Ο Έλμαρ Μπροκ για την Κύπρο

ΕΛΜΑΡ ΜΠΡΟΚ 

Νομίζω ότι θα είναι καλό αν ο μέσος πολίτης ο οποίος έχει χρήματα για τη συνταξιοδότησή του και κάποια σε τραπεζικό λογαριασμό δεν εμπλακεί σε αυτή τη χρηματοδότηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

Επομένως δεν ήταν πρωτοβουλία η ιδέα της Γερμανίας και του Βερολίνου αυτή η φορολόγηση;

ΕΛΜΑΡ ΜΠΡΟΚ 

Όχι δεν πρόκειται για γερμανική πρόταση, κάθε άλλο, δεν ήταν καν μια μεμονωμένη πρόταση, ήταν μια πρόταση που προήλθε κι από άλλες χώρες κι από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Από τη μια υπήρχε το ζήτημα του ποσού και από την άλλη το πώς ακριβώς θα γίνει και γι΄ αυτό ακριβώς κατέστησε σαφές χτες η Καγκελάριος το ότι οι ολιγάρχες θα πρέπει να πληρώσουν πολύ περισσότερα και όχι ο μέσος συνταξιούχος στην Κύπρο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

Ένα επιχείρημα που διαρκώς χρησιμοποιεί η κυπριακή πλευρά συνδέεται με το γεγονός ότι μέχρι τώρα το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει κάνει αρκετές επισκέψεις και ελέγχους του συστήματος του τραπεζικού της Κύπρου και οι ισχυρισμοί περί ξεπλύματος χρήματος τελικώς δεν επιβεβαιώθηκαν.

Υπάρχει υποψία και καχυποψία στην Κύπρο ότι τελικώς αυτό έρχεται να εξυπηρετήσει τους σκοπούς της εκλογικής εκστρατείας της κας Μέρκελ έναντι του SPD, διότι αυτό είναι το κόμμα που έθεσε το ζήτημα προ λίγων μηνών και το CDUήταν μάλλον απρόθυμο να δεχθεί αυτούς τους ισχυρισμούς.

ΕΛΜΑΡ ΜΠΡΟΚ 

Όχι πάντοτε υπάρχει μια γενικότερη άποψη-αίσθηση στη Γερμανία. Είτε το ένα κόμμα, είτε το άλλο, πάντοτε υπάρχει μια σχετική καχυποψία περί ξεπλύματος χρήματος, αλλά εγώ πιστεύω ότι υπήρξε και μία συμφωνία στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και συμφωνία εντός της Κύπρου, ότι δε θα γίνουν τέτοιες έρευνες.

Εν πάση περιπτώσει συμφωνήθηκε ότι μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση και η ίδια η Κυπριακή Κυβέρνηση έχει κάνει ορθές προτάσεις προκειμένου να υπερβεί αυτή την κατάσταση και να είναι βέβαιο ότι δεν υπάρχει περιθώριο ξεπλύματος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

Εμείς γνωρίζουμε από τα κυπριακά μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι εχτές επικοινωνήσατε με τον Πρόεδρο κ. Αναστασιάδη και φέρεται ο ίδιος να σας ζήτησε να στείλετε τους χαιρετισμούς του στην κα Μέρκελ, διότι ο ίδιος δε διαβλέπει πιθανότητες να υπάρξει πλειοψηφία ούτως ώστε να υπερψηφιστεί το πακέτο στο Κοινοβούλιο, το νομοσχέδιο δηλαδή, ισχύει;

ΕΛΜΑΡ ΜΠΡΟΚ 

Νομίζω ότι είναι πάντοτε καλοδεχούμενοι οι χαιρετισμοί προς την Αρχηγό του κόμματός μου, εξάλλου εμείς γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολη η κατάσταση. Κι επίσης είναι σημαντικό να υπάρξει μια κάποια στήριξη των μέσων πολιτών οι οποίοι έχουν καταθέσεις μικρότερες από 25 χιλιάδες ή έως και 100 χιλιάδες ευρώ, θα πρέπει λοιπόν εκείνοι να μην επιβαρυνθούν κι επομένως κατανοούμε κι εμείς και συμμεριζόμεθα την αίσθηση που έχει ο μέσος Κύπριος πολίτης και πρέπει να ανταποκριθούμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

Αν τελικώς καταψηφιστεί το νομοσχέδιο εσείς διαβλέπετε προοπτικές για ένα σχέδιο β΄ εναλλακτικό;

ΕΛΜΑΡ ΜΠΡΟΚ 

Δεν εμπλέκομαι τόσο άμεσα, ούτως ώστε να έχω το δικαίωμα να κάνω λόγο για σχέδιο β΄, παρόλα αυτά δε νομίζω ότι θα υπάρξει, γιατί αν τελικώς καταψηφιστεί το νομοσχέδιο και ανοίξουν και πάλι οι τράπεζες νομίζω ότι θα αντιμετωπίσουμε μια πολύ μεγάλη δυσκολία.

Δεν υπάρχει χρόνος για εναλλακτικές κι αυτό θα είναι ένα πρόβλημα και πιστεύω ότι δεν υπάρχει και πολύ περιθώριο μόνο αυτό που προσέφερε το Eurogroupχτες στην Κυπριακή Κυβέρνηση. Εξάλλου αν μιλάμε για 7% και 9%, αυτά ουσιαστικά είναι αθροιστικά οι τόκοι των δύο ή τριών χρόνων που θα χαθούν. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

Εάν μετά το Σεπτέμβριο και άλλες χώρες οι οποίες αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε διαδικασία διάσωσης και χρειαστούν περισσότερα χρήματα, όπως η Ελλάδα για παράδειγμα, διαβλέπετε ότι ίσως η περίπτωση της Κύπρου θα αποτελέσει προηγούμενο για τις καταθέσεις και χωρών όπως η δική μου;

ΕΛΜΑΡ ΜΠΡΟΚ 

Νομίζω ότι ο καθείς θα πρέπει να εξεύρει μία λύση που θα είναι η δέουσα, αλλά επίσης έχει γίνει ένα τεράστιο κούρεμα στην Ελλάδα και πολλοί επίσης αγόρασαν μέρος του ελληνικού χρέους και έχασαν χρήματα ακόμα και στη Γερμανία και επομένως είναι εμφανές ότι τίποτα δεν είναι δωρεάν, πάντοτε υπάρχουν και επιπτώσεις, άρα θα πρέπει να βρεθεί η κατάλληλη λύση και σε αυτή την περίπτωση.

Και επίσης θα πρέπει αυτό να γίνει κατανοητό και από τους φορολογούμενους των άλλων χωρών, στη Γαλλία και στις Κάτω Χώρες, ίσως και στη Γερμανία, γιατί όλοι καλούνται να καταβάλλουν το τίμημα.

Και θα πρέπει επίσης να είναι σαφές πως υπάρχουν μεγάλοι τραπεζικοί λογαριασμοί που ανήκουν σε μεγιστάνες του πετρελαίου Ρώσους. Γιατί θα πρέπει ο Γερμανός φορολογούμενος λοιπόν να ασφαλίσει να εγγυηθεί τις καταθέσεις αυτών των ανθρώπων; Θα πρέπει ο καθένας να το εξηγήσει στο λαό του.

Και η Γερμανία ήδη στο πλαίσιο αυτής της κρίσεως έχει προσφέρει περισσότερες εγγυήσεις και περισσότερες πιστώσεις από οποιονδήποτε άλλον προϋπολογισμό. Εμείς έχουμε προσφέρει περί τα 20 δις ευρώ ως εγγυήσεις και αυτό είναι το 28% του συνόλου των εγγυήσεων τις οποίες καλούνται να καταβάλλουν άλλες χώρες.

Είναι πολύ δυσχερής η κατάσταση για όλους μας και κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει κι όλοι θα πρέπει να καταβάλλουν κάποιο τίμημα, αυτό είναι το πρόβλημα κι είναι επίσης να καταστεί αυτό σαφές και να υπάρξει μια ισορροπημένη λύση του προβλήματος. Ελπίζω ότι θα το καταφέρουμε.

Και πρέπει να είναι γνωστό επίσης ότι αν βρεθεί μια λύση και αποδειχθεί ότι η Κύπρος είναι σε θέση να ανταπεξέλθει, τότε είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει λαμπρό μέλλον και πάλι.

Ο στενότερος συνεργάτης της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και Επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υπεθέσεων Έλμαρ Μπροκ μιλά αποκλειστικά στον Τάσο Τέλλογλου και εξηγεί το σκεπτικό της απόφασης του Eurogroup για κούρεμα των κυπριακών καταθέσεων που καταψήφισε η κυπριακή Βουλή. Ακόμη, ο Μπροκ απαντά στο ερώτημα του Τάσου Τέλλογλου αν ένα ανάλογο κούρεμα καταθέσεων θα μπορούσε να περιμένει η Ελλάδα σε περίπτωση που το Βερολίνο συμφωνούσε σε ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους μετά της γερμανικές εκλογές. Τέλος ο γερμανός πολιτικός εξηγεί πώς αντέδρασε όταν ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης τον διαβεβαίωσε ότι η απόφασιση δεν θα περάση από την Βουλή της Κύπρου και του έδωσε "χαιρετίσματα" με αποδέκτη την Κεγκελάριο Μέρκελ.