Υπόθεση Strauss-Kahn

 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Όπως όλοι ξέρουμε η διεθνής κοινή γνώμη συγκλονίζεται από ένα δράμα, σχεδόν αρχαίο δράμα μετά από την απίστευτη ιστορία με τη σύλληψη του κ. Στρος Καν, ο οποίος εμφανίστηκε σήμερα σε ένα δικαστήριο στη Νέα Υόρκη, θα παραμείνει στις φυλακές απ΄ ότι φαίνεται για μια τουλάχιστον ακόμα εβδομάδα μέχρι να ξεκαθαρίσουν κάποια στοιχεία, μια απίστευτη ιστορία η οποία βεβαίως συνδέεται και με το δικό μας αν θέλετε ελληνικό δράμα, το δράμα του ελληνικού χρέους, της ελληνικής κρίσης το οποίο συζητιέται αυτή την ώρα στις Βρυξέλλες, σε μια πολύ κρίσιμη συνάντηση που έχει εκεί το EUROGROUP. Μόλις έχουμε νέα από εκεί θα σας ενημερώσουμε, διότι είναι πραγματικά κρίσιμη η συνάντηση. Θα συνδεθούμε με τον κ. John Defterios, ο οποίος είναι ο απεσταλμένος του CNN σήμερα στις Βρυξέλλες για να καλύψει αυτή τη συνάντηση του EUROGROUP. John καλησπέρα από την Αθήνα. Ήθελα καταρχήν να σε ρωτήσω ποιος είναι ο αντίκτυπος, ο απόηχος εκεί από αυτή την περίφημη υπόθεση του Ντομινίκ Στρος Καν.
 • Jonh Defterios
  Jonh Defterios
  Είναι ενδιαφέρουσες οι εξελίξεις. Θα έλεγα ότι είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ημέρα γεμάτη ίντριγκα και πολύ συναρπαστική για την ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Οι Υπουργοί Οικονομικών συμπεριλαμβανομένου και του κ. Παπακωνσταντίνου σήμερα συναντήθηκαν και θα συναντούνταν και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τον Πρόεδρό του, τον εκπρόσωπό του. Από τη μια έχουμε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τον Ζαν Κλοντ Τρισέ και από την άλλη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο Ντομινίκ Στρος Καν, οι επικεφαλείς του, έπρεπε να είναι εδώ, δεν ήταν εδώ. Όπως και να έχει στις συζητήσεις επικράτησε και το θέμα της Πορτογαλίας, το πακέτο διάσωσης. Αν λοιπόν σκεφτείτε τα τεκταινόμενα ως στρατηγικός ειπείν όλα αυτά τα συνδύασε, τα συνέθεσε ο Ντομινίκ Στρος Καν. Η πραγματική πρόκληση λοιπόν σήμερα έγκειται στο γεγονός ότι δεν ήταν εδώ ο Στρος Καν, παρότι εκείνος ήταν ο υπεύθυνος, ο αρχιτέκτονας της συμφωνίας και βεβαίως από την άλλη είναι γνωστό ότι τώρα θα πρέπει ίσως η Ελλάδα να ασχοληθεί με την επόμενη αναδιάρθρωση του χρέους και επίκεινται καταβολή της επόμενης δόσης και πρέπει να δούμε και τι θα συμβεί το 2012 και 13.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  John να σε ρωτήσω αν πιστεύεις ότι αυτή η αποχώρηση του κ. Στρος Καν από το προσκήνιο, αν πιστεύεις ότι θα «βοηθήσει» εν πάση περιπτώσει να το πω έτσι την Ελλάδα ή αν θα λειτουργήσει εναντίον της διότι αυτός είχε και μια πολιτική άποψη για το πώς δουλεύει το πράγμα.
 • Jonh Defterios
  Jonh Defterios
  Νομίζω ότι αυτό δεν θα αποφύγει προς όφελος της Ελλάδας, το γεγονός ότι ίσως μπορεί να μην αντεπεξέλθει σε αυτή τη διαδικασία ο Στρος Καν. Αλέξη αν δεις τη γενικότερη εικόνα θα παρατηρήσεις ότι έχουμε ένα τεράστιο ερωτηματικό πάνω από το κεφάλι του Στρος Καν αυτή τη στιγμή. Ο Τζον Λίπσκι ο υπ΄ αριθμόν 2, ο οποίος εργάζεται επίσης για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως Γενικός Διευθυντής ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι πρόκειται να αποχωρήσει φέτος τον Αύγουστο. Δεν πρόκειται να ανανεώσει την 5ετή θητεία του οπότε κυριολεκτικά στις 24 ώρες έχουμε δύο άτομα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τα οποία φαίνεται ότι αποχωρούν. Ο υπ΄ αριθμόν 2 και ο κορυφαίος και ο Ντομινίκ Στρος Καν υποστήριξε την Ελλάδα και ήταν υπέρ της μείωσης του μακροπρόθεσμου χρέους της. Τις τελευταίες 48 ώρες επίσης ακούστηκαν πολλά από τη Γερμανία και από την άλλη και οι Ολλανδοί σήμερα εδώ στις Βρυξέλλες δήλωσαν ότι δεν είναι ευτυχείς με την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα, δεν είναι ευτυχείς με την πρόοδο όσον αφορά την προσπάθεια που καταβάλλει για τη μείωση του χρέους της. Θα έλεγα ότι είναι σκληρά λόγια αυτά και σε όλα αυτά έκανε τη διαφορά στο παρελθόν ο Στρος Καν. Εκείνος ήταν που εξομάλυνε συνήθως την κατάσταση.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Έχεις καθόλου εικόνα του τι ακριβώς συμβαίνει τώρα σε αυτή τη συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών ακριβώς πίσω σου; Έχει τελειώσει η κουβέντα για την Ελλάδα, συνεχίζεται και ποιο είναι το κλίμα αυτή τη στιγμή γιατί ακούμε ότι είναι πολύ βαρύ το κλίμα.
 • Jonh Defterios
  Jonh Defterios
  Απ΄ ότι φαίνεται υπάρχει συμφωνία για την Πορτογαλία, έχει φύγει από την ημερήσια διάταξη, αυτό δεν εκπλήσσει κανέναν. Η Πορτογαλία έχει αναλάβει τη δέσμευση να περιορίσει το έλλειμμά της, το 6% του ΑΕΠ και κατά το ήμισυ αυτού του ποσοστού τα έτη 2012 – 2013. Φαντάζομαι ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε Αλέξη πιθανότατα το λόγο έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η αλήθεια είναι ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να έχει νέο Πρόεδρο, ίσως έναν Ιταλό τον Σεπτέμβρη και επίσης ακούσαμε εδώ στη διάρκεια της προηγούμενης συνέντευξης Τύπου που έδωσαν οι Ολλανδοί, ακούσαμε πολλά ενδιαφέροντα. Φαίνεται ότι το πιο ενδιαφέρον και ακανθώδες ευαίσθητο ζήτημα θα είναι αυτό της Ελλάδος, αφού αποδεικνύεται ότι φαίνεται πως έχει ξεπεράσει το 9,5% του ΑΕΠ το έλλειμμα και το χρέος επίσης έχει ξεπεράσει τα προσδοκώμενα για το έτος 2011. Ο Ολλανδός Υπουργός Οικονομικών είπε ότι δεν είναι στο σωστό δρόμο η Ελλάδα και αυτά είναι σκληρά λόγια. Φαντάζομαι ότι όλα αυτά θα κάνουν την εμφάνισή τους ξανά και αύριο και εν γένει στη διευρυμένη συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Οπότε John αν είχες μια πρόβλεψη για το αν η Ελλάδα θα μπορέσει εύκολα να πάρει αυτή την επόμενη δόση και επίσης θέλω να σε ρωτήσω κατά πόσο σου έκανε εντύπωση ότι εκτός από τον κ. Παπακωνσταντίνου και τους άλλους, ήταν εκεί εκπρόσωποι των ελεγκτών της τρόικας που είναι στην Αθήνα, το οποίο μου έμοιαζε σαν μια προσπάθεια να έχουν μια απευθείας εικόνα οι Υπουργοί Οικονομικών από το πεδίο – να το πω έτσι – για το τι συμβαίνει εδώ.
 • Jonh Defterios
  Jonh Defterios
  Γνωρίζουμε ότι οι ελεγκτές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ακόμα κάνουν διαβουλεύσεις στην Ελλάδα, βρίσκονται δηλαδή στην Αθήνα. Η Άνγκελα Μέρκελ την προηγούμενη εβδομάδα Αλέξη είπε ότι θα πρέπει να αφήσουμε τους ελεγκτές να ολοκληρώσουν το έργο τους στην Αθήνα, πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με την Ελλάδα οπότε δυστυχώς για τον ελληνικό λαό αυτή η απόφαση πιθανότατα θα ληφθεί τον Ιούνιο, εντελώς τελευταία στιγμή. Και θα είμαι ειλικρινής. Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να ασκήσει περισσότερες πιέσεις στην Ελλάδα ούτως ώστε να προχωρήσει σε περαιτέρω περικοπές. Ξέρω πόσο δύσκολα είναι αυτά και ξέρω πόσο αυστηρές είναι οι περικοπές που έχουν επιβληθεί ήδη στον ελληνικό λαό. Δεν το παραβλέπω. Και δεδομένου αυτού του πλαισίου, δεδομένου ότι η Πορτογαλία αναλαμβάνει δεσμεύσεις να περιορίσει και τον προϋπολογισμό της κατά 6% του ΑΕΠ υποθέτω ότι η Ελλάδα θα κληθεί να εργαστεί πολύ σκληρότερα, πολύ περισσότερο και όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις σε εργασιακά ζητήματα αλλά και σε προϋπολογιστικά. Νομίζω όμως ότι υπάρχει και ένα μεγάλο κενό, ένα χάσμα που αφορά την πραγματικότητα που εισπράττουν οι Βρυξέλλες αυτή τη στιγμή. Είναι γεγονός ότι όταν δεν έχεις ρυθμούς ανάπτυξης με θετικό πρόσημο, είναι πολύ δύσκολο να βελτιώσεις τον προϋπολογισμό. Με εξαίρεση ίσως τον τουριστικό τομέα. Η τουριστική βιομηχανία είναι πολλά υποσχόμενη για φέτος το καλοκαίρι. Κατά τα άλλα όμως φαίνεται ότι δεν υπάρχει ανάπτυξη για φέτος και ίσως για το πρώτο εξάμηνο του 2012 επίσης.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Και τέλος ήθελα να σε ρωτήσω John, ο κ. Παπανδρέου όταν ξεκίνησε αυτή η κρίση είχε αρκετό κεφάλαιο πολιτικό διεθνώς και ο κ. Παπακωνσταντίνου. Η αίσθηση που έχουμε τώρα στην Αθήνα είναι ότι αυτό το κεφάλαιο έχει μειωθεί αρκετά έως πολύ. Ειδικά βέβαια σε σχέση με τους βορειοευρωπαίους. Ισχύει αυτό και τι ισχύει σε σχέση με την Αμερική και τις αγορές;
 • Jonh Defterios
  Jonh Defterios
  Καταρχήν αυτή τη στιγμή ζητείται από τους Έλληνες να βρουν και άλλα δισεκατομμύρια, να προβούν σε περισσότερες περικοπές στον προϋπολογισμό, κάτι πολύ δύσκολο. Είναι γεγονός και έχω ακούσει στους διαδρόμους στις Βρυξέλλες σήμερα ότι χρειάζονται άλλα 50 δις που θα έρθουν από ιδιωτικοποιήσεις και χρειάζονται και άμεσες επενδύσεις. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι επίσης οι ομόλογοι του κ. Παπακωνσταντίνου ξέρουν ότι αν αυτό συμβεί θα υπάρξει αύξηση του ποσοστού ανεργίας. Αυτή τη στιγμή το ποσοστό ανεργίας ανέρχεται στο 16% και σιγά – σιγά πλησιάζουμε ίσως στην κατάσταση στη Βόρεια Αφρική, στην οποία υπήρχαν και κοινωνικές αναταράξεις. Είναι πολύ δύσκολο να καταπιεί κανείς ένα τέτοιο χάπι. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας ο κ. Παπανδρέου πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή αισθάνεται τεράστια πίεση. Υπάρχει ένα νέφος αν θέλετε και από την άλλη καλείται να προχωρήσει σε περαιτέρω περικοπές και περιστολές πριν καταβληθεί η επόμενη δόση. Πιστεύω ότι ένα τελευταίο σημείο που πρέπει να θέσουμε είναι το εξής. Η Ελλάς είναι αντιμέτωπη με μια καλή ευκαιρία παρά ταύτα. Επιτρέψτε μου να το θέσω ως εξής. Αυτή τη στιγμή στην καρδιά της Μεσογείου υπάρχουν πολλοί επενδυτές που θέλουν να επενδύσουν. Αν λοιπόν τελικώς, προφανώς οι άμεσες ξένες επενδύσεις δεν πάνε σε χώρες όπως η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Υεμένη, το Μαρόκο, τότε ναι υπάρχει μια διευρυμένη αγορά στην ευρύτερη Μεσόγειο, στην καρδιά της βρίσκεται η Ελλάδα οπότε μπορούν να υπάρξουν άμεσες ξένες επενδύσεις. Οι επενδυτές μπορούν να έρθουν και αυτή θα είναι μια ιστορικής σημασίας αλλαγή για την Ελλάδα. Μπορεί να χρειαστούν όμως δύο – τρία χρόνια ακόμα.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  John σε ευχαριστώ πάρα πολύ. Ήξερα ότι είχες 20 ώρες σήμερα στο πόδι εκεί στις Βρυξέλες. Ευχαριστώ πάρα πολύ, ήταν μεγάλη καλοσύνη σου να είσαι σήμερα μαζί μας.

Κατά πόσο θα επηρεάσει η υπόθεση του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Dominique Strauss-Kahn το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας και ποιες ακριβώς συζητήσεις γίνονται στους διαδρόμους της ΕΕ στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup της Δευτέρας 16 Μαΐου 2011; Ζωντανά στους ΝΕΟΥΣ ΦΑΚΕΛΟΥΣ ειδικοί αναλυτές από την Γαλλία και τις ΗΠΑ μιλούν στον Αλέξη Παπαχελά. Ακόμη, ΟΙ ΝΕΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ σε ζωντανή σύνδεση με το επίκεντρο των εξελίξεων στις Βρυξέλλες αποκαλύπτουν το παρασκήνιο της κρίσιμης συνεδρίασης και των αποφάσεων που αναμένονται απόψε.