Ο σύμβουλος του νέου Προέδρου

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Δημοσιογράφος

Ωραία. Θέλω να πάμε τώρα στο Παρίσι και να μιλήσουμε για λίγο με τον κ. Φιλίπ Αγκιόν ο οποίος είναι σύμβουλος του νεοεκλεγμένου Προέδρου της Γαλλίας του κ. Ολάντ και είναι Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Harvard της Αμερικής.

                        Κύριε Αγκιόν καλησπέρα από την Αθήνα και να σας ρωτήσω κατ' αρχήν πως σας φάνηκε το χτεσινό ελληνικό αποτέλεσμα και πως το συγκρίνετε σε σχέση με το γαλλικό αποτέλεσμα, με το οποίο εσείς είστε πολύ πιο αναμεμιγμένος με αυτό.

ΦIΛΙΠ ΑΓΚΙΟΝ

καθ. Οικονομικών, Πανεπιστήμιο Harvard

Νομίζω ότι υπάρχει ένα κοινό σημείο. Διότι βλέπετε τα εκλογικά αποτελέσματα απηχούν το άγχος, την αγωνία των ψηφοφόρων του πληθυσμού. Ξέρετε το αποτέλεσμα είναι αποτέλεσμα μιας αντίδρασης. Υπάρχουν χώρες ευρωπαϊκές αυτή τη στιγμή οι οποίες αισθάνονται αποθαρρυμένες, αυξάνεται η ανεργία, οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι πολύ χαμηλοί, η κατάσταση βεβαίως είναι πιο δραματική και κρίσιμη στην Ελλάδα από ότι στη Γαλλία, αλλά θεωρώ ότι ακόμη και η άνοδος της Ακροδεξιάς στη Γαλλία είναι απόρροια της κατάστασης. Μπορώ να κάνω ένα παραλληλισμό και μια σύγκριση με την αντίστοιχη άνοδο των Ακροδεξιών στην Ελλάδα.

                        Θεωρώ ότι ο κόσμος τοποθετήθηκε με τον τρόπο αυτό αντιδρώντας στο αίσθημα απελπισίας που βιώνει. Από ό,τι φαίνεται δεν υπάρχει προοπτική ευημερίας όπως βλέπουν οι ψηφοφόροι. Θεωρώ ότι και στις δυο περιπτώσεις και στις δυο χώρες το εκλογικό σώμα ακριβώς αντέδρασε στην όλη κατάσταση.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Δημοσιογράφος

Υπάρχουν πολλοί οι οποίοι λένε ότι η προσπάθεια του κ. Ολάντ να έχει μια πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική στην Ευρώπη και μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη, θα προσκρούσει πρώτον στην αντίδραση ενδεχομένως των αγορών όταν θα προσπαθήσει να το κάνει, θα γίνει δηλαδή πιο ακριβό για τη Γαλλία να δανειστεί και δεύτερο και κυριότερο βεβαίως θα προσκρούσει στην κα Μέρκελ και τελικά ο κ. Ολάντ θα αναγκαστεί κι αυτός να συμμαχήσει, ή να προσκυνήσει όπως θέλετε να το πείτε, την κα Μέρκελ. Τι πιστεύετε γι' αυτό;

ΦIΛΙΠ ΑΓΚΙΟΝ

καθ. Οικονομικών, Πανεπιστήμιο Harvard

Γνωρίζω τον Φρανσάν Ολάντ προσωπικώς, γνωρίζω ότι είναι ρεαλιστής, πραγματιστής, σοβαρός άνθρωπος, γνωρίζει ότι πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία, προέρχεται από την «Γκουρντ Εκόντ» που είναι θεσμός στη Γαλλία υπό την έννοια ότι είναι το αντίστοιχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Συνεπώς είναι ο φορέας, ο θεσμός ο οποίος ελέγχει όπως και το Γενικό Λογιστήριο τους λογαριασμούς, τον προϋπολογισμό συνεπώς ο κ. Ολάντ γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι είναι πολύ σημαντική η επίτευξη μιας ισορροπίας στον προϋπολογισμό και κατανοεί σαφέστατα πως αν η Γαλλία ακολουθήσει πολιτικές προκειμένου να επιτευχθεί ανάπτυξη και να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά, θα πρέπει να υπάρξει ένας ισοσκελισμένος προϋπολογισμός.

                        Συνεπώς δεν βλέπω κίνδυνο εκεί, θεωρώ ότι θα τα καταφέρει και θα είναι από τα πρώτα πράγματα που θα τον απασχολήσουν μόλις αναλάβει επισήμως τη θέση του Προέδρου. Θεωρώ δηλαδή ότι θα έρθει σε επαφή με τον αρμόδιο φορέα για τον προϋπολογισμό ούτως ώστε να ελέγξει την κατάσταση στη Γαλλία και μετά με ισοσκελισμένο τον προϋπολογισμό θα μπορεί να έχει λύσεις. Συνεπώς φρονώ ότι θα είναι σοβαρή η αντιμετώπισή του απέναντί σε θέματα προϋπολογισμού, θα υπάρξει δημοσιονομική πειθαρχία.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Δημοσιογράφος

Κύριε Αγκιόν, υπάρχει η προσδοκία εδώ στην Ελλάδα ότι η εκλογή του κ. Ολάντ στη Γαλλία μπορεί να βοηθήσει πολύ την επόμενη ελληνική Κυβέρνηση σε μια επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, είτε με τη μορφή της χαλάρωσης της πολιτικής, είτε με κάποιο πακέτο ανάπτυξη ένα μικρό σχέδιο Μάρσαλ για το νότο, για την Ελλάδα και για άλλες χώρες.

                        Το πιστεύετε αυτό; Μπορεί να υπάρξει μια αλλαγή σε σχέση με την Ελλάδα;

ΦIΛΙΠ ΑΓΚΙΟΝ

καθ. Οικονομικών, Πανεπιστήμιο Harvard

Νομίζω ότι θα προτείνει ένα πακέτο ανάπτυξης στην κα Μέρκελ και στους λοιπούς Ευρωπαίους ηγέτες, αλλά δεν ξέρω λεπτομέρειες. Εννοείται ότι έχουμε συζητήσει εν γένει ζητήματα που αφορούν μέτρα που πρόκειται να ληφθούν δεν γνωρίζω όμως επ’ ακριβώς ποιο θα είναι το πακέτο. Πάντως κατά κανόνα αναμένεται να προβεί στην πρόταση που θα αφορά ένα πακέτο ανάπτυξης, ούτως ώστε να ενεργοποιηθούν τα διαρθρωτικά Ταμεία, να προχωρήσουμε σε διαρθρωτικές αλλαγές σε θέματα που αφορούν και την αγορά εργασίας.

                        Δεν ξέρω πως θα το πράξει μεν, ξέρω όμως ότι θα προσπαθήσει να επανεκκινήσει τα διαρθρωτικά Ταμεία, θα ασκήσει πίεση προς την κατεύθυνση αυτή  εξ ου και στο κομμάτι του πακέτου ανάπτυξης, θα ασχοληθεί και με το σκέλος της πολιτικής, δηλαδή θα στηρίξει προτάσεις και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ούτως ώστε να γίνει η αξιοποίηση του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τελικώς να αυξηθεί η δυνατότητα ή το εύρος των δραστηριοτήτων και των αρμοδιοτήτων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

                        Διότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ασχολείται με έργα που τρέχουν σε όλη την επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θεωρώ ότι θα προσπαθήσει ο Ολάντ ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός να αξιοποιηθεί προς την κατεύθυνση αυτή. Και βεβαίως θα ασκήσει πιέσεις για τη λήψη μακροοικονομικών μέτρων, διότι βλέπετε πιστεύει ακράδαντα πως …. Βεβαίως να πω ότι δεν σημαίνει αυτό πως θα δοθεί το πράσινο φως στις υπόλοιπες χώρες για να μην προχωρήσουν σε θέματα δημοσιονομικής πειθαρχίας, στις μεταρρυθμίσεις τους, όχι. Αλλά θα προωθήσει αναπτυξιακές πολιτικές και γι' αυτό ακριβώς θα είναι σημαντικός ο ρόλος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και αντιστοίχως των διαρθρωτικών ταμείων.

                        Γι' αυτό και θεωρώ ότι ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός που περνάει μέσα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι σημαντικός εξ ου και οι μακροοικονομικές πολιτικές που θα προωθήσει ο κ. Ολάντ. Θα ασκήσει πιέσεις προς την κατεύθυνση αυτή, είμαι βέβαιος και ίσως αξιοποιήσει επίσης τις δυνατότητες να βοηθήσει τις χώρες του νότου της Ευρώπης.

                        Θα μπορούσε για παράδειγμα να αλλάξει το ποσοστό του ΦΠΑ, αλλά όχι στις χώρες του νότου. Να αυξηθεί δηλαδή στις χώρες του βορρά για να υπάρξει κι ένα περιθώριο δημοσιονομικής προσαρμογής και υποτίμησης. Υποθέτω ότι όλα αυτά θα πράξει, αυτές τις ιδέες θεωρώ ότι θα προωθήσει.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Δημοσιογράφος

Μάλιστα. Κύριε Αγκιόν ευχαριστούμε πάρα πολύ που είχατε την καλοσύνη να είστε σήμερα μαζί μας και ελπίζουμε να έχουμε την ευκαιρία να τα ξαναπούμε.

Ένας από τους σημαντικότερους οικονομολόγους στον κόσμο σε θέματα ανάπτυξης και σύμβουλος του νέου Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολλάντ απαντά στον Αλέξη Παπαχελά ποιες θα έπρεπε να είναι οι ελληνικές προσδοκίες από τις τελευταίες εξελίξεις στο Παρίσι.