωπίσουν ανάλογα σχέδια διάσωσης;

ΧΙΟΥΓΚΟ ΝΤΙΞΟΝ

Δεν πιστεύω ότι θα είναι όμοια με το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου, γιατί στην κυπριακή περίπτωση υπήρχαν κάποιοι παράγοντες που την έκαναν ξεχωριστή. Η μία ήταν ότι το τραπεζικό σύστημα ήταν πολύ μεγάλο, σε σύγκριση με το μέγεθος της οικονομίας, επτά με οχτώ φορές το μέγεθος της οικονομίας, αυτό έμοιαζε βέβαια λίγο με την Ιρλανδία, και φυσικά με το Λουξεμβούργο, αλλά το Λουξεμβούργο δεν φαίνεται να έχει προβλήματα - τουλάχιστον προς το παρόν. Οπότε, αυτή είναι μία διαφορά μεταξύ του κυπριακού χρηματοπιστωτικού συστήματος και αυτών άλλων χωρών της Ευρωζώνης, το άλλο είναι ότι οι κυπριακές τράπεζες είχαν πολύ λίγους ομολογιούχους, αλλά αυτό που είχαν ήταν ένας μεγάλος αριθμός καταθετών. Όταν κοιτάς τα άλλα συστήματα βλέπεις πρώτα τους μικρούς καταθέτες, τους μεσαίους καταθέτες και μετά έχεις και μερικούς ομολογιούχους. Αυτό σημαίνει ότι αν χρειαστεί να κάνεις αυτό που ονομάζεται “bail-in”, πρώτα κυνηγάς του μετόχους, μετά τους ομολογιούχους και πραγματικά σε ένα σωστά φτιαγμένο τραπεζικό σύστημα, ακόμη και αν τα πράγματα πάνε πολύ άσχημα, πρέπει να σταματήσεις εκεί. Πρέπει να είναι πρώτα οι μέτοχοι, μετά οι ομολογιούχοι και μετά όλοι οι υπόλοιποι πρέπει να είναι εντάξει. Αλλά στην περίπτωση της Κύπρου είχες μετόχους και μία πολύ, πολύ λεπτή φέτα από ομολογιούχους, οπότε έπρεπε άμεσα να πάει κανείς στην πληθώρα των μεγαλοκαταθετών. Οπότε, αυτό το κάνει κάπως ξεχωριστό. Παρόλα αυτά, πιστεύω ότι κοιτώντας το μέλλον των τραπεζών στην Ευρώπη το μήνυμα είναι ότι δεν είναι οι φορολογούμενοι που θα διασώζουν τις τράπεζες, αλλά οι δανειστές που θα πληρώνουν την διάσωση. Αλλά για να λειτουργήσει αυτό θα πρέπει να σιγουρευτούμε ότι οι τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί σωστά, όχι μόνο με μία παχιά ράβδο ιδίων κεφαλαίων αλλά και με ένα μαξιλάρι χρημάτων από ομολογιούχους που μπορεί να χρησιμοποιηθούν τότε, πριν καν σκεφθεί κανείς τους καταθέτες.

ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Οπότε δεν πιστεύετε ότι αυτό δημιουργεί προηγούμενο και ότι οι Ευρωπαίοι καταθέτες θα πρέπει να φοβούνται;

ΧΙΟΥΓΚΟ ΝΤΙΞΟΝ

Οι ασφαλισμένοι καταθέτες δεν πρέπει να φοβούνται, όποιος δηλαδή έχει κάτω από εκατό χιλιάδες στον λογαριασμό του. Το ρίσκο να χτυπηθούν αυτά τα χρήματα είναι πολύ μικρό επειδή πριν μία εβδομάδα η Κύπρος σκεφτόταν να τους φορολογήσει με 6,5% και αυτό έστειλε ένα απαίσιο μήνυμα σε όλη την Ευρωζώνη. Παρόλα αυτά αυτό που είδαμε την τελευταία εβδομάδα είναι ότι η Ευρωζώνη, η ΕΚΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι άλλες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης έβαλαν μεγάλη πίεση στην Κύπρο να το ξεφορτωθεί αυτό και οι Κύπριοι πολίτες δεν το ήθελαν ούτε αυτοί και μετά αποκατέστησαν ξανά την αρχή ότι αν είσαι ασφαλισμένος καταθέτης δεν θα χτυπηθείς. Τώρα, αν θα μπορούσε αυτό να συμβεί στην Ελλάδα: πιστεύω ότι το μήνυμα του τι έγινε στην Κύπρο είναι ναι, αν οι ελληνικές τράπεζες έφταναν σε τέτοιο χάλι, τότε κάτι ανάλογο θα μπορούσε να ήταν ενδεχομένως αναγκαίο. Αλλά, τα καλά νέα για την Ελλάδα είναι ότι μόλις περάσατε μία τεράστια ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικούς σας συστήματος οπότε τουλάχιστον για τώρα δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανάγκη για μια νέα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Φυσικά αν η ελληνική οικονομία, συνεχίσει να είναι σε ύφεση, όχι μόνο αυτή τη χρονιά, αλλά και την επόμενη, και την αμέσως επόμενη, και οι τράπεζες αποκτήσουν περαιτέρω κακό χρέος, τότε όλα είναι πιθανά, αλλά άμεσα δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανάγκη να γίνει οτιδήποτε τέτοιο στην Ελλάδα.

ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Αν υπάρξει ένα χρηματοδοτικό κενό στο ελληνικό πρόγραμμα, πιστεύετε ότι κάτι ανάλογο μπορεί να συμβεί;

ΧΙΟΥΓΚΟ ΝΤΙΞΟΝ

Όχι. Αν υπάρξει ένα χρηματοδοτικό κενό στο ελληνικό πρόγραμμα δεν θα είναι χρηματοδοτικό κενό στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα είναι χρηματοδοτικό κενό στα οικονομικά της κυβέρνησης, και γι’ αυτό θα πρέπει να κάνετε κάποιο περαιτέρω κούρεμα στο κρατικό χρέος, είτε με κούρεμα ομολόγων, είτε με κούρεμα στον επίσημο τομέα, είτε με συνδυασμό των δύο. Πιθανότατα κούρεμα επίσημου τομέα, καθώς σχεδόν όλο το χρέος σας το έχει τώρα ο επίσημος τομέας. 

ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Πώς θα περιγράφατε τον χειρισμό της κρίσης στην Κύπρο;

ΧΙΟΥΓΚΟ ΝΤΙΞΟΝ

Ας μιλήσουμε για την προηγούμενη κυβέρνηση του Χριστόφια. Συμπεριφέρθηκε αισχρά. Για πάνω από ένα χρόνο γνώριζαν ότι αυτό ήταν πρόβλημα, γνώριζαν ότι έπρεπε να αναδιαρθρώσουν το τραπεζικό τους σύστημα, και απέτυχαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Σαν αποτέλεσμα το πρόβλημα ολοένα και μεγάλωνε και η οικονομία ολοένα και χειροτέρευε. Αυτός ήταν ο Χριστόφιας. Μετά, ερχόμενος ο Αναστασιάδης έκανε ένα τρομακτικό λάθος να πάει να φορολογήσει τους μικρούς, ασφαλισμένους καταθέτες. Σας αποτέλεσμα είχαμε μία εβδομάδα απόλυτου χάος που κατέστρεψε το κυπριακό οικονομικό μοντέλο. Δεν θα ήταν καλά έτσι κι αλλιώς, αλλά έγινε από απλά άσχημο σε μία καταστροφή. Όσον αφορά στην Ευρωζώνη και το ΔΝΤ έκαναν ένα τεράστιο λάθος να συμφωνήσουν αρχικά με αυτό το σχέδιο να φορολογηθούν οι ασφαλισμένες καταθέσεις. Δεν ήταν δική τους ιδέα, ήταν του Αναστασιάδη, επειδή ήθελε να προστατέψει τους μεγαλύτερους καταθέτες, αλλά και πάλι η τρόικα αποδέχθηκε το σχέδιό του και αυτό ήταν πάρα, πάρα, πάρα πολύ ανόητο εκ μέρους τους και τους ανήκει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για όσα έγιναν.

ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Και πώς πιστεύετε ότι μπορεί η Κύπρος να ξαναχτίσει την κατεστραμμένη οικονομία της τώρα;

ΧΙΟΥΓΚΟ ΝΤΙΞΟΝ

Πρέπει να πάει πίσω στα βασικά. Ενδεχομένως να μπορέσει να διασώσει μέρος του χρηματοπιστωτικού της συστήματος και κάποιες από τις επαγγελματικές υπηρεσίες που υπάρχουν γύρω από αυτό. Ακόμη έχει καλούς δικηγόρους και λογιστές. Ακόμη έχει μια όμορφη χώρα, παρόλο που ο τουρισμός ενδεχομένως να μην έχει σχεδιαστεί όσο καλά θα γινόταν, και να μην είναι όσο όμορφα μερικά μέρη όσο θα έπρεπε, αλλά παρόλα αυτά είναι ένα όμορφο νησί, υπέροχη θάλασσα, τέλειο καιρό, φιλόξενους ανθρώπους. Οπότε, πιστεύω ότι μπορούν να χτίσουν πάνω στον τουρισμό. Μπορεί να χρειαστεί να αλλάξουν τιμές που σημαίνει χαμηλούς μισθούς για τους ντόπιους, και μετά υπάρχει φυσικά και αυτή η πιθανότητα αυτής της φλέβας του φυσικού αερίου. Το πρόβλημα είναι ότι παρόλο που μάλλον υπάρχει αρκετό φυσικό αέριο στα ανοιχτά της Κύπρου είναι πολύ ακριβό να το εξορύξει κανείς και οι τιμές του αερίου πέφτουν, εξαιτίας των ανακαλύψεων αερίου στην ξηρά, τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη. Οπότε, αυτό μπορεί να μην είναι το λυχνάρι του Αλαντίν που πολλοί περιμένουν, αλλά έτσι κι αλλιώς είναι μία πιθανότητα. Αυτά είναι τα δεδομένα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βοηθήσει, και πρέπει να πάει με ενώσεις κεφαλαίων, με επενδύσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αλλά οι Κύπριοι έχουν αρκετό επιχειρηματικό πνεύμα, είναι καλά μορφωμένοι και έχουν και καλή έννομη τάξη στην Κύπρο, είναι ίσως ένα από τα προτερήματα, με τα οποία τους άφησε η Βρετανική αυτοκρατορία.

Η Σοφία Παπαϊωάννου μιλά με έναν από τους σημαντικότερους οικονομικούς αναλυτές στο Λονδίνο, τον αρχισυντάκτη του Reuters Χιούγκο Ντίξον για τις άμεσες αλλά και για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του σχεδίου αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος στην Κύπρο και τον ρωτά αν ήταν πραγματικά ένα σχέδιο αποτυχία ή σωτηρία για τον κυπριακό λαό. Ακόμη, ΟΙ ΝΕΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ ρωτούν τον γνωστό αναλυτή αν θα πρέπει οι Έλληνες που έχουν καταθέσεις σε ελληνικές τράπεζες αλλά και όλοι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι καταθέτες να θεωρούν πιθανό κάτι ανάλογο στο μέλλον.