Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου στους Νέους Φακέλους

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Κυρίες και κύριοι καλησπέρα, είμαι ο Αλέξης Παπαχελάς, καλώς ορίσατε στους Νέους Φακέλους.

                        Απόψε θα ασχοληθούμε με την Κύπρο και θα ασχοληθούμε με δύο διαφορετικά θέματα. Το πρώτο είναι η γεωπολιτική διάσταση αυτής της κρίσης. Όσο ασχολιόμασταν με την Κύπρο, το Eurogroup και όλα αυτά είχαμε μία σημαντική εξέλιξη. Τα ξαναβρήκαν σε κάποιο βαθμό το Ισραήλ και η Τουρκία. Τι σημαίνει αυτό για την Κύπρο, τι σημαίνει για την Ελλάδα, τι σημαίνει για τις έρευνες για το φυσικό αέριο;

Θα τα συζητήσουμε αυτά με έναν κορυφαίο Ισραηλινό Διπλωμάτη, ο οποίος είναι και ο βασικός αναλυτής του Ισραήλ για τα θέματα που έχουν να κάνουν με την Τουρκία και την Κύπρο. Θα μιλήσουμε ακόμα με έναν γκουρού των αγορών, έναν γκουρού του οικονομικού ρεπορτάζ, τον Χιούγκο Ντίξον, έναν άνθρωπο ο οποίος θα μας πει πόσο ασφαλείς είναι οι καταθέσεις μας στις ευρωπαϊκές τράπεζες και τι θα συμβεί από δω και πέρα με το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

Πάμε όμως να δούμε πρώτα απ΄ όλα μια συνέντευξη που κάναμε πριν από λίγο, μια αποκαλυπτική πρέπει να πω συνέντευξη με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, τον κ. Γιάννη Κασουλίδη. Ο κ. Κασουλίδης μιλάει για όλα, για το ρόλο της Ρωσίας, για το ρόλο της Τουρκίας, για το ρόλο τον παρασκηνιακό των Αμερικανών και για το τι είχε απέναντί της η Κύπρος όλο αυτό το διάστημα των κρίσιμων διαπραγματεύσεων.

Κύριε Υπουργέ καλησπέρα από την Αθήνα, ευχαριστούμε που είχατε την καλοσύνη να είστε σήμερα μαζί μας.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ

Υπουργός Εσωτερικών Κύπρου

Καλησπέρα σας κ. Παπαχελά.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Ήθελα να σας ρωτήσω κατ΄ αρχήν πόσο μόνη βρέθηκε η Κύπρος σε αυτή την πολύ δύσκολη κατάσταση, την πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση τις τελευταίες δέκα μέρες;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ

Υπουργός Εσωτερικών Κύπρου

Ακούστε, ήταν πράγματι μόνη. Με αυτό δε θέλω να πω ότι η Ελλάδα που συνήθως είναι πάντα στο πλευρό της Κύπρου δεν μας συμπαραστάθηκε, κάθε άλλο, αλλά καταλαβαίνετε και κατανοούμε τη δική της δύσκολη θέση, όπως και τη δύσκολη θέση όλων των μεσογειακών εταίρων οι οποίοι μας έβλεπαν με συμπάθεια, μας έλεγαν παρασκηνιακά ότι μας στηρίζουν, αλλά μόνον το Λουξεμβούργο ήταν η χώρα που απετόλμησε στη συνεδρία του Eurogroup ή και γενικότερα να στηρίξει.

                        Ήταν φανερό ότι το λεγόμενο Διευθυντήριο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Γερμανία ήθελαν να επιβάλλουν τη λύση που τελικά επεβλήθη και σε αυτό εμείς ήμασταν στη μεγάλη αδυναμία ότι δεν ήταν μόνο το δημοσιονομικό πρόβλημα της Κύπρου κάτι που ήταν το πρόβλημα της Ελλάδος, αλλά ήταν παράλληλα και ταυτόχρονα ένας ετοιμόρροπος τραπεζικός τομέας ο οποίος χωρίς τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα κατέρρεε, κάτι το οποίο έγινε με τη Λαϊκή Τράπεζα πριν δυο μέρες.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Πέστε μου πόσο οριακή ήταν αυτή η διαπραγμάτευση; Ακούσαμε πολλά, ακούσαμε ακόμα και για απειλή παραίτησης του Προέδρου, ακόμα και για κάποιες στιγμές που η Κυπριακή Αντιπροσωπεία ήθελε να φύγει από τις διαπραγματεύσεις. Πέστε μας λίγο έτσι από το παρασκήνιο αν θέλετε τη δικιά σας εμπειρία.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ

Υπουργός Εσωτερικών Κύπρου

Να σας πω, στην πρώτη διαπραγμάτευση της 16ης του Μάρτη είναι γεγονός ότι η δικιά μας αντιπροσωπεία πήγαινε εκεί απροετοίμαστη ή θα έλεγα ότι είχε μπροστά της άλλα δεδομένα από αυτά που συνάντησε.

Είχαμε μια Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία στις αρχές της νύχτας ήταν εναντίον κουρέματος και όμως μετά και σταδιακά μετετράπη, μετά την επιμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στο να διαμορφωθεί η πρόταση στην οποίαν τελικά υποχρεωθήκαμε με απειλές για αποχώρηση και μια σειρά από άλλα, όταν λέχθηκε ότι η στρόφιγγα της ενίσχυσης του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, εννοώ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του ΕΛΑ, θα έκλεινε αμέσως και θα κατέρρεε το τραπεζικό μας σύστημα.

Αλλά στην Κύπρο όταν ήρθαμε και η γνώμη η πολιτική, ο πολιτικός κόσμος, τα κόμματα, δεν μπορούσαν να δεχτούν αυτή την εξέλιξη και ασφαλώς το Κοινοβούλιό μας απέρριψε την πρόταση. Έπρεπε να μεσολαβήσει μετά η κατάρρευση της Λαϊκής Τράπεζας και ο κίνδυνος κατάρρευσης της Τράπεζας Κύπρου, οι οποίες αυτές οι δύο είναι 70% του τραπεζικού συστήματος μαζί, για να υποχρεωθούμε τελικά στη συμφωνία, η οποία και πάλι είχε τα προβλήματά της. Ήθελαν να φορτώσουν το ΕΛΑ της Λαϊκής στην Τράπεζα Κύπρου, κάτι που δεν προδιέγραφε τη βιωσιμότητά της.

Μετά από υπόσχεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι θα στηρίξει την Τράπεζα Κύπρου με διάφορους άλλους τρόπους, όχι κατ΄ ανάγκην με το ΕΛΑ, είναι που έγινε τελικά δυνατή η συμφωνία.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση και στην Ελλάδα κατά πόσον ήταν μεγάλο λάθος το πρώτο όχι. Εσείς τι πιστεύετε, ήταν τελικά λάθος ή πιστεύετε ότι ούτως ή άλλως θα είχαν ακολουθήσει και άλλα μέτρα αργότερα τα οποία θα επιδείνωναν την πρώτη εκείνη συμφωνία για το 10%;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ

Υπουργός Εσωτερικών Κύπρου

Δεν μπορώ να το πω μετά βεβαιότητας, αλλά νομίζω ότι αν η Βουλή ψήφιζε την περασμένη Κυριακή, όχι την Τρίτη και συμφωνούσε με τη συμφωνία που επετεύχθη, παρόλο το δικαίωμα που θα είχαμε να αλλάξουμε τα ποσοστά κυρίως απαλλάσσοντας τους καταθέτες κάτω των 100 χιλιάδων, εάν γινόταν αυτό ίσως, λέω ίσως, η Λαϊκή Τράπεζα να εσώζετο και ο λόγος είναι γιατί εν τω μεταξύ καίτοι κλειστές οι τράπεζες απεδείχθη ότι από άλλα καταστήματα του εξωτερικού έγιναν μεγάλες αποσύρσεις κεφαλαίων οι οποίες ήταν μοιραίες για τη Λαϊκή Τράπεζα.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Σας άκουσα επίσης κ. Υπουργέ να μιλάτε για τον τρόπο που αντιμετωπίζει η τρόικα την Πολιτική Ηγεσία της Κύπρου στο ανώτερο επίπεδο, ακόμα και τον ίδιο τον Πρόεδρο να κουνάει το δάχτυλο όπως είπατε και καταλαβαίνω ότι είναι κάτι που σας έχει κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ

Υπουργός Εσωτερικών Κύπρου

Ναι, παρόλο ότι εγώ δεν ήμουνα μέσα στην αίθουσα οι ίδιοι οι Πολιτικοί Αρχηγοί, η Αντιπολίτευση του Προέδρου Αναστασιάδη εξεμάνη με αυτή τη συμπεριφορά.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Είστε ένας βαθιά ευρωπαϊστής Πολιτικός στην Κύπρο κι ένας άνθρωπος που έχετε παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στο να μπει και η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει αλλάξει κάτι σήμερα και πιστεύετε ότι έχει αλλάξει στον τρόπο που παίρνονται οι αποφάσεις, έχει κάποια δικιά της ατζέντα ενδεχομένως η Γερμανία να τιμωρήσει το Νότο, να τιμωρήσει κάποιους; Τι βλέπετε εσείς πίσω από αυτή την αλλαγή πολιτικής;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ

Υπουργός Εσωτερικών Κύπρου

Είναι φανερό ότι η Γερμανία θέλει να επιβάλλει τις δικές της επιθυμίες πάνω στους λαούς του Νότου, οι οποίοι την έχουν ανάγκη αυτή τη στιγμή και η πιο σκληρή μεταχείριση ήταν αυτή μιας μικρής χώρας όπως η Κύπρος.

                        Γιατί ήταν μια απόφαση ακαριαίας καταστροφής του οικονομικού συστήματος της Κύπρου, το οποίο θα έχει τεράστιες δυσάρεστες συνέπειες στη συνέχεια επί του κοινωνικού ιστού -χιλιάδες άνεργοι θα προστεθούν στους ήδη υφιστάμενους ανέργους.

                        Αυτό το παιχνίδι όσο μας αφορά παίχτηκε μέσα στη δίνη των εκλογών που επίκεινται στη Γερμανία το Σεπτέμβριο. Συνήθως, όπως ξέρετε, στις περιπτώσεις της Ελλάδας της Πορτογαλίας της Ιρλανδίας η Κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ στηριζόταν στην ψήφο της Αντιπολίτευσης, των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων, γιατί ένα μεγάλο μερίδιο της δικής της παράταξης έπαιρνε τη θέση ότι τα λεφτά του Γερμανού φορολογούμενου δεν είναι για να στηρίζουν άλλους που έχουν δημιουργήσει με τους εαυτούς τους προβλήματα.

Σε μας το θέμα ήταν ακόμα πιο σοβαρό, ότι δεν ήθελαν να φανεί ότι ο Γερμανός φορολογούμενος πληρώνει λεφτά για να σωθούν οι καταθέσεις Ρώσων καταθετών, τους οποίους μάλιστα θεωρούν ότι ήταν και ύποπτης προέλευσης. Από εδώ ξεκίνησε όλο το παιχνίδι.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Για να ξαναγυρίσω σε κάτι που είπατε στην αρχή,  υπάρχει μια κριτική ότι δεν φροντίσατε να φτιάξετε συμμαχίες με το Νότο. Εσείς λέτε ότι κάνατε προσπάθειες με τις άλλες Κυβερνήσεις του Νότου κι ότι δεν υπήρξε όμως καμία άμεση ή εν πάση περιπτώσει δημόσια αντίδραση, ούτε από τη Γαλλία βεβαίως πέραν του Νότου. Είναι έτσι;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ

Υπουργός Εσωτερικών Κύπρου

Οι χώρες του Νότου όπως είπα προηγουμένως, τουλάχιστον εκείνες που αντιμετωπίζουν τα δικά τους προβλήματα, είχαν την αδυναμία όπως μου το έχουν πει να εκφράσουν οτιδήποτε άλλο παρά τη συμπάθειά τους προς την υπόθεσή μας, αλλά δεν μπορούσαν να μιλήσουν περαιτέρω ή να απαιτήσουν οτιδήποτε διαφορετικό από αυτό που έχει γίνει.

Η Γαλλία τήρησε σιγή. Εγώ δε θεωρώ ότι και η Γαλλία έχει τα δικά της προβλήματα ή θα παρουσιαστούν στο μέλλον τα δικά της προβλήματα, όπου τότε θα έχει την ανάγκη των εταίρων της και πιθανόν ένας από αυτούς τους λόγους να είναι αυτός.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Έγινε μεγάλη συζήτηση για τις σχέσεις της Κύπρου με τη Ρωσία και υπήρξαν μεγάλες προσδοκίες για τη βοήθεια από τη Ρωσία. Έχετε απογοητευθεί από στη στάση της Μόσχας εσείς, περιμένατε κάτι άλλο, έγινε αυτή η περίφημη συζήτηση για κάποια γεωπολιτικά ανταλλάγματα βάσεις και ούτω καθεξής ή είναι απλώς η συζήτηση αυτή που έγινε για ένα δάνειο το οποίο τελικά δε δόθηκε.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ

Υπουργός Εσωτερικών Κύπρου

Κοιτάξτε, όταν μία κοινή γνώμη είναι απελπισμένη και όταν ένα μέρος του πολιτικού κόσμου έχει την κρυφή επιθυμία να στηριχτεί από κάπου, υπήρχε αυτή η προσδοκία όσον αφορά τη Ρωσία, ιδιαίτερα διότι επαναλαμβάνω τελικά εκείνοι που θα φανεί ότι έχουν πληγεί σημαντικά, είναι Ρώσοι καταθέτες.

Όμως ένας που μπορεί να καταλάβει από τη γενικότερη γεωπολιτική εικόνα πρέπει να αντιλαμβάνεται ότι η εικόνα είναι πολύ μεγαλύτερη από μια ειδική σχέση της Κύπρου με τη Ρωσία. Η Ρωσία θέλει κι επιδιώκει την πολιτική του στρατηγικού εταίρου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, θεωρεί την Ευρωπαϊκή Ένωση ως τον κύριο πελάτη της πώλησης του φυσικού της αερίου και δεν πιστεύω ότι η Ρωσία θα διακινδύνευε τα γενικότερα αυτά συμφέροντα για οτιδήποτε εξωπραγματικό εμφανιζόταν.

Εμείς σαν Κύπρος έχουμε καλές σχέσεις με τη Ρωσία, θέλουμε να διατηρήσουμε αυτές τις καλές σχέσεις με τη Ρωσία, αλλά η χρησιμότητα αυτών των σχέσεων πιστεύω εγώ ότι περνά μέσα από την ιδιότητά μας ως αξιόπιστου εταίρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να συνενώνει τη φωνή της με άλλα κράτη-μέλη τα οποία επιδιώκουν αυτή την στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Επίσης κ. Υπουργέ όπως ξέρετε έγινε μεγάλη συζήτηση και προσδοκίες και στην Κύπρο και στην Ελλάδα για το ρόλο που παίζουν αυτά τα περίφημα κοιτάσματα φυσικού αερίου. Πιστεύετε ότι υπερεκτιμήθηκε η σημασία αυτών των κοιτασμάτων; Διότι τελικώς είδαμε ότι δεν μπήκαν στο τραπέζι ας το πω έτσι της διαπραγμάτευσης.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ

Υπουργός Εσωτερικών Κύπρου

Είναι γεγονός ότι δεν μέτρησε καθόλου η προοπτική σημαντικών εσόδων της Κύπρου από τα κοιτάσματα του φυσικού αερίου, διότι πιθανόν να εθεωρείτο ότι πέραν του ότι μιλάμε για ενδεχόμενα οι δύο μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες η ΤΟΤΑL και η ΕΝΙ της Ιταλίας έχουν εξασφαλίσει συμβόλαια και πρόκειται να προχωρήσουν προσεχώς σε αναζήτηση κοιτασμάτων και φυσικού αερίου και όσον αφορά την TOTAL και πετρελαίου στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου.

                        Όμως αυτό παραμένει μέσα στη σφαίρα του ενδεχόμενου και επί του παρόντος παρόλο ότι αναγνωρίζουν ότι κάποια ώρα μετά την παρέλευση αρκετών χρόνων όταν η Κύπρος θα έχει ήδη τελειώσει το πρόγραμμα του μνημονίου, δηλαδή στο τέλος του 2016 δε θα έχει ακόμα τα έσοδα από το φυσικό αέριο.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Επίσης η Κύπρος ανέπτυξε μια πολύ στενή στρατηγική σχέση το τελευταίο διάστημα με το Ισραήλ, είδαμε όμως προχθές ότι υπήρξε μια επαναπροσέγγιση αν θέλετε της Άγκυρας με το Τελ Αβίβ με αμερικανική μεσολάβηση. Πως αλλάζει αυτό τα δεδομένα που έχετε εσείς μπροστά σας ως Υπουργός Εξωτερικών;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ

Υπουργός Εσωτερικών Κύπρου

Οι καλές σχέσεις της Κύπρου με το Ισραήλ θα συνεχιστούν και η πιθανότητα εμπορικής σχέσης όσον αφορά το φυσικό αέριο είναι αναπόφευκτη. Ιδιαίτερα στο οικόπεδο 12 υπάρχουν κοινά κοιτάσματα, τα οποία θα πρέπει αναπόφευκτα να συνεκμεταλλευτούμε.

Λύθηκε η παρεξήγηση που δημιουργήθηκε μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ όσον αφορά το Μάβι-Μαρμαρά. Αυτή είναι η εξέταση που έχει πραγματοποιηθεί, ήταν μια συμφωνία που είχε ήδη επιτευχθεί προς το τέλος του 2012 και παρέμενε να εξαγγελθεί μετά το τέλος των βουλευτικών εκλογών στο Ισραήλ και τον σχηματισμό της νέας Κυβέρνησης.

Θα φανεί από την Τουρκία και δεν είμαι σίγουρος ότι η Τουρκία έχει αλλάξει την πολιτική της απέναντι στον μουσουλμανικό και τον αραβικό κόσμο. Ο κ. Ερντογάν προτίθεται να επισκεφθεί τη Λωρίδα της Γάζας και θα φανεί από εκεί εάν η υπόθεση Μάβι-Μαρμαρά και η επίλυσή της σημαίνει και επιστροφή στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ όπως ήσαν προ της ανόδου του κ. Ερντογάν στην εξουσία.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Άρα εσείς δε φοβάστε ότι ήταν ένα προσωρινό άνοιγμα του Ισραήλ προς την Κύπρο, απλώς σαν μια πράξη εκδίκησης να το πω έτσι απέναντι στην Άγκυρα και ότι θα επανέλθει αυτή η στρατηγική σχέση εκεί που ήταν;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ

Υπουργός Εσωτερικών Κύπρου

Νομίζω ότι και στο Ισραήλ αλλά και γενικότερα υπάρχει σοβαρότης στο θέμα αυτό. Ποτέ δεν έπρεπε να ειδωθεί η σχέση μεταξύ Ισραήλ Κύπρου και Ελλάδας σαν αντιπερισπασμός ή σαν κάτι που να θεωρείται απάντηση προς την Τουρκία. Οι σχέσεις Ισραήλ Κύπρου και Ελλάδας θα συνεχιστούν, δεν πρέπει να θεωρούνται ως ένα είδος μετώπου εναντίον της Τουρκίας, αλλά σαν ένα είδος συνεργασίας μεταξύ αυτών των τριών χωρών που έχουν κοινά και έχουν αποκτήσει και ιδιαίτερο έρεισμα εξαιτίας του τομέα της ενέργειας. Ως εδώ.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Ναι, ναι παρακαλώ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ

Υπουργός Εσωτερικών Κύπρου

Εννοώ «ως εδώ» όσον αφορά τις σχέσεις μας με το Ισραήλ στον τομέα της ενέργειας. Δε νομίζω ότι μπορεί κάποιος να μιλά για στρατιωτικές συμμαχίες και τέτοια πράγματα, αυτά είναι εκτός της σφαίρας του πραγματικού.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Σήμερα έχουμε μια συνέντευξη με έναν πολύ έμπειρο Ισραηλινό Διπλωμάτη, ο οποίος μας λέει ότι "ο προηγούμενος Υπουργός Εξωτερικών ο κ. Λίμπερμαν σχεδίασε τις σχέσεις με την Κύπρο ακριβώς ως εκδίκηση απέναντι στην Άγκυρα".

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ

Υπουργός Εσωτερικών Κύπρου

Εγώ δε θα ήθελα να δεχτώ ότι η εξωτερική πολιτική διεξάγεται με αυτούς τους τρόπους. Εγώ θέλω να δω τις σχέσεις μας με το Ισραήλ φιλικές και καλές, μέσα στα πλαίσια αυτών των διμερών φιλικών σχέσεων, όχι μέσα στα πλαίσια της οποιασδήποτε προσπάθειας να δημιουργήσουμε αντίβαρο για οποιονδήποτε λόγο προς την Τουρκία, θα ήταν λάθος.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Τώρα θέλω να σας ρωτήσω για την Άγκυρα, διότι η Τουρκία έχει δείξει μια σχετική αυτοσυγκράτηση τα τελευταία χρόνια απέναντι στις έρευνες που έκανε η Κύπρος στην αποκλειστική οικονομική ζώνη και ούτω καθεξής.

                        Βλέπετε εσείς τον κίνδυνο να αποθρασυνθεί αν θέλετε η Τουρκία λόγω της οικονομικής κρίσης που αυτή τη στιγμή μαστίζει την Κύπρο και να αρχίσει να δείχνει μια επιθετικότητα; Διότι βλέπετε διάφορες δηλώσεις και του κ. Μπαγί σήμερα που σας πρότεινε να γυρίσετε στην τούρκικη λίρα και άλλων, που δείχνει ότι ίσως υπάρχει μια επιθετικότητα αυξανόμενη.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ

Υπουργός Εσωτερικών Κύπρου

Δεν αποκλείω την επίδειξη τουρκικής επιθετικότητας, δε βλέπω όμως ότι αυτό θα οδηγήσει την Τουρκία να βρεθεί σε απευθείας σύγκρουση, εννοώ όχι στρατιωτική αλλά σε κάποιου είδους αντιπαράθεση, με μια αμερικανική εταιρεία, η οποία δε θα ερχόταν να ξεκινήσει να επενδύσει τόσα λεφτά για γεωτρήσεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου αν δεν είχε την άδεια του Υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, ούτε θα την έβλεπα να ερχόταν να βρεθεί σε αντιπαράθεση με την TOTAL ή την ΕΝΙ για οποιονδήποτε λόγο.

Κοιτάξτε, οιαδήποτε προσπάθεια παρεμπόδισης της εμπορικής εκμετάλλευσης, μετά μάλιστα από επένδυση δισεκατομμυρίων από πλευράς αυτών των εταιρειών, συνεπάγεται και πολιτικές αγωγές εναντίον της Τουρκίας από αυτές τις εταιρίες. Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα, δεν μπορεί κάποιος να κάνει τον νταή στην Ανατολική Μεσόγειο και να νομίζει ότι μπορεί να το κάνει χωρίς να ενοχλείται.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Ο αμερικανικός παράγων έπαιξε κανένα ιδιαίτερο ρόλο σε όλη αυτή την κρίση τις τελευταίες 15 ημέρες;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ

Υπουργός Εσωτερικών Κύπρου

Οφείλω να ομολογήσω και έχω επ΄ αυτού αρκετή πληροφόρηση, ότι τόσο η Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Υπουργός Οικονομικών..

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Ο κ. Κέρι;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ

Υπουργός Εσωτερικών Κύπρου

Ο κ. Κέρι τηλεφώνησε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αλλά ο Υπουργός Οικονομικών και ο Υπουργός Οικονομικών της Μεγάλης Βρετανίας παρενέβησαν και προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζητώντας να μην αφεθεί να κατρακυλήσει η Κύπρος στη χρεοκοπία.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Και να σας ρωτήσω κ. Υπουργέ κατά πόσον πιστέψατε κάποια στιγμή, διότι υπάρχουν άνθρωποι στην Ευρώπη που το πιστεύουν, ότι ήθελε ο κ. Σόιμπλε και η παρέα αυτή ενδεχομένως η σκληροπυρηνική στη Γερμανία να καταλήξει αυτό το περασμένο Σαββατοκύριακο με μια έξοδο της Κύπρου από το ευρώ. Σας πέρασε αυτό από το μυαλό, το είδατε δηλαδή σαν ένα σχέδιο;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ

Υπουργός Εσωτερικών Κύπρου

Σίγουρα μας πέρασε από το μυαλό, γι΄ αυτό υποχρεωθήκαμε να δεχτούμε αυτή την οδυνηρή λύση και να συμφωνήσουμε στους οδυνηρότατους αυτούς όρους.

Κοιτάξτε, η περασμένη εβδομάδα έδειξε πόσο συστημική θα μπορούσε να ήταν η Κύπρος για την Ευρωζώνη. Αυτό το λάβαμε σοβαρά υπόψιν, κατά λάθος δεν ήθελαν να μας αφήσουν να φύγουμε από την Ευρωζώνη, διότι διαφορετικά δε θα έμπαιναν σε όλον αυτόν τον κόπο να ματαιώσουν τη συνάντηση κορυφής που είχαν με την Ιαπωνία, να στείλουν ειδικό αεροσκάφος να μεταφέρει τον Πρόεδρο και τη συνοδεία του στις Βρυξέλες και να αναλώσουν τόσο χρόνο αναζητώντας να βρεθεί η συγκατάθεσή μας για λύση.

Νομίζω ότι ούτε η μια πλευρά κατά βάθος ήθελαν, ούτε η άλλη, φυσικά η δικιά μας η πλευρά είχε να διακινδυνεύσει πάρα πολύ περισσότερα από ότι η άλλη πλευρά, εάν τελικά οδηγούμεθα στην έξοδο από το ευρώ.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Κι επειδή υπάρχει μια συζήτηση για την επιστροφή στην κυπριακή λίρα στην Κύπρο, εσείς πιστεύετε ότι αυτό θα ήταν καταστροφικό για την Κύπρο, είτε γεωπολιτικά είτε οικονομικά;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ

Υπουργός Εσωτερικών Κύπρου

Πρώτα οικονομικά σίγουρα θα ήταν καταστροφικό. Είμαστε μια χώρα που εξαρτάται κατά 80%-90% από τις εισαγωγές πρώτα-πρώτα του πετρελαίου πάνω στο οποίο στηρίζεται η αρχή ηλεκτρισμού, όλη η βιομηχανία όποια κι αν είναι της Κύπρου και τα νοικοκυριά, θα ήταν ένας δυσβάσταχτος ηλεκτρισμός..

                        Όταν έγινε η ανατίναξη του σταθμού του Μαρί οι κυπριακές επιχειρήσεις παρέλυσαν γιατί δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν επειδή δεν λειτουργούσε ο κλιματισμός. Όλες οι πρώτες ύλες, όλα τα είδη υποδομής γραφείου, όλα αυτά που θα ήσαν εισαγόμενα θα υφίσταντο τεράστια άνοδο τιμής, θα είχαμε πληθωρισμό, είναι κάτι το οποίο δε νομίζω ότι προσφερόταν σαν λύση, θα ήταν πολύ χειρότερα τα πράγματα.

Δεν είναι τόσο απλό, καλά ήμασταν όταν ήμαστε με τη λίρα, από την ώρα που έφυγες όμως και μπήκες στο κοινό νόμισμα δύσκολα φεύγεις.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Και τέλος να σας ρωτήσω κ. Υπουργέ, γιατί βλέπω σε διάφορα ρεπορτάζ ότι υπάρχει μια πικρία σε κάποια μερίδα της κοινής γνώμης στην Κύπρο, απέναντι στην Ελλάδα, είτε σε Έλληνες ιδιώτες για το ρόλο που παίξανε, είτε για το γεγονός ότι η Ελληνική Κυβέρνηση δε στάθηκε δίπλα στην Κύπρο, είτε πάλι γιατί λόγω του PSI οι κυπριακές τράπεζες υπέστησαν μια μεγάλη ζημιά. Οι δικές σας σκέψεις πάνω σε αυτό;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ

Υπουργός Εσωτερικών Κύπρου

Ήμουν ξεκάθαρος όταν ήρθα στην Αθήνα στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας να καταστήσω σαφές και δημοσίως ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη διαφορά από το να λες ότι η απόφαση του Eurogroup να προχωρήσει σε PSI δημιούργησε πρόβλημα στην Κύπρο, από το να λες ότι η Ελλάδα φταίει για το πρόβλημα της Κύπρου.

Το γεγονός είναι γεγονός, αλλά δε φταίει η Ελλάδα. Φταίει η Ελλάδα διότι φορτώθηκαν οι δικές μας τράπεζες με ελληνικά ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά και υπέστησαν το μεγαλύτερο πλήγμα εξαιτίας του PSI; Φταίει η Ελλάδα διότι οι δικές μας τράπεζες επεξετάθησαν στην Ελλάδα και δημιούργησαν λόγω της οικονομικής κρίσης της Ελλάδας, η οικονομική κρίση της Ελλάδας είναι, φταίει η Ελλάδα; Λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα πολλά δάνεια κατέστησαν μη εξυπηρετούμενα στον ελλαδικό χώρο.

Αλλά δε νομίζω ότι η κοινή γνώμη της Κύπρου δεν ξέρει να κάνει τη διαφορά. Καμιά φορά είναι η ρητορική που χρησιμοποιείται που είναι λανθασμένη ή που χρησιμοποιήθηκε λανθασμένα από κάποιους Υπουργούς της προηγούμενης Κυβέρνησης, δεν φταίει η Ελλάδα.

Κοιτάξτε και η Ελλάδα και η Κύπρος περάσαμε ή περνούμε πολύ δύσκολες εποχές και τις περνούμε μαζί διότι η μοίρα μας είναι κοινή. Αναποφεύκτως δε θα επηρεαζόμαστε από την κρίση της Πορτογαλίας ούτε από την κρίση της Ιρλανδίας, από την κρίση της Ελλάδος επηρεαστήκαμε, όπως θα επηρεάζετο πιθανόν αν δεν προλαβαίναμε να κάνουμε τη συμφωνία και η Ελλάδα από μία πιθανή κατάρρευση της Κύπρου.

Αυτό είναι η κοινή μας μοίρα και είναι από κοινού που θα πορευτούμε και στο μέλλον αδελφικά, όπως πορευθήκαμε και στο παρελθόν.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Κύριε Υπουργέ, ευχαριστώ πάρα πολύ που βρήκατε το χρόνο σήμερα να είστε μαζί μας και ευχόμαστε βέβαια καλή δύναμη στα δύσκολα που έρχονται και στην Κύπρο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ

Υπουργός Εσωτερικών Κύπρου

Κι εγώ σας ευχαριστώ, καλή σας μέρα.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης μιλά στον Αλέξη Παπαχελά για τις δραματικές ώρες στην Λευκωσία και την Κύπρο κατά την διάρκεια της εβδομάδας που έφερε στο προσκήνιο την κρίση στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου. Ποια λάθη έγιναν στο πρώτο Eurogroup, ποιες χώρες στήριξαν και ποιες χώρες δεν στήριξαν την Κύπρο και ποια η γνώμη του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου για την στάση της Ελλάδας; Μία πραγματικά αποκαλυπτική συνέντευξη για όσα συζητιούνται σε Ελλάδα και Κύπρο με αφορμή το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου από την τρόικα αλλά και για το γεωπολιτικό κόστος των τελευταίων κρίσιμων επεισοδίων της Ευρωπαϊκής κρίσης.