Η διαθεσιμότητα, ο καφές και ο Φούχτελ

 HANS-JOACHIM FUCHTEL

Γερμανός Υφυπουργός Εργασίας

«Καταρχάς, η ενασχόληση των ανθρώπων στο δημόσιο, δε λύνει τα προβλήματα. Δεν μπορούν όλοι να δουλεύουν εκεί.»

ΘΕΜΗΣ ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Πρόεδρος ΠΟΕ-ΟΤΑ

«Αν υπήρχε ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε εχτές το βράδυ να τον βάλει σε ένα αεροπλάνο και να τον στείλει στην Γερμανία.»

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ

Δήμαρχος Θεσσαλονίκης

«Το να ρίχνουμε ένα σύνθημα, εντάξει καλά είναι, αλλά τι θα πει ξεπουληθήκανε, τι θα πει δοσίλογος? Ποιον προδώσανε?»

Οκτώβριος 2011. Το πολυνομοσχέδιο που προβλέπει για πρώτη φορά την γνωστή πια εφεδρεία περνά κατά πλειοψηφία στην Βουλή.

Μετά από αντίσταση 2 ετών στις πιέσεις τις τρόικας οι πρώτοι από τους χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους βλέπουν την πόρτα της εξόδου από το κράτους. Κάποιοι από αυτούς, όπως ο Φώτης Παπαγρηγορίου που είχαμε συναντήσει τότε στα Ελληνικά Αμυντικά συστήματα βρίσκονταν ήδη 2,5 μήνες απλήρωτοι και ένιωθαν πάνω από όλα απελπισμένοι. 

ΦΩΤΗΣ ΠΑΠΑΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Εργαζόμενος  Ε.Α.Σ

«Ε πόσο θα ζήσω, δουλεύω από το ’71, μέχρι σήμερα μαζί με τον στρατό που υπηρέτησα στο πολεμικό ναυτικό τρία χρόνια είναι 42 χρόνια Πόσο πρέπει ακόμα να με κρατήσει και θέλω 300 ένσημα βαρέα να φύγω. Και αν με βγάλει στην εφεδρεία με πεθαίνει, στην κυριολεξία με πεθαίνει.»

Ο τότε γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών  και σημερινός σύμβουλος της ΤτΕ Ηλίας Πλασκοβίτης έχει συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα που είχαν οδηγήσει στο μέτρο της εφεδρείας.

ΤΑΣΟΣ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ

Η αίσθηση σας ποια ήταν, ότι οι δανειστές μας θέλανε απλά να αγγίξουν κάτι που θεωρούσαν ταμπού στην πολιτική μας, στον δημόσιο τομέα, στις δαπάνες του δημόσιου τομέα ή θέλανε ταυτόχρονα και μια μείωση του κόστους που συνδέεται με την μισθολογική δαπάνη?

ΗΛΙΑΣ ΠΛΑΣΚΟΒΙΤΗΣ

Σύμβουλος της τράπεζας της Ελλάδας

Η αλήθεια είναι ότι υπήρχε μια δυσπιστία θεωρώντας ότι υπάρχουν κάποια ταμπού στην Ελλάδα, και υπάρχουν κάποιες δράσεις, τις οποίες οι ίδιοι θεωρούσαν εμβληματικές δράσεις, με τον αγγλικό όρο game changers, οι οποίες θα έπρεπε αναληφθούν ανεξάρτητα από την δημοσιοοικονομική επίπτωση για να αποδείξουμε κατά κάποιο τρόπο ότι δεν μας φοβίζουν τέτοια ταμπού. Ένα λοιπόν από αυτά τα ταμπού, είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να χάσει την δουλειά του ή να μπει σε εφεδρεία δημόσιος υπάλληλος.

Και όμως, παρά τις δεσμεύσεις για σπάσιμο των ταμπού, ακόμη και για ένα μέτρο που πάρθηκε για το θεαθήναι, ελάχιστα πράγματα προχώρησαν τότε. Ο εργαζόμενος των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων Παπαγρηγορίου δεν βγήκε ποτέ στην εφεδρεία . Σήμερα γνωρίζουμε πια, ότι από τους 15,000 χιλιάδες που υποσχέθηκε η κυβέρνηση Παπανδρέου να βγάλει στην εφεδρεία, στο τέλος εκείνης της χρονιά  είχαν βγει μόλις 700.

Έχουν περάσει από τότε 2 εκλογικές αναμετρήσεις .....και έχουν αλλάξει τρεις κυβερνήσεις.

Μόλις τον περασμένο Αύγουστο η κυβέρνηση Σαμαρά κατέληξε σε μία νέα έξυπνη – όπως την αποκάλεσε - εφεδρεία στην οποία διαφώνησαν αρχικά τα μικρότερα κόμματα που συμμετέχουν σε αυτή. Έτσι αποφασίστηκε να οδηγηθούν στην αποχώρηση οι λεγόμενοι επίορκοι υπάλληλοι, όσοι δηλαδή έχουν εκκρεμότητες με ποινικά και διοικητικά παραπτώματα. Μόνο που αυτοί δεν αρκούν για να συμπληρωθεί ο αριθμός 150.000 σε τρία χρόνια, 27.000 μόνο για το ‘13. Έτσι προστέθηκαν οι ωρομίσθιοι και εκείνοι που είναι αορίστου χρόνου, με μια προτίμηση από την πλευρά του κράτους στους υπαλλήλους ΔΕ, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δηλαδή, που έχουν μπει χωρίς ΑΣΕΠ.

Πριν από δύο εβδομάδες η Βουλή ενέκρινε το μέτρο αυτό και μερικές χιλιάδες υπάλληλοι είδαν και πάλι την προοπτική της εξόδου, αυτή τη φορά με τον τίτλο της διαθεσιμότητας. Τι σημαίνει όμως διαθεσιμότητα; Απομακρύνσεις από θέσεις που καταργούνται με πληρωμή 75% χωρίς εργασία για ένα χρόνο, μετακινήσεις και επανακαταρτίσεις για κάποιους από αυτούς και τελικά απόλυση για τους υπολοίπους.

Πολλοί υπάλληλοι που εμπίπτουν σε αυτές τις κατηγορίες υπηρετούν σε Δήμους αυτής της χώρας, σαν κι εκείνον της Θεσσαλονίκης.

Σε αυτούς τους Δήμους είναι που στέλνει πριν από μερικές ημέρες και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης μία επιστολή, ζητώντας από τους Δημάρχους να στείλουν τις λίστες με τα ονόματα όσων προβλέπεται να φύγουν.

Στο Δημοτικού Συμβούλιο της πόλης τα πνεύματα κάθε άλλο παρά ήρεμα είναι. Οι εργαζόμενοι αγωνιούν και κατακλύζουν την αίθουσα και ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, στηρίζει ένα ψήφισμα... για να τους ηρεμίσει.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ

Δήμαρχος Θεσσαλονίκης

«Και η εισήγηση η δική μου είναι να ακολουθήσουμε αυτά που λέει η ΠΕΔ και η ΚΕΔΕ, να μη στείλουμε λίστες και να περιμένουμε..»

ΤΑΣΟΣ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ

Κ. Μπουτάρη ήθελα να σας ρωτήσω πώς αισθάνεστε που οι Δήμαρχοι θα δώσετε αν θέλετε το εναρκτήριο λάκτισμα στις διαθεσιμότητες του δημοσίου.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ

Δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Οι Δήμοι είναι μια προέκταση του κράτους. Δηλαδή είτε είναι Δήμος είτε είναι κράτος, είτε είναι οργανισμός του κράτους, κάποιος έπρεπε να κάνει την αρχή. Εγώ δεν έχω καμία ιδιαίτερη έτσι, κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα, κανένα ιδιαίτερο συναίσθημα, εφόσον έχει αποφασισθεί ότι πρέπει να απομακρυνθούν άτομα από το δημόσιο, όλοι θα είναι απ’ τον Δήμο ή θα είναι από αλλού.

Εκείνο που με προβληματίζει είναι το σκεπτικό λίγο της απομάκρυνσης αυτής, ένα γιατί μόνο ΔΕ, προφανώς έχει να κάνει με κάποιους αριθμούς, έχει πολλούς ΔΕ ή οτιδήποτε, και κυρίως όχι τόσο ΔΕ όσο οικονομικού και διοικητικού. Γιατί οι Δήμοι έχουν πραγματικά ανάγκη από άτομα σε πάρα πολλές υπηρεσίες και σε άλλες υπηρεσίες περισσεύουν. Και μία ανακατάταξη των ατόμων μέσα, αλλά και μια μείωση του προσωπικού ανάλογα με το οργανόγραμμα που θα προκύψει – το οποίο όμως δεν μπορεί να γίνει από την μία μέρα στην άλλη – αυτό είναι πολύ απότομο και πολύ βάρβαρο το μέτρο, ότι εντός 5 ημερών θα βγούνε οι λίστες για να απομακρυνθούν στο επόμενο διάστημα.

ΤΑΣΟΣ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ

Εντάξει αλλά, μπορεί να πει κανείς ότι είχατε δυο χρόνια για να κάνετε την δουλειά αυτή και τώρα πια το μαχαίρι έφτασε στο κόκαλο.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ

Δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Δεν μπορούσαμε, δεν μπορούσαμε. Σε αυτά τα 2 χρόνια δεν μπορούσαμε να απολύσουμε, ούτε να μετακινήσουμε εύκολα από την μία υπηρεσία στην άλλη. Αυτό είναι πολύ καινούριο φρούτο.

Και τώρα όμως που μπορούν, για τον Μπουτάρη υπάρχει ένα άλλο πρόβλημα: ποιος θα εφαρμόσει την διαθεσιμότητα και πώς;  

ΤΑΣΟΣ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ

Καταρχήν χρειάζεται να την εφαρμόσετε εσείς ή μπορούσε ο Μανιτάκης να την εφαρμόσει μόνος του;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ

Δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Όχι μπορεί να εφαρμοστεί κατευθείαν από το Υπουργείο. 100%.

Εάν πραγματικά είχε ανάγκη το Υπουργείο από την λίστα την δικιά μας και δεν είχε άλλου τύπου πρόσβαση, αυτό ήταν μια άλλη ιστορία. Αλλά παίξαμε εκ του ασφαλούς. Και το λέω εν πλήρει συνειδήσει ότι μπορούν να πουν κάποιος ότι κοροϊδεύεις δηλαδή. Αφού μας κοροϊδεύουν έτσι κι αλλιώς όλοι. Μας κοροϊδεύουν.

ΤΑΣΟΣ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ

Εννοείτε ότι το Υπουργείο έπαιξε εκ του ασφαλούς;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ

Δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Ε μα; Το Υπουργείο μας έριξε το μπαλάκι. Το υπουργείο θέλοντας να βγάλει από πάνω του ένα επιπλέον βάρος σου λεει άσε τους δήμους να βγάλουν τα κάστανα από την φωτιά.

Σε ερώτημα των Νέων Φακέλων το υπουργείο υποστήριξε αρνούμενο να εκτεθεί δημόσια ότι τα στοιχεία των δήμων χρειάζονται για να βεβαιωθεί ποιος θα ενταχθεί και ποιος θα εξαιρεθεί από το μέτρο.

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου. Δημαρχεία σε ολόκληρη την χώρα τελούν υπό κατάληψη. Στην κατάληψη της Θεσσαλονίκης πρωτοστατεί ο Θέμις Μπαλασόπουλος πρόεδρος της ΠΟΕ ΟΤΑ για πάνω από 10 χρόνια.

ΘΕΜΗΣ ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Πρόεδρος ΠΟΕ-ΟΤΑ

«Σήμερα ολοκληρώθηκε η σημερινή κινητοποίηση με κατάληψη του γραφείου του Δημάρχου Θεσσαλονίκης που είναι σήμερα οικοδεσπότης και φιλοξενεί τον Φούχτελ.»

Στην πόλη την ίδια ημέρα βρίσκεται ο Γερμανός υφυπουργός Χανς Γιοακίμ Φούχτελ καθώς είναι προγραμματισμένη η τρίτη συνάντηση μεταξύ αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης και γερμανικής αντιπροσωπείας με στόχο την τεχνική βοήθεια.

ΘΕΜΗΣ ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Πρόεδρος ΠΟΕ-ΟΤΑ

«Είναι αυτός που θέλει να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα όλων των σύγχρονων γερμανοτσολιάδων που πάνω στα συντρίμμια της χώρας μας θέλουν να ξεπουλήσουν κάθε υπηρεσία της τοπικής αυτοδιοίκησης.»

Τα αίματα έχουν ανάψει καθώς την προηγούμενη ο προσωπικός εντεταλμένος της καγκελαρίου Μέρκελ έχει δηλώσει ότι για μια δουλειά που κάνουν 1000 υπάλληλοι στη Γερμανία χρειάζονται 3000 στην Ελλάδα.

ΘΕΜΗΣ ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Πρόεδρος ΠΟΕ-ΟΤΑ

«Νομίζω ότι ξέρετε όλοι τις προκλητικές δηλώσεις του Φούχτελ. Αν υπήρχε ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε εχτές το βράδυ να τον βάλει σε ένα αεροπλάνο και να τον στείλει στην Γερμανία. Δυστυχώς όμως, τον έχουν σήμερα, θα τον ταΐσουν με τα λεφτά τα δικά μας.»

Τα πιασάρικα περί δοσίλογων ή γερμανοτσολιάδων επαναλαμβάνονται φυσικά και για τις κάμερες.

ΘΕΜΗΣ ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Πρόεδρος ΠΟΕ-ΟΤΑ

«Σήμερα ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης ο Γιάννης ο Μπουτάρης είναι ο οικοδεσπότης των σύγχρονων κατακτητών προκειμένου να ξεπουλήσει κάθε υπηρεσία της τοπικής αυτοδιοίκησης.»

Λίγα 24ωρα μετά όμως στους Νέους Φακέλους, ο Μπαλασόπουλος εμφανίζεται πιο διαλλακτικός.

ΤΑΣΟΣ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ

Κύριε Μπαλασόπουλε, ήθελα να σας ρωτήσω αν χαρακτηρίσατε δωσίλογους εκείνους του δημάρχους, που συνεργάζονται με τη γερμανική κυβέρνηση στα πλαίσια της ελληνογερμανικής συνεργασίας;

ΘΕΜΗΣ ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Πρόεδρος ΠΟΕ-ΟΤΑ

Τέτοια φράση δεν υπάρχει στα κείμενα της ΠΟΕ ΟΤΑ, το μόνο που υπήρξε ήταν μια ανακοίνωση, με ονόματα δημάρχων που συμμετέχουν στην ελληνογερμανική συμμαχία… Τέτοιες φράσεις, ούτε «δωσίλογους», ούτε «γερμανοτσολιάδες» αποκαλέσαμε κανέναν δήμαρχο

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

Αναφερθήκατε σε Γερμανοτσολιάδες, σε ποιους απευθύνεστε;

ΘΕΜΗΣ ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Πρόεδρος ΠΟΕ-ΟΤΑ

Σε όσους αυτούς που σήμερα ήρθανε και συμμετέχουνε στην ελληνογερμανική συμμαχία, στη συνέλευση, και το μόνο που ενδιαφέρονται να μάθουν είναι πως θα ξεπουλήσουν τις υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης. για να ξεπουλήσουν τα πάντα

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

Άρα και στους δημάρχους που συμμετέχουνε.

ΘΕΜΗΣ ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Πρόεδρος ΠΟΕ-ΟΤΑ

Ε βέβαια.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ

Δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Είναι απογοητευτικό. Είναι απογοητευτικό γιατί μία συνεργασία, η οποία ξεκίνησε όχι απλά επί ίσοις όροις, αλλά ξεκίνησε με επιλογές δικές μας, δηλαδή έγινε μια συμφωνία κάποια στιγμή μεταξύ Μέρκελ και Παπανδρέου πώς θα μπορέσουμε σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης να προχωρήσουν τα πράγματα, να αλλάξουν τα πράγματα. Το να ρίχνω ένα σύνθημα εντάξει καλά είναι. Αλλά τι θα πει ξεπουληθήκατε, τι θα πει δοσίλογος; Ποιον προδώσαμε δηλαδή; Δοσίλογος θα πει αυτός που ενεργεί για λογαριασμό του εχθρού. Είναι εχθροί οι Γερμανοί; Εγώ δεν τους βλέπω για εχθρούς. Προδώσαμε κανέναν; Είναι μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού.

Αυτές όλες οι φωνές, πέρα από την κομματική- ας πούμε - χροιά που έχουν, που είναι δεν θέλουμε Ευρώπη, δεν θέλουμε αυτό δεν θέλουμε εκείνο, έχουν και σαφέστατα μία πολύ σημαντική πινελιά συντηρητισμού. Ο συντηρητισμός, ο οποίος φτάνει στα όρια της ξενοφοβίας. Και εγκαθιστά ακόμη περισσότερο ότι εμείς είμαστε ο περιούσιος λαός. Είναι επικίνδυνες αντιλήψεις αυτές. Το ίδιο που ανησυχώ για την χρυσή αυτή, το ίδιο ανησυχώ και γι’ αυτό το ερμαφρόδιτο ΚΚΕ-σοσιαλ περίεργο σύμπλεγμα. Έχουν την ίδια – κατά την δική μου ταπεινή άποψη – έχουν τον ίδιο προσανατολισμό. Τα τινάζουμε όλα στον αέρα. Και μετά;

Πίσω στο πρωινό της Παρασκευής η διαδήλωση των μελών της οργάνωσης του Μπαλασόπουλου παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Και σαν να μην έφτανε αυτό την βόρεια πύλη της έκθεσης Θεσσαλονίκης, εργαζόμενοι στους Δήμους και άλλοι διαμαρτυρόμενοι προπυλακίζουν και τον Γερμανό Πρόξενο.

Όταν ο Μπαλασόπουλος ερωτάται, κάνει τον ανήξερο..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

Για την ένταση την πρωινή και τον προπυλακισμό, προφανώς στον Γερμανό πρόξενο?

ΘΕΜΗΣ ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Πρόεδρος ΠΟΕ-ΟΤΑ

Δεν τον ξέρω τον κύριο, δεν τον ήξερα εγώ, δεν είδα. Εγώ είδα συναδέρφους να τρώνε γκλομπιές απ’ τα ΜΑΤ. Δεν είδα κανένα πρόξενο. Εγώ είδα συναδέρφους να τρώνε γκλομπ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

Ο ξανθός ο κύριος εννοώ, στην αρχή, που πήγε να μπει απ’ την βόρεια πύλη.

ΘΕΜΗΣ ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Πρόεδρος ΠΟΕ-ΟΤΑ

Ρε παιδιά εδώ ήταν χιλιάδες ξανθοί και ξανθιές που τρώγαν ξύλο απ’ τα Ματ. Αυτό δεν το είδατε?

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

Το είδαμε

ΘΕΜΗΣ ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Πρόεδρος ΠΟΕ-ΟΤΑ

Α μπράβο. Δεν τον είδα τον κύριο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

Αν έχετε να πείτε κάτι για αυτό και για αυτή την αντίδραση, αν συμφωνείτε ή όχι.

ΘΕΜΗΣ ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Πρόεδρος ΠΟΕ-ΟΤΑ

Κοιτάχτε να δείτε, όταν εμένα μου παίρνει τη δουλειά και αύριο θα βρεθώ στην ανεργία και δεν θα έχω να ζήσω το παιδί μου, ούτε ο πρόξενος ούτε ο πρέσβης, αλλά ούτε εδώ οι Γερμανοτσολιάδες που έχουν έρθει θα μου δώσουν φαγητό. Άρα πρέπει να αγωνιστώ για να το έχω το φαγητό.

ΤΑΣΟΣ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ

Εσείς θεωρείτε ότι έχετε κάποια ευθύνη γι’ αυτά;

ΘΕΜΗΣ ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Πρόεδρος ΠΟΕ-ΟΤΑ

Κοιτάχτε. Επειδή έχει γίνει, και τώρα μπορώ να πω με μεγαλύτερη ηρεμία, έχει γίνει μεγάλος ντόρος για ένα ατυχές γεγονός. Εγώ θα έλεγα όπως είπε και ο κύριος Φούχτελ, ότι ήταν παρεξήγηση δηλώσεως, γιατί οι δηλώσεις του ήταν συγκεκριμένες. Φαντάζεστε δηλώσεις που έκανε, παραμονή της συγκέντρωσης, και ουσιαστικά αυτό που λέγαμε εμείς, ότι 2000 συνάδελφοι θα οδηγηθούν στην απόλυση, ήρθε να το επιβεβαιώσει ο Γερμανός υφυπουργός, που επειδή έχουμε την εικόνα, του τι γίνεται τα τελευταία χρόνια, ο εργαζόμενος στη Θεσσαλονίκη εξαγριώθηκε. Περιμέναμε μια συγκέντρωση 1500 ατόμων, έφτασε στις 5.000, και μια κατάσταση τέτοια, την οποία- να μην κοροϊδευόμαστε- δεν μπορούσε να ελεγχθεί. Μας έκανε εντύπωση ότι προσπάθησε ο Γερμανός Πρόξενος να περάσει. Δεν τον ξέραμε. Και θα δείτε στα πλάνα ότι τον ρωτάνε «είσαι Έλληνας;», κανένας δεν ήξερε ότι είναι ο Γερμανός πρόξενος. Ενώ η γερμανική κυβέρνηση προσπάθησε να το υποβαθμίσει και πολύ καλά κάνει, διότι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα ούτε με τους Γερμανούς πολίτες ούτε γενικότερα. Εμείς θέλουμε να υπερασπίσουμε τα συμφέροντα των συναδέλφων αλλά και της χώρας μας, διότι θεωρούμε ότι η επιβολή που πάει να γίνεται, είναι τέτοια που πιθανότατα να χάσουμε και την εθνική μας κυριαρχία.Δεν ήξερε κανένας ότι ήτανε ο Πρόξενος, ήταν ένα ατυχές γεγονός, θα έπρεπε να σταματήσει, αλλά η κυβέρνηση συνεχίζει να ρίχνει λάδι στη φωτιά.

Αποφασίσαμε να συναντηθούμε με την πέτρα του σκανδάλου. Ο γερμανός υφυπουργός Φούχτελ είναι με εντολή της καγκελαρίου Μέρκελ το πρόσωπο της ελληνογερμανικής συνεργασίας στα πλαίσια του Μνημονίου. Ο ίδιος δεν φαίνεται ενοχλημένος από το περιστατικό όταν τον βλέπουμε, θεωρεί άλλωστε ότι έχει σημαντικότερα πράγματα να λύσει στην Ελλάδα. Φαίνεται όμως να τον απασχολεί να διασκεδαστούν οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις του. 

    .

HANS-JOACHIM FUCHTEL

Γερμανός Υφυπουργός Εργασίας

Όταν είπα ότι λιγότεροι άνθρωποι θα μπορούσαν να κάνουν τη δουλειά, δεν εννοούσα ότι οι άνθρωποι δεν είναι εργατικοί.

ΤΑΣΟΣ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ

Μιλάτε για τη φράση σας, ότι χρειάζονται 3000 άνθρωποι στην Ελλάδα για τη δουλειά 1000 στη Γερμανία;

HANS-JOACHIM FUCHTEL

Γερμανός Υφυπουργός Εργασίας

Ναι το είπα αυτό. Έχουμε δει ότι σε κάποιους τομείς στη Γερμανία για να κάνει κάποιος μια δουλειά θα χρησιμοποιούσε 1000 ανθρώπους, την ώρα που στην Ελλάδα θα χρησιμοποιούσε 3000. Αυτό δεν έχει να κάνει με την εργατικότητα των ανθρώπων. Αν διαμορφώσετε τη διοίκησή σας πιο αποτελεσματικά, τότε αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα με λιγότερους ανθρώπους να γίνεται η ίδια δουλειά. 

Πίσω όμως από τις εικόνες των ημερών βρίσκεται το ερώτημα πόσοι υπάλληλοι πρέπει να μείνουν στο δημόσιο και πώς θα απομακρυνθούν όσοι επιλεγούν για να φύγουν .Ο Φούχτελ είναι η φωνή των πιστωτών μας.  

ΤΑΣΟΣ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ

Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν τώρα στα δημαρχεία την απόλυση ή που θα καταλήξουν σε ένα καθεστώς αποζημίωσης, είναι άνθρωποι που δεν έχουν προσληφθεί με διαγωνισμό, αλλά κυρίως επειδή είχαν σχέσεις με κάποιους. Αυτό όμως δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ευρώπη. Δε συμβαίνει και στην Γερμανία?

HANS-JOACHIM FUCHTEL

Γερμανός Υφυπουργός Εργασίας

Εγώ λέω ότι αυτό συμβαίνει παντού. Παντού γίνονται προσλήψεις επειδή κάποιος μίλησε με κάποιον και ίσως με κάποια προσδοκία και για το ποιες γνώσεις ή ικανότητες μπορεί να έχει αυτός.

ΤΑΣΟΣ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ

Αντιλαμβάνεστε τις δυσκολίες ενός πολιτικού να απολύσεις έναν τέτοιο εργαζόμενο?

HANS-JOACHIM FUCHTEL

Γερμανός Υφυπουργός Εργασίας

Μπορώ να αντιληφθώ ότι υπάρχουν δυσκολίες να απολυθεί κάποιος. Αλλά θέλω να ξανατονίσω ότι στην ιδιωτική οικονομία υπήρξαν σε αυτή τη χώρα πάρα πολλές  απολύσεις. Επισκέφθηκα επιχειρήσεις, που από τους 120 εργαζομένους έχουν μείνει 48 και αυτοί δουλεύουν ένα τριήμερο. Και από ότι ακούω μέχρι στιγμής στο δημόσιο δεν έχουν υπάρξει απολύσεις. Τώρα αρχίζει αυτό. Όταν γίνονται τόσες απολύεις στον ιδιωτικό τομέα, τότε μπορεί να πει κανείς να γίνει κάτι ανάλογο στο δημόσιο.

Για τον Μπαλασόπουλο όμως ο Φούχτελ ψάχνει τους λάθος φταίχτες.

ΤΑΣΟΣ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ

Εσείς ένας άνθρωπος έμπειρος, που είστε αρκετά χρόνια στην αγορά, θεωρείτε λογικό ο δήμος Τρικάλων να έχει χίλιους υπαλλήλους;

ΘΕΜΗΣ ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Πρόεδρος ΠΟΕ-ΟΤΑ

Κοιτάχτε, τέτοια φαινόμενα στο παρελθόν υπήρξαν και βέβαια να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν φταίνε οι εργαζόμενοι, γι’ αυτά τα φαινόμενα. Όμως αυτά τα φαινόμενα δεν τα μεγαλώσανε οι εργαζόμενα, αλλά κυρίως τα έκαναν οι πολιτικοί και οι αιρετοί.

ΤΑΣΟΣ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ

Φωνάζατε όμως εσείς για αυτό? Δε σας άκουσα ποτέ να φωνάζετε.

ΘΕΜΗΣ ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Πρόεδρος ΠΟΕ-ΟΤΑ

Βέβαια, πάντα. Έχουμε κι εμείς ευθύνες, για να είμαστε ξεκάθαροι, διότι κάπου δεν έπρεπε να αντιδράσουμε, όπως δεν αντιδρούσαμε στην ίδρυση των επιχειρήσεων- διότι πιθανότατα κάποιοι από εμάς να συμμετείχανε σε ένα αλισβερίσι, να διορίσουμε συγγενικά μας και προσωπικούς μας φίλους- αλλά όπως δεν αντιδρούσαμε όλη αυτήν την περίοδο στην ανεξέλεγκτη χρέωση των δήμων με δάνεια, τα οποία πολλές φορές δεν χρησιμοποιούνταν για τις ανάγκες της πόλης, αλλά για άλλα πράγματα.

ΤΑΣΟΣ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ

Άρα, που αντιδράτε τώρα στη διάταξη του κυρίου Μανιτάκη για τη διαθεσιμότητα; Δηλαδή δεν περισσεύουν κάπου υπάλληλοι;

ΘΕΜΗΣ ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Πρόεδρος ΠΟΕ-ΟΤΑ

Εμείς λέμε ναι, σε δέκα δήμους υπάρχει πλεονάζον προσωπικό αλλά αυτήν τη στιγμή με αυτήν τη διάταξη, από το δικό μου δήμο θα πάρει δέκα οι οποίοι είναι πολύ αναγκαίοι και θα τους πάει κάπου αλλού, που δεν ξέρει κανείς που θα τους πάει. Αλλά θα δημιουργήσει πρόβλημα.

Βέβαια αυτό που δεν συμβαίνει στην Ελλάδα συμβαίνει στους Δήμους στην Γερμανία. Και ενώ εκεί έχει 180.000 δημοτικούς υπαλλήλους για έναν πληθυσμό 80 εκατομμυρίων, στην Ελλάδα έχουμε  70.000 υπαλλήλους για έναν πληθυσμό 7 φορές μικρότερο, όπως θυμίζει και ο Φούχτελ.

HANS-JOACHIM FUCHTEL

Γερμανός Υφυπουργός Εργασίας

Καταρχάς, η ενασχόληση των ανθρώπων στο δημόσιο, δε λύνει τα προβλήματα. Δεν μπορούν όλοι να δουλεύουν εκεί. Όταν έχεις πολλούς ανθρώπους, που απασχολούνται στην κορυφή του κράτους, και ακόμα περισσότερους στη βάση της πυραμίδας, σημαίνει ότι υπάρχει ένα συγκεντρωτικό σύστημα. Αν οργανώσεις το κράτος πιο αποκεντρωμένα χρειάζεσαι και λιγότερα επίπεδα αποφάσεων.

Για τους εργαζόμενους όμως το θέμα δεν είναι μόνο αυτό. Πίσω από την ελληνογερμανική προσέγγιση ο Μπαλασόπουλος δεν βλέπει αγνές προθέσεις αλλά ατζέντα των Γερμανών που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ιδιωτικόποιηση της αποκομιδής και επεξεργασίας των απορριμμάτων

ΘΕΜΗΣ ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Πρόεδρος ΠΟΕ-ΟΤΑ

Η μόνη συζήτηση που γινόταν μεταξύ αυτών των δημάρχων, του κυρίου Φούχτελ και αυτής της ελληνογερμανικής συμμαχίας, ήταν κυρίως για την εκχώρηση της καθαριότητας. Νομίζω, μέσα στην πολιτική κριτική που κάνουμε, έχουμε το δικαίωμα να πούμε, και να εκτιμάμε ότι αυτή η συνεργασία δε θα είναι προς όφελος των οργανισμών της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά κάποιων άλλων.

ΤΑΣΟΣ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ

Κατά τη γνώμη σας, αυτοί οι δήμαρχοι οι οποίοι θα σκέφτονταν να εκχωρήσουν την καθαριότητα, γιατί θα σας βλάπτανε;

ΘΕΜΗΣ ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Πρόεδρος ΠΟΕ-ΟΤΑ

Κοιτάχτε να δείτε. Το πρόβλημα στη διαχείριση των απορριμμάτων και κυρίως στην αποκομιδή στη χώρα μας, δεν είναι η έλλειψη τεχνογνωσίας , που πιθανότατα θέλουν να λανσάρουν κάποιοι. Αυτή τη στιγμή, αυτό που υπάρχει είναι, η έλλειψη πόρων, ανθρώπινου δυναμικού και μηχανολογικού εξοπλισμού. Κάτι που αν η διάθεση και η προσπάθεια αυτής της ελληνογερμανικής συμμαχίας ήταν γι’αυτόν το σκοπό, κανένας δε μπορεί, νομίζω, να αρνηθεί τη βοήθεια αυτή. 00.02.00 Αλλά ουσιαστικά αυτό που συζητάνε είναι η ενχώρηση της διαχείρισης των απορριμμάτων- κάποιοι ξεκινώντας από την αποκομιδή και κάποιοι πηγαίνοντας στην επεξεργασία που είναι τα μεγάλα εργοστάσια…

Ο Φούχτελ δεν αρνείται ότι η αλλαγή του τρόπου αποκομιδής των σκουπιδιών είναι στο επίκεντρο των συνομιλιών με τους δήμους. Η Ελλάδα λέει, δεν χρειάζεται να κάνει τα λάθη της Γερμανίας.

HANS-JOACHIM FUCHTEL

Γερμανός Υφυπουργός Εργασίας

Στο χωριό που έμενα, υπήρχε μια χωματερή όπου καίγαμε τα σκουπίδια και βρωμούσε. Κάποια στιγμή, αποφασίσαμε να νομοθετήσουμε για να αλλάξουμε τα πράγματα. Στο δρόμο, για να φτάσουμε εδώ σταματήσαμε σε μια τέτοια χωματερή και κοίταξα μέσα να δω τι υπήρχε και είδα παλιά λάστιχα, μπαταρίες, τμήματα αυτοκινήτων και πλαστικό. Μια σύγχρονη αποκομιδή σκουπιδιών κάνει, καταρχάς, διαχωρισμό.

Από την πλευρά του ο  επί πολλές δεκαετίες επιχειρηματίας και ξένος με το παραδοσιακό σύστημα εξουσίας Γιάννης Μπουτάρης δεν βλέπει κάτι κακό στην διερεύνηση άλλων λύσεων.

ΤΑΣΟΣ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ

Θέλω να σας ρωτήσω, κάπως, σαν άνθρωπο που όλη του την ζωή την πέρασε στην ιδιωτική οικονομία, θεωρείτε φυσιολογικό το καθεστώς ένας δήμος σαν τα Τρίκαλα να έχει 1000 άτομα και ένας Δήμος σαν την Θεσσαλονίκη να έχει 4000;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ

Δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Κοίταξε να δεις το θέμα δεν είναι τόσο του προσωπικού, όσο είναι του κόστους. Δηλαδή εάν εμένα μου κοστίζει σα Δήμος, διότι είτε έχω 100 άτομα προσωπικό, είτε έχω 1000 άτομα προσωπικό, πρέπει τα σκουπίδια να μαζευτούν, άρα ή θα μαζευτούνε με 1000 άτομα και θα μου κοστίζει ας πούμε 100 ή θα μου κοστίζει 80 αν το δώσω στον δημότη και δεν θα χρειάζομαι 1000 άτομα θα χρειάζομαι 100 για να κάνω την επίβλεψη. Τι θέλω να πω. Το ότι έχει δαιμονοποιηθεί η λεγόμενη ιδιωτικοποίηση. Η ιδιωτικοποίηση δεν είναι ούτε ποιος ξέρει τι εκμετάλλευση  - όπως έχει δαιμονοποιηθεί και η έννοια κέρδος. Το κέρδος του Δήμου ποιο είναι όταν μειώνω τα κόστη; Πάει στον δημότη, μειώνονται τα ανταποδοτικά τέλη. Εάν έχεις έναν ισχυρό μηχανισμό ελέγχου και επίβλεψης, δε μπορεί να σου ξεφύγει τίποτα, είτε έχεις ιδιώτες είτε έχεις δημόσιο. Το πρόβλημα με το δημόσιο είναι ότι έχουν αποκατασταθεί ορισμένα ας πούμε προνόμια, τα οποία είναι πέρα από κάθε λογική. Και τα οποία δεν κόβονται. Η καθαρότητα στο Δήμο Θεσσαλονίκης δουλεύει εξίμισι ώρες. Είναι μεγάλη διαφορά από το 8άωρο που δουλεύει που δουλεύει στον ιδιώτη ας πούμε.

Σήμερα πάντως με πολλούς Δήμους σε όλη την επικράτεια κλειστούς από καταλήψεις, η διαθεσιμότητα θα εφαρμοστεί. Οι αμοιβές των υπαλλήλων που αφορά θα περικοπούν στο 75% και για όσους διαπιστωθεί ότι έγινε λάθος τα χρήματα θα επιστραφούν αναδρομικά. Στον Δήμο Θεσσαλονίκης, όπου κάτω από 50 υπάλληλοι σε σύνολο πάνω από 4000 χιλιάδες αντιμετωπίζουν αυτή την προοπτική, ο Μπουτάρης λέει ότι θα εφαρμόσει το νόμο. 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ

Δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Εμείς τώρα περιμένουμε να λήξει η κατάληψη, εγώ έχω μια βασική αρχή, μπορεί να μη συμφωνώ με τον τρόπο και με την διαδικασία που είναι η επιλογή που έγινε, αλλά είμαι υποχρεωμένος να υπακούσω στο νόμο. Δηλαδή είναι βασική αρχή να υπακούω στο νόμο. Ένας λόγος παραπάνω.

ΤΑΣΟΣ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ

Δηλαδή το ψήφισμα που ψηφίσατε ομόφωνα στο Δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης δεν είχε την έννοια ότι θα πειθαρχήσετε στην απόφαση την κεντρική.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ

Δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Βεβαίως και είπαμε, είπαμε και τότε, το είχα πει, ότι περιμένουμε τις διευκρινιστικές εγκυκλίους από το υπουργείο για να δούμε πώς θα λειτουργήσουμε.

Από την πλευρά του,  o επικεφαλής της διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη  ο Θέμις Μπαλασόπουλος ποντάρει μαζί με τους συναδέλφους στην μη εφαρμογή του νόμου και αντιτείνει σε Φούχτελ και Μπουτάρη ότι πολλές  πόλεις της Ευρώπης σήμερα παίρνουν πίσω αρμοδιότητες που είχαν εκχωρήσει στην ιδιωτικό τομέα.  Όσο για τον επόμενο καφέ; Προτείνει στον Γερμανό υφυπουργό αυτός να είναι σε μία βάρδια των συναδέλφων του.

ΘΕΜΗΣ ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Πρόεδρος ΠΟΕ-ΟΤΑ

Να πάμε σε ένα εργοτάξιο ενός δήμου. Να σηκωθούμε στις 3 η ώρα- εκείνη την ώρα πιάνουν δουλειά οι συνάδελφοι- να δει με τι συνθήκες, με τι μηχανολογικό εξοπλισμό, με τι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, σηκώνονται να πάνε να κάνουν αποκομιδή των απορριμμάτων. Να συγκρίνει τις συνθήκες αυτές της Ελλάδας με την Γερμανία, να βάλουμε κάτω τις αποδοχές των Γερμανών εργαζομένων στην καθαριότητα, στην τοπική αυτοδιοίκηση, με των Ελλήνων, και να βγάλει μετά τα συμπεράσματά του.

ΤΑΣΟΣ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ

Αν ακολουθήσει την πρόσκληση αυτή θα πιει καφέ ή θα φάει καφέ;

ΘΕΜΗΣ ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Πρόεδρος ΠΟΕ-ΟΤΑ

Θα πιει καφέ.

Τον φάκελο της διαθεσιμότητας αλλά και τις αιτίες πίσω από τα επεισόδια της Θεσσαλονίκης και τις καταλήψεις σε Δήμους της χώρας φωτίζουν την Τρίτη 20 Νοεμβρίου στις 23.15 στον ΣΚΑΪ ΟΙ ΝΕΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ. Ο Τάσος Τέλλογλου συναντά σε μία αποκλειστική συνέντευξη τον Γερμανό υφυπουργό Χανς Γιοακίμ Φούχτελ που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων με την επίσκεψη του στην Θεσσαλονίκη και των ρωτά γιατί πιστεύει ότι πρέπει να τεθούν δημοτικοί υπάλληλοι σε διαθεσιμότητα. Ακόμη, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης απαντά αν θα εφαρμόσει την ρύθμιση που αναγκάζει υπαλλήλους του Δήμου Θεσσαλονίκης να πάρουν τον δρόμο της διαθεσιμότητας, ενώ πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος απαντά στο ερώτημα του Τάσου Τέλλογλου αν υπάρχουν υπεράριθμοι υπάλληλοι στους Δήμους της χώρας.