Εκλογές Μαΐου 2012

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Δημοσιογράφος

Κυρίες και κύριοι καλησπέρα, είμαι ο Αλέξης Παπαχελάς, καλωσορίσατε στους Νέους Φακέλους.

Χτες είχαμε μια μεγάλη ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, σήμερα θα τη συζητήσουμε εδώ, θα συζητήσουμε και με Έλληνες Πολιτικούς, με Έλληνες Ακαδημαϊκούς, θα συζητήσουμε όμως και με δύο ανθρώπους στη διάρκεια της εκπομπής οι οποίοι παίζουν έναν κρίσιμο ρόλο.

Ο ένας είναι Σύμβουλος της κας Μέρκελ, ένας άνθρωπος που συχνά είναι στην εκπομπή μαζί μας και ο οποίος προβλέπει πάνω-κάτω το τι θα συμβεί. Και επίσης ένας Σύμβουλος του νεοεκλεγμένου Προέδρου της Γαλλίας του κ. Ολάντ.

Θέλω να κουβεντιάσουμε μαζί τους ποια είναι τα περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου, ποια είναι η συζήτηση που γίνεται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη για το αν μπορεί και πως μπορεί να υπάρξει μια χαλάρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής και περισσότερη έμφαση στην ανάπτυξη.

Μαζί μας λοιπόν εδώ στο στούντιο έχουμε τον κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, ο οποίος είναι εκλεγμένος Βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία σε ένα Κοινοβούλιο που φαντάζομαι θα συνέλθει για τουλάχιστον μια-δυο μέρες κ. Αρβανιτόπουλε, καλορίζικος πάντως.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ

Βουλευτής Α΄ Πειραιά ΝΔ

Ευχαριστώ πολύ.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Δημοσιογράφος

Έχουμε επίσης τον κ. Γιάννη Δραγασάκη ο οποίος είναι Βουλευτής στη Β΄ Πειραιώς με τον ΣΥΡΙΖΑ κι έναν από τους λίγους ανθρώπους πρέπει να πω στο κόμμα σας κ. Δραγασάκη που έχετε πρότερη κυβερνητική εμπειρία, γιατί στην Κυβέρνηση Ζολώτα είχατε παίξει ένα ρόλο το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ

Βουλευτής Β΄ Αθηνών, ΣΥΡΙΖΑ

Σύντομο.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Δημοσιογράφος

Έχουμε και τον κ. Στέφανο Μάνο, τον Πρόεδρο της Δράσης και βεβαίως κατά καιρούς Υπουργό διαφόρων Κυβερνήσεων, καλησπέρα κ. Μάνο.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΟΣ

Πρόεδρος, ΔΡΑΣΗ

Γεια σας.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Δημοσιογράφος

Επίσης έχουμε μαζί μας τον κ. Νίκο Αλιβιζάτο, τον πολύ γνωστό βεβαίως και έγκριτο Συνταγματολόγο, με τον οποίον θα κουβεντιάσουμε και τη διαδικασία, γιατί κ. Αλιβιζάτο πρέπει να πω ότι έχουμε ορισμένες απορίες, για το τι θα συμβεί από δω και πέρα. Εάν ο κ. Τσίπρας δηλαδή, για να ξεκινήσω με σας, θα πάρει την εντολή αύριο το μεσημέρι, έχει τρεις μέρες, εάν αυτή δεν καρποφορήσει πάει στον κ. Βενιζέλο και μετά εκεί υπάρχει μια γκρίζα ζώνη εν πάση περιπτώσει στο τι θα γίνει.

ΝΙΚΟΣ ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΣ

Καθ. Συνταγματικού Δικαίου, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Σύνταγμα προβλέπει ότι διαβουλεύονται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τους Αρχηγούς, κατά την ορθότερη άποψη όλων των κομμάτων που έχουν εκλέξει Βουλευτές.

Δεν είναι απαραίτητο να συνέλθουν στο προεδρικό μέγαρο, γιατί με ρώταγαν σήμερα το πρωί κάποιοι φοιτητές μου αν θα χρειαστεί μεγαλύτερο τραπέζι στην Προεδρία της Δημοκρατίας και η απάντηση είναι ότι το Σύνταγμα αφήνει ανοικτό το θέμα αν θα μαζευτούν όλοι μαζί. Μπορεί να τους δει και έναν-έναν χωριστά, σε εκείνον εναπόκειται.

Κι εκεί το πολύ ενδιαφέρον είναι ότι δεν υπάρχει χρονικό όριο. Δηλαδή ενώ για τις διερευνητικές το Σύνταγμα προβλέπει τρεις μέρες, γι΄ αυτή την τέταρτη φάση όπως ονομάζεται ισχύει ο λεγόμενος εύλογος χρόνος. Αν σκεφτείτε ότι η Βουλή συνέρχεται στην ερχόμενη Πέμπτη 17 του μηνός και ίσως θα έπρεπε κάπως τα πράγματα να έχουν ξεκαθαρίσει προηγουμένως, υπάρχει μία χρονική πίεση, πέραν της ευρωπαϊκής πιέσεως.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Δημοσιογράφος

Για να το καταλάβω, πόσο χρόνο δηλαδή μπορεί να πάρει ο κ. Παπούλιας; Μπορεί να πάρει και δύο και τρεις και τέσσερις μέρες αναζητώντας μια νέα Κυβέρνηση;

ΝΙΚΟΣ ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΣ

Καθ. Συνταγματικού Δικαίου, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Κοιτάξτε, το 1989 το Νοέμβριο όταν σχηματίστηκε η Κυβέρνηση Ζολώτα -είναι η Κυβέρνηση που υπαινιχθήκατε προηγουμένως στον κ. Δραγασάκη- χρειάστηκαν πέντε μέρες. Το 1989 όταν έγινε η Κυβέρνηση Τζανετάκη έγινε σε μία μέρα.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Δημοσιογράφος

Τώρα να σας ρωτήσω κατά πόσον μπορεί να παραμείνει ο κ. Παπαδήμος ως Πρωθυπουργός σε αυτή την Κυβέρνηση ή πάμε αναγκαστικά σε μια αμιγώς υπηρεσιακή Κυβέρνηση υπό κάποιον Δικαστικό;

ΝΙΚΟΣ ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΣ

Καθ. Συνταγματικού Δικαίου, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Εφόσον δεν βρεθεί λύση, είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση Παπαδήμου δεν μπορεί να παραμείνει χωρίς να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης στην καινούρια Βουλή. Είχε πάρει στην προηγούμενη Βουλή, δεν έχει πάρει στην παρούσα Βουλή, η οποία θα συνέλθει είπαμε στις 17 του μηνός και θα συγκροτηθεί σε Σώμα.

Εάν πρόκειται να παραμείνει στην εξουσία θα πρέπει να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, διαφορετικά θα πάμε είτε σε μία άλλη Κυβέρνηση την οποία θα στηρίξουν τα κόμματα όλα μαζί και η οποία θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, που μπορεί βέβαια να είναι πάλι ο κ. Παπαδήμος και να παραμείνει ένα χρονικό διάστημα στην εξουσία, αλλά αυτό σημαίνει λύση στο άμεσο πρόβλημα της χώρας.

Ή να πάμε στην υπηρεσιακή, την Κυβέρνηση εκλογών, που προεδρεύεται από έναν από τους Προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Δημοσιογράφος

Και ένα τελευταίο διαδικαστικό, τι περιθώριο έχει εκεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Δηλαδή μπορεί να προτείνει ο ίδιος όποιον θέλει για υποψήφιο Πρωθυπουργό αυτής της Κυβέρνησης;

ΝΙΚΟΣ ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΣ

Καθ. Συνταγματικού Δικαίου, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Απολύτως, δηλαδή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να εξαντλήσει όλη του τη δεινότητα να βρει το πρόσωπο κοινής αποδοχής, προκειμένου να προχωρήσουν τα πράγματα. Αν αυτή η προσπάθεια αποτύχει τότε είναι προφανές ότι η ευχέρειά του είναι στο να διαλέξει έναν από τους τρεις Προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων, τον κ. Καραβοκύρη του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τον κ. Πικραμένο του Συμβουλίου της Επικρατείας και την κα Ρένα Ασημακοπούλου την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Δημοσιογράφος

Μάλιστα. Κύριε Δραγασάκη να σας ρωτήσω εσάς τώρα, αύριο είναι μια ιστορική μέρα, υπό την έννοια ότι ένα κόμμα της Αριστεράς θα πάρει την εντολή, τι προβλέπετε ότι θα συμβεί, πιστεύετε ότι υπάρχει περίπτωση να σχηματίσετε μια Κυβέρνηση αυτών των αριστερών δυνάμεων ή κάποιων άλλων δυνάμεων, όπως λέει ο κ. Τσίπρας;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ

Βουλευτής Β΄ Αθηνών, ΣΥΡΙΖΑ

Να πω πρώτα το αυτονόητο, ότι εμείς το τι Κυβέρνηση θεωρούμε αναγκαία για τη χώρα το είπαμε πριν τις εκλογές και γι΄ αυτό μας ψήφισε ο κόσμος, επομένως δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτα που να απέχει από αυτά που είπαμε προεκλογικά.

Θεωρούμε ότι το πιο πολύτιμο πράγμα σήμερα είναι η εμπιστοσύνη, δε θα κάνουμε τίποτα που να σκοτώσει αυτή την εμπιστοσύνη και τους δεσμούς εμπιστοσύνης που προσπαθούμε κι εμείς να αναπτύξουμε με τον κόσμο.

Αυτό ξεκινάει όχι από κάποιον δογματισμό δικό μας, αλλά από μια ανάλυση που έχουμε κάνει εδώ και καιρό του μνημονίου και το συμπέρασμα είναι ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνον οι κοινωνικές ανισότητες που δημιουργεί που κι αυτές είναι τεράστιες, είναι ότι δε λειτουργεί ως οικονομικό πρόγραμμα. Δηλαδή κανείς δεν μπορεί να μας πει με σιγουριά μέχρι πότε θα έχουμε ύφεση, μέχρι πότε θα έχουμε ας πούμε αυτή την κατάσταση. Είναι μια τυφλή πορεία, όπως λένε οι Οικονομολόγοι.

Ήταν ένα pilot πρόγραμμα από ότι λένε ορισμένοι, ήταν πιλοτικό το πρόγραμμα, δεν έχει δοκιμαστεί ακριβώς το ίδιο παντού και επιτρέψτε μου να πω κάποια στιγμή θα πρέπει να ζητήσουμε κι από κάποιον διεθνή φορέα να κάνει μια επιστημονική αξιολόγηση αυτού του προγράμματος. Το ίδιο το διεθνές ταμείο έχει πει ότι μόνο στη Ρουμανία του Τσαουσέσκο και την Αίγυπτο του Μουμπάρακ εφαρμόστηκαν τέτοια προγράμματα και στις δυο χώρες είχαμε κατάρρευση των καθεστώτων.

Έρχομαι στο σήμερα. Εμείς θα πάρουμε την εντολή αύριο, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, η πρόθεσή μας είναι να δούμε όλα τα κόμματα πλην της Χρυσής Αυγής, ακόμα και κόμματα που δεν μπήκαν στο Κοινοβούλιο, η πρόθεσή μας είναι να βρούμε ένα τρόπο να επικοινωνήσουμε και με κοινωνικούς φορείς ή κι αυτό που λένε ορισμένοι παραγωγικές τάξεις, Επιμελητήρια, Συνδικάτα και λοιπά, την επιστημονική ακαδημαϊκή κοινότητα, να πούμε και να ακούσουμε, διότι η κατάσταση που ζούμε είναι ασυνήθιστη.

Με βάση αυτά τα οποία είπανε βλέπουμε κάποιες διαφοροποιήσεις, ενώ πριν τις εκλογές κανείς δεν έλεγε ναι, άκουγα σήμερα τον Φώτη Κουβέλη να μιλάει για πρόγραμμα κι εμείς αυτό θέλουμε να μιλήσουμε για προγράμματα, το ΚΚΕ να δούμε κι αυτό ακριβώς τι θα πει και θα καταθέσουμε το όποιο συμπέρασμα προκύψει και λοιπά.

Η στρατηγική είναι αυτή, από κει και πέρα δε θα συμμετέχουμε αδιάφοροι στην όλη διαδικασία. Έχουμε ζωηρό ενδιαφέρον τι θα προκύψει, ακόμα κι αν δεν είναι αυτό ακριβώς που εμείς θέλουμε.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Δημοσιογράφος

Μάλιστα. Πάμε σε διαφημίσεις και θα επανέλθουμε σε αυτό.

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Δημοσιογράφος

Κυρίες και κύριοι, είμαστε και πάλι εδώ, συζητάμε το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών, το μήνυμά τους, που πάμε από δω και πέρα.

Κύριε Δραγασάκη θέλω να μείνω για ένα λεπτό σε αυτό που είπατε στο τέλος, εσείς δε λέτε μόνο επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, λέτε για παράδειγμα ότι πρέπει να υπάρξει διαγραφή ενός μεγάλου κομματιού του χρέους και του επίσημου να πούμε έτσι του κρατικού χρέους, μιλάτε για ακύρωση της δανειακής σύμβασης και ούτω καθεξής.

Θα είχατε όμως αντίρρηση παρόλα αυτά εσείς να συμμετέχετε σε μία Κυβέρνηση, η οποία θα έκανε μία επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, προσπαθώντας να πάρει ότι καλύτερο μπορεί, χωρίς αυτούς τους στρατηγικούς στόχους;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ

Βουλευτής Β΄ Αθηνών, ΣΥΡΙΖΑ

Κατ΄ αρχήν ο λόγος που πρότεινα είναι ότι εκτιμούμε ότι χρειαζόμαστε μια ισχυρή Κυβέρνηση, συμμαχική βεβαίως αλλά ισχυρή πολιτικά και κοινωνικά. Διότι εμείς θέλουμε να κάνουμε και βαθύτερες αλλαγές στην οικονομία, δηλαδή δε θέλουμε μια Κυβέρνηση μαριονέτα συμφερόντων, θα συγκρουστούμε στα συμφέροντα, γι΄ αυτό επιμένουμε στο ισχυρή Κυβέρνηση.

Όμως είναι θέματα που μας απασχολούν, δηλαδή αν βρισκόταν ένας τρόπος να παγώσουν τα μέτρα του Ιουνίου θα μας ενδιέφερε αυτό. Μας ενδιαφέρει να αλλάξει ο εκλογικός νόμος. Φανταστείτε να βγούμε πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές εμείς και το μπόνους των 50 εδρών να μην το πάρουμε εμείς επειδή είμαστε συνασπισμός και να το πάρει κάποιος άλλος.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Δημοσιογράφος

Για να καταλάβω τι μου λέτε, θα μπορούσατε να πείτε για παράδειγμα ότι συμφωνούμε να γίνει μια συμμαχική Κυβέρνηση, που δε θα είναι μόνο των αριστερών δυνάμεων, εφόσον αλλάξει ο εκλογικός νόμος και γίνουν ένα-δυο πράγματα ακόμα και να δούμε σε οχτώ μήνες τι θα γίνει.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ

Βουλευτής Β΄ Αθηνών, ΣΥΡΙΖΑ

Επειδή τα υποθετικά σενάρια μπορούν να υπάρχουν, να σας πω εγώ τι θα ήθελα να πω. Ας υποθέσουμε ότι εμφανίζεται μια τέτοια πρόταση για μια τέτοια Κυβέρνηση χωρίς τη δική μας συμμετοχή, θα το βλέπαμε, θα το συζητούσαμε, θα το αξιολογούσαμε θετικά.

Τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύω ότι θα έβλεπαν θετικά, μπορεί να μην τη στήριζαν, μπορεί να βρισκόταν άλλος τρόπος, το φέρνω ως ένα παράδειγμα για να κάνω διάκριση ανάμεσα σε αυτό που εμείς στρατηγικά επιδιώκουμε και το άλλο το οποίο είμαστε μέσα στη Βουλή, είμαστε δεύτερο κόμμα, δεν είμαστε ένα αδρανές υλικό, δε θέλουμε να κάνουμε κάτι που θα βλάψει..

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Δημοσιογράφος

Μάλιστα, απλώς για να το ξανακαταλάβω και να το καταλάβουν και οι τηλεθεατές το κυριότερο, ο κ. Καμμένος για παράδειγμα λέει δε μιλάω με τη Νέα Δημοκρατία, γιατί είναι δοσίλογοι, υπέγραψαν το μνημόνιο. Εσείς έχετε τέτοια θέματα με το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία ή θεωρείτε ότι μπορείτε να τα βρείτε σε κάποιους στόχους;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ

Βουλευτής Β΄ Αθηνών, ΣΥΡΙΖΑ

Εμείς θεωρούμε ότι είμαστε το αντίπαλο μπλοκ, δηλαδή υπάρχει το μπλοκ του μνημονίου το οποίο έχει ηττηθεί στις εκλογές, εμείς είμαστε το μπλοκ της Αριστεράς που δε θέλουμε το μνημόνιο αλλά θέλουμε άλλα πράγματα, εμείς επίσης δεν έχουμε την πλήρη πλειοψηφία σε αυτή τη Βουλή, δεν πετύχαμε πλήρως το στόχο μας, δεν έχουν 151 έδρες αλλά κι εμείς δεν έχουμε τους όρους για μία αριστερή Κυβέρνηση. Άρα είμαστε σε μία κατάσταση ας το πούμε μεταβατική γενικότερα.

Λέω λοιπόν εάν εμφανιστεί, το ερώτημα είναι υποθετικό, η απάντηση θα είναι υποθετική και δεν μπορώ να προχωρήσω διότι ακόμα είμαστε στην εντολή, εάν εμφανιστεί λοιπόν κάτι το οποίο έχει μέσα θετικά στοιχεία χωρίς να έχει πλήρως τον δικό μας στόχο, θα το αξιολογήσουμε, θα δούμε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ

Βουλευτής Α΄ Πειραιά ΝΔ

Πάντως δε δείχνει αυτό το πράγμα η σημερινή εμπειρία. Η τοποθέτηση του κ. Τσίπρα ήταν πολύ πιο μαξιμαλιστική από αυτήν που εμφανίζετε σήμερα.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ

Βουλευτής Β΄ Αθηνών, ΣΥΡΙΖΑ

Διότι αναφέρεται στο πρώτο σκέλος αυτού που είπα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ

Βουλευτής Α΄ Πειραιά ΝΔ

Θα σας πω γιατί, διότι εμείς κάναμε μια τοποθέτηση σε δύο άξονες, δηλαδή ο πρώτος έχει να κάνει με τη διασφάλιση παραμονής της χώρας στο ευρώ και ο δεύτερος η επαναδιαπραγμάτευση όρων του μνημονίου, το οποίο φαίνεται ότι συγκεντρώνει μια συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων. Αυτό συμπίπτει περίπου με αυτό που λέτε εσείς, αλλά όχι με αυτό το οποίο είπε ο κ. Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας βγήκε και είπε σε μία μαξιμαλιστική τοποθέτηση ότι εμείς θέλουμε καταγγελία για τη δανειακή σύμβαση..

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ

Βουλευτής Β΄ Αθηνών, ΣΥΡΙΖΑ

Αυτή είναι η γραμμή μας, αυτή είναι η στρατηγική μας, αυτό υποσχεθήκαμε στον ελληνικό λαό. Προχωρώ τώρα, τέλειωσαν οι διερευνητικές εντολές, που με ρώτησε ο κύριος πριν, τέλειωσαν, έτσι; Και ας υποθέσουμε ότι εμφανίζεται μία πρόταση από κάπου, όχι από μας, η οποία μέσα δεν έχει τον πλήρη στόχο που θα θέλαμε εμείς, έχει κάποια θετικά στοιχεία. Θα μας αφήσει αδιάφορο αυτό το γεγονός; Όχι.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Δημοσιογράφος

Μάλιστα, νομίζω είναι αντιληπτό το ότι λέει ο κ. Δραγασάκης.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ

Βουλευτής Β΄ Αθηνών, ΣΥΡΙΖΑ

Θα μπούμε σε αυτή την Κυβέρνηση; Όχι.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Δημοσιογράφος

Κύριε Μάνο, να σας ρωτήσω κάτι σε σχέση με αυτό που είπε ο κ. Γκρος τώρα; Εσείς εκπροσωπείτε αν θέλετε, να το πω έτσι, την ακραία εκδοχή του μεταρρυθμιστικού κινήματος ή ρεύματος αν θέλετε στην Ελλάδα, παρόλα αυτά βλέπετε ότι ο κόσμος δε σας επιδοκιμάζει, δηλαδή τώρα στις τελευταίες εκλογές πήρατε 1,7. Τι συμβαίνει, μιλάτε μια άλλη γλώσσα από τον υπόλοιπο ελληνικό λαό, συμβαίνει κάτι άλλο;

ΜΑΝΟΣ

Πρόεδρος, ΔΡΑΣΗ

Προφανώς, αλλά εγώ να έρθω σε πρακτικά ζητήματα τώρα. Άκουσα με προσοχή τον κ. Δραγασάκη και έχω ακούσει πολλές φορές τον κ. Τσίπρα. Είναι φανερό ότι μιλούν διαφορετικά από ότι μιλούν τούτοι δω οι Ευρωπαίοι και λένε άλλα πράγματα. Λένε ότι πρέπει αυτό το μνημόνιο να το..

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ

Βουλευτής Β΄ Αθηνών, ΣΥΡΙΖΑ

Αυτοί οι συγκεκριμένοι Ευρωπαίοι. Με άλλους Ευρωπαίους είμαστε στην ίδια γραμμή.

ΜΑΝΟΣ

Πρόεδρος, ΔΡΑΣΗ

Αυτοί σίγουρα, αυτό λέω που ακούσαμε. Λέω λοιπόν ίσως ένας πρακτικός τρόπος να λυθούν τα προβλήματα, διότι πολλοί από μας, εγώ για παράδειγμα νομίζω ότι ορισμένα από αυτά τα οποία λέει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανέφικτα. Λέω λοιπόν γιατί να μην αφήσουν..

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Δημοσιογράφος

Όπως;

ΜΑΝΟΣ

Πρόεδρος, ΔΡΑΣΗ

Όλα αυτά τα οποία λένε, η προσέγγιση με το μνημόνιο. Το μνημόνιο μπορούμε να το απορρίψουμε, εάν έχουμε φτιάξει το δικό μας σχέδιο το δικό μας σχέδιο. Αυτό δεν το έχω δει αυτή τη στιγμή.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ

Βουλευτής Β' Αθηνών, ΣΥΡΙΖΑ

Θα υπάρξει.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΟΣ

Πρόεδρος, ΔΡΑΣΗ

Μπορεί να υπάρξει, αλλά για την ώρα δεν το έχω δει εγώ το δικό σας σχέδιο. Διότι στην πραγματικότητα πήγαμε στους Ευρωπαίους τους είπαμε «δώστε μας τα λεφτά σας» και αυτοί μας είπαν θα σας τα δώσουμε, αλλά θα ακολουθήσετε αυτό το πρόγραμμα. Ο τρόπος που θα μπορούσε να γίνει είναι «δώστε τα λεφτά σας και να το δικό μας πρόγραμμα για να σας τα αποπληρώσουμε». Δεν το έχω δει αυτό το πρόγραμμα.

Θα ήταν ίσως σωστό εκ μέρους των δυο Κομμάτων, του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας να πουν στον κ. Τσίπρα «ορίστε, είστε το δεύτερο Κόμμα, ο λαός σου έδωσε μια τεράστια δύναμη σε σχέση με το παρελθόν, εμάς μας κατέστρεψε και το ένα και το άλλο Κόμμα», συνεπώς αφήστε τον να δοκιμάσει. Να σας δώσουν λοιπόν εντολή προχωρήστε, να δούμε τι θα φτιάξετε.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ

Βουλευτής Β' Αθηνών, ΣΥΡΙΖΑ

Αυτό θα έχει ενδιαφέρον κ. Μάνο.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΟΣ

Πρόεδρος, ΔΡΑΣΗ

Το δέχομαι κι εγώ ότι θα έχει ενδιαφέρον. Εγώ θα τό ‘παιρνα το ρίσκο.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ

Βουλευτής Β' Αθηνών, ΣΥΡΙΖΑ

Ενίοτε οι προσφορές γίνονται αποδεκτές, ιδίως αν πρόκειται για εξουσία.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΟΣ

Πρόεδρος, ΔΡΑΣΗ

Σύμφωνοι. Αυτό θα καθάριζε λίγο το σκηνικό. Διότι αλλιώς για τι πράγμα συζητούμε αυτή τη στιγμή; Είπατε πριν εσείς ότι θα μπορούσατε να δεχτείτε να μην είστε κι εσείς μέσα να είναι κάποιος άλλος. Γιατί να το κάνετε αυτό; Είστε το δεύτερο Κόμμα, να πάρετε πλέον την ευθύνη και κάντε καλά.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ

Βουλευτής Β' Αθηνών, ΣΥΡΙΖΑ

Αν μου επιτρέπετε, δεν ξέρω αν κάνω καλά, διακρίνω ανάμεσα στην πρώτη μας επιλογή αυτό που εμείς θέλουμε να κάνουμε και άλλες επιλογές που δεν είναι αυτές που θέλουμε, αλλά ενδεχομένως θα χρειαστεί να τις δούμε ως δευτερεύουσες λύσεις.

Σε ό,τι αφορά το εναλλακτικό σχέδιο. Κύριε Μάνο είμαστε η πολιτική δύναμη που από το 2008 διαπιστώσαμε ότι η κρίση έχει συστημικό χαρακτήρα δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, είναι πανευρωπαϊκό και θέσαμε τις βάσεις για ένα συνολικό σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης με μεταρρυθμίσεις που είναι διαφορετικές αυτό που ίσως εσείς λέτε μεταρρυθμίσεις. Αν και σε κάποια πράγματα συμφωνούμε.

Εμείς δεν συμφωνούμε με τον τρόπο που λειτουργεί το κράτος, αλλά δεν βλέπουμε ότι πρέπει να το μειώσουμε ποσοτικά, πρέπει να το αλλάξουμε ποιοτικά. Συμφωνώ όμως ότι εφόσον είμαστε τώρα Αξιωματική Αντιπολίτευση θα πρέπει τώρα να κάνουμε ένα νέο πρόγραμμα πιο εξειδικευμένο και πρέπει να σας πω ότι εργαζόμαστε ήδη.

Ξέρετε ότι στην Ελλάδα υπάρχει ένα πρόβλημα με τα στοιχεία. Θα ζητήσουμε αύριο επαφή με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με την Τράπεζα της Ελλάδος, θα κάνουμε επαφές και με την Ευρώπη, θέλουμε ένα άλλο τρόπο μείωσης του πρωτογενούς ελλείμματος, δεν θέλουμε πρωτογενή ελλείμματα αφού μας εκβιάζουμε αυτά. Θέλουμε ένα άλλο τρόπο.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΟΣ

Πρόεδρος, ΔΡΑΣΗ

Να σας διακόψω ένα λεπτό, να δω αν καταλαβαίνω τι είπατε. Είπατε ότι δεν θέλετε πρωτογενή ελλείμματα. Το είπατε αυτό;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ

Βουλευτής Β' Αθηνών, ΣΥΡΙΖΑ

Δεν θέλουμε.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΟΣ

Πρόεδρος, ΔΡΑΣΗ

Ωραία, αν αυτό το αποτυπώσετε σε χαρτί είμαι βέβαιος ότι θα χαίρονται οι άλλοι.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ

Βουλευτής Β' Αθηνών, ΣΥΡΙΖΑ

Δεν θέλουμε διότι είναι όργανο εκβιασμού αυτό.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Δημοσιογράφος

Μας κάνουν σκλάβους.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ

Βουλευτής Β' Αθηνών, ΣΥΡΙΖΑ

Βέβαια πρέπει να εξετάσουμε –αλλά να μπούμε τώρα στην ουσία αυτό θέλει πολύ συζήτηση- αν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα που βοηθάει τόσο πολύ τις Τράπεζες ακόμη και με τη ρευστότητα αυτή, πρέπει να δούμε σε έκτακτες συνθήκες αν μπορούμε να έχουμε μια λύση έστω βραχυπρόθεσμα μέχρι να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε τα μέτρα που εμείς πιστεύουμε, όπως είναι το περιουσιολόγιο, όπως είναι η επαναξιολόγηση κάποιων δαπανών και τα λοιπά. Υπάρχουν πολλά τα οποία μπορούμε να πούμε.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω κ. Μάνο ότι εμείς δεν θα παίξουμε μπαταριές στον αέρα. Έχουμε πρόγραμμα, θα το εξειδικεύσουμε και εφόσον ο λαός μας δώσει εκείνη τη δύναμη που χρειάζεται για να μπορούμε να πούμε ότι μπορούμε να ασκήσουμε εξουσία υπέρ του λαού, θα την ασκήσουμε.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΟΣ

Πρόεδρος, ΔΡΑΣΗ

Ωραία το πρόβλημα έφυγε από εσάς, πήγε στους άλλους. Ο λαός σας έδωσε τώρα σας έκανε Αξιωματική Αντιπολίτευση.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ

Βουλευτής Β' Αθηνών, ΣΥΡΙΖΑ

Αυτό που μας έδωσε θα το αξιοποιήσουμε θετικά.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΟΣ

Πρόεδρος, ΔΡΑΣΗ

Να δούμε τώρα θα σας αφήσει η Νέα Δημοκρατία; Πέστε, κάντε καλά.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ

Βουλευτής Α’ Πειραιά, ΝΔ

Κοιτάξτε φοβούμαι ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ βαθιά κρίση και αρμενίζουμε στραβά, υπό την εξής έννοια: εδώ ο χρόνος δεν περισσεύει. Εμείς κάναμε μια συγκεκριμένη πρόταση η οποία έχει δυο ελάχιστα πράγματα στα φαίνεται να συμφωνούν όλοι. Εδώ βλέπουμε μια δύναμη η οποία πράγματι έγινε Αξιωματική Αντιπολίτευση και η οποία βέβαια θα επιδοθεί σε ένα ωραίο φιλολογικό ταξίδι διαμόρφωσης προγράμματος.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ

Βουλευτής Β' Αθηνών, ΣΥΡΙΖΑ

Γιατί είναι φιλολογικό αυτό;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ

Βουλευτής Α’ Πειραιά, ΝΔ

Αλλά ο χρόνος είναι μάλλον απαγορευτικός για μια τέτοια …

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ

Βουλευτής Β' Αθηνών, ΣΥΡΙΖΑ

Μα τι έχετε πει εσείς ως πρόγραμμα κ. Αρβανιτόπουλε;

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Δημοσιογράφος

Για να μπλέξουμε σε αυτό. Κύριε Δραγασάκη εγώ να καταλάβω ένα πράγμα και είστε στο επίκεντρο διότι το νέο και το ανερχόμενο.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΟΣ

Πρόεδρος, ΔΡΑΣΗ

Και θα πάρετε και την εντολή.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Δημοσιογράφος

Το θέμα είναι το εξής: εάν συμφωνείτε πάνω – κάτω με τους υπόλοιπους ότι χρειάζεται μια επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, που νομίζω όλοι συμφωνούν δεν έχω ακούσει κανέναν που λέει «είναι καλό το Μνημόνιο, πάμε όπως είμαστε».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ

Βουλευτής Α’ Πειραιά, ΝΔ

Με βελτίωση των όρων και τα λοιπά.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ

Βουλευτής Β' Αθηνών, ΣΥΡΙΖΑ

Αυτό είναι μια κατάκτηση. Διότι πριν τις εκλογές έστειλαν επιστολές να εφαρμόσουν πιστά το Μνημόνιο. Μην τα ξεχνάμε αυτά.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Δημοσιογράφος

Εντάξει. Εγώ σας λέω ότι τώρα συμφωνούν για την επαναδιαπραγμάτευση. Εάν εσείς είστε το Κόμμα που έχει τις πιο ακραίες θέσεις όσον αφορά την επαναδιαπραγμάτευση και αναλαμβάνετε εσείς την ευθύνη ως δεύτερο Κόμμα εν πάση περιπτώσει να σχηματίσετε μια Κυβέρνηση, να πάτε στις Βρυξέλλες ή να έρθει εδώ ο κ. Τόμσεν και να κάνετε αυτή τη διαπραγμάτευση.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ

Βουλευτής Β' Αθηνών, ΣΥΡΙΖΑ

Όλα θα τα εξετάσουμε.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Δημοσιογράφος

Δεν σας κρύβω βεβαίως ότι σε όλο αυτό προφανώς υπάρχει κι ένα στοιχείο ότι θέλουν να δουν αν μπλοφάρετε ή όχι.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ

Βουλευτής Β' Αθηνών, ΣΥΡΙΖΑ

Παίζεται ένα παιχνίδι το οποίο προσπαθεί να πει ότι αυτά που είπαμε προεκλογικά δεν τα πιστεύουμε, διότι αν τα πιστεύαμε θα κάνουμε Κυβέρνηση με τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Σαμαρά, οι οποίοι υπέγραψαν το Μνημόνιο και οι οποίοι μέχρι προχθές έλεγαν ότι αν ο κόσμος ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ θα καταστραφεί η Ελλάδα.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Δημοσιογράφος

Πάντως εγώ να σας ρωτήσω γιατί είστε ένας άνθρωπος που ξέρετε δόξα τω Θεώ πολύ καλά οικονομικά και ξέρετε και την Ευρώπη καλά. Εάν αυτό το οποίο υπάρχει τώρα στο πρόγραμμά σας που λέτε ότι θα γίνει επιλεκτική, μονομερής διαγραφή …

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ

Βουλευτής Β' Αθηνών, ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχει στο πρόγραμμά μας αυτό.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Δημοσιογράφος

Το έχω διαβάσει, το έχω εδώ.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ

Βουλευτής Β' Αθηνών, ΣΥΡΙΖΑ

Λέει «θα χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα», αρχίζουμε με μια πρόταση αναδιαπραγμάτευσης των πάντων, διότι εμείς θεωρούμε ότι θα είμαστε στο ευρώ, αλλά τι θέση θα έχουμε στο ευρώ.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Δημοσιογράφος

Άλλο θέλω να σας πω. Εάν πάτε στους Ευρωπαίους και πείτε ότι «εμείς θέλουμε να διαγράψουμε εν πάση περιπτώσει το 50% του χρέους προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή τις ευρωπαϊκές χώρες» πιστεύετε ότι θα μείνουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ

Βουλευτής Β' Αθηνών, ΣΥΡΙΖΑ

Να σας εξηγήσω. Εμείς ακολουθούμε αν και δεν υπάρχει μοντέλο, λαμβάνουμε υπόψη μας τη γερμανική εμπειρία. Η γερμανική εμπειρία μετά τον πόλεμο λέει δυο πράγματα: πρώτον εξισορρόπηση των εσωτερικών βαρών έτσι το ονόμασαν, στην ουσία έγινε μια απογραφή του πλούτου μια καταγραφή του πλούτου ένα περιουσιολόγιο και επ’ αυτού ετέθη μια εισφορά και τα λοιπά, το δεύτερο ήταν μια εξωτερική αναδιανομή η οποία είχε μια διαγραφή χρέους, είχε μια ρήτρα για την εξόφληση του υπόλοιπου με βάση την ανάπτυξη που θα είχαν και είχε και μία άτοκη χρηματοδότηση μέσω του σχεδίου Μάρσαλ.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΟΣ

Πρόεδρος, ΔΡΑΣΗ

Υπό την καθοδήγηση των Αμερικανών.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ

Βουλευτής Β' Αθηνών ΣΥΡΙΖΑ

Βεβαίως. Μπορεί κάποιοι να τη θεωρούν ακραία, εμείς εκτιμούμε ότι παρ' όλο που δεν περάσαμε σε πόλεμο είμαστε σε μια ανάλογη κατάσταση. Έχουμε πέντε χρόνια ύφεση είναι πρωτοφανές αυτό σε καιρό ειρήνης, έχουμε απροσδιόριστο ακόμη χρόνο ύφεσης και εμείς έχουμε αυτή τη διεκδίκηση. Δεν έχουμε αυταπάτες ότι θα πάμε στην κα Μέρκελ και θα μας Πειραιώς «Αργήσατε!». Εμείς θα δημιουργήσουμε και από τώρα αρχίζουμε ένα πανευρωπαϊκό μέτωπο μαζί με άλλες χώρες και με άλλους λαούς με Κινήματα, με προσωπικότητες, με Καθηγητές.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Δημοσιογράφος

Αυτό το δοκίμασαν πολλοί κ. Δραγασάκη.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ

Βουλευτής Β' Αθηνών, ΣΥΡΙΖΑ

Κανείς δεν το δοκίμασε.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Δημοσιογράφος

Το δοκίμασε και ο κ. Παπανδρέου κι άλλοι το δοκίμασαν και δεν έφερε αποτέλεσμα.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ

Βουλευτής Β' Αθηνών, ΣΥΡΙΖΑ

Να ολοκληρώσω εμείς θα διεθνοποιήσουμε το πρόβλημά μας. Μέχρι τώρα στην έρημη χώρα που ζούμε, όπου βρέθηκα σε όποια συζήτηση βρέθηκα δημόσια ήταν να μου απαντούν ότι αυτά που λέμε δεν είναι ρεαλιστικά. Πρέπει να οικοδομήσουμε υποδομές …

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Δημοσιογράφος

Μάλιστα.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ

Βουλευτής Β' Αθηνών, ΣΥΡΙΖΑ

Εγώ ρωτάω: το Υπουργείο Οικονομικών έχει αυτή τη στιγμή μια Επιτροπή, υπάρχει κάπου στο ελληνικό κράτος ένα κέντρο που να συγκεντρώνει επιχειρήματα ενάντια στους δανειστές μας; Υπάρχει κάποιο κέντρο που να συγκεντρώνει επιχειρήματα υπέρ του δημόσιου …

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Δημοσιογράφος

Κύριε Δραγασάκη με συγχωρείτε τώρα, μου θυμίζετε εκείνο το παλιό που λέμε να πάμε στον Ο.Η.Ε. να βρούμε το δίκιο μας για το Κυπριακό, όταν οι Τούρκοι μπαίνουν στην Κύπρο. Θέλω να πω είναι πολύ ωραία αυτά που λέτε, αλλά είναι πολύ θεωρητικά.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ

Βουλευτής Β' Αθηνών, ΣΥΡΙΖΑ

Μα είναι μια μάχη. Αν δεν αποφασίσουμε …

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Δημοσιογράφος

Ναι εδώ καιγόμαστε όμως. Αυτά πρέπει να γίνουν τις επόμενες δυο – τρεις εβδομάδες.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ

Βουλευτής Β' Αθηνών, ΣΥΡΙΖΑ

Μισό λεπτό τρία χρόνια πέρασαν και άλλα 20 έχουμε μπροστά μας. Μέχρι το 2030 θα έχουμε λιτότητα. Εγώ θέλω να θέσω ένα απλό πράγμα: εμείς εκτιμούμε ότι ο πιστωτής πάντα τα θέλει όλα και ο οφειλέτης δεν είναι χωρίς δικαιώματα έχει και ο οφειλέτης τα δικαιώματά του. Θέλουμε να οργανώσουμε μια διαπραγμάτευση, θέλουμε να οργανώσουμε μια διεκδίκηση. Θα φτιάξουμε το εσωτερικό μας μέτωπο.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Δημοσιογράφος

Τώρα που σας λένε να την οργανώσετε και να είστε ο βασικός διαπραγματευτής γιατί δεν το κάνε;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ

Βουλευτής Β' Αθηνών, ΣΥΡΙΖΑ

Μα αυτό κάνουμε.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Δημοσιογράφος

Όχι τώρα. Να πάρετε την εντολή και να το κάνετε, αυτό λέμε.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ

Βουλευτής Β' Αθηνών, ΣΥΡΙΖΑ

Μισό λεπτό. Εμείς ζητήσαμε από τον ελληνικό λαό ορισμένα πράγματα. Κάποια τα έκανε. Έδωσε πλειοψηφία 51% στα Κόμματα του Μνημονίου, δεν έδωσε 151 έδρες στα Κόμματα του Μνημονίου. Εμάς μας έδωσε ένα πολύ υψηλό ποσοστό. Θα δούμε αυτό το δικό μας ποσοστό μαζί με το ποσοστό των άλλων αριστερών Κομμάτων, τι μπορεί να δώσει. Εάν δεν μπορεί να δώσει, θα πούμε «πήγαμε καλά, πρέπει να πάμε ακόμη καλύτερα για να επιτύχουμε αυτό που θέλουμε».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ

Βουλευτής Α’ Πειραιά, ΝΔ

Μα ποια αριστερά Κόμματα; Το ΚΚΕ έχει πει ότι δεν συνεργάζεται μαζί σας.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ

Βουλευτής Β' Αθηνών, ΣΥΡΙΖΑ

Κύριε Αρβανιτόπουλε, καταθέσαμε στον ελληνικό λαό μια πρόταση, την ενέκρινε ως ένα βαθμό, θα συνεχίζουμε να την καταθέτουμε στον ελληνικό λαό μέχρι να μας δώσει την ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ

Βουλευτής Α’ Πειραιά, ΝΔ

Άρα θα πάτε σε εκλογές.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ

Βουλευτής Β' Αθηνών, ΣΥΡΙΖΑ

Την ισχυρή κοινωνική πλειοψηφία. Δεν είμαστε εμείς που θα πάμε σε εκλογές.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ

Βουλευτής Α’ Πειραιά, ΝΔ

Άρα μας λέτε ότι θα ωθήσετε τα πράγματα σε εκλογές.

ΝΙΚΟΣ ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΣ

καθ. Συνταγματικού Δικαίου, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Αν μπορώ να ρωτήσω κάτι, βέβαια δεν απευθύνεται η ερώτηση στον κ. Δραγασάκη γιατί δεν θέλω να υποβάλλω ρητορικό ερώτημα. Αλλά αν υποθέσουμε αύριο το απόγευμα και ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος πουν «εμείς στηρίζουμε μια Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» θα καταθέσει την εντολή ή θα προχωρήσετε σε σχηματισμό Κυβέρνησης;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ

Βουλευτής Β' Αθηνών, ΣΥΡΙΖΑ

Θα εξετάσουμε πολύ σοβαρά αυτή την πρόταση κ. Καθηγητά. Όλες τις προτάσεις θα τις εξετάσουμε, θα συνέλθουν τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε το λογικό παράδοξο ότι δυο Κόμματα που έχουν στείλει επιστολή στην κα Λαγκάρντ και λένε «εμείς θα ψηφίσουμε με συνέπεια τα μέτρα του Ιουνίου» και τα λοιπά, θα προσπαθήσουμε να βρούμε κι ένα ψυχαναλυτή να μας εξηγήσει λίγο τι συμβαίνει εδώ, θα τα εξηγήσουμε όλα αυτά και στο τέλος θα καταλήξουμε με πολιτικά κριτήρια τι συμφέρει τον ελληνικό λαό.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ

Βουλευτής Α’ Πειραιά, ΝΔ

Η θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι σαφής ως προς αυτά.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ

Βουλευτής Β' Αθηνών, ΣΥΡΙΖΑ

Αν κρίνουμε ότι τον ελληνικό λαό τον συμφέρει μια Κυβέρνηση η οποία θα θέλει να καταγγείλει το Μνημόνιο και τις συμβάσεις και στηρίζεται σε δυο δυνάμεις οι οποίες θέλουν να εφαρμόσουν το Μνημόνιο και τις συμβάσεις, μπορεί να το αποφασίσουμε ακόμη κι αυτό και εμείς.

ΝΙΚΟΣ ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΣ

καθ. Συνταγματικού Δικαίου, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το ερώτημά μου πάντως δεν ήταν ρητορικό ήταν σε μια δύσκολη στιγμή …

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ

Βουλευτής Β' Αθηνών, ΣΥΡΙΖΑ

Ούτε εμένα είναι ρητορική η απάντηση.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Δημοσιογράφος

Εμένα ο ψυχαναλυτής με μπέρδεψε, πρέπει να πω.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ

Βουλευτής Β' Αθηνών, ΣΥΡΙΖΑ

Απαντάω σε αυτό που ακούω. Να μας αναλύσει αυτό που είπα, δηλαδή ένα Κόμμα ή ένας συνασπισμός Κομμάτων που θέλει να καταγγείλει το Μνημόνιο στηρίζεται σε δυο Κόμματα που θέλουν το Μνημόνιο για να …

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΟΣ

Πρόεδρος, ΔΡΑΣΗ

Θέλουν να ελέγξουν κατά πόσο αυτά που λέτε είναι ρεαλιστικά. Και σας δίνουν την ευκαιρία να το κάνετε.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ

Βουλευτής Β' Αθηνών, ΣΥΡΙΖΑ

Υπάρχει άλλος τρόπος. Να αλλάξουμε τον εκλογικό νόμο, να πάρουμε εμείς το bonus των 50 Εδρών …

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΟΣ

Πρόεδρος, ΔΡΑΣΗ

Άρα να κάνουμε εκλογές πάλι.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ

Βουλευτής Β' Αθηνών, ΣΥΡΙΖΑ

Όχι δεν χρειάζεται να κάνουμε τώρα εκλογές.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΟΣ

Πρόεδρος, ΔΡΑΣΗ

Πως θα το κάνουμε;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ

Βουλευτής Β' Αθηνών, ΣΥΡΙΖΑ

Μπορεί να αλλάξει ο εκλογικός νόμος.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΟΣ

Πρόεδρος, ΔΡΑΣΗ

Εν τω μεταξύ ποιος θα κυβερνά όμως.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ

Βουλευτής Β' Αθηνών, ΣΥΡΙΖΑ

Σας απασχολεί πάρα πολύ το θέμα αυτό. Στην τέταρτη εντολή, αν δεν υπάρξει Κυβέρνηση θα το συζητήσουμε.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΟΣ

Πρόεδρος, ΔΡΑΣΗ

Κύριε Παπαχελά να κάνω μια παρατήρηση. Ακούω συνέχεια για τα αναπτυξιακά τα οποία τάχα θα μας βοηθήσουν. Εδώ τόσα χρόνια μιλούμε για 15 δις του ΕΣΠΑ τα οποία λόγω διάλυσης του κράτους δεν ξέρουμε πώς να τα απορροφήσουμε. Δεν είναι τα λεφτά που λείπουν. Εμείς φταίμε. Δεν φταίει τίποτε από εκεί. Εδώ τα λεφτά μας τα δίνουν και απορούν γιατί δεν μπορούμε να τα απορροφήσουμε.

Θα μου επιτρέψετε αν μπορώ να επανέλθω στην προηγούμενη συζήτηση διότι βρίσκω ότι είναι κρίσιμη όπως είναι τα πράγματα. Εδώ σχηματικά αποδοκιμάστηκαν κατά τρόπο τρομακτικό το ΠΑΣΟΚ κυρίως και δευτερευόντως η Νέα Δημοκρατία, δηλαδή έχουμε μια κατάρρευση.

Και αντιθέτως είχαμε μια θεαματική άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ. Αποδοκιμάστηκαν οι πολιτικές που ακολούθησαν τα δυο αυτά Κόμματα. Λέει λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ «εγώ έχω τελείως διαφορετική πολιτική» αυτό λέει. Το τι ακριβώς είναι θα διαμορφωθεί. Πολύ ωραία. Σας προτείνω να τους δώσετε την ευκαιρία, να τους δούμε. Διότι μπορεί να αποδειχθεί ότι είναι μάγοι, ότι τα πράγματα είχαν δίκιο τόσο καιρό και επέμεναν, να τα φτιάξουν. Αλλά πως θα το ξέρουμε αν δεν τους αφήσουμε;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ

Βουλευτής Α’ Πειραιά, ΝΔ

Δεν έχω αντίρρηση, αλλά δυο σχόλια αν μου επιτρέπετε κ. Παπαχελά. Ένα για την εκλογή του Ολάντ και θα έρθω και σε αυτό το οποίο λέει ο κ. Μάνος. Κατ' αρχήν νομίζω ότι ο Ολάντ έρχεται να εκφράσει ένα αίτημα για αλλαγή πολιτικής στην ίδια την Ευρώπη και είναι ένα αίτημα το οποίο αρχίζει και γιγαντώνεται γιατί πλέον η κρίση απειλεί και τη Γαλλία και την Ιταλία και την Ισπανία. Επομένως είναι ένα συνολικότερο αίτημα δεν είναι μόνο οι χώρες του νότου, δεν είναι μόνο η Ελλάδα το κακό παιδί και τα λοιπά.

Αυτό τώρα εγώ πιστεύω ότι θα οδηγήσει κάποια στιγμή τη Γερμανία σε μια αλλαγή πολιτικής επί το αναπτυξιακότερο. Και αυτό σημαίνει όχι μόνο το ΕΣΠΑ το οποίο συμφωνώ με τον κ. Μάνο ότι εδώ θα έπρεπε να υπάρχουν ρυθμοί απορροφητικότητας και τα λοιπά, αλλά ενδεχομένως και το ευρωομόλογο.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Δημοσιογράφος

Να πάμε στο συγκεκριμένο αυτό που λέμε; Γιατί δεν δίνετε την εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ

Βουλευτής Α’ Πειραιά, ΝΔ

Θα σας πω, να ολοκληρώσω τη φράση μου και θα σας πω. Αυτό όμως το γεγονός ότι η πολιτική στην Ευρώπη θα αλλάξει επ’ ωφελεία όλων των χωρών και των χωρών του νότου …

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΟΣ

Πρόεδρος, ΔΡΑΣΗ

Μην είστε τόσο σίγουρος. Αυτό είναι υπόθεση εργασίας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ

Βουλευτής Α’ Πειραιά, ΝΔ

Ναι αλλά θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι εμείς θα είμαστε ακόμη στη βάρκα και αυτό νομίζω ότι κάναμε εμείς με τη στάση ευθύνης που πήραμε όταν το ΠΑΣΟΚ έθεσε σε αμφιβολία το εγχείρημα.

Τώρα όσον αφορά το θέμα. Εγώ πιστεύω από τη σημερινή μας εμπειρία κ. Μάνο ότι εδώ με προσχήματα τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκαν σήμερα να συμφωνήσουν στα ελάχιστα. Ο κ. Βενιζέλος επινόησε το επιχείρημα του δευτέρου Κόμματος, έχει μια λογική αλλά θα έλεγα ότι επειδή το εθνικό διακύβευμα είναι πολύ μεγαλύτερο, θα μπορούσαμε και χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ εφόσον δεν συμφωνεί …

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΟΣ

Πρόεδρος, ΔΡΑΣΗ

Λυπηθείτε τον, έχει συντριβεί!

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ

Βουλευτής Α’ Πειραιά, ΝΔ

Το δεύτερο είναι ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ μια μιλάει για μια πολύ μαξιμαλιστική τοποθέτηση, μια μιλάει για επαναδιαπραγμάτευση. Το θέμα είναι το εξής: εγώ φοβούμαι ότι αυτά είναι προσχήματα και βλέπουμε μια εσωτερική ανακατανομή ισχύος στην Κεντροαριστερά ανάμεσα στα δυο αυτά μεγάλα Κόμματα και φοβούμαι ότι όλα αυτά είναι προσχηματικά και νομίζω ότι μας πάνε σε εκλογές και νομίζω ότι αυτό είναι που πρέπει να αποφύγουμε.

Εμείς δεν έχουμε αντίρρηση σε αυτό το οποίο εκφράζετε ως θέση …

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΟΣ

Πρόεδρος, ΔΡΑΣΗ

Άστον να κυβερνήσει.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Δημοσιογράφος

Απλώς εσείς με τι σύνθημα θα πάτε κ. Αβρανιτόπουλε από τις εκλογές; Πέστε ότι γίνονται εκλογές αύριο το πρωί, δηλαδή τι θα αλλάξετε; Θα ζητάτε πάλι αυτοδυναμία από το 19% να πάτε στο…;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ

Βουλευτής Α’ Πειραιά, ΝΔ

Εμείς νομίζουμε ότι πρέπει να σχηματιστεί Κυβέρνηση. Γι' αυτό κάνουμε ό,τι μπορούμε και σήμερα και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε. Γιατί νομίζω ότι πρέπει να σχηματιστεί Κυβέρνηση.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Δημοσιογράφος

Γιατί υπάρχουν κάποια στελέχη της Νέας Δημοκρατίας τα οποία έλεγαν απόψε ότι πρέπει να πάμε σε επαναληπτικές εκλογές.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ

Βουλευτής Α’ Πειραιά, ΝΔ

Η θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι πρέπει να σχηματιστεί Κυβέρνηση. Και σήμερα έκανε ό,τι μπορούσε και θα συνεχίσει να κάνει ό,τι μπορεί.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ

Βουλευτής Β' Αθηνών, ΣΥΡΙΖΑ

Ένας από τους λόγους που νομίζω ότι πήγαμε καλά εμείς είναι ότι μας υποτιμούν οι αντίπαλοί μας. Διακρίνω και απόψε εδώ μια ελαφρότητα όταν μιλάμε για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Κύριε Μάνο, έχουμε πολύ συγκεκριμένες θέσεις.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΟΣ

Πρόεδρος, ΔΡΑΣΗ

Δεν αντιλέγω.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ

Βουλευτής Β' Αθηνών, ΣΥΡΙΖΑ

Μισό λεπτό να πω δυο πράγματα. Εμείς έχουμε κάνει ανάλυση και εκτιμούμε ότι αν κάνουμε μια ανακατανομή των φορολογικών βαρών, αν αποκτήσουμε φορολογικό σύστημα Δίκαιο και αποτελεσματικό, μπορούμε να έχουμε 5 ποσοστιαίες μονάδες στο ΑΕΠ περισσότερο έσοδα. Εάν κάνουμε περιουσιολόγιο και αντί να φορολογούμε, να κάνουμε τα αισχρά μέτρα το χαράτσι στην γκαρσονιέρα του φτωχού νοικοκυριού και να αφήνουμε τις βίλες, ούτε εσείς λέτε τίποτε γι' αυτά.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΟΣ

Πρόεδρος, ΔΡΑΣΗ

Κύριε Δραγασάκη είμαι σύμφωνος μαζί σας. Κάντε τα λοιπόν.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ

Βουλευτής Β' Αθηνών, ΣΥΡΙΖΑ

Μισό λεπτό, δεύτερον έχουμε το θέμα των Τραπεζών. Επομένως υπάρχουν θέσεις.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Δημοσιογράφος

Να πάμε σε ένα διαφημιστικό διάλειμμα και θα γυρίσω αμέσως μετά στο θέμα των Τραπεζών σε εσάς.

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Δημοσιογράφος

Κυρίες και κύριοι είμαστε και πάλι εδώ στο στούντιο με τον κ. Αρβανιτόπουλο, τον κ. Δραγασάκη, τον κ. Μάνο και βεβαίως τον κ. Αλιβιζάτο. Λέγατε λοιπόν ότι εσείς πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρξει μια αναδιανομή του πλούτου στην Ελλάδα, μιλάγατε για τις Τράπεζες αν θυμάμαι τελευταία, αν και οι Τράπεζες βεβαίως είναι φαντάσματα πλέον, όπως ξέρετε.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ

Βουλευτής Β' Αθηνών, ΣΥΡΙΖΑ

Και ο τρόπος που θα διασωθούν έχει σημασία. Έλεγα λοιπόν ότι εμείς έχουμε πρόγραμμα, βεβαίως με το ποσοστό που μας έδωσε ο κόσμος και με τη διεύρυνση του κοινωνικού στρώματος που προσεγγίζει το ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να αρχίσουμε μια διαδικασία –το είπε ο κ. Τσίπρας προχθές- στην ουσία πρέπει να επανιδρύσουμε και τον εαυτό μας.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Δημοσιογράφος

Υπάρχει χρόνος γι' αυτό;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ

Βουλευτής Β' Αθηνών, ΣΥΡΙΖΑ

Αυτή είναι μια διαρκής διαδικασία. Πρέπει να δημιουργήσουμε μια Αριστερά αυξημένων απαιτήσεων, το λέω εγώ και εκεί μέσα είπα ότι πρέπει να πάμε και σε πιο αναλυτικά κεφάλαια. Δηλαδή το κεφάλαιο δημόσια ελλείμματα πως ακριβώς, με τι χρονοδιάγραμμα. Η πολιτική σήμερα πρέπει να είναι χρονοδιαγεγραμμένη.

Έχω ένα γενικό σχόλιο. Διακρίνω μια πίεση μια προσπάθεια είτε να μπούμε σε μια Κυβέρνηση ασταθή, αδύναμη που δεν θα μπορέσει να κάνει τα πράγματα που θέλουμε εμείς, ή να χρεωθούμε εμείς το ενδεχόμενο εκλογών. Το καταλαβαίνω θα παιχτεί ένα επικοινωνιακό παιχνίδι.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Δημοσιογράφος

Εσείς τι πιστεύετε πραγματικά για τις εκλογές; Προσωπικά εσείς.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ

Βουλευτής Β’ Αθηνών, ΣΥΡΙΖΑ

Πρώτον, όποτε γίνουν εκλογές είμαστε έτοιμοι. Δε ζούμε όμως για τις εκλογές.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Δημοσιογράφος

Δε λέω αυτό. Εσείς θεωρείτε ότι είναι καλό πράγμα να γίνουν τώρα εκλογές ή όχι;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ

Βουλευτής Β’ Αθηνών, ΣΥΡΙΖΑ

Στ’ αδιέξοδα αποδείχθηκε ότι όσο πιο γρήγορα απευθυνθείς στο λαό, τόσο καλύτερα. Αν υπάρξει πλήρες αδιέξοδο, ναι. Γι’ αυτό είπα με κίνδυνο να παρεξηγηθώ..

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ

Βουλευτής Α’ Πειραιά, Ν.Δ.

Το θέμα είναι ποιος δημιουργεί το αδιέξοδο.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ

Βουλευτής Β’ Αθηνών, ΣΥΡΙΖΑ

Ναι, ωραία, εκεί λοιπόν θα παιχτεί ένα παιχνίδι, ποιος δημιουργεί το αδιέξοδο. Το δεύτερο όμως που θέλω να επιμείνω εγώ είναι ότι πρέπει, εμείς έχουμε μια άποψη για το τι συνιστά λύση στο ελληνικό πρόβλημα. θα επιμείνουμε να το εξηγούμε αυτό το πράγμα με στόχο να πείσουμε ακόμα και τον κ. Αρβανιτόπουλο και τον κ. Μάνο. Θεωρούμε ότι το μνημόνιο που εφαρμόζεται το οποίο έχει υπογράψει και ψηφίσει ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος στη Βουλή και το οποίο προβλέπει μειώσεις μισθών κ. Αρβανιτόπουλε αύριο το πρωί και το οποίο προβλέπει ύφεση τουλάχιστον για δυο χρόνια, είναι καταστροφή για τη χώρα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ

Βουλευτής Α’ Πειραιά, Ν.Δ.

Εμείς σ’ αυτά έχουμε τοποθετηθεί κι εδώ υπάρχει ένας κοινός τόπος. Για να διαπραγματευθεί κανείς δυο τρία πράγματα, αυτό είναι το εφικτό.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Δημοσιογράφος

Πάντως έτσι όπως σας ακούω κ. Δραγασάκη, θα μου φαινόταν πολύ καλή ιδέα να πάτε εσείς και να καθίσετε απέναντι στον κ. Τόμσεν και στον κ. Σόιμπλε και να κάνετε αυτή την κουβέντα. Γιατί είστε ένας άνθρωπος συγκροτημένος, έχετε εμπειρία και μπορείτε να το κάνετε αυτό.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ

Βουλευτής Β’ Αθηνών, ΣΥΡΙΖΑ

Δεν είναι προσωπικό θέμα.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Δημοσιογράφος

Όχι, είναι και προσωπικό το θέμα, δεν έχουμε πολλούς ανθρώπους στην Ελλάδα..

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ

Βουλευτής Β’ Αθηνών, ΣΥΡΙΖΑ

Υπάρχουν άνθρωποι να μελετήσουμε και τα παραδείγματα, να δούμε τι έγινε στην Ισλανδία. Η Ισλανδία είναι μια μικρή χώρα, να δούμε και τα διεθνή παραδείγματα λέω και να αντιγράψουμε κάτι. Αλλά μια μικρή Ισλανδία πέτυχε ρυθμίσεις υπό πίεση, υπό εκβιασμό.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Δημοσιογράφος

Κύριε Αλιβιζάτο έχετε κάτι να πείτε.

ΝΙΚΟΣ ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΣ

Καθ. Συνταγματικού Δικαίου, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Θέλω να πω μια πολύ μικρή κουβέντα: Με τον κ. Δραγασάκη είμαστε στην ίδια γενιά περίπου και νομίζω ότι αν πω μια λέξη θα με καταλάβει. Υπάρχουν κάποιες στιγμές που πρέπει να συμπλέουμε, υπάρχει μια εθνική ανάγκη να βρούμε κοινό παρανομαστή. Καλώς ή κακώς μπορεί, δεν είμαι Οικονομολόγος, δεν είμαι ούτε πολιτικός, έχω αυτή τη βαθύτερη αίσθηση, ότι ζούμε εδώ και μερικούς μήνες μια τέτοια στιγμή.

Χαίρομαι πολύ που είναι μαζί μας ειδικά ο κ. Δραγασάκης, γιατί γενόμενος ο πρώτος κομμουνιστής Υπουργός μετά το 1944 στη χώρα μας, το 1989, έδειξε ακριβώς αυτό το ρεαλισμό. Αν δεν κάνω λάθος το 2010 ήταν ο πρώτο από την Αριστερά που μίλησε για ευρωομόλογα. Χθες στη ΝΕΤ που ήμαστε μαζί μίλησε για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας μετά το εκλογικό αποτέλεσμα. Δεν απευθύνομαι ειδικά σ’ αυτόν, αλλά ήθελα να μιλήσω για την ξεχωριστή προσωπικότητα μερικών ανθρώπων που συγκροτούν τα κόμματα. Τα κόμματα δεν είναι μόνο η ξύλινη γλώσσα που λέγεται για επικοινωνιακούς λόγους από τους αρχηγούς ή οτιδήποτε άλλο. υπάρχουν από πίσω άνθρωποι, υπάρχουν γενιές, υπάρχουν κάποιες κρυφές διαδρομές και προς θεού, δε μιλάω για πονηρά πράγματα, μιλάω για τον τρόπο που συνεννοούμαστε, άνθρωποι που έχουμε περάσει πολλά μαζί κι έχουμε ζήσει κάποιες ακραίες στιγμές.

Αναφέρομαι σε στιγμές που πολεμούσαμε μαζί κ. Δραγασάκη, και ακριβώς εγώ θέλω να με πείσετε ότι η σημερινή στιγμή έχει χρονικά περιθώρια να συζητάμε και να δοκιμάζουμε πράγματα. Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο να το δοκιμάσουμε, να δώσουμε ένα τράτο.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ

Βουλευτής Β’ Αθηνών, ΣΥΡΙΖΑ

Να ευχαριστήσω κατ' αρχήν για τα καλά του λόγια το Νίκο Αλιβιζάτο και να πω ότι η μεγάλη παράταξη της Αριστεράς που θέλουμε να δημιουργήσουμε, θα χρειαστεί γνώσεις και δικές σας κ. Καθηγητά, δεν τα ξέρουμε όλα μόνοι μας. Και πιστεύω πάρα πολύ στον επαναπροσδιορισμό..

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Δημοσιογράφος

Σε λίγο θα φτιάξουμε κυβέρνηση εδώ νομίζω έτσι όπως πάμε.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ

Βουλευτής Β’ Αθηνών, ΣΥΡΙΖΑ

Το κάνει ο κόσμος. Εγώ πραγματικά χάρηκα τον κόσμο, όχι τον αριστερό κόσμο που είμαστε μαζί χρόνια, αλλά εκείνον που έκανε το τόλμημα, το βήμα, που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ συνειδητά. Απαντάω στο ερώτημά σας λοιπόν. Το πρόγραμμά μας, το σχέδιό μας είναι και ταξικό διότι χωρίς να στηρίξουμε την εργατική τάξη δε μπορούμε να στηρίξουμε την κοινωνία και πατριωτικό, διότι αν δε στηρίξουμε τους συλλογικούς όρους της ζωής μας δε μπορούμε να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας. Είναι εθνικό και ευρωπαϊκό ταυτόχρονα ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Δημοσιογράφος

Υπερβάσεις μπορείτε να κάνετε, δηλαδή υπερβολές που ενδεχομένως έχετε πει στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα ή τα τελευταία δυο χρόνια με το μνημόνιο; Μπορείτε να τις ξεπεράσετε και να συνεργαστείτε με κάποιους ανθρώπους;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ

Βουλευτής Β’ Αθηνών, ΣΥΡΙΖΑ

Οι περισσότερες επιβεβαιώθηκαν, οι λεγόμενες υπερβάσεις, έτσι;

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Δημοσιογράφος

Άλλο λέω όμως, παρ’ όλα αυτά ήρθε η στιγμή του ρεαλισμού, η στιγμή της αλήθειας.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ

Βουλευτής Β’ Αθηνών, ΣΥΡΙΖΑ

Κατ' αρχήν εμείς είμαστε ένας δυναμικός χώρος, ο ΣΥΡΙΖΑ ο σημερινός δεν έχει σχέση με το Συνασπισμό του ’90. Η Αριστερά η αυριανή μπορεί να είναι σε μεγάλη απόσταση από το σημερινό ΣΥΡΙΖΑ. Θέλω όμως ν’ αναγνωρίσουμε και κάτι, το έχουμε κι εμείς ανάγκη: όταν πρωτομιλήσαμε για διαγραφή χρέους μας κόλλησαν στον τοίχο ότι λέγαμε απίθανα πράγματα. και έγινε η διαγραφή χρέους. Και αντί να γίνει με πρωτοβουλία δική μας ελληνική, να το οργανώσει μια ελληνική κυβέρνηση, να βάλει τους στόχους όπως θα έπρεπε να μπουν, παραδοθήκαμε σε ένα κούρεμα χρέους που έγινε με τον τρόπο που έγινε και τελικά τα Ταμεία..

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Δημοσιογράφος

Θυμάμαι μετά το πρώτο PSI, κάποιοι από σας μιλούσαν είτε για προδοσία είτε για καταστροφή βεβαίως..

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ

Βουλευτής Β’ Αθηνών, ΣΥΡΙΖΑ

Οι υπερβολές εμένα δε με αφορούν απ’ όπου κι αν λέγονται, ούτε τα επικοινωνιακά κόλπα. Βλέπετε, εγώ προσπαθώ κι απόψε να δω, μπορούμε να βρούμε λύση ριζική; Μάλλον όχι σ’ αυτή τη φάση. Μπορούμε να συμβάλλουμε ν’ αποφύγουμε καταστάσεις οι οποίες θα σημειώσουν αυτό που υπαινίχθη ο κ. Αλιβιζάτος; Αλλά όχι υπό την πίεση αυτή να συνεχίσουμε ένα φάρμακο που εγώ ως Δραγασάκης πιστεύω και ως ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουμε ότι αποδείχθηκε, το αναποτελεσματικό δε λέει τίποτα, θανατηφόρο. Θέλω να σας πείσω γι’ αυτό, είναι θανατηφόρα η συνταγή που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, μόνο επί Τσαουσέσκου και επί Μουμπάρακ έγινε. Πρέπει κι εσείς να τα δείτε αυτά όμως.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Δημοσιογράφος

Θέλω να έρθω λίγο σ’ εσάς κ. Μάνο και να σας «ανακρίνω» για λίγο. Υπάρχει κάποιος κόσμος ο οποίος έχει θυμώσει μ’ εσάς, με την κα Μπακογιάννη, με τον κ. Τζήμερο και ούτω καθ' εξής γιατί θεωρούν ότι εσείς εκπροσωπείτε εν πάση περιπτώσει ένα εκσυγχρονιστικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, ότι δεν καταφέρατε για λόγους πριμαντονισμού, εγωισμού μεταξύ σας να τα βρείτε με αποτέλεσμα να μη μπει κανείς σας στη Βουλή και να μην εκπροσωπηθείτε. Ποιος φταίει γι’ αυτό που έγινε;

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΟΣ

Πρόεδρος, ΔΡΑΣΗ

Όλοι φταίμε λίγο, αλλά τι ωφελεί αυτή η συζήτηση;

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Δημοσιογράφος

Είναι μια μεγάλη συζήτηση η οποία πρέπει να γίνει, δε μπορεί να φταίνε όλοι οι άλλοι και να μη φταίτε κι εσείς κάπου.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΟΣ

Πρόεδρος, ΔΡΑΣΗ

Όχι, λέμε ότι φταίμε. Επί της ουσίας λοιπόν, πείτε ότι είχαμε μπει και είχαμε 10 Βουλευτές, είχε 5 λιγότερους το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία και το αποτέλεσμα θα ήταν περίπου το ίδιο.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Δημοσιογράφος

Δεν πιστεύετε ότι θα κάνατε διαφορά δηλαδή;

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΟΣ

Πρόεδρος, ΔΡΑΣΗ

Όχι βέβαια. Απλώς θα είχαμε εμείς 10 Βουλευτές τους οποίους δε θα είχαν εκείνοι. Θα είχε μειωθεί η δύναμη..

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Δημοσιογράφος

Εντάξει, δε νομίζω ότι κατεβήκατε για να πάρετε 40% ποτέ, οπότε προφανώς θέλατε μια προσθήκη για να λειτουργήσετε ως καταλύτης.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΟΣ

Πρόεδρος, ΔΡΑΣΗ

Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή για το οποίο πολύς κόσμος ανησυχεί, δεν προέρχεται από το γεγονός ότι δεν είμαστε εμείς στη Βουλή. Σας λέω, και να ήμαστε δε θ’ άλλαζε το πρόβλημα.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Δημοσιογράφος

Σήμερα είδα ότι βγάλατε μια ανακοίνωση ως Δράση που είπατε ότι θα συνεργαστείτε με οποιονδήποτε από δω και πέρα.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΟΣ

Πρόεδρος, ΔΡΑΣΗ

Κι από χθες το λέω και προχθές το είπα..

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Δημοσιογράφος

Τι σημαίνει πρακτικά μπορείτε να μου πείτε; Πείτε ότι έχουμε εκλογές στις 17 Ιουνίου ..

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΟΣ

Πρόεδρος, ΔΡΑΣΗ

Είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε με ανθρώπους οι οποίοι λένε λίγο πολύ παρόμοια πράγματα μαζί μας.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Δημοσιογράφος

Ποιοι είναι αυτοί; Πρακτικά..

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΟΣ

Πρόεδρος, ΔΡΑΣΗ

Παράδειγμα η κα Μπακογιάννη. Αυτή τη φορά όμως έχουμε μια αλλαγή σε σχέση με πριν. Η πρώτη αλλαγή είναι ότι έχουμε πίσω μας ένα εκλογικό αποτέλεσμα. Θα σας θυμίσω ότι η πρώτες συζητήσεις που ξεκίνησαν με την κα Μπακογιάννη ήταν όταν είχε 3,5% με τις μετρήσεις κι εμείς είχαμε 0,5%. Αυτή ήταν μια σχέση. Τώρα έχει αλλάξει αυτή η σχέση και αυτή η σχέση μπορεί να δώσει πλέον λύσεις πολύ πιο εύκολα απ’ ότι πριν..

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Δημοσιογράφος

Θα κολλήσετε στο ποιος είναι Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος και όλα αυτά ;

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΟΣ

Πρόεδρος, ΔΡΑΣΗ

Όχι, νομίζω ότι εύκολο αυτό ν’ αντιμετωπισθεί, ενώ δεν ήταν εύκολο τότε.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Δημοσιογράφος

Ποιος θα είναι Πρόεδρος δηλαδή τώρα;

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΟΣ

Πρόεδρος, ΔΡΑΣΗ

Δεν έχουμε αποφασίσει, αλλά δε νομίζω ότι θα κολλήσουμε εκεί.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Δημοσιογράφος

Υπάρχουν άλλοι άνθρωποι από άλλα κόμματα τους οποίους εσείς θα βλέπατε να παίζουν τέτοιο ρόλο;

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΟΣ

Πρόεδρος, ΔΡΑΣΗ

Κοιτάξτε, έχουν έρθει μαζί μας ήδη με τη Δράση, άνθρωποι από την Αριστερά σ’ εμάς. Όχι με την Αριστερά του κ.Δραγασάκη αλλά την Αριστερά του κ. Κουβέλη.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Δημοσιογράφος

Κύριε Αλιβιζάτο σας ακούμε.

ΝΙΚΟΣ ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΣ

Καθ. Συνταγματικού Δικαίου, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Να τολμήσω να ρωτήσω κάτι; Ο κ. Μάνος μου είχε κάνει την τιμή να με καλέσει στο συνέδριο της Δράσης όπου είχαμε μια μικρή σύγκρουση με την κα Μπακογιάννη. Εγώ προσωπικά υποστήριζα την άποψη ότι το μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ιστορικά ο κατακερματισμός, η τάση δηλαδή ο καθένας να κάνει το δικό του καπετανάτο και ότι ίσως θα πρέπει να ξαναδούμε το ρόλο των μεγάλων κομμάτων. Οπότε μου λέει η κα Μπακογιάννη, «δηλαδή τι θα πρέπει να κάνω;» Λέω, «κακώς φύγατε από τη Νέα Δημοκρατία», είχα πει εγώ τότε και μου λέει «όχι, με διώξανε», είχαμε εκεί πάνω μια μικρή τριβή.

Το ερώτημά μου προς τον κ. Μάνο είναι: Θα επανερχόταν σε μια παράταξη όπου θα ήταν όλοι μαζί και θα έδιναν όλοι μαζί την όποια μάχη κρίνουν σκόπιμη;

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΟΣ

Πρόεδρος, ΔΡΑΣΗ

Ναι, γιατί όχι;

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Δημοσιογράφος

Δηλαδή αν σας έπαιρνε ο κ. Σαμαράς και σας έλεγε «έλα στη Νέα Δημοκρατία»;

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΟΣ

Πρόεδρος, ΔΡΑΣΗ

Μην το πολυαπλοποιούμε..

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Δημοσιογράφος

Αυτό είναι, δεν υπάρχει άλλος..

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΟΣ

Πρόεδρος, ΔΡΑΣΗ

Καλά, δεν είμαι μόνος μου, είναι ένα ολόκληρο κόμμα. Με διάφορες προϋποθέσεις η απάντησή μου είναι βεβαίως ναι, γιατί όχι. Δεν εκεί το θέμα. Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι το ζήτημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι πρόβλημα επείγον να κυβερνηθεί ο τόπος. Το θεωρώ επείγον και επικίνδυνο. Γι’ αυτό σας είπα πριν, αφήστε τον να κυβερνήσει.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ

Βουλευτής Β’ Αθηνών, ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Βορίδης πάντως μου λένε τώρα σε μια άλλη τηλεόραση, αρνήθηκε να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, στον αιώνα τον άπαντα.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΟΣ

Πρόεδρος, ΔΡΑΣΗ

Αφήστε τον να κυβερνήσει. Αλλά πρέπει κάποιος να κυβερνήσει. Εγώ λοιπόν αν μπορώ να βοηθήσω σε κάτι, εμείς, η Δράση, η κα Μπακογιάννη είμαι βέβαιος κι αυτή, θα βοηθήσουμε. Αν θέλετε κι εσείς να βοηθηθείτε βεβαίως.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ

Βουλευτής Α’ Πειραιά, Ν.Δ.

Σ’ αυτό το οποίο έχετε απόλυτο δίκιο. Το κατεπείγον που λέτε είναι απολύτως ορθό. Αλλά φοβούμαι ότι μιλάμε με όρους του χθες. Εσείς μιλάτε για το πώς θ’ αποτυπωθούν κάποιες ισορροπίες για να δείτε ποιος θα είναι ποιος, ο κ. Δραγασάκης μιλάει για ένα πρόγραμμα το οποίο είναι ταξικό ή μη ταξικό. Εδώ η χώρα αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μια βαθύτατη κρίση, πρέπει να κυβερνηθεί και πρέπει να κυβερνηθεί άμεσα. Και για να κυβερνηθεί άμεσα πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε σε κάποια ελάχιστα. εάν αρχίσουμε και μιλάμε για το ποιος θα πάει οπού και ποιος θα εφαρμόσει τι, εδώ υπάρχουν δυο συγκεκριμένα και ελάχιστα πράγματα στα οποία μπορούμε να συμφωνήσουμε.

Η Νέα Δημοκρατία πέρα από τις όποιες παραλείψει και λάθη έχει κάνει, τα πρόβαλε αυτά σήμερα. Προσπαθεί όπως μπορεί να συγκροτηθεί μια κυβέρνηση και να μην πάει ο τόπος στο γκρεμό. Είπαμε λοιπόν να πάμε σε κάποιους εφικτούς στόχους, να συναινέσουμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για να μην πέσουμε στο γκρεμό. Να μη μιλάμε με όρους του χθες όμως.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΟΣ

Πρόεδρος, ΔΡΑΣΗ

Μπορώ να σας ρωτήσω κάτι; Έτσι, να είμαστε πρακτικοί.. Θα συμφωνούσατε να γίνει στην Ελλάδα με τη στήριξη τη δική σας και του ΠΑΣΟΚ, μια κυβέρνηση όπως έγινε με το Μόντι στην Ιταλία; Το οποίο θα είναι μια κυβέρνηση που θα λειτουργήσει για τα επόμενα 3 χρόνια φερ’ ειπείν. Είστε διατεθειμένοι να το κάνετε αυτό; Αυτό είναι λύση για να κυβερνηθεί η Ελλάδα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ

Βουλευτής Α’ Πειραιά, Ν.Δ.

Μην υπερβάλλουμε όσον αφορά τη δυνατότητα των τεχνοκρατών σε ώρες κρίσης..

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΟΣ

Πρόεδρος, ΔΡΑΣΗ

Εγώ δεν είπα για τεχνοκράτες. Λέω μ’ ένα πρόσωπο που θα έρθει απ’ έξω..

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ

Βουλευτής Α’ Πειραιά, Ν.Δ.

Εδώ υπάρχει μια συγκεκριμένη αποτύπωση των πολιτικών δυνάμεων, οι οποίες μπορούν να συμφωνήσουν σε κάποια ελάχιστα.

ΝΙΚΟΣ ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΣ

Καθ. Συνταγματικού Δικαίου, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Οι αριθμοί δε φτάνουν.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Δημοσιογράφος

Οι αριθμοί δε φτάνουν σ’ αυτή τη συγκυρία, αυτό είναι αλήθεια.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΟΣ

Πρόεδρος, ΔΡΑΣΗ

Εξαρτάται ποιους θα καλέσει κανείς μέσα.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Δημοσιογράφος

Πάντως κ. Μάνο, για να είμαστε πρακτικοί, Εγώ να σας ξαναρωτήσω, γιατί υπάρχει κάποιος κόσμος ο οποίος θέλει μια απάντηση από εσάς. Εάν πάμε σε εκλογές στις 16 Ιουνίου εσείς θα προτιμήσετε, εάν σας καλέσει η Νέα Δημοκρατία να πάτε με τη Νέα Δημοκρατία, θα προτιμήσετε μαζί με κάποιους άλλους να κάνετε ένα καινούργιο μεταρρυθμιστικό κόμμα; Ποια είναι η πρώτη σας επιλογή;

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΟΣ

Πρόεδρος, ΔΡΑΣΗ

Φυσική μου επιλογή θα ήταν να γίνει κάτι μεταρρυθμιστικό, θα μπορούσε να είναι με την κα Μπακογιάννη και με πολλούς άλλους.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Δημοσιογράφος

Από το ΠΑΣΟΚ έχετε συνομιλητές;

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΟΣ

Πρόεδρος, ΔΡΑΣΗ

Βέβαια.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Δημοσιογράφος

Όπως;

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΟΣ

Πρόεδρος, ΔΡΑΣΗ

Δε θα σας πω τώρα, να κλείσουν οι συνομιλίες. Αλλά έχουμε. Όπως σας είπα, ήρθαν άνθρωποι από την Αριστερά σ’ εμάς, δεν υπάρχει πρόβλημα εκεί. Αρκεί να μπορούμε να μιλήσουμε έντιμα και καθαρά μεταξύ μας. Κι από κει και πέρα τα προβλήματα λύνονται. Δεν είναι εκεί το ζήτημα.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ

Βουλευτής Β’ Αθηνών, ΣΥΡΙΖΑ

Ζούμε μια ανασύνθεση θα λέγαμε, δηλαδή αυτό που λέει ο κ. Μάνος το ζήσαμε κι εμείς. Και σ’ εμάς υπάρχουν ψηφοφόροι από το χώρο των συντηρητικών δυνάμεων που προσέγγισαν το ΣΥΡΙΖΑ. Άρα έχουμε μια επαναοριοθέτηση, δηλαδή έχουμε νέες διαχωριστικές γραμμές με βάση τα σημερινά προβλήματα.

Εγώ απ’ αυτή την άποψη θεωρώ σημαντικό ν’ ανοίγουμε και τα χαρτιά μας στα κόμματα. Δηλαδή μιλάμε για κυβερνήσεις και δε μιλάμε τι θα κάνουν οι κυβερνήσεις. Μιλάμε για τις Τράπεζες και ακόμα τα κόμματα δεν έχουν πάρει θέση. Κοινές μετοχές μετά ψήφου, θα δώσουμε 50 δις στις Τράπεζες ως κράτος, ως χώρα, εμείς θα τα χρεωθούμε, θα τα πάρουμε ποτέ πίσω.. Γιατί δεν τ’ ανοίγουμε αυτά τα θέματα και τα κρατάμε κουκουλωμένα;

Λέει ο κ. Σαμαράς «θα μειώσω στο μισό την ανεργία». Με τι τρόπο; Αφού το μνημόνιο που ψήφισε προβλέπει αύξηση της ανεργίας.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Δημοσιογράφος

Δυστυχώς έχουμε φτάσει στο τέλος της εκπομπής οπότε θα πρέπει να σταματήσουμε εδώ. Θα ξανακάνουμε την κουβέντα αυτή γιατί νομίζω ότι έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Αλιβιζάτο.. Έχετε μια πρόβλεψη για το τι θα συμβεί απ’ αυτά που βλέπετε μέχρι τώρα;

ΝΙΚΟΣ ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΣ

Καθ. Συνταγματικού Δικαίου, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Νομίζω ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ αποφασίσει να παίξει το παιχνίδι, θα παίξει το παιχνίδι και η ΔΗΜΑΡ και θα υπάρχει η δυνατότητα να ξημερώσει μια καλή μέρα με μια κυβέρνηση πραγματικά εθνικής ενότητας.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ

Βουλευτής Β’ Αθηνών, ΣΥΡΙΖΑ

Πολύ ωραία, άλλωστε αύριο θα έχουν συνάντηση απ’ ό,τι ξέρω, ο Τσίπρας με τον Κουβέλη, να πάει καλά και να προχωρήσουμε..

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Δημοσιογράφος

Πείτε μου κάτι κ. Καθηγητά: Οι επόμενες εκλογές αν γίνουν είναι υποχρεωτικά με λίστα;

ΝΙΚΟΣ ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΣ

Καθ. Συνταγματικού Δικαίου, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Οι επόμενες εκλογές είναι υποχρεωτικά με λίστα.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Δημοσιογράφος

Μπορεί ένας αρχηγός να πει ότι δε δέχεται τη λίστα κι ότι θέλει να πάει με σταυρό ή είναι υποχρεωτικό για όλους;

ΝΙΚΟΣ ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΣ

Καθ. Συνταγματικού Δικαίου, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Είναι υποχρεωτικό για όλους, απλώς η λίστα δεν είναι βέβαιο ποια θα είναι. Δηλαδή αυτό που είχε γίνει στις προηγούμενες εκλογές, που έμπαιναν με τη σειρά επιτυχίας της αμέσως προηγούμενης, δεν το λέει ο νόμος, το κάνει ο εκάστοτε αρχηγός.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Δημοσιογράφος

Είναι κατ’ έθιμο δηλαδή.

ΝΙΚΟΣ ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΣ

Καθ. Συνταγματικού Δικαίου, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ναι, είναι κατ’ έθιμο.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Δημοσιογράφος

Να σας ευχαριστήσω όλους για την παρουσία σας. Κυρίες και κύριοι ελπίζουμε ότι ήταν μια ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Τα αποτελέσματα, τις ανατροπές, τις εκπλήξεις των χθεσινών εκλογών αλλά και την επόμενη μέρα για τη χώρα και τα ενδεχόμενα σχηματισμού κυβέρνησης συζητούν απόψε στις 23.00 στον ΣΚΑΪ και στο στούντιο των ΝΕΩΝ ΦΑΚΕΛΩΝ ο Αλέξης Παπαχελάς μαζί με τον βουλευτή Α' Πειραιά της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο και τον Βουλευτή Β' Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αναπλ. υπουργό Οικονομίας Γιάννη Δραγασάκη. Ακόμη, στις ερωτήσεις του Αλέξη Παπαχελά για τον αποκλεισμό των φιλελεύθερων κομμάτων από την Βουλή αλλά και την επόμενη ημέρα στην ελληνική Οικονομία απαντά και ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Δράσης και πρώην υπουργός Οικονομικών Στέφανος Μάνος. Ακόμη, στις ερωτήσεις για την επόμενη ημέρα απαντά και ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ν. Κ. Αλιβιζάτος.