Κωνσταντίνος Μητσοτάκης

 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Κυρίες και κύριοι καλησπέρα. Είμαι ο Αλέξης Παπαχελάς. Καλωσορίσατε στους «ΝΕΟΥΣ ΦΑΚΕΛΟΥΣ». Μια δύσκολη ημέρα σήμερα για την κυβέρνηση μετά την ανεξαρτητοποίηση του Βουλευτή Γιώργου Λιάνη. Αύριο επίσης μια δύσκολη ημέρα. Υπάρχει το ραντεβού των αγανακτισμένων με το πολιτικό σύστημα έξω από τη Βουλή, υπάρχει η έναρξη της συζήτησης για το μεσοπρόθεσμο σχέδιο και βεβαίως από την Ευρώπη ακόμα δεν υπάρχουν νέα καθώς φαίνεται ότι υπάρχει ένα μεγάλο αδιέξοδο στο τι θέλει η Ευρώπη σε σχέση με τη βοήθεια προς την Ελλάδα. Σήμερα όμως εδώ έχουμε μαζί μας τη χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε τον πρώην Πρωθυπουργό τον κ. Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Καλησπέρα κ. Πρόεδρε.
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Καλησπέρα κ. Παπαχελά.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Θέλω να κάνουμε μια κουβέντα γιατί έχουμε πολλά θέματα. Η χώρα βρίσκεται σε μια κρίση πρωτόγνωρη τουλάχιστον για μας τους νεώτερους. Αισθάνομαι ότι βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο ενόψει και της αυριανής συγκέντρωσης και των εξελίξεων που όλοι περιμένουμε. Ήθελα λοιπόν να ξεκινήσω κ. Πρόεδρε με μία ερώτηση που έχει να κάνει με το: υπάρχει μια αίσθηση σε πολύ μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου πλέον ότι το πρώτο μνημόνιο απέτυχε και θέλω να ξέρω αν εσείς συμφωνείτε, αν πιστεύετε ότι απέτυχε λόγω της κακής συνταγής, αν απέτυχε λόγω της κακής υλοποίησης – να το πω έτσι – ή αν έφταιγε εν πάση περιπτώσει κάτι άλλο για το πόσο στραβά πήγαν τα πράγματα.
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Θα σας απαντήσω κατευθείαν και με απόλυτη ειλικρίνεια. Εγώ πράγματι πιστεύω ότι το πρώτο μνημόνιο απέτυχε και η συνταγή δεν ήταν η καλύτερη, αλλά απέτυχε προπαντός διότι απέτυχε στην εφαρμογή του. Δύο ήταν οι αιτίες που δεν απέδωσε τον πρώτο χρόνο η προσπάθεια της κυβέρνησης. Η πρώτη είναι ότι στον τομέα της φορολογίας απέτυχε τραγικά. Τα έσοδα δεν αυξήθηκαν διότι δεν μπόρεσε να πολεμήσει τη φοροδιαφυγή και αυτό οφείλεται στο γεγονός – και θα επανέλθω αμέσως μετά – το ότι δεν είχαμε Υπουργό των Οικονομικών. Φορολογία δεν ήξερε κανένας. Τα κάνανε μούσκεμα με τη φορολογία και έτσι έσοδα αυξημένα δεν είχαμε. Από την άλλη μεριά οι δαπάνες δεν μπορούσαν να μειωθούν δραματικά αν δεν μειώναμε το κράτος, το μεγάλο, το σπάταλο, το μεγάλο ακριβό κράτος το οποίο δημιουργήσαμε τα τελευταία χρόνια. Και εκεί θα σας έλεγα ότι για το ΠΑΣΟΚ ισχύει ο «λογαριασμός του μπεκρή», το «60 το κρασί». Το κράτος να μη θιγεί και οτιδήποτε άλλο ας το κάνουμε. Αυτό είναι το μεγάλο μειονέκτημα το οποίο έχει η σημερινή κυβέρνηση. Δεν μπόρεσε να μειώσει το κράτος, δεν μπόρεσε να εισπράξει τα έσοδα. Το αποτέλεσμα ήταν αδιαμφισβήτητα μία αποτυχία η οποία βαραίνει στην πορεία. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η αρχή του μνημονίου δεν ήταν σωστή, διότι ποια είναι η αρχή του μνημονίου; Ότι πρέπει να περιορίσουμε τις δαπάνες μας, να περιορίσουμε τα ελλείμματα και κατά προέκταση να αρχίζουμε σιγά σιγά να αντιμετωπίζουμε το τεράστιο χρέος το οποίο δημιουργήσαμε τις τελευταίες δεκαετίες. Πάνω σ' αυτό δεν υπάρχει δεύτερη γνώμη κ. Παπαχελά. Στην Ελλάδα πολύς κόσμος δεν είχε καταλάβει τι ακριβώς συνέβαινε. Η πραγματικότητα όμως ήταν πάρα πολύ απλή, ότι ζούσαμε πάνω από τις δυνάμεις μας με δανεικά. Ήταν μια διαπίστωση την οποία ορισμένοι άνθρωποι κατεξοχήν, θα μου επιτρέψετε να πω εγώ, την είχαμε κάνει από καιρό. Εγώ στο τέλος είχα καταντήσει γραφικός. Ο κόσμος άρχισε πλέον, κανείς, και το στενότερό μου περιβάλλον δεν με εμπιστευόταν. Μανία έχει αυτός, μια επιμονή να επιμένει όταν λέγανε ότι η οικονομία πάει καλά. Τους έλεγα εγώ «ποια οικονομία πάει καλά; Δε βάζετε κάτω τα νούμερα να δείτε τι γίνεται»;
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Απλώς εδώ υπάρχει και ένα θέμα. Μήπως δεν ήμασταν αρκετά ώριμοι, εννοώ και εσείς ως πολιτικό σύστημα αλλά και η κοινωνία και όλοι, να μπούμε στο ευρώ; Γιατί το ευρώ ήταν μια ευλογία, ήταν και μια κατάρα όμως.
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κοιτάτε, εγώ το έχω πει με αυτή τη φράση. Το ευρώ ήταν μία ευλογία, ήταν όμως ταυτόχρονα μια κατάρα, διότι το ευρώ μας αποκοίμισε. Εάν είχαμε μείνει με τη δραχμούλα μας, σε ένα ορισμένο χρονικό σημείο θα είχαμε αναγκαστεί να κάνουμε υποτίμηση. Θα βαρούσε ο συναγερμός. Κάτι θα κάναμε, κάπως θα μαζευόμασταν. Είχαμε την άνεση, φθηνό χρήμα, άνεση να δανειζόμαστε. Ξέρετε ότι στην Ελλάδα χωρίς Υπουργό Οικονομικών δεν μπορεί το κράτος να δουλέψει. Εγώ επίσης είχα αυτή την έμμονη ιδέα πάντοτε, ότι πρέπει να μειώσουμε τις δαπάνες μας και ταυτόχρονα ότι πρέπει να διορίσουμε Υπουργό Οικονομικών χωριστά από Υπουργείο Οικονομίας. Τον Κώστα Καραμανλή, τον τότε αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας τον είχα επανειλημμένως επισκεφθεί. Τον είχε εκλιπαρήσει «βάλε έναν Υπουργό Οικονομικών. Χωρίς Υπουργό Οικονομικών δεν μπορείς να κάνεις απολύτως τίποτα». Διότι η Ελλάδα κ. Παπαχελά έχει ένα καθεστώς το οποίο ελάχιστοι Έλληνες γνωρίζουν. Ο Υπουργός των Οικονομικών είναι ο απόλυτος άρχων του προϋπολογισμού. Φυσικά για τα έσοδα είναι υπεύθυνος, αλλά είναι υπεύθυνος και για…
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Απλώς εδώ υπάρχει ένα θέμα, διότι αν ο Υπουργός Οικονομικών θέλει κάτι και ο Πρωθυπουργός του δεν τον αφήνει, όπως λέει ο κ. Αλογοσκούφης για παράδειγμα ότι συνέβη με τον κ. Καραμανλή, υποθέτω ότι ο μόνος δρόμος είναι η παραίτηση.
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κοιτάτε, ναι, βεβαίως είναι η παραίτηση και η παραίτηση είναι μέσα στο λεξιλόγιο των πολιτικών. Εγώ –θα μου επιτρέψετε να θυμίσω ένα επεισόδιο με τον Γεώργιο Παπανδρέου το 1964 – ήμουν Υπουργός Οικονομικών μετά το θρίαμβο τότε στις εκλογές και ο Γεώργιος Παπανδρέου ο καημένος είχε την τάση να είναι ευχάριστος και ήθελε να κάνει μερικές δαπάνες. Εγώ τον είχα σφίξει πάρα πολύ και μου έλεγε «μα αγαπητέ μου Κώστα επιτέλους Πρωθυπουργός είμαι, δεν μπορώ κι εγώ να δώσω μια δραχμή»; «Μπορείς Πρόεδρε» του έλεγα «θα μου το πεις εμένα και εγώ θα σου δώσω πολλές δραχμές να δώσεις». Αλλά ο Υπουργός των Οικονομικών είναι υπεύθυνος κ. Παπαχελά. Και μένα μου τα έλεγε αυτά ο Αλογοσκούφης, αλλά του απαντούσα ότι «για μένα εσύ είσαι υπεύθυνος», όταν μάλιστα έχει κρατήσει και το Υπουργείο των Οικονομικών. Αλλά ήθελα να μου επιτρέψετε να σας πω κάτι για τον Υπουργό των Οικονομικών. Ένα πράγμα που δεν το ξέρετε ίσως και εσείς είναι ότι ο Υπουργός των Οικονομικών είναι ο απόλυτος άρχων του προϋπολογισμού. Τον διαμορφώνει όπως θέλει. Πληρώνει ή δεν πληρώνει. Μεταθέτει τις δαπάνες κατά βούλησιν. Ο κάθε μεμονωμένος Υπουργός δεν έχει το δικαίωμα τις δαπάνες του Υπουργείου του να τις μεταφέρει.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Απλώς αυτό που συνέβαινε βεβαίως…
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Προσέξτε, δεν μπορεί να τις μεταφέρει από τον έναν κωδικό στον άλλον.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Όχι, αλλά έβγαζαν εγγυήσεις του Δημοσίου για παράδειγμα για να πληρώσουν διάφορες ΔΕΚΟ ή να κάνουν άλλα πράγματα.
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Από κει και πέρα ο Υπουργός των Οικονομικών έχει ακόμα το δικαίωμα να δεσμεύσει το κράτος δίδοντας κρατική εγγύηση για ποσά απεριόριστα. Είναι μια αδυναμία του συστήματος την οποία πράγματι ο Κώστας Καραμανλής – να του αποδώσουμε δικαιοσύνη – προσπάθησε να διορθώσει με την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος κατά δική μου πρόταση. Του είχα πει ότι επιτέλους δεν μπορεί ένας Υφυπουργός - διότι συνήθως Υφυπουργός πληρώνει, υπογράφει τις εγγυήσεις - να δεσμεύει το κράτος για δισεκατομμύρια και τουλάχιστον να ορίσει το Σύνταγμα ότι την εγγύηση του κράτους την εγκρίνει η Βουλή των Ελλήνων, που είναι και σύμφωνο άλλωστε με την παραδοσιακή κοινοβουλευτική τάξη και πράγματι η διάταξη αυτή παραλίγο να ψηφιστεί και δεν καταλαβαίνω γιατί την καταψήφισε τελικά το Κομμουνιστικό Κόμμα και έτσι δυστυχώς δεν ίσχυσε. Έτσι χωρίς Υπουργός Οικονομικών σήμερα δεν μπορούμε να κάνουμε απολύτως τίποτα. Και επιμένω κ. Παπαχελά ότι και ο Γεώργιος Παπανδρέου, εγώ του έχω πει επανειλημμένως με δημόσιες δηλώσεις μου, να ορίσει έναν Υπουργό των Οικονομικών και δύο Υφυπουργούς και ας αφήσει τον όποιον Παπακωνσταντίνου έχει ως Υπουργός της Εθνικής Οικονομίας να έχει τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, ιδιαίτερα τις πολύ λεπτές σήμερα σχέσεις με την Τρόικα και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Εγώ θέλω να πάμε λίγο τώρα στο τωρινό σχέδιο. Υπάρχει ένα νέο μνημόνιο εν πάση περιπτώσει στο τραπέζι, το λεγόμενο μεσοπρόθεσμο, συν τα μέτρα αυτά τα οποία λαμβάνονται για το ΄11. Δύο πράγματα. Το πρώτο είναι: συμφωνείτε εσείς με τα μέτρα που υπάρχουν σ' αυτό το πακέτο; Και δεύτερον, αν εσείς θα το ψηφίζατε αν ήσασταν Βουλευτής.
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κοιτάτε, πρώτον, δεν συμφωνώ. Δεν συμφωνώ καθόλου.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Με ποιο κομμάτι δεν συμφωνείτε;
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Με τα περισσότερα. Με τα μέτρα της φορολογίας, με τη φορολογία της ακίνητης περιουσίας. Είναι τρελό αυτό που γίνεται κ. Παπαχελά. Εγώ πάντα ήμουν αντίθετος, βασικά αντίθετος με το φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, για τον απλούστατο λόγο ότι το κράτος δεν είχε και στο παρελθόν και πολύ περισσότερο δεν έχει σήμερα που είναι διαλελυμένο τελείως, σήμερα σας κάνω τη δήλωση, να το ακούσει και ο λαός ο οποίος μας παρακολουθεί, σήμερα δεν υπάρχει Υπουργείο Οικονομικών. Είναι τελείως διαλυμένο. Πώς θα ελέγξεις εάν πράγματι έχει γίνει σωστή η δήλωση η φορολογική της Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας; Εγώ είχα πει από τότε και ισχύει και σήμερα κατεξοχήν, ότι ο φόρος αυτός τον πληρώνουν τα κορόιδα, τον πληρώνουν οι εθελοντές, και έχουμε περίεργα φαινόμενα. Πρόσφατα μου έλεγε ένας φίλος μου ότι –δικηγόρος – έχει έναν πελάτη. Δύο αδέλφια έχουν εξ ημισείας και εξ αδιαιρέτου έναν πολύ μεγάλο ακίνητο στην Αθήνα, μεγάλης αξίας. Ο ένας είναι νομοταγής. Το έχει δηλώσει και ταλαιπωρείται ο άνθρωπος με την Εφορία και έχει βρει τον μπελά του. Ο άλλος δεν έχει κάνει φορολογική δήλωση οκτώ χρόνια τώρα και σφυρίζει αδιάφορα. Είναι δυνατόν να δουλεύει έτσι ένα κράτος;
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Ποιο άλλο κομμάτι εσάς δεν σας βρίσκει σύμφωνο;
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Τα φορολογικά δεν με βρίσκουν απολύτως σύμφωνο.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Συμφωνείτε με τον κ. Σαμαρά δηλαδή σ' αυτό, γιατί εκεί είναι και η βασική του κριτική.
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Δεν είναι μόνο ο Σαμαράς, οι πάντες νομίζω. Σ' αυτό δεν θα διαφωνήσει κανείς. Αλλά επίσης δεν συμφωνώ, είμαι υπέρ των αποκρατικοποιήσεων, το ξέρετε, κατεξοχήν, και είμαι ο μόνος Έλληνας πολιτικός ο οποίος αποτόλμησε να κάνει αποκρατικοποιήσεις και μερικές από αυτές επέζησαν και από τη λαίλαπα του ΠΑΣΟΚ που ακολούθησε την πτώση της κυβέρνησής μου εκείνη την εποχή. Αλλά δεν μπορώ να συμφωνήσω με αυτό το αυστηρό ημερολόγιο που βάλανε, πότε θα πουλήσουμε το κάθε περιουσιακό στοιχείο. Αυτό είναι παράλογο κ. Παπαχελά. Είναι τρελό, θα μου επιτρέψετε να πω. Θα μας πουν πότε θα πουλήσουμε; Θα πουλήσουμε στην κατάλληλη στιγμή, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία. Αλλά εγώ παρά ταύτα θα ψήφιζα το μνημόνιο. Θα το ψήφιζα το μνημόνιο διότι ουσιαστικά το δεύτερο μνημόνιο λέει ό,τι λέει και το πρώτο, ότι πρέπει να μειώσουμε τα έξοδά μας, να αυξήσουμε τα έσοδά μας και να μηδενίσουμε το έλλειμμα, και από κει και πέρα οι Ευρωπαίοι δεν είναι παράλογοι. Οι Ευρωπαίοι ζητούν αυτά τα μέτρα τα αυστηρά και τα περιοριστικά, αν θέλετε και τα εξευτελιστικά λιγάκι, με προσβάλλουν και ως Έλληνα, το φιλότιμο και τον εγωισμό, αλλά τα ζητούν διότι δεν μας έχουν καμία απολύτως εμπιστοσύνη και δεν μας έχουν εμπιστοσύνη διότι τους κοροϊδέψαμε επανειλημμένως, διότι ξέρουν ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να κάνει αποκρατικοποιήσεις, διότι το DNA του ΠΑΣΟΚ ξυπνάει, διότι δεν θέλει να τα βάλει με τα σπλάχνα του που λέγαμε και πρωτύτερα και αναγκάζεται πλέον να τους βάλει να υπογράψουν έναν τέτοιο κατάλογο ο οποίος δεν θα ισχύσει. Αλλά εγώ προσωπικά πιστεύω, θα το ψήφιζα με τη βεβαιότητα ότι στην πορεία θα τα διορθώναμε όλα αυτά τα πράγματα, εφόσον όμως θα είμαστε αποφασισμένοι. Κι αν ήμουν εγώ υπεύθυνος θα ήμουν αποφασισμένος να μηδενίσω το έλλειμμα, να μειώσω τις δαπάνες, διότι κ. Παπαχελά, να μη γελιόμαστε, αυτό που πρέπει να γίνει στην Ελλάδα σήμερα είναι να κατεβεί το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων. Πρέπει να το πούμε στον ελληνικό λαό, να το πούμε καθαρά. Γιατί νομίζετε ότι…
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Πάντως ο ελληνικός λαός το έχει καταλάβει αυτό κ. Πρόεδρε. Δεν έχει καταλάβει το πόσο και πού πρέπει να φτάσει.
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Ναι, το έχει καταλάβει με διαίσθηση. Να του το πούμε καθαρά. Να του πούμε ότι ζήσαμε πάνω από τις δυνάμεις μας δανειζόμενοι, επιβαρύναμε τις επόμενες γενιές, ότι πλέον δεν έχουμε τρόπο και να θέλουμε να ξοδέψουμε, δεν έχουμε πλέον. Οι αγορές δεν μας δίδουν πλέον. Πίστωση δεν έχουμε, και από κει και πέρα κρεμόμαστε από τη βοήθεια την οποία θα μας κάνουν ή δεν θα μας δώσουν ή θα μας δώσουν οι εταίροι μας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Κατά συνέπεια είμαστε υποχρεωμένοι, αδήριτος είναι η ανάγκη, δεν είναι στο χέρι μας να το κάνουμε ή να μην το κάνουμε. Είμαστε υποχρεωμένοι, δεν συζητείται αυτό. Αυτή την απλή αλήθεια αν την ήξερε ο ελληνικός λαός, αν την είχε καταλάβει ο ελληνικός λαός, δεν θα αντιδρούσε όπως αντιδρά σήμερα, διότι σήμερα αντιδρά οργίλως. Σου λέει γιατί. Μα γιατί δεν γίνεται αλλιώς. Η ανάγκη είναι ο υπέρτατος νόμος. Το ξέραμε από την εποχή των αρχαίων Ελλήνων.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Κύριε Πρόεδρε, μιλάγαμε για το τι γίνεται σε σχέση με το μεσοπρόθεσμο. Μια ερώτηση που έχω εγώ είναι: ξέρετε, είναι πολύ λίγοι οι πολιτικοί οι οποίοι μιλάνε με τον τρόπο που εσείς μιλάτε. Ενδεχομένως έχει να κάνει βέβαια με την ηλικία σας και με την εμπειρία σας και το γεγονός ότι δεν είστε πλέον ενεργός πολιτικός.
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Πάντα μιλούσα έτσι, με συγχωρείτε.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Ναι. Πάντως…
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Εγώ κ. Παπαχελά τολμώ να το πω διότι είναι αλήθεια και κανείς δεν μπορεί να με διαψεύσει. Ποτέ ως αντιπολιτευόμενος δεν είπα κάτι αλλιώτικο από αυτό το οποίο θα έκανα αν ήμουν κυβέρνηση, και ποτέ δεν επεχείρησα να εμποδίσω μια κυβέρνηση της οποίας, αν έκανα αντιπολίτευση και ήμουν σκληρός στην αντιπολίτευση, έχω κάνει τη σκληρότερη αντιπολίτευση.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Πολύ σκληρός. Και με τον Ανδρέα Παπανδρέου βεβαίως ήσασταν εξαιρετικά σκληρός.
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Παλαιότερα με τον Καραμανλή και στη συνέχεια με τον Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά ποτέ μα ποτέ όταν έκανε κάτι θετικό δεν το πολέμησα, διότι δυο γραμμές υπάρχουν στην πολιτική. Όταν είσαι αντιπολίτευση ή προσπαθείς να βελτιώσεις την κυβέρνηση αλλά σκέφτεσαι ότι είναι κυβέρνηση της χώρας σου και κατά συνέπεια δεν θέλεις να ζημιώσεις τη χώρα, αυτό είναι που κάνω εγώ, ή κάνεις αυτό το οποίο στην πράξη γινόταν τον τελευταίο καιρό μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων. Μιλήσαμε πρωτύτερα. Κάνεις μια αντιπολίτευση για να το φθείρεις και να έρθεις εσύ. Εγώ το δεύτερο δεν το έκανα ποτέ μου.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Πάντως εμένα αυτό το οποίο μου κάνει εντύπωση και επιμένω σ' αυτό, είναι ότι λίγοι, λέω, οι άνθρωποι οι οποίοι μιλάνε τόσο ανοιχτά. Δεν σας κάνει για παράδειγμα εντύπωση ότι άλλοι πρώην Πρωθυπουργοί, όπως είναι ο Κώστας Καραμανλής, δεν έχει μιλήσει καθόλου παρότι η χώρα βρίσκεται σε μια τόσο μεγάλη κρίση;
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κύριε Παπαχελά θα σας έλεγα αμέσως ότι πιστεύω πράγματι ότι αυτή την ώρα ήρθε η ώρα της ευθύνης βεβαίως των κομμάτων και μίλησα πρωτύτερα και θα επανέλθω και στη συνέχεια, διότι εγώ πιστεύω ότι η μόνη λύσις είναι τα δύο μεγάλα κόμματα να συνεννοηθούν μεταξύ τους και να αντιμετωπίσουν από κοινού, όπως γίνεται εις την Πορτογαλία που έχει πάρα πολλές ομοιότητες με την Ελλάδα σήμερα, αλλά πέραν αυτού έρχεται πλέον η ώρα της ατομικής ευθύνης. Η Ελλάς βρίσκεται μπροστά σε ένα γκρεμνό, μπροστά σε μια τραγική καταστροφή που μπορεί να επέλθει. Κρεμόμαστε από μια κλωστή πάνω από την άβυσσο. Αυτή είναι η αλήθεια. Και σήμερα δεν μπορεί κανείς, δεν δικαιούται κανείς να μένει ουδέτερος και αδιάφορος. Και φυσικά αυτό ισχύει κατεξοχήν για ανθρώπους σαν τον Κώστα Καραμανλή ο οποίος επιτέλους και ευθύνες έχει αλλά και πρέπει να του αναγνωρίσω ότι είχε δει τη λαίλαπα που ερχόταν και παρά το γεγονός ότι ακολούθησε το λάθος δρόμο να φύγει και όχι να μείνει και να δώσει τη μάχη όπως ήθελα εγώ, εν πάση περιπτώσει του αναγνωρίζω ότι είχε δει το πρόβλημα. Κατά συνέπεια και σήμερα εγώ πιστεύω ότι είναι ο μόνος άνθρωπος ο οποίος μπορεί να αλλάξει την πορεία των γεγονότων, ο οποίος μπορεί να επηρεάσει αποφασιστικά με το κύρος που έχει τη Νέα Δημοκρατία.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Πώς; Δηλαδή τι εννοείτε;
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Να την πείσει να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή για να σώσει τον τόπο και εν πάση περιπτώσει να πει την άποψή του. Αλλά όχι μόνο αυτός. Και οι δύο Αντιπρόεδροι, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Δήμας, ο Σταύρος Δήμας ο οποίος διετέλεσε και Επίτροπος, κατεξοχήν Ευρωπαίοι και οι δύο πολιτικοί, αυτή την τώρα τι λένε; Συμφωνούν να αφήσουν την Ελλάδα να προχωρήσει προς την καταστροφή; Διότι πρέπει να εφαρμοστεί η πολιτική του να περιμένουμε να έρθουμε εμείς, που είπα πρωτύτερα ότι δεν υπάρχει περιθώριο ούτε χρονικό ούτε εκ των πραγμάτων περιθώριο να έρθει μια άλλη κυβέρνηση σήμερα.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Βεβαίως αντιλαμβάνεστε ότι η κριτική η οποία θα σας γίνει αμέσως είναι είτε ότι θέλετε με αυτό τον τρόπο να φθείρετε τον κ. Σαμαρά με μια νέα αποστασία θα σας έλεγε κάποιος αντίπαλός σας, είτε ότι θέλετε να βοηθήσετε την κα Μπακογιάννη βεβαίως.
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Με συγχωρείτε, καμία δουλειά δεν έχει η κα Μπακογιάννη ούτε θέλω να φθείρω τον κ. Σαμαρά. Θέλω να βοηθήσω τον τόπο. Πρέπει να καταλάβετε ότι υπάρχουν και άνθρωποι σ' αυτόν τον τόπο οι οποίοι ενδιαφέρονται μόνο για τη χώρα. Εγώ κατεξοχήν για τη χώρα ενδιαφέρομαι αυτή την ώρα, αυτός ο καημός με βασανίζει και πιστεύω ειλικρινά ότι η Νέα Δημοκρατία έχει χρέος αυτή την ώρα να φανεί χρήσιμη. Και ποιος μπορεί να επηρεάσει τη Νέα Δημοκρατία. Ο κ. Σαμαράς βρίσκεται σε στραβό δρόμο κατά την άποψή μου. Πρέπει κάποιοι να τον επηρεάσουν, διότι στο τέλος - τέλος το κόμμα δεν είναι ενός ανδρός αρχή. Εάν μπορεί κάποιος να βοηθήσει αυτή την ώρα, εγώ θα τον παρακινήσω να βοηθήσει.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Πάντως σε όλες τις συσκέψεις που μαθαίνουμε ότι έχουν γίνει για το τι στάση θα κρατήσει η Νέα Δημοκρατία, δεν έχει εκφραστεί και καμία μεγάλη διαφωνία από κανέναν, ούτε από τον Κωστή Χατζηδάκη που θα μπορούσε να έχει κάποιες διαφωνίες, ακόμα και από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή από άλλους. Δεν υπήρξε ανοιχτή διαφωνία πάνω στην πολιτική που ακολουθεί ο κ. Σαμαράς.
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Δεν ξέρω. Εγώ δεν ξέρω, δεν παρακολουθώ τα εσωτερικά της Νέας Δημοκρατίας, αλλά έχω την αίσθηση ότι δεν έγινε καμία συζήτηση μέσα στη Νέα Δημοκρατία. Δεν έγινε καμία συζήτηση. Δεν συνήλθε η Κοινοβουλευτική Ομάδα για να τεθεί το θέμα και να πάρουν θέση όλοι απέναντι του προβλήματος και είναι και αυτό ένα από τα προβλήματα της εποχής μας, ότι τα μεγάλα κόμματα, τα δύο μεγάλα κόμματα κ. Παπαχελά, τον τελευταίο καιρό γίνονται διαρκώς και περισσότερα φέουδο του αρχηγού, προσωποπαγή. Στερούνται δημοκρατικής οργάνωσης και αυτό είναι μια αδυναμία του πολιτικού μας συστήματος.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Πάντως εγώ θέλω λίγο να επανέλθω, γιατί υπάρχει μια αντίφαση στη θέση σας. Από τη μια λέτε: εγώ θα ψήφιζα το μεσοπρόθεσμο, πρέπει να το ψηφίσουμε για να μην χρεοκοπήσουμε, από την άλλη λέτε όμως ότι και στο θέμα της φορολογίας είναι λάθος και στο θέμα του πόσο σφιχτά είναι τα χρονοδιαγράμματα για την αποκρατικοποίηση.
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Μα διορθώνονται τα λάθη κ. Παπαχελά. Αυτό προσπαθώ να σας εξηγήσω.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Τότε γιατί δεν πάμε σ' αυτό που λέει ο κ. Σαμαράς ή κάποιοι άλλοι, για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, αντί να πάμε σ' αυτό το μνημόνιο το οποίο είναι μπροστά μας;
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Μα το ίδιο δεν είναι; Τι αλλάζει; Αυτή την ώρα πρέπει να ψηφίσουμε, διότι αλλιώς κινδυνεύουμε με πτώχευση σε 15 ημέρες. Δεν είναι πολύς ο καιρός που μας απομένει. 15 Ιουλίου δεν θα έχουμε να πληρώσουμε. Δεν έχουμε κανένα περιθώριο αυτή την ώρα. Λοιπόν, θα προσπαθήσουμε να το διορθώσουμε και θα το διορθώσουμε. Έχω εμπιστοσύνη ότι μπορούμε να το διορθώσουμε και πολύ περισσότερο εάν τα δύο κόμματα μαζί πηγαίνανε να διαπραγματευθούν.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Πριν πάμε στα δυο κόμματα, γιατί θέλω να καταλήξουμε και στα δύο κόμματα, υπάρχει ένα θέμα εδώ το αν μπορεί, αν εσείς εμπιστεύεστε τον κ. Παπανδρέου, τον έχετε δει πώς είναι σαν Πρωθυπουργός αυτά τα δύο χρόνια, εάν μπορεί, πρώτον, να βγάλει πέρα ένα τέτοιο μνημόνιο και δεύτερον, αν μπορεί να βγάλει πέρα μια καινούργια διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους.
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κύριε Παπαχελά, πρέπει να σεβαστούμε τους νόμους της δημοκρατίας. Ο Γιώργος Παπανδρέου κατά τη γνώμη μου δεν κάνει για Πρωθυπουργός. Δεν το απέκρυψα ποτέ. Δεν είμαι ευτυχής που τον έχουμε σήμερα Πρωθυπουργό, αυτόν όμως επέλεξε ο ελληνικός λαός και εγώ είμαι υποχρεωμένος να σεβαστώ και να τιμήσω την επιλογή που έκανε ο ελληνικός λαός. Κατά συνέπεια με αυτόν προς το παρόν τουλάχιστον θα πορευτούμε μέχρις ότου έρθει κάτι άλλο πάλι με τις φυσιολογικές…
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Το ερώτημα είναι: όταν εσείς ζητάτε από τον κόσμο ή από κάποιους ανθρώπους να ψηφίσουν το μεσοπρόθεσμο με Πρωθυπουργό τον κ. Παπανδρέου, πρέπει κάπως να το εγγυηθείτε ότι μπορεί να το βγάλει πέρα αυτό. Αυτό εννοώ.
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Θα προσπαθήσουμε. Αν τα δύο κόμματα μαζί, κοιτάτε, εάν η Νέα Δημοκρατία από την αρχή είχε ακολουθήσει την πολιτική την οποία ακολούθησε στην Πορτογαλία το αδελφό κόμμα, το κεντροδεξιό κόμμα, τα πράγματα θα ήταν τελείως αλλιώτικα. Θα είχαμε στην ουσία δύο Πρωθυπουργούς και ο αρχηγός της αντιπολιτεύσεως, ο οποίος σιγοντάρει τον Παπανδρέου, θα εκάλυπτε τις αδυναμίες του και θα τον βοηθούσε να μην κάνει πολλά λάθη, να κάνει λιγότερα λάθη. Αυτό είναι που χρειάζεται σήμερα. Ο τόπος αυτό χρειάζεται και αυτή την ώρα δεν θα δούμε πλέον τα προσωπικά μας ή τα κομματικά μας συμφέροντα. Πρέπει να δούμε το συμφέρον του τόπου.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Πέστε μου όμως κάτι κ. Πρόεδρε. Είπατε προηγουμένως ότι το ΠΑΣΟΚ πάει κόντρα στα σπλάχνα του, πάει κόντρα στο DNA του. Εσείς πιστεύετε αυτή την ιστορία θα τη βγάλει πέρα ή θα πέσει μη ψηφίζοντας το μεσοπρόθεσμο, διότι είδαμε σήμερα τον Γιώργο Λιάνη, ένα πρόσωπο από το παλιό, να το πω έτσι, ΠΑΣΟΚ, είδαμε έναν άλλον Βουλευτή τον κ. Αλέκο Αθανασιάδη, οι οποίοι είπαν ότι δεν θα το ψηφίσουν, και υπάρχουν πληροφορίες ότι αύριο θα υπάρξουν και κάποιοι άλλοι.
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Μπορεί. Κοιτάτε, μπορεί να συμβεί αυτό. Μπορεί να συμβεί και αυτό. Θα το θεωρούσα δυστύχημα αυτή την ώρα και πιστεύω ότι πρέπει να βρεθούν Βουλευτές οι οποίοι πρέπει να το λάβουν και αυτό υπόψη τους ότι μπορεί, και διότι πρέπει να ψηφιστεί το μνημόνιο. Δηλαδή πρέπει να περάσουμε τον κάβο αυτή την ώρα. Δεν πρέπει αυτή την ώρα να πούμε όχι, διότι αν πούμε όχι, δεν λέμε όχι στο συγκεκριμένο πρόβλημα της φορολογίας ή δεν ξέρω, των ημερομηνιών που είπαμε, τις αποκρατικοποιήσεις, για τα οποία τυχόν διαφωνεί κάποιος, όπως εγώ. Λέμε όχι επί της αρχής. Κοιτάτε κ. Παπαχελά, χωρίς…
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Πάντως βλέπετε τον κ. Καρατζαφέρη, ακόμα και την κα Μπακογιάννη, οι οποίοι ψήφισαν το μνημόνιο στην πρώτη του εκδοχή, βλέπετε ότι αυτή τη στιγμή διστάζουν. Προφανώς γιατί υπάρχει και ένα ρεύμα πάρα πολύ ισχυρό στον κόσμο εναντίον αυτού.
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Μα βεβαίως - μα βεβαίως, και σας το έλεγα και πρωτύτερα. Τη μάχη με την κοινή γνώμη την έχουμε χάσει εμείς οι οποίοι υποστηρίζουμε, διότι αφήσαμε, δηλαδή εγώ δεν έχω κανένα λόγο να ηγούμαι καμπάνιες προπαγανδιστικής, αλλά λέω τη γνώμη μου όταν πρέπει και κατά αραιά διαστήματα, αλλά αυτοί που έπρεπε, άφησαν να κερδηθεί η μάχη των εντυπώσεων. Σήμερα ο κόσμος μαίνεται εναντίον του μνημονίου και έχει δίκιο. Δεν του αρέσει το μνημόνιο, αλλά πέραν των σφαλμάτων που είπαμε, για τα οποία μιλήσαμε, δεν του αρέσει το μνημόνιο διότι κανείς δεν θέλει να κατεβεί το βιοτικό του επίπεδο κ. Παπαχελά και κανείς δεν του είπε του Έλληνα ότι κύριε Έλληνα είτε σ’ αρέσει είτε δεν σ’ αρέσει το επίπεδό σου θα κατέβει διότι δεν υπάρχουν πλέον λεφτά. Δεν πρόκειται να δανείζεσαι για να ζεις καλύτερα, πάνω από τις δυνάμεις σας. Εδώ δεν αντέχω στον πειρασμό. Στις 31 Δεκέμβριου του 2008 με Κώστα Καραμανλή Πρωθυπουργό έκαμα ένα μήνυμα πρωτοχρονιάτικο, το οποίο αρχίζει με τις εξής φράσεις: «Το 2009 θα είναι χρόνος δύσκολος. Δεκαετίες ζήσαμε πάνω από τις δυνάμεις μας δανειζόμενοι και καταδικάζοντας τις επόμενες γενιές, ενώ ταυτόχρονα με πείσμα αρνηθήκαμε τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες η σημερινή ευρωπαϊκή και παγκόσμια πραγματικότητα απαιτεί και τις οποίες εφήρμοσαν όλες οι άλλες χώρες της Ευρώπης. Υπό τις συνθήκες αυτές – λέω – είναι φυσικό η βαριά διεθνής οικονομική κρίση που ξέσπασε φέτος να μας προσγειώσει και να μας υποχρεώσει να αντιμετωπίσουμε τη σκληρή πραγματικότητα». Αυτή είναι η αλήθεια κ. Παπαχελά. Εγώ την είχα πει προ δύο ετών. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Έστω και σήμερα πρέπει να την καταλάβουν οι πάντες. Πρέπει να καταλάβουμε σε αυτή τη χώρα ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο εκεί που εφτάσαμε. Τώρα το να ζητήσουμε τις ευθύνες, να τις ζητήσουμε, αλλά δεν ωφελεί…
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Εγώ επιμένω στο ότι έχει δημιουργηθεί μια μεγάλη πλειοψηφία, αυτό το δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις.
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Υπάρχει – υπάρχει.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Που θεωρούν ότι το μνημόνιο είναι λάθος.
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Ναι.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Το μνημόνιο φταίει για την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα και φαντάζομαι τους Βουλευτές και ειδικά με το κίνημα των αγανακτισμένων, το οποίο έχει πάρει αρκετά μεγάλη διάσταση εν πάση περιπτώσει και περιμένουμε και αύριο αυτόν τον περίφημο αποκλεισμό της Βουλής, αντιλαμβάνεστε, το έχετε ζήσει άλλωστε, πώς νιώθουν αυτοί οι άνθρωποι που είναι μέσα στο Κοινοβούλιο.
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Σας είπα και πρωτύτερα ότι η μέθοδος αυτή του εκφοβισμού και η δημιουργία μιας κοινής γνώμης που βαραίνει, βαραίνει πολύ, είναι μια αποτελεσματική μέθοδος, δοκιμασμένη και στο παρελθόν, η οποία επαναλαμβάνεται και σήμερα με επιτυχία. Αυτή την ώρα από πλευράς εντυπώσεων αυτά τα οποία λέω εγώ σήμερα είναι αντίθετα προς το ρεύμα. Καλά, εγώ, όχι μόνο λόγω ηλικίας αλλά όλη μου τη ζωή έχω μάθει να πηγαίνω και κόντρα στο ρεύμα, διότι αυτό πιστεύω πρέπει να κάνει ο πολιτικός. Ο πολιτικός δεν υπάρχει για να είναι ευχάριστος, να χαϊδεύει αυτιά. Υπάρχει για να λέει το σωστό, και μπορεί εμένα να μου πουν οτιδήποτε θέλουν, αλλά δυστυχώς, δυστυχώς λέω και το πιστεύω κ. Παπαχελά, δυστυχώς είχα δίκιο. Επαληθεύτηκα σε όλα. Όταν το 1990 σχημάτισα κυβέρνηση, εάν είχε μείνει αυτή η κυβέρνηση, είχα πει τότε, πρώτον, ήρθα στην εξουσία χωρίς να υποσχεθώ τίποτα. Είπα ότι δεν υπόσχομαι τίποτα στους Έλληνες και θα ζητήσω περισσότερη δουλειά, το οποίο και έκαμα. Και είχα πει ότι η φιλοδοξία μου είναι να προσγειώσω την Ελλάδα ομαλά, διότι είχε ήδη χρεοκοπήσει η Ελλάδα όταν το 1990 σχηματίστηκε η κυβέρνηση Ζολώτα, την οποία ενθυμήθηκα πρωτύτερα, και δυστυχώς δεν μπόρεσα να ολοκληρώσω το έργο τότε και η Ελλάς προσγειώνεται σήμερα ανώμαλα, αλλά προσγειώνεται, δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Το θέμα κ. Πρόεδρε, όταν υπάρχει έλλειψη ηγεσίας και όταν ο κόσμος καταλαβαίνει ότι κανείς δεν έχει πραγματικό σχέδιο ή δεν του λέει την αλήθεια, είναι λογικό ο δρόμος να παίρνει το πάνω χέρι.
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Σωστά, μπορεί να έχετε δίκιο. Εγώ δεν λέω τίποτα, δεν μπορώ να πω όχι. Έχετε δίκιο σ' αυτό που λέτε, ότι δεν υπάρχει ηγεσία σήμερα είναι πασιφανές, αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να κατασκευάσουμε την ηγεσία κ. Παπαχελά. Η πρακτική αντίληψη απαιτεί αυτή την ώρα να προσαρμοστούμε με αυτό που έχουμε, το οποίο μπορεί να μην είναι το καλύτερο και δεν είναι σίγουρα το καλύτερο, ούτε στο ένα κόμμα ούτε στο άλλο είναι ό,τι καλύτερο μπορούσε να έχουμε, αλλά με αυτά που έχουμε εγώ τουλάχιστον έχω την επιθυμία να βοηθήσω αν μπορώ να δώσουμε…
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Δεν πιστεύετε δηλαδή ότι έχει τελειώσει το υπάρχον πολιτικό σύστημα και πρέπει να έρθουν τελείως άλλοι άνθρωποι, όπως λένε κάποιοι.
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Εγώ πιστεύω ότι έχει τελειώσει. Σίγουρα έχει τελειώσει το υπάρχον πολιτικό σύστημα, αλλά στην παρούσα φάση δεν έχει τελειώσει. Δεν υπάρχει τίποτε άλλο ακόμα να το αντικαταστήσει.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Οι εκλογές δεν είναι μια λύση, με την έννοια ότι θα είναι μια στιγμιαία έστω κάθαρση για τον κόσμο, την κοινή γνώμη για εκτόνωση;
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κοιτάτε, είναι μια εκτόνωση, αλλά πού θα οδηγήσει; Δηλαδή δεν πρέπει να δούμε μόνο.. Πρώτον, δεν ξέρω εάν δεν χρεοκοπήσουμε πριν από τις εκλογές. Κύριε Παπαχελά, εγώ πιστεύω και θέλω να το πω και αυτό για να το ακούσουν όσοι μας παρακολουθούν, η Ευρώπη ειλικρινά θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα, όχι μόνο για λόγους ιδιοτελείς ας πούμε, ιδίου συμφέροντος διότι μπορεί να κινδυνεύσει το σύστημα ολόκληρη του ευρώ, αλλά και από συναισθηματικούς λόγους και από αλληλεγγύη. Η Ευρώπη σήμερα θα βρει λύση. Δεν φοβάμαι την Ευρώπη.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Ξέρετε πόσο λίγοι άνθρωποι το πιστεύουν αυτό στην Ελλάδα σήμερα;
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Αλλά δεν φοβάμαι την Ευρώπη, φοβάμαι τους εαυτούς μας. Φοβάμαι ότι η Ευρώπη θα προσπαθεί να μας σώσει και εμείς θα θέλουμε να βουλιάξουμε. Δεν μπορώ να βλέπω αυτά τα φαινόμενα. Δεν μπορώ να βλέπω να ξιφουλκεί ο οιοσδήποτε εργατοπατέρας συνδικαλιστής έτοιμος να πέσει μαχόμενος. Εναντίον τίνος μάχεται αυτή την ώρα; Ποιον θέλει να σφάξει; Ποιος είναι ο εχθρός του; Ο εχθρός του είναι απλούστατα ότι εμείς ξοδεύουμε περισσότερα και πρέπει να ζήσουμε με λιγότερα. Αυτή την απλή αλήθεια γιατί δεν τολμούν οι πολιτικοί να την πουν στον ελληνικό λαό; Και εν πάση περιπτώσει, αν δεν τολμούν όλοι, αυτοί που μπορούν ας την πουν. Και εγώ πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός τελικά καταλαβαίνει την πραγματικότητα. Θα την καταλάβει την πραγματικότητα, και αυτή την ώρα προέχει – θα το επαναλάβω και πάλι – να σωθεί η χώρα από την άμεση κατάρρευση, από την άμεση πτώχευση. Με την Ευρώπη μπορούμε να τα βρούμε και μπορούμε να διορθώσουμε τις αδυναμίες που…
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Εγώ να σας ρωτήσω: εάν δεν καταφέρει ο κ. Παπανδρέου να περάσει αυτό το σχέδιο, εσείς τι προτείνετε; Ποια είναι η λύση; Γιατί είναι πιθανό έτσι όπως πάει το πράγμα.
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κοιτάτε, εάν ο κ. Παπανδρέου δεν μπορέσει να το περάσει, υποχρεωτικά θα οδηγηθούμε σε εκλογές. Η υπόθεση αυτή τελικά ούτως ή άλλως, είτε μετά πάροδον ορισμένου χρόνου υπό συνθήκες πολύ ευνοϊκότερες είτε υπό συνθήκες εκτάκτου ανάγκης και συμφορές, θα οδηγηθούμε σε εκλογές. Οι εκλογές έχουν πολλούς κινδύνους. Ο πρώτος και μεγάλος κίνδυνος είναι να πτωχεύσουμε πριν πάμε σε εκλογές, και ο δεύτερος είναι να πτωχεύσουμε αμέσως μετά τις εκλογές, διότι η κυβέρνηση που θα έρθει, αν έρθει, διότι μπορεί και να μην έχουμε κυβέρνηση και να έχουμε δυσκολίες σχηματισμού κυβερνήσεως, και όπως καταλαβαίνετε όταν έχουμε μια περίοδο πολιτικής παρακμής, που είναι περίοδος πολιτικής παρακμής όταν δεν έχουμε πολιτικούς άντρες αναστήματος. Εγώ ας πούμε κάνω σύγκριση τώρα με το 1990 όταν φτιάξαμε την κυβέρνηση Ζολώτα. Τότε μπήκε το Κομμουνιστικό Κόμμα στην κυβέρνηση. Τότε…
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Δεν είχε βέβαια και σπουδαία αποτελέσματα η κυβέρνηση Ζολώτα. Πήρε μερικές αποφάσεις, έβαλε μια τάξη, αλλά δεν είχε και σπουδαία αποτελέσματα.
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Ναι, πάρα ταύτα είχε σπουδαία αποτελέσματα διότι προσέγγισε τα κόμματα, διότι τα κόμματα, τα τρία μεγάλα κόμματα, τότε είχαμε ηγεσία όμως. Τότε και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί διευθύναμε τα κόμματά μας. Και ο Φλωράκης δεν ήταν Παπαρήγα και ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν ήταν Γιώργος Παπανδρέου. Και θα με συγχωρήσετε να πω, κι εγώ ήμουν ένας ηγέτης ο οποίος εκείνη την ώρα διηύθυνε το κόμμα ολόκληρο με δύναμη.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Μάλιστα. Πάμε σε ένα πολύ σύντομο διάλειμμα και μετά ερχόμαστε για το τελευταίο κομμάτι αυτής της συζήτησης με τον πρώην Πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Κυρίες και κύριοι είμαστε και πάλι εδώ με τον πρώην Πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη. Κύριε Πρόεδρε όπως ξέρετε κάθε μέρα στην πλατεία Συντάγματος αλλά και αλλού, συγκεντρώνονται χιλιάδες Έλληνες πολίτες οι οποίοι δεν ανήκουν σε ένα πολιτικό χώρο, είναι η αλήθεια και οι οποίοι είναι αγανακτισμένοι όπως λένε οι ίδιοι, είναι ένα καινούργιο πολιτικό φαινόμενο. Δεν ξέρω, εσείς αν είχατε την ευκαιρία να μιλήσετε μαζί τους τι θα τους λέγατε; Να φύγουν από την πλατεία; Να μείνουν στην πλατεία; Ποιο πρέπει να είναι το αίτημά τους κατά τη γνώμη σας; Ή θα τους λέγατε ότι «κι εσείς κάνατε λάθη εν πάση περιπτώσει σε αυτή την πολιτική διαδρομή» και ότι έχουν δίκιο σε όσα λένε για τους πολιτικούς;
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κοιτάτε το περίεργο είναι ότι ο κόσμος δεν έχει συγκεκριμένο αίτημα. Είναι ενοχλημένος όπως πρωτύτερα είπαμε πολλές φορές διότι του ζητούν θυσίες και δεν είναι ευχαριστημένος, αυτό είναι φυσικό. Αλλά δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο πολιτικό αίτημα.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Υπάρχει. Λένε να φύγει η Τρόικα, να φύγει το Μνημόνιο, να φύγει η Κυβέρνηση, να μην πληρώσουμε το χρέος, υπάρχουν διάφορα αιτήματα.
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Αυτό το «δεν χρωστάμε δεν πληρώνουμε» είναι πολύ ακραίο για να το πάρει κανείς στα σοβαρά. Δεν είναι κάτι, το οποίο μπορεί να υποστηριχθεί σοβαρά. Μπορεί μερικοί να το λένε σαν ξέσπασμα, αλλά δεν είναι σοβαρή υπόθεση.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Γιατί δεν είναι όμως; Να το εξηγήσουμε στον κόσμο αυτό γιατί ξέρετε υπάρχει πολύς κόσμος που το λέει αυτό, ότι πρέπει να κάνουμε μια στάση πληρωμών και να προχωρήσουμε παρακάτω.
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κοιτάτε για τον πολύ απλό λόγο ότι σήμερα μας λείπουν χρήματα για να κλείσουμε τον προϋπολογισμό μας, αυτόν που έχουμε σήμερα υποτίθεται περιορισμένο και όντως κάτι κάναμε για να τον περιορίσουμε. Εάν δεν μας δανείσουν χρήματα δεν μπορούμε να κλείσουμε προϋπολογισμό. Κατά συνέπεια θα πρέπει να κόψουμε κατά τρόπο βάρβαρο και απότομο, παραπάνω δαπάνες. Εάν δε, ο μη γένοιτο, γυρίσουμε και στη δραχμή θα έχουμε το τεράστιο πρόβλημα ότι δεν θα έχουμε και τη δυνατότητα να καλύψουμε τις δαπάνες μας σε συνάλλαγμα και θα αρχίσουμε να έχουμε έλλειψη ειδών πρώτης ανάγκης. Το 1980, για να θυμηθώ λιγάκι παλαιότερα, ήμουν Υπουργός Εξωτερικών καινούργιος και πήγα στην Εαρινή Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα. Ήταν η εποχή που η Τουρκία ήταν στις παραμονές πτώχευσης και είχε πάει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στο ξενοδοχείο που μας φιλοξένησαν Υπουργούς του ΝΑΤΟ καταλαβαίνετε, έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν οι Τούρκοι, προσπάθησαν να μας περιποιηθούν, καφέ δεν είχαν. Εμείς είχαμε μαζί μας τον καφέ, τα υπολείμματα του καφέ τα οποία αφήναμε, τα έπινε το προσωπικό και τους χαρίσαμε τελικά τον καφέ φεύγοντας. Το air condition δεν λειτουργούσε γιατί δεν είχαν καύσιμα, δεν μπορούσαν να εισαγάγουν. Η Ελλάς θα περάσει μια δραματική δοκιμασία, την οποία δεν θέλω ούτε να σκέφτομαι. Γι' αυτό ακριβώς δεν μπορεί να γίνουν αυτά τα πράγματα τα οποία λέμε. Δεν μπορούμε ούτε να καλύψουμε τους προϋπολογισμούς, ούτε πολύ περισσότερο αν γυρίσουμε στη δραχμή και υποχρεωτικά θα γυρίσουμε εάν πτωχεύσουμε, θα μπορέσουμε να έχουμε εισαγωγές των απαραίτητων ειδών.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Εσείς μπορείτε να φανταστείτε αύριο πραγματικά να αποκλείεται το Κοινοβούλιο; Έχει ξαναγίνει αυτό στα χρονικά που εσείς θυμάστε; Δηλαδή υπάρχουν οι αγανακτισμένοι οι οποίοι λένε ότι αύριο θα αποκλείσουν το Κοινοβούλιο.
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κοιτάξτε κ. Παπαχελά, εδώ θέλω να σας θίξω ένα θέμα το οποίο εγώ το έχω στην καρδιά μου και στην ίδια δήλωση την οποία έκανα πριν από 2 χρόνια τότε στις αρχές του 2008. Είχα επισημάνει στην επόμενη φάση ότι παρά ταύτα παρά το ότι βλέπω την οικονομία όπως σας είπα να καταρρέει το πιο σοβαρό θέμα είναι ότι αρχίζει πλέον ο κόσμος να μην σέβεται τη συνταγματική και δημοκρατική νομιμότητα. Και είχα πει ότι ο νόμος της δημοκρατίας δεν αμφισβητείται, εφαρμόζεται από όλους χωρίς συζήτηση.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Εφόσον επιβάλλεται βεβαίως.
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Μα φυσικά χρέος της δημοκρατίας κ. Παπαχελά είναι να προστατεύσει τον εαυτό της. Όποιος κυβερνά με δημοκρατία, έχει χρέος να προστατέψει τη δημοκρατία, δεν μπορεί να αφήνει τη δημοκρατία να τσαλακώνεται από τον οιονδήποτε. Και οι πάντες πρέπει να το καταλάβουν. Το επίσημο Κομμουνιστικό Κόμμα αλλά και η Αριστερά εν γένει πρέπει να θυμάται από αγανακτισμένους πολίτες, αλλά ξέρετε η παλιά γενιά η γενιά που πέρασε από δια πυρός και σιδήρου, ο Χαρίλαος Φλωράκης ας πούμε, η κα Παπαρήγα δεν είναι Χαρίλαος Φλωράκης. Η κα Παπαρήγα είναι επίγονος, είναι η επόμενη γενιά. Από παλιά θυμάμαι κουβέντιαζα με τον καημένο τον Χέλμουτ Κολ τον Καγκελάριο της Γερμανίας, μιλούσαμε για το ενδεχόμενο πολέμου για τις αναμνήσεις μας από το μεγάλο πόλεμο τον οποίο και οι δυο είχαμε ζήσει και μου έλεγε ότι «όσο ζούμε εμείς, η γενιά του πολέμου μην φοβάσαι, δεν κινδυνεύει η ειρήνη. Δεν είμαι βέβαιος τι θα γίνει μετά από εμάς». Το ίδιο ισχύει και από πλευράς εσωτερικής με το Κομμουνιστικό Κόμμα σήμερα, το Κομμουνιστικό Κόμμα είναι επίγονοι δεν έχουν την πείρα.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Πάντως ξέρετε πολύ καλά ότι δεν είναι το ΚΚΕ πίσω από αυτό το Κίνημα των αγανακτισμένων και μάλιστα έχει πάρει και αποφάσεις, το έχει καταδικάσει και πολιτικά.
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Δεν μιλάω εγώ γι' αυτό το Κίνημα, βεβαίως.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Άλλο θέλω να σας πω. Το θέμα είναι ότι αν αυτό το Κίνημα κάποια στιγμή πάρει μεγάλες διαστάσεις 200 - 300 χιλιάδων ανθρώπων, τότε τι κάνει μια δημοκρατική Κυβέρνηση; Διότι έχει ένα πρακτικό πρόβλημα πλέον και νομιμοποίησης αν θέλετε απέναντι στον κόσμο.
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Επειδή θα μαζευτούν 200.000 άνθρωποι -και αν μαζευτούν, που δεν θα μαζευτούν- δεν σημαίνει ότι η δημοκρατία θα πάψει να λειτουργεί κ. Παπαχελά. Το Σύνταγμα δεν προβλέπει ότι αν μαζευτεί μια διαδήλωση 200 χιλιάδων πέφτει η Κυβέρνηση. Μπορεί μια Κυβέρνηση να αποφασίσει να παραιτηθεί και να κάνει εκλογές, ή να επισπεύσει εκλογές εάν βρεθεί ενώπιον μιας τέτοιας κατάστασης, το καταλαβαίνω. Αλλά θα είναι δική της απόφαση και εν πάση περιπτώσει θα αποφασίσει ο πολιτικός κόσμος κ. Παπαχελά. Εγώ θέλω να σας πω ότι αυτή την ώρα, σαν παλιός πολιτικός που αφιέρωσα όλη μου τη ζωή, τη μακρά, δόξα τω Θεώ -ο Θεός με ευλόγησε από αυτής της πλευράς- στην υπηρεσία του τόπου, διαμαρτύρομαι έντονα όταν καταδικάζουν όλους τους βουλευτές συλλήβδην και τους φωνάζουν «κλέφτες». Ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι φωνάζουν τους βουλευτές; Επιτέλους οι βουλευτές, όλοι οι βουλευτές έχουν μια νομιμοποίηση, τους ψήφισαν οι ίδιοι, οι Έλληνες πολίτες για να γίνουν βουλευτές και οι Έλληνες πολιτικοί είναι τίμιοι κ. Παπαχελά, στη συντριπτική τους πλειοψηφία. Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν και άνθρωποι οι οποίοι παραβιάζουν το νόμο.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Απλώς έστω κι αν πούμε ότι είναι τίμιοι, τα έχουν κάνει θάλασσα, είναι προφανές από το αποτέλεσμα.
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Άλλο αυτό, τα έχουν κάνει θάλασσα εγώ το παραδέχομαι ότι τα έχουν κάνε θάλασσα. Έδειξαν, ειδικά στην περίπτωση αυτή ανοχή μεγάλη, υποχωρούν μπροστά στην ιαχή του πεζοδρομίου. Ενώ βλέπετε ότι είναι πολύ δυνατή η πίεση που ασκείται, κάτι ξέρω εγώ περισσότερο από αυτή την υπόθεση, το να ανθέξεις όταν οργανωθεί η πίεση, διότι βεβαίως και υποβοηθείται η πίεση, είναι πολύ δύσκολο και ο βουλευτής βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη θέση. Αλλά ο βουλευτής ακριβώς πρέπει να έχει τη δυνατότητα να κάνει το σωστό, ο πολιτικός κόσμος της Ελλάδας μπορεί να κατηγορηθεί και πρέπει να κατηγορηθεί διότι έκανε αυτή την πολιτική που σας είπα πρωτύτερα. Πολιτική παροχών ανεύθυνων, υπερβολικών.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Εγώ να το καταλάβω. Αλλά εσείς πιστεύετε ότι η Βουλή πρέπει ό,τι και να γίνει αύριο ό,τι και να σημαίνει αυτό, ότι πρέπει να μείνει ανοιχτή;
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Βεβαίως η Βουλή πρέπει να μείνει ανοιχτή, αλίμονο αν δεν μείνει η Βουλή ανοιχτή. Η δημοκρατία κ. Παπαχελά έχει χρέος να προστατέψει τον εαυτό της και οι αρχηγοί οι υπεύθυνοι πολιτικοί, οι ηγέτες όποιοι και νά ‘ναι έχουν χρέος αυτή την ώρα να κρατήσουν τη Βουλή ανοιχτή.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Απλώς το καταλαβαίνετε αυτό ότι σημαίνει ότι μπορεί να έχουμε ακόμη …
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Να υπάρχει οτιδήποτε.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Να σημαίνει ότι έχουμε ακόμη και νεκρούς.
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Να έχουμε και νεκρούς. Τι θα πει αυτό «να έχουμε νεκρούς»; Εάν οι άλλοι πάνε να καταλάβουν…; Δηλαδή τα παλιά, τα χειμερινά ανάκτορα θα καταλάβουμε; Το Κοινοβούλιο τους φταίει; Μα το Κοινοβούλιο αμφισβητείται κ. Παπαχελά; Μα αν πρόκειται να αμφισβητείται το Κοινοβούλιο έχουμε στάση. Οι βουλευτές πρέπει να πάνε στη Βουλή και ελπίζω πως θα πάνε. Βεβαίως σας ξαναλέω και πάλι άνθρωποι είναι και μερικοί μπορεί να λυγίσουν, αλλά πρέπει να τους ενθαρρύνουμε να τους τονώσουμε. Δεν μπορεί να περάσει η πολιτική αυτή.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Αυτή η Κυβέρνηση αυτός ο Πρωθυπουργός πιστεύετε ότι έχει τα κότσια να κάνει αυτό που λέμε τώρα;
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Δεν ξέρω κ. Παπαχελά, μην μου θέτετε τέτοια ερωτήματα. Τον καθένα θα τον κρίνουν. Αλλά εν πάση περιπτώσει εγώ σας λέω τι πρέπει να κάνει, δεν ξέρω τι θα κάνει και τι δεν θα κάνει. Δεν μπορώ να κάνω το μάντη, ούτε θέλω σε τέτοιες περιπτώσεις, αλλά πιστεύω ότι αύριο δεν θα συμβεί τίποτε. Ότι το Κοινοβούλιο θα λειτουργήσει κανονικά, είμαι βέβαιος ότι οι βουλευτές είναι περήφανοι άνθρωποι και με κουράγιο θα περάσουν, θα πάνε και θα κάνουν τη δουλειά τους και θα αποφασίσουν ότι…
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Εάν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα φαντάζεται κανείς, μάλλον όπως είναι λογικό ή όπως θέλει να το πει κανείς και πάμε σε μια περιπέτεια πολιτική, σε εκλογές. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο κ. Σαμαράς έχει πάρει αυτή τη στιγμή κεφάλι. Βλέπετε εσείς ότι μπορεί να γίνει μια τέτοια Κυβέρνηση υπό τον κ. Σαμαρά; Και τι περιθώρια χειρισμών θα έχει;
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κοιτάτε, εγώ σας είπα και πρωτύτερα ότι εάν δεν μπορεί να γίνει τίποτε άλλο, θα γίνουν εκλογές. Τότε πως θα είναι η σύνθεση τα Κόμματα τα οποία θα παρουσιαστούν, δεν το ξέρω. Κύριε Παπαχελά το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας σήμερα η μεγάλη διάκριση μεταξύ των Ελλήνων δεν είναι Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, τα δυο Κόμματα όπως σας είπα έχουν πάρα πολλά κοινά σημεία και τα δυο Κόμματα έχουν μια πτέρυγα υπευθύνων και μια πτέρυγα λαϊκιστών. Το πιο πιθανό είναι ότι στις επόμενες εκλογές θα αντιπαραταχθούν -δεν ξέρω υπό ποία μορφή δεν ξέρω τι μορφή θα πάρουν- δυο απόψεις: οι υπεύθυνοι και οι λαϊκιστές και θέλω να ελπίζω ότι θα κερδίσουν οι υπεύθυνοι και όχι οι λαϊκιστές.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Εσείς τι λέτε δηλαδή, ότι θα υπάρξει μια διάσπαση του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας;
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Δεν ξέρω τι θα υπάρξει, δεν θέλω να πω τι πιστεύω. Πιστεύω ότι θα υπάρξουν εξελίξεις.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Αυτό όμως δεν είναι πάντα μια μειοψηφία αυτό που λέτε εσείς; Η υπεύθυνη στάση, συνήθως είναι μια μειοψηφία μέσα στα δυο Κόμματα εξουσίας.
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κοιτάτε κ. Παπαχελά αν τελικά αποδειχθεί ότι έχετε δίκιο, θα είναι κακό για την Ελλάδα, πολύ κακό. Δεν μπορεί οι υπεύθυνοι να είναι η μειοψηφία σε ένα τόπο και δεν είναι κ. Παπαχελά. Δεν είναι σε τέτοιο βαθμό χαλασμένος ο ελληνικός λαός. Ο ελληνικός λαός έχει υγιές ένστικτο και υπάρχουν πάρα πολλοί σιωπηλοί άνθρωποι σήμερα που δεν εκφράζονται, οι οποίοι όμως υποστηρίζουν την άποψη που εγώ υποστηρίζω και η οποία είναι μια άποψη λογική, δεν άποψη λαϊκιστική.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Πιστεύετε αυτό ή πιστεύετε ότι κάτω από το ρεύμα της νίκης μέσα στη Νέα Δημοκρατία ουδείς πρόκειται να μιλήσει ή να διαφοροποιηθεί και απλώς όλοι θα συμπαραταχθούν με τον αρχηγό τους και το ίδιο περίπου θα γίνει και στο ΠΑΣΟΚ;
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Μα κι αν υποθέσουμε ότι θα γίνει έτσι πάλι, πάλι δεν αλλάζει τίποτε. Πάλι θα περάσουμε από αυτή τη φάση, διότι πάλι τα δυο Κόμματα στην επόμενη Βουλή πρέπει να συνεννοηθούν. Αυτό που σας λέω πρέπει να γίνει και ελπίζω να γίνει τώρα. Διότι αν δεν γίνει τώρα, θα αποτελέσει τη μόνη λύση …
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Εσείς λέτε να γίνει ένας μεγάλος συνασπισμός όπως έγινε στη Γερμανία για παράδειγμα.
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Όχι στη Γερμανία όπως γίνεται να συνεργαστούν τα δυο Κόμματα όπως συνεργάζονται στην Πορτογαλία.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Με Πρωθυπουργό ποιον;
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Αυτόν που έχει την πλειοψηφία, όποιος έρθει πρώτος. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Αυτά, για μια περίοδο για να επαναφέρουμε τη χώρα σε μια σχετική ομαλότητα. Διότι πρέπει να περάσουμε μια δύσκολη περίοδο. Κύριε Παπαχελά εγώ πιστεύω ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα από όσο εκ πρώτης όψεως φαίνονται τόσο απελπιστικά. Διότι δίπλα στη μαύρη εικόνα, υπάρχει και η ευχάριστη εικόνα. Ο ιδιωτικός τομέας ηρωικά εξακολουθεί να μάχεται, παρά το γεγονός ότι φέρει όλο το βάρος αυτού του τεράστιου κράτους το οποίο δεν τολμούμε να μειώσουμε ακόμη και σήμερα. Και ότι είμαστε πολύ πίσω από ό,τι ήμασταν το 1990. Θα σας θυμίσω κάτι, νομίζω χρειάζεται να το θυμίσω: το 1990 είχαμε το πρόβλημα των προβληματικών. Κληρονομιά του Αρσένη τότε, η περίφημη εφεύρεση. Είχαμε δυο πληγές: τον ευρύτερο δημόσιο τομέα τις ΔΕΚΟ και τις κρατικές επιχειρήσεις και τις προβληματικές. Τις προβληματικές επί των ημερών της Κυβερνήσεως του Ζολώτα για την οποία μιλούσαμε πρωτύτερα, τις κλείσαμε.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Και απολύσατε κάποιο κόσμο.
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Απολύσαμε κάπου 13.000 ανθρώπους. Εγώ τότε φυσικά ανθρώπινα στενοχωριόμουν όπως και τώρα, εμένα αυτό που με πονά πάρα πολύ είναι ο άνεργος και όχι τόσο ο άνεργος ο νέος, διότι ο νέος έχει μπροστά του τη ζωή, κάτι μπορεί να περιμένει. Ο μέσης ηλικίας, ο οικογενειάρχης με τα παιδιά που πάνε σχολείο, με τις οικογενειακές υποχρεώσεις, ο οποίος απότομα βρίσκεται να έχει χάσει τη δουλειά του. Αισθανόμουν κι εγώ σαν άνθρωπος, όλοι οι άνθρωποι είμαστε ευαίσθητοι όλοι οι πολιτικοί είμαστε ευαίσθητοι, ότι κάτι πρέπει να κάνουμε. Και ποτέ δεν σκέφτηκε εκείνη την εποχή κανένας από εμάς ότι μπορούσε να μετατάξει. Αυτή η μετάταξη είναι φαινόμενο σύγχρονο και είναι μια ανοησία και μισή! Διότι η μετάταξη δεν ωφελεί σε τίποτε, αντίθετα βλάπτει, σκοτώνει…
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Μα νομίζω και ο Χαρίλαος Φλωράκης είχε αντιδράσει όταν θελήσατε να δώσετε παραπάνω αποζημίωση.
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Θα σας πω, θα σας πω. Και έδωσα αποζημίωση τριπλή και ήρθε μια μέρα ο Χαρίλαος και μου λέει «Πρόεδρε, δίκιο το βρίσκεις εσύ αυτοί οι άνθρωποι; Τι παραπάνω έχουν από τους ανώνυμους τους άλλους που απολύονται;» και του είπα «Δίκιο έχεις Χαρίλαε» και το επανέφερα σε μονή αποζημίωση. Εκείνη την εποχή το Κομμουνιστικό Κόμμα συνεργάζετο κ. Παπαχελά. Σήμερα η κα Παπαρήγα, με συγχωρείτε που επανέρχομαι αλλά επανέρχομαι διότι συνδέεται και με το προηγούμενο πρόβλημα, εάν το καθεστώς κινδυνεύει δηλαδή να έχουμε ανωμαλία. Η κα Παπαρήγα σήμερα τι θέλει δηλαδή; Θέλει να επανέλθει στην παρανομία; Εγώ μια ζωή αγωνίστηκα για να νομιμοποιήσω το Κομμουνιστικό Κόμμα και ήμουν ο πρώτος που ζήτησε νομιμοποίηση του Κομμουνιστικού Κόμματος στην Ελλάδα, τα παλιά χρόνια. Λίγα χρόνια μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου. Τι θέλει σήμερα; Και οι άλλοι, ο Αλέξης Τσίπρας τι περιμένει δηλαδή; Πως το φαντάζεται ότι μπορεί να διακηρύσσει αυτά τα οποία διακηρύσσει χωρίς να έχει στοιχειώδες αίσθημα ευθύνης απέναντι αυτού του τόπου; Λέω λοιπόν ότι υπάρχει η δυνατότητα -για να ξαναγυρίσω στο βασικό μας θέμα- να επανέλθουμε σε ομαλότητα. Ο ιδιωτικός τομέας βλέπετε οι εισαγωγές αυξάνονται, σφίγγει τα δόντια ο φουκαράς ο ιδιωτικός τομέας και κάνει μια ηρωική προσπάθεια, αλλά δεν μπορεί να ανθέξει το βάρος, πρέπει να τον διευκολύνουμε παράλληλα, να αλαφρώσουμε το βάρος. Δεν είναι δυνατό την ανεργία να την πληρώνει μόνο ο ιδιωτικός τομέας. Σήμερα η ανεργία είναι 16,2% στην ουσία είναι παραπάνω, αλλά ας πούμε 16,2% αυτή την ανεργία την πληρώνει ο ιδιωτικός τομέας διότι ο δημόσιος δεν έχει καμία ανεργία. Στην πραγματικότητα η ανεργία του ιδιωτικού τομέα είναι πολύ μεγαλύτερη, είναι δίκιο αυτό κ. Παπαχελά; Γιατί θα γίνει αυτό το πράγμα; Και δεν είναι μόνο ότι είναι κοινωνικά άδικο και άνισο, είναι ότι επιδρά δυσάρεστα στην πορεία της οικονομίας και κινδυνεύει να μην αντέχει πλέον αυτό σήμερα.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Βεβαίως να πούμε ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους είναι άνθρωποι διορισμένοι από όλους εσάς τους πολιτικούς αυτά τα τελευταία 30 χρόνια.
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Βεβαίως, δεν είπα εγώ τίποτε αλλιώτικο. Αλλά και αυτοί πρέπει να υποστούν τη θυσία, την οποία υφίστανται οι άλλοι στον ιδιωτικό τομέα. Πρέπει να είναι το κράτος Δίκαιο, με την έννοια της ισότητας. Πιστεύω ότι εάν δώσουμε το μήνυμα ότι σοβαρά είμαστε αποφασισμένοι το κράτος αυτό το τεράστιο να το μειώσουμε, να κάνουμε μερικές κινήσεις οι οποίες να δείξουν ότι υπάρχει αυτή η απόφαση όντως.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Απλώς είναι σαν να ζητάτε από αυτά Κόμματα να αυτοκτονήσουν. Γιατί αυτά τα Κόμματα έχουν φτιάξει αυτό το σύστημα.
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Δεν είναι και τόσο πολύ, όσο το λέτε. Ίσως αυτό για το ΠΑΣΟΚ να ισχύει περισσότερο, λιγότερο για τη Νέα Δημοκρατία. Βλέπετε και σήμερα βουλευτές οι οποίοι έχουν διορίσει πάρα πολλούς, τώρα που πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν ορισμένες δημόσιες επιχειρήσεις, λένε ότι θα καταψηφίσουν, ή ορισμένοι που έχουν συνδεθεί ποικιλοτρόπως με τις εταιρείες. Αλλά δεν είναι η πλειοψηφία νομίζω αυτό. Και εν πάση περιπτώσει αν είναι αυτή, ας έρθουν άλλα Κόμματα.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Εσείς βλέπετε τον κίνδυνο μιας στάσης πληρωμών, δηλαδή να βρεθούμε σε κάποιο σημείο να μην πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις;
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Βεβαίως το βλέπω κ. Παπαχελά. Βεβαίως το βλέπω και ακριβώς αυτό τον κίνδυνο θέλω να αποφύγω. Διότι ακριβώς πιστεύω ότι αν μπορέσουμε να περάσουμε τον κάβο αυτή την ώρα και αν τελικά ο ελληνικός λαός καταλάβει και γι' αυτό μάχομαι κι εγώ και κάνω ό,τι μπορώ για να δώσω στον ελληνικό λαό να καταλάβει το πρόβλημα, εάν ο ελληνικός λαός αντιληφθεί το πρόβλημα και κάνει την προσπάθεια που χρειάζεται και αν πράγματι δώσουμε δείγματα, οι αγορές είναι ανοιχτές. Οι ξένοι μας θέλουν, δεν θέλουν να φύγουμε. Οι Ευρωπαίοι θα κάνουν το χρέος τους, σας το είπα και πρωτύτερα. Φοβάμαι εμείς μήπως δεν κάνουμε το δικό μας χρέος απέναντι στον εαυτό μας και απέναντι των παιδιών μας, απέναντι του λαού μας. Γι' αυτό και πιστεύω ότι αν τελικά φτάσουμε σε αυτές τις εκλογές που θα γίνουν πάνω σε αυτό το ερώτημα, σε αυτό το δίλημμα: υπευθυνότητα ή λαϊκισμός, πρέπει να κατεβούν όλοι στη μάχη την εκλογική εννοώ και να βοηθήσουν οι πάντες. Και η μάχη μπορεί να κερδηθεί και θα κερδηθεί πιστεύω και πιστεύω ότι η ανάταξη, η ανάκαμψη μπορεί να έρθει πολύ γρηγορότερα από ότι πιστεύουμε και από ότι πολλοί φαντάζονται, αν αλλάξει όμως η ψυχολογία και η νοοτροπία.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Να επιμείνω εγώ ποιον βλέπετε ως ηγέτη ότι μπορεί να εκπροσωπήσει αυτό που λέτε εσείς υπεύθυνη στάση;
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Δεν θα σας απαντήσω. Δεν μπορώ να σας απαντήσω αυτή την ώρα σε αυτό το ερώτημα και δεν με απασχολεί κ. Παπαχελά στην παρούσα φάση. Δεν με απασχολεί ειλικρινώς. Αυτό που εγώ θέλω αυτή την ώρα είναι να ξεκαθαρίσει η πολιτική. Να καταλάβουμε που είναι το πρόβλημα και να κάνει ο ελληνικός λαός ενωμένος, αυτοί που το πιστεύουν οι υπεύθυνοι άνθρωποι να κάνουν μια προσπάθεια. Ποιος θα αναδειχθεί ηγέτης εκεί μέσα; Ο ικανότερος θα αναδειχθεί, μην γελιέστε. Η ιστορία διδάσκει ότι πάντοτε ο καλύτερος, όποιος είναι αυτός είναι εκείνος, ο οποίος θα αναδειχθεί. Αλλά δεν είναι εκεί το πρόβλημα.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Να σας ρωτήσω εγώ. Στον κ. Παπανδρέου τη συμβουλή θα δίνατε αυτή την ώρα που είναι μια ώρα δύσκολη γι' αυτόν, πολύ.
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Εγώ θα του έδινα τη συμβουλή, όπως είπα και πρωτύτερα…
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Δεν του έχετε μιλήσει, υποθέτω.
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Όχι δεν του έχω μιλήσει και δεν πρόκειται να ζητήσω προσωπική συνάντηση, διότι δεν έχω κανένα λόγο και κανένα δικαίωμα να του δίνω συμβουλές. Η άποψή μου και την εκφράζω δημόσια είναι ότι ο κ. Παπανδρέου πρέπει αμέσως να προχωρήσει σε βαθύ ανασχηματισμό. Να σχηματίσει μια Κυβέρνηση από ανθρώπους, οι οποίοι να πιστεύουν σε αυτή την πολιτική, την οποία αυτός επαγγέλλεται και την οποία πιστεύω ότι πράγματι την ενστερνίζεται. Δεν μπορεί να έχει υπονομευτές μέσα στην Κυβέρνησή του. Από την άλλη μεριά σας είπα και πρωτύτερα να εγκαταλείψει και τις άδικες κατηγορίες εναντίον της Νέας Δημοκρατίας, διότι δεν του φταίει η Νέα Δημοκρατία αν αυτός βγήκε με το σύνθημα «λεφτά υπάρχουν» και μετά δήλωσε ότι «δεν έχουμε ούτε σάλιο». Τον εαυτό του ας αιτιάται, δεν του φταίει η Νέα Δημοκρατία. Και να μαζέψει και λιγάκι τον κομματικό του στρατό, για να μπορέσει να υπάρξει προσέγγιση των δυο Κομμάτων και από εκεί και πέρα να αποφασίσει να εφαρμόζει την πολιτική του, όποια αποφασίζει.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Στον κ. Σαμαρά τι συμβουλή θα δίνατε;
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Να συνεργαστεί αυτή την ώρα. Να μην επιδιώξει …
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Αν πιστεύετε ότι το βγαίνει πολιτικά, γιατί του βγαίνει πολιτικά είναι πρώτος στις δημοσκοπήσεις τώρα.
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Τι του βγαίνει. Σας είπα πρωτύτερα ότι δεν υπάρχουν περιθώρια να γίνει αλλαγή φρουράς αυτή την ώρα. Και αν υποθέσουμε ότι γινόταν, πάλι θα ήταν υποχρεωμένος να συνεργαστεί πάλι με το δεύτερο Κόμμα εφόσον τα πράγματα μείνουν έτσι όπως είναι. Εάν συμβεί κάτι το βαθύτερο, διότι θα περάσουν ενδεχομένως ένα ή δυο χρόνια σε αυτή τη διαδικασία, το σύστημα το πολιτικό το οποίο κατά τη γνώμη μου το μεταπολιτευτικό σύστημα τερμάτισε το βίο του χωρίς καμία αμφιβολία και δημιουργούν καινούργια πράγματα, ακόμη καλύτερα. Αλλιώς θα πορευτούμε με αυτά, τα οποία έχουμε. Αλλά εκείνο το οποίο χρειάζεται είναι κάθε φορά να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα πρακτικά και αποτελεσματικά. Πιστεύω ότι αυτό είναι το μήνυμα το οποίο θα έδινα εγώ, ένα μήνυμα αισιοδοξίας παρά ταύτα. Υπάρχει η δυνατότητα υπό προϋποθέσεις όμως αυστηρές, ότι θα καταλάβουμε το πρόβλημα και θα προσαρμοστούμε όλοι προς την πραγματικότητα.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Η τελευταία μου ερώτηση επειδή ξέρετε ότι ασχολούμαι με την ιστορία λίγο. Αυτή η περίοδος σας θυμίζει κάτι από τα παλιά; Από το ’65; Από το ’67; Από κάποια άλλη περίοδο που εσείς έχετε ζήσει; Και πως;
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κοιτάτε, είναι μια περίοδος δύσκολη. Περάσαμε κι άλλη φορά τέτοιες περιόδους, έχουμε περάσει και στο παρελθόν, στενοχωριέμαι μόνο και δεν σας το κρύβω διότι βλέπω ότι περνούμε μια περίοδο πολιτικής παρακμής. Και την πολιτική παρακμή δεν την τοποθετώ μόνο στην ηγεσία που πράγματι δεν είναι στο υψηλότερο σημείο από όσα γνωρίσαμε στο πρόσφατο και στο απώτερο παρελθόν στη χώρα μας. Το τοποθετώ και γενικότερα στην αντίληψη της κοινωνίας του κόσμου. Η κοινωνία είναι περισσότερο αδιάφορη από ότι ήταν παλαιότερα. Σας είπα και πρωτύτερα για την ατομική ευθύνη την οποία αισθάνομαι πως έχουν όλοι οι Έλληνες. Πιστεύω ότι κοιμάται και ότι δεν πέθανε η αγάπη του Έλληνα προς την πατρίδα του και η έγνοια που έχει για το καλύτερο. Εγώ πιστεύω ότι και εκλογές να γίνουν οι λαοί –και το έχω γράψει αυτό με αυτή την φράση- δεν αυτοκτονούν. Ο ελληνικός λαός θα κρίνει σωστά και θα δώσει τη λύση η οποία θα εξυπηρετεί τον τόπο για να βγει από μια περιπέτεια, η οποία άλλως θα είναι πάρα πολύ δυσάρεστη. Πάλι δεν θα χαθεί η Ελλάδα και αν πρόκειται να πτωχεύσει και να ξαναγυρίσει στη δραχμή, αλλά είναι κρίμα να πάμε 30 χρόνια πίσω, μια γενιά θα πάει χαμένη κ. Παπαχελά. Και εγώ στην ηλικία που έφτασα και στο τέρμα και του πολιτικού και του φυσικού μου βίου, δεν θα ήθελα να δω ένα τέτοιο φαινόμενο και εν πάση περιπτώσει εμένα ο ρόλος μου αυτή τη στιγμή είναι να λέω τη γνώμη μου καθαρά προς τον ελληνικό λαό, με την ελπίδα να επηρεάσω. Και αν υποθέσουμε ότι τα πράγματα φτάσουν στο να πρέπει να δώσουμε τη μάχη μεταξύ των υπευθύνων και των λαϊκιστών, θα στρατευτώ σαν απλός στρατιώτης κ. Παπαχελά στην υπηρεσία αυτού, το οποίο πίστεψα και για το οποίο αγωνίστηκα όλη μου τη ζωή.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Κύριε Πρόεδρε σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Ήταν νομίζω μια ενδιαφέρουσα κουβέντα, αντιλαμβάνομαι ότι δεν θα φύγετε για την Κρήτη όσο τα πράγματα είναι ακόμη ρευστά, όπως το συνηθίζετε τα καλοκαίρια.
 • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  Όχι θα μείνω και θα περιμένω να φύγω ήσυχος για την Κρήτη, εάν όπως ελπίζω τα πράγματα πάνε τελικά καλά.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Την Τρίτη 14 Ιουνίου στις 23.00 στον ΣΚΑΪ, ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μιλάει για όλα στον Αλέξη Παπαχελά.