Κωνσταντίνος Μητσοτάκης

 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Κυρίες και κύριοι, καλησπέρα. Είμαι ο Αλέξης Παπαχελάς. Καλωσορίσατε στους «Νέους Φακέλους». Μια δραματική βραδιά σήμερα, μια βραδιά που άλλαξε πολλά με την ανακοίνωση του κ. Παπανδρέου, του Πρωθυπουργού, ότι σκοπεύει να πάει σε δημοψήφισμα γι' αυτή τη συμφωνία που έχει διαγραφή του ελληνικού χρέους αλλά και κάποιους όρους, κάποιες δεσμεύσεις για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας στο μέλλον. Σήμερα έχουμε εδώ στους «Νέους Φακέλους» τον πρώην Πρωθυπουργό και Επίτιμο Αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, με τον οποίον έκανα μια πολύ μεγάλη κουβέντα νωρίτερα για τις εξελίξεις την οποία μαγνητοσκοπήσαμε και γι' αυτό πριν σας δείξουμε αυτό το κομμάτι της συνέντευξης, που έχει νομίζω εξαιρετικό ενδιαφέρον και δεν χάνει τίποτα από το ενδιαφέρον της, αντιθέτως, μετά τις εξελίξεις, να πάμε τώρα στον Πρόεδρο τον κ. Μητσοτάκη για να πάρουμε μια αντίδραση του σ’ αυτή την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού για το δημοψήφισμα. Κύριε Πρόεδρε, δεν ξέρω αν με ακούτε.
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Ακούω κ. Παπαχελά.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Ήθελα να σας ρωτήσω ποια είναι η δική σας αντίδραση σε αυτό που ανακοίνωσε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, ότι δηλαδή θα πάει σε δημοψήφισμα για τη συμφωνία.
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Είμαι έκπληκτος και αγανακτισμένος. Είναι μια πράξις εσχάτης ανευθυνότητος και παραλογισμού θα έλεγα. Δεν έχει καμία λογική. Αντί να διευκολύνει, δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα, περιπλέκει τα πράγματα και δεν διευκολύνει καθόλου την έξοδο της χώρας από τη σημερινή δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται. Ομολογώ ότι καταλήγω εις το να έχω την ελπίδα μόνο ότι ο Γεώργιος Παπανδρέου θα πέσει γρήγορα και κάποια άλλη λύση για την οποία έχω μιλήσει και πρωτύτερα θα βρεθεί για να μπορέσει να βοηθήσει τον τόπο.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Θέλω να σας ρωτήσω κ. Πρόεδρε αν εσείς στη δεκαετία του ΄70 όταν ήσασταν και Υπουργός Εξωτερικών αν σκεφτήκατε ποτέ τότε με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή να κάνετε δημοψήφισμα για την είσοδο της χώρας στην ΕΟΚ και αν το συζητήσατε γιατί δεν το κάνατε.
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Εγώ ήμουν πάντοτε αντίθετος στα δημοψηφίσματα. Συνήθως οι λαοί στα δημοψηφίσματα δεν ψηφίζουν για το ερώτημα το οποίο τους θέτεις. Ψηφίζουν ανάλογα με τη διάθεση την οποία βρίσκονται. Σήμερα οι Έλληνες έχω την πεποίθηση ότι σε οποιοδήποτε δημοψήφισμα θα απαντούσαν αρνητικά. Διότι είναι τόσο αγανακτισμένοι, λέγαμε και πρωτύτερα δικαιολογημένα κατά πολύ μέρος, ώστε θα ψηφίσουν αρνητικά. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και εγώ ποτέ δεν αντιμετωπίσαμε να θέσουμε εις κίνδυνον τη συμμετοχή της Ελλάδος στην Ευρώπη θέτοντας τέτοιο ερώτημα εις το λαό. Και έπειτα πρέπει να σας πω κ. Παπαχελά ότι και η ευρωπαϊκή εμπειρία αυτό διδάσκει. Τα δημοψηφίσματα για τα συγκεκριμένα θέματα είναι πάντοτε κίνδυνος, είναι πάντοτε παιχνίδι με την τύχη. Αλλά εδώ ειδικά, εδώ τώρα, δεν έχει καν θέμα το οποίο να θέσει. Υπάρχουν άπειρα, τίθενται πάμπολλα νομικά θέματα αδιευκρίνιστα και δεν καταλαβαίνω καθόλου, ειλικρινά. Εγώ πιστεύω ότι πλέον χάσαμε τελείως τον έλεγχο. Σας το είπα και πρωτύτερα, η μόνη μου ελπίδα είναι μήπως αποφασίσει το κόμμα να ρίξει τον Παπανδρέου, να πέσει η κυβέρνηση, να απελευθερωθεί η χώρα για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα πάνω σε διαφορετική βάση.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Αυτό βεβαίως είναι μια βαριά κουβέντα κ. Πρόεδρε, γιατί αυτό που λέει ο Πρωθυπουργός είναι ότι θέλει να πάει τελικά στο λαό και το δημοψήφισμα είναι το να πάω στο λαό.
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κοιτάξτε ο Πρωθυπουργός αυτή την ώρα σύμφωνα με το Σύνταγμα αποφασίζει αλλά ελεύθεροι είμαστε και εμείς να λέμε τη γνώμη μας και να λέμε τι πιστεύουμε γι’ αυτά τα οποία κάνει. Είναι λάθος, βαρύ λάθος το οποίο θα πληρωθεί και θέλω να ελπίζω ότι το κόμμα του θα μπορούσε ενδεχομένως να αντιδράσει. Άλλος νομίζει ότι μπαίνουμε σε περιπέτεια, δεν μπορώ να σας πω τίποτε παραπάνω απόψε.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Κύριε Πρόεδρε σας ευχαριστώ πολύ. Βεβαίως πάμε τώρα να δούμε τη συνέντευξη την οποία κάναμε νωρίτερα με τον κ. Μητσοτάκη πριν υπάρξουν αυτές οι εξελίξεις για το δημοψήφισμα, μια συνέντευξη που όπως λέω έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, γιατί νομίζω ο κ. Μητσοτάκης απαντάει για πολλά πράγματα. Δεν νομίζω ότι οι απαντήσεις αρέσουν σε όλους αλλά έχουν πάντα ενδιαφέρον. Κύριε Πρόεδρε έχουμε μπροστά μας πολύ κρίσιμες εξελίξεις και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα αλλά εγώ θέλω να ξεκινήσω αυτή την κουβέντα, με τα επεισόδια τα οποία είχαμε στη Θεσσαλονίκη αλλά και αλλού στην Ελλάδα για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και θέλω ένα καταρχήν σχόλιο από εσάς.
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Εγώ κ. Παπαχελά ήδη έχω πει και βρέθηκα να δίνω συνέντευξη ακριβώς εκείνη τη στιγμή, ότι αυτά που έγιναν στη Θεσσαλονίκη αποτελούν εθνική ντροπή. Διότι στην ουσία έγινε κατάλυση του κράτους από μια ομάδα ανθρώπων, μειοψηφία προφανώς, δεν ξέρω μικρή ή μεγάλη, πάντως η ουσία είναι ότι το κράτος καταλύθηκε. Και όταν λέω ότι το κράτος καταλύθηκε, όχι μόνο γιατί εξυβρίσθη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που είναι βαρύ ατόπημα, πάρα πολύ βαρύ, διότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι θεσμός, εκφράζει το ηνωμένο έθνος, το ηνωμένο κράτος αλλά προς παντός διότι εματαιώθη μια μεγάλη παρέλασις, επ’ ευκαιρία μιας σημαντικής εθνικής επετείου.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Απλώς θέλω κ. Πρόεδρε να σας ρωτήσω τι έπρεπε, πως μπορούσε να αποφευχθεί αυτό; Καταρχήν έπρεπε να φύγει κατά τη γνώμη σας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή έπρεπε να μείνει;
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Δεν ξέρω εκείνη την ώρα πως είχαν φτάσει τα πράγματα και δεν μπορώ να κρίνω, δεν ήμουν επιτόπου αλλά θέλω να σας πω και να σας επισημάνω πρώτον ότι η εξέδρα ήταν και πριν έρημη. Δίπλα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υπήρχε μόνο ο Υπουργός της Εθνικής Αμύνης. Οι Υπουργοί απέφυγαν να πάνε προφανώς διότι φοβόντουσαν επεισόδια. Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως ο οποίος αντί για τον Πρωθυπουργό παρίσταται παραδοσιακά και αυτός απουσίαζε. Δηλαδή επλανάτο ήδη η απειλή των επεισοδίων. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πιθανώς να μπορούσε να μείνει λίγο περισσότερο αλλά δεν ήταν το πρόβλημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, το πρόβλημα ήταν η παρέλασις. Η παρέλασις πια δεν μπορούσε να γίνει και η Αστυνομία σίγουρα δεν μπορούσε να επέμβει διότι υπάρχει συρροή πλήθους μεγάλη. Εγώ επανειλημμένως έχω παραστεί και δεν μπορούσε να ξεχωρίσει η Αστυνομία ούτε να χτυπήσει παιδιά και γυναίκες και γέρους. Το πρόβλημα ήταν ότι έπρεπε να έχει προβλεφτεί από την Αστυνομία. Να μην αφήσουν να φτάσουν τα πράγματα εκεί. Ξέρετε η παρέλαση είναι σημαντική. Μονάδες μετακινούνται από όλη τη Βόρεια Ελλάδα και από τον Έβρο για να φτάσουν στη Θεσσαλονίκη να παρελάσουν ενώπιον των επισήμων. Το να ματαιώσεις είναι πολύ σημαντικό γεγονός, είναι μια ύβρης πλέον εναντίον του κράτους. Και θέτω το ερώτημα κατευθείαν. Το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδος κ. Παπαχελά σήμερα δεν είναι το οικονομικό. Αρχίζει σιγά – σιγά ο κόσμος να καταλαβαίνει και το είπε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις δηλώσεις του, ότι το πρόβλημα της Ελλάδος είναι πολιτικό. Το πολιτικό είναι το πρόβλημα. Αν μπορούσαμε να λύσουμε το πολιτικό πρόβλημα της Ελλάδος, το οικονομικό θα τα βγάζαμε πέρα εν πάση περιπτώσει. Και η Ελλάς ακόμα και αν χρεοκοπήσει εντάξει θα μπορέσει να τα βγάλει πέρα. Αν όμως πέσουμε πάλι σε μια φάση εμφυλίου πολέμου, εγώ τον έζησα, κοινωνικής βαθιάς αναταραχής θα χρειαστούμε όχι μια γενιά, μισό αιώνα για να ξαναπάρουμε το κράτος μπρος. Εγώ κ. Παπαχελά ήθελα να σας πω το εξής. Ήδη από καιρό το έχω επισημάνει αυτό. Την 31η Δεκεμβρίου του 2008 εγώ πάντοτε κάνω μια δήλωση στις παραμονές της Πρωτοχρονιάς, παραμονή Πρωτοχρονιάς του 2009. Εις τη δήλωσή μου είπα, επανέλαβα αυτά που επί χρόνια λέω ότι ζούμε πάνω από τις δυνάμεις μας δανειζόμενοι και ότι υπονομεύουμε το μέλλον της Ελλάδος και τις επόμενες γενιές αλλά προσέθεσα ότι πιο σοβαρό ακόμα και από αυτό, είναι ότι δεν τηρείται ο νόμος της δημοκρατίας. Ότι πρέπει να αποφασίσουμε όλοι να σεβαστούμε τη δημοκρατική νομιμότητα. Και ότι δεν μπορούν μικρές μειοψηφίες να επιβάλλουν τη θέλησή τους, διότι από εκεί και πέρα υπάρχει χάος, δεν υπάρχει δημοκρατία, υπάρχει φασισμός. Και αυτά τα έλεγα με Νέα Δημοκρατία κόμμα, διότι τα φαινόμενα είχαν αρχίσει από καιρό, από πολλά χρόνια και διαρκώς εχειροτέρευε η κατάσταση ώσπου έφτασε στο αποκορύφωμα.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Απλώς κ. Πρόεδρε εδώ υπάρχουν δύο θέματα. Το πρώτο θέμα είναι ότι σε αυτή την παρέλαση της Θεσσαλονίκης τα επεισόδια που έγιναν, δεν ήταν οι κλασικοί άνθρωποι, οι οποίοι είναι σε αυτά τα επεισόδια. Αυτό που μας λένε πολλοί είναι ότι υπήρχαν απλοί άνθρωποι οι οποίοι είχαν κατέβει, θυμωμένοι εν πάση περιπτώσει στην παρέλαση, οι οποίοι έγιναν ένα με τους συνδικαλιστές, ή όποιους άλλους υπήρχαν εκεί και ότι αυτοί στράφηκαν εναντίον των επισήμων. Και αυτό το οποίο εμένα μου είπε μια κυρία την οποία συνάντησα, που είναι μάλιστα από Θεσσαλονίκη, μου λέει εγώ δεν έχω άλλο τρόπο να εκφράσω το θυμό μου με τους πολιτικούς. Δεν μπορώ να πάω να ψηφίσω, θεωρώ ότι μου έχουν πει ψέματα, κάπως πρέπει να εκφράσω το θυμό μου. Τι λέτε εσείς σε αυτούς τους ανθρώπους;
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Εγώ λέω ότι βεβαίως να εκφράσουν την αγανάκτησή τους και θα σας μιλήσω μετά για την ουσία του προβλήματος αλλά μέσα στα όρια της νομιμότητας. Από την ώρα που δεν υπάρχει κράτος κ. Παπαχελά, είναι αστείο να μιλούμε για όλα τα άλλα. Εγώ απορώ πως με τόση αφέλεια όλοι μιλούν για επενδύσεις, για ανάπτυξη, λες και λένε κάτι καινούριο. Πιπιλίζουν την καραμέλα της ανάπτυξης. Μα πώς θα γίνει ανάπτυξη όταν δεν έχουμε κράτος; Σήμερα αυτοί που υπάρχουν μέσα στην Ελλάδα εγκλωβισμένοι, αιχμάλωτοι κατά τη γαλλική ορολογία, αναζητούν τρόπο να φύγουν αν μπορούν, διότι δεν υπάρχει κράτος. Όλα τα άλλα είναι δεύτερα κ. Παπαχελά και εδώ υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα. Αυτή την υπόθεση, αυτή την τάση του λαού την καταλαβαίνω για τον μεμονωμένο πολίτη, για την κυρία της Θεσσαλονίκης αλλά τη στηρίζουν πλέον κόμματα του ελληνικού Κοινοβουλίου. Αμέσως το ΣΥΡΙΖΑ, εμμέσως λίγο πολύ τους χαϊδεύουν όλοι. Σε αυτό πρέπει να είμαστε απόλυτοι. Κράτος πρέπει να υπάρξει διότι αλλιώς είμαστε στα όρια της αυτοκτονίας, της καταστροφής.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Απλώς εδώ υπάρχει ένα θέμα, ότι υπάρχει μια προφανής δυσαρμονία ανάμεσα στο λαϊκό αίσθημα και στην κυβερνητική πολιτική.
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Θα πάμε σε αυτό αλλά θέλω πρωτύτερα να σας πω το εξής. Ότι το γεγονός ότι δεν υπάρχει κράτος, ότι οι νόμοι δεν εφαρμόζονται αποτελεί και το βασικό πρόβλημα αυτή την ώρα της Ευρώπης. Η Ευρώπη είχε διαπιστώσει από καιρό ότι το έλλειμμα της Ελλάδος είναι μεγαλύτερο, τα οικονομικά, τις οικονομικές μας αδυναμίες τις γνώριζαν λίγο – πολύ, ίσως όχι όλες αλλά τις γνώριζαν. Εκείνο το οποίο δεν μπορούσαν να καταλάβουν, να υποθέσουν είναι ότι θα εψηφίζοντο νόμοι οι οποίοι δεν εφαρμόζονται. Το ότι δεν εφαρμόζονται οι νόμοι είναι κάτι το οποίο ο Γερμανός π.χ. ο τυπικός και πειθαρχημένος δεν μπορεί να το συλλάβει. Όταν οι Ευρωπαίοι κατάλαβαν ότι έχουν να κάνουν πλέον με ένα κράτος, το οποίο δεν λειτουργεί όπου οι νόμοι δεν εφαρμόζονται τότε είναι που η Ευρώπη πλέον έφτασε στα όριά της. Τότε είναι που έχουμε αυτές τις βίαιες και σκληρές αντιδράσεις.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Εγώ να επιμείνω πάντως κ. Πρόεδρε στο ότι υπάρχει και είναι προφανές αυτό…
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Θα το πούμε τώρα αυτό και θα σας απαντήσω και στο ερώτημα αυτό. Είναι προφανές ότι αυτή την ώρα αντιμετωπίζουμε ένα μεγάλο πρόβλημα και το πρόβλημα κ. Παπαχελά είναι ότι είμαστε υποχρεωμένοι να κατεβάσουμε κατά τρόπο απότομο, βάρβαρο, πολύ συχνά ανεπιτυχή και αδέξιο από τη σημερινή κυβέρνηση το βιοτικό επίπεδο του λαού. Πρέπει να σας πω ότι ο λαός δεν φταίει σε τίποτε. Ο λαός έχει δίκιο. Ο λαός έχει μάθει να ζει σε ένα βιοτικό επίπεδο υψηλότερο από αυτό που αντέχει, από αυτό που θα έπρεπε να έχει αλλά δεν φταίει αυτός, το πολιτικό σύστημα του το έδωσε και του έδωσε διαβεβαιώσεις. Ο ένας ανταγωνιζόταν τον άλλον για τα περισσότερα ότι μπορεί να το αντέξει και ξαφνικά πρέπει να αλλάξει πολύ ριζικά τον τρόπο της ζωής του. Αυτό του δημιουργεί στενοχώρια, απελπισία πολλές φορές, αγανάκτηση δικαιολογημένη. Είναι μια κρίσιμη φάση όμως. Ωραία, αντιμετωπίζουμε αυτό το πρόβλημα, τι πρέπει να γίνει; Πρέπει να τα τινάξουμε όλα στον αέρα; Πρέπει να καταδικάσουμε τον τόπο μας σε μια μακρά περίοδο κοινωνικής αναταραχής; Πρέπει αυτή την ώρα η πολιτεία, ο πολιτικός κόσμος έστω και τώρα πρώτον να πει την πλήρη αλήθεια στον ελληνικό λαό. Αυτή την αλήθεια την οποία αυτή την ώρα λέω και η οποία δεν λέγεται. Είναι πολύ δύσκολο να κατεβάσεις το βιοτικό επίπεδο ενός λαού όταν έχεις σταθερό νόμισμα κ. Παπαχελά. Παλαιότερα εμείς οι πολιτικοί υποτιμούσαμε τη δραχμούλα μας και τα πράγματα διορθώνονταν γλυκά χωρίς να το καταλάβουμε. Σήμερα πάμε κατευθείαν και του λέμε: Εκεί που έπαιρνες 2.000 θα παίρνεις τώρα 1.200. Μα αυτό αποτελεί πολύ βαριά αλλαγή. Ο άλλος έχει παιδιά που σπουδάζουν, έχει παιδιά που πάνε στο φροντιστήριο, έχει κανονίσει τη ζωή του. Είναι όμως ανάγκη να γίνει και γι΄ αυτό ακριβώς χρειάζεται αυτή την ώρα να έχουμε μια κυβέρνηση, η οποία αυτό το πράγμα να το κάνει με ικανότητα, με περίσκεψη, με κοινωνική ευαισθησία και χρειάζεται μέσα στην κοινωνία να υπάρχει μια σχετική ισορροπία. Αυτή την ώρα ο προκλητικός πλούτος, ο οποίος παραμένει συνήθως και στο απυρόβλητο αυτή την ώρα, καλό θα είναι λιγάκι να είναι πιο σεμνός και καλό θα είναι μερικοί πολλοί πλούσιοι Έλληνες αυτή την ώρα, εθελοντικά έστω να δείξουν κάποια κοινωνική αλληλεγγύη.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Επιμένω πάντως ότι αυτό το θέμα του λαϊκού θυμού, της λαϊκής οργής να το πω έτσι, πρέπει με κάποιο τρόπο να εκτονωθεί, διότι αισθάνεται ο απλός άνθρωπος ότι και αυτή η κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα του έχει πει ψέματα για πάρα πολύ καιρό. Οι τρόποι λοιπόν εκτός από εκλογές ποιοι είναι; Υπάρχει αυτή η ιδέα του δημοψηφίσματος με την οποία, δεν ξέρω αν συμφωνείτε εσείς.
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Η ιδέα του δημοψηφίσματος είναι αστειότητα, δεν νομίζω ότι είναι σοβαρή κουβέντα. Του έχει μπει η ιδέα αυτή του Προέδρου της κυβερνήσεως αλλά καλά θα κάνει…
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Άλλη ιδέα εσείς ξέρετε πώς μπορεί να εκτονωθεί αυτό; Διότι είναι πολύ επικίνδυνο αυτό το οποίο συμβαίνει.
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Εγώ πιστεύω ότι αυτή την ώρα πρώτον, πρέπει να πούμε την αλήθεια. Δεύτερον, πρέπει να βρεθούμε σύμφωνοι ορισμένοι σε ορισμένα πράγματα. Δεν μπορεί ο ένας να υβρίζει τον άλλον σήμερα, όλοι να αλληλοβριζόμεθα. Πόλεμος όλων εναντίον όλων, που έλεγαν οι αρχαίοι, είναι αυτή την ώρα στην Ελλάδα. Είναι μια τρελή χώρα, πουθενά δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε. Στο πρώτο στο οποίο θα συμφωνήσουμε πρέπει να συμφωνήσουμε κ. Παπαχελά, είναι ότι οι νόμοι πρέπει να τηρούνται.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Ωραία, να σας ρωτήσω πρακτικά γιατί αυτό είναι πολύ σοβαρό θέμα.
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Μια στιγμή, δεν έχει ωραία, είναι το παν, είναι το άπαν.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Ναι όταν ο νόμος όμως – όπως το λέτε εσείς – παραβιάζετε αυτό το οποίο βλέπουμε τελικώς, κάποια στιγμή θα χυθεί γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος να τηρηθεί ο νόμος και αυτό καμιά κυβέρνηση βεβαίως στην Ελλάδα δεν θέλει να το κάνει.
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Τι θα πει αυτό θα χυθεί αίμα; Δηλαδή δεν θα χυθεί αίμα αν παραβιάζεται ο νόμος; Ξέρετε πρέπει ο πολιτικός να είναι ρεαλιστής και πρέπει να είναι και αποφασιστικός. Εάν δεν υπάρχει αποφασιστικότητα στο κράτος δεν γίνεται τίποτε.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Απλώς εδώ βλέπετε για παράδειγμα ότι δικαστές αποφασίζουν να απεργήσουν και τους λέει η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, ότι αυτό απαγορεύεται και συνεχίζονται οι απεργίες.
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Αυτό είναι πρόσθετο φαινόμενο διάλυσης κ. Παπαχελά. Είναι πρόσθετος λόγος ανησυχίας αλλά ας τηρήσουμε μια σειρά στις σκέψεις μας γιατί αλλιώς πηδάμε από το ένα θέμα στο άλλο.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Εντάξει αλλά σας λέω το πώς θα μαζευτεί αυτό χωρίς να υπάρχει κάποιος αυταρχικός τρόπος. Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα στην ελληνική κοινωνία σήμερα.
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Η εξουσία της δημοκρατίας δεν είναι αυταρχισμός. Αντίθετα, αυταρχισμός και φασισμός είναι η επιβολή των θελήσεων μιας μικρής μειοψηφίας. Όταν βγαίνει το ΠΑΜΕ, όταν βγαίνει ο κ. Χαλάς, εγώ έχω εκτίμηση στον κ. Χαλά και τον συμπαθώ και προσωπικά και απορώ πως το έκανε και βγαίνει στη λήξη μιας απεργίας των ναυτεργατών, αδικαιολόγητης κατά τη γνώμη μου και πάρα πολύ επιζήμιας για την οικονομία και λέει ότι τελειώνουμε την απεργία αλλά εμείς θα σας πούμε ποια καράβια θα φύγουν και ποια δεν θα φύγουν γιατί μερικοί χρωστάνε σε πληρώματα, ο κ. Χαλάς που το είδε αυτό το πράγμα πως μπορεί να το κάνει; Και γιατί τώρα ζητάει πράγματα, τα οποία ασφαλώς δεν μπορούν να γίνουν, όταν το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο, που ήταν ένα Ταμείο που ανθούσε, που είχε περισσεύματα σε δολάρια, τις πρώτες μέρες του ΠΑΣΟΚ, τα πρώτα χρόνια του ΠΑΣΟΚ φορτώνετο από πολλές κατηγορίες με έναν τρόπο που δεν είχαν καμιά σχέση με τη θάλασσα και το τίναξαν στον αέρα. Γιατί ο κ. Χαλάς δεν φώναξε και έρχεται τώρα και φωνάζει και ζητά λεφτά; Μα δεν υπάρχουν λεφτά κ. Παπαχελά.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Απλώς εγώ εκεί που θέλω να πάμε τη συζήτηση είναι το εξής. Εσείς πιστεύετε ότι αυτή η κυβέρνηση έχει τη «νομιμοποίηση» το κουράγιο να βγάλει πέρα αυτό που εσείς λέτε ότι χρειάζεται;
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Αυτό είναι άλλο θέμα. Να συμφωνήσουμε πρώτα ότι πρέπει να τηρείται ο νόμος της δημοκρατίας και εδώ είναι ανάγκη να γίνει συνεννόηση. Διότι υπάρχει το Κομμουνιστικό Κόμμα, το οποίο επισήμως και πανηγυρικά λέει ότι δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητα και δεν συμμορφώνεται προς το νόμο. Με τους κομμουνιστές, το είπα και άλλοτε…
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Εσείς με το ΚΚΕ έχετε μια μακρά ιστορική σχέση, δεν το συζητάτε μαζί τους;
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Δεν μπορώ να το συζητήσω εγώ και ούτε είμαι αρμόδιος αυτή την ώρα να το συζητήσω.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Όχι συζητάτε πολιτικά, χρόνια αυτό εννοώ.
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Το συζητώ δημόσια. Εγώ με το ΚΚΕ μπόρεσα σε όλη μου τη ζωή να συνεννοηθώ. Νέος, πολύ νέος πέτυχα όχι μόνος, όλοι μαζί πετύχαμε να αποφύγουμε τον εμφύλιο πόλεμο στην Κρήτη κάνοντας μια συμφωνία μεταξύ των δύο οργανώσεων της εθνικής οργάνωσης που ήταν δική μας και του ΕΑΜ από την άλλη μεριά, μοναδικής δυστυχώς, η οποία απέφυγε τον εμφύλιο στην Κρήτη, μέχρις ότου έκαμα κυβέρνηση μαζί με το Κομμουνιστικό Κόμμα το 1990. Πάντοτε το Κομμουνιστικό Κόμμα είναι ένα σοβαρό κόμμα, με το οποίο μπορεί κανείς να μιλήσει και πρέπει να μιλήσουμε.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Αυτό βεβαίως που θα σας πει το ΚΚΕ, είναι ότι αυτό που κάνει να εκφράζει τη λαϊκή οργή να ξεπερνάει…
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Μπορεί να εκφράζει τη λαϊκή οργή αλλά θα του απαντήσουμε ότι εδώ αγωνιστήκαμε, εγώ πρώτος επί χρόνια να νομιμοποιήσουμε το Κομμουνιστικό Κόμμα. Ήταν παράνομο το Κομμουνιστικό Κόμμα. Το Κομμουνιστικό Κόμμα έχει πικρά εμπειρία και οι ίδιοι έχουν δοκιμάσει στο πετσί τους τι σημαίνει εμφύλιος πόλεμος. Ξέρουν πολύ καλά ότι πρέπει, είναι ανάγκη να συνεννοηθούν με τα υπόλοιπα κόμματα, να υπάρξουν νόμιμα μέσα στο καθεστώς το αστικό, εάν θέλουν να κάνουν επανάσταση αλλάζει το πράγμα ή μπαίνουν στην παρανομία. Πρέπει να κουβεντιάσουμε, να κάνουμε μια εθνική συμφωνία πάνω σε αυτό το θέμα ότι οι νόμοι θα τηρούνται. Διότι από εκεί και πέρα κ. Παπαχελά εάν μετρήσετε την οικονομική ζημιά που κανείς δεν τη μέτρησε από το γεγονός ότι έχουμε τρελές και μεγάλης διάρκειας απεργίες.. Ένας έγκριτος δημοσιογράφος πρόσφατα δεν ξέρω αν διαβάσατε, έγραψε ένα άρθρο που έχει μετρήσει ότι οι απεργίες τα τελευταία 30 χρόνια μας στοίχισαν δύο φορές το δημόσιο χρέος. Και στις απεργίες πρέπει να προσθέσετε και σε όλες τις άλλες παράνομες πράξεις, τις καταλήψεις, το γεγονός ότι η Αθήνα…
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Βεβαίως. Αυτό που λέτε εσείς ως μια βίαιη εσωτερική υποτίμηση δεν μπορεί να γίνει χωρίς αντίδραση, αυτό είναι προφανές.
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Βεβαίως δεν μπορεί να γίνει αλλά δεν σημαίνει ότι επειδή θα γίνει μια βίαιη εσωτερική υποτίμηση πρέπει η Ελλάς να βυθιστεί στο χάος και στην αναρχία. Κάνω έκκληση…
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Εγώ να σας ρωτήσω και θα επιμείνω, μπορεί αυτή η κυβέρνηση να τα βγάλει πέρα;
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Άλλο αυτό, αυτό θα έρθει μετά. Κάνω έκκληση αυτή την ώρα προς όλους. Εγώ νομίζω κ. Παπαχελά σε αυτό το τόσο σοβαρό θέμα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ευθύνη και ο Πρωθυπουργός έχει ευθύνη και ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως και όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων μας. Μεθαύριο στη Βουλή αντί να γίνει κοκορομαχία και να υβρίζει ο ένας τον άλλον ας κουβεντιάσουν αυτό το θέμα. Επιτέλους ας ψάξουμε και τι μας ενώνει, γιατί μίλησα προ ημερών για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και είπα ότι τότε αυτό που τη χαρακτήριζε, εγώ την έζησα, ήμουν ο ίδιος πολεμιστής στο μέτωπο, αυτό που τη χαρακτήριζε ήταν η ενότητα και η προθυμία της θυσίας. Σήμερα δεν υπάρχει ούτε το ένα ούτε το άλλο. Είναι ανάγκη αυτή την ώρα να κουβεντιάσουμε σοβαρά το θέμα και να βρούμε πρώτον ένα modus Vivendi με αυτούς οι οποίοι κινούνται κατά τρόπο αντίθετο προς το Σύνταγμα, παραβιάζουν φανερά το Σύνταγμα. Δεν μπορεί να γίνεται παραβίαση του Συντάγματος και των νόμων έτσι προκλητικά και φανερά, διότι από εκεί και πέρα υπάρχει αναρχία. Τώρα με το Κομμουνιστικό Κόμμα πρέπει να συνεννοηθούμε, με τη θολή αριστερά την ανακατεμένη τις συνιστώσες και το ΣΥΡΙΖΑ κλπ. τα πράγματα είναι πιο δύσκολα αλλά δεν με ανησυχούν αυτοί. Το Κομμουνιστικό Κόμμα είναι η ουσία. Αν με αυτό το κόμμα μπορέσουμε να συνεννοηθούμε, δεν νομίζω ότι υπάρχει πρόβλημα με τη θολή αριστερά παρά το γεγονός ότι διαπιστώνω τον τελευταίο καιρό, ίσαμε τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ αλληθώριζε προς το Κομμουνιστικό Κόμμα, φοβούμαι μην αρχίσουν τα πράγματα να κινούνται αντίστροφα. Δεν το πιστεύω όμως. Πιστεύω παρά το γεγονός ότι αυτοί που κυβερνούν το κόμμα σήμερα είναι επίγονοι, έχουν κάτι κρατήσει από την εμπειρία των παλιών ηγετών και οι οποίοι μετά από μακρά εμπειρία κατέληξαν εις αυτό που ήταν η εθνική συνεννόηση και η οικουμενική κυβέρνηση του 1990. Το πνεύμα αυτό δεν πρέπει να λείψει. Αν λείψει το πνεύμα της ενότητας κ. Παπαχελά και αυτό σας το λέω με την προοπτική του μέλλοντος, εγώ είμαι ο απερχόμενος, ο παλαιότερος πολιτικός της Ελλάδας, εάν τους Έλληνες πάψει να τους ενώνει μια κοινή ιδέα, η ιδέα του κοινού έθνους, της κοινής πατρίδας, του κοινού σκάφους το οποίο πλέουμε, είμαστε χαμένοι κ. Παπαχελά.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Πάμε πάλι στο ερώτημα που σας έθεσα, αν πιστεύετε ότι αυτή η κυβέρνηση μπορεί να τα βγάλει πέρα; Γιατί πολλοί πιστεύουν ότι είναι μια πολιτικά τελειωμένη κυβέρνηση, η οποία δεν προχωράει τίποτε στην πράξη γιατί έχει παραλύσει και το κράτος και η κυβέρνηση.
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Είπαμε ότι είναι δύσκολο αυτό το έργο. Και είπαμε ότι η κυβέρνηση ήταν αδέξια και απέτυχε παταγωδώς. Δεν διστάζω καθόλου να απαντήσω στο ερώτημά σας και είμαι απόλυτα κατηγορηματικός κ. Παπαχελά. Εγώ που με τόση σταθερότητα και επιμονή υπεστήριξα την άποψη ότι αυτόν, τον Γεώργιο Παπανδρέου ψήφισε ο ελληνικός λαός, αυτόν θα έχουμε είτε μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει, αυτόν που έχουμε με αυτόν θα πορευτούμε, σας λέω κατηγορηματικά σήμερα ότι έκλεισε τον κύκλο της η κυβέρνηση του Παπανδρέου. Είναι ανάγκη να υπάρξει πολιτική αλλαγή.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Πώς θα γίνει αυτό;
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Μια στιγμή. Μια πρωτοβουλία του ιδίου αλλά και πρωτοβουλία και συμμετοχή και όλων των άλλων. Ακόμα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αυτή την ώρα παρά το γεγονός ότι δεν έχει τυπικές αρμοδιότητες από το Σύνταγμα, δεν μπορεί να είναι αμέτοχος σε αυτά τα οποία συμβαίνουν στην Ελλάδα ούτε μπορεί να λέει απλώς μια κουβέντα, λίγο πολύ για να γίνεται συμπαθής.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Ο Πρόεδρος όπως ξέρετε έχει κάποια συνταγματικά όρια. Τι άλλο μπορεί να κάνει εκτός να παραιτηθεί προκαλώντας εκλογές;
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να πάρει θέση. Δεν ξέρω, εσείς παρακολουθείτε τα διεθνή, ο προηγούμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Γερμανίας αλλά ο Πρόεδρος της Ιταλίας σήμερα, ο Πρόεδρος της Πορτογαλίας ο Καβάκο Σίλβα, ήταν αυτός ο οποίος έφερε τα δύο κόμματα μαζί να συνεννοηθούμε. Δεν είναι ο Κάρολος Παπούλιας Καβάκο Σίλβα βέβαια αλλά με το γόητρο της εξουσίας και με την προσωπικότητα την οποία αδιαμφισβητήτως έχει, ότι μπορεί πρέπει και αυτός να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Το θέμα της συνεννόησης μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας έχει λήξει επί της ουσίας.
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Δεν έχει λήξει καθόλου.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Ο κ. Σαμαράς το έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ. Θέλει εκλογές.
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Μια στιγμή. Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι μονοπρόσωπος. Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι μόνο ο κ. Σαμαράς.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Ο κ. Σαμαράς όμως εξελέγη από την μεγάλη πλειοψηφία του κόμματος και είναι ο νόμιμα εκλεγμένος αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας.
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Ναι αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ό,τι λέει ο κ. Σαμαράς είναι και το τελικό. Και ο κ. Σαμαράς μπορεί να μεταπειστεί εάν τα γεγονότα είναι τέτοια που τον πείσουν ότι πρέπει να γίνει κάποια αλλαγή. Αλλά δεν πάω εκεί ακόμα. Ας πάμε πρώτον εις το ότι πρέπει να φύγει αυτή η κυβέρνηση. Αυτή θα είναι η πρώτη εκτόνωση. Από εκεί και πέρα πρέπει να απαντήσω σε πολλές αντιρρήσεις. Άκουσα τον φίλο μου τον Μανόλη τον Γλέζο να λέει ότι άμα φύγει αυτή η κυβέρνηση πρέπει να γίνουν εκλογές. Εκεί εγώ διαφωνώ απόλυτα. Ο λαός εκλέγει Βουλή, εκλέγει τριακοσίους, δεν εκλέγει ένα κόμμα, έστω και αν το κόμμα αυτό παίρνει περιστασιακή πλειοψηφία άλλωστε λόγω του εκλογικού νόμου. Διότι πλειοψηφία στους ψήφους δεν έχει κανένα κόμμα όπως ξέρετε. Και σήμερα το κόμμα αυτό βέβαια είναι πολύ πιο αδύνατο. Η Βουλή των 300 μπορεί να δώσει και άλλες Κυβερνήσεις, μας το διδάσκει η εμπειρία. Σε μία ανώμαλη εποχή της Ελλάδος η Βουλή του ’46 την οποία εγώ έζησα έδωσε επανειλημμένες κυβερνήσεις, διότι τότε ο αρχηγός της μεγάλης συντριπτικής πλειοψηφίας, το Ντίνος ο Τσαλδάρης, είχε την μεγαλοσύνη, είχε την ψυχική άνεση να δώσει την κυβέρνηση εις τον γέρο Σοφούλη της μικρής μειοψηφίας σχετικά του αρχηγού των Φιλελευθέρων και πέτυχε την εθνική ενότητα. Σήμερα ο …
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Για να είμαστε πρακτικοί, αυτό τι θα σήμαινε; Ο κ. Παπανδρέου, εσείς ζητάτε να κάνει τι, να κάνει μια κυβέρνηση με άλλον Πρωθυπουργό; Με αυτούς οι οποίοι θέλουν να συμμετάσχουν;
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Με άλλο Πρωθυπουργό, με αυτούς οι οποίοι θέλουν να συμμετάσχουν και να ζητήσει την συμμετοχή όλων των ανθρώπων, οι οποίοι αυτή την ώρα συμπίπτουν σε ένα βασικό θέμα κ. Παπαχελά. Σήμερα η Ελλάς έχει χωριστεί σε δύο κατηγορίες: σε ανθρώπους που είναι υπεύθυνοι και σε κάποιους οι οποίοι όχι συνειδητά, ασυνείδητα, συναισθηματικά, λογικά λαϊκίζουν ή αν θέλετε στους ευρωπαϊστές και στους μη ευρωπαϊστές. Έχω το αίσθημα ότι εκεί υπάρχει σύγχυση. Ο ελληνικός λαός δεν θέλει να φύγουμε από την Ευρώπη, ο ελληνικός λαός στην πλειοψηφία του, στην πλειοψηφία του δεν θέλει να φύγουμε από το ευρώ. Ακόμα μου κάνει εντύπωση ότι και η κα Παπαρήγα ταλαντεύτηκε, στην αρχή είπε να μείνουμε στο ευρώ και μετά την ανακάλεσαν σε τάξη και είπε να φύγουμε από το ευρώ. Θέλουμε να μείνουμε στο ευρώ, αλλά εκεί τα πράγματα μπερδεύονται από εκεί και πέρα. Αυτή την ώρα η ευρωπαϊκή πλειοψηφία, οι άνθρωποι οι οποίοι πιστεύουν ότι πρέπει να μείνουμε στην Ευρώπη, διότι αυτό διακυβεύεται σήμερα κ. Παπαχελά και αυτό είναι απόλυτα σαφές, δεν το καταλαβαίνουν …
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Απλώς αυτό το οποίο ζητάτε από πολιτικούς άλλων κομμάτων είναι επί της ουσίας να στηρίξουν μια κυβέρνηση η οποία δεν είναι καθόλου δημοφιλής, το αντίθετο. Και μια πολιτική η οποία δεν είναι δημοφιλής, πώς θα το κάνουν αυτό;
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Όχι, δεν λέω, γιατί δεν θα είναι δημοφιλής μια κυβέρνηση, η οποία θα αποτελείται από τους καταλληλότερους ανθρώπους αυτή την ώρα για να τα βγάλουν πέρα. Γιατί εγώ θα έβλεπα μια κυβέρνηση η οποία να έχει και πολιτικούς και τεχνοκράτες, μια κυβέρνηση η οποία θα έχει έναν τρίτον ουδέτερο Πρωθυπουργό, έναν Ξενοφώντα Ζολώτα της εποχής μας.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Ποιος είναι αυτός όμως στην εποχή μας;
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Δεν ξέρω, δεν θα πω ονόματα, δεν είμαι εγώ αρμόδιος για να δώσω λύσεις και για να …
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Απλώς λέω ότι το πρόβλημα είναι …
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Ας τον βρούνε.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Όταν η Νέα Δημοκρατία επισήμως και ο αρχηγός της λέει, ότι δεν θέλουμε να μπούμε σε μια τέτοια διαδικασία …
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Μα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να το λέει σήμερα, να μην το λέει αύριο. Εγώ σας λέω τι πρέπει να γίνει. Επειδή το λέω, δεν σημαίνει ότι θα γίνει κιόλας, αλλά εγώ έχω χρέος να πω εις τον ελληνικό λαό τι πιστεύω. Όλη μου τη ζωή αυτό έκανα, αχάριστο ήταν το έργο μου, μπορεί να είναι και σήμερα αχάριστο, αλλά δεν το θεωρώ χαμένο.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Εντάξει, επειδή είναι προφανές όμως ότι, δεν ξέρω, κάποιοι θα πουν ότι ο Μητσοτάκης ζητάει αποστασία μέσα στη Νέα Δημοκρατία για να στηρίξουν αυτή την Κυβέρνηση.
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Καμιά αποστασία δεν ζητώ από τη Νέα Δημοκρατία. Ζητάω απλώς …
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Δεν ζητάτε να φύγουν δηλαδή κάποιοι από τη Νέα Δημοκρατία να πάνε να στηρίξουν αυτή την Κυβέρνηση;
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Όχι. Εγώ ζητώ από τη Νέα Δημοκρατία να πάρει το σωστό δρόμο. Ζητώ όλους, κοιτάτε θα έρθει και η ώρα κ. Παπαχελά της ατομικής ευθύνης. Διότι όταν παίζεται η τύχη της πατρίδας κάθε ένας πρέπει να πάρει τις ευθύνες του επάνω του και νομίζω ότι θα την πάρουν, υπάρχουν πολλοί υπεύθυνοι άνθρωποι σ’ αυτή τη Βουλή μέσα σε όλες τις παρατάξεις, όχι μόνον σε ένα κόμμα, σε όλα τα κόμματα. Αυτή την ώρα πρέπει να γίνει μια Κυβέρνηση …
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Ο αντίλογος είναι, γιατί λένε κάποιοι να μην γίνουν εκλογές, όπως απαιτεί εν πάση περιπτώσει το δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας όταν υπάρχει δυσαρμονία και μέσα από το επόμενο αποτέλεσμα τότε να βγει μια κυβέρνηση συνεργασίας αν χρειαστεί;
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Θα σας πω αμέσως γιατί δεν πρέπει να γίνουν εκλογές. Αλλά σας λέω, πρώτον, ότι τώρα υπάρχουν περιθώρια κατά τη γνώμη μου να σχηματιστεί μια κυβέρνηση επειγούσης ανάγκης, η οποία στο τέλος – τέλος κ. Παπαχελά για το δούμε και αλλιώς, εκλογές δεν μπορεί να γίνουν μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία για τις αποφάσεις που πάρθηκαν. Σ’ αυτό υποθέτω συμφωνούμε όλοι κι αυτό είναι αρκετοί μήνες, δεν είναι μόνον μέχρι το τέλος του έτους, ίσως στην αρχή του επόμενου έτους. Κατά συνέπεια μιλούμε για εκλογές πλέον το επόμενο έτος. Ίσαμε τότε δεν μπορεί να γίνουν εκλογές. Ίσαμε τότε μπορεί αυτή η Κυβέρνηση και πρέπει να μείνει; Κατά τη γνώμη μου όχι. Πρέπει να αναλάβει μια πρωτοβουλία ο Γεώργιος Παπανδρέου, να αναλάβει μια πατριωτική πρωτοβουλία. Εγώ είμαι βέβαιος ότι και ο ίδιος μέσα του δεν θα έχει αντίρρηση και δεν αμφιβάλω καθόλου και για τα αισθήματά του τα πατριωτικά.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Εδώ κ. Πρόεδρε μπαίνουμε στο θέμα της νομιμοποίησης, το οποίο είναι το εξής, ότι ένα θέμα είναι αυτό που λέτε. Το άλλο θέμα είναι ότι αυτή η Βουλή εξελέγη εν πάση περιπτώσει με τα δεδομένα που υπήρχαν όταν εξελέγη.
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Ναι.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια εντελώς διαφορετική πολιτική, την οποία ο κόσμος λέει ότι δεν την ήξερε τότε, δεν έχει δηλαδή σταθμίσει αυτά τα δεδομένα …
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Αυτός είναι πρόσθετος λόγος για να φύγει η σημερινή Κυβέρνηση, ναι. Από εκεί και πέρα όμως δεν είναι λόγος για να μην σχηματιστεί άλλη Κυβέρνηση. Κύριε Παπαχελά είναι λάθος να πιστεύουμε ότι τα πράγματα έκλεισαν. Οι εκλογές αυτή την ώρα, εγώ είμαι πεπεισμένος, εάν μεν γίνουν τώρα με όρους καταστροφής, καταστροφικούς όρους από απελπισία, από απώλεια ελέγχου, είναι βέβαιον ότι η Ελλάς πηγαίνει προς άναρχη πτώχευση. Εάν γίνουν αργότερα έχουν ένα μεγάλο μειονέκτημα. Αυτή την ώρα ο λαός μας τελεί σε σύγχυση. Αυτή την ώρα πράγματι είναι δύσκολο να κρίνει ψύχραιμα και σωστά. Και φοβούμαι μήπως βγει μια Βουλή η οποία να είναι αντιευρωπαϊκή, δεν το θεωρώ καθόλου απίθανο αυτό, παρά το γεγονός ότι ο λαός μας …
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Αν μέσα από την Δημοκρατία βγει αυτό, δεν θα το σεβαστούμε όλοι;
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Ναι, αλλά εξαρτάται, εάν αφήσεις το λαό να κρίνει σε μια εποχή τέτοια, το ’20 εάν δεν γινόντουσαν οι εκλογές πολύ πιθανόν η καταστροφή της Μικράς Ασίας θα είχε αποφευχθεί. Δεν σημαίνει πάντοτε, ότι, βεβαίως οι εκλογές τελικά είναι …
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Ο αντίλογος σ’ αυτό, το οποίο το διάβασα τελευταία είναι, ότι εάν είχαν γίνει εκλογές το ’65 και είχε εκτονωθεί η λαϊκή οργή, ενδεχομένως να μην είχαμε πάει και στη δικτατορία.
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Ναι, αλλά το ’65 δεν μπορούσαν να γίνουν εκλογές, διότι δεν ήθελε ο Βασιλεύς, δεν μπορούσαμε να τις κάνουμε τις εκλογές. Δεν υπήρχε καμία αμφιβολία ότι μπορούσαν να γίνουν εκλογές και όταν μπορούσαν να γίνουν εκλογές δεν έγιναν, διότι υπήρχε η επιθυμία να κάνουμε δικτατορία. Είναι άλλη κουβέντα αυτή, ας μην γυρίζουμε στα παλιά. Το βέβαιον είναι ότι οι εκλογές θα δώσουν τη λύση, ότι ο λαός θα δώσει τη λύση, αλλά όχι ο λαός εν οργή, όχι ο λαός εν εξάψει.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Απλώς εδώ εγώ να σας πω το σκηνικό το οποίο βλέπω και το βλέπουν και πολλοί έμπειροι άνθρωποι, το οποίο είναι, ότι μπορεί να γίνει μια κυβέρνηση των αρίστων με μια σχετική πλειοψηφία στη Βουλή μαζί ενδεχομένως κάποιους από άλλα κόμματα, αλλά αν αυτό είναι σε δυσαρμονία και δεν έχει την νομιμοποίηση της μεγάλης πλειοψηφίας του κόσμου, γιατί θα είναι μια κυβέρνηση η οποία θα κληθεί να κάνει πάρα πολύ δύσκολα πράγματα …
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Μα κ. Παπαχελά μην αυταπατόμαστε όποια κυβέρνηση και αν κάνει την πολιτική που χρειάζεται σήμερα δεν θα είναι δημοφιλής. Δεν είναι ανάγκη να είναι δημοφιλής η κυβέρνηση, η κυβέρνηση πρέπει να κάνει το σωστό.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Ωραία, γι’ αυτό σας λέω, ότι ο αντίλογος είναι γιατί να μην γίνουν εκλογές, θα έρθει πρώτο κόμμα η Νέα Δημοκρατία είτε με αυτοδυναμία, είτε χωρίς αυτοδυναμία ….
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Γι’ αυτό που σας λέω, διότι φοβούμαι …
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Και σύμφωνα μ’ αυτό που λέτε εσείς θα αναγκαστεί να κάνει το ίδιο πράγμα και θα έχει και τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ τότε στο κάτω – κάτω.
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Γιατί θα έχει τη στήριξη, που το είδατε γραμμένο;
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Προφανώς, αν το ΠΑΣΟΚ επί δύο χρόνια στηρίζει αυτά τα μέτρα, δεν θα πει τότε ότι δεν τα στηρίζει.
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κοιτάξτε, τι φοβάμαι εγώ; Φοβάμαι αυτή την ώρα, δεν θέλω να μπω σε κομματική συζήτηση, αλλά φοβάμαι ένα πράγμα, θα το καταλάβετε αυτό που θα σας πω. Σήμερα το ΠΑΣΟΚ παραπονείται ότι η Νέα Δημοκρατία δεν παίρνει κι αυτή ένα μέρος της ευθύνης, διότι δεν αντέχει, έκαμε και στροφή 180 μοιρών, ακολουθεί μια πολιτική αντίθετη προς το DNA του, πολιτική αντίθετη προς αυτά που είχε …
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Το ΠΑΣΟΚ λέτε;
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Το ΠΑΣΟΚ διακηρύξει και ζητά από τη Νέα Δημοκρατία να πάρει ένα μερτικό της ευθύνης. Η Νέα Δημοκρατία του λέει, όχι, θέλω εγώ να γίνω πρώτο κόμμα και ενδεχομένως να κυβερνήσω και με αυτοδύναμη πλειοψηφία. Ε, τι φαντάζεστε δηλαδή αν χάσει το ΠΑΣΟΚ θα το χαρίσει στη Νέα Δημοκρατία, δεν θα της το πληρώσει με τόκο και με επιτόκια αυτά που του κάνει σήμερα; Δεν τελειώνει αυτή η ιστορία κ. Παπαχελά, δεν τελειώνει ποτέ. Ακούστε με εμένα, εγώ έχω εμπειρία, ξέρω καλά την Ελλάδα. Αυτή την ώρα πρέπει να πάμε σε εκτόνωση, να φύγει η κυβέρνηση, να σχηματίσουμε μια κυβέρνηση να λύσει ορισμένα άμεσα προβλήματα τα οποία πρέπει να λύονται, να βάλει την οικονομία σε κάποιο δρόμο, δεν έχουμε χρόνο να σας πω, αλλά είναι πολύ απλά πράγματα τα οποία πρέπει να γίνουν, μερικά πολύ απλά πράγματα. Να φροντίσει να λύσει το θέμα των Σωμάτων Ασφαλείας που μιλήσαμε πρωτύτερα. Ο Υπουργός ο σημερινός της, δεν ξέρω αν λέγεται Προστασίας του Πολίτη, δεν ξέρω αλλάξαμε και όλα τα ονόματα, ο σημερινός Υπουργός ανάμεσα στους κουκουλοφόρους και στα όργανα της τάξεως είναι επιεικώς ουδέτερος με μια συμπάθεια μάλλον προς τους κουκουλοφόρους …
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Νομίζω ότι αυτό είναι πολύ βαριά φράση …
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Δεν ξέρω εγώ, αυτή είναι η αίσθησή μου κ. Παπαχελά, αυτό που αισθάνομαι σας λέω. Ο Υπουργός της Εθνικής Αμύνης παίζει με τις Ένοπλες Δυνάμεις, σκοτώνει την πειθαρχία, παίζουμε δύσκολα πράγματα. Η δικαιοσύνη ταλανίζεται αυτή την ώρα. Είναι μια βαριά δοκιμασία για τη δημοκρατία, είναι δύσκολο και λεπτό το θέμα. Εγώ πιστεύω ότι ο Πρωθυπουργός δεν έκαμε καλά, παρά το ότι επί της ουσίας δεν έχω τίποτα να πω σ’ αυτά που είπε, αλλά δεν έπρεπε να τα πει, δεν έπρεπε να εξωθήσει τα πράγματα, πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη με το κύρος της, γιατί χωρίς τη δικαιοσύνη δεν μπορούμε να αποκαταστήσουμε το κράτος για το οποίο μιλούσαμε πρωτύτερα, όπως επίσης και χωρίς Ένοπλες Δυνάμεις, χωρίς και τα Σώματα Ασφαλείας δεν μπορούμε. Λοιπόν, υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία μπορούν να γίνουν και πρέπει να γίνουν στοιχειώδη. Να μην περιμένουμε να λύσουμε τα μεγάλα προβλήματα του τόπου, αλλά να δώσουμε την αίσθηση ότι ο τόπος κυβερνάται, να παίρνουν μια ανάσα οι άνθρωποι, να παρθούν μερικές σωστές και γρήγορες αποφάσεις από ανθρώπους έμπειρους και αποφασισμένους. Και από εκεί και πέρα να κατεβούμε στις εκλογές και ό,τι θέλει ο λαός αυτό τελικά θα γίνει.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Εσείς, λοιπόν, λέτε να γίνει μια νέα Κυβέρνηση με άλλο Πρωθυπουργό και με όποια κόμματα θέλουν ή όποιους βουλευτές θέλουν να συμμετάσχουν …
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Και με την Νέα Δημοκρατία επιμένω, η Νέα Δημοκρατία πρέπει να το ξανασκεφτεί και με την Νέα Δημοκρατία, διότι αλλιώς θα επαναληφθεί αυτό που σας είπα πρωτύτερα, δεν μπορεί να υπάρχει βεντέτα μεταξύ των δύο κομμάτων, διότι αυτό γίνεται στην ουσία. Ο Καραμανλής για να πούμε τέλος πάντων και το δίκιο που του ανήκει, ο Κώστας Καραμανλής, εγώ του κάνω αυστηρή κριτική, αλλά σ’ αυτό είχε δίκιο, προσπάθησε κάτι να κάνει, το τορπίλισε το ΠΑΣΟΚ για να έρθει στην εξουσία. Για να έρθει στην εξουσία λέγοντας πράγματα τα οποία ήταν ανακριβή, λέγοντας ψέματα, για να κάνει στροφή 180 μοιρών, μα αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα κ. Παπαχελά σε μια χώρα, αυτά πρέπει να αλλάξουν στον τόπο μας. Και δεν αλλάζουν αν δεν συμβούν αυτά περίπου που σας λέω. Και έπειτα εγώ πιστεύω και κάτι άλλο, ότι το πολιτικό σύστημα έχει κλείσει τον κύκλο του, αν εξαιρέσω το Κομμουνιστικό Κόμμα το οποίο απτόητο παραμένει και συνεχίζει την πορεία του, μια πορεία βέβαια που δεν οδηγεί πουθενά, αλλά όλα τα άλλα κόμματα εγώ τα βλέπω να περνούν από δεινή δοκιμασία. Ελπίζω ότι θα βγουν καινούργια πράγματα.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Απλώς κ. Πρόεδρε υπάρχει ένα θέμα αυτό το οποίο λέτε ότι πρέπει να γίνει και ένα θέμα είναι ότι μπορεί αυτό να είναι μια μειοψηφία, ίσως και μικρή μειοψηφία του ελληνικού λαού. Θα σας πουν κάποιοι για παράδειγμα, ότι η κα Μπακογιάννη η οποία έχει το κόμμα της, δεν έχει καταφέρει να περάσει το 3% αν και έχει αυτές τις θέσεις. Αυτό δεν σας λέει κάτι, ότι δεν υπάρχει ένα πλειοψηφικό ρεύμα …
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Μα κ. Παπαχελά ποιος σας είπε ότι είναι δημοφιλές. Κοιτάτε, αλλά πρέπει να σας πω και κάτι άλλο. Εγώ έχω εμπειρία, εγώ αυτή την πολιτική την εφήρμοσα, την πολιτική αυτή που θέλουμε να εφαρμόσουμε σήμερα την εφήρμοσα όταν πήρα την εξουσία το ’90, ’91, ’92 και μέχρι το ’93 και πρέπει να σας πω, ότι είχα κάνει πολλά πράγματα με μια κοινή γνώμη διαμετρικά αντίθετη, τελείως ανώριμη, ενώ σήμερα η κοινή γνώμη έχει ωριμάσει σε πάρα πολλά πράγματα απ’ αυτά τα οποία σήμερα επιχειρούνται, είχα πετύχει τους στόχους μου κατά ένα σημαντικό ποσοστό. Η Κυβέρνηση ανετράπη ας μην πούμε, δεν θέλω να ξύνω πληγές, γιατί και πώς, η ουσία είναι όμως ότι όταν πέσαμε η Νέα Δημοκρατία κ. Παπαχελά είχε 40% φανατισμένους οπαδούς, συνειδητούς οπαδούς αυτής της πολιτικής. Γιατί με τόση ευκολία λέμε ότι η πολιτική αυτή είναι μια μικρή μειοψηφία. Είναι όντως σήμερα, διότι έχει παραπλανηθεί ο λαός, διότι οι πάντες του λένε, κοιτάτε κ. Παπαχελά, όταν σήμερα …
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Απλώς αυτό που λέτε εσείς το να παγώσουμε τη δημοκρατία για ένα διάστημα …
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Μα δεν την παγώνουμε τη δημοκρατία, πώς την παγώνουμε;
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Όταν λέτε, ότι θα κάνουμε μία Κυβέρνηση η οποία μπορεί να μην είναι δημοφιλής ή να μην εκφράζει πλειοψηφικά το λαό …
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Μα βεβαίως, γιατί, ποιος σας είπε ότι πρέπει …
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Γιατί αυτό είναι το σωστό.
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Μια στιγμή που το είδατε γραμμένο, ότι πρέπει σε όλη τη διάρκεια της τετραετίας μια κυβέρνηση που έχει πλειοψηφία να είναι δημοφιλής; Ποια κυβέρνηση είναι δημοφιλής σε όλη τη διάρκεια του βίου της;
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Ένα θέμα είναι το να είναι δημοφιλής. Και ένα θέμα είναι να μην μπορούν να περπατήσουν οι Υπουργοί της ή κάποιοι άλλοι στο δρόμο, γιατί αυτά είναι πολύ ακραία εν πάση περιπτώσει συμπτώματα.
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Είπαμε ότι τα ακραία συμπτώματα πρέπει αυτή την ώρα να αντιμετωπιστούν, να δοθεί διέξοδος. Και η διέξοδος είναι αυτή που ακούσατε. Από εκεί και πέρα …
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Εσείς δηλαδή λέτε, ότι φεύγοντας η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός να εκτονωθεί το λαϊκό αίσθημα.
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Ε, κάπως θα εκτονωθεί. Εκτός αν έχουμε αποφασίσει να αυτοκτονήσουμε κ. Παπαχελά, εκτός αν έχουμε αποφασίσει να αυτοκτονήσει η Ελλάς. Δηλαδή αν υπάρχουν άνθρωποι συνετοί, δεν νομίζω ότι υπάρχουν τέτοιοι.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Απλώς εγώ αυτό που θέλω να σας πω, γιατί θέλω να σας πάω πάλι στο θέμα λίγο της ανομίας είναι το εξής. Μπορεί να υπάρχει ένα κομμάτι το οποίο οργανωμένα προωθεί εν πάση περιπτώσει τέτοιου είδους φαινόμενα και τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Δεν μπορείτε όμως να αμφισβητήσετε στον άνθρωπο τον νοικοκύρη ο οποίος χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια του και ο οποίος έχει ένα συμβόλαιο με εσάς τους πολιτικούς που έλεγε, ότι θα έχω τα ρουσφέτια μου, τους διορισμούς μου στο δημόσιο κλπ.
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Μα γιατί αυτό, ήταν ποτέ θεμιτό;
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Όχι, αλλά αυτό το θεωρούσε δεδομένο γιατί οι πολιτικοί, όλοι εσείς, το πολιτικό σύστημα το είχατε υποσχεθεί.
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κακώς το θεωρούσαν δεδομένο κ. Παπαχελά. Και καλά δεν διορθώνεται δηλαδή; Είστε τόσο πεσιμιστής εσείς, ώστε πιστεύετε ότι τίποτα δεν μπορεί …
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Όχι, αυτό που λέει ένα μεγάλο κομμάτι του λαού είναι να φύγει αυτό το πολιτικό σύστημα και αυτοί οι πολιτικοί εν πάση περιπτώσει μια – δυο γενιές πολιτικών και να έρθουν άλλοι, γιατί δεν τους εμπιστευόμαστε.
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Μα στο χέρι, εγώ αυτό άρχισα να σας λέω πρωτύτερα, του λαού είναι να τους αλλάξει και θα τους αλλάξει μην κουράζεστε, να τους αλλάζει, αλλά πρέπει να αποφύγουμε εν τω μεταξύ την καταστροφή. Εγώ αυτή την ώρα αυτά που προτείνω, τα προτείνω για να δοθεί μια διέξοδος σε μια ώρα μεγάλης ανάγκης, σε μια ώρα κρίσιμη. Από εκεί και πέρα θα τους αλλάξει και πρέπει να τους αλλάξει, εγώ πρώτος σας το λέω αυτό. Εγώ με την πείρα του ανθρώπου που έχω πίσω μου, έχω ζήσει μεγάλο μέρος ενός αιώνα σας λέω, ότι αυτή την ώρα το πολιτικό σύστημα έχει κλείσει τον κύκλο του. Πρέπει να έρθουν καινούργιοι άνθρωποι και κάνω και έκκληση στους καινούργιους ανθρώπους να έρθουν και μάλιστα και σ’ αυτή την Κυβέρνηση που πρέπει να σχηματιστεί, πρέπει να μετάσχουν όλοι οι ικανοί άνθρωποι. Θα μου πείτε, φαίνονται ουτοπικά αυτά; Μπορεί – μπορεί. Μπορεί να μην γίνουν, αλλά εγώ σας λέω δεν υπάρχει άλλη λύση. Πέστε μου εσείς κάποια άλλη λύση, υπάρχει; Προτείνεται από πουθενά καμιά άλλη λύση, εκτός από τη συνεννόηση; Μα η συνεννόηση των Ευρωπαϊστών κ. Παπαχελά εις όλα τα κόμματα, εις όλα τα κράτη επέτυχε. Γιατί στην Πορτογαλία;
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Εσείς κίνδυνο να πάμε στη δραχμή βλέπετε πραγματικό;
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Μα εγώ το θεωρώ βέβαιον ότι έτσι όπως πηγαίνουμε τελικά όχι μόνο στη δραχμή θα πάμε, θα φύγουμε και από την Ευρώπη. Κοιτάτε παρακολούθησα με πολύ προσοχή, ίσως και εσείς το παρακολουθήσατε την ομιλία του Σαρκοζί, την συνέντευξη που έδωσε, όταν είπε ότι μπήκαμε με πλαστά στοιχεία, χρησιμοποίησε αυτή τη λέξη, faux, πλαστά ανατρίχιασα δεν σας κρύβω, όπου ο Σαρκοζί είναι παραδοσιακός φίλος της Ελλάδος δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία, αγαπά την Ελλάδα. Έφτασε σ’ αυτό το σημείο να λέει πράγματα υπερβολικά, διότι δεν μπήκαμε με πλαστά στοιχεία, απλώς μπήκαμε με πολιτική στήριξη, διότι η Ευρώπη έκαμε στραβά μάτια σε πολλά πράγματα, όπως έκανε, παλιά είναι η ιστορία, από την εποχή τη δική μου αυτό συνέβαινε.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Αλλά εσείς πραγματικά βλέπετε τον κίνδυνο ότι μπορούμε …
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Αυτή την ώρα η Ευρώπη, πρώτον, θα μας αφήσει να ζήσουμε, θα μας βοηθήσει για το χρέος όπως είπαμε και θα μας πει, βγάλτε τα πέρα τώρα μ’ αυτά τα χρήματα που έχετε, περάστε. Αυτό θα μας κάνει και καλό κ. Παπαχελά. Διότι όταν θα ξέρει ο Έλληνας πολίτης ότι εφ’ όσον συνεχίζεται το έλλειμμα που συνεχίζεται ηρωικά και κανείς δεν μιλά 3 εκατομμύρια την ημέρα των σιδηροδρόμων, το ΟΣΕ, αυτά θα τα πληρώσει η σύνταξή του, το βοήθημα του, το φάρμακο, η ιατρική περίθαλψη, θα κάθεται να το σκέφτεται. Ίσαμε σήμερα είχαμε την ανεξάντλητη δεξαμενή όπως νομίζαμε, το ευρώ όπως είχα πει εγώ είναι και ευλογία και κατάρα, μας έδωσε την άνεση να δανειζόμαστε και δεν σκεφτόμαστε. Όταν καταλάβει ότι κάθε δαπάνη που γίνεται κακώς δηλαδή, σπατάλη που γίνεται, κάθε κακοδιαχείριση την πληρώνει ο ίδιος από την τσέπη του και ότι δεν υπάρχει κάποιο αόρατο χέρι το οποίο θα παρέμβει, θα σοβαρευτούμε, θα ζήσουμε με τις δυνάμεις μας, η Ευρώπη θα μας βοηθήσει. Από εκεί και πέρα όμως ταυτόχρονα η Ευρώπη έχει μετρήσει και το κόστος που έχει η απομάκρυνση της Ελλάδος. Και ξέρετε αυτοί μετράνε σωστά και καλά και όταν δουν ότι πλέον δεν γίνεται αλλιώς και όταν δουν ότι το κόστος της διατήρησης της Ελλάδος μέσα στο ευρώ και μέσα στην Ευρώπη είναι μεγαλύτερο από την απομάκρυνση της, θα κάμουν αυτό το οποίο τους συμφέρει, θα επιβιώσουν, θέλουν πρώτα το δικό τους το συμφέρον, δεν θα θυσιαστεί η Ευρώπη για το χατίρι της Ελλάδος, αυτό πρέπει να το γνωρίζουμε εμείς οι Έλληνες.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Κύριε Πρόεδρε, όπως είπατε, έχετε ζήσει ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας, έχετε τους οπαδούς σας, έχετε τους φανατικούς σας αντιπάλους, αλλά όλα αυτά τα βλέπετε με μια ψυχραιμία υποθέτω μέσα στο πέρασμα του χρόνου και θέλω να σας ρωτήσω τι είναι αυτό που σας τρομάζει, γιατί έχετε ζήσει τον πόλεμο, έχετε ζήσει τον εμφύλιο, τι είναι αυτό που σας τρομάζει και πώς εσείς βλέπετε το μέλλον μέσα απ’ αυτή την εμπειρία;
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Θα σας πω κ. Παπαχελά τελείως ειλικρινώς, ότι περνώ μια φάση της ζωής μου όπου πράγματι με την εμπειρία που έχω προσπαθώ να φανώ χρήσιμος χωρίς φόβο και χωρίς πάθος. Εγώ κλείνω τον κύκλο μου λέγοντας τολμώ να πω, μπορώ να πω, ότι ποτέ δεν είπα ψέματα στο λαό, είπα πάντοτε την αλήθεια. Και αυτό το οποίο είπα το τήρησα, δεν ήμουν ευχάριστος όπως και σήμερα ίσως μ’ αυτά που σας λέω μπορεί να μην είμαι ευχάριστος σε πολλούς, αλλά δυστυχώς θα επαληθευτούν, όπως επαληθεύτηκαν όλα όσα κατά καιρούς είχα πει στο παρελθόν. Και η μόνη μου επιθυμία είναι να βοηθήσω. Αυτό είναι το πρώτο που θέλω να σας πω. Το δεύτερο είναι ότι εγώ δεν χάνω την εμπιστοσύνη μου εις το λαό και την ελπίδα ότι τελικά θα βρεθεί διέξοδος και λύσης. Περάσαμε και άλλοτε δυσκολίες και δεν με τρομάζει η οικονομία τόσο όσο με τρομάζει αυτό που πρωτύτερα σας είπα να βρούμε έναν τρόπο να συνυπάρξουμε σ’ αυτή τη χώρα, ήταν πάντοτε η μεγάλη αδυναμία των Ελλήνων από την αρχαιότητα και δυστυχώς σ’ αυτό είμαστε γνήσιοι απόγονοι και των αρχαίων Ελλήνων. Λοιπόν, θέλω ενότητα και συμφωνία και δημοκρατία θέλω μέσα στην οποία μπορούν να λυθούν όλα τα προβλήματα. Και από εκεί και πέρα θα σας πω κάτι το οποίο ίσως δεν περιμένετε να τα ακούσετε από μένα, εγώ πιστεύω ότι τα οικονομικά διορθώνονται πάρα πολύ γρήγορα, πολύ γρηγορότερα απ’ όσο πολλοί πιστεύουν. Το θαύμα της Γερμανίας η οποία ισοπεδωμένη, μοιρασμένη, νικημένη, με 12-13 εκατομμύρια πρόσφυγες κατάφερε μέσα σε 10 χρόνια όταν ενωμένοι οι Γερμανοί δουλέψανε να γίνει η πρώτη δύναμη της Ευρώπης, της Ιαπωνίας, αλλά και της Ελλάδος, το θαύμα της Ελλάδος όπως λεγόταν. Η Ελλάδα ίσαμε τη δικτατορία ανέβαινε κάθετα. Εγώ το 1966 το χρόνο της λεγόμενης αποστασίας Στεφανόπουλου ήταν ο καλύτερος χρόνος όλου του αιώνα, η Ελλάς είχε αύξηση του εθνικού εισοδήματος 8% κλπ. κλπ., περίσσευμα. Μπορεί πολύ εύκολα οι πληγές οι οικονομικές να επουλωθούν και ο τόπος να αναρρώσει πολύ γρηγορότερα, αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, να είμαστε πραγματιστές, να καταλάβουμε ότι για να γίνει αυτό πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο, πρέπει να πειθαρχήσουμε περισσότερο, πρέπει να αρχίσουμε να παράγουμε και να γίνουμε ανταγωνιστικοί. Ζούμε σε έναν σκληρό κόσμο, όπου τίποτα δεν χαρίζεται. Έχω εμπιστοσύνης τις ικανότητες του Έλληνα, έχω εμπιστοσύνη στη δυνατότητά του να ανταπεξέλθει. Το μόνο που φοβούμαι είναι τη διαίρεση και την ασυνεννοησία, γι’ αυτό ρίχνω όλο μου το βάρος εκεί τώρα, θέλω πολιτικά να βρεθεί μια διέξοδος και από εκεί και πέρα είμαι βέβαιος ότι με τα οικονομικά θα τα βγάλουμε πέρα και γρηγορότερα απ’ ότι νομίζουμε. Χρειάζεται όμως μια περίοδος πειθαρχίας, ελέγχου και υπομονής. Και θα τελειώσω με τη φράση, ότι δεν μπορώ να ακούω κάθε μέρα σε όλα τα κανάλια τα κρατικά και μη, δεν ξέρω αν και το δικό σας, το ΣΚΑΪ το λέει, αλλά ελπίζω να μην το λέει, ότι συνεχίζεται η αυστηρή λιτότητα. Δεν είναι λιτότητα το να ζεις με τα λεφτά που έχεις, εγώ έμαθα σε όλη μου τη ζωή να ζω με τα λεφτά που είχαμε, περάσαμε εποχές δύσκολες από την πείνα ίσαμε τη στέρηση, ζούσαμε πάντα με τα λεφτά που έχουμε, πρέπει να το καταλάβουμε ότι αυτό δεν είναι λιτότητα. Και πρέπει να επανέλθουμε στην σκληρή πραγματικότητα για να δουλέψουμε πάνω σ’ αυτό που είμαι βέβαιος ότι τότε θα πετύχουμε.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ πάρα πολύ γι’ αυτή τη συζήτηση, η οποία όπως είπα, μπορεί να μην είναι αρεστή σε όλους, αλλά είναι πάντα ενδιαφέρουσα και χρήσιμη.
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Εγώ κ. Παπαχελά σας είπα ότι πιστεύω, είμαι εκτός ενεργούς πολιτικής και σας το λέω κατηγορηματικά, δεν επιχειρώ να κάνω τίποτα και ούτε γι’ αυτό απέφυγα να σας πω ονόματα ή οτιδήποτε άλλο και ότι θα μπορούσα να είχα πολλές ιδέες πάνω σ’ αυτό. Ο ρόλος τον οποίον νομίζω ότι μπορώ να παίξω χωρίς φόβο και χωρίς πάθος με την συνείδησή μου ήσυχη, είναι να πω τη γνώμη μου στον ελληνικό λαό και αυτό έκανα και απόψε. Και σας ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία που μου δώσατε να το κάνω.

Την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου στις 23.00 στον ΣΚΑΪ ο  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μιλάει για όλα στον Αλέξη Παπαχελά.  Σε μία εφ' όλης της ύλης συνέντευξη, ο πρώην πρωθυπουργός μιλά στους Νέους Φακέλους για την εξαγγελία του πρωθυπουργού σχετικά με το δημοψήφισμα, για όσα συνέβησαν στις παρελάσεις, και για την πορεία της οικονομίας σε μία συνέντευξη που θα συζητηθεί.