Σλοβακία: 95% σε ιδιωτικά χέρια

Αναπαραγωγή του βίντεο
el
 • Σοφία Παπαϊωάνου
  Σοφία Παπαϊωάνου
  ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ Κανένας Έλληνας δεν θα σκεφτόταν ποτέ να συγκρίνει την χώρα του με την Σλοβακία. Μία χώρα της Κεντρικής Ευρώπης που ανήκε στο Κομμουνιστικό μπλοκ, που μόλις πριν από δύο δεκαετίας έγινε κράτος με την κατάρρευση του κομμουνισμού και την αποσύνδεση από την Τσεχία, μία χώρα που πολύ αργότερα από την Ελλάδα έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρώ. Όμως κοιτάζοντας κανείς προσεχτικά τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας αν η Ελλάδα πρέπει στο μέλλον να συγκριθεί με μία χώρα αυτή δεν είναι άλλη από τη Σλοβακία. Ο λόγος…οι αποκρατικοποιήσεις. Η Ελλάδα αναζητά σήμερα 50 δισεκατομμύρια ευρώ από αποκρατικοποιήσεις μέχρι το 2015 που σημαίνει ότι η χώρα πρέπει να έχει ένα ρυθμό αποκρατικοποιήσεων 5% του ΑΕΠ της κάθε χρόνο. Η μοναδική χώρα της Ευρώπης που κατάφερε για μία τετραετία να φτάσει όχι αυτό τον ρυθμό αλλά κοντά, με μέσο όρο 3,9% του ΑΕΠ της, είναι η Σλοβακία. Ίσως όχι τυχαία η Σλοβακία είναι και η μοναδική χώρα της Ευρωζώνης που προκάλεσε σάλο στην Ελλάδα και στην Κοινότητα όταν αρνήθηκε το περασμένο καλοκαίρι να συμμετάσχει οικονομικά στο Μηχανισμό Στήριξης της Ελλάδας. Σήμερα σε όλη την Σλοβακία όπου και να κοιτάξει κανείς, όλα είναι ιδιωτικά. Πάνω από το 90% της κρατικής περιουσίας βρίσκεται στα χέρια ξένων ιδιωτών. Μόνο λίγα χωράφια στις παρυφές της Μπρατισλάβας ανήκουν ακόμα σε Σλοβάκους αγρότες.
 • Ίβαν Μίκλος
  Ίβαν ΜίκλοςΥπουργός Οικονομικών Σλοβακίας
  Ξεκινήσαμε σχεδόν από το 0 και φτάσαμε σήμερα το 95% του ΑΕΠ να βρίσκεται στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό σημαίνει ότι όλα ιδιωτικοποιήθηκαν. O λόγος που το κάναμε ήταν διότι χωρίς την ιδιωτική ιδιοκτησία δεν υφίσταται οικονομία της αγοράς, ανάπτυξη και ευημερία.
 • Σοφία Παπαϊωάνου
  Σοφία Παπαϊωάνου
  Όλα ξεκίνησαν τον περίφημο Νοέμβριο του 1989 με την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος και την διάλυση της Τσεχοσλοβακίας.
 • Σοφία Παπαϊωάνου
  Σοφία Παπαϊωάνου
  Αμέσως μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού εδώ στη Σλοβακία συντελέστηκε μια πολύ γρήγορη και απότομη αλλαγή εκεί που η χώρα είχε συνηθίσει το 100% όλων των επιχειρήσεων από ένα μικρό φούρνο μέχρι ένα μεγάλο εργοστάσιο να ανήκει στο κράτος ξαφνικά όλα τέθηκαν προς πώληση και ξεκίνησε ένας εντατικός ρυθμός αποκρατικοποιήσεων.
 • Σοφία Παπαϊωάνου
  Σοφία Παπαϊωάνου
  Πρώτος πρωθυπουργός της χώρας αναλαμβάνει αμέσως μετά την κατάρρευση του Κομμουνισμού και την ίδρυση του Σλοβακικού κράτους ο γνωστός πολιτικός Βλαντιμίρ Μέτσιαρ ο οποίος παραχώρησε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις του στους Νέους Φακέλους.
 • Σοφία Παπαϊωάνου
  Σοφία Παπαϊωάνου
  Γιατί αποφασίσατε να προχωρήσετε σε ιδιωτικοποιήσεις και που στοχεύσατε πρώτα;
 • Βλαντιμίρ Μέτσιαρ
  Βλαντιμίρ Μέτσιαρπρ. Πρωθυπουργός Σλοβακίας
  Κατά την διακυβέρνησή μας όλα ήταν κοινή ιδιοκτησία και τα πάντα ανήκαν σε ολόκληρο το κράτος. Η οικονομία μας μετά την κομμουνιστική περίοδο όμως κατέρρευσε. Οπότε, χρειαζόταν να ζωντανέψουμε την οικονομία για να μπορέσει να λειτουργήσει σε μια ελεύθερη αγορά.
 • Σοφία Παπαϊωάνου
  Σοφία Παπαϊωάνου
  Εκείνη την περίοδο η Σλοβακία βρισκόταν σε δεινή οικονομική κατάσταση έχοντας χωριστεί από την Τσεχία που ήταν πάντα περισσότερο αναπτυγμένη. Ο Γκριγκόρι Μεσμενίκοφ είναι διευθυντής του διάσημου ινστιτούτου Δημοσίων Θεμάτων που έχει συγκεντρώσει στους κόλπους του πολλούς δημοσιογράφους, πολιτικούς και διανοούμενους που συμμετείχαν στην Βελούδινη Επανάσταση του 1989. Σήμερα ερευνά και μελετά όλα τα στοιχεία που αφορούν στην πολιτική στην οικονομία και στην κοινωνία της Σλοβακίας και συνεργάζεται με την κυβέρνηση. Τον συναντήσαμε στα γραφικά σοκάκια της παλιάς πόλης της Μπρατισλάβας.
 • Γκριγκόρι Μεσμενίκοφ
  Γκριγκόρι ΜεσμενίκοφΔ/ντής Ινστιτούτου δημοσίων θεμάτων
  Εκείνη την περίοδο η κατάσταση ήταν οδυνηρή. Υψηλός πληθωρισμός, υψηλό ποσοστό ανεργίας, κάποια εργοστάσια έκλειναν… Οι ανατολικές οικονομίες κατέρρεαν. Η Σλοβακία ως πρώην μέρος της Τσεχοσλοβακίας, ήταν μέλος της Κόμεκον της οικονομικής ένωσης υπό την κυριαρχία της Σοβιετικής Ένωσης. Φυσικά η Σλοβακία ήταν απλώς θύμα της πτώσης της αγοράς των ανατολικών χωρών…
 • Σοφία Παπαϊωάνου
  Σοφία Παπαϊωάνου
  Την πρώτη περίοδο της ανεξαρτησίας της η Σλοβακία με πρωθυπουργό τον Μέτσιαρ αποφασίζει να ιδιωτικοποιήσει αρχικά μικρές εταιρείες δίνοντας τις κυρίως σε Σλοβάκους και Τσέχους επιχειρηματίες χωρίς διεθνείς διαγωνισμούς και χωρίς διαφανείς διαδικασίες όπως πιστεύει ο Μεσμενίκοφ.
 • Γκριγκόρι Μεσμενίκοφ
  Γκριγκόρι ΜεσμενίκοφΔ/ντής Ινστιτούτου δημοσίων θεμάτων
  Χωρίς διαγωνισμό, πουλούσαν απλώς μεγάλο μέρος της κρατικής περιουσίας σε «πολιτικούς πελάτες» του κυβερνώντος συνασπισμού, σε κύκλους της επιχειρηματικής κοινότητας που ήταν διατεθειμένοι να στηρίξουν τα πολιτικά κόμματα που βρίσκονταν στην εξουσία. Οι διαδικασίες ήταν εντελώς αδιαφανείς και έτσι πολλοί έγιναν πλούσιοι σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.
 • Σοφία Παπαϊωάνου
  Σοφία Παπαϊωάνου
  Ο τότε Πρωθυπουργός Μέτσιαρ αρνείται αυτή την κατηγορία.
 • Σοφία Παπαϊωάνου
  Σοφία Παπαϊωάνου
  Πολλοί λένε ότι ο τρόπος που δώσατε την κρατική περιουσία στον ιδιωτικό τομέα έγινε χωρίς διαφάνεια πριμοδοτώντας πολιτικούς σας φίλους…
 • Βλαντιμίρ Μέτσιαρ
  Βλαντιμίρ Μέτσιαρπρ. Πρωθυπουργός Σλοβακίας
  Αυτό δεν είναι αλήθεια, είναι μια σκευωρία αυτών που επικρίνουν τη μέθοδο μου. Γιατί ο τρόπος με τον οποίο επιλέχτηκε ο νικητής κάθε διαγωνισμού για να επενδύσει χρήματα στην εταιρία ήταν ότι πρώτον έπρεπε να κατανοεί την λειτουργία της εταιρίας, δεν μπορούσε να είναι ο οποιοσδήποτε θα έπρεπε να γνωρίζει τον τομέα δραστηριότητας της εταιρίας. Δεύτερον ο όγκος των χρημάτων που έπρεπε να επενδυθούν. Οι μετοχές που πωλήθηκαν ήταν συνήθως μεγαλύτερες από την πραγματική αξία των περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας, έτσι ώστε οι επενδυτές να το σκεφτούν καλύτερα αν θέλουν να το ρισκάρουν, δεν υπήρχε ευνοιοκρατία, έπρεπε να πάρουν ένα δάνειο και να καταβάλουν χρήματα στο Εθνικό Ταμείο Ιδιοκτησίας, υπήρχε κίνδυνος και για αυτούς.
 • Σοφία Παπαϊωάνου
  Σοφία Παπαϊωάνου
  Πολλοί επιχειρηματίες αρχίζουν να παίρνουν δάνεια από τις Σλοβάκικες τράπεζες για να αγοράσουν κρατική περιουσία κάτι που θα αποδειχτεί σε λίγο καταστροφικό όταν θα κληθεί η χώρα να εξυγιάνει και τις τράπεζες για να τις ιδιωτικοποιήσει.
 • Ίβαν Μίκλος
  Ίβαν ΜίκλοςΥπουργός Οικονομικών Σλοβακίας
  Παλιότερα, καθώς οι 3 μεγάλες τράπεζες ήταν κρατικές, αναγκαστήκαμε να τις εξυγιάνουμε και αυτό μας κόστισε πολύ. Όταν ήταν κρατικές η διαχείριση ήταν κακή και υπήρχαν απώλειες. Το 2000 έπρεπε να τις εξυγιάνουμε για να μη χρεοκοπήσουν και το κόστος αυτό ήταν ίσο με το 12% του ΑΕΠ μας.
 • Σοφία Παπαϊωάνου
  Σοφία Παπαϊωάνου
  Ο κόσμος στην Σλοβακία, προερχόμενος από ένα κομμουνιστικό καθεστώς δεν έχει συνηθίσει να αντιδρά και δεν κατεβαίνει στους δρόμους να διαδηλώσει. Οι κάτοικοι της χώρας ωφελούνται από τις αποκρατικοποιήσεις αφού μπορούν να αγοράσουν τα σπίτια και τα καταστήματά τους σε χαμηλές τιμές. Το κράτος τους παρέχει κουπόνια για να αγοράσουν μετοχές από τις κρατικές εταιρείες που εκποιούνται. Ο τότε Υπουργός Βιομηχανίας της χώρας Γιαν Χόλτσικ μας εξηγεί ότι οι Σλοβάκοι δεν αντέδρασαν και για έναν επιπρόσθετο λόγο.
 • Γιαν Χόλτσικ
  Γιαν Χόλτσικπρ. Υπουργός Βιομηχανίας
  Υπήρχαν οπαδοί του πρώην κομμουνιστικού καθεστώτος οι οποίοι στην ουσία κατηγορούσαν τις ιδιωτικοποιήσεις και από την άλλη αυτοί ήταν οι πρώτοι που προχώρησαν στις ιδιωτικοποιήσεις γιατί ήταν μέσα στα πράγματα.. Έγιναν διευθυντές των εταιριών, οπότε από την μια κατηγορούσαν και από την άλλη προχώρησαν πρώτοι στις ιδιωτικοποιήσεις. Και από τη στιγμή που έγιναν οι ίδιοι ιδιοκτήτες πλέον άλλαξε μέσα τους και το κομμουνιστικό στοιχείο γιατί πλέον τους ενδιέφερε το κέρδος.
 • Σοφία Παπαϊωάνου
  Σοφία Παπαϊωάνου
  Μετά την αναχώρηση του Μέτσιαρ από την εξουσία ξεκινούν οι διεθνείς διαγωνισμοί και ξένοι επενδυτές αγοράζουν με γοργούς ρυθμούς όλες σχεδόν τις κρατικές υπηρεσίες και τις μετοχές που κατέχουν οι Σλοβάκοι πολίτες. Λίγο έξω από την Μπρατισλάβα βρίσκεται το πρώην κρατικό εργοστάσιο αυτοκινήτων της χώρας που πωλήθηκε εξολοκλήρου στην γνωστή γερμανική εταιρεία Φοκσβάγκεν που διατηρεί στην χώρα σήμερα το μεγάλο της εργοστάσιο. Αυτός είναι ο πρώην κρατικός πύργος τηλεπικοινωνιών της Σλοβακίας, σήμερα ανήκει σε ξένη εταιρεία όπως και όλες οι τηλεπικοινωνίες της χώρας. Η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας πέρασε το 2002 σε Γερμανικά και Γαλλικά χέρια όταν εκποιήθηκε το 66% της μεγάλης εταιρείας SPP αλλά και οι περισσότερες μετοχές από άλλες εταιρείες παροχής ενέργειας. Στα γραφεία της Σλοβακικής ΔΕΗ κάθονται πια ξένοι που ελέγχουν την διαχείριση της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Η Σλοβακία αρχίζει να γνωρίζει χρόνια ευημερίας.
 • Γκριγκόρι Μεσμενίκοφ
  Γκριγκόρι ΜεσμενίκοφΔ/ντής Ινστιτούτου δημοσίων θεμάτων
  Όλες αυτές οι εταιρίες είναι κερδοφόρες. Πληρώνουν φόρους και δεν φοροδιαφεύγουν. Νομίζω ότι ανήκουν στο πιο προοδευτικό κομμάτι των επιχειρηματικών κύκλων.
 • Σοφία Παπαϊωάνου
  Σοφία Παπαϊωάνου
  Κάνουν απολύσεις;
 • Γκριγκόρι Μεσμενίκοφ
  Γκριγκόρι ΜεσμενίκοφΔ/ντής Ινστιτούτου δημοσίων θεμάτων
  Όχι, το αντίθετο, κάνουν προσλήψεις και δίνουν δουλειά σε πολλούς ανέργους. Πάντως χάρη στις ξένες επενδύσεις το ποσοστό ανεργίας από 20% περίπου το 1999, μειώθηκε στο 8% το 2007.
 • Σοφία Παπαϊωάνου
  Σοφία Παπαϊωάνου
  Ο πρώην Πρωθυπουργός της χώρας όμως Βλαντιμίρ Μέτσιαρ θεωρεί πως ήταν λάθος που πωλήθηκαν στρατηγικής σημασίας κρατικές εταιρείες σε ξένους.
 • Βλαντιμίρ Μέτσιαρ
  Βλαντιμίρ Μέτσιαρπρ. Πρωθυπουργός Σλοβακίας
  Είναι θέμα ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού και είναι καλύτερο να διατηρείται ο έλεγχος αυτών των εταιριών στο κράτος. Για παράδειγμα το φυσικό αέριο στη Σλοβακία ήταν φθηνότερο πριν την ιδιωτικοποίηση, μετά όμως καταλήξαμε να έχουμε την ακριβότερη ενέργεια σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το θέμα της ασφάλειας φάνηκε πριν από δύο χρόνια στη λεγόμενη κρίση φυσικού αερίου, όταν η Ρωσία διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου. Στην Σλοβακία πριν πουληθεί η εταιρεία φυσικού αερίου υπήρχε απόθεμα στη χώρα και το διέθετε η κυβέρνηση ως εφεδρικό.
 • Σοφία Παπαϊωάνου
  Σοφία Παπαϊωάνου
  Ο τωρινός όμως Υπουργός Οικονομικών της χώρας Ίβαν Μίκλος που θεωρείται ο οικονομικός αναμορφωτής της Σλοβακίας είναι υπέρ όλων των αποκρατικοποιήσεων και διαφωνεί με τον Μέτσιερ. Σχεδιάσει μάλιστα να εκποιήσει και τις λίγες ακόμα κρατικές υπηρεσίες που απέμειναν στο κράτος. Την περίοδο 1991-92 είχε διατελέσει και υπουργός αποκρατικοποιήσεων.
 • Σοφία Παπαϊωάνου
  Σοφία Παπαϊωάνου
  Πιστεύετε ότι οι εταιρίες στρατηγικού εθνικού ενδιαφέροντος θα πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν; Είναι θέμα εθνικής ασφάλειας για κάποιες να μην ιδιωτικοποιηθούν;
 • Ίβαν Μίκλος
  Ίβαν ΜίκλοςΥπουργός Οικονομικών Σλοβακίας
  Ίσως να υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις. Αλλά κατά τη γνώμη μου, αν υπάρχει τέτοιος λόγος είναι απλώς η εξαίρεση. Για παράδειγμα, ο κόσμος λέει ότι οι τράπεζες είναι τόσο σημαντικές που πρέπει να ανήκουν στο κράτος ή τουλάχιστον σε ντόπιους. Εμείς ιδιωτικοποιήσαμε όλες τις τράπεζες σε στρατηγικούς μετόχους ξένων τραπεζών και δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα. Αντίθετα περάσαμε την παγκόσμια οικονομική κρίση χωρίς να χρειαστεί να δώσουμε ούτε ένα ευρώ για να σώσουμε τις τράπεζες.
 • Σοφία Παπαϊωάνου
  Σοφία Παπαϊωάνου
  Για τον λόγο αυτό ο Μίκλος είναι κατηγορηματικός και πιστεύει ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε αποκρατικοποιήσεις και να προσπαθήσει να πιάσει τον στόχο του 5%.
 • Σοφία Παπαϊωάνου
  Σοφία Παπαϊωάνου
  Η Σλοβακία έχει πετύχει ένα πολύ καλό ποσοστό της τάξεως του 3,9 του ΑΕΠ με τις ιδιωτικοποιήσεις. Και τώρα όσοι δάνεισαν στην Ελλάδα ζητούν να φτάσουμε στο 5% του ΑΕΠ μας ετησίως μέχρι το 2015. Το θεωρείτε εφικτό;
 • Ίβαν Μίκλος
  Ίβαν ΜίκλοςΥπουργός Οικονομικών Σλοβακίας
  Δεν ξέρω αν είναι εφικτό αλλά εγώ υποστηρίζω την ιδιωτικοποίηση. Δεν λέω ότι γενικά σε κάθε περίπτωση μια ιδιωτική επιχείρηση είναι πιο αποτελεσματική από μια κρατική. Μια κρατική εταιρία όμως έχει μεγαλύτερο κίνδυνο να καταλήξει σε κακο-διαχείριση, διαφθορά, πελατειακές σχέσεις. Είναι σημαντικό να πούμε ότι ο λόγος δεν είναι μόνο τα έσοδα. Είναι απαραίτητο να εξηγήσουμε στον κόσμο ότι αν η Ελλάδα κάνει ιδιωτικοποιήσεις θα τη βοηθήσει όχι μόνο να μειώσει το χρέος της, αλλά θα έχει και άλλα θετικά, αν γίνει με το σωστό τρόπο βεβαίως.
 • Σοφία Παπαϊωάνου
  Σοφία Παπαϊωάνου
  Ο Γιάν Χόλτσικ όμως που κατά την θητεία του στο Υπουργείο Βιομηχανίας εκποιήθηκε το 67% της βιομηχανικής παραγωγής της χώρας είναι περισσότερο επιφυλακτικός και θεωρεί πως η Ελλάδα πρέπει να δείξει πολύ προσοχή στο πότε και σε ποιον πουλά κρατική περιουσία.
 • Γιαν Χόλτσικ
  Γιαν Χόλτσικπρ. Υπουργός Βιομηχανίας
  Ο τρόπος που ακολουθήσαμε εμείς ειδικά εκείνη την περίοδο που γνωρίζω καλά εγώ, δεν ήταν ο καθόλα σωστός. και για αυτό ακριβώς σημειώνω ότι κατά τη γνώμη μου η Ελλάδα ΔΕΝ πρέπει να ακολουθήσει τον δρόμο που ακολουθήσαμε τότε. Πρέπει να προσέξει πολύ και να προχωρήσει με αργά και σταθερά βήματα. Πρέπει επίσης να ερευνήσει όσο περισσότερο μπορεί αυτούς που θα είναι υποψήφιοι να αποκτήσουν την κρατική περιουσία, να ερευνήσει τις οικονομικές δυνατότητές τους αλλά και την ικανότητά τους, παρόλη την κρίση να βοηθήσουν να αυξηθούν τα έσοδα των εταιριών που θα αποκτήσουν ώστε στην πορεία να έχουν κέρδος αλλά και να λειτουργήσει θετικά και για το κράτος Ο τρόπος που ακολουθήσαμε εμείς πιστεύω ότι δεν είναι απαραίτητα ο σωστός και για εσάς, καθώς εσείς ανήκετε ήδη στης Ευρωπαϊκή Ένωση και έχετε ήδη μία αναπτυγμένη οικονομία, την οποία παρακολουθεί όλη η Ευρώπη. Εμείς την περίοδο εκείνη δεν είχαμε αναπτυγμένη οικονομία και απλά την αναπτύξαμε με τελείως διαφορετικό τρόπο. Δεν ανήκαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό έχει πολύ μεγάλη διαφορά.
 • Σοφία Παπαϊωάνου
  Σοφία Παπαϊωάνου
  Με αυτές τις εξελίξεις η Σλοβακία κατάφερε να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2004 και να ενταχθεί στη ζώνη του ευρώ το 2009. Σε μία από τις πιο κρίσιμες στιγμές της Ελλάδας και του κοινού νομίσματος η Σλοβακία κλήθηκε μαζί με όλες τις χώρες της Ευρωζώνης να συμμετάσχει στον Μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας. Το ποσοστό συμμετοχής της Σλοβακίας ήταν το 1% της βοήθειας, κάπου 800 εκατομμύρια ευρώ. Το αν θα βοηθούσε η χώρα οικονομικά την Ελλάδα είχε εξελιχθεί σε κεντρικό σημείο αντιπαράθεσης των κομμάτων στην προεκλογική τους εκστρατεία. Ο συνασπισμός των κομμάτων της κεντροδεξιάς που νίκησε στις εκλογές με Υπουργό Οικονομικών τον Μίκλος αλλά και το κοινοβούλιο της χώρας ψήφισαν κατά της βοήθειας.
 • Σοφία Παπαϊωάνου
  Σοφία Παπαϊωάνου
  Στην Ελλάδα μας έκανε μεγάλη εντύπωση που η Σλοβακία αρνήθηκε να δανείσει στην Ελλάδα. Γιατί αρνηθήκατε τη συμμετοχή σας;
 • Ίβαν Μίκλος
  Ίβαν ΜίκλοςΥπουργός Οικονομικών Σλοβακίας
  Σας έκανε εντύπωση; Αρνηθήκαμε το δάνειο, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με οτιδήποτε εναντίον των Ελλήνων. Οι Έλληνες πρέπει να πληρώσουν τώρα έναν πολύ υψηλό λογαριασμό εξαιτίας της ανευθυνότητας των κυβερνήσεων του παρελθόντος. Αλλά δεν είναι μόνο οι κυβερνήσεις υπεύθυνες για ό,τι συνέβη στην Ελλάδα, αλλά και οι τράπεζες και οι επενδυτές, που προσέφεραν λεφτά και πρέπει τώρα να αναλάβουν την ευθύνη τους και να πληρώσουν ένα μέρος του λογαριασμού. Η λύση δεν είναι οι Έλληνες να πληρώσουν τώρα το λογαριασμό, αλλά και οι φορολογούμενοι σε άλλες χώρες ενδεχομένως αλλά οι τράπεζες να μην πληρώνουν τίποτα απολύτως! Νομίζω ότι ο βασικός λόγος είναι ότι προκαλείται έτσι μεγαλύτερος κίνδυνος για το μέλλον. Γιατί είναι σαν να λένε στις άλλες κυβερνήσεις άλλων χωρών «εντάξει, μπορείτε να δανειστείτε κι άλλο…» και μετά αν αποδειχτεί δύσκολο κάποιος θα το πληρώσει. Από την άλλη, στις τράπεζες δίνεται το μήνυμα ότι δεν είναι επικίνδυνο να δανείζεται χρήματα σε οποιαδήποτε χώρα, διότι δεν πρόκειται να καταλήξει σε χρεοκοπία…
 • Σοφία Παπαϊωάνου
  Σοφία Παπαϊωάνου
  Η στάση της Σλοβακίας δυσαρέστησε την Ευρωπαϊκή Ένωση και προκάλεσε αναταραχή στις σχέσεις της με την Ελλάδα, όπως μας εξηγεί ο Πρέσβης στην Μπρατισλάβα κύριος Νικόλαος Κανέλλος.
 • Σοφία Παπαϊωάνου
  Σοφία Παπαϊωάνου
  Γιατί πιστεύετε ότι ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, εδώ της Σλοβακίας, αντέδρασε και δεν θέλησε να δώσει βοήθεια στην Ελλάδα;
 • Νικόλαος Δ. Κανέλλος
  Νικόλαος Δ. ΚανέλλοςΈλληνας Πρέσβης-Σλοβακία
  Δεν είναι ο Υπουργός Οικονομικών μόνο. Εκείνο όμως που θέλω να πω και να εστιάσω την προσοχή μου είναι ότι η έκπληξη μας δεν δημιουργήθηκε από την απόφαση της Σλοβακικής κυβέρνησης όσο από την ρητορική που χρησιμοποιήθηκε. Την απόφαση της Σλοβακικής κυβέρνησης την σεβόμαστε είναι δικαίωμα τους. Το δεύτερο στοιχείο που έχω αμέσως μετά από αυτό που σας είπα είναι ότι οι επαφές μου οι ομιλίες μου στα Πανεπιστήμια οι συναντήσεις μου με επιχειρηματίες με πολιτικούς δημοσιογράφους και τον απλό λαό έχουν καταλήξει με ευκρίνεια ότι ο Σλοβακικός λαός είναι ιδιαίτερα θετικά προσανατολισμένος στην Ελλάδα και στη ελληνική Ιστορία. Το πρόβλημα λοιπόν αναφέρεται στους πολιτικούς και στον τρόπο που αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να κινηθεί η αντίληψη τους και η πολιτική ατζέντα τους.
 • Σοφία Παπαϊωάνου
  Σοφία Παπαϊωάνου
  Κι εσείς πώς αντιδράσατε σαν πρεσβεία εδώ στην Μπρατισλάβα;
 • Νικόλαος Δ. Κανέλλος
  Νικόλαος Δ. ΚανέλλοςΈλληνας Πρέσβης-Σλοβακία
  Η πρεσβεία και το Υπουργείο Εξωτερικών γενικότερα προσπάθησε να αντιδράσει σε πλαίσια δημιουργικά. Δηλαδή σε πλαίσια που τόνισαν κυρίως την αντίληψη για αλληλεγγύη μεταξύ κρατών-μελών, αλληλεγγύη που επέδειξε και η Ελλάδα σε όλο το διάστημα της ευρωπαϊκής προοπτικής της Σλοβακίας.
 • Σοφία Παπαϊωάνου
  Σοφία Παπαϊωάνου
  Σε πολλούς δημιουργήθηκε η εντύπωση πως η Σλοβακία στην απόφαση της να αρνηθεί την βοήθεια στην Ελλάδα δεν έδρασε μόνη της αλλά υποκινούμενη από την Γερμανία με την οποία είναι στενά συνδεδεμένη οικονομικά.
 • Γκριγκόρι Μεσμενίκοφ
  Γκριγκόρι ΜεσμενίκοφΔ/ντής Ινστιτούτου δημοσίων θεμάτων
  Δεν θα απέκλεια ότι κάποιοι Γερμανοί πολιτικοί από διάφορους κύκλους είναι σύμφωνοι με μια τέτοια τοποθέτηση, αλλά δεν νομίζω ότι αποτελούν πλειοψηφία κα κάτι τέτοιο αν έγινε θα ήταν μόνο σε επίπεδο συζήτησης και όχι σε μια διαδικασία διαμόρφωσης πολιτικής.
 • Σοφία Παπαϊωάνου
  Σοφία Παπαϊωάνου
  Κάποιοι λένε ότι η κυβέρνηση της Σλοβακίας δεν ενήργησε μόνη της όταν αρνήθηκε να συμμετάσχει στο δάνειο. Λένε ότι ίσως η Γερμανική κυβέρνηση βρισκόταν πίσω από την απόφαση της κυβέρνησης της Σλοβακίας…
 • Ίβαν Μίκλος
  Ίβαν ΜίκλοςΥπουργός Οικονομικών Σλοβακίας
  Όχι, όχι!! Το αντίθετο. Όλες οι χώρες που έδωσαν χρήματα μας πίεζαν να κάνουμε το ίδιο, διότι ξέρετε, για εκείνους ήταν ένα ευαίσθητο θέμα από ό,τι καταλαβαίνω και ήταν δυσάρεστο που κάποια χώρα δεν συμμετείχε και δεν έκανε το ίδιο…
 • Σοφία Παπαϊωάνου
  Σοφία Παπαϊωάνου
  Ο Μίκλος όμως προχώρησε στην συνέχεια και σε άλλες δηλώσεις ότι η Ελλάδα και η Πορτογαλία θα πρέπει να φύγουν από την ζώνη του ευρώ.
 • Σοφία Παπαϊωάνου
  Σοφία Παπαϊωάνου
  Σχετικά με τα σχόλιά σας ότι η Πορτογαλία και η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να βρίσκονται στην ευρωζώνη; Το πιστεύετε ακόμη;
 • Ίβαν Μίκλος
  Ίβαν ΜίκλοςΥπουργός Οικονομικών Σλοβακίας
  Όχι, το είπα μόνο στο πλαίσιο μιας ακαδημαϊκής συζήτησης, αλλά σε κάθε περίπτωση αυτό θα ήταν το καλύτερο.. Όμως γνωρίζω ότι αυτό είναι αδύνατο τώρα να γίνει διότι υπάρχουν οι διακρατικοί δεσμοί και η εμπιστοσύνη του κόσμου στο νόμισμα. Ήταν απλώς μια γνώμη σε μια θεωρητική συζήτηση ότι αν, θεωρητικά φυσικά, η Ελλάδα δεν ήταν στην ευρωζώνη, αυτή η οικονομική εξισορρόπηση θα ήταν γρηγορότερη και ευκολότερη με μια υποτίμηση του νομίσματος.
 • Σοφία Παπαϊωάνου
  Σοφία Παπαϊωάνου
  Ο Μίκλος στη συνάντησή μας αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις για επιμήκυνση και αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, με την δικαιολογία πως η Σλοβακία δεν συμμετέχει στο Μνημόνιο. Δήλωσε πως κατανοεί τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών αλλά επέμεινε πως όσο σκληρό και αν είναι η λύση είναι μία.
 • Ίβαν Μίκλος
  Ίβαν ΜίκλοςΥπουργός Οικονομικών Σλοβακίας
  Να ικανοποιήσετε το σχέδιο του Μνημονίου, δεν υπάρχει άλλος πιο εύκολος τρόπος. Εφόσον η χώρα ζούσε πάνω από τις δυνατότητές της θα πρέπει φυσικά να πληρώσει το λογαριασμό… Διαφορετικά ο λογαριασμός θα μεγαλώνει όλο και περισσότερο.

Σχόλιο

 • pseftoepixirimatia
  kati mou leei oti o KAPODISTRIAS EINAI KARAFLOS EPIXIRIMATIAS(pou den exei idea apo ikonomika alla mono apo lamogies pou tou katsane prospathei na ksezumisei olo k pio pl mia ipoga pou exei vaftizontas tin LESXI-epixirisi)."kalimera mlk,sti zoi sosta pote den sta pan!!"
 • konstantinos italia
  exw apei slovakia kai exw filous ekei pou spoudazoun! spoudazw politikes episthmes sthn italia oxi giati eimai xazos kai den mporousa na perasw alla giati pote den enxomoun to katesthmeno me ta fronthsthria kai to kako ellhniko panepisthmio! exw loipon na pw pws h slovakia den einai opws fainetai edw alla peinaei mexri ahdias!o kosmos einai polu ftwxos kai den eida kamia euforia tou kosmou alla to antitheto! oso gia to an edwsan lefta sthn ellada h oxi nomizw pws kala ekanan kai den edwsan kai den mporw na katalavw giati xenos kosmos prepei na plhrwnei estw kai me morfh daneiou lathi dika mas! otan den plhrwneis to daneio h trapeza sou pernei to spiti etsi den einai? e loipon as parei kai to diko mas! na ptwxeusoume loipon! etsi mono tha tsouxtoume kurioi kai tha valoume mualo kai emeis kai oi politikoi mas ! kai tha velei mualo fusika kai h eurwph kai epitelous tha kanei to epomeno vhma pou den tolmhse na kanei edw kai polla xronia! ena kratos ena nomisma mia kuvernhsh stis vruxelles!
 • KSIPNA
  APANTHSH STON KAPODISTRIAS to mono pou exw na pw einai oti exeis elleima paideias kai gia to mono pou eimai siguros einai oti eisai kapoio apta lamogia pou ekmetaleuonte tin plithwra ellinwn spoudastwn stin xwra me tin diorganwsi ekdilwsewn eite me tin paroxi ipiresiwn se kakomathimena ellinopoula pou dn xeroun pou pan ta 4 ( 700 ellines stin poli) eimai foithths iatrikis stin bratislava kai sas diavevaiw pws to modelo oikonomikis anaptixis tis xwras einai apla tragiko ... an to oneiro mas einai na metatrapoume apo servitorous tis eurwpis se viomixanikous ergates twn germanikwn poliethnikwn me tis mises apolaves autos einai o dromos pou prepei na paroume.... akriva agatha ,xamiles paroxes,idiwtikopoiisi pantou to triptixo tis epitixias....
 • Γιάννης
  Prof. Fyodor Zhukov ... ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ !
 • Prof. Fyodor Zhukov
  I was very interested to read Greek reaction to the programme on Slovakia. It was interesting to see that many Greeks are envious of the achievements of the Slovak people, who without Marshall Plan aid, US cash and EU trillions over 30 years, are trying to create better lives for themselves and their country. However I am angry when I hear rich Greek students who are too thick to gain entry to their own universities and have to resort to studying in relative academic backwaters such as Slovakia as attacking the country and saying the Slovak people don't know how to enjoy themselves and therefore don't need as much money as Greeks. So the rest of the world should give Greeks money so they can go to the taverna every night? This logic is unfortunately quite common in some parts of Greece. And for the Greek ambassador to say that Greece was surprised that Slovakia declined the invitation to bail out Greece given Greece's support for Slovak entry into the EU is an outrageous lie -- Greece threatened to veto Slovakia's entry into the EU unless Cyprus was admitted (so when Greek interests are threatened then anything goes and everything is allowed). For me as a visitor to Slovakia, all i can say is that I admire this small, young country and wish its hard working people well. I agree with many of the comments from Greeks on your site but I think the negative and jealous people should think again -- the only way for Greece to become master of its own fate is to reduce its debt and boost its economy, and the best way to do that is to reduce waste, corruption, high salaries and unnecessary expenditure, boost job creation and local entrepreneurship, and let the spirit that made Greeks billionaires abroad flourish in Greece and create jobs for Greeks. One example where Greeks are shooting themselve sin the foot -- even in Slovakia they have realised that foreign students bring in income and they have therefore allowed private universities and also they have courses in English; Greece could attract tens of thousands of fee-paying overseas students if it opened up its university system but it is still debating whether to allow private colleges to operate ... what a disgrace! Surely it is up to employers to decide whether a student's degree is what is needed. For God's sake, even the Turks have implemented more liberal reforms than Greece and they even have an islamic government and are not even in the EU (and their economy is flourishing). Come on Greeks -- instead of being envious of poor countries like Slovakia (a country I admire more than Czech Republic, by the way), use your talents and free your country!
 • ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ
  Ενώ εσύ που ζείς και δουλεύεις 10 έτη συναπτά στη Σλοβακία "άξιε" Έλληνα που το μόνο που έμαθες τα χρόνια αυτά να κάνεις είναι να κατηγορείς την πατρίδα σου είσαι καλύτερος, έτσι νομίζεις ; Ποια η δική σου συμβολή λοιπόν σε όλα αυτά που αναφέρεις, εσύ που "την έκανες" ποια λύση πρότινες, μήπως πρότεινεις να το βάλουμε στα πόδια, με την ουρά στα σκέλια σαν εσένα ; Πολύ εύκολο το έχετε ορισμένοι εκεί έξω να κατηγοράτε και να δυσφιμείτε την πατρίδα σας.. εξάλλου πρέπει να μάθεις να ξεχωρίζεις τους διεφθαρμένους και να μην κατηγορείς ρατσιστικά όλους τους Έλληνες πολίτες εσύ "άξιε Έλληνα" που βολεμένος στο εξωτερικό έχεις λόγο, έχεις και απόψη εκ του ασφαλούς, εσύ στη χώρα του πρώην ανατολικού πλόκ που σήμερα ντυμένη καπιταλίστρια θέλει να μας κάνει και μάθημα ;
 • Kapodistrias
  o antrwpos legetai grigorij Meseznikov, ochi opws ton grapsate. O Meciar itan enas kakos prwthypourgos alla kanenas tous de katachrewse tin chwra. Otan sti slovakia kapoios thewritai apotychimenos i chalia prwthypourgos einai autos pou den beltiwse tin chwra. stin elladaoi charaktirismoi gia tous igetes kai tous psufoforous tis chwras tha eprepe na einai anikanoi, i prodotes.. to gegonos oti i slovakia echei gynaika prwthypourgo twra deichnei oti se polla badizei se dromo diafwtismou kai proodou. stin ellada echoume enan problimatiko san to Samara o opoios kai me ti makedonia sto parelthon einai diatethimenos na kanei otidipwte gia na parei tin karekla sto maksimou. opws kai o giwrgakis, einai tekna tis ellinikis koinwnias, dieftharmenoi bouturompempedes pou den echoun bgalei to pswmi tous me mochtho. axristoi. i katastasi stin ellada einai toso aschimi pou den tha ftiaksei gia 30 chronia. auto isws na odigisei se katalysi tis dimokratias, opws kai sto parelthon, allwste emeis i ellines perasame ton proigoumeno aiwna kyriws upo diktatories, alla ekei mas ftaiei to ekswteriko pali. kante sygkrisi me alles chwres tis eurwpis kai amesws fainetai poios einai o ouragos me diafora, 27 chwres... twra akoma kai to talaipwro prwin anatoliko mplok tha mas afisei pisw tou, alla panta mas ftaine oi alloi, den ftaine oi chamilis poiotitas polites pou blepoun podosfaira kai anoisies.
 • KAPODISTRIAS
  ta leei ola o alekos papadopoulos, me kalyptei plirws. zw kai ergazomai 10 chronia sti slovakia. To systima einai dikaio, ksereis pou pan ta tessera edwpera, den echeis prostateumena neogna apo tis mamades tous edw. oi antrwpoi einai sobaroi. stin ellada apo to 1980 echei chathei kathe idea metrou sobarotitas, aksiokratias, kai organwsis. Den einai mono i diafthora, einai kai apisteuti anikanotita pou ftaiei gia to chreos. ypourgoi pou trechoun sa to beggo kai parakalane synecheia, stelnoun senaria epistimonikis fantasias stin eurostat, to noikokyrema pou prepei na ginei den mporei na afisei tis deko anepafes, i ellada einai apla anikani na echei deko logw apisteutis diafthoras apo to pio aimanto upallilo mechri ton prwthypourgo. gia tous newterous pou nomizoun oti ta problimata tou chreous kai tis diafthoras einai kainourgia parathetw (kai pate na diabaste) Andreas Papandreou apo kryfa magnitofonimeni koubenta me melos tou pasok "είπαμε να κάνει ένας υπουργός ένα δωράκι στον εαυτό του αλλά όχι και 500 εκατομμύρια". Ας σκεφτεί γιατί τα πενιχρά Ευρώ από το μισθό και τη σύνταξη "φιλοδώρημα" δεν του φτάνουν για να συμμετάσχει στο νέο όραμα της εκσυγχρονισμένης Ελλάδας και να διανοηθεί ποιος φταίει. isws oi νεαντερτάλιες μονίμως ξινισμένες φάτσες των πουλημένων αρχιτεμπέληδων ψευτοσυνδικαλιστών να μιλούν για "κεκτημένα".
 • j
  μιζέρια ...
 • Μπάμπης
  Η Σλοβακία έχει πληθισμό Σλοβάκους, Τσέχους, Ούγγρους και Γερμανούς (γερμανόφωνο πληθισμό), καθώς και αρκετούς Ρομά. Αν κάποιος βρικόταν τις περασμένες δεκαετίες στη χώρα αυτή δεν θα μπροούσε να μιλήσει αγγλικά γιατί πολύ απλά ο κόσμος ως πρώτη ξένη γλώσσα γνώριζε Γερμανικά ! Μεγάλες γερμανικές εταιρίες έχουν επενδύσει όλα αυτά τα χρόνια στη Σλοβακία όπως η Volkswgen ή Deuche telecom ή T-Mobile εξαγοράζοντας κρατικές υπηρεσίες πλαιά εργοστάσια αυτοκινήτων, τον Σλοβάκικο ΟΤΕ, τη Σλοβάκικη ΔΕΗ. Έτσι εξηγήται και η εμφανής σύμπλευση τους στο θέμα της Ελλάδα. Αν και σήμερα η Σλοβακία μοιάζει να βρίσκεται σε καλή οικονομική περίοδο, τίποτα δεν της εγγυάται ότι άυτιο θα περνά το ίδιο καλά καθώς κανείς δεν είναι ικανός να απαντήσει στο ερώτημα, τι θα γίνει αν μια μέρα φύγουν οι πολυεθνίκες και πάνε σάλλες χώρες λόγω φθηνότερων εργατικών χεριών ; Εξάλλου αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που πήγαν στη Σλοβακία :) * Σημειώστε επίσης ότι αν και η ανέργια μειώθηκε, δεν έχουν αυξηθεί αρκετά οι μισθοί, οι νέεοι προτιμούν να δουλεύουν στο εξωτερικό απο ότι στη χώρα τους, αν και η μαφία έχει περιοριστεί ακόμα υπάρχει ενώ ο ρατσιμός είναι το νέο συνεχώς αυξανόμενο πρόβλημα στη χώρα αυτή. Ένας ρατσισμός που στρέφεται ιδίως κατά των Ρομά και των ξένων και αλλοδαπών απο ομάδες νεοναζί και ακραίων νεο-Σλοβάκων εθνικιστών !

Προηγούμενη 1

Προσθέστε το σχόλιό σαςΟΙ ΝΕΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ αναζητούν την Ευρωπαϊκή χώρα, που έχει κάνει στον τομέα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας αυτό που ζητείται σήμερα να κάνει η Ελλάδα και ταξιδεύουν στην Σλοβακία. Στην Μπρατισλάβα, την πρωτεύουσα της χώρας της Ευρώπης που κατάφερε να έχει τον μεγαλύτερο ρυθμό αποκρατικοποιήσεων, η Σοφία Παπαϊωάννου μιλά με τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας Βλαντιμίρ Μέτσιαρ με υπουργούς αλλά και με τον σημερινό Υπουργό Οικονομικών Ίβαν Μίκλος, τον άνθρωπο που αρνήθηκε η χώρα του να συμμετάσχει στο Μνημόνιο Βοήθειας της Ελλάδας και που δήλωσε πως η Ελλάδα πρέπει να φύγει από το Ευρώ.