Τι ζητά η Μόσχα από την Κύπρο;

ΣΕΡΓΚΕΪ ΣΟΥΒΕΡΟΦ 

Μην ακολουθήσουμε αυτή την επιλογή της φορολόγησης των καταθέσεων, γιατί θεωρώ ότι πρόκειται για μια πρακτική παράνομη και πρόκειται επίσης για μια απόφαση η οποία παραβιάζει τα δικαιώματα των συνταξιούχων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

Κάποιος όμως θα μπορούσε να σας πει ότι ετούτο δεν είναι καινούριο, διότι ήδη επιβάλλεται φόρος στα ακίνητα κι αυτό έχει ήδη συμβεί στο πλαίσιο άλλων προγραμμάτων διάσωσης σε ευρωπαϊκό πλαίσιο, όπως για παράδειγμα επιβλήθηκε φόρος στα ακίνητα στην Ελλάδα ή σε άλλα στοιχεία του ενεργητικού και περιουσιακά σε άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, ποια η διαφορά εδώ;

ΣΕΡΓΚΕΪ ΣΟΥΒΕΡΟΦ 

Η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι οι καταθέσεις χρησιμοποιούνται όχι ως επένδυση, αλλά ως αποταμίευση, επένδυση έχουμε σε ακίνητα. Είναι μάλλον φυσιολογικό να φορολογούνται οι επενδύσεις, αλλά δεν είναι φυσιολογικό να φορολογούνται οι αποταμιεύσεις και αυτό αντιβαίνει στα δικαιώματα των συνταξιούχων, γι΄ αυτό ακριβώς είναι εσφαλμένη πρακτική και δεν θυμάμαι να έχει ξαναγίνει αυτό, φορολόγηση των καταθέσεων δηλαδή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

Γιατί είναι τόσο σημαντικό αυτό για τη Μόσχα; Πως αντιδρά η Ρωσία στα νέα περί της επιβολής αυτής της εισφοράς;

ΣΕΡΓΚΕΪ ΣΟΥΒΕΡΟΦ 

Η ρωσική αντίδραση ξέρω ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Μεντβέντεφ ετάχθη κατά της αποφάσεως και θέλει να καταλάβει περισσότερα να μάθει λεπτομέρειες.

Η Ρωσία συμμετείχε σε κάποιες συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου για τη διάσωση της οικονομίας της Κύπρου και είναι περίεργο αυτό που συμβαίνει διότι η Ρωσία είναι πιστώτρια της Κύπρου και βεβαίως υπάρχουν και ρωσικά κεφάλαια ρωσικά χρήματα τα οποία έχουν κατατεθεί στην Κύπρο και βεβαίως γνωρίζω ότι η πλειονότητα των ξένων καταθέσεων έχει προέλθει από ρώσους καταθέτες ή επενδυτές.

Και βεβαίως υπάρχουν και ρωσικά ιδρύματα αλλά και φορείς οι οποίοι δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στην Κύπρο, όπως για παράδειγμα η δεύτερη μεγαλύτερη κρατική τράπεζα της Ρωσίας και γι΄ αυτό ακριβώς πιστεύω ότι ήταν εσφαλμένο το γεγονός ότι η Ρωσία δεν συμμετείχε ενεργά στις διαπραγματεύσεις οι οποίες βρίσκονταν σε εξέλιξη και θα έπρεπε οι αποφάσεις να είχαν λυθεί μαζί με τη Ρωσία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

Ποιο είναι το προφίλ των ανθρώπων πίσω από τους ρωσικούς λογαριασμούς στις τράπεζες της Κύπρου; Πρόκειται για σημαντικά άτομα, πρόκειται για μεγάλο αριθμό καταθετών, πρόκειται για κάποιους που επηρεάζουν την Κυβέρνηση στη Μόσχα;

ΣΕΡΓΚΕΪ ΣΟΥΒΕΡΟΦ 

Τα προφίλ διαφέρουν.

Πιστεύω ότι υπάρχουν και χρήματα κάποιων ολίγων πλουσίων Ρώσων, αλλά βεβαίως είναι γεγονός ότι το πρόβλημα της Κύπρου δεν είναι κάτι καινούριο κι είναι επίσης γεγονός ότι πολλοί επιχειρηματίες της Ρωσίας διέβλεπαν την επερχόμενη κρίση και επομένως ήδη είχαν αποσύρει σημαντικό αριθμό κεφαλαίων από την Κύπρο και για παράδειγμα τα κατέθεσαν αλλού, όπως στη Λετονία, στην Ελβετία ή στη Σιγκαπούρη.

Υπάρχουν όμως ακόμα καταθέσεις και χρήματα πλουσίων Ρώσων και υπάρχουν και χρήματα μικρομεσαίες επιχειρηματιών οι οποίοι έχουν την επιχειρηματική τους έδρα στην Κύπρο και οι οποίοι έκαναν αυτές τις επενδύσεις κι αυτές τις καταθέσεις για να επωφεληθούν από το φορολογικό καθεστώς εκεί στην Κύπρο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

Πως περιμένετε λοιπόν ότι θα υλοποιηθεί το εν λόγω σχέδιο, υπάρχει κάποιο σχέδιο το οποίο έχουν επεξεργαστεί οι Βορειοευρωπαίοι ή οι Γερμανοί;

ΣΕΡΓΚΕΪ ΣΟΥΒΕΡΟΦ 

Νομίζω ότι αυτές οι αποφάσεις είναι εν μέρει πολιτικές και όχι μόνον αποκλειστικά οικονομικές. Υπάρχει μια λογική πίσω από τη συγκεκριμένη προσέγγιση, η Κύπρος είναι μια συγκεκριμένη χώρα και για παράδειγμα η επιβολή φόρου στις καταθέσεις δεν ίσχυσε σε άλλες χώρες όπως για παράδειγμα στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα και η Κύπρος πάλι έχουν παρεμφερείς οικονομικές συνθήκες και καταστάσεις, όπως και παρεμφερή ποσοστά χρέους προς το ΑΕΠ. Όμως η φορολόγηση κάποιων καταθέσεων και η επιβολή τέτοιων δρακόντιων μέτρων στο πλαίσιο μιας διάσωσης δεν έτυχαν στήριξης στην Ελλάδα, φαίνεται όμως ότι έτυχαν στήριξης στην περίπτωση της Κύπρου.

Νομίζω ότι εν μέρει πρόκειται για μια πολιτική απόφαση και εν μέρει πρόκειται για ένα τρόπο να τιμωρηθούν οι Ρώσοι ή να ποινικοποιηθεί το ρωσικό χρήμα και ίσως με αυτόν τον τρόπο να επιχειρείται η ανεύρεση εκείνων των εταιρειών offshoreπου ξεκινούν από την Κύπρο και βρίσκονται αλλού, όπως στην Ελβετία ή το Βέλγιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

Έχει ήδη υπογραφεί μία συμφωνία δανειακή ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου και γίνεται συζήτηση περί της παρατάσεως της αποπληρωμής του δανείου, ενώ γίνεται και μια συζήτηση για ενδεχόμενη νέα χορήγηση δανείου. Πιστεύετε ότι θα διαδραματίσει κάποιο ρόλο στις συζητήσεις μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας το γεγονός επιβολής του φόρου καταθέσεων;

ΣΕΡΓΚΕΪ ΣΟΥΒΕΡΟΦ 

Νομίζω ότι η απόφαση δεν έχει ληφθεί εξάλλου, η απόφαση για τη φορολόγηση των καταθέσεων δεν είναι οριστική και γίνονται και κάποιες συζητήσεις όπου αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε προκαταρκτικό στάδιο αλλά γενικώς θα έλεγα ότι οι όροι που επικρατούν αυτή τη στιγμή είναι μάλλον αρνητικοί προκειμένου για τα ρωσικά δάνεια στην Κύπρο.

Όμως η άποψή μου η προσωπική είναι ότι θα επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής των δανείων, πιστεύω ότι η κοινή γνώμη η πλειοψηφία της ρωσικής κοινωνίας θεωρεί παρά ταύτα ότι είναι εξαιρετικά ριψοκίνδυνη η επένδυση στην Κύπρο και πιστεύω ότι οι Ρώσοι γενικά αποφεύγουν τις επικίνδυνες επενδύσεις.

Αλλά και πάλι ξαναλέω ότι αυτή είναι μια απόφαση που πρέπει να λάβει η Κυβέρνηση, η οποία θα έχει και τον τελευταίο λόγο. Νομίζω πάντως ότι η όλη κατάσταση περιπλέκει το δάνειο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

Πιστεύετε ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου που έχουν τώρα ανακαλυφθεί στην Κύπρο ενδεχομένως θα παίξουν κάποιο ρόλο στις συζητήσεις και στις αποφάσεις μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου;

ΣΕΡΓΚΕΪ ΣΟΥΒΕΡΟΦ 

Πιστεύω ότι αυτή είναι μια από τις επιλογές που υφίσταται και βεβαίως η Ρωσία ενδιαφέρεται για όλα τα αποθέματα φυσικού αερίου, αλλά από την άλλη δεν είναι και τόσο σαφές το μέγεθος των αποθεμάτων ούτε και σαφείς είναι ακόμα οι όροι με βάση τους οποίους μπορεί να έχει η Ρωσία πρόσβαση σε αυτά τα αποθέματα.

Συνεπώς θεωρώ ότι είναι μάλλον πρώιμο να είμαστε θετικοί για οτιδήποτε, δεν είναι γνωστές οι λεπτομέρειες, εξάλλου δεν ξέρουμε κατά πόσον τελικώς η Κύπρος θα καταστεί μεγάλος πετρελαιοπαραγωγός κι εγώ πιστεύω ότι τα αποθέματά της είναι μάλλον μικρά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

Η ανάγκη για νέα κεφάλαια στην Κύπρο ανέκυψε με την τραπεζική κρίση. Εσείς πιστεύετε ότι οι επενδύσεις από τη Ρωσία και το ίδιο το Ρωσικό Κράτος επιθυμεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στον κυπριακό τραπεζικό κλάδο γενικώς;

ΣΕΡΓΚΕΪ ΣΟΥΒΕΡΟΦ 

Νομίζω ότι οι επιπτώσεις αυτών των αποφάσεων μπορεί να οδηγήσουν και στην κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου και δε νομίζω ότι οι κύκλοι οι οικονομικοί της Ρωσίας θα συμμετέχουν στη διάσωση των κυπριακών τραπεζικών ιδρυμάτων, αλλά σε κάποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις, στις περιπτώσεις κάποιων συγκεκριμένων τραπεζών, μπορεί να ληφθούν κάποιες αποφάσεις και να διαδραματίσουν έναν κάποιο ρόλο. Γενικώς όμως πιστεύω ότι οι Ρώσοι δεν πρόκειται να σπεύσουν να διασώσουν τις κυπριακές τράπεζες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

Η Κύπρος είναι περισσότερο θελκτική για τη Ρωσία και τα ρωσικά συμφέροντα, ιδίως τα οικονομικά και τα χρηματοπιστωτικά συμφέροντα της Ρωσίας, ως μέλος του ευρώ ή εκτός ευρώ και τι θα συμβεί αν εγκαταλείψει την Ευρωζώνη η Κύπρος;

ΣΕΡΓΚΕΪ ΣΟΥΒΕΡΟΦ 

Υπάρχει μια πιθανότητα η Κύπρος να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, αλλά θα θυμάστε ότι προηγήθηκαν και άλλες συζητήσεις, συζητήσεις για παράδειγμα για την ενδεχόμενη αποχώρηση από την Ευρωζώνη της Ελλάδος, κάτι το οποίο τελικώς δε συνέβη.

Νομίζω πάντως ότι η Ρωσία μάλλον θα ενδιαφέρεται περισσότερο να έχει μια σχέση συνεργασίας με την Κύπρο αφ ης στιγμής η Κύπρος παραμένει μέλος της Ευρωζώνης.

Πιστεύω όμως ότι δεν είναι προβλέψιμο νόμισμα το ευρώ και η κατάσταση ή το ενδεχόμενο μιας δυνητικής υποτίμησης ενός νέου νομίσματος αν η Κύπρος υιοθετήσει ένα νέο νόμισμα θα λειτουργήσει αρνητικά για τις ρωσικές επιχειρήσεις.

Τι θέλουν οι Ρώσοι από την Κύπρο; Ποιες οι αντιδράσεις στην Μόσχα μετά την απόφαση του Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων στο νησί, όπου πολλοί Ρώσοι επιχειρηματίες έχουν μεγάλα ποσά; Και τι συμβαίνει με τον δανεισμό της Λευκωσίας από τη Μόσχα. Λίγες ώρες μετά την καταψήφιση του σχεδίου διάσωσης των κυπριακών τραπεζών ο Τάσος Τέλλογλου μιλά με τον Επικεφαλής Οικονομολόγο της Russia Standard Bank Σεργκέι Σούβεροφ για το πώς βλέπει η Μόσχα τις εξελίξεις και αν φαίνεται να υπάρχει πρόθεση από το Κρεμλίνο να περέμβει.