To σχέδιο ΕΥΡΗΚΑ

 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Mαζί μας έχουμε τον κ.Krall ο άνθρωπος ο οποίος στη Γερμανία είναι στέλεχος σε μια μεγάλη εταιρεία, και όπως ίσως έχετε ακούσει, κατήρτισε ένα πρόγραμμα με το όνομα Eureka. Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο προβλέπει ότι περίπου 125 δις. (τόση θα ναι η αξία τους) περιουσιακών στοιχείων της Ελλάδος, θα τεθούν σε ένα ειδικό ταμείο, με βάση το οποίο η Ελλάδα θα μπορέσει να ξεπληρώσει το χρέος της. Μπορείτε να εξηγήσετε στον κόσμο με απλά λόγια πως θα δούλευε αυτό το σχέδιο και πως φτάνετε (γιατί είναι πραγματικά εξωφρενικό για μας αυτό το ποσό) στα 125 δις?
 • Markus Krall
  Markus KrallEμπνευστής σχεδίου «ΕΥΡΗΚΑ»
  Αυτό που κάνει το Eureka είναι το εξής: Παίρνει όλη την Ελληνική κρατική περιουσία μέσα σε ένα μεγάλο ταμείο και από αυτό το μεγάλο ταμείο βγάζουμε τα πράγματα τα οποία δεν θα ιδιωτικοποιηθούν π.χ Αρχαιολογικούς χώρους, πολιτιστικά αγαθά και πράγματα της ασφάλειας του κράτους.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει ένα σοβαρό πολιτικό ζήτημα εθνικής κυριαρχίας, που για πολλούς έλληνες είναι πολύ σοβαρό. Και αυτό έχει δύο όψεις: Το ένα είναι ότι προφανώς ο Έλληνας πολίτης θέλει η ίδια η χώρα του να αποφασίζει πότε είναι προς το δικό του συμφέρον να πουλήσει κάτι ή να το δώσει εν πάση περιπτώσει προς αξιοποίηση και όχι να το κάνει κάποιος άλλος. Και δεύτερον, ουσιαστικά, με την πρόταση έτσι όπως την κάνετε, λετε περίπου ότι η μισή Ελλάδα πρέπει αύριο το πρωί, με κάποιο τρόπο, να μεταβιβαστεί σε κάποια άλλη εταιρεία στο Λουξεμβούργο ή στις Βρυξέλλες ή κάπου αλλού, όπου ουσιαστικά θα έχει την ιδιοκτησία αυτών των περιουσιών. Αυτό όπως αντιλαμβάνεστε, πολλούς από μας τους Έλληνες, αν και αντιλαμβανόμαστε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, μας ενοχλεί πάρα πολύ σαν ιδέα.
 • Markus Krall
  Markus KrallEμπνευστής σχεδίου «ΕΥΡΗΚΑ»
  Έχω πλήρη κατανόηση γι’αυτούς τους ενδοιασμούς. Οι ενδοιασμοί αυτοί είναι τελείως φυσικοί και θα πρέπει να τους λάβει κανείς υπόψη του. Δεν είναι εύκολο να πει κανείς ότι η Ελλάδα θα πρέπει να πουλήσει τα πάντα, διότι δεν είναι και αλήθεια αυτό. Τα περιουσιακά στοιχεία του κράτους, δεν είναι σωστό να πουληθούν κάτω από την αξία τους , να πουληθούν για μια μπουκιά ψωμί. Αυτή τη στιγμή, έχουμε τη πιθανότητα που οι αγορές περιμένουν, να γίνει μία πτώχευση της Ελλάδος και συνέπεια αυτού, να φύγει η Ελλάδα από το Ευρώ. Αυτή η πιθανότητα θα έφερνε οπωσδήποτε την απαλλοτρίωση των περιουσιών των μικρών αποταμιευτών και αυτό οδηγεί...
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Πώς το εννοείτε αυτό;
 • Markus Krall
  Markus KrallEμπνευστής σχεδίου «ΕΥΡΗΚΑ»
  Είναι μια απαλλοτρίωση της περιουσίας των μικρών καταναλωτών, διότι θα οδηγηθούμε σε μία υποτίμηση του νέου νομίσματος και η υποτίμηση αυτή θα πληρωθεί από εκείνους οι οποίοι έχουνε λογαριασμούς στην Ελλάδα, και αυτό σε σχέση με το status quo, είναι μια μεγάλη μείωση της περιουσία τους Ελληνικού πληθυσμού. Περιμένοντας λοιπόν αυτή τη πιθανότητα, έχουν βγάλει στο εξωτερικό τα λεφτά τους. Έχει πάρει μεγάλη έκταση η εξαγωγή χρήματος, και γι’αυτό το λόγο είναι και μεγάλο το πρόβλημα για το οικονομικό σύστημα της Ελλάδος. Αν πετύχουμε μέσω της Eureka να καταφέρουμε πρώτον η Ελλάδα να μην πτωχεύσει και δεύτερον να μην εγκαταλείψει το ευρώ και να επιστρέψει η Ελλάδα στην οικονομική σταθερότητα και να επιστρέψουν τα χρήματα στην Ελλάδα που έχουν βγει έξω. Αυτά τα χρήματα θα πρέπει κάπου να τοποθετηθούν και θα τοποθετηθούν σε τέτοιες επενδύσεις, στις ιδιωτικοποιήσεις, και για το λόγο αυτό πιστεύω ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το μεγαλύτερο κομμάτι των ιδιωτικοποιήσεων να μην πάει σε διεθνείς επενδυτές, αλλά να πάει στο μεγαλύτερο μέρος της σε Έλληνες επενδυτές.
 • Μπάμπης Παπαδημητρίου
  Μπάμπης ΠαπαδημητρίουΔημοσιογράφος
  Αυτή τη στιγμή δεν ξέρετε ποια είναι η αξία της περιουσίας του Ελληνικού κράτους, ούτε το ίδιο το Ελληνικό κράτος δεν τη γνωρίζει. Άρα θα χρειαστεί ένα διάστημα να δουλέψουν κάποιοι, για να πούνε ποια είναι αυτή η περιουσία και πόσο αξίζει.
 • Markus Krall
  Markus KrallEμπνευστής σχεδίου «ΕΥΡΗΚΑ»
  Δε θα είναι δυνατόν μέσα στους επόμενους 3 με 4 μήνες, (και έχουμε μόνο 3 με 4 μήνες το πολύ, γιατί μετά θα είναι πολύ αργά) να κάνουμε αυτή την αξιολόγηση της περιουσίας της Ελλάδος. Για το λόγο αυτό λέμε ότι είναι 75 έως 300 δις. Κάνουμε το πρόγραμμα έτσι, ώστε ανεξάρτητα από το ποιο είναι το ποσόν στην πραγματικότητα, να λειτουργεί το πρόγραμμα. Που σημαίνει ότι αν είναι λιγότερο, τότε λειτουργεί μέσω μιας στρατηγικής την οποία έχουμε και αυτή προβλέψει, και από την άλλη πλευρά υπάρχει η δυνατότητα η περιουσία αυτή να είναι πολύ μεγαλύτερη από τα αρχικώς λεχθέντα 125 δις και για το λόγο αυτό, η πρόταση μας προβλέπει ότι εάν αυτά τα χρήματα από την ιδιωτικοποίηση ξεπερνάνε τα 125 δις (είναι 150 δις, είναι 200 δις) αυτά τα παραπάνω, θα επιστραφούν πλήρως εις την Ελλάδα.
 • Μπάμπης Παπαδημητρίου
  Μπάμπης ΠαπαδημητρίουΔημοσιογράφος
  Πιστεύετε ότι υπάρχει ενδιαφέρον; Ότι τα ακίνητα και η άλλη περιουσία του Ελληνικού κράτους θα βρουν αγοραστές;
 • Markus Krall
  Markus KrallEμπνευστής σχεδίου «ΕΥΡΗΚΑ»
  Yπάρχουν αγοραστές, και μάλιστα για δύο λόγους: Δεν είναι μόνο πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης, αλλά έχει και μια δεύτερη παράμετρο. Η δεύτερη παράμετρος είναι η Ε.Ε που αγοράζει αυτή την περιουσία, θα κάνει και μια επένδυση πάνω σε αυτή τη περιουσία. Έτσι λοιπόν παίρνει 15 δις, επενδύει κάτι, και γίνεται 35 δις.
 • Μπάμπης Παπαδημητρίου
  Μπάμπης ΠαπαδημητρίουΔημοσιογράφος
  Όλα αυτά, για να μας δώσουν αυτοί που θα πάρουν τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας, 125 δις. Αυτά, πότε θα τα πάρει η Ελλάδα;
 • Markus Krall
  Markus KrallEμπνευστής σχεδίου «ΕΥΡΗΚΑ»
  Εάν ληφθεί αυτή η απόφαση από την Ευρώπη και από την Ελλάδα, τότε θα πάρει η Ελλάδα αμέσως τα 125 δις και θα μειώσει αντίστοιχα το χρέος της. Αυτό οδηγεί πάλι στην δυνατότητα να έχει η χώρα πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, γιατί θα έχει μειωθεί το χρέος της κατά 40% και θα έχει μειωθεί αντίστοιχα και η επιβάρυνση από τόκους.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Ξέρετε καλά τη Γερμανική κυβέρνηση, νομίζω ότι η εταιρεία σας συμβουλεύει την κυβέρνηση Μέρκελ αν θυμάμαι καλά, εάν αυτή τη στιγμή ήταν μόνο θέμα της κ.Μέρκελ και του κ.Σοιμπλε να αποφασίσουν τι θα κάνουν με την Ελλάδα, αν αύριο το πρωί έπρεπε να αποφασίσουν, τι θα έκαναν πιστεύετε;
 • Markus Krall
  Markus KrallEμπνευστής σχεδίου «ΕΥΡΗΚΑ»
  Η Γερμανική κυβέρνηση ήταν βεβαίως πελάτης μας σε πολλά θέματα, αλλά όχι για το θέμα αυτό και η Γερμανική κυβέρνηση δεν ζήτησε τη συμβουλή μας σε αυτό το θέμα.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Αν και ο κ.Σόιμπλε είπε ότι είναι πολύ κοντά σαν σκέψη με αυτό που έχει και αυτός στο νου του για την Ελλάδα.
 • Markus Krall
  Markus KrallEμπνευστής σχεδίου «ΕΥΡΗΚΑ»
  Η Γερμανική κυβέρνηση είναι σε θέση να δει ότι το Eureka έχει πλεονεκτήματα σε σχέση με ένα κούρεμα. Είναι δύσκολο να πεις στον Γερμανό φορολογούμενο ότι οι εγγυήσεις δεν είναι πια εγγυήσεις αλλά είναι ζημιές, οτι είναι χασούρες τρόπων τι να, και αυτό είναι δύσκολο να το πει και στην περίπτωση του κουρέματος θα έπρεπε να το πει αυτό το πράγμα. Συγχρόνως, γνωρίζει η κυβέρνηση ότι υπάρχει μια εναλλακτική λύση στην οποία δεν χρειάζεται να το πει αυτό και συγχρόνως η κατάσταση που διαμορφώνεται θα είναι πλεονεκτικότερη για την Ελλάδα. Και γι’αυτό το λόγο πιστεύω ότι η Γερμανική κυβέρνηση, αν τη ρωτούσε η Ελληνική κυβέρνηση και τις έλεγε “θέλουμε το Eureka”, θα το ήλεγχε σε βάθος και δεν θα έλεγε αμέσως όχι, δε θα το απέρριπτε αμέσως, και η Γερμανική κυβέρνηση δεν το πρότεινε αφ’εαυτίς αυτή τη στιγμή και αυτό εξηγείται, κατά τη δική μου σκέψη και αξιολόγηση (δεν έχω πληροφόρηση από μέσα, είναι η γνώμη μου), με το ότι πολιτικά αυτό το πράγμα πρέπει να εξηγηθεί απέναντι στους Έλληνες πολίτες, όχι από τη Γερμανική πλευρά, αλλά η εξήγηση αυτή μπορεί να έρθει μόνο από την Ελληνική πλευρά.
 • Μπάμπης Παπαδημητρίου
  Μπάμπης ΠαπαδημητρίουΔημοσιογράφος
  Η ιδέα του Eureka ή κάτι παρόμοιο, έχει εφαρμοστεί αλλού; Εσείς την έχετε προτείνει κάπου και γνωρίζετε τα αποτελέσματα?
 • Markus Krall
  Markus KrallEμπνευστής σχεδίου «ΕΥΡΗΚΑ»
  Το πρόγραμμα αυτό, με τη μορφή αυτή, όπως το προτείνουμε εδώ, με τον συνδυασμό μέτρων όπως εδώ τον προτείνουμε, δεν έχει υλοποιηθεί πουθενά αλλού. Αλλά και η κατάσταση είναι μοναδική αυτή τη στιγμή. Είναι μια χώρα η οποία έχει χρέη και σύγχρονων βρίσκεται σε ένα σύστημα σταθερών ισοτιμιών, μέσα σε μια κοινότητα. Θα ήθελα να πω, ότι την εναλλακτική λύση την οποία αυτή τη στιγμή δοκιμάζετε στη χώρα σας, επίσης δεν την έχουν δοκιμάσει πουθενά. Δεν υπάρχει πουθενά επιτυχημένο παράδειγμα, όπου μία χώρα με σταθερές ισοτιμίες, και που θέλει αυτή η χώρα να παραμείνει σε αυτές τις σταθερές ισοτιμίες , να έχει απελευθερωθεί από τα χρέη της.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Είχατε συναντήσεις με κάποιους έλληνες πολιτικούς αυτές τις μέρες που είσαστε εδώ; Αναρωτιέμαι αν είχατε και με την κυβέρνηση και με την αντιπολίτευση και ποια ήταν η αντίδραση σε σχέση με το πρόγραμμα, και βεβαίως να ρωτήσω και μία κλασσική ερώτηση: υποθέτω ότι θα υπάρχει μια μεγάλη αμοιβή για σας σε περίπτωση που προχωρήσει αυτό το πρόγραμμα, εφόσον το αναλάβετε.
 • Markus Krall
  Markus KrallEμπνευστής σχεδίου «ΕΥΡΗΚΑ»
  Ούτε περιμένουμε μια αμοιβή ούτε θέλουμε να λάβουμε μια αμοιβή. Κάναμε αυτή τη πρόταση χωρίς να μας έχει ρωτήσει κανείς. Παρόλαυτα, το βάλαμε στη δημόσια συζήτηση. Όταν δεν υπάρχει κάποια εντολή να κάνεις κάτι, δεν πληρώνεσαι κιόλας. Αν το πρόγραμμα αυτό υλοποιηθεί, θα έχουμε κέρδος στη φήμη μας, διότι είμαστε πεπεισμένοι ότι θα έχει επιτυχία. Θυμίστε μου ποιο ήταν το άλλο ερώτημα σας...
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Κατα πόσον έχετε ένα πράσινο φως από τους πολιτικούς εδώ, τις κυβέρνησης ή της αντιπολίτευσης.
 • Markus Krall
  Markus KrallEμπνευστής σχεδίου «ΕΥΡΗΚΑ»
  Πράσινο φως δε θα έλεγα. Οι συζητήσεις που είχαμε μέχρι τώρα όμως, ήταν ενθαρρυντικές. Η αντίδραση των πολιτικών σε επίσημες και ανεπίσημες συζητήσεις, ήταν θετική. Ήταν κάποιοι στην αρχή κάπως δύσπιστοι κατα πόσον θα λειτουργήσει το σύστημα έτσι όπως το προτείνουμε, και υπάρχει και κάποια ανησυχία κατα πόσον το πρόγραμμα αυτό θα βρει ανταπόκριση στον κόσμο εάν το προτείνει η πολιτική.

Το στέλεχος της διεθνούς εταιρίας συμβούλων Roland Berger που εμπνεύστηκε το πολυσυζητημένο σχέδιο ΕΥΡΗΚΑ για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση μιλά σε μία αποκλειστική συνέντευξη στους ΝΕΟΥΣ ΦΑΚΕΛΟΥΣ. Στο στούντιο της εκπομπής, ο Αλέξη Παπαχελά και ο Μπάμπης Παπαδημητρίου ρωτούν τι περιλαμβάνει το σχέδιο σε σχέση με την δημόσια περιουσία, πώς προβλέπουν τα στελέχη της Roland Berger ότι θα εξασφαλίσει για την  Ελλάδα 125 δις Ευρώ αλλά και ποιες συζητήσεις έχουν γίνει μέχρι στιγμής με Ευρωπαίους και Έλληνες πολιτικούς.