Χριστόφορος Πισσαρίδης

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Και πάμε σε αυτό το σημείο κυρίες και κύριοι να δούμε τη συνέντευξη που κάναμε νωρίτερα με τον Κύπριο Νομπελίστα τον κ. Πισσαρίδη, για τις εξελίξεις που είχαμε σήμερα στην Κύπρο.

Κύριε Πισσαρίδη καλησπέρα, ευχαριστώ που είστε σήμερα μαζί μας. Είναι μια κρίσιμη μέρα για την Κύπρο, η οποία σας βρίσκει στο Πεκίνο από ότι καταλαβαίνω και θέλω να σας ρωτήσω μία πρώτη αντίδραση για τα όσα δραματικά συμβαίνουν αυτές τις ώρες στην Κύπρο.

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΙΣΣΑΡΙΔΗΣ

Οικονομολόγος-Νομπελίστας

Τι να πω, δεν ξέρω κι εγώ τι να πω, είναι κάτι πρωτάκουστο και για την Ευρωζώνη και για άλλες χώρες. Ποτέ δεν έχω ακούσει επειδή υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες σε δύο τράπεζες βασικά να καλούνται οι καταθέτες όλων των άλλων τραπεζών να τις ανακεφαλαιοποιήσουν.

Ανήκουμε σε μια μεγάλη ένωση νομισματική στο ευρωπαϊκό σύστημα, θα περίμενε κανείς πως θα υπήρχε μια καλύτερη συνεννόηση με την Κυβέρνησή μας την Κύπρο, τις ανάγκες μας, πώς να επιτευχθούν αυτά τα οποία επιδιώκουμε στην Ευρωζώνη όλοι σαν εταίροι και όχι όπως φάνηκε να επιβάλλεται στην Κύπρο μια λύση την οποία ούτε η Κυβέρνηση θέλει ούτε οι πολίτες ούτε η Βουλή. Τι άλλο να πω;

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Κύριε Πισσαρίδη έχετε την αίσθηση ότι υπάρχει κάτι άλλο, ότι κρύβεται κάτι άλλο πίσω από αυτή την επιμονή του Eurogroup γι΄ αυτή τη μεθόδευση; Δηλαδή υπάρχουν όπως ξέρετε διάφορα σενάρια, είτε ότι θέλουν να αποδυναμώσουν την Κύπρο σαν ένα τραπεζικό κέντρο για την Ανατολική Μεσόγειο, είτε ότι εν πάση περιπτώσει υπάρχει κάποιο παιχνίδι γύρω από τα αποθέματα φυσικού αερίου. Εσείς πιστεύετε ότι υπάρχει κάτι τέτοιο, κάτι βαθύτερο δηλαδή πίσω από αυτή την απόφαση;

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΙΣΣΑΡΙΔΗΣ

Οικονομολόγος-Νομπελίστας

Τελικά δεν μπορεί να μην υπάρχει κάτι τέτοιο, δηλαδή από φύση σαν άνθρωπος πάντα έτσι αμφιβάλω πολύ γι΄ αυτές τις θεωρίες της συνωμοσίας όπως λέγονται, δηλαδή πως κρύβεται πάντα κάτι άλλο από πίσω, αλλά σε αυτή την περίπτωση δεν μπορώ να το καταλάβω και ακούσαμε τόσες πολλές φορές για το ότι θα χτυπηθούν οι Ρώσοι, αυτό είναι που επιδιώκουν, που δεν μπορεί να μην υπάρχει.

                        Μόλις τώρα διάβαζα στο διαδίκτυο άρθρα που έχουν γράψει άνθρωποι οι οποίοι υποστηρίζουν αυτή τη λύση που έχει βρεθεί και λένε "μα οι μόνοι μεγάλοι καταθέτες στην Κύπρο είναι Ρώσοι και αυτοί θα τα πληρώσουν στο τέλος, γι΄ αυτό γιατί να μας ενοχλεί";

                        Μα αυτό δεν ισχύει, δηλαδή ούτε καν τα στοιχεία τους έχουν φροντίσει να μάθουν σωστά, κανένας δεν ξέρει πόσες είναι ακριβώς οι ρωσικές καταθέσεις στην Κύπρο και στο κάτω-κάτω και να είναι για να χτυπήσεις ιδιαίτερα αυτής της εθνικότητας ανθρώπους;

                        Δεν βλέπω κανένα οικονομικό λόγο, δηλαδή δεν βλέπω πως αυτό θα φέρει περισσότερη σταθερότητα στην οικονομία της Κύπρου και πιο συγκεκριμένα στο τραπεζικό σύστημα, γι΄ αυτό πολύ φοβάμαι πως είναι πολιτικοί οι λόγοι κυρίως από τη Γερμανία και μόνο και μόνο το ότι η χώρα που υποστήριξε πιο πολύ αυτή την κίνηση είναι η Φιλανδία καταλαβαίνουμε πως κάτι θα υπάρχει εκεί, γιατί από όλες τις χώρες της Ευρώπης ποιοι είναι αυτοί που πρώτοι-πρώτοι θα γυρίσουν εναντίον των Ρώσων ας πούμε; Αυτοί οι οποίοι υποστηρίζουν τώρα τη Γερμανία.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Υπάρχει όπως ξέρετε μια κριτική στην Κυβέρνηση Αναστασιάδη ότι «δεν υπήρξε αρκετά σκληρή στη διαπραγμάτευση την οποία έκανε στο Eurogroup». Εσείς πιστεύετε υπήρχε άλλος τρόπος να διαπραγματευτεί; Δηλαδή θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει φύγει όπως λένε από τη διαπραγμάτευση, να έχει βάλει κάποιους άλλους όρους; Τι πιστεύετε;

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΙΣΣΑΡΙΔΗΣ

Οικονομολόγος-Νομπελίστας

Μα αυτό είναι το πρόβλημα, εδώ που έχουμε φτάσει δεν μπορούσε να κάνει τίποτα και είναι κάπως άδικο να κατηγορείται η Κυβέρνηση Αναστασιάδη που ανέλαβε στο κάτω-κάτω μόνον πριν δυο εβδομάδες την 1η Μαρτίου.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Τώρα να σας ρωτήσω, μιλάμε λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη ψηφοφορία της Βουλής. Εσείς πιστεύετε αυτό το περίφημο σχέδιο β΄ υπάρχει; Δηλαδή σε περίπτωση που η Κυπριακή Βουλή σήμερα απορρίψει αυτή την πρόταση για το κούρεμα, ποιο είναι το σχέδιο β΄;

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΙΣΣΑΡΙΔΗΣ

Οικονομολόγος-Νομπελίστας

Αυτό είναι το πρόβλημα, δεν υπάρχει σχέδιο β΄ που να βοηθούσε την κυπριακή οικονομία στο πολύ βραχυπρόθεσμο, δηλαδή τώρα.

                        Γιατί όπως καταλαβαίνουμε και πιστεύω σωστά θα είναι τα στοιχεία, αν δεν πάρει το τραπεζικό σύστημα άμεση βοήθεια, κυρίως ρευστότητα από κάπου, θα αναγκαστεί να κλείσει η δεύτερη πιο μεγάλη τράπεζα αυτές τις μέρες, δηλαδή αυτή τη βδομάδα και ίσως και η πιο μεγάλη τράπεζα, η Τράπεζα Κύπρου, η οποία θα είναι καταστροφή για την οικονομία.

Τώρα, μεσοπρόθεσμα και πιο μακροπρόθεσμα, φυσικά θα μπορούσαν να βρεθούν άλλες λύσεις, σχέδια β΄ και γ΄ ακόμα, αλλά τώρα τις επόμενες πέντε-έξι μέρες δεν υπάρχει άλλη λύση, αυτό είναι το πρόβλημα.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Εσείς πιστεύετε ότι οι Γερμανοί για παράδειγμα θεωρούν ότι η Κύπρος είναι συστημικός κίνδυνος κι ότι θα μπορούσε να βυθίσει όλη την Ευρώπη ή όχι; Γιατί περιμέναμε τις αγορές να είναι πολύ πιο αρνητικές αν θέλετε τις τελευταίες μέρες κι έχουν δείξει μια σχετική ψυχραιμία.

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΙΣΣΑΡΙΔΗΣ

Οικονομολόγος-Νομπελίστας

Ναι, αυτό δεν το έχω πολυκαταλάβει.

                        Δηλαδή είναι μεν μια μικρή χώρα, δηλαδή πολύ μικρή στο σύνολο της Ευρωζώνης και λένε εγγυούνται πως δε θα ξαναγίνει κάτι τέτοιο. Αλλά αυτό που φοβάμαι πολύ είναι κάτι που έχω δει κι ένα-δυο άλλους να το λένε, όταν έγινε το κούρεμα ομολόγων στην Ελλάδα λένε όχι αυτό δεν είναι συστεμικό μην ανησυχείτε δε θα ξαναγίνει, υποσχόμαστε πως είναι μια φορά και μόνο.

                        Εντάξει, μετά ερχόμαστε στην Κύπρο, δεν κάνουν το κούρεμα ομολόγων προφανώς επειδή είχαν πει πως δε θα ξαναγίνει ίσως και για άλλους λόγους, κάνουν το κούρεμα καταθέσεων και λένε δε θα ξαναγίνει αυτό μη φοβάστε. Μα εντάξει, δε θα ξαναγίνει το ένα, δε θα ξαναγίνει το άλλο, φαίνεται όμως να έχουν μια ιδιαίτερη ιδιοφυία στο να σκέφτονται κάτι καινούριο, γι΄ αυτό δεν ξέρω τι θα σκεφτούν τώρα όταν θα πάνε στην Ισπανία και την Ιταλία, τι άλλο θα σκεφτούν που θα γίνει μόνο μια φορά.

Δηλαδή είναι πολλά τα πράγματα που θα γίνουν μόνο μια φορά και κάθε φορά το καινούριο πράγμα φαίνεται να είναι χειρότερο από το προηγούμενο, οπότε δεν ξέρω που πάμε. Δηλαδή είμαι πολύ απογοητευμένος με την Ευρωζώνη και τη στάση κυρίως της Γερμανίας που είναι η πιο μεγάλη οικονομία στην Ευρωζώνη.

Δηλαδή για να πούμε και κάτι άλλο, όσο υπήρχε ο Σαρκοζί στην εξουσία στη Γαλλία τουλάχιστον ήταν δύο, ο ένας αντιστάθμιζε τον άλλο, όπου βλέπαμε Μέρκελ βλέπαμε και Σαρκοζί, γινόταν μια συζήτηση. Τώρα λες και έχουν εξαφανιστεί όλοι οι άλλοι εταίροι από την Ευρωζώνη, που είναι η Γαλλία, που είναι ο Ολάντ, που είναι η Ιταλία που είναι χώρα αντίστοιχη σε μέγεθος πάνω-κάτω, που είναι η Ισπανία;

Όλοι καθόμαστε γύρω-γύρω και περιμένουμε να δούμε τι θα κάνει η Γερμανία στο τέλος, τι είναι το επόμενο που θα σκεφτεί.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Τώρα εσείς πιστεύετε ότι υπάρχει ο κίνδυνος εξόδου τις επόμενες μέρες της Κύπρου από το ευρώ και τι επιπτώσεις θα είχε αυτό; Γιατί υπάρχουν πλέον βλέπω διάφοροι στην Κύπρο οι οποίοι αρχίζουν να το συζητούν ανοιχτά.

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΙΣΣΑΡΙΔΗΣ

Οικονομολόγος-Νομπελίστας

Έξοδος τώρα όπως είμαστε θα είναι πάρα πολύ επικίνδυνο, δηλαδή πολύ χειρότερο από αυτό το κούρεμα.

                        Αφού καλμάρουμε ας πούμε από αυτή την κρίση που περνούμε τώρα και γίνει ανακεφαλαιοποίηση και μπούμε σε μια εποχή με ανάκαμψη και το φυσικό αέριο και ίσως το πετρέλαιο θα φέρουν μια ευημερία στον τόπο, τότε δεν αποκλείω να γίνει μια καλή βαθειά συζήτηση πιο ήρεμα στην Κύπρο, παρά το ότι ήμουνα πάντα μεγάλος υποστηρικτής της ευρωπαϊκής ιδέας και της Ευρωζώνης κι έχω μιλήσει και για την Ελλάδα πως καλό θα της κάνει να μείνει μέσα στην Ευρωζώνη, γιατί τώρα όπως βλέπω οι μικρές χώρες δεν είναι ίσοι εταίροι στην Ευρωζώνη.

                        Δηλαδή η όλη ιδέα της Ευρωζώνης είναι πως είμαστε όλοι ίσοι εταίροι, μα οι μικρές χώρες δεν είναι γιατί δεν έχουν τη δύναμη να σταθούν απέναντι στους μεγάλους, γι΄ αυτό όπως είναι τώρα οργανωμένη η Ευρωζώνη δεν βοηθάει τις μικρές χώρες σε μια κρίση και θα πρέπει να μαζέψουμε και τους άλλους μικρούς πιστεύω να κάτσουμε να συζητήσουμε τι γίνεται.

                        Δηλαδή ποιος μπορεί να πει πως κάποτε δε θα έχει προβλήματα η Μάλτα για παράδειγμα ή η Σλοβενία ή μια από αυτές τις χώρες και τότε τι γίνεται κι αυτή είναι μικρή σαν εμάς.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Και τέλος να σας ρωτήσω, εσείς βλέπετε κάποια ειδική σχέση με τη Ρωσία από δω και πέρα; Διότι βεβαίως υπάρχει και το επιχείρημα ότι οι ρωσικές καταθέσεις ότι και να γίνει αργότερα σήμερα στην Κυπριακή Βουλή θα φύγουν, διότι βεβαίως υπάρχει πια ένα κλίμα αστάθειας και υπάρχει πλέον ένα ρίσκο. Αυτό πως αλλάζει την Κύπρο, αν το θεωρείτε κι εσείς δεδομένο ότι θα φύγουν κάποια στιγμή κι επίσης πως βλέπετε τη σχέση σας με τη Ρωσία.

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΙΣΣΑΡΙΔΗΣ

Οικονομολόγος-Νομπελίστας

Η σχέση με τη Ρωσία είναι πολύ πιο περίπλοκη, δηλαδή οι Ρώσοι έχουν μεν μερικές καταθέσεις στην Κύπρο, αλλά ακόμα πιο σημαντική είναι αυτή η σχέση που έχουμε με επενδύσεις στη Ρωσία που δε γίνεται από καταθέσεις που υπάρχουν στην Κύπρο.

                        Δηλαδή ρωσικά λεφτά τα οποία έρχονται από διάφορες πηγές σε κυπριακές τράπεζες, έχουμε πολύ καλή φορολογία και εταιρικό φόρο, έχουμε μία πολύ καλή συμφωνία διπλής φορολογίας με τη Ρωσία που βοηθάει Ρώσους επιχειρηματίας να κάνουν τις επενδύσεις τους από Κύπρο. Ο τουρισμός προς την Κύπρο ανεβαίνει συνέχεια, έχουμε ρωσικές τράπεζες οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, έχουμε πολλούς που έχουν εγκατασταθεί στη Λεμεσό. Δηλαδή δεν βλέπω να φεύγουν από την Κύπρο αμέσως αυτά όλα εξαιτίας αυτού που έχει γίνει τώρα στις καταθέσεις.

Αυτό που μπορούμε να πούμε, που το βλέπουμε μάλλον να γίνεται, είναι οι μεγάλες καταθέσεις που είναι εκεί ίσως για τα υψηλά επιτόκια ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο ίσως φύγουν οπωσδήποτε, αυτές τις μέρες τουλάχιστον θα φύγουν τώρα και μπορεί να ξανάρθουν στο μέλλον.

Ξέρουμε πως οι Ρώσοι ενδιαφέρονται πολύ για να λάβουν μέρος στην εκμετάλλευση του φυσικού αερίου σε τρία με πέντε χρόνια, γι΄ αυτό βλέπω τη σχέση να συνεχίζεται, ίσως όχι με τον ίδιο τρόπο που είχαμε ως τώρα, αλλά οπωσδήποτε δε βλέπω τη Ρωσία να τα παίρνει όλα και να φεύγει από την Κύπρο.

Ο Κύπριος νομπελίστας Οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στον Αλέξη Παπαχελά από το Πεκίνο όπου βρίσκεται για τις κρίσιμες ώρες που περνά η Λευκωσία. Στην αποκληστική συνέντευξή του στους Νέους Φακέλους ο καθηγήτής που κατέχει την Έδρα Norman Sosnow στα Οικονομικά στο London School of Economics αποκαλύπτει στον Αλέξη Παπαχελά την απογοήτευσή του και δηλώνει πως η Λευκωσία δεν έχει σχέδιο Β.