Τι σημαίνει αναδιάθρωση;

Αναπαραγωγή του βίντεο
el
 • Σοφία Παπαϊωάνου
  Σοφία Παπαϊωάνου
  Τελευταία πολλοί πιστεύουν ότι πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Συμμερίζεστε αυτήν την άποψη;
 • Megan Greene
  Megan GreeneΑναλύτρια Economist
  Ναι, νομίζω ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη, το μόνο ερώτημα είναι πότε θα γίνει. Πρόσφατα έγιναν πολλές διαπραγματεύσεις στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που περιλάμβαναν συζητήσεις για ένα εθελούσιο πρόγραμμα επαναγοράς του χρέους της Ελλάδας. Επειδή είναι εθελούσιο τυπικά δεν θεωρείται αναδιάρθρωση, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι να μειώσει το χρέος της Ελλάδας, οπότε στην πραγματικότητα μιλάμε για αναδιάρθρωση από την πίσω πόρτα. Δεν νομίζω ότι αυτό θα συμβεί άμεσα, γιατί δεν νομίζω ότι θα πετύχει μια αξιόλογη μείωση του ελληνικού χρέους, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του χρέους αυτή τη στιγμή είναι στα χέρια των ελληνικών τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και δεν πιστεύω ότι αυτοί θα δεχτούν την μείωση της αξίας του χρέους που έχουν στα χέρια τους με τη μορφή ομολόγων. Εξάλλου, αν οι αγορές γνωρίζουν ότι εφαρμόζεται αυτό το πρόγραμμα και η Ελλάδα μπορεί να επανακτήσει τη φερεγγυότητά της, η τιμή των ελληνικών ομολόγων θα απογειωθεί, και το ελληνικό κράτος δεν θα διαθέτει πλέον τη δυνατότητα να αγοράσει πίσω τα ομόλογά του. Οπότε δεν νομίζω ότι θα γίνει σύντομα η αναδιάρθρωση, το πιο πιθανό είναι να γίνει στο τέλος του 2012 ή το 2013. Στο τέλος του 2012 οι ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους της ελληνικής κυβέρνησης θα ξεπεράσουν το ποσό της χρηματοδότησης που λαμβάνει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μέσω του πακέτου διάσωσης, οπότε αν αυτό το πακέτο δεν επεκταθεί και επιμηκυνθεί, το ελληνικό κράτος θα αναγκαστεί να αναδιαρθρώσει το χρέος του. Εναλλακτικά, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μπορεί να αποφασίσουν να ενσωματώσουν την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, τους μηχανισμούς δανεισμού για την υπόλοιπη ευρωζώνη. Στην περίπτωση αυτή η Ελλάδα μπορεί να καθυστερήσει την αναδιάρθρωση μέχρι τα μέσα του 2013.
 • Σοφία Παπαϊωάνου
  Σοφία Παπαϊωάνου
  Αν συμβεί μια αναδιάρθρωση, ποιός θα πληγεί περισσότερο, οι τράπεζες ή τα ασφαλιστικά ταμεία;
 • Megan Greene
  Megan GreeneΑναλύτρια Economist
  Οποιοσδήποτε κατέχει ελληνικά ομόλογα, κι όπως είπα πριν πολλές τράπεζες έχουν ομόλογα, και ελληνικές αλλά και γερμανικές και γαλλικές κατέχουν ένα σημαντικό τμήμα του ελληνικού χρέους. Αυτοί λοιπόν θα χρειαστεί να καταγράψουν αρκετές ζημιές στους ισολογισμούς τους, πράγμα που θα επηρεάσει τον δανεισμό, κι αυτό με τη σειρά του θα επηρεάσει τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, και στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την ευρωζώνη. Συγκεκριμένα όμως στην Ελλάδα τα ασφαλιστικά ταμεία είναι πολύ εκτεθειμένα στα ελληνικά ομόλογα, οπότε μια αναδιάρθρωση θα καταφέρει ένα γερό χτύπημα σε αυτούς τους οργανισμούς.
 • Σοφία Παπαϊωάνου
  Σοφία Παπαϊωάνου
  Τι θα σημαίνει η αναδιάρθρωση για τον Έλληνα πολίτη, θα επηρεάσει τις καταθέσεις του στην τράπεζα, ή θα έχει κάποιον άλλον αντίκτυπο στη ζωή του;
 • Megan Greene
  Megan GreeneΑναλύτρια Economist
  Όχι είναι σημαντικό να πούμε ότι δεν θα επηρεάσει τις καταθέσεις στην τράπεζα, αυτές είναι εγγυημένες, οπότε ο κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί γι’ αυτό, αλλά θα επηρεάσει τον δανεισμό, τόσο στους καταναλωτές όσο και στις επιχειρήσεις, οπότε ο κόσμος θα δυσκολευέται να πάρει δάνειο για μεγάλες αγορές όπως τα αυτοκίνητα και οι τηλεοράσεις. Πιο σημαντικό όμως είναι το πρόβλημα που θα έχουν οι επιχειρήσεις να βρουν ρευστό για να κάνουν επενδύσεις, κι αν οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να επενδύσουν και να επεκταθούν, θα πρέπει να κάνουν απολύσεις, οπότε το πιθανότερο είναι ότι η ανεργία θα αυξηθεί.
 • Σοφία Παπαϊωάνου
  Σοφία Παπαϊωάνου
  Υπάρχει κατά τη γνώμη σας άλλος δρόμος εκτός από την αναδιάρθρωση;
 • Megan Greene
  Megan GreeneΑναλύτρια Economist
  Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει ένα υπερβολικά μεγάλο χρέος, και η μόνη διέξοδος που μπορώ να δω είναι η αναδιάρθρωσή του. Η μόνη εναλλακτική είναι να κρατηθεί η Ελλάδα στον ορό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για πολλά χρόνια, μέχρι η χώρα να πετύχει αρκετή ανάπτυξη, ώστε να δημιουργηθεί αρκετό πρωτογενές πλεόνασμα που θα ισορροπήσει κάπως τα επίπεδα του χρέους. Αλλά δεν βλέπω να υπάρχει η πολιτική βούληση στην Ελλάδα ή στην Ευρώπη για να γίνει κάτι τέτοιο, γι’ αυτό μάλλον η Ελλάδα θα αναγκαστεί να κάνει αναδιάρθρωση του χρέους της.
 • Σοφία Παπαϊωάνου
  Σοφία Παπαϊωάνου
  Και τι θα συμβεί με τη φήμη της Ελλάδας μετά από μια αναδιάρθρωση; Μπορείτε να προβλέψετε πότε θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές;
 • Megan Greene
  Megan GreeneΑναλύτρια Economist
  Είναι πολύ δύσκολο να το προβλέψω, κι εξαρτάται απόλυτα από τον τρόπο με τον οποίο θα χειριστεί η κυβέρνηση την αναδιάρθρωση. Υπάρχουν παραδείγματα όπως αυτό της Ουρουγουάης, που στην ουσία δεν αποκλείστηκε ποτέ από τις αγορές, γιατί η αναδιάρθρωσή της ήταν όλη ελεγχόμενη, έγινε διαπραγμάτευση με τους δανειστές, οι όροι ήταν ευνοϊκοί για όλες τις πλευρές, οπότε η χώρα ξεκίνησε να δανείζεται αμέσως μετά. Στο άλλο άκρο βρίσκεται η Αργεντινή, που έκανε αναδιάρθρωση του χρέους της και αποκλείστηκε από τις αγορές περίπου για μια δεκαετία, οπότε εξαρτάται απολύτως από το πόσο ελεγχόμενος και φιλικός θα είναι ο διακανονισμός που θα γίνει.
 • Σοφία Παπαϊωάνου
  Σοφία Παπαϊωάνου
  Πιστεύετε ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει τα σωστά βήματα για να βγει από την κρίση;
 • Megan Greene
  Megan GreeneΑναλύτρια Economist
  Ναι, πολύς κόσμος όταν έρχομαι στην Ελλάδα με ρωτάει το εξής: αφού πιστεύω ότι η αναδιάρθρωση είναι αναπόφευκτη, γιατί η κυβέρνηση παίρνει όλα αυτά τα σκληρά μέτρα και κάνει όλες αυτές τις διαρθρωτικές αλλαγές; Η απάντηση είναι ότι ανεξάρτητα από την αναδιάρθρωση, αυτά τα μέτρα είναι απολύτως απαραίτητα αν η Ελλάδα θέλει κάποια στιγμή στο μέλλον να επιστρέψει στις αγορές. Οπότε πιστεύω ότι η κυβέρνηση έκανε αυτό που έπρεπε όταν συμφώνησε στους όρους του μνημονίου, προκειμένου να πετύχει μια βιώσιμη ανάπτυξη. Την επόμενη δεκαετία η Ελλάδα θα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές της για να πετύχει την ανάπτυξη, και μια από τις πρωτοβουλίες που έχει προωθήσει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είναι η ιδέα της πράσινης ανάπτυξης. Η ιδέα της πράσινης οικονομίας ακούγεται στα αυτιά πολλών Ελλήνων κάπως παράλογη τώρα που βρίσκονται στο μέσο μιας κρίσης, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου άσχημη σκέψη. Οι εξαγωγές της Ελλάδας αυτή τη στιγμή περιορίζονται στη ναυτιλία και τον τουρισμό, κι όσο η παγκόσμια ζήτηση είναι πεσμένη η ναυτιλία θα συνεχίσει να ζορίζεται, ενώ στον τουρισμό η Ελλάδα έχει μεγάλο ανταγωνισμό από τους γείτονές της. Οπότε νομίζω ότι η πράσινη οικονομία είναι πραγματικά καλή ιδέα, γιατί είναι ένα εξειδικευμένο τμήμα της αγοράς που μπορεί να δημιουργήσει ανάπτυξη στο μέλλον. Και για να αναπτυχθεί η πράσινη οικονομία πρέπει να μπουν οι υποδομές από τώρα.
 • Σοφία Παπαϊωάνου
  Σοφία Παπαϊωάνου
  Και τέλος, υπάρχει διέξοδος από αυτήν την κρίση; Πότε θα λυθούν τα προβλήματα της Ελλάδας;
 • Megan Greene
  Megan GreeneΑναλύτρια Economist
  Νομίζω ότι η διέξοδος είναι αυτό που κάνει η κυβέρνηση, δηλαδή η εφαρμογή διαρθρωτικών αλλαγών και η αντιμετώπιση της βαθιά ριζωμένης θεσμικής αντίστασης σε όλες αυτές τις μεταρρυθμίσεις, οπότε νομίζω ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί. Πιστεύω ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί πάλι φέτος, και τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα αυξάνεται πολύ αργά. Η Ελλάδα λοιπόν έχει μια δύσκολη πορεία μπροστά της, αλλά τελικά θα επιστρέψει στη βιώσιμη ανάπτυξη.
 • Megan Greene
  Megan GreeneΑναλύτρια Economist
  Γιατί πιστεύετε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μιλά για την αναδιάρθρωση του χρέους;
 • Megan Greene
  Megan GreeneΑναλύτρια Economist
  Η ελληνική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να λέει ότι δεν σκέφτεται να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους, μέχρι τη στιγμή που θα ανακοινώσει ότι αυτό συμβαίνει! Διαφορετικά κινδυνεύει να γίνει αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Αν η ελληνική κυβέρνηση έλεγε ότι δεν είναι σίγουρη αν μπορεί να αποπληρώσει τις δόσεις του χρέους της, τότε υπάρχει περίπτωση οι επενδυτές να απέφευγαν το ελληνικό χρέος και τότε η αναδιάρθρωση θα γινόταν απολύτως απαραίτητη! Οπότε η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να το αρνείται, με την ελπίδα ότι στο μεταξύ κάτι μπορεί να γίνει για να την αποφύγει, αλλιώς μπορεί να δημιουργήσουν οι ίδιοι την ανάγκη για αναδιάρθρωση, ανακοινώνοντάς την υπερβολικά νωρίς.

Σχόλιο

Προσθέστε το σχόλιό σαςΗ ειδική αναλύτρια του Economist για την Ελλάδα Megan Greene μιλάει στην Σοφία Παπαϊωάννου για το τι συμβαίνει σήμερα με το σενάριο της αναδιάρθρωσης του Ελληνικού χρέους αλλά κυρίως για το τι ακριβώς πρόκειται να συμβεί στη ζωή του κάθε ενός από εμάς αν γίνει αναδιάρθρωση στο Ελληνικό χρέος.