Ο Ντάνιελ Γκρος για την Κύπρο

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Μάλιστα. Λοιπόν θα σας διακόψω για δύο λεπτά, γιατί θέλω να πάμε στον κ. Ντάνιελ Γκρος, ο οποίος είναι συχνά μαζί μας σε τέτοιες βραδιές. Ο κ. Γκρος είναι ένας άνθρωπος ο οποίος βρίσκεται σε ένα μεγάλο ινστιτούτο στις Βρυξέλες και ο οποίος είναι από τους Συμβούλους της κας Μέρκελ. Καλησπέρα κ. Γκρος, ήθελα να σας ρωτήσω ποια πιστεύετε ότι θα είναι η αντίδραση του Βερολίνου και των Βρυξελών στη σημερινή απόφαση του Κυπριακού Κοινοβουλίου;

ΝΤΑΝΙΕΛ ΓΚΡΟΣ

Το Βερολίνο μάλλον δυσκολεύεται να πιστέψει αυτό που συμβαίνει. Έγινε μια διαπραγμάτευση με την Κυβέρνηση και στο Κοινοβούλιο ουσιαστικά δεν υπήρξε ούτε ένας ψήφος υπέρ..

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Από ότι καταλαβαίνω ο κ. Γκρος είπε ότι "αν η Κύπρος δε θέλει τη βοήθεια θα πρέπει να βρει τους πόρους μόνη της για τη βοήθεια".

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ

Πρώην Αντιπρόεδρος Κυβέρνησης

Ο κ. Γκρος μας είπε κάτι, το οποίο το θεώρησε πρωτοφανές και είπε ότι είναι πρωτοφανές αυτό που συμβαίνει γιατί το Κοινοβούλιο ψήφισε εναντίον της Κυβερνήσεως. Μα εδώ έχουν συμβεί σε μεγάλες χώρες, όπως ήταν η Γαλλία, να ψηφίσει ο λαός εναντίον της Κυβερνήσεως και να ανατραπούν. Έτσι δεν έγινε τότε με την..

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Ναι.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ

Πρώην Αντιπρόεδρος Κυβέρνησης

Λοιπόν αυτό τώρα μη μας το εμφανίζει έτσι, γιατί πάει να δημιουργήσει μια κατάσταση ότι στην Κύπρο είναι ιδιόμορφη. Δεν είναι έτσι, προβλέπεται αυτή η διαδικασία εν πάση περιπτώσει.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Κύριε Γκρος αυτό που θέλω να σας ρωτήσω είναι κατά πόσον πιστεύετε ότι θα υπάρξει χρόνος να υπάρξει μια αντιπρόταση από την πλευρά της Κυπριακής Κυβέρνησης ή αν πιστεύετε ότι θα υπάρξουν κάποιες έτσι πιο σκληρές αποφάσεις τις επόμενες μέρες είτε από το Βερολίνο είτε από τις Βρυξέλες.

ΝΤΑΝΙΕΛ ΓΚΡΟΣ

Η απόφαση μένει να ληφθεί από την Κύπρο, γιατί φαίνεται ότι η Κυβέρνηση στην Κύπρο δεν μπορεί να επηρεάσει ή να αγγίξει τον τραπεζικό τομέα και δεν ξέρουμε και τι αντιπρόταση θα μπορούσε να κάνει η Κύπρος. Νομίζω ότι θα πρέπει να υπάρξει κάποια συμβολή κάποια συνεισφορά από την πλευρά της Κύπρου, γιατί εκεί έγκειται το πρόβλημα, πρέπει λοιπόν από την πλευρά των τραπεζών να υπάρξει μία συμβολή, δεν το βλέπω όμως.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Εσείς θα είχατε πρόβλημα εάν η Κύπρος απευθυνόταν στη Ρωσία, γιατί προφανώς αυτή είναι η άλλη λύση η οποία συζητείται αυτή τη στιγμή στη Λευκωσία, προκειμένου είτε να υπάρξει μια διάσωση μιας από τις μεγάλες τράπεζες, είτε να υπάρξει κάποια χρηματοδότηση από τους Ρώσους;

ΝΤΑΝΙΕΛ ΓΚΡΟΣ

Οι Βρυξέλες το θεωρούν πολύ κακή ένδειξη το γεγονός και μόνο ότι η Κυβέρνηση της Κύπρου παίζει με αυτή την ιδέα. Δεν εκλαμβάνεται λοιπόν θετικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση και νομίζουμε ότι κάτι τέτοιο θα είναι κακό και για την εικόνα της Κύπρου. Δεδομένων των πολλών προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η Κύπρος πολλοί πιστεύουν ότι αυτή δεν είναι και η πρώτη προτεραιότητα. Πολύ λυπούμαι που είμαι τόσο ωμός, αλλά αυτή τουλάχιστον είναι η αίσθηση που υπάρχει στις Βρυξέλες αυτή τη στιγμή.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Ωραία και να καταλήξω κ. Γκρος με το να σας ρωτήσω κατά πόσον πιστεύετε ότι η Κύπρος είναι συστημικός κίνδυνος για την Ευρωζώνη και κατά πόσον εσείς βλέπετε την πιθανότητα εάν δεν υπάρξει ένα αποτέλεσμα σε αυτές τις διαπραγματεύσεις να βγει εκτός ευρώ η Κύπρος τις επόμενες εβδομάδες.

ΝΤΑΝΙΕΛ ΓΚΡΟΣ

Δεν υπάρχει συστημική συνάφεια μεταξύ Κύπρου και Ευρωζώνης. Στην Ιταλία, στην Ισπανία και μετά τις πρόσφατες εκλογές υπάρχει προσαρμογή, επικρατεί σχετική ηρεμία.

                        Από την άλλη δεν υπάρχει ανάγκη να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη η Κύπρος, υπάρχουν μια-δυο τράπεζες στην Κύπρο ίσως που θα έχουν σημαντικές ζημίες, αλλά δεν υπάρχει πέραν των δύο αυτών τραπεζών άλλος σημαντικός λόγος να ανησυχεί η Κυβέρνηση της Κύπρου. Και αν ήταν πιο λογική η προσέγγιση της Κυβερνήσεως της Κύπρου για να υπάρξει μια λύση, τότε πιστεύω ότι θα ήταν ήσσονος σημασίας το πρόβλημα για την Ευρωζώνη.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Κύριε Γκρος, ευχαριστώ πολύ που ήσασταν σήμερα μαζί μας.

ΝΤΑΝΙΕΛ ΓΚΡΟΣ

Κι εγώ ευχαριστώ.

Ο Γερμανός Οικονομολόγος και επικεφαλής του Κέντρου για την Ευρωπαϊκή Πολιτική στις Βρυξέλλες (CEPS) Ντάνιελ Γκρος μιλά στον Αλέξη Παπαχελά λίγες ώρες μετά την καταψήφιση των αποφάσεων του Eurogroup για το κούρεμα των κυπριακών καταθέσεων από την κυπριακή Βουλή.