Αλέκα Παπαρήγα

Αλέξης Παπαχελάς
Κυρίες και κύριοι καλησπέρα, είμαι ο Αλέξης Παπαχελάς, καλωσορίσατε στους «Νέους Φακέλους». Εδώ και αρκετό καιρό έχουμε ξεκινήσει όπως ενδεχομένως θα ξέρετε μια μεγάλη σειρά για το πώς φτάσαμε στο μνημόνιο. Σήμερα όμως αποφασίσαμε να κάνουμε μια διακοπή σε αυτή τη σειρά διότι έχουμε τη χαρά και την τιμή να έχουμε εδώ στο στούντιο μαζί μας και από καιρό θέλαμε να κάνουμε αυτή τη συζήτηση τη Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ την κα Αλέκα Παπαρήγα. Καλησπέρα κα Παπαρήγα.
Αλέκα Παπαρήγα
Καλησπέρα.
Αλέξης Παπαχελάς
Είναι χαρά μας να είστε εδώ σήμερα. Ήθελα να σας ρωτήσω καταρχήν ένα πρώτο σχόλιο για τα επεισόδια τα οποία έγιναν χτες και ποια είναι η δική σας αντίληψη διότι βεβαίως έχετε δικούς σας ανθρώπους παντού, ξέρετε ποια ήταν η σύνδεση των ανθρώπων πίσω από αυτά τα επεισόδια. Θεωρείτε ότι ήταν κάτι αυθόρμητο, κάτι οργανωμένο;
Αλέκα Παπαρήγα
Το οργανωμένο στοιχείο υπήρχε πριν αρκετές μέρες με τη λεγόμενη πολιτοφυλακή πατριωτική ή κάπως αλλιώς ένα άλλο τμήμα της πολιτοφυλακής, που καλούσαν ανοιχτά σε ορισμένες εκδηλώσεις που κατά τη γνώμη μας, είχαν την οσμή, τη χροιά της προβοκάτσιας, πράγμα το οποίο το καταγγείλαμε.
        Από εκεί και πέρα ο λαός κατά τη γνώμη μας, έχει τη γνώμη, έχει το δικαίωμα να διαδηλώνει. Εμείς δεν επιλέγουμε αυτές τις μορφές πάλης και αν θέλετε δεν έχουμε αξιοποιήσει ποτέ την 25η Μαρτίου για να διαδηλώνουμε την αντίθεσή μας με την κυρίαρχη πολιτική, που χρονολογείται πολύ προ του μνημονίου.
        Άλλες μορφές πάλης, άλλοι τρόποι είναι εκείνοι που έχουν σημασία σήμερα όταν έχουμε μια πολύ βαθιά οικονομική κρίση. Εμείς θεωρούμε ότι η κοιτίδα της πάλης πρέπει να είναι οι χώροι δουλειάς, οι λαϊκές γειτονιές, εκεί που γίνεται διάλογος. Με γιαούρτια, μούντζες και με ηθικού τύπου αποδοκιμασίες δεν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα. Αλέξης Παπαχελάς
Αυτό που θέλω να σας ρωτήσω είναι όμως όταν μερικές φορές και η δικιά σας ρητορεία φτάνει σε κάποια άκρα, άκουσα για παράδειγμα κάποιον βουλευτή σας ο οποίος έλεγε «φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους που υπέγραψαν το μνημόνιο», δεν πιστεύετε ότι με τέτοιου είδους δηλώσεις και με αυτή τη ρητορεία, ανοίγετε και εσείς την πόρτα του τρελοκομείου – να το πω έτσι – όπου κάθε μη αυθεντικά αγανακτισμένος μπορεί με κάποιο τρόπο  να παραβεί το Σύνταγμα, τους νόμους κ.ο.κ.;
Αλέκα Παπαρήγα
Σας διαβεβαιώ ότι κανένας από τους αγανακτισμένους με ή χωρίς εισαγωγικά ξέρει πολύ καλά τι λέμε. Το «φωτιά και τσεκούρι» το είπε ο Κολοκοτρώνης και θα σας πω τι εννοούσαν τότε. Δεν υπήρχε εθνική ομοψυχία, όπως παρουσιάζεται σήμερα και την περίοδο που προετοιμάζονταν ο αγώνας του 1821. Και αν δεν κάνω λάθος και στη σειρά που παρουσιάσατε εσείς δεν δείξατε μια τέτοια ομοψυχία.  
Αλέξης Παπαχελάς
Ο εμφύλιος ήταν έξω από την Τριπολιτσά και αλλού.
Αλέκα Παπαρήγα
Μπράβο. Το «φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους» το είπε ο Κολοκοτρώνης. Βεβαίως ο αγώνας του 1821 δεν είναι ίδιος με σήμερα, έχει άλλα χαρακτηριστικά. Αυτό όμως που ειπώθηκε είναι ακριβώς ότι σε μια κοινωνία, η έννοια της εθνικής ομοψυχίας δεν μπορεί να υπάρξει, διότι υπάρχει ταξική διαφοροποίηση, κοινωνική διαφοροποίηση και αν θέλετε η συμπεριφορά των τάξεων ή των πολιτικών κομμάτων δεν είναι η ίδια. Δεν χωρίζουμε εμείς τα κόμματα σε πατριωτικά και μη πατριωτικά κλπ. Απλώς υπάρχει διαφορετική εκδοχή πατριωτισμού, έχει μια σημασία έτσι όπως το λέω.
        Αυτό λοιπόν είπαμε το «φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους» και μάλιστα το επανέλαβα και εγώ γιατί εμφανίζεται η 25η Μαρτίου το τότε και το σήμερα ισοπεδωτικά, ίδια μηνύματα, ίδια όλα, όλοι ενωμένοι. Όχι δεν ήταν όλοι ενωμένοι.
Αλέξης Παπαχελάς
Αυτό που λέω όμως είναι το «φωτιά και τσεκούρι» στο σημερινό περιβάλλον το οποίο ζούμε. Δεν μπορεί κάποιος να το φτάσει στα άκρα εν πάση περιπτώσει;
Αλέκα Παπαρήγα
Δεν ολοκλήρωσα προηγουμένως τη φράση που είπα. Ξέρετε αυτού του τύπου οι αγανακτισμένοι δεν νομίζω ότι σκέπτονται με τον ίδιο τρόπο που σκέπτεται το ΚΚΕ. Τώρα το «φωτιά και τσεκούρι» κ. Παπαχελά το έχει φάει ο εργάτης, ο συνταξιούχος, ο μισθωτός. Αυτό που ζούμε σήμερα δεν είναι φωτιά και τσεκούρι; Έτσι αισθανόμαστε.
Αλέξης Παπαχελάς
Το καταλαβαίνω. Αυτό όμως το οποίο λέω εγώ είναι όταν έχεις μια κοινωνία στην οποία έχει χυθεί προφανώς η βενζίνη από την κρίση, από την ύφεση, από την ανεργία όλα αυτά, εσείς έχετε την εντύπωση ότι είστε ένα κόμμα που παλεύετε εν πάση περιπτώσει μέσα σε κάποια όρια. Δεν φοβάστε ότι με τη δική σας ρητορεία εξωθείτε τα πράγματα στα άκρα και υπάρχει και η άλλη κριτική βεβαίως που σας κάνουν κάποιοι, ότι τελικώς εσάς σας αρέσουν τα κινήματα και οι εξεγέρσεις, τις οποίες εσείς ελέγχετε.
Αλέκα Παπαρήγα
Τίποτε από όλα αυτά δεν ισχύει. Εμείς μιλάμε για αντιπαράθεση, για αντεπίθεση, για ρήξη και ανατροπή. Αυτή είναι η πολιτική ορολογία που έχουμε. Μιλάμε για αλλαγή τάξης στην εξουσία, μιλάμε για εργατική λαϊκή εξουσία. Δεν είναι ρητορεία. Είναι ένας δρόμος πάλης, έχει πολιτικό περιεχόμενο, έχει πολιτικό πρόγραμμα, οι ρητορείες δεν μας αρέσουν. Οι ρητορείες εκτονώνουν και πολλές φορές η εκτόνωση φέρνει και την πλήρη ενσωμάτωση. Γι’  αυτό σας λέω η μούντζα, το γιαούρτι και οι ηθικού τύπου χαρακτηρισμοί δεν μας αρέσουν.
        Θα έχετε προσέξει ότι μέσα στη Βουλή π.χ. πολύ σπάνια να υπάρχει μια έκρηξη από έναν κομμουνιστή βουλευτή και κυρίως όταν προκληθεί. Εντάξει άνθρωποι είμαστε και σε κάποια στιγμή μπορεί να έχεις μια έκρηξη αλλά συνολικά μιλάμε με πολιτικά επιχειρήματα. Και μάλιστα να σας πω την αλήθεια, υπάρχουν πολλοί που μας λένε δεν τους βρίζετε, δεν τους λέτε έτσι, δεν χτυπάτε τα χέρια. Δεν είναι αυτός τρόπος αντιπαράθεσης.
        Έχουμε μια ριζικά διαφορετική πολιτική πρόταση διεξόδου από την κρίση, βλέπουμε με άλλο τρόπο την οργάνωση της κοινωνίας και σας λέω ειλικρινά δεν απολογούμαι, θέλουμε να συγκεντρώσουμε την προσοχή των εργαζομένων να σκεφτούν αυτό που λέμε, όχι να εντυπωσιαστούν διότι τον αφήνουμε τον εντυπωσιασμό για τα άλλα κόμματα.     Όποιος θέλει να εντυπωσιάσει ρητορικά κάτι θέλει να κρύψει. Γι΄ αυτό εμείς μιλάμε λίγο απλά.
Αλέξης Παπαχελάς
Πρέπει να πάμε σε ένα διαφημιστικό διάλειμμα, γιατί λειτουργούμε με τους νόμους του καπιταλισμού ακόμα εδώ αλλά το ερώτημα που έχω να σας κάνω, ένα τελευταίο ερώτημα πριν το διάλειμμα είναι το εξής. Αυτό που σας είπα ότι κάποιοι λένε ότι εσείς αν δεν το ελέγχετε κάτι το καταδικάζετε. Και λένε σαν παράδειγμα την περίφημη αυτή δήλωση που είχε βγει ένα Σάββατο αν θυμάμαι καλά, για το «κίνημα της πατάτας». Ήταν λάθος τελικά αυτή η δήλωση;
Αλέκα Παπαρήγα
Να ξεκαθαρίσω. Ένα πραγματικά μαζικό κίνημα όπου μπαίνουν νέες λαϊκές μάζες όπως λέμε εμείς και μάλιστα δίχως κοινωνική πείρα είναι αδύνατον να ελεγχθεί 100%. Τότε δεν θα είναι πραγματικά μαζικό. Δεν φοβόμαστε τη λαϊκή πρωτοβουλία. Ίσα – ίσα θέλουμε ο κόσμος να οργανωθεί. Όσο πιο μαζικό είναι ένα κίνημα και μάλιστα απότομα διογκωθεί δεν είναι εύκολο να το ελέγξεις.
        Επομένως δεν θέλουμε ένα κίνημα ελεγχόμενο με την έννοια να είναι στενό κομματικό. Δεύτερον. Η πατάτα δεν ήταν κίνημα, ήταν μια προσπάθεια παραγωγών να πουλήσουν προϊόντα τα οποία δεν επρόκειτο να τα πουλήσουν και εν πάση περιπτώσει να βγάλουν κάτι από αυτό και μια προσπάθεια ανθρώπων να αγοράσουν φτηνή πατάτα. Αυτό δεν είναι κίνημα. Αυτό είναι μια προσπάθεια, είναι περισσότερο αν θέλετε αγοραπωλησία.
        Εμείς τι είπαμε; Ότι με αυτό τον τρόπο δεν καταργούνται οι μεσάζοντες. Διότι, θα σας πω, οι μεσάζοντες μπορούν να καταργηθούν από τους πολύ μεγάλους παραγωγούς, οι οποίοι έχουν τα δίκτυα των μεταφορικών μέσων, μπορούν να πληρώνουν διόδια, μπορούν να τυποποιούν τα προϊόντα τους σε 10, 15, 20 κιλά και να τα φτάνουν μέχρι τη λαϊκή αγορά καταργώντας τον ενδιάμεσο.
        Αλυσίδες πολυκαταστημάτων έχουν καταργήσει ενδιάμεσους. Ο μικροπαραγωγός δεν μπορεί να τον καταργήσει τον ενδιάμεσο, διότι δεν μπορεί να πάει από την παραγωγή στην κατανάλωση.  
Αλέξης Παπαχελάς
Πάντως ήταν μια αυθόρμητη προσπάθεια να φύγει ο μεταπράτης από τη μέση και να υπάρξει ένα πιο αγνό να το πω έτσι σύστημα.
Αλέκα Παπαρήγα
Ναι εμείς αυτό που είπαμε δεν λύνει το πρόβλημα. Κίνημα κοινωνικό δεν ήταν αυτό για να το καταδικάσουμε επειδή δεν το ελέγχουμε. Αυτό που είπαμε είναι ότι δεν καταργεί τους μεσάζοντες. Ίσα – ίσα το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα καθώς οργανώνεται σε πολύ μεγάλα μεγέθη επιχειρήσεων και σε πολύ μεγάλη κλίμακα, μπορεί να καταργήσει τους ενδιάμεσους χωρίς να αγοράζει ο λαός φτηνά προϊόντα, χωρίς να αγοράζει ποιοτικά προϊόντα και οι μικροπαραγωγοί να καταστραφούν. Ο ενδιάμεσος θα βγάλει και αυτός το κέρδος.

(Διαφημιστικό διάλειμμα)

Αλέξης Παπαχελάς
Κυρίες και κύριοι είμαστε και πάλι εδώ με την κα Παπαρήγα στο στούντιο. Κυρία Παπαρήγα ήθελα να σας ρωτήσω γι΄ αυτή τη μεγάλη συζήτηση που έχει ανοίξει από ανθρώπους εμπόρους και άλλους εν πάση περιπτώσει του κέντρου, οι οποίοι ζητούν με κάποιο τρόπο αν μπορούν να φύγουν οι διαδηλώσεις από την πλατεία Συντάγματος από το ιστορικό κέντρο διότι λένε ότι πραγματικά πλέον ο εμπορικός κόσμος στενάζει. Άνθρωποι χάνουν τις δουλειές τους, υπάρχουν μαγαζιά που είναι κλειστά πολύ συχνά. Σας βρίσκει τελείως αντίθετη μια τέτοια άποψη;
Αλέκα Παπαρήγα
Ως εξήγηση της κρίσης και του χαμηλού τζίρου ναι, διότι και στις γειτονιές των δήμων της Αθήνας και στις άλλες πόλεις της Ελλάδας κλείνουν τα μαγαζιά χωρίς να γίνεται καμία διαδήλωση. Άλλωστε εκεί είναι η Βουλή, το κέντρο είναι κέντρο. Σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης οι διαδηλώσεις γίνονται στο κέντρο.
Αλέξης Παπαχελάς
Το να γίνονται με ένα οργανωμένο τρόπο είτε κάποιες ώρες εν πάση περιπτώσει που τα μαγαζιά δεν είναι ανοιχτά, είτε να γίνονται σε κάποια άλλη περιοχή, γιατί πραγματικά υπάρχουν άνθρωποι, πολλές φορές σε βόλτες στην Αθήνα γνωρίζω ανθρώπους, οι οποίοι έχουν υποφέρει από αυτό το φαινόμενο, όσο και να το καταλαβαίνουν μερικές φορές πολιτικά. Εσείς πραγματικά δεν πιστεύετε ότι θα μπορούσε να υπάρξει κάποια λύση, κάποια πολιτική συνεννόηση σε αυτό το θέμα;
Αλέκα Παπαρήγα
Κύριε Παπαχελά η συχνότητα των διαδηλώσεων που γίνεται τώρα, έχει να κάνει με την κρίση και με τα βάσανα του λαού. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι έχει κανείς έναν αυτοσκοπό τη διαδήλωση. Μάλιστα σας είπαμε εμείς θεωρούμε ότι ο αγώνας πρέπει να είναι παντού, δεν μπορεί να είναι μόνο μεταξύ Ομόνοιας και Συντάγματος.
        Είναι μια μορφή πάλης, έχει να κάνει με το ότι γίνανε πολυάριθμες απεργίες και με το ότι η Βουλή συζητούσε σημαντικά νομοσχέδια λαιμητόμο. Και εκεί θα γίνονταν οι διαδηλώσεις. Πού να γίνουν τώρα, ξέρω εγώ, στην Πεντέλη;
        Από εκεί και πέρα εμείς πιστεύουμε ότι ο αγώνας πρέπει να είναι πανελλαδικός, να διεξάγεται μέσα στους τόπους δουλειάς, συνελεύσεις, συζητήσεις, στα Πανεπιστήμια, στις γειτονιές. Πρέπει να αποκτήσει μια πολυμορφία και δεν είναι μόνο μια διαδήλωση και μια πορεία. Αλλά το κυρίως ζήτημα είναι αυτή τη στιγμή, ότι δεν αντέχει ο λαός άλλο και μόνο ο αγώνας και αρκετές άλλες προϋποθέσεις, απλώς τώρα συνοπτικά το λέω, μπορεί να δώσει κάποια διέξοδο.
Αλέξης Παπαχελάς
Πάντως αυτό που λέω κα Παπαρήγα είναι ότι έχουμε ένα κρίσιμο καλοκαίρι μπροστά μας, γιατί αν η χώρα δεν πάει καλά και από τον τουρισμό, το καταλαβαίνουμε όλοι ότι θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα ανεργίας και ύφεσης κ.ο.κ. Και πέρα από αυτούς που έχουν τα ξενοδοχεία υπάρχουν και εργαζόμενοι για παράδειγμα στον τουρισμό, μεγάλο κομμάτι πληθυσμού που δεν θα περάσει καλά αν έχουμε τέτοια φαινόμενα.
        Εάν υπήρχε κάποιου είδους μορατόριουμ στο κέντρο της Αθήνας για απεργίες, διαδηλώσεις τέτοια πράγματα, πιστεύετε ότι θα ήταν τελείως λάθος;
Αλέκα Παπαρήγα
Τον Ιούνιο περιμένουμε καινούριο ασφαλιστικό. Θα μας κόψουν και άλλο τις συντάξεις. Είδατε ότι – δεν έχει ξαναγίνει αυτό – λίγες μέρες πριν τις εκλογές ας το πω έτσι, να βγαίνει η κα Λαγκάρντ, να βγαίνει ο κ. Μορς και να λένε ότι οι μισθοί της Ελλάδας είναι υψηλοί. Πείτε μου τι θα κάνει αυτός ο κόσμος;
        Ας δούμε όμως και μια άλλη πλευρά. Πόσοι Έλληνες θα κάνουν τουρισμό; Εμείς οι Έλληνες δεν έχουμε δικαίωμα στον τουρισμό; Και στον εσωτερικό θα έλεγα και στον εξωτερικό τουρισμό. Δεν είναι άσχημο πράγμα να μπορεί να πάει κανείς μια εβδομάδα στο εξωτερικό και να έρθουν φυσικά στην Ελλάδα τουρίστες, να πάμε και εμείς μια βδομάδα να γνωρίσει και η ελληνική οικογένεια και μια άλλη χώρα, είναι και αυτό άνοιγμα ορίζοντα. Για να δούμε πόσοι κάνουν διακοπές;
        Έχουμε μια 10ετία πριν την κρίση ακόμα όπου πολλοί άνθρωποι έχουν συντομεύσει τις διακοπές τους, κάνουν μια εβδομάδα. Και να σας πω χαρακτηριστικά. Έμενα στο κέντρο της Αθήνας, θυμάμαι Αύγουστο να μη βλέπεις αυτοκίνητο έξω από το σπίτι σου. Είναι περίπου 10 χρόνια, πριν την κρίση έλειπαν αυτοκίνητα, τα δύο – τρία τελευταία χρόνια λίγα λείπουν. Γιατί όταν ο άλλος θα φύγει μια βδομάδα δεν θα πάρει και το αυτοκίνητο.
        Επομένως βάζετε ένα ζήτημα, να έρθουν οι τουρίστες. Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί έτσι το ζήτημα. Βεβαίως εμείς δεν είμαστε αντίθετοι να έρθουν οι τουρίστες και ο τουρισμός είναι ένας σημαντικός παράγοντας της οικονομικής δραστηριότητας. Όμως για πόσα χρόνια και όταν αυγάτιζε ο τουρισμός στην Ελλάδα και τα ξενοδοχεία είχαν εισοδήματα, οι εργαζόμενοι έβλεπαν τον πραγματικό τους, δεν λέω τον ονομαστικό, τώρα φτάσαμε στον ονομαστικό μισθό, τον πραγματικό τους μισθό να μειώνεται.
        Επομένως ξέρετε η ανάπτυξη για μας, για το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας έχει δύο συνδεδεμένα σκέλη. Μας ενδιαφέρει η παραγωγική δραστηριότητα ή οι υπηρεσίες που έχουν σχέση με την παραγωγική δραστηριότητα, μας ενδιαφέρουν οι αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας και ταυτόχρονα ο φορέας ανάπτυξης, που είναι ο εργαζόμενος.
        Διότι με βάση τα νούμερα μπορεί να αναπτύσσεται η οικονομία και η ζωή του εργαζόμενου να μην αναπτύσσεται ανάλογα, να πηγαίνει και πίσω. Επομένως για μας δεν είναι απλώς να έρθουν οι τουρίστες, είναι ποιοι θα κερδίσουν, πώς θα κερδίσουν. Γιατί ξέρετε πολύ καλά ότι τα πακέτα τώρα του τουρισμού είναι κυρίως ο υψηλών προδιαγραφών τουρισμός που δεν πηγαίνει πια στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, δεν είναι όπως παλιά, πριν δέκα χρόνια.  
Αλέξης Παπαχελάς
Πάντως ζει κόσμος κα Παπαρήγα και νομίζω το βασικό το οποίο θέλουμε όλοι μας είναι δουλειές και περισσότερες θέσεις εργασίας.
Αλέκα Παπαρήγα
Βεβαίως οι ξενοδοχοϋπάλληλοι. Ναι αλλά ξέρετε είναι ένα αδιέξοδο, μην απομονώνετε έναν κλάδο, γιατί η ανάπτυξη της χώρας δεν μπορεί να είναι ούτε ένας ούτε δύο κλάδοι.  
Αλέξης Παπαχελάς
Να σας πω την αντίφαση που εγώ  βλέπω. Βλέπω ότι με τον τρόπο που λειτουργείτε είτε σε αυτό το θέμα, είτε να πάρουμε ένα άλλο θέμα. Όταν για παράδειγμα κλείνετε εσείς ένα εργοστάσιο με απόφαση του ΠΑΜΕ, διότι κάνει ο ιδιοκτήτης μια πρόταση, όπως έγινε στη Χαλυβουργία από ότι ξέρω και σε άλλες περιπτώσεις, κάνει μια πρόταση και λέει να δουλεύουν 5 ώρες οι εργαζόμενοι, υπό τον όρο βεβαίως ότι δεν θα απολύσουμε κανέναν για ένα διάστημα, εσείς λέτε όχι, δεν μπορεί να γίνει το 5ωρο, όχι δεν μπορεί να κατέβουν οι μισθοί, με αποτέλεσμα τελικά να κλείνει το εργοστάσιο. Και αυτό που αναρωτιέμαι τι είναι καλύτερο τελικά για τον κόσμο, για το λαό;
Αλέκα Παπαρήγα
Κύριε Παπαχελά ξέρετε ότι πάρα πολλά εργοστάσια έκλεισαν και εκεί δεν είχε γίνει ούτε μισή απεργία και μπορώ να σας πω ότι δεν υπήρχε ούτε ένας κομμουνιστής ή τουλάχιστον που να τον ξέρουμε εμείς ή ένα μέλος του κόμματος, δεν ξέρω μπορεί να υπήρχαν κομμουνιστές εμείς δεν τους ξέραμε πάντως. Το πρόβλημα λοιπόν του κλεισίματος των εργοστασίων δεν έχει σχέση με τις απεργίες.
Αλέξης Παπαχελάς  
Σε μερικές περιπτώσεις έχει όμως.
Αλέκα Παπαρήγα
Μπορώ να σας πω ότι δεν έχει.
Αλέξης Παπαχελάς
Όταν κάποιος λέει ότι εγώ για να επιβιώσω πρέπει να δίνω λιγότερα λεφτά για ένα διάστημα και σαν αντάλλαγμα δεν απολύω, αυτό δεν είναι κάτι λογικό;
Αλέκα Παπαρήγα
Θα σας πω. Υπάρχουν εργοστάσια που κλείνουν γιατί δεν αντέχουν τον ανταγωνισμό με τα μεγαλύτερα. Επομένως, εγώ να σας το υπογράψω αυτό από οικονομικής πλευράς, ότι ακόμη και αν οι εργαζόμενοι δεχτούν και έχουμε εργοστάσια που δέχτηκαν, γιατί εκεί δεν υπήρχε συνδικαλισμός κλπ. υπάρχουν πολλά εργοστάσια που δέχτηκαν τη μείωση μισθών, τις τρεις – τέσσερις ημέρες εργασίας και δεν άντεξαν και αυτά τα εργοστάσια, γιατί ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος και σε συνθήκες κρίσης, ο ανταγωνισμός σκοτώνει και μεγάλες επιχειρήσεις.
        Όταν θα βγει η Ελλάδα από την κρίση, θα κρατήσει αρκετά χρόνια, η ανάκαμψη δεν θα είναι στους ρυθμούς που ξέραμε πριν, θα έχουν βγει επιχειρηματίες πολύ δυνατοί και άλλοι θα έχουν πουλήσει τις επιχειρήσεις τους και άλλοι θα έχουν καταστραφεί. Έτσι είναι η κρίση.
        Επομένως δεν μπορεί κανείς να δει έναν κλάδο και μάλιστα ένα από τα στοιχεία που έχει αυτό που λέμε η καπιταλιστική ανάπτυξη, είναι ότι έχει ανορθολογισμό, δεν αναπτύσσονται ορθολογικά όλοι οι κλάδοι. Αναπτύσσονται δύο – τρεις και άλλοι συρρικνώνονται. Αυτό δεν είναι ανάπτυξη. Είναι καπιταλιστική ανάπτυξη, δεν λέω ότι δεν είναι αλλά αναπτύσσεται ο τουρισμός, αναπτύσσονται τώρα επενδύσεις στην ενέργεια, μια σειρά κλάδοι της βιομηχανίας έχουν στασιμότητα πριν την κρίση. Βέβαια η κρίση τους έδωσε το τελικό χτύπημα.  
Αλέξης Παπαχελάς
Εγώ αυτό που λέω ότι εάν υπάρχουν κάποιοι ιδιοκτήτες, οι οποίοι θέλουν να βάλουν λεφτά στην επιχείρησή τους, θέλουν να την κρατήσουν και απέναντι υπάρχουν κάποιοι εργαζόμενοι οι οποίοι καταλαβαίνουν ότι και αυτοί πρέπει να κάνουν κάποιο συμβιβασμό. Εσείς γιατί να μπείτε ανάμεσα;
Αλέκα Παπαρήγα
Θα σας πω και ίσως έπρεπε να το πω από την αρχή. Κοιτάξτε, οι δικές μας θέσεις δεν είναι αντιφατικές μεταξύ τους. Στα άλλα κόμματα βλέπω αυτές τις αντιφάσεις. Θέλουν και το σκύλο χορτάτο και την πίτα γερή. Εμείς λέμε ότι τους καπιταλιστές δεν θέλουμε στα εργοστάσια, τα εργοστάσια τα θέλουμε με ιδιοκτήτες την εργατική τάξη, το λαό. Βλέπετε δεν έχει αντίφαση αυτό που λέμε.
Αλέξης Παπαχελάς
Απλώς αυτό που βλέπουμε εμείς είναι ότι υπάρχει ο κίνδυνος εκεί…
Αλέκα Παπαρήγα
Αυτό είναι το φαινόμενο, δεν είναι...  
Αλέξης Παπαχελάς
Ότι να αυξηθεί μεν η πελατεία σας διότι περισσότεροι άνθρωποι θα μείνουν άνεργοι μέσα από αυτή τη σύγκρουση αν θέλετε, διότι λογικό είναι όσο μένουν άνεργοι…
Αλέκα Παπαρήγα
Τι εννοείτε πελατεία, εκλογική;
Αλέξης Παπαχελάς
Θα πηγαίνουν προς εσάς.
Αλέκα Παπαρήγα
Κύριε Παπαχελά να σας πω. Θα έχετε την ευκαιρία άμα θέλετε να ανατρέξετε και στις θέσεις μας με τα πρώτα συμπτώματα της κρίσης. Και αυτό που θα σας πω τώρα το λέμε και τώρα. Σε συνθήκες κρίσης υπάρχει ο κίνδυνος πλήρους ήττας της εργατικής τάξης και υποχώρησης και μείωσης των απαιτήσεών της, γιατί η εξαθλίωση φέρνει και το συμβιβασμό και τις μειωμένες απαιτήσεις, υπάρχουν και δυνατότητες ριζοσπαστικοποίησης. Δεν έχει κριθεί  ακόμα στην Ελλάδα. Άλλα κόμματα θεωρούν ότι τώρα με τις εκλογές θα έρθουν τα πάνω – κάτω και τι να σας πω, θα γίνει μια κυβέρνηση του Συνασπισμού της Αριστεράς και των αντιμνημονιακών δυνάμεων και κάτι τέτοια. Σε συνθήκες κρίσης εξίσου δυνατό είναι το κίνημα να εκτιναχθεί μπροστά και εξίσου δυνατό είναι να ηττηθεί, προσωρινά να ηττηθεί.
        Η εξαθλίωση όταν το κίνημα δεν είναι ισχυρό φέρνει συμβιβασμό. Για να δείτε τώρα, ξέρετε πόσοι άνθρωποι έχουν μειώσει τις απαιτήσεις τους και δεν έχουν τις απαιτήσεις των πρώτων 10ετιών του 21ου αιώνα; Δεν μιλάω για τη στρεβλή κατανάλωση που επίσης το σύστημα καλλιεργεί, μιλάμε για απαιτήσεις. Να αυτό που σας είπα τις διακοπές. Για σταθείτε δηλαδή, το να κάνεις 20 μέρες διακοπές 1 μήνα είναι πολυτέλεια;
        Το να πάει μια οικογένεια με τα παιδάκια της να πάει στο Παρίσι να δουν το Λούβρο ή να πάνε στη Μαδρίτη να δουν τα Μουσεία της Μαδρίτης ή να πάνε σε μια άλλη χώρα, δεν ξέρω τι, αυτά είναι πολυτέλεια τον 21ο αιώνα; Ή να πάει κάθε δύο – τρία χρόνια; Ξέρετε πόσοι άνθρωποι έχουν πια μειωμένες απαιτήσεις και σου λένε να βρω και μια δουλειά με 300 ευρώ το μήνα;
Αλέξης Παπαχελάς
Αυτό είναι παγκόσμιο φαινόμενο, δεν είναι μόνο ελληνικό.
Αλέκα Παπαρήγα
Ναι. Άρα βλέπετε ότι ενώ πάει μπροστά η ζωή, οι απαιτήσεις των ανθρώπων πάνε πίσω; Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από αυτό. Άρα να το ξεκαθαρίσουμε. Κύριε Παπαχελά εμείς θέλουμε να δυναμώσει το ΚΚΕ, μόνο που τα κριτήρια του δυναμώματός μας δεν σχετίζονται με τη λεγόμενη εκλογική πελατεία.
        Ξέρετε τι; Εκλογική πελατεία μπορεί να αποκτήσεις, άλλωστε υπήρχαν και κομμουνιστικά κόμματα με 30% εκλογική δύναμη, 25%. Αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι η ανάπτυξη της οργάνωσης και της πολιτικής συνείδησης των εργαζομένων. Και πολλές φορές κάποιος μπορεί να ψηφίσει ένα κόμμα με πάρα πολλές αυταπάτες ή να το ψηφίσει έτσι, απλώς για να πει ένα όχι και από εκεί και πέρα όλα αυτά να χαθούν.
        Δεν ψάχνουμε για εκλογική πελατεία. Προσπαθούμε να πείσουμε το λαό ότι έχει τη δυνατότητα να νικήσει, μέσα από ένα δρόμο που επίσης θέλει και αυτός τις δικές του θυσίες.
Αλέξης Παπαχελάς
Να σας ρωτήσω αν υπάρχει μια αντίφαση ανάμεσα στη δική σας θέση, στρατηγική κλπ. με το γεγονός, αυτό εγράφη, ελέχθη και στη Βουλή ότι χρειάστηκε εσείς να απολύσετε κάποιους ανθρώπους σε δικές σας ας πούμε επιχειρήσεις; Υπάρχει μια αντίφαση σε αυτό;
Αλέκα Παπαρήγα
Θα σας πω. Συναισθηματικά ναι. Όμως η επιχείρηση η οποία διατηρεί ακόμα το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και το οποίο είναι στο άρθρο 99 όπως ξέρετε αλλά που γίνεται προσπάθεια να μην κουρευτούν οι αμοιβές των εργαζομένων ήταν μια επιχείρηση που ξεκίνησε για να μπορεί να βγάζει τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» και το προπαγανδιστικό υλικό του κόμματος σε μια περίοδο που έβλεπες μια συγκέντρωση δύναμης σε λίγα χέρια και ήθελες να έχεις μια ανεξαρτησία κατά κάποιο τρόπο από άλλους επιχειρηματίες.
        Καθώς το κόστος του χαρτιού ανέβαινε αναγκαζόσουν να πάρεις και άλλες δουλειές διότι και τον κόσμο έπρεπε να τον πληρώνεις και πήρες και άλλες δουλειές και εξελίχθηκες σε μια επιχείρηση. Η κρίση στο χώρο του Τύπου ξέρετε ότι είναι πολύ πριν την οικονομική κρίση. Δεχτήκαμε και πολιτικά πλήγματα που μείωσαν αν θέλετε και την πελατεία, να το πω έτσι, όπως επίσης η κρίση χτύπησε και πελάτες και μας χρωστάνε και χρωστάμε.
        Άρα φτάσαμε σε ένα αδιέξοδο και καταφύγαμε στο άρθρο 99. Βεβαίως συναισθηματικά φαίνεται αντιφατικό αλλά από την άλλη μεριά επιβεβαιώνει το εξής πράγμα, ότι μέσα στον καπιταλισμό δεν υπάρχει όαση μια σοσιαλιστική επιχείρηση και αυτό είναι κάτι που το καταλαβαίνουμε, όχι ότι το πιστεύαμε ποτέ, αλλά όταν και το ζεις στην πλάτη σου δραματικά είναι πολύ δραματικό.
Αλέξης Παπαχελάς
Πάντως ξέρετε εδώ αυτό το οποίο μου κάνει εντύπωση, είναι αν βγάλω το κομμάτι που λέτε το συναισθηματικό, που το λέτε πολύ ειλικρινά και το καταλαβαίνω, είναι σαν να ακούω οποιονδήποτε άλλο επιχειρηματία, τον οποίο εσείς θα κριτικάρατε με μια ανακοίνωση.
Αλέκα Παπαρήγα
Μόνο που οι επιχειρηματίες υπερασπίζονται το καπιταλιστικό σύστημα ενώ εμείς το πολεμάμε.
Αλέξης Παπαχελάς
Γι΄ αυτό λέω ότι  υπάρχει μια αντίφαση όμως σε αυτό.
Αλέκα Παπαρήγα
Δεν υπάρχει αντίφαση, γιατί κοιτάξτε εμείς στις συνθήκες του καπιταλισμού η ανάγκη του κόμματος, εγώ θα έλεγα και όλων των κομμάτων είτε μικρό είναι είτε μεγάλο κόμμα είναι ίδιες οι ανάγκες στην προπαγάνδα, στην ενημέρωση, στην προεκλογική δουλειά, στην καθημερινή δουλειά, στο να έχει ανοιχτά γραφεία, να βγάζει έντυπα, να έχει μέσα ενημέρωσης. Όλα τα κόμματα μικρά ή μεγάλα έχουμε τις ίδιες ανάγκες.  
Αλέξης Παπαχελάς
Δεν σας ξέφυγε λίγο το πράγμα; Πήγατε να φτιάξετε μια μικρή αυτοκρατορία να το πω έτσι, μια τηλεόραση, ένα πολύ μεγάλο πιεστήριο κ.ο.κ.;
Αλέκα Παπαρήγα
Κύριε Παπαχελά στη φάση που είμαστε θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό, καταρχήν όπως ξέρετε τα μέσα ενημέρωσης που διαθέτουμε εμείς δεν έχουν καμιά σχέση με αυτοκρατορία, είναι πάρα πολύ λιτά και δεν λειτουργούν ως αυτοκρατορία. Όμως πραγματικά στη φάση που είμαστε τώρα και ακριβώς θέλοντας να βγούμε από αυτό το τούνελ, οπωσδήποτε υπάρχει ανάγκη να βγάλουμε ορισμένα συμπεράσματα και να αποκρυσταλλώσουμε μια εμπειρία και σε αυτά τα ζητήματα, βεβαίως.  
Αλέξης Παπαχελάς
Θέλω λίγο να μιλήσουμε για τα οικονομικά των κομμάτων γιατί ξέρω ότι είναι ένα θέμα που καίει και το ΚΚΕ. Μετά θέλω να πάμε στα ιστορικά θέματα τα οποία ξέρω ότι είναι και αυτά θέματα που σας ενδιαφέρουν και στο τέλος θα πάμε στο πρόγραμμα που έχει το ΚΚΕ ενόψει των εκλογών.
        Θέλω να ξεκινήσω λίγο με τα οικονομικά των κομμάτων. Εκεί βρίσκω πάλι ότι υπάρχει μια αντίφαση. Δηλαδή από τη μια σας έχω ακούσει στη Βουλή να λέτε ότι δεν είναι και απαραίτητο να σεβόμαστε το Σύνταγμα, αν θυμάμαι κάπως έτσι το είχατε πει ή τους νόμους της χώρας, από την άλλη το ΚΚΕ πρέπει να πω ότι είναι ένα κόμμα το οποίο είναι ευνοημένο από το σύστημα. Με την έννοια ότι παίρνει κάποια επιδότηση αυτά τα 5.000.000 πόσα είναι, θυμάμαι να υπάρχει μια διάταξη που κατά τα λεγόμενα στο νόμο έλεγε ότι μπορείτε εσείς να παίρνετε λεφτά από επιχειρήσεις που ανήκουν στο κόμμα, το οποίο δεν ισχύει για άλλα κόμματα, από ότι τουλάχιστον ξέρω.
Αλέκα Παπαρήγα
Εμείς στο Καταστατικό μας γράφουμε ότι μπορεί το κόμμα να έχει επιχειρήσεις. Άλλο ότι δεν έχει τώρα πέρα από την «ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ».
Αλέξης Παπαχελάς
Λέω ο νόμος λέει ότι κανένα κόμμα δεν μπορεί να παίρνει νομίζω από επιχειρήσεις ή πρόσωπα νομικού ιδιωτικού δικαίου όπως λέγεται, εκτός λέει εάν το κόμμα τότε με απόφαση δική του εν πάση περιπτώσει έχει αναθέσει σε κάποια άτομα να τρέχουν αυτές οι επιχειρήσεις για λογαριασμό του. Καταλαβαίνω ότι ήταν μόνο για το ΚΚΕ.
Αλέκα Παπαρήγα
Δεν υπάρχει τέτοιος νόμος που να λέει τέτοιο πράγμα. Ότι ισχύει για όλα τα κόμματα ισχύει και για το ΚΚΕ. Εμείς στο Καταστατικό λέμε ότι το κόμμα εφόσον το κρίνει σκόπιμο μπορεί να κάνει επιχείρηση. Αυτό το λέει το Καταστατικό μας, δεν είναι καμιά ανακάλυψη, δηλαδή κάποιος δημοσιογράφος που ανακάλυψε ένα μυστικό.
Αλέξης Παπαχελάς
Όχι δεν το λέω σαν μυστικό, λέω απλώς ότι ο νόμος το λέει πολύ καθαρά.
Αλέκα Παπαρήγα
Όχι δεν υπάρχει κανένας φωτογραφικός νόμος για το ΚΚΕ και το καταλαβαίνετε αυτό το πράγμα ότι αν υπήρχε φωτογραφικός νόμος για το ΚΚΕ θα γινόταν χαμός στο ίσιωμα, κάποιοι θα αντιδρούσαν, δεν υπάρχει τέτοιο.
        Για να ξεκαθαρίσω για τα οικονομικά του κόμματος τι έχουμε πει εμείς. Εμείς έχουμε πει ότι όποιος θέλει να δώσει χρήματα στο ΚΚΕ, εσείς κ. Παπαχελά αν μας δίνατε 50.000 ευρώ θα τα παίρναμε και αν μου λέγατε γράψε και το όνομά μου στο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» θα το γράφαμε.
        Εμείς δεν πρόκειται να δώσουμε ονόματα μελών ή φίλων του κόμματος που δίνουν τη συνδρομή τους και τώρα μη φανταστείτε ότι μας δίνει κανείς 50.000 ευρώ, αν δώσει 5, 10, 15, 100, 200, 300 κλπ. Η συνδρομή μάλιστα έχει και ποσοστό, είναι 1% πάνω στα έσοδα του καθενός, στο μισθό του.  
        Οι βουλευτές δίνουν βέβαια όλο το βουλευτικό μισθό κλπ. όχι δίνουν, δεν ανήκει ο βουλευτικός μισθός στους βουλευτές. Εμείς δεν δίνουμε ονόματα μελών του κόμματος διότι ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι  η αστική δημοκρατία κάποτε είναι λίγο φαρδιά, κάποτε στενεύει και δεν θέλουμε να βρεθεί κανένας, να τον διώξει ο εργοδότης γιατί έδωσε στο κόμμα λεφτά, να έχει την οποιαδήποτε ποινή ή την οποιαδήποτε πίεση.
        Όποιος μας πει ότι εγώ σας δίνω 5.000 ευρώ και γράψτε το στο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» το γράφουμε γιατί είναι και κίνητρο αυτό και πολύ θέλουμε να μας λένε γράφτε το όνομά μου για να γίνεται κίνητρο μίμησης κλπ. Αυτό είχαμε πει.
        Από εκεί και πέρα η «ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ», ο «90,2» κλπ. ελέγχονται κανονικά, γιατί έχουν τη μορφή επιχείρησης παρότι ξέρετε ο «90,2» δεν δίνει έσοδα στο κόμμα, αλλά όμως επειδή έχει τη μορφή επιχείρησης για να λειτουργήσει ελέγχονται κανονικά όπως ελέγχονται όλες οι επιχειρήσεις. Ελέγχονται κανονικά. Το μόνο που δεν δίνουμε εμείς είναι τα ονόματα των ανθρώπων που μας δίνουν - και δεν θα το κάνουμε - που δίνουν μια εισφορά στο κόμμα. Αυτό έχουμε πει.
Αλέξης Παπαχελάς
Πέστε μου γιατί είναι τόσο ευαίσθητο αυτό το θέμα για σας, γιατί πραγματικά είμαστε σε μια εποχή που η κοινωνία απαιτεί να υπάρχει μια διαφάνεια, κυρίως στα οικονομικά των κομμάτων.
Αλέκα Παπαρήγα
Η καλύτερη διαφάνεια κ. Παπαχελά είναι η στάση που κρατάμε απέναντι στις καπιταλιστικές επιχειρήσεις. Με τους εφοπλιστές συγκρουόμαστε, με όλους τους επιχειρηματίες κατά κλάδο συγκρουόμαστε. Είναι λοιπόν δυνατόν να είμαστε ένα κόμμα που μας χρηματοδοτούσαν οι επιχειρήσεις και εμείς να τους κάνουμε απεργίες; Δεν καταλαβαίνετε ότι θα ήταν και μια δέσμευση;
        Εγώ σας λέω όποιος επιχειρηματίας θέλει να μας πει πάρτε 50.000 αλλά δεν θα κάνετε απεργία δεν θα τα πάρουμε. Αν μας πει πάρτε τις 50.000 κάντε και απεργία θα πάρουμε και τις 50.000 θα κάνουμε και απεργία. Μα δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη. Πείτε μου μια ρύθμιση στη Βουλή που τη ψηφίσαμε και που μπορεί αυτό το πράγμα να θεωρηθεί παραχώρηση σε επιχειρηματίες.
        Όταν λέμε να καταργηθούν οι καπιταλιστές και οι επιχειρήσεις να κοινωνικοποιηθούν καταλαβαίνετε ότι από χέρι μας βλέπουν οι επιχειρηματίες εχθρικά. Δεν μιλάω τώρα σε προσωπικό επίπεδο, μας βλέπουν εχθρικά. Είμαστε αν θέλετε το κόμμα που το χωρίζει άβυσσος από τους επιχειρηματίες. Είναι δυνατόν να μας χρηματοδοτούν οι επιχειρήσεις για να γίνεται δυνατό ένα κόμμα που λέει ότι θα σας καταργήσω και θα γίνετε και εσείς υπάλληλοι, όπως ο υπόλοιπος κόσμος; Μα θα πρέπει να είναι τρελός αυτός ο επιχειρηματίας.
Αλέξης Παπαχελάς
Εγώ αυτό που λέω θα ήταν πιο - να το πω έτσι - υπερασπίσιμο εάν λέγατε ότι δεν παίρνουμε τα λεφτά της κρατικής επιδότησης τα 5.000.000 και δεν δεχόμαστε και τους όρους που έχει ο όποιος νόμος για τη χρηματοδότηση των κομμάτων.  
Αλέκα Παπαρήγα
Ένα λεπτό. Την κρατική επιχορήγηση την παίρνουν όλα τα κόμματα, έτσι δεν είναι; Δεν την παίρνουμε μόνο εμείς.
Αλέξης Παπαχελάς
Αυτοί όμως δέχονται υποτίθεται τον έλεγχο ο οποίος υπάρχει.
Αλέκα Παπαρήγα
Εμείς λέμε παίρνουμε την κρατική επιχορήγηση, είμαστε υπέρ  του να μειωθεί. Εάν καταργηθεί η κρατική επιχορήγηση για όλα τα κόμματα δεν πρόκειται να βγούμε στο δρόμο και να διαδηλώσουμε γι΄ αυτό και αν μας πουν, μέχρι τώρα δεν μας έχουν βάλει όρο, δεν θα πάρετε την κρατική επιχορήγηση εάν δεν τηρήσετε, να μας δώσετε λίστα των μελών του κόμματος. Εάν μπει τέτοιος όρος δεν θα πάρουμε την κρατική επιχορήγηση. Ονοματεπώνυμα δεν θα δώσουμε. Θέλετε να φτάσουμε εκεί; Άμα θα φτάσουμε εκεί δεν θα πάρουμε την κρατική επιχορήγηση αλλά αυτό θα δείχνει και το πραγματικό πρόσωπο του συστήματος.
        Σας λέω καθαρά, δεν πρόκειται ούτε για 1.000.000 ευρώ ούτε για 1 δις ευρώ να δώσουμε ούτε το δικό μου όνομα τι καταθέτω στο κόμμα ως συνδρομή, που στο κάτω – κάτω δεν είναι να κρυφτώ αλλά είναι θέμα αρχής. Δεν θα δηλώσω πόσα δίνω στο κόμμα, στην κομματική μου οργάνωση τι δίνω κάθε μήνα για συνδρομή, δεν θα το δηλώσω.
Αλέξης Παπαχελάς
Να σας ρωτήσω, αν πιστεύετε τώρα το 2012 στην Ελλάδα που ζούμε κλπ. υπάρχει πραγματικά κίνδυνος να ανοίξει η Μακρόνησος ή κάτι τέτοιο για κάποιον που θα φανεί το όνομά του ή να απολυθεί από τη δουλειά του επειδή έδωσε λεφτά στο ΚΚΕ;
Αλέκα Παπαρήγα
Ναι. Να σας πω; Αυτό δημοσιεύτηκε και στο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ». Γίνεται μια σύσκεψη ότι του ΚΚΕ, γίνεται σύσκεψη παράταξης συνδικαλιστικής σε ένα Εργατικό Κέντρο, φιλοξενήθηκε από το Εργατικό Κέντρο, ζήτησε αίθουσα. Έξω από το Εργατικό Κέντρο υπήρχε ένα ΙΧ αυτοκίνητο με κάμερα. Το είδαν οι συνδικαλιστές, πιάνουν την κάμερα, λέει τι είσαστε εσείς; Λέει, ιδιωτικό συνεργείο. Όντως ήταν ιδιωτικό συνεργείο. Παίρνουν την κάμερα, προβάλουν και εκεί πέρα τα παιδιά που έκαναν τη λήψη, ήταν ιδιωτικό συνεργείο έλεγαν, μας είπε η διευθύντρια της τάδε αλυσίδας πολυκαταστημάτων να πάρουμε έναν – έναν, πάρτον καλά γιατί θέλει να της δώσουμε τις φάτσες.     Κατατέθηκε στον εισαγγελέα η κασέτα αυτή.
Αλέξης Παπαχελάς
Πραγματικά πιστεύετε ότι υπάρχει κίνδυνος.
Αλέκα Παπαρήγα
Ναι, ναι υπάρχει και παρακολούθηση. Εδώ μέσα από το facebook έχουμε παραδείγματα, ανταλλάσσουν εκεί συζητήσεις μέσα από το facebook και λένε ο εργοδότης μου είναι έτσι, έτσι και έτσι. Την άλλη μέρα απολύεται. Εδώ ξέρετε, προσλαμβάνει ένας εργοδότης κάποιον, ανατρέχει στο facebook να δει αν αυτός έχει μερίδα ας πούμε στο facebook και τι γράφει, αν μιλάει για συνδικάτα ή αν μιλάει μόνο για ερωτοδουλειές κλπ. Μα τι λέτε τώρα κ. Παπαχελά, πού ζούμε;   
Αλέξης Παπαχελάς
Να σας ρωτήσω και κάτι άλλο ευθέως, επειδή στην Ελλάδα ζούμε.
Αλέκα Παπαρήγα
Εμείς να το ξεκαθαρίσω, θέλουμε ο κάθε κομμουνιστής να μην κρύβει το πρόσωπό του ούτε με κουκούλα ούτε να λέει δεν είμαι κομμουνιστής, το θεωρούμε απαράδεκτο. Άλλο πράγμα αυτό και δεν πρόκειται ποτέ να κρύψουμε τις ιδιότητές μας κλπ. Άλλο αυτό και άλλο να ζητάει από το κόμμα να καταθέτει πίνακες, ονόματα κλπ. Δεν θέλουμε ο κομμουνιστής στον τόπο δουλειάς να είναι κρυμμένος γιατί άμα είναι κρυμμένος δεν φαίνεται και αν θέλετε και ο πρωτοπόρος ρόλος του. Άλλο πράγμα αυτό και άλλο πράγμα εμείς να πάμε να δίνουμε λίστες.  
Αλέξης Παπαχελάς
Να σας ρωτήσω ευθέως γιατί είναι κάτι το οποίο έχει γραφτεί χωρίς να έχει στοιχειοθετηθεί από ότι τουλάχιστον έχω δει. Έχω διαβάσει για υποτιθέμενες περιπτώσεις όπου μπορεί κάποια δικιά σας οργάνωση συνδικαλιστική ή άλλη να έχει πάει να ζητήσει να προσληφθούν κάποιοι δικοί της άνθρωποι ή να ενισχυθεί κάπως οικονομικά και αν δεν γίνει αυτό τότε να προχωρήσει η απεργία. Υπάρχει ποτέ κάτι τέτοιο;
Αλέκα Παπαρήγα
Όχι ούτε ένα.
Αλέξης Παπαχελάς
Είστε σίγουρη γι΄ αυτό.
Αλέκα Παπαρήγα
Κοιτάξτε να δείτε, εάν υπάρξει τέτοιο πράγμα θα διαγραφεί αυτός που το έκανε.
Αλέξης Παπαχελάς
Δεν έχει συμβεί μέχρι τώρα πάντως, δεν έχετε βρει κάτι τέτοιο, δεν έχει καταγγελθεί.
Αλέκα Παπαρήγα
Όχι. Θα διαγραφεί, εάν κάποιος πάει και κάνει απεργία γιατί πήγε στον εργοδότη και ζήτησε ρουσφέτι και ο εργοδότης δεν του το έκανε, θα διαγραφεί και θα σας πω και κάτι άλλο. Έχουμε περιπτώσεις που είναι και η μόνη περίπτωση που δημοσιοποιούμε το όνομα του διαγραφέντος, δεν δημοσιοποιούμε ποτέ που εξαγοράστηκε από εργοδότη και πούλησε απεργία. Εκεί δημοσιεύεται και το όνομά του. Όχι σε άλλες περιπτώσεις. Καταλαβαίνετε τώρα για ένα προσωπικό ζήτημα κλπ. δεν δίνουμε ποτέ ονόματα στη δημοσιότητα.
        Αυτό ξέρετε τι σημαίνει; Κομμουνιστής άλλα λόγια και άλλα πράξη. Αυτό σημαίνει δυσφήμιση για το ΚΚΕ, δυσφήμιση.
Αλέξης Παπαχελάς
Να έρθω λίγο στο θέμα της ιστορίας. Γιατί μετά από τόσα χρόνια να ασχοληθείτε με τον Ζαχαριάδη ή με τον Βελουχιώτη; Είναι κάτι που προκαλεί εντύπωση. Γιατί γίνεται και με ένα τελετουργικό, δεν είναι απλώς ότι ασχολείται με ένα συνέδριο επιστημονικό ή κάτι τέτοιο.
Αλέκα Παπαρήγα
Να είναι  η ελλιπής, να πάρω και εγώ ευθύνη, ελλιπής ενημέρωση ίσως όχι δεν νομίζω, αλλά η ελλιπής προβολή της δικής μας ενημέρωσης. Από το  ’74 και μετά όπου το κόμμα ύστερα από 27 χρόνια μη νόμιμης λειτουργίας λειτουργεί νόμιμα, αν θυμάμαι καλά από το 10ο Συνέδριο του ΄78 μπήκε θέμα να γράψουμε την ιστορία του κόμματος. Αυτό είναι μια πάγια τακτική του κόμματος. Και ξεκίνησε και  γράφτηκε ο πρώτος τόμος, δηλαδή ΄18 μέχρι το ΄49. Ξαναδουλεύτηκε ο πρώτος τόμος.
        Στο 12ο Συνέδριο το ΄87 αποφασίζεται να γραφτεί ’49 και μετά. Δεν θυμάμαι ακριβώς τον προσδιορισμό, νομίζω μέχρι ΄74. Το ΄91 έγινε όλο αυτό το ανακάτεμα και ξεκινήσαμε το δεύτερο τόμο. Βγήκε η δεύτερη έκδοση του πρώτου τόμου με βάση τις παρατηρήσεις που είχαμε γιατί  μαζεύτηκαν και αρκετές παρατηρήσεις και μετά ήρθε η σειρά του δεύτερου τόμου που ήταν και πιο σύγχρονη ιστορία.
        Πρέπει να σας πω ότι στο δεύτερο τόμο κάναμε μια προσπάθεια να είναι κάτι ευρύτερο, να μην είναι στενά η ιστορία του ΚΚΕ και τα ντοκουμέντα του ΚΚΕ. Έχει π.χ. διεθνείς εξελίξεις, διεθνείς οικονομικές και εσωτερικές εξελίξεις. Δηλαδή να γραφτεί με έναν τρόπο που να είναι η ευρύτερη ιστορία του τόπου, οπωσδήποτε από τη δική μας τη σκοπιά και μέσα εκεί είναι η ιστορία του κόμματος.
        Υπήρχαν ορισμένα ζητήματα, τα οποία μένανε ερωτηματικά, δεν είχε ολοκληρωθεί η διερεύνηση. Πρέπει να σας πω, ότι από το ’91 και μετά, το είπαμε και δημόσια φώναζαν μέλη του κόμματος πρέπει να τοποθετηθούμε για εκείνο, για το άλλο, για το παρ΄ άλλο κλπ. και ίσα – ίσα εμείς λέγαμε ότι δεν μπορεί να είναι μια τοποθέτηση της Κεντρικής Επιτροπής,  πρέπει να είναι ολόκληρου του κόμματος.
        Έγινε μια δουλειά 18 χρόνων. Ο Ζαχαριάδης και ο Βελουχιώτης είναι ουσιαστικές πλευρές της ιστορίας αλλά δεν έγινε όλος αυτός ο δεύτερος τόμος για να απαντήσουμε μόνο σε αυτό. Υπάρχει π.χ. το Κυπριακό, το οποίο σας πληροφορώ έχει πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Είναι στενά δεμένο, παρότι σήμερα λέμε είναι διεθνές ζήτημα αλλά ιστορικά είναι πολύ στενά δεμένο με την Ελλάδα.
        Υπάρχει η δικτατορία. Ναι μεν φτάσαμε μέχρι το ΄68 αλλά για τη δικτατορία πολύ λίγα πράγματα γράφουμε. Εγώ σας λέω θέλει να ξαναγυρίσουμε να δούμε γιατί έγινε η δικτατορία στην Ελλάδα, ποια ήταν η πραγματική αιτία της δικτατορίας στην Ελλάδα.     
Αλέξης Παπαχελάς
Γιατί διαφοροποίηση Βελουχιώτη - Ζαχαριάδη; Δηλαδή τον Βελουχιώτη τον αποκαθιστάται αλλά δεν τον αναγνωρίζετε ως μέλος του κόμματος.
Αλέκα Παπαρήγα
Ο Άρης Βελουχιώτης είχε απολύτως δίκιο με το θέμα της Βάρκιζας. Ωστόσο παραβίασε μια συμφωνία του κόμματος με άλλα κόμματα και με την παράδοση των όπλων που αυτό πια δεν μπορούσε ούτε ο ίδιος να ανατρέψει, μια λαθεμένη συμφωνία του κόμματος αλλά δεν μπορούσε να την ανατρέψει ένα άτομο. Αντίθετα αν θέλετε και με τη στάση του μπορούσε να δικαιολογήσει όλους τους διωγμούς απέναντι σε κομμουνιστές και δημοκράτες.
        Ήταν παραβίαση μιας απόφασης, η οποία όμως αν θέλετε δεν αφορούσε ένα ιδεολογικό ζήτημα του κόμματος αν και στο βάθος υπάρχει και ιδεολογική πλευρά αλλά αφορούσε μια συμφωνία σε πλαίσια κυβερνητικά. Ξέρετε είναι άλλο πράγμα, κάνει μια συμφωνία το ΚΚΕ ξέρω εγώ με μια κυβέρνηση, με άλλα κόμματα, το να την παραβιάσει ένα στέλεχός του είναι ένα σοβαρό ζήτημα, δεν είναι ότι απλώς είπα δημόσια τη γνώμη μου. Η αφετηρία του ήταν σωστή, η κρίση του ήταν σωστή αλλά άλλωστε και με την παραβίαση της απόφασης δεν έλυσε το ζήτημα.
        Επομένως πρέπει να δεις τη βαρύτητα αυτής της πράξης. Πολιτικά πλήρης αποκατάσταση αλλά ωστόσο ήταν μια παραβίαση συμφωνίας.
Αλέξης Παπαχελάς
Να σας ρωτήσω κάτι το οποίο με απασχολεί, το αστικό καθεστώς, το κέντρο, η δεξιά έχει κάνει τις μετάνοιές του σε σχέση με τα ξερονήσια και με ότι έγινε εν πάση περιπτώσει μετά τον εμφύλιο.
Αλέκα Παπαρήγα
Δεν νομίζω.
Αλέξης Παπαχελάς
Νομίζω ότι έχει κάνει όσο μπορεί κα Παπαρήγα και στην πράξη και στα λόγια.
Αλέκα Παπαρήγα
Όχι, όχι δεν έχει κάνει.
Αλέξης Παπαχελάς
Να το κρατήσω αυτό που λέτε, εγώ να σας ρωτήσω όμως κάτι άλλο, εσείς ζητάτε, έχετε τα mea culpa τα δικά σας απέναντι στους δικούς σας ανθρώπους αλλά για πράγματα ακρότητες, αγριότητες που μπορεί να έγιναν από τη δική σας πλευρά έχετε ζητήσει κάποια συγνώμη;  
Αλέκα Παπαρήγα
Για πείτε μου συγκεκριμένα.
Αλέξης Παπαχελάς
Για παράδειγμα αυτό το περίφημο θέμα της ομηρίας το οποίο νομίζω υπάρχει και σε έναν από τους τόμους, τα Δεκεμβριανά ή άλλες ακρότητες που μπορεί να έγιναν εκείνη την περίοδο.
Αλέκα Παπαρήγα
Ποια ομηρία;  
Αλέξης Παπαχελάς
Άνθρωποι οι οποίοι έφυγαν τον Δεκέμβρη του ’44 από την Αθήνα, νομίζω έχει στοιχειοθετηθεί αυτό ως όμηροι εν πάση περιπτώσει του ΕΛΑΣ εκείνη την εποχή και οι οποίοι εξαφανίστηκαν μετά, δεν βρέθηκαν ποτέ.
Αλέκα Παπαρήγα
Ποιοι συγκεκριμένα; Γιατί έχουμε ακούσει πολλά. Ακούστε, εδώ έχουμε επέμβαση των Άγγλων στην Ελλάδα, βεβαίως με το πράσινο φως του Γεωργίου Παπανδρέου.
Αλέξης Παπαχελάς
Λέω πριν έρθουν οι Άγγλοι. Θυμάστε υπήρξε μια περίοδος εν πάση περιπτώσει που υπήρξε ένα χάος στην Αθήνα.
Αλέκα Παπαρήγα
Τους κομμουνιστές τους έσφαζαν τότε.  
Αλέξης Παπαχελάς
Νομίζω ότι και οι κομμουνιστές έσφαζαν κάποιους κα Παπαρήγα,  έτσι έχω διαβάσει.
Αλέκα Παπαρήγα
Ναι το ξέρω ότι έχετε διαβάσει. Πουθενά κανένας λαός και οι κομμουνιστές δεν σήκωσαν πρώτοι τα όπλα. Το ότι σηκώσαμε τα όπλα στον κατακτητή νομίζω καλά κάναμε. Έτσι δεν είναι; Δεν μας κατηγορεί κανείς.  
Αλέξης Παπαχελάς
Ασφαλώς όχι.
Αλέκα Παπαρήγα
Ξέρετε ότι οι πρώτες δραστηριότητες του ΕΛΑΣ και των κομμουνιστών  κατηγορήθηκαν γιατί προκάλεσαν αντίποινα από την πλευρά των Γερμανών; Και έτσι είναι.
Αλέξης Παπαχελάς
Να σας διακόψω για ένα διάλειμμα.

(Διαφημιστικό διάλειμμα)

Αλέξης Παπαχελάς
Συζητούσαμε το θέμα της ιστορίας, σας ρώταγα κατά πόσο πρέπει και εσείς να πείτε κάποια άλλα mea culpa από τη δική σας πλευρά και μου λέγατε ότι εν μέρει το έχετε κάνει.
Αλέκα Παπαρήγα
Όποιος διαβάσει το δοκίμιο, θα δει σε ποια σημεία κάνουμε την αυτοκριτική μας, σε ποια σημεία βγάζουμε συμπεράσματα, τα οποία είναι και ένα εφόδιο για σήμερα. Ήταν μια επίπονη διαδικασία, η οποία στηρίχθηκε σε ντοκουμέντα και αν θα δείτε τις τελευταίες σελίδες δεν είναι μόνο κομματικά ντοκουμέντα, είναι πολύ πλατιές πηγές και οι πιο εχθρικές, τις οποίες τις παραθέτουμε και μπορεί κανείς να αναζητήσει την τεκμηρίωση.
Αλέξης Παπαχελάς
Πείτε μου κάτι αυτά τα περίφημα αρχεία τα οποία έχετε στον Περισσό, γιατί ξέρω ότι  έχετε πάρα πολλά αρχεία, αυτά είναι ανοιχτά στον όποιο ερευνητή, χρειάζεται κάποια ειδική έγκριση;
Αλέκα Παπαρήγα
Τα αρχεία αυτά προχωράει η ψηφιοποίησή τους, δημιουργήθηκε ένα μεγάλο πρόβλημα με την πλημμύρα γιατί πριν ψηφιοποιηθούν έπρεπε να στεγνώσουν, είχαμε ένα πρόγραμμα πάνω από 10 χρόνια, 15 και συνεχίζεται για να φύγουν οι μύκητες. Είναι μια ολόκληρη τεχνογνωσία, μάλιστα κάναμε και παραγωγή τεχνογνωσίας βέβαια με τη βοήθεια του Πολυτεχνείου, του Πανεπιστημίου Πάτρας κλπ.
        Ένα πολύ μεγάλο μέρος είναι ελεύθερο και έχει δοθεί και στα Πανεπιστήμια και μπορεί να το επισκέπτονται που είναι στο σπίτι του Χαρίλαου Φλωράκη που έγινε Μουσείο. Βεβαίως είχαμε προγραμματίσει να χτίσουμε ένα κτίριο για το αρχείο του κόμματος, γιατί χρειάζεται για να έχεις το πρωτότυπο, γιατί το ψηφιοποιημένο αρχείο εντάξει αλλά εμείς θέλουμε  να διαφυλάξουμε και το πρωτότυπο και αυτό θέλει ειδικές συνθήκες.
Αλέξης Παπαχελάς
Προδιαγραφές κλπ.
Αλέκα Παπαρήγα
Ναι. Ξεκινήσαμε, κάναμε μια ενημέρωση και ζητήσαμε και οικονομική ενίσχυση, όμως πέσαμε πάνω στην κρίση και με δημόσια τοποθέτησή μας έχει ανασταλεί το χτίσιμό του γιατί αυτό θέλει κάποια εκατομμύρια, κυρίως δεν είναι μόνο το κτίριο, είναι τα μηχανήματα κλπ.
        Αυτό θα το κάνουμε οπωσδήποτε γιατί δεν μπορεί, στεγάζεται τώρα το αρχείο στο κτίριο του Περισσού και δεν το σηκώνει πια και το κτίριο του Περισσού και δεν έχουμε καμιά αντίρρηση να έρχονται Πανεπιστήμια, φοιτητές και οποιοσδήποτε και να το αξιοποιήσει. Άλλωστε δεν υπάρχει τίποτε κρυφό από την ιστορία του ΚΚΕ. Είτε έχουν κατασχεθεί αρχεία είτε έχουν κλαπεί, ένας λόγος παραπάνω να δει κανείς το πρωτότυπο και να μην ακούει μόνο την παράφραση.
Αλέξης Παπαχελάς
Πάμε στο τελευταίο δεκάλεπτο στο θέμα του προγράμματος, στο θέμα των μετεκλογικών συμμαχιών κ.ο.κ. Να σας ρωτήσω, σας έχω ξαναρωτήσει, με είχατε αιφνιδιάσει τότε. Εάν ερχόσασταν στην εξουσία αύριο το πρωί, έχετε κάποια χώρα στο μυαλό σας με την οποία θα θέλατε να μοιάζει η Ελλάδα; Χώρα του σήμερα εννοώ.
Αλέκα Παπαρήγα
Χώρα του σήμερα; Τότε αν θυμάμαι καλά με είχατε ρωτήσει για ένα συγκεκριμένο σύστημα, το σύστημα υγείας.
Αλέξης Παπαχελάς
Σας ρώτησα γενικά, μου είπατε για τον Καναδά αλλά μου είχατε πει…
Αλέκα Παπαρήγα
Ο Καναδάς για το σύστημα υγείας τότε ήταν πολύ καλό, για τα μέτρα του καπιταλισμού ήταν πάρα πολύ καλό όπως και παλιότερα της Σουηδίας. Τώρα όμως όλα αυτά έχουν πάει πίσω γιατί ο παγκόσμιος καπιταλισμός ότι έδωσε, έδωσε, τα παίρνει πίσω.
        Θα σας πω όμως. Καταρχήν δεν λέμε όταν έρθει το ΚΚΕ στην εξουσία, όταν έρθει η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της στην εξουσία. Θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό το πράγμα.
Αλέξης Παπαχελάς
Αυτό πρακτικά τι σημαίνει; Δηλαδή στις εκλογές να κερδίσει ποιος;
Αλέκα Παπαρήγα
Όχι στις εκλογές, μέσα από την εκλογική διαδικασία δεν μιλάμε για αλλαγή εξουσίας, μέσα από την εκλογική διαδικασία αυτό που μπορεί να γίνει είναι το ρεαλιστικό, μην πετάμε και στα σύννεφα, να βγει μια κυβέρνηση που να μην είναι πάρα πολύ δυνατή και ισχυρή να κάνει ότι θέλει. Να ξέρει ότι τα πόδια της τρέμουν από κάτω και ένας από τους παράγοντες που θα βοηθήσουν να μην παρθούν, να κερδίσει χρόνο ο λαός και να αντεπιτεθεί, είναι να δίνει μια κυβέρνηση και ισχυρό ΚΚΕ.
        Εμείς κοιτάξτε, δεν φτιάχνουμε ένα ειδικό εκλογικό πρόγραμμα. Όλα τα κόμματα φτιάχνουν ένα ειδικό εκλογικό πρόγραμμα.  
Αλέξης Παπαχελάς
Να το καταλάβω, η εργατική τάξη πώς αλλιώς θα έρθει στην εξουσία αν δεν έρθει μέσα από τις εκλογές;
Αλέκα Παπαρήγα
Μέσα από δραστικές αλλαγές στο συσχετισμό δύναμης στο επίπεδο της κοινωνίας και μέσα από έναν πολύμορφο αγώνα ρήξης και ανατροπής. Τώρα τη συγκεκριμένη μορφή ή οι στιγμές που θα περάσει αυτή η μετεξέλιξη της εξουσίας ή η ανατροπή, όχι η μετεξέλιξη...
Αλέξης Παπαχελάς
Το λέμε πάντα με δημοκρατία και εκλογές αυτό ή όχι απαραίτητα αυτό; Είναι μεγάλη συζήτηση αυτή.
Αλέκα Παπαρήγα
Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι κοινωνική επανάσταση δεν γίνεται, άρα ένα μεγάλο μέρος του λαού δεν τη θέλει, δεν επιβάλλεται. Έχετε δει καμιά κοινωνική επανάσταση; Πάρτε τη Γαλλική Επανάσταση, μιλάμε για κοινωνικές επαναστάσεις, δεν μιλάμε για πραξικοπήματα.  
Αλέξης Παπαχελάς
Είναι ώριμη για κάτι τέτοιο τώρα η κοινωνία η ελληνική, η συγκυρία;  
Αλέκα Παπαρήγα
Στη φάση που βρισκόμαστε σήμερα υπάρχει η εξής αντίφαση. Ενώ αντικειμενικά είναι ώριμο το πέρασμα σε αυτή τη νέα εξουσία, αυτό που λέμε, ο υποκειμενικός παράγοντας δεν έχει σχηματιστεί ακόμα αλλά έτσι έχει γίνει.  Πρώτα υπάρχει αναγκαιότητα αντικειμενικά και μετά μετατρέπεται και σε υποκειμενική επιλογή.  
Αλέξης Παπαχελάς
Εγώ να το ρωτήσω πρακτικά. Εάν στις εκλογές…
Αλέκα Παπαρήγα
Σε αυτές τις εκλογές για να μην πάμε, εγώ απλώς σας εξήγησα, μίλησα για το πρόγραμμά μας, για το στόχο μας, γιατί δεν μας αρέσει να κρύβουμε που θέλουμε να πάμε και δεν κρύβουμε από το λαό αυτό που επιδιώκουμε. Και ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι δεν μιλάμε για εξουσία του ΚΚΕ αλλά για εξουσία της εργατικής τάξης και των συμμάχων, έχει μεγάλη διαφορά, είναι και ένα από τα συμπεράσματα που έχουμε βγάλει από την οικοδόμηση του σοσιαλισμού τον 20ο αιώνα.
Αλέξης Παπαχελάς
Εγώ να σας ρωτήσω πρακτικά, εάν στις εκλογές προκύψει μια αντιμνημονιακή πλειοψηφία, στην οποία θα έχετε και εσείς ένα σημαντικό κομμάτι…
Αλέκα Παπαρήγα
Δεν λέει τίποτε γιατί εναντίον του μνημονίου αρχίζει από τη ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ και φτάνει δεν ξέρω που. Η  γραμμή δεν είναι μνημόνιο ή αντιμνημόνιο, είναι ψευδεπίγραφη αυτή η γραμμή. Αυτή τη στιγμή έχουμε οικονομική καπιταλιστική κρίση και πρέπει να υπάρξει διέξοδος. Η διέξοδος που έχει χαραχθεί είναι σε βάρος του λαού. Η διέξοδος που πρέπει να χαραχθεί είναι υπέρ του λαού και σε βάρος αυτών που ευθύνονται για την κρίση.
Αλέξης Παπαχελάς
Αν η αριστερά εν τη ευρεία της εννοία είχε μια σχετική πλειοψηφία και μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση, εσείς με τον κ. Κουβέλη, με το ΣΥΡΙΖΑ για παράδειγμα, θα το κάνατε;
Αλέκα Παπαρήγα
Μα δεν έχουμε τις ίδιες θέσεις. Ο κ. Κουβέλης π.χ. λέει ότι σέβεται τη δανειακή συνθήκη και μάλιστα εδώ λέει και μια αλήθεια, λέει ότι η συνθήκη δεν γίνεται αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Όντως απαγορεύεται κάθε διαπραγμάτευση μέχρι το 2042 θα πηγαίνουμε, τριάντα χρόνια.
        Υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βεβαίως δείχνει από την άλλη μεριά μια υπόκλιση στο σύστημα. Επομένως δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με μια δύναμη που υποκλίνεται στο σύστημα, που δεν καλεί το λαό να παλέψει εναντίον αυτής της δέσμευσης αλλά υποκλίνεται.
        Έρχεται  ο ΣΥΡΙΖΑ που λέει, τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει και πολλές απόψεις όπως ξέρετε,  πάντως η κυρίαρχη άποψη είναι αυτή που λέει, θα πάω να διαπραγματευτώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα λέει θα προσφύγει και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και θα πάω να χτυπήσω τη γροθιά στο τραπέζι και άμα δεν συμφωνήσουν μαζί μας, τότε θα πούμε φεύγουμε αλλά δεν θα μας αφήσουν να φύγουμε γιατί δεν τους συμφέρει να φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη.
        Αυτό είναι ένα σχήμα, το οποίο ακουμπάει σε μια λαϊκή ευαισθησία αλλά δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Εμείς λέμε το εξής πράγμα. Μετά τις εκλογές έρχονται άγρια μέτρα. Επομένως πρέπει ο λαός αλλά οργανωμένος λαός, όχι μούντζες, διαμαρτυρίες, απλώς πορείες και επεισοδιάκια κάθε Παρασκευή στη Βουλή, καταλαβαίνετε και happenings, πρέπει ο λαός να οργανώσει την αντεπίθεσή του, να παρεμποδίσει όσο γίνεται τα μέτρα και να δημιουργήσει όρους ανατροπής της εξουσίας, όχι μιας κυβέρνησης. Δηλαδή ή θα έχεις κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – Νέας Δημοκρατίας ή κυβέρνηση της Αριστεράς. Και αυτή η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν πρόκειται να κάνει τίποτε, διότι δεν θα έχει στα χέρια της τα κλειδιά της οικονομίας.
        Ποια είναι τα κλειδιά της οικονομίας;   
Αλέξης Παπαχελάς
Εσείς εννοείτε ανατροπή καθεστώτος όμως βασικά όπως μου το λέτε.
Αλέκα Παπαρήγα
Ανατροπή συστήματος ναι, δεν το κρύβουμε. Αυτό όμως προσέξτε δεν σημαίνει ότι όλα τα προβλήματα τα παραπέμπουμε στο τότε. Σε αυτή τη διαδρομή και καθώς ο λαός θα πείθεται από την ίδια του την πείρα και όχι μόνο γιατί του τα λέμε ωραία εμείς, έχει τη δυνατότητα να περιορίσει το κόστος των συνεπειών της κρίσης και ενδεχομένως να έχει κάποιες κατακτήσεις.
         Αλλά παίρνουμε υπόψη το εξής πράγμα. Κύριε Παπαχελά αυτός ο δρόμος δεν μπορεί να είναι ένας μοναχικός δρόμος στην Ελλάδα. Η κρίση είναι βαθιά σε όλη την ευρωζώνη, για να μην πω στον παγκόσμιο καπιταλισμό. Θα έχουμε σημαντικές εξελίξεις στην πορεία και πιθανόν η οικονομική κρίση να εμπλακεί και με μια πιο γενικευμένη σύγκρουση πολεμική στην περιοχή. Δεν τη θέλουμε, δεν την επιδιώκουμε, είναι ένα αντικειμενικό γεγονός. Σκεφτείτε τι έχει να γίνει αν μπει σε κρίση η Κίνα, που κρατάει τις Ηνωμένες Πολιτείες έτσι.
        Άρα για να ολοκληρώσω εμείς δρώντας στην Ελλάδα…
Αλέξης Παπαχελάς
Έχουμε δύο λεπτά για να τελειώσουμε γι΄ αυτό θέλω να σας ρωτήσω, θέλω να μου πείτε στο δίλημμα  ευρώ ή δραχμή τι λέτε εσείς, γιατί νομίζω πια…
Αλέκα Παπαρήγα
Έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση.  
Αλέξης Παπαχελάς
Αυτό σημαίνει δραχμή όμως.
Αλέκα Παπαρήγα
Ριζική αποδέσμευση, κοινωνικοποίηση του πλούτου της χώρας, διότι το να βγεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και με το να αλλάξεις…
Αλέξης Παπαχελάς
Αυτό δεν σας τρομάζει, μέσα σε κάποια γεωπολιτική αστάθεια και κάποιο ρίσκο το να είναι η Ελλάδα μόνη της ορφανή; Ποιος είναι ο σύμμαχός της τώρα;
Αλέκα Παπαρήγα
Θα μας τρόμαζε εάν είχαμε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ή άλλων που νομίζουν ότι με το να κάνεις το ευρώ δραχμή, λύνεις το πρόβλημα. Να σας πω, η κατάσταση στην περιοχή και στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική είναι περίπλοκη. Ήδη και μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση λειτουργούν και φυγόκεντρες δυνάμεις. Αναμφισβήτητα μια Ελλάδα του σοσιαλισμού μόνη της σε μια μαύρη Ευρώπη θα είναι πολύ σύνθετο και δύσκολο να οικοδομήσεις γρήγορα το σοσιαλισμό. Όμως δεν είναι δυνατόν να έχεις μια αλλαγή στην Ελλάδα και να μην υπάρχουν θετικές τάσεις και διεθνώς. Ή μπορεί να έχεις μια αλλαγή θετική σε μια άλλη χώρα και μετά να έρθει στην Ελλάδα.
        Επομένως, ακριβώς επειδή η Ελλάδα είναι ενταγμένη σε έναν ευρύτερο κόσμο που σπαράσσεται από αντιθέσεις, η άνοδος των κοινωνικών κινημάτων θα διεθνοποιήσει πιο εύκολα την πάλη. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να έχεις μεγάλες εξελίξεις στην Ελλάδα και πισωγύρισμα σε όλες τις υπόλοιπες. Και μόνο οι θετικές εξελίξεις στην Ελλάδα θα δημιουργήσουν και ένα καλύτερο συσχετισμό…
Αλέξης Παπαχελάς
Απλώς για να το κάνουμε πολύ καθαρό, επειδή κάποια στιγμή θα μπει το δίλημμα ή ευρώ με τους όρους που βάζει η Ευρώπη ή δραχμή.
Αλέκα Παπαρήγα
Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν το περιορίζουμε στο νόμισμα. Δηλαδή εμείς δεν θα πούμε έξω από την Ευρωζώνη και να μείνουμε εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης έξω από την Ευρωζώνη. Αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση με εργατική λαϊκή εξουσία, κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, προγραμματισμό, ανάπτυξη όλων των αναπτυξιακών και παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας. Και αξιοποίηση των αντιθέσεων του γύρω κόσμου για διεθνείς συναλλαγές.  
Αλέξης Παπαχελάς
Να σας ρωτήσω και την τελευταία ερώτηση. Είστε ο άνθρωπος που έχει μείνει νομίζω σε αυτή τη θέση περισσότερο από κάθε άλλον, αν θυμάμαι καλά, στη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΚΚΕ. Έρχεται κάποια στιγμή που σκέπτεστε το θέμα της διαδοχής ή όχι;
Αλέκα Παπαρήγα
Κύριε Παπαχελά νομίζω η ανανέωση είναι ένας νόμος που ισχύει για όλους μας. Και η φυσική και η πνευματική ανανέωση. Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι στο δικό μας το κόμμα την ευθύνη της εκλογής του Γραμματέα και της αλλαγής την έχει η Κεντρική Επιτροπή. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να μου πει ευχαριστώ, κάνε κάτι άλλο.
Αλέξης Παπαχελάς
 Τι σκέφτεται η Κεντρική Επιτροπή δύσκολα θα το ξέρω, εγώ θέλω να ξέρω τι σκέφτεται η Αλέκα Παπαρήγα σήμερα και αν υπάρχει περίπτωση αυτές να είναι οι τελευταίες της εκλογές,  για παράδειγμα.
Αλέκα Παπαρήγα
Η Αλέκα Παπαρήγα είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη να πάρει οποιαδήποτε δουλειά της αναθέσει το κόμμα. Δεν είμαστε κόμμα ούτε προσωπικοτήτων ούτε τίποτε και στο κόμμα μας υπάρχει γενιά πολύ καλών στελεχών και όταν η Αλέκα Παπαρήγα δεν θα είναι Γραμματέας δεν θα φανεί καθόλου σε τίποτε, ίσα – ίσα πιστεύω ότι το κόμμα θα πάει και μια χαρά μπροστά και πολύ καλύτερα.  
Αλέξης Παπαχελάς
Κυρία Παπαρήγα ευχαριστώ πάρα πολύ για την κουβέντα που είχαμε σήμερα μαζί και ελπίζω να έχουμε την ευκαιρία να το ξανακάνουμε.
Αλέκα Παπαρήγα
Και εγώ σας ευχαριστώ.
Αλέξης Παπαχελάς
Κυρίες και κύριοι φτάσαμε σε αυτό το σημείο στο τέλος της αποψινής εκπομπής. Ραντεβού την επόμενη Δευτέρα.

Την Δευτέρα 26 Μαρτίου στις 23.00 στον ΣΚΑΪ η Αλέκα Παπαρήγα μιλάει για όλα στον Αλέξη Παπαχελά. Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ μιλά αποκλειστικά στους ΝΕΟΥΣ ΦΑΚΕΛΟΥΣ για τις παρελάσεις, τις εκλογές και την Οικονομία σε μία συνέντευξη εφ' όλης της ύλης.