Γιατί κάηκε η Αθήνα

Αλέξης Παπαχελάς

Κυρίες και κύριοι, καλησπέρα. Είμαι ο Αλέξης Παπαχελάς. Καλωσορίσατε στους «Νέους Φακέλους». Απόψε πρόκειται να αρχίσουμε με το πρώτο επεισόδιο μιας μεγάλης σειράς που έχουμε ετοιμάσει εδώ στους «Νέους Φακέλους» ένα αφιέρωμα για το πώς φτάσαμε στο μνημόνιο. Ένα αφιέρωμα στο οποίο μιλάνε βασικοί πρωταγωνιστές αυτού του δράματος, αυτού του επεισοδίου. Όμως μια βόλτα στην Αθήνα σήμερα το πρωί με έπεισε και μας έπεισε εδώ στους «Νέους Φακέλους» ότι να ασχοληθούμε πρώτα με ένα άλλο θέμα. Πρέπει να ασχοληθούμε με το γιατί κάηκε η Αθήνα χτες το βράδυ, διότι βεβαίως υπάρχουν πολλές εξηγήσεις, υπάρχει ο θυμός, υπάρχει η οργή δικαιολογημένη πολλών ανθρώπων για το τι συμβαίνει σήμερα στη χώρα, υπάρχουν όμως από ότι φαίνεται και κάποιοι επαγγελματίες οι οποίοι πολύ συχνά επιδίδονται σε τέτοιου είδους καταστροφές.Τι είναι το ένα, τι είναι το άλλο, αν κάποιος δεν έκανε τη δουλειά του χτες το βράδυ θα τα δούμε εδώ σήμερα και βεβαίως στην επόμενη εκπομπή θα αρχίσουμε με αυτή τη σειρά για το πώς φτάσαμε στο μνημόνιο. Μαζί μου εδώ για να συζητήσουμε αυτό το θέμα για το τι έγινε ακριβώς χτες το βράδυ, έχουμε τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών τον κ. Θεοδόση Πελεγρίνη. Καλησπέρα κ. Πελεγρίνη. Έχουμε επίσης τον Αντιστράτηγο τον κ. Μπαλάκο, ο οποίος είναι επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος, ένα από τα βασικά επιτελικά στελέχη της ΕΛΑΣ. Γεια σας κ. Μπαλάκο, ευχαριστούμε που είστε σήμερα μαζί.

Γρηγόρης Μπαλάκος Αντιστράτηγος, Γεν. Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος

Καλησπέρα σας.

Αλέξης Παπαχελάς

Επίσης έχουμε μαζί μας τον κ. Βαρελά, ο οποίος είναι ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Αθηναίων. Καλησπέρα κ. Βαρελά.

Ανδρέας Βαρελάς Αντιδήμαρχος Δήμου Αθηναίων

Καλησπέρα σε εσάς και στο πάνελ.

Αλέξης Παπαχελάς

Και αντιλαμβάνομαι ότι είχατε μια από πρώτο χέρι εμπειρία να το πω έτσι χτες το βράδυ με τα γεγονότα, θα τα ακούσουμε σε λίγο.

Ανδρέας Βαρελάς Αντιδήμαρχος Δήμου Αθηναίων

Πάρα πολλές ώρες.

Αλέξης Παπαχελάς

Μάλιστα. Και έχουμε επίσης και τον κ. Λυμπερόπουλο από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Καλησπέρα κ. Λυμπερόπουλε.

Παναγιώτης Λυμπερόπουλος Εφέτης, Αναπληρωτής Γενικός

Καλησπέρα σε εσάς και στους τηλεθεατές σας.

Αλέξης Παπαχελάς

Επίσης μαζί μου να πω ότι έχω τη Σοφία Παπαϊωάννου. Σοφία καλησπέρα.

Σοφία Παπαιωάννου

Καλησπέρα.

Αλέξης Παπαχελάς

Και επίσης τον Τάσο Τέλλογλου.

Τάσος Τέλλογλου

Καλησπέρα Αλέξη, καλησπέρα στο πάνελ.

Αλέξης Παπαχελάς

Ήθελα να ξεκινήσω με εσάς κ. Μπαλάκο γιατί υπάρχουν πάρα πολλά ερωτηματικά σήμερα. Ακούσαμε και τον αρχηγό σας πριν από λίγες ώρες αλλά υπάρχει η αίσθηση σε όλους μας ότι κάτι πήγε πολύ στραβά χτες το βράδυ με τον επιτελικό σχεδιασμό. Το δέχεστε εσείς αυτό;

Γρηγόρης Μπαλάκος Αντιστράτηγος, Γεν. Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος

Κύριε Παπαχελά χτες ήταν μια ημέρα που υπήρχε μια μεγάλη συγκέντρωση και διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας. Πολλές χιλιάδες διαδηλωτών, οι περισσότεροι ειρηνικά διαδήλωσαν στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας καταλαμβάνοντας ένα κομμάτι από την Ομόνοια μέχρι τους Στύλους Ολυμπίου Διός και όλους τους κεντρικούς και κάθετους δρόμους που παρεμβάλλονται. Στο σχεδιασμό μας ήταν ασφαλώς εμείς να περιφρουρήσουμε αυτή τη συγκέντρωση, να είναι ειρηνική, να μην υπάρξουν θύματα σε ανθρώπους είτε τραυματισμοί είναι αυτοί είτε οτιδήποτε άλλο. Στη συνέχεια να περιφρουρήσουμε τους θεσμούς που καταλαβαίνετε τι εννοώ.

Αλέξης Παπαχελάς

Τη Βουλή βασικώς.

Γρηγόρης Μπαλάκος Αντιστράτηγος, Γεν. Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος

Τους θεσμούς γενικότερα θα έλεγα. Χτες υπήρχε μάλιστα και μια συγκεκριμένη διαδικασία ψηφοφορίας στη Βουλή και από εκεί και πέρα να προστατεύσουμε, να περιορίσουμε και να αποφύγουμε φθορές σε εγκαταστάσεις, περιουσίες είτε δημόσιες είναι αυτές είτε ιδιωτικές.

Αλέξης Παπαχελάς

Εγώ θα σας πω κάτι το οποίο είδα χτες, το οποίο μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση. Κάποια στιγμή είδα στην τηλεόραση ένα «συνεργείο» το οποίο με κάποια σφυριά κλπ. προσπαθούσε να ανοίξει τα ρολά στο μαγαζί στο “KOSTA BODA” το οποίο και τελικώς κάηκε. Μετά από μια ώρα είδα πάλι τους ίδιους ανθρώπους εκεί στο ίδιο σημείο να προσπαθούν και μετά από μια ώρα το είδα να καίγεται. Και το ερώτημα που δημιουργείται σε όλους μας είναι πώς δεν το είδε κάποιος από εσάς να πάει εκεί να προστατεύσει εν πάση περιπτώσει αυτό το σημείο που ήταν προφανής ποιος ήταν ο σκοπός τους.

Γρηγόρης Μπαλάκος Αντιστράτηγος, Γεν. Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος

Όπως γνωρίζετε στις μεγάλες διαδηλώσεις η Αστυνομία καταλαμβάνει συγκεκριμένες θέσεις που επιχειρησιακά εξυπηρετούν για να αντιμετωπίσει αυτό που έχει σαν στόχο. Να είναι ειρηνικές οι διαδηλώσεις. Σε ότι αφορά την οδό Σταδίου και συγκεκριμένα στο κατάστημα “KOSTA BODA” ήταν σε σημείο τέτοιο που εκείνη την ώρα η οδός Σταδίου ήταν πλήρης, από χιλιάδες διαδηλωτές και όπως καταλαβαίνετε εμείς ανάμεσα στους διαδηλωτές δεν παρεμβάλλουμε αστυνομικούς εκείνη την ώρα. Δεν επιχειρούμε ανάμεσα στο πλήθος των διαδηλωτών. Όταν υπήρξε πρόβλημα και ενημερωθήκαμε γι΄ αυτό άμεσα ενεργήσαμε, διευκολύναμε την Πυροσβεστική Υπηρεσία να φτάσει στο σημείο και να κάνει κατάσβεση.

Σοφία Παπαιωάννου

Κύριε Μπαλάκο εγώ θέλω να σας ρωτήσω επειδή είπατε, με τη σειρά που το είπατε, με τη σειρά θα σας ρωτήσω. Είπατε πρώτα ότι ο σκοπός σας ήταν να διαφυλάξετε την πορεία. Τώρα υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που κατέβηκαν ειρηνικά στην πορεία και μας λένε ότι δεν κατάφεραν καν να φτάσουν στο Σύνταγμα γιατί πολύ πριν στη Σταδίου στη Σόλωνος, ρίξανε δακρυγόνα και αυτός ήταν και ο λόγος που τέλειωσαν τόσο νωρίς τα δακρυγόνα, ρίξανε δακρυγόνα και δεν μπόρεσαν να φτάσουν στο Σύνταγμα. Ο σκοπός προφανώς ήταν να κρατήσετε το Σύνταγμα και τη Βουλή ελεύθερη. Αυτό έγινε πρώτα απ΄ όλα, εμποδίσατε κόσμο να πάει στη συγκέντρωση;

Γρηγόρης Μπαλάκος Αντιστράτηγος, Γεν. Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος

Η συγκέντρωση των πολιτών στο Σύνταγμα ξεκίνησε λίγο πριν τις 6 το απόγευμα. Όπως θα είδατε από τις 6 παρά περίπου μέχρι τις 9 η ώρα η πλατεία Συντάγματος και οι γύρω δρόμοι ήταν πλήρεις ανθρώπων. Οι Στήλες Ολυμπίου Διός, η Σταδίου, η Πανεπιστημίου και στην Ακαδημίας και μέχρι την Ομόνοια. Άρα αυτός ο κόσμος που δεν έφτασε – όπως είπατε – στο Σύνταγμα δεν έφτασε επειδή η Αστυνομία δημιούργησε εμπόδια να μη φτάσουν στο Σύνταγμα αλλά επειδή ήδη η πλατεία Συντάγματος ήταν γεμάτη και ένα πλήθος 100.000 ανθρώπων δεν χωράει στην πλατεία Συντάγματος.

Σοφία Παπαιωάννου

Αυτό πραγματικά δεν μπορώ να το δεχτώ γιατί έχω ανθρώπους αυτόπτες μάρτυρες και μπορούμε να τους βγάλουμε και στην εκπομπή αργότερα που λένε ότι δεν μπόρεσαν ποτέ να φτάσουν στο Σύνταγμα επειδή πέσανε δακρυγόνα. Και το άλλο που είπατε ότι θέλετε να διαφυλάξετε τους θεσμούς, αν μπορείτε να το κάνετε λίγο πιο σαφές αυτό, γιατί όλος ο κόσμος που καταστράφηκαν τα καταστήματά τους στο κέντρο της Αθήνας δεν νομίζω ότι σκέφτεται εκείνη την ώρα τους θεσμούς αλλά σκέφτεται τις περιουσίες του.

Γρηγόρης Μπαλάκος Αντιστράτηγος, Γεν. Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος

Είπα ότι πρώτη προτεραιότητα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να μην έχουμε κίνδυνο για ανθρώπινες ζωές. Ότι αυτό μπορεί να σημαίνει. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να προστατεύσουμε τις εγκαταστάσεις και τις περιουσίες συν τους θεσμούς και χτες είχαμε και μια συγκεκριμένη διαδικασία που έπρεπε και αυτή να προστατευτεί.

Σοφία Παπαιωάννου

Χτες προστατεύσατε μόνο τη Βουλή.

Γρηγόρης Μπαλάκος Αντιστράτηγος, Γεν. Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος

Όχι μόνο τη Βουλή, είχαμε δυνάμεις σε άλλα σημεία. Σε όλα τα σημεία ενεργήσαμε, σε όλα τα σημεία επενέβημεν άμεσα. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία με τη διευκόλυνση τη δική μας παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπήρχαν να έχει πρόσβαση στα σημεία, τα διαφορετικά σημεία που ταυτόχρονα είχαμε εκδήλωση πυρκαγιών, διευκολύνθηκε από εμάς, έφτασε στα σημεία και απεγκλωβίστηκαν σε μερικές περιπτώσεις και άνθρωποι που ήταν στα κτίρια αυτά τα οποία ήταν θύματα εμπρηστικών ενεργειών. Δεκαέξι άτομα μόνο απεγκλωβίσαμε από το κτίριο της Alpha Bank στη Πεσμαζόγλου και Σταδίου.

Αλέξης Παπαχελάς

Πρέπει να πάω σε ένα διαφημιστικό διάλειμμα και αμέσως μετά είμαστε και πάλι εδώ μαζί στο στούντιο.

(Διαφημιστικό διάλειμμα)

Αλέξης Παπαχελάς

Κυρίες και κύριοι είμαστε και πάλι εδώ μαζί, συζητάμε τα χτεσινά επεισόδια, τη μεγάλη καταστροφή που έγινε στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, εικόνες πραγματικά που πληγώνουν πολλούς μαζί με όλα τα άλλα βέβαια που πληγώνουν τη χώρα. Κύριε Πελεγρίνη κάτι θέλατε να πείτε νομίζω.

Θεοδόσης Πελεγρίνης Πρύτανης Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Ναι, άκουσα τον στρατηγό, πράγματι σέβομαι τον αγώνα που κάνουν οι αστυνομικοί, έχω φίλους αλλά έχω την εντύπωση ότι κάθε φορά σε μια τέτοια μεγάλη εκδήλωση παρακολουθούμε το ίδιο θέατρο. Θέατρο εννοώ κυριολεκτικά. Είπατε ότι πρωταρχικός στόχος μας ήταν η διαφύλαξη ζωής. Συμφωνούμε σε αυτό. Αλλά πρέπει εν ονόματι αυτού του αγαθού να γίνονται όλα αυτά που γίνονται; Αναφερθήκαμε προηγουμένως στα Δεκεμβριανά πριν από 4 χρόνια, πάλι τα ίδια, δεν υπάρχει μια πρόοδος μέσα σε αυτή την προσπάθεια που κάνει η Αστυνομία, ένας σχεδιασμός και το αποτέλεσμα ποιο;

Γρηγόρης Μπαλάκος Αντιστράτηγος, Γεν. Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος

Να απαντήσω.

Αλέξης Παπαχελάς

Βεβαίως.

Γρηγόρης Μπαλάκος Αντιστράτηγος, Γεν. Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος

Ασφαλώς και δεν βλέπουμε το ίδιο έργο γιατί από το 2008 που αναφερθήκατε μέχρι και σήμερα έχουν γίνει χιλιάδες διαδηλώσεις τα τελευταία χρόνια και όπως τα ξέρετε και εσείς και θα έχετε διαπιστώσει πάρα πολλές από αυτές στη συντριπτική πλειοψηφία ήταν ειρηνικές και σε πολλές από αυτές που υπήρξαν περιπτώσεις μεμονωμένες ανθρώπων που προσπάθησαν να δημιουργήσουν έκτροπα. συνελήφθησαν.

Σοφία Παπαιωάννου

Η χτεσινή ήταν βέβαια χειρότερη, δεν μπορεί να το λέτε…

Γρηγόρης Μπαλάκος Αντιστράτηγος, Γεν. Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος

Στο χρονικό διάστημα των δύο χρόνων, τριών χρόνων που ανέφερε ο κ. Πρύτανης, είναι έτσι. Έχουν γίνει και διαδηλώσεις στις οποίες δεν είχαμε επεισόδια παρότι υπήρχαν άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου μέσα σε αυτές και παρότι το πλήθος των συγκεντρωμένων ήταν επίσης πολύ μεγάλο. Χτες ήταν μια μεγάλη διαδήλωση όπως είπα στην αρχή περίπου 100.000 άνθρωποι με δικούς μας υπολογισμούς, ενδεχομένως για κάποιους άλλους άκουσα ανεβάζουν το νούμερο πολύ υψηλότερα. Σε αυτό το πλήθος μέσα υπήρχαν κάποια άτομα αρκετά για χτες, πολύ περισσότερα από άλλες φορές, τα οποία εκμεταλλεύτηκαν τον όγκο αυτό για να μπορούν σε διαφορετικά σημεία ταυτόχρονα να προβαίνουν σε ενέργειες εμπρησμού ή φθορές σε καταστήματα και άλλες περιουσίες.

Αλέξης Παπαχελάς

Πάντως εδώ κ. Πελεγρίνη θέλω να βάλουμε αυτό το θέμα το περίφημο της Νομικής. Υπάρχει αυτό το θέμα ότι υπήρχε μια κατάληψη από ανθρώπους του αντιεξουσιαστικού χώρου της Νομικής από την Πέμπτη και υπάρχει και η πληροφορία ότι από εκεί έβγαιναν αρκετοί άνθρωποι με μολότοφ. Δεν ξέρω καταρχήν για σας αν ισχύει αυτό.

Θεοδόσης Πελεγρίνης Πρύτανης Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Δεν το ξέρω. Εκείνο που ξέρω εγώ είναι ότι η κατάληψη στη Νομική γίνηκε την Πέμπτη, αναγορευόταν επίτιμος διδάκτωρ ο Κον Μπεντίτ, τότε το βράδυ πληροφορήθηκα, ήρθε και μια ανακοίνωση και την Παρασκευή και μέχρι τότε επειδή η Νομική λειτουργεί, γίνονται τα μαθήματα δεν μπορούσε να μπει κανένας, οι φοιτητές ήταν, αυτό δήλωσαν. Από το Σάββατο και μετά πράγματι έπεσε ένα σκοτάδι εκεί. Δεν είχαμε δυνατότητα να μάθουμε τι γίνεται μέσα. Οι φύλακες είχαν εγκλωβιστεί στον πρώτο όροφο.

Αλέξης Παπαχελάς

Εσείς δεν έχετε κάποιο δικό σας τρόπο ως πανεπιστημιακές αρχές να κλειδώσετε το χώρο και να πείτε δεν μπαίνει κανείς άλλος;

Θεοδόσης Πελεγρίνης Πρύτανης Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Μα σας λέω εάν ήταν Σαββατοκύριακο σαφώς και θα είχε κλείσει ο χώρος, όπως ας πούμε το κεντρικό κτίριο κλείνει. Όταν όμως γίνονται τα μαθήματα, την Πέμπτη, την Παρασκευή δεν μπορείς να κλείσεις τη Νομική.

Αλέξης Παπαχελάς

Παρασκευή βράδυ δεν μπορούσατε να την κλείσετε;

Θεοδόσης Πελεγρίνης Πρύτανης Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Ναι αλλά είχαν μπει ήδη μέσα.

Αλέξης Παπαχελάς

Μάλιστα.

Θεοδόσης Πελεγρίνης Πρύτανης Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Αυτό θέλω να σας πω.

Αλέξης Παπαχελάς

Ούτε έχετε κάποιο τρόπο εσείς να τους βγάλετε προφανώς.

Θεοδόσης Πελεγρίνης Πρύτανης Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Ασφαλώς και δεν έχω. Δεν έχω τη δυνατότητα όταν είναι κάποιος φοιτητής. Σαφώς θα υπήρχαν και κάποιοι άλλοι, οι οποίοι δεν ήταν φοιτητές. Δεν μπορείς να τους ξεχωρίσεις. Αλλά αυτό ότι έπρεπε να τους αποκλείσεις από πριν δεν είχες τη δυνατότητα.

Σοφία Παπαιωάννου

Όταν μπήκαν την Πέμπτη δεν ειδοποιήσατε την Αστυνομία ότι έχουν μπει μέσα αναρχικοί;

Θεοδόσης Πελεγρίνης Πρύτανης Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Δεν ξέρω αν ήταν αναρχικοί. Ασφαλώς και ειδοποιήθηκαν, έστειλα τρεις επιστολές. Μια στις 9 του μηνός νομίζω, η άλλη στις 10 και η άλλη στις 11.

Αλέξης Παπαχελάς

Οι οποίες λένε;

Θεοδόσης Πελεγρίνης Πρύτανης Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Οι οποίες λένε, οι αρχικές δύο επιστολές ότι έχουν μπει φοιτητές και έχουν κάνει κατάληψη. Ζημιές δεν είχαν γίνει διότι μπορούσαμε να έχουμε πρόσβαση στο κτίριο το Σάββατο ακριβώς κατά δήλωση του Κοσμήτορος, ο οποίος το πληροφορήθηκε από τους φύλακες, υπήρχε περίπτωση να έχουν γίνει φθορές. Και πάλι εστάλη επιστολή στους αρμόδιους φορείς, στον εισαγγελέα, αστυνομία κ.ο.κ.

Τάσος Τέλλογλου

Εγώ ήθελα να ρωτήσω το εξής. Κάποια στιγμή στη διαδήλωση της Κυριακής οι άνθρωποι αυτοί που ήταν στο κτήριο της οδού Μασσαλίας εγκατέλειψαν αυτό το κτήριο και ενώθηκαν, κουκουλοφόροι πολλοί από αυτούς με το σώμα της διαδήλωσης. Εκεί η Αστυνομία γιατί δεν παρενέβη προληπτικά ώστε να μην υπάρχει αυτή η δυνατότητα γι΄ αυτούς; Διότι προφανώς δεν βγήκαν έτσι. Και η ερώτηση είναι για τον κ. Μπαλάκο.

Αλέξης Παπαχελάς

Να τα πάρουμε ένα – ένα. Καταρχήν τι είδους αίτημα είχατε, τι επιστολή είχατε εσείς κ. Μπαλάκο.

Σοφία Παπαιωάννου

Γιατί όταν λέμε ότι έχει καταργηθεί το άσυλο και ο κ. Πελεγρίνης μας λέει ότι ανταλλάχθηκαν επιστολές, αυτό δεν σημαίνει ότι έχει καταργηθεί το άσυλο, απλώς μπαίνουν επιστολές.

Θεοδόσης Πελεγρίνης Πρύτανης Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Όχι το άσυλο ακριβώς το θέτετε πολύ ωραία κα Παπαϊωάννου, το άσυλο έχει καταργηθεί σύμφωνα με τον καινούριο νόμο. Δηλαδή αν ίσχυε το παλιό καθεστώς θα έπρεπε να συνέλθει το Πρυτανικό Συμβούλιο να αποφασίσει άρση του ασύλου, να ειδοποιηθεί ο εισαγγελέας και ο εισαγγελέας να δώσει εντολή στην Αστυνομία να μπει.

Αλέξης Παπαχελάς

Τώρα τι ισχύει;

Θεοδόσης Πελεγρίνης Πρύτανης Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Τώρα «το γένειν έχων», εσείς, εγώ, ο κάθε καθηγητής, ο πρύτανης έχει τη δυνατότητα εφόσον παρατηρήσει κάτι να το καταγγείλει. Και από εκεί ύστερα η Αστυνομία θα πρέπει να πάει να ελέγξει. Δεν υπάρχει άσυλο. Είναι σαν να είναι ένα απλό κτήριο δημόσιο ή ιδιωτικό και να παρέμβει εκεί…

Αλέξης Παπαχελάς

Να ρωτήσω, είχατε εσείς συγκεκριμένη καταγγελία;

Γρηγόρης Μπαλάκος Αντιστράτηγος, Γεν. Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος

Να βάλουμε τα πράγματα από την αρχή.

Θεοδόσης Πελεγρίνης Πρύτανης Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Όχι απαντήστε αν είχατε.

Γρηγόρης Μπαλάκος Αντιστράτηγος, Γεν. Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος

Σε αυτό θα απαντήσω κ. Πρύτανη, γιατί βιάζεστε; Στις 10 Φεβρουαρίου ο κ. Πρύτανης έστειλε μια επιστολή…

Αλέξης Παπαχελάς

Αυτό είναι τι μέρα;

Γρηγόρης Μπαλάκος Αντιστράτηγος, Γεν. Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος

10 Φεβρουαρίου είναι καθημερινή, Πέμπτη, έστειλε μια επιστολή στην οποία ανέφερε ότι άγνωστοι σε εκείνον φοιτητές, άγνωστοι αλλά φοιτητές έχουν μπει μέσα στη σχολή και η ενημέρωση που είχε δεν διέπρατταν κάποιο αδίκημα. Αυτό έλεγε. Και ότι δεν είχε τη δυνατότητα να είχε πρόσβαση στο κτίριο. Αυτή ήταν η πρώτη επιστολή. Στη δεύτερη επιστολή ο κ. Πρύτανης έλεγε ότι αποφάσισε το Πανεπιστήμιο να αναβάλει τις εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί για το διάστημα από 10 έως 12 του μηνός. Παρακαλούμε για ενημέρωση και στις δέουσες ενέργειες για διαφύλαξη των κτιρίων. Αυτές ήταν επιστολές.

Θεοδόσης Πελεγρίνης Πρύτανης Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Διαφύλαξη των κτιρίων, παρακαλώ.

Γρηγόρης Μπαλάκος Αντιστράτηγος, Γεν. Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος

Οι δύο επιστολές. Συγνώμη αυτή είναι η πρώτη επιστολή, αυτή που είπατε για τις εκδηλώσεις. Η άλλη είναι η 10 του μηνός. Στις 12 του μηνός χτες έφτασε στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας επιστολή του κ. Πρύτανη, στην οποία υπάρχει συνημμένη και η επιστολή του…

Θεοδόσης Πελεγρίνης Πρύτανης Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Προχτές εννοείτε.

Γρηγόρης Μπαλάκος Αντιστράτηγος, Γεν. Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος

Χτες παρελήφθη στο Αρχηγείο 12 του μηνός, είναι γραμμένη εδώ.

Θεοδόσης Πελεγρίνης Πρύτανης Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Με φαξ την έστειλα προχτές το Σάββατο.

Γρηγόρης Μπαλάκος Αντιστράτηγος, Γεν. Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος

Στο γραφείο του κ. Υπουργού που απευθύνεται έχει πάει στις 12 του μηνός χτες η επιστολή αυτή, είναι καταγεγραμμένα όλα αυτά και αναφέρει ότι έχει ενημέρωση ότι γίνονται φθορές. Όπως καταλαβαίνετε χτες την ώρα εκείνη δεν μπορούσε να γίνει επιχείρηση αστυνομική μέσα γι΄ αυτό το θέμα.

Θεοδόσης Πελεγρίνης Πρύτανης Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Προχτές ήταν το Σάββατο, παρακαλώ.

Γρηγόρης Μπαλάκος Αντιστράτηγος, Γεν. Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος

Είναι καταγεγραμμένα.

Τάσος Τέλλογλου

Πάντως εδώ υπάρχει μια αντίφαση διότι το mail του κ. Τσινισιζέλη του Κοσμήτορα πάει στα χέρια του Πρύτανη στις 10 του μηνός. Άρα χρειάζεται δύο μέρες για να φτάσει αυτό το mail από τα χέρια του Πρύτανη στην Αστυνομία;

Θεοδόσης Πελεγρίνης Πρύτανης Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εγώ είπα ότι το Σάββατο πήγε.

Γρηγόρης Μπαλάκος Αντιστράτηγος, Γεν. Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος

Σε εσάς έχει έρθει 10 του μηνός και στο γραφείο…

Αλέξης Παπαχελάς

Τέλος πάντων για να μην κολλήσουμε σε αυτό.

Γρηγόρης Μπαλάκος Αντιστράτηγος, Γεν. Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος

Να μην κολλήσουμε σε αυτό, συνεχίζουμε.

Αλέξης Παπαχελάς

Εγώ αυτό που καταλαβαίνω και οι εφημερίδες το γράφανε αυτό, δεν ήταν μόνο η επιστολή του κ. Πρύτανη υποθέτω.

Γρηγόρης Μπαλάκος Αντιστράτηγος, Γεν. Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος

Δεν έχουμε ενημέρωση την Παρασκευή ή το Σάββατο από την οποία να προκύπτει ότι κάποια άτομα…

Αλέξης Παπαχελάς

Υποθέτω ότι έχετε τη δική σας ενημέρωση, Αστυνομία είστε κάποια ενημέρωση θα είχατε.

Γρηγόρης Μπαλάκος Αντιστράτηγος, Γεν. Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος..

Ούτε από έγγραφο, ότι προξενούν φθορές μέσα στον πανεπιστημιακό χώρο. Δεν υπάρχει τέτοια ενημέρωση. Εμείς ωστόσο το Σάββατο που επίσης είχαμε διαδήλωση είχαμε μια δύναμη που έκανε συνεχείς ελέγχους επί της οδού Ακαδημίας και από εκεί κάναμε αρκετούς ελέγχους σε άτομα που βγήκαν από το Πανεπιστήμιο μέσα. Μέχρι τότε ακόμη δεν έχουμε καμία ενημέρωση για φθορές.

Αλέξης Παπαχελάς

Βρήκατε πράγματα εκεί;

Γρηγόρης Μπαλάκος Αντιστράτηγος, Γεν. Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος

Όχι δεν βρήκαμε. Ωστόσο κάναμε και προσαγωγές από το σημείο εκείνο το Σάββατο αλλά κάναμε και την Κυριακή επίσης προσαγωγές κάποια άτομα που επιχείρησαν να βγουν από εκεί και τελικά δεν βγήκαν εκεί μέχρι πολύ αργά το βράδυ, όταν εμείς τις δυνάμεις που είχαμε έξω από τη Νομική και τις είχαμε, για ποιο σκοπό τις είχαμε, για να ελέγξουμε τα άτομα αυτά και αν έχουμε αντικείμενα ή οτιδήποτε άλλο που θα έφτανε στους χώρους των διαδηλώσεων να συλληφθούν. Δεν είχαμε τέτοια αποτελέσματα στους ελέγχους που κάναμε. Πολύ αργά το βράδυ όταν είχαμε τις φωτιές στη Σταδίου, αναγκαστήκαμε να αποσύρουμε κάποιες δυνάμεις από εκεί για να πάμε να διευκολύνουμε τα πυροσβεστικά οχήματα να πάνε στην Alpha Bank που απεγκλωβίσαμε τα άτομα που ανέφερα προηγουμένως, στην Πεσμαζόγλου και Πανεπιστημίου που έχει έξοδο από την οδό Σταδίου και εκείνη τη στιγμή κάποια άτομα βγήκαν έξω. Επιχείρησαν και άλλες φορές να βγουν έξω και βλέποντας τις αστυνομικές δυνάμεις ξαναμπήκαν μέσα. Εμείς έχοντας ενημέρωση ότι υπάρχουν κάποια άτομα φοιτητές άγνωστοι μέσα στο Πανεπιστήμιο πιστεύω ότι δεν πρέπει να κάνουμε κάθε φορά επιχείρηση. Δεν είναι η πρώτη φορά που άγνωστοι φοιτητές…

Σοφία Παπαιωάννου

Όλος ο κόσμος την Πέμπτη ήξερε ότι ήταν αναρχικοί μέσα αστυνομικοί. Το ξέρανε όλοι. Εγώ είχα εκδήλωση που ακυρώθηκε γι΄ αυτό το λόγο στο κέντρο της Αθήνας.

Γρηγόρης Μπαλάκος Αντιστράτηγος, Γεν. Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος

Κυρία Παπαϊωάννου εμείς ξέρουμε ότι είναι άγνωστοι φοιτητές και άγνωστοι φοιτητές αστυνομικοί μέσα δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκονται.

Θεοδόσης Πελεγρίνης Πρύτανης Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εσείς το ξέρετε ότι ήταν αναρχικοί;

Σοφία Παπαιωάννου

Ναι το ξέρω.

Θεοδόσης Πελεγρίνης Πρύτανης Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Από πού το ξέρετε;

Σοφία Παπαιωάννου

Από τους αστυνομικούς συντάκτες, όλοι το λέγανε.

Θεοδόσης Πελεγρίνης Πρύτανης Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Κύριε Παπαχελά το ζητούμενο είναι το εξής. Εάν ο Πρύτανης ενημέρωσε τις αρμόδιες αρχές, ενημερώθηκαν οι αρμόδιες αρχές. Τώρα από εκεί και ύστερα…

Αλέξης Παπαχελάς

Ωραία, εγώ να καταλάβω κάτι κ. Πρύτανη γιατί εκεί είναι που αρχίζω και μπερδεύομαι.

Θεοδόσης Πελεγρίνης Πρύτανης Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Πέστε μου.

Αλέξης Παπαχελάς

Εάν εσείς στέλνατε την επιστολή και ο κ. Μπαλάκος ή ο αρχηγός, δεν ξέρω εν πάση περιπτώσει ποιος, έδινε την εντολή να έρθει η Αστυνομία να μπει μέσα στο κτήριο να ελέγξει αυτούς τους ανθρώπους. Εσείς δεν θα είχατε κανένα πρόβλημα με αυτό.

Θεοδόσης Πελεγρίνης Πρύτανης Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Βεβαίως δεν θα είχα. Εγώ δεν είχα καμία ευθύνη πλέον.

Αλέξης Παπαχελάς

Αυτό γιατί δεν έγινε τότε;

Γρηγόρης Μπαλάκος Αντιστράτηγος, Γεν. Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος

Είναι γνωστό ότι από τις 10 του μηνός στην Πρυτανεία ότι γίνονται φθορές μέσα στο Πανεπιστήμιο και εμείς δεν ενημερωνόμαστε γι΄ αυτό. Το έγγραφο που εστάλη θα μπορούσε να λέει ξεκάθαρα ότι κάποιοι άνθρωποι έχουν μπει μέσα στο πανεπιστημιακό χώρο, εμείς δεν τους θέλουμε μέσα ή προξενούν φθορές και εμποδίζουν τη λειτουργία του σχολείου.

Αλέξης Παπαχελάς

Ξέρετε κ. Μπαλάκο το πρόβλημα το μεγάλο είναι ότι υποτίθεται καταργήθηκε με μια τεράστια πλειοψηφία ο νόμος για το άσυλο, ακριβώς για να μην έχουμε αυτό το πινγκ – πονγκ που έλεγε ο Πρύτανης στην Αστυνομία κάνε τη δουλειά σου και η Αστυνομία έλεγε στον Πρύτανη κάνε επίσης τη δουλειά σου. Εγώ τώρα βλέπω ότι υπάρχει μια αλληλογραφία αλλά μένει εκεί το θέμα.

Θεοδόσης Πελεγρίνης Πρύτανης Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Όχι κ. Παπαχελά ακριβώς αντίστροφα ισχύει. Όσο ίσχυε το άσυλο δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα να παίζει το μπαλάκι. Τώρα που έχει καταργηθεί το άσυλο υπάρχει ο κίνδυνος αυτός.

Αλέξης Παπαχελάς

Τα λέγατε…

Θεοδόσης Πελεγρίνης Πρύτανης Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Όχι ποτέ. Ο Πρύτανης ήταν υπεύθυνος να βρει λύση.

Αλέξης Παπαχελάς

Μάλιστα. Έχω την κα Ντόρα Μπακογιάννη στην τηλεφωνική μας γραμμή, η οποία θέλησε να παρέμβει. Κυρία Μπακογιάννη σας ακούμε.

Ντόρα Μπακογιάννη Πρόεδρος «Δημοκρατικής Συμμαχίας»

Γεια σας κ. Παπαχελά. Πρέπει να σας πω ότι εντυπωσιάζομαι από τη συζήτηση την οποία παρακολουθώ. Έχω ένα πολύ μεγάλο σεβασμό στον κ. Μπαλάκο γιατί ξέρω και τη δουλειά την οποία έχει κάνει και στο παρελθόν και ξέρω και τις προσπάθειές του για την πάταξη της τρομοκρατίας. Θέλω όμως να ρωτήσω μερικά πολύ απλά πράγματα. Πρώτον, παρακολουθώ έναν Πρύτανη, ο οποίος ουσιαστικά στέλνει τρεις επιστολές, οι οποίες επιστολές υπάρχουν μόνο για να ρίξει το μπαλάκι από πάνω του και την ευθύνη από πάνω του και να τη χρεώσει κάπου αλλού διότι δύο πράγματα είναι γνωστά κ. Παπαχελά. Το πρώτο είναι ότι οι άνθρωποι που μπήκαν μέσα στη Νομική δεν ξέρω αν ήταν φοιτητές ή δεν ήταν, είναι βέβαιο πάντως ότι ήταν άνθρωποι που είχαν αναρτήσει στην ιστοσελίδα τους, στο “Indymedia” και σας διαβάζω: Σήμερα Πέμπτη 9/2/2012 προβαίνουμε σε κατάληψη του κτιρίου της Νομικής Σχολής για τη δημιουργία κέντρου δράσεων στα πλαίσια του θερμού 4ημέρου και της γενικής απεργίας. Παλιά έλεγε ο Γεώργιος Παπανδρέου ότι οι κομμουνιστές συνωμοτούν μεγαλοφώνως. Σήμερα αυτοί οι άνθρωποι του αντιεξουσιαστικού χώρου, συνωμοτούν μεγαλοφώνως και τα λένε και τα αναρτούν στο “Indymedia”. Δεν έχει λοιπόν κατά τη γνώμη μου καμία δικαιολογία ούτε ο κ. Πρύτανης να παριστάνει ότι δεν ήξερε ότι μέσα στη Νομική γίνονται και κατασκευάζονται βόμβες και γίνεται η συλλογή όλων των πυρομαχικών ενόψει της μεγάλης διαδήλωσης της Κυριακής ούτε ο κ. Παπουτσής ο οποίος είχε την ενημέρωση αυτή και έκανε πως δεν καταλάβαινε. Η λογική ότι ρίχνουμε ο ένας την ευθύνη στον άλλον για να φύγει από τα χέρια μας η καυτή πατάτα, μας οδήγησε μέχρι εδώ κ. Παπαχελά. Δυστυχώς είμαστε στην αρχή μιας δύσκολης περιόδου. Εγώ έχω να πω ότι η Ελλάδα πληρώνει πάρα πολύ ακριβά αυτές τις λογικές, τις οποίες εάν δεν τις αντιμετωπίσουμε τώρα και αν δεν καταλάβει και ο κ. Πρύτανης ότι είναι Πρύτανης και έχει ευθύνες και αν δεν καταλάβει και ο κ. Παπουτσής και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ότι δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζουν κατ΄ αυτό τον τρόπο την κατάσταση, η Αθήνα θα ξανακαεί.

Αλέξης Παπαχελάς

Μάλιστα. Κύριε Πρύτανη.

Θεοδόσης Πελεγρίνης Πρύτανης Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Αφού η κα Μπακογιάννη διαπίστωσε αυτά όλα γιατί δεν τα κατήγγειλε; Έχει το δικαίωμα, της το δίνει ο νόμος. Αλλά οι φθορές στις δύο πρώτες ημέρες που λειτουργούσε η Σχολή δεν είχαν συμβεί. Το τι έγινε από εκεί και ύστερα το ανέφερα προηγουμένως και η αναφορά μου εάν διαβάσετε την τελευταία επιστολή κ. Μπαλάκο, την τελευταία παράγραφο μπορείτε να τη διαβάσετε σας παρακαλώ, όπου λέει «παρά την έκκλησή μου να εξασφαλίσετε την ασφάλεια δεν έχετε κάνει τίποτε. Βρέθηκαν έμποροι ναρκωτικών έξω από το Πανεπιστήμιο και περίεργα άτομα που συνεπάγονται μεγάλο κίνδυνο». Όλα αυτά αναφέρονται μέσα. Δεν θέλησα να πετάξω την ευθύνη από πάνω μου, το νόμο εφήρμοσα.

Αλέξης Παπαχελάς

Κύριε Μπαλάκο.

Γρηγόρης Μπαλάκος Αντιστράτηγος, Γεν. Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος

Η επιστολή του Κοσμήτορα της Σχολής από τις 10 του μηνός αναφέρει για ζημιές. Άρα δεν ισχύει αυτό που λέει ο κ. Πρύτανης ότι στις μέρες τις εργάσιμες δεν υπήρχαν φθορές και έγιναν το Σαββατοκύριακο.

Σοφία Παπαιωάννου

Για το “Intymedia” που είπε η κα Μπακογιάννη;

Αλέξης Παπαχελάς

Το “Intymedia” κατάλαβα ότι λέει για δράσεις, δεν νομίζω ότι είναι κάτι παράνομο οι δράσεις.

Γρηγόρης Μπαλάκος Αντιστράτηγος, Γεν. Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος

Σε πάρα πολλές σχολές κα Παπαϊωάννου υπάρχουν κατά διαστήματα καταλήψεις. Σε αυτές τις καταλήψεις η Αστυνομία θα πρέπει να μπαίνει μέσα οίκοθεν, σε όλες τις περιπτώσεις που έχουμε καταλήψεις Πανεπιστημίων;

Αλέξης Παπαχελάς

Κυρία Μπακογιάννη θέλετε κάποιο άλλο σχόλιο να κάνετε;

Ντόρα Μπακογιάννη Πρόεδρος «Δημοκρατικής Συμμαχίας»

Η απάντηση η δική μου ευθέως είναι ναι. Αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε π.χ. πάρα πολύ καλά ότι η κατάσταση η οποία διαμορφώθηκε στη Νομική είχε το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, διότι όταν καίγονται σήμερα 9 από τα ιστορικότερα κτίρια της Αθήνας, μιας πόλης την οποία τουλάχιστον εγώ είχα την τιμή να είμαι δήμαρχος, όταν εκατοντάδες άνθρωποι κ. Παπαχελά αύριο το πρωί δεν έχουν δουλειές, όταν κλείνουν οι επιχειρήσεις και δεν θα ξανανοίξει κανένα - και γράφτε το που σας το λέω - κανένα μαγαζί στο κέντρο της Αθήνας, διότι οι ασφάλειες δεν καλύπτουν πλέον κανένα ασφάλιστρο κινδύνου και η εικόνα την οποία ο κόσμος έχει, είναι ότι το κράτος δεν μπορεί να τον προστατεύσει. Και το κράτος δεν μπορεί να το προστατεύσει διότι υπάρχουν ανευθυνοϋπεύθυνοι. Άνθρωποι οι οποίοι κοιτάζουν τον εαυτό τους, τη θέση τους κ. Παπαχελά και δυστυχώς όχι την υποχρέωση την οποία έχουν.

Αλέξης Παπαχελάς

Πάντως πρέπει να πω κα Μπακογιάννη αν μου επιτρέπετε, ακόμα και τον καιρό που ήσασταν εσείς στην κυβέρνηση, στα Δεκεμβριανά τα περίφημα, δεν ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματα από πλευράς αντιμετώπισης όπως τουλάχιστον το είδε ο κόσμος.

Ντόρα Μπακογιάννη Πρόεδρος «Δημοκρατικής Συμμαχίας»

Ήταν εξίσου, για να μην πω χειρότερα, μπορώ ότι και να μου πείτε πάνω στο θέμα θα έχετε δίκιο. Απλώς ενδεχομένως θα θυμάστε ότι η αντίδρασή μου και τότε και σήμερα είναι η ίδια. Διότι θεωρώ ότι είναι παθογένεια του συστήματος αυτό το οποίο συμβαίνει. Και να προσθέσω κάτι κ. Παπαχελά, την Πέμπτη, εκείνη την Πέμπτη επειδή μας είπε ο κ. Πελεγρίνης τώρα αυτά γιατί δεν το καταγγείλαμε, δημόσια ανακοίνωση έγινε. Και αν ο κ. Πελεγρίνης δεν είχε καταλάβει τι συνέβαινε μέσα στη Νομική, έστω και από την ανακοίνωση ενός κόμματος, ενδεχομένως να το είχε πληροφορηθεί. Διότι εμείς κάναμε ανακοίνωση, δεν παίχτηκε όντως από τα μέσα εκείνη την ημέρα τόσο πολύ αλλά κάναμε ανακοίνωση στην οποία κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου ότι όταν 4 ημέρες πριν από την Κυριακή της ψηφοφορίας καταλαμβάνεται η Νομική, δεν χρειάζεται να είσαι Ηρακλής Πουαρό για να καταλάβεις τι μέλει γενέσθαι.

Αλέξης Παπαχελάς

Μάλιστα. Έχετε κάτι..

Θεοδόσης Πελεγρίνης Πρύτανης Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Δεν μπορώ να πω τίποτε.

Τάσος Τέλλογλου

Μια παρατήρηση στον κ. Μπαλάκο, επειδή είπε πριν ότι δεν γίνεται η Αστυνομία να παρεμβαίνει σε κάθε κατάληψη. Κύριε Μπαλάκο νομίζω ότι αυτή είναι μια γενίκευση που δεν ταιριάζει όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση. Έχουμε δύο κτίρια του Πανεπιστημίου Αθηνών στο κέντρο που χρησιμοποιούνται γι΄ αυτές τις δουλειές. Τη Νομική και το Πολυτεχνείο. Ένα από τα δύο κτίρια καταλαμβάνεται τρία 24ωρα πριν την κρίσιμη ψηφοφορία της Βουλής. Δεν είναι μια οποιαδήποτε κατάληψη.

Αλέξης Παπαχελάς

Εγώ να ευχαριστήσω την κα Μπακογιάννη καταρχήν για την παρέμβασή της.

Ντόρα Μπακογιάννη Πρόεδρος «Δημοκρατικής Συμμαχίας»

Σας ευχαριστώ, καλό σας βράδυ.

Γρηγόρης Μπαλάκος Αντιστράτηγος, Γεν. Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος

Η ενημέρωση που έχουμε είναι ότι έχει καταληφθεί από άγνωστους φοιτητές. Επανειλημμένα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα υπάρχουν φοιτητές που κάνουν καταλήψεις. Εμείς έχουμε ενημέρωση χτες επίσημα ότι έχουμε φθορές στο Πανεπιστήμιο μέσα και ήδη οι αρμόδιες Υπηρεσίες από σήμερα το πρωί που η κα Ράικου έστειλε και την παραγγελία της, έχουν επιληφθεί.

Αλέξης Παπαχελάς

Εγώ θέλω να ρωτήσω κάτι τελευταίο πριν πάω στον κ. Βαρελά γιατί θέλω λίγο να μιλήσω και από τα γενικότερα θέματα. Τελικώς έπαιξε κάποιο ρόλο η Νομική, γιατί εγώ από αυτά που είπατε δεν είμαι σίγουρος ότι κατάλαβα ότι ήταν στρατηγικός ο ρόλος των ανθρώπων που ήταν μέσα στη Νομική.

Γρηγόρης Μπαλάκος Αντιστράτηγος, Γεν. Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος

Ακριβώς το είπα νωρίτερα κ. Παπαχελά ότι στη Νομική εμείς και το Σάββατο με την πρώτη ενημέρωση που είχαμε ότι υπάρχουν άτομα εντός και το Σάββατο που είχαμε πάλι διαδηλώσεις και την Κυριακή χτες μέχρι πολύ αργά το βράδυ, είχαμε αστυνομικούς γύρω από τη Νομική, οι οποίοι κάνανε συνεχείς ελέγχους και προσαγωγές.

Αλέξης Παπαχελάς

Και πιάσατε μολότοφ εκεί;

Γρηγόρης Μπαλάκος Αντιστράτηγος, Γεν. Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος

Όχι δεν πιάσαμε κάτι. Κάναμε όμως προσαγωγές και ελέγχους σε άτομα.

Αλέξης Παπαχελάς

Αυτό που λέω είναι μήπως τελικά είναι ένας μύθος αυτός ότι δεν υπήρχαν μολότοφ και αστυνομικοί;

Γρηγόρης Μπαλάκος Αντιστράτηγος, Γεν. Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος

Άρα ούτε το Σάββατο ούτε χτες μέχρι πολύ αργά το βράδυ δεν βγήκαν από εκεί άτομα, τα οποία να είναι «φορτωμένα».

Αλέξης Παπαχελάς

Αυτό που λένε κάποιοι ότι την ώρα που φύγανε από εκεί οι αστυνομικές σας δυνάμεις για να πάνε στην Κοραή, ότι φύγανε άνθρωποι από εκεί με μολότοφ ισχύει, το ξέρετε αυτό;

Γρηγόρης Μπαλάκος Αντιστράτηγος, Γεν. Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος

Δεν το ξέρω αυτό αν έφυγαν άτομα εκείνη τη στιγμή που φύγαμε εμείς αλλά αυτό όμως έχει να κάνει πολύ αργότερα από τη στιγμή που ήδη είχαν εκδηλωθεί οι περισσότεροι εμπρησμοί.

Θεοδόσης Πελεγρίνης Πρύτανης Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Κύριε Παπαχελά επιτρέψτε μου να πω κάτι. Εγώ δέχομαι ότι στη Νομική μπορεί να υπήρχαν κάποιοι που να δημιούργησαν πρόβλημα. Εσείς πιστεύετε ότι όλο αυτό το κακό που γίνηκε στην Αθήνα είχε σαν αφετηρία τη Νομική; Μην είμαστε αφελείς.

Αλέξης Παπαχελάς

Καλά δεν νομίζω ότι θέλει και πάρα πολλές μολότοφ για να γίνει η ζημιά που έγινε, δεν ξέρω, δεν είμαι ειδικός.

Θεοδόσης Πελεγρίνης Πρύτανης Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Έχω την εντύπωση ότι σε όλη την Αθήνα ήταν διασκορπισμένοι…

Αλέξης Παπαχελάς

Πώς δουλεύει αυτό το πράγμα; Είναι μικρές ομάδες οι οποίες…

Γρηγόρης Μπαλάκος Αντιστράτηγος, Γεν. Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος

Δεν είναι μόνο οι μολότοφ, υπάρχουν και άλλα εύφλεκτα υγρά τα οποία απευθείας μπορεί κάποιος να προκαλέσει πυρκαγιά.

Αλέξης Παπαχελάς

Και πώς ανοίγουν αυτά τα ρολά τα οποία είναι πραγματικά πολύ βαριά πολλές φορές;

Γρηγόρης Μπαλάκος Αντιστράτηγος, Γεν. Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος

Με διάφορα αντικείμενα τα οποία αφαιρούν κατά μήκος της διαδρομής που κάνουν στους δρόμους. Έχουν αφαιρέσει όπως θα σας πει ο κ. Βαρελάς πάρα πολλά αντικείμενα σίδερα, κάγκελα, πινακίδες, διάφορα αντικείμενα τα οποία τα χρησιμοποιούν ως αντίβαρο για να κάνουν τις αποκολλήσεις σε διάφορα…

Θεοδόσης Πελεγρίνης Πρύτανης Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Μόνο το τελευταίο που θα ήθελα να παρακαλέσω τον κ. στρατηγό. Εσείς θεωρείτε ότι η πηγή του κακού ήταν η Νομική; Διότι αυτός ο μύθος πρέπει να φύγει.

Γρηγόρης Μπαλάκος Αντιστράτηγος, Γεν. Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος

Το είπα νωρίτερα.

Θεοδόσης Πελεγρίνης Πρύτανης Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Το ρωτάω κ. Παπαχελά για τον εξής λόγο. Το Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο και η ΑΣΟΕΕ θεωρείται ο σκουπιδότοπος της πολιτείας. Οτιδήποτε δεν το χρειαζόμαστε το ρίχνουμε εκεί. Μα είναι αναρχικοί, μα είναι μετανάστες, μα είναι οτιδήποτε εκεί. Πρέπει να φύγει αυτός ο μύθος, να μας αφήσουν να κάνουμε τη δουλειά μας.

Αλέξης Παπαχελάς

Αλλά πρέπει να είναι και δική σας δουλειά να προστατεύετε όμως.

Θεοδόσης Πελεγρίνης Πρύτανης Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Ασφαλώς και τον προστατεύουμε.

Αλέξης Παπαχελάς

Κύριε Βαρελά ήθελα να έρθω σε εσάς τώρα διότι έχετε μεγάλη επιχειρησιακή εμπειρία απ΄ ότι καταλαβαίνω και χτες το βράδυ την είχατε από πρώτο χέρι. Πείτε μου πρώτα απ’ όλα τι ζήσατε. Αυτή η περίφημη ιστορία με την απόπειρα κατάληψης του Δημαρχείου, ήσασταν εκεί καταρχήν;

Ανδρέας Βαρελάς Αντιδήμαρχος Δήμου Αθηναίων

Ήμουν εκεί.

Αλέξης Παπαχελάς

Για πείτε μας τι ζήσατε.

Ανδρέας Βαρελάς Αντιδήμαρχος Δήμου Αθηναίων

Μαζί με κάποιους δημοτικούς υπαλλήλους. Είχαμε ανέβει από νωρίς για να δούμε τι κατάσταση επικρατούσε στην περιοχή των Χαυτείων που είχαν μεταφερθεί τα επεισόδια και αντιμετωπίσαμε το φαινόμενο από την Ομόνοια να κινούνται άνθρωποι πηγαίνοντας με φωνές να καταλάβουν το Δημαρχιακό Μέγαρο.

Αλέξης Παπαχελάς

Για πόσους ανθρώπους μιλάμε;

Ανδρέας Βαρελάς Αντιδήμαρχος Δήμου Αθηναίων

Είκοσι με εικοσιπέντε, κάπου εκεί πέρα περίπου ήταν.

Αλέξης Παπαχελάς

Ηλικία;

Ανδρέας Βαρελάς Αντιδήμαρχος Δήμου Αθηναίων

Από 20 χρόνων και πάνω.

Αλέξης Παπαχελάς

Μάλιστα. Και για πείτε μας την εξέλιξη του πράγματος.

Ανδρέας Βαρελάς Αντιδήμαρχος Δήμου Αθηναίων

Ειδοποιήσαμε τη Δημοτική Αστυνομία και η Δημοτική Αστυνομία ήρθε σε επαφή με την ΕΛΑΣ η οποία αντέδρασε πάρα πολύ γρήγορα. Υπήρχε μια διμοιρία πάρα πολύ κοντά και λίγα λεπτά μετά την είσοδο των επίδοξων καταληψιών στο Δημαρχιακό Μέγαρο μπήκαν και τους αποτρέψανε από την κατάληψη.

Αλέξης Παπαχελάς

Έχετε εικόνα, τώρα δεν ξέρω πώς βέβαια μπορεί να έχετε εικόνα αλλά ρωτάω παρόλα αυτά, τι ήταν ο στόχος να το καταλάβουν για λόγους δημοσιότητας, να το κάψουν;

Ανδρέας Βαρελάς Αντιδήμαρχος Δήμου Αθηναίων

Νομίζω για λόγους δημοσιότητας ήταν να το καταλάβουν.

Αλέξης Παπαχελάς

Να σας ρωτήσω, εσείς γενικά βλέπετε την εικόνα της Αθήνας καλύτερα από όλους μας από χτες το βράδυ. Πιστεύετε ότι η Αστυνομία έκανε καλά τη δουλειά της; Να σας ρωτήσω ευθέως.

Ανδρέας Βαρελάς Αντιδήμαρχος Δήμου Αθηναίων

Δεν είμαι πιθανόν ο αρμόδιος και ο κατάλληλος άνθρωπος να το απαντήσω. Εγώ ξέρω ότι σε όλη την προηγούμενη πορεία έχω συνεργαστεί με την Αστυνομία στην αντιμετώπιση των αποτελεσμάτων που υπάρχουν μετά τις κινητοποιήσεις και τα επεισόδια τα οποία γίνονται. Χτες όπως είπε και ο στρατηγός αλλά όπως είπαν και όλοι και η κα Παπαϊωάννου ήταν μια πάρα πολύ μεγάλη συγκέντρωση και ήταν μεγάλη συγκέντρωση από νωρίς. Δηλαδή από τις 3 η ώρα περίπου καταλαβαίναμε ότι θα ήταν κάτι το οποίο θα δημιουργούσε αδιαχώρητο στην Αθήνα. Φάνηκαν ότι υπήρξαν προβλήματα. Θα δούμε.

Αλέξης Παπαχελάς

Δηλαδή;

Ανδρέας Βαρελάς Αντιδήμαρχος Δήμου Αθηναίων

Ας πούμε ένα θέμα το οποίο θέσαμε κάποια στιγμή είναι ότι ο Δήμαρχος ζήτησε να μεταβεί στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών όχι για να παίξει κάποιο ρόλο εποπτικό ή οτιδήποτε άλλο αλλά για να υπάρχει ένας συντονισμός καλύτερος μεταξύ των Υπηρεσιών του Δήμου και της Αστυνομίας. Και υπήρξε άρνηση σε αυτό.

Αλέξης Παπαχελάς

Αυτό γιατί έγινε κ. Μπαλάκο;

Γρηγόρης Μπαλάκος Αντιστράτηγος, Γεν. Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος

Το Κέντρο Επιχειρήσεων είναι ένας χώρος που καθαρά επιχειρησιακά λειτουργούν αστυνομικοί, παρουσία εισαγγελέων.

Αλέξης Παπαχελάς

Ο κ. Κακλαμάνης είχε πάει όμως θυμάμαι…

Γρηγόρης Μπαλάκος Αντιστράτηγος, Γεν. Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος

Όχι δεν είχε πάει. Εγώ τουλάχιστον από ότι ξέρω δεν είχε πάει.

Αλέξης Παπαχελάς

Εσείς ήσασταν στο Κέντρο Επιχειρήσεων υποθέτω.

Γρηγόρης Μπαλάκος Αντιστράτηγος, Γεν. Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος

Από κάποια στιγμή και μετά ήμουν, ναι.

Σοφία Παπαιωάννου

Ήταν και εισαγγελείς εκεί από όσο είπατε.

Γρηγόρης Μπαλάκος Αντιστράτηγος, Γεν. Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος

Δύο εισαγγελείς.

Σοφία Παπαιωάννου

Και τι κάνανε οι εισαγγελείς;

Γρηγόρης Μπαλάκος Αντιστράτηγος, Γεν. Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος

Οι εισαγγελείς είναι στο κέντρο επιχειρήσεων για να εποπτεύουν και να ελέγχουν το νόμιμο των ενεργειών των αστυνομικών δυνάμεων κάθε φορά και όπου χρειαζόμαστε τη συνδρομή τους εξωτερικά, είχαμε και άλλον εισαγγελέα στη Βουλή να πηγαίνουμε και επιτόπου, πράγμα το οποίο έγινε με τον Εισαγγελέα που είχαμε στη Βουλή.

Αλέξης Παπαχελάς

Άλλο πρόβλημα, κ. Βαρελά, εσείς που είχατε με την οργάνωση ή τις επιχειρήσεις;

Ανδρέας Βαρελάς Αντιδήμαρχος Δήμου Αθηναίων

Υπήρχε αδυναμία στην επικοινωνία με την Πολιτική Προστασία, στην οποία απευθύνθηκα δύο φορές εγώ ζητώντας ενημέρωση για το πού χρειάζεται να επέμβουνε οι δυνάμεις του Δήμου σε προφανή συνδρομή της Αστυνομίας.

Αλέξης Παπαχελάς

Αλλά φαντάζομαι η Αστυνομία του Δήμου δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα.

Ανδρέας Βαρελάς Αντιδήμαρχος Δήμου Αθηναίων

Όχι δεν μιλάω για την Αστυνομία, μιλάω για τα ειδικά συνεργεία τα οποία έχουν αποκτήσει μια τεχνογνωσία του να απομακρύνουνε μάρμαρα, πέτρες κτλ.

Αλέξης Παπαχελάς

Δώστε μου μια εικόνα τι βρήκατε από χθες το βράδυ, από υλικά και αυτά στο δρόμο.

Ανδρέας Βαρελάς Αντιδήμαρχος Δήμου Αθηναίων

Κοιτάξτε, υπάρχει ένας απολογισμός ότι είμαστε περίπου στα 40 τόνους μάρμαρα, πέτρες, είναι πρωτοφανή τα σημεία από τα οποία έχουν αφαιρεθεί μάρμαρα γύρω από την περιοχή της πλατείας Συντάγματος αλλά και μέχρι πάρα πολύ χαμηλά. Πάρα πολλά μέτρα κάγκελα έχουν αφαιρεθεί από τους δρόμους και από τα πεζοδρόμια, πάρα πολλά κολωνάκια, η κατάσταση πάνω στην πλατεία είναι τραγική πλέον, ότι είχε εναπομείνει από τις προηγούμενες ζημιές έχει αποτελειωθεί και νομίζω ότι για πρώτη φορά είχαμε και, εκτός φυσικά από τις τρομερές ζημιές που έχουν υποστεί καταστήματα και υποκαταστήματα τραπεζών, έχουμε να έχουν καταστραφούν και οι φωτεινοί σηματοδότες, ηλεκτρολογικός εξοπλισμός και τα ΚΑΦΑΟ του ΟΤΕ, της ΔΕΗ, αλλά και του δημοτικού φωτισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα σχεδόν στο κέντρο της Αθήνας όλη μέρα δεν έχουμε λειτουργία των φαναριών με αποτέλεσμα να έχουμε…

Αλέξης Παπαχελάς

Και πόσο απλωμένο είναι αυτό, κ. Βαρελά, γιατί εγώ είδα, δηλαδή μου έκανε εντύπωση είναι από το Μοναστηράκι…

Ανδρέας Βαρελάς Αντιδήμαρχος Δήμου Αθηναίων

Ξεκινάει από την πλατεία Μοναστηρακίου και ανεβαίνει μέχρι ψηλά την περιοχή λίγο πριν το Κολωνάκι, φτάνοντας χαμηλά μέχρι την Ομόνοια, σε όλους τους κάθετους δρόμους και με κύρια προβλήματα Σταδίου, Πανεπιστημίου, Ακαδημίας, Ερμού, Αιόλου και Αθηνάς.

Αλέξης Παπαχελάς

Πώς νιώθει ένας άνθρωπος σαν και σας εκείνη την ώρα; Θυμώνει;

Ανδρέας Βαρελάς Αντιδήμαρχος Δήμου Αθηναίων

Καταρχήν θλίβεται. Στεναχωριέται γιατί σήμερα έβλεπα το πρωί εργαζόμενους κυρίως στα καταστήματα του κάτω μέρους της Ερμού οι οποίοι πιθανώς σήμερα πηγαίνανε στη δουλειά τους με το ερωτηματικό αν σε λίγες μέρες θα μειωθεί ο μισθός τους και πόσο και ξαφνικά βλέπαμε ότι είναι πολύ πιθανόν σε λίγες μέρες να μην έχουν δουλειά.

Σοφία Παπαιωάννου

Εγώ νομίζω ότι σε αυτή την εκπομπή δύο πράγματα νομίζω ότι περιμένουν οι τηλεθεατές. Πρώτον: ποιοι είναι αυτοί που κάνανε αυτά τα επεισόδια και δεύτερον: γιατί δεν έχει συλληφθεί κανείς ή τι θα γίνει με αυτούς που έχουν συλληφθεί. Και γι’ αυτό νομίζω στην κουβέντα μας έχουμε και τον εκπρόσωπο των Εισαγγελέων και γι’ αυτό σας ρώτησα τι κάνανε οι εισαγγελείς, γιατί βλέπουμε ότι και στις προηγούμενες πορείες είχαν συλλάβει κάποιους ανθρώπους που τελικά τους αφήσανε ελεύθερους. Και αυτό ρωτάω, τι συμβαίνει πρώτον νομικά και μετά να δούμε τι γίνεται με το ποιοι ήταν αυτοί.

Γρηγόρης Μπαλάκος Αντιστράτηγος, Γεν. Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος

Χθες έχουν συλληφθεί περίπου 80 άτομα και έχουν προσαχθεί περίπου 90. Κάθε φορά που έχουμε τέτοια περιστατικά υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός συλλήψεων και προσαγωγών.

Σοφία Παπαιωάννου

Και μετά τι γίνεται;

Γρηγόρης Μπαλάκος Αντιστράτηγος, Γεν. Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος

Τα τελευταία δύο χρόνια να σας αναφέρω ότι έχουν προσαχθεί συνολικά 3.000 άτομα απ’ τα οποία 1.300 έχουν συλληφθεί και έχουν παραδοθεί στη δικαιοσύνη.

Σοφία Παπαιωάννου

Έχει μπει φυλακή κάποιος απ’ αυτούς που έκανε πλιάτσικο, έσπασε και μάρμαρα;

Γρηγόρης Μπαλάκος Αντιστράτηγος, Γεν. Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος

Έχουν επιβληθεί ποινές σε κάποιους, σε κάποιους εκκρεμεί η εκδίκαση των υποθέσεών τους, στους περισσότερους, που είναι πάρα πολλοί, κάποιοι ζητούν αναβολές, υπάρχει μια διαδικασία σε εξέλιξη για πάρα πολλούς που έχουνε κάνει επεισόδια τα τελευταία χρόνια.

Αλέξης Παπαχελάς

Υπάρχουν πολλοί απ’ αυτούς που είναι επαναλαμβανόμενες οι προσαγωγές ή οι συλλήψεις τους, τους ξαναβρίσκετε μπροστά σας;

Γρηγόρης Μπαλάκος Αντιστράτηγος, Γεν. Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος

Βεβαίως υπάρχουν, βεβαίως υπάρχουν.

Σοφία Παπαιωάννου

Γιατί βλέπουμε ότι και οι ίδιοι οι αστυνομικοί σου λένε γιατί να τους συλλάβω ή τα ΜΑΤ γιατί να τους συλλάβω αφού ξέρω ότι μετά από λίγο θα βγούνε.

Γρηγόρης Μπαλάκος Αντιστράτηγος, Γεν. Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος

Εμείς δεν λέμε αυτό, γιατί να τους συλλάβουμε. Εμείς διαπιστώνουμε μια άδικη πράξη και συλλαμβάνουμε αυτόν που την κάνει. Εκ των υστέρων διαπιστώνεται ότι αυτός είναι κάποιος ο οποίος έχει αδικοπραγήσει και στο παρελθόν, έχει ξανασυλληφθεί ή έχει καταδικαστεί.

Αλέξης Παπαχελάς

Σοφία θες να ρωτήσεις τον κ. Λυμπερόπουλο γιατί νομίζω ότι είναι ο αρμόδιος.

Σοφία Παπαιωάννου

Ναι, να ρωτήσουμε τον κ. Λυμπερόπουλο τι συμβαίνει με αυτούς που τελικά συλλαμβάνονται και αν μπορούνε τελικά να δικαστούνε, αν υπάρχουνε στοιχεία για να τους δικάσουνε.

Αλέξης Παπαχελάς

Όχι και εγώ να τον ρωτήσω και πιο ευθέως κ. Λυμπερόπουλε, γιατί υπάρχει ένας μύθος, τον ακούω, δεν ξέρω αν είναι μύθος ή πραγματικότητα, από πολλούς αστυνομικούς, ότι εμείς πλέον δεν αντέχουμε να πιάνουμε ανθρώπους οι οποίοι μετά ή βγαίνουν έξω ή δεν παθαίνουν τίποτα γιατί αναβάλλονται επ’ αόριστον οι δίκες.

Παναγιώτης Λυμπερόπουλος Εφέτης, Αναπληρωτής Γενικός

Να σας απαντήσω, πρώτα όμως να σημειώσω κάτι. Ότι αναφέρθηκε προηγουμένως το γεγονός ότι υπάρχει παρουσία Εισαγγελέων στο θάλαμο επιχειρήσεων της Αστυνομίας. Ο ρόλος των Εισαγγελέων εκεί δεν σχετίζεται με το επιχειρησιακό κομμάτι. Ο ρόλος τους είναι καθαρά να βλέπουν την τήρηση της νομιμότητας από όλες τις πλευρές και όταν χρειάζεται να επεμβαίνουν σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Θα θυμίσω ως παράδειγμα την περίπτωση που πρόσφατα σε κάποια διαδήλωση ένα στέλεχος του ΠΑΜΕ έχασε τη ζωή του, υπέστη μια ανακοπή, εκεί λοιπόν ο εισαγγελέας που ήταν στο θάλαμο επιχειρήσεων ή ο ίδιος ειδοποίησε κάποιον συνάδελφό του όπου βρέθηκε στο σημείο εκείνο και διαφύλαξε, έδωσε οδηγίες ώστε να διαφυλαχτεί το προανακριτικό υλικό, προκειμένου να ερευνηθεί υπό ποίες συνθήκες έχασε τη ζωή του αυτός ο άνθρωπος. Τώρα στο βασικό σας ερώτημα. Κοιτάξτε, όλα στα δικαστήρια κρίνονται από το επίπεδο, από την ποιότητα, από το πλήθος των αποδείξεων που προσκομίζονται ενώπιόν τους. Είναι γεγονός ότι ο ρόλος της Αστυνομίας υπό τις συνθήκες υπό τις οποίες τελούν τα καθήκοντά τους σε τέτοιου είδους υποθέσεις, σε τέτοιου είδους περιπτώσεις, όπου είναι συνθήκες μάχης σώμα με σώμα, είναι δύσκολος. Όμως ένα δικαστήριο για να καταδικάσει έναν πολίτη για τόσο σοβαρά αδικήματα που μπορούν να φτάσουν μέχρι την ισόβια κάθειρξη αντιλαμβάνεστε ότι χρειάζεται στοιχεία και δη ασφαλή στοιχεία. Υπάρχουν λοιπόν καταδικαστικές αποφάσεις και μάλιστα με πολύ υψηλές ποινές, για πολύ σοβαρά αδικήματα, όπως υπάρχουν και αθωωτικές αποφάσεις για τις οποίες θα μπορούσα να σχολιάσω γενικώς ότι είτε δεν απεδείχθη μία πράξη, είτε απεδείχθη ότι δεν έγινε από το συγκεκριμένο πρόσωπο.

Αλέξης Παπαχελάς

Απλώς, κ. Λυμπερόπουλε, εγώ αυτό που προσπαθώ να καταλάβω γιατί το είπατε πολύ ωραία προηγουμένως, αλλά να το καταλάβει και να μου το εξηγήσει ο κ. Μπαλάκος, αν ένας αστυνομικός πιάσει εν πάση περιπτώσει έναν πιτσιρικά με μία μολότοφ και αν ισχυριστεί μετά ο πιτσιρικάς ότι ο αστυνομικός έβαλε τη μολότοφ, το οποίο έχω δει πολλές φορές, ή αν ο αστυνομικός φοβηθεί μετά να πάει να καταθέσει εν πάση περιπτώσει γιατί ξέρει ότι και αυτό είναι μια ταλαιπωρία για πολλούς αστυνομικούς, εκεί τι άλλο στοιχείο θέλετε εσείς για να τον καταδικάσετε μετά;

Παναγιώτης Λυμπερόπουλος Εφέτης, Αναπληρωτής Γενικός Προσπαθούμε τώρα να ακτινογραφήσουμε μία θεωρητική περίπτωση. Θα σας πω το εξής: ότι ο δικαστής, ο ποινικός δικαστής έχει τη λεγόμενη ηθική απόδειξη. Δεσμεύεται από την ηθική απόδειξη.

Σοφία Παπαιωάννου

Κύριε Λυμπερόπουλε, πότε θα πήγαινε φυλακή; Εγώ αυτό θέλω να ξέρω και με ποιον τρόπο; Δηλαδή τι πρέπει να έχει; Να τον έχει συλλάβει και τι; Να τον έχει πιάσει πάνω του να έχει όπλα; Με ποιον τρόπο δηλαδή θα δικαστεί;

Παναγιώτης Λυμπερόπουλος Εφέτης, Αναπληρωτής Γενικός

Σας περιγράφω λοιπόν ότι θα πρέπει τα στοιχεία τα οποία προσκομίζονται ενώπιον του Δικαστηρίου να προκαλούν, να έχουν πλήρη απόδειξη και να πείσουν το δικαστή ότι αυτός ο άνθρωπος πράγματι τέλεσε το συγκεκριμένο αδίκημα. Και εξειδικεύομαι: ότι αν κάποιος βρεθεί, πιαστεί την ώρα που πετάει την μολότοφ και αυτό το πράγμα αποτυπωθεί στην μαρτυρική κατάθεση ενός αστυνομικού ο οποίος θα πει ότι ναι, ο συγκεκριμένος ονομάζεται έτσι, γιατί τον συλλάβαμε και βρήκαμε ότι ονομάζεται έτσι, τον είδα την τάδε ώρα, στο τάδε ακριβώς σημείο, να πετάει μολότοφ αυτό είναι μια πολύ ισχυρή απόδειξη ότι ο άνθρωπος αυτός έχει τελέσει ένα αδίκημα.

Αλέξης Παπαχελάς

Κύριε Μπαλάκο, εσείς έχετε παράπονο ως σώμα από την άλλη εξουσία;

Γρηγόρης Μπαλάκος Αντιστράτηγος, Γεν. Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος

Η συνεργασία μας με τις εισαγγελικές και δικαστικές αρχές είναι άψογη και διαχρονική. Ασφαλώς και δεν υπάρχει παράπονο και σε καμιά περίπτωση η Αστυνομία δεν θα μπει στη λογική να κρίνει πώς η δικαιοσύνη αντιμετωπίζει τα διάφορα περιστατικά που φτάνουν προς εκδίκαση στα δικαστήρια. Εκείνο που έχω εγώ να πω είναι, χωρίς να έχει σχέση με τη δικαιοσύνη, αυτό σε ό,τι αφορά εμάς, οι αστυνομικοί που κάθε φορά αντιμετωπίζουν ένα τέτοιο περιστατικό καταθέτουν ως μάρτυρες και περιγράφουν τα πραγματικά περιστατικά τα οποία στοιχειοθετούν το αδίκημα για το οποίο κατηγορείται ο συγκεκριμένος συλληφθείς. Από κει και πέρα η αξιολόγηση των στοιχείων αυτών από τη δικαιοσύνη και τα όποια άλλα στοιχεία προκύπτουν κατά την ακροαματική διαδικασία ασφαλώς και λαμβάνονται υπόψη στο δικαστήριο και βγαίνουν οι αποφάσεις. Αυτό δεν αποτελεί μομφή για κανέναν, αλλά πιστεύω ότι και από τις δύο πλευρές γίνεται προσπάθεια να καταδειχθούν και να καταγραφούν οι συγκεκριμένες συμπεριφορές του κάθε ενός και να αποδοθεί η δικαιοσύνη.

Αλέξης Παπαχελάς

Εγώ, κ. Λυμπερόπουλε, να σας ρωτήσω ευθέως κατά πόσον ο φόβος, γιατί μιλάμε για σκληρούς ανθρώπους εν πάση περιπτώσει, προφανώς, και δεν λέω για μερικά παιδιά τα οποία είναι αναμεμειγμένα σε αυτό, όσο για τους πιο μεγάλους εν πάση περιπτώσει και τους πιο σκληρούς και πιο έμπειρους σε αυτό. Υπάρχει φόβος στο δικό σας σώμα;

Παναγιώτης Λυμπερόπουλος Εφέτης, Αναπληρωτής Γενικός

Στους δικαστές και τους εισαγγελείς εννοείτε;

Αλέξης Παπαχελάς

Ναι.

Παναγιώτης Λυμπερόπουλος Εφέτης, Αναπληρωτής Γενικός

Θα σας απαντήσω αβίαστα όχι για τον απλούστατο λόγο ότι ο ποινικός δικαστής και ο εισαγγελέας έχει μάθει να διαχειρίζεται, αν θέλετε, τυπικά πιο σοβαρές υποθέσεις εγκληματιών από ό,τι όσο και αν αυτό φαίνεται ίσως περίεργο γι’ αυτή την συζήτηση που κάνουμε τώρα και υπό το κλίμα με το οποίο γίνεται, πολύ πιο σοβαρές λοιπόν υποθέσεις και προσωπικότητες εγκληματικές από κάποιον έστω και κουκουλοφόρο που πετάει μια μολότοφ. Τέτοιος φόβος δεν υπάρχει, είτε πείτε το ότι είναι επαγγελματικός κίνδυνος, είτε πείτε το ότι, τέλος πάντων, έχουμε ισορροπήσει μέσα μας κάποια πράγματα, τέτοιος φόβος δεν υπάρχει.

Αλέξης Παπαχελάς

Να σας ρωτήσω εγώ, κ. Λυμπερόπουλε, τότε και θα πάμε σε ένα διάλειμμα αμέσως μετά για να το κουβεντιάσουμε αργότερα αυτό, ο κόσμος λέει ότι συμβαίνουν ένα εκ των εξής τριών πραγμάτων: είτε υπάρχει ένα μόνιμο παρακράτος το οποίο δεν αλλάζει με κάθε κυβέρνηση που έρχεται, το οποίο κάνει τα επεισόδια όταν συμφέρει την κυβέρνηση ή κάποιον άλλον εν πάση περιπτώσει, υπάρχει αυτή η θεωρία και είναι και πολύ διαδεδομένη γιατί ο κόσμος είναι πια απελπισμένος με αυτό το πράγμα. Το βλέπει 30 χρόνια να συμβαίνει.

Σοφία Παπαιωάννου

Ή θεωρεί ότι γίνονται τα επεισόδια επίτηδες για να ξεχάσουμε το μνημόνιο και τα δυσβάσταχτα μέτρα.

Αλέξης Παπαχελάς

Καλά, δεν ήταν το μνημόνιο, ήταν κάτι άλλο πριν εν πάση περιπτώσει. Λοιπόν, το δεύτερο είναι ότι είτε η αστυνομία, είτε η δικαιοσύνη δεν κάνουν τη δουλειά τους εν πάση περιπτώσει και απλώς δεν είναι ικανοί να τα βγάλουνε πέρα με αυτό το πράγμα. Αυτές οι δύο θεωρίες είναι που ξέρω εγώ, δεν ξέρω αν εσύ ξέρεις και καμιά άλλη. Λοιπόν, κάτι απ’ τα δύο πρέπει να συμβαίνει. Δεν μπορεί τριάντα χρόνια να βλέπει ο κόσμος τα μαγαζιά του να καίγονται, να βλέπει όλη αυτή την ιστορία και να μην υπάρχει μια λύση, κ. Μπαλάκο. Έχετε απάντηση σε αυτό; Θα έρθω και σε σας, κ. Λυμπερόπουλε, σε ένα λεπτό.

Γρηγόρης Μπαλάκος Αντιστράτηγος, Γεν. Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος

Σε ό,τι αφορά το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Ελληνική Αστυνομία αυτό που είπατε προηγουμένως περί παρακράτους πιστεύω ότι δεν έχει καμία θέση εφόσον ουδείς συμβιβάζεται από εμάς, όλους όσους υπηρετούμε στην Ελληνική Αστυνομία και στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με τέτοιου είδους συμπεριφορές. Εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να μην οδηγήσουμε στη δικαιοσύνη αυτούς οι οποίοι κάνουν αυτά τα αδικήματα. Και το κάνουμε. Και το έχουμε κάνει πολλές φορές και μάλιστα αποτελεσματικά.

Αλέξης Παπαχελάς

Λοιπόν πάμε σε ένα σύντομο διαφημιστικό διάλειμμα και αμέσως μετά και πάλι μαζί.

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

Αλέξης Παπαχελάς

Κυρίες και κύριοι, είμαστε και πάλι εδώ μαζί, συζητάμε γι’ αυτό το θέμα των επεισοδίων χθες. Κύριε Μπαλάκο, δεν λύσαμε το πρόβλημα λοιπόν το γιατί δεν λύνεται αυτό το πρόβλημα, γιατί δεν πιάνονται αυτοί οι άνθρωποι.

Γρηγόρης Μπαλάκος Αντιστράτηγος, Γεν. Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος

Εξήγησα προηγουμένως ότι πιάνονται και έχουν πιαστεί αρκετοί. Μόνο τα δύο τελευταία χρόνια, όπως προείπα, έχουν προσαχθεί 3.000 άτομα απ’ αυτούς και έχουνε συλληφθεί περίπου 1.300 άτομα και έχουν παραδοθεί στη δικαιοσύνη. Αυτοί οι άνθρωποι, κάποιοι απ’ αυτούς τους 1.300 είχαν συλληφθεί και παλαιότερα ή είχαν προσαχθεί παλαιότερα και έχουν καταδικαστεί και σε ποινές κάποιοι απ’ αυτούς.

Σοφία Παπαιωάννου

Πάντως εγώ αυτό που θέλει πιο πολύ ο κόσμος να μάθει είναι ποιοι είναι αυτοί που κάνουν τα επεισόδια. Όσο δεν τιμωρούνται και όσο δεν βλέπουμε κανέναν να τιμωρείται που χαλάνε τόσες περιουσίες, ο κόσμος όλος πιστεύει, και πιστέψτε με, ότι υπάρχουνε άνθρωποι που έχουνε παρεισφρήσει μέσα στον κόσμο που είναι άνθρωποι της αστυνομίας και θεωρούν όλοι ότι υπάρχει ένα σχέδιο πίσω απ’ αυτό. Ο καθένας έχει και άλλη θεωρία γι’ αυτό το σχέδιο. Ότι υπάρχει ένα παρακράτος, ο καθένας λέει ποιος είναι ο σκοπός αυτού του παρακράτους και ότι υπάρχουν άνθρωποι που θέλουνε με πρώτο και κύριο στόχο να μας αποπροσανατολίσουνε από το μνημόνιο.

Αλέξης Παπαχελάς

Όπως και το άλλο, να αγοράσουνε φτηνά νεοκλασικά.

Σοφία Παπαιωάννου

Ναι, ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι άνθρωποι που θέλουν να αγοράσουν φτηνά νεοκλασικά, ότι θέλουν να πέσουν οι τιμές στο κέντρο, όλοι έχουνε κάποια θεωρία. Και την έχουν αυτή τη θεωρία γιατί είμαστε τόσο πολύ όλοι πιεσμένοι με τα μέτρα και δεν βλέπουμε να γίνεται και τίποτα, οπότε αφήνετε τόσο κόσμο να πιστεύει σε ένα παρακράτος. Πρώτα απ’ όλα υπάρχει αυτό το παρακράτος και ποιοι είναι αυτοί που κάνουν τα επεισόδια;

Γρηγόρης Μπαλάκος Αντιστράτηγος, Γεν. Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος

Θα σας απαντήσω. Η λέξη «γνωστοί άγνωστοι» δεν προέρχεται από μας. Την λένε κάποιοι. Εμείς αυτούς που έχουμε συλλάβει ή έχουμε προσαγάγει ασφαλώς και τους γνωρίζουμε με τα ονοματεπώνυμά τους και έχουνε σχηματιστεί οι δικογραφίες και έχουν πάει στη δικαιοσύνη. Σε ό,τι αφορά τη λέξη παρακράτος, είπα και προηγουμένως ότι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία δεν έχει καμία σχέση και δεν χρειάζεται το παρακράτος. Δεν έχει λόγους η Ελληνική Αστυνομία να εμπλακεί σε τέτοιου είδους περιπέτειες. Δεν χρειάζεται. Η Ελληνική Αστυνομία έχει αποστολή να συλλαμβάνει…

Σοφία Παπαιωάννου

Μα το παρακράτος υπάρχει. Δεν μπορεί να το έχει κάνει η Αστυνομία. Ο κόσμος πιστεύει ότι οι πολιτικοί έχουν ένα στόχο και ένα σχέδιο. Εγώ δεν λέω ότι συμμερίζομαι όλες αυτές τις απόψεις αλλά κάτι πρέπει να απαντήσετε σε όλο αυτό τον κόσμο.

Γρηγόρης Μπαλάκος Αντιστράτηγος, Γεν. Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος

Η Ελληνική Αστυνομία συλλαμβάνει αυτούς που διαπράττουν τα αδικήματα. Δεν τους ενδιαφέρει αν είναι ο οποιοσδήποτε. Δεν ψάχνουμε ποιος είναι αυτός και η λέξη παρακράτος δεν έχει καμιά σχέση με μας. Δεν μας ενδιαφέρει ποιος είναι ο δράστης. Μας ενδιαφέρει ότι είναι δράσης μιας συγκεκριμένης αξιόποινης πράξης και γι’ αυτή συλλαμβάνεται.

Σοφία Παπαιωάννου

Άρα το ότι γίνονται όλα αυτά τα επεισόδια πάει να πει ότι η Αστυνομία δεν μπορεί να το ελέγξει όμως. Ή θα δεχθούμε ότι είναι τελείως ανίκανη η Αστυνομία ή ότι υπάρχει κάτι άλλο. Ένα απ’ τα δύο θα συμβαίνει.

Αλέξης Παπαχελάς

Τάσο.

Τάσος Τέλλογλου

Υπάρχει ένα θέμα. Θυμάμαι στην πρώτη επέτειο από τα Δεκεμβριανά ότι η Αστυνομία είχε προχωρήσει δύο μέρες πριν από τη διαδήλωση σε προληπτικές προσαγωγές. Αυτή τη φορά γιατί δεν προχωρήσατε σε προληπτικές προσαγωγές; Και από ό,τι θυμάμαι ούτε στο μεσοπρόθεσμο δεν είχατε προχωρήσει. Ήταν επιλογή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη;

Γρηγόρης Μπαλάκος Αντιστράτηγος, Γεν. Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος

Όχι, δεν υπάρχει τέτοια επιλογή. Και στα Δεκεμβριανά που είπατε εσείς, στην πρώτη επέτειο, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις και τις τελευταίες μέρες έχουν γίνει πάρα πολλοί έλεγχοι και τις προηγούμενες ημέρες. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάνοντας τους ελέγχους αυτούς αποτρέπουμε τα όποια επεισόδια την ημέρα της κεντρικής διαδήλωσης που θα είναι στο κέντρο της Αθήνας.

Τάσος Τέλλογλου

Άρα αυτούς τους ελέγχους, αυτοί οι έλεγχοι οδήγησαν σε προσαγωγές;

Γρηγόρης Μπαλάκος Αντιστράτηγος, Γεν. Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος

Πάντα γίνονται έλεγχοι, πάντα γίνονται προσαγωγές.

Τάσος Τέλλογλου

Όχι, αυτή τη φορά.

Γρηγόρης Μπαλάκος Αντιστράτηγος, Γεν. Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος

Βεβαίως, βεβαίως. Και το Σάββατο είχαμε προσαγωγές και τις προηγούμενες μέρες.

Αλέξης Παπαχελάς

Πάντως αυτό που ελέχθη σήμερα στη συνέντευξη τύπου, ότι δεν είχατε πληροφορίες, δηλαδή ξέρετε ο μέσος δημοσιογράφος, που δεν ασχολείται καν με το αστυνομικό ρεπορτάζ όπως εγώ, διάβαζε στις εφημερίδες ότι ήταν προφανές ότι θα υπήρχανε κάποιου είδους κινητοποιήσεις και κάποιου είδους επεισόδια. Προφανώς είχατε κάποιες πληροφορίες, δεν μπορεί να λέτε ότι δεν είχατε πληροφορίες.

Γρηγόρης Μπαλάκος Αντιστράτηγος, Γεν. Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος

Να εξηγήσω λίγο αυτό που είπατε για τις πληροφορίες. Όταν λέμε πληροφορίες πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι εννοούμε. Πληροφορίες ότι συγκεκριμένοι άνθρωποι τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή θα διαπράξουν αυτά τα αδικήματα στο συγκεκριμένο μέρος; Τέτοιες πληροφορίες προφανώς και δεν μπορεί να υπάρχουν σε κάθε περίπτωση. Ενδεχομένως σε κάποιες περιπτώσεις να υπάρχουν.

Σοφία Παπαιωάννου

Έχουμε τον κ. Παπουτσή να λέει ότι είναι ένα οργανωμένο σχέδιο, μπήκαν 40 φωτιές και είναι ένα οργανωμένο σχέδιο. Κάποιος πρέπει να μας πει ποιο είναι αυτό το οργανωμένο σχέδιο; Ποιος το έχει οργανώσει;

Γρηγόρης Μπαλάκος Αντιστράτηγος, Γεν. Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος

Γιατί αμφιβάλλει κανείς ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν λειτούργησαν αυτόβουλα ο καθένας; Αμφιβάλλει κανείς ότι αυτοί οι άνθρωποι είχαν κάποια προσυνεννόηση; Αμφιβάλλει κανείς ότι αυτοί οι άνθρωποι καθοδηγούνται; Υπάρχει μια συνεννόηση μεταξύ τους.

Σοφία Παπαιωάννου

Τι ξέρει η Αστυνομία όμως γι’ αυτό, τι ξέρουνε οι μυστικές υπηρεσίες για να τους σταματήσει.

Γρηγόρης Μπαλάκος Αντιστράτηγος, Γεν. Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος

Η συνεννόηση μεταξύ τους είναι πολύ εύκολη. Δεν χρειάζεται να το ανακοινώσουν πριν από μέρες τι ακριβώς θα κάνουνε.

Σοφία Παπαιωάννου

Μα είναι προφανές, αφού κάψανε όλη την Αθήνα. Το θέμα είναι τι κάνετε εσείς για να τους εμποδίσετε.

Γρηγόρης Μπαλάκος Αντιστράτηγος, Γεν. Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος

Ο σύγχρονος τρόπος επικοινωνίας μπορεί οποιαδήποτε στιγμή με το κινητό, με ένα sms να καθοριστεί το σημείο συνάντησης και το σημείο δράσης.

Σοφία Παπαιωάννου

Αυτό εμένα δεν μου λέει τίποτα.

Αλέξης Παπαχελάς

Απλώς, κ. Μπαλάκο, με συγχωρείς Σοφία, αν μου επιτρέπεις, εδώ υπάρχει μια αντίφαση. Απ’ τη μια λέτε ότι τους ξέρετε και πολλούς τους έχετε πιάσει και ξαναπιάσει, απ’ την άλλη ξέρουμε όλοι ότι έχετε πλέον η Αστυνομία στην κατοχή της και μεθόδους παρακολούθησης ηλεκτρονικούς και δεν ξέρω τι άλλο, οπότε υποθέτει κάποιος ότι με κάποιο τρόπο μαζεύετε κάποιες πληροφορίες για το τι κάνουν αυτοί οι άνθρωποι.

Γρηγόρης Μπαλάκος Αντιστράτηγος, Γεν. Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος

Πληροφορίες ότι θα υπάρξουν επεισόδια σε κάποια έκταση αυτές υπάρχουν, αλλά δεν προσδιορίζουμε την πληροφορία ακριβώς για το σημείο, τα άτομα και τη χρονική στιγμή.

Θεοδόσης Πελεγρίνης Πρύτανης Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εγώ εκείνο που θα ήθελα να πω είναι το εξής: ότι δέχομαι ότι η Αστυνομία κάνει μεθοδικά τη δουλειά της. Εκείνο που παρατηρώ είναι ότι ο κάθε ένας, γιατί είναι πολλοί μπλεγμένοι σε αυτή την υπόθεση, θέλει να βγάλει από πάνω του την ευθύνη. Να φτάσει μέχρις ενός σημείου. Ανέφερε ο Στρατηγός ότι συλλαμβάνουμε, πηγαίνουν στη δικαιοσύνη και από κει δεν ξέρω τι γίνεται. Προηγουμένως που ήταν για το θέμα της Νομικής είπα, ξέρω εγώ, έστειλα τρεις επιστολές. Μα δεν το είπες έτσι όπως έπρεπε να μπει. Έτσι δεν πρόκειται να οδηγηθούμε σε μία λύση. Δηλαδή ο καθένας…, το πρόβλημα είναι συνολικό.

Αλέξης Παπαχελάς

Το καταλαβαίνω αυτό που λέτε.

Θεοδόσης Πελεγρίνης Πρύτανης Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Θέλω να πω ότι δεν θα λυθεί.

Αλέξης Παπαχελάς

Ένας τρόπος είναι να κάτσουν στο τραπέζι όλοι οι εμπλεκόμενοι εν πάση περιπτώσει και να το λύσουνε.

Θεοδόσης Πελεγρίνης Πρύτανης Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Όχι απλώς, όχι απλώς να κάτσουνε, να θέλουν να το λύσουνε.

Αλέξης Παπαχελάς

Να σας ρωτήσω και κάτι άλλο, κ. Μπαλάκο, γιατί έχουμε πολύ λίγο χρόνο, έχουμε γύρω στα 3 - 4 λεπτά. Ένα πράγμα το οποίο εμένα με ενοχλεί γιατί έχω ζήσει και στο εξωτερικό και έχω δει την Αστυνομία έξω, παρότι ξέρω τι τραβάνε οι αστυνομικοί και ξέρω και πόσο πληρώνονται εν πάση περιπτώσει και την πίεση που έχουν, υπάρχουν σκηνές που ενοχλούν πάρα πολύ. Παράδειγμα, όταν βλέπω ένα παιδί των ΜΑΤ να πετάει ο ίδιος πέτρες, όχι δακρυγόνο ή κάτι άλλο, και είναι συχνό το φαινόμενο και εχθές το βράδυ άνθρωποι δικοί μας το είδαν εκεί, ή όταν βλέπω για παράδειγμα να έχουν συλλάβει κάποιον, δεν λέω την ώρα που πάνε να τον συλλάβουν, όπου προφανώς θα χρησιμοποιήσουνε κάποια βία, λέω μετά και τον σέρνουν εν πάση περιπτώσει και συνεχίζουν να τον χτυπάνε, αυτά γιατί δεν σταματάνε και συνεχίζουμε να τα βλέπουμε το 2011 και ’12;

Γρηγόρης Μπαλάκος Αντιστράτηγος, Γεν. Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος

Μιλάτε προφανώς για μεμονωμένα περιστατικά τα οποία έχουν καταγραφεί και έχουνε ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για τους συγκεκριμένους αστυνομικούς.

Αλέξης Παπαχελάς

Αυτό τι λείπει; Λείπει η πειθαρχία; Προσπαθώ να το καταλάβω. Τι είναι αυτό που λείπει εν πάση περιπτώσει σε αυτούς τους ανθρώπους;

Γρηγόρης Μπαλάκος Αντιστράτηγος, Γεν. Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος

Να έχετε υπόψη σας ότι έχουμε να κάνουμε με αστυνομικούς οι οποίοι δουλεύουν τις μέρες αυτές ειδικά των διαδηλώσεων πάρα πολλές ώρες, υπό αντίξοες συνθήκες, με τον κίνδυνο και την προσοχή να μην τραυματίσουν κανέναν, να προστατεύσουν τους εαυτούς τους, να προστατεύσουν περιουσίες, να υπάρχει αυτή η ένταση για πάρα πολλές ώρες με το περιβάλλον το οποίο είδατε και χθες, το οποίο δεν δημιούργησαν τα ΜΑΤ με τα δακρυγόνα αλλά δημιουργήθηκε από άλλου είδους ουσίες και καπνούς που είδαμε στην ατμόσφαιρα.

Αλέξης Παπαχελάς

Και τα δακρυγόνα γιατί ήταν πολλά τα δακρυγόνα.

Γρηγόρης Μπαλάκος Αντιστράτηγος, Γεν. Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος

Και από τα δακρυγόνα αλλά όχι μόνο από τα δακρυγόνα. Όχι μόνο από τα δακρυγόνα. Φαντάζομαι ότι ήταν πολύ περισσότερα τα υπόλοιπα υλικά τα οποία είχαμε εκεί και οι αστυνομικοί αυτοί θέλω να πω...

Αλέξης Παπαχελάς

Και ένα ερώτημα το οποίο ρωτάνε πολλοί τελευταία. Έχετε πάρει υποτίθεται αυτές τις περίφημες αντλίες οι οποίες χρησιμοποιούν νερό που εν πάση περιπτώσει δεν έχουν το ίδιο αντίκτυπο με τα χημικά, ούτε κρατάνε δυο μέρες και έχουν και αντίκτυπο στην υγεία εν πάση περιπτώσει των ανθρώπων της πόλης. Αυτά γιατί δεν τα χρησιμοποιείτε;

Γρηγόρης Μπαλάκος Αντιστράτηγος, Γεν. Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος

Σε ό,τι αφορά τις χημικές ουσίες και τα δακρυγόνα που χρησιμοποιούμε έχει πιστοποιηθεί διεθνώς ότι δεν προκαλούν βλάβη στην υγεία. Αυτό είναι πιστοποιημένο και δεν υπάρχει αμφισβήτηση και δεν έχουμε περιστατικά τα οποία να έχουμε τραυματισμούς ατόμων από δακρυγόνα.

Αλέξης Παπαχελάς

Απλώς υπάρχουν υπερβολικές δόσεις.

Γρηγόρης Μπαλάκος Αντιστράτηγος, Γεν. Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος

Είναι όμως αποτελεσματικά, είναι αποτελεσματικά με την έννοια όχι της καταστολής αλλά με την έννοια ότι αποφεύγονται με τα δακρυγόνα οι επαφές σώμα με σώμα τα οποία θα είχανε χειρότερα αποτελέσματα, γιατί οι αστυνομικοί όπως γνωρίζετε δεν έχουν την ώρα που αντιμετωπίζουν διαδηλώσεις περισσότερα μέσα ή κάποια άλλα μέσα διαφορετικά τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν. Είναι μετρημένα τα μέσα που έχουν.

Αλέξης Παπαχελάς

Είχατε βάλει και εκείνον τον περίφημο φράκτη τον οποίον δεν τον βάλετε χθες από ό,τι είδα.

Γρηγόρης Μπαλάκος Αντιστράτηγος, Γεν. Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος

Ο φράκτης είναι ένα τεχνικό μέσο το οποίο είτε το βάλουμε είτε όχι το αντικαταστήσαμε με λεωφορεία. Δεν άλλαξε κάτι σε αυτό, ούτε δεχτήκαμε κάποια πίεση στο σημείο εκείνο που είχαμε τον φράκτη.

Αλέξης Παπαχελάς

Γιατί καταργήθηκε ο φράκτης έτσι από περιέργεια;

Γρηγόρης Μπαλάκος Αντιστράτηγος, Γεν. Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος

Δεν καταργήθηκε ο φράκτης, απλώς επιλέγονται κάποια σημεία στα οποία μπαίνει. Δεν έχει καταργηθεί.

Αλέξης Παπαχελάς

Τα νερά λοιπόν γιατί δεν χρησιμοποιούνται;

Γρηγόρης Μπαλάκος Αντιστράτηγος, Γεν. Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος

Τα νερά. Μιλάτε για ένα όχημα το οποίο εκτοξεύει νερό. Το όχημα αυτό χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις ηπιότερων διαδηλώσεων, όταν έχουμε κάποιο πλήθος το οποίο θέλουμε να κρατήσουμε σε κάποια απόσταση. Σε κάποια απόσταση και όχι να το πάρουμε να καταβρέχουμε τον κόσμο οπουδήποτε, ανεξαρτήτως ηλικιών και χωρίς να φταίνε επί δικαίων και αδίκων. Αυτή την έννοια έχει. Πώς μπορείς να στοχεύσεις…

Αλέξης Παπαχελάς

Δεν το έχετε χρησιμοποιήσει ακόμα.

Γρηγόρης Μπαλάκος Αντιστράτηγος, Γεν. Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος

Το έχουμε χρησιμοποιήσει κατά καιρούς, όχι στην Αθήνα, περιφερειακά.

Αλέξης Παπαχελάς

Μάλιστα.

Τάσος Τέλλογλου

Κύριε Μπαλάκο, ήθελα να σας κάνω μία τελευταία ερώτηση. Υπήρξε κάποια περίπτωση χθες που κάποιο στέλεχος των ΜΑΤ, της Μονάδας Αποκατάστασης της Τάξης, ζήτησε την άδεια του κέντρου να κάνει χρήση μέτρων αυτοπροστασίας;

Γρηγόρης Μπαλάκος Αντιστράτηγος, Γεν. Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος

Μέτρα αυτοπροστασίας λαμβάνουν ούτως ή άλλως όλες οι δυνάμεις. Έχουν ατομικό εξοπλισμό.

Τάσος Τέλλογλου

Εννοώ να χρησιμοποιήσει το όπλο του.

Γρηγόρης Μπαλάκος Αντιστράτηγος, Γεν. Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος

Αυτό δεν έχει ζητηθεί από κανέναν ποτέ και οι συνομιλίες καταγράφονται στο κέντρο επιχειρήσεων και εγώ τουλάχιστον δεν έχω ακούσει κάτι τέτοιο, ούτε κανείς άλλος άκουσε κάτι τέτοιο. Δεν ζήτησε κανείς τέτοιο πράγμα και δεν χρειάστηκε και προς Θεού αν μιλάμε για τέτοιο περιστατικό, ότι αστυνομικός θα ζητήσει να κάνει χρήση όπλων. Δεν φτάσαμε σε τέτοιο σημείο χθες. Φτάσαμε σε σημείο που χρειάζονταν σε πολύ γρήγορο χρόνο να μεταβούμε σε διαφορετικά σημεία, να διευκολύνουμε τα πυροσβεστικά οχήματα να κάνουν τις κατασβέσεις ανάμεσα σε πλήθος κόσμου.

Σοφία Παπαιωάννου

Κάηκε όλη η Αθήνα. Δηλαδή στο επόμενο επεισόδιο τι θα γίνει; Πώς θα μας πείσετε ότι δεν θα καούνε και τα υπόλοιπα μαγαζιά που έχουν μείνει στην Αθήνα;

Γρηγόρης Μπαλάκος Αντιστράτηγος, Γεν. Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος

Όπλα μέσα στις διαδηλώσεις πιστεύω ότι δεν είναι εύκολο…

Σοφία Παπαιωάννου

Όχι, δεν λέω για τα όπλα, εσείς θα κρίνετε πώς θα τους σταματήσετε από το να καεί και η υπόλοιπη Αθήνα σε επόμενες εκδηλώσεις.

Γρηγόρης Μπαλάκος Αντιστράτηγος, Γεν. Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος

Όπως το έχουμε κάνει πάρα πολλές άλλες φορές. Χθες ίσως δεν έγινε όπως είχε γίνει κάποιες άλλες φορές. Μπορεί όμως και να αποφευχθεί αυτό το πράγμα με μέτρα τα οποία σε μια άλλη έτσι διαδικασία διευκόλυνσης των δυνάμεων και αυτά, να έχουμε τη δυνατότητα αντικειμενικά να έχουμε γρηγορότερη πρόσβαση στα σημεία που θα επιχειρήσουμε είτε εμείς είτε η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Σοφία Παπαιωάννου

Η πρόσβαση είναι αστείο που το λέτε. Πρόσβαση δεν υπήρξε καθόλου γρήγορη.

Θεοδόσης Πελεγρίνης Πρύτανης Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Το πρόβλημα που σας είπα και προηγουμένως είναι: μπορεί να έχετε δέκα επιτυχίες εντωμεταξύ και ύστερα από τρία χρόνια να παρουσιαστεί ένα πρόβλημα, μία κατάσταση χειρότερη απ’ αυτή. Αυτό είναι που θέλουμε.

Γρηγόρης Μπαλάκος Αντιστράτηγος, Γεν. Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος

Όταν επιχειρεί κάποιος…

Θεοδόσης Πελεγρίνης Πρύτανης Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Δηλαδή δεν βλέπουμε μία προοδευτική μείωση όλων αυτών των φαινομένων.

Γρηγόρης Μπαλάκος Αντιστράτηγος, Γεν. Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος

Θα μπορούσα να σας πω εδώ ότι καταρχήν η Αστυνομία δεν έχει μόνο 10 επιτυχίες, έχει πάρα πολλές επιτυχίες τα τελευταία χρόνια και έχουν καταγραφεί, πρώτον αυτό και δεύτερον, ότι οι καταστροφές τα τελευταία χρόνια έχουν περιοριστεί σημαντικά και αυτό νομίζω προκύπτει και από αριθμητικά στοιχεία και νομίζω ότι πολύ καλά γίνεται στις περισσότερες των περιπτώσεων.

Αλέξης Παπαχελάς

Λοιπόν, πρέπει δυστυχώς να κλείσω γιατί έχουμε και το δελτίο ειδήσεων αμέσως μετά. Να ευχαριστήσω τον κ. Μπαλάκο, ξέρω ότι ήτανε κουραστικές αυτές οι μέρες, να ευχαριστήσω τον κ. Πελεγρίνη και για σας κουραστικές, την κα Παπαϊωάννου. Να ευχαριστήσω τον κ. Λυμπερόπουλο, τον κ. Βαρελά που ελπίζω να δει αυτή την πόλη να σηκώνεται όρθια και να στέκεται στα πόδια της, κ. Βαρελά, το ελπίζουμε όλοι γιατί έχει πληγωθεί πολύ και τον Τάσο τον Τέλλογλου επίσης. Κυρίες και κύριοι, από όλους εμάς εδώ σας εύχομαι καλό βράδυ, καλή ξεκούραση και μην ξεχνάτε ότι η επόμενη εκπομπή είναι η πρώτη από μια σειρά εκπομπών που έχουμε ετοιμάσει για ένα μεγάλο αφιέρωμα στο γιατί και πώς φτάσαμε στο μνημόνιο. Μια εκπομπή στην οποία μιλάνε πολλοί από τους αφανείς και τους εμφανείς πρωταγωνιστές αυτού του μεγάλου επεισοδίου.

Την Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου στις 23.00 στον ΣΚΑΪ ΟΙ ΝΕΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ ανοίγουν εκτάκτως τον φάκελο των επεισοδίων που σημειώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες πόλεις.