Τι λένε οι Ευρωπαίοι

Αλέξης Παπαχελάς

Πάμε τώρα στο Λονδίνο να μιλήσουμε με τον κ. Dixon ο οποίος είναι Διευθυντής του Breaking News, μιας Υπηρεσίας Αναλύσεων του Πρακτορείου Reuters, ένα κομμάτι του είναι Έλληνας.. Καλησπέρα από την Αθήνα. Θέλω να σε ρωτήσω πώς βλέπεις εσύ τα πράγματα αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και ειδικώς πώς μας βλέπουν εμάς έξω, πώς μας βλέπουν στο Βερολίνο, πώς μας βλέπουν στο Παρίσι, πώς μας βλέπουν στις Βρυξέλλες.

Χιούγκο Ντίξον, αρχισυντάκτης και αρθρογράφος επί των οικονομικών στο Reuters

Φρονώ ότι η κατάσταση είναι απελπιστική. Ενώ φαίνεται ότι στο εξωτερικό όλοι έχουν χάσει κάθε πίστη στην Ελλάδα, παρ’ όλα αυτά εξακολουθούν στο εξωτερικό να μη θέλουν να δουν την Ελλάδα να φεύγει από την Ευρωζώνη. Η ζωτικής σημασίας περίοδος θ’ αφορά βεβαίως την επόμενη δόση γιατί όπως ξέρετε, αυτή τη φορά αυτή η δόση είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με τις προηγούμενες όσον αφορά το πακέτο διάσωσης. Ίσως μιλούμε για 80 ή 90 δις ευρώ. Η υπόλοιπη Ευρώπη λοιπόν φαίνεται ότι δεν είναι διατεθειμένη να δώσει στην Ελλάδα αυτό το ποσό αν δεν λάβει κάποιες διαβεβαιώσεις, κάποιου είδους διασφάλιση ότι η Ελλάδα θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια όσον αφορά τις διαρθρωτικές της μεταρρυθμίσεις. Συνεπώς, βλέπετε ότι υπάρχει αυτή η σύγκρουση. Από τη μια υπάρχει έλλειμμα πίστης απέναντι στην ικανότητα της Ελλάδας να επιτύχει αυτά που υπόσχεται και από την άλλη υπάρχει έλλειψη διάθεσης ή απροθυμία να δούμε την Ελλάδα ν’ αποτυγχάνει. Η δική μου πρόβλεψη είναι η εξής: Πιστεύω ότι ίσως υπάρξει κάποιο πρόβλημα αλλά θα έχουμε σύντομα ένα ξεκαθάρισμα.

Αλέξης Παπαχελάς

Αυτό που θα ήθελα να ρωτήσω είναι κατά πόσο θα μπορούσε η Ευρώπη αυτή τη στιγμή ν’ αντέξει είτε μια μονομερή χρεοκοπία από την πλευρά της Ελλάδας, να πει η Ελλάδα δηλαδή ότι θα κάνει μια στάση πληρωμών, είτε μια άτακτη χρεοκοπία η οποία θα γίνει λόγω κάποιου ατυχήματος. Το αντέχει τώρα, έχει δηλαδή όλες εκείνες τις άμυνες ώστε να προστατευθεί από κάτι τέτοιο, ή δεν το αντέχει οπότε να πούμε ότι η Αθήνα έχει ακόμα κάποια διαπραγματευτική δύναμη;

Χιούγκο Ντίξον, αρχισυντάκτης και αρθρογράφος επί των οικονομικών στο Reuters

Τα πάντα νομίζω ότι θα εξαρτηθούν από τον τρόπο που θα διαμορφωθεί αυτή η μονομερής χρεοκοπία. Δηλαδή αν η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι διατεθειμένη να προχωρήσει στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, συνεπεία τούτης της προθυμίας πιστεύω ότι θα υπάρχει και προθυμία προσφοράς βοήθειας στην Ελλάδα και συνεπώς μπορεί κανείς σχετικά εύκολα να το διαχειριστεί. Από την άλλη, αν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι έχουν την αίσθηση ότι η Ελλάδα δεν κάνει αυτά που οφείλει και συνεπώς κλείσουν εντελώς κάθε παροχή χρήματος προς την Ελλάδα, αυτό που θα συμβεί θα είναι το ακόλουθο: Όχι μόνο θα χρεοκοπήσει η Ελληνική Κυβέρνηση, αλλά και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, οι τράπεζες της Ελλάδος και συνεπώς θα υπάρξει ένα φαινόμενο ντόμινο που θα επηρεάσει και την Ευρώπη και οι συνέπειες θα είναι πολύ σοβαρές. Θεωρώ ότι τα πάντα ακόμα είναι διαχειρίσιμα μεν, αλλά δεν υπάρχει ένα σχέδιο εκτάκτου ανάγκης πιστεύω, ούτως ώστε να μπορέσει η Ευρώπη να διαχειριστεί έναν τέτοιο κίνδυνο, είναι καταστροφή. Αν ήθελε λοιπόν κανείς να τη διαχειριστεί σωστά, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα έπρεπε να επιτρέψει στις εθνικές τράπεζες ανά την Ευρώπη ώστε αυτές με τη σειρά τους να εξασφαλίσουν την προσφορά του ELA, δηλαδή του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας, τον οποίον μηχανισμό γνωρίζετε στην Ελλάδα. Μια τέτοια όμως εξουσιοδότηση από πλευράς της ΕΚΤ θα έπρεπε να σημαίνει τεράστια ποσά, εκατοντάδες εκατομμύρια προς την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, ίσως και την Ιταλία τελικώς, ούτως ώστε με τη σειρά τους όλες οι χώρες να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αυτό το σοκ και τις δονήσεις και τους κραδασμούς μιας δύσκολης χρεοκοπίας της Ελλάδας. Συνεπώς θα ήταν εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση, πάντως είναι εφικτό.

Αλέξης Παπαχελάς

Αυτό που θέλω να σε ρωτήσω Hugo είναι το εξής: Υπάρχουν κάποιες πληροφορίες που λένε ότι υπάρχουν κάποιοι στην Ολλανδία, στη Γερμανία ενδεχομένως και σε άλλες χώρες, οι οποίοι πλέον πραγματικά συζητάνε το ενδεχόμενο ενός βελούδινου διαζυγίου με την Ελλάδα και μιας αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Πιστεύεις ότι υπάρχει πραγματικά αυτό το σενάριο ή συνεχίζει απλώς να είναι μια απειλή για να συνεχίσει η Ελλάδα να κάνει αυτά που πρέπει;

Θεωρώ ότι υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι θα ήθελαν να δουν την Ελλάδα να φεύγει, να τη δουν να γυρίζει την πλάτη της και να αποχωρεί. Υπάρχουν λοιπόν κάποιοι οι οποίοι δεν έχουν καμία διάθεση να παραμείνει εντός και της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα. Όμως, εξακολουθώ να θεωρώ ότι αυτή είναι μια άποψη μειονοτική μέχρι στιγμής, δεν είναι πολλοί αυτοί. Αυτό που βλέπω όμως και στη Γερμανία, το είδαμε και με την Άγκελα Μέρκελ σήμερα, είναι μια σκλήρυνση της στάσης. Η στάση της Γερμανίας δε συνεπάγεται επιθυμία αποχώρησης ή αποτυχίας της Ελλάδας, αλλά φαίνεται ότι η Γερμανία θέτει κάποιους όρους και προσπαθεί η Γερμανία να φτάσει σε μία κατάσταση ούτως ώστε αν τυχόν η Ελλάδα πει δεν καταφέρνω να εκπληρώσω τις προϋποθέσεις, τότε θα βγάλουν τη πρίζα και θα πουν αντίο στην Ελλάδα. Δε θεωρώ όμως ότι αυτό ακριβώς εκφράζει τη βασική επιθυμία των περισσοτέρων Πολιτικών στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδίως στο Νότο, αλλά ακόμα και στη Γερμανία ή στις Κάτω Χώρες δε θεωρώ ότι είναι η κρατούσα άποψη ούτε στη Σκανδιναβία.

Αλέξης Παπαχελάς

Η τελευταία ερώτηση που θέλω να σε ρωτήσω Hugo είναι η εξής: Την ώρα που υπάρχει αυτή η σκλήρυνση των Γερμανών και άλλων όπως λες, υπάρχει κι ένα ρεύμα απελπισίας αν θέλεις στην Ελλάδα, ο κόσμος λόγω της ύφεσης, της ανεργίας, της κρίσης κι όλα αυτά, έχει στραφεί εναντίον αυτού που λέγεται πολιτική του μνημονίου, της τρόικας, θέλει όλο και λιγότερο να ακούσει για νέα μέτρα και τα πράγματα έχουν ζορίσει ακόμα και για την ελληνική μεσαία τάξη να το πω έτσι. Εσύ που ξέρεις την Ελλάδα και είσαι και φίλος της Ελλάδας, έχεις και μια καταγωγή από τη Σαμαρίνα πρέπει να το πούμε κι είσαι πολύ υπερήφανος γι΄ αυτό, εσύ τι συμβουλή δίνεις εν πάση περιπτώσει σε μας τους Έλληνες, δηλαδή τι είναι αυτό που πρέπει να γίνει τώρα; Κι αν πιστεύεις ότι είναι κι εφικτό, διότι ξέρεις πολύ καλά πρόσωπα και πράγματα, ξέρεις τους Πολιτικούς, ξέρεις τα media, ξέρεις την κοινή γνώμη στην Ελλάδα.

Χιούγκο Ντίξον, αρχισυντάκτης και αρθρογράφος επί των οικονομικών στο Reuters

Βεβαίως είναι δύσκολη η κατάσταση, αλλά θεωρώ ότι θα πρέπει πράγματι να προχωρήσετε σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε θέματα εργασιακά για παράδειγμα κι αυτό είναι ένα ζήτημα που αναμένεται να αποσαφηνιστεί αυτές τις μέρες. Μία μικρή αχτίδα φωτός θεωρώ ότι φαίνεται με βάση αυτά που είπε και ο Πολ Τόμσεν την προηγούμενη εβδομάδα στη συνέντευξή του στην Καθημερινή. Ο Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ είπε ότι θα πρέπει να εστιάσετε κυρίως στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και όχι τόσο πολύ σε επιπρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, δημοσιονομικής εξυγίανσης ή νέα μέτρα εν πάση περιπτώσει. Αυτή είναι η μια επιλογή που έχετε εσείς οι Έλληνες. Θέλετε να παραμείνετε εντός της Ευρωζώνης είναι το ερώτημα. Η άποψή μου είναι ότι θέλετε να παραμείνετε εντός της Ευρωζώνης, διότι διαφορετικά είναι λίγο δύσκολο να γυρίσετε πίσω κι ίσως θα διαλυόταν ή θα προκαλούσε χάος μια τέτοια εξέλιξη για την Ευρώπη. Όμως αν θέλετε να παραμείνετε στην Ευρωζώνη θα πρέπει να καταστείτε περισσότερο ανταγωνιστικοί και για να γίνει αυτό θα πρέπει να προχωρήσετε σε περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Και είναι γεγονός ότι τα τελευταία τα πρόσφατα έτη έγινε ένα έγκλημα, παρά τη λιτότητα δεν κατορθώσατε να προχωρήσετε σε βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Είμαι πράγματι κατά το εν όγδοο Έλληνας και αγαπώ πολύ την Ελλάδα και το λαό της, φοβάμαι όμως ότι αυτοί οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι και θα πρέπει να καταβάλλετε κάθε δυνατή προσπάθεια για να προχωρήσετε σε περαιτέρω αλλαγές.

Αλέξης Παπαχελάς

Hugo σε ευχαριστώ πολύ που ήσουνα μαζί μας σήμερα.

Χιούγκο Ντίξον, αρχισυντάκτης και αρθρογράφος επί των οικονομικών στο Reuters

Ευχαριστώ.

Την Δευτέρα 6.2.2011, την ημέρα της συνάντησης Μέρκελ - Σαρκοζί στο Παρίσι και ενώ οι διαπραγματεύσεις για το κούρεμα του ελληνικού χρέους και τη νέα δανειακή σύμβαση συνεχίζονται στην Αθήνα, ο Αλέξης Παπαχελάς μιλά με τον αρχισυντάκτη της υπηρεσίας ενημέρωσης για τις αγορές Breakingviews του διεθνούς πρακτορείου ειδήσεων Reuters Hugo Dixon από το Λονδίνο, για την ανυπόμονη στάση των Ευρωπαίων.