Η Κύπρος και η διάσωση

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Να πούμε κατ΄ αρχήν ότι υπάρχει μία είδηση της τελευταίας στιγμής, ότι ενδεχομένως ο Πρόεδρος της Κύπρου ο κ. Αναστασιάδης να μεταβεί αύριο στη Μόσχα για να συναντηθεί με τον κ. Πούτιν, που θα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη με πολλές προσδοκίες ενδεχομένως από την πλευρά της Λευκωσίας.

Και τελειώνοντας την εκπομπή πάμε να δούμε ένα βίντεο που ετοίμασε η Σοφία Παπαϊωάννου σήμερα στη Λευκωσία, όπου μίλησε με πολλούς ανθρώπους οι οποίοι έχουν παίξει κρίσιμο ρόλο στα πράγματα και πήρε το κλίμα αυτών των κρίσιμων ωρών που περνάει η Κύπρος. Πάμε λοιπόν να δούμε αυτό το βίντεο.

ΠΡΟΒΟΛΗ ΒΙΝΤΕΟ

ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Με σκοπό να εξασφαλιστούν 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ ούτως ώστε ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης να δώσει μέχρι 10 δις ευρώ στην Κύπρο, το Eurogroupκατέληξε στην πρωτοφανή απόφαση του κουρέματος των καταθέσεων στην Κύπρο. Οι τράπεζες παραμένουν 24 ώρες κλειστές και δε γνωρίζουμε πότε θα ανοίξουν. Οι καταθέτες βγάζουν χρήματα μόνο από τα ΑΤΜ.

Ο Γιαννάκης Ομήρου, Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων και Πρόεδρος του κόμματος ΕΔΕΚ θεωρεί ότι η απόφαση του Eurogroup συνιστά κλοπή.

ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΟΜΗΡΟΥ

Πρόεδρος Βουλής Αντιπροσώπων, Κυπριακή Δημοκρατία

Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους και το όνομα είναι απλό: Κλοπή.

ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Γιατί πιστεύετε ότι το Eurogroupπήρε αυτή την απόφαση;

ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΟΜΗΡΟΥ

Πρόεδρος Βουλής Αντιπροσώπων, Κυπριακή Δημοκρατία

Ακούστε, χρησιμοποιείται η Κύπρος ως πειραματόζωο, είναι προφανές. Υπάρχει μια προσπάθεια -λυπούμαι που το λέω- υποδούλωσης του ευρωπαϊκού νότου, μια προσπάθεια η οποία φτάνει τα όρια νεοαποικισμού ως νοοτροπίας, όμως φαίνεται ότι θα αρχίσουν να το μετανιώνουν.

Η αναστάτωση που έχει προκληθεί διεθνώς, οι αντιδράσεις ακόμα και του συντηρητικού Τύπου, περιοδικά όπως είναι το Economist, εφημερίδες όπως είναι το FinancialTime, είναι καταπέλτης γι΄ αυτή την απόφαση.

ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Αλλά και ο Γιώργος Λουκαΐδης, Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος στην Κύπρο, δηλώνει ότι το κόμμα του είναι ενάντια σε οποιοδήποτε κούρεμα καταθέσεων.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΟΥΚΑΪΔΗΣ 

Εκπρόσωπος Τύπου ΑΚΕΛ

Εμείς δε συζητάμε κούρεμα. Δεν συζητάμε κούρεμα στα πλαίσια μνημονίου, είναι ξεκάθαρο αυτό.

Δηλαδή θα ήταν λογικό και να το ξεκαθαρίσουμε αυτό, παρά το ότι η Κύπρος κατακρεουργείται με αυτή την απόφαση για κούρεμα, το λιγότερο που θα έπρεπε να είχε επισυμβεί ήταν οι 100 χιλιάδες οι οποίες είναι ασφαλισμένες στη βάση της κυπριακής νομοθεσίας η οποία έχει υιοθετήσει σχετική ευρωπαϊκή οδηγία επί του ζητήματος, να εξαιρεθούν και μιλάμε για τις καταθέσεις κάτω των 100 χιλιάδων.

Καταλαβαίνετε ότι η απόφαση του Eurogroupήταν να κουρευτούν όλες οι καταθέσεις, σε οποιοδήποτε λογαριασμό, από το 1 ευρώ κι εκείνος που έχει 1 ευρώ σε ένα τραπεζικό οργανισμό σήμερα στην Κύπρο θα του κόψουν σχεδόν 7 σεντ.

ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Την ίδια στιγμή και ο πρώην Πρόεδρος της Κύπρου, Γιώργος Βασιλείου, ο άνθρωπος που έβαλε την Κύπρο στην Ευρώπη, θεωρεί την απόφαση άδικη.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Πρώην Πρόεδρος, Κυπριακή Δημοκρατία

Κατ΄ αρχήν πρέπει να τονίσω ότι κατά την άποψή μου είναι λανθασμένη η απόφαση.

Αν τους ρωτήσετε, θα σας πουν, όπως έκαμαν και στις επίσημες δηλώσεις τους, ότι πήραν την απόφαση διότι θέλαν να μειωθεί το ποσό το οποίο μπορεί να εδίδετο στην Κύπρο από τα θεωρητικά 17 δισεκατομμύρια στα 10 -16 περίπου στα 10-11- και η δικαιολογία και το υπογραμμίζω αυτό γι΄ αυτό είναι ότι δήθεν έτσι μπορεί το χρέος να είναι βιώσιμο.

Αυτός ο όρος «βιώσιμο χρέος είναι μία ανακάλυψη της Αμερικής, του IMFμάλλον, διότι δεν έχει καμία σχέση, στηρίζεται πάνω σε φόρμουλες μαθηματικές κι όπως ξέρετε στη ζωή με μαθηματικές φόρμουλες τίποτα δεν κάνεις.

ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Πολλοί στην Κύπρο θεωρούν ότι το Eurogroupστην απόφασή του δεν έλαβε υπόψη του τις ανακαλύψεις φυσικού αερίου στο θαλάσσιο χώρο νότια της Κύπρου.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Πρώην Πρόεδρος, Κυπριακή Δημοκρατία

Είναι γνωστό ότι έχουν ανακαλυφθεί τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου στη Νότιο Κύπρο.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΟΥΚΑΪΔΗΣ 

Εκπρόσωπος Τύπου ΑΚΕΛ

Σε πέντε περίπου με έξι χρόνια θα μπορεί να έχει έσοδα από το φυσικό αέριο και αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, είναι γεγονότα. Έχει γίνει η πρώτη γεώτρηση, ακολουθεί η επιβεβαιωτική αν είναι να δείξει κάτι διαφορετικό, που ευελπιστούμε ότι θα δείξει, ότι είναι περισσότερα κοιτάσματα, δεν λήφθηκε καθόλου υπόψιν.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Πρώην Πρόεδρος, Κυπριακή Δημοκρατία

Εθεώρησαν ότι ο μόνος τρόπος να βρεθούν αυτά τα λεφτά είναι να επιβληθεί αυτό το χαράτσι, για να το πούμε έτσι απλά, πάνω στις ιδιωτικές καταθέσεις.

ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Την ίδια στιγμή θεωρούν ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης είχε την ηθική υποχρέωση να στηρίξει την Κύπρο, λόγω του ότι η καταστροφή της οικονομίας της οφείλεται εν μέρει και στην απόφαση για κούρεμα των κρατικών ομολόγων, το γνωστό PSI, απόφαση που είχε σαν αποτέλεσμα οι κυπριακές τράπεζες να χάσουν 4,5 δις ευρώ.

ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΟΜΗΡΟΥ

Πρόεδρος Βουλής Αντιπροσώπων, Κυπριακή Δημοκρατία

Γι΄ αυτό έπρεπε να επιδειχθεί αλληλεγγύη και δυστυχώς αντί αλληλεγγύης παρατηρούμε μια απηνή μεταχείριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, με μέτρα όχι απλώς λιτότητας και σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας όπως έγινε σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, αλλά σε μια έκδηλα παράνομη απαίτηση για κούρεμα καταθέσεων.

ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Ο Πρόεδρος Βασιλείου εξηγεί τι σημαίνει η χρεοκοπία με την οποία απειλούν οι ξένοι.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Πρώην Πρόεδρος, Κυπριακή Δημοκρατία

Από τη στιγμή που χρεοκοπεί η Κύπρος στην ουσία σημαίνει ότι πάμε πίσω στην κυπριακή λίρα, το αποτέλεσμα είναι ότι χρεοκοπεί η χώρα και εκεί που λες ότι θέλεις να προστατεύσεις τον μικρό τον συνταξιούχο τον απλό άνθρωπο κι όχι τους 10-20 εκατομμυριούχους ξένους ή τους 100 ξένους εκατομμυριούχους στην ουσία αυτούς τιμωρείς περισσότερο. Αν χρεοκοπήσει η Κύπρος, τότε δε θα χάσουν απλώς το 10%, θα χάσουν το 80% ή το 60% ή το 70% οι Κύπριοι.

ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Όλοι όμως συμφωνούν ότι η απόφαση αυτή του Eurogroupείχε σαν αποτέλεσμα να πληγεί ένας από τους δύο βασικούς πυλώνες της κυπριακής οικονομίας, του χρηματοοικονομικού της κέντρου.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Πρώην Πρόεδρος, Κυπριακή Δημοκρατία

Η Κύπρος παύει να παίζει ρόλο σαν κέντρο προσφοράς υπηρεσιών.

Μα αν δεν έχει προσφορά υπηρεσιών η Κύπρος, τι της μένει; Ο ήλιος; Δεν μπορούν να ζήσουν όλοι από τους τουρίστες που θα έρχονται το καλοκαίρι να κολυμπούν, πρέπει να έχεις κάποια παραγωγική βάση. Στην Ελλάδα τουλάχιστον υπάρχει μια βιομηχανία, υπάρχει μια γεωργία που μπορεί να αναπτυχθεί, παρόλο που έπεσε σε μαρασμό προηγουμένως και τώρα ξαναβρίσκει τα πόδια της.

Στην Κύπρο δεν έχουμε τέτοιες δυνατότητες, οι δύο πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίζετο η κυπριακή οικονομία και στηρίζεται είναι οι υπηρεσίες με τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης, συν ο τουρισμός και λίγο-πολύ όλα τα άλλα. Άμα φύγουν αυτά τα πρώτα δύο, τι να μείνει;

ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Συναντήσαμε στην Κύπρο τον Σταύρο Ιωάννου, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Grant Thornton, ενός από τους μεγαλύτερους ελεγκτικούς οίκους του κόσμου. Η Grant Thornton έχει την Κύπρο αυτή τη στιγμή πελάτες από όλα τα κράτη που ανησυχούν για τα χρήματά τους.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ 

Διευθύνων Σύμβουλος Grant Thornton Κύπρου

Είναι ένα πλήγμα το οποίον πρέπει να δούμε πως μπορούμε να το διαχειριστούμε.

ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Οι πελάτες σας, οι ξένες εταιρείες, σας παίρνουν τηλέφωνο τις τελευταίες μέρες και για τι κυρίως ανησυχούν;

ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ 

Διευθύνων Σύμβουλος Grant Thornton Κύπρου

Είχαμε διάφορα ερωτήματα σχετικά πρώτα απ΄ όλα με τους τραπεζικούς λογαριασμούς, κάποιες εταιρείες είχαν στείλει λεφτά και κάναμε εμβάσματα την τελευταία εβδομάδα, για να κάνουν πληρωμές ας πούμε φορολογιών, ΦΠΑ, εταιρικό φόρο την ερχόμενη εβδομάδα και έχουν μείνει σε τραπεζικούς λογαριασμούς και ρωτάνε κατά πόσον αυτό το μέτρο θα τους επηρεάσει και σε ποιο ποσοστό.

Είχαμε απορίες-ερωτήσεις από ομίλους οι οποίοι έχουν κυπριακές εταιρείες στα οργανογράμματά τους, στα structureτους, με τραπεζικούς λογαριασμούς εκτός Κύπρου, ας πούμε Αγγλία, Ελβετία, Λουξεμβούργο και είχαμε απορίες για να δούμε κατά πόσον αυτοί οι λογαριασμοί επηρεάζονται.

Και είχαμε και γενικές απορίες από πελάτες για να δούμε πως επηρεάζουν τα διάφορα άλλα μέτρα, ας πούμε η αύξηση του φορολογικού συντελεστή από 10% στο 12,5%.

ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Όσο για την ερμηνεία ότι «στην Κύπρο γίνεται ξέπλυμα μαύρου χρήματος Ρώσων ολιγαρχών και η απόφαση του Eurogroupήθελε αυτό να περιορίσει» στην Κύπρο θεωρούν ότι «αυτό δεν είναι αλήθεια».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Πρώην Πρόεδρος, Κυπριακή Δημοκρατία

Εκείνο που ξέρω είναι ότι ξέπλυμα χρήματος με την έννοια του χρήματος της μαφίας να πούμε και λοιπά στην Κύπρο δεν υπήρχε. Κατά πόσο υπήρχε φοροδιαφυγή στη Ρωσία και ότι εκείνα τα λεφτά φρόντιζαν να τα καταθέτουν στην Κύπρο ορισμένοι και όχι όλα, αυτό δεν μπορώ να το γνωρίζω, αλλά αυτό δεν είναι θέμα της Κύπρου, αυτό είναι θέμα των Ρωσικών Αρχών.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΟΥΚΑΪΔΗΣ 

Εκπρόσωπος Τύπου ΑΚΕΛ

Έχουμε εκθέσεις και κατατάξεις που δείχνουν την Κύπρο να είναι πολύ πιο ψηλά από τη Γερμανία σε μέτρα που έχει λάβει και στο επίπεδο του θεσμικού πλαισίου που έχει, το οποίο συγκρίνεται ευνοϊκά με τη Γερμανία η οποία θυμήθηκε αυτό το θέμα, για να επανέλθω στο χρονολογικό της υπόθεσης και να το θέσουμε σε μια σειρά, να το αναδείξει ουσιαστικά μετά το Δεκέμβρη.

ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Για τον Πρόεδρο της Βουλής η στάση της Ευρώπης συνιστά τελεσίγραφο.

ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΟΜΗΡΟΥ

Πρόεδρος Βουλής Αντιπροσώπων, Κυπριακή Δημοκρατία

Τελεσίγραφα έστελναν μόνον οι κατοχικές δυνάμεις στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Πρόκειται περί ultimatum, πρόκειται περί τελεσιγράφου και στα τελεσίγραφα αυτός ο λαός και ευρύτερα το έθνος των Ελλήνων απαντούσε ξέρετε πως, με το "ΟΧΙ".

Η Σοφία Παπαϊωάννου και η κάμερα των Νέων Φακέλων καταγράφει τις αντιδράσεις κατά τις πρώτες κρίσιμες ώρες αμέσως μετά την ανακοίνωση του Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο. Η Σοφία Παπαϊωάννου μιλά αποκλειστικά με τον άνθρωπο που έβαλε την Κύπρο στην Ευρώπη, τον πρώην πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργο Βασιλείου. Ακόμη, ΟΙ ΝΕΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ συναντούν τον πρόεδρο της Βουλής της Κύπρου και πρόεδρο του κόμματος ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου και τον εκπρόσωπο τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργο Λουκαΐδη. Τέλος ΟΙ ΝΕΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ αναζητούν το νήμα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων Ρώσων και άλλων ξένων εταιριών και την ανησυχία που προκάλεσε στην αγορά η απόφαση του Eurogroup.