Τα μυστικά βήματα της Κύπρου

 • Ερατώ Κοζάκου – Μαρκουλλή
  Ερατώ Κοζάκου – ΜαρκουλλήΥΠΕΞ Κύπρου
  Από τις αρχές Αυγούστου όταν άρχισαν οι πρώτες πληροφορίες για την ερευνητική γεώτρηση την οποία προγραμματίζαμε, ξεκίνησαν οι πρώτες απειλές.
 • Πραξούλα Αντωνιάδου – Κυριακού
  Πραξούλα Αντωνιάδου – Κυριακούυπ. Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού Κύπρου
  Το στοχευόμενο βάθος, εκεί δηλαδή που αναμένεται να εντοπιστεί κοίτασμα αν υπάρχει είναι γύρω στα 4.000 μ. κάτω από το βυθό της θάλασσας.
 • Σόλων Κασίνης
  Σόλων Κασίνηςδ/ντής Υπηρεσίας Ενέργειας Κύπρου
  Νομίζω ότι έχει βρεθεί φυσικό αέριο, θα το ανακοινώσουν επίσημα η Noble μαζί με την κυβέρνηση σε πολύ λίγες μέρες…….
 • Κώστας Νικολάου
  Κώστας Νικολάουγεωλόγος πετρελαίου, πρ. τεχνικός δ/ντής ΕΛ.ΠΕ.
  Είναι μεγάλο απόθεμα. Και αν προστεθούν αυτά του Ισραήλ ξεπερνούμε το 1 τρισεκατομμύριο. Αμέσως. Θα έχει μεγάλη σημασία για την περιοχή.
 • Σοφία Παπαϊωάνου
  Σοφία Παπαϊωάνου
  Μέσα Σεπτεμβρίου το γεωτρύπανο της εταιρείας Noble ξεκινά γεώτρηση στο οικόπεδο Δώδεκα της Κύπρου. Δύο μήνες μετά στα μέσα Νοεμβρίου η εταιρεία Noble ανακοινώνει ότι το κοίτασμα εκτιμάται από 3 έως 9 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια κάτω από τις προσδοκίες των 10 αλλά ακόμα πολύ υψηλά. Η Υπουργός Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου κ. Πραξούλα Αντωνιάδου Κυριακού συνοδεύει την προηγούμενη εβδομάδα τον Πρόεδρο Χριστόφια στην επίσκεψη στην πλατφόρμα. Είναι η υπουργός που χειρίζεται τα θέματα ενέργειας της Κύπρου. Την συναντήσαμε στα γραφεία του Υπουργείου της εκεί όπου έχει καθημερινή επαφή με τους ανθρώπους της εταιρείας Noble.
 • Σοφία Παπαϊωάνου
  Σοφία Παπαϊωάνου
  Από τις ενδείξεις που έχετε μέχρι τώρα για τι αποθέματα φυσικού αερίου μιλάμε στο οικόπεδο δώδεκα;
 • Πραξούλα Αντωνιάδου – Κυριακού
  Πραξούλα Αντωνιάδου – Κυριακούυπ. Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού Κύπρου
  Άλλοι μιλούν για από τέσσερα μέχρι δέκα, πως τα λένε, τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια αλλά αυτές είναι ενδείξεις και αντιλαμβάνεστε ότι οι αριθμοί ποικίλλουν.
 • Σοφία Παπαϊωάνου
  Σοφία Παπαϊωάνου
  Με αυτά τα δεδομένα που έχουμε σήμερα, η Κύπρος λύνει το ενεργειακό της πρόβλημα για πολλά χρόνια;
 • Σόλων Κασίνης
  Σόλων Κασίνηςδ/ντής Υπηρεσίας Ενέργειας Κύπρου
  Οπωσδήποτε το λύνει. Προς θεού, θα δούμε, και αν είναι όπως λέμε της τάξης των 8 τρισεκατομμύρια παραδείγματος χάριν, σημαίνει ότι η Κύπρος δεν έχει πρόβλημα για τα επόμενα 150 και πλέον χρόνια.
 • Σοφία Παπαϊωάνου
  Σοφία Παπαϊωάνου
  Ο Σόλων Κασίνης γενικός διευθυντής ενέργειας στο Υπουργείο είναι ο άνθρωπος που χειρίστηκε όλα τα χρόνια το θέμα του φυσικού αερίου για την Κύπρο. Η Υπουργός και ο Κασίνης αναμένουν σε λίγες μέρες αρχές Δεκεμβρίου τα τελικά αποτελέσματα της εταιρείας για το κοίτασμα. Για να φτάσει όμως σε αυτό το σημείο επιτυχίας η Κύπρος χρειάστηκαν πολλά χρόνια προεργασίας σε ερευνητικό και διπλωματικό επίπεδο αλλά και άνθρωποι που πίστεψαν σε αυτό τον σκοπό. Ο Κασίνης θυμάται πως όλοι τον θεωρούσαν παλαβό όταν μιλούσε για φυσικό αέριο.
 • Σόλων Κασίνης
  Σόλων Κασίνηςδ/ντής Υπηρεσίας Ενέργειας Κύπρου
  Δεν πίστευαν εδώ εμάς το 11 τον Φεβρουάριο όταν με πίεζαν στη Βουλή από που ως που ξέρεις και νομίζεις και πιστεύεις ότι υπάρχουν και είπα ότι ναι, μπορούν να γίνουν γεωτρήσεις πριν το τέλος του χρόνου. Και είπα ότι μπορεί να γίνει διασωλήνωση και να έρθει φυσικό αέριο ως το 2015. Με αποκάλεσαν μη σοβαρό.
 • Σοφία Παπαϊωάνου
  Σοφία Παπαϊωάνου
  Η ιστορία όμως είναι πιο παλιά. Εδώ στα παράλια της Κύπρου έξω από την Λεμεσό ξεκίνησε η πρώτη προσπάθεια εντοπισμού πετρελαίου από τρεις γνωστούς επιχειρηματίες του νησιού κάπου στα τέλη της δεκαετίας του 40. Ο μετέπειτα Υπουργός Νίκος Ρολάνδης θυμάται να πηγαίνει μικρό παιδί με τον πατέρα του για να δει την εντυπωσιακή προσπάθεια.
 • Νίκος Ρολάνδης
  Νίκος Ρολάνδηςπρ. Υπουργός Κύπρου
  Ήταν επιχειρηματίες στην Λεμεσό και ήταν κι ένας ραβδοσκόπος, ο οποίος είχε την ιδιότητα να διαισθάνεται, να βρίσκει ότι υπάρχει υγρό κάτω από τη γη. Ο ραβδοσκόπος λοιπόν, επέμενε ότι υπάρχουν πετρέλαια εκεί. Ξόδεψαν πάρα πολλά χρήματα για την εποχή εκείνη, δεν βρήκαν πετρέλαια, εγκατέλειψαν την προσπάθεια, και είχαν μια τεράστια ζημιά.
 • Σοφία Παπαϊωάνου
  Σοφία Παπαϊωάνου
  Τριάντα χρόνια μετά στα τέλη της δεκαετίας του ‘70 ο Ρολάνδης θα κληθεί να χειριστεί το ίδιο θέμα από την θέση του Υπουργού των Εξωτερικών στην Κυβέρνηση του Σπύρου Κυπριανού όταν θα δεχτεί μία μέρα στο γραφείο του ένα τηλεφώνημα.
 • Νίκος Ρολάνδης
  Νίκος Ρολάνδηςπρ. Υπουργός Κύπρου
  Όταν λοιπόν ήμουν στο υπουργείο των Εξωτερικών είχαμε μια μέρα ένα τηλεφώνημα από μία μεγάλη εταιρία πετρελαίων αμερικάνικη, την standard oil of Indianα.…Ήρθε λοιπόν ένας από τους διευθυντές της, το όνομά του ήταν Ambrose και με είδε στο Υπουργείο Εξωτερικών και μου είπε ότι ενδιαφέρονται πολλοί να γεωτρήσουν νότια της Λεμεσού εκεί που είναι σήμερα περίπου η Noble, που είναι το οικόπεδο, ή το τεμάχιο Αφροδίτη…Από τον οίκο τον δικό μας είχαμε επίσης πληροφορηθεί ότι η Τουρκία είχε μάθει γι’ αυτό το πράγμα, δεν ξέρω τώρα αν τους το είπαν οι Αμερικανοί ή πώς το έμαθε, ότι αντέδρασε πολύ αρνητικά.
 • Σοφία Παπαϊωάνου
  Σοφία Παπαϊωάνου
  Το απόρρητο έγγραφο που συντάσσεται τότε από το Υπ Εξωτερικών της Κύπρου αναφέρει: «η αντίδραση της Τουρκικής κυβερνήσεως ήταν ότι δεν ευνοούσε μια τέτοια ενέργεια, και ότι σε περίπτωση που θα γινόταν μια τέτοια διάτρηση υπήρχε το ενδεχόμενο να μελετηθεί από την Άγκυρα περαιτέρω στρατιωτική επιχείρηση στην Κύπρο». Ο Ρολάνδης κανονίζει την επόμενη κιόλας μέρα συνάντηση του Προέδρου Σπύρου Κυπριανού στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Ambrose τον εκπρόσωπο της αμερικανικής εταιρείας. Την ίδια περίοδο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ όπου συνεχίζονταν και τότε διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό είναι ο Κουρτ Βάλντχάιμ.
 • Νίκος Ρολάνδης
  Νίκος Ρολάνδηςπρ. Υπουργός Κύπρου
  Τον πήγα στο Προεδρικό, είδε τον κ. Κυπριανού, του είπε τα ίδια που είχε πει και σε εμένα, και όταν έφυγε ο Ambrose μου λέει κοίταξε πάρε ένα τηλέφωνο τον Waldheim. Πήρα τον Waldheim τηλέφωνο, o Waldheim μου είπε άφησέ το λίγες μέρες, του το άφησα και επανήλθε και μου είπε ότι η θέση των Ηνωμένων Εθνών είναι μάλλον να μην προχωρήσουμε και ότι ενδεχομένως να υπάρχουν κίνδυνοι. Και η απόφαση του προέδρου ήταν να το αφήσουμε μάλλον επί του παρόντος και φυσικά όπως ξέρετε το επί του παρόντος δεν έχει τέλος όταν ξεκινήσει.
 • Σοφία Παπαϊωάνου
  Σοφία Παπαϊωάνου
  Η προσπάθεια σταματά εκεί. Είκοσι όμως χρόνια αργότερα και ενώ στην Κυπριακή Προεδρία είναι ο Γλαύκος Κληρίδης ο Ρολάνδης αναλαμβάνει το 1998 το Υπουργείο Εμπορίου υπεύθυνος για θέματα ενέργειας. Ο Ρολάνδης φέρνει μαζί του στο νέο του πόστο εκείνο τον παλιό φάκελο της Standard Oil.
 • Νίκος Ρολάνδης
  Νίκος Ρολάνδηςπρ. Υπουργός Κύπρου
  Και θυμάμαι τον έβαλα στο δεξί μέρος του γραφείου μου, και τα απογεύματα που πήγαινα στο υπουργείο και είχε ησυχία, σκεφτόμουν αυτό το θέμα…. Πήγα τότε στον πρόεδρο τον Κληρίδη, αποφάσισα να πάω στον πρόεδρο, του είπα του προέδρου, μου λέει Νίκο υπάρχει τίποτα, ή θα ρεζιλευτούμε κιόλας με αυτή την ιστορία και του λέω πρόεδρε δεν μπορώ να σου απαντήσω αυτή την ερώτηση, διότι όπως είναι γνωστό στις περιπτώσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου αν δεν πάει κάτω το τρυπάνι και δεν κάνεις τις μελέτες σου ποτέ δεν ξέρεις. …Σκέφτηκε λίγο, μου λέει κοίταξε, εντάξει προχώρα το φέρ’ το στο υπουργικό συμβούλιο. Το πήγα στο υπουργικό συμβούλιο, πήραμε την έγκριση και ξεκινήσαμε.
 • Σοφία Παπαϊωάνου
  Σοφία Παπαϊωάνου
  Αυτό που ουσιαστικά ξεκίνησε εκείνη την ημέρα ήταν διαπραγματεύσεις αρχικά με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση της ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες. Το 2003 τον Ρολάνδη διαδέχεται στο Υπουργείο ο Γιώργος Λιλλήκκας όταν την Προεδρία της Κύπρου αναλαμβάνει ο Τάσσος Παπαδόπουλος. Ο Λιλλήκκας επίσης έχει ακούσει τις συζητήσεις για πετρέλαια στην Κύπρο και αποφασίζει να μιλήσει για το θέμα στον νέο Πρόεδρο.
 • Γιώργος Λιλλήκας
  Γιώργος Λιλλήκαςπρ. Υπουργός Κύπρου
  Όταν όμως έδωσα στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο τη στρατηγική που είχα διαμορφώσει με ... και το υπουργείο Εμπορίου για να προχωρήσουμε στις έρευνες και πιθανή εξόρυξη πιθανών κοιτασμάτων, η πρώτη του αντίδραση ήταν «ακούω για πετρέλαια στη θάλασσα της Κύπρου από το 1960» μου είπε όταν έγινα πρώτη φορά υπουργός και από τότε το έχω ακούσει εκατό φορές και αμφιβάλλω ότι αν υπάρχει και πετρέλαιο και βεβαίως ευνόητη ήταν και η δεύτερη του ερώτηση «Και τι θα κάνει η Τουρκία αν υπάρχουν» του είπα «προτιμώ να διαβάσεις τη στρατηγική κ αν δεν αξίζει πέταξέ την και αν αξίζει φώναξέ με να την συζητήσουμε».
 • Σοφία Παπαϊωάνου
  Σοφία Παπαϊωάνου
  Ξεκινούν μυστικά αλλά πριν ακόμα το θέμα πάει για συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Παπαδόπουλος αναθέτει στον Λιλλήκα να έρθει στην Αθήνα να συζητήσει τις προθέσεις της Κύπρου για την διεξαγωγή ερευνών για υδρογονάνθρακες.
 • Γιώργος Λιλλήκας
  Γιώργος Λιλλήκαςπρ. Υπουργός Κύπρου
  Μου ζήτησε να ανέβω στην Αθήνα να ενημερώσω την Ελληνική Κυβέρνηση και να πάρουμε και την συγκατάθεση της Ελλάδας πριν προχωρήσουμε στις έρευνες και ο λόγος ήταν πολύ απλός, ότι δεν μπορεί η Κύπρος να φέρνει προ τετελεσμένων την Ελλάδα γιατί αν παρ’ ελπίδα προέκυπτε οποιαδήποτε, οποιοδήποτε θερμό επεισόδιο η Ελλάδα είναι αυτή που θα παρέμβει να υπερασπιστεί την Κύπρο. Και η κυβέρνηση πρέπει να πω ότι ήταν θετική.
 • Σοφία Παπαϊωάνου
  Σοφία Παπαϊωάνου
  Η Κύπρος λαμβάνει την έγκριση από την Ελλάδα αλλά το θέμα κρατείται ακόμα μυστικό και ο φάκελος παραμένει μόνο στο προεδρικό μέγαρο της Κύπρου. Η πρόοδος των εργασιών δεν ανακοινώνεται ούτε στους Υπουργούς για να μην διαρρεύσει. Μέχρι εκείνη την στιγμή τα στοιχεία που διαθέτουν οι Κύπριοι είναι κάποιες σεισμικές και γεωφυσικές έρευνες που είχαν πραγματοποιήσει στην περιοχή ξένες εταιρείες για δικό τους λογαριασμό. Η Κύπρος αποφασίζει τότε να αναθέσει και πάλι μυστικά σε μία νορβηγική εταιρεία να πραγματοποιήσει πιο ακριβείς έρευνες.
 • Σοφία Παπαϊωάνου
  Σοφία Παπαϊωάνου
  Τι ήταν αυτό που κρατήσατε μυστικό σε αυτή την διαδικασία;
 • Γιώργος Λιλλήκας
  Γιώργος Λιλλήκαςπρ. Υπουργός Κύπρου
  Ούτε είχε βγει στην δημοσιότητα ότι υπάρχει συμφωνία με Νορβηγική εταιρεία, ότι υπάρχει πλοίο που κάνει έρευνες, κρατήθηκαν όλα μυστικά. Είχαμε συμφωνήσει και με το Κρατικό Ινστιτούτο Πετρελαίων της Γαλλίας, οι εμπειρογνώμονες οι Γάλλοι να είναι οι σύμβουλοί μας στην ανάλυση των δεδομένων. Όλα αυτά κρατήθηκαν μυστικά.
 • Σοφία Παπαϊωάνου
  Σοφία Παπαϊωάνου
  Οι Τούρκοι μέσα σε αυτό το καθεστώς απόλυτης μυστικότητας δεν αντιδρούν όταν το Νορβηγικό πλοίο βγαίνει για έρευνες.
 • Γιώργος Λιλλήκας
  Γιώργος Λιλλήκαςπρ. Υπουργός Κύπρου
  Νομίζω η Τουρκία , αν το εντόπισε, που αμφιβάλλω, πιθανότατα οι Αμερικάνοι ή οι Βρετανοί από δορυφόρους θα το εντόπισαν, πιθανόν να νόμισαν ότι το κάνει για δικό της λογαριασμό η εταιρεία της Νορβηγίας και να μην έδωσαν την δέουσα σημασία.
 • Σοφία Παπαϊωάνου
  Σοφία Παπαϊωάνου
  Εκεί η κυβέρνηση ανακοινώνει τα αποτελέσματα των ερευνών και την πρόθεση της να προχωρήσει σε διαγωνισμό για τον α γύρο αδειοδοτήσεων. Η αντίδραση της Τουρκίας είναι άμεση.
 • Γιώργος Λιλλήκας
  Γιώργος Λιλλήκαςπρ. Υπουργός Κύπρου
  Όταν ανακοινώσαμε στην διάσκεψη τύπου τα αποτελέσματα των ερευνών και ότι θα πάμε σε διεθνή διαγωνισμό, η Τουρκία ξεκίνησε μια πολεμική ρητορική, όπως κάνει τώρα, εκτοξεύοντας απειλές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και χρησιμοποιώντας μία φρασεολογία ότι θα αντιδράσει με όλα τα μέσα – υπονοώντας και στρατιωτικά – για να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της. Η απάντηση ήταν από εμάς άμεση, ασκήσαμε βέτο στο κεφάλαιο ενέργειας της Τουρκίας,
 • Σοφία Παπαϊωάνου
  Σοφία Παπαϊωάνου
  Η Κύπρος όμως δεν σταματά και στέλνει εκ νέου ένα νορβηγικό πλοίο να κάνει σεισμικά σε μία ακτίνα 19 οοο χιλ. Οι Τούρκοι αντιδρούν και πάλι.
 • Σόλων Κασίνης
  Σόλων Κασίνηςδ/ντής Υπηρεσίας Ενέργειας Κύπρου
  Εγώ κάνοντας τις 19.000 χιλιόμετρα γραμμές και τρισδιάστατες έρευνες τις οποίες κάναμε, ναι είχαμε παρεμβάσεις από τους Τούρκους, και με πολεμικά σκάφη και ούτω καθεξής. Προσωπικά πιστεύω ότι κάναμε εκείνο που έπρεπε να κάνουμε. Με κάκισαν ορισμένοι πολιτικοί ότι δεν ακούω κανενός, κάνω αυτά και έρχονται πλοία και αεροπλάνα , εντάξει, αν βύθιζαν το πλοίο της Νορβηγίας, της PGS, τι μας ένοιαζε εμάς; Τι εμείς θα είχαμε να χάσουμε; Θα εκτεθούν παραπάνω οι Τούρκοι. Δεν καταλαβαίνω δηλαδή αυτή την υπέρμετρη φοβία. Και νομίζω ότι έκανα το καθήκον μου, το εθνικό μου καθήκον, προσπαθώντας να γίνει αυτή η γεώτρηση που γίνεται σήμερα.
 • Σοφία Παπαϊωάνου
  Σοφία Παπαϊωάνου
  Η Κύπρος παρά τις απειλές της Τουρκίας αλλά και τους ενδοιασμούς και άλλων ευρωπαϊκών κρατών συνεχίζει ακάθεκτη τα σχέδια της και προχωρά αρχικά στον καθορισμό δεκατριών οικοπέδων σε μία έκταση 51000 χιλιομέτρων στην θαλάσσια περιοχή Νότια της Κύπρου. Η Κύπρος προχωρά στην ανακοίνωση του α γύρου αδειοδοτήσεων για τα οικόπεδα αλλά η προσέλευση από ξένες εταιρείες είναι πολύ μικρή, κανείς δεν πιστεύει τότε στην επιτυχία.
 • Πραξούλα Αντωνιάδου – Κυριακού
  Πραξούλα Αντωνιάδου – Κυριακούυπ. Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού Κύπρου
  Υπήρξε τότε μικρό ενδιαφέρον από δύο μόνο εταιρείες και τελικά μετά από αξιολόγηση του ενδιαφέροντος που υπήρξε υπογράφθηκε συμφωνία αδειοδότησης για για έρευνα περαιτέρω και ερευνητική γεώτρηση με την Noble Energy αναφορικά με το τεμάχιο δώδεκα.
 • Σοφία Παπαϊωάνου
  Σοφία Παπαϊωάνου
  Η Noble είναι μία μικρομεσαία εταιρεία από το Χιούστον της Αμερικής. Στις 18 Σεπτεμβρίου η πλωτή πλατφόρμα της Noble αγκυροβολεί στο οικόπεδο δώδεκα.
 • Ερατώ Κοζάκου – Μαρκουλλή
  Ερατώ Κοζάκου – ΜαρκουλλήΥΠΕΞ Κύπρου
  Ο τρόπος με τον οποίο εξελίσσονται οι καθημερινές θα έλεγα προκλήσεις της Τουρκίας, έχουν ξεπεράσει αυτά τα όρια.
 • Σοφία Παπαϊωάνου
  Σοφία Παπαϊωάνου
  Από εκείνη την ημέρα η Υπουργός των Εξωτερικών της Κύπρου αντιμετωπίζει μία πολεμική πολιτική της Τουρκίας. Με τουρκικά πλοία και αεροσκάφη να βρίσκονται στην περιοχή και το τουρκικό Πίρι Ρέις να κάνει σεισμικές έρευνες εντός της Κυπριακής θάλασσας.
 • Σοφία Παπαϊωάνου
  Σοφία Παπαϊωάνου
  Υπήρχε κάποια στιγμή σε όλο αυτό το διάστημα της έρευνας για φυσικό αέριο που φοβηθήκατε ότι μπορεί η κατάσταση να επιδεινωθεί πολύ άσχημα και να κλιμακωθεί η ένταση με την Τουρκία ;
 • Ερατώ Κοζάκου – Μαρκουλλή
  Ερατώ Κοζάκου – ΜαρκουλλήΥΠΕΞ Κύπρου
  Σίγουρα δεν μπορεί κανείς να το αποκλείσει, όμως λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η Noble Energy International είναι μια Αμερικανική εταιρεία, Αμερικανικών συμφερόντων 100%, και ότι η ίδια η Αμερικανική κυβέρνηση είχε στείλει πολύ ισχυρά μηνύματα προς την κατεύθυνση της Τουρκίας αυτό μπορώ να πω ότι το έχουμε αποκλείσει, ότι θα υπάρχει οποιαδήποτε ενέργεια εκ μέρους της Τουρκίας εναντίων των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Noble Energy σε αυτή τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.
 • Σοφία Παπαϊωάνου
  Σοφία Παπαϊωάνου
  Φοβηθήκατε κάποια στιγμή ότι οι έρευνες που γίνονται στο οικόπεδο δώδεκα μπορεί να δημιουργήσουν ένα επεισόδιο;
 • Σόλων Κασίνης
  Σόλων Κασίνηςδ/ντής Υπηρεσίας Ενέργειας Κύπρου
  Εσωτερικά, μέσα μου, όχι. Ποτέ. Τα έβλεπα κι εγώ όπως όλος ο κόσμος. Αλλά δεν πιστεύω ότι πανικοβλήθηκε κανένας εδώ μέσα. Δεν πανικοβλήθηκε κανένας. Ούτε αγόρασαν πολυπιφ για να έχουν σπίτι τους επειδή θα γινόταν πόλεμος και σαρδέλες και αυτά. Όχι. Προς θεού. Είμαστε μαθημένοι εμείς. Τι άλλο να κάνουμε Σοφία; Μας πήραν τα πράματα αυτά, βλέπω εγώ κάθε μέρα από το γραφείο μου εδώ την Τούρκικη σημαία εκεί, ίσα με 4 οικόπεδα ποδοσφαίρου.
 • Σοφία Παπαϊωάνου
  Σοφία Παπαϊωάνου
  Η Κύπρος σχεδιάζει πολύ σύντομα να προχωρήσει και σε ένα δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων για τα υπόλοιπα οικόπεδα για τα οποία υπάρχουν ενδείξεις ότι έχουν μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου. Κάποια από αυτά και μεγαλύτερες του οικοπέδου δώδεκα.
 • Σοφία Παπαϊωάνου
  Σοφία Παπαϊωάνου
  Σε αυτόν τον β γύρο που έχει προκηρύξει η Κυπριακή Δημοκρατία έχουν εκδηλώσει αυτή την στιγμή 49 εταιρείες μεταξύ των οποίων κάποιες πολύ μεγάλες που έχουν αγοράσει τα δεδομένα για να δουν αν θέλουν να προχωρήσουν σε διερευνητικές γεωτρήσεις.
 • Σοφία Παπαϊωάνου
  Σοφία Παπαϊωάνου
  Αυτή είναι η παραθαλάσσια περιοχή του Βασιλικού στον δρόμο που οδηγεί από την Λεμεσό στην Λευκωσία. Εδώ σχεδιάζεται να γίνουν οι ενεργειακές εγκαταστάσεις σε περίπτωση που ανακοινωθεί σύντομα η ανακάλυψη του φυσικού αερίου. Η Κύπρος θα ήθελε να δει στο έδαφος της να δημιουργείται ένας σταθμός υγροποίησης για αποθήκευση του φυσικού αερίου που έχει βρεθεί και στα γειτονικά εντυπωσιακά κοιτάσματα του Ισραήλ και θα την καθιστά έτσι ενεργειακό κόμβο μεγάλης σημασίας στην περιοχή.
 • Σοφία Παπαϊωάνου
  Σοφία Παπαϊωάνου
  Για να κατασκευαστεί όμως ένας αγωγός, που θα φτάνει εδώ στα παράλια της Κύπρου και να κατασκευαστεί και ένας σταθμός υγροποίησης για να αποθηκευτεί το φυσικό αέριο, πρέπει να χει βρεθεί μεγάλη ποσότητα φυσικού αερίου που να δικαιολογούν αυτές τις μεγάλου κόστους επενδύσεις.
 • Σοφία Παπαϊωάνου
  Σοφία Παπαϊωάνου
  Για να μπορέσει (όμως) η Κύπρος σήμερα να μιλά για κοιτάσματα φυσικού αερίου στην θαλάσσια περιοχή της σημαίνει ότι πρώτα οριοθέτησε σε ποιες περιοχές μπορεί να κάνει έρευνες και εξόρυξη. Για να συμβεί αυτό όπως επισημαίνουν οι ειδικοί του διεθνούς δικαίου πρέπει κανείς να καθορίσει τα θαλάσσια σύνορα με τους γείτονες. Αυτό μπορεί να συμβεί με δύο τρόπους. Είτε με την υφαλοκρηπίδα που είναι ο βυθός και το υπέδαφος όπου και βρίσκεται ο ορυκτός πλούτος ή με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη που αντίθετα από την υφαλοκρηπίδα δεν υπάρχει αλλά πρέπει να την ανακηρύξεις ως χώρα και μετά να την συμφωνήσεις. Η ΑΟΖ περιλαμβάνει και την υφαλοκρηπίδα αλλά και το θαλάσσιο νερό που την καλύπτει δίνοντας έτσι το δικαίωμα σε αυτόν που την οριοθετεί να μπορεί να εκμεταλλεύεται και την αλιεία και μορφές ενέργειας από την θάλασσα όπως ενέργεια από τα κύματα. Η Κύπρος όπως θυμάται η Υπουργός των Εξωτερικών κα Μαρκουλλή είχε από νωρίς κάνει την επιλογή να ξεκινήσει τις διπλωματικές προεργασίες που απαιτούνται για την χάραξη ΑΟΖ.
 • Ερατώ Κοζάκου – Μαρκουλλή
  Ερατώ Κοζάκου – ΜαρκουλλήΥΠΕΞ Κύπρου
  Εμείς έχουμε βάλει αυτό σαν στρατηγικό στόχο εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Έχουμε κάνει τις αναγκαίες μελέτες. Εγώ θυμάμαι από τη δεκαετία του ’90 που ήμουνα πρέσβης στην Washington, που είχαμε συνεργασίες με διάφορες αμερικανικές εταιρείες (αλλά και με άλλες χώρες) για να μπορέσουμε να καθορίσουμε με ακρίβεια τι ακριβώς υπάρχει στην ΑΟΖ μας.
 • Σοφία Παπαϊωάνου
  Σοφία Παπαϊωάνου
  Η Κύπρος όταν ξεκίνησε τις έρευνες για φυσικό αέριο δεν είχε υπογράψει ΑΟΖ όταν όμως βρέθηκαν οι πρώτες ενθαρρυντικές ενδείξεις τότε επιτάχυνε τις διαδικασίες με τους γείτονές της. Πρώτα με την Αίγυπτο. Ο Νίκος Ρολάνδης ως Υπουργός Εμπορίου το 2002 έλαβε μέρος στις συνομιλίες με τους Αιγύπτιους που αποδείχτηκαν εξαιρετικά ωφέλιμες για την Κύπρο αφού όπως αποκαλύπτει έδωσαν στην Κύπρο ένα σημαντικό κομμάτι θάλασσας στο οικόπεδο που σήμερα βρέθηκε φυσικό αέριο.
 • Νίκος Ρολάνδης
  Νίκος Ρολάνδηςπρ. Υπουργός Κύπρου
  Η Αίγυπτος είχε άλλα συμφέροντα στην Ερυθρά θάλασσα με την Σαουδική Αραβία, που εκεί η ακτογραμμή της Σαουδικής Αραβίας είναι τρεις φορές πιο μεγάλη από της Αιγύπτου, δέχτηκε την δική μας τη μέση γραμμή για να δημιουργηθεί και προηγούμενο εδώ, κι έτσι εμείς επωφεληθήκαμε – αυτή η διαφορά που είναι ίσως 30 χιλιομέτρων, είναι να τραβήξουμε την γραμμή 30 χιλιόμετρα πιο ψηλά, ουσιαστικά πιθανόν να χάναμε ορισμένες 10άδες δις δολάρια αξία, αν επέμενε η Αίγυπτος διαφορετικά.
 • Σοφία Παπαϊωάνου
  Σοφία Παπαϊωάνου
  Οι διαπραγματεύσεις με τους Αιγύπτιους προχωρούν καλά και ορίζεται ημερομηνία υπογραφής στις 17 Φεβρουαρίου του 2003. Η Κύπρος δίνει τόσο μεγάλη σημασία στην υπογραφή αυτή που ο Ρολάνδης καλείται να την υπογράψει παρόλο που τυπικά δεν είναι υπουργός αφού η Κυβέρνησή του μόλις έχει χάσει τις εκλογές και η Κύπρος βρίσκεται στο μεσοδιάστημα μέχρι να αναλάβει η νέα Κυβέρνηση. Αυτό είναι το έγγραφο της συμφωνίας που συντάσσεται στα Αγγλικά και τα Αραβικά. Η συμφωνία αυτή είναι ιστορική διότι αποτελεί την πρώτη συμφωνία υπογραφής ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο. Επόμενη χώρα με την οποία ξεκινούν διαπραγματεύσεις είναι ο Λίβανος. Ο Γιώργος Λιλλήκας που διαδέχεται τον Ρολάνδη στο Υπουργείο Εμπορίου αλλά αργότερα και στο Υπουργείο Εξωτερικών αποφασίζει να κινηθεί μυστικά για να αιφνιδιάσει τους Τούρκους που δεν θέλουν την συμφωνία με το Λίβανο. Οι κινήσεις του Λιλλήκα θυμίζουν κατασκοπικές ταινίες.
 • Γιώργος Λιλλήκας
  Γιώργος Λιλλήκαςπρ. Υπουργός Κύπρου
  Ο Λίβανος δεχόταν πάρα πολλές πιέσεις από την Τουρκία. Είχαμε συμφωνήσει και με τον πρωθυπουργό τότε του Λιβάνου και τον αρμόδιο υπουργό ότι θα με ειδοποιήσουν την κατάλληλη μέρα και θα ανέβω αμέσως για υπογραφή χωρίς εξαγγελίες χωρίς οτιδήποτε και με είχε ειδοποιήσει στο κινητό τηλέφωνο ο πρωθυπουργός αργά το απόγευμα, πρωί έφυγα από Κύπρο χωρίς έγκριση του υπουργικού συμβουλίου τότε γιατί δεν υπήρχε χρόνος και ούτε μπορούσε να γίνει από τα τηλέφωνα που παρακολουθούνται από ξένες υπηρεσίες, έχει εμπειρίες η Ελλάδα απ ‘ αυτά. Πήγα στο Λίβανο, μάλιστα πήγα με τζιν, ώστε εάν έπεφτα σε δημοσιογράφους ή σε άλλους που θα με ρωτούσαν που ταξιδεύω και γιατί πάω στο Λίβανο να παρουσιαζόμουν για διακοπές. Πήγα στο ξενοδοχείο, άλλαξα, έβαλα το κουστούμι κ υπογράφηκε η συμφωνία και αφού υπογράφηκε η συμφωνία, βγήκαμε, είχε καλέσει και τους δημοσιογράφους ο υπουργός και βγήκαμε και ανακοινώσαμε ότι υπογράφηκε η συμφωνία της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών.
 • Σοφία Παπαϊωάνου
  Σοφία Παπαϊωάνου
  Την επομένη της υπογραφής της συμφωνίας η αντίδραση της Τουρκίας είναι έντονη και κινείται αμέσως παρασκηνιακά για να την καταργήσει.
 • Γιώργος Λιλλήκας
  Γιώργος Λιλλήκαςπρ. Υπουργός Κύπρου
  Δύο μέρες μετά από την υπογραφή πήγε και ο Αμπντούλ, τότε υπουργός εξωτερικών και ζήτησε από το Λίβανο να απορρίψει την συμφωνία και γι αυτό το κοινοβούλιο δεν την επικύρωσε όμως δεν την απέρριψε. Απλά δεν είχε επικυρωθεί.
 • Ερατώ Κοζάκου – Μαρκουλλή
  Ερατώ Κοζάκου – ΜαρκουλλήΥΠΕΞ Κύπρου
  Εμείς την έχουμε υπογράψει το 2007, εμείς την έχουμε ήδη επικυρώσει, όμως φαίνεται ότι ο Λίβανος (ίσως μετά και από κάποιες παρεμβάσεις της Τουρκίας) έχουν εγείρει τελευταία κάποια θέματα.
 • Σοφία Παπαϊωάνου
  Σοφία Παπαϊωάνου
  Επόμενη χώρα διαπραγμάτευσης η Συρία με την οποία η Κύπρος είχε ξεκινήσει επαφές. Ο Διευθυντής ενέργειας του Υπουργείου Σόλωνας Κασίνης που είχε πάει ως εμπειρογνώμονας και στο Λίβανο προσκαλείται να επισκεφτεί και την Συρία. Η επίσκεψη όμως αναβάλλεται.
 • Σόλων Κασίνης
  Σόλων Κασίνηςδ/ντής Υπηρεσίας Ενέργειας Κύπρου
  Η Συρία μου ζήτησε τότε, αλλά επειδή ζήτησαν να είναι και ο Τούρκος υπουργός παρών, γι’ αυτά τα θέματα δεν λήφθηκε σχετική πολιτική απόφαση για να πάω.
 • Γιώργος Λιλλήκας
  Γιώργος Λιλλήκαςπρ. Υπουργός Κύπρου
  Αλλά η Συρία μέχρι τώρα δεν έχει υπογράψει και δεν είχε υπογράψει λόγω της πίεσης από την Τουρκία ενώ είχαμε συμφωνήσει όλα.
 • Σοφία Παπαϊωάνου
  Σοφία Παπαϊωάνου
  Επόμενη και πολύ σημαντική χώρα λόγω και των κοιτασμάτων που έχουν βρεθεί στην περιοχή, το Ισραήλ. Για χρόνια το Ισραήλ αρνιόταν τις διαπραγματεύσεις με την Κύπρο διατηρώντας συμμαχία με την Τουρκία.
 • Σόλων Κασίνης
  Σόλων Κασίνηςδ/ντής Υπηρεσίας Ενέργειας Κύπρου
  Οι ισραηλινοί όπως σας είχα πει για χρόνια πολλά δεν δέχονταν. Θελαν να ξέρουν όλα τα δεδομένα τα του Λιβάνου, εμείς σεβόμενοι ότι είχαμε υπογράψει, δεν τους δίναμε λεπτομέρειες.
 • Γιώργος Λιλλήκας
  Γιώργος Λιλλήκαςπρ. Υπουργός Κύπρου
  Το Ισραήλ δεν υπέγραψε γιατί τότε θυμάστε είχαν την στενή συμμαχία με την Τουρκία και πιστεύω, η άποψή μου, δεν ήθελε να πληγώσει ή να προκαλέσει την Τουρκία και να διαταράξει την σχέση της με την Τουρκία. Το Ισραήλ υπέγραψε φέτος την ΑΟΖ με την κυβέρνηση της Κύπρου, μετά που υπήρξε η κατάρρευση της συμμαχίας και η ρήξη των σχέσεων Ισραήλ – Τουρκία.
 • Σοφία Παπαϊωάνου
  Σοφία Παπαϊωάνου
  Οι Κύπριοι εκμεταλλεύονται την ρήξη των σχέσεων με την Τουρκία αλλά και τα σημαντικά κοιτάσματα που ανακαλύπτονται στην περιοχή και το 2010 συμφωνία ΑΟΖ με το Ισραήλ. Έτσι η Κύπρος σήμερα έχει υπογράφει συμφωνίες ΑΟΖ με τρεις γειτονικές χώρες και αποτελεί την πρώτη χώρα της ΕΕ στην Μεσόγειο που το έχει καταφέρει. Γιατί όμως δεν έχει καταφέρει να υπογράψει ΑΟΖ με την Ελλάδα;

Την Δευτέρα 28 Νοεμβρίου ΟΙ ΝΕΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ ταξιδεύουν στην Κύπρο λίγες ημέρες πριν ανακοινωθεί επίσημα το ακριβές μέγεθος του κοιτάσματος στο Οικόπεδο 12 και αποκαλύπτουν τις μυστικές κινήσεις που έχει κάνει η Κύπρος τις τελευταίες δεκαετίες για να φτάσει στο σημερινό αποτέλεσμα. Η Σοφία Παπαϊωάννου μιλά αποκλειστικά με δύο από τα μέλη της κυπριακής κυβέρνησης που χειρίζονται το σημαντικό αυτό θέμα, αλλά και με τον εμπειρογνώμονα Σόλωνα Κασίνη που εδώ και χρόνια κρατά στα χέρια του τους επίμαχους φακέλους. Ακόμη, πρώην υπουργοί της Κύπρου μιλούν για το παρασκήνιο και τις διπλωματικές προσπάθειες που χρειάστηκαν για να φτάσουμε στο σήμερα και αποκαλύπτουν το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων αλλά και το μέγεθος των κινδύνων.