Ξαναφτιάχνοντας την εικόνα της Ελλάδας

ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Νομίζω ότι πρώτα θα αρχίσω με την Υπουργό, αυτή τη στιγμή που μιλάμε θα βρίσκεστε στο Κατάρ μαζί με τον Πρωθυπουργό και διάφορα επιχειρηματικά στελέχη κι αυτή η εκπομπή γράφτηκε γι΄ αυτό το λόγο λίγο νωρίτερα και θέλω πρώτα απ΄ όλα να σας ρωτήσω αν υπάρχει κάποια στρατηγική αυτή τη στιγμή που ακολουθεί το Υπουργείο, γνωρίζοντας όπως όλοι ξέρουμε ότι η εικόνα της Ελλάδας δεν είναι καλή.

ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

Υπουργός Τουρισμού

Εγώ θα σας ξεκαθαρίσω από την πρώτη στιγμή ότι η δουλειά η δικιά μου σαν  Υπουργός είναι να έρθω και να κάνω τις παρεμβάσεις εκείνες που χρειάζονται, έτσι ώστε η πραγματικότητα το προϊόν αυτό που προσφέρουμε να είναι όσο το δυνατόν καλύτερο και εννοώ τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν έτσι ώστε να είναι οι δομές και οι υποδομές καλύτερες, οι υπηρεσίες.

Το κομμάτι που αφορά την επικοινωνία είναι μεν μια αρμοδιότητα του δικού μας Υπουργείου, όμως δε θέλω να ταυτιστώ εγώ με αυτή και το λέω αυτό ξεκαθαρίζοντας από την αρχή ότι θεωρώ ότι το μεγαλύτερο λάθος που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια είναι ότι η εικόνα της χώρας ταυτίστηκε με την εικόνα που ήθελε να της δώσει ο εκάστοτε Υπουργός.

Η εικόνα της χώρας είναι η εικόνα της Ελλάδας, είναι η εικόνα που ανήκει σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες και δε θα πρέπει να είναι η κατάθεση της προσωπικής στρατηγικής και της προσωπικής αισθητικής κανενός Υπουργού.

Το ξεκαθαρίζω αυτό, διότι καλό είναι να βλέπουμε και ποια είναι τα λάθη που μας έχουν οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση, γιατί μην ξεχνάμε ότι πριν από μερικά χρόνια η Ελλάδα ήταν ένα από τα μεγαλύτερα brands στον κόσμο κι έχει κατρακυλήσει και κάθε χρόνο χάνει όλο και περισσότερο την αξία αυτή ως brand που έχει, παρόλο που η Ελλάδα παραμένει πάντα μια διαχρονική αξία. Αυτό είναι αυτό που θέλουμε τώρα εμείς να βγάλουμε προς τα έξω.

ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Που πρακτικά τι σημαίνει, για να το καταλάβω;

ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

Υπουργός Τουρισμού

Δηλαδή έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια έτσι ώστε να αναδείξουμε τη διαχρονική αξία του brand Ελλάδα, το οποίο brand δε χρειάζεται να έχει ούτε φιοριτούρες, γιατί η Ελλάδα είναι η Ελλάδα, δε χρειάζεται να έχει συνοδευτικά ούτε logo ούτε πράγματα που αν θέλετε μειώνουν την αξία αυτή που έχει η Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι λευκό-γαλάζιο, η Ελλάδα είναι μία αξία που έρχεται από πολύ παλιά και η Ελλάδα πρέπει να είναι μόνο αυτό.

ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Αυτό βέβαια ακούγεται λίγο σαν η Ελλάδα τραβάει από μόνη της, να μην κάνουμε τίποτα.

ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

Υπουργός Τουρισμού

Όχι, έχουμε παρουσιάσει μία συγκεκριμένη στρατηγική, όπου αυτό που βγαίνει μπροστά είναι η Ελλάδα από μόνη της, χωρίς να χρειάζεται ούτε να βάλουμε δίπλα όπως σας είπα και πριν διάφορα επεξηγηματικά, ούτε άλλα σύμβολα, η Ελλάδα γαλάζιο και λευκό.

                        Και αυτό που για μας έχει σημασία είναι οτιδήποτε είναι αυθεντικό, θέλουμε να βγάλουμε την αυθεντικότητα της Ελλάδας και όχι μόνο αυτό που είναι γνωστό μέχρι τώρα, θέλουμε να βγάλουμε την αυθεντικότητα της Ελλάδας σε όλους τους προορισμούς που υπάρχουν στη χώρα μας, οι οποίοι κάποιοι δεν είναι τόσο γνωστοί όσο κάποιοι άλλοι.

ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Ναι, με αυτά δε θα διαφωνήσει κανείς, απλώς αυτή τη στιγμή είναι σα να έχουμε να διαχειριστούμε μια κρίση. Η Ελλάδα δέχθηκε ένα πάρα πολύ μεγάλο πλήγμα στην εικόνα της, είναι μια πληγωμένη εικόνα και κάποιος πρέπει να τη διαχειριστεί πρώτα και μετά να αφήσουμε τη χώρα να πάει από μόνη της. Οπότε στη διαχείριση..

ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

Υπουργός Τουρισμού

Βεβαίως, εγώ αυτό λοιπόν που σας λέω είναι ότι η δικιά μου ευθύνη σαν Υπουργός είναι να πηγαίνω ακριβώς σε όλες τις αγορές που μας ενδιαφέρουν να μιλάω για την Ελλάδα, για την προσπάθεια που γίνεται, να μιλάω για την προσπάθεια που κάνουν όλοι οι Έλληνες, να απευθύνομαι μέσα από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας στους κατοίκους της κάθε χώρας που μας ενδιαφέρει, ειδικά για τον τουρισμό που είναι το δικό μου το χαρτοφυλάκιο και σιγά-σιγά να ξαναχτίσουμε αυτή την εικόνα της χώρας.

                        Το κομμάτι όμως σας λέω της επικοινωνίας δεν το τραβάω εγώ μόνη μου σαν προσωπική μου αν θέλετε κατάθεση μιας άποψης, ο κ. Οικονομίδης και ο κ. Φλέσσας που είναι εδώ είναι άνθρωποι που είναι επαγγελματίες στο χώρο αυτό και είναι εκείνοι που πρέπει να μας βοηθήσουν στο να αναδείξουμε αυτό που θέλουμε να βγάλουμε αυτή τη στιγμή για την Ελλάδα προς τα έξω.

Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι λέω η δουλειά του Πολιτικού είναι πολύ διαφορετική και ο Πολιτικός δεν πρέπει να κάνει ούτε τον Επικοινωνιολόγο, ούτε τον Μαρκετίστα και αυτό ήταν μεγάλο λάθος στο παρελθόν.

ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Ωραία, αυτό ήταν σαφές, αλλά εγώ θα ήθελα σε αυτή τη συζήτηση να δούμε πως μπορούμε να βοηθήσουμε και να βγει και κάτι ουσιαστικό, πως μπορούμε να βοηθήσουμε τη χώρα. Οπότε θα ήθελα να αρχίσω πρώτα από σας κ. Φλέσσα, γιατί ξέρω ότι έχετε μια εικόνα του που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η Ελλάδα και πως μπορούμε να διαχειριστούμε αυτή την κρίση αρχικά.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΛΕΣΣΑΣ          

Πρόεδρος και Δ. Σύμβουλος CIVITAS

Βεβαίως. Κατ΄ αρχήν χαίρομαι πάρα πολύ που άκουσα την κα Υπουργό να λέει αυτό το πράγμα, διότι νομίζω ότι μία από τις κακοδαιμονίες της εικόνας και της προβολής της χώρας μας στο εξωτερικό είναι ότι υπήρξε πάντοτε αν θέλετε η προσωπική άποψη του εκάστοτε Υπουργού, ο οποίος νόμιζε ότι είναι και Επικοινωνιολόγος ή Marketer, όπως πολύ σωστά τόνισε η Υπουργός με αποτέλεσμα..

ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Αυτό το δείχνουμε σαφώς σε ένα βίντεο που θα δούμε σε λίγο.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΛΕΣΣΑΣ

Πρόεδρος και Δ. Σύμβουλος CIVITAS

Με αποτέλεσμα σε δέκα χρόνια λέγοντας να έχουμε αλλάξει δέκα λογότυπα, δέκα selling lines και να έχουμε δημιουργήσει στους πελάτες μας, διότι όλοι οι τουρίστες στο εξωτερικό είναι πελάτες μας, να έχουμε δημιουργήσει μία τεράστια σύγχυση τι ακριβώς είναι αυτό το πράγμα.

Το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι η εικόνα της Ελλάδος δεν είναι μόνο η τουριστική εικόνα της Ελλάδος, μπορεί να γίνουν θαυμάσιες καμπάνιες, να γίνει θαυμάσιο branding με καταπληκτικά δημιουργικά από ειδικούς, όπως είναι ο φίλος μου ο Πίτερ και τα λοιπά, αλλά όμως αυτά τα πράγματα μπορούν πολύ εύκολα να καταστραφούν μέσα σε δευτερόλεπτα από πλάνα της Ακρόπολης υπό κατάληψη, από βόμβες στα Malls και ειδήσεις οι οποίες κάνουν τον κύκλο του κόσμου.

Γιατί, να μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν ορισμένοι συμβολισμοί και ορισμένα πράγματα που για σας τους ανθρώπους των ειδήσεων είναι, πως το λένε, είναι βούτυρο στο ψωμί σας, δεν υπάρχει ειδησεογραφικό πρακτορείο στον κόσμο που δε θα δείξει την Ακρόπολη υπό κατάληψη. Αυτό το πράγμα λοιπόν, όσο καταπληκτικά και αν γίνουν οι ενέργειες από την πλευρά του Υπουργείου ή δεν ξέρω ποιων άλλων αρμοδίων, είναι αρκετό για να σου καταστρέψει την εικόνα.

Δε λέω για τις φωτιές και για όλα αυτά..

ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Ναι γι΄ αυτό νομίζω ότι από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε. Εγώ βλέπω και τους ξένους Δημοσιογράφους που έρχονται και μας ρωτάνε κι εμάς συναδελφικά που εστιάζουμε. Εστιάζουμε μόνο στα συσσίτια, μόνο στις πορείες, μόνο στη βία;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΛΕΣΣΑΣ          

Πρόεδρος και Δ. Σύμβουλος CIVITAS

Βεβαίως, διότι τα κακά νέα είναι νέα, έτσι;

ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Ναι γι΄ αυτό λέω ότι κάποιος πρέπει να διαχειριστεί αυτή την κρίση.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΛΕΣΣΑΣ

Πρόεδρος και Δ. Σύμβουλος CIVITAS

Από την άλλη πλευρά η διαχείριση της κρίσης για την οποία είπατε, κοιτάξτε, ποτέ στην Ελλάδα δεν διαχειριστήκαμε με σοβαρό τρόπο αυτά τα θέματα, ποτέ. Εγώ είμαι 25 χρόνια στο χώρο της επικοινωνίας και παρακολουθώ και δεν έχω δει ποτέ μία συγκροτημένη προσπάθεια.

                        Αποσπασματικές προσπάθειες το αναγνωρίζω ότι έγιναν πολλές φορές και με καλές προθέσεις, αλλά τα πράγματα αυτά χρειάζονται συστηματική δουλειά, η οποία είναι πέρα από τις Κυβερνήσεις, πέρα από τα πρόσωπα, διότι αυτό είναι μία διαχρονική υπόθεση.

                        Χρειάζεται πάρα πολύ συγκροτημένη στρατηγική, στρατηγική η οποία πρέπει να εκφραστεί και στην τουριστική εικόνα και στη γενική εικόνα με ενέργειες οι οποίες ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι ότι πολλοί πιστεύανε σε αυτό που λέγαμε στη δουλειά μας στην «above the line επικοινωνία», δηλαδή να γεμίσουμε τον κόσμο με σποτάκια, με καταχωρήσεις στον Τύπο και τα λοιπά, αλλά αυτό δεν αποδίδει.

Αν ρωτήσετε τους αρμοδίους του ΣΕΤΕ αυτή τη στιγμή και των άλλων τουριστικών φορέων και η κα Υπουργός το γνωρίζει πάρα πολύ καλά, δεν έχουμε αξιοποιήσει ποτέ τους Ταξιδιωτικούς Δημοσιογράφους. Είναι δυνατόν; Δεν έχουμε αξιοποιήσει ποτέ στο βαθμό και ξέρω ότι γίνονται προσπάθειες αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε αξιοποιήσει ποτέ όλο αυτό που λέμε το «word of mouth» την «κουβέντα από στόμα σε στόμα».

Ο τουρίστας δεν αποφασίζει επειδή θα δει ένα σποτ στην τηλεόραση και θα πέσει κάτω κατάπληκτος γιατί δεν έχει δει ποτέ την Ελλάδα και δεν ξέρει τι είναι η Ακρόπολη και οι θάλασσες και οι ακρογιαλιές και η Σαντορίνη. Αυτά τα έχει δει χίλιες φορές.

ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Ωραία, θα πάμε σιγά-σιγά να τα συζητήσουμε ένα-ένα. Κύριε Οικονομίδη, εσείς τι πιστεύετε σε ποια φάση είμαστε και τι πρέπει να κάνουμε;

ΠΙΤΕΡ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ     

Σύμβουλος Επικοινωνίας

Κατ΄ αρχάς κι εγώ χάρηκα πολύ ακούγοντας την τοποθέτηση της κας Κεφαλογιάννη, δηλαδή απόλυτο δίκιο έχετε.

Εγώ νομίζω πως η έννοια brand δεν είναι κάτι που αφορά μόνο το τουριστικό μας προϊόν σίγουρα κι εγώ θέλω να πάω λίγο πέρα από εκεί που πήγε μόλις ο Γιώργος, που συμφωνώ με το Γιώργο, αλλά νομίζω πως πρέπει εμείς να αρχίσουμε να πουλάμε τον εαυτό μας στον εαυτό μας ξανά, να μπορούμε εμείς να εκφράσουμε τα πλούτη που είναι Ελλάδα.

Δηλαδή δεν είναι μόνο οι παραλίες και η κουλτούρα που έχουμε, ποιοι είμαστε σήμερα, τι θα είμαστε αύριο, πρέπει να αρχίσουμε να εκφράζουμε κι αυτό για μένα είναι πολύ πιο σημαντικό κομμάτι από αυτό που λέγεται branding, να ξαναβρούμε τον εαυτό μας για να μπορούμε να πάμε μπροστά.

ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Μάλιστα. Θέλω να δούμε τώρα, αν θέλετε, ένα μικρό βίντεο, έτσι για να μπούμε λίγο στο κλίμα της τουριστικής καμπάνιας και νομίζω αυτό θα μας βοηθήσει για τη συζήτηση. Είναι ένα δίλεπτο βίντεο με το πώς χρησιμοποιήθηκε η τουριστική καμπάνια τα τελευταία χρόνια.

ΠΡΟΒΟΛΗ ΒΙΝΤΕΟ

ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Νομίζω ότι αυτή η διαχρονικότητα λείπει σε πολλά στην..

ΠΙΤΕΡ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ     

Σύμβουλος Επικοινωνίας

Κάτι ήξερε η κα Κεφαλογιάννη γιατί είχε δει το βίντεο μάλλον.

ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

Υπουργός Τουρισμού

Να πω σε όλους ότι ξεκινάμε με πολύ διαφορετικές συνθήκες, πρώτα απ΄ όλα διότι εμείς δεν έχουμε τέτοιο budget και νομίζω τελικά ότι αυτό μπορεί να λειτουργεί και θετικά σε αυτή τη φάση, διότι κανείς δεν μπαίνει καν στον κόπο -για να σας το πω πολύ απλά και λαϊκά- να μου την πέφτει για να κάνουμε αυτό και εκείνο και το άλλο, γιατί ξέρουν ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Και σας πληροφορώ ότι όποιος έχει έρθει για να συνεργαστεί μαζί μας, έχει έρθει με ιδέες που είτε δεν κοστίζουν χρήματα, είτε μπορούν να χρηματοδοτηθούν από κάποιους που έχουν τη διάθεση εθελοντικά να βοηθήσουν τη χώρα.

ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Εσείς κάνετε ένα logo καινούριο τώρα, που σας στοίχισε 10 χιλιάδες ευρώ, αν δεν κάνω λάθος και μπορούμε να το δούμε κιόλας ποιο είναι αυτό το logo.

ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

Υπουργός Τουρισμού

Κοιτάξτε, από την αρχή ήμασταν πάρα πολύ προσεκτικοί, γιατί δε θέλαμε να πέσουμε στην ίδια αν θέλετε παγίδα…

ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Αυτό το βλέπουμε..

ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

Υπουργός Τουρισμού

Ότι αλλάζουμε και πάλι κι ότι καταθέτουμε και πάλι κάτι διαφορετικό, το οποίο την επόμενη χρονιά θα αλλάξει.

                        Γι΄ αυτό προχωράμε πάρα-πάρα πολύ έτσι με αργά και σταθερά βήματα και πάντα και σε συνεργασία και με τον ιδιωτικό τομέα. Γιατί έχει κι αυτό σημασία, ότι ό,τι είδατε μέχρι τώρα κι όλες αυτές οι αλλαγές που έγιναν, έγιναν από κάποιον Υπουργό ή από κάποιον Πρόεδρο του ΕΟΤ, χωρίς καν να μπει η αγορά να πει αν αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να έχει μια ανταπόκριση στις συνθήκες στις οποίες έπρεπε να γίνει ή όχι.

Εμείς αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε τώρα είναι να έχουμε μία εξαιρετικά καλή συνεργασία με την αγορά και μάλιστα η προσπάθεια που γίνεται τώρα από τον ιδιωτικό τομέα για την market in Greece μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους, γιατί πιστεύουμε ότι θα μπορέσει με την ευελιξία που έχει ο ιδιωτικός τομέας να έρχεται να βοηθάει το κράτος εκεί που δεν μπορεί να καλύψει κάποιες ανάγκες.

ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Τη διαχρονικότητα θα την κρατήσουμε όμως, να έχουμε έναν στόχο εθνικό;

ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

Υπουργός Τουρισμού

Και αυτό που προσπαθούμε είναι αυτό που κάνουμε τώρα να κρατηθεί για όσο το δυνατόν περισσότερα χρόνια γίνεται και γι΄ αυτό λέμε ότι ξεκινάμε με αυτό που γίνεται πιο διαχρονικό πράγμα για την Ελλάδα το γαλάζιο και το λευκό, η Ελλάδα χωρίς φιοριτούρες όπως σας είπα πριν, χωρίς άλλα πράγματα που να μας βάλουν ας πούμε στη διαδικασία τον επόμενο χρόνο να κάνουμε κάποια αλλαγή.

Όμως αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι ότι όχι απλώς εμείς να συνεργαστούμε αυτή τη στιγμή με τον ιδιωτικό τομέα και να έχουμε και την άποψή τους για τα πράγματα, θα πρέπει και όλοι εκείνοι οι παίκτες αν θέλετε στο θέμα του τουρισμού να μπορούν να ενταχθούν κάτω από μία ενιαία ομπρέλα και το λέω αυτό γιατί ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι οι Περιφέρειες αυτή τη στιγμή έχουν χρήματα από το ΕΣΠΑ για την προβολή και βλέπουμε ότι ο καθένας θέλει να κάνει τα δικά του.

ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Αυτό θα συζητήσουμε, θα κάνουμε διαφημιστικό διάλειμμα για να μπούμε στη συνέχεια και στην ουσία του τι μπορεί να κάνουμε και μετά το διάλειμμα θα έχουμε κι έναν γκουρού στα θέματα επικοινωνίας από το Λονδίνο για να ακούσουμε και την πλευρά των έξω, να μην ομφαλοσκοπούμε τόσο και να δούμε τι πιστεύουν οι ξένοι και τι μπορούμε να κάνουμε για να σώσουμε την εικόνα της χώρας μας.

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Καλώς ήρθατε και πάλι στο στούντιο των Νέων Φακέλων, συζητάμε εδώ το θέμα το πώς μπορούμε να αλλάξουμε την εικόνα της χώρας μας, κάτι που πιστεύουμε ότι μπορεί να βοηθήσει όλους μας. Έχουμε εδώ την κα Κεφαλογιάννη τον κ. Οικονομίδη και τον κ. Φλέσσα και ήθελα να σας ρωτήσω κ. Οικονομίδη, εσείς αν αύριο σας αναθέτανε να φτιάξετε την εικόνα της χώρας μας, τι θα κάνατε;

ΠΙΤΕΡ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ     

Σύμβουλος Επικοινωνίας

Μεγάλη ερώτηση, πολύ μεγάλη ερώτηση.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΛΕΣΣΑΣ          

Πρόεδρος και Δ. Σύμβουλος CIVITAS

Αυτή αφορά εμένα.

ΠΙΤΕΡ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ

Σύμβουλος Επικοινωνίας

Το πρώτο πράγμα που θα έκανα, εγώ θα ξεκινούσα από μέσα.

ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Από τους Έλληνες;

ΠΙΤΕΡ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ     

Σύμβουλος Επικοινωνίας

Ναι βέβαια από τους Έλληνες.

ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Να πιστέψουν οι Έλληνες κάτι άλλο για τη χώρα τους.

ΠΙΤΕΡ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ     

Σύμβουλος Επικοινωνίας

Αυτό είναι για μένα το σημαντικότερο. Ότι και να είναι η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό αυτή τη στιγμή, αυτό που ξέρω πως η αυτοπεποίθηση που έχουμε σαν Έλληνες είναι πάρα πολύ χαμηλή και αυτό είναι για μένα ένα σήμα που είναι γεμάτο με κινδύνους.

Κατ΄ αρχάς μπορεί να χάσουμε τους ανθρώπους τους νέους, τους έξυπνους νέους που έχουμε εδώ. Αλλά πέρα από αυτό, εάν δεν αισθανόμαστε εμείς καλά, τι εισπράττουμε; Γιατί τελικά δεν είναι η επικοινωνία και συμφωνώ απόλυτα με την κα Κεφαλογιάννη εκεί, δεν είναι μόνο η επικοινωνία, είναι η πράξη. Κι αν δεν αισθάνεσαι καλά, δεν κάνεις καλά πράγματα, είναι τόσο απλό.

ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Μάλιστα. Εσείς κ. Φλέσσα τι θα κάνατε;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΛΕΣΣΑΣ          

Πρόεδρος και Δ. Σύμβουλος CIVITAS

Θα το πάω ένα βήμα παραπέρα από αυτό που λέει ο Πίτερ, στο εξής: Ότι λέμε και ακούμε από τους Πολιτικούς, από όλους, ότι στους επόμενους μήνες θα πρέπει να πυροδοτηθεί η ανάπτυξη, να έρθουν χρήματα, να μπορέσουμε τέλος πάντων να πάρουμε μια ανάσα.

                        Νομίζω ότι η μόνη περιοχή στην οποίαν αυτό το πράγμα μπορεί να γίνει γρήγορα, είναι η περιοχή του τουρισμού. Δηλαδή εάν έρθουν πολύ περισσότεροι τουρίστες, ξοδέψουν περισσότερα χρήματα, αυτό θα ακτινοβολήσει σε όλα τα συναφή επαγγέλματα, σε όλους τους κλάδους και στην εθνική οικονομία.

Πρακτικά λοιπόν κατά τη δική μου άποψη σημαίνει ότι εδώ πρέπει να γίνει ένα εθνικό προσκλητήριο κι αυτό είναι ένα θέμα της Κυβέρνησης και το λέω σαν ιδέα στην κα Υπουργό, να φορέσουμε τα καλά μας, να ξεσκονίσουμε τα μουσεία μας, τους χώρους όλους, τις παραλίες, το ένα, το άλλο, να είμαστε φιλόξενοι, να είμαστε ελκυστικοί, γιατί δεν είμαστε ελκυστικοί.

Το είπα και προηγουμένως, ότι όταν οι τηλεοράσεις παγκοσμίως κατακλύζονται από άσχημα νέα για την Ελλάδα, κανένας δε θα πάρει τα παιδάκια του να έρθει εδώ πέρα και να περάσει τις διακοπές του. Κάποιος θέλει να περάσει τις διακοπές του σε ένα ωραίο μέρος, να ξεχαστεί, να περάσει όμορφα, να ζήσει αυτό που λέμε ελληνική εμπειρία, μεσογειακή διατροφή, δεν ξέρω, όλα αυτά τα πράγματα.

Όλα αυτά λοιπόν σημαίνει ότι πέρα από την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης που ανέφερε ο Πίτερ κι είναι πάρα πολύ σημαντική χρειάζεται ένα εθνικό προσκλητήριο το επαναλαμβάνω, ένα μορατόριουμ σε ότι αφορά αυτά που χαλάνε την εικόνα μας στο εξωτερικό, ώστε να μπορέσουμε να προσελκύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους τουρίστες και όλα αυτά τα πράγματα να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στην οικονομία και άρα σε όλους μας.

ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Ωραία. Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να βάλουμε και τον Σάιμον Άνχολτ, τον γκουρού σε θέματα του πώς να φτιάξεις την οικονομία της χώρας, που ο Σάιμον Άνχολτ έχει την ειδικότητα να παίρνει μία χώρα που είναι στο ναδίρ της δημοσιότητας και να την ανεβάζει.

Διαλογικές συζητήσεις
Σοφίας Παπαϊωάννου & Σάιμον Άνχολτ

ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Ήταν πολύ πιο αισιόδοξη η εικόνα που μας παρουσίασε ο Σάιμον Άνχολτ, δεν ξέρω κα Υπουργέ εσείς τι λέτε;

ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

Υπουργός Τουρισμού

Εγώ θα σας πω, γιατί έχω αυτό όλο το διάστημα ταξιδέψει πάρα πολύ, πολύ στοχευμένα, στις αγορές από τις οποίες υποδεχόμαστε τους περισσότερους επισκέπτες και πρέπει να σας πω ότι τα μηνύματα που έχω κι εγώ είναι αρκετά ενθαρρυντικά, διότι από ότι φαίνεται ο κόσμος δεν επηρεάζεται τόσο πολύ από τις δυσάρεστες εικόνες που βλέπει.

                        Ναι μεν δημιουργείται μία αίσθηση, δε λέμε προς Θεού ότι δεν έχει δημιουργηθεί μία αίσθηση στον κόσμο πολύ διαφορετική, γιατί και σε πολύ μεγάλο βαθμό υπάρχει και μια υπερβολή σε όλα αυτά που δείχνουν, γιατί κάθε φορά που αναφέρονται στην Αθήνα δείχνουν εικόνες από το αρχείο και όχι την εικόνα την πραγματική.

Αλλά η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος συνεχίζει να έρχεται στην Ελλάδα, γιατί βρίσκει ότι η χώρα μας μπορεί να τους προσφέρει ακριβώς αυτό που θέλουν για μερικές μέρες της ξεκούρασής τους και από πλευράς φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και επειδή οι άνθρωποι συνεχίζουν και είναι πάντα φιλόξενοι και ανοιχτοί.

Και γι΄ αυτό κι εγώ συμφωνώ απόλυτα με τον κ. Φλέσσα, ότι το έχουμε μέσα μας, είμαστε ένας λαός που είμαστε φιλόξενος. Νομίζω ότι φέτος ακόμα περισσότερο πρέπει να το βγάλουμε αυτό με ένα φιλότιμο, δε χρειάζεται ο ταξιτζής να σκεφτεί πως θα κλέψει τον τουρίστα, είναι πιο καλό να σκεφτεί πως θα του δείξει και δυο πράγματα παραπάνω και θα πάρει το αντίτιμο για τη διαδρομή που θα κάνει, γιατί αυτή είναι η πρώτη εικόνα που θα δει ο τουρίστας στη χώρα μας.

Και πως ο καθένας από εμάς θα προσπαθήσει μέσα στις δυσκολίες αυτές να βγάλει αυτή την πραγματική την αίσθηση της αρχοντιάς της ελληνικής, υποδεχόμαστε τους επισκέπτες, όπως υποδεχόμαστε τους καλεσμένους και αυτό σας το λέω το ακούω από όλες τις αγορές τις οποίες έχω επισκεφθεί.

Και επειδή είπε και ο κ. Άνχολτ κάτι πολύ σημαντικό, το κομμάτι που έχει να κάνει με τα προϊόντα, με την ελληνική κουζίνα, είναι ένα από τα δυνατά μας σημεία και γι΄ αυτό βλέπετε ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια από μας να συνδυάσουμε τον πρωτογενή τομέα με τον τριτογενή τομέα.

16 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται τη χώρα μας κάθε χρόνο, αν καταναλώνουν τα προϊόντα μας και φεύγουν μετά έχοντας πάρει και κάποια από τα προϊόντα αυτά στη χώρα τους, καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό για την εγχώρια παραγωγή, πόσο στηρίζουμε με αυτόν τον τρόπο τις τοπικές κοινωνίες και τις τοπικές οικονομίες.

ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Πάμε λίγο τώρα στα διάφορα προβλήματα που υπάρχουν. Πρώτα απ΄ όλα βλέπουμε ότι οι αεροπορικές εταιρείες φεύγουν από τα δύο βασικά αεροδρόμια της χώρας των δύο μεγάλων πόλεων, βλέπουμε επίσης ότι στα θέματα κρουαζιέρας η Τουρκία μας προσπερνά.

                        Και υπάρχει επίσης και μία αίσθηση ότι ενώ τώρα είναι η περίοδος που οι ξένοι συνήθως κανονίζουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα, πολλοί θεωρούν ότι έχουμε λίγο καθυστερήσει στην καμπάνια μας και δεν έχουμε βγει προς τα έξω τώρα να διαφημίσουμε τη χώρα μας εκεί που πρέπει.

ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

Υπουργός Τουρισμού

Όπως ειπώθηκε και πριν οι above the line καμπάνιες είναι πεθαμένες. Δηλαδή το ότι δεν βλέπετε ότι κάνουμε σποτάκια στα μεγάλα δίκτυα ή δεν κάνουμε καταχωρήσεις ή outdoor advertising, αυτό δε σημαίνει ότι δεν είμαστε εκεί που πρέπει να είμαστε.

                        Αξιοποιούμε πάρα πολύ το διαδίκτυο, το οποίο είναι ένα πάρα πολύ δυνατό μέσο και βεβαίως τη δυνατότητα που έχουμε να έχουμε μια παρουσία και σε εκθέσεις αλλά και φέρνοντας εδώ Δημοσιογράφους δείχνοντάς τους την καλή εικόνα της χώρας και μάλιστα με τον ιδιωτικό τομέα είμαστε αυτή τη στιγμή σε μια συνεργασία, για να κάνουμε ένα μεγάλο τέτοιο ταξίδι-εξοικείωσης στην Ελλάδα, τον Απρίλιο και το Μάιο.

ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Οι αεροπορικές εταιρείες που δεν έρχονται;

ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

Υπουργός Τουρισμού

Μη βλέπετε μόνο αυτές που δεν έρχονται, δείτε όμως κι αυτές που έρχονται.

ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Έχετε κάνει επαφές με άλλες εταιρείες charter; Γιατί ο βασικός λόγος που έρχονται οι ξένοι σε μία χώρα, είναι αν υπάρχει άμεση σύνδεση με αυτή τη χώρα κι εκεί βλέπουμε ότι έχουμε ξεκινήσει με ένα πρόβλημα.

ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

Υπουργός Τουρισμού

Ένα από τα προβλήματα που έχουμε είναι το ότι είναι αρκετά ακριβό και μη ανταγωνιστικό αεροδρόμιο το Ελευθέριος Βενιζέλος και γι΄ αυτό και η προσπάθεια που θα γίνει τώρα, στην επαναδιαπραγμάτευση, είναι να έχουμε μειωμένα τέλη έτσι ώστε να ξαναγίνει ανταγωνιστικό.

                        Βλέπουμε όμως ότι υπάρχουν εταιρείες που ακόμα και σήμερα ενισχύουν την παρουσία τους στην Ελλάδα και τυχαίνει τώρα που μας παρακολουθεί ο κόσμος εγώ θα βρίσκομαι στο Κατάρ, η QATAR είναι μία από τις εταιρίες η οποία ήρθε και κάνει την απευθείας πτήση με την Αμερική. 

ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Και η μοναδική, γιατί σε όλα τα άλλα έχουμε αργήσει.

ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

Υπουργός Τουρισμού

Και θα μπει η πτήση αυτή μέσα στο χρόνο αυτό..

ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Γιατί έφυγε η ΔΕΛΤΑ.

ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

Υπουργός Τουρισμού

Η ΔΕΛΤΑ το χειμώνα.

ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Απλώς θέλω να πω μήπως έχουμε αργήσει λίγο, μήπως όλα αυτά έπρεπε ήδη να είχαν γίνει, κυρίως με τις αεροπορικές εταιρείες, που είναι η βασική σύνδεσή μας με τους τουρίστες;

ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

Υπουργός Τουρισμού

Να σας πω κάτι; Πιστέψτε με, σε αυτούς τους έξι μήνες που είμαι στο Υπουργείο κάνουμε πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια, αλλά όταν έχουμε 2,5 χρόνια που έχουν μεσολαβήσει στα οποία ο τουρισμός πραγματικά ήταν το τελευταίο πράγμα που απασχολούσε την Κυβέρνηση, πιστέψτε με ότι υπάρχει πάρα πολύ μεγάλο κενό που πρέπει να έρθει να καλυφθεί και σε επίπεδο επικοινωνίας, γιατί είδατε ότι η τελευταία καμπάνια ή τέλος πάντων το οποιοδήποτε μήνυμα προς τα έξω έγινε το 2010 και δεν υπήρχαμε πουθενά, έτσι;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΛΕΣΣΑΣ          

Πρόεδρος και Δ. Σύμβουλος CIVITAS

Κι έχουμε 2013.

ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

Υπουργός Τουρισμού

Ναι και δεν υπήρχαμε πουθενά και σκεφτείτε ότι εγώ ανέλαβα μία Γενική Γραμματεία. Σε επίπεδο άσκησης πολιτικής, σε επίπεδο Κυβέρνησης ήταν μία Γενική Γραμματεία μέσα στην Κυβέρνηση.

ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Καλά σίγουρα είναι πολύ δύσκολο να χειριστεί αυτό.

ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

Υπουργός Τουρισμού

Γίνεται λοιπόν μια μεγάλη προσπάθεια να γίνουν οι παρεμβάσεις που δεν έχουν γίνει τόσο καιρό. Και να σας πω κάτι; Την αξιοπιστία μας σιγά-σιγά την χτίζουμε.

                        Δηλαδή θέλω να σας πω ότι δεν μπορεί αύριο το πρωί να έρθουν ξαφνικά όλες οι αεροπορικές εταιρείες, όμως με αυτές που έχουμε ήδη μία σχέση χτίζουμε ακόμα περισσότερο, βλέπουμε ότι υπάρχει και για φέτος μία πολύ καλή αεροπορική σύνδεση με τις αγορές τις κύριες που μας ενδιαφέρουν και τώρα προσπαθούμε να κάνουμε και το αμέσως επόμενο βήμα, το να ανοίξουμε και σε καινούριες αγορές που δεν έχουμε ανοίξει μέχρι τώρα.

                        Αλλά ξέρετε, όλο αυτό χρειάζεται και ένα χρόνο και μία έτσι προσπάθεια από την πλευρά τη δικιά μας που είναι συνεχής και σταθερή.

ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Αυτό βίντεο που είχατε κάνει στον Τάμεση, που αποσύρθηκε μετά γιατί κρίθηκε ίσως ότι δε διαφήμιζε την Ελλάδα έτσι όπως θα θέλαμε, το μετανιώσατε, δηλαδή πιστεύετε ότι ήταν λάθος αυτή η κίνηση που έγινε;

ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

Υπουργός Τουρισμού

Κυρία Παπαϊωάννου, να σας πω κάτι; Γιατί χαίρομαι που μου δίνετε την ευκαιρία να σας πω έτσι ακριβώς τι συνέβη εκεί.

ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Ήταν ένα βίντεο που γυρίστηκε στον Τάμεση για την Ελλάδα.

ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

Υπουργός Τουρισμού

Ως Υπουργός εγώ βρέθηκα στο Λονδίνο για την World Travel Market που είναι μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις τουρισμού, ξυπνούσα στις πέντε η ώρα το πρωί και έβγαινα στο BBC, στο Euronews, στο CNN, έκανα δηλαδή παρουσίες σε όλα τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα, είδα τους Υπουργούς Τουρισμού τους ομολόγους μου σε συναντήσεις που είχαμε εκεί, τον Πρόεδρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, είδα τους επικεφαλείς των μεγάλων tour operators. Αυτή ήταν η δουλειά που έκανα εγώ στο Λονδίνο κι αυτή ήταν αν θέλετε η υποχρέωση που είχα εγώ εκπροσωπώντας τη χώρα μου.

Το γραφείο του ΕΟΤ στο Λονδίνο επέλεξε στα πλαίσια της έκθεσης εκεί να κάνει αυτό το βίντεο που νομίζω ότι οι κύριοι ξέρουν πολύ καλά ότι είναι ένας τρόπος επικοινωνίας που χρησιμοποιείται από μεγάλες εταιρείες, αυτό το flash-mob, στο οποίο μου ζήτησαν να παρευρεθώ κι εγώ σε αυτή την εκδήλωση που έκαναν.

Ούτε κατάθεση της δικής μου προσωπικής αν θέλετε άποψης και αισθητικής ήταν, παρερμηνεύθηκε σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό εδώ από τα εγχώρια και μέσα και συζητήσεις στο διαδίκτυο, όμως ούτε διαφήμιση της Ελλάδας ήταν άρα μην το κάνουμε κάτι παραπάνω από αυτό που ήταν.

ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Ωραία εντάξει, κατανοητό.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΛΕΣΣΑΣ          

Πρόεδρος και Δ. Σύμβουλος CIVITAS

Ήταν με πρωτοβουλία της ΕΟΤ;

ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

Υπουργός Τουρισμού

Πρωτοβουλία του γραφείου του ΕΟΤ στο Λονδίνο, θεώρησαν ότι για να απευθυνθούμε σε νεανικά κοινά στη διάρκεια της έκθεσης αυτό ήταν μία κίνηση που θα μπορούσε ενδεχομένως να τραβήξει το ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Μέχρι εκεί.

ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Αυτό το καταλαβαίνω. Επειδή μιλάμε τώρα και για χρήματα και οι καμπάνιες οι τουριστικές πάντα θέλουν χρήματα και οι καμπάνιες προβολής, πρώτα απ΄ όλα για να το βγάλουμε κι αυτό από τη συζήτηση, όταν παραιτήθηκε ο κ. Καραχάλιος και έγινε όλη αυτή η ιστορία στον ΕΟΤ είπε ότι υπάρχει μία τρύπα 12 εκατομμυρίων στον ΕΟΤ. Αυτό υπάρχει, πιστεύετε ότι έχει γίνει μια κακοδιαχείριση στον ΕΟΤ, έχει γίνει κακοδιαχείριση των χρημάτων;

ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

Υπουργός Τουρισμού

Το λογιστικό έλλειμμα αυτό στο οποίο αναφέρεστε είναι εύρημα των λογιστών που έχουν και κάνουν κάθε χρόνο τους ελέγχους στα οικονομικά στοιχεία του Οργανισμού, δεν είναι κάτι δηλαδή που ανακάλυψε ούτε κάποιος Γενικός Γραμματέας ούτε κάποιος από εμάς.

                        Αμέσως μόλις μου έφεραν το θέμα αυτό στην αντίληψή μου, την επόμενη μέρα το έστειλα στους αρμοδίους και ήδη οι Οικονομικοί Επιθεωρητές ελέγχουν αυτό το έλλειμμα στον ΕΟΤ. Δεν έχουμε ακόμα το πόρισμα των Οικονομικών Επιθεωρητών, όταν το έχουμε βεβαίως και θα δημοσιοποιηθεί, διότι όπως είπαμε δεν αρκεί πλέον να λέμε απλώς ότι θέλουμε διαφάνεια και φως παντού, πρέπει να το δείξουμε και με τις πράξεις μας.

ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Ωραία. Πάμε τώρα στα χρήματα που χρειάζονται και τι μπορεί να γίνει, γιατί μου είπατε κι εσείς ότι σας έχουν γίνει διάφορες προτάσεις με λιγότερα χρήματα. Ξέρουμε ότι δεν έχουμε χρήματα, τι θα μπορούσαμε να κάνουμε με αυτά τα δεδομένα κ. Οικονομίδη;

ΠΙΤΕΡ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ     

Σύμβουλος Επικοινωνίας

Εγώ νομίζω πως σήμερα και νομίζω πως η Υπουργός ήδη το έχει μιλήσει αυτό, πως το διαδίκτυο προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες για world mass, αλλά για να δουλεύει αυτό σωστά θέλει μια αφήγηση, γιατί δεν είναι διαφημιστικό μέσον αυτό.

                        Θέλει συμμετοχή, θέλει μια αφήγηση που θα τραβάει τον κόσμο μέσα σε μια κουβέντα, μαζί με την Ελλάδα και με τους Έλληνες. Αλλά είναι πάρα πολύ δυναμικό μέσο σήμερα, δεν πρέπει καθόλου να το δούμε σαν διαφημιστικό μέσον, δεν είναι. Σκεφτείτε το σαν ένα τεράστιο καφενείο και πρέπει να μπούμε εκεί μέσα να έχουμε κουβέντες.

ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Κύριε Φλέσσα;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΛΕΣΣΑΣ          

Πρόεδρος και Δ. Σύμβουλος CIVITAS

Αναφερθήκατε προηγουμένως στο θέμα των άλλων χωρών που είδαμε, όπως είναι η Ισπανία, η Τουρκία που διεκδικεί, η Κροατία ακόμα-ακόμα, δηλαδή χώρες οι οποίες διεκδικούν τουρισμό από μας, είναι ανταγωνιστικές χώρες.

ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Και να σας διακόψω, νομίζω ότι αυτή η διαφήμιση της Turkish Airline με τον Μέση έχει πολύ κόσμο εντυπωσιάσει και έχει πει γιατί η Τουρκία;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΛΕΣΣΑΣ          

Πρόεδρος και Δ. Σύμβουλος CIVITAS

Ναι, ξέρετε ποια είναι η διαφορά; Επειδή και ο Πίτερ και εγώ έχουμε συνεργασίες στην Τουρκία και παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς το τι γίνεται και πως σκέπτονται, θα σας πω το εξηγήσω.

                        Η διαφορά εκείνων των χωρών από μας, χωρίς να θέλω καθόλου να μειώσω την προσπάθεια που κάνει η παρούσα Κυβέρνηση, είναι ότι έχουν μία συγκροτημένη διαρκή συνεπή και καλά χρηματοδοτούμενη πολιτική στα θέματα της εικόνας της χώρας, της κάθε χώρας, ιδίως της Τουρκίας και στην προβολή της τουριστικής εικόνας και του τουριστικού προϊόντος. Δεν αλλάζουν, είναι χρόνια που γίνεται.

Ήδη μόνη σας είπατε προηγουμένως και το έδειξε και το σχετικό βίντεο, ότι η καμπάνια της Ισπανίας είναι υπέρ δεκαετής, το ίδιο συμβαίνει και με την Τουρκία. Άρα λοιπόν εγώ θα έλεγα ότι το πρώτο βήμα είναι ότι πρέπει να χαραχθεί και υπάρχουν τα εργαλεία, έχουν γίνει μελέτες στο παρελθόν που είναι στη διάθεση του Υπουργείου Τουρισμού ή του ΕΟΤ, δεν ξέρω ποιος ακριβώς τα έχει κάνει, υπάρχουν μελέτες κλαδικές της Mac Kinsey, του ΣΕΤΕ, από δω από εκεί υπάρχουν πράγματα τα οποία πρέπει να αξιοποιηθούν, να μπουν κάτω από μία ομπρέλα, να συμφωνηθούν με τα κόμματα, δεν ξέρω ποιοι πρέπει να συμφωνήσουν στο κάτω-κάτω της γραμμής και να χαραχθεί μία μακροπρόθεσμη εικόνα.

Το δεύτερο είναι ότι πρέπει να βρεθούν λεφτά. Ξέρετε, χωρίς λεφτά δε γίνεται. Ωραία είναι να λέμε, εγώ θαυμάζω την κα Κεφαλογιάννη που έχει την υπομονή να δέχεται όλες αυτές τις προτάσεις που είναι οικονομικές και τα λοιπά, καταλαβαίνω και το γενικότερο κλίμα, αλλά εδώ μιλάμε για 16 εκατομμύρια τουρίστες οι οποίοι πρέπει να γίνουν 18, 20, 25, δεν ξέρω πόσοι πρέπει να γίνουν. Αυτό λοιπόν χωρίς λεφτά δε γίνεται, ας τελειώσει αυτό το παραμύθι το οποίο για μένα είναι απολύτως λαϊκιστικό ότι πρέπει να γίνονται πράγματα χωρίς λεφτά.

Χρειάζεται να προσλάβουμε ειδικούς, πέρα από Έλληνες και ξένους, χρειάζεται να προσλάβουμε μεγάλες εταιρείες δημοσίων σχέσεων να χτίσουν την εικόνα, έτσι όπως ξέρουν και τις κάνουν επαγγελματικά οι άλλες χώρες, χρειάζεται να προσλάβουμε ειδικές εταιρείες που είναι εξειδικευμένες για να γίνουν social media campaigns και εκστρατείες δια του διαδικτύου και τα λοιπά, χρειάζεται εν πάση περιπτώσει να δράσουμε επαγγελματικά και το επαγγελματικό κοστίζει, δεν είναι απλά.

ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Ας πούμε η Αμερική μετά τον πόλεμο στο Ιράκ είχε πάρει μία ειδική εταιρεία για να φτιάξει την εικόνα της.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΛΕΣΣΑΣ

Πρόεδρος και Δ. Σύμβουλος CIVITAS

Εννοείται, όλοι το κάνουν και αυτό είναι κανόνας. Τώρα ότι εδώ φοβόμαστε, φοβούνται δηλαδή οι Πολιτικοί ότι μην πουν ότι ξοδέψανε λεφτά, σόρυ αλλά άμα δεν ξοδέψουμε λεφτά σε αυτό που θα ξοδέψουμε δηλαδή;

ΠΙΤΕΡ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ

Σύμβουλος Επικοινωνίας

Εγώ ήθελα να προσθέσω κάτι σε αυτό που έλεγε ο Γιώργος για την Τουρκία συγκεκριμένα. Αν βλέπαμε τι κάνει η Τουρκία, δουλεύει με μία εθνική στρατηγική. Δηλαδή κάθε Υπουργείο, κάθε μεγάλος κλάδος που έχει σχέση με την εικόνα της Τουρκίας στο εξωτερικό και όχι μόνο εικόνα, την πράξη της Τουρκίας στο εξωτερικό, δουλεύουν μαζί. Η αεροπορική εταιρεία πάει εκεί που έχει δουλειά στην Τουρκία, δεν πάει χωρίς αυτό. Δηλαδή όλοι είναι στοχευμένοι και όλοι εισπράττουν την ίδια εικόνα, πολύ σημαντικό, έχει μία αφήγηση σαν χώρα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΛΕΣΣΑΣ          

Πρόεδρος και Δ. Σύμβουλος CIVITAS

Αν μου επιτρέπεις Πίτερ να πω το εξής, που το ανέφερε η κα Υπουργός προηγουμένως. Εδώ ο καθένας κάνει ότι γουστάρει και το λέω λίγο ωμά. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου ας πούμε μπορεί να σηκώσει καμπάνια προσέλκυσης τουριστών, η οποία μπορεί να μην έχει καμία απολύτως σχέση με τη στρατηγική του ΕΟΤ, λέω τώρα, με τη στρατηγική του Υπουργείου Τουρισμού. Μπορεί να αποφασίσει το Υπουργείο Τύπου ή το Υπουργείο Εξωτερικών να κάνει τις δικές του καμπάνιες προβολής.

ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Ναι αυτό είναι φανερό ότι δεν έχουν έναν στόχο.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΛΕΣΣΑΣ          

Πρόεδρος και Δ. Σύμβουλος CIVITAS

Ή να αποφασίσει ο Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών ή δεν ξέρω πως ακριβώς γίνεται, να κάνει τις δικές του παρεμβάσεις με τα δικά του σλόγκαν, τα δικά του δημιουργικά, ότι θέλετε.

ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Και τόσοι Δήμοι και Νομαρχίες έχουν πάρει τόσα χρήματα τόσο καιρό για portals που δεν έχουν υλοποιηθεί.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΛΕΣΣΑΣ          

Πρόεδρος και Δ. Σύμβουλος CIVITAS

Ναι, ο κάθε ένας ο οποίος μπορεί να βρει μερικά λεφτά είτε από το ΕΣΠΑ είτε από δω είτε από κει, προκειμένου για το καλό, εγώ δεν αμφισβητώ τις καλές προθέσεις κανενός, μπορεί να το κάνει, αυτά όμως χρειάζονται ένα εθνικό κέντρο συντονισμού.

ΠΙΤΕΡ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ     

Σύμβουλος Επικοινωνίας

Πολύ σωστά.

ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

Υπουργός Τουρισμού

Με συγχωρείτε, σε αυτό που είπε ο κ. Φλέσσας θέλω να σας πω ότι σε επίπεδο Κυβέρνησης τουλάχιστον γίνεται αυτή τη στιγμή προσπάθεια ότι κάνουμε να είμαστε όλοι κάτω από μία ενιαία ομπρέλα.

ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Μακάρι και να το δούμε και για χρόνια αυτό.

ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

Υπουργός Τουρισμού

Άρα δε θα κάνει ο καθένας ότι θέλει, η γραμμή είναι ότι θα ενταχθούμε όλοι κάτω από μία ομπρέλα. Άρα όταν θα πάει και το invest in Greece να παρουσιάσει κάτι στο εξωτερικό, θα έχει την ίδια αισθητική και το ίδιο στυλ που θα έχει και όταν θα πάει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να προωθήσει τα ελληνικά προϊόντα.

ΠΙΤΕΡ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ     

Σύμβουλος Επικοινωνίας

Αυτό σημαίνει τελικά ένα brand για την Ελλάδα, έτσι;

ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

Υπουργός Τουρισμού

Ναι ακριβώς.

ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Πάμε να δούμε ένα μικρό βιντεάκι που δείχνει πως οι άλλες γειτονικές μας χώρες εκμεταλλεύονται την εικόνα τους κι επίσης μια τελευταία έρευνα που είχε γίνει πριν μερικά χρόνια στον ΕΟΤ που δείχνει ακριβώς που κατατάσσεται η Ελλάδα ως προς το τουριστικό προφίλ της αλλά και σε σχέση με την ιστορία της.

ΠΡΟΒΟΛΗ ΒΙΝΤΕΟ

ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Κυρία Κεφαλογιάννη, κα Υπουργέ, νομίζω ότι αυτό είναι εντυπωσιακό για τον Έλληνα. Πιστεύαμε ότι η χώρα μας θα φημίζεται όχι μόνο για τις θάλασσες, αλλά και για την ιστορία και τα μνημεία της. Εσείς πιστεύετε ότι υπάρχει κάποιος τρόπος να ξαναφέρουμε μια άλλη καμπάνια και οι τουρίστες να έρχονται για την Ελλάδα για πολλούς διαφορετικούς λόγους από ότι από αυτούς που οι χώρες οι κοντινές μας, μας ανταγωνίζονται πολύ επιθετικά;

ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

Υπουργός Τουρισμού

Πρώτα απ΄ όλα να θυμίσουμε ότι η Τουρκία έχει ένα τεράστιο διαφημιστικό budget κάθε χρόνο κι ότι η Τουρκία ήταν μια χώρα η οποία μπήκε στον τομέα του τουρισμού και διεκδικεί κομμάτι από την πίτα στον τουρισμό τα τελευταία 15 χρόνια πολύ δυναμικά.

                        Εγώ έχω μια αφίσα του ελληνικού τουρισμού στο γραφείο μου του 1929. Αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι αυτό είναι καλό, έχει και καλά και αρνητικά και γι΄ αυτό λέμε ένα ότι να δούμε τη διαχρονικότητα του brand Ελλάδα και να αναδείξουμε αυτό και δύο να δούμε πως θα βελτιωθούμε αυτή τη στιγμή, πως θα βελτιώσουμε την ουσία, αυτό που είπε και ο κ. Άνχολτ ότι πρέπει να βελτιώσεις την πραγματικότητα έτσι ώστε..

ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Φαντάζομαι η αφίσα που θα έχετε στο γραφείο σας θα είναι με ένα αρχαίο μνημείο το οποίο βλέπουμε τώρα στου ΕΟΤ την έρευνα ότι δεν ταυτίζει ο τουρίστας τη χώρα μας με το αρχαίο μνημείο. Δηλαδή αυτό που θέλω να πω είναι αν μπορούμε η Ελλάδα να πει μια άλλη ιστορία πέρα από τη θάλασσα που του προσφέρει η Τουρκία πολύ πιο φτηνά.

ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

Υπουργός Τουρισμού

Προφανώς η Ελλάδα θα πρέπει να προβληθεί προς τα έξω ως κάτι πολύ παραπάνω από τον ήλιο και τη θάλασσα, γιατί αυτό μας έχει καταντήσει στο να έχουμε και ελάχιστους μήνες το χρόνο τουρισμό, τη στιγμή που έχουμε ένα καταπληκτικό καιρό κι ένα τέτοιο κλίμα που θα έπρεπε να έχουμε 12 μήνες το χρόνο τουρισμό.

Και γι΄ αυτό χρειάζεται να γίνουν κάποια βήματα και γι΄ αυτό βλέπετε ότι χτίζουμε πάνω στην προσπάθεια να δώσουμε έμφαση στις ειδικές ή στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, από τον θρησκευτικό τουρισμό που μην τον αγνοείτε γιατί είναι πάρα πολύ μεγάλος και πολύ σημαντικός για τη χώρα μας και δεν αφορά μόνον τους ομόδοξους και τους ομόθρησκούς μας, αλλά και ανθρώπους από οποιαδήποτε άλλη θρησκεία που έχουν τη διάθεση να επισκεφθούν τα μνημεία τα θρησκευτικά της χώρας μας.

Και άλλες ειδικές μορφές τουρισμού, από τον ιαματικό τουρισμό, τον ιατρικό τουρισμό, ειδικές μορφές δηλαδή που μπορούν να φέρουν και πάρα πολύ χρήμα στη χώρα μας.

Όμως για μένα και δεν ξέρω, είναι όντως από τα ευρήματα που μου κάνουν εντύπωση, η Ελλάδα στη συνείδηση του κόσμου νομίζω ότι πρώτα απ΄ όλα είναι ο πολιτισμός και η ιστορία της. Αλλά εδώ έχει να κάνει και λίγο πως εμείς διαλέγουμε όχι μόνο στο πως θα το προβάλουμε αυτό, αλλά και πως θα επιλέγουμε να το εκμεταλλευτούμε.

Διότι όταν τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι συνεχίζουν να ανοίγουν με ωράρια που επιλέγουν οι δημόσιοι υπάλληλοι και όχι το τουριστικό ωράριο, δηλαδή ενδεχομένως και μέχρι πολύ πιο αργά και μέσα στη μέρα και ειδικά το καλοκαίρι..

ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Αυτό έχετε σκοπό να το αλλάξετε;

ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

Υπουργός Τουρισμού

Όταν είναι κλειστά κάποιες μέρες την εβδομάδα και γίνεται προσπάθεια και υπάρχει ακόμα και εθελοντισμός που είναι έτοιμος να βοηθήσει σε όλο αυτό και κάποιοι δεν το θέλουν, καταλαβαίνετε ότι εδώ χρειάζεται να αλλάξουν νοοτροπίες. Δεν είναι μόνο να πούμε προς τα έξω "ελάτε στη χώρα μας για να δείτε τις αρχαιότητες και τα μουσεία μας".

ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΛΕΣΣΑΣ          

Πρόεδρος και Δ. Σύμβουλος CIVITAS

Ναι, γιατί άμα έρθει ο άλλος μέχρι εδώ και το βρει κλειστό, όπως έχει συμβεί πολλές φορές με το μουσείο της Ακρόπολης..

ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

Υπουργός Τουρισμού

Κι εμείς ήμαστε εκείνοι που κρεμάσαμε επάνω τον Παρθενώνα πανό. Με συγχωρείτε αλλά αυτό δεν είναι σεβασμός ούτε στην ιστορία μας, ούτε στον πολιτισμό μας κι αυτό δείχνει ότι ένα μνημείο παγκόσμιου πολιτισμού δεν το σεβόμαστε εμείς οι ίδιοι. Επομένως ας σκεφτούμε λίγο και ποια λάθη κάνουμε εμείς.

ΠΙΤΕΡ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ     

Σύμβουλος Επικοινωνίας

Νομίζω αυτό που ρώτησες είναι στην ουσία του πράγματος, πως θα διαχωρίσουμε τον εαυτό μας από την Τουρκία και κάθε άλλη χώρα. Και δε νομίζω πως αυτό βγαίνει από προϊοντικά πράγματα, βγαίνει από το πνεύμα, από το ποιοι είμαστε, τι μας κάνει σαν ανθρώπους διαφορετικούς από τους άλλους και δε βλέπω αυτό να έχει βγει ποτέ.

ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

Υπουργός Τουρισμού

Τι μας κάνει διαφορετικούς από τους άλλους;

ΠΙΤΕΡ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ     

Σύμβουλος Επικοινωνίας

Δηλαδή το τι είμαστε τι είναι αυτό, ποια είναι η ουσία μας, ποιο είναι το concept της Ελλάδας;

ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Ποια είναι; Γιατί νομίζω ότι χρησιμοποιείται και το concept Ελλάδας όπως λέτε, η έννοια της Ελλάδας διαφορετικά από πολλούς ανθρώπους. Εσύ που πιστεύεις ότι θα έπρεπε να εστιάσουμε και τι να αναδείξουμε στον Έλληνα, τι να τον εμπνεύσουμε;

ΠΙΤΕΡ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ     

Σύμβουλος Επικοινωνίας

Εγώ θα ήθελα να γυρίσω λίγο πιο πολύ σε αυτό που έχουμε μέσα μας, αυτό που εκφράζουμε σαν άνθρωποι, γιατί αυτό μας ξεχωρίζει από κάθε άλλον λαό. Δεν είμαστε Γερμανοί, δεν είμαστε Ιταλοί, δεν είμαστε Τούρκοι, είμαστε Έλληνες, τι είναι αυτό που έχουμε μέσα μας; Δεν έχω την απάντηση έτσι, αλλά νομίζω πως είμαστε ένας πολύ ξεχωριστός λαός και πρέπει να το βρούμε αυτό και να το εκφράσουμε δυνατά. Αυτό κάνει μία μάρκα ένα brand να ξεχωρίζει από ένα άλλο, όχι τα προϊοντικά στοιχεία.

ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Ξέρω ότι είχατε κάνει ένα διάβημα στο Channel-4 το αγγλικό κανάλι, το είπατε και πριν, για ένα reality που είχαν κάνει. Κι εμένα πραγματικά πάντα με εντυπωσιάζει το ότι έρχονται οι Δημοσιογράφοι εδώ στην Ελλάδα και εστιάζουν στα αρνητικά.

                        Και ήθελα να σας ρωτήσω σε ένα πρώτο στάδιο τι μπορείτε να κάνετε για να πάψουν οι ξένοι Δημοσιογράφοι να ασχολούνται με τα αρνητικά δημοσιεύματα και να προβάλλουν κάποια πιο θετικά για την Ελλάδα.

ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

Υπουργός Τουρισμού

Απλώς να σας πω ότι δεν έκανα διάβημα στο Channel-4, γιατί είναι σαφές ότι δεν μπορεί κανείς να λογοκρίνει την ελευθερία αν θέλετε στην έκφραση και στο τι επιλέγει κάποιο ιδιωτικό κανάλι ειδικά να προβάλλει.

Έκανα μια επιστολή προς την Επιτετραμμένη της Βρετανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, διότι με το που ανέλαβα στο Υπουργείο ο Βρετανός Πρέσβης με επισκέφθηκε για να τον βοηθήσουμε στην προσπάθεια που κάνει και η Βρετανία να αποφεύγονται τέτοιου είδους καταστάσεις στη χώρα μας, των Βρετανών δηλαδή των νεαρών σε ηλικία που έρχονται στην Ελλάδα μεθάνε και τέλος πάντων από κει και πέρα διολισθαίνουν σε οποιεσδήποτε άλλες καταστάσεις.

Και η επιστολή μου ήταν ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση, ότι εδώ μας είπατε να δουλέψουμε μαζί σας για να αποφύγουμε τέτοιου είδους συμβάντα και το κάναμε πέρυσι το καλοκαίρι αυτό. Εσείς ενισχύετε αν θέλετε από κει και πέρα την εικόνα αυτή με ένα reality που είναι ακόμα χειρότερο από την πραγματικότητα;

ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Ναι αυτό είναι σαφές, απλώς αν πιάσατε τους Δημοσιογράφους έτσι να τους ενημερώσετε, να τους κάνετε μία ενημέρωση λέω.

ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

Υπουργός Τουρισμού

Ναι και σας λέω ότι μη νομίζετε ότι δε γίνονται κάποια πράγματα επειδή δε βγαίνουμε να τα διαφημίζουμε. Έρχονται συνέχεια Δημοσιογράφοι στην Ελλάδα, τους οποίους τους πηγαίνουμε σε διάφορους προορισμούς στη χώρα, γιατί αυτό που θέλω να μείνει από τη σημερινή μας συζήτηση είναι ότι εμείς αυτή η προσπάθεια που κάνουμε είναι να δείξουμε ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο ένας προορισμός.

                        Και νομίζω ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό όταν το λέμε προς τα έξω, ότι είναι χιλιάδες προορισμοί κι ότι μία φορά να επισκεφθείς την Ελλάδα δεν είναι ποτέ αρκετή, γιατί είναι τελείως διαφορετική η Αθήνα, η Μύκονος, η Σαντορίνη, οι πολύ γνωστοί προορισμοί, η Κρήτη ή η Ρόδος, από τους προορισμούς στην Ήπειρο, στη Θεσσαλία, τα μικρά νησιά των Κυκλάδων.

                        Και όλα αυτά τα υπέροχα μέρη της χώρας που δεν τα έχει ανακαλύψει κανείς ακόμα και που πρέπει να τα προβάλουμε και να τα προωθήσουμε διότι αυτά θα μας δώσουν αν θέλετε και το κάτι καινούριο που έχει η Ελλάδα να δείξει και το οποίο δεν το έχει ούτε η Κροατία ούτε η Τουρκία.

ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Αυτό είναι αλήθεια. Απλώς μόνο για να κλείσω αυτόν τον κύκλο, θυμάμαι ότι όταν είχαμε κάνει και την έρευνα για το Focus το περιοδικό που είχε βγάλει αυτό το προσβλητικό εξώφυλλο με την Αφροδίτη της Μήλου και που τώρα το αποσύρανε, είχαμε δει ότι υπήρχε ένα ποσό που χρωστούσε ο ΕΟΤ από παλιά στο Focus και ξέραμε ότι υπήρχαν και πολλές άλλες ακάλυπτες επιταγές στο CNN και σε άλλα Media διεθνή. Αυτό έχει διορθωθεί, έχουν πληρωθεί αυτά τα Media;

ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

Υπουργός Τουρισμού

Να σας πω κάτι; Ναι, έχουν πληρωθεί, αλλά αν με ρωτάτε εγώ πιστεύω ότι όταν πληρώθηκαν αυτά τα Media θα έπρεπε η Ελλάδα να έχει πει ότι σας πληρώνουμε μεν, αλλά περιμένουμε κι από σας κάποια πράγματα σαν αντισταθμιστικά ας πούμε, κάτι το οποίο δεν έγινε.

                        Και γι΄ αυτό σας λέω ότι από το 2009 και μετά η Ελλάδα έχει υπάρξει σε μια πολύ μεγάλη κρίση και κανείς δεν μπήκε στον κόπο εκεί στη δύσκολη στιγμή να προσπαθήσει να αλλάξει την εικόνα ή τέλος πάντων τουλάχιστον να ενημερώσει για την πραγματικότητα, γιατί αυτό που πρέπει να κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι πλέον και να ενημερώνουμε για το ποια είναι η πραγματική κατάσταση.

                        Γιατί με όλα αυτά που έχουμε δείξει προς τα έξω ή με όλη αυτή την υπερβολή των Δημοσιογράφων υπάρχει και μία αίσθηση στον κόσμο πολύ διαφορετική από την πραγματική για το τι θα βρουν στη χώρα μας και γι΄ αυτό είδαμε ότι εντυπωσιάστηκαν οι ξένοι που έρχονται στη χώρα μας οι επισκέπτες ότι τελικά βρίσκουν μια χώρα η οποία μπορεί να τους προσφέρει αυτό που περιμένουν από μία χώρα στην οποία θα περάσουν τις διακοπές τους.

ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Τώρα, είμαστε σε μια περίοδο που όλοι λένε ότι πρέπει τώρα να ξεκινήσει η προβολή της χώρας ή έπρεπε ήδη να είχε ξεκινήσει και ξέρουμε ότι δεν έχει περάσει ο προϋπολογισμός του ΕΟΤ από τη Βουλή και δεν έχουν πάρει τα διάφορα γραφεία του ΕΟΤ στο εξωτερικό χρήματα για να ξεκινήσουν την καμπάνια. Αυτό πως θα το αντιμετωπίσετε;

ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

Υπουργός Τουρισμού

Όλα αυτά διορθώνονται αυτές τις ημέρες και να σας πω ότι πρώτα απ΄ όλα είμαστε στις εκθέσεις εκεί που πρέπει να είμαστε τον Ιανουάριο τουλάχιστον μήνα, αυτό είναι το βασικό πράγμα που κάνει κανείς, είμαστε σε επαφή με τους tour operators στο εξωτερικό όλους αυτούς με τους οποίους πρέπει να είναι κανείς σε μία καλή επικοινωνία έτσι ώστε να τους ενθαρρύνει για να φέρουν κόσμο στη χώρα μας.

                        Και υπάρχουν όπως σας είπα και πολλά πράγματα που είναι σε προετοιμασία και σε στάδιο δηλαδή υλοποίησης και σε ότι αφορά την προώθηση της Ελλάδας στις διάφορες αγορές που μας ενδιαφέρουν, αλλά και σε ότι αφορά μια εκπαίδευση αν θέλετε πιο πολύ των Δημοσιογράφων, για να μπορούν να γυρίσουν πίσω και να γράψουν καλά πράγματα για την Ελλάδα.

ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Και έχουμε μια εικόνα για το πόσοι τουρίστες θα έρθουν το 2013;

ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

Υπουργός Τουρισμού

Σκοπεύουμε δηλαδή να κάνουμε όπως σας είπα μια μεγάλη εκδήλωση ξεκινώντας από την Αθήνα και μετά και στα υπόλοιπα μέρη της Ελλάδας, με πολλούς Δημοσιογράφους, στους οποίους θέλουμε να δείξουμε ακριβώς το τι είναι η Ελλάδα σήμερα, τι προσπάθειες κάνει, για να μπορέσουν όπως σας λέω να αποτυπώσουν την πραγματική, την καλή, τη θετική εικόνα για τη χώρα μας.

ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Αυτό πότε θα γίνει; Κι αν έχετε επίσης μια εικόνα για το πόσοι τουρίστες θα έρθουν στη χώρα μας το 2013, αν είναι τα στοιχεία διαθέσιμα.

ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

Υπουργός Τουρισμού

Η προσπάθεια αυτή γι΄ αυτό το μεγάλο όπως λέω ταξίδι εξοικείωσης, που το συζητάμε να το κάνουμε σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα θα γίνει τον Απρίλιο ή το Μάιο. Ήδη όμως, αν με ρωτάτε για την εικόνα που έχουμε για το τι τουρισμό θα έχουμε φέτος, υπάρχουν εξαιρετικά θετικά μηνύματα.

                        Αλλά εδώ υπάρχει ένα θέμα, ότι από κει και πέρα εξαρτάται εμείς πόσο είμαστε έτοιμοι να προστατεύσουμε την εικόνα μας και πόσο διάφοροι οι οποίοι επενδύουν σε πράξεις που αν θέλετε δημιουργούν προβλήματα και στην κοινωνική συνοχή και στην κοινωνική ηρεμία και στην κοινωνική ειρήνη, είναι διατεθειμένοι να δουν τελείως διαφορετικά τα πράγματα.

                        Γι΄ αυτό λέμε, είναι υπόθεση όλων μας, δεν είναι υπόθεση μόνο ούτε του Υπουργείου, ούτε του ΕΟΤ, ούτε των Περιφερειών, ούτε των Δήμων, είναι όλων μας.

ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Αυτό είναι αλήθεια. Και κλείνοντας θα ήθελα να μου πείτε και οι δυο σας ένα σχόλιο κλεισίματος, τι πιστεύω ότι έπρεπε να κάνουμε, αν ήταν ένα πράγμα που πρέπει να στοχεύσουμε τι θα ήταν αυτό;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΛΕΣΣΑΣ          

Πρόεδρος και Δ. Σύμβουλος CIVITAS

Όταν είναι να πάτε διακοπές κα Παπαϊωάννου, το πρώτο πράγμα το οποίον κάνετε ποιο είναι; Θα μπείτε στο διαδίκτυο, θα μπείτε στο Google και θα δείτε αυτό που σας ενδιαφέρει, από κει θα πάρετε πληροφορίες.

                        Νομίζω ότι όλη η προσοχή και βεβαίως όλα όσα ακούω είναι θαυμάσια να γίνουν και ακόμα περισσότερα φαντάζομαι που δε γνωρίζουμε, νομίζω ότι το διαδίκτυο δίνει τρομερές ευκαιρίες στην προβολή της χώρας μας, γιατί; Γιατί όπως επεσήμανε σωστά η Υπουργός η Ελλάδα δεν είναι ένα πράγμα.

                        Η Κροατία έχει να δώσει μόνο κάποιες γραφικές περιοχές, κάποιες γραφικές πόλεις και κάποιες δαντελωτές παραλίες, η Τουρκία το ίδιο. Εμείς έχουμε πολιτισμό, έχουμε μεσογειακή διατροφή, έχουμε ιστορία, έχουμε, έχουμε χίλια δυο πράγματα, έχουμε και καταπληκτικές θάλασσες, έχουμε τα πάντα.

Κάθε ένα από αυτά τα πράγματα είναι αντικείμενο-πόθου για διαφορετικά κοινά, δεν είναι όλοι ίδιοι. Άρα μπορείς να απευθύνεσαι και αυτές είναι οι κοινότητες που ανέφερε προηγουμένως ο Πίτερ, το διαδίκτυο είναι ένα άθροισμα από κοινότητες διαφορετικών ενδιαφερόντων. Άλλα είναι τα ενδιαφέροντα των ανθρώπων που αγαπούν ας πούμε για παράδειγμα την ιστορία, άλλοι αυτοί που θέλουν να πάνε για clubbing και για ακρογιαλιές και Μυκόνους και Σαντορίνες, άλλοι είναι αυτοί οι οποίοι ενδιαφέρονται για ορεινή ποδηλασία και τα λοιπά.

Όλες αυτές οι κοινότητες υπάρχουν στο διαδίκτυο, άρα λοιπόν χρειάζεται συγκροτημένη και στοχευμένη τμηματοποίηση αυτών των πραγμάτων και πώληση των υπηρεσιών και των αγαθών που έχουμε και του τουριστικού προϊόντος σε αυτές τις συγκεκριμένες ομάδες, με τρόπο στοχευμένο και που είναι και πολύ πιο οικονομικός από το να πετάς λεφτά στον αέρα κι όποιον πιάσεις.

Άρα νομίζω ότι αυτό που λέμε segmentation στη γλώσσα της επικοινωνίας, τμηματοποίηση των κοινών μας ενδιαφέρουν, στοχευμένη προσέγγιση είναι αυτό το οποίον πρόκειται να φέρει «τουρισμό». Και βέβαια είναι αυτό που ειπώθηκε προηγουμένως και νομίζω το είπαμε όλοι ότι ό,τι και να κάνουμε μπορεί μία κακή στιγμή να τα καταστρέψει όλα.

ΠΙΤΕΡ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ     

Σύμβουλος Επικοινωνίας

Να προσθέσω κάτι; Για μένα το πιο σημαντικό πράγμα είναι η συνέπεια. Δηλαδή με το χρόνο κατ΄ αρχάς και είχαμε δει τι έχει γίνει εκεί, αλλά πιο σημαντικό, κάθε πράξη και κάθε μήνυμα που βγαίνει από την Ελλάδα να είναι στην ίδια γραμμή. Αυτό για μένα είναι πάρα πολύ σημαντικό πράγμα.

ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Μάλιστα. Κυρία Υπουργέ που είσαστε υπεύθυνη εδώ αν αυτή η συνέπεια θα διατηρηθεί.

ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

Υπουργός Τουρισμού

Και η συνέπεια αλλά και αυτό που έτσι θέλω να δώσω ως τελευταίο μήνυμα, είναι ότι η προσπάθεια η δικιά μας δεν είναι να γίνει από πάνω προς τα κάτω το μήνυμα, δηλαδή δε μας ενδιαφέρει εμείς να δημιουργήσουμε το μήνυμα και να διοχετευθεί αυτό προς τα κάτω, εμάς μας ενδιαφέρει να ξεκινήσουμε από τη βάση, κάθε τόπος κάθε προορισμός της Ελλάδας μπορεί να κάνει την Ελλάδα περήφανη κι έτσι να φτάσουμε στην κορυφή. Και πιστεύω ότι πρέπει να ξαναβρούμε απλώς τον εαυτό μας, γιατί κάθε τι ελληνικό είναι κάτι πολύ αληθινό.

Την Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013 στις 23.15 στον ΣΚΑΪ ΟΙ ΝΕΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ ανοίγουν το μεγάλο θέμα της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό και τον κεντρικό ρόλο που παίζει το ζήτημα αυτό στην ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση. Στο στούντιο της εκπομπής η Σοφίας Παπαϊωάννου μιλά με την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, τον σύμβουλο επικοινωνίας και υπεύθυνο για σειρά από διεθνείς διαφημιστικές καμπάνιες Πίτερ Οικονομίδη και τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρίας CIVITAS Γεώργιο Φλέσσα για τα λάθη των προηγούμενων δεκαετιών, το τι διδαχτήκαμε από αυτά αλλά και το πώς μπορεί να αλλάξει σήμερα η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό. Στην εκπομπή παρεμβαίνει από την Βρετανία ο διάσημος επικοινωνιολόγος σε θέματα επανακαθορισμού της εικόνας χωρών Σάιμον Άνχολτ που αποκαλύπτει και τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνάς του για το ποιες θεωρούνται οι πιο επιτυχημένες χώρες του κόσμου αλλά και που βρίσκεται σήμερα στην παγκόσμια κατάταξη η Ελλάδα.