Το ερώτημα των 50 δις Ευρώ

Αναπαραγωγή του βίντεο
el
 • Allan Meltzer
  Allan MeltzerΟικονομολόγος
  Η επιβάρυνση της Ελλάδας με περισσότερο χρέος δεν θα λύσει το πρόβλημά της. Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι έχει ήδη μεγάλο χρέος και θέλουμε να το μειώσουμε. Και ο καλύτερος τρόπος να το κάνουμε είναι η αναδιάρθρωση του χρέους.
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Δηλαδή πιστεύετε ότι είναι λανθασμένο το πρόγραμμα σταθεροποίησης που στοχεύει κατά κύριο λόγο στη μείωση του ελλείμματος. Με άλλα λόγια η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να έχει δεχτεί το δάνειο των 110 δισεκατομμυρίων Ευρώ.
 • Allan Meltzer
  Allan MeltzerΟικονομολόγος
  Πιστεύω ότι δεν συμφέρει την Ελλάδα να επιβαρυνθεί με περισσότερο χρέος. Το σύστημα που έχουμε στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη είναι ότι οι τράπεζες κάνουν λάθη και οι φορολογούμενοι τα πληρώνουν. Δεν μου φαίνεται αυτό πολύ λογικό για τους φορολογούμενους.
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Δηλαδή πιστεύετε ότι η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να πάρει αυτά τα μέτρα που πήρε και αν όχι, τι θα έπρεπε να κάνει κατά τη γνώμη σας η χώρα μας;
 • Allan Meltzer
  Allan MeltzerΟικονομολόγος
  Δύο πράγματα πρέπει να κάνει η Ελλάδα. Το ένα είναι να ιδιωτικοποιήσει μεγάλο μέρος της κρατικής περιουσίας, όχι μόνο για να αποκτήσει έσοδα για την αποπληρωμή του χρέους, αλλά και διότι η ελληνική μισθοδοσία δεν είναι αντίστοιχη με την παραγωγικότητα και πρέπει να κάνουμε θυσίες που θα μειώσουν τους μισθούς και θα αυξήσουν την παραγωγικότητα. Και κάτι τέτοιο θα γίνει καλύτερα στον ιδιωτικό τομέα από ότι στον δημόσιο. Το δεύτερο είναι η αναδιάρθρωση του χρέους. Σήμερα η Ελλάδα έχει αποτύχει να αναδιαρθρώσει το χρέος, μεγάλος μέρος του οποίου ανήκει στις Γερμανικές και Γαλλικές τράπεζες. Έτσι οι Έλληνες κάνουν θυσίες και δανείζονται περισσότερο για να προστατεύσουν τις Γερμανικές και Γαλλικές τράπεζες. Δεν φαίνεται αυτό να συμφέρει τους Έλληνες.
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Μιλήσατε για ιδιωτικοποίηση. Γνωρίζετε ότι στην Ελλάδα πρόσφατα προκλήθηκε ένα επεισόδιο ανάμεσα στην τρόικα και την κυβέρνηση με αφορμή μια πρόταση για ένα πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισεκατομμυρίων Ευρώ. Πιστεύετε ότι ένα τόσο επιθετικό πρόγραμμα είναι απαραίτητο για να βγούμε από την κρίση;
 • Allan Meltzer
  Allan MeltzerΟικονομολόγος
  Η Ελλάδα έχει δύο προβλήματα. Το ένα είναι το μέγεθος του χρέους και του ελλείμματος και το άλλο είναι το διαζύγιο μεταξύ παραγωγικότητας και μισθοδοσίας, ιδίως στον δημόσιο τομέα. Άρα χρειάζεται αύξηση της παραγωγικότητας και μείωση των μισθών. Αυτό είναι αναπόφευκτο. Το θέμα είναι ποιος είναι ο λιγότερο επιβλαβής τρόπος να επιτευχθεί. Αυτό όμως πρέπει να γίνει. Πιστεύω ότι θα γίνει καλύτερα από πολλούς ιδιώτες που θα δουν ότι τους συμφέρει να διατηρούν κερδοφόρες επιχειρήσεις. Όπως έχει δείξει η εμπειρία, είναι πολύ δύσκολο για το κράτος να κάνει περικοπές.
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Υπάρχουν όμως και οι σκεπτικιστές που λένε ότι το να βρει κανείς επενδυτές στη διεθνή αγορά που θα ήταν διατεθειμένοι να κάνουν μια τοποθέτηση ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ αυτή την στιγμή είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο.
 • Allan Meltzer
  Allan MeltzerΟικονομολόγος
  Αυτό θα εξαρτηθεί από το κόστος και τις ευκαιρίες που θα τους δώσουν. Αλλά φυσικά θα υπάρξουν επενδυτές. Αν υπάρχει ευκαιρία για κέρδος, αν το κράτος δεν επιβάλει πολλούς περιορισμούς μετά την αγορά της επιχείρησης, διότι αν δεν βάλεις πολλούς περιορισμούς κανείς δεν θα αγοράζει. Χρειάζεται προσαρμογή, είναι αναπόφευκτο. Συμπαθώ πολύ τους Έλληνες, αγαπώ τη χώρα σας και την έχω επισκεφτεί πολλές φορές Αλλά μερικά πράγματα είναι αναπόφευκτα. Οι μισθοί πρέπει να γίνουν αντίστοιχοι της παραγωγικότητας και ο δημόσιος τομέας πρέπει να συρρικνωθεί.
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Ένα άλλο αντεπιχείρημα είναι ότι εξαιτίας της κρίσης πολλές άλλες χώρες αυτή τη στιγμή προσπαθούν να αξιοποιήσουν κι αυτές ανάλογα περιουσιακά τους στοιχεία. Αυτό λένε κάποιοι κάνει τον στόχο των 50 δις να μοιάζει ανέφικτος.
 • Allan Meltzer
  Allan MeltzerΟικονομολόγος
  Αυτό σημαίνει ανταγωνισμό στην αγορά και θα επηρεάσει το κόστος, μόνο αν όμως υπάρχουν πολλές κερδοφόρες τουριστικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Σε αυτό η Ελλάδα έχει πλεονέκτημα στην προσπάθεια πώλησής τους. Δεν είμαι καλός μαθητής της ελληνικής οικονομίας για να ξέρω τι υπάρχει για να πωληθεί, αλλά ξέρω ότι πριν από χρόνια όταν εξελέγη ο πατέρας Παπανδρέου, είχα επισκεφτεί την Ελλάδα μαζί με κάποιον από την Τράπεζα της Ελλάδος και τον ρώτησα αν τώρα που εξελέγη ο Παπανδρέου τι θα κρατικοποιήσουν οι σοσιαλιστές; Και αφού σκέφτηκε μου απάντησε ότι δεν έχει μείνει και τίποτα! Η Ελλάδα έχει υποφέρει από αυτό το πρόβλημα επί δεκαετίες και είναι κρίμα και στοιχίζει στους Έλληνες. Οπότε το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να πάρουν την ευκαιρία τώρα για να απαλλαχτούν από αυτό το υπερτροφικό κράτος και να μπουν στην ανταγωνιστική αγορά. Αν δούμε σε όλο τον κόσμο, η Κίνα ήταν αρχικά μια ελεγχόμενη οικονομία και τώρα έχει έναν πολύ γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης. Η Ινδία για μεγάλη περίοδο είχε «εμποδιζόμενο ρυθμό ανάπτυξης” 2%. Σήμερα είναι γύρω στο 7-8% ετησίως. Πώς το κατάφεραν; Ιδιωτικοποίησαν, μείωσαν την γραφειοκρατία και έδωσαν στους ανθρώπους ευκαιρίες. Δημιουργήθηκε μια μεγάλη αναπτυγμένη οικονομία. Αυτό πραγματοποιήθηκε σε όλη την νοτιο-ανατολική Ασία και μπορεί να πραγματοποιηθεί και στην Ελλάδα
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Αν είναι έτσι όμως, κάτι τέτοιο δεν θα έπρεπε να είχε προταθεί από την αρχή από τους ιθύνοντες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
 • Allan Meltzer
  Allan MeltzerΟικονομολόγος
  Έχω αναρωτηθεί πολλές φορές και κανείς δεν μπορεί να μου απαντήσει, πώς βοηθάμε την Ελλάδα δίνοντας της 110 δις επιπλέον χρέος, τη στιγμή που το πρόβλημα είναι το υπερβολικό χρέος; Αυτό απλά αναβάλλει το πρόβλημα. Αλλά μια αναβολή χωρίς σχέδιο για να αντιμετωπίσει την αποπληρωμή του νέου χρέους είναι νομίζω απλώς ένας τρόπος προστασίας των γερμανικών και γαλλικών τραπεζών. Δεν βλέπω πώς αυτό συμφέρει τους Έλληνες φορολογούμενους.
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Έχετε μιλήσει και για μια άλλη πρόταση όμως, η οποία αφορά στην νομιμοποίηση της μαύρης οικονομίας έτσι όπως τη λέμε.
 • Allan Meltzer
  Allan MeltzerΟικονομολόγος
  Όπως γνωρίζετε, η παρα-οικονομία υπάρχει λόγω της γραφειοκρατίας και των αυξημένης φορολογίας. Αν υπήρχε μικρότερη φορολογία και γραφειοκρατία θα μπορούσαμε να αποκομίσουμε μεγαλύτερα έσοδα από ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής οικονομίας. Αυτό θα βοηθούσε στην μείωση του ελλείμματος χωρίς τις θυσίες που επιβάλλονται σε τόσους Έλληνες.
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Πολλοί προβάλουν την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας ως μοναδική λύση. Εσείς το πιστεύετε, και αν ναι πότε βλέπετε ότι θα γίνει κάτι τέτοιο;
 • Allan Meltzer
  Allan MeltzerΟικονομολόγος
  Δεν ξέρω πότε, αυτό είναι στο χέρι των πολιτικών και φαίνονται επιφυλακτικοί να το κάνουν. Αλλά είναι αλήθεια, και δεν το λέω μόνο εγώ, ότι η Ελλάδα μπορεί να ανακάμψει προς την ανάπτυξη, τη ελευθερία και την νομιμότητα και το χαμηλό πληρωθισμό. Χωρίς να αναδιαρθρώσει το χρέος της. Όσο πιο σύντομα το κάνει, τόσο πιο σύντομα θα μπει στο δρόμο μιας αργής και επώδυνης ανάκαμψης.
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Αν υπάρχει ένα πράγμα που θα συμβουλεύατε την Ελλάδα να κάνει σήμερα, ποιο θα ήταν αυτό;
 • Allan Meltzer
  Allan MeltzerΟικονομολόγος
  Να βρει ένα ρεαλιστικό σχέδιο αναδιάρθρωσης του χρέους και να πουλήσει την κρατική περιουσία.

Σχόλιο

 • Κωνσταντίνος
  Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι το πρόβλημα χρέους της χώρας μας δεν είναι πρόβλημα μόνο ελληνικό. Θα έλεγα ότι είναι κυρίως ζήτημα που θα πρέπει πρωτίστως να απασχολεί και να προβληματίζει ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και κυρίως τις χώρες-μέλη της ΟΝΕ. Αυτό που διαδραματίζεται το τελευταίο χρονικό διάστημα σε Παγκόσμιο επίπεδο είναι η απαρχή ενός "πολέμου", οικονομικού πολέμου μεταξύ του νομίσματος του Ευρώ και του Δολαρίου. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσει η Γερμανία ότι ένα ισχυρό ενιαίο νόμισμα για να υπάρξει μέσα σε ένα ευρωπαϊκο πλαίσιο, προϋποθέτει μια κοινή, ενιαία οικονομική πολιτική που στόχο θα έχει την ισχυροποίηση όλων των οικονομιών των χωρών-μελών της. Τώρα θα μου πείτε και σωστά, πως αναζητάς μια τέτοια οικονομική πολιτική από τη πλευρά της Γερμανίας ή της Γαλλίας και πώς μπορείς να στηρίζεις τις ελπίδες σου σε ένα τόσο αισιόδοξο σενάριο από τη στιγμή που ακόμα και ο όρος Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ανταποκρίθηκε ποτέ στην πραγματικότητα. Η Ευρωπαϊκή Ενοποίηση δεν επιτεύχθει ποτέ, πως περιμένεις να υπάρξει Οικονομική Ενοποίηση. Πιστεύω πως το στοίχημα θα χαθεί εξ' ολοκλήρου, όπως επίσης και ο "πόλεμος", αν δεν υπάρξει άμεση αντίδραση της κυρίαρχης πολιτικής και οικονομικής δύναμης αυτού του εγχειρήματος που ονομάζουμε ΟΝΕ, προς μια κατεύθυνση που θα βελτιώνει τις οικονομίες όλων των χωρών-μελών και όχι μόνο αυτές των ήδη ισχυρών. Τέλος θα συμφωνήσω ως ένα βαθμό με την άποψη του κ.Allan Meltzer σχετικά με την εξισορρόπηση των μισθών με την παραγωγικότητα, η οποία όπως υποστηρίζει, θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Αυτή ομώς η πολιτική της μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα δεν θα πρέπει να είναι η κυρίαρχη πολιτική της Ευρωζώνης. Γιατί όσο και να μειωθούν οι μισθοί στην Ευρωζώνη, αυτοί δεν θα μπορέσουν ποτέ να αγγίξουν τα επίπεδα άλλων χωρών της Ασίας, ενδεχομένως και της Αμερικής. Τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ευρωζώνης έναντι αυτών των χωρών θα πρέπει να αναζητηθούν αλλού και κυρίως στην ανάπτυξη της τεχνογνωσίας, της καινοτομίας και των μέσων παραγωγής με στόχο την βελτιστοποίηση των παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών. Το οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης που προτείνει ο κ.Meltzer στη χώρα μας όπως επίσης και στις χώρες εκείνες που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα με μας πιστεύω πως δεν είναι το πλέον κατάλληλο. Η Ευρώπη θα πρέπει να χαράξει την δικιά της πολιτική, δίκαιη και ισορροπημένη για όλα τα κράτη-μέλη, εκμεταλλευόμενη όλα της τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που έχει στη διάθεσή της και που πρέπει να αναπτύξει στο προσεχές διάστημα για να μπορέσει να είναι οικονομικά και πολιτικά ισχυρή. Σε κάθε άλλη περίπτωση δεν μπορώ να σκεφτώ και δεν γνωρίζω αν υπάρχει άλλη διέξοδος.

Προσθέστε το σχόλιό σαςΈνας από τους κορυφαίους οικονομολόγους στο θέμα της νομισματικής πολιτικής, ο Άλαν Μέλτσερ, μιλάει για την αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας, τις επιλογές της Ελλάδας και εξηγεί στον Τάσο Τέλλογλου γιατί η χώρα μας δεν θα έπρεπε - όπως λέει - να δεχθεί το δάνειο ύψους 110 δις Ευρώ και να υπογράψει το μνημόνιο.