WEB ONLY: Ο γερμανός που συνέδεσε ξέπλυμα-διάσωση στην Κύπρο

ΤΑΣΟΣ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ

κ. Σνάιντερ, πριν από μερικούς μήνες ζητήσατε πρώτοι να συνδεθεί μια απόφαση για τη σωτηρία της κυπριακής οικονομίας με την εφαρμογή αυστηρών μέτρων για το ξέπλυμα του χρήματος στο νησί.

Φανταζόσασταν ότι αυτά που λέγατε θα διατυπώνονταν έτσι όπως διατυπώθηκαν στην απόφαση της Παρασκευής;

ΚΑΡΣΤΕΝ ΣΝΑΙΝΤΕΡ

Για μας είναι σημαντικό να αλλάξει το μοντέλο τοποθέτησης κεφαλαίων στις κυπριακές τράπεζες,

να μην γίνεται πια ανεκτό να τοποθετούνται μαύρα χρήματα στην Κύπρο, τώρα θα υπάρξει μία επανεξέταση από μία ανεξάρτητη τρίτη οντότητα που θα εξετάσει την πρακτική αυτή στην Κύπρο.

Για την ψήφο που θα δώσουμε σε τρείς-τέσσερις εβδομάδες είναι σημαντικάτα αποτελέσματα αυτής της εξέτασης αλλά και να είναι ανεξάρτητη αυτή η οντότητα. Από αυτά που βλέπω σήμερα δεν μπορώ να είμαι σίγουρος ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν έτσι.

ΤΑΣΟΣ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ

Ο Ρώσος εκατομμυριούχος έχει σύμφωνα με την απόφαση της Παρασκευήςτην ίδια μεταχείριση με τον μικροκαταθέτη, τον συνταξιούχο ή τον εργαζόμενο που έχει τις οικονομίες του στην Τράπεζα.

Ήταν αυτή μια γερμανική πρόταση;

ΚΑΡΣΤΕΝ ΣΝΑΙΝΤΕΡ

Δεν ήταν του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος αυτή η πρόταση. Για μας η εγγύηση των καταθέσεων είναι σημαντική και αυτό που είπαμε εμείς είναι ότι πάνω από το ποσό της εγγύησης

- δηλαδή τις 100.000 ευρώ -  ότι αυτά, μέσω ενός φόρου θα έπρεπε να φορολογηθούν για να καλυφθούν οι απώλειες του τραπεζικού τομέα στην Κύπρο. Δεν γνωρίζω αν η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση επέμεινε στην φορολόγηση των μικροκαταθετών. Ο κ. Σόϊμπλε τουλάχιστον το αρνήθηκε.

ΤΑΣΟΣ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ

Υπάρχει μία αντίφαση μεταξύ μιας πανευρωπαϊκής εγγύησης καταθέσεων ως τα 100.000 Ευρώ

στα πλαίσια μιας τραπεζικής ένωσης και της απόφασης της Παρασκευής. Ή μήπως έχετε άλλη γνώμη;

ΚΑΡΣΤΕΝ ΣΝΑΙΝΤΕΡ

Νομίζω ότι το συμπέρασμά σας είναι σωστό και για αυτό θεωρώ ότι πρόκειται για απόφαση που θα μας βάλει σε περιπέτειες, η απόφαση δηλαδή να φορολογηθούν καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ.

Η πρόταση και το αίτημά μας στο SPD είναι να ισχύσουν οι εγγυήσεις των καταθέσεων ως αυτό το όριο, ώστε αυτά τα χρήματα να προστατεύονται για να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τα απαραίτητα περίπου 6 δις Ευρώ να προέλθουν από τα υψηλότερα κλιμάκια καταθέσεων κάτι που θα μπορούσε να γίνει αν ο φορολογικός συντελεστής ήταν σημαντικά ψηλότερος από 10%.Αλλά προφανώς δεν το επιθυμούσε η κυπριακή κυβέρνηση.

ΤΑΣΟΣ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ

Πως θα μπορούσε να διορθωθεί αυτή η κατάσταση ως προς την υλοποίηση της απόφασης

για τη στήριξη της κυπριακής οικονομίας;

ΚΑΡΣΤΕΝ ΣΝΑΙΝΤΕΡ

Η κυπριακή βουλή έχει τις αποφάσεις στα χέρια της. Από τη σκοπιά μου δεν υπάρχει εμπόδιο στο να διορθωθεί αυτό το λάθος ώστε να προέλθουν τα απαραίτητα ποσά από τις υψηλότερες καταθέσεις αρκεί να ανέβει εκεί ο φορολογικός συντελεστής. Νομίζω ότι κάτι τέτοιο είναι θεμιτό καθώς οι ξένοι καταθέτες κέρδιζαν επί χρόνια από αυτά τα κεφάλαια από τη χαμηλή φορολογία στην Κύπρο και από τον παράδεισο των μαύρων χρημάτων.

ΤΑΣΟΣ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ

Υπάρχει και ένα αλλά λάθος σε αυτή την απόφαση που έγινε χωρίς τη θέληση εκείνων που την πήραν.

Αν προκληθεί αυτή η φυγή κεφαλαίων, για παράδειγμα ρώσικων κεφαλαίων, θα μπορούσαν να αποσύρουν τόσα πολλά χρήματα,- κάποιοι μιλάνε για 30 δις δολάρια - που μετά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να παρέχει στήριξη για να προστατεύσει τις τράπεζες. Η μήπως όχι;

ΚΑΡΣΤΕΝ ΣΝΑΙΝΤΕΡ

Εννοείται ότι οι Ρώσοι καταθέτες θα πάρουν τα χρήματά τους αφού πρώτα παρακρατηθεί ο φόρος …

ΤΑΣΟΣ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ

Ακριβώς. Ακριβώς. Τα χρήματα μπορεί να ταξιδέψουν αλλού…

ΚΑΡΣΤΕΝ ΣΝΑΙΝΤΕΡ

Κατ’ αρχήν θα ενισχυθεί η κεφαλαιακή βάση των κυπριακών τραπεζών. Δεν γνωρίζω πόσο βραχυπρόθεσμα έχουν τοποθετηθεί τα κεφάλαια εκεί. Αν δεν αποτελεί εξασφάλιση για δάνεια,

αν αφορά λογαριασμούς προθεσμίας για 12 η 24 μήνες, για αυτό δεν είμαι σε θέση να το κρίνω.

ΤΑΣΟΣ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ

Σε αυτή την απόφαση για προσπάθεια διάσωσης της Κύπρου βλέπετε έναν διαφορετικό τόνο

από τις άλλες προσπάθειες διάσωσης στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έναν πιο αυστηρό τόνο

σε σχέση με τις προσπάθειες διάσωσης της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας;

ΚΑΡΣΤΕΝ ΣΝΑΙΝΤΕΡ

Η Κύπρος είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση καθώς ο τραπεζικός τομέας της είναι υπερβολικά διογκωμένος.Οι απώλειες είναι τόσο μεγάλες που η κάλυψή τους δεν θα γινόταν στα πλαίσια ενός βιώσιμου Κυπριακού χρέους για αυτό έπρεπε εδώ οι μέτοχοι και οι καταθέτες των τραπεζικών ιδρυμάτων να συμμετάσχουν πλήρως στην αναχρηματοδότηση των τραπεζών. Το θεωρώ βασικά σωστό. Πάντα έλεγα όμως, ότι αν πρέπει να πληρώσουν οι καταθέτες, τότε θα πρέπει να πληρώσουν και αυτοί που έχουν αγοράσει τραπεζικά ομόλογα, να συμπεριληφθούν δηλαδή και οι μεγαλοομολογιούχοι, οι οποίοι τώρα προστατεύονται. Αυτό από πλευράς δικαιοσύνης είναι απαράδεκτο.

ΤΑΣΟΣ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ

Η γερμανική κυβέρνηση δεν απέκλεισε για το διάστημα μετά τις εκλογές σε συνομιλίες και με την ελληνική κυβέρνηση μία αναδιάρθρωση του εναπομείναντος δημόσιου χρέους έτσι ώστε (η Ελλάδα) στα χρόνια 2020-2022 να προσεγγίζει το 110 -120% του ΑΕΠ. Θα πρέπει χώρες, όπως η Ελλάδα, που έχουν μπροστά τους ακόμα μία τέτοια φάση, να φοβούνται τη λήψη παρόμοιων μέτρων;

ΚΑΡΣΤΕΝ ΣΝΑΙΝΤΕΡ

Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους σύμφωνα με το τέλος του προγράμματος το έτος 2022

πρέπει να φτάνει το ύψος αυτό. Έχω τις αμφιβολίες μου εάν αυτό είναι πραγματικά δυνατόν. Αν και δε νομίζω η γερμανική κυβέρνηση να συζητά πριν τις γερμανικές εκλογές μια διαγραφή μέρους του χρέους. Νομίζω όμως ότι η σωτηρία των τραπεζών στην Ευρώπη θα πάρει εντελώς διαφορετική μορφή. Το βλέπουμε στην Ιρλανδία,όπου έχουμε την κοινωνικοποίηση των χρεών των τραπεζών

και χρηματοδοτήθηκαν από το κράτος.  Αυτό δεν λειτουργεί και είναι αντικοινωνικό.

Πιστεύω ότι στο μέλλον η διάσωση των τραπεζών θα απαιτήσει την ενισχυμένη συμμετοχή των πιστωτών, δηλαδή μετοχοποίηση των χρεών για τους ομολογιούχους,αλλά νομίζω σε ότι αφορά στους καταθέτες η περίπτωση της Κύπρου θα παραμείνει εξαίρεση.

ΤΑΣΟΣ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ

Σε περίπτωση μιας νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, θα χρησιμοποιούσατε το εργαλείο της φορολόγησης των καταθέσεων;

ΚΑΡΣΤΕΝ ΣΝΑΙΝΤΕΡ

Όχι αυτό θα το απέκλεια για την Ελλάδα. Στην Ελλάδα η συζήτηση αφορά για το αν θα πληρωθούν τα κρατικά χρέη. Το ερώτημα του μεγέθους του τραπεζικού τομέα στην Ελλάδακαι αν είναι υπερδιογκωμένος όπως στην Κύπρο είναι λάθος. Και για αυτό θα το απέκλεια για το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.

ΤΑΣΟΣ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ

Ευχαριστώ για αυτή τη συνομιλία

ΚΑΡΣΤΕΝ ΣΝΑΙΝΤΕΡ

Ευχαρίστησή μου.

Δείτε μόνο στο website των Νέων Φακέλων την συνέντευξη του Τάσου Τέλλογλου με τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο για θέματα προϋπολογισμού του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας Κάρστεν Σνάιντερ, τον πρώτο γερμανό πολιτικό που συνέδεσε το ενδεχόμενο ξέπλυμα μαύρου χρήματος στην Κύπρο με την διάσωση των κυπριακών τραπεζών. Ο Σνάιντερ, στέλεχος εμπροσθοφυλακής της γερμανικής αντιπολίτευσης απαντά και ποια θα είναι η στάση του κόμματός του απέναντι σε ένα ενδεχόμενο νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους αν το SPD γίνει κυβέρνηση μετά τις γερμανικές εκλογές το ερχόμενο φθινόπωρο.