Η Ευρώπη και η κρίση

Αναπαραγωγή του βίντεο
el
 • Thomas Wieser
  Thomas WieserΠρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής (EFC)
  Η Γερμανική πρόταση είναι περισσότερο μία δέσμη ιδεών σχετικά με το τι επιπλέον πρέπει να κάνουμε από πλευράς συντονισμού της οικονομικής πολιτικής στην Ευρωζώνη. Τα ΜΜΕ έχουν δώσει πολλές πληροφορίες σχετικά με το τι πιθανώς εννοούν η κ. Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζύ. Οι ίδιοι έχουν κάνει δηλώσεις και συνεντεύξεις τύπου αλλά ακόμη δεν έχουμε ακόμη ολοκληρωμένη εικόνα και ο Πρόεδρος Ρομπέι συλλέγει ακόμη ιδέες. Αυτό που ακούω ιδιαίτερα από τα μικρότερα κράτη είναι η κριτική που κάνουν στις μεθόδους, με τις οποίες τέτοιες προτάσεις υλοποιούνται. Συνάδελφοι μου λένε: «γιατί δεν χρησιμοποιείται μια συλλογική μέθοδος, γιατί προσπερνάνε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τον τρόπο που συντάσσονται αυτές οι προτάσεις»; Οπότε αυτό είναι το θεσμικό μέρος. Από πλευράς ουσίας πιστεύω ότι όλοι συμφωνούμε ότι οτιδήποτε ενισχύει την ανταγωνιστικότητα και μειώνει τις ανισορροπίες στην Ευρωζώνη είναι κάτι που θα πρέπει να υποστηριχθεί.
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Βλέπουμε τον τελευταίο καιρό τις διεθνείς αγορές σε μία σχετική ηρεμία. Πιστεύετε ότι αυτό θα μπορούσε να κρατήσει και στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί κάποια συμφωνία στις 25 Μαρτίου; Υπάρχει η περίπτωση να ξαναδούμε κερδοσκοπικές επιθέσεις;
 • Thomas Wieser
  Thomas WieserΠρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής (EFC)
  Οποιοσδήποτε υποστηρίζει ότι η κρίση τελείωσε επειδή οι αγορές είναι ήρεμες τώρα, πληροφορείται λάθος ή παραπληροφορεί. Διανύουμε μία περίοδο ηρεμίας; Ναι. Έχουν εκλείψει οι βασικοί λόγοι που προκαλούν ανησυχία στις αγορές; Εκεί η απάντηση είναι μάλλον όχι. Η εντύπωσή μας είναι ότι οι αγορές βρίσκονται σε μία στάση αναμονής. Θα περιμένουν να δουν τι είδους αποφάσεις θα παρθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 25 Μαρτίου και μετά θα αποφασίσουν. Από την άλλη, οι αγορές είναι σημαντικός παράγοντας στις εξελίξεις, αλλά δεν προκαλούν τις εξελίξεις. Αυτό είναι στο χέρι των πολιτικών. Έχουμε μπροστά μας τώρα μία περίοδο έξι εβδομάδων για να καταλήξουμε, πολλές αποφάσεις έχουν ήδη παρθεί τους προηγούμενους δύο μήνες σχετικά με τον μόνιμο μηχανισμό σταθερότητας, αλλά θα ήταν απερισκεψία να πούμε ότι ακόμη κι αν δεν υπάρξει συμφωνία τον Μάρτιο, τα σκαμπανεβάσματα των αγορών τελείωσαν. Αυτό θα ήταν προϊόν ή αποτέλεσμα παραπληροφόρησης.
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Από ότι καταλαβαίνω υπάρχει μια καταρχήν συμφωνία για τι είδους μηχανισμός θα είναι μηχανισμός στήριξης EFSM μέχρι το 2013, ενδεχομένως το ίδιο και για τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης ESM από εκεί και πέρα. Πώς θα επηρεάσουν αυτά τα προγράμματα την Ελλάδα που ακολουθεί ήδη το δικό της πρόγραμμα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Επιτροπή;
 • Thomas Wieser
  Thomas WieserΠρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής (EFC)
  Για την Ελλάδα, θα παραμείνετε, αν όλα πάνε όπως τα υπολογίζουμε, η Ελλάδα θα παραμείνει στο πρόγραμμα που ακολουθεί, που είναι εκτός του προσωρινού μηχανισμού στήριξης EFSM, εκτός του μηχανισμού ESM κι έτσι δεν θα επηρεαστείτε από το μηχανισμό στήριξης.Ποιος θα είναι ο ρόλος του ESM τότε; Αν κάποια άλλη χώρα μετά το 2013 βρεθεί στην δίνη των αγορών, αντιμετωπίσει μειωμένη πρόσβαση σε χρηματοδότηση και στις αγορές, τότε ο μηχανισμός ESM θα κάνει αυτό που έκανε ο μηχανισμός EFSM για την Ιρλανδία, και αυτό που έχουν κάνει οι διμερείς δανειακές συμφωνίας για την Ελλάδα.
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Υπάρχει η περίπτωση δανειοδότησης της Ελλάδας από τους μηχανισμούς αυτούς και πιο συγκεκριμένα υπάρχει πρόταση για ανταλλαγή χρέους της Ελλάδας με δημόσια περιουσία;
 • Thomas Wieser
  Thomas WieserΠρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής (EFC)
  Το κεντρικό σενάριο είναι ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας θα εξελιχθεί ως έχει. Φυσικά γνωρίζεται ότι υπάρχουν συζητήσεις για την επιμήκυνση αποπληρωμής και υπάρχει και συμφωνία επί της αρχής των πολιτικών της Ευρωζώνης για αποδοχή στην επιμήκυνση της αποπληρωμής των Ελληνικών δανείων στο πλαίσιο ενός συνολικού πακέτου. Οπότε η υπόθεση εργασίας που κάνω είναι ότι αυτό θα είναι μέρος ενός πακέτου στις 24 και 25 Μαρτίου. Το να χρησιμοποιηθούν Ελληνικά περιουσιακά στοιχεία ως εγγύηση είναι κάτι που δεν συζητείται σε επίσημους κύκλους αυτή τη στιγμή. Είναι όμως κάτι που οι Ελληνικές αρχές, εφόσον το επιθυμούν, θα μπορούσαν να κάνουν για να εξασφαλίσουν κάποια ρευστότητα. Αυτό όμως είναι στην περιοχή των αυτόνομων αποφάσεων που μπορεί να πάρει μόνη της η Ελλάδα.
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Όπως πολύ καλά γνωρίζετε έχει υπάρξει μεγάλη συζήτηση για το αν το Ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να βγει πέρα να το πω έτσι. Από την δική σας σκοπιά βγαίνουν τα νούμερα της Ελλάδας;
 • Thomas Wieser
  Thomas WieserΠρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής (EFC)
  Είχα μία συνάντηση με το επιτελείο μου σήμερα για να δούμε ξανά τα Ελληνικά νούμερα. Είδαμε ξανά τους στόχους του προγράμματος ΔΝΤ-ΕΕ αλλά και το πρωτογενές πλεόνασμα που πρέπει να παράξει η Ελλάδα όχι μόνο για να σταθεροποιήσει το χρέος πχ. στα επίπεδα του 2012-13 αλλά και για να το φέρει σε μία βιώσιμη καθοδική πορεία, που είναι φυσικά μεγάλης σημασίας για την Ελλάδα τόσο στο κοντινό όσο και στο απώτερο μέλλον. Κάθε πιθανή πρόβλεψη λοιπόν με κάνει να πιστεύω ότι αυτό μπορεί να γίνει. Υπάρχει προηγούμενη στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπου τέτοια πρωτογενή πλεονάσματα διατηρήθηκαν για πολλά χρόνια. Έχουμε το παράδειγμα του Βελγίου, που στην αρχή της νομισματικής ένωσης ή λίγο πριν την ένωση είχε επίπεδα χρέους όχι πολύ διαφορετικά από αυτά της Ελλάδας. Τα επίπεδα ανάπτυξης στα οποία στοχεύει το πρόγραμμα είναι εφικτά και ελπίζω ότι για το συμφέρον της Ελλάδας θα μπορέσετε να τα πάτε ακόμη καλύτερα στην ανάπτυξη, όταν τα μέτρα που με τόσο θάρρος παίρνετε τώρα λειτουργήσουν και ανεβάσουν το προσδόκιμο ποσοστό ανάπτυξης και τον πραγματικό ρυθμό ανάπτυξης η διαδικασία αυτή θα διευκολυνθεί περαιτέρω. Συμπερασματικά, είμαι πεπεισμένος ότι με αυτό το σενάριο η Ελλάδα μπορεί να βγάλει πέρα την διαδικασία σταθεροποίησης.
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Και φαντάζομαι πως δεν πιστεύετε ότι το κούρεμα του Ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτο.
 • Thomas Wieser
  Thomas WieserΠρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής (EFC)
  Όχι. Όπως είπα υπάρχουν σωστές υποθέσεις που δείχνουν ότι η Ελλάδα μπορεί εύκολα μάλιστα να τα καταφέρει. Όποτε μιλάω σε εκπροσώπους των αγορών στη Φρανκφούρτη, στο Λονδίνο και κοιτάζουμε μαζί στα μεγέθη λένε «έχεις δίκιο, η Ελλάδα είναι βασικά μια δυνατή χώρα, η Ελλάδα θα τα καταφέρει». Φαίνεται να υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα συμφέρονται πίσω από τις συζητήσεις για αναδιάρθρωση. Αν με ρωτάτε αν υπάρχει δημοσιονομική ανάγκη για αναδιάρθρωση; Η απάντηση είναι όχι. Υπάρχουν ειδικά συμφέροντα που θα επιθυμούσαν μια αναδιάρθρωση; Πιθανότατα, ναι. Αλλά τότε πρέπει να ψάξουμε ποια είναι αυτά τα ειδικά συμφέρονται που πιέζουν για μια τέτοια αναδιάρθρωση.
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Γνωρίζετε φαντάζομαι και την άλλη συζήτηση σχετικά με την έστω και για ΚΑΠΟΙΑ χρόνια αποχώρηση της Ελλάδας από το Ευρώ και την Ευρωζώνη…
 • Thomas Wieser
  Thomas WieserΠρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής (EFC)
  Στον πιο λαϊκό τύπο έχουμε δει τέτοιες αναφορές να διασπείρονται και θα έλεγα ότι μάλλον δεν διακινούνται από φίλους των χωρών που αφορούν. Όσον αφορά στην Ελλάδα, σχεδόν όλο το εξωτερικό σας χρέους τόσο δημόσιο όσο και ιδιωτικό βρίσκεται σε Ευρωπαϊκά χέρια. Αν μιλώντας υποθετικά μία χώρα έφευγε από την Ευρωζώνη αυτό θα γινόταν με στόχο μια υποβάθμιση, οπότε η αξία του εξωτερικού της χρέους αμέσως θα εκτινασσόταν. Αν για παράδειγμα το εξωτερικό ή το δημόσιο χρέος ήταν 100% του ΑΕΠ, το χρέος θα πήγαινε σε μια νύχτα στο 150% του ΑΕΠ. Οπότε η έξοδος από την Ευρωζώνη θα ήταν σε όρους οικονομικής πολιτικής η πιο χαζή απόφαση που θα μπορούσε κανείς να πάρει. Σαν φίλος της Ελλάδας μπορώ να πω ότι το καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα παραμένει με την Ευρωζώνη. Και το ίδιο ισχύει για όλες τις χώρες, για τις οποίες διακινούνται τέτοια σενάρια. Πιστεύω ότι το κοινό νόμισμα, η κοινή νομισματική πολιτική δεν είναι μόνο θέμα μηχανιστικής προσέγγισης της οικονομικής πολιτικής, αλλά είναι και θέμα πολιτικής ταυτότητας και πεπρωμένου και όπως έχουμε δείξει στο πρόγραμμα συνεργασίας με την Ελλάδα υπάρχει μεγάλη αλληλεγγύη με την Ελλάδα όπως και με την Ιρλανδία.
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Πείτε μου τέλος, υπάρχει δυσαρέσκεια σχετικά με την γερμανικής στάση μέσα στην Ένωση, και τι συμβαίνει με τα σενάρια που θέλουν την Γερμανία, την Γαλλία και κάποιες χώρες ουσιαστικά να διαφοροποιούνται ή ακόμη και να αποχωρούν αφήνοντας τις χώρες της περιφέρειας;
 • Thomas Wieser
  Thomas WieserΠρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής (EFC)
  Όσα έχω ακούσει από τους Γερμανούς πολιτικούς απηχούν την άποψη ότι μιλάμε για κοινή οικονομία αλλά και κοινή πολιτική ταυτότητα των 17 κρατών-μελών που αποφάσισαν να κάνουν αυτό το ένα βήμα παραπάνω από τα 10 κράτη-μέλη που δεν το έχουν κάνει ακόμη. Δεν έχω ακούσει κανέναν σοβαρό πολιτικό, είτε των δυνατών οικονομικά χωρών, ούτε άλλων να λένε κάτι τέτοιο. Στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 4 Φεβρουαρίου ξεκαθαρίστηκε από όλους ότι σε αυτό είμαστε όλοι μαζί και μαζί θα ξεπεράσουμε επιτυχημένα αυτή την κρίση.

Σχόλιο

Προσθέστε το σχόλιό σαςΟ Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Επιτροπής (EFC) ενός από τα πιο σημαντικά όργανα της Ευρώπης που προετοιμάζει και παίρνει τις αποφάσεις προτού καθίσουν στο τραπέζι οι ηγέτες της Ευρωζώνης μιλάει στον Τάσο Τέλλογλου για το τι πρέπει να περιμένουμε από την Ευρώπη και τι όχι, αλλά και το ποια είναι η επόμενη μέρα του Ελληνικού προγράμματος.