Ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος

 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Κυρίες και κύριοι καλησπέρα, καλωσορίσατε στους «Νέους Φακέλους». Μια εβδομάδα και πάλι πολιτικών εξελίξεων, μια εβδομάδα στην οποία η Ελλάδα βρίσκεται στο προσκήνιο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος καθώς υπάρχουν πολύ μεγάλες συζητήσεις και στην Ευρώπη και στην Αμερική για το τι θα συμβεί στην Ελλάδα, τι θα μπορούσε να συμβεί αν χρεοκοπούσε η Ελλάδα στις διεθνείς αγορές. Μια εξαιρετικά λοιπόν ενδιαφέρουσα εβδομάδα, την αρχίζουμε με μια συζήτηση με το νέο κυβερνητικό εκπρόσωπο και Υπουργό Επικρατείας, τον κ. Ηλία Μόσιαλο. Καλησπέρα κ. Μόσιαλε.
 • Ηλίας Μόσιαλος
  Ηλίας ΜόσιαλοςΥπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
  Καλησπέρα σας.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Μαζί μου και ο Τάσος Τέλλογλου.
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Καλησπέρα και στους δύο.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Θα ξεκινήσω όμως κ. Μόσιαλε με τα όσα συμβαίνουν τώρα. Κατ' αρχήν πώς εσείς μπλέξαμε με την επικοινωνία, διότι απ’ ότι ξέρουμε και έχουμε διαβάσει, όλη σας εν πάση περιπτώσει η επαγγελματική πορεία έχει να κάνει κυρίως με τη δημόσια υγεία.
 • Ηλίας Μόσιαλος
  Ηλίας ΜόσιαλοςΥπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
  Ναι, αλλά και με την πολιτική γενικότερα καθ’ ότι είμαι Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ από τον Οκτώβριο του 2009 και δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολούμαι με την πολιτική. Όταν ήμουν φοιτητής ήμουν μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου του «Ρήγα Φεραίου», της νεολαίας του τότε ΚΚΕ Εσωτερικού αλλά και του Γραφείου Σπουδάζουσας Αθήνας του Ρήγα για πάρα πολλά χρόνια. Έφυγα κατά τη διάσπαση του ΚΚΕ Εσωτερικού, μετά πήγα στην Αγγλία όπου ήμουν ενεργό μέλος του Εργατικού Κόμματος για πάρα πολλά χρόνια μέχρι την επάνοδό μου στην Ελλάδα. Στην πορεία μου από το 1990 μέχρι το 2009 που επέστρεψα στη χώρα μας ασχολήθηκα με την παροχή συμβουλών σε όλους σχεδόν τους διεθνείς Οργανισμούς και σε πάρα πολλές κυβερνήσεις διεθνώς. Δηλαδή ήμουν κάπου μεταξύ μιας επιστημονικής δημιουργικής ακαδημαϊκής πορείας αλλά και της πρακτικής εφαρμογής της πολιτικής.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Πείτε μου κάτι: Γυρνώντας πίσω τι σας εξέπληξε περισσότερο γύρω από την πολιτική ;
 • Ηλίας Μόσιαλος
  Ηλίας ΜόσιαλοςΥπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
  Από το πολιτικό σύστημα της χώρας γενικότερα ή από την πολιτική ;
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Και από το πώς γίνεται ο διάλογος στην Ελλάδα, γιατί από δω και πέρα θα είστε κομμάτι αυτού του διαλόγου, θα είστε κομμάτι του καμινιού της πολιτικής, οπότε αυτό ήθελα να ξέρω πώς σας φάνηκε.
 • Ηλίας Μόσιαλος
  Ηλίας ΜόσιαλοςΥπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
  Είναι ένας εξαιρετικά αποσπασματικός και συναισθηματικός πολιτικός λόγος ο οποίος όμως αντιπροσωπεύει τη δόμηση της ελληνική κοινωνίας και αντιπροσωπεύει το κατ’ εξοχήν πρόβλημα που υπάρχει στη χώρα μας που είναι το εκπαιδευτικό σύστημα θα έλεγα.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Δηλαδή;
 • Ηλίας Μόσιαλος
  Ηλίας ΜόσιαλοςΥπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
  Πάντα όταν έρχονταν Έλληνες φοιτητές στο Λονδίνο, και αυτό το έβλεπα κυρίως με τους Έλληνες φοιτητές, τους φοιτητές των χωρών της νότιας Ευρώπης, των πρώην κουμμουνιστικών καθεστώτων στην Ανατολική Ευρώπη, αν και η κατάσταση έχει αλλάξει εκεί, αλλά και τους φοιτητές που έρχονται από την Κίνα, όλες αυτές οι κατηγορίες των φοιτητών, πρωτοστατούντων των Ελλήνων, ζητούσαν πάντα να έχουν ένα βιβλίο, το λεγόμενο “textbook”. Έψαχναν να βρουν τη μία και μοναδική απάντηση. Οι απαντήσεις θα ήταν ή άσπρες ή μαύρες. Δεν υπήρχαν ενδιάμεσες ζώνες εκεί. Δεν υπήρχε ποτέ ένα ορθολογικά δομημένο επιχείρηση. Πάντα έψαχναν να βρουν τα μέσα. δε θεσπίζανε ποτέ στόχους. Δε συζητούσαν, δεν έθεταν ερώτημα «ποιοι είναι οι στόχοι σου». Και αφού θεσπίσεις τους στόχους μετά πρέπει να μιλήσεις και για τα μέσα που θα επιτύχεις αυτούς τους στόχους. Πάντα η συζήτηση ήταν στα εργαλεία. Ήταν εργαλειακή προσέγγιση. Δε βλέπαμε τη μεγάλη εικόνα ως Έλληνες φοιτητές. Εγώ έτσι πήγα στην Αγγλία στην ουσία. Ήμουν ένα προϊόν ενός εκπαιδευτικού συστήματος, του μαύρου-άσπρου, της έλλειψης ορθολογισμών. Επομένως, η έλλειψη της αναλυτικής σκέψης που επικρατεί στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, μεταφέρεται μετά στις σπουδάζουσες νεολαίες, στο πολιτικό σύστημα, σ’ ένα πολύ μεγάλο μέρος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και αυτό που βλέπουμε στα ΜΜΕ της Ελλάδας είναι ένας κατ’ εξοχήν αποσπασματικός και συναισθηματικός λόγος. Δε θα μπορούσε να ήταν επομένως διαφορετική η κατάσταση στο πολιτικό σύστημα.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Τώρα πώς θα τα βγάλετε όμως εσείς πέρα; Διότι έρχεστε να γίνετε κυβερνητικός εκπρόσωπος σε μια στιγμή που η κοινωνία είναι πολύ έντονα φορτισμένη εν πάση περιπτώσει, και με το πολιτικό σύστημα το οποίο το θεωρεί ανίκανο και ανεπαρκές και με τα μέτρα βεβαίως τα οποία έχουν χτυπήσει την τσέπη του καθενός με κάποιον τρόπο κι έρχεστε τώρα εσείς ως κυβερνητικός εκπρόσωπος να μιλάτε μ’ αυτόν τον κόσμο. Πώς θα το καταφέρετε;
 • Ηλίας Μόσιαλος
  Ηλίας ΜόσιαλοςΥπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
  Θα το καταφέρω όχι μόνο εγώ αλλά συνολικά ο πολιτικός χώρος στον οποίο ανήκω με το ν’ αλλάξουμε την πολιτική ατζέντα. Θα πρέπει να δούμε όχι μόνο τα συμπτώματα της κρίσης, που είναι το έλλειμμα και το χρέος, που είναι εκρηκτικά αυτή τη στιγμή, δηλαδή ακόμα έχουμε ένα τεράστιο έλλειμμα παρά τις επιτυχίες της κυβέρνησης να το μειώσει από 15,5% του ΑΕΠ στο 10,5%, παραμένει υψηλό, κι ένα υψηλό χρέος το οποίο θα διογκώνεται όσο δε μειώνεται το έλλειμμα και δε μειώνονται οι σπατάλες. Αυτά όμως είναι τα συμπτώματα της κρίσης. Τι έχει δημιουργήσει αυτή την κρίση; Την έχει δημιουργήσει το ασφυκτικό κρατικίστικο μοντέλο που κυριάρχησε στην ελληνική πολιτική ζωή, την κοινωνία και την οικονομία. Ένας ασφυκτικός εναγκαλισμός κράτους, πολιτικών κομμάτων, οικονομικής ζωής και κατ’ επέκταση της ίδιας της κοινωνίας η οποία εκφραζόταν μέσω της οικονομικής δραστηριότητας, της εναγκαλισμένης οικονομικής δραστηριότητας μ’ ένα τεράστιο κράτος. Και όσο μεγάλωνε αυτό το κράτος, τόσο πιο δύσκολο γινόταν, τόσο πιο δυσλειτουργικό όσον αφορά τον Έλληνα πολίτη, τόσο πιο μεγάλη γινόταν η διαφθορά, ενώ θα περίμενε κανείς ένα μεγαλύτερο κράτος να έχει μεγαλύτερο ρυθμιστικό ρόλο, καλύτερους ελεγκτικούς μηχανισμούς, τόσες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι να πιάνουν και κανένα φόρο.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Πάντως ξέρετε, αυτό που έχουμε δει τον τελευταίο καιρό είναι ότι έχουμε μια κυβέρνηση η οποία δεν τολμάει στην ουσία να μειώσει πραγματικά την κριτική σπατάλη και να μειώσει το κράτος, αντιθέτως βάζει φόρους εκεί που ξέρει ότι μπορεί να τους πιάσει, δηλαδή σ’ αυτούς οι οποίοι παγίως πληρώνουν τους φόρους τους.
 • Ηλίας Μόσιαλος
  Ηλίας ΜόσιαλοςΥπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
  Πολλές από τις επιλογές είναι αναγκαστικές και αντανακλούν και τις δυνατότητες που έχει αυτό το κράτος. Αν δεν έβαζε φόρους η ελληνική κυβέρνηση δε θα μπορούσε να εκπληρώσει τους στόχους της.
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Ούτε και πάλι τους εκπληρώνει όμως, αυτό είναι το οξύμωρο.
 • Ηλίας Μόσιαλος
  Ηλίας ΜόσιαλοςΥπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
  Κοιτάξτε να δείτε, σε μια πολύ δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία δε θα μπορούσε να περιμένει κανείς περισσότερα. Εκπλήρωσε κάποιους στόχους, αυτό είπα. Δεν είπα ότι κάναμε θαύματα. Και δε θα επιχειρηματολογήσω ποτέ και δε θα χρησιμοποιήσω αυτή την ορολογία. Μειώσαμε το έλλειμμα κατά 5%. Θα μπορούσαμε να το μειώσουμε περισσότερο; Ο στόχος ήταν 5,5%. Αυτό το κάναμε. Φέτος πρέπει να το μειώσουμε ακόμα 2,5% μέσα από μια πολύ δύσκολη πορεία. Τι να κάνεις όμως όταν έχεις ένα διαλυμένο κράτος, διογκωμένο κράτος χωρίς ελεγκτικούς μηχανισμούς, όταν στην πολιτική εξουσία η οποία υπάρχει δεν έχεις καν θεσμικά αντίβαρα; Δηλαδή εκτεταμένη πολιτική εξουσία, ασφυκτικός εναγκαλισμός όλων των εξουσιών, δηλαδή της εκτελεστικής, της νομοθετικής, της δικαστικής εξουσίας, γιατί και η δικαστική εξουσία μας δημιουργεί προβλήματα, δείτε την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών σήμερα για την επίσπευση των φορολογικών δικών, δεν τους αρέσει..
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι ένα μνημείο της ανεξαρτησίας τους.
 • Ηλίας Μόσιαλος
  Ηλίας ΜόσιαλοςΥπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
  Εσείς θεωρείτε ότι είναι μνημείο της ανεξαρτησίας το να βγαίνει η απόφαση από τα διοικητικά Δικαστήρια, ότι δε θα πρέπει να επιταχύνονται οι φορολογικές δίκες, ιδιαίτερα σε μια τόσο δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία όταν το αίτημα του ελληνικού λαού είναι να έχουμε επιτάχυνση αυτής της διαδικασίας; Να μην πληρώνουν μόνο αυτοί οι οποίοι πλήρωναν μέχρι τώρα, να μπορούμε να επιβάλλουμε τα φορολογικά μας πρόστιμα που επιβάλλαμε πέρυσι, 3,4 δισεκατομμύρια κι όμως δε μπορούμε να τα εισπράξουμε γιατί δεν έχουμε ειδικά τμήματα φορολογικά, οικονομικά στα Δικαστήρια, γιατί δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα. Μας περιορίζει το Σύνταγμα, πολύ θα θέλαμε να είχαμε ειδικά φορολογικά και οικονομικά τμήματα στα Διοικητικά αλλά και στα Ποινικά Δικαστήρια γιατί το φορολογικό αδίκημα είναι και διοικητικό και ποινικό. Δε μπορούμε. Βάλαμε ένα νομοθετικό πλαίσιο για να επισπεύσουμε αυτή τη διαδικασία, βγαίνει το Διοικητικό Εφετείο, το θεωρεί ότι δεν είναι λογικό αυτό το πλαίσιο. Ελπίζω το ΣτΕ, γιατί το ΣτΕ θ’ αποφασίσει, να δει το θέμα μ’ ένα ευρύτερο εθνικό πλαίσιο, όχι μ’ ένα κλασικά νομικίστικο πλαίσιο. Και επιτρέψτε μου εδώ να πω, ότι ένα άλλο χαρακτηριστικό της ελληνικής κοινωνίας και του ελληνικού πολιτικού συστήματος, είναι ο νομικισμός, ο εκτεταμένος νομικισμός. Γίνεται πολύ μεγάλη συζήτηση για τη διαδικασία, για την τυπολατρία, για τους νόμους αν τους τηρούμε. Ποτέ δε θέτουμε τους μεγάλους στόχους, ποτέ δε μετράμε τ’ αποτελέσματα. Ποτέ δε βασίζουμε τις αποφάσεις με βάση αποτελέσματα ευνοϊκά για την ευημερία των Ελλήνων πολιτών.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Πάντως θέλω λίγο να πάμε στο πού βρισκόμαστε τώρα. Υπήρξε μια απόφαση του EUROGROUP η οποία λέει πάρα πολύ καθαρά ότι αν δεν ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο και αν δεν ψηφιστεί και ο εφαρμοστικός νόμος ο οποίος θα συνοδεύει το μεσοπρόθεσμο, δεν πρόκειται να πάρουμε τα χρήματα. Αυτό είναι νομίζω αρκετά καθαρό.
 • Ηλίας Μόσιαλος
  Ηλίας ΜόσιαλοςΥπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
  Πολύ καθαρό, ναι.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Το ερώτημα είναι πρώτα απ’ όλα: Προλαβαίνετε εσείς να περάσετε και τον εφαρμοστικό νόμο μέχρι τις 8 Ιουλίου αν θυμάμαι καλά που είναι η τελευταία προθεσμία για να πάρουμε τα χρήματα;
 • Ηλίας Μόσιαλος
  Ηλίας ΜόσιαλοςΥπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
  Ναι, αυτό θα κάνουμε γιατί δεν υπάρχει άλλη λύση.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Πάντως, όλοι μας οι πολιτικοί συντάκτες μας λένε ότι όπως και να βάλετε τις ημερομηνίες, δεν υπάρχει περίπτωση, τουλάχιστον ο εφαρμοστικός νόμος ο οποίος απ’ ό,τι ξέρω δεν είναι καν έτοιμος, δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή…
 • Ηλίας Μόσιαλος
  Ηλίας ΜόσιαλοςΥπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
  Ο εφαρμοστικός νόμος ετοιμάζεται, θα είναι πολύ σύντομα έτοιμος. Δεν έχει κατατεθεί ακόμα στη Βουλή αλλά πολύ σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Πάντως όλοι που ξέρουν εν πάση περιπτώσει, και οι συντάκτες μας στη Βουλή κι αλλού ότι δεν υπάρχει τρόπος να ψηφιστεί, εάν δεν έρθει ως κατεπείγον. Και ως γνωστό, όλη η αντίδραση των Βουλευτών, τουλάχιστον επί των ημερών του κ. Παπακωνσταντίνου, ήταν ότι δε θέλουν άλλα νομοσχέδια ως κατεπείγοντα.
 • Ηλίας Μόσιαλος
  Ηλίας ΜόσιαλοςΥπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
  Ναι, αλλά ο εφαρμοστικός νόμος είναι απόρροια του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Και για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα είχαμε και τις δυο αναγνώσεις μέσω της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, εκτεταμένες αναγνώσεις.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Απλώς ήταν πολύ πιο εξειδικευμένα πλέον τα πράγματα εκεί. θα υπάρχει ένα άρθρο το οποίο θα λέει για τη ΔΕΗ συγκεκριμένα, το πώς θα γίνει για παράδειγμα η ιδιωτικοποίηση.
 • Ηλίας Μόσιαλος
  Ηλίας ΜόσιαλοςΥπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
  Προφανώς. Δε θα κατατεθεί εφαρμοστικός νόμος με ένα άρθρο. Θα είναι αναλυτικός ο εφαρμοστικός νόμος.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Άρα θα ψηφιστεί κάθε άρθρο ξεχωριστά υποθέτω.
 • Ηλίας Μόσιαλος
  Ηλίας ΜόσιαλοςΥπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
  Προφανώς. Θα υπάρχει ξεχωριστή διαδικασία, το αν θα είναι έκτακτη η διαδικασία ή όχι δεν έχει αποσαφηνιστεί, θα το αποσαφηνίσει στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ο Υπουργός των Οικονομικών και αυτό θα εξαρτηθεί από τις ημερομηνίες τις οποίες θα έχουμε συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους εταίρους μας.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Σε περίπτωση που υπάρξει πάλι κάποια αντίδραση των Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι απ’ ό,τι θυμάμαι την τελευταία φορά είχαν πει ότι δεν πρόκειται να ξαναψηφίσουν κάτι ως κατεπείγον;
 • Ηλίας Μόσιαλος
  Ηλίας ΜόσιαλοςΥπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
  Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα εθνικό συμφέρον κ. Παπαχελά, αν δεν ψηφίσουμε τον εφαρμοστικό νόμο δε θα υπάρχει η απόδοση της 5ης δόσης του δανείου. Και αυτό σημαίνει στάση πληρωμών.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Το οποίο πρακτικά τι σημαίνει;
 • Ηλίας Μόσιαλος
  Ηλίας ΜόσιαλοςΥπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
  Στάση πληρωμών. Δε θα έχουμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις μετά τις 15 Ιουλίου. Επομένως υπάρχει ένα εθνικό καθήκον, να διαμορφώσουμε ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα έτσι ώστε ν’ ανταποκρίνεται στις επιθυμίες του ελληνικού λαού, οι επιθυμίες του ελληνικού λαού είναι να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις, νομίζω η πλειοψηφία του ελληνικού λαού θέλει να δει μεταρρυθμίσεις, θέλει να δει τις ιδιωτικοποιήσεις να περνάνε, αλλά παράλληλα να εξασφαλίσουμε και την οικονομική σταθερότητα στη χώρα. Και παράλληλα έχοντας κάνει αυτά, γιατί δεν είναι μόνο η ψηφοφορία του μεσοπρόθεσμου, ανοίγει και την πόρτα, ανοίγει και το διάλογο για να συζητηθεί το συνολικό πρόβλημα του χρέους στην Ελλάδα. Και αυτό άλλωστε είπε και το EUROGROUP, ότι μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικές πληροφορίες θ’ ανοίξει και η συζήτηση για το βασικό γενικό πλαίσιο αντιμετώπισης του ελληνικού προβλήματος.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Ο κ. Βενιζέλος πριν πάει στο Υπουργείο Οικονομικών είχε πει σε μια συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» αν θυμάμαι καλά, ότι πρέπει να περάσει το μεσοπρόθεσμο με 180 ψήφους. Υποθέτω ότι δε θα έχει αλλάξει γνώμη επειδή άλλαξε Υπουργείο. Το θέμα είναι, η κυβέρνηση τι θα κάνει σ’ αυτή την περίπτωση;
 • Ηλίας Μόσιαλος
  Ηλίας ΜόσιαλοςΥπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
  Μα άλλαξαν οι πολιτικές συνθήκες κ. Παπαχελά. Η συζήτηση αυτή γινόταν πριν την επιδίωξη συναίνεσης μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας. Εμείς ζητήσαμε από τη Νέα Δημοκρατία να συζητήσουμε αυτά τα θέματα πολύ ανοιχτά. Ζητήσαμε ακόμα να υπάρχει και συγκυβέρνηση των δυο κομμάτων με πολύ ανοιχτό τρόπο και δημιουργικό τρόπο. Δεν το δέχτηκε ο κ. Σαμαράς, είχε μια μοναδική ευκαιρία να απαιτήσει μια συγκυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Βεβαίως αυτό που λέει ο κ. Σαμαράς είναι ότι στο πρώτο τηλεφώνημα ο κ. Παπανδρέου του είπε ότι δέχεται να είναι κάποιος άλλος Πρωθυπουργός και αργότερα του τηλεφώνησε και του είπε ότι αυτό δεν ισχύει πλέον.
 • Ηλίας Μόσιαλος
  Ηλίας ΜόσιαλοςΥπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
  Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι δεν είναι ακριβώς έτσι η συζήτηση. Ο κ. Σαμαράς άρχισε να τηλεφωνεί σε συντάκτες, Διευθυντές εφημερίδων και να προτείνει και ονόματα Πρωθυπουργών στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Αυτό δεν είναι μια ορθή διαδικασία διαβούλευσης για να υπάρχει μια νέα κυβέρνηση. Αλλά ο κ. Σαμαράς έκανε ένα λάθος. Όταν το κόμμα της κυβέρνησης του δίνει τη δυνατότητα να κάνει συγκυβέρνηση, θα πρέπει να το δεχθεί, θα υπήρχε ένα τελείως διαφορετικό πλαίσιο συζήτησης μετά. Αντί γι’ αυτό ο κ. Σαμαράς άρχισε να βάζει όρους, μικρών χρονοδιαγραμμάτων, δηλαδή να γίνει για δυο τρεις μήνες αυτή η συγκυβέρνηση και ποιον θα έπειθε μετά; Ήδη δεν πείθει κανέναν Ευρωπαίο πολιτικό..
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Απλώς δεν είναι πολύ μικροί αυτοί οι όροι για να χαλάσει μια πολύ μεγάλη υπόθεση που είναι η υπόθεση της συνεννόησης των δυο κομμάτων;
 • Ηλίας Μόσιαλος
  Ηλίας ΜόσιαλοςΥπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
  Εμείς δεν παίζουμε με το μέλλον της χώρας. Ποιο είναι το μέλλον της χώρας που διακυβεύεται αυτή τη στιγμή; Δεν είναι ο δανεισμός της χώρας; Δεν είναι η 5η δόση; Δεν είναι η συνολική ρύθμιση του χρέους της χώρας; Αν έλεγε κανείς ότι θα φτιάξουμε μια κυβέρνηση για δυο μήνες και σε δυο μήνες θα είχαμε εκλογές, που σημαίνει πολιτική αστάθεια, και γι’ αυτούς τους δυο μήνες, γιατί ποιος θα πίστευε ότι στην Ελλάδα θα υπήρχε πολιτική σταθερότητα, εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου, εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και όχι μεγάλη πολιτική αστάθεια; Δε θα το πίστευε κανείς. Ο κ. Σαμαράς επομένως έβαλε όρους που ήξερε ότι δε θα μπορούσαν να γίνουν δεκτοί κατά τη γνώμη μου. Δεν ήθελε επομένως να μπει στη λογική της συγκυβέρνησης και στη λογική της συναίνεσης.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Είπατε κάτι πριν το οποίο μου έκανε εντύπωση, είπατε ότι αυτά τα οποία συζητάμε τώρα είναι μετά τη ρήξη. Μιλάτε δηλαδή σα να μην υπάρχει περιθώριο συναίνεσης πλέον, τουλάχιστον με τη Νέα Δημοκρατία.
 • Ηλίας Μόσιαλος
  Ηλίας ΜόσιαλοςΥπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
  Θα υπάρχουν σε άλλες διαστάσεις, όχι σε επίπεδο κυβερνητικής συνεννόησης, αυτό είναι προφανές.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Εγώ θυμάμαι για παράδειγμα ότι είχε γίνει μια σοβαρή συζήτηση για να υπάρξει συνεργασία των δυο κομμάτων στη στελέχωση αυτού του περίφημου Ταμείου που θ’ αναλάβει τις ιδιωτικοποιήσεις. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα γίνει ή θα το κάνετε μόνος σας, να το πω απλά;
 • Ηλίας Μόσιαλος
  Ηλίας ΜόσιαλοςΥπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
  Αυτό που ξέρουμε είναι ότι όλες οι διαδικασίες θα γίνουν όπως τόνισε και ο Πρωθυπουργός στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, με απόλυτη διαφάνεια. Μέσα στα πλαίσια αυτά είμαστε ανοιχτοί στις προτάσεις που θα έρθουν από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Πάντως, δεν είναι κρίμα να πάει στράφι αυτή η ιστορία και να μην υπάρχει τουλάχιστον σε κάποιο άλλο επίπεδο –θυμάμαι δηλαδή τον Πρωθυπουργό να λέει για παράδειγμα ότι «είμαι ανοιχτός σε προτάσεις για κάποιους Υπουργούς».
 • Ηλίας Μόσιαλος
  Ηλίας ΜόσιαλοςΥπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
  Θα υπάρχουν άλλες δυνατότητες κ. Παπαχελά, και θα υπάρχουν μέσω της ανάκτησης των σημαντικών πρωτοβουλιών που θα ανοίξει τώρα το ΠΑΣΟΚ, γιατί το ΠΑΣΟΚ πάντοτε ήταν ένα κόμμα που άνοιγε μεγάλες πολιτικές πρωτοβουλίες και αυτό που ανοίξαμε και το είπε ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή την Κυριακή, είναι η μεγάλη συζήτηση για τη συνταγματική μεταρρύθμιση με άξονα το πολιτικό σύστημα.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Θα πάω μετά σ’ αυτό γιατί είναι και το θέμα του δημοψηφίσματος.
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Υπάρχει πάντως ένα ζήτημα στο οποίο εσείς είστε ειδικό, αφορά το ζήτημα της σύμπτυξης των νοσοκομείων, στο οποίο η Νέα Δημοκρατία έχει σηματοδοτήσει ότι ήταν έτοιμη να βοηθήσει. Βλέπω όμως από το ΠΑΣΟΚ, ότι τόσο σε ό,τι αφορά το ζήτημα της σύμπτυξης του ΕΣΥ, του να γίνει πιο αποτελεσματικό το ΕΣΥ αλλά και σε ό,τι αφορά το ζήτημα της σύμπτυξης του συστήματος της παιδείας, οι διαδικασίες είναι τρομακτικές χρονοβόρες, λες και δε συνδέεται αυτό το ζήτημα με το πρόβλημα του χρέους. Γιατί σας παίρνει τόσο πολύ καιρό να το κάνετε αυτό;
 • Ηλίας Μόσιαλος
  Ηλίας ΜόσιαλοςΥπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
  Επιτρέψτε μου να σας πω τι έχουμε κάνει στο χώρο της υγείας κατ' αρχήν, γιατί έγιναν πράγματα τα οποία δεν είχαν γίνει τα τελευταία 30-40 χρόνια. Ας αρχίσουμε από τα θεσμικά, γιατί είναι σημαντικό να δούμε ποια είναι η θεσμική υπόσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Είχαμε ένα σύστημα πολυδιασπασμένο, με πολλά υπεύθυνα Υπουργεία. Να σας δώσω ένα παράδειγμα, ο τομέας του φαρμάκου. Είχαμε το Υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων το οποίο ήταν υπεύθυνο για τις πληρωμές στα Ασφαλιστικά Ταμεία, είχε τον κουμπαρά ας πούμε, το Υπουργείο Υγείας ήταν η ρυθμιστική Αρχή του τομέα του φαρμάκου. Εποπτεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, αλλά παράλληλα εποπτεία και των φαρμακείων που υπάρχουν στη χώρα. Το Υπουργείο Ανάπτυξης, το πρώην Υπουργείο Εμπορίου, θέσπιζε τις τιμές. Επομένως κανένας συντονισμός μεταξύ των τριών Υπουργείων. Τι έχουμε κάνει τώρα: Μεταφέραμε όλες τις αρμοδιότητες σ’ ένα Υπουργείο, στο Υπουργείο Υγείας. Και την ηλεκτρονική συνταγογράφηση εκεί.
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Την οποία ηλεκτρονική συνταγογράφηση την έχετε αναγγείλει πολλές φορές αλλά το στόχο που είχατε βάλει, τον είχε βάλει ο κ. Λοβέρδος, δεν τον είχα βάλει εγώ, για το Μάρτιο, το χάσατε αυτό το στόχο.
 • Ηλίας Μόσιαλος
  Ηλίας ΜόσιαλοςΥπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
  Όχι, δε χάσαμε το στόχο. Αυτό που κάναμε τώρα είναι ο διεθνής διαγωνισμός. Δεν ήταν εύκολο να προκηρυχθεί ένας διεθνής διαγωνισμός χωρίς να υπάρχει θεσμικό πλαίσιο. Υπάρχει πλέον θεσμοθετημένο νομοθετικό πλαίσιο, προκηρύσσεται ο διεθνής διαγωνισμός τώρα, υπήρχε μια περίοδος διαβούλευσης περίπου ενός μηνός και ήδη η ηλεκτρονική συνταγογράφηση λειτουργεί σε ορισμένα Ταμεία. Ήδη έχουμε ένα σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Πρέπει να σας διακόψω, κάτι άκουσε προφανώς ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μιχελάκης, ο οποίος ζήτησε ν’ απαντήσει ή εν πάση περιπτώσει να έχει μια συζήτηση για κάτι το οποίο είπατε. Δεν ξέρω τι είναι ακριβώς. Κύριε Μιχελάκη καλησπέρα.
 • Γιάννης Μιχελάκης
  Γιάννης Μιχελάκηςεκπρόσωπος τύπου ΝΔ
  Καλησπέρα σας κ. Παπαχελά. Ήθελα να κάνω μια παρέμβαση διότι άκουσα κάποια πράγματα τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Άκουσα τον κ. Μόσιαλο να λέει ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πήρε τηλέφωνο δημοσιογράφους για να πει κάποια πράγματα. και μέχρι ονόματα αρχηγών. Όλα αυτά είναι ψευδή και ανυπόστατα, δεν έχουν συμβεί ποτέ. Η πραγματικότητα είναι μία, ότι ο κ. Παπανδρέου μετά από τις γνωστές πιέσεις που ξέρουμε και γνωρίζουμε όλοι έκανε πίσω σ’ αυτό το οποίο αρχικά είχε συμφωνηθεί με τον κ. Σαμαρά. Ήθελα να πω επίσης ότι λυπάμαι για τον κ. Μόσιαλο στην πρώτη του εμφάνιση, να καταφέρει ν’ αποκαλύψει το ρόλο του και την αποστολή του και να κερδίσει σε χρόνο ρεκόρ τον τίτλο του προσωπικού υβριστή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία κ. Παπαχελά.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Κύριε Μιχελάκη αν θέλετε να μείνετε ένα λεπτό στη γραμμή, νομίζω ότι καλό είναι αφού τηλεφωνήσατε να κάνετε μια συζήτηση.
 • Ηλίας Μόσιαλος
  Ηλίας ΜόσιαλοςΥπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
  Νομίζω ότι έχασε για μια ακόμη φορά ο κ. Μιχελάκης, το κάνει πολύ συχνά αυτό, την ουσία της πολιτικής. Η ουσία της πολιτικής ήταν η συναίνεση. Δόθηκε η δυνατότητα από τον Πρωθυπουργό της χώρας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συμφωνήσει σε μια νέα κυβέρνηση. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; απόρριψη αυτής της πρότασης. Ο ελληνικός λαός ήθελε συναίνεση. Δεν ήθελε να μπουν όροι οι οποίοι δε θα μπορούσαν να γίνουν ποτέ αποδεκτοί όχι από μας, δεν είμαστε μόνοι μας σ’ αυτό τον πλανήτη. Αν ήμαστε μόνοι μας και δεν είχαμε και τα οικονομικά προβλήματα που έχουμε και τα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, τότε θα τα λύναμε μόνοι μας. καλώς ή κακώς, εξαρτόμαστε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη συνέχιση του δανεισμού της χώρας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ποτέ δε θα μπορούσε να δεχτεί μια κυβέρνηση 2 ή 3 μηνών. Και αυτό είναι το πολιτικό διακύβευμα. Αυτό δεν το δέχτηκε ο κ. Σαμαράς, αυτή η προσπάθεια υπονομεύτηκε, εγώ δε γνωρίζω κάποιον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που να του δίνεται η δυνατότητα να συγκυβερνήσει, να κάνει μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας και ν’ απορρίπτει αυτή την ευκαιρία ιδιαίτερα σε μια τόσο κρίσιμη εθνικά συγκυρία.
 • Γιάννης Μιχελάκης
  Γιάννης Μιχελάκηςεκπρόσωπος τύπου ΝΔ
  Κύριε Παπαχελά, ακούω τον κ. Μόσιαλο και εκπλήσσομαι. Αν αυτή είναι η πρώτη του εμφάνιση, φαντάζομαι τι θα επακολουθήσει στο μέλλον. Αυτό το οποίο ο κ. Μόσιαλος παραγνωρίζει και δεν αναφέρει καθόλου, είναι η μία και πραγματική αλήθεια: Ότι ο κ. Παπανδρέου μέχρι τις 7 η ώρα το απόγευμα ετοίμαζε μια δήλωση με την οποία επρόκειτο να μην είναι Πρωθυπουργός, τον έπεισαν μετά από πιέσεις εσωτερικές οι συνεργάτες του, το περιβάλλον του, αυτοί οι οποίοι τον έπεισαν και έκανε πίσω. Χάθηκε πράγματι μια μεγάλη ιστορική ευκαιρία για τη χώρα. Και βέβαια να πούμε και λίγο τα γεγονότα. Ο κ. Πεταλωτής βγήκε ή δε βγήκε κι ενημέρωσε τους συντάκτες; Θα ρωτήσω εγώ το συνάδελφό σας τον κ. Σιδέρη στο ραδιόφωνο, που βγήκε και είπε ότι «μας ενημέρωσε ο κ. Πεταλωτής για την πρόταση και μάλιστα διεκδικούσε ο κ. Πεταλωτής και την πατρότητα της ιδέας, δηλαδή να μην είναι ο κ. Παπανδρέου Πρωθυπουργός. Σας παραπέμπω στην κα Ακριβοπούλου που το βράδυ σε μια εκπομπή που είχε έκτακτης επικαιρότητας αναφέρθηκε επίσης στον κ. Πεταλωτή ότι το μεσημέρι ενημέρωσε ο κ. Πεταλωτής για την πρόταση και επίσης η κα Ακριβοπούλου έλεγε για τη διεκδίκηση της πατρότητας της ιδέας. Επίσης κ. Παπαχελά, οι Υπουργοί και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ τα οποία έβγαιναν από το μεσημέρι μέχρι το απόγευμα στα κανάλια και τα ραδιόφωνα κι έλεγαν τι σημαντική ήταν η κίνηση που έκανε ο Πρωθυπουργός ν’ απεμπολήσει το δικαίωμά του να συνεχίσει να κυβερνά. Κι εδώ υπάρχει μια πραγματικότητα, αυτή για την οποία δε μιλάει το ΠΑΣΟΚ και προσπαθεί να ρίξει τις ευθύνες δήθεν περί διαρροών. Αυτά είναι αστεία πράγματα και λυπάμαι πολύ κ. Μόσιαλε που με την πρώτη σας εμφάνιση έχετε επιλέξει, γιατί άκουσα και το briefing που κάνατε το μεσημέρι, να επιτεθείτε προσωπικά στον Πρωθυπουργό μ’ έναν ανοίκειο τρόπο που δεν ταιριάζει..
 • Ηλίας Μόσιαλος
  Ηλίας ΜόσιαλοςΥπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
  Εγώ δεν το κάνω αυτό ποτέ κ. Μιχελάκη, λάθος κάνετε.
 • Γιάννης Μιχελάκης
  Γιάννης Μιχελάκηςεκπρόσωπος τύπου ΝΔ
  Κύριε Παπαχελά, σας προκαλώ να πάρετε τις δηλώσεις του κ. Μόσιαλου να δείτε..
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Εντάξει, απλώς να έχουμε και μια απάντηση από τον κ. Μόσιαλο για να προχωρήσουμε λίγο τη συζήτηση.
 • Ηλίας Μόσιαλος
  Ηλίας ΜόσιαλοςΥπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
  Προφανώς ο κ. Μιχελάκης θεωρεί τον κ. Σαμαρά Πρωθυπουργό και θεωρεί ότι επιτίθεμαι…
 • Γιάννης Μιχελάκης
  Γιάννης Μιχελάκηςεκπρόσωπος τύπου ΝΔ
  Κύριε Παπαχελά μου ζητήσατε να παραμείνω στην κουβέντα.. Λέω λοιπόν, έτσι εννοεί άραγε η κυβέρνηση δια του νέου εκπροσώπου της τη συναίνεση; Με το να υβρίζει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Έτσι δεν επιτυγχάνεται κ. Παπαχελά και κ. Μόσιαλε η συναίνεση. Απλώς για μια ακόμη φορά, αποδεικνύεται ότι θέλετε να την τορπιλίσετε. Ευχαριστώ πάρα πολύ.
 • Ηλίας Μόσιαλος
  Ηλίας ΜόσιαλοςΥπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
  Νομίζω είναι φανερό ότι ακόμα μια φορά δεν έχουν πολιτικά επιχειρήματα. Δε βλέπουν τη μεγάλη εικόνα. Τι ήθελε ο ελληνικός λαός: Ήθελε συναίνεση. Ήθελε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
 • Γιάννης Μιχελάκης
  Γιάννης Μιχελάκηςεκπρόσωπος τύπου ΝΔ
  Γιατί υπαναχώρησε κ. Μόσιαλε;
 • Ηλίας Μόσιαλος
  Ηλίας ΜόσιαλοςΥπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
  Έχω ακούσει υπομονετικά τον κ. Μιχελάκη κ. Παπαχελά όμως..
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Κύριε Μιχελάκη, ν’ απαντήσει ο κ. Μόσιαλος ένα λεπτό..
 • Ηλίας Μόσιαλος
  Ηλίας ΜόσιαλοςΥπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
  Για μια ακόμα φορά ακούμε ονόματα δημοσιογράφων, ποιος είπε τι σε ποιον και χάνει τη μεγάλη εικόνα η Νέα Δημοκρατία. Η μεγάλη εικόνα ποια ήταν: Ενότητα έτσι ώστε με ενιαίο εθνικό μέτωπο να μπορέσουμε να συζητήσουμε με καλύτερους όρους, μ’ αυτούς οι οποίοι μας δανείζουν. Επαναλαμβάνω, δεν είμαστε μόνοι μας σ’ αυτό το πεδίο. Οι πολιτικοί ηγέτες πρέπει να σταθούν στις περιστάσεις των καιρών ως Ευρωπαίοι ηγέτες, ως εθνικοί ηγέτες και όχι ως τοπάρχες.
 • Γιάννης Μιχελάκης
  Γιάννης Μιχελάκηςεκπρόσωπος τύπου ΝΔ
  Συγνώμη τώρα, τοπάρχες; Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Νομίζω κ. Μόσιαλε ότι δε μιλάτε σωστά. Τουλάχιστον δε μιλάτε σωστά και τέλος πάντων αυτό είναι ύβρις που κάνετε και δεν ταιριάζει ούτε στο ρόλο σας, ενός κόμματος που θέλει και επιδιώκει τη συναίνεση. Είναι ντροπή αυτό το πράγμα. είναι ντροπή..
 • Ηλίας Μόσιαλος
  Ηλίας ΜόσιαλοςΥπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
  Για μια ακόμη φορά δεν ακούμε πολιτικά επιχειρήματα κ. Παπαχελά και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Έχει απολέσει τον πολιτικό λόγο και καταλήγει σε ύβρεις..
 • Γιάννης Μιχελάκης
  Γιάννης Μιχελάκηςεκπρόσωπος τύπου ΝΔ
  Είναι πολιτικό επιχείρημα το να λέτε ψεύδη ότι πήρε τηλέφωνο ο κ. Σαμαράς δημοσιογράφους; Είναι ντροπή. Αλλά φαίνεται ότι τα χαλκεία τα οποία κατασκευάζετε και εδώ και στο εξωτερικό, έχετε προσθέσει τώρα και τις απαράδεκτες ύβρεις. Είναι ντροπή σας κ. Μόσιαλε, ντροπή σας. Ευχαριστώ πολύ κ. Παπαχελά.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Να είστε καλά, καλό βράδυ. Θέλετε κάτι άλλο να πείτε; Για να προχωρήσουμε την κουβέντα..
 • Ηλίας Μόσιαλος
  Ηλίας ΜόσιαλοςΥπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
  Όχι, απλώς γιατί επανέφερε ο κ. Μιχελάκης, δε θα ήθελα να μπω σ’ αυτή τη συζήτηση, μιλάει για χαλκεία και για κατασκευές στο εξωτερικό γιατί υπήρχε ένα δημοσίευμα εναντίον του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μια γαλλική εφημερίδα. Θα σας αναφέρω μόνο ότι είχαμε 24.000 αρνητικά δημοσιεύματα για τη χώρα μας πέρυσι, στο διεθνή Τύπο και στα διεθνή ΜΜΕ. Υπάρχουν ευαισθησίες, είναι κατανοητές, όταν δεν έχεις πολιτική καταλήγεις στους συναισθηματισμούς..
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Έχω την εντύπωση ότι όλη αυτή η ιστορία του δημοψηφίσματος είναι λίγο σαν τον, ξέρετε όταν ήθελε ο λαός ψωμί και κάποιος του έδωσε παντεσπάνι, δηλαδή σε μια στιγμή που πραγματικά υπάρχει θέμα οικονομικής κρίσης, ανεργίας κ.ο.κ. νομίζω ότι δεν το καταπίνει πολύ καλά ο μέσος Έλληνας όταν κάποιος του λέει έλα τώρα να κάνουμε ένα δημοψήφισμα για κάποιες θεσμικές αλλαγές. Τι νόημα έχει αυτό το πράγμα αυτή τη στιγμή;
 • Ηλίας Μόσιαλος
  Ηλίας ΜόσιαλοςΥπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
  Τεράστιο νόημα κ. Παπαχελά γιατί αυτή τη στιγμή αν δεν αντιμετωπίσουμε τις αιτίες της κρίσης και οι αιτίες της κρίσης είναι πολλαπλές. Σας είπα, είναι ο κρατισμός, είναι το πολιτικό σύστημα και το μεγάλο κράτος που συνδέεται με τον κρατισμό και το πολιτικό σύστημα, είναι το οικονομικό μοντέλο της χώρας, είναι η αλληλοσύνδεση, ο εναγκαλισμός ο ασφυκτικός των τριών εξουσιών. Αν δεν αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα με ένα ορθολογικό και συστηματικό τρόπο, τότε θα φέρουμε κύκλους, θα φέρουμε γύρω – γύρω. Δηλαδή θα περιορίζουμε για ένα διάστημα τα ελλείμματα και ίσως και το χρέος και θα ξαναρχίζουν τα προβλήματα από την αρχή.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Πάντως το μεγάλο κράτος κ. Μόσιαλε, αποφασίζεται για παράδειγμα στη Βουλή να κλείσουν κάποιοι Οργανισμοί, οι οποίοι δεν χρειάζεται, να περιοριστεί η σπατάλη και αυτό σημαίνει μικρότερο κράτος. Δεν χρειάζεται δημοψήφισμα για να πάμε σε μικρότερο κράτος.
 • Ηλίας Μόσιαλος
  Ηλίας ΜόσιαλοςΥπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
  Όχι αλλά υπάρχουν άλλες θεσμικές διαστάσεις που έχουν σχέση με το θέμα του κράτους και έχουν τεθεί και από την κοινωνία των πολιτών, τίθενται από πολιτικά κόμματα, τα οποία έχουν σχέση με τη δομή και τη λειτουργία του κράτους με το ρόλο των δημοσίων υπαλλήλων. Ευρύτερα από αυτό, το πολιτικό σύστημα το ίδιο.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Ωραία για να το καταλάβω. Αυτό που είπατε σήμερα, δηλαδή θα υπάρχει στο δημοψήφισμα θέμα άρσης μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων;
 • Ηλίας Μόσιαλος
  Ηλίας ΜόσιαλοςΥπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
  Θα είναι μια μεγάλη ανοιχτή διαδικασία, θα κατατεθούν όλες οι απόψεις και καμιά άποψη δεν θα αποκλειστεί από τη διαδικασία διαλόγου. Προφανώς και θα μπουν τέτοια ερωτήματα. Ευρύτερα ερωτήματα…
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Και εγώ σας λέω λοιπόν ότι αποφασίζει αυτό το δημοψήφισμα ότι θα πάμε σε άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων.
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Θέλετε κάποιο χρόνο για να αλλάξετε το σύνταγμα έτσι και αλλιώς. Δεν μπορείτε να το κάνετε αμέσως.
 • Ηλίας Μόσιαλος
  Ηλίας ΜόσιαλοςΥπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
  Προφανώς. Αλλά πώς γίνεται ο πολιτικός διάλογος αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα; Σας είπα εξαρχής είναι συναισθηματικός, γίνεται με ατάκες, στις εκλογές πηγαίνουμε με πολύ μεγάλο κλίμα πόλωσης. Δεν συζητάμε τα πραγματικά προβλήματα, δεν συζητάμε επί συγκεκριμένων μέτρων τα οποία θα πρέπει να υλοποιήσει η κυβερνητική πολιτική ή ακόμα και αν θα υπάρχουν ευρύτερες συναινέσεις, να τις συζητήσουμε αυτές και το δημοψήφισμα δίνει τη δυνατότητα, γιατί δεν θα είναι μόνο μια ερώτηση, δεν θα είναι ναι ή όχι σε μια μόνο ερώτηση, θα είναι μια ευρύτατη γκάμα ερωτήσεων που θα αντιμετωπίζουν όπως είπα τα ευρύτερα αίτια της κρίσης, στην οποία βρισκόμαστε σήμερα. Έχουμε ένα πολιτικό σύστημα το οποίο μας αρέσει κ. Παπαχελά; Δεν μας αρέσει. Δεν αρέσει στην πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Το 90% των πολιτών δεν θεωρούν ότι το πολιτικό σύστημα της χώρας είναι αυτό που έπρεπε να είναι. Έχουμε κοινοβουλευτικές ή δικαστικές διαδικασίες οι οποίες είναι αυτές τις οποίες θα θέλαμε; Προφανώς και όχι.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Όχι απλώς εγώ αυτό που λέω είναι ότι στο δημοψήφισμα υπάρχουν δύο κριτικές. Υπάρχει η μια κριτική που λέει για παράδειγμα, θέλει ο Πρωθυπουργός να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, να κάνει τις μονοεδρικές, να κάνει τη λίστα κ.ο.κ. Αυτό δεν περνάει από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εν πάση περιπτώσει και δεν περνάει από το σημερινό Κοινοβούλιο. Οπότε λένε κάποιοι ότι αντί να το προσπαθήσει και να πέσει έτσι, το πάει σε ένα δημοψήφισμα ώστε μετά να μπορεί να το φέρει στη Βουλή. Ισχύει αυτό;
 • Ηλίας Μόσιαλος
  Ηλίας ΜόσιαλοςΥπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
  Όχι γιατί θα είναι πολύ ευρύτερο από έναν απλό εκλογικό νόμο. Δεν είναι μόνο ο εκλογικός νόμος το θέμα. Σας μίλησα για τις τρεις εξουσίες και τη φύση των τριών εξουσιών. Σας μίλησα για τον ευρύτερο ρόλο του κράτους. Για τα πολιτικά κόμματα τα ίδια, για το ρόλο των πολιτικών κομμάτων, το νόμο περί ευθύνης Υπουργών.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Ωραία για να είμαστε πρακτικοί, τι μπορεί να αποφασίσει ένα δημοψήφισμα για το ρόλο των κομμάτων για παράδειγμα;
 • Ηλίας Μόσιαλος
  Ηλίας ΜόσιαλοςΥπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
  Τη χρηματοδότηση των κομμάτων προφανώς μπορεί να είναι ένα από τα συστατικά στοιχεία ενός δημοψηφίσματος, που είναι ένα κορυφαίο θέμα και το οποίο συζητιέται.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Να αποφασιστεί τι δηλαδή; Ότι δεν θα παίρνουν χρήματα από το δημόσιο κορβανά;
 • Ηλίας Μόσιαλος
  Ηλίας ΜόσιαλοςΥπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
  Θα μπορούσε να τεθεί και αυτό το ερώτημα. Εγώ δεν θέλω να πάρω θέση αυτή τη στιγμή γιατί είναι μια ανοιχτή διαδικασία διαβούλευσης που θα υπάρχει αλλά το κορυφαίο θέμα το οποίο τίθεται αυτή τη στιγμή είναι ότι έχουμε σωστές δημοκρατικές διαδικασίες στη χώρα μας; Αυτό είναι ένα κορυφαίο ερώτημα.
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Και γιατί ο μέσος πολίτης ξέρει για τη χρηματοδότηση των κομμάτων περισσότερα πράγματα απ’ ότι ξέρει ο βουλευτής; Να σας πω ένα παράδειγμα, επειδή είπατε για τη χρηματοδότηση των κομμάτων. Όταν ο κ. Σκανδαλίδης επί κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ το 2002 έφερε τον νόμο που ισχύει σήμερα για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, προσπάθησε να περάσει μια διάταξη στην οποία τα κόμματα θα μπορούσαν να παίρνουν λεφτά από ιδιώτες, νόμιμα από ιδιώτες.
 • Ηλίας Μόσιαλος
  Ηλίας ΜόσιαλοςΥπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
  Βεβαίως.
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Τότε η αντίδραση ήρθε από τη Νέα Δημοκρατία και από ορισμένους του ΠΑΣΟΚ και του είπαν όχι μην το βάζεις και συνέχισε η πρακτική το να παίρνουν μαύρα από ιδιώτες. Θέλω να σας πω δηλαδή τι περισσότερο θα κρίνει ο πολίτης σήμερα που δεν μπορούν να το κρίνουν οι βουλευτές;
 • Ηλίας Μόσιαλος
  Ηλίας ΜόσιαλοςΥπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
  Το ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο που καλό αυτό είναι να γίνει όχι μόνο από το πολιτικό σύστημα το ίδιο, μέσα σε ανοιχτό διάλογο με την ίδια την κοινωνία. Είναι μια βαθύτατη δημοκρατική διαδικασία, φτάσαμε εδώ που φτάσαμε γιατί και το πολιτικό σύστημα με τις πελατειακές του σχέσεις και γενικότερα ο κρατισμός που κυριάρχησε στην ελληνική κοινωνία φέρανε αυτά τα αποτελέσματα. Επομένως δεν χρειαζόμαστε μόνο μια συζήτηση με το πολιτικό σύστημα το ίδιο. Χρειάζεται ένας ευρύτερος διάλογος με την κοινωνία.
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Μοιάζει σαν να μην έχετε το θάρρος να νομοθετήσετε κάτι, επειδή θα χρειαστεί να σπάσετε αυγά. Για παράδειγμα θα ήταν πολύ δύσκολο για το ΠΑΣΟΚ σήμερα και για τη Νέα Δημοκρατία σε μια άλλη περίπτωση να περάσει ένα νόμο που να λέει ναι παίρνω λεφτά από ιδιώτες και το μεταθέτετε αυτό το πράγμα στη ψηφοφορία του κόσμου.
 • Ηλίας Μόσιαλος
  Ηλίας ΜόσιαλοςΥπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
  Καθόλου. Το μεταθέτουμε σε μια ευρύτατη δημοκρατική διαδικασία, η οποία δεν είναι σε βάθος χρόνου, είναι το φθινόπωρο που μας έρχεται. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα κληθεί να αποφασίσει ο ελληνικός λαός για τα βαθύτερα αίτια αυτής της κρίσης. Είπατε δεν τολμάμε. Δεν τολμήσαμε να φέρουμε μέτρα οικονομικής πολιτικής πολύ μεγάλα και πολύ ευρεία; Τόλμησε κανένα άλλο κόμμα ποτέ να κάνει μια οικονομική πολιτική τόσων μεγάλων ευρέων διαρθρωτικών αλλαγών; Τολμάμε.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Απλώς κ. Μόσιαλε το πρόβλημα είναι το εξής τώρα. Έχουμε πάντα την αίσθηση ότι ενώ η χώρα καίγεται πραγματικά, ο μέσος άνθρωπος καίγεται, δεν τα βγάζει πέρα, έρχονται διάφορες νεωτεριστικές ιδέες από τον Πρωθυπουργό, όπως για παράδειγμα το OpenGov η ανοιχτή διακυβέρνηση, οι οποίες καταλήγουν σε μια τραγωδία. Να πω ένα παράδειγμα. Είχαμε το OpenGov και είναι κοινή παραδοχή ότι στην πρώτη περίοδο του ΠΑΣΟΚ, οι διοικητές των Νοσοκομείων που διορίστηκαν ήταν καθαρά μέσα από τον κομματικό μηχανισμό. Το θέμα λοιπόν είναι το εξής ότι δεν είναι καλύτερο ο Πρωθυπουργός σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης να παίρνει αποφάσεις σε συγκεκριμένα πράγματα και να λύνετε τα προβλήματα στο Κοινοβούλιο αντί να κάνουμε ένα δημοψήφισμα, το οποίο τελικώς θα είναι ένα ευχολόγιο;
 • Ηλίας Μόσιαλος
  Ηλίας ΜόσιαλοςΥπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
  Είναι ένα ευχολόγιο κ. Παπαχελά; Όταν θα κληθεί ο ελληνικός λαός να απαντήσει σε πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα χωρίς προκαταλήψεις και χωρίς εκβιαστικά διλήμματα. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στην Ελλάδα. Δηλαδή υποτιμούμε τη βαθύτατη δημοκρατική διαδικασία και νομιμοποίηση που θα πρέπει να υπάρχει σε αυτή τη χώρα; Η κυβέρνηση αυτή πήρε πολύ μεγάλα μέτρα. Δεν δίστασε. Άλλοι διστάζουν να πάρουν μεγάλα μέτρα.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Ωραία, τότε όταν η πλατεία και οι αγανακτισμένοι λένε για παράδειγμα να βάλετε στο θέμα του δημοψηφίσματος το μνημόνιο ή να βάλετε αν θέλετε να πληρώσουμε το χρέος ή όχι, το οποίο απαγορεύεται από το Σύνταγμα γιατί λέει ότι δεν μπορείς να κάνεις δημοψήφισμα για δημοσιονομικά θέματα. Παρόλα αυτά λέει η πλατεία, βάλτε το και αυτό; Θα το βάλετε;
 • Ηλίας Μόσιαλος
  Ηλίας ΜόσιαλοςΥπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
  Εγώ προσωπικά, και απαντώ μόνο προσωπικά, δεν θα είχα κανένα ενδοιασμό να βάζω ευρύτερα πολιτικά ερωτήματα αν το θέλετε. Αλλά μιλάω με βάση την προσωπική μου άποψη.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Δεν έχει ένα τεράστιο κίνδυνο να μπει ένα ζήτημα του τύπου αν πρέπει να πληρώσουμε αυτά που χρωστάμε ή όχι;
 • Ηλίας Μόσιαλος
  Ηλίας ΜόσιαλοςΥπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
  Κοιτάξτε να δείτε, είναι μια δημοκρατική διαδικασία και η ελληνική κοινωνία θα πρέπει να αντιμετωπίσει αυτά τα ερωτήματα. Δεν θα πρέπει να κάνουμε συζητήσεις με βάση φαντασιακές σχέσεις με την οικονομία, την πολιτική αλλά και τον ευρύτερο ευρωπαϊκό παράγοντα. Εδώ συζητάμε λες και δεν υπάρχει Ευρώπη, λες και δεν έχουμε χρέος 150% του ΑΕΠ, λες και δεν έχουμε ένα έλλειμμα 10,5% του ΑΕΠ και μεγάλα πρωτογενή ελλείμματα ταυτόχρονα. Δεν είναι μόνο οι τόκοι που έχουμε να πληρώσουμε, είναι τα πρωτογενή ελλείμματα μεγάλα. Λες και δεν ξοδεύουμε περισσότερα από ότι παράγουμε. Αυτά τα ερωτήματα καλό είναι να μπουν με ένα ορθολογικό συστηματικό τρόπο στην ίδια την ελληνική κοινωνία.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Απλώς πριν από λίγο είπατε για παράδειγμα ότι θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο να έχουμε εκλογές μέσα σε μια τέτοια περίοδο. Από την άλλη αν το δημοψήφισμα ανοίξει τα ίδια θέματα, είναι αρκετά πιο επικίνδυνο και το καταλαβαίνετε εν πάση περιπτώσει σε μια χώρα που είναι συναισθηματικά φορτισμένη. Οπότε το λογικό θα ήταν υποθέτω αν ο Πρωθυπουργός νιώθει ότι έχει ένα έλλειμμα νομιμοποίησης να πάει στις κάλπες, να ζητήσει από τον κόσμο, γιατί προφανώς δεν βγήκε με βάση τα όσα γίνονται σήμερα, είχε άλλες εξαγγελίες τότε και να πει ότι τώρα αυτή είναι η κατάσταση της χώρας και θέλω πάλι τη ψήφο σας. Δεν θα ήταν πιο έντιμο από το να πάμε σε μια ιστορία δημοψηφίσματος;
 • Ηλίας Μόσιαλος
  Ηλίας ΜόσιαλοςΥπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
  Όχι, γιατί δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε μια πολιτική αστάθεια στη χώρα τη στιγμή που δίνουμε μια μάχη και έχει αναλάβει αυτή η κυβέρνηση να δώσει αυτή τη μάχη, γιατί δεν θέλει κανένας άλλος να τη δώσει απ’ ότι φαίνεται, να σώσουμε τη χώρα από τα οικονομικά προβλήματα που άμεσα αντιμετωπίζει.
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Από το δημοψήφισμα δεν δημιουργείτε την πολιτική αστάθεια;
 • Ηλίας Μόσιαλος
  Ηλίας ΜόσιαλοςΥπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
  Όχι γιατί δεν υπάρχει πολιτική αστάθεια διακυβέρνησης της χώρας.
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Αν θέσετε το ερώτημα αν θέλεις να πληρώσεις το χρέος σου και αποφασίσει ο λαός να αυτοκτονήσει και να μην πληρώσει δεν δημιουργείτε πολιτική αστάθεια;
 • Ηλίας Μόσιαλος
  Ηλίας ΜόσιαλοςΥπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
  Κοιτάξτε κ. Τέλογλου σας είπα ότι εγώ είμαι ανοιχτός στα ερωτήματα τα οποία θα μπουν. Αυτά θα διαμορφωθούν μέσα από διαβούλευση, από μια Ειδική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων η οποία θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες, θα τεθούν στα πλαίσια της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, δεν θα αγνοήσουμε την κοινοβουλευτική διαδικασία και θα πάμε σε μια βαθύτατα δημοκρατική συζήτηση. Η κυβέρνηση υπάρχει, η κυβέρνηση εφαρμόζει το πρόγραμμά της και αυτό το οποίο θέλουμε να κάνουμε, είναι να εξασφαλίσουμε τη σταθερότητα. Κανένας άλλος δεν μιλάει για σταθερότητα αυτή τη στιγμή. Και ποιο είναι το μεγάλο διακύβευμα; Θα εξασφαλίσουμε τις δανειακές συμβάσεις που έχει η χώρα αυτή τη στιγμή; Θα τις εξασφαλίσουμε μέσω των ψηφοφοριών που έπονται στο ελληνικό Κοινοβούλιο; Αυτό είναι το κορυφαίο ερώτημα, πρώτον. Δεύτερον. Θα επιτύχουμε δανεισμό έτσι ώστε να υπάρχει οικονομική σταθερότητα και να αναπνεύσει η ελληνική οικονομία; Αν δεν πετύχουμε οικονομική σταθερότητα δεν πρόκειται να γίνουν επενδύσεις. Δεν γίνονται με αυτόματο τρόπο οι επενδύσεις. Αν έχει κάποιος λεφτά δεν θα έρθει να τα βάλει στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή που δεν έχει εξασφαλίσει την οικονομική της σταθερότητα. Θα πάει στην Ελβετία. Θα πάει στην Ιταλία που έχει μεγαλύτερη οικονομική σταθερότητα από εμάς, παρότι έχουν και αυτοί πάρα πολλά προβλήματα. Πρέπει επομένως να θωρακίσουμε τη χώρα και παράλληλα να μην αγνοούμε τα βαθύτερα αίτια. Αν αγνοήσουμε τα βαθύτερα αίτια θα κάνουμε ανακύκλωση. Δηλαδή θα σταθεροποιήσουμε λίγο τα προβλήματα και μετά ξαναρχίζουμε πάλι με τις γνωστές πολιτικές διαδικασίες και τις γνωστές διεργασίες. Είναι καιρός επιτέλους ο ελληνικός λαός να αποφασίσει το τι θέλει να κάνει με το πολιτικό σύστημα, τα ευρεία πολιτικά ζητήματα και τα ζητήματα των εξουσιών. Κάποια από αυτά και τα περισσότερα κατά τη γνώμη μου απαιτούν συνταγματικές μεταρρυθμίσεις. Επομένως το δημοψήφισμα κυρίως θα έχει ένα συνταγματικό στόχο.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Καταλαβαίνω ότι ο Πρωθυπουργός το έχει αποφασίσει πάντως, ότι θέλω μια τελειωμένη, μια οριστική απόφαση παρά τις αντιρρήσεις σημαντικών στελεχών της κυβέρνησης.
 • Ηλίας Μόσιαλος
  Ηλίας ΜόσιαλοςΥπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
  Έχουν εκδηλωθεί αντιρρήσεις προς αυτή την κατεύθυνση;
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Απ’ όσο ξέρω έχουν από διάφορους Υπουργούς από όσο έχω διαβάσει και στο Υπουργικό Συμβούλιο στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
 • Ηλίας Μόσιαλος
  Ηλίας ΜόσιαλοςΥπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
  Στην κατεύθυνση του δημοψηφίσματος που αφορά τη συνταγματική μεταρρύθμιση εγώ δεν έχω ακούσει διαφωνίες. Που αφορά τη συνταγματική μεταρρύθμιση. Και είμαι πάρα πολύ σαφής εδώ. Το βαθύ πολιτικό πρόβλημα της χώρας θα συζητήσουμε κ. Παπαχελά. Αν το αγνοήσουμε για μια ακόμα φορά, θα μετατοπίσουμε τη συζήτηση μόνο στα άμεσα οικονομικά προβλήματα, που εμείς έχουμε αποφασίσει να τα αντιμετωπίσουμε. Αν δεν αντιμετωπίζαμε, αν δεν είχαμε ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, αν δεν παίρναμε τα οικονομικά μέτρα, αν δεν κάναμε μεταρρυθμίσεις θα μπορούσατε να μου πείτε ότι φέρνουμε ένα δημοψήφισμα αγνοώντας το βαθύτατο οικονομικό πρόβλημα της χώρας. Εμείς δεν το αγνοούμε, δεν ξεφεύγουμε από το πρόβλημα.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Εκεί θα υπάρχουν και θέματα παιδείας για παράδειγμα;
 • Ηλίας Μόσιαλος
  Ηλίας ΜόσιαλοςΥπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
  Προφανώς, που χρειάζονται συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, προφανώς. Θα είναι μια ανοιχτή ευρεία ατζέντα κυρίως στα ζητήματα που απαιτούν συνταγματική μεταρρύθμιση. Κυρίως στα ζητήματα αυτά. Εγώ θα ήθελα σε αυτά τα ζητήματα να εστιαστεί η συζήτηση. Για να γίνει επιτέλους μια ειλικρινής συζήτηση με τον ελληνικό λαό και να αντιμετωπίσει ο ελληνικός λαός την ευρύτητα των απόψεων που υπάρχουν σε θέματα αυτά και της παιδείας και του κράτους, της δημόσιας σφαίρας γενικότερα, μια βαθύτατα δημοκρατική διαδικασία, με την οποία δεν είμαστε συνηθισμένοι αλλά στη χώρα που…
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Δεν υπάρχει όμως ο κίνδυνος κ. Μόσιαλε ο κόσμος να απορρίψει τις προτάσεις εκείνες που κάνει η κυβέρνηση επειδή απορρίπτουν την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και να πάει πίσω αν θέλετε το εγχείρημα μιας συνταγματικής αναθεώρησης για πάρα πολλά χρόνια, διότι με ποιο τρόπο θα μπορεί η επόμενη κυβέρνηση αν ο κόσμος πει όχι σε αυτές τις αλλαγές να το ξαναφέρει;
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Το οποίο πρέπει να πούμε ότι το έκανε και το ΠΑΣΟΚ με το περίφημο άρθρο 16, όπου δεν άφησε να γίνουν μη κερδοσκοπικά ή όπως αλλιώς θέλετε να πείτε…
 • Ηλίας Μόσιαλος
  Ηλίας ΜόσιαλοςΥπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
  Ναι και δεν θα διαφωνήσω στο συγκεκριμένο θέμα. Δεν θα διαφωνήσω μαζί σας στο συγκεκριμένο θέμα. Είμαστε όμως σε μια άλλη εποχή και ή η ελληνική κοινωνία θα αντιμετωπίσει αυτά τα θέματα με βαθύτατη ωριμότητα και θα κάνουμε βήματα μπροστά, έτσι ώστε να αλλάξουμε το σύνταγμα προς μια θετική κατεύθυνση καλύτερων θεσμών, πιο ορθολογικών δομών ή πάλι η συζήτηση όπως λέτε μπορεί να καταλήξει να γίνει συναισθηματική, αρνητική. Εγώ όμως πιστεύω ότι θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα θετικό κλίμα αντιπαράθεσης. Η καταστροφολογία δεν βοηθά, δεν μας βοηθά να βγούμε από τα αδιέξοδα, μας πάει εκεί από όπου ξεκινήσαμε. Ας δώσουμε επομένως τις διαστάσεις που θέλουμε στη συζήτηση αυτή, πιο ορθολογικό τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων, να συζητήσει η ελληνική κοινωνία. Αυτό ζητάει εξάλλου. Αυτοί που είναι στις πλατείες, όσοι διαμαρτύρονται και αγανακτούν γιατί βλέπουν το κράτος «πατερούλη» αυτή τη στιγμή να μην μπορεί να προστατέψει τα συμφέροντα των…
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Εσείς με την πλατεία έχετε σκοπό να μιλήσετε ή κάποιος από εσάς;
 • Ηλίας Μόσιαλος
  Ηλίας ΜόσιαλοςΥπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
  Η διαδικασία αυτή της συνταγματικής αναθεώρησης μέσω δημοψηφίσματος δεν είναι μια βαθύτατη δημοκρατική διαδικασία; Είναι μια βαθύτατη δημοκρατική διαδικασία. Ανταποκρινόμαστε στα αιτήματα του ελληνικού λαού, όχι της πλατείας μόνο. Οι Έλληνες πολίτες θέτουν το θέμα του πολιτικού συστήματος σε κάθε δημοσκόπηση που γίνεται. Δεν τους αρέσει ο τρόπος διακυβέρνησης της χώρας. Εμείς ανταποκρινόμαστε. Ακούμε επομένως τα ερωτήματα των Ελλήνων πολιτών.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Πείτε μου κάτι τώρα. Ήθελα δύο τελευταία θέματα να συζητήσουμε. Το ένα είναι κατά πόσο θα υπάρξει μια επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, διότι αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι υπήρχε μια τέτοια συζήτηση και μάλιστα κάποια στιγμή ο Πρωθυπουργός είχε πει ότι μαζί με τη Νέα Δημοκρατία ευχαρίστως να πάμε και να μιλήσουμε, να διαπραγματευτούμε με την τρόικα προκειμένου είτε να ελαφρυνθεί η φορολογία είτε να αλλάξει το μίγμα ενός νέου μνημονίου. Αυτό θα γίνει και πότε;
 • Ηλίας Μόσιαλος
  Ηλίας ΜόσιαλοςΥπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
  Κοιτάξτε να δείτε ήδη το έχουμε κάνει. Τον Μάρτιο τι κάναμε; Δεν πετύχαμε τον Μάρτιο επιμήκυνση;
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Όχι μιλάω τώρα και μιλάω για το μίγμα των μέτρων κυρίως.
 • Ηλίας Μόσιαλος
  Ηλίας ΜόσιαλοςΥπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
  Έχει πολύ μεγάλη σημασία γιατί υπάρχουν επιχειρήματα ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ποτέ διαπραγματευτεί. Προφανώς και έχουμε διαπραγματευτεί. Τον Μάρτιο δεν πετύχαμε επιμήκυνση από 3 σε 7 χρόνια; Δεν μειώσαμε τα επιτόκια και κερδίσαμε 6 δισεκατομμύρια ευρώ μόνο από τη μείωση των επιτοκίων; Η ανάσα την οποία παίρνει η ελληνική οικονομία μεταξύ 2013 και 2015 είναι τεράστια. Υπερβαίνει τα 40 δισεκατομμύρια από την άποψη της πληρωμής τόκων, μέσα σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Δεν θα ορθοποδούσαμε ποτέ κ. Παπαχελά. Ήδη έχουμε κάνει μια διαπραγμάτευση. Όπως δεν κόπηκαν οι μισθοί ο 13ος και ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό ήταν προϊόν διαπραγμάτευσης και θα μπορούσα να σας δώσω και πολλά άλλα παραδείγματα, δεν θέλω να σας κουράσω. Πώς γίνονται οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις; Δεν γίνονται με ευχολόγια. Αν δεν έχεις περάσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, αν δεν έχεις πείσει ότι το κάνεις αυτό και είσαι διατεθειμένος να το κάνεις αυτό, τη στιγμή που είναι και ένας πολύ σημαντικός όρος από το Eurogroup, δεν έχεις καμιά διαπραγματευτική δύναμη. Αν κάποιος άλλος μπορούσε να πείσει τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι υπάρχουν άλλες λύσεις και προσπάθησαν, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης συναντήθηκε με Ευρωπαίους ηγέτες, ομοϊδεάτες του ηγέτες. Όλοι είναι σε συντηρητικά κόμματα ή φιλελεύθερα κόμματα. Δεν είναι κανένας σοσιαλιστής από αυτούς με τους οποίους μίλησε ο κ. Σαμαράς.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Είπατε ότι θα υπάρξει μια συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία για να υπάρξει αυτή η επαναδιαπραγμάτευση και εγώ επιμένω σε αυτό. Αυτό θα γίνει και πότε;
 • Ηλίας Μόσιαλος
  Ηλίας ΜόσιαλοςΥπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
  Όταν περάσουμε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, όταν υλοποιήσουμε τους στόχους μας θα είμαστε σε καλύτερη θέση να συζητήσουμε.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Αυτό σημαίνει τον Σεπτέμβριο, στο τέλος του χρόνου, πότε θα γίνει αυτό;
 • Ηλίας Μόσιαλος
  Ηλίας ΜόσιαλοςΥπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
  Κάθε φορά που αυτό το πράγμα υλοποιείται. Αμέσως μετά τη ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και του εφαρμοστικού νόμου, όπως γνωρίζετε…
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Άρα ποιος θα κάτσει με τη Νέα Δημοκρατία για να κάνετε μια κοινή ατζέντα με την οποία θα πάτε να διαπραγματευτείτε;
 • Ηλίας Μόσιαλος
  Ηλίας ΜόσιαλοςΥπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
  Αυτή τη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να διαπραγματευτεί εκ μέρους του ελληνικού λαού. Είναι η εκλεγμένη κυβέρνηση αυτής της χώρας και θα διαπραγματευτεί. Αν θέλει η Νέα Δημοκρατία, είπε ο Πρωθυπουργός είναι ανοικτή η πόρτα για περαιτέρω συζητήσεις.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Εσείς είστε κυβέρνηση όμως και εσείς πρέπει να τους καλέσετε προφανώς.
 • Ηλίας Μόσιαλος
  Ηλίας ΜόσιαλοςΥπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
  Ναι αυτό σας είπα, εμείς είμαστε η κυβέρνηση και εμείς θα το κάνουμε. Αλλά τι θα κάνουμε πρώτα; Θα διασφαλίσουμε πρώτα τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και της ελληνικής κοινωνίας, αυτό θα πρέπει να κάνει μια λογική κυβέρνηση και εφόσον τα διασφαλίσουμε, που σημαίνει η πέμπτη δόση του δανείου, που σημαίνει ότι έχουμε να πληρώσουμε μισθούς, συντάξεις και δαπάνες, υλοποιούμε ταχύτατα πρόγραμμα μεταρρυθμιστικών αλλαγών, ιδιωτικοποιήσεων, αποκρατικοποιήσεων. Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην παιδεία και στην υγεία, σίγουρα δεν έχουν λυθεί τα προβλήματα στην υγεία ακόμα.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Εκεί βέβαια ξέρετε πολύ καλά ότι θα βρείτε απέναντί σας και πολύ ισχυρά συνδικάτα και βεβαίως το οποίο είναι περίπου το ίδιο μερικές φορές και ένα μεγάλο κομμάτι του βαθέως ΠΑΣΟΚ.
 • Ηλίας Μόσιαλος
  Ηλίας ΜόσιαλοςΥπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
  Πριν μας είπατε ότι δεν τολμάμε. Εμείς τολμάμε. Περάσαμε το μνημόνιο, περνάμε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, οδηγούμαστε σε βαθύτατες αλλαγές.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Μιλάω για την υλοποίηση όμως. Γιατί η υλοποίηση έχει αποδειχθεί ότι είναι τελείως διαφορετικό πράγμα.
 • Ηλίας Μόσιαλος
  Ηλίας ΜόσιαλοςΥπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
  Σας είπα ότι τον πρώτο χρόνο μειώσαμε το έλλειμμα κατά 5%, αυτό δεν το αμφισβητείτε φαντάζομαι.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Όχι αλλά αυτό ήταν σχετικώς εύκολο να γίνει διότι πραγματικά δεν έδειξε συμφέροντα συντεχνιακά, να είμαστε καθαροί.
 • Ηλίας Μόσιαλος
  Ηλίας ΜόσιαλοςΥπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
  Προχωράμε όμως τώρα. Περνάμε ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα το οποίο θίγει και συντεχνιακά συμφέροντα και αυτό είναι εμφανές. Αλλιώς δεν θα υπήρχαν αντιδράσεις. Όλοι θα ήταν ευτυχισμένοι με αυτό.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Μιλάω για την υλοποίηση και βεβαίως προφανώς δεν είμαι μόνο εγώ που δεν πιστεύω ότι αυτό θα υλοποιηθεί πάρα πολύ εύκολα.
 • Ηλίας Μόσιαλος
  Ηλίας ΜόσιαλοςΥπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
  Θα περάσουμε με αποφασιστικότητα στην υλοποίηση αυτού του προγράμματος αλλά δεν μένουμε μόνο εκεί. Διευρύνουμε την πολιτική ατζέντα κ. Παπαχελά. Οι μεταρρυθμίσεις στην παιδεία, οι μεταρρυθμίσεις οι αναγκαίες στην υγεία, εγώ δεν ισχυρίστηκα ότι φτιάχτηκαν τα προβλήματα στην υγεία.
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Πάντως αυτό είναι λίγο οξύμωρο ότι όσο στενεύει η κοινοβουλευτική σας βάση προσπαθείτε να διευρύνετε την ατζέντα. Ξέρετε κανένας δεν το έχει πετύχει αυτό.
 • Ηλίας Μόσιαλος
  Ηλίας ΜόσιαλοςΥπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
  Ναι αλλά είμαστε ένα κατ’ εξοχήν μεταρρυθμιστικό κόμμα αυτή τη στιγμή και αυτό θα πρέπει να κάνουμε από εδώ και μπρος. Κύριε Τέλλογλου αν δεν αλλάξουμε όλοι σε αυτή την πορεία δεν πρόκειται να αλλάξει αυτή η χώρα. Εγώ βαθύτατα πιστεύω ότι όλοι σε αυτή την πορεία θα αλλάξουν. Θα αλλάξουν οι πολιτικοί, θα αλλάξουν τα κόμματα, θα αλλάξουν οι θεσμοί, θα αλλάξει η ελληνική κοινωνία αλλά βαθύτατα πιστεύω ότι θα αλλάξουμε προς το καλύτερο.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Βεβαίως υπάρχει και η θεωρία συνωμοσίας, που λέει ότι είναι ένας καταπληκτικός τρόπος να γίνει μια ηρωική έξοδος. Ότι δηλαδή επειδή τα μέτρα θα είναι πάρα πολύ δυσάρεστα και ότι θα έρχονται και άλλα μέτρα και το φθινόπωρο και ο χειμώνας θα είναι πολλοί δύσκολοι, ο Πρωθυπουργός θέλει να φτιάξει μια άλλη ατζέντα που έχει να κάνει με όλο αυτό το πολιτικό σύστημα κ.ο.κ. και λέει ότι τουλάχιστον άφησα αυτό πίσω μου, αν κάποια στιγμή πέσει λόγω της δυσαρέσκειας του κόσμου.
 • Ηλίας Μόσιαλος
  Ηλίας ΜόσιαλοςΥπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
  Και γι΄ αυτό το λόγο θα έχουμε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις για την παιδεία τις επόμενες εβδομάδες, γι΄ αυτό το λόγο θα έχουμε το νόμο για τη μεταρρύθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Γιατί ανοίγουμε αυτά τα θέματα κ. Παπαχελά; Γιατί τα ανοίγουμε; Θα πηγαίναμε μόνο με τη διαδικασία της συνταγματικής μεταρρύθμισης.
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Μια εύκολη απάντηση είναι ότι δεν μπορείτε να συντηρήσετε πια αυτά τα συστήματα.
 • Ηλίας Μόσιαλος
  Ηλίας ΜόσιαλοςΥπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
  Όχι δεν είναι τόσο εύκολο κ. Τέλλογλου. Δεν θα είχαμε κανένα λόγο να ανοίξουμε το θέμα της μεταρρύθμισης των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Δεν είναι θέμα κόστους εκεί, είναι θέμα οργανωτικό και λειτουργίας και προσανατολισμών και στόχων. Η συζήτηση για τη συμμετοχή των φοιτητών είναι θέμα κόστους; Είναι θέμα πολιτικού κόστους, δεν είναι θέμα οικονομικού κόστους και όμως το τολμάμε, το ανοίγουμε. Θα το ανοίξουμε με πολύ μεγάλη τόλμη.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Συμμετοχής εννοείτε στις εκλογές κλπ.
 • Ηλίας Μόσιαλος
  Ηλίας ΜόσιαλοςΥπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
  Προφανώς, ανοίγουμε αυτά τα θέματα. Τα έχει ανοίξει η κα Διαμαντοπούλου με πολύ μεγάλη τόλμη.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Και δεν φοβάστε ότι αυτά μπορεί να είναι η μια σπίθα που θα βάλει φωτιά στο μπαρούτι, που είναι χυμένο προφανώς σε όλη την κοινωνία.
 • Ηλίας Μόσιαλος
  Ηλίας ΜόσιαλοςΥπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
  Σας είπα και πριν. Αν δεν αλλάξει αυτή η χώρα, θα ανακυκλωνόμαστε. Θα φέρνουμε γύρω – γύρω από το ίδιο πρόβλημα. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε πρώτα απ’ όλα εμείς οι ίδιοι. Εμείς ως κυβέρνηση βάζουμε αυτές τις προϋποθέσεις και τολμούμε και θα συνεχίσουμε να τολμούμε και θα πετύχουμε σε αυτό το στόχο, γιατί ο ελληνικός λαός θέλει να πετύχουμε. Η καταστροφολογία δεν οδηγεί πουθενά αυτή τη χώρα και γι΄ αυτό σας είπα θα συνεχίσουμε με μεγαλύτερη τόλμη και αποφασιστικότητα από εδώ και μπρος.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Μάλιστα. Κύριε Μόσιαλε ευχαριστούμε πάρα πολύ.
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Ευχαριστούμε κ. Μόσιαλε.
 • Ηλίας Μόσιαλος
  Ηλίας ΜόσιαλοςΥπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
  Και εγώ σας ευχαριστώ.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Ευχόμαστε καλή δύναμη στα καινούρια σας καθήκοντα, στην όχι ευκολότερη περίοδο της μεταπολίτευσης και από όλους εμάς εδώ κυρίες και κύριοι στους «Νέους Φακέλους» σας ευχόμαστε καλό βράδυ και καλή ξεκούραση.

Την Δευτέρα 20 Ιουνίου στις 11 το βράδυ στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος δίνει την πρώτη του εφ' όλης της ύλης τηλεοπτική συνέντευξή με την νέα του ιδιότητα στους ΝΕΟΥΣ ΦΑΚΕΛΟΥΣ. Ο Αλέξης Παπαχελάς ρωτά τον νέο υπουργό Επικρατείας Ηλία Μόσιαλο για την κρίσιμη εβδομάδα που πέρασε, την οικονομία και τις Ευρωπαϊκές αποφάσεις που αναμένονται αλλά και για την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Κατά την διάρκεια της συνέντευξης υπήρξε παρέμβαση και του εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Μιχελάκη.