Το μυστήριο της χρεοκοπίας της Αργεντινής - Α μέρος

Αργεντινή. Μια χώρα 12.000 χιλιόμετρα μακριά

Στη δίνη μιας κρίσης που βρίσκεται τόσο κοντά.

Έχουμε πολλά κοινά στοιχεία, όταν βλέπω τι συμβαίνει 

στην Ελλάδα, λεω αυτό το έχω ξαναδεί.

 Μια χώρα που δεν ξεχνάνε ούτε οι πολιτικοί   

Λιάνα Κανέλλη

Θα γίνετε Αργεντινή, όχι να μην γίνουμε Αργεντινή, μακάρι να γίνουμε Αργεντινή, μη σώστε και γίνετε Αργεντινή, τι θα πάθετε άμα γίνετε Αργεντινή?

   Άδωνις Γεωργίαδης

Ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να γίνουμε Αργεντινή.

 Γιάννης Μηλιος

Κάνετε λάθος.

  Άδωνις Γεωργίαδης

Αλλά να πω και κάτι άλλο σε αυτό που είπατε.

 Γιάννης Μήλιος

 Η Αργεντινή της ανάκαμψης.

Αλλά ούτε ΚΑΙ οι πολίτες. 

Αγανακτισμένοι να λένε πως θα φύγουν όλοι με ελικόπτερο όπως στην Αργεντινή

ΟΙ ΝΕΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ ταξίδεψαν μέχρι την μακρινή Αργεντινή. Πήγαν εκεί που λάμπει ο πλούτος της......

Η Αργεντινή έχει το τρίτο μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου

στον κόσμο, μετά την Αμερική και την Κίνα..

 αλλά και εκεί που κρύβεται η φτώχεια της....

 Ciudad Oculta

Υπάρχουν άνθρωποι στην Αργεντινή, που δεν έχουν να φάνε.

 και αναζήτησαν την πραγματική ιστορία πίσω από δραματικές στιγμές...

Ποτέ δεν ήθελα να συμβεί αυτό, που συνέβη..

 κρίσιμες αποφάσεις...

Κοιτάω τα μέτρα και είπα εντάξει, θα τα κάνουμε.

 και μία οικονομία που βγήκε εκτός ελέγχου.

 Μια χώρα με μεγάλα οικονομικά προβλήματα στο παρελθόν

 Ντομίνγκο Καβάλο

Υπουργός Οικονομικών Αργεντινής

Ο πληθωρισμός ήταν  11.000 %.

 Που προσπάθησε να τα λύσει με τρόπο που θύμιζε τον δικό μας

 Ντομίνγκο Καβάλο

Υπουργός Οικονομικών Αργεντινής

Κοιτάξτε, θα μπορείτε να χρησιμοποιείτε το δολάριο ή το νέο πέσο, το πέσο, που θα αξίζει όσο ένα δολάριο.

 Και έζησε ένα πάρτι παρόμοιο με το δικό μας...

 Ντομίνγκο Καβάλο

Υπουργός Οικονομικών Αργεντινής

Ξεφορτωθήκαμε τον πληθωρισμό και η κυβέρνηση είχε μεγάλη 

πολιτική απήχηση. Ξέρετε, οι άνθρωποι ήταν πολύ πολύ χαρούμενοι.

 Μια οικονομία όμως που βρήκε μπροστά της μια εξίσου ανώμαλη προσγείωση...

 Κιγκελ-

Δεν μπορούσαμε να τυπώσουμε δολάρια, όπως και η Ελλάδα δεν μπορεί

να τυπώσει Ευρώ.

 Απόψε και στο επόμενο επεισόδιο της σειράς, μέσα από ένα μεγάλο οδοιπορικό στην άλλη άκρη του κόσμου , ΟΙ ΝΕΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ ρίχνουν φως στους πρωταγωνιστές των γεγονότων που μισήθηκαν και που λατρεύτηκαν από την κρίση στην τραγωδία  και σήμερα  λύνουν το μυστήριο της χρεοκοπίας της Αργεντινής.

Αργεντινοί

Ζήτω το Σύνταγμα! Ζήτω το Σύνταγμα!

 1991. Ο Ντομίνγκο καβάλο, αναλαμβάνει υπουργός οικονομικών της Αργεντινής στην κυβέρνηση Μένεμ.  Την ημέρα της ορκωμοσίας του,  το χρηματιστήριο της χώρας ανεβαίνει 30%.

Οι αγορές καλωσορίζουν με τους πιο θετικούς οιωνούς τον γνωστό για τις μη συμβατικές του απόψεις πρώην πρόεδρο της κεντρικής τράπεζας στη θέση του υπουργού Οικονομικών. O ενθουσιασμός τους μεταφράζεται και σαν ελπίδα ότι ο Καβάλο θα πάρει στις αρχές της δεκαετίας του 90 τις αποφάσεις που θα λύσουν το μεγαλύτερο πρόβλημα της Αργεντινής εκείνη την στιγμή: τον εκτός ελέγχου πληθωρισμό της.

 Ντομίνγκο Καβάλο

Υπουργός Οικονομικών Αργεντινής

Οι άνθρωποι έλεγαν, όταν πας σε ένα μπαρ και παραγγείλεις μία μπύραείναι καλύτερο να την πληρώσεις πριν την πιείς γιατί άμα την πλήρωνες μετά η τιμή της θα ήταν υψηλότερη.

 Όμως ο νέος υπουργός, και ένα από τα πιο μοιραία πρόσωπα στην κρίση της Αργεντινής που θα ακολουθήσει, είχε το δικό του ριζοσπαστικό σχέδιο.

Ντομίνγκο Καβάλο

Υπουργός Οικονομικών Αργεντινής

Ο μόνος τρόπος σε μία χώρα που είχε για 45 χρόνια υψηλό πληθωρισμό ήταν να δώσουμε στους ανθρώπους της την δυνατότητα να χρησιμοποιούν ένα ξένο νόμισμα,  ένα νόμισμα στο οποίο ήταν συνηθισμένοι, το δολάριο. Γιατί το δολάριο προστάτευε τις καταθέσεις τους.

 Με ένα νόμο εξπρές, που περνά από το Κονγρέσο ο Καβάλο, δίνει στην κεντρική τράπεζα της χώρας τη δυνατότητα να ανταλλάσσει το μέχρι τότε νόμισμα της Αργεντινής το πέσο με δολάρια, σε ισοτιμία 1 προς 1. Το σκεπτικό του νόμου της μετατρεψιμότητας, όπως έμεινε γνωστός, ήταν απλό: η Αργεντινή αποκτούσε πια ένα ισχυρό νόμισμα – το δολάριο - και η κεντρική της τράπεζα έχανε την ιδιότητα να τυπώνει χρήματα για να καλύπτει τα κενά της οικονομίας εξαφανίζοντας έτσι τον πληθωρισμό. Ότι δηλαδή θα κάνει κάποια χρόνια αργότερα και η Ελλάδα με το Ευρώ.

Ντομίνγκο Καβάλο

Υπουργός Οικονομικών Αργεντινής

Επειδή εφαρμόσαμε τον νόμο ξεφορτωθήκαμε τον πληθωρισμό και η κυβέρνηση  είχε μεγάλη πολιτική απήχηση. Ξέρετε, οι άνθρωποι ήταν πολύ πολύ χαρούμενοι.

 1998. Η Αργεντινή βρίσκεται ήδη εφτά χρόνια στο σύστημα μετατρεψιμότητας Τα συστατικά για την επιτυχία του συστήματος είναι απλά- μία στενή δημοσιονομική πολιτική αλλά και λίγο ούριος άνεμος από τις διεθνείς οικονομίες …

Τα ταμεία της χώρας είναι γεμάτα, η ανάπτυξη καλπάζει ενώ ο πληθωρισμός με αυτό το σύστημα σχεδόν εκμηδενίζεται.. Η τύχη είναι με το μέρος των Αργεντίνων.

 Όμως, εκείνη την χρονιά η παγκόσμια οικονομική σκακιέρα αλλάζει απότομα. Η Ρωσία προσφεύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και όλοι ανησυχούν. Ταυτόχρονα ο βασικός προορισμός για τις εξαγωγές της Αργεντινής, η γειτονική Βραζιλία έχει μόλις προβεί σε μια  μεγάλου μεγέθους υποτίμηση του νομίσματός της. Σε μία εποχή που οι υποτιμήσεις στις γύρω οικονομίες συμβαίνουν η μία μετά την άλλη, η Αργεντινή έχει πια ένα πολύ ακριβό νόμισμα, το δολάριο. Τα πρώτα μεγάλα σύννεφα στον μέχρι τότε καθαρό ουρανό της οικονομίας της χώρας αρχίζουν σιγά σιγά να εμφανίζονται ενώ οι γνώριμοι για τα τελευταία χρόνια ρυθμοί ανάπτυξης της Αργεντινής αρχίζουν να πέφτουν.

 Ντάνιελ Μαρξ

Υφυπουργός  Οικονομικών Αργεντινής 1999-2001

Είχαμε μία πτώση στις τιμές των βασικών προϊόντων ( που εξάγει η Αργεντινή) και μία αναστροφή της κατάστασης στις ΗΠΑ το ΄98. Ένας συνδυασμός που ήταν σημαντικός γιατί η Αργεντινή ήταν συνδεδεμένη με τις ΗΠΑ καθώς  είχαν το ίδιο νόμισμα.

 Ο Ντάνιελ Μαρξ αναλαμβάνει υφυπουργός οικονομικών της Αργεντινής εκείνη ακριβώς την εποχή. Πρώην τραπεζίτης που έχει την φήμη ενός από τους πιο ικανούς οικονομολόγους σε θέματα χάραξης πολιτικής αναλαμβάνει στην ευθύνη του τα θέματα δανεισμού της χώρας. Έτσι είναι και από τους πρώτους που αντιλαμβάνεται ότι ένα δολάριο που όλο δυνάμωνε σε ένα διεθνές οικονομικό περιβάλλον που αλλάζει θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην οικονομία της Αργεντινής.

 Ντάνιελ Μαρξ

Υφυπουργός  Οικονομικών Αργεντινής 1999-2001

Η Αργεντινή το ‘98 είχε υποστεί όλα αυτά τα εξωτερικά σοκ και συγχρόνως πτώση στην παραγωγή της ενώ οι ΗΠΑ είχαν μία οικονομία και ένα δολάριο που δυνάμωναν και μία άνοδο στην παραγωγή της. Οπότε από  την πλευρά της ανταγωνιστικότητας υπήρχε μεγάλη απόκλιση.

 Για κακή τύχη των Αργεντίνων εκείνη την εποχή η κυβέρνηση Μένεμ αρχίζει να προετοιμάζεται για τις εκλογές του 99. Και όπως συμβαίνει και στην Ελλάδα ακριβώς πριν την κρίση, η κυβέρνηση Μένεμ ξοδεύει και ξοδεύει απροκάλυπτα. Με τον Καβάλο να έχει ήδη αποχωρήσει από το υπουργείο οικονομικών, μόνο την τελευταία χρονιά πριν από τις εκλογές οι δαπάνες αυξάνονται κατά 45%.

 Ντομίνγκο Καβάλο

Υπουργός Οικονομικών Αργεντινής

Επειδή ο Μένεμ ήθελε να κερδίσει μεγαλύτερη υποστήριξη, βοήθησε τους περιφερειάρχες άλλων κομμάτων που δεν είχαν περιφερειακές τράπεζες, να πάρουν δάνεια από ιδιωτικές τράπεζες για να χρηματοδοτήσουν τις δαπάνες τους. Για αυτό από το ‘97 μέχρι το ‘99 υπήρχε μία αύξηση των περιφερειακών δαπανών και σημαντικά ελλείμματα από τις περιφέρειες.

Η κυβέρνηση της Αργεντινής ολοκληρώνει απόψε εφτά ιδιωτικοποιήσεις…

Την ίδια στιγμή, τα έσοδα που έχουν αποκτηθεί από την ιδιωτικοποίηση των Αργεντίνικων Αερογραμμών, της εταιρίας τηλεφωνίας, της εταιρίας πετρελαίου και άλλων δημόσιων υπηρεσιών που έχει κάνει στα προηγούμενα χρόνια η κυβέρνηση Μένεμ, έχουν εξανεμιστεί. Αντί να μπουν στην οικονομία χρησιμοποιούνται για να κλείσουν τις τρύπες που εμφανίζονται στον προϋπολογισμό της χώρας από τις παροχές ενώ την ίδια στιγμή το χρέος μεγαλώνει. Και σα να μην φτάνουν όλα αυτά, το κοκτέιλ της οικονομίας της Αργεντινής συμπληρώνεται και με το τελικό εκρηκτικό συστατικό: Στατιστικά στοιχειά που θυμίζουν έντονα Greek Statistics.

 Ντάνιελ Μαρξ

Υφυπουργός  Οικονομικών Αργεντινής 1999-2001

Αυτό που έγινε μεταξύ του ‘98 και ‘99 ήταν ότι η κυβέρνηση άρχισε να κάνει δημιουργική λογιστική και έντονες παρεμβάσεις στα δημοσιονομικά.

Δηλαδή;

Δηλαδή πουλούσαν δημόσια περιουσία  την οποία την υπολόγιζαν σαν κανονικά έσοδα και όχι  για να μειώσουν το χρέος.

 Εκ των υστέρων δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι τότε, όταν ακόμα η οικονομία δεν είχε βρεθεί στον κυκλώνα της κρίσης, θα ήταν η κατάλληλη στιγμή για την Αργεντινή να εγκαταλείψει το σύστημα της μετατρεψιμότητας του 1 δολαρίου ίσο με ένα πέσο και  να ξεφορτωθεί τους περιορισμούς που αυτό το σύστημα υπαγόρευε. Επιστρέφοντας στο πέσο η Αργεντινή θα γλίτωνε λένε από ένα δολάριο που γινόταν όλο και πιο ισχυρό εξαναγκάζοντας τους Αργεντίνους σε μία όλο και πιο σφιχτή δημοσιονομική πολιτική.

 Ο Alfonso Πρατ Γκαυ οικονομολόγος, σημερινό μέλος του κογκρέσου της Αργεντινής και πρώην Διοικητής της τράπεζας της χώρας, στέκεται κριτικά απέναντι στο σύστημα μετατρεψιμότητας του Καβάλο το όποιο και θεωρεί σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνο για τα γεγονότα που ακολούθησαν στην Αργεντινή.

 Alfonso Prat Gay

Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας

Αργεντινής 2002-2004

Όλο το οικονομικό πρόγραμμα της δεκαετίας του ‘90 ήταν βασισμένο στην ιδέα ότι ένα πέσο  θα είχε την ίδια αξία με ένα δολάριο για πάντα. Και όταν αυτό ξεκίνησε  να μην είναι βιώσιμο, μετά κάθε πολιτική απόφαση που παίρνανε απλά αγόραζε χρόνο για να μην καταλάβουν οι άνθρωποι ότι αυτή η πολιτική ήταν βασικά λανθασμένη και ψεύτικη.

 Όμως ο Μάριο Μπλέχερ ένας από τους πιο γνωστούς οικονομολόγους της Αργεντινής με προϋπηρεσία στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και εξειδίκευση σε συναλλαγματικές και δημοσιονομικές πολιτικές έχει αντίθετη άποψη. Ως ο άνθρωπος που βρέθηκε στα χρόνια της κρίσης της χώρας στο τιμόνι της κεντρικής τράπεζας αντικρούει αυτούς που ζητούσαν ήδη από τότε την έξοδο από το δολάριο μόνο και μόνο για να μπορούν να εφαρμόσουν μια πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική.  

Μάριο Μπλέχερ

Υποδιοικητής Κεντρικής

Τράπεζας Αργεντινής 2001

Αυτή η δήλωση μου θυμίζει αυτούς που λένε ότι η καλύτερη στιγμή για να χωρίσει κανείς τον ή την σύζυγο είναι όταν η σχέση πάει πολύ καλά. Γιατί τότε δεν χρειάζεσαι δικηγόρους, δεν τσακώνεσαι, μπορείς να κάνεις μία ωραία συμφωνία. Αυτό είναι γελοίο, ποιος το κάνει αυτό; Οπότε όταν η μετατρεψιμότητα πήγαινε καλά δεν ήταν η ώρα να την εγκαταλείψουμε γιατί κανένας δεν θα το υποστήριζε.

 Εκ των υστέρων για τον μεγάλο ρόλο της μετατρεψιμότητας και της προσκόλλησης στο δολάριο στην κρίση της αργεντινής συμφωνεί και ο Τόμας Ραιχμαν, ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην χώρα για περισσότερο από  5 χρόνια. Ο Ραιχμαν, ο αντίστοιχος Τόμσεν για την κρίση της Αργεντινής αναγνωρίζει ότι το Ταμείο δεν βρήκε ποτέ την κατάλληλη στιγμή να πει στην Αργεντινή να βγει από το δολάριο πριν από την κρίση, αλλά από την άλλη ξεκαθαρίζει ότι κάτι τέτοιο δεν θα ίσχυε και στην περίπτωση της Ελλάδας με το Ευρώ καθώς εκεί υπάρχει μια εντελώς διαφορετική σχέση.

Τόμας Ραίχμαν

Εκπρόσωπος ΔΝΤ στην

Αργεντινή 1995-2001

Ποτέ δεν βρέθηκε κατάλληλη στιγμή για να το πούμε. Αργότερα, στα τέλη της δεκαετίας του ’90, μεγάλωνε η ανησυχία και εμείς στο Ταμείο αναζητούσαμε στρατηγικές εξόδου πολύ σιγά, πολύ μυστικά. Παρόλα αυτά το πρόβλημα ήταν ότι μέχρι τότε η οικονομία βασιζόταν κατά πολύ στο δολάριο και μην ξεχνάμε ότι η Αργεντινή δεν ήταν σε μία νομισματική Ένωση αλλά σε μία κλειδωμένη ισοτιμία..  

 1999 οι εκλογές προκηρύσσονται ενώ η οικονομία της χώρας διανύει την πρώτη χρονιά ύφεσης. Οι βασικοί υποψήφιοι: ο Κάρλος Μένεμ,  πρόεδρος της Αργεντινής για τα τελευταία 10 χρόνια και  ο Φερνάντο ντε Λα Ρούα που κατεβαίνει στις εκλογές με μία σοσιαλδημοκρατική ομάδα συνεργασίας. Το σύνθημα του-  το πάρτι των ετών του Μένεμ τελείωσε- έχει μεγάλη απήχηση. Το  υπερβολικό lifestyle του προέδρου των τελευταίων 10 ετών της Αργεντινής είχε κουράσει. Αντιθέτως ο Ντε Λα Ρούα είναι ένας πολιτικός μετρημένος, παλιάς κοπής που πολλοί τον κατηγορούν τις ημέρες των εκλογών ότι είναι..... ακόμη και ....βαρετός.

 Αυτό είναι που θα κάνω.

Φερνάντο Ντε λα Ρούα

Πρόεδρος Αργεντινής

1999-2001

Λένε ότι είμαι βαρετός, βαρετός…Επειδή δεν οδηγώ Ferrari, επειδή δεν διασκεδάζω εκεί που έχει φτώχεια, δεν θέλω ένα πληθυσμό που υποφέρει ανάμεσα στους λίγους που διασκεδάζουν, θέλω μία χαρούμενη χώρα έναν λαό ευτυχισμένο.

Και οι δύο όμως υποψήφιοι πάρα τις διαφορές τους υπόσχονται να συνεχίσουν να κρατούν την οικονομία της Αργεντινής μέσα στο δολάριο. Στις 24 Οκτωβρίου του 1999 ο  Ντε λα Ρούα κερδίζει τις εκλογές και γίνεται πρόεδρος της Αργεντινής. Ο ιστορικός πολιτικός που δίνει σπάνια συνεντεύξεις μας δέχτηκε στο γραφείο του σε ένα προάστιο του Μπουένος Αϊρες.  Εκεί μας εξήγησε πως η κυβέρνηση συνεργασίας, της οποίας ηγήθηκε το 99, είχε προτεραιότητα την τόνωση της οικονομίας και το συμμάζεμα των δαπανών της κρατικής σπατάλης των προηγούμενων ετών.

Φερνάντο Ντε λα Ρούα

Πρόεδρος Αργεντινής

1999-2001

Τα προβλήματα όταν αναλάβαμε την χώρα ήταν η ανεργία, η ύφεση, διότι εκείνη η ψευδαίσθηση της δεκαετίας του ‘90, έδειχνε πλέον τις αδυναμίες της, Ήταν άσχημα και για αυτό κέρδισε τις εκλογές η συμμαχία και εκλέχτηκα πρόεδρος. Για να αλλάξω τα πράγματα και αρχίσαμε να τα αλλάζουμε

 Δημοσιογράφος

Μερικοί οικονομολόγοι εκείνη την εποχή έλεγαν ότι η Αργεντίνικη οικονομία ήταν σαν μία βόμβα μολότοφ. Έτσι νιώθατε και εσείς;

Φερνάντο Ντε λα Ρούα

Πρόεδρος Αργεντινής

1999-2001

Περισσότερο και από μία βόμβα Μολότοφ, αυτό που παραλάβαμε ήταν μία αναμμένη βόμβα. Μια κατάσταση απίστευτα δύσκολη με πολύ υψηλό έλλειμμα, ύφεση,   πάγωμα της παγκόσμιας οικονομίας. Μια κοινωνία με πολλές ανάγκες και μεγάλα κοινωνικά προβλήματα.

 Για να μην σκάσει αυτή η βόμβα στα χέρια του όπως υποστηρίζει ο Ντε Λα Ρούα παίρνει σχεδόν αμέσως μετά την εκλογή του μία σειρά μέτρων. Προσπαθεί να καταπολεμήσει την φοροδιαφυγή, αυξάνει τους φόρους στην μεσαία τάξη, μειώνει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων κατά 15% και αποπειράται να συμμαζέψει τις κρατικές σπατάλες των προηγούμενων ετών. Oπως έγινε και στην Ελλάδα χρόνια αργότερα οι περικοπές δεν έχουν καμία απήχηση.

 Ντομίνγκο Καβάλο

Υπουργός Οικονομικών Αργεντινής 2001

Όταν αναλαμβάνεις μετά από μία κυβέρνηση που έχει ξοδέψει τόσα πολλά και προσπαθείς να περιορίσεις τις δαπάνες σίγουρα θα έχεις απεργίες από τους δημόσιους υπαλλήλους, θα έχεις αντιπολίτευση από ανθρώπους που χάνουν προνόμια που είχαν μέχρι τότε. Οπότε ξόδεψε το πολιτικό του κεφάλαιο.

Και το κεφάλαιο αυτό που ξοδεύτηκε νωρίς θα αποδεικνυόταν κάτι παραπάνω από χρήσιμο για τον Ντε Λα Ρούα, τον πρόεδρο μιας κυβέρνησης συνεργασίας με πολιτικομως ﷽﷽﷽﷽﷽﷽ τον Καβμτή την φορά. αραμύς από διαφορετικούς χώρους.

Alfonso Prat Gay

Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας

Αργεντινής 2002-2004

Νομίζω το βασικό πρόβλημα ήταν ότι η κυβέρνηση συμμαχίας δεν ήταν αρκετά ισχυρή. Ήταν βασισμένη σε ένα από τα παραδοσιακά κόμματα, το ριζοσπαστικό, ενώ το άλλο μέρος της συμμαχίας ήταν κομμάτι του περονιστικού κόμματος. Οπότε αυτά τα δύο κόμματα δεν είχαν πολλά κοινά, συμμάχήσαν μόνο για να κερδίσουν τις εκλογές. Δεν υπήρχε δυνατό πρόγραμμα για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα εκτός από την άποψη ότι θα παραμείνουμε στο δολάριο, αυτή ήταν η υπόσχεση και αυτό δεν ήταν αρκετό.

 2000. Μόλις ένα χρόνο στην εξουσία η κυβέρνηση Ντε λα Ρούα , και η οικονομία μπαίνει σε ύφεση για δεύτερη χρονιά. Στο εσωτερικό της χώρας η κυβέρνηση συνεργασίας αρχίζει να εμφανίζει τις πρώτες ρωγμές στην συνοχή της ειδικά μετά την παραίτηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης υπό το βάρος κατηγοριών για δωροδοκία...

Σας παρουσιάζω την παραίτηση μου από την θέση του αντιπροέδρου της χώρας για να μην βλάψω τον πρόεδρο…

 Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση Nτε λα Rούα κρέμεται από μία κλωστή.

 Μάριο Μπλέχερ

Υποδιοικητής Κεντρικής

Τράπεζας Αργεντινής 2001

Δεν ήταν ισχυρή κυβέρνηση. Ο Πρόεδρος δεν ήταν ισχυρός και η κυβέρνηση ήταν αδύναμη και είχε ισχυρή αντιπολίτευση.

 Η είσπραξη των φόρων δεν φέρνει τα αναμενόμενα αποτελέσματα ενώ οι αγορές έχουν αρχίσει να βλέπουν την οικονομία της με μισό μάτι διπλασιάζοντας μέσα σε ένα χρόνο το κόστος δανεισμού της Αργεντινής. Τα επίπεδα των spread βρίσκονται εκείνη την στιγμή στην Αργεντινή πολύ υψηλότερα από τα αντίστοιχα Ελληνικά τις ημέρες που στην Αθήνα υπογραφόταν το Μνημόνιο. Τότε είναι που ο Ντε λα Ρούα καταλαβαίνει ότι για να επαναφέρει την οικονομία πρέπει να βρει βοήθεια από έξω...

Φερνάντο Ντε λα Ρούα

Πρόεδρος Αργεντινής

1999-2001

Γι’ αυτόν τον λόγο δουλέψαμε εντατικά, κάναμε πολλά και έπρεπε να υποστηριχτούμε από την διεθνή κοινότητα  διότι αυτό που έφταιγε ήταν η παγκοσμιοποιημένη οικονομία. Έτσι λοιπόν η βοήθεια από τους διεθνείς πιστωτικούς οργανισμούς  που η χώρα είχε δικαίωμα σαν μέλος τους ιδιαίτερα από το ΔΝΤ, ήταν αναγκαία.   

Οι προσπάθειες αποδίδουν και στο τέλος του 2000 η Αργεντινή καταφέρνει και παίρνει ένα δάνειο  40 δισεκατομμύρια δολάρια από το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα, και την Ισπανία. Το δάνειο αυτό θα ονομαστεί «πανοπλία» γιατί όπως μία πανοπλία έτσι και αυτό ελπίζουν ότι θα θωρακίσει την αργεντίνικη οικονομία.

Αγαπητοί  Αργεντίνοι οι προσπάθειες αυτής της χρονιάς δίνουν τους καρπούς τους τώρα. Ανακοινώνω την «διεθνή πανοπλία» που μας βγάζει από τον κίνδυνο και δημιουργεί μία μοναδική πλατφόρμα για την ανάπτυξη.

Μέσα στην άνοιξη του 2001 σε μία προσπάθεια να μειωθούν ακόμη περισσότερο οι κρατικές δαπάνες ο τότε υπουργός οικονομίας ανακοινώνει νέα μέτρα τα οποία και τον οδηγούν σε παραίτηση. Ο επόμενος υπουργός αναγγέλλει περικοπές στην παιδεία σε μία προσπάθεια να περιορίσει περισσότερο τις κρατικές δαπάνες και…αντέχει στη θέση του λιγότερο από έναν μήνα.

Μάριο Μπλέχερ

Υποδιοικητής Κεντρικής

Τράπεζας Αργεντινής 2001

Προσπάθησε να μειώσει το έλλειμμα με έναν πολύ οργανωμένο τρόπο και τον πετάξανε έξω, γιατί υπήρχε μεγάλη αντίδραση στη μείωση του ελλείματος.

Ο Καβάλο, αρχιτέκτονας του οικονομικού θαύματος της δεκαετίας του ’90 και πατέρας του συστήματος που έβαλε την Αργεντίνικη οικονομία στο δολάριο καλείται από τον Ντε λα Ρούα για να σώσει για δεύτερη φορά την οικονομία της χώρας. Πολλοί τον βλέπουν σαν μεσσία και ο Πρόεδρος Ντε Λα Ρούα σαν την  τελευταία σανίδα σωτηρίας του καθώς όλες οι μέχρι τότε προσπάθειες του έχουν πέσει στο κενό.

Φερνάντο Ντε λα Ρούα

Πρόεδρος Αργεντινής

1999-2001

Ο κόσμος ζητούσε τον οικονομολόγο που την δεκαετία του ‘90 είχε σώσει την χώρα από τον υπερπληθωρισμό.

Ντάνιελ Μαρξ

Υφυπουργός  Οικονομικών Αργεντινής 1999-2001

Ο πρόεδρος εκείνη την στιγμή πίστευε ότι  ο Καβάλο θα  έλυνε το πρόβλημα της Αργεντινής και τουλάχιστον στην αρχή τον υποστήριξε τυφλά.

Ντομίνγκο Καβάλο

Υπουργός Οικονομικών Αργεντινής 2001

Ήμουν μάλλον ο πιο δημοφιλής άνθρωπος στην χώρα εκείνη την στιγμή..

Ο Καβάλο ξέρει ότι το έλλειμμα της χώρας έχει δημιουργηθεί από τις περιφέρειες και ξεκινάει το συμμάζεμα από εκεί. Στην Αργεντινή κάθε περιφέρεια έχει και την δική της κυβέρνηση, η οποία είναι  πανίσχυρη και ασκεί μεγάλη επιρροή  στην κεντρική κυβέρνηση. Έτσι ο οποιοσδήποτε περιορισμός στα οικονομικά τους  δημιουργεί αυτόματα και εντάσεις. 

Ντομίνγκο Καβάλο

Υπουργός Οικονομικών Αργεντινής 2001

Άρχισα να βάζω φρένο στο υπερβολικό ξόδεμα των περιφερειών αλλά οι περιφερειάρχες που είχαν πάρει χρηματοδότηση από την εθνική τράπεζα διαμαρτύρονταν ότι προσπαθούσα να επιτεθώ στις περιφέρειες και αυτό δημιούργησε  προβλήματα το 2001 στη δημοσιονομική προσαρμογή στους τομείς που η κυβέρνηση είχε ξοδέψει πάρα πολλά. 

 Από την πλευρά τους οι πιο ισχυροί περιφερειάρχες της Αργεντινής ανήκουν εκείνη την εποχή στην αντιπολίτευση και ξέρουν ότι οποιαδήποτε περικοπή δουλεύει υπέρ τους, φέρνοντας την αντίστοιχη αναταραχή στους πολίτες αλλά και την πολυπόθητη εξουσία ένα βήμα ακόμη πιο κοντά τους. Άλλωστε λίγους μήνες αργότερα ο περιφερειάρχης του Μπουένος Άιρες θα παίξει μεγάλο ρόλο στο χάος που θα οδηγήσει σε παραίτηση τον Ντε λα Ρούα …

Ο Καβάλο από την πλευρά του ξέρει ότι οι περικοπές στις περιφέρειες απλά αγγίζουν το πρόβλημα αλλά δεν δίνουν οριστική λύση. Έτσι ξεκινάει και μία σειρά από κινήσεις  που θα βοηθούσαν το πλοίο της οικονομίας, που τότε πια βρίσκεται με σπασμένο κατάρτι στη δίνη μιας καταιγίδας που ήδη έχει ξεσπάσει, να αντέξει τουλάχιστον μέχρι το πρώτο λιμάνι. Πρώτο βήμα, το megaswap, η ανταλλαγή δηλαδή κρατικών ομολόγων με άλλα που λήγουν αργότερα. Οι αγορές με αυτό το βήμα μένουν μάλλον αδιάφορες.

Καλοκαίρι 2001. Με  το κόστος δανεισμού στα ύψη, ο Καβάλο ανακοινώνει μία άλλη πολιτική, σκληρότερη από αυτή που του ζητούσε μέχρι τότε ακόμη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μία πολιτική ανάγκης, αυτή του μηδενικού ελλείμματος. Με άδεια ταμεία και ανύπαρκτες δυνατότητες δανεισμού από τις αγορές, αποφασίζει να μην ξοδεύει παραπάνω από αυτά που βγάζει. Όμως για να το καταφέρει αυτό ανακοινώνει περικοπές 13% σε μισθούς και συντάξεις.  

 Τόμας Ραίχμαν

Εκπρόσωπος ΔΝΤ στην

Αργεντινή 1995-2001

Του ευχηθήκαμε καλή τύχη. Ήταν πολύ δύσκολο σε εκείνο το σημείο, νομίζω ήταν Ιούνιος-Ιούλιος του 2001, να πάει από τη μία ημέρα στην άλλη σε μηδενικό έλλειμμα. Θα ήταν τέλειο αν τα κατάφερνε, αλλά ήταν αδύνατον.

 Alfonso Prat Gay

Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας

Αργεντινής 2002-2004

Όπως και με άλλες αποφάσεις ο νόμος του μηδενικού ελλείμματος έγινε για το τίποτα, γιατί υπήρχε ένα τεράστιο έλλειμμα εκείνη την εποχή. Δεν μπορείς να αναποδογυρίζεις του νόμους τους οικονομίας απλά γράφοντας ένα νόμο.

Οι αγορές συμφωνούν και κρίνουν αυτή την κίνηση αργοπορημένη από τη μία και άστοχη από την άλλη σε μία οικονομία που βρίσκεται ήδη σε ύφεση. Οι συζητήσεις για απαγκίστρωση από το δολάριο και επιστροφή στο πέσο φτάνουν τώρα ακόμη και στο τραπέζι των συνεδριάσεων του υπουργείο οικονομικών της Αργεντινής .

Ντάνιελ Μαρξ

Υφυπουργός  Οικονομικών Αργεντινής 1999-2001

Ήταν πριν από τον Αύγουστο που εγώ προσωπικά ένιωσα ότι η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι. Η Αργεντινή τότε έπρεπε να πάρει την απόφαση ανάμεσα στην υποτίμηση του νομίσματος ή και στη χρεοκοπία. Ήταν ή ένα από τα δύο ή και τα δύο. Έτσι ξεκίνησα με μία μικρή ομάδα να κάνουμε ασκήσεις για το τι σήμαινε κάθε απόφαση. Δεν είχαμε την ευκαιρία να το συζητήσουμε σχεδόν με κανέναν μέσα στην κυβέρνηση.  

Μέσα στον Αύγουστο του 2001 και ενώ τα κορυφαία στελέχη  του Διεθνούς νομισματικού ταμείου βρίσκονται σε διακοπές αναγκάζονται να επιστρέψουν  εκτάκτως στη Ουάσιγκτον για να συζητήσουν για άλλη μία φορά την κατάσταση στην Αργεντινή. Ένα μήνα μετά την ανακοίνωσή του  μηδενικού ελλείμματος η εφαρμογή του κρίνεται αδύνατη. Τα μέλη του ΔΝΤ αρχίζουν να συζητάνε την πιθανότητα για ένα δεύτερο δάνειο αξίας 8 δισεκατομμυρίων αυτή την φορά…Ένα δάνειο που είναι πολύ μικρότερο από αυτό που θα πάρει η Ελλάδα λίγα χρόνια αργότερα. Η απόφαση είναι δύσκολη γιατί πολλοί εκφράζουν την άποψη ότι αυτό το δάνειο είναι μηχανική υποστήριξη σε έναν ασθενή που είναι ήδη...νεκρός.

Τόμας Ραίχμαν

Εκπρόσωπος ΔΝΤ στην

Αργεντινή 1995-2001

Μόνο στο τέλος μετά από μέρες αδιάκοπης συζήτησης και αγωνίας για το θέμα που αποφασίστηκε ότι ήταν λίγο-πολύ καθήκον ενός διεθνούς οργανισμού να στηρίξει έστω και κατά μικρή έννοια τις πιθανότητες επιτυχίας. Δεν μπορούσαμε να τραβήξουμε την πρίζα τότε. Έτσι το τελευταίο μας πρόγραμμα βασίστηκε στην δημοσιονομική πλευρά για ακόμη μία φορά αλλά με αρκετή κατανόηση ότι ήταν η τελευταία προσπάθεια . Ήταν σαν όλος ο κόσμος, όλες οι αγορές να στρέφονται ενάντια στην Αργεντινή και ότι αυτή ήταν η τελευταία ευκαιρία που μπορούσαμε να δώσουμε.

Οι συζητήσεις όμως αυτές στο ΔΝΤ δεν επηρεάζονται μόνο από το τι μπορούσε να καταφέρει η Αργεντινή τότε αλλά και από τις εσωτερικές αλλαγές που γίνονται στο Ταμείο. Λίγους μήνες μετά την εκλογή της κυβέρνησης Μπους, ο Στάνλευ Fischer εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο ταμείο αντικαθιστάται, με την γνωστή στους κύκλους της Ουάσιγκτον για τα συντηρητικά της πιστεύω, Anne Krueger.

 Φερνάντο Ντε λα Ρούα

Πρόεδρος Αργεντινής

1999-2001

Υπάρχουν δύο στάδια ή δύο πρόσωπα του ΔΝΤ. Το ένα ήταν το ταμείο του Στάνλευ Φίσερ, εκπροσώπου των ΗΠΑ. Ένας άνθρωπος πολύ ανοιχτός με τον οποίο είχαμε ένα πολύ καλό διάλογο Αλλά στο τέλος του 2000 κέρδισε τις εκλογές ο Μπους και άλλαξε την εκπροσώπηση στο ΔΝΤ. Τότε έγινε ένα άλλο ταμείο: Διεστραμμένο,  ταμείο της δίωξης, της ασφυξίας των αναπτυσσομένων  οικονομιών, ένα ταμείο που δεν πρέπει να υπάρξει ξανά. Ένα ταμείο διαφορετικό  από αυτό που τώρα ενεργεί για να  βοηθήσει την Ελλάδα  και  τις χώρες που υποφέρουν από την διεθνή Έτσι λοιπόν ο κύριος Κέλερκαι η κυρία Άνν Κρούγκερ που ήταν οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ εφάρμοσαν την αρχή του ηθικού κινδύνου που σημαίνει ότι ο καθένας βρίσκει  τις λύσεις μόνος του και  όπως μπορεί. Σε αντίθεση με  αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ευρώπη όπου κοιτάνε πώς να βοηθήσουν. Eμείς έπρεπε να διαφωνήσουμε και να μαλώσουμε με τις ΗΠΑ  με την Αγγλία, την Γαλλία, την Γερμανία για να επηρεάσουν το ΔΝΤ και να μας δώσουν την βοήθεια που δικαιούμασταν.

Αντιλαμβανόμενος την επερχόμενη δυσκολία συνεργασίας με το ΔΝΤ και μπροστά στον φόβο της χρεοκοπίας ο Ντε λα Ρούα αρχίζει τα τηλεφωνήματα στους προέδρους του κόσμου.

Φερνάντο Ντε λα Ρούα

Πρόεδρος Αργεντινής

1999-2001

Πολλές από τις επικοινωνίες έγιναν κατευθείαν τηλεφωνικά  με τον πρόεδρο Μπους επίσης μίλησα με τον Τόνυ Μπλερ για το  ίδιο θέμα, με τον πρόεδρο της Ιταλίας, με τον Σρέντερ ώστε να υπάρξει γενική υποστήριξη. Εγώ είχα πάντα μία αμφιβολία γιατί ο Κέλλερ (Γεν. Δ/ντής ΔΝΤ )ήταν Γερμανός  και εγώ σαν Πρόεδρος είχα ακυρώσει ένα συμβόλαιο της Siemens. Ένα συμβόλαιο πολύ κακό που ήταν απαραίτητο να ακυρωθεί. Και τότε η Γερμανία πίεζε πολύ για να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις της. Ο Σρέντερ, ο Καγκελάριος, μου είχε μιλήσει και μου είχε γράψει ζητώντας μου να βοηθήσω την Siemems σε αυτό το θέμα, παρ’ όλα αυτά εγώ ακύρωσα ξανά το συμβόλαιο τον Μάρτιο του 2001  δημιουργώντας νέα ένταση.

 Παρόλα αυτά το δάνειο των 8 δις από το ΔΝΤ εγκρίνεται και η πρώτη δόση εκταμιεύεται.

Οκτώβριος 2001. Στην Αργεντινή γίνονται περιφερειακές εκλογές και η κυβέρνηση συνεργασίας του Ντε λα Ρουά καταποντίζεται. Ο μοιραίος πρόεδρος της Αργεντινής εν αναμονή της δεύτερης δόσης από το ΔΝΤ ξέρει τώρα ότι τα επόμενα μέτρα λιτότητας θα μπορέσει να τα πάρει μόνο με την στήριξη της αντιπολίτευσης, και η αντιπολίτευση του Ντε λα Ρούα από την πλευρά της ξέρει ότι οι μέρες του προέδρου είναι μετρημένες. Όπως συνέβη και στην Ελλάδα της κρίσης κυβέρνηση και αντιπολίτευση την κρίσιμη στιγμή δεν θα συνεργαστούν

 Φερνάντο Ντε λα Ρούα

Πρόεδρος Αργεντινής

1999-2001

Η αντιπολίτευση με στήριξε στο πρόγραμμα για μηδενικό έλλειμμα. Σε αυτό είχαμε συνεργασία. Μετά όμως από τις περιφερειακές εκλογές είδαν ότι είχαν την εξουσία στην άκρη του χεριού τους και άρχισαν να οργανώνουν το χτύπημα που κορυφώθηκε με την παραίτησή μου.

 Τον Νοέμβριο του 2001 η Αργεντινή ξεκινάει ένα δεύτερο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων αξίας  60 δισεκατομμυρίων δολαρίων που δείχνει στις αγορές την αδυναμία της χώρας να φέρει σε πέρας τις υποχρεώσεις της … Παρ’ όλο που ο Καβάλο πιστεύει ότι βρίσκεται κοντά στην λύση του προβλήματος οι οίκοι αξιολόγησης χαρακτηρίζουν την κίνησή του ένα βήμα πριν την χρεοκοπία.

 Ντομίνγκο Καβάλο

Υπουργός Οικονομικών Αργεντινής 2001

Με τα χρήματα που είχε υποσχεθεί το ΔΝΤ στην Αργεντινή συν το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του χρέους που είχαμε ετοιμάσει ήταν απολύτως εφικτό να ολοκληρώσουμε την αναδιάρθρωση χρέους με έναν τρόπο που θα έκανε την Αργεντινή να πληρώσει 5 δισεκατομμύρια σε επιτόκια αντί για 12 δισεκατομμύρια που η Αργεντινή πλήρωνε το 2001.

 Η ανταλλαγή αυτή δεν φαίνεται να έχει την ανταπόκριση που περίμενε ο Καβάλο και η ανησυχία για την οικονομία δεν μένει μόνο σε κυβερνητικό επίπεδο. Ο Μάριο Μπλέχερ εκείνες τις μέρες βλέπει από την διοίκηση της κεντρικής τράπεζας της Αργεντινής τις καταθέσεις να μειώνονται μέρα με την μέρα. Ο κόσμος έχει αρχίσει να καταλαβαίνει ότι η οικονομία βουλιάζει και βγάζει τα λεφτά του από τις τράπεζες ή καλύτερα τα δολάρια του από τις τράπεζες αφού το πέσο λίγοι το εμπιστεύονται

 Μάριο Μπλέχερ

Υποδιοικητής Κεντρικής

Τράπεζας Αργεντινής 2001

Κάθε μέρα κοιτούσαμε τις καταθέσεις  μειωνόντουσαν και καταλαβαίναμε ότι υπήρχε φυγή κεφαλαίων, όχι μαζική φυγή κεφαλαίων αλλά πάντως φυγή κεφαλαίων.

 Βλέποντας ότι η κατάσταση βγαίνει εκτός ελέγχου ο υφυπουργός Ντάνιελ Μάρξ ξέρει ότι πρέπει να κάνει κάτι  για να διασφαλίσει τις καταθέσεις εκατομμύριων Αργεντίνων σε περίπτωση οικονομικής καταστροφής.

 Ντάνιελ Μαρξ

Υφυπουργός  Οικονομικών Αργεντινής 1999-2001

Όλα τα  συναλλαγματικά διαθέσιμα βρισκόταν στην κεντρική τράπεζα, σε λογαριασμούς που θα μπορούσαν να κατασχεθούν. Έτσι έπρεπε να μετακινήσουμε δισεκατομμύρια δολάρια χωρίς οι τράπεζες να το καταλάβουν και να τα πάμε σε ασφαλή μέρη. 

 Έτσι καταστρώνει ένα σχέδιο που θα κρατήσει μυστικό ακόμη και από τον πολιτικό του προϊστάμενο, σε μια προσπάθεια να στείλει τις καταθέσεις των Αργεντίνων κάπου μακριά σε ένα όσο το δυνατόν πιο ασφαλές μέρος γίνεται. Έρχεται σε επαφή με τον διευθυντή της τράπεζας Διεθνών διακανονισμών στην Ελβετία. Το σχέδιο είναι απόλυτα μυστικό και ελάχιστοι το ξέρουν μέχρι σήμερα.

 Ντάνιελ Μαρξ

Υφυπουργός  Οικονομικών Αργεντινής 1999-2001

Ήρθα σε επαφή με τον τότε διοικητή της τράπεζας Άντριου Κρόκετ, του εξήγησα την κατάσταση και του ζήτησα να το κρατήσει πολύ μυστικό και είπε ότι θα το έκανε  αλλά μπορούσε να αναλάβει μόνο μέχρι ένα ποσό ανά συναλλαγή το οποίο ήταν 500 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα. Οπότε αρχίσαμε σιγά-σιγά να μετακινούμε τις καταθέσεις πριν από κάθε διαπραγμάτευση και αυτό ήταν κάτι που γνώριζε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας  και άλλοι δύο άνθρωποι στην τράπεζα και κανένας άλλος.

Δημοσιογράφος

Ούτε ο Καβάλο;

 Ντάνιελ Μαρξ

Υφυπουργός  Οικονομικών Αργεντινής 1999-2001

Ούτε ο Καβάλο.

Δημοσιογράφος

Πόσα χρήματα καταφέρατε να στείλετε?

Ντάνιελ Μαρξ

Υφυπουργός  Οικονομικών Αργεντινής 1999-2001

Νομίζω 18 δισεκατομμύρια δολάρια.

 Η αβεβαιότητα όμως δεν μένει στα θησαυροφυλάκια των τραπεζών της Αργεντινής. Ο Αλμπέρτο Αμάτο ένας από τους πιο διάσημους ερευνητικούς δημοσιογράφους της χώρας θυμάται ότι εκείνες τις μέρες το ρεπορτάζ του βρίσκεται ακριβώς εκεί, στους δρόμους του Μπουένος Άιρες.

 Αλμπέρτο Αμάτο

Δημοσιογράφος

εφημερίδα Clarin

Ο κόσμος απέσυρε τα χρήματά του και τα φύλαγε στο σπίτι του. Ναι, δεν τα είχε στις τράπεζες διότι παραμόνευε ο κίνδυνος να του τα παρακρατήσουν.

Ήταν κάτι πολύ συνηθισμένο το «εσύ τι θα κάνεις με τα λεφτά σου;»

Φερνάντο Ντε λα Ρούα

Πρόεδρος Αργεντινής

1999-2001.

Ξεκίνησαν να λένε στα ραδιόφωνα, «πηγαίνετε γρήγορα στις τράπεζες διότι τα χρήματα τελειώνουν.»

 Ο μεγαλύτερος εφιάλτης του πρόεδρου Ντε λα Ρούα γίνεται τώρα πραγματικότητα.

Φερνάντο Ντε λα Ρούα

Πρόεδρος Αργεντινής

1999-2001

Ποτέ δεν ήθελα κάτι τέτοιο να συμβεί., ο μεγάλος μου φόβος πριν αναλάβω την εξουσία ήταν μια  μαζική φυγή κεφαλαίων. Ήξερα πριν αναλάβω τι σήμαιναν τα χτυπήματα της  αγοράς και τα έτρεμα. Αυτό που είχε συμβεί στην Αγγλία με την λίρα και την υποτίμηση του Σόρος, αυτά που είχε περάσει η Ισπανία με την υποτίμηση και την φυγή της πεσέτας. Είχα μιλήσει με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας και με τον πρόεδρος της Διαμερικανικής τράπεζας για την ανάπτυξη, μου τα είχαν διηγηθεί. Μου είχαν πει πριν αναλάβω την εξουσία ότι είναι πολύ δύσκολο να πας ενάντια στις αγορές και ότι οι αγορές βγαίνουν πάντα κερδισμένες. Εγώ σκέφτηκα ότι μπορεί και να τις κερδίζαμε.

Το σπίρτο όμως που θα ανάψει την φωτιά στην ήδη εύφλεκτη Αργεντίνικη οικονομία  θα το ρίξουν οι δανειστές της, σύμφωνα με τις περιγραφές του Καβάλο και του Ντε λα Ρούα που εκείνη την στιγμή παρακολουθούν τα γεγονότα με κομμένη την ανάσα.

 Ντομίνγκο Καβάλο

Υπουργός Οικονομικών Αργεντινής 2001

Η Άνν Κρούγκερ έκανε μια δήλωση στην Ουάσινγκτον λέγοντας ότι χώρες, που ανακοίνωναν αναδιάρθρωση χρέους, θα έπρεπε να εφαρμόζουν συναλλαγματικούς ελέγχους. Συναλλαγματικοί έλεγχοι σε μία χώρα,  όπως η Αργεντινή, που είχε τις περισσότερες καταθέσεις σε δολάρια, σήμαινε περιορισμός των αναλήψεων των δολαρίων από τις τράπεζες. Είπε ότι αυτή η πρόταση, που ετοιμάζει, δεν θα εφαρμοστεί στην Τουρκία  και την Αργεντινή, γιατί θα χρειαστούν δύο χρόνια διαπραγματεύσεων, αλλά οι επιπτώσεις της δήλωσης ήταν άμεσες στην Αργεντινή. Οι άνθρωποι σαν τρελοί έτρεχαν και έβγαζαν τα δολάρια τους από τις τράπεζες.

 Δύο μέρες μετά την Ανακοίνωση της Άνν Κρουγκερ και έχοντας στο μυαλό του ότι το 10% των καταθέσεων είχαν φύγει από τις τράπεζες μόνο την τελευταία εβδομάδα , o Καβάλο ξέρει ότι πρέπει να κάνει κάτι για να σταματήσει την αιμορραγία.

 Ντομίνγκο Καβάλο

Υπουργός Οικονομικών Αργεντινής 2001

Πρέπει να λάβουμε έκτακτα μέτρα, για 90 μέρες προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας και πάνω απ΄ όλα οι καταθέσεις των Αργεντινών.

 Την Παρασκευή το απόγευμα μετά το κλείσιμο των τραπεζών για το σαββατοκύριακο ανακοινώνει ότι οι αναλήψεις θα περιορίζονται στα 1000 δολάρια τον μήνα, τον νόμο γνωστό και ως κοραλίτο. Το κοράλιτο που στα ελληνικά σημαίνει μαντρί ήταν ο τρόπος του Καβάλο να μαντρώσει τα δολάρια μέσα στις τράπεζες. Κανένας δεν φαίνεται να είναι ενημερωμένος γι αυτή την κίνηση του Καβάλο, ούτε οι πιο κοντινοί του συνεργάτες, οι οποίοι πέφτουν κυριολεκτικά από τα σύννεφα.

 Μάριο Μπλέχερ

Υποδιοικητής Κεντρικής

Τράπεζας Αργεντινής 2001

Συζητούσαμε και υπήρχαν διάφορες προτάσεις, μία ήταν να αυξήσουμε τα επιτόκια, άλλη ήταν να παγώσουμε κάποιες καταθέσεις όπως τις προθεσμιακές αλλά ποτέ τις τρεχούμενες. Πότε δεν συζητήθηκε αυτό. Ποτέ δεν ρωτήθηκα για αυτό.

 Ντάνιελ Μαρξ

Υφυπουργός Οικονομικών Αργεντινής 1999-2001

Όταν κάποια στιγμή ο Καβάλο το είχε αναφέρει είχαμε πει ότι ήταν τρελό οπότε ξεχάστηκε. Εξεπλάγην όταν το είδα στις εφημερίδες - τόσο εγώ όσο και άλλοι.

 Μάριο Μπλέχερ

Υποδιοικητής Κεντρικής

Τράπεζας Αργεντινής 2001

Δεν είχα ιδέα ότι θα γινόταν κάτι τέτοιο. Σε σημείο που και εγώ έχασα 20.000 δολάρια. Αν γνώριζα κάτι για αυτό θα είχα κάνει κάτι αλλά δεν γνώριζα  τίποτα. Ήταν Παρασκευή, ήμουν εκτός και έμαθα τα νέα.

 Τόμας Ραίχμαν

Εκπρόσωπος ΔΝΤ στην

Αργεντινή 1995-2001

Για το κοραλίτο μάθαμε εκείνη την Παρασκευή το απόγευμα. Μας τηλεφώνησαν και μας είπαν ότι έγινε αυτό. Τι θα μπορούσαμε να πούμε; Συνεχίσαμε να δουλεύουμε με τα δημοσιονομικά. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα.

Δημοσιογράφος

Πώς αποφασίσατε το «κοραλίτο»; Υπήρχε άλλη λύση;

 Ντομίνγκο Καβάλο

Υπουργός Οικονομικών Αργεντινής 2001,

Όχι. Η άλλη εναλλακτική θα ήταν να ανακοινώσουμε αργία στις τράπεζες. Τουλάχιστον με το κοραλίτο οι άνθρωποι μπορούσαν να κάνουν δύο πράγματα. Πρώτον να κάνουν ανάληψη έως και 1000 δολάρια τον μήνα και δεύτερον μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν δολάρια με την πιστωτική τους κάρτα και τις επιταγές τους.

 Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι τα χρήματα θα παραμείνουν άθικτα και όλες οι τραπεζικές συναλλαγές μπορούσανε να  πραγματοποιηθούν μέσα από τις τράπεζες ή με πιστωτικές κάρτες, η αντίδραση του κόσμου ήταν άμεση.

Και η  αντίδραση ήταν πανικός.

 Alfonso Prat Gay

Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας

Αργεντινής 2002-2004

Το κοραλίτο ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, ήταν μία απεγνωσμένη τελευταία προσπάθεια της κυβέρνησης να σταματήσει την αιμορραγία. Αλλά είχε ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Μέχρι τότε η οικονομία μπορεί να είχε παγώσει  αλλά δεν είχε καταρρεύσει. Με το κοραλίτο η όλη κατάσταση ξέφυγε.

 Οι εικόνες που έρχονται από την Αργεντινή είναι ανησυχητικές. Στο κτίριο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η ανησυχία μεγαλώνει. Την Κυριακή το πρωί, δύο 24ωρα μετά την ανακοίνωση του κοραλίτο ξεκινά η μαραθώνια σύσκεψη που θα κρίνει το μέλλον της Αργεντινής. Η συζήτηση κρατά μέχρι τις πρωινές ώρες της Δευτέρας. Η απόφαση έχει πια παρθεί. Η βοήθεια προς την Αργεντινή θα διακοπεί. Πίσω στο Μπουένος Άιρες το τηλέφωνο του Ρέιχμαν χτυπά το μεσημέρι της ίδιας μέρας.

 Τόμας Ραίχμαν

Εκπρόσωπος ΔΝΤ στην

Αργεντινή 1995-2001

Το τηλεφώνημα ήρθε το μεσημέρι εκείνης της Δευτέρας ότι έπρεπε να γυρίσω αμέσως το ίδιο απόγευμα πίσω στην Ουάσιγκτον και ότι η ομάδα μου θα ακολουθούσε την επόμενη ημέρα. Ήταν σα να έχανα το έδαφος από τα πόδια μου. Εννοώ, ήμουν εκεί, δούλευα για μήνες, με κάθε συγκέντρωση πάνω σε κάτι και μετά εντελώς ξαφνικά μου λένε τελείωσε. Αυτό είναι το τέλος.

 Ο Ρειχμαν πρέπει τώρα να ανακοινώσει τα ξαφνικά νέα στον Καβάλο.  

 Ντομίνγκο Καβάλο

Υπουργός Οικονομικών Αργεντινής 2001

Ήρθε και μου είπε, «κοίτα ο Κέλλερ μας ζήτησε να γυρίσουμε στην Ουάσιγκτον γιατί το πρόγραμμα για την Αργεντινή ανεστάλη.»

 Δημοσιογράφος

Και εσείς τι του είπατε;

 Ντομίνγκο Καβάλο

Υπουργός Οικονομικών Αργεντινής 2001

Του είπα, «Τομάς δεν βλέπεις ότι αυτό θα είναι καταστροφικό για την Αργεντινή;» Μου απάντησε «κοίτα αυτή είναι η απόφαση του γενικού διευθυντή.»

 Τόμας Ραίχμαν

Εκπρόσωπος ΔΝΤ στην

Αργεντινή 1995-2001

Με άκουσε και μου είπε, δεν θα τα πεις αυτά μόνο σε μένα, πρέπει να τα πεις και στον πρόεδρο. ο πρόεδρος βρισκόταν στην προεδρική κατοικία, στο Ολίβος. σε ένα προάστιο του Μπουένος Άιρες. οπότε μου λέει θα πας να του το πεις και του λέω συγνώμη, έχω να προλάβω την πτήση μου, που ήταν εφτά ή οκτώ κάτι τέτοιο, έχω να πάω και στο ξενοδοχείο μου να πακετάρω και μου λεεί ότι και να κάνεις πρέπει να το πεις προσωπικά στον Πρόεδρο Ντε Λα Ρούα. Πήγαινε πακετάρισε και έλα εδώ και θα σε πάμε εμείς με ελικόπτερο στην προεδρική κατοικία.

Δημοσιογράφος

Μπορείτε να μου περιγράψετε την συνάντηση που είχατε με τον Ρέιχμαν στις 3 Δεκεμβρίου;

 Φερνάντο Ντε λα Ρούα

Πρόεδρος Αργεντινής

1999-2001

Τον υποδέχτηκα στο προεδρική κατοικία στο Ολίβος, είχαμε μία πολύ καλή συζήτηση, είναι ένας πολύ καλός άνθρωπος, Χιλιανός και ήρθε απλά να μου πει “Πρόεδρε θέλω να σου πω ότι έλαβα εντολή από την διοίκηση της κεντρικής τράπεζας και από την γενικής διεύθυνση να βάλω τέλος στην αποστολή και να επιστέψω στην Ουάσιγκτον. ”

 Τόμας Ραίχμαν

Εκπρόσωπος ΔΝΤ στην

Αργεντινή 1995-2001

Αυτό ήταν μια μεγάλη ήττα για τον πρόεδρο Ντε Λα Ρούα, ο οποίος είχε προσπαθήσει ότι μπορούσε για να αποφύγει αυτή την καταστροφή. Ήταν μια πολύ δύσκολη συνάντηση.  Στο τέλος όταν ο Πρόεδρος Ντε Λα Ρούα με ρώτησε αν υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε, και εγώ έπρεπε να του απαντήσω,«όχι δεν υπάρχει τίποτα.»Ήταν πολύ δύσκολο γιατί το ήθελε.

 Φερνάντο Ντε λα Ρούα

Πρόεδρος Αργεντινής

1999-2001

Αυτό σήμαινε ότι σταματούσαν οι προσπάθειες για  δανεισμό, για την πληρωμή που είχε συμφωνηθεί , και στο γενναιόδωρο πνεύμα του Ρειχμαν,  φάνηκε η ανησυχία του και τα δάκρυα που έπεφταν από τα μάτια του.

 Τόμας Ραίχμαν

Εκπρόσωπος ΔΝΤ στην

Αργεντινή 1995-2001

Ήταν μάλλον ότι πιο δύσκολο στην τριαντάχρονη καριέρα μου, μάλλον μία από τις δυσκολότερες στιγμές που έπρεπε να αντιμετωπίσω.

 Εκείνη την στιγμή ο Καβάλο ξέρει πολύ καλά ότι χωρίς την βοήθεια του ΔΝΤ, η παραμονή της Αργεντινής στο δολάριο είναι αδύνατη. 

 Ντομίνγκο Καβάλο

Υπουργός Οικονομικών Αργεντινής 2001

Αυτό που έκανα ήταν να πάρω το αεροπλάνο την ίδια μέρα ή την επομένη και να πάω στην Ουάσιγκτον. Έκανα μία συνάντηση με την Άνν Κρούγκερ και τον Κέλερ. Η Ανν Κρούγκερ έγραψε σε ένα κομμάτι χαρτί έξι σημεία που έπρεπε να κάνουμε για να μας υποστηρίξει το ΔΝΤ. Κοίταξα τα σημεία αυτά και είπα εντάξει, θα τα κάνουμε.

 Τόμας Ραίχμαν

Εκπρόσωπος ΔΝΤ στην

Αργεντινή 1995-2001

Η κυρία Κρούγκερ του έδωσε μία λίστα  με τα σημαντικότερα σημεία που η Αργεντινή είχε αποτύχει να κάνει τα τελευταία έξι χρόνια και του ζητούσε στην μέση μία κρίσης να τα κάνει όλα μαζί. Φυσικά, αν το έβλεπε κανείς αναλυτικά μόνο με καθαρή λογική, ήταν σωστά. Αν θα μπορούσαν να γίνουν? Σε εκείνο το σημείο, όχι.

 Οι  πρωταγωνιστές αυτής της οικονομικής τραγωδίας, Ντε λα Ρουα και  Καβάλο, πιστεύουν ότι το ΔΝΤ έπαιξε τον πιο καθοριστικό ρόλο στην μετέπειτα εξέλιξη των γεγονότων. 

Φερνάντο Ντε λα Ρούα

Πρόεδρος Αργεντινής

1999-2001

Υπήρχε μία πολύ σημαντική προσμονή για βοήθεια που θα ερχόταν από τις άλλες χώρες της λατινικής Αμερικής  αλλά και αυτές καταλάβαιναν όταν οι ρωμαίοι αυτοκράτορες έκαναν το σινιάλο του θανάτου. Έτσι ήταν για αυτούς το ΔΝΤ. Για αυτό και η Ελλάδα είναι τυχερή που το ΔΝΤ δεν συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο για να καταδικάσει μία χώρα.

 Ντομίνγκο Καβάλο

Υπουργός Οικονομικών Αργεντινής 2001.

Αυτό που έκανε το ΔΝΤ ήταν ένα τραγικό λάθος. Σκεφτείτε στην Ελλάδα, αφού σας είχε πει η Τρόικα να ξεκινήσετε τις διαπραγματεύσεις για το κούρεμα του χρέους στην μέση της διαδικασίας να σας έλεγε θα αποσύρουμε την υποστήριξή μας από την Ελλάδα. Θα ήταν σαν να λέγανε ότι η Ελλάδα πρέπει να χρεοκοπήσει άτακτα και βέβαια μία άτακτη χρεοκοπία θα συνοδευόταν και με επιστροφή στη δραχμή. Βασικά αυτό που έκανε το ΔΝΤ όταν απέσυρε την υποστήριξή του από την Αργεντινή ήταν να υποχρεώσει την Αργεντινή να χρεοκοπήσει.

 Για τον Ρειχμαν και το ΔΝΤ η αναδιάρθρωση χρέους στην οποία ήλπιζε ο  Καβάλο ήταν πολύ μακριά από το να γίνει πραγματικότητα.

 Τόμας Ραίχμαν

Εκπρόσωπος ΔΝΤ στην

Αργεντινή 1995-2001

Ο υπουργός Καβάλο προσπάθησε…ξέρετε έκανε προσπάθεια αλλά αυτό που ακούγαμε από την αγορά  ήταν ότι δεν προχωράει. Σε αυτό το σημείο δεν είχε παραμείνει καμία αξιοπιστία.

 Λίγες μέρες μετά την φυγή του ΔΝΤ ,τα πρώτα σημάδια οικονομικής κατάρρευσης αρχίζουν να φαίνονται και στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Αλμπέρτο Αμάτο

Δημοσιογράφος

εφημερίδα Clarín

Τα σούπερ μάρκετ της περιοχής κατέβαζαν τις κουρτίνες και στη μέση της μέραςκαθώς περνούσα άκουγα τα πιστολάκια που βάζουν τιμές να αλλάζουν τις τιμές στα προϊόντα και όταν αγοράζαμε το ψωμί που έκανε δύο πέσος το πρωί το απόγευμα  έκανε τέσσερα.

 Τα ταμεία του κράτους στην Αργεντινή είναι εκείνη την στιγμή άδεια. Για να πληρωθούν οι λογαριασμοί και οι υποχρεώσεις του Δεκεμβρίου η κυβέρνηση αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει τα χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων και  στη θέση τους να βάλει κρατικά ομόλογα. Αυτό προκαλεί  γενική απεργία και ο κόσμος πλημμυρίζει τους δρόμους με κατσαρόλες που χτυπά για να δείξει την αντίδραση  του στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, 

 Η κατάσταση κλιμακώνεται όλο και πιο πολύ και στις 19 Δεκεμβρίου ενώ χιλιάδες διαδηλωτές βρίσκονται σε διάφορες πόλεις της χώρας ο Ντε λα Ρούα αποφασίζει να καλέσει τα μέλη της αντιπολίτευσης σε μία τελευταία  προσπάθεια σύμπραξης  για μία κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Φερνάντο Ντε λα Ρούα

Πρόεδρος Αργεντινής

1999-2001

Εγώ έκανα αυτό που έπρεπε από την πλευρά μου και κάλεσα σε εθνική ενότητα μέσω μηνύματος που έδωσα το ίδιο απόγευμα, με λίγες ελπίδες ή με σχεδόν καθόλου ότι θα έπρατταν και εκείνοι το δικό τους καθήκον.

Την ίδια στιγμή οι δήμαρχοι και περιφερειάρχες της αντιπολίτευσης βγάζουν όλο και περισσότερο κόσμο στους δρόμους για  να διαδηλώσει και τους κατευθύνουν να κινηθούν προς την πρωτεύουσα και την κεντρική πλατεία του Μπουένος Αιρες μπροστά από το προεδρικό μέγαρο.  Είναι οι  ίδιοι περιφερειάρχες που είχαν προκαλέσει τις μεγαλύτερες αντιδράσεις με τις περικοπές του Καβάλο λίγους μήνες νωρίτερα.

 Ντομίνγκο Καβάλο

Υπουργός Οικονομικών Αργεντινής 2001.

Θα σας εξηγήσω ακριβώς τι συνέβη. Και το κόμμα των ριζοσπαστών αλλά και οι περονιστές της περιφέρειας του Μπουένος Άιρες αποφάσισαν μαζί με τους δημάρχους του ευρύτερου Μπουένος Άιρες να φέρουν κόσμο να διαμαρτυρηθεί μπροστά από το προεδρικό μέγαρο, στην πλατεία του Μάιου. Η αστυνομία είχε οδηγίες να μην παρέμβει.

 Σε διάφορα σημεία της χώρας αρχίζει το πλιάτσικο. Εικόνες απεγνωσμένων ανθρώπων να μπαίνουν μέσα σε σουπερ μάρκετ και να αρπάζουν ότι μπορούνε μεταδίδονται από τις τηλεοράσεις σε ολόκληρο τον κόσμο..

 Ο Αλμπέρτο Αμάτο, μαζί με άλλους 2 συναδέρφους του θα περάσουν τους επόμενους μήνες ερευνώντας πως  εξελίχθηκαν τα γεγονότα αυτών των ημερών λεπτό προς λεπτό και θα εκδώσουν ένα πολύ αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα τους. Από την έρευνα τους προκύπτουν πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

 Αλμπέρτο Αμάτο

Δημοσιογράφος

εφημερίδα Clarín

Το βράδυ της 19ης έβλεπα στην οθόνη της τηλεόρασης μου το πρώτο πλιάτσικο που έγινε στην πόλη Κονκόρδια. στο Εντρε Ρίος, 500 χιλιόμετρα από εδώ και υπήρχε ένα φορτηγό της τηλεόρασης που κινηματογραφούσε απ’ ευθείας την λεηλασία. Οι δημοσιογράφοι δεν φτάνουμε ποτέ πριν συμβούν τα γεγονότα, πάντοτε φτάνουμε λίγο αργότερα..

Φερνάντο Ντε λα Ρούα

Πρόεδρος Αργεντινής

1999-2001.

Αυτές οι λεηλασίες δεν ήταν αυθόρμητες, τις είχαν προκαλέσει  και ήταν οργανωμένες.

 Δημοσιογράφος

Έτσι πιστεύετε?

Φερνάντο Ντε λα Ρούα

Πρόεδρος Αργεντινής

1999-2001.

Ναι, ναι, σίγουρα έχει αποκαλυφθεί.

 Ο  Ντε Λα Ρούα μας λέει σήμερα ότι τα πλιάτσικα εκείνων των ημερών ήταν στημένα

 Φερνάντο Ντε λα Ρούα

Πρόεδρος Αργεντινής

1999-2001

Ο δήμαρχος του Σαν Μαρτίν ήταν επικεφαλής των  διαδηλωτών, ο ίδιος ο δήμαρχος, στην πλατεία του Μαίου. Βρισκόταν  επικεφαλής των διαδηλωτών που έκαναν πλιάτσικα στα σουπερ μάρκετ.

 Δημοσιογράφος

Ο Ντε λα ρουα μας είπε ότι οι διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών του Δεκεμβρίου ήταν οργανωμένες από την αντιπολίτευση

 Aλμπέρτο Αμάτο

Δημοσιογράφος

εφημερίδα Clarín

Ο Ντε λα Ρουα έχει δίκιο. Στις πιο πολυσύχναστες περιοχές κάποια πλιάτσικα οργανώθηκαν, χειραγωγήθηκαν, υποστηρίχτηκαν, τροφοδοτήθηκαν από τους ηγέτες του Περονισμού του Μπουένος Αιρες. Αυτό προέκυψε , από την έρευνα μας, μήνες αργότερα Γιατί ήμασταν στους δρόμους και βλέπαμε κάτι που μας προξενούσε μεγάλη εντύπωση. Για παράδειγμα υπήρχαν άνθρωποι με walkie talkie στους δρόμους και 10’ αργότερα οργανωνόταν εκεί  μία μικρή φασαρία. 

 Η αντιπολίτευση, υπεύθυνη σε ένα μεγάλο βαθμό για τα επεισόδια που συμβαίνουν στην χώρα ζητάει τώρα από τον Ντε λα Ρούα την  παραίτηση του υπουργού οικονομικών Καβάλο αλλά και να θέσει την χώρα σε κατάσταση πολιορκίας. Ο Ντε λα Ρούα  υποχωρεί.  Το μήνυμα που θα προσπαθήσει να το πει 3 φόρες στις κάμερες από την αμηχανία του μεταδίδεται τελικά στις τηλεοράσεις όλης της Αργεντινής το απόγευμα της 19ης Δεκεμβρίου.

 ΜΗΝΥΜΑ ΝΤΕ ΛΑ ΡΟΥΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑΣ

Συμπατριώτες. Σήμερα τελείωσε μία μέρα δύσκολη. Στην χώρα σημειώθηκαν επεισόδια βίας που προκάλεσαν εσωτερική αναστάτωση και έθεσαν σε κίνδυνο ανθρώπους και θέλω να σας ενημερώσω ότι μετά από αυτά κηρύσσω την χώρα σε κατάσταση πολιορκίας.

 Δημοσιογράφος

Τι σας έκανε να ανακηρύξετε την κατάσταση πολιορκίας;

 Φερνάντο Ντε λα Ρούα

Πρόεδρος Αργεντινής

1999-2001

Μετά από αίτημα του  κυβερνήτη του Μπουένος Άιρες, Ένα μέτρο που μου κόστισε πολύ. Μετάνιωσα  που το επέβαλλα.  Το έκανα όμως σκεπτόμενος ότι θα έφερνε ηρεμία δείχνοντας ότι η κυβέρνηση ήταν πρόθυμη να εξαντλήσει τις προσπάθειες για να επιστρέψει τη ηρεμία σε όλους τους τομείς.

 Ο Καβάλο παραιτείται, η παραίτηση του όμως δεν αποκλιμακώνει την ένταση στους δρόμους...

 Έξω από το προεδρικό μέγαρο το πλήθος φωνάζει  «que se vayan todos» δηλαδή να φύγετε όλοι.

 Αλμπέρτο Αμάτο

Δημοσιογράφος

εφημερίδα Clarin.

Εκεί γεννήθηκε Το «να φύγετε όλοι». Ήταν η εκδήλωση  μίας πολύ μεγάλης μερίδας Αργεντίνων ενάντια στην πολιτική τάξη της χώρας.

 20 Δεκεμβρίου και ο Ντε λα Ρούα βρίσκεται στο προεδρικό μέγαρο προσπαθώντας ακόμα να βρει κάποιου είδους συμβιβασμό με την αντιπολίτευση.  Έξω από το προεδρικό μέγαρο, στην πλατεία του Μαΐου αλλά και αλλού έχουν αρχίσει από νωρίς τα επεισόδια. Όσο η ώρα περνάει τα πνεύματα οξύνονται. Είναι η μέρα που άνθρωποι που διαδηλώνουν στο Μπουένος Άιρες θα βρούνε τον θάνατο.

 Φερνάντο Ντε λα Ρούα

Πρόεδρος Αργεντινής

1999-2001

Πίστευα ότι υπήρχαν διαδηλώσεις ότι θα καταδικάζονταν οι διαδηλώσεις και ότι οι βίαιοι διαδηλωτές θα αποχωρούσαν, αλλά ότι δεν υπήρχαν έκτροπα, υπερβολές, τραγικά επεισόδια. Υπάρχει μια στιγμή όπου εγώ ρωτάω με βάση κάποιο σχόλιο δημοσιογράφου, ον αρχηγό της αστυνομίας εάν υπάρχουν νεκροί και μου λένε πως όχι. Απόλυτα όχι, οπότε αυτή ήταν η πληροφόρηση που είχα.

 Το απόγευμα ο Ντε Λα Ρούα δέχεται τηλεφώνημα από τον εκπρόσωπο της αντιπολίτευσης. Δεν πρόκειται να τον στηρίξουν. Ο πρόεδρος έχει μόλις ενημερωθεί και για τους νεκρούς που ήδη είχαν φτάσει τους 16. Ξέρει πια ότι η αντίστροφη μέτρηση στην προεδρία της χώρας του έχει αρχίσει.

 Ο Ντε λα Ρούα καλεί υπουργικό συμβούλιο και ανακοινώνει ότι θα παραιτηθεί. Την ίδια στιγμή και στους δρόμους η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Γράφει την παραίτηση του χειρόγραφα και την παραδίδει στο Κογκρέσο.

 Δημοσιογράφος

Ποιοι ήταν οι λόγοι, που σας οδήγησαν σε παραίτηση;

 Φερνάντο Ντε λα Ρούα

Πρόεδρος Αργεντινής

1999-2001

Για τρεις λόγους. Σκέφτηκα ότι αν υπήρχε βία,  με την παραίτησή μου αυτή θα σταματούσε, πράγμα που έγινε. Δεύτερον, αυτοί που είχαν τώρα  την πλειοψηφία στο Κογκρέσο θα μπορούσαν να λάβουν μέτρα για να διευκολυνθεί  η σύναψη συμφωνιών με τους διεθνείς πιστωτικούς οργανισμούς  ώστε να ξεπεραστεί η οικονομική κατάσταση. Τρίτον, διότι αν άφηνα να προχωρήσει  το σχέδιο πραξικοπήματος για την ανατροπή της κυβέρνησης αυτής, θα είχε σαν συνέπεια η Αργεντινή να παραμείνει εκτός και στο περιθώριο όσον αφορά τις διεθνείς της σχέσεις.

 Το τελευταίο πράγμα που κάνει ο Ντε Λα Ρούα πριν φύγει από το προεδρικό μέγαρο είναι να υπογράψει αυτόγραφα. Αμέσως μετά θα επιβιβαστεί στο ελικόπτερο. Για τους προέδρους της Αργεντινής το ελικόπτερο είναι στο καθημερινό τους πρόγραμμα και το σημείο από το οποίο απογειώνεται είναι μόλις 100 μέτρα από το προεδρικό μέγαρο. Εκείνη την μέρα όμως τα πράγματα εξελίχθηκαν λίγο διαφορετικά δημιουργώντας ένα μύθο που θα αναπαραχθεί χρόνια αργότερα ακόμη και από έλληνες πολιτικούς.

 Φερνάντο Ντε λα Ρούα

Πρόεδρος Αργεντινής

1999-2001

Κάθε μέρα εγώ πήγαινα και ερχόμουν με το ελικόπτερο στο προεδρικό μέγαρο.

Κάτι λοιπόν το οποίο ήταν συνηθισμένο.  Η εξαίρεση  ήταν ότι ο αξιωματικός υπασπιστής μου έφερε το ελικόπτερο στο Προεδρικό μέγαρο. Εγώ είχα παραιτηθεί και είπα... Όχι, όχι δεν μου αρέσει, όμως το σίγουρο είναι ότι υπέκυψα στα λεγόμενα του υπεύθυνου ασφαλείας ο οποίος μου είπε « πρόεδρε η ασφάλεια σας είναι  δική  μου ευθύνη, σας παρακαλώ να έλθετε, το ελικόπτερο δεν μπορεί να περιμένει άλλο…» εντάξει είπα πάμε και δεν έδωσα συνέχεια, έτσι και αλλιώς το ελικοδρόμιο ήταν στα 100 μέτρα που ήταν το ίδιο.

Αλμπέρτο Αμάτο

Δημοσιογράφος

εφημερίδα Clarin

Ο Ντε λα Ρούα έπρεπε να είχε αποφύγει αυτήν την εικόνα. Δεν νομίζω να το σκέφτηκε. Το σκέφτηκε την επόμενη ημέρα που επέστρεψε στο προεδρικό μέγαρο αφού είχε ήδη παραιτηθεί, διότι είχε μία συνάντηση με τον πρώην  πρωθυπουργό της Ισπανίας Φελίπε Γκονζάλες και ο πρώην πρόεδρος μπήκε και βγήκε στο προεδρικό μέγαρο από την κύρια είσοδο περπατώντας αλλά ήταν ήδη αργά τίποτα δεν μπορούσε πλέον να σβήσει  την εικόνα της φυγής του με το ελικόπτερο.

 Φερνάντο Ντε λα Ρούα

Πρόεδρος Αργεντινής

1999-2001.

Αυτό ήθελαν  να το παρουσιάσουν  σαν μία φυγή που όμως δεν υπήρξε. Εγώ πήγα στο γραφείο μου στην  Προεδρική μου κατοικία, δεν πήγα στο αεροδρόμιο, δεν πήγα στο εξωτερικό, δεν πήγα να κρυφτώ πουθενά. Αλλά μας καθοδηγούν τα σύμβολα, τα σύντομα μηνύματα, το ελικόπτερο σαν να επρόκειτο για διαφυγή ,όπως το σύνθημα «να φύγετε όλοι» σαν να ήταν μία λαϊκή απαίτηση.

 Την επόμενη μέρα η εξουσία περνάει στον πρόεδρο της γερουσίας όπως ορίζει το σύνταγμα της Αργεντινής. Όμως μετά από λίγες μέρες το Κογκρέσο που ήταν στα χέρια των περονιστών – το κόμμα που αντιπολιτευόταν τον Ντε λα Ρούα-  εκλέγει κάποιον άλλο, τον Ροντρίγκες.

Η οργή όμως ξεχειλίζει ακόμη στους δρόμους του Μπουένος Άιρες και καμία από αυτές τις κινήσεις δεν φαίνεται ικανή για να την εξευμενίσει. Στην διακυβέρνηση της χώρας τώρα επικρατεί χάος.

 Μάριο Μπλέχερ

Υποδιοικητής Κεντρικής Τράπεζας Αργεντινής 2001

Ο πρόεδρος της τράπεζας διοικητής και εγώ αποφασίσαμε να πάμε να δούμε ποιος ήταν υπεύθυνος στο υπουργείο οικονομικών γιατί έπρεπε να ξέρουμε τι να κάνουμε. Όταν φτάσαμε δεν υπήρχε απολύτως κανένας στο υπουργείο, ήταν μία εργάσιμη μέρα και βασικά ήταν κλειστό. Υπήρχε μόνο ένας φρουρός. Οι διάδρομοι ήταν άδειοι και σκοτεινοί. Το γραφείο του υπουργού ήταν άδειο. Οπότε δεν ξέραμε τι να κάνουμε.

Αλμπέρτο Αμάτο

Δημοσιογράφος

εφημερίδα Clarin.

Υπάρχει όμως μια κοινοβουλευτική  συνέλευση η οποία εκλέγει ως πρόεδρο ένα γερουσιαστή της περιφέρειας του Σαν Λουίς, τον Δόκτωρα Αδόλφο Ροντρίγκες Σαα, ο οποίος επίσης δεν αντέχει για μεγάλο διάστημα λόγω του  οικονομικού χάους.  Όπως εξομολογήθηκε ο ίδιος, κατά την διάρκεια της θητείας του τηλεφωνούσε στις τράπεζες και αυτές δεν του απαντούσαν στο τηλέφωνο. Εκεί είχαν φτάσει τα πράγματα., Αλλά αυτή ήταν η πραγματικότητα. Οι μεγάλες ξένες αλλά και εθνικές τράπεζες δεν απαντούσαν στα τηλεφωνήματα του Προέδρου της χώρας.  

 Στην ορκωμοσία ενός από τους 5 προέδρους που ακολουθούν την πτώση  του Ντε λα Ρούα σε διάστημα ένα μήνα και μέσα από βροντερά συνθήματα «Αργεντινή – Αργεντινή» να σείουν την αίθουσα του Κογκρέσου ο πρόεδρος για μερικές μέρες ανακοινώνει την πτώχευση της Αργεντινής. 

( Βίντεο ΣΑΑ για αναγγελία  πτώχευσης στο κογκρέσο με επευφημίες)

 Μια πτώχευση που ενώ πολλοί την υποδεχτήκαν με επευφημίες ζητωκραυγές και χειροκροτήματα ακόμη και σήμερα, 12 χρόνια αργότερα,  παραμένει ένα μεγάλο μυστήριο και για τους ίδιους τους Αργεντίνους.

Την Τρίτη 2 Απριλίου στις 23.25 στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ΟΙ ΝΕΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ ξεμπλέκουν το νήμα της πιο μεγάλης χρεοκοπίας της σύγχρονης ιστορίας, μίας χρεοκοπίας που μνημονεύεται όσο καμία άλλη στον πολιτικό διάλογο της χώρας μας: της Αργεντινής. Η ρεπόρτερ των Νέων Φακέλων Ελένη Βαρβιτσιώτη ταξιδεύει στην μακρινή χώρα της Λατινικής Αμερικής και προσπαθεί να λύσει το μυστήριο της χρεοκοπίας της Αργεντινής μέσα από μαρτυρίες των πρωταγωνιστών της κρίσης. Για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση τα πρόσωπα που βρέθηκαν στο κέντρο της ιστορίας εξομολογούνται στην κάμερα των Νέων Φακέλων τις δύσκολες αποφάσεις που έπρεπε να πάρουν , τα λάθη που έκαναν και τι θα συμβούλευαν την Ελλάδα μέσα από την δική τους εμπειρία, Πρέπει η Ελλάδα να ακολουθήσει τα βήματα της Αργεντινής; Είναι μία οικονομία μοντέλο προς μίμηση ή παράδειγμα προς αποφυγή; Ο τότε πρόεδρος της Αργεντινής Φερνάντο Ντε Λα Ρούα, γνωστός για την φυγή του με το ελικόπτερο, ο υπουργός οικονομικών Ντομίνγκο Καβάλο, οι διοικητές των τραπεζών, οι πιο ισχυροί επιχειρηματίες αλλά και οι απλοί πολίτες μίας χώρας της οποίας η οικονομική ιστορία αποτελεί ερωτηματικό για τους Έλληνες όσο καμίας άλλης χώρας ρίχνουν φως στα γεγονότα μίας χρεοκοπίας που δώδεκα χρόνια αργότερα έχει αφήσει τα σημάδια της χαραγμένα στην μνήμη τους.