Ταραχές στο Κάιρο

 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Δρ. Λέσερ Σας ευχαριστούμε πολύ που είστε μαζί μας απόψε. Είστε ειδικός στα θέματα της περιοχής εδώ και πολλά χρόνια, τι προβλέπετε ότι θα συμβεί στην Αίγυπτο;
 • Ίαν Λέσσερ
  Ίαν Λέσσερ
  Οι προβλέψεις είναι πάντα δύσκολες, αλλά βλέπουμε ότι τα γεγονότα κινούνται ραγδαία, και ειλικρινά θα με εξέπληττε πολύ αν το καθεστώς του Μουμπάρακ ή τουλάχιστον ο ίδιος ο Μουμπάρακ έμεναν στην εξουσία για μερικές μέρες ή εβδομάδες ακόμα. Είναι ξεκάθαρο ότι έχει έρθει το τέλος της ηγεσίας του Μουμπάρακ στην Αίγυπτο.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Υπάρχει κατά τη γνώμη σας περίπτωση να έρθουν στην εξουσία είτε οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι είτε κάποιο άλλο ακραίο ισλαμικό στοιχείο, ή βρισκόμαστε μακριά από αυτό το ενδεχόμενο;
 • Ίαν Λέσσερ
  Ίαν Λέσσερ
  Δεν νομίζω ότι θα συμβεί σύντομα κάτι τέτοιο, δεν είμαι καν σίγουρος ότι θα συμβεί, από την άλλη πλευρά όμως θα ήμασταν αφελείς εάν αψηφούσαμε την δύναμη του πολιτικού ισλαμισμού στην Αίγυπτο. Στο κάτω-κάτω οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι είναι μια από τις μεγαλύτερες δυνάμεις στην αντιπολίτευση της χώρας, κι είμαι σίγουρος ότι τελικά θα παίξουν κάποιο ρόλο στην κυβέρνηση που θα διαδεχθεί την τωρινή. Το αν θα λάβουν μέρος στην ίδια την κυβέρνηση παραμένει άγνωστο προς το παρόν, όμως δεν πιστεύω ότι θα επέτρεπαν την πλήρη περιθωριοποίησή τους.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Δώστε μας μια πιο σφαιρική αίσθηση του τι συμβαίνει, αυτές οι ταραχές ξεκίνησαν από την Τυνησία, τώρα είναι στην Αίγυπτο, υπάρχουν ενδείξεις ότι θα συμβούν τα ίδια στην Αλγερία. Όλα αυτά σημαίνουν ότι η Βόρεια Αφρική θα πάρει φωτιά κάποια στιγμή;
 • Ίαν Λέσσερ
  Ίαν Λέσσερ
  Υπάρχει η αίσθηση ότι βλέπουμε μια σειρά από Μεσογειακές επαναστάσεις. Μπορεί να τις συζητάμε ως εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, υπάρχει όμως μια σαφής μεσογειακή διάσταση εδώ, που διαφέρει πολύ από τη δυναμική στον Περσικό Κόλπο. Ένα από τα στοιχεία που συνδέει αυτές τις κοινωνίες είναι ένα κοινό σύνολο προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, σε σχέση με τους νέους, την ανεργία, την αποτελμάτωση και τη διαφθορά. Βέβαια διαφέρει η έκταση που έχουν λάβει τα γεγονότα σε κάθε περιοχή, αλλά οπωσδήποτε στις περιοχές που αναφέρατε, την Τυνησία, την Αλγερία, την Αίγυπτο, σε ένα βαθμό την Ιορδανία, ακόμα και στη Συρία αν και η κατάσταση είναι υπό στενό έλεγχο, υπάρχει η πιθανότητα για την εκδήλωση ακριβώς του ίδιου φαινόμενου. Μετά από χρόνια, λοιπόν, που η κατάσταση ήταν «παγωμένη», ξαφνικά είμαστε σε ένα περιβάλλον που σχεδόν όλα είναι δυνατά.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Στην περιοχή υπάρχει και η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Τουρκία και βέβαια τα αμερικανικά συμφέροντα. Τι σημαίνει αυτή η μεσογειακή επανάσταση για την Αμερική, την Τουρκία και βέβαια για την Ελλάδα;
 • Ίαν Λέσσερ
  Ίαν Λέσσερ
  Κοιτάξτε, ο τρόπος που αντιμετωπίζουν όλες αυτές οι χώρες κατά κανόνα την ερώτηση αυτή είναι να πουν ότι τους συμφέρει να διατηρηθεί η σταθερότητα στην περιοχή. Αυτή είναι η εξορισμού πολιτική που ακολουθείται από όλους τους γείτονες στην περιοχή, νομίζω όμως ότι αυτή η κρίση δείχνει ότι μια τέτοια πολιτική δε σε πάει πολύ μακριά. Η πολιτική της επιφυλακτικότητας έχει ημερομηνία λήξης, κάποια στιγμή τα γεγονότα απλά σε ξεπερνάνε. Ο κόσμος στην νότια Μεσόγειο έχει τέτοιες μνήμες, στην Αλγερία θυμούνται ακόμα ότι οι ΗΠΑ υποστήριζαν την αποικιοποίηση από τη Γαλλία στη δεκαετία του 1960. Νομίζω ότι ο λαός της νότιας Μεσογείου θα θυμάται σε δέκα ή είκοσι χρόνια από τώρα τι κάνουν η Ευρώπη και οι ΗΠΑ.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Πιστεύετε λοιπόν ότι υπάρχει κίνδυνος να δούμε ξανά ένα Ιράν; Στην Αίγυπτο για παράδειγμα;
 • Ίαν Λέσσερ
  Ίαν Λέσσερ
  Δεν θα έλεγα ότι είναι το ίδιο πράγμα, αλλά έχετε δίκιο που θέτετε το θέμα του Ιράν, γιατί υπάρχουν ομοιότητες εδώ. Η επανάσταση στο Ιράν έγινε αφού προηγήθηκαν κάποια χρόνια ολοένα αυξανόμενης οικονομικής ανάπτυξης, κι έγινε σε μεγάλο βαθμό από τους νέους. Ακόμα, ξεκίνησε από την κοσμική αντιπολίτευση, ακόμα κι από την Αριστερά στο Ιράν, αλλά πολύ γρήγορα πήρε μια θρησκευτική χροιά, και μετά βέβαια μετατράπηκε σε αντίσταση ενάντια στη Δύση. Υπάρχουν πολλά πράγματα στην Αίγυπτο που θα μπορούσαν να εξελιχθούν προς την ίδια κατεύθυνση, αν και με κανέναν τρόπο δεν θα προέβλεπα ότι η Αίγυπτος θα μοιάζει με το Ιράν σε ένα-δύο χρόνια ή πέντε.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Σας ευχαριστώ πολύ που ήσασταν μαζί μας απόψε.
 • Ίαν Λέσσερ
  Ίαν Λέσσερ
  Εγώ σας ευχαριστώ
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Κυρίες και κύριοι σ’ αυτό το σημείο πάμε να συνδεθούμε με το Κάιρο και να δούμε την Ελένη Βαρβιτσιώτη η οποία είναι απεσταλμένη εκεί, να μας δώσει τις τελευταίες εξελίξεις. Ελένη καλησπέρα από την Αθήνα. Πες μας λίγο ποιο είναι το κλίμα αυτή τη στιγμή και το βασικό θέμα που συζητείται τώρα στο Κάιρο.
 • Ελένη Βαρβιτσιώτη
  Ελένη Βαρβιτσιώτη
  Το κεντρικό θέμα που συζητείται σήμερα Αλέξη είναι η συγκέντρωση ενός εκατομμυρίου η οποία ετοιμάζεται για αύριο στις 10 η ώρα το πρωί, περιμένουν ένα εκατομμύριο ανθρώπους να βγουν σε όλους τους δρόμους της χώρας. Η παρουσία του στρατού σήμερα ήταν πάρα πολύ αυξημένη αλλά είναι ένα πράγμα το οποίο το επιζητά ο λαός του Καϊρου καθώς έχουν μια ιδιαίτερη σχέση ο στρατό με τους πολίτες, είναι μια σχέση εμπιστοσύνης η οποία ισχύει τα τελευταία χρόνια, είναι μια θετική δύναμη ο στρατός, είναι αυτός ο οποίος επισκευάζει τα δημόσια έργα, είναι αυτός ο οποίος στις μεγάλες καταστροφές είναι εκεί πέρα, στο σεισμό του ’92 που ήταν ο μεγαλύτερος σεισμός ο στρατός ήταν αυτός που ξανάφτιαξε τα σπίτια, ξαναέφτιαξε τα δίκτυα ύδρευσης, σε αντίθεση με την Αστυνομία η οποία είναι μαζί με τον πρώην Υπουργό Εσωτερικών ο οποίος παραιτήθηκε πριν δυο μέρες, είναι οι θεσμοί στην Αίγυπτο οι οποίοι είναι οι πιο απεχθείς. Είναι ενδιαφέρον να πούμε νομίζω, να κοιτάξουμε το χρονικό των γεγονότων και των αιτημάτων των ανθρώπων από την Τρίτη, 25 του μηνός που ξεκίνησαν τις διαδηλώσεις το βασικό τους αίτημα ήταν οικονομικό, ήταν βασικά αύξηση των μισθών και μείωση της διαφθοράς. Την επόμενη μέρα μπήκαν σε αιτήματα για την παραίτηση του Υπουργού Εσωτερικών, την Πέμπτη ζήτησαν την παραίτηση της κυβέρνησης και μόλις την Παρασκευή ξεκίνησαν να ζητάνε την παραίτηση του Προέδρου Μουμπάρακ. Πολλοί αναλυτές λένε ότι αν είχε ενεργήσει πιο γρήγορα ο Μουμπάρακ θα μπορούσε να είχε προλάβει όλη αυτή την κατάσταση η οποία έχει δημιουργηθεί τώρα.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Υπήρχε σήμερα το πρωί η πληροφορία ότι η Αστυνομία θα κατέβαινε στους δρόμους προκειμένου να διασφαλίσει κάπως τα πράγματα, διότι είχαν ξεφύγει. Υπάρχει η παρουσία της Αστυνομίας ή ακόμα δεν είναι εμφανής;
 • Ελένη Βαρβιτσιώτη
  Ελένη Βαρβιτσιώτη
  Η παρουσία της Αστυνομίας έχει αρχίσει σήμερα, πολύ περιορισμένη, η Τροχαία βασικά είναι περισσότερο, όπου έχουμε δει και διάφορα περιστατικά, είδα πριν λίγο ανθρώπους να σπρώχνουν τον τροχονόμο από το δρόμο. Σου λέω, η κατάσταση είναι πολύ έκρυθμη και υπάρχει τεράστιο μίσος ενάντια της Αστυνομίας. Νομίζω και γι’ αυτό τις τελευταίες δυο μέρες η Αστυνομία δεν ήταν στους δρόμους, για να μην προκαλεί ακόμα περισσότερο.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Πάντως αυτό που βλέπουμε είναι ότι στην καινούργια κυβέρνηση υπάρχουν αρκετοί στρατιωτικοί και οι επικεφαλής. Αυτό τι σημαίνει πρακτικά;
 • Ελένη Βαρβιτσιώτη
  Ελένη Βαρβιτσιώτη
  Σήμερα ο Μουμπάρακ σε μια προσπάθεια να ηρεμήσει λίγο, να ρίξει λίγο τους ρυθμούς, έκανε την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης , αλλά αντί ν’ αλλάξει τα βασικά στελέχη αυτό που έκανε ήταν να κρατήσει τους βασικούς Υπουργούς. Δηλαδή ο Υπουργός Εξωτερικών, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και Ενέργειας παρέμειναν στις θέσεις τους ενώ άλλαξαν πολύ δευτερεύοντα Υπουργεία.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Ευχαριστούμε πολύ και θα είμαστε σε επαφή βεβαίως σε περίπτωση που έχουμε νεότερες εξελίξεις.

Από την πρωτεύουσα της Αιγύπτου η δημοσιογράφος των Νέων Φακέλων Ελένη Βαρβιτσιώτη μεταδίδει όλες τις τελευταίες εξελίξεις της 7ης ημέρας των διαδηλώσεων κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ. Ακόμη, ο Αλέξης Παπαχελάς συζητά ζωντανά από το στούντιο της εκπομπής με τον ειδικό αναλυτή Ίαν Λέσσερ στην Ουάσιγκτον για την επόμενη ημέρα στην Αίγυπτο, την Μέση Ανατολή, τον ρόλο της Τουκρίας και του Ιράν.