Η Ελλάδα που παράγει και εξάγει

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Κυρίες και κύριοι καλησπέρα, είμαι ο Αλέξης Παπαχελάς, καλώς ορίσατε στους Νέους Φακέλους.

Απόψε δε θα κάνουμε μια πολιτική συζήτηση, απόψε θα κάνουμε μια συζήτηση με ανθρώπους οι οποίοι κατά τη γνώμη μας εκπροσωπούν μια Ελλάδα που μας κάνει να ελπίζουμε, μια Ελλάδα που παράγει και εξάγει όπως λέμε. Θα κάνουμε μια συζήτηση με ανθρώπους οι οποίοι ζουν στην πραγματική οικονομία και οι οποίοι ενδεχομένως να έχουν την απάντηση στο ερώτημα που όλοι μας έχουμε στο "πως μπορεί να έρθει η ανάπτυξη, να έρθει κάτι καλύτερο σε αυτόν τον τόπο".

Μαζί μας έχουμε τον κ. Κώστα Αποστολίδη, ο οποίος είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας RAYCAP, η οποία είναι μια εταιρεία υψηλής τεχνολογίας που έχει την έδρα της στη Δράμα αν δεν κάνω λάθος κ. Αποστολίδη.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος RAYCAP

Ναι, ναι το εργοστάσιο.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Έχουμε επίσης τον κ. Κώστα Παπαδημητρίου, ο οποίος είναι Πρόεδρος της ομώνυμης εταιρείας και η έδρα της είναι στην Καλαμάτα από ότι θυμάμαι κι εσείς επίσης έχετε πολύ μεγάλη δραστηριότητα πάνω από 70% σε εξαγωγές.

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Χ.Κ. ΑΒΕΤ

75%.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Κι επίσης έχουμε και τον νεώτερο της παρέας μας, τον νεώτερο στην ηλικία και στο επιχειρείν και στην ηλικία, τον κ. Γιώργο Σπανουδάκη, ο οποίος είναι συνιδρυτής μιας εταιρείας που έχει κάνει ένα πολύ γνωστό application, μια εφαρμογή για τα κινητά τηλέφωνα. Κύριε Σπανουδάκη είναι χαρά μας να σας έχουμε κοντά μας σήμερα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗΣ

Πρόεδρος PINNATTAINC

Καλησπέρα σας.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Κύριε Αποστολίδη θέλω λίγο να ξεκινήσω από σας, να μας πείτε λίγο τι κάνετε και πως ξεκίνησε αυτό το οποίο κάνετε αν θέλετε.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος RAYCAP

Εμείς κάνουμε ορισμένα προϊόντα και αυτή τη στιγμή το κυριότερο προϊόν που κάνουμε είναι μια ομάδα προϊόντων που προστατεύει τα διάφορα εργοστάσια, τα διάφορα μηχανήματα, τους διάφορους κρίσιμους εξοπλισμούς από δύο πράγματα: Ένα είναι από κεραυνούς, διότι όταν πέφτουν κεραυνοί δημιουργούνται έρποντα ρεύματα τα οποία μπορούν να μας κάψουν τα μηχανήματα που βρίσκονται σε μία ακτίνα τριών χιλιομέτρων.

Μία άλλη προστασία που έχουμε με τέτοια ρεύματα που δημιουργούνται είναι όταν επανέρχεται το ρεύμα το ηλεκτρικό μετά από μία διακοπή, τότε δημιουργούνται απότομες υπερτάσεις και με αυτά μας καίγονται ψυγεία, μας καίγονται μηχανήματα, μας καίγονται ραντάρ, οπότε σε αυτά τα υλικά εμείς έχουμε παγκόσμια πρωτοπορία, έχουμε τα καλύτερα υλικά που προστατεύουν τέτοιες κρίσιμες υποδομές και τα αρχίσαμε αυτά στη Δράμα γιατί βλέπαμε ότι όπως αναπτύσσεται η τεχνολογία δημιουργούνται πιο μικρά πιο ευαίσθητα ηλεκτρονικά συστήματα τα οποία αυτά είναι ευάλωτα σε τέτοιες υπερτάσεις.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Αυτό που μου έκανε μεγάλη εντύπωση διαβάζοντας και έχοντας ακούσει πάρα πολλά και για σας και για την εταιρεία, είναι ότι για παράδειγμα προστατεύετε ένα μεγάλο αριθμό από ραντάρ στα μεγάλα αεροδρόμια της Αμερικής, έτσι δεν είναι;

ΚΩΣΤΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος RAYCAP

Ναι, ναι βεβαίως. Σε όλα τα αεροδρόμια της Αμερικής τα ραντάρ προστατεύονται από τα δικά μας προϊόντα.ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Αυτό εντάξει, σε μένα ακούγεται καταπληκτικό, ότι από τη Δράμα έχετε φτάσει στο σημείο να προμηθεύετε όλα τα αμερικάνικα αεροδρόμια με αυτά τα συστήματα. Πως ξεκίνησε αυτή η ιδέα εν πάση περιπτώσει, πως φτάσατε εκεί;

ΚΩΣΤΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος RAYCAP

Κοιτάξτε, εμείς αρχίσαμε στην Ελλάδα προστατεύοντας άλλα προϊόντα, άλλα μηχανήματα και κατόπιν πήγαμε στην Αρχή των Αεροδρομίων της Αμερικής στη Federal Aviation Authority και παρουσιάσαμε τις δικές μας λύσεις και οι άνθρωποι τις αξιολογήσανε και παρότι είναι κυβερνητικός Οργανισμός και όπως καταλαβαίνετε επιθυμούν να αγοράζουν μόνο από αμερικανικές εταιρείες, είδαν ότι η δικιά μας τεχνολογία ήταν πολύ καλύτερη και την στοιχειοθετήσανε, είπαν θέλουμε μόνο από τη RAYCAP να αγοράζουμε τα υλικά για τους εξής έξι λόγους και τους παραθέσανε. Κι έτσι αγοράζουν κατευθείαν από μας συνεχώς, τα τελευταία οκτώ χρόνια.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Πόσο δύσκολο ήταν αυτό το εγχείρημα, κατ΄ αρχήν πως σας ήρθε η ιδέα γι΄ αυτό; Έχετε μια ωραία ιστορία από ότι θυμάμαι στη Μεγαλόπολη, πως σας ήρθε η ιδέα το να μπείτε σε αυτόν τον κλάδο; Εσείς έχετε τελειώσει το Πολυτεχνείο αν δεν κάνω λάθος;

ΚΩΣΤΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος RAYCAP

Ναι τελείωσα το Πολυτεχνείο. Κοιτάξτε, στην εταιρεία μας δεν είχαμε ποτέ σκεφθεί ότι θα κάνουμε καινοτόμα προϊόντα, αλλά αυτό το οποίο μας χαρακτηρίζει είναι να είμαστε κοντά στον πελάτη, να είμαστε κοντά στο πρόβλημα.

Οπότε ήμασταν στη Μεγαλόπολη ή ήμασταν σε άλλες επιχειρήσεις και μας λέγανε ότι είχαν ένα τέτοιο πρόβλημα, ότι τους καιγόταν τα μηχανήματα και τους καιγόταν γιατί τα παιδιά αυτά νομίζανε ότι είναι φυσικά φαινόμενα, άρα λοιπόν τι να κάνουμε, πέφτει κεραυνός και τα μηχανήματα αυτά καίγονται.

Εμείς καθίσαμε και είδαμε ότι θα μπορούσε να υπάρχει λύση κι έτσι σιγά-σιγά βρήκαμε λύσεις και αποκτήσαμε εμπιστοσύνη, διότι είδαμε ότι με τις λύσεις μας λυνόταν το πρόβλημα μια και έξω και δε χρειαζόταν καθόλου συντήρηση και με αυτά τα ευχάριστα αποτελέσματα, αυτές τις επιτυχίες, πήγαμε στο εξωτερικό και πήγαμε στις πιο απαιτητικές αγορές και στους πιο υψηλά ανεπτυγμένους πελάτες, γιατί είχαμε εμπιστοσύνη στο υλικό μας και ξέραμε ότι τα αποτελέσματα θα είναι πολύ θετικά γι΄ αυτούς.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Σε πόσες χώρες εξάγετε τώρα;

ΚΩΣΤΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος RAYCAP

Πάνω από 50 χώρες. Αλλά νομίζω το σπουδαιότερο είναι ότι εξάγουμε στις πιο ανεπτυγμένες χώρες, δηλαδή αυτή τη στιγμή το 94% των πωλήσεών μας είναι εξαγωγές και από αυτές στη Βόρεια Αμερική κατευθύνεται το 70%, το υπόλοιπο είναι στη Δυτική Ευρώπη, Γερμανία, Γαλλία και ούτω καθεξής, Δανία.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Έχετε και μια ωραία ιστορία από ότι θυμάμαι, όταν ήρθε η General Electric στην Ελλάδα και ήρθε στη Δράμα να σας επισκεφθεί, όπου κάνατε κάποιες ειδικές προετοιμασίες για να τους υποδεχθείτε.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος RAYCAP

Ναι σωστά, γιατί όπως ξέρετε για κάθε τεχνικό η General Electric είναι το ευαγγέλιο, είναι η τέλεια εταιρεία και ο λόγος είναι ότι έχουν εφεύρει συστήματα στα οποία όταν παράγουν ένα υλικό δέχονται μόνο ένα λάθος σε ένα εκατομμύριο..

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Σε μια παρτίδα ενός εκατομμυρίου ένα λάθος μόνο.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος RAYCAP

Ναι σε μια παρτίδα ενός εκατομμυρίου ένα λάθος μόνο. Οπότε αυτοί οι άνθρωποι αξιολογήσανε τη δικιά μας προστασία και να σας πω ότι είμαστε η μόνη ελληνική εταιρεία από την οποία προμηθεύονται υλικά και γι΄ αυτό θέλανε να έρθουν, ήρθαν στη Δράμα και μας έκαναν έλεγχο να δουν πως είναι η εταιρεία, τι κόσμο έχουμε, τι επίπεδο, τι συστήματα.

Και μετά βέβαια ήρθαν για να δουν το υλικό και να πάρουν το υλικό. Και όπως καταλαβαίνετε, εντάξει, αυτοί με τέτοια κριτήρια που έχουν είχαμε αναστατωθεί και καθαρίσαμε και όλη την πόλη της Δράμας για να έρθουν για να τα δουν όλα εντάξει, γιατί αυτοί έχουν ένα μάτι το οποίο είναι με λέιζερ και βλέπουν τις λεπτομέρειες, δηλαδή κοιτάζουν πίσω από το τι υπάρχει σε μία πόρτα.

Αλλά το εκπληκτικό δεν είναι αυτό, είναι το τι έκθεση γράψανε για μας και είναι πραγματικά μεγάλη ευχαρίστηση για μας και ικανοποίηση το τι έχει λεχθεί για δύο-τρία άτομα στην εταιρεία μας, όπως το Φώτη Ξέπαπα, το Σάκη Γαλόπουλο, μας είπαν ότι "δεν υπάρχουν Μηχανικοί αυτού του είδους αυτού του επιπέδου στην εταιρεία τους" και αυτοί οι Μηχανικοί οι Αμερικανοί ήταν με μεγάλη εμπειρία άνθρωποι, με 25 χρόνια στη General Electric. Αυτό είναι μεγάλη ικανοποίηση για μας.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Δηλαδή αυτός ο μύθος ότι δεν υπάρχει τέτοιου είδους ταλέντο στην Ελλάδα υποθέτω καταρρίπτεται έτσι δεν είναι;

ΚΩΣΤΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος RAYCAP

Ναι, ναι. Εμείς έχουμε εντυπωσιαστεί γενικά κ. Παπαχελά με το επίπεδο του κόσμου που έχουμε, των νέων ανθρώπων που έχουμε και γενικά νομίζω ότι οι νέοι άνθρωποι δεν έχουν καταλάβει το δυναμικό που έχουν. Βέβαια ούτε οι γονείς τους, ούτε κι εμείς, εμάς μας εκπλήσσουν συνεχώς.

Δηλαδή θυμάμαι και τώρα τελευταία έχουμε προσλάβει ορισμένα παιδιά και τα είδαμε μετά από έξι μήνες και είδαμε τι πράγματα έκαναν στους έξι μήνες και δεν το πιστεύαμε. Οπότε τα παιδιά, γενικά οι νέοι έχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες, κρύβουν πολύ μεγάλες δυνατότητες, αλλά..

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Τι φταίει όμως, τι είναι αυτό που καταπιέζει αυτές τις δυνατότητες, τι είναι αυτό που κρατάει κάτω την περισσότερη νεολαία που δεν ψάχνεται με τον ίδιο τρόπο, να το πω έτσι;

ΚΩΣΤΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος RAYCAP

Κοιτάξτε, δεν πιστεύουν στον εαυτό τους τόσο. Εμείς στην εταιρεία τους δίνουμε πεδίο να παίξουν μπάλα, οπότε αυτό τους απελευθερώνει.

Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές ευκαιρίες, εμείς βλέπουμε στην εταιρεία μας κάθε μέρα που περνάει έχουμε πολύ περισσότερες ευκαιρίες από την προηγούμενη μέρα. Τώρα, οι ευκαιρίες αυτές και η Ελλάδα ας πούμε γενικά για να μη μιλάμε και πολύ για την εταιρεία μας, για παράδειγμα η Ελλάδα εισάγει, το 80% της ντομάτας είναι εισαγόμενη. Να ένα ωραίο πεδίο για μια μεγάλη ευκαιρία.

Για να υλοποιηθεί αυτή η ευκαιρία, τι θέλει, τι νέους θέλουμε; Θέλουμε νέους οι οποίοι να έχουν μόρφωση και πράγματι τα δικά μας τα παιδιά τώρα έχουν μόρφωση, έχουν κάνει και μεταπτυχιακές σπουδές. Άρα μπορούν να λύσουν αυτό το πρόβλημα.

Τι άλλο όμως χρειάζεται; Χρειάζονται να έχουν κινητικότητα. Τα δικά μας τα παιδιά κάθονται συνήθως στα γραφεία, κάθονται στα πανεπιστήμια μέσα, γύρω από τους γονείς τους. Πρέπει να βγουν έξω, να πάνε να δουν πως βγαίνει η ντομάτα ή με ποιον άλλο τρόπο μπορεί να παραχθεί η ντομάτα.

Ένα άλλο στοιχείο είναι ότι πρέπει να έχουν μία ευελιξία. Δηλαδή αν είσαι μαθηματικός δεν μπορεί να ψάχνεις δουλειά μόνο σε αυτό το αντικείμενο, αυτό το θέμα της ντομάτας ή οτιδήποτε για να λυθεί θέλει και άλλα μυαλά, δε θέλει να είναι κανείς μόνο σε μία ειδικότητα, χρειάζονται κι άλλες ειδικότητες.

Επίσης χρειάζεται τα παιδιά αυτά να έχουν χαρακτήρα, δηλαδή να είναι παιδιά που να κοιτάζουν πώς να λύσουν το πρόβλημα, να κοιτάζουν το πρόβλημα, δηλαδή πως θα βγει η ντομάτα, να μην κοιτάζουν τον εαυτό τους πως θα αναδειχθούν αυτοί.

Ένα άλλο στοιχείο κι αυτά είναι δεξιότητες που πρέπει να επικεντρωθούν τα παιδιά, ένα άλλο χαρακτηριστικό που πρέπει να έχουν είναι να έχουν μία φαντασία, να έχουν μια περιέργεια, γιατί η παραγωγή βέβαια δε γίνεται μόνο με ένα τρόπο, γίνεται με διάφορους τρόπους ανάλογα και την περιοχή ή η διακίνηση, άρα λοιπόν να έχουν φαντασία.

Και να έχουν μία υπομονή, γιατί δεν μπορούν όλα να υλοποιηθούν αμέσως, παίρνουν χρόνο. Κι εσείς έχετε μια εταιρεία τρεις γενιές, άρα τα πράγματα δεν πάνε πολύ γρήγορα άμεσα. Και ένα άλλο επίσης τελευταίο πιστεύω στοιχείο είναι να έχουν μια επιμονή. Με την πρώτη δυσκολία και οπωσδήποτε θα υπάρχουν δυσκολίες, να μην τα παρατάνε, να προσπαθήσουν να επιμείνουν.

Κι εμείς βλέπουμε δηλαδή όπως σας είπα τώρα μία ευκαιρία που λέμε για τους νέους αυτά με τις ντομάτες, μια άλλη ευκαιρία εμείς για παράδειγμα τώρα προσπαθούμε να εφαρμόσουμε, να τοποθετήσουμε τα δικά μας αυτά τα προϊόντα πάνω στα πλοία σε όλο τον κόσμο. Αυτή είναι μεγάλη ευκαιρία, αμέσως θα αυξήσει τον αριθμό των υπαλλήλων μας τουλάχιστον κατά 30 άτομα, οπότε χρειαζόμαστε τέτοιο κόσμο ο οποίος να πάρει αυτή την ευκαιρία και να την υλοποιήσει.

Μία άλλη ευκαιρία γενικά για την Ελλάδα για τους νέους είναι το Επιγραφικό Μουσείο. Το Επιγραφικό Μουσείο δεν ξέρω αν ξέρετε που είναι, είναι στην Τοσίτσα και Πατησίων, είναι ένα Μουσείο το οποίο έχει 13,5 χιλιάδες επιγραφές από τον 8ο αιώνα εξαιρετικές και κατά μέσον όρο έχει επισκέπτες δύο την ημέρα και είναι σε ένα εκπληκτικό κτήριο του Τσίλερ. Λοιπόν όλος αυτός ο πλούτος μπορεί να αναδειχθεί. Κι αν θυμάστε ο Steve Jobs είχε μία έφεση στη γραφή και στις επιγραφές, ίσως και οι απόγονοί του, ίσως κι αυτοί, οπότε να μια ακόμη ευκαιρία.

Υπάρχουν πάρα πολλές ευκαιρίες.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Θα ξαναγυρίσουμε στο θέμα των ευκαιριών και στο θέμα του αν έχουμε τίποτα να ζηλέψουμε από τους ξένους, που εγώ πιστεύω ότι δεν έχουμε, αλλά θέλω να πάμε λίγο βαθύτερα αργότερα στη συζήτηση στο τι είναι αυτό που μας λείπει, τι είναι αυτό που μας κάνει σαν κοινωνία να μην κυνηγάμε το ρίσκο, να μην κυνηγάμε την ευκαιρία.

Να έρθω όμως σε σας κ. Παπαδημητρίου για να μου πείτε λίγο για τον εαυτό σας, για την εταιρεία σας. Είστε ένας άνθρωπος που έχετε φτιάξει ουσιαστικά ένα ελληνικό προϊόν το οποίο δεν υπήρχε, έτσι δεν είναι;

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Χ.Κ. ΑΒΕΤ

Δεν υπήρχε ναι.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Και το οποίο το έχετε εξάγει σε πολλές χώρες.

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Χ.Κ. ΑΒΕΤ

Κατ΄ αρχήν θέλω να συγχαρώ τον κ. Αποστολίδη, είναι πολύ μεγαλύτερο το επίτευγμά του από το δικό μας, για να το βάλουμε στις σωστές διαστάσεις και μάλιστα θέλω να γίνω και πελάτης του, του το είπα και στην προετοιμασία της εκπομπής.

Εμείς κάνουμε μια προσπάθεια η οποία φαντάζομαι είναι πάνω σε έναν τομέα που είναι πιο συνηθισμένος στην Ελλάδα, είναι στα αγροτικά προϊόντα. Πήραμε ένα αγροτικό προϊόν το οποίο υπήρχε -εγώ το βρήκα από τον πατέρα μου που είχε εργοστάσιο μεταποίησης σταφίδας- και προσπαθήσαμε να σκεφθούμε τι μπορεί να γίνει περαιτέρω και θα σας πω αμέσως και ποιος λόγος μας οδήγησε σε αυτό.

Ο κυριότερος ήταν ότι όταν αρχίσαμε να προσπαθούμε να του δώσουμε μια προστιθέμενη αξία, γιατί όπως είναι επόμενο οι πελάτες όταν έχεις κάτι που είναι συνηθισμένο προσπαθούν να σε πιέσουν στην τιμή κι όταν και ο οποιοσδήποτε άλλος μπορεί να κάνει περίπου το ίδιο.

Για να μπορέσεις να το αποφύγεις αυτό και να μπορέσεις να του δώσεις κάποια προστιθέμενη αξία, πρέπει να προσφέρεις και κάτι ακόμα. Αρχίσαμε λοιπόν να στοχεύουμε στα σούπερ μάρκετ που χρησιμοποιούσαν το προϊόν, τη μαύρη κορινθιακή σταφίδα και την είχαν σε συσκευασία καταναλωτή.

Εκεί αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε ποιες είναι οι προδιαγραφές
-είναι ότι έλεγε ο κ. Αποστολίδης προηγουμένως- των ξένων σούπερ μάρκετ και ιδίως των αγγλικών, όταν με τη μάρκα τους συσκευάζεται κάποιο προϊόν στην Ελλάδα. Οι προδιαγραφές είναι αυστηρότατες, ήρθαν και μας εξέτασαν σε όλους τους τομείς, έγινε πολύ μεγάλη προετοιμασία από την πλευρά μας για να μπορέσουμε να φτάσουμε στα σημεία.

Εκεί αυτό ήταν η πρώτη προπόνηση, από κει και πέρα όμως, για να τα κάνεις αυτά τα πράγματα, χρειάζεσαι ανθρώπους, οι άνθρωποι στοιχίζουν. Εάν όλο το κόστος το βάλεις σε ένα προϊόν είναι αδύνατον να επιβιώσεις, πρέπει να αρχίσεις να σκέφτεσαι τι άλλο μπορώ να κάνω.

Εδώ θα μπορούσε να υπήρχε παραγωγή και άλλων ξηρών φρούτων και να μη χρειαστεί εμείς να εφεύρομε κάτι άλλο, θα μπορούσε αλλά δεν υπάρχει. Αντιθέτως χάσαμε και τη σουλτανίνα που υπήρχε για ένα διάστημα και σιγά-σιγά χάθηκε. Άρα θα έπρεπε να σκεφτούμε κάτι εμείς ή να γυρίσουμε στα παλιά, αλλιώς το κόστος δεν έβγαινε.

Εγώ είχα σπουδάσει οινολογία. Δεν έκανα κρασί ή έκανα με όχι πολύ μεγάλη επιτυχία στην αρχή και ήξερα πως μπορείς να μετατρέψεις ένα σταφύλι να το κάνεις και κρασί και ξύδι. Υπήρχε λοιπόν, κάθισα και διάβασα και βρήκα ότι όλη η ενίσχυση των κρασιών από τα αρχαία χρόνια, επειδή οι αρχαίοι δεν ήξεραν ότι μπορούν να βράσουν έναν μούστο για να τον κάνουν πιο δυνατό, πρόσθεταν λοιπόν σταφίδες.

Σταφίδες υπάρχουν από τα ομηρικά χρόνια, τις πρόσθεταν στο μούστο και έκαναν το κρασί τους δυνατότερο, γιατί αλλιώς θα χάλαγε. Εάν δεν ήταν ισχυρό αλκοολικά δεν μπορούσε να διατηρηθεί, συντηρητικά δεν υπήρχαν στην εποχή. Αυτό λοιπόν το ίδιο το κρασί πάντοτε δεν το πετυχαίναμε να μη χαλάσει, γινόταν λοιπόν ένα ξύδι το οποίο είχε σταφίδες, κρασί και τίποτα άλλο και έμεναν και ζάχαρα από τις σταφίδες, γιατί δε γινόταν, ποτέ δεν μπορούσε να τελειώσει. Ήταν λοιπόν ένα γλυκό ξύδι, που αυτό υπήρχε και στη Μεσσηνία από πολύ παλιά, το έλεγαν γλυκάδι.

Θέλησα λοιπόν να το κάνω πιο μοντέρνο, στην ίδια αυτή παράδοση να της δώσουμε δυνατότητα αναβίωσης και συγχρόνως εκείνη την εποχή ακριβώς, υπήρχε μία προσπάθεια θα ήταν καλό να κάνουν το ίδιο με το δικό τους παλιό ξύδι και αυτό ακριβώς τη μόδια που πια δημιουργήθηκε το εκμεταλλευθήκαμε και πήραμε το κύμα σαν το surfing που δημιουργείτο ήδη παγκοσμίως και το ακολουθήσαμε κι εμείς.

Πήγαμε σε εκθέσεις, βγάλαμε.. ο πρώτος μας πελάτης μάλιστα πάλι ήταν ένας Αμερικανός, Ιταλοαμερικανός, ο οποίος το πήρε στο σούπερ μάρκετ του στην Αμερική και από κει αποκτήσαμε κι εμείς εμπιστοσύνη ότι πράγματι το προϊόν μας ήταν καλό. Μετά μπήκαμε στα πρώτα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα κι αυτή τη στιγμή είμαστε leaders της αγοράς της Ελλάδος και έχουμε κάνει και εξαγωγές σε πάρα πολλά κράτη.

Κατ΄ αρχήν στην Ελλάδα είναι το μόνο κράτος στον κόσμο στο οποίο έχουν χάσει την πρωτοπορία οι Ιταλοί και επίσης μπορέσαμε να σταθούμε και σε πάρα πολλά κράτη ακόμα, όπου οι κυριότεροι ανταγωνιστές μας είναι οι Ιταλοί.

Βέβαια έχουμε πάρα πολύ μεγάλο διάστημα που μαθαίνουμε, έχουμε ακόμα πάρα πολύ μεγάλη πορεία και μεγάλο κόπο, αλλά τα πρώτα δείγματα είναι ενθαρρυντικά, το προϊόν είναι αποδεκτό, τους αρέσει, δεν έχει συντηρητικά, δεν είναι τεχνικό, υπάρχει μια παλιά ιστορία πίσω του και μπορούμε να τα καταφέρουμε πιστεύω.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Και σε σχέση με τους Ιταλούς, πολλές φορές ακούω τη γνωστή ιστορία με το λάδι για παράδειγμα, ότι εμείς το πουλάμε το λάδι χύμα και οι Ιταλοί παίρνουν το δικό μας λάδι και το πακετάρουν πιο ωραία.

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Χ.Κ. ΑΒΕΤ

Ναι.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Γιατί είμαστε τόσο πίσω σε αυτό, στο marketing και στο πακετάρισμα;

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Χ.Κ. ΑΒΕΤ

Κοιτάξτε, υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι, δεν είναι τόσο εύκολο.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Καλά, υπάρχει και μια κουλτούρα πίσω από τους Ιταλούς βέβαια.

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Χ.Κ. ΑΒΕΤ

Δεν είναι μόνο η κουλτούρα. Όσον αφορά το λάδι, υπάρχουν πάρα πολύ μεγάλες εταιρείες, εταιρείες του ενός δισεκατομμυρίου τζίρου δύο, οι οποίες ελέγχουν την αγορά κατά πολύ μεγάλο ποσοστό. Στο ξύδι δεν είναι ακριβώς το ίδιο, στο λάδι όμως είναι έτσι. Άρα έχεις να παλέψεις με γίγαντες. Εάν δεν είσαι ανάλογα ευέλικτος δε θα μπορέσεις κάτι να κάνεις, δεν είναι τόσο εύκολο.

Υπάρχουν όμως προσπάθειες, βλέπω ότι υπάρχουν προσπάθειες και η γνώμη μου είναι ότι στο λάδι πρέπει να κινηθούμε δημιουργώντας σατό λαδιού, περιοχές, μικροπεριοχές όπου θα είναι πολύ καλή η ποιότητα, αλλά θα παράγονται από ειδικά μέρη ΠΟΠ και θα μπορέσουν να φτιάξουν μία ποιότητα κάτι καλύτερο από την..

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Είμαστε έτοιμοι γι΄ αυτό ή ο καθένας θέλει ακόμα να κάνει το δικό του;ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Χ.Κ. ΑΒΕΤ

Ο καθένας θέλει να κάνει το δικό του, δεν είμαστε έτοιμοι, μπορούμε όμως να ετοιμαστούμε. Είναι μία σκέψη, δεν είναι απόλυτο, το λάδι έχει προβλήματα όπως όλα ότι ανακατεύονται πολλοί, πολλοί έχουν απόψεις, δεν είναι τόσο εύκολο να ξεκινήσουμε, αλλά νομίζω ότι είναι μια ιδέα και μπορούμε πάνω σε αυτό..

Η Καλαμάτα είναι μια περιοχή όπου θα μπορούσε αυτό το πράγμα να δοκιμαστεί, υπάρχουν περιοχές μάλιστα όταν πας προς τα δυτικά της Μεσσηνίας που είναι ίδιες με την Τοσκάνη, δεν έχουν αναπτυχθεί οικοδομικά, άρα το τοπίο είναι παρθένο και μπορεί κάλλιστα να γίνει μια περιοχή..

Και πρέπει να ανέβουμε και όσον αφορά την ποιότητα των ελαιοτριβείων, δηλαδή να είναι επισκέψιμα, να μπορεί αυτός που θα έρθει, είτε αγοραστής είναι, είτε απλός τουρίστας ο οποίος θα πάει να τα δει, να πει πράγματι υπάρχει εδώ μια προσοχή, δηλαδή να γίνουμε ένα μπορντό, ορισμένες περιοχές τουλάχιστον, ένα μπορντό του ελαιολάδου και γι΄ αυτό θα πρέπει να πάμε εκεί να δούμε τι κάνουν οι Γάλλοι.

Οι Γάλλοι έχουν και σχολή πώς να πουλάνε προϊόντα προστιθέμενης αξίας. Να ακολουθήσουμε την ίδια σχολή.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Η κρίση μας σπρώχνει προς τα κει;

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Χ.Κ. ΑΒΕΤ

Τώρα είναι πολύ μεγάλη ερώτηση αυτή. Η κρίση μας σπρώχνει προς το να είμαστε εφευρετικοί ούτως ή άλλως. Δεν ξέρω αν μας σπρώχνει ακριβώς..

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Είμαστε προσαρμοστικοί σαν λαός, ξέρουμε να επιβιώνουμε.

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Χ.Κ. ΑΒΕΤ

Είμαστε προσαρμοστικοί κι αυτό που θα πρέπει κανείς να επαινέσει τον Έλληνα εργαζόμενο είναι ότι ακριβώς είναι πάρα πολύ προσαρμοστικός.

Έχω γνωρίσει ξένους εργαζόμενους, αν τους αλλάξεις το αντικείμενο της δουλειάς τους παραλύουν, δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Ο Έλληνας μπορούσε ακόμα και να αλλάξει εντελώς αντικείμενο, να ξεκινήσει από κάνοντας σταφίδες και την άλλη μέρα να φτιάχνει ψυγεία, είναι τρομερός στο να μπορεί να προσαρμοστεί.

Πιστεύω ότι αυτή τη δυνατότητα πρέπει να τη δώσουμε, αλλά πρέπει να δώσουμε και δουλειές, δηλαδή να υπάρξουν. Και εμείς να μεγαλώσουμε αλλά να υπάρξουν και καινούριες εταιρείες που θα δώσουν δουλειές και ευκαιρίες σε αυτούς τους ανθρώπους που έχουν όλα αυτά τα προσόντα.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Λοιπόν πάμε σ είναι ένα σύντομο διαφημιστικό διάλειμμα, αμέσως μετά θα πάμε στη νεώτερη γενιά στον κ. Σπανουδάκη και θα συνεχίσουμε αυτή τη συζήτηση για το αν υπάρχει ελπίδα κι από πού θα έρθει σε αυτή τη χώρα.

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Κυρίες και κύριοι, είμαστε και πάλι εδώ στο στούντιο. Είπαμε ότι σήμερα ασχολιόμαστε με την Ελλάδα που παράγει, με την Ελλάδα που εξάγει και θέλω τώρα να πάω στη νεώτερη γενιά, θέλω να πάω στον κ. Σπανουδάκη ο οποίος είναι 27 χρονών και θέλω λίγο να μου πείτε τη δικιά σας ιστορία κ. Σπανουδάκη, γιατί είχατε μια μικρή που τώρα δεν ξέρω καν αν πρέπει να το πω εταιρεία ή κάτι άλλο, το οποίο ξεκίνησε από το γκάζι, αλλά έχει φτάσει πολύ μακριά. Θα μας πείτε λίγο την ιστορία έτσι με απλά λόγια;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗΣ

Πρόεδρος PINNATTAINC

Ναι, η ιστορία μας ξεκίνησε το 2011, το καλοκαίρι του 2011, όταν ξεκινήσαμε ένα νέο επιχειρηματικό σχέδιο όταν είχαμε μια ιδέα για να φτιάξουμε μία εφαρμογή μια υπηρεσία για σύγχρονα κινητά τηλέφωνα, τα λεγόμενα smart phones.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Εσείς όταν λέτε πόσοι ήσασταν δηλαδή;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗΣ

Πρόεδρος PINNATTAINC

Ήμασταν έξι φίλοι και συνεργάτες, που ασχολιόμασταν με διάφορα πράγματα, κυρίως με ηλεκτρονικά παιχνίδια με games και με διαφήμιση κι όταν προέκυψε αυτή η ιδέα, η ιδέα του pinnatta, τελικά είδαμε ότι η αξία της και οι πιθανότητες επιτυχίας που είχε ήταν τεράστιες, οπότε εγκαταλείψαμε ότι προηγούμενο κάναμε και αποφασίσαμε να ασχοληθούμε αποκλειστικά με αυτό.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Αυτό που το κάνατε, δηλαδή που ήταν η έδρα της επιχείρησης;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗΣ

Πρόεδρος PINNATTAINC

Τα αρχικά γραφεία μας ήταν στο Περιστέρι, όταν ολοκληρώσαμε αυτό το επιχειρηματικό σχέδιο και είδαμε ότι για να υλοποιηθεί όλο αυτό το πράγμα το pinnatta, αυτή η υπηρεσία, και να έρθει σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο που θα μπορούσε να σταθεί απέναντι σε έναν παγκόσμιο ανταγωνισμό χρειαζόταν ένα αρκετά μεγάλο ποσόν το οποίο εμείς οι έξι δε θα μπορούσαμε να διαθέσουμε, γιατί το ποσόν ήταν γύρω στις 700 χιλιάδες δολάρια που μας έβγαινε στα χαρτιά.

Προσπαθήσαμε στην Ελλάδα να βρούμε κάποιους επενδυτές, κάποιον να χρηματοδοτήσει την ιδέα μας να καταλάβει τι είναι αυτό το πράγμα που θέλουμε να κάνουμε, τι είναι αυτό που θέλουμε να πετύχουμε και να πιστέψει σε αυτό και να μας υποστηρίξει, που δεν τα καταφέραμε προφανώς γιατί το περιβάλλον τότε ήταν πολύ διαφορετικό από ότι είναι τώρα, τουλάχιστον όσον αφορά αυτό που ονομάζουμε startup εταιρείες, εταιρείες νεανικές, εταιρείες τεχνολογίας.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Δηλαδή πήγατε σε κάποια τράπεζα, πήγατε σε κάποιο χρηματοδότη, πως δούλεψε όλο αυτό;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗΣ

Πρόεδρος PINNATTAINC

Όχι, δεν απευθυνθήκαμε σε κάποια τράπεζα, δεν υπήρχαν οι επενδυτικοί οργανισμοί που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, που υπάρχουν κάποιοι που δημιουργήθηκαν πολύ πρόσφατα.

Μιλήσαμε με κάποιους ανθρώπους οι οποίοι ήθελαν κι έλεγαν ότι θέλουν να κάνουν επενδύσεις στην τεχνολογία, το 2010 αν θυμάστε κι εσείς τα κινητά τηλέφωνα δεν είχαν μπει τόσο πολύ στη ζωή μας, τα i-phone δεν είχαν τόσο αυξημένο αριθμό πωλήσεων τουλάχιστον στην Ελλάδα, τα android δεν ήταν στις τσέπες ολονών μας, οπότε ήταν και δύσκολο για τον κόσμο να καταλάβει, για τον κόσμο που δεν ήταν μέσα στην τεχνολογία μέσα σε αυτό που κάνουμε να καταλάβει για ποιο πράγμα μιλάμε, τι είναι αυτό που θέλουμε να πετύχουμε.

Οπότε αναγκαστήκαμε να πάμε εκεί που είναι η καρδιά της τεχνολογίας, στη Silicon Valley, που προφανώς είναι διαφορετικές οι διαδικασίες, η νοοτροπία, οι καταστάσεις και να μιλήσουμε με επενδυτές εκεί και τελικά καταφέραμε να βρούμε το ποσό που χρειαζόμασταν για να ξεκινήσουμε την ιδέα μας.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Τώρα ξέρετε, σε έναν άνθρωπο της δικιάς σας ηλικίας ακούγεται λίγο σαν σενάριο του Χόλυγουντ ότι ξεκινήσατε από το περιστέρι και φτάσατε στο Silicon Valley κι όταν κάποιοι σας είδαν και σας είπαν ωραία ενδιαφέρον αυτό να το χρηματοδοτήσουμε. Θα μας το πείτε έτσι βήμα-βήμα πως έγινε αυτό; Γιατί ακούγεται πιο μυστηριώδες από ότι είναι;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗΣ

Πρόεδρος PINNATTAINC

Ναι εντάξει δεν είναι τόσο απλό και δεν περιλαμβάνει απλά ένα αεροπλάνο ένα ταξίδι και μια επιτυχία τουλάχιστον όσον αφορά τη χρηματοδότηση.

Παλέψαμε αρκετό καιρό, οργανωθήκαμε και προετοιμαστήκαμε πάρα πολύ καλά, είχαμε και την τύχη αρκετοί από την ομάδα μας να έχουν εργαστεί στη Silicon Valley παλαιότερα σε startup εταιρείες, οπότε είχαμε μια αρχική γνώση του πως λειτουργούν τα πράγματα, τι περιμένει ο κόσμος εκεί να δει, ποιες είναι οι διαδικασίες, τι έπρεπε να έχουμε προετοιμάσει εμείς για να πάμε και να μιλήσουμε με επενδυτές εκεί.

Οπότε αυτό μας διευκόλυνε λίγο, το background μας στο χώρο της διαφήμισης μας βοήθησε να το πακετάρουμε το project μας καλύτερα και να το παρουσιάσουμε με τον βέλτιστο τρόπο, οπότε καταφέραμε συγκεντρώσαμε το budget τα χρήματα που χρειαζόταν για να οργανώσουμε ένα ταξίδι και στείλαμε έναν από μας να διεκδικήσει τις τύχες ολονών μας.

Οπότε μείναμε στην Αμερική στο San Francisco για περίπου τρεις μήνες, μιλήσαμε με πάρα πολύ κόσμο, ακούσαμε πάρα πολλές απόψεις, πάρα πολλές γνώμες, μας βοήθησε πάρα πολύ αυτό το πράγμα να εξελίξουμε την ιδέα μας, να την ολοκληρώσουμε, να τη σχεδιάσουμε ακόμα καλύτερα.

Και τελικά μετά από περίπου πέντε μήνες προσπάθειας καταφέραμε και βρήκαμε κάποιους επενδυτές οι οποίοι πίστεψαν σε αυτό που θέλαμε να κάνουμε, πίστεψαν στην ομάδα που είχαμε στήσει και αποφάσισαν να χρηματοδοτήσουν την ιδέα μας, οπότε επιστρέψαμε πίσω εδώ στην Αθήνα και ξεκινήσαμε σε ένα καινούριο χώρο, προσλάβαμε καινούριους ανθρώπους για να μας υποστηρίξουν και να μας βοηθήσουν να καλύψουμε όλες τις ανάγκες που χρειαζόταν το σχέδιό μας και ξεκινήσαμε να υλοποιούμε πλέον το όνειρό μας.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Και πως έχει πάει αυτό;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗΣ

Πρόεδρος PINNATTAINC

Προς το παρόν είναι πάρα πολύ καλά τα πράγματα, πρόσφατα είναι η αλήθεια ότι βγήκε η εφαρμογή στον αέρα, στα τέλη Αυγούστου, οπότε είχαμε κι ένα διάστημα το οποίο τη διορθώναμε, καταλαβαίναμε πως αντιδρά ο κόσμος, τι είχαμε κάνει σωστά, τι δεν είχαμε σχεδιάσει καλά, πως έπρεπε να κινήσουμε τα πράγματα.

Πλέον από τα Χριστούγεννα που έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη έκδοσή της πάνε πάρα πολύ καλά τα πράγματα, έχουμε ένα πολύ μεγάλο και πολύ ικανοποιητικό ρυθμό αύξησης νέων χρηστών, νέων ανθρώπων δηλαδή που κατεβάζουν και χρησιμοποιούν την εφαρμογή.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Έχετε φτάσει 22 εκατομμύρια χρήστες, κάτι τέτοιο θυμάμαι.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗΣ

Πρόεδρος PINNATTAINC

Όχι, αυτό ήταν στην προηγούμενη εταιρεία στο χώρο των gaming, ήταν η βάση πάνω στην οποία ξεκινήσαμε να χτίζουμε. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε γύρω στις 40 χιλιάδες κόσμο που έχει κατεβάσει την εφαρμογή και περιμένουμε πως αυτό το νούμερο θα αγγίξει τις 150 χιλιάδες μέχρι το τέλος του Μαρτίου.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Κι αυτό οικονομικά πως πηγαίνει για σας;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗΣ

Πρόεδρος PINNATTAINC

Προς το παρόν δεν υπάρχουν έσοδα από την εφαρμογή, υπάρχουν στάδια. Το πρώτο στάδιο είναι να το χτίσεις, το δεύτερο είναι να δημιουργήσεις μία βάση χρηστών που το έχει εγκαταστήσει στο κινητό του και το χρησιμοποιεί και το επόμενο στάδιο είναι να αρχίσεις να το κάνεις monetized να βγάζεις χρήματα από αυτό.

Εμείς αυτή τη στιγμή είμαστε στο μεταίχμιο του αρχίζουμε και δημιουργούμε μια μεγάλη βάση χρηστών, σύντομα θα αρχίσουμε να βγάζουμε και έσοδα από αυτό το πράγμα, προβλέπεται προς το τέλος του έτους που διανύουμε του 2013 πλέον να είμαστε στα θετικά πρόσημα οικονομικά, δηλαδή να έχουμε καλύψει την επένδυση που έχουμε λάβει αυτή τη στιγμή και να αρχίσουμε πλέον να είμαστε κερδοφόροι.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Και πέστε μας, ακούω ότι υπάρχει μια ολόκληρη κοινότητα παρόμοιων -τώρα δεν ξέρω πώς να το πω- προσπαθειών παρεών επιχειρήσεων σε όλη την Αθήνα αλλά και σε άλλες πόλεις, όπου είναι νέα παιδιά τα οποία κάθονται και φτιάχνουν τέτοιου είδους εφαρμογές ή άλλα πράγματα εν πάση περιπτώσει που έχουν σχέση με software κι ότι αυτό πάει αρκετά καλά. Υπάρχει τέτοια προσπάθεια και βρίσκει υποστήριξη, δηλαδή υπάρχουν τα χρήματα προκειμένου να προχωρήσουν τέτοιου είδους προσπάθειες;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗΣ

Πρόεδρος PINNATTAINC

Υπάρχει μια τεράστια προσπάθεια, μια κοινότητα που γεννήθηκε πολύ πρόσφατα και αναπτύσσεται πάρα πολύ γρήγορα κι έχει να κάνει με ανθρώπους κυρίως νεανικής ηλικίας, ακόμα και 18 και 20 χρονών, οι οποίοι μπορούν και προγραμματίζουν, μπορούν και σχεδιάζουν είναι γραφίστες και φτιάχνουν είτε μικρές εφαρμογές, είτε διαδικτυακές υπηρεσίες, είτε παιχνίδια, όπου πλέον με την τεχνολογία που υπάρχει στα χέρια μας είναι πολύ εύκολο κάποιος να φτιάξει με πολύ μικρό κόστος κάποια εφαρμογή, κάποιο παιχνίδι, κάποια υπηρεσία, να το δημοσιεύσει σε όλο τον κόσμο και να αρχίσει να το εκμεταλλεύεται.

Από το 2010 και μετά έχει υπάρξει μια πολύ μεγάλη ανάπτυξη σε αυτό το χώρο, πολλοί άνθρωποι έχουν αρχίσει και ασχολούνται με την κοινότητα των startups, νεοφυείς εταιρείες είναι η μετάφρασή τους στα ελληνικά το οποίο δεν είμαι και πολύ σίγουρος ότι αποδίδει σωστά αυτό το οποίο κάνουμε.

Η αλήθεια είναι ότι εγώ προσωπικά γνωρίζω εφτά οχτώ τέτοιου τύπου εταιρείες, εννοώ ομάδες που έχουν καταφέρει κι έγιναν εταιρείες και πάρα πολλές περισσότερες από 50 ομάδες οι οποίοι τώρα ξεκινάνε και πολύ σύντομα θα είναι σε θέση να δημοσιεύσουν ένα προϊόν ή μια υπηρεσία και να αρχίσουν να την εκμεταλλεύονται.

Παλαιότερα το πρόβλημα ήταν πιο μεγάλο, δεν υπήρχαν επενδυτές, όπως κι εμείς το περάσαμε αυτό το πράγμα, δεν υπήρχαν άνθρωποι να επενδύσουν σε τέτοιες νέες ιδέες. Πρόσφατα δημιουργήθηκαν τέσσερα νέα επενδυτικά οχήματα, μέσω των Jeremy Funds ενός ευρωπαϊκού προγράμματος χρηματοδότησης, τα οποία πλέον λύνουν αυτό το θέμα και σιγά-σιγά αρχίζει και διαδραματίζεται και στήνεται μια κοινότητα η οποία είναι τώρα στα πρώτα της βήματα, ξεκινάει, αλλά έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες και γίνονται πολύ γρήγορα και πολύ μεγάλα άλματα στην εξέλιξή της κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Κι αν μπορείτε να μου απαντήσετε σε μια τελευταία ερώτηση χωρίς πολλή μετριοφροσύνη, αλλά ακούω ότι σε αυτόν τον τομέα δεν παίζονται οι Έλληνες γενικώς, ότι έχουν έτσι πολύ μεγάλη δημιουργικότητα και ταλέντο, ανάλογα με αυτό που υπάρχει στην Ινδία ή σε δύο-τρεις ακόμα χώρες. Ισχύει αυτό ή είναι έτσι ένα αυτάρεσκο κλισέ δικό μας;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗΣ

Πρόεδρος PINNATTAINC

Ισχύει απόλυτα και είναι και περίεργο, γιατί αναλογικά τα νούμερα δε βγαίνουν, ανάλογα με το πόσοι είμαστε οι Έλληνες και πόσο ικανοί είμαστε ή σε πόσες θέσεις-κλειδιά βρίσκονται Έλληνες. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα το ξέρετε κι εσείς, θα το έχετε ακούσει, υπάρχει μία έκφραση όταν τα πράγματα γίνονται δύσκολα συνήθως λένε call the Greeks, δηλαδή "φωνάξτε τους Έλληνες για να το λύσουν".

Η αλήθεια είναι, όπως είπαν και οι προηγούμενοι συνομιλητές μας, ότι στην Ελλάδα υπάρχει πάρα πολύ υψηλό δυναμικό, ειδικά στο χώρο μας που είναι προγραμματιστές και γραφίστες και άνθρωποι που ασχολούνται με το marketing είμαστε σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο.

Για να υποστηρίξω αυτό που έλεγα πριν, αν δείτε και σε εταιρείες κολοσσούς του χώρου, στο Google ας πούμε ή στην Apple, μπείτε μέσα και θα δείτε αρκετούς Έλληνες να δουλεύουν εκεί και συνήθως δε θα είναι σε θέσεις απλά ένας προγραμματιστής, θα είναι σε θέσεις-κλειδιά, το οποίο είναι ιδιαίτερο, είναι περίεργο κι είναι πολύ ενθαρρυντικό.

Η αλήθεια είναι πως εμείς είχαμε ένα πρόβλημα λόγω της κρίσης να ξεκινήσουμε να βρούμε αυτή την αρχική χρηματοδότηση που σας είπα πριν, αλλά από τη στιγμή που τα καταφέραμε είμαστε σε πολύ πλεονεκτικό σημείο μετά, γιατί μπορούσαμε να προσλάβουμε πολύ πλούσιο ταλέντο, ανθρώπους οι οποίοι είναι πάρα πολύ ικανοί σε αυτό που κάνουν, με αρκετά ικανοποιητικούς μισθούς και δεν είχαμε και τον ανταγωνισμό όλων αυτών των μεγάλων εταιρειών που βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες ή στο Μόναχο ή στο Βερολίνο ή στο Λονδίνο που είναι τεχνολογικά ενεργές κοινότητες επίσης.

Οπότε νομίζω ότι έχουμε τις ικανότητες, έχει αποδειχθεί αυτό στο χρόνο ότι έχουμε τις ικανότητες, ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως τουλάχιστον στο χώρο το δικό μας των κινητών τηλεφώνων οι μεγαλύτερες εταιρείες που κατασκευάζουν κινητά τηλέφωνα ή πουλάνε υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως έναν από τα test benches, δηλαδή από τους χώρους στους οποίους δοκιμάζουν νέα προϊόντα νέες υπηρεσίες.

Γιατί στην Ελλάδα χρησιμοποιούμε πάρα πολύ τα κινητά τηλέφωνα, οπότε τα αποτελέσματα που βγάζουν είναι πάρα πολύ ικανοποιητικά για να δουν αν κάτι έχει νόημα να το δημοσιεύσουν παγκοσμίως.

Οπότε πλέον, τουλάχιστον αυτό που κάνουμε εμείς είναι ότι δεν παλεύουμε στο να διεκδικήσουμε μία ευκαιρία για να αποδείξουμε ότι μπορούμε να κάνουμε σπουδαία πράγματα και όντως να κάνουμε σπουδαία πράγματα, αλλά έχουμε περάσει στο επόμενο επίπεδο που έχουμε αυτές τις βάσεις και μπορούμε πλέον να διεκδικήσουμε μια επιτυχία σε παγκόσμιο επίπεδο.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Κύριε Αποστολίδη, μπορείτε να μου λύσετε την απορία, αυτού που λέει ο κ. Σπανουδάκης; Δηλαδή ότι οι Έλληνες μπορούμε παγκοσμίως να δείχνουμε το τι έχουμε στο DNA μας από ταλέντο και τα λοιπά, αλλά εδώ στην Ελλάδα δεν τα καταφέρνουμε κάπως, δηλαδή πνίγεται αυτή η δημιουργικότητα. Γιατί;

ΚΩΣΤΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος RAYCAP

Να απαντήσω λίγο σε αυτό το θέμα, για παράδειγμα ένα πρόσφατο γεγονός που είχαμε στις 6 Ιανουαρίου να δούμε πόσο τα δικά μας τα παιδιά είναι έξυπνα και είναι πρακτικά και είναι ευέλικτα, 6 Ιανουαρίου Θεοφάνεια Κυριακή και εμείς έπρεπε να πάμε, οι υπάλληλοί μας οι αντίστοιχοι στην ΑΤΝΤ στην Αμερική από το γραφείο μας στην Αμερική, από το εργοστάσιό μας στην Αμερική, θέλανε να πάνε να τους δείξουν ένα κάλυμμα σε ένα μηχάνημα που τους δίνουμε και μας είπαν παιδιά ελάτε τη Δευτέρα να μας το δείξετε.

Λοιπόν εμείς ρωτάμε τους Αμερικανούς υπαλλήλους μας ποια είναι η λύση που θα τους πάμε και μας δείξανε μια λύση με Velcro. Ο άνθρωπος ο οποίος είναι υπεύθυνος σε αυτόν τον τομέα, ο Κώστας Σαμαράς, βγήκε έξω από τα ρούχα του.

Λέει συγνώμη βρε παιδιά, πως θα πάμε εμείς στην ΑΤΝΤ σε έναν τέτοιο καταπληκτικά σημαντικό δυνατό πελάτη με λύση με κάλυμμα από Velcro; Κυριακή λέει στους Αμερικανούς λέει και στα δικά μας παιδιά στην Ελλάδα σε τέσσερα άτομα καθίστε, είναι μεσημέρι Κυριακής δε με ενδιαφέρει, θέλω τη Δευτέρα πρωί να έχουμε λύση διαφορετική εκτός Velcro και να την πάμε στην ΑΤΝΤ.

Και πράγματι, ένα παιδί, ένας μηχανολόγος που έχουμε, ο Κώστας Μπακατσιάς έβγαλε μια εκπληκτική λύση, από μεταλλικό υλικό, με κάτι συνδετήρες που αμέσως κλείδωναν πίσω και σαν κάλυμμα. Στείλαμε τα σχέδια στην Αμερική, αμέσως στο εργοστάσιο μας το παράγανε και Δευτέρα μεσημέρι πήγαν στην ΑΤΝΤ με το δείγμα αυτό και οι άνθρωποι τρελάθηκαν, δεν περίμεναν τόσο πολύ ωραία λύση.

Που θέλω να καταλήξω; Ότι έχουμε παιδιά τα οποία είναι πάρα πολύ δυνατά και ένα άλλο πράγμα το οποίο είναι εκπληκτικό που το συναντάμε εμείς γιατί μπορούμε και συγκρίνουμε τους υπαλλήλους μας από διάφορες χώρες, είναι ότι τα δικά μας τα παιδιά είναι πάρα πολύ ευέλικτα.

Είναι πολύ προσαρμοστικά όπως είπατε κι εγώ έχω τη σιγουριά ότι εάν πάρω τηλέφωνο παραμονή Χριστουγέννων στις πέντε η ώρα το απόγευμα στη Δράμα και τους πω παιδιά που έχουμε 130 άτομα καθίστε μέχρι τα μεσάνυχτα διότι έχουμε πάρει αυτή την παραγγελία και πρέπει να εκτελεστεί, είμαι 100% σίγουρος ότι θα καθίσουν όλοι και με μεγάλη χαρά. Αυτό δεν μπορώ να το κάνω τηλεφωνώντας στην Αμερική στους δικούς μας υπαλλήλους ή στη Γερμανία, ούτε δεν τολμάω να πάρω τηλέφωνο, άρα είναι αυτά πολύ συγκριτικά σημαντικά πλεονεκτήματα που έχουμε σαν χώρα και σαν λαός.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Ένας άλλος μύθος αν θέλετε που ακούμε, που δεν ξέρω πόσο είναι μύθος και πόσο είναι βάσιμος, είναι ότι εμείς οι Έλληνες όταν κάνουμε παραγωγή δεν έχουμε σωστό έλεγχο της ποιότητας, αυτό το κλασικό δηλαδή ότι σε μια παρτίδα θα βρεις και δέκα σκάρτα, γιατί κάποιος δεν έκανε τη δουλειά του. Υπάρχει αυτό;

ΚΩΣΤΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος RAYCAP

Εμείς θέλουμε να μιλήσουμε από τον εαυτό μας κι επειδή όπως σας είπα εμείς παράγουμε προϊόντα τα οποία κατευθύνονται κυρίως σε κρίσιμες εφαρμογές, αλλά μπορούν να κατευθυνθούν και στο δικό σας σπίτι ή στο δικό μου το σπίτι, ότι θέλουμε να είμαστε 100% σίγουροι ότι πάντα θα δουλεύουν και γι΄ αυτό τα δοκιμάζουμε ένα-ένα.

Γιατί σε τελευταία ανάλυση κ. Παπαχελά το να έχεις εκπληκτική ποιότητα ο πρώτος που κερδίζει είσαι εσύ, δηλαδή εγώ σαν εταιρεία. Γιατί σκεφτείτε εάν υπάρχει ένα πρόβλημα κι έχεις έναν ανικανοποίητο πελάτη, άντε πως θα τον γυρίσεις. Και δε θα αισθάνεσαι κι εσύ καλά, δε θα μπορείς να κοιμηθείς καλά. Οπότε νομίζω ότι τουλάχιστον στη δικιά μας θέση ότι είναι έγκλημα να μην έχεις την πιο άριστη ποιότητα στον εαυτό σου.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Το κακό όνομα, το κακό στερεότυπο που έχει αποκτήσει η χώρα μας αυτά τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης, σας έχει κάνει ζημιά, σας έχει απασχολήσει, το συναντάτε;

ΚΩΣΤΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος RAYCAP

Το συναντάμε, αλλά επειδή δεν αφήνουμε τον εαυτό μας να παρασυρθεί με όλη αυτή τη φασαρία και τη βαβούρα που γίνεται, όταν πηγαίνουμε μπροστά στον πελάτη κοιτάζουμε μόνο στο προϊόν και κοιτάζουμε τι οφέλη θα του προσφέρουμε. Φυσιολογικά, επειδή μας βλέπει ότι είμαστε Έλληνες, η συζήτηση γυρίζει και στην πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα.

Εμείς προσπαθούμε να παρακάμψουμε αυτή τη συζήτηση αυτή τη διάσταση και βέβαια καταλαβαίνουμε ότι το πάει εκεί πέρα ο πελάτης διότι φοβάται ότι επειδή εμείς έχουμε ένα μονοπωλιακό υλικό, γι΄ αυτό δίνουμε όλα αυτά τα οφέλη στον πελάτη, φοβάται πως θα συνεχίσει να το παίρνει εάν υπάρχουν απεργίες κι όλα αυτά.

Κι εμείς έχουμε πλάνα και τους λέμε προκαταβολικά, πριν μας κάνουν αυτές τις ερωτήσεις, ότι κοιτάξτε, έχουμε στοκ ασφαλείας σε τρία σημεία σε όλο τον κόσμο, οπότε ότι και να συμβεί εμείς εγγυούμαστε ότι από τη στιγμή που θα μας δώσει κάποιος την παραγγελία θα είναι στο γραφείο του, είτε στην Αμερική, είτε στη Γερμανία, είτε στο γραφείο του είτε στην αποθήκη σε τρεις μέρες.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Μάλιστα. Να σας ρωτήσω εσάς κ. Παπαδημητρίου, σας έχει κάνει ζημιά αυτό το στερεότυπο το αρνητικό;

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Χ.Κ. ΑΒΕΤ

Κοιτάξτε, ανησύχησαν στο εξωτερικό και άρχισαν να μας ρωτάνε τι θα γίνει, τι θα γίνει αν έχετε απεργία, το βασικότερο ήταν τότε που υπήρχε ο μεγαλύτερος φόβος για το ευρώ.

Αλλά εργαστήκαμε κατά τον ίδιο τρόπο, όπως λέει ο κ. Αποστολίδης, γιατί το θέμα είναι να έχεις δημιουργήσει ήδη μία εμπιστοσύνη στους συνεργάτες σου, στους πελάτες σου στο εξωτερικό και να σου έχουν εμπιστοσύνη ότι ό,τι και να γίνει θα κάνεις τα αδύνατα δυνατά και θα βρεις φορτηγό εάν έχουν απεργία τα πλοία, ότι εάν υπάρχει οτιδήποτε που θα τον βλάψει θα κάνεις ότι μπορείς για να τον αποζημιώσεις.

Έκανε ζημιά, αλλά δεν μπορώ να πω ότι είναι καθοριστική για να παραπονιόμαστε και να κλαιγόμαστε, πρέπει να βρούμε τρόπους άλλους.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Να σας ρωτήσω τώρα, αυτά που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, ένα που έχει γίνει είναι ότι οι μισθοί και τα μεροκάματα έχουν πέσει, αυτό σας έχει επηρεάσει εσάς;

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Χ.Κ. ΑΒΕΤ

Κοιτάξτε όχι. Κατ΄ αρχήν εμείς δεν έχουμε κάνει μειώσεις, ο μισθός, το εργατικό, το μισθολογικό κόστος σε αυτά που παράγουμε εμείς είναι κοντά στο 15-20%, άρα το να το μειώσουμε 10% και να αλλάξει η τιμολογιακή μας πολιτική κατά 1% δεν είναι τόσο τρομερό. Αλλά δεν μπορώ να πω ότι άλλες δουλειές δεν το έχουν ανάγκη, αν κάνεις φασόν παντελόνια πιθανόν να χρειάζεται.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Δεύτερη ερώτηση, κόστος μεταφοράς. Ακούω αυτές τις καταπληκτικές ιστορίες ότι το να πας από την Καλαμάτα στην Πάτρα και Θεσσαλονίκη μπορεί να είναι πιο ακριβό από το να πας Θεσσαλονίκη Μόναχο.

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Χ.Κ. ΑΒΕΤ

Το κόστος μεταφοράς είναι τρομερό. Ένα container για να έρθει στην Καλαμάτα και να ξαναπάει στον Πειραιά κοστίζει κοντά στα 600 ευρώ και για να πάει από τον Πειραιά στην Αγγλία κάνει 300 ευρώ. Έχω μια ιδέα πάνω σε αυτό και θα την πω με την ευκαιρία της εκπομπής σας.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Αυτό δεν έχει αλλάξει με την περίφημη απελευθέρωση των μεταφορών και ούτω καθεξής;

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Χ.Κ. ΑΒΕΤ

Κοιτάξτε, είναι το κόστος της βενζίνης, των πετρελαίων, των διοδίων, άρα της οδικής μεταφοράς, ούτως ή άλλως η οδική μεταφορά είναι ακριβότερη. Είναι αδιανόητο να έχουμε τα λιμάνια μας ανενεργά. Θα μπορούσε, μια ιδέα απλή είναι, ένα πλοίο μικρό που να περνάει κι από τον ισθμό να κάνει το γύρο της Πελοποννήσου να μαζεύει τα container από το κάθε λιμάνι να τα πάει στον Πειραιά και από κει και πέρα να φύγουν για τα διάφορα σημεία του πλανήτη που θα είναι ο προορισμός τους.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Όπως έκανε ο πατέρας σας κάποτε, έτσι δεν είναι;

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Χ.Κ. ΑΒΕΤ

Κάποτε φεύγανε όλα από την Καλαμάτα, έτσι γινόταν και τα φορτώναμε στα πλοία που ερχόταν για τους διάφορους προορισμούς από την Καλαμάτα.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Οι τράπεζες για τον δικό σας δανεισμό;

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Χ.Κ. ΑΒΕΤ

Κοιτάξτε, οι τράπεζες μπορώ να πω ότι ως ένα σημείο μέχρι τα τελευταία χρόνια πριν γίνει η κρίση δεν είχαν καταλάβει ακριβώς πως πήγαινε ή εθελοτυφλούσαν και δεν το έβλεπαν που πήγαινε η οικονομία, ενώ ήταν φανερό ότι θα καταλήγαμε εκεί.

Και μάλιστα μου είχε δοθεί η ευκαιρία να το συζητήσω με ανώτερους τραπεζικούς ότι μη μοιράζετε κάρτες, θα κάνουν Σύλλογο οι άνθρωποι για να μη σας πληρώνουν, προσέξτε να δούμε τι θα κάνουμε με τη βιομηχανία. Δε θέλησαν, δε θέλησαν να μπουν οι τράπεζες στο venture capital να βοηθήσουν τις εταιρίες και έκαναν περισσότερο προσπάθεια γρήγορης ανόδου.

Νομίζω ότι τώρα είναι καιρός να αλλάξει εντελώς αυτό το πράγμα και νομίζω ότι πολλές τράπεζες έχουν αρχίσει και το κατανοούν και προσπαθούν να μπουν μέσα στο παιχνίδι, να κάνουν venture capital, να βρουν τα κεφάλαια γιατί τα κεφάλαια υπάρχουν μέσω του ΕΣΠΑ, μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορεί να υπάρξουν ιδιωτικά κεφάλαια..

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Όχι, ήθελα να σταθώ στο κόστος δανεισμού. Είναι απαγορευτικό για μια εταιρεία σαν τη δική σας τώρα;

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Χ.Κ. ΑΒΕΤ

Το κόστος δανεισμού είναι πολύ μεγάλο, απαγορευτικό δεν είναι, αλλά είναι πάρα πολύ μεγάλο. Όταν το Euribor είναι 0,15% και η προμήθεια της τράπεζας είναι 6%, γιατί; Γιατί μία επιχείρηση πληρώνει ότι δεν μπορεί να εισπράξει η τράπεζα από τους άλλους πελάτες.

Αναγκαστικά λοιπόν έχουμε ένα τεράστιο περιθώριο, το οποίο ποτέ δεν ήταν σε αυτό το επίπεδο 6%, για να μπορέσει η τράπεζα να επιζήσει και αναγκαστικά οι επιχειρήσεις αυτή τη στιγμή που εργάζονται στην Ελλάδα πληρώνουν αυτό το μεγάλο κόστος για όλες τις επισφάλειες της τράπεζας.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Πάμε πάλι σε ένα σύντομο διαφημιστικό διάλειμμα και αμέσως μετά και πάλι εδώ στο στούντιο.

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Κυρίες και κύριοι είμαστε και πάλι εδώ, συζητάμε τα θέματα της επιχειρηματικότητας, τα θέματα όπως είπαμε του από πού θα έρθει το φως στο τέλος αυτού του τούνελ το οποίο ζούμε όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης. Κύριε Αποστολίδη, θέλω να σας ρωτήσω κάτι για το οποίο υπάρχει ένα στερεότυπο στην Ελλάδα όπως ξέρετε πολύ καλά, ότι κάποιος αυτοδημιούργητος πολύ δύσκολα μπορεί να στήσει μια τέτοια επιχείρηση, γιατί πρέπει να έχεις ή μπάρμπα στην Κορώνη ή κάτι αντίστοιχο εν πάση περιπτώσει, ισχύει αυτό;

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Χ.Κ. ΑΒΕΤ

Εγώ νομίζω όχι, τέλος πάντων στη δικιά μας την περίπτωση γιατί δε θέλω να κάνω γενικότητες, εμείς αρχίσαμε σιγά-σιγά και δε βρήκαμε ιδιαίτερες δυσκολίες και όταν χρειάστηκε να πάρουμε δάνειο για να αγοράσουμε μία αμερικανική εταιρεία πήραμε σχετικά εύκολα το δάνειο. Και νομίζω αυτό το οποίο χρειάζεται, πρέπει να κοιτάζουμε τον εαυτό μας, πρέπει όταν ζητάμε χρήματα να τα τεκμηριώνουμε αυτά.

Άρα πολλές φορές έχουμε την εντύπωση ότι δε μας βοηθάει κανένας, δε μας δίνει χρήματα, που ίσως να φταίμε κι εμείς που δεν πηγαίνουμε τεκμηριωμένα, δεν πείθουμε τον άλλον. Τον εαυτό μας εύκολα μπορούμε να τον πείσουμε, αλλά το σημαντικό είναι να πείσουμε αυτός ο οποίος είναι απέναντί μας.

Και εάν πραγματικά πιστεύουμε στην ιδέα μας, άρα πρέπει να την παρουσιάσουμε με τον αντίστοιχο τρόπο και τότε μόνο, δεν υπάρχει λόγος ο άλλος να μην σε χρηματοδοτήσει εφόσον θα έχει οφέλη. Και αυτό δεν είναι μόνο για τα χρήματα, νομίζω είναι αυτός ένας μύθος σε οτιδήποτε είναι να πουλήσουμε πρέπει να πάμε προετοιμασμένοι.

Πρέπει να ξέρουμε το αντικείμενό μας, γιατί ζητάμε τα λεφτά ή γιατί ο καταναλωτής να πάρει το βαλσάμικο του κ. Παπαδημητρίου, έχει κανέναν νταλκά να το αγοράσει; Αλλά ο κ. Παπαδημητρίου με την πείρα του, με την αγάπη του, με την αφοσίωσή του πάνω στο προϊόν του μεταδίδει αυτήν την ανάγκη να το αγοράσει αυτό το βαλσάμικο κι όχι ένα άλλο. Γι΄ αυτό έχει τη νούμερο ένα θέση στην Ελλάδα.

Άρα λοιπόν νομίζω ότι τα νέα τα παιδιά πρέπει να μην θεωρούν ότι εάν έχουν μια καλή ιδέα δεν μπορεί η ιδέα να υλοποιηθεί. Το θέμα είναι μπορεί να υλοποιηθεί, χρήματα υπάρχουν, μπορούν να βρεθούν χρήματα, το θέμα είναι πόσο καλή πραγματικά είναι η ιδέα.

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Χ.Κ. ΑΒΕΤ

Συμφωνώ κι εγώ σε αυτά και θα ήθελα να προσθέσω ότι σκεπτόμαστε πολύ μακροπρόθεσμα για το 2020 πόσο θα είναι το χρέος μας όσον αφορά το ΑΕΠ, πάμε πολύ μακριά που πολλά μπορεί να έχουν συμβεί, μπορεί να έχουν γίνει καταστροφές. Καλύτερα θα ήταν να δούμε βραχυπρόθεσμα.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Και το ανάποδο μπορεί να γίνει όμως.ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Χ.Κ. ΑΒΕΤ

Και το ανάποδο μπορεί να γίνει. Καλό είναι να σκεφτούμε βραχυπρόθεσμα τι μπορούμε να κάνουμε και μάλιστα εμείς, να μην περιμένουμε τόσο πολύ απέξω, γιατί εκεί για να γίνει μια επένδυση, ιδίως σοβαρή επένδυση, θα περάσει από ένα πάρα πολύ δύσκολο Διοικητικό Συμβούλιο στο οποίο ο ένας θα λέει το μακρύ του και ο άλλος το κοντό του, γιατί δεν πρέπει να γίνει, γιατί θα πρέπει να διαφυλάξει, γιατί θέλει να την κάνει κάπου αλλού.

Οι επενδύσεις πιστεύω ακράδαντα ότι θα γίνουν από αυτούς -θα δανειστώ λίγο τους στίχους του Πορτοκάλογλου- που από πείσμα και τρέλα θέλουν να είναι εδώ και σε αυτούς πρέπει να στηριχτούμε και με αυτόν τον τρόπο πιστεύω ακράδαντα ότι μπορούν να δημιουργηθούν επενδυτικά κέντρα διασπαρμένα σε όλη την Ελλάδα που να έχουν σοβαρές επιχειρήσεις, που πολύ σύντομα να μπορέσουν να απασχολήσουν και το τρομερό δυναμικό που υπάρχει στην Ελλάδα.

Συμφωνώ απόλυτα με αυτά που είπε ο κ. Αποστολίδης και ο άλλος κύριος που κουβεντιάσαμε, είναι τρομερό το προσωπικό που υπάρχει, πολύ ευέλικτο και έχει όλες τις ικανότητες να κάνει πάρα πολλά πράγματα, μένει να του δώσουμε τις ευκαιρίες.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Κύριε Σπανουδάκη εσείς από ότι ξέρω έχετε κάνει μια εταιρεία που έχει την έδρα του τώρα στο Delaware στην Αμερική;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗΣ

Πρόεδρος PINNATTAINC

Ναι στο Delaware και έχουμε την άδεια να λειτουργούμε και στην Καλιφόρνια, δηλαδή τα κεντρικά μας γραφεία είναι στο San Francisco.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Στην Ελλάδα πόσο εύκολο θα ήταν να κάνετε το αντίστοιχο;ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗΣ

Πρόεδρος PINNATTAINC

Στην Ελλάδα θα ήταν πολύ πιο δύσκολο μέχρι πρότινος. Πλέον γίνονται κινήσεις, αλλάζουν δηλαδή οι νομοθεσίες, αλλάζει το φορολογικό πλαίσιο, απλοποιούνται κάποιες διαδικασίες και απλουστεύεται η γραφειοκρατία, ακόμα δεν είναι φυσικά στα επίπεδα που είναι στο εξωτερικό που μέσα σε μερικές ώρες σε κάποιες Πολιτείες στην Αμερική ή σε μερικές ημέρες σε κάποιες άλλες ευρωπαϊκές χώρες μπορείς να έχεις ξεκινήσει και να στήσεις μία εταιρεία.

Ο λόγος βέβαια που εμείς αναγκαστήκαμε να ξεκινήσουμε την εταιρεία μας και η μαμά-εταιρεία να είναι αμερικάνικη δεν είναι άλλος επειδή οι επενδυτές μας -έχουμε επενδυτές από την Αμερική, τη Ρωσία και την Κίνα που μας υποστηρίζουν- δεν μπορούσαν καν να διανοηθούν ότι θα βάλουν τα ωραία τους λεφτά σε μια εταιρεία η οποία διέπεται από το φορολογικό και νομικό πλαίσιο της Ελλάδος και μάλιστα με την αστάθεια που επικρατούσε στην Ελλάδα το 2011 όταν ξεκινήσαμε εμείς.

Οπότε ήταν απαραίτητη προϋπόθεση να είμαστε αμερικάνικη εταιρεία, ώστε να ξέρουν πως θα λυθούν τα προβλήματα που θα προκύψουν.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Και θα μας πείτε τι είναι ακριβώς αυτή η εφαρμογή που έχετε κάνει; Γιατί με ρωτάει και ο συνάδελφος ο κ. Ζούλας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗΣ

Πρόεδρος PINNATTAINC

Η εφαρμογή μας αναφέρεται στα σύγχρονα κινητά τηλέφωνα, τα λεγόμενα smart phones και στην ουσία επιτρέπει στον κόσμο να ανταλλάσσει μηνύματα.

Τι μηνύματα όμως; Όχι απλά μηνύματα κειμένου όπως έχουμε συνηθίσει, αυτό που κάνουμε είναι ότι εκμεταλλευόμαστε πλήρως τις δυνατότητες των νέων συσκευών που έχουν οθόνες αφής, πολλαπλά μικρόφωνα, πολλαπλά ηχεία, έχουν πυξίδες, πρόσβαση στο internet, έχουν gps και στην ουσία είναι μηνύματα τα οποία είναι ζωντανά, τα οποία παίρνουν αλληλεπιδράσεις μαζί τους: Να φυσήξεις, να τρίψεις την οθόνη, να κουνήσεις τη συσκευή, είναι πιο διασκεδαστικά.

Είναι δύσκολο να το αντιληφθείτε όσο και να το περιγράψω και ένα παράδειγμα συνήθως δουλεύει πολύ καλά, φανταστείτε ότι έχει γενέθλια μια φίλη μου ας πούμε η Μαρία και αντί να την πάρω τηλέφωνο ή να της στείλω ένα μήνυμα μπορώ να μπω στην εφαρμογή μέσα στο pinnatta να διαλέξω μία ωραία ψηφιακή τούρτα, να την προσωποποιήσω, να βάλω δηλαδή την ηλικία της και να μπουν τα αντίστοιχα κεράκια πάνω, να γράψω με το δάχτυλό μου σαν σαντιγί το όνομά της, να προσθέσω και μια συνοδευτική κάρτα ένα συνοδευτικό μήνυμα και να της το στείλω.

Θα το λάβει στο κινητό της, όπως λαμβάνει κάθε κλασικό μήνυμα που παίρνει κι όταν το ανοίξει αυτό που στοχεύουμε εμείς να προσφέρουμε στον κόσμο είναι μία μικρή εμπειρία, να μετατρέψουμε κάθε μήνυμα σε μια μικρή εμπειρία: Δηλαδή θα δει την τούρτα, θα ακούσει το happy birthday να παίζει σαν μουσική, φωνές κόσμου να γελάει από πίσω και μπορεί ακόμη και να φυσήξει στο κινητό της και να σβήσει τα κεριά.

Οπότε ο στόχος μας είναι να μετατρέψουμε κάθε λόγο επικοινωνίας σε μια μικρή ευχάριστη εμπειρία.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Ένα τελευταίο για σας κ. Σπανουδάκη, υπάρχουν άλλα παιδιά στη δικιά σας γενιά, εσείς το βλέπετε αυτό, που ψάχνονται και που θεωρούν ότι ο κόσμος δεν τελειώνει στα σύνορα της Ελλάδας και κυνηγάνε ευκαιρίες από την Ελλάδα αλλά και έξω;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗΣ

Πρόεδρος PINNATTAINC

Υπάρχουν πάρα πολλοί και όσο περνάει ο καιρός μέρα με τη μέρα γίνονται ακόμη περισσότεροι.

Η κρίση είναι ένας λόγος ότι ωθεί κόσμο να ψάξει να βρει νέες ευκαιρίες, η εξάπλωση του διαδικτύου είναι ένας άλλος γιατί ο κόσμος ενημερώνεται και βλέπει τι ευκαιρίες και τι δυνατότητες υπάρχουν, που δεν περιορίζονται στα στενά ελληνικά πλαίσια. Η τεχνολογία είναι ένα τρίτο που όπως σας είπα και πριν οποιοσδήποτε μπορεί να φτιάξει μια εφαρμογή και να την κάνει διαθέσιμη σε όλο τον κόσμο με το πάτημα απλώς ενός κουμπιού.

Βέβαια ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγαλύτερος, η τάξη μεγέθους όλων των πραγμάτων είναι μεγαλύτερη πλέον εκεί πέρα και για τα ποσά που χρειάζονται για διαφήμιση και για υποστήριξη και για άλλα πράγματα, αλλά υπάρχει πάρα πολύς κόσμος, έχουμε αρκετές μικρές ιστορίες επιτυχίας ελληνικές από τεχνολογικές εταιρείες που δοκιμάζουν και πρωτοπορούν στο χώρο μας.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Κύριε Αποστολίδη, να σας ρωτήσω εσάς, είστε αισιόδοξος; Γιατί ξέρετε, είμαστε σε ένα πολύ δύσκολο σημείο αυτή τη στιγμή στη χώρα, πολύς κόσμος χάνει την αισιοδοξία του, χάνει την ελπίδα του ότι κάτι μπορεί να αλλάξει, εσείς είστε αισιόδοξος;

ΚΩΣΤΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος RAYCAP

Είμαι αισιόδοξος. Κοιτάξτε, εμάς πέρσι για παράδειγμα οι πωλήσεις μας αυξήθηκαν 39%, δηλαδή από 76 εκατομμύρια πήγαμε στα 106. Μπορεί να μην είμαι αισιόδοξος; Και φέτος βλέπω τα πράγματα να πηγαίνουν καλύτερα.

Εγώ νομίζω ότι για να πάμε μπροστά πρέπει να κοιτάζουμε τον εαυτό μας, να κοιτάζουμε πώς να γίνουμε εμείς καλύτεροι. Μην ακούμε το τι γίνεται δεξιά και αριστερά, εμείς πρέπει να συγκεντρωθούμε σε αυτό το οποίο κάνουμε. Αλλά αντί να κάνουμε εμείς αυτό, οι περισσότεροι τι κάνουμε; Κάνουμε κριτική στους άλλους. Η κριτική είναι το πιο εύκολο πράγμα να το κάνεις στον καθένα και πάντα μπορείς να έχεις δίκιο, το θέμα όμως είναι ότι αυτό σου αφήνει μία άσχημη γεύση.

Ενώ εμείς έχουμε συγκεντρωθεί πάνω στα προϊόντα μας, θέλουμε να δώσουμε χαρά στον πελάτη μας, θέλουμε αν τον ανεβάσουμε τον πελάτη μας, να του δώσουμε πράγματα από τα οποία θα κερδίσει αρκετά, άρα είμαστε κοντά του, άρα μαθαίνουμε εμείς. Αυτός εάν είναι πολύ πρωτοπόρος στον τομέα του θα μας παρασύρει κι αυτός σε άλλα πιο σημαντικά θέματα κι εμείς εφόσον τον παρακολουθήσουμε και τον ακολουθήσουμε τότε θα γίνουμε κι εμείς καλύτεροι.

Και αν είσαι σε ένα τέτοιο δημιουργικό περιβάλλον μπορείς να μην είσαι αισιόδοξος; Το θέμα είναι και συγνώμη που το λέω, εμείς δε βλέπουμε τηλεόραση, καθόμαστε κοιτάζουμε τα δικά μας θέματα και έτσι παίρνουμε χαρά.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Εσείς τι θέλετε από τους Πολιτικούς κι από το κράτος;

ΚΩΣΤΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος RAYCAP

Θέλουμε να κάνουν την Ελλάδα καλύτερη, αυτό θέλουμε, τίποτα άλλο. Θέλουμε να είναι εστιασμένοι, να βάλουν στόχο και να πουν κάθε χρόνο η Ελλάδα πρέπει να γίνει καλύτερη, γιατί το αξίζει σαν χώρα.

Όπως εμείς περιοριζόμαστε στον δικό μας τον τομέα και κοιτάζουμε πώς να πάμε καλύτερα, όχι για τον εαυτό μας, για όλο το περιβάλλον, για την πόλη που είμαστε, για το χώρο που είμαστε, το ίδιο πράγμα και αυτοί να έχουν μια πυξίδα, έχει γίνει η Ελλάδα καλύτερη την επόμενη χρονιά; Αυτό είναι που θέλουμε εμείς από τους Πολιτικούς μας.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Και η συμβουλή σας σε ένα νέο παιδί που κάθεται και μας ακούει τώρα;

ΚΩΣΤΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος RAYCAP

Η συμβουλή μου είναι ότι πρώτον να ξέρει τις δυνατότητές του, ότι έχει πολύ περισσότερες δυνατότητες και ικανότητες από ότι νομίζει και τα πάντα εξαρτώνται από αυτόν, άρα να προσπαθήσει. Και ο κόσμος είναι καλός, εάν δει την προσπάθεια θα τον δει στα μάτια, θα δει τι θέλει και θα τα καταφέρει, να μην ακούει τις σειρήνες.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Και συγκρατώ τη συμβουλή να μη βλέπει τηλεόραση, αν και δε με συμφέρει.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος RAYCAP

Έχετε δίκιο ναι.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Όχι, αστειεύομαι.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος RAYCAP

Όχι βέβαια, έχετε δίκιο.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Κύριε Παπαδημητρίου εσείς, είστε αισιόδοξος;

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Χ.Κ. ΑΒΕΤ

Κοιτάξτε, είμαι επηρεασμένος και γιατί και η εταιρεία όπως έχουμε την τύχη, δηλαδή από τις λίγες εταιρείες όπως και του κ. Αποστολίδη να έχουμε αύξηση να πηγαίνουμε αυξητικά.

Άρα είμαι αισιόδοξος, αισιόδοξος προσωπικά γιατί έχω δύο καταπληκτικούς γιους που θα εξακολουθήσουν τη δουλειά μας, αισιόδοξος γιατί με βοηθάει η γυναίκα μου που δοκιμάζει τα πάντα και μπορούμε έτσι να έχουμε συνεργασία μιας πολύ καλής οικογενειακής ζωής.

Αν με ρωτάτε για το γενικότερο περιβάλλον, θα πρέπει να γίνουν ορισμένα πράγματα, τα οποία πιστεύω ότι το βασικότερο από όλα είναι να βρεθούν διέξοδοι για τόσο κόσμο που θέλει δουλειά. Είναι το πρώτο που δεν έχουμε χρόνο, πρέπει να γίνει άμεσα. Και πρέπει να ειπωθούν ιδέες τέτοιες, οι οποίες να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας διασπαρμένες σε όλη την Ελλάδα.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Κι εσείς τι θέλετε από το κράτος;

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Χ.Κ. ΑΒΕΤ

Να κάνει αυτό, δηλαδή με βοήθεια μαζί και οι τράπεζες και το κράτος και εμείς οι επιχειρηματίες να δούμε όλοι μαζί πως μπορούμε να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας για τα παιδιά που τώρα βγαίνουν από τα πανεπιστήμια και ψάχνουν για δουλειά.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Θυμάμαι βέβαια και μια άλλη απάντηση που είχατε πει σε μια ομιλία σας.

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Χ.Κ. ΑΒΕΤ

Να μην ανακατεύεται.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

"Να μην ανακατεύεται" είχατε πει τότε ναι.

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Χ.Κ. ΑΒΕΤ

Ναι, όχι παντού. Τώρα σε αυτό πρέπει να ανακατευτεί, σε ορισμένα άλλα πράγματα μπορεί να μην είναι εμπόδιο στις προσπάθειες τις επιχειρηματικές.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Μάλιστα. Λοιπόν θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Αποστολίδη, τον κ. Παπαδημητρίου και τον κ. Σπανουδάκη γι΄ αυτή τη συζήτηση που ελπίζω ότι μας αφήνει έτσι με μια γεύση αισιοδοξίας.

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Χ.Κ. ΑΒΕΤ

Εμείς ευχαριστούμε.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος RAYCAP

Ευχαριστούμε.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗΣ

Πρόεδρος PINNATTAINC

Ευχαριστούμε.

Υπάρχουν άνθρωποι που καινοτομούν μέσα στην κρίση; Υπάρχει ελληνική επιχειρηματικότητα που να διαπρέπει σε τομείς που μέχρι χθες μονοπωλούνταν από μεγάλες ξένες εταιρίες; Και ποιοι είναι οι άνθρωποι πίσω από αυτές τις προσπάθειες; Την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου στις 23.15 στον ΣΚΑΪ ΟΙ ΝΕΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ ανοίγουν με τρεις καλεσμένους στο στούντιο της εκπομπής και μια διαφορετική συζήτηση μακριά από την οικονομική κρίση. Ο Αλέξης Παπαχελάς μιλά με τρεις επιχειρηματίες που ο καθένας στον τομέα του κάνει μεγάλα και σημαντικά βήματα ενώ με παραδείγματα και άγνωστες ιστορίες από την ίδια τους την πορεία αποκαλύπτουν διεξόδους για όλους μας μέσα στην κρίση.