Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Αναπαραγωγή του βίντεο
el

Αλέξης Παπαχελάς

Κυρίες και κύριοι, καλησπέρα, είμαι ο Αλέξης Παπαχελάς και καλώς ορίσατε στους Νέους Φακέλους. Απόψε, στην τελευταία αυτή εκπομπή της χρονιάς, έχουμε κατ΄ αρχήν τη χαρά να μιλήσουμε με τον κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον Υπουργό Ανάπτυξης και ένα από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος θα διεκδικήσει την Ηγεσία του. Καλησπέρα, κ. Χρυσοχοΐδη.

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

Καλησπέρα σας, κ. Παπαχελά.

Αλέξης Παπαχελάς

Επίσης στο τέλος αυτής της εκπομπής, θα δούμε και μία συνέντευξη, την οποία κάναμε πριν από λίγο καιρό, μια συνέντευξη που θα συνιστούσα πραγματικά να τη δείτε με ενδιαφέρον. Είναι με τον πρώην Υπουργό Οικονομικών της Αργεντινής, τον Ντομίγκο Καβάλο, έναν άνθρωπο ο οποίος έζησε την κατάρρευση της Αργεντινής, ο οποίος μιλάει γι αυτήν και μας λέει -το κυριότερο- και το τι να αποφύγουμε. Νομίζω είναι πραγματικά μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη. Να ξεκινήσω όμως, κ. Χρυσοχοΐδη, με τη δικιά μας κουβέντα και να σας ρωτήσω γιατί αυτή η τόσο βίαια επίθεση, η οποία έχει προκαλέσει εντύπωση, αν θέλετε, στον κ. Παπανδρέου;

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

Κατ΄ αρχήν, δεν έκανα καμία βίαιη επίθεση, απλώς είπα την άποψή μου με έναν τόνο υψηλό, αν θέλετε και με σκληρά λόγια, γιατί σκληρά ζουν οι άνθρωποι σήμερα, είναι σκληρή η πραγματικότητα. Κι επειδή η πολιτική είναι μια σκληρή υπόθεση, δεν μπορεί κανείς σήμερα, τη στιγμή που υπάρχουν 4 εκατομμύρια Έλληνες στη φτώχεια και τα υπόλοιπα 7 εκατομμύρια είναι μέσα σε μια πολύ μεγάλη αγωνία, κυρίως η μεσαία τάξη της χώρας ότι καταρρέουμε, κανείς να μιλάει με τρόπο ότι εν πάση περιπτώσει θεωρείται ότι είναι ευπρεπής.

Αλέξης Παπαχελάς

Εγώ να σας ρωτήσω όμως, ποια είναι η βασική σας κριτική; Δηλαδή μιλήσατε για αποικία για παράδειγμα, τι εννοείτε με αυτό; Όταν λέτε δηλαδή ότι "ο πρώην Πρωθυπουργός διοικούσε τη χώρα σαν να ήταν αποικία", τι θέλετε να πείτε ακριβώς;

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

Όχι, κατ΄ αρχήν υπάρχει ένα καθοριστικό γεγονός. Όσοι δεν το κατάλαβαν, ας το ξανασκεφθούν τώρα που το συζητούμε. Υπάρχει η 11η Νοεμβρίου, δηλαδή η μέρα της κατάρρευσης της Κυβέρνησής μας. Η κατάρρευση της Κυβέρνησής μας είναι η αποτυχία μας. Αυτό είναι κρίσιμο γεγονός, να το έχουμε υπόψη μας. Άρα λοιπόν μια διετής σχεδόν και πλέον διακυβέρνηση της χώρας κατέρρευσε μέσα από την αποτυχία, αυτό δεν μπορούμε να το αφήσουμε στην άκρη. Δεύτερον, ό, τι αφορά την αποικία, δεν έχει σχέση η αποικία με τον κ. Παπανδρέου ή με τη χώρα. Είπα και ξαναλέω και πάλι και θέλω να είναι σαφές και το πιστεύω ότι οι Ηγέτες στις σύγχρονες δημοκρατίες αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Αν ήμασταν σε κάποια χώρα – αποικία, τριτοκοσμική, ίσως να λέγαμε ότι κάποιος δικαιούται πάλι να είναι υποψήφιος. Όχι δικαιούται καταστατικά και νομικά, εννοώ αν δικαιούται πολιτικά. Κατά την άποψή μου, λοιπόν επειδή η Ελλάδα δεν είναι αποικία, η άποψή μου είναι ότι αυτή τη στιγμή πρέπει να κάνουμε έναν μεγάλο απολογισμό για το τι έφταιξε όλη αυτή τη διετία, να κάνουμε μια μεγάλη ανασύνταξη και μετά στη συνέχεια, να εκλέξουμε Ηγεσία.

Αλέξης Παπαχελάς

Εγώ θέλω λίγο να μείνω στο τι εννοείτε με την αποικία και θέλω να σας ρωτήσω: Υπάρχουν κάποιοι, ο κ. Φλωρίδης για παράδειγμα, είχε έρθει στην εκπομπή θυμάμαι πέρυσι, ο οποίος είχε μιλήσει για το φαινόμενο των κηπουρών, όπως το έλεγε, δηλαδή ότι ο τότε πρωθυπουργός διόριζε Υπουργούς οι οποίοι ήταν οι κηπουροί του, όπως έκαναν παλιότερα οι ανώτατοι άρχοντες. Εσείς συμμερίζεστε αυτή την κριτική;

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

Κοιτάξτε, εμένα δεν μου αρέσει να κάνω χαρακτηρισμούς. Μιλάω ίσια, μιλάω ευθεία, δεν μιλάω σε κανέναν σε προσωπικό επίπεδο, αλλά από την άλλη πλευρά δεν μπορώ να σταματήσω να εκφράζω, όπως έκανα πάντα, αυτά που σκέφτομαι, κι αυτά που πιστεύω ότι αποτελούν και δική μου ευθύνη για το τι έγινε στα προηγούμενα δύο χρόνια, όπως επίσης για το τι πρέπει να γίνει από δω και πέρα. Αυτό που θέλω να σας πω με καθαρότητα είναι το εξής, δεν πρέπει να ξαναγίνει τέτοιο κακό που έγινε στον τόπο, όπως έγινε τα δύο προηγούμενα χρόνια. Ένα μειονέκτημα, ένας λόγος αν θέλετε από αυτούς που οδήγησαν εδώ ήταν και το εξής, ότι ένα μεγάλο μέρος της Κυβέρνησης αποτελούνταν από Πολιτικούς οι οποίοι ήταν απολύτως άπειροι, δεν ήταν εκλεγμένοι, ήταν συνεργάτες του κ. Παπανδρέου.Αλλά επειδή δεν αφορά τον κ. Παπανδρέου και μόνο, αφορά και τους πρώην Πρωθυπουργούς όλους, να πάψουν στην Ελλάδα οι Πρωθυπουργοί να διορίζουν Υπουργούς τους φίλους τους και τους υπαλλήλους τους. Αυτό πρέπει να τελειώνει, πρέπει να χρησιμοποιούνται όλοι εκείνοι οι άξιοι και ικανοί άνθρωποι, έτσι ώστε να αποδίδουν το καλύτερο για τον τόπο. Γιατί, κ. Παπαχελά, αν συνεχίσουμε αυτή την πρακτική, τι μήνυμα δίνουμε στους ανθρώπους; Για σκεφτείτε λίγο, ποιο μήνυμα στέλνουμε στη μάνα που πλένει σκάλες για να σπουδάσει το παιδί της ή στον πατέρα ο οποίος πουλάει περιουσία για να σπουδάσει το παιδί του, παίρνει ένα μεταπτυχιακό, παίρνει διδακτορικό, παίρνει υποτροφίες και έρχεται εδώ και βλέπει ότι ο εκάστοτε Πρωθυπουργός διορίζει τους φίλους του Υπουργούς. Λοιπόν αυτό δεν είναι καλό σήμα και αυτό στιγματίζω. Αλλά δεν αφορά μόνο τον κ. Παπανδρέου, επαναλαμβάνω, αφορά όλους τους Πρωθυπουργούς μέχρι σήμερα.

Αλέξης Παπαχελάς

Μάλιστα. Τώρα εγώ να σας ρωτήσω όμως, μια κριτική που έχω ακούσει είναι ότι ο Χρυσοχοΐδης είναι πολύ, αν θέλετε, πικραμένος, διότι ήθελε εκείνος το δαχτυλίδι από τον Κώστα Σημίτη γιατί στο κάτω-κάτω πιο κοντά ήσασταν εσείς στον Κώστα Σημίτη από ότι ήταν ο κ. Παπανδρέου, και ότι δεν το πήρατε παρότι εκείνη την εποχή είχατε αποδείξει πέντε πράγματα εν πάση περιπτώσει από τον τρόπο με τον οποίο εσείς είχατε διοικήσει ένα συγκεκριμένο και δύσκολο Υπουργείο.

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

Μα, σοβαρολογούν τώρα; Είχα εγώ απαίτηση το 2004 να πάρω δαχτυλίδι από τον κ. Σημίτη που ουδέποτε διανοήθηκα;

Αλέξης Παπαχελάς

Την φιλοδοξία την έχετε, γιατί γενικώς δεν ξέρω κανέναν Πολιτικό ο ποίος δεν θέλει να γίνει Αρχηγός του κόμματός του.

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

Οι Πολιτικοί όλοι έχουν φιλοδοξίες, όπως επίσης και ο Πολιτικός έχει πάντα ευθύνη, αλλά κάθε φορά πρέπει να μετράει τον ίσκιο του, την ώρα που μετράει τον ίσκιο του κάθε φορά πρέπει να μετράει το μπόι του και κάθε φορά πρέπει να αναμετριέται με τιε ευθύνες που έχει η χώρα. Συνεπώς τέτοια ζητήματα δε με αφορούν εμένα.

Αλέξης Παπαχελάς

Εκείνο το δαχτυλίδι ήταν λάθος; Εκείνη η διαδικασία του δαχτυλιδιού ήταν λάθος;

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

Κοιτάξτε, λάθος διαδικασία για κείνη την εποχή, γιατί τώρα θα λειτουργήσω ως μετά Χριστόν Προφήτης, δεν νομίζω ότι ήταν, για την εποχή εκείνη. Γιατί πιστεύω ότι εκείνη την εποχή μια λύση ώριμη ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου, άρα λοιπόν δεν νομίζω ότι τότε ο κ. Σημίτης έκανε κάποιο κρίσιμο λάθος.

Αλέξης Παπαχελάς

Μάλιστα. Πάμε σε ένα σύντομο διαφημιστικό διάλειμμα κι αμέσως μετά πάλι εδώ με τον κ. Χρυσοχοΐδη.

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

Αλέξης Παπαχελάς

Κυρίες και κύριοι, είμαστε και πάλι εδώ μαζί στους Νέους Φακέλους κι είμαστε εδώ με τον κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Κύριε Χρυσοχοΐδη, εγώ αυτό που θέλω να σας ρωτήσω, είναι που ήσασταν όμως τους πρώτους εκείνους κρίσιμους μήνες της Κυβέρνησης, που όντως ο κ. Παπανδρέου έβαλε κάποιους ανθρώπους άπειρους σε κρίσιμα πόστα; Μιλάγατε εσείς; Γιατί δεν τα λέγατε πιο ανοιχτά εν πάση περιπτώσει και πιο δημόσια;

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

Κατ΄ αρχήν, κ. Παπαχελά, ήμουν πάντα παρών. Δεύτερον, έλεγα και λέω πάντα αυτά που πιστεύω και αυτά που σκέφτομαι, άρα λοιπόν μιλούσα.

Αλέξης Παπαχελάς

Εντάξει, αυτή την κριτική που κάνετε τώρα όμως δεν την είχατε κάνει τότε. Ούτε για το μείγμα της πολιτικής που ακολούθησε ο κ. Παπανδρέου, ούτε για το στυλ της διακυβέρνησης.

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

Κατ΄ αρχήν για το στυλ της διακυβέρνησης εμένα δεν μου έπεφτε λόγος. Ήμουν Υπουργός της Κυβέρνησης και οφείλω στο πρόσωπο του εκάστοτε Πρωθυπουργού να τρέφω σεβασμό και υπάρχουν ορισμένα θέματα τάξης και ορισμένα θέματα συνταγματικά. Ο Πρωθυπουργός στη χώρα είναι ένα πολύ ισχυρό πρόσωπο, αλλά ταυτόχρονα και ένα πρόσωπο με πολύ μεγάλη ευθύνη, άρα λοιπόν οι επιλογές του είναι δικό του ζήτημα.

Αλέξης Παπαχελάς

Ωραία, το ερώτημα είναι: Τα είπατε σε κάποιες κατ΄ ιδίαν συναντήσεις εν πάση περιπτώσει μαζί του ή με κάποιους άλλους;

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

Εγώ αυτό το οποίο έλεγα πάντα ήταν αυτό που σκεφτόμουν ή αυτό που έκανα. Δηλαδή τα θέματα της πολιτικής τα διατύπωνα με καθαρότητα κάθε φορά στα όργανα. Αλλά προσέξτε, λένε κάποιοι «μα γιατί δεν παραιτείσαι όταν διαφωνείς»; Αυτό δεν είναι επιχείρημα. Ο Υπουργός δεν είναι κάποιο στέλεχος, το οποίο κάνει διαμαρτυρία και παραιτείται. Ο Υπουργός οφείλει να κάνει τη δουλειά του κι εγώ έκανα τη δουλειά μου. Όταν μου ζητούνταν ο λόγος, τον έδινα τον λόγο μου, έλεγα την άποψή μου, κατέθετα την πρότασή μου, από κει και πέρα δεν είμαι εγώ αυτός που αποφάσιζα. Αποφασίζει σωστά ο Πρωθυπουργός.

Αλέξης Παπαχελάς

Να σας ρωτήσω λοιπόν εγώ το εξής, τους πρώτους μήνες, γιατί εγώ πιστεύω ότι ό,τι λάθη μεγάλα έγιναν, έγιναν κυρίως τους πρώτους μήνες. Εκεί λοιπόν υπήρχαν απ΄ ότι αντιλαμβάνομαι εγώ, δύο σχολές. Μία σχολή που έλεγε να μην κάνουμε τίποτα, να περιμένουμε να δούμε πού θα πάμε, εν πάση περιπτώσει, που εκφραζόταν εκείνη την εποχή από τον κ. Παπουτσή, ο οποίος έλεγε να μην υπάρχουν περικοπές κάτω από ένα σημείο και διάφορους άλλους.Και υπήρχε και μια άποψη τότε, υποθέτω του κ. Παπακωνσταντίνου, η οποία έλεγε να πάρουμε κάποια μέτρα για να προλάβουμε τις αγορές, για να προλάβουμε τα πράγματα. Εσείς με ποια μεριά ήσασταν σε αυτό το διάλογο; Και κατ΄ αρχήν έγινε λάθος εκεί, για να το ξεκαθαρίσουμε αυτό;

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

Ναι απόλυτα. Εγώ πιστεύω λοιπόν ότι αν την επόμενη μέρα, μετά το λεφτά υπάρχουν, αλλά στις εκλογές ξέρετε και στην προεκλογική περίοδο λέγονται πολλά. Αν λέγαμε ότι δεν υπάρχουν λεφτά ξέρετε, και όχι μόνο δεν υπάρχουν λεφτά αλλά βρήκαμε αντί για δέκα έλλειμμα, που ενδεχομένως υπολογίζαμε, ή εννιά, δεκαπέντε. Ή αντί για την άλφα ή βήτα πραγματικότητα, υπάρχει μια ξεχωριστή πραγματικότητα πάρα πολύ ισχυρή να μας οδηγήσει στην χρεοκοπία. Μια υπεύθυνη κυβέρνηση λοιπόν παίρνει μέτρα αμέσως. Εμείς όχι απλώς καθυστερήσαμε, αλλά νομίζω κάναμε και κάποια χειρότερα πράγματα, μοιράζαμε επιδόματα από λεφτά που δεν είχαμε και συζητούσαμε αν οι αυξήσεις θα είναι κάτω από τις δύο χιλιάδες ή πάνω από τις δύο χιλιάδες.Που σημαίνει αυτό τι κ. Παπαχελά; Ότι δεν είχαμε καμιά απολύτως πολιτική προετοιμασία, δεν είχαμε καμία ιδεολογική ωριμότητα, και τελικώς δεν είχαμε και καμία διαχειριστική δυνατότητα να διαχειριστούμε ένα πράγμα που έσκασε στο κεφάλι μας εκείνη τη στιγμή. Αυτή είναι η αξία όμως της πολιτικής, να μπορεί να διαχειρίζεται τα πράγματα την ώρα που έρχεσαι και αναλαμβάνεις την ευθύνη.

Αλέξης Παπαχελάς

Επειδή έχω ασχοληθεί αρκετά, ιστορικά να το πω έτσι, αν και είναι πολύ νωπό το πράγμα από αυτή την ιστορία, εγώ δεν έχω καταλάβει όμως ότι εσείς σε κάποιες συσκέψεις τα λέγατε ανοιχτά αυτά. Δηλαδή έχω καταλάβει ότι υπήρχε ένας καυγάς Παπακωνσταντίνου-Κατσέλη, για παράδειγμα, ότι υπήρχαν διάφοροι άλλοι εν πάση περιπτώσει καυγάδες, αλλά δεν έχω καταλάβει ποιος ήταν καθαρός σε αυτό το πράγμα ότι να πάρουμε μέτρα τώρα και να είμαστε καθαροί με τον κόσμο.

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

Νομίζω ότι εκείνη την εποχή διατυπώθηκαν οι απόψεις όλων και κυρίως αντιπαλεύθηκαν οι απόψεις εκείνων που έλεγαν ότι πρέπει να δώσουμε και αυξήσεις μάλιστα, αντί να κάνουμε μειώσεις εκείνη την εποχή και αντί να μαζέψουμε τα δημόσια οικονομικά. Που σημαίνει ότι υπήρχε πλήρης άγνοια της πραγματικότητας που βιώναμε και τον κίνδυνο που αντιμετώπιζε η χώρα. Και επίσης μην ξεχνάτε το εξής, ότι οι Ευρωπαίοι, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι Κυβερνήσεις, μας ζητούσαν να πάρουμε μέτρα. Και τα επιτόκια τότε ήταν πάρα πολύ χαμηλά, παρά το γεγονός ότι εμείς κάναμε ότι ήταν δυνατόν για να υπονομεύσουμε το αίσθημα των αγορών.

Αλέξης Παπαχελάς

Αυτό τώρα, για να το καταλάβω, γιατί πραγματικά εκεί πέρα υπάρχει κάτι ανεξήγητο, ήταν απλή άγνοια, ήταν ένας κυνισμός πολιτικός ότι δεν πειράζει θα βρούμε τα λεφτά κάπως αλλιώς; Τι ήταν αυτό το πράγμα;

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

Έχω την εντύπωση ότι είναι αυτό που σας είπα, υπήρχε μία έλλειψη και πνευματικής και ιδεολογικής και πολιτικής και οργανωτικής προετοιμασίας. Δηλαδή δεν περιμέναμε όλη αυτή την πραγματικότητα, έσκασε πάνω μας και αντί να την πάρουμε στα χέρια μας και να τη διαχειριστούμε, τη χάσαμε. Και χάθηκε με τρόπο δραματικό, διότι από κει και πέρα άρχισε η Ελλάδα να γίνεται στόχος.Και υπάρχει και κάτι πολύ σημαντικό επίσης, που θέλω να τονίσω, αφήσαμε την Ελλάδα και τους Έλληνες να συκοφαντούνται διεθνώς και να θεωρούμαστε μέρα με τη μέρα ως απροσάρμοστοι, ως το μαύρο πρόβατο.

Αλέξης Παπαχελάς

Σε αυτό θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι ο τότε Πρωθυπουργός της χώρας βοήθησε εν πάση περιπτώσει, όταν γύριζε στις διάφορες πρωτεύουσες και το διαφήμιζε αυτό.

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

Αυτό λοιπόν οδήγησε στο να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο η εικόνα μας, οι αγορές να επιτεθούν ακόμα περισσότερο και σε μας και στην Ευρωζώνη, με αποτέλεσμα να έρθει η καταστροφή. Αλλά εγώ θέλω να σας πω, εκείνη την εποχή, επειδή με ρωτάτε τι έκανα κι επειδή θέλω να είμαι τελείως καθαρός μαζί σας, εκείνη την εποχή ήμουνα Υπουργός Δημόσιας τάξης, που έκανα μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να ανασυγκροτήσω τη διαλυμένη Αστυνομία, έφτιαξα της ΔΙΑΣ μαζί με τους άξιους συνεργάτες μου, καταπολεμήσαμε την τρομοκρατία, βγάλαμε μια ακόμη επαναστατική οργάνωση.Επίσης κάναμε τη νέα υπηρεσία, αυτή την καταπληκτική υπηρεσία που υπάρχει σήμερα, την Οικονομική Αστυνομία, για την οποία θέλω να μιλήσω λίγο αργότερα. Δηλαδή ήμουνα αφοσιωμένος σε ένα έργο, σε μία προσπάθεια, να κάνω τη δουλειά μου, όπως κάνω πάντα.

Αλέξης Παπαχελάς

Ωραία. Το ερώτημα τώρα είναι, υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι λένε ότι το βασικό βαρίδι το οποίο τράβηξε τον κ. Παπανδρέου προς τη μεριά του να μην πάρει μέτρα και στη συνέχεια να ακολουθήσει την υπερφορολόγηση αντί να μειώσει το κράτος και να μειώσει εκεί πέρα τις δαπάνες, ήταν αυτό που λέμε το παλιό βαθύ ΠΑΣΟΚ. Και κάπου μας έχετε μπερδέψει ή έχετε μπερδέψει κάποιους ανθρώπους, εν πάση περιπτώσει, με την εξής έννοια: Ότι από τη μια εμφανίζεστε σα να είστε ο συνεχιστής της προσπάθειας του εκσυγχρονισμού να το πω έτσι, από την άλλη υπερασπίζεστε δημόσια τον κ. Φωτόπουλο και τη ΓΕΝΟΠ, που για κάποιους αντανακλά ή και συμπυκνώνει εν πάση περιπτώσει ότι πιο παλιό έχει το ΠΑΣΟΚ μέσα του. Με ποια μπάντα του ΠΑΣΟΚ είστε σεις, για να το καταλάβουμε αυτό για να είναι καθαρό.

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

Καθαρές κουβέντες, όπως και καθαρές λύσεις, που δεν υπήρξαν δυστυχώς. Η καθαρή κουβέντα λοιπόν είναι ότι εγώ είμαι με τον κόσμο της εργασίας κι έχω έναν και μοναδικό αντίπαλο: Το πελατειακό κράτος και αυτά που παράγει το πελατειακό κράτος, τον παρασιτισμό. Αυτή είναι η καθαρή μου θέση. Και το σύνθημά μου είναι «η Ελλάδα από την αρχή».

Αλέξης Παπαχελάς

Η ΓΕΝΟΠ δεν είναι πελατειακό κράτος; Γιατί εγώ έτσι το ξέρω τουλάχιστον.

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

 «Η Ελλάδα από την αρχή» και όχι «στην Ελλάδα με τη δραχμή», διότι είναι καταστροφή, τριάντα χρόνια πίσω και θα την πληρώσουν οι νέοι. Με ρωτάτε λοιπόν για τον κ. Φωτόπουλο. Να σας πω, τρία ονόματα αυτόν τον καιρό κυριάρχησαν στην επικαιρότητα: Φωτόπουλος, Λυμπερόπουλος, Μυλόπουλος. Και οι τρείς είναι θα έλεγα παιδιά της ίδιας εποχής, της μεταπολίτευσης. Ο κ. Λυμπερόπουλος, είναι συντεχνία, διότι θεώρησε χρήσιμο να διαλύσει τη χώρα μέσα στην τουριστική περίοδο. Χάθηκαν δισεκατομμύρια και κατασυκοφαντήθηκε η χώρα σε όλο τον πλανήτη. Μεγάλη ζημιά, για να κάνει μια συντεχνιακή αντίδραση. Ο κ. Μυλόπουλος, ο οποίος είναι ένας εξαιρετικός επιστήμονας, πολύ καλός καθηγητής, θεωρεί σκόπιμο αυτά που κάνει έξω ο ίδιος, να μην τα κάνει εδώ ως Πρύτανης. Δηλαδή να μη δέχεται την αξιολόγηση. Και πολύ καλά έκανε η κα Διαμαντοπούλου και έφτιαξε αυτόν τον νόμο και μακάρι και άλλοι σαν την κα Διαμαντοπούλου, Υπουργοί, όλοι μας, να φτιάξουμε τέτοιους νόμους που αλλάζουν και πάνε την Ελλάδα μπροστά. Ο Φωτόπουλος δεν είναι συντεχνία, ο Φωτόπουλος είναι εκφραστής των εργαζομένων της ΔΕΗ. Όμως στις πρακτικές του, είναι ίδιος με τους υπόλοιπους. Δηλαδή η συνδικαλιστική του δράση είναι ακριβώς ίδια ως αποτέλεσμα εννοώ με τους άλλους δύο, που τελειώνουν σε -όπουλος. Τώρα σε ότι αφορά τον Φωτόπουλο ως κοινωνική δράση, μη τον μηδενίσουμε. Ο Φωτόπουλος έχει μια κοινωνική δράση στα προηγούμενα χρόνια κι αυτό δεν πρέπει να το διαγράψουμε. Όπως επίσης, κ. Παπαχελά, θέλω να έχω κάτι καθαρό μαζί σας, επειδή εκπροσωπείτε μια εφημερίδα και έναν σταθμό που μάχεται καθημερινά τη διαφθορά και υπέρ της διαφάνειας. Κοιτάξτε, για τα χάλια της ΔΕΗ, δηλαδή το γεγονός ότι η ΔΕΗ κ. Παπαχελά είναι η μοναδική εταιρεία ηλεκτρική στην Ευρώπη που είναι ζημιογόνα, ενώ οι άλλες όλες είναι κερδοφόρες -η δικιά μας και του Κοσσόβου, οι δυο αυτές- μια τόσο μεγάλη επιχείρηση είναι προβληματική, οφείλεται στο γεγονός ότι πέρασαν πολλές διεφθαρμένες Διοικήσεις, πολλοί διεφθαρμένοι Υπουργοί, πολλοί αποτυχημένοι Υπουργοί, Διοικήσεις οι οποίες στην κυριολεξία ξεπούλησαν τα συμφέροντα.

Αλέξης Παπαχελάς

Από την άλλη όμως πρέπει να σας πω ότι όταν τη δεκαετία του ΄80 συνδιοικούσε η ΓΕΝΟΠ, κι αυτό ήταν πάρα πολύ καθαρό και επέβαλε τους όρους της, προφανώς έκαναν τα στραβά μάτια κι αυτοί.

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

Όπως επίσης και οι ξεπουλημένες Διοικήσεις της ΓΕΝΟΠ για πολλά χρόνια, βρώμικες Διοικήσεις, οι οποίες.. Τώρα δεν είναι βρώμικη η Διοίκηση της ΓΕΝΟΠ, διαφωνώ με τις πρακτικές τους αλλά δεν είναι βρώμικη. Και τέλος, να σας πω κάτι; Κοιτάξτε, εγώ τα αισθήματά μου τα προσωπικά, τα τιμώ. Ο Φωτόπουλος για μένα, προσωπικά είναι φίλος μου. Τους φίλους μου δεν τους πουλάω, γιατί ο Φωτόπουλος ως χαρακτήρας και ως προσωπικότητα, ανεξάρτητα τι βλέπουμε, είναι ένας άνθρωπος με αρετές.

Αλέξης Παπαχελάς

Ωραία, έρχομαι να ρωτήσω εάν ο κυνικός τρόπος να το δει κανείς αυτό είναι ότι με τον Φωτόπουλο και μερικούς ανθρώπους σαν τον Φωτόπουλο, θα μπορούσε να κερδίσει το ΠΑΣΟΚ, διότι προφανώς έχουν πολύ μεγάλη δύναμη σε μία εσωκομματική διαδικασία. Εάν αυτό ισχύει όμως από την άλλη, μπορεί κάποιος να καθαρίσει το ΠΑΣΟΚ και να το κάνει ένα πραγματικά μοντέρνο κόμμα και να μην είναι δέσμιο αυτών των Συνδικάτων;

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

Θα σας απαντήσω ευθέως: Δε σταμάτησε λοιπόν ο Φωτόπουλος και οι Φωτόπουλοι τις όποιες προσπάθειες έπρεπε να κάνουμε. Είμαι σαφής σε αυτό και το πιστεύω..

Αλέξης Παπαχελάς

Όχι, όταν υπήρξε μια προσπάθεια για να μειωθούν οι μισθοί στις ΔΕΚΟ, που ήταν πάρα πολύ κρίσιμη για να μειωθεί το κράτος εν πάση περιπτώσει, αν θυμάμαι καλά, ήταν μια επιστολή Φωτόπουλου στον κ. Παπανδρέου, η οποία πραγματικά τάραξε τα νερά και είπε ο κ. Παπανδρέου σταματάμε, μέχρι εδώ.

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

Όμως επαναλαμβάνω και πάλι, επειδή ήμουν σκιώδης Υπουργός Ανάπτυξης τα προηγούμενα χρόνια, στην Αντιπολίτευση, σας λέω λοιπόν, ούτε το δαχτυλάκι της ΓΕΝΟΠ μπορεί να κάνει οτιδήποτε, ούτε η γροθιά ούτε το δαχτυλάκι της ΓΕΝΟΠ μπορεί να προκαλέσει κανένα πρόβλημα στην Κυβέρνηση. Και το λέω με πίστη σε αυτό, καμιά δυνατότητα δεν έχουν.

Αλέξης Παπαχελάς

Ωραία, να μείνω πάνω σε αυτό που σας είπα; Εσείς πιστεύετε ακόμη κι αν κερδίσει κάποιος με τη βοήθεια των συνδικάτων εν πάση περιπτώσει, τα οποία πάντα είχανε δύναμη μέσα στο ΠΑΣΟΚ, εάν κερδίσετε αυτό το ΠΑΣΟΚ, μπορεί πραγματικά κάποιος να το κάνει ένα μοντέρνο κόμμα, χωρίς να έχει αυτά τα βαρίδια μέσα του;

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

Σωστό ερώτημα! Κοιτάξτε εγώ πιστεύω σε ένα συνδικαλιστικό κίνημα, το οποίο θα είναι με την κοινωνία και όχι με τους λίγους και τις συντεχνίες ή τα συμφέροντα, γιατί υπάρχουν και συμφέροντα. Και υπάρχουν σήμερα αυτά, όπως ήταν τα παλιά συνδικάτα της ΓΕΝΟΠ. Επαναλαμβάνω και πάλι λοιπόν ότι αυτό είναι μια εύκολη υπόθεση σχετικά κι έχουμε πιο δύσκολα πράγματα να κάνουμε στην Ελλάδα. Γι΄ αυτό λοιπόν ας καταπολεμήσουμε πρώτα όλους αυτούς κι ας χτυπήσουμε όλους αυτούς που φέρανε τη ΔΕΗ εδώ και να φτιάξουμε και ένα υγιές συνδικαλιστικό κίνημα.

Αλέξης Παπαχελάς

Το ερώτημα είναι, εσείς πραγματικά πιστεύετε ότι αυτό το ΠΑΣΟΚ αξίζει κανείς τον κόπο να το πάρει; Είναι ένα κόμμα το οποίο είναι τραυματισμένο στην κοινωνία πάρα πολύ, ένα κόμμα το οποίο έχει ταυτιστεί με την εξάπλωση μερικών φαινομένων διαφθοράς τα τελευταία τριάντα χρόνια, ένα κόμμα χρεοκοπημένο πρακτικά, χρωστάτε αν θυμάμαι καλά ως κόμμα 150-160 εκατομμύρια πόσα είναι εν πάση περιπτώσει. Γιατί λοιπόν κανείς να το πάρει αυτό το κόμμα, γιατί να τον ενδιαφέρει αυτό το κόμμα;

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

Ξεχάσατε να προσθέσετε κάτι, ο καθεστωτισμός που υπάρχει σε ένα μέρος του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι αντιλαμβάνονται την παρουσία τους στη χώρα ως σωτήρες και διαχειρίζονται το κόμμα ως μία υπόθεση καθεστώτος, αυτοί είναι οι χειρότεροι από όλους. Έχετε δίκιο όμως..

Αλέξης Παπαχελάς

Ποιους εννοείτε;

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

Εννοώ δηλαδή ένας κύκλος κάποιων λίγων χιλιάδων ανθρώπων, οι οποίοι έχουν αντιληφθεί την παρουσία τους στη χώρα μέσα από το ΠΑΣΟΚ και πιστεύουν ότι αυτό είναι ένα καθεστώς το οποίο τους χρωστάει κάποιος να το διαχειρίζονται οι ίδιοι, ερήμην του λαού, σε βάρος του λαού και τελικώς σε βάρος της χώρας. Να που φτάσαμε λοιπόν. Αυτό πρέπει να τελειώνει, για μένα  αυτή όλη η γραφειοκρατία κι αυτό το κατεστημένο ΠΑΣΟΚ είναι εχθρός και θα μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας οριστικά και τελεσίδικα και αμετάκλητα.

Αλέξης Παπαχελάς

Ωραία, το ερώτημα είναι το εξής, εγώ αυτό που βλέπω είναι..

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

Εμένα όμως δε με ενδιαφέρει το ΠΑΣΟΚ.. 

Αλέξης Παπαχελάς

Ναι, να επιμείνω όμως σε ένα πράγμα; Εγώ αυτό που βλέπω είναι μία τρομερή αντίδραση απέναντί σας, από ανθρώπους οι οποίοι είναι οπαδοί, γιατί στο κάτω-κάτω αυτό το 15%-18% πόσο έχει μείνει στο ΠΑΣΟΚ είναι οι πιο φανατικοί, είναι προφανές αυτό, είναι «κανταφικοί» σε εισαγωγικά να το πω έτσι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ. Αυτοί λοιπόν πιστεύουν στον παπανδρεϊσμό και προφανώς σας βλέπουν εσάς όχι ως ξένο Σώμα, είστε ένας άνθρωπος ο οποίος έρχεστε αυτή τη στιγμή και τα βάζετε με τον φυσικό Ηγέτη να το πω έτσι του ΠΑΣΟΚ, πως το αντιμετωπίζετε αυτό το πράγμα;    

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

Κατ΄ αρχήν εμένα δε με αφορά το ΠΑΣΟΚ με τη στενή έννοια, εγώ είμαι ΠΑΣΟΚ από μικρό παιδί με κοντά παντελόνια, είμαι ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ κι έχω μια πορεία 35 ετών μέσα σε αυτό το χώρο.  Άρα λοιπόν δε δικαιούται κανείς να με αμφισβητεί ως προς τη δυνατότητά μου να εκπροσωπώ αυτό το οποίο υπηρέτησα τόσα χρόνια και το υπηρέτησα με τιμή και με προσφορά και με υπηρεσία στη χώρα. Έχω συγκεκριμένο έργο, συγκεκριμένη προσφορά, έκανα μόνο καλό, δεν έκανα ομάδες, δεν υπονόμευσα Πρωθυπουργούς, Ηγέτες, δεν έκανα συνομωσίες, είμαι πεντακάθαρος. Το ΠΑΣΟΚ λοιπόν δεν είναι το ζήτημα, το θέμα είναι η δημοκρατική παράταξη, αυτό που λέμε η δημοκρατική προοδευτική παράταξη, ο κόσμος της προόδου. Αυτός που λέει ότι εγώ είμαι προοδευτικός άνθρωπος, αυτόν πρέπει να εκπροσωπήσουμε σήμερα. Το ΠΑΣΟΚ με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο θα αλλάξει, το ερώτημα είναι πώς να απευθυνθούμε στο ευρύτερο ακροατήριο της δημοκρατικής παράταξης και να πούμε είμαστε εδώ, με το ΠΑΣΟΚ το οποίο πρέπει ουσιαστικά να επανιδρύσουμε. Είχα κάνει θυμάστε μια πρόταση, πριν από δέκα χρόνια και είπα να τα αλλάξουμε όλα τότε. Εάν το κάναμε τότε, σήμερα το ΠΑΣΟΚ θα ήταν και πάλι στην εξουσία. 

Αλέξης Παπαχελάς

Μάλιστα, εγώ θα επιμείνω πάντως, πραγματικά πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρξει ένα ΠΑΣΟΚ που να μην είναι παπανδρεϊκό στο DNA του; Το προσπάθησε ο Κώστας Σημίτης και απέτυχε οικτρά στη δεύτερη τετραετία όπως θυμάστε.

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

Έκανε νομίζω ο Κώστας Σημίτης, τον οποίον τιμώ, έκανε ένα κρίσιμο λάθος και το κρίσιμο λάθος του ήταν ότι άφησε το μισό ΠΑΣΟΚ σε καθημερινό επίπεδο, σε καθημερινή βάση να τον χτυπάει με ένα τρόπο απαράδεκτο, ο οποίος ξεπερνούσε τα όρια θα έλεγα της προσωπικής αντιπαράθεσης.

Αλέξης Παπαχελάς

Και πως έπρεπε να απαντήσει σε αυτό δηλαδή;

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

Έπρεπε να απαντήσει πολιτικά και επιθετικά. Γιατί θυμάστε ότι το Σημίτη τον λέγανε «λογιστή». Σήμερα τι πρέπει να πούμε με όλες αυτές τις καταστάσεις που ζούμε; Θέλω να πω δηλαδή ότι υπάρχουν λάθη κι από τη δική του την πλευρά, όπως επίσης και με τους ανθρώπους που χρησιμοποίησε εκείνη την εποχή ο Σημίτης, προκειμένου να προχωρήσει τη χώρα. Έγιναν κι εκεί κρίσιμα λάθη.

Αλέξης Παπαχελάς

Εννοείτε τα φαινόμενα διαφθοράς τα οποία προφανώς έχουν υπάρξει;

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

Και όχι μόνο θα έλεγα και τα φαινόμενα διαφθοράς αλλά και τα φαινόμενα διαχείρισης του κόμματος πάλι με καθεστωτική αντίληψη. Υποκατέστησαν δηλαδή την πρώην καθεστωτική τάξη κάποιοι άλλοι στο όνομα του Σημίτη.

Αλέξης Παπαχελάς

Εγώ αυτό που ρωτάω, λοιπόν, μπορεί να υπάρξει ΠΑΣΟΚ που δεν είναι παπανδρεϊκό στο DNA του;

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

Εγώ πιστεύω, επειδή πράγματι αντιμετωπίζω μία αντίδραση από αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν στο DNA τους τον παπανδρεϊσμό με την καλή έννοια οι άνθρωποι, η άποψή μου είναι ότι αυτά έχουν τελειώσει, έχουν πάει στο περιθώριο της ιστορίας, δεν πρόκειται να συμβιβαστώ με αυτές τις ιδέες και τούτο διότι πιστεύω ότι όλοι μας έχουμε μια ευθύνη απέναντι στη χώρα. Είμαστε τόσα χρόνια Πολιτικοί, δεν μπορούμε να βγαίνουμε στους δρόμους να περπατάμε ή να μη μπορούμε να περπατάμε στο δρόμο, αλλά κι όταν περπατάμε στους δρόμους οι πολίτες να μας λοιδορούν. Αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει και δεν μπορεί να συνεχίσει. Και επαναλαμβάνω και πάλι, τα φαινόμενα νεποτισμού οικογενειοκρατίας που δεν αφορούν τον κ. Παπανδρέου ο οποίος μάλιστα ο κ. Παπανδρέου είναι εναντίον αυτών των φαινομένων, πρέπει να εξαφανιστούν. Τελειώσαμε, υπάρχουν ένα εκατομμύριο καλά μορφωμένοι νέοι σε αυτή τη χώρα, οι οποίοι σπούδασαν με κόπο.. 

Αλέξης Παπαχελάς:

Έχετε σκεφτεί κ. Χρυσοχοΐδη το να μπούμε σε μια τόσο βίαιη να το πω έτσι και αιματηρή μάχη για το ΠΑΣΟΚ, που να βρεθείτε εσείς εκτός ΠΑΣΟΚ και να βρείτε ένα πράγμα πολύ παπανδρεϊκό και πολύ σκληρό απέναντί σας; 

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

Κοιτάξτε, νομίζω ότι κανείς δεν μπορεί να μας διώξει από το ΠΑΣΟΚ, κανείς δεν νομιμοποιείται, εγώ έχω μια ιστορία και δεν αναφέρομαι σ’ αυτήν για να νομιμοποιηθώ,

Αλέξης Παπαχελάς

Αν τα όργανα, το Πολιτικό Συμβούλιο, η Κοινοβουλευτική Ομάδα ή κάποιος άλλος αποφασίσει μια διαδικασία με την οποία εσείς δεν συμφωνείτε, τι θα κάνετε σε αυτή την περίπτωση;

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

Κοιτάξτε, υπάρχουμε στο ΠΑΣΟΚ πολλά χρόνια, μέσα από συγκρούσεις. Θα συγκρουσθούμε λοιπόν. Και αυτή τη στιγμή προσωπικά εγώ, δεν θέλω να μιλήσω για τους άλλους, προσπαθώ να εκφράσω ένα λαϊκό ακροατήριο το οποίο υπερβαίνει το 80% των ανθρώπων οι οποίοι ψήφισαν ΠΑΣΟΚ το 2009. Άρα λοιπόν απευθυνόμαστε στο ευρύτερο ακροατήριο προκειμένου να εκπροσωπήσουμε τις λαϊκές τάξεις και τη μεσαία τάξη της χώρας.

Αλέξης Παπαχελάς

Εγώ επαναλαμβάνω, αυτό που λέτε εσείς καθεστωτικός μηχανισμός, εάν τα όργανα αποφασίσουν μια διαδικασία με την οποία δεν συμφωνείτε, τη διαρχία ας πούμε την περίφημη ή κάτι άλλο ή να πει ο κ. Παπανδρέου ότι εγώ δεν φεύγω, γιατί μπορεί να πει ότι θέλω να φύγω σε μερικούς μήνες, δεν φεύγω τώρα, η χώρα είναι σε κρίση, τι θα κάνετε τότε;

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

Κοιτάξτε, θα σας πω αμέσως, όλα μπορούμε να τα δούμε αρκεί να έχουμε τους εξής στόχους και τις εξής παραμέτρους: Πρώτα-πρώτα να σώσουμε τη χώρα. Εγώ δε διανοούμαι ότι θα κάνουμε οτιδήποτε πριν τελειώσει και το PSI, δηλαδή η ρύθμιση του χρέους της χώρας. Διότι αλλιώς θα είμαστε ανεύθυνοι, αν ασχολούμαστε εμείς με τα εσωτερικά μας, τα οποία πρέπει να ανοίξουν να τα συζητάμε, αλλά έχουμε ως αιχμή τα εσωτερικά μας και δεν ασχολούμαστε με τα συμφέροντα της χώρας και του λαού μας, τότε είμαστε ανάξιοι και ανίκανοι. Εγώ προσωπικά δεν πρόκειται να συμμετέχω σε τέτοιες διαδικασίες, πιστεύω ότι είναι εθνικά ανεύθυνες, πρώτον. Δεύτερον δεν πρόκειται να ανεχθούμε, όχι μόνο εγώ, χιλιάδες στελέχη του ΠΑΣΟΚ, χιλιάδες οπαδοί και χιλιάδες φίλοι και χιλιάδες άνθρωποι που ακούνε κάτι καινούριο στο ΠΑΣΟΚ σήμερα, να ανεχθούμε οποιαδήποτε άποψη που οδηγεί σε διχασμό, σε πισωγύρισμα και σε φαινόμενα τα οποία δεν προάγουν τα συμφέροντα της παράταξής μας, της δημοκρατικής παράταξης και της χώρας.

Αλέξης Παπαχελάς

Εσείς σε αυτή τη διαδικασία της διαδοχής του ΠΑΣΟΚ έχετε κάποιους συμμάχους; Είστε πιο κοντά στους τρεις, είστε πιο κοντά στον κ. Βενιζέλο, γιατί είναι πια αρκετά ξεκάθαρο.

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

Κοιτάξτε, η άποψή μου είναι η εξής: Ότι αυτή τη στιγμή δε χρειαζόμαστε απλά έναν μεταρρυθμιστικό οίστρο, δηλαδή να πάμε να κάνουμε απλώς μεταρρυθμίσεις. Για ποιον; Χρειαζόμαστε δίκαιες αλλαγές, οι οποίες θα υπηρετούν μια βασική αξία και η βασική αξία είναι σε πρώτη φάση η οικονομική σταθερότητα, τώρα άμεσα, αυτό που κάνει η Κυβέρνηση Παπαδήμου. Σε δεύτερη φάση η ανάπτυξη και σε τρίτη φάση η ευημερία με αλήθεια, με δικαιοσύνη κοινωνική και με αναδιανομή. Δεν είμαι ούτε με τη νεοφιλελεύθερη απόκλιση, ούτε με τον κοινωνισμό, είμαι με μια Ελλάδα που εγώ την οραματίζομαι όπως την έζησα μικρό παιδί, δηλαδή μια Ελλάδα της παραγωγής, μια Ελλάδα που θα παράγει και στον πρωτογενή και στο δευτερογενή τομέα, μια Ελλάδα που θα είναι εξωστρεφής, ανταγωνιστική. Μια Ελλάδα που θα παράγει δουλειές κι όχι απλά απασχόληση, δουλειές για τα νέα παιδιά, το ένα εκατομμύριο καλά μορφωμένους νέους που τώρα είναι 50% άνεργοι, μια Ελλάδα που θα είναι δίκαιη, μια Ελλάδα που θα κάνει μεγάλες αλλαγές. Το κράτος πρέπει να το σαρώσουμε εντελώς, αυτό το κράτος πρέπει να σαρωθεί για να δημιουργήσουμε ένα μικρό κράτος σύγχρονο, αποτελεσματικό, εργαλείο ανάπτυξης, με ένα επιχειρηματικό περιβάλλον που θα προάγει την επιχειρηματικότητα και εντέλει..

Αλέξης Παπαχελάς

Πάντως κ. Χρυσοχοΐδη το θέμα είναι αν γίνεται αυτό, γιατί εσείς χειριστήκατε και το θέμα της ανάπτυξης και είδατε τι πράγματα βρήκατε μπροστά σας, πόσο δύσκολο είναι σε αυτή τη χώρα να ξεμπλέξεις τους νόμους, το θέμα της διαφθοράς, τις συντεχνίες, τα συμφέροντα, το Συμβούλιο Επικρατείας και δεν ξέρω τι άλλο εν πάση περιπτώσει, για να κάνεις το πιο απλό πράγμα; Πως θα αλλάξουν λοιπόν όλα αυτά;

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

Κοιτάξτε, θέλω να σας πω, αν μου επιτρέπετε για λίγα δευτερόλεπτα, ένα προσωπικό μου βίωμα και δυο-τρία παραδειγματάκια. Όταν ήμουν παιδί έφηβος 15 χρονών κι ήμουνα στο λύκειο στην περιοχή μου είχαμε καπνοκαλλιέργεια. Η καπνοκαλλιέργεια είναι εντάσεως εργασίας. Υπήρχαν λοιπόν δύο τρόποι συλλογής του καπνού από τους μεγάλους καπνοκαλλιεργητές που ήταν πάρα πολύ μεγάλοι έως τσιφλικάδες με 200-300 στρέμματα. Ο ένας τρόπος ήταν η εξαρτημένη εργασία, μεροκάματο δηλαδή κι ο άλλος τρόπος ήταν αυτό που έκανα εγώ με φίλους μου. Σχημάτισα λοιπόν μια ομάδα από δέκα παιδιά, τα οποία πέραν του ότι ήταν δυνατά και μπρατσωμένα παιδιά είχαν κι ένα άλλο χαρακτηριστικό, ότι ήθελαν να δουλέψουν για να ζήσουν, είχαν ανάγκη για τις οικογένειές τους. Και παίρναμε λοιπόν μεγάλους παραγωγούς εργολαβία και κατορθώναμε να έχουμε ο καθένας από μας σε 2-2,5 μήνες με σκληρή δουλειά περίπου 30 χιλιάδες δραχμές εκείνη την εποχή, σαν εισόδημα για το χειμώνα και μετά που ήμουν φοιτητής, που ουσιαστικά ζούσα από αυτά.Τι θέλει η Ελλάδα σήμερα; Θέλει έναν καλό Ηγέτη, άξιο και ικανό άνθρωπο, που έχει όραμα για την πατρίδα, μια δυνατή ομάδα και στη συνέχεια να πάμε όλοι μαζί, όλοι μαζί όμως, να μη μείνει κανένας πίσω, γιατί άμα μείνουν πίσω κάποιοι θα έχουμε παρανομίες, θα έχουμε ανομία, θα έχουμε βία, θα έχουμε έγκλημα και παράνομη μετανάστευση η οποία ταλαιπωρεί τη χώρα αυτή τη στιγμή. Και χρειάζεται κάτι μοναδικό, να υπερβούμε αυτό που γίνεται σήμερα, δηλαδή δεν μπορούμε σήμερα να διαχειριστούμε τη χώρα με συνταγές του χθες. Γι΄ αυτό σας ανέφερα το παράδειγμα πως με τον τρόπο εκείνο γίναμε πιο παραγωγικοί. Δεύτερον θέλω να σας δώσω δυο παραδείγματα πολύ γρήγορα: Τη ΔΙΑΣ. Πριν από ένα ενάμισι χρόνο στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη την κάναμε μαζί με τους συνεργάτες μου σε τρεις μήνες. Αγοράσαμε 1500 μοτοσικλέτες και εκπαιδεύσαμε 4 χιλιάδες παιδιά. Βλέπετε τη ΔΙΑΣ σήμερα πόσο σημαντικό έργο παρέχει. Και υπάρχει και κάτι άλλο, πριν από ένα ενάμισι χρόνο έφτιαξα μαζί με τους συνεργάτες μου την Οικονομική Αστυνομία κι επειδή είναι ζητούμενο η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και η ανομία και η παραοικονομία, εάν οι 100 που πήραμε ταλαντούχοι νέοι γίνουν 1500, θα σας υπογράψω και συμβόλαιο ότι η χώρα αυτή σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα δε θα έχει καθόλου φαινόμενα παραοικονομίας και οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος. Έτσι λοιπόν θα υπερβούμε τη σημερινή πραγματικότητα, δηλαδή οι Πολιτικοί πρέπει να βρούμε νέες συνταγές που ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες.

Αλέξης Παπαχελάς

Το ερώτημα είναι, εσείς πιστεύετε ότι μπορεί μια μονοκομματική Κυβέρνηση να κάνει όλα αυτά τα οποία περιγράφετε τώρα εσείς;

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

Κοιτάξτε, είναι εξαιρετικά δύσκολο κι εμείς που αποτύχαμε ένας από τους λόγους ήταν κι αυτός, ότι δεν είχαμε τη συναίνεση των άλλων κομμάτων. Όχι μόνο δεν είχαμε τη συναίνεση, αλλά είχαμε την αποχή τους, την αντίθεσή τους, με αποτέλεσμα..

Αλέξης Παπαχελάς

Τα οποία βέβαια κι εσείς δε δώσατε στην προηγούμενη Κυβέρνηση, για να είμαστε ειλικρινείς.

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

Ναι ακριβώς και γενικώς υπήρξε μια παράδοση τα τελευταία τριάντα χρόνια. Εν πάση περιπτώσει νομίζω ότι χρειάζεται η συναίνεση, σε όποιο επίπεδο κι αν είναι. Σίγουρο είναι ένα: Ότι δεν μπορούμε να πάμε μόνοι μας τα επόμενα δύο-τρία χρόνια, χωρίς να υπάρχει η στοιχειώδης συναίνεση, είτε σε κυβερνητικό επίπεδο με τη μορφή της συνεργασίας, είτε με τη συνεργασία στη Βουλή, αλλά ταυτόχρονα και στις κοινωνικές δυνάμεις, για να επιλύσουμε τα μεγάλα προβλήματα της χώρας.

Αλέξης Παπαχελάς

 Έχουμε μπροστά μας ένα κρίσιμο κατώφλι το Γενάρη, το οποίο είναι ότι καλώς ή κακώς εν πάση περιπτώσει θα έρθει ένας λογαριασμός για πράγματα που δεν έχουν γίνει. Γιατί η προηγούμενη Κυβέρνηση ψήφισε πολλά πράγματα τα οποία δεν εφαρμόστηκαν εν πάση περιπτώσει -κατά τη γνώμη μου μπορεί να υπάρχουν και πολλοί Υπουργοί οι οποίοι δεν ασχολούνται με το κυβερνητικό έργο- τα οποία θα πρέπει να ψηφιστούν και να εφαρμοστούν πριν η χώρα πάρει τα πολλά λεφτά και τη δανειακή σύμβαση, η οποία έχει κι αυτή βέβαια τα θέματά της, για να προχωρήσουμε. Εσείς πιστεύετε ότι θα περάσουν αυτά τα μέτρα; Γιατί υπάρχουν πολλοί οι οποίοι λένε ότι έως εδώ, δεν αντέχει άλλο η κοινωνία, δεν μπορούμε να πάρουμε άλλα μέτρα.

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

Πρώτον εγώ πιστεύω ότι ό,τι δεσμεύσεις έχει αναλάβει η χώρα πρέπει να τις πραγματοποιήσει. Οτιδήποτε και θέλω να μεταφέρω μέσα από την εκπομπή σας το μήνυμα ότι οτιδήποτε δημιουργήσει και πάλι αναξιοπιστία, είμαι βέβαιος ότι θα οδηγηθούμε συντομότατα στο μοιραίο, στη δραχμή δηλαδή, στην καταστροφή δηλαδή. Τριάντα χρόνια πίσω οι νέοι μας και οι άνθρωποι που απέκτησαν περιουσίες με κόπο και ιδρώτα να τις χάσουν.

Αλέξης Παπαχελάς

Το βλέπετε όμως ότι υπάρχει μία συμμαχία της δραχμής, η οποία βλέπω ότι φωνάζει, κραυγάζει και εν πάση περιπτώσει..

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

Ναι υπάρχει. Υπάρχουν αυτοί που βγάλανε τα λεφτά τους έξω, έχουν αποτύχει εδώ επιχειρηματικά να τα φέρουν μέσα μετά στη συνέχεια για να εξαγοράσουν κοψοχρονιάς ότι βρουν μπροστά τους.

Αλέξης Παπαχελάς

Υπάρχουν και άνθρωποι κ. Χρυσοχοΐδη πρέπει να πω οι οποίοι λένε ότι όπως εσείς θυμάστε το πώς ήσασταν παιδί και δουλεύατε τον καπνό, λένε ότι θα πάμε σε μια τέτοια κατάσταση, που ήταν μια Ελλάδα αυτάρκης, μια Ελλάδα εν πάση περιπτώσει έξω από την Ευρώπη, αλλά η οποία θα ζει μόνη της με τα δικά της μέσα.

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

Ναι, είναι ανιστόρητοι και ξέρετε γιατί; Η Ελλάδα σήμερα δεν είναι μία ανεξάρτητη και αυτάρκης γωνιά της Ευρώπης, είναι ένα μέρος ενός παγκοσμιοποιημένου συστήματος και του ευρωπαϊκού συστήματος. Αν λοιπόν ξαναγυρίσεις στη δεκαετία του ΄60 προφανώς είσαι ανιστόρητος και βλάπτεις τον τόπο και δεν πρόκειται να αποφύγεις το μοιραίο, είναι η καταστροφή. Άρα λοιπόν όποιος τα υποστηρίζει αυτά, γιατί βλέπω και κάτι Οικονομολόγους, προφανώς είναι μακριά νυχτωμένοι.

Αλέξης Παπαχελάς

Όχι, απλώς εγώ κ. Χρυσοχοΐδη πραγματικά έχω σοβαρές αμφιβολίες αν το υπάρχον πολιτικό σύστημα, το οποίο εκπροσωπείτε αλλά εν μέρει βεβαίως γιατί είναι πολλοί συνάδελφοί σας, αν πραγματικά μπορείτε να σώσετε την Ελλάδα από το να πάει στη δραχμή ή μήπως το βολεύει τελικά η δραχμή γιατί δε θα έχει ούτε την πίεση της Ευρώπης, θα μπορεί να τυπώνει χρήμα, να κάνει τα ρουσφέτια του μέσα από κρατικές τράπεζες και να βολευτούμε όλοι εν πάση περιπτώσει με αυτόν τον τρόπο.

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

Κύριε Παπαχελά κι εδώ θέλει μια καθαρή κουβέντα. Όποιος το κάνει Πολιτικός ή Πολιτικοί ή όποιος το ανεχθεί αυτό να ξέρετε θα οδηγηθεί πολιτικά στην κρεμάλα, πολιτικά λέω. Δηλαδή θα οδηγηθεί σε καταδίκη στην ιστορία της χώρας και θα είναι μετά τη μικρασιατική καταστροφή το πιο μεγάλο έγκλημα που θα έχει διαπραχθεί σε βάρος του έθνους. Άρα λοιπόν, δεν πρέπει να υπάρχει σε καμιά σκέψη στο μυαλό των Πολιτικών ή όποιων άλλων, αυτή η εκδοχή, είναι καταστροφή.

Αλέξης Παπαχελάς

Η Κυβέρνηση Παπαδήμου, υπάρχουν δύο εκδοχές αυτή τη στιγμή, υπάρχει μία εκδοχή ότι εν πάση περιπτώσει δε δουλεύει, ότι υπάρχουν πάρα πολλές διαφωνίες, δυσλειτουργίες και τα λοιπά και να φύγει να έρθει μια καινούρια Κυβέρνηση με νωπή εντολή. Υπάρχει και μια άλλη θεωρία, που λέει να κάνει τη «βρώμικη» δουλειά η Κυβέρνηση Παπαδήμου, να βάλει μια τάξη και σε μερικούς μήνες να έρθει μια καινούρια εκλεγμένη Κυβέρνηση. Εσείς με τι από τα δύο συμφωνείτε;

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

Κοιτάξτε, επαναλαμβάνω και πάλι μια πολύ καθαρή φράση την οποίαν πιστεύω απόλυτα: Η Κυβέρνηση Παπαδήμου πρέπει να μείνει όσο χρειάζεται, για να κλείσει τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, δηλαδή την οικονομική σταθερότητα. Εάν δεν υπάρχει οικονομική σταθερότητα κ. Παπαχελά, δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Εγώ βλέπω κάθε μέρα έναν έως δύο ξένους επενδυτές, το πρώτο ζήτημα το οποίο μου θέτουν είναι "θα μείνετε ή θα φύγετε από το ευρώ"; Και μάλιστα ορισμένοι θέλουν και συμβόλαια δραχμής πλέον, φοβούμενοι μήπως πάμε στη δραχμή. Άρα λοιπόν αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο και επαναλαμβάνω και πάλι, το είπα προηγουμένως, ακούω κάποιους και προτείνουν ανασχηματισμούς στην Κυβέρνηση Παπαδήμου και η άποψή μου είναι η εξής: Οι Υπουργοί οι βασικοί οι οποίοι χρειάζονται αυτή τη στιγμή για να σταθεροποιηθεί οικονομικά η χώρα και να εκλείψει ο κίνδυνος της δραχμής, πρέπει να παραμείνουν στη θέση τους, όποια κι αν είναι αυτή.

Αλέξης Παπαχελάς

Έστω κι αν είστε υποψήφιοι όμως στη διαδοχή του ΠΑΣΟΚ, που σημαίνει ότι θα πρέπει να τρέχετε στα βουνά και στα λαγκάδια;

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

Προσέξτε, θα σας απαντήσω, αυτά είναι ψευτοδιλήμματα, απόλυτα ψευτοδιλήμματα, για τον εξής λόγο: Φαντάζεστε ο Υπουργός Οικονομικών να φύγει αύριο, ο οποίος έχει μια εμπειρία τώρα τόσων μηνών στη διαχείριση του PSI του νέου πακέτου που πρέπει να διαπραγματευθούμε και να έρθει κάποιος ο οποίος θα καταλάβει τι γίνεται μετά από δέκα μήνες;

Αλέξης Παπαχελάς

Θα έμπαινε ο κ. Παπαδήμος ο οποίος υποθέτω ότι τα ξέρει αρκετά καλά, μπορεί και καλύτερα από τον κ. Βενιζέλο.

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

Ο Υπουργός Οικονομικών είναι πάνω από το κεφάλι του Γενικού Γραμματέα, του Υφυπουργού, των υπαλλήλων, ξέρει καλά τη δουλειά και τι θα προχωρήσει κάθε μέρα. Θα σας πω εγώ το δικό μου το παράδειγμα. Πρέπει να φέρω στη χώρα μέσα από διαπραγμάτευση που κάνουμε με τη βοήθεια του κ. Ράιχενμπαχ, της taskforce, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Προέδρου Μπαρόζο, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Πρέπει να φέρω στη χώρα σε είκοσι μέρες από τώρα 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας δάνεια και 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ να φέρω για τα μεγάλα επενδυτικά έργα, όπως είναι οι οδικοί άξονες, τα σκουπίδια και λοιπά. Ποιος θα τα κάνει αυτά; Δηλαδή θέλω να πω ότι είναι ανεύθυνη η στάση αυτή, προφανώς δεν σκέφτονται αυτά που λένε ορισμένοι και θα παρακαλέσω πολύ απέναντι στο ναό να στεκόμαστε με σοβαρότητα.

Αλέξης Παπαχελάς

Το ερώτημα είναι αν γίνονται και τα δύο, αν μπορείτε να είστε υποψήφιος και να τρέχετε στις τηλεοράσεις ή όπου αλλού πρέπει να τρέχετε και να είστε και Υπουργός ταυτόχρονα.

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

Η γνώμη μου είναι ότι -θα σας το πω αλλιώς- όλη η διαδικασία του ΠΑΣΟΚ πρέπει να προσαρμοστεί στις διαδικασίες και τις ανάγκες της χώρας. Έτσι θα τα λύσουμε και τα δύο τα θέματα.

Αλέξης Παπαχελάς

Μάλιστα. Να σας ρωτήσω εγώ ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος που εσείς προσωπικά κάνατε πιστεύετε αυτά τα δύο χρόνια, κάτι το οποίο το έχετε μετανιώσει εν πάση περιπτώσει. Και να ρωτήσω επίσης αν η Κυβέρνηση Παπανδρέου έχει ευθύνη σε αυτό το δρόμο προς την κρεμάλα την πολιτική εν πάση περιπτώσει, με την έννοια ότι αν πάμε στη δραχμή αν πιστεύετε ότι ο τρόπος που κυβερνήθηκε ο τόπος τα τελευταία δύο χρόνια έπαιξε το ρόλο του σε αυτό.

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

Κατ΄ αρχήν στο πρώτο ερώτημα έχω κάνει ένα λάθος μεγάλο, ότι ανέχθηκα επί ένα χρόνο τώρα, 14 μήνες που είμαι Υπουργός Ανάπτυξης σε μια χώρα που έχει ύφεση να μου κόβουν, να κόβουν στη χώρα εννοώ, το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και να το μηδενίζουν σχεδόν. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να το ανεχόμαστε αυτό, κακώς το ανέχθηκα εν πάση περιπτώσει.

Αλέξης Παπαχελάς

Το δημοψήφισμα το οποίο στηρίξατε εκείνο το κρίσιμο βράδυ που έκανε εντύπωση..

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

Θα σας πω αμέσως, όχι αυτό είναι πιο μεγάλο από το δημοψήφισμα. Ξέρετε γιατί; Διότι έτσι ουσιαστικά αποτύχαιναν τα μέτρα τα δημοσιονομικά και παίρναμε από το εύκολο καλάθι του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Το δημοψήφισμα λοιπόν. Κοιτάξτε, ως αρχή το δημοψήφισμα ως αξία δεν είναι κακή έννοια. Όταν όμως ετέθη το ζήτημα του δημοψηφίσματος ετέθη με παραμέτρους οι οποίες ήταν διαφορετικές, έτσι νομίζαμε, δηλαδή ότι είχαμε εξασφαλίσει την έκτη δόση κι ότι υπήρχε μία υποτυπώδης συμφωνία των Ευρωπαίων. Αυτά δεν υπήρχαν.

Αλέξης Παπαχελάς

Δηλαδή το βράδυ που βγήκατε δεν τα ξέρατε αυτά εσείς;

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

Απολύτως καθόλου. Αλλά αυτό δεν είναι δικαιολογία, δεν προσπαθώ να το πω σαν δικαιολογία, είναι η πραγματικότητα. Την άλλη μέρα το πρωί αμέσως έκανα δήλωση, είχα φτάσει στα όρια του πολιτικού λάθους..

Αλέξης Παπαχελάς

Σας είχε διαβεβαιώσει κανένας ότι υπάρχει μια συμφωνία με τους Ευρωπαίους;

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

Υπήρχε μία διάχυτη εντύπωση ότι αυτά ήταν θέματα τα οποία είχαν κλείσει.

Αλέξης Παπαχελάς:

Δε σας το είχε πει κάποιος όμως επισήμως αρμοδίως, να το πω έτσι;

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

Κοιτάξτε, επαναλαμβάνω και πάλι δε θέλω δεν είναι σωστό να ερχόμαστε κατόπιν και να δημιουργούμε..

Αλέξης Παπαχελάς

Όχι, σας ρωτάω, γιατί εν πάση περιπτώσει αυτά είναι ιστορία και είναι κρίσιμη ιστορία του τόπου και τα τίναξε όλα στον αέρα αυτή η ιστορία.

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

Ας το γράψει η ιστορία. Νομίζω ότι το βασικό λάθος ήταν το εξής: Ενώ η έννοια του δημοψηφίσματος είναι θετική σε μια προοδευτική Ευρώπη αύριο-μεθαύριο, δεν μπορεί ο μικρός να εκβιάζει τον μεγάλο και να του θέτει διλήμματα. Δυστυχώς αυτό το πληρώσαμε.

Αλέξης Παπαχελάς

Μάλιστα. Και το άλλο που σας ρώτησα αν αυτή η Κυβέρνηση είχε τελικά κάποια ευθύνη γι΄ αυτό το δρόμο που είχε πάρει η χώρα;

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

Νομίζω ότι έχουμε μεγάλη ευθύνη και το λέω αυτό όχι για να τιμωρήσουμε κάποιον ή κάποιους ή όλους εμάς, η ευθύνη έγκειται στο γεγονός ότι αφενός μεν έπρεπε να αποφύγουμε το μνημόνιο, αφενός μεν έπρεπε να δανειστούμε γρήγορα να εξασφαλίσουμε το δανεισμό της χώρας για να μην οδηγηθούμε σε αυτού του είδους τις εξελίξεις. Από τη στιγμή που μπήκαμε όμως δεν διαπραγματευθήκαμε σωστά και βέβαια όταν μπήκαμε δυστυχώς αποδειχθήκαμε πλήρως ανίκανοι στη διαχείριση όλων αυτών των υποχρεώσεων που είχαμε αναλάβει.

Αλέξης Παπαχελάς

Μάλιστα. Κύριε Χρυσοχοΐδη ευχαριστώ πάρα πολύ, νομίζω ότι κάναμε μια ενδιαφέρουσα κουβέντα.

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

Ευχαριστώ κι εγώ.

Σχόλιο

Προσθέστε το σχόλιό σαςΤην Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου στις 23.00 στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μιλάει για όλα στον Αλέξη Παπαχελά.