Φώτης Κουβέλης

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Κυρίες και κύριοι καλησπέρα, είμαι ο Αλέξης Παπαχελάς, καλωσορίσατε στους Νέους Φακέλους.

                        Μια κρίσιμη βραδιά, μια βραδιά που δεν μοιάζει να έχει μια καθαρή έκβαση και μια ακόμα πιο κρίσιμη ημέρα θα ξημερώσει αύριο καθώς θα γίνει μια τελευταία από ό,τι φαίνεται προσπάθεια από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να σχηματιστεί μια κυβέρνηση.

                        Μαζί μου εδώ στο στούντιο έχω τη χαρά και την τιμή να έχω τον Πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς τον κ. Φώτη Κουβέλη. Καλησπέρα κ. Κουβέλη.

                        Ήθελα να σας ρωτήσω να μας πείτε εάν έχουμε κυβέρνηση, διότι υπήρχε μια αίσθηση εν πάση περιπτώσει από τις δηλώσεις που γίνανε απόψε το βράδυ και από τον κ. Σαμαρά και από τη συνάντηση που υπάρχει αύριο ότι ενδεχομένως υπάρχει η μαγιά για την συγκρότηση μιας κυβέρνησης με βάση μια πρόταση του κ. Καμμένου. Υπάρχει αυτό ζωντανό στο τραπέζι;

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ

Πρόεδρος ΔΗΜ.ΑΡ.

Κοιτάχτε, ήταν ένα καινούργιο στοιχείο το οποίο κατετέθη στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους πολιτικούς αρχηγούς και ποιο είναι το καινούργιο στοιχείο; Ότι ζητήθηκε από τον κ. Σαμαρά και ενίσχυσε την άποψη αυτή και ο κ. Βενιζέλος να κληθεί ο κ. Καμμένος προκειμένου να συζητήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη βάση του γεγονότος ότι ο κ. Καμμένος έχει ένα κείμενο καταθέσει το οποίο αφορά σε κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις του και στο ενδεχόμενο στήριξης ή συμμετοχής μιας κυβέρνησης εάν η χώρα βρεθεί σε κατάσταση που κρίνεται και απειλείται η άμυνά της.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Εσείς έχετε πάρει αυτό το κείμενο στα χέρια σας; Οι πολιτικοί αρχηγοί εννοώ.

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ

Πρόεδρος ΔΗΜ.ΑΡ.

Πληροφορήθηκα την ώρα που ερχόμουν στο ΣΚΑΪ ότι έχει σταλεί στο γραφείο μου από την Γραμματεία της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Υποθέτω, έχω βεβαιότητα ότι το κείμενο αυτό πρέπει να βρίσκεται και στα χέρια των άλλων πολιτικών αρχηγών.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Εσείς θα στηρίζατε μια τέτοια κυβέρνηση, αν δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα γιατί έχετε πει ότι κυβέρνηση χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα στηρίζατε;

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ

Πρόεδρος ΔΗΜ.ΑΡ.

Όχι, εγώ κ. Παπαχελά θεωρώ ότι μία κυβέρνηση προσωπικοτήτων ή προσωπικοτήτων και τεχνοκρατών αποτελεί κραυγαλέα απόδειξη της ήττας της πολιτικής. Εμένα η άποψή μου, όπως σας είναι γνωστό, ήταν να συγκροτηθεί μία οικουμενική κυβέρνηση από εκείνες τις δυνάμεις οι οποίες δηλώνουν ότι υπηρετούν την πολιτική παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και στο ευρώ και βεβαίως υπηρετούν και την πολιτική θέση ότι πρέπει να αρχίσει η αποδέσμευση, η απαγκίστρωση, η αναθεώρηση, η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου.

                        Και επιλέγω να αναφερθώ σε όλες τις διατυπώσεις διότι υπάρχει η ποικιλία ορολογίας αναφορικά με το τι πρέπει να συμβεί με τη δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο. Εγώ είχα κάνει όπως είναι γνωστό την πρόταση στον κ. Αλέξη Τσίπρα όταν πήρε στα χέρια του την εντολή ως εντολοδόχος αρχηγός κόμματος να την αξιοποιήσει αυτή την εντολή  και να συγκροτήσει και μία κυβέρνηση της αριστεράς ή ενδεχομένως με πρόσημο και με σφραγίδα αριστεράς και δήλωσα ότι θα στηρίξω αυτή την προσπάθεια. Πολύ δε περισσότερο όταν είχαμε τις δηλώσεις του κ. Σαμαρά ότι θα έδινε ανοχή σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, του δε κ. Βενιζέλου ότι θα έδινε ψήφο εμπιστοσύνης.

                        Ο κ. Τσίπρας για λόγους που αφορούν στις δικές του πολιτικές αξιολογήσεις δεν δέχτηκε αυτό το πράγμα, απεμπόλησε αυτή τη δυνατότητα και εν συνεχεία κατέθεσα τη γνωστή σε όλους πρόταση για μία οικουμενική κυβέρνηση με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων που έχουν την πολιτική που λίγο πριν προανέφερα.

                        Βεβαίως και με την συμμετοχή του δευτέρου κόμματος που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ διότι θεωρώ και θεωρούσα πως μία οικουμενική κυβέρνηση πρέπει να ενσωματώνει και να αποτυπώνει δύο πράγματα: την πολιτική στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας για την αποδέσμευση από το μνημόνιο και την παραμονή της χώρας στο ευρώ και βεβαίως να ενσωματώνει και την διάταξη των πολιτικών συσχετισμών, δηλαδή τη δύναμη των κομμάτων όπως την επέλεξε ο ελληνικός λαός.    

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Κύριε Πρόεδρε, θα σας διακόψω για ένα λεπτό επειδή οι εξελίξεις τρέχουν και θέλω να πάμε για λίγο στην Έλλη Τριανταφύλλου η οποία θα μας μεταφέρει τα τελευταία νέα που υπάρχουν, το ρεπορτάζ τρέχει, οι πληροφορίες είναι, μπερδεμένες είναι το λιγότερο που μπορώ να πω, Έλλη.

                        Αντιλαμβάνομαι ότι ο κ. Καμμένος κάνει πίσω, αλλάζει τη θέση του σε σχέση με αυτή την πρόταση που υποτίθεται ότι είχε καταθέσει;

ΕΛΛΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ             

Δημοσιογράφος ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Κοίταξε, εγώ θα σου μεταφέρω τι έχουμε μέχρι στιγμής και ο καθένας μετά θα βγάλει τα συμπεράσματά του. Έχω στα χέρια μου αυτή την επιστολή που φέρεται να έχουν στα χέρια τους και οι πολιτικοί αρχηγοί οι οποίοι συμμετείχαν στη συνάντηση υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το οποίο έχει τρία σενάρια.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Μισό λεπτό, Έλλη, με συγχωρείς. Να διευκρινίσουμε. Ποιος το έχει στείλει αυτό στους πολιτικούς αρχηγούς;

ΕΛΛΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ             

Δημοσιογράφος ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Οι πολιτικοί αρχηγοί λένε όπως ακούσαμε και τον κ. Κουβέλη ότι έχει έρθει από την Γραμματεία της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Μάλιστα.

ΕΛΛΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ             

Δημοσιογράφος ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Εντάξει; Εδώ λοιπόν υπάρχει το σενάριο νούμερο 1 το οποίο…

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Τα επτά σημεία τα γνωστά.

ΕΛΛΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ             

Δημοσιογράφος ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Τα επτά σημεία τα γνωστά, υπάρχει το σενάριο Β, μη αποδοχή του συνόλου των επτά βασικών πολιτικών θέσεων των Ανεξάρτητων Ελλήνων όπου εκεί ζητούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους λοιπούς πολιτικούς αρχηγούς να απαντήσουν στο ερώτημα αν αντιμετωπίζει η χώρα υπαρκτό και άμεσο κίνδυνο εθνικής ασφαλείας, δηλαδή άμεση και άτακτη χρεοκοπία της χώρας, άμεσο κίνδυνο κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος και αδυναμία χρηματοδότησης της οικονομίας και λένε ότι αν αυτό ισχύει, αν υπάρχει δηλαδή άμεσος κίνδυνος εθνικής ασφαλείας οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αναλογιζόμενοι τις ευθύνες τους απέναντι στους Έλληνες και τη χώρα θα παράσχουν ανοχή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα λίγων μηνών στην όποια κυβέρνηση ήθελε σχηματιστεί από τις λοιπές πολιτικές δυνάμεις υπό την προϋπόθεση ότι θα ορίσουμε, δηλαδή οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, την πολιτική ηγεσία για τις ακόλουθες θέσεις:

                        Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και δύο θέσεις Αντιπρόεδρου και Μέλους στην ΕΔΕΥ, χωρίς αλλαγή του Νόμου σύστασής της.

                        Υπάρχει και ένα τρίτο σενάριο: νέες εκλογές με υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου ή τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

                        Σε αυτή την επιστολή φέρεται να αναφέρθηκε ο κ. Σαμαράς στην τελευταία συνάντηση που είχε σήμερα με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς και στη βάση της οποίας έκανε και τη δήλωση εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο, λίγο αργότερα όμως συνεργάτες του κ. Καμμένου μας έλεγαν ότι δεν υπάρχει τέτοιο μέμο, δεν υπάρχει τέτοια επιστολή, δεν υπάρχει τέτοιο σημείωμα του επικεφαλής των Ανεξάρτητων Ελλήνων προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ λίγο αργότερα και αφού όπως καταλαβαίνετε άναψαν τα τηλέφωνα, βγήκε και ο ίδιος ο κ. Καμμένος και σε τηλεοπτική εκπομπή, αλλά και αργότερα και διαδικτυακά και το διέψευσε μιλώντας μάλιστα για πλαστογράφους. Αλέξη.  

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Τώρα αυτό είναι μια βαριά κουβέντα, γιατί όταν λέμε ότι η Προεδρία της Δημοκρατίας το έχει στείλει στους πολιτικούς αρχηγούς υποθέτω ότι δεν ασχολείται με την πλαστογραφία η Προεδρία της Δημοκρατίας. Επειδή ξέρεις καλά το πολιτικό ρεπορτάζ, Έλλη, τι κρύβεται εδώ τώρα; Μήπως υπήρξε μια διαφωνία μέσα στους Ανεξάρτητους Έλληνες, πήρε μια πρωτοβουλία ο κ. Καμμένος και διαφωνούσαν κάποιοι μαζί του; Υπήρξε μια συνεννόηση με τη Νέα Δημοκρατία η οποία για κάποιο λόγο είναι τώρα μετέωρη; Τι έχει συμβεί εδώ; Κάτι έχει συμβεί προφανώς.  

ΕΛΛΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ             

Δημοσιογράφος ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Κοίταξε, κάπου πάντως κάπου κάτι στράβωσε. Αυτό καταλαβαίνω εγώ, διότι είχαμε από χθες το βράδυ την αίσθηση ότι υπάρχει μια κινητικότητα προς αυτή την κατεύθυνση, σήμερα το πρωί αυτή η εντύπωση έγινε πιο δυνατή, υπήρχαν βουλευτές από τη μία και την άλλη πλευρά οι οποίοι συνομιλούσαν μεταξύ τους, πιθανότατα όχι σε διατεταγμένη υπηρεσία, πιθανότατα εκφράζοντας ή μοιραζόμενοι προσωπικές αγωνίες, πάντως υπήρχε ανταλλαγή απόψεων….

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Πάντως αυτή τη στιγμή κατά τη γνώμη σου είναι ζωντανή ακόμα μια πρόταση περί του Καμμένου ή όχι;

ΕΛΛΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ             

Δημοσιογράφος ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν μου φαίνεται πολύ πιθανή μετά τις δηλώσεις που έχει κάνει ο κ. Καμμένος και το γεγονός ότι επιλέγει να διαψεύσει την ύπαρξη αυτού του μέμο. Φαίνεται λίγο δύσκολο.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Έγινε. Ευχαριστώ πάρα πολύ Έλλη και θα τα ξαναπούμε βεβαίως γιατί φαντάζομαι μπορεί να έχουμε νέα.

ΕΛΛΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ             

Δημοσιογράφος ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Βεβαίως.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Κύριε Πρόεδρε, έχω την αίσθηση η οποία θυμώνει πολλούς Έλληνες, είμαστε σε μια ώρα δύσκολη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας λέει υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης και εδώ βλέπουμε παιχνίδια πολιτικά τα οποία παίζουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί ουσιαστικά. Τι συμβαίνει; Γιατί δεν μπορεί να συμφωνήσετε σε κάτι;  

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ

Πρόεδρος ΔΗΜ.ΑΡ.

Κοιτάξτε, είναι υπαρκτά τα προβλήματα τα οποία δημιουργούν αυτήν τη διαφωνία η οποία δεν υπηρετεί το σκοπούμενο αποτέλεσμα. Και το σκοπούμενο αποτέλεσμα, κ. Παπαχελά, με τα δεδομένα τα οποία υπάρχουν και προσδιορίζουν πράγματι την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση της χώρας και της κοινωνίας θα έπρεπε να είναι μία οικουμενική κυβέρνηση.

                        Δυστυχώς η πρόταση η οποία έκανα δεν έγινε αποδεκτή. Και δεν έγινε αποδεκτή διότι ο κ. Τσίπρας δεν θέλησε να έχει την οποιαδήποτε συμμετοχή. Και λέω δυστυχώς για το λόγο ότι είναι το δεύτερο κόμμα και επειδή η οικουμενική κυβέρνηση έπρεπε ακριβώς να συσσωματώνει και να εναρμονίζεται απόλυτα με αυτό που η ελληνική κοινωνία είπε, γι’ αυτό και επέμενα στην ανάγκη να συμμετέχει το δεύτερο κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ.           

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Απλώς, κ. Πρόεδρε, δεν φοβάστε; Δηλαδή εγώ διαβάζοντας σήμερα τα πρακτικά τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα, εκεί που αναφέρεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και λέει ότι έχω πληροφορίες από τον κ. Παπαδήμο, από τον κ. Προβόπουλο και ούτω καθεξής για κίνδυνο κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος μου έκανε εντύπωση, το έλεγε ρητά μέσα. Μιλάει επίσης και για τα ταμειακά αποθέματα της χώρας τα οποία είναι αυτά.

                        Δεν έχετε την αίσθηση ότι παίζουμε με τη φωτιά τώρα και ο καθένας θέλει κάτι για να καλυφθεί προφανώς ενόψει των επόμενων εκλογών αλλά τη χώρα που μπορεί να σκάσει στα δικά σας χέρια, γιατί σε ολονών τα χέρια θα σκάσει τελικώς, εσείς όλοι έχετε την ευθύνη μαζί αυτή την ώρα.

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ

Πρόεδρος ΔΗΜ.ΑΡ.

Ακριβώς επειδή έχω αυτή την αγωνία για τον λόγο αυτό κ. Παπαχελά και έκανα τις συγκεκριμένες προτάσεις. Αν θέλετε προτάσεις ενός κόμματος που ο ελληνικός λαός το κατέταξε με δύναμη 6,11% για να είμαι απόλυτα ακριβής.

                        Αναλογιζόμενος επομένως τις ευθύνες μας, τις ευθύνες μας απέναντι στη χώρα μας και στους πολίτες, γι’ αυτό το λόγο και ανεζήτησα δύο φορές να υπάρξει μία συνεννόηση με τα χαρακτηριστικά που προανέφερα για να αντιμετωπιστούν όλα αυτά τα ζητήματα.

                        Έχετε δίκιο. Η χώρα βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση και όταν μιλάμε για χώρα μιλάμε για την κοινωνία, μιλάμε για τους πολίτες, μιλάμε για τους ανθρώπους της Ελλάδας.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Οι πολίτες θα την πληρώσουν τελικά.

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ

Πρόεδρος ΔΗΜ.ΑΡ.

Αλλά θα σας πω και θα σας το πω με απόλυτη πολιτική ειλικρίνεια. Έχω την εκτίμηση ότι ο καθένας κάτι έχει στο μυαλό του και την ώρα που συζητάμε για την εξεύρεση λύσης κάποιοι σκέπτονται το κομματικό συμφέρον, κάποιοι άλλοι υπολογίζουν την εξέλιξη του κομματικού συμφέροντος, του συμφέροντος του κόμματός τους.

                        Όλα αυτά δεν επιτρέπουν, τουλάχιστον μέχρι αυτή την ώρα, δεν θέλω να σπεύσω να σας πω ότι έχω βεβαιότητα ότι δεν θα βγει λύση, δεν θα υπάρξει λύση αύριο αλλά αφήστε να το πω ότι θα δυσκολευτεί πάρα πολύ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να βρει λύση. Σε κάθε περίπτωση….         

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Αυτό που μου λέτε είναι ότι αυτοί που κάθονται απέναντι σας ότι δεν θέλουν πραγματικά να αποφύγουν τις εκλογές και να πάνε σε μια οικουμενική κυβέρνηση;

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ

Πρόεδρος ΔΗΜ.ΑΡ.

Κοιτάξτε, κάποιοι θέλουν να πάμε σε εκλογές αλλά δεν θέλουν να έχουν την ευθύνη της επιλογής να πάμε σε εκλογές. Κάποιοι άλλοι δεν θέλουν να πάμε σε εκλογές προτάσσοντας όμως κάποιους λόγους οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται και δεν αντιστοιχούνται με εκείνο που πράγματι περιέγραψε πάρα πολύ ορθά η επισήμανσή σας.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Τώρα αυτό που εγώ αναρωτιέμαι για σας είναι γιατί δεν μπαίνετε σε μια κυβέρνηση τριών, τεσσάρων, πέντε μηνών που θα έχει σαν στόχο μια επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και βλέπω ότι όλοι συμφωνείτε σε αυτό, να πάτε μαζί εν πάση περιπτώσει στις Βρυξέλλες, δεν υπάρχει ο κίνδυνος του πολιτικού χάους και νομίζω ότι έχει γίνει αντιληπτό στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο και αλλού, έχετε δηλαδή πολύ ισχυρά όπλα όλοι σας πλέον και να προσπαθήσετε να πάρετε μια καλύτερη συμφωνία; Γιατί δεν το προσπαθείτε αυτό;

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ

Πρόεδρος ΔΗΜ.ΑΡ.

Κύριε Παπαχελά να σας θυμίσω και δεν το λέω για την δικαίωση, την ιστορική δικαίωση, πριν από ένα χρόνο σε ημεροχρονολογία πολύ μακριά από την 6η Μαΐου την ημέρα των εκλογών είχα πει ότι όλοι μαζί να πάμε στις Βρυξέλλες και το να πάμε στις Βρυξέλλες εννοούσα ότι όλοι μαζί πρέπει να διεκδικήσουμε ένα - δύο - τρία - τέσσερα - πέντε πράγματα τα οποία με πολύ συγκεκριμένο τρόπο είχα οριοθετήσει και είχα ονομάσει.

                        Και ακριβώς η πρότασή μου για την οικουμενική κυβέρνηση με τα χαρακτηριστικά που προανέφερα είχε ως στοιχείο αυτό ακριβώς το οποίο λέτε. Δηλαδή η διεκδίκηση για την διαπραγμάτευση η οποία σταδιακά θα μας οδηγούσε στο να αποδεσμευθούμε από το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση.

                        Και μάλιστα κατέθεσα, σας είναι γνωστό, το έχω πει και δημόσια και συγκεκριμένα επτά σημεία τα οποία αφορούν αφενός μεν στην χρονική επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής, αφετέρου στην άρση της νομοθεσίας που γκρέμισε τους κατώτατους μισθούς και παρέσυρε το σύνολο…  

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Αυτό σας λέω, γιατί να μην πάτε να δείτε αν μπορείτε να πετύχετε κάποια απ’ αυτά και να πάρετε εσείς στο κάτω-κάτω αν θέλετε το πολιτικό όφελος απ’ αυτό, γιατί αν γίνει κάτι εσείς θα το πάρετε, δεν θα το πάρουν οι άλλοι δύο.

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ

Πρόεδρος ΔΗΜ.ΑΡ.

Κοιτάξτε, αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς να συγκροτηθεί αυτό που λίγο πριν είπα, διότι…

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Γιατί φοβάστε τόσο πολύ τον ΣΥΡΙΖΑ; Αυτό προσπαθώ να καταλάβω, γιατί μοιάζετε όλοι να φοβάστε αυτό το 16%.

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ

Πρόεδρος ΔΗΜ.ΑΡ.

Εγώ δεν φοβάμαι τίποτα, κ. Παπαχελά, αλλά ξέρω πάρα πολύ καλά πώς έχουν καταταγεί οι πολιτικές δυνάμεις, ποιο είναι το μέγεθος των κομμάτων με την ψήφο του ελληνικού λαού. Και να σας πω. Πρέπει να εξασφαλιστεί αυτή η αντιστοιχία της όποιας κυβέρνησης με αυτό που ο ελληνικός λαός έδωσε δύναμη στο κάθε κόμμα.

                        Κύριε Παπαχελά, θα σας πω με ακρίβεια αυτό που είπα απόψε και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αυτή η αντιστοίχηση της λαϊκής θέλησης με την συγκρότηση της κυβέρνησης είναι αναγκαία διότι δεν έχουμε μία κοινωνία σε μία συνηθισμένη κατάσταση. Έχουμε μία κοινωνία η οποία βρίσκεται σε ειδική κατάσταση και αντιλαμβάνεστε ότι μία κυβέρνηση που δεν θα εξασφαλίζει την ευρεία λαϊκή και κοινοβουλευτική στήριξη είναι έτοιμη να πεθάνει την επόμενη μέρα της γέννησής της. Θα καταρρεύσει.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Να το καταλάβω ότι αυτό που φοβάστε είναι να βγει, βγήκαν ήδη κάποιοι και λέγαν ο Κουβέλης είναι ο τσιριμώκος της κυβέρνησης του μνημονίου, επανάληψη της αποστασίας…

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ

Πρόεδρος ΔΗΜ.ΑΡ.

Δεν με αφορούν αυτά.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Δεν σας τρομάξαν όλα αυτά; 

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ

Πρόεδρος ΔΗΜ.ΑΡ.

Όχι, όχι, όχι. Να σας πω γιατί. 

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Γιατί υπήρξε μια επίθεση. Σαφέστατη επίθεση.

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ

Πρόεδρος ΔΗΜ.ΑΡ.

Βεβαίως. Από τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Και όχι μόνο νομίζω.

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ

Πρόεδρος ΔΗΜ.ΑΡ.

Ναι. Και βγήκα και είπε το κόμμα μου ότι αυτό είναι πολιτική ανηθικότητα και η ένταση της έκφρασης, η σκληρότητα της έκφρασης είχε σχέση με το γεγονός ότι επρόκειτο περί πολιτικής ανηθικότητας. Και να σας πω. Εγώ δεν ταλαντεύτηκα ποτέ, δεν υπεχώρησα, ό,τι λέω από την πρώτη μέρα το λέω και τώρα και δεν μπορώ να δικαιολογήσω στο όνομα μιας κομματικής αντιπαλότητας αυτή την επίθεση η οποία είναι αήθης, είναι απαράδεκτη, είναι παραπλανητική και σε τελευταία ανάλυση προσδιορίζει αυτούς που εξαπολύουν αυτές τις υβριστικές φράσεις και χαρακτηρισμούς.

                        Ο καθένας, ξέρετε, κρίνεται με μια ολόκληρη ζωή και κρίνεται με τη συνέπεια που έχει καταθέσει σε αυτό τον πολιτικό τόπο. Και επιτρέψτε μου χωρίς καμία αυταρέσκεια να μιλάω γι’ αυτή την συνέπεια και να την αναδεικνύω ως το βασικό στοιχείο της πολιτικής συμπεριφοράς της Δημοκρατικής Αριστεράς και του Προέδρου της.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Κύριε Πρόεδρε, θα πάμε πάλι στην Έλλη Τριανταφύλλου γιατί έχουμε κάποιες εξελίξεις από το Προεδρικό Μέγαρο, αντιλαμβάνομαι. Έλλη, έχεις κάποιο νεώτερο ρεπορτάζ;

ΕΛΛΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ             

Δημοσιογράφος ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ναι Αλέξη. Όσο μιλούσαμε εμείς εδώ στην εκπομπή συνάδελφοι από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επικοινώνησαν με την Προεδρία της Δημοκρατίας, πηγές της οποίας έλεγαν, είπαν στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ δηλαδή, ότι υπάρχει αυτή η επιστολή του κ. Καμμένου και ότι περιλαμβάνει και ένα δεύτερο σχέδιο το οποίο μάλιστα έχει μοιραστεί στους πολιτικούς αρχηγούς.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Μάλιστα. Καλά, θα περιμένω την ερμηνεία σου στην επόμενη σύνδεση γιατί θα χρειαστεί λίγος χρόνος.

ΕΛΛΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ             

Δημοσιογράφος ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Εντάξει.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Κύριε Κουβέλη, εγώ αυτό που θέλω να σας ρωτήσω τώρα είναι εσείς αποκλείσατε την συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ από ό,τι είδα πάλι σήμερα σε μια συνέντευξη που δώσατε.

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ

Πρόεδρος ΔΗΜ.ΑΡ.

Ναι, με ρώτησε ο συνάδελφός σας ο κ. Χατζηνικολάου εάν προτίθεμαι να συνεργαστώ με τον ΣΥΡΙΖΑ και βεβαίως είπα ότι δεν προτίθεμαι να συνεργαστώ με τον ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς εννοούσα από σήμερα μέχρι τις προσεχείς εκλογές και όποτε αυτές γίνουν. Πιθανολογώ έντονα, για να μην σας πω έχω βεβαιότητα, ότι θα γίνουν στα μέσα περίπου του μηνός Ιουνίου.

                        Είναι άλλης τάξεως ζήτημα τι θα κάνει κανείς… 

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Μετά τις εκλογές;

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ

Πρόεδρος ΔΗΜ.ΑΡ.

Μετά τις εκλογές βεβαίως. Αφού σηκώθηκα και πήγα και είπα όταν είχε ο κ. Τσίπρας στα χέρια του τη δεύτερη εντολή προχώρα να κάνουμε αυτή την κυβέρνηση και εγώ θα σε στηρίξω. 

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Εγώ αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι οι οπαδοί του κόμματός σας, δεν ξέρω για τα στελέχη του κόμματός σας, ότι είναι διχασμένοι. Υπάρχει ένα κομμάτι το οποίο φλερτάρει με τον ΣΥΡΙΖΑ και ενδεχομένως να το χάσετε πηγαίνοντας στις επόμενες εκλογές, γιατί μπορεί να είναι πιο ριζοσπαστικό…

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ

Πρόεδρος ΔΗΜ.ΑΡ.

Έχω αντίθετη άποψη.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Δεν το πιστεύετε εσείς αυτό;

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ

Πρόεδρος ΔΗΜ.ΑΡ.

Όχι. Και να σας πω. Οι δημοσκοπήσεις και όπως τις αξιολογούμε, για δείτε οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Δεν θα σας ρουφήξει ο κ. Τσίπρας, ένα ρεύμα ριζοσπαστικό;

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ

Πρόεδρος ΔΗΜ.ΑΡ.

Αντιθέτως. Εγώ πιστεύω ότι το 6,11% της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι θετική ψήφος, είναι ψήφος επιλογής και απόδειξη οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών που δείχνουν όχι μόνο να διατηρεί στο ακέραιο τα ποσοστά της η Δημοκρατική Αριστερά αλλά και να τα αυξάνει, όπως επίσης είναι πολύ σημαντικό να μελετήσει κανείς τα δημοσκοπικά ευρήματα για να διαπιστώσει τον διαρκώς αυξανόμενο ρυθμό σχέσης εμπιστοσύνης προς τη Δημοκρατική Αριστερά και τα στελέχη της.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Τώρα το ερώτημα είναι το εξής: εάν στις επόμενες εκλογές εσείς και ο κ. Τσίπρας μαζί δεν έχετε πάλι πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο και είναι πάλι ένα ασαφές αποτέλεσμα, δηλαδή ο λαός δίνει ένα αποτέλεσμα εντελώς ασαφές όπου δεν είναι ούτε από τη μια, ούτε από την άλλη μπάντα. Τι κάνουμε εκεί;

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ

Πρόεδρος ΔΗΜ.ΑΡ.

Εκεί θα πρέπει να αναζητηθεί η αναγκαία και χρήσιμη σύνθεση στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας με τα συγκεκριμένα πολιτικά στοιχεία τα οποία λίγο πριν ανέφερα και δεν τα επαναλαμβάνω. Αυτό που έκανα και μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, το ίδιο θα κάνω και μετά τις εκλογές του Ιουνίου.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Αντέχει όμως η χώρα όλη αυτή την περιπέτεια; Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα το οποίο κρέμεται πάνω από τη χώρα σήμερα.

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ

Πρόεδρος ΔΗΜ.ΑΡ.

Κοιτάξτε, δεν το αντέχει και ακριβώς επειδή και εγώ έχω την βεβαιότητα ότι δεν υπάρχει αυτή η αντοχή γι’ αυτό και έκανα αυτές τις συγκεκριμένες προτάσεις. Εάν είχα την βεβαιότητα αντοχής της χώρας θα έλεγα: εσείς που έχετε και τα μεγάλα ποσοστά βρείτε την λύση. Αλλά εγώ την δική μου ευθύνη δεν την μετράω με το ποσοστό των εκλογών. Την μετράω με τον βαθμό υπευθυνότητας που οφείλω να έχω, που οφείλει κάθε πολιτική δύναμη να έχει απέναντι στη χώρα και στην κοινωνία. 

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Δεν μου λέτε κάτι, εάν μέσα απ’ όλη αυτή την περιπέτεια πάμε στην δραχμή για κάποιο λόγο ποιος θα έχει την ευθύνη γι’ αυτό; Υπάρχει ένα υπαρκτό ενδεχόμενο πλέον να πάμε στην δραχμή. Δεν νομίζω ότι το αμφισβητεί κανείς.

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ

Πρόεδρος ΔΗΜ.ΑΡ.

Είναι υπαρκτό, εγώ το απεύχομαι, κάνω ό,τι μπορώ για να μην επιστρέψουμε στο παλιό μας νόμισμα στη δραχμή, διότι θεωρώ ότι η χώρα θα επιστρέψει πολλές δεκαετίες πίσω, θα αντιμετωπίσει άμεσο πρόβλημα καταβολής μισθών, συντάξεων και βεβαίως και κοινωνικών δαπανών και επιπλέον η επιστροφή στη δραχμή θα σημάνει και πολιτική και οικονομική απομόνωση της Ελλάδας.

                        Θα σημάνει, ας δώσω την έμφαση εδώ, πολιτική απομόνωση με ό,τι αυτό μπορεί να έχει συνέπεια και σε μια σειρά από άλλα ζητήματα. Έκανα, κ. Παπαχελά, ό,τι περνούσε από το χέρι μου.  

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Δεν μου είπατε ποιος θα έχει την ευθύνη όμως.

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ

Πρόεδρος ΔΗΜ.ΑΡ.

Θα την έχουν όλοι εκείνοι που έχουν αρνηθεί να βρεθεί η λύση και μάλιστα με χαρακτηριστικά που κανενός στην πολιτική και την ιδεολογία του, ας βάλω και αυτό το στοιχείο, δεν την πρόδιδαν αυτά τα…

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Εσείς πώς το ερμηνεύετε; Γιατί ο κ. Τσίπρας λέει όχι;

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ

Πρόεδρος ΔΗΜ.ΑΡ.

Εγώ έχω την εκτίμηση ότι ο κ. Τσίπρας επέλεξε αμέσως μετά την καταγραφή του εκλογικού αποτελέσματος του 16,8 να πάει σε εκλογές προκειμένου όπως πιστεύει να αυξήσει τα ποσοστά του.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Τώρα κάποια στιγμή είναι πολύ πιθανό να μπείτε μπροστά στο δίλημμα μνημόνιο ή δραχμή. Υπάρχει, είναι ορατό αυτό το δίλημμα εν πάση περιπτώσει. Τι θα κάνετε; Δηλαδή ένα καλύτερο μνημόνιο εν πάση περιπτώσει, όχι το μνημόνιο που υπάρχει σήμερα, ή δραχμή;

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ

Πρόεδρος ΔΗΜ.ΑΡ.

Αυτό είναι διαφορετικό διότι εγώ όταν βγήκα και είπα ότι η υπογραφή της Ελλάδας διαμορφώνει με τη δανειακή σύμβαση ένα δεσμευτικό πλαίσιο το είπα με απόλυτη συνέπεια προς τα πράγματα. Και είπα ότι ταυτόχρονα αυτή η δεσμευτικότητα μπορεί να ρηγματωθεί, μπορεί να αλλάξει και μπορεί να αλλάξει κ. Παπαχελά διότι γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι άλλος άνεμος πολιτικός πνέει στην Ευρώπη, μπορεί να αλλάξει…

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Το θέμα είναι να μην πέσουμε εμείς από τη βάρκα στα κύματα μόνοι μας.

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ

Πρόεδρος ΔΗΜ.ΑΡ.

Ακριβώς, ακριβώς. Για παράδειγμα μπορεί να γίνει και η άρση της νομοθεσίας για τους κατώτατους μισθούς, μπορεί να αντιμετωπιστεί και η συλλογική διαπραγμάτευση γιατί τώρα έχουμε το τεράστιο ζήτημα της μετενέργειας, μπορεί να αντιμετωπιστεί και το ζήτημα της χρονικής επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως στοιχείο που θα ανακουφίζει την κοινωνία και θα διαμορφώνει και συνθήκες μιας πιο άνετης αντιμετώπισης για τη δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά υπάρχουν και άλλα ζητήματα.       

                        Μπορούν να υπάρξουν ρυθμίσεις, για παράδειγμα, που αν θέλετε δεν βρίσκονται στον κορσέ της δανειακής σύμβασης για την αντιμετώπιση των δανείων των Ελλήνων πολιτών. Υπάρχουν πάρα πολλοί συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν τον βραχνά…

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Ναι. Βέβαια υπάρχει και μια εντύπωση στην κοινωνία ότι θα χαριστούν όλα αυτά με τη δραχμή και ότι θα πάμε σε μια …..

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ

Πρόεδρος ΔΗΜ.ΑΡ.

Όχι, αν επιστρέψουμε στην δραχμή εκείνοι που θα ωφεληθούν είναι οι κερδοσκόποι, αυτοί οι πλούσιοι όχι οι φτωχοί, όχι οι οικονομικά αδύναμοι, όχι το 30% του ελληνικού λαού που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας αλλά αυτοί που είχαν λεφτά και έχουν λεφτά και τα μετέφεραν στο εξωτερικό. Είναι αυτοί, κ. Παπαχελά, που θέλουν να επιστρέψει η χώρα στην δραχμή διότι αντιλαμβάνεστε ποια αντιστοιχία θα υπάρχει τότε μεταξύ των ευρώ που τα έχουν σε καταθέσεις στην Ελβετία, στο Λιχτενστάϊν και αλλού με την δραχμούλα στην Ελλάδα. 

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Δύο τελευταίες ερωτήσεις. Η πρώτη είναι, σας ξαναρώτησα αλλά θέλω να υπάρχει ας πούμε για την ιστορία, να καταγραφεί, θα το βλέπουμε μια μέρα και θα το συζητάμε πάλι. Γιατί δεν πάτε εσείς με τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Σαμαρά, επιμένω σε αυτό, να τους δώσετε μια ανοχή δύο μηνών, να βάλετε εσείς στη δική σας ατζέντα μιας επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου και να δείτε εάν μπορούν να το καταφέρουν και μετά να πάμε σε εκλογές.

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ

Πρόεδρος ΔΗΜ.ΑΡ.

Διότι αυτό δεν θα μπορέσει να βρει την λαϊκή στήριξη, την κοινωνική στήριξη.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Εάν το έχετε εσείς στο χέρι όμως, αν έχετε μια διαβεβαίωση ότι θα πάρετε κάτι στο χέρι και θα το δείξετε στην κοινωνία…

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ

Πρόεδρος ΔΗΜ.ΑΡ.

Ναι, αυτό σας λέω, διότι αυτό εάν συμβεί χωρίς να έχουμε εκείνη την συμμετοχή η οποία αντιστοιχεί προς εκείνο που επέλεξε ο ελληνικός λαός, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το δεύτερο κόμμα, κ. Παπαχελά. Αντιλαμβάνεστε τι θα σημάνει για μία κυβέρνηση που δεν θα εξασφαλίζει τη συμμετοχή των πολιτικών δυνάμεων;

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Σας φοβίζει ο δρόμος, εγώ αυτό καταλαβαίνω.

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ

Πρόεδρος ΔΗΜ.ΑΡ.

Βεβαίως με φοβίζει ο δρόμος. Με φοβίζει ο δρόμος, με φοβίζει η μη κοινωνική αποδοχή, με φοβίζει το γεγονός ότι όλα αυτά θα γίνονται σε μία κοινωνία η οποία βρίσκεται, ας επιλέξω επιεική διατύπωση, σε έκρυθμη κατάσταση και γι’ αυτό ακριβώς το λόγο και όχι τυχαία, όχι για να είναι γενικώς και αορίστως και ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα, αλλά γιατί είναι το δεύτερο κόμμα, έτσι το κατέταξε ο ελληνικός λαός.

                        Αυτά είναι εκείνα τα στοιχεία που με απασχολούν και εκείνα τα στοιχεία αξιολόγησα προκειμένου να προτείνω την οικουμενική όπως την επρότεινα.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Κύριε Πρόεδρε, επειδή και εσείς και εγώ έχουμε διαβάσει ιστορία και επειδή είστε πολιτικός κληρονόμος ενός ανθρώπου που και εσάς σας έχει σφραγίσει και μένα έχει τύχει να με σφραγίσει, του Λεωνίδα Κύρκου, έχετε σκεφτεί ποτέ τι θα έκανε τώρα στη δικιά σας περίπτωση; Γιατί έχω την εντύπωση ότι δεν θα έκανε αυτό που κάνετε εσείς αλλά δεν θέλω να το πω γιατί προφανώς βάζω…

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ

Πρόεδρος ΔΗΜ.ΑΡ.

Κοιτάξτε, αυτή είναι η εκτίμησή σας. Εγώ θα σας πω χωρίς καμία αυταρέσκεια…

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Όχι, με όλο το σεβασμό ρωτάω.

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ

Πρόεδρος ΔΗΜ.ΑΡ.

Ναι, ναι. Χωρίς καμία αυταρέσκεια θα σας το πω αλλά νομίζω ότι θα έκανε το ίδιο. Επειδή πράγματι και εσάς και εμένα και πολλούς άλλους η πολιτική του σκέψη και η πολιτική ηθική του στάση μας έχουν επηρεάσει θα σας έλεγα ότι το ίδιο θα έκανε, διότι και ο Λεωνίδας Κύρκος δεν εστερείτο ποτέ του ρεαλισμού που είχε σχέση με τους πραγματικούς συσχετισμούς.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Αυτή η αίσθηση της εθνικής ευθύνης δεν υπάρχει κάπου στο μυαλό σας;

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ

Πρόεδρος ΔΗΜ.ΑΡ.

Βεβαίως. Από θέση εθνικής ευθύνης κάνω αυτό το οποίο έκανα, διότι κ. Παπαχελά αν δεν είχα αυτή την αίσθηση της ευθύνης και της υπευθυνότητας απέναντι στην πατρίδα μου και στην κοινωνία, ξέρετε τι θα έκανα; Θα κουνούσα το λάβαρο της 6,11% και θα καλούσα τον κόσμο να καβαλήσει την αγανάκτησή του για άλλη μια φορά, την οργή, δεν τα υποτιμώ ως στοιχεία, και θα έλεγα: πάμε μαζί με την οργή και την αγανάκτηση.

                        Είδατε όμως ενώ ερμηνεύω, κατανοώ την οργή, την αγανάκτηση, την ίδια ώρα λέω ότι δεν φτάνουν από μόνα τους αυτά τα στοιχεία να δώσουν λύση και για την πατρίδα και για την κοινωνία.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Κύριε Πρόεδρε, μια πρόβλεψη ρεαλιστική. Πάμε σε εκλογές; Εγώ αυτό καταλαβαίνω.

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ

Πρόεδρος ΔΗΜ.ΑΡ.

Θα πάμε σε εκλογές. Αυτή είναι η εκτίμησή μου. Μακάρι να κάνω λάθος.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ πάρα πολύ. Ξέρω πόσο κουραστική ήταν η μέρα σας, ευχαριστώ που ήσασταν μαζί μας.

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ

Πρόεδρος ΔΗΜ.ΑΡ.

Και εγώ κ. Παπαχελά.

Λίγες ώρες μετά την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης μιλά στον Αλέξη Παπαχελά για τις προσπάθειες και τις προοπτικές σχηματισμού κυβέρνησης.