Ο Έλληνας του Nordic Explorer

ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ

Από πού ξεκινήσατε εσείς; Πότε μπήκατε πάνω στο πλοίο;

ΔΡ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΙΦΟΥΤΙΔΗΣ

Ανέβηκα στις 27 Νοεμβρίου, από την περιοχή της Βόρειας Κέρκυρας όπου εκτελέστηκε το μεγαλύτερο κομμάτι, μέχρι στιγμής της έρευνας και τώρα έχουμε έρθει προς τα κάτω.

ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ

Από τότε που ξεκινήσατε , από τότε που ξεκίνησε το πλοίο, πόσο έχει καλύψει από την έρευνα που πρέπει να γίνει;

ΔΡ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΙΦΟΥΤΙΔΗΣ

Μέχρι στιγμής έχουμε το 32 περίπου % αλλά πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι κάθε φορά που εκδηλώνεται ενδιαφέρον από κάποια εταιρία, προστίθενται χιλιόμετρα. Αυτή τη στιγμή θα πλησιάσουμε προς τον Κυπαρισσιακό κόλπο, θα ανέβουμε στο Πατραϊκό και μετά θα κατευθυνθούμε πάλι προς αυτήν την περιοχή, έρευνα στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, και εν συνεχεία, μετά τις 20 περίπου Δεκεμβρίου υπολογίζω, το σκάφος θα αρχίσει σιγά σιγά να κατεβαίνει προς την Κρήτη.

ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ

Και μετά από την Κρήτη, θα ξανανέβει πάλι πάνω να κάνει κι άλλη περιοχή στο Ιόνιο;

ΔΡ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΙΦΟΥΤΙΔΗΣ

Ακριβώς. Υπάρχει κάποιες πολύ μακρινές ερευνητικές διαδρομές που πρέπει να εκτελέσει προς τα δυτικά, οι οποίες θα γίνουν αφού πρώτα τελειώσουμε από την Κρήτη.

ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ

Μπορείτε να μας περιγράψετε λίγο πώς γίνεται η έρευνα;

ΔΡ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΙΦΟΥΤΙΔΗΣ

Υπάρχουν συρόμενα από πίσω μας πιστόλια πεπιεσμένου αέρα, τα οποία βγάζουν ένα κρότο. Ο κρότος αυτός ταξιδεύει μέχρι τον πυθμένα της θάλασσας, όπου ανακλάται ένα κομμάτι από αυτόν τον κρότο προς τα επάνω,

αλλά διεισδύει και μέσα στο υπέδαφος, φτάνει σε μεγάλο βάθος, και όπου υπάρχει κάποια διαφορά από στρώμα σε στρώμα, υπάρχει εκ νέου ανάκλαση. Αυτές οι ανακλάσεις των ήχων λοιπόν, των κρότων, λοιπόν, συλλαμβάνονται κατά μήκος από ειδικά ας το πούμε μικρόφωνα, λέγονται υγρόφωνα στην ορολογία,

συλλαμβάνονται σε ένα καλώδιο μήκους δέκα χιλιομέτρων το οποίο σύρεται από το πλοίο. Το πλοίο συνοδεύεται από ένα μικρότερο σκάφος το οποίο στην ουσία προσέχει την άκρη του καλωδίου, το καλώδιο βρίσκεται ποντισμένο σε ένα βάθος 25 μέτρων, και ο λόγος είναι για να μην επηρεάζεται πάρα πολύ από τις καιρικές συνθήκες.

Αυτά τα σήματα λοιπόν, συγκεντρώνονται στο σκάφος, καθαρίζονται από διάφορους θορύβους που προέρχονται  είτε από τον κυματισμό της θάλασσας, είτε από κάποιο παραπλέον πλοίο κλπ. Και στο τέλος όλη αυτή η πληροφορία θα συγκεντρωθεί, στο τέλος και θα πάει σε ειδικά κέντρα επεξεργασίας, όπου εκεί, αυτές οι ακτινογραφίες, να το πούμε έτσι, του πυθμένα και του εδάφους κάτω από τον πυθμένα θα λάβουνε μια καθαρή μορφή.

Και εκεί λοιπόν πάμε πλέον στην ερμηνεία. Η ερμηνεία είναι το τελικό στάδιο, όπου ειδικοί επιστήμονες πλέον, θα πάρουν αυτές τις ασπρόμαυρες, ας πούμε, φωτογραφίες, του πυθμένα και των υποθαλασσίων στρωμάτων και θα αρχίσουν να ερμηνεύουν και να λένε τι είναι το ένα στρώμα, τι είναι το άλλο στρώμα, αν έχω ρήγμα εδώ, αν έχω ρήγμα εκεί, εάν υπάρχει η πιθανότητα, και ποια είναι η πιθανότητα στο τέλος, να έχουμε εγκλωβισμένο πετρέλαιο, ή αέριο.

Αυτά τα στοιχεία θα δοθούν, ελπίζουμε σταδιακά από το καλοκαίρι που μας έρχεται, μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς στο υπουργείο, για να αποφασίσει μετά το υπουργείο, πώς θα διαχειριστεί αυτήν την πληροφορία, πώς δηλαδή, θα μπούμε σε μια πλέον διαδικασία διαγωνισμών, όπου πλέον, μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες, θα ενδιαφερθούν για να ψάξουν ακόμα περισσότερο την περιοχή, και μετά να βάλουνε, εφόσον το θεωρήσουνε χρήσιμο, να βάλουνε τρυπάνι. Αυτή είναι περίπου η διαδικασία.

ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ

Από τη μέχρι τώρα έρευνα που έχετε κάνει, υπήρχε κάποια περιοχή στο Ιόνιο, που κάνατε πιο πυκνά σεισμικά, πιστεύοντας ότι εκεί υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον μεγαλύτερο;

ΔΡ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΙΦΟΥΤΙΔΗΣ

Αυτό είναι ακριβές. Σε όλο το κομμάτι του Β. Ιονίου, από την βόρεια Κέρκυρα μέχρι και το ύψος περίπου της Κεφαλονιάς, το δίκτυο των γραμμών, δηλαδή η πληροφορία που συγκεντρώνουμε είναι πιο πυκνή. Ο λόγος είναι απλός, στα βόρεια των συνόρων μας, τόσο οι Ιταλοί όσο και οι Αλβανοί έχουν κάνει εκτεταμένες έρευνες, έχουν πάρα πολλά στοιχεία τα οποία υποδεικνύουν μεγάλες πιθανότητες ύπαρξης υδρογονανθράκων. Σε μερικά σημεία τα γεωτρύπανα τους ήδη έχουν δώσει καλά αποτελέσματα. Με αποτέλεσμα αφού τα γεωλογικά στρώματα της Αλβανίας και της Ιταλίας, κατεβαίνουν προς νότο και μπαίνουν μέσα στην ελλαδική επικράτεια, εύλογο, όπως καταλαβαίνετε, είναι να θεωρήσουμε κι εμείς ότι οι πιθανότητές μας είναι καλές, γι’ αυτό και το ψάχνουμε περισσότερο στο Β. Ιόνιο, παρά αυτήν τη στιγμή σε άλλα σημεία.

ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ

Τώρα από τις οδηγίες που έχετε και από το Υπουργείο και από τη σύμβαση με τη PGS, υπάρχουν άλλες περιοχές στη συνέχεια που πάλι θα δείξετε κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον;

ΔΡ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΙΦΟΥΤΙΔΗΣ

Δεδομένα απτά έχουμε μόνο από την περιοχή της Αδριατικής και του Βορείου Ιονίου, εκεί είναι ας το πούμε τα δεδομένα είναι πολύ πιο σίγουρα ας το πούμε ενώ στη Ν. Κρήτη, είμαι γνώστης των διαφόρων εικασιών, οι οποίες κυκλοφορούν, οι οποίες έχουν ένα θεωρητικό, ας το πούμε, βάθος. Είναι περισσότερο εικασίες, γεωλογικού περιεχομένου, αλλά χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία. Όταν λέω συγκεκριμένα στοιχεία, εννοώ σαφείς και σε βάθος γεωφυσικές έρευνες σαν κι αυτές οι οποίες κάνουμε αυτήν τη στιγμή εμείς, με πολύ μεγάλο καλώδιο, δέκα χιλιομέτρων, και όχι μικρό, της τάξεως των 2 ή τριών που γίνονταν στο παρελθόν.  -Είναι έρευνες στοχευμένες, και αυτές οι έρευνες που προσπαθούμε αυτή τη στιγμή να κάνουμε είναι αυτές οι οποίες θα αποδείξουν, ή θα μας δώσουν μεγαλύτερη βεβαιότητα για το αν οι εικασίες, οι οποίες κυκλοφορούν από κάποιους επιστήμονες και από άλλους ανθρώπους έχουν κάποια βάση. Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή μετράει να πάμε στα σίγουρα, και τα σίγουρα αποτελέσματα είναι αυτή τη στιγμή, μάλλον τα πιο σίγουρα αποτελέσματα αυτή τη στιγμή, είναι στο Β. Ιόνιο.

ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ

Τώρα πέστε μου κάτι, κύριε Τσιφουτίδη, παρόλο που ξέρω ότι τα δεδομένα που λαμβάνει το σεισμικό αυτό πλοίο είναι ακατέργαστα, υπήρχε όμως κατά τη διάρκεια της έρευνας, κάποια στιγμή που είδατε και τους ειδικούς πάνω στο πλοίο, να επικεντρώνουνε σε ένα σημείο, ιδιαίτερα, πιστεύοντας ότι έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για εύρεση υδρογονανθράκων;

ΔΡ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΙΦΟΥΤΙΔΗΣ

Όχι, διότι η μία εικόνα εναλλάσσεται με την άλλη. Δεν είναι καταγραφές σαφείς. Εδώ αυτό που κάνουμε είναι περισσότερο ποιοτικό έλεγχο των οργάνων. Δηλαδή μας ενδιαφέρει κατά κύριο λόγο, τα όργανα να καταγράφουν σωστά τα εισερχόμενα σήματα. Αυτήν τη δουλειά την οποία λέτε, θα την κάνουν σε δεύτερη φάση, αυτοί οι οποίοι πλέον θα κάνουν επεξεργασία των στοιχείων, και σε τρίτη φάση μετά όπως σας είπα, θα γίνει η ερμηνεία τους. Από την ώρα που γίνεται η σεισμική έρευνα, που έγινε και στην Κύπρο, και μέχρι την ώρα που τα δεδομένα υπέδειξαν κάποιες σοβαρές ενδείξεις είχε περάσει περίπου ένας χρόνος.

ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ

Και κλείνοντας κύριε Τσιφουτίδη θα ήθελα να σας πω, είσαστε γεωλόγος, έχετε πείρα, είσαστε όμως και άνθρωπος και Έλληνας και ελπίζετε κι εσείς. Πιστεύετε ότι υπάρχει πιθανότητα να βρεθούν υδρογονάνθρακες στη χώρα μας;

ΔΡ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΙΦΟΥΤΙΔΗΣ

Καταρχήν υπάρχουν. Υπάρχουν, μην ξεχνάμε τον Πρίνο, μην ξεχνάμε το Κατάκολο. Στο Κατάκολο είχαμε ανακάλυψη το 1984 αλλά με τις τότε τιμές του πετρελαίου, ήτανε παντελώς ασύμφορη η εξόρυξη, ενώ τώρα είναι πλέον συμφέρουσα. Και θα έλεγα ότι είμαι αισιόδοξος για την περιοχή του Β. Ιονίου, διότι, όπως σας εξήγησα, βόρεια των συνόρων μας, οι γείτονές μας έχουν ήδη σοβαρές ενδείξεις και σε μερικά σημεία έχουν και ανακάλυψη. Άρα, λοιπόν, γιατί να μην έχουμε κι εμείς.

ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ

Φαντάζομαι θα αισθάνεστε κι εσείς ότι είναι μια ιστορική στιγμή για την Ελλάδα, το ότι για πρώτη φορά γίνονται τελευταίας τεχνολογίας σεισμικά σε θαλάσσια περιοχή μας, κι εσείς συμμετέχετε σε ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα.

Πώς αισθάνεστε;

ΔΡ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΙΦΟΥΤΙΔΗΣ

Καλοσύνη σας. Να πω την αλήθεια αισθάνομαι λίγο αμήχανα που μου κάνετε αυτήν την ερώτηση. Δεν ξέρω αν  θα έπρεπε να το θεωρώ τιμή μου ή κάτι άλλο. Τη δουλειά  μου κάνω, δεν κάνω κάτι παραπάνω. Προσπαθώ να κάνω καλά τη δουλειά μου. Τίποτα άλλο.

Την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου στις 23.15 στον ΣΚΑΪ ΟΙ ΝΕΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ παρουσιάζουν αποκλειστικά την πορεία των ερευνών που γίνονται αυτή την στιγμή στον ελληνικό χώρο. Για πρώτη φορά η Σοφία Παπαϊωάννου μιλά αποκλειστικά με τον άνθρωπο που βρίσκεται για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης πάνω στο ερευνητικό πλοίο Nordic Explorer εταιρίας PGS, ο οποίος παρουσιάζει το πώς το νορβηγικό πλοίο διεξάγει αυτή την στιγμή τις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο Ιόνιο και την Κρήτη. ΟΙ ΝΕΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ παρουσιάζουν ακόμη αποκλειστικές φωτογραφίες που για πρώτη φορά έρχονται στο φως της δημοσιότητας και φωτίζουν τις έρευνες που γίνονται αυτή την στιγμή, την τεχνολογία που χρησιμοποιείται επάνω στο ερευνητικό σκάφος αλλά και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διεξάγονται.