Τι ζητούν οι Γερμανοί από την Ελλάδα;

Αναπαραγωγή του βίντεο
el
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Το κοινό στην αίθουσα κάπου σε μία κωμόπολη ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία από τη Γερμανική πλευρά των συνόρων είναι ψηφοφόροι του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε .Και η κυρία στην ομύγυρη των ανδρών δεν είναι άλλη από την προϊσταμένη του Σόιμπλε , τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.
 • Άνγκελα Μέρκελ
  Άνγκελα ΜέρκελΓερμανίδα Καγκελάριος
  Δεν μιλάμε απλά για νούμερα για 1 δις παραπάνω ή λιγότερο. Το ερώτημα είναι πως οι νέοι άνθρωποι που κάθονται εδώ που σε λίγο θα κάνουν δικά τους παιδιά πως μπορούν να διαμορφώσουν τη ζωή τους. Θα έχουμε λεφτά για να χρηματοδοτούμε την έρευνα στα πανεπιστήμια ; το να περιορίσουμε τον αριθμό των μαθητών στις τάξεις, θα έχουμε λεφτά να επενδύσουμε σε δρόμους . Αν δεν τα έχουμε και τα κάνουμε όλα με δάνεια πληρώνοντας το μεγαλύτερο μέρος τον εσόδων μας σε χρεολύσια ξέρετε που θα καταλήξουμε και έχουμε τέτοια παραδείγματα στην Ευρώπη και το που μπορεί να οδηγήσει αυτή η κατάσταση, ρίξτε μια ματιά στην Ελλάδα. Ακόμα και αυτοί έχουν καταλάβει τώρα ότι είναι καλύτερο να στηρίζεις τα οικονομικά σου σε μια στέρεα βάση.
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Οι άνθρωποι εδώ δουλεύουν σκληρά και κάνουν οικονομίες , το κρατίδιο τους έχει τα καλύτερα σχολεία και πανεπιστήμια της χώρας και φιλοξενεί μερικές από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της όπως η Μερσεντές . Και η κυρία Μέρκελ λέει απλά αυτό που σκέφτονται οι περισσότεροι .
 • Γερμανός Φοιτητής
  Γερμανός Φοιτητής
  Είμαι φοιτητής και δεν πληρώνω φόρους αλλά θα πλήρωνα
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Θα πληρώνατε μια χώρα που δεν έχει βάλει σε τάξη τον προϋπολογισμό της ;
 • Γερμανός Φοιτητής
  Γερμανός Φοιτητής
  Εδώ δεν έχουμε βάλει εμείς σε τάξη τα οικονομικά μας πως περιμένετε να το κάνουν άλλες χώρες; Φυσικά αυτά τα λεφτά δεν πρέπει να τα δίνουμε για πάντα αλλά πρέπει να δημιουργήσουμε κανόνες για την ρύθμιση του εξωτερικού χρέους κάθε χώρας και τη σχέση του χρέους με τη βοήθεια.
 • Γερμανός Εργάτης
  Γερμανός Εργάτης
  Όχι έχουμε αρκετά να πληρώσουμε εδώ. Πληρώνουμε αρκετά. Τα τελευταία χρόνια όλοι θέλουν και περισσότερα λεφτά δεν βλέπω τέλος σε αυτό. Τώρα έρχονται οι Πορτογάλοι εγώ είμαι εργάτης και για μένα είναι πολλά λεφτά.
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Και τι περιμένετε από αυτόν που παίρνει τα χρήματα σας;
 • Γερμανός Επιχειρηματίας
  Γερμανός Επιχειρηματίας
  Να αλλάξει ας πούμε να μην βγαίνει αυτός στα 55 σε σύνταξη ενώ εμείς βγαίνουμε στα 65 και να προσαρμόσει τα στάνταρ του με εκείνα που ισχύουν στη χώρα που πληρώνει..
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή . Μετά τον πόλεμο το 1949 ιδρύεται η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας . Ο φόβος του υψηλού πληθωρισμού που οδήγησε τον Χίτλερ στην εξουσία και την πρώτη γερμανική δημοκρατία στη χρεοκοπία μεταγγίζεται στην πρώτη μεταπολεμική γενιά με το μητρικό γάλα. Επειδή η Γερμανία έχει φτωχότερα κρατίδια στο Βορρά και πλουσιότερα κρατίδια στο Νότο αποφασίζεται η δημιουργία ενός μηχανισμού με τον οποίο τα πλούσια κρατίδια χρηματοδοτούν τα φτωχά . .Η Βάδη Βιτεμβέργη είναι από τα πιο πλούσια κρατίδια , εδώ έχουν την έδρα τους μερικές από τις πιο γνωστές γερμανικές εταιρείες και εδώ μένουν και δουλεύουν οι περισσότεροι Έλληνες της Γερμανίας .
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Το Μάιο του 2010 τα 110 δις ευρώ προς την Ελλάδα στα πλαίσια του μνημονίου είχαν συνδεθεί από την Καγκελάριο Μέρκελ που πλήρωσε τα περισσότερα με τις κρίσιμες τοπικές εκλογές στη βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, ένα χρόνο αργότερα ο οριστικός μηχανισμός διάσωσης των υπερχρεωμένων κρατών της Ευρώπης από τον οποίο θα εξαρτηθεί και η ελληνική μοίρα μετά το 2013 εξαρτάται από τις κρίσιμες τοπικές εκλογές αυτή τη φορά σε ένα άλλο κρατίδιο τη Βάδη Βιτεμβέργη.
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Από την δεκαετία του 50 ήρθαν εδώ να εργαστούν εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες στα εργοστάσια .Δύο από αυτούς ήταν και οι γονείς του σερβικής καταγωγής σοσιαλδημοκρατη Ντέγιαν Πέρτς .
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Ποια είναι η σχέση των πολιτών σε αυτή την περιοχή με το χρήμα ;
 • Ντέγιαν Πέρτς
  Ντέγιαν ΠέρτςΣτέλεχος σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Βάδη-Βιτεμβέργη
  Εδώ οι πολίτες κάνουν οικονομίες δεν τους αρέσει η πολυτελή ζωή δεν έχουν ανάγκη να δείξουν τον πλούτο τους με ακριβά σπίτια και άλλα. Ο κόσμος γνωρίζει ότι έχει χρήματα και αυτό είναι σημαντικό.
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Και πώς αντιμετωπίζει εδώ ο κόσμος αυτούς που έχουν χρέη ή δεν τα αποπληρώνουν;
 • Ντέγιαν Πέρτς
  Ντέγιαν ΠέρτςΣτέλεχος σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Βάδη-Βιτεμβέργη
  Ότι η διαχείριση των χρημάτων είναι λαθεμένη. Η νοοτροπία με την οποία μεγαλώνουμε από παιδιά είναι εκείνη της οικονομίας. Μια φορά την εβδομάδα βάζουμε λεφτά στον κουμπαρά μας και έπειτα τα καταθέτουμε στην τράπεζα. Οπότε η σχέση μας με τα χρήματα είναι εκείνη της οικονομίας.
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Κεντρικό θέμα στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής είναι ο μηχανισμός εσωτερικών πληρωμών της ίδιας της Γερμανίας όπου τα πιο πλούσια κράτη έχουν δεσμευθεί να πληρώνουν τα πιο φτωχά .Η οικονομική κρίση και η ανεργία που χτύπησε και την Στουτγκάρδη απέδειξε ότι και μια πλούσια κοινωνία έχει τους αδύνατους της .Στην ανατολική πλευρά της πόλης οι Πράσινοι από τους οποίους κινδυνεύει να χάσει το κόμμα της κυρίας Μέρκελ κάνουν σε ένα σχολείο για παιδιά από φτωχές οικογένειες με ειδικές μαθησιακές ανάγκες προεκλογική συγκέντρωση. Το θέμα των κονδυλίων για την εκπαίδευση και των πληρωμών για τις ανάγκες άλλων είναι και εδώ στο επίκεντρο. Ο ελληνικής καταγωγής Βιτόριο Λαζαρίδης είναι ο μόνος διευθυντής σχολείου στη πόλη με ελληνική καταγωγή από Έλληνες μετανάστες και ο οικοδεσπότης της προεκλογικής συγκέντρωσης. Ο Λαζαρίδης βρίσκει ότι αυτό που διαχωρίζει την φτώχια της Ελλάδας από των άλλων δεν είναι σωστή.
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Αντιλαμβάνεστε σαν πολιτικοποιημένος άνθρωπος υπό το πρίσμα της αντιπαράθεσης για τις εσωτερικές πληρωμές στη Γερμανία γιατί πρέπει τα πιο πλούσια κράτη της ομοσπονδιακής δημοκρατίας να πληρώνουν τα φτωχότερα κρατίδια αλλά και υπερχρεωμένες χώρες έξω από τα σύνορα σας όπως την Ελλάδα ;
 • Βιτόριο Λαζαρίδης
  Βιτόριο Λαζαρίδηςδιευθυντής σχολείου στη Στουτγκάρδη
  Θεωρώ μεγάλο λάθος να βάζεις το ένα κρατίδιο ενάντια στο άλλο και τη μια χώρα ενάντια στην άλλη. Δεν μπορώ επειδή έτυχε να γεννηθώ σε ένα πλουσιότερο κρατίδιο να μην δείχνω αλληλεγγύη σε κάποιον άλλο που ζει σε ένα πλουσιότερο κρατίδιο να μην δείχνω αλληλεγγύη σε κάποιον άλλο που ζει σε ένα φτωχότερο ο οποίος μπορεί να χρειάζεται για ένα μεγαλύτερο ή μικρότερο διάστημα κάποια βοήθεια. Τους βοηθούμε στην δημιουργία υποδομών για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν μετά από κάποιο χρονικό διάστημα μόνοι τους. Αυτό ισχύει είτε για τη Γερμανία είτε για κάποια άλλη χώρα από την κατάρρευση ενός συστήματος κανείς δεν βγαίνει κερδισμένος.
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Στην ομιλία της η πρόεδρος της επιτροπής κοινωνικών υποθέσεων του τοπικού κοινοβολίου Μπριγκίτε Λες μιλάει στη βάση των τοπικών αρετών της οικονομίας και της σωστής διαχείρισης για την ανάγκη σοσιαλισμένων προϋπολογισμών. Για την Λες η ελληνική υπόθεση δεν μπορεί και δεν πρέπει να συγκρίνεται με το τι γίνεται στο εσωτερικό της Γερμανίας.
 • Μπριγκίτε Λες
  Μπριγκίτε ΛεςΠρόεδρος επιτροπής κοινωνικών υποθέσεων κόμμα Πρασίνων
  Οι πράσινοι στη Βάδη-Βιτεμβέργη είμαστε εδώ και τρεις δεκαετίες στην αντιπολίτευση. Εγώ εδώ και δέκα χρόνια. Πάντα κάναμε ρεαλιστική πολιτική αντιπολίτευσης, είχαμε αυστηρούς επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας, πάει να πει ότι προτείναμε μόνο σχέδια κοινωνικής πολιτικής για τα οποία υπήρχαν τα χρήματα χωρίς να χρειάζεται δανεισμός. Όλα κοστίζουν λεφτά, δεν υπάρχει δωρεάν πολιτική.
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Είπατε προηγουμένως μια φράση που δεν ακούει συχνά από μια πράσινη πολιτικό δεν είναι δυνατόν να κάνεις κοινωνική πολιτική χωρίς να έχεις διασφαλίσει τη χρηματοδότηση της χωρίς δάνεια.
 • Μπριγκίτε Λες
  Μπριγκίτε ΛεςΠρόεδρος επιτροπής κοινωνικών υποθέσεων κόμμα Πρασίνων
  Δεν μπορείς όλα τα ζητήματα να αντιμετωπίζεις παίρνοντας δάνεια. Πρώτα από όλα γιατί έχουμε βάλει μια διάταξη στο σύνταγμα μας ότι μετά το 2020 δεν μπορούμε να κάνουμε καινούργια χρέη γιατί είμαι πράσινη που σημαίνει ότι αποδέχομαι ότι είμαι περαστική σε αυτό τον πλανήτη και πρέπει να τον παραδώσω στα παιδιά μου με κάποιες δυνατότητες να διαμορφώσουν τη ζωή τους Τα χρέη του σήμερα είναι οι τόκοι του αύριο και του μεθαύριο δεν θέλω να κληρονομήσω στα παιδιά και στα εγγόνια μας ένα μέλλον γεμάτο χρέη.
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Δεν μπορείτε να καταλάβετε κρατίδια σαν το Βερολίνο που είναι χρεωμένο και τη δική μου χώρα την Ελλάδα;
 • Μπριγκίτε Λες
  Μπριγκίτε ΛεςΠρόεδρος επιτροπής κοινωνικών υποθέσεων κόμμα Πρασίνων
  Η Ελλάδα έχει ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα γιατί επί χρόνια στην Ελλάδα φτιάχνατε προϋπολογισμούς με ψευδή στοιχεία.
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Κανείς άλλος πολιτικός στη Γερμανία δεν γνωρίζει τόσο καλά τη νοοτροπία ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία όσο ο ευρωβουλευτής του ελεύθερου δημοκρατικού κόμματος Γιώργος Χατζημαρκάκης ένας Κρητικής καταγωγής Γερμανός που σπούδασε στη Βόννη και μπήκε από πολύ νέος στη πολιτική. Αποφασίσαμε να κάνουμε μια παράκαμψη στο εκλογικό μας τουρ στη Βάδη-Βιτεμβέργη και να πεταχτούμε μέχρι το Ζάρλαντ στα σύνορα με το Λουξεμβούργο για να συναντήσουμε το Χατζημαρκάκη και να μας εξηγήσει γιατί η Γερμανία επί ενάμιση χρόνο δυσκολεύτηκε να δει αυτό που πολλοί άλλοι στην ευρωζώνη ότι αυτή δηλαδή μπορεί να διαλυθεί χωρίς το δικό της ταμείο πολέμου.
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Σε μία έκδοση του ελεύθερου δημοκρατικού κόμματος για τον ένα χρόνο από τη διακυβέρνηση μαζί με τους χριστιανοδημοκράτες στο Βερολίνο εκεί λοιπόν μέσα στους κόλπους της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος διατυπώνεται και η θέση ότι πρέπει να υπάρξει ένας αυτόματος μηχανισμός κυρώσεων κατά των κρατών που παραβιάζουν το σύμφωνο σταθερότητας, οι αποφάσεις όμως στις Βρυξέλες το Σαββατοκύριακο δεν πάνε σε αυτή την κατεύθυνση πόσο μακριά είμαστε από αυτόν τον αυτοματισμό;
 • Γιώργος Χατζημαρκάκης
  Γιώργος ΧατζημαρκάκηςΕυρωβουλευτής ελεύθερου δημοκρατικού κόμματος
  Είμαστε αρκετά μακριά από αυτόν τον αυτοματισμό και σας θυμίζω όπου χάθηκε αυτός ο αγώνας αυτό το παιχνίδι αν θέλετε στο Ντοβίλ όπου η Κυρία Μέρκελ συζήτησε έκανε μία βόλτα στη θάλασσα μαζί με τον Σαρκοζί και του έθεσε αυτήν την ιδέα και αυτός δεν ήθελε δυστυχώς χάθηκε η ιδέα αυτή και όταν παραβιάστηκε το σύμφωνο σταθερότητας από Γερμανία και Γαλλία το 2003 όταν και οι δύο δεν τηρούσαν τους τις προϋποθέσεις και είπαν για μας δεν ισχύουν αυτοί οι κανόνες εκεί ψυχολογικά χάθηκε ε ο αυτοματισμός και δυστυχώς τώρα δεν ισχύει καθόλου πλέον αυτό θα έλεγα είναι η μεγαλύτερη ήττα για τους φιλελεύθερους και για αυτούς που πιστεύουν στο σταθερό ευρώ παλιού στυλ στη Γερμανία.
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Με μια κοινωνική πλειοψηφία λοιπόν που δεν ήθελε να θυσιάσει τη σταθερότητα του νομίσματος για την κάλυψη ελλειμμάτων άλλων χωρών το γερμανικό πολιτικό προσωπικό που βρίσκεται σε μια μόνιμη σκηνοβασία. Αυτή δεν φαίνεται πουθενά αλλού τόσο έντονα όσο στο Μόναχο αποφασίζουμε να πάμε στο Μόναχο για να μάθουμε πως κάποιος υποψήφιος που υπερασπίζεται το ευρώ αλλά μπορεί ταυτόχρονα να στρέφεται και απέναντι στους άλλους ευρωπαίους στο όνομα της σταθερότητας του. Ο Γκεοργκ Φάρενσον είναι υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας και ένας από τους υποψήφιους όταν αποσυρθεί ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να τον διαδεχθεί στο τιμόνι του Γερμανού υπουργού Οικονομικών .
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Ήταν το Βερολίνο αργό και η κυρία Μέρκελ πολύ αργό για να διατυπώσει τις θέσεις του για το πακέτο σωτήριας της Ελλάδας ;
 • Γκέοργκ Φάρενσον
  Γκέοργκ ΦάρενσονΥπουργός Οικονομικών Βαυαρίας
  Δεν νομίζω. Ήταν σημαντικό να σκεφτούμε παρά την εξέλιξη στην Ελλάδα. Για μας ήταν κεντρικό ζήτημα η συμμετοχή του ΔΝΤ στη σωτηρία της Ελλάδας γιατί σε ολόκληρη την ΕΕ και την διοίκηση της δεν έχουμε την εμπειρία που έχει το ΔΝΤ. Πως αντιμετωπίζεις αποτελεσματικά υπερχρεωμένες χώρες. Για αυτό για μας ήταν ένα σημαντικό ζήτημα η συμμετοχή το ΔΝΤ. Στο τέλος της ημέρας είναι σημαντικό για την Ευρώπη να λειτουργούμε συντονισμένα και από κοινού Θα πρέπει όμως σε κάθε περίπτωση να παίρνουμε χρόνο για να καταλήγουμε στις και η σωστές λύσεις.
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Εδώ και έξι δεκαετίες κυβερνάει εδώ το μεγάλο κόμμα της κεντροδεξιάς που στην υπόλοιπη χώρα λέγεται Χριαστιανοδημοκρατική ένωση, εδώ ονομάζεται χριστιανοκοινωνική ένωση. Κεντρική θέση του κόμματος που κυβερνάει είναι ότι δεν μπορεί να πληρώνει άλλα γερμανικά κρατίδια με χρέη χωρίς αυτά να κάνουν κάτι για να βελτιώσουν τη θέση τους.
 • Αννέτε Ραμελσμπέργκερ
  Αννέτε Ραμελσμπέργκερδημοσιογράφος Ζιντόιτσε Τσαιτούγκ
  Οπότε τώρα η στάση του κόμματος που κυβερνάει τώρα είναι ότι δεν θέλουμε οι άλλοι να διαθέτουν κάτι, να ζουν πολυτελή ζωή, με τα δικά μας έξοδα. Για παράδειγμα στη Βαυαρία οι φοιτητές πληρώνουν δίδακτρα ενώ ταυτόχρονα η Βαυαρία πληρώνει αλλά γερμανικά κρατίδια όπου οι φοιτητές δεν πληρώνουν δίδακτρα . Το ίδιο συμβαίνει και με τα νηπιαγωγεία .Και εκεί λέει ο μέσος άνθρωπος γιατί πρέπει εμείς με τους φόρους μας να πληρώσουμε σε εσάς κάτι που εμείς οι ίδιοι δεν είμαστε σε θέση να παράσχουμε στους εαυτούς μας;
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Η δημοσιογράφος της μεγάλης εφημερίδας της χώρας Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ Αννέτε Ράμελσπέργκερ παρακολουθεί την πορεία του κυβερνητικού κόμματος και γνωρίζει τις εσωτερικές του αντιφάσεις.
 • Αννέτε Ραμελσμπέργκερ
  Αννέτε Ραμελσμπέργκερδημοσιογράφος Ζιντόιτσε Τσαιτούγκ
  Η Χριστιανοκοινωνική Ένωση είναι το κόμμα του απλού ανθρώπου και αυτό που πραγματικά αγχώνει τον απλό άνθρωπο είναι το ερώτημα και το συναίσθημα μήπως τα χρήματά μου δεν θα αξίζουν τίποτα , επειδή τα δίνουμε στην Ελλάδα, επειδή τα δίνουμε στην Ισπανία, επειδή τα δίνουμε στην Ιταλία. Αυτό θέλει να το προβάλλει η Χριστιανοκοινωνική ένωση εν μέρει με έναν δίκαιο και εν μέρει με έναν υποκριτικό τρόπο και να πει στους ψηφοφόρους «εμείς φροντίζουμε για τα χρήματά μας , εμπιστευθείτε μας , είμαστε ο συνήγορός σας στην Ευρώπη αν χρειαστεί ακόμα και ενάντια στους Ευρωπαίους…»
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Στις αρχές Ιανουαρίου ο Φάρενσον και το κόμμα του κάλεσαν το διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλόντ Τρισέ για εξηγήσεις. Ο Τρισέ έπρεπε να εξηγήσει για τη Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε αγοράσει πολλά ελληνικά ομόλογα από ελληνικές τράπεζες για να τις σώσει.
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Στις αρχές Ιανουαρίου είχατε μια κλειστή συνεδρίαση με τον κύριο Τρισέ. Ο κύριος Τρισέ έχει αγοράσει μέσω της ΚΕΤ ομόλογα από τράπεζες της χώρας μου 70 δις ευρώ. Μιλήσατε για αυτό μαζί του;
 • Γκέοργκ Φάρενσον
  Γκέοργκ ΦάρενσονΥπουργός Οικονομικών Βαυαρίας
  Εμείς είπαμε στον Τρισέ 3 βασικά πράγματα. Πρώτον ότι η ανεξαρτησία της ΕΚΤ είναι το βασικό στοιχείο που πρέπει να διαφυλάξει και να διατηρήσει. Δεύτερο η κατεύθυνση της νομισματική πολιτική της ΕΚΤ πρέπει να εξυπηρετεί αποκλειστικά τη σταθερότητα του νομίσματος. Τρίτον η αγορά ομολόγων, οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ πρέπει να παραμείνει εξαίρεση. Δεν πρέπει να γίνει μια μόνιμη κατάσταση.
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Δεν μου απαντήσατε όμως. Είναι ένα μέτρο η αγορά ομολόγων που αν συνεχιστεί επ’αορίστον θα υπονομεύσει την αρχή για την οποία μας μιλάτε ;
 • Γκέοργκ Φάρενσον
  Γκέοργκ ΦάρενσονΥπουργός Οικονομικών Βαυαρίας
  Το ότι μπορεί να υπάρχουν έκτακτες καταστάσεις που θα χρειαστεί να παρέμβει κάποιος στην αγορά είναι κάτι το οποίο πρέπει να το προετοιμάσει κανείς, πρέπει να προβλεφθούν οι κανόνες και οι διαδικασίες το βασικό για την γερμανική πλευρά είναι ότι οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται ομόφωνα δεν πρέπει να επιτρέψουμε ποτέ να ισχύσει ένας αυτοματισμός του τύπου το εθνικό κράτος αράζει στην αιώρα και αφήνει τους άλλους στα προβλήματα του για αυτό έχει σημασία το βέτο στη διαδικασία των αποφάσεων έστω και από ένα μέλος και όμως μπορεί να υπάρξουν έκτακτες καταστάσεις στις οποίες να πρέπει να αγοραστούν ομόλογα υπερχρεωμένων χωρών.
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Το περασμένο σαββατοκύριακο οι πρωθυπουργοί της Ευρώπης αποφάσισαν να φτιάξουν ένα μόνιμο μηχανισμό σωτηρίας των υπερχρεωμένων κρατών τον οποίο θα χρηματοδοτήσουν οι Γερμανοί με τα περισσότερα χρήματα και ο οποίος θα αγοράζει ομόλογα των υπερχρεωμένων χωρών. Αυτό μοιάζει να ενοχλεί πιο πολύ από όλα τους ψηφοφόρους όπως μας δείχνει μια συγκέντρωση σε μια αίθουσα του Λούντβιγκσμπούργκ έξω από τη Στουτγκάρδη.
 • Ανώνυμος Ψηφοφόρος
  Ανώνυμος Ψηφοφόρος
  Έχω μια ερώτηση για το ευρώ, για τις πρόσφατες αποφάσεις της συνόδου κορυφής. Οι εγγυήσεις που μας δίνουν για να τους δανείσουμε είναι ευχολόγιο, τίποτα δεν τους υποχρεώνει να τις εφαρμόσουν. Δεν προβλέπονται κυρώσεις, δεν υπάρχει ένα πλαίσιο αυστηρότητας. Δεν είμαι σίγουρος ότι μια τέτοια απόφαση θα συγκρατήσει όσους έχουν ισπανικά, πορτογαλικά, ιρλανδικά και ελληνικά ομόλογα να τα πουλήσουν. Αυτές οι αποφάσεις μου δημιουργούν ανασφάλεια.
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Οι μικροί επιχειρηματίες οπαδοί του ελεύθερου δημοκρατικού κόμματος του κυβερνητικού εταίρου της Μέρκελ, ζητούν διασφαλίσεις για να δώσει η Γερμανία και άλλα χρήματα στον μηχανισμό για την αγορά ομολόγων.
 • Ανώνυμος Ψηφοφόρος
  Ανώνυμος Ψηφοφόρος
  ΟΙ αποφάσεις είναι χάρτινες και δεν επηρεάζουν τη συμπεριφορά των χωρών.
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Υπό αυτές τις συνθήκες εσείς σαν Γερμανός φορολογούμενος θα λέγατε ναι σε μια αύξηση των χρημάτων που παίρνουν αυτές οι χώρες;
 • Ανώνυμος Ψηφοφόρος
  Ανώνυμος Ψηφοφόρος
  Θα έλεγα ναι θα συμφωνούσα για την αύξηση των χρημάτων προς τις υπερχρεωμένες χώρες μόνο αν αυτά δίνονταν υπό τη μορφή εγγυήσεων, όχι ζωντανό χρήμα αλλά εγγυήσεις, αυτό θα ήταν κάτι στο οποίο θα μπορούσα να συμφωνήσω αλλά οι διασφαλίσεις δεν μου αρκούν νομίζω ότι πρέπει να βελτιωθούν και αυτό ακριβώς εκτός από μένα μπορούν να το δουν και εκείνοι που θέλουν να κερδοσκοπήσουν από αυτή την κατάσταση και να μας εμποδίσουν να συμφωνήσουμε σε έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό,. Δεν είμαι ευχαριστημένος λοιπόν με αυτά τα οποία συμφώνησε η χώρα μου στις 11 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Αφού οι Γερμανοί πείστηκαν τελικά να δώσουν χρήματα για τη σωτηρία του ευρώ τώρα ελπίζουν ότι θα μπορέσουν τουλάχιστον να περιορίσουν τις πληρωμές με τη θέσπιση κάποιων κανόνων παραδέχεται ο ομιλητής στην εκδήλωση του Λουντβισμπουρκ ευρωβουλευτής των ελεύθερων δημοκρατικών Μίχαελ Τόιρερ.
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Είστε ικανοποιημένος με τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής ;
 • Μίχαελ Τόιρερ
  Μίχαελ ΤόιρερΕυρωβουλευτής ελεύθερων δημοκρατικών
  Το σημαντικότερο είναι οι κανόνες και αυτό έδειξε και η εκδήλωση σήμερα, πρέπει να συμμορφωνόμαστε σε κανόνες ώστε στο μέλλον τα κράτη να μην συσσωρεύουν τα χρέη, χρειαζόμαστε ένα νομοθετικό φρένο στα χρέη .Γιατί δεν πρέπει να μεταδώσουμε στους πολίτες της Γερμανίας την αίσθηση ότι η Γερμανία πρέπει να εγγυάται για τα χρέη όλων των κρατών μελών καθώς οι πολίτες φοβούνται ότι αυτό θα μπορούσε να την γονατίσει. Δεν είναι ότι δεν θέλουμε αλλά δεν μπορούμε.
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Ο Τόιρερ πάντως παραδέχεται ότι είχε δυσκολίες να εξηγήσει στους ψηφοφόρους του τις αποφάσεις των Βρυξελλών.
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Οι αρχηγοί κρατών αποφάσισαν ότι ο μηχανισμός μπορεί να αγοράσει τέτοια ομόλογα υπερχρεωμένων χωρών στην πρωτογενή αγορά. Δεν παραβιάζεται έτσι η αρχή σας να φέρετε την ευθύνη για τα χρέη άλλων;
 • Μίχαελ Τόιρερ
  Μίχαελ ΤόιρερΕυρωβουλευτής ελεύθερων δημοκρατικών
  Η Ευρωπαϊκή Ένωση διατρέχει τον κίνδυνο να γίνει μια ένωση που αναλαμβάνει τα χρέη και εγγυάται γι’ αυτά. Και μέσα στους συμβιβασμούς είναι κάποια πράγματα που, στο κοινοβούλιο αλλά κυρίως στον γερμανικό λαό, αυτό το νιώσαμε ιδιαίτερα σήμερα ότι πολλοί πολίτες το βλέπουν με σκεπτικισμό, βρίσκουν μεγάλη αντίσταση. Για αυτές τις αποφάσεις του περασμένου Σαββατοκύριακου δεν είμαι ευτυχής.
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Μια βόλτα στον κεντρικό πεζόδρομο της Στουτγκάρδης του κρατιδίου που ψηφίζει την επόμενη Κυριακή δείχνει ότι ο ΤόΪρερ δεν είναι ο μόνος που σκέφτεται έτσι.
 • Ανώνυμος Ψηφοφόρος
  Ανώνυμος Ψηφοφόρος
  Όχι δεν νομίζω ότι θα πλήρωνα. Η χώρα αυτή όποια και αν είναι έχει χρεωθεί από δικά μας λάθη γιατί να τα πληρώσω εγώ.
 • Ανώνυμος Ψηφοφόρος
  Ανώνυμος Ψηφοφόρος
  Φυσικά και δεν θα πλήρωνα γιατί να πληρώσω άλλοι τα φάγανε τα λεφτά. Δεν πιστεύω ότι θα σωθεί το ευρώ. Το ευρώ δεν έχει μέλλον.
 • Ανώνυμος Ψηφοφόρος
  Ανώνυμος Ψηφοφόρος
  Όχι γιατί να πληρώσω. Πληρώνουμε αρκετούς φόρους σε ότι αφορά το επιχείρημα για τη σωτηρία του ευρώ δεν το πιστεύω.
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Δεν μας εκπλήσσει το γεγονός ότι οι πιο αυστηροί από όλους με την Ελλάδα είναι οι ίδιοι οι Έλληνες της Στουτγκάρδης. Συναντήσαμε τέσσερις από αυτούς στον κεντρικό πεζόδρομο της Στουτγκάρδης που μόλις είχαν επιστρέψει από την γενέτειρα τους, την Καβάλα.
 • Ανώνυμος Ψηφοφόρος
  Ανώνυμος Ψηφοφόρος
  Εμείς είμαστε μαθημένοι από δω για φόρους να πληρώνουμε κάτω τι γίνεται; Που όλοι με το παραμικρό βρίσκουν τρύπες για να γλιτώνουν την εφορία εμείς είμαστε μαθημένοι σ αυτό είμαστε νομοταγείς στα πάντα όλα. Εάν είναι για.. Γυναίκα συνταξιούχου Αλλά κάτω τι γίνεται αγόρι μου; Ψέματα λέω;
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Όχι λέτε αλήθεια.
 • Ανώνυμος Ψηφοφόρος
  Ανώνυμος Ψηφοφόρος
  Μπράβο όλοι κοιτάνε να κλέψουνε την εφορία. Συνταξιούχος Mercedes Αν πρόκειται να σωθεί πραγματικά και βάλει όλος ο κόσμος τότε ναι αλλά είναι λαμόγια πολλοί λοιπόν και δε μπορούμε να ξοδευτούμε για να δώσουμε κι άλλο %100. Όχι όχι δεν έχουμε για να… Αλλά αν συνέλθουν τότε εντάξει.
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Ο ευρωβουλευτής Χατζημαρκάκης πάντως που πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση τελικά καταφέρει να αποπληρώσει το σύνολο του ύψους του χρέους της.
 • Γιώργος Χατζημαρκάκης
  Γιώργος ΧατζημαρκάκηςΕυρωβουλευτής ελεύθερου δημοκρατικού κόμματος
  Κανένας που γνωρίζει τους αριθμούς και τα νούμερα πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να ξεπληρώσει το πολύ υψηλό χρέος για αυτό κάποτε πρέπει να πούμε και την αλήθεια. Τα ασφαλιστικά ταμεία θα τα αφήσουμε έξω και οι συστημικές τράπεζες πρέπει να διασωθούν όμως πάρα πολλές τράπεζες θα έχουν πρόβλημα μετά από αυτό μετά από τέτοιο κούρεμα Τι νομίζετε γιατί ο κύριος Σαρκοζί ήταν για τη διάσωση του ευρώ τότε επειδή οι γαλλικές τράπεζες είχαν τα διπλάσια από αυτά που είχαν οι Γερμανοί τότε μέσα. Οι Γάλλοι δε θέλουν να μιλήσουν για το κούρεμα όμως δεν έχουμε άλλη επιλογή.
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Ο Χατζημαρκάκης πιστεύει ότι η κυβέρνηση και το κόμμα του δεν λένε όλη την αλήθεια για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη προ πολλού διαχειρίζεται από κοινού τα ξεχωριστά προβλήματα των κρατών μελών , κάτι που ουδέποτε ήθελαν οι Γερμανοί.
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Υπάρχει ένας ένα κρίσιμο θέμα αν η βοήθεια θα είναι διαρκής ή αν θα είναι μία φορά και έξω δηλαδή αν θα υπάρχει ένας χρονικός περιορισμός σ αυτή τη βοήθεια σ αυτό ότι η σύνοδος κορυφής δεν έδωσε μεγάλη καθαρότητα.
 • Γιώργος Χατζημαρκάκης
  Γιώργος ΧατζημαρκάκηςΕυρωβουλευτής ελεύθερου δημοκρατικού κόμματος
  Δεν έδωσε καθαρότητα αλλά θα είναι αιώνιος μηχανισμός μη γελιόμαστε το κόμμα μου βέβαια θέλει να έχει ένα sunset close δηλαδή να τελειώνει κάποτε μα κι αυτό είναι γελοίο πιστεύω ότι είναι θεωρητική σκέψη αυτή θεωρητική η συζήτηση στην πραγματικότητα θα έχουμε το μηχανισμό όπως θα τον έχουμε και στο ΔΝΤ και εκεί έχουμε ένα μηχανισμό και εκεί έχουμε ένα ταμείο το οποίο είναι αιώνιο. Οι λεπτομέρειές δεν έχουν αποφασιστεί η επαναγορά και η αγορά ομολόγων είναι σημαντικό θέμα να φύγει από την κεντρική τράπεζα εκεί χαλάσαμε μία μεγάλη αρχή που την είχαμε κατοχυρώσει στη συνθήκη του Μαάστριχτ ότι η Ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα είναι τελείως ανεξάρτητη και δεν αγοράζει ομόλογα.
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας Φάρενσον δεν μπορεί να πει αυτό που λέει ο Χατζημαρκάκης . Ότι δηλαδή η Ελλάδα δεν μπορεί να αποπληρώσει το χρέος της. Απαντάει όμως στο ερώτημα των Νέων Φακέλων τι θα γίνει αν η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να πληρώσει τελικά τα χρέη της.
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Τι σημαίνει η συμμετοχή ιδιωτών στην αναδιάρθρωση του χρέους μιας χώρας;
 • Γκέοργκ Φάρενσον
  Γκέοργκ ΦάρενσονΥπουργός Οικονομικών Βαυαρίας
  Είναι σημαντικό για εμάς παράλληλα με τα μέτρα στήριξης με λεφτά του προϋπολογισμού οι ιδιώτες επενδυτές να επωμίζονται ένα μέρος των ζημιών. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να διαχωριστεί το ρίσκο από την ευθύνη που εγώ τα αποκαλώ σιαμαία το ένα δεν μπορεί να ζήσει χωρίς το άλλο. Πρέπει η ευθύνη να είναι συνδεδεμένη με το ρίσκο διαφορετικά οι τραπεζίτες θα παίρνουν ρίσκα ξέροντας ότι τη ζημία θα την πληρώσει ο φολογούμενος και αυτό δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να το επιτρέψουμε .
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Στους Γερμανούς δεν αρέσει να μην είναι συνεπής κάποιος στις υποχρεώσεις του , να μην πληρώσει τα χρέη του αλλά έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα στην ευρωζώνη και τη χώρα μας στο τέλος της ημέρας θα πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα σε δύο κακά .και για τους πολιτικούς το να μην πληρώσουν αυτοί που τους ψηφίζουν είναι το μικρότερο κακό, ιδιαίτερα όταν την Κυριακή στήνονται οι κάλπες.

Σχόλιο

 • sakis
  Εμείς φταίμε για την κατάντια της χώρας μας και κανένας άλλος!ΙΟι πολιτικοί πρώτοι απ'όλους οι οποίοι κυβερνούσαν και κυβερνούν με το μυαλό στην μίζα και στα ρουσφέτια αλλά και ο λαός που τους ψήφιζε!!Πάντως και εμάς να ρωτούσαν στον δρόμο εάν θα δίναμε χρήματα για την σωτηρια π.χ. της.... Αλβανίας , αρνητικά θα απαντούσαμε!!Οπότε δεν προξενούν ιδιαίτερη εντύπωση οι απαντήσεις των Γερμανών πολιτών!
 • j
  πολυ ελεος αυτες οι μεταγλωτισεις .....κουραζει λιγο ....
 • Δημήτρης Αργυρούλης
  Αναφέρθηκε στο ρεπορτάζ ότι στις αρχές Ιανουαρίου κλήθηκε ο Τρισέ από το Φάρενσον και το κόμμα του για εξηγήσεις ως προς την αγορά ελληνικών ομολόγων, όπου μάλιστα του έκαναν και συστάσεις ως προς την ανεξαρτησία του. Την οποία και υπέσκαψαν καλώντας τον εκεί. Σύμφωνα με τη Συνθήκη ο διοικητής της ΕΚΤ έχει πλήρη ανεξαρτησία έναντι κάθε εθνικού ή άλλου αξιωματούχου. Καλό είναι να θυμόμαστε πως οι κανόνες πρέπει να ισχύουν έναντι όλων. Και όταν πρώτα οι Γερμανοί με τους Γάλλους κατάργησαν πρώτοι το Σύμφωνο Σταθερότητας ήταν αναμενόμενο ότι το ίδιο θα έκαναν και άλλοι. Οι Έλληνες σαφέστα υποχρεούνται να συμμορφώνονται με τους κανόνες το ίδιο όμως πρέπει να κάνουν και όλοι οι άλλοι ανεξαρτήτως ισχύος και μεγέθους. Διαφορετικά οι κανόνες γίνονται κουρελόχαρτα.
 • Αλέξανδρος Βρεττός
  Έχουν το θράσος αυτά τα βάρβαρακτήνη να κατηγορούν και να ειρωνεύονται την Ελλάδα και τους έλληνες? Αυτά τα κτήνη δεν είναι που αιματοκύκλησαν τον κόσμο ολόκληρο? Δεν έχουν τεράστιο μέρος της ευθύνης για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, αφού μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο που αυτοί προκάλεσαν? Η καταστροφή που προκάλεσαν στη χώρα μας ήταν ολοκληρωτική. Μας πλήρωσαν ποτέ? Ποτέ όσα και να έδιναν δεν θα μπορούσαν να ξεχρεώσουν τα ανθρώπινα θύματα, τη φτώχια, τη πείνα και τα βασανιστήρια της κατοχής.Καταλήστεψαν τότε την Ελλάδα παίρνοντας ανεκτίμητης αξίας αρχαία αγάλματα. Έκλεψαν τον χρυσό από την Ελλάδα και από όσες άλλες χώρες καταπάτησαν και με εκείνο τον χρυσό σήμερα κάνουν τους μάγκες. ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ, ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΑΡΑΔΕΣ, ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΧΡΩΣΤΟΥΜΕ.Αυτοί , μιλούν για διαφάνεια, που η siemens η πιο διεφθαρμένη επειχείριση στον κόσμο,δεν έβαλε το χέρι της? Η Γερμανία η ίδια έδινε μίζες για να μας πουλήσει ελαττωματικά υποβρυχια. ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΛΟΙΠΟΝ ΠΟΥ ΑΦΗΣΑΝ ΝΑ ΞΑΝΑΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΠΑΛΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΒΑΡΒΑΡΩΝ ΑΠΑΤΕΩΝΩΝ ΠΟΥ ΑΦΟΥ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΠΟΛΕΜΟΥΣ, ΤΩΡΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ. ΨΟΦΟΣ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΤΗΝΗ
 • Δημήτρης Αντωνίου
  Οι ερωτήσεις του Τέλλογλου ήταν προβοκατόρικες καθώς η απάντηση ήταν αυτονόητη παρόλα αυτά ήταν ευγενέστατοι οι Γερμανοί, αν και ξέχναγε να θυμίσει το επιτόκιο του δανείου.
 • ΜΕΜΝΩΝ
  Η Γερμανία ΔΕΝ είχε ΟΥΤΕ έχει ΔΙΚΑΙΩΜΑ από την Ελλάδα να ΖΗΤΑ. Διότι ΧΡΩΣΤΑ της Μιχαλούς! Επιβάλλεται να ΕΞΟΦΛΗΣΕΙ ΑΜΕΣΑ!!
 • george
  zitoun na mi tous stelnoume allous logariasmous mas...

Προσθέστε το σχόλιό σαςΛίγες ημέρες πριν την σύνοδο κορυφής στην Ευρώπη, ο Τάσος Τέλλογλου ταξιδεύει στην Γερμανία, όπου γίνονται εκλογές για να καταλάβει τι ζητούν από την Ελλάδα οι Γερμανοί. Για πρώτη φορά αξιωματούχοι της χώρας που έχει μπει στο στόχαστρο για τη στάση της στην Ευρωπαϊκή κρίση απαντούν στα ερωτήματα των Νέων Φακέλων.