Θεόδωρος Πάγκαλος

 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Κυρίες και κύριοι καλησπέρα, καλωσορίσατε στους «Νέους φακέλους». Απόψε μαζί μας εδώ στην εκπομπή έχουμε την χαρά και την τιμή να έχουμε τον Αντιπρόεδρο της Κυβερνήσεως τον κ. Θεόδωρο Πάγκαλο. Καλησπέρα κ. Πάγκαλε.
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Καλησπέρα κ. Παπαχελά.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Πρέπει να πω παρ’ ότι έχετε απασχολήσει πάρα πολύ τα φώτα της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό, ίσως γιατί τα έχετε βάλει με αρκετές έτσι ομάδες, συντεχνίες, όπως θέλετε θα το πείτε, θα το κουβεντιάσουμε μετά, αυτό που μας κίνησε εμάς την περιέργεια με τον Τάσο Τέλλογλου και θέλαμε πολύ να έρθετε και στην εκπομπή είναι, ότι γράψατε ένα βιβλίο που το βρήκαμε έτσι πάρα πολύ ενδιαφέρον. Και ένα βιβλίο που αναφέρεται κυρίως στα παλιά, όχι βέβαια στα καινούργια. Εκεί στο τέλος του βιβλίου λέτε, ότι αποκλείεται να ξαναπείτε τις ιστορίες που αναφέρετε στο βιβλίο, αλλά εγώ θα σας ζητήσω μερικές να τις πείτε, γιατί πιστεύω ότι έχουν έτσι μια χρησιμότητα. Ιστορία πρώτη η οποία μου έκανε μεγάλο ενδιαφέρον, ότι μόλις συναντάτε τον Ανδρέα Παπανδρέου και εν πάση περιπτώσει έχετε ασχοληθεί με το ΠΑΣΟΚ εκείνο το ’81, όπου τον ρωτάτε, αν το εννοεί ότι «ΝΑΤΟ και ΕΟΚ είναι το ίδιο συνδικάτο» και αν θα μείνετε σ’ αυτή την πολιτική ή όχι.
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Είναι γεγονός, γιατί όχι δεν τον ρώτησα ακριβώς σαν ΝΑΤΟ και ΕΟΚ είναι το ίδιο συνδικάτο, γιατί αυτό δεν ήταν κάτι που το είχε πει ποτέ ο Παπανδρέου από το βήμα αν θέλετε οποιουδήποτε …
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Ήταν μια αφίσα πάντως θυμάμαι, ήταν ένα σύνθημα.
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Ήταν αφίσες και ήταν και ήταν και σύνθημα λαϊκό, το έλεγε ο κόσμος. Δεν το αποδοκίμασε ποτέ, αλλά δεν το είχε πει ο ίδιος. Το είχα ρωτήσει κάτι άλλο, γιατί μου είχε δώσει το Υφυπουργείο Εξωτερικών στη θέση του Γρηγόριου Βάρφη και η πολιτική μας τότε ακόμα ήταν η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό ήταν η πολιτική μας στις εκλογές του ’81 και η σύναψη κάποιας σχέσης ειδικής σαν αυτή που είχε η Νορβηγία και που έχει η Νορβηγία ακόμα και σήμερα. Και τον ρώτησα, του λέω τι πολιτική θα κάνουμε, γιατί θα ήθελα να ξέρω; Εγώ ήμουνα γνωστός Ευρωπαϊστής και φίλος της ευρωπαϊκής ενοποίησης, ήθελα να ξέρω που βάδιζα. Μου είχε απαντήσει, ότι πρέπει να βαδίσουμε στην ενσωμάτωση της χώρας της Ευρώπη, να κάνουμε ό,τι μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις οικονομικές δυνατότητες, να βελτιώσουμε τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες είχαμε μπει. Και όταν τον ρώτησα, γιατί εγώ πήγαινα πάντα και έψαχνα αν θέλετε, δεν προσπαθούσα να περάσω έτσι …
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Απαρατήρητος.
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Όχι απαρατήρητος, αβρόχοις ποσίν ας πούμε, ήθελα να ξέρω πάντα πολύ καθαρά ποιες είναι οι σχέσεις μου με τους ανθρώπους, τον ρώτησα, λέω, θα θυμάστε ότι μας χειροκροτούσαν. Λέει, ναι μας χειροκροτούσαν, γιατί θέλανε να τα λέμε αυτά. Ξέρετε, μετά απ’ αυτή τη συζήτηση είχα βρει κάπου σε ένα βιβλίο του Παπανδρέου τα οποία κατά καιρούς ξαναδιάβαζα, μία φράση που μιλούσε για τον ριζοσπαστισμό του μικροαστού, όπου έλεγε, ότι ο μικροαστός βρίσκεται ανάμεσα σε δύο καταστάσεις: την φτώχεια, την ένδεια και την ανάδειξη, επιθυμεί την ανάδειξη, προσπαθεί να αποφύγει τη φτώχεια και γι’ αυτό και κατά καιρούς αναπτύσσει ένα πολύ ακραίο λόγο, ο οποίος δεν αντιστοιχεί όμως στις πραγματικές του επιθυμίες. Η πραγματική του επιθυμία είναι η ασφάλεια, η σιγουριά, η οικογενειακή ευτυχία, η αποταμίευση, η εκπαίδευση των παιδιών τους, αυτά που είναι απολύτως φυσιολογικά πιστεύω για κάθε άνθρωπο, αλλά παράλληλα μπορεί να βγει να πει ότι θα πέσουμε μέχρις ενός ή δεν ξέρω εγώ οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί κανείς.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Πάντως ο πολιτικός τι πρέπει να κάνει σ’ αυτή την περίπτωση βέβαια έτσι, γιατί στην μία περίπτωση χαϊδεύει τα αφτιά λέγοντας αυτό που θέλει να ακούσει ο μικροαστός …
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Νομίζω ότι κατ’ αρχής θα πρέπει, όπως ο μεγάλος αυτός πολιτικός ο Ανδρέας Παπανδρέου, να καταλαβαίνεις τι γίνεται. Δηλαδή να δεις αν αυτά τα ριζοσπαστικά που ακούς αντιστοιχούν σε μια πραγματική επιθυμία, η συνείδηση, αν θέλετε, η κοινωνική συνείδηση είναι απλώς πολιτικός λόγος έτσι χωρίς υπόβαθρο και ανάλογα να προσαρμόζεσαι.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Απλώς δεν υπάρχει μια ευθύνη σε όλη αυτή τη γενιά στην οποία είστε και εσείς μέλος της, νέο τότε μέλος, ότι εκπαιδεύσατε τον κόσμο σε ένα ριζοσπαστισμό, ο οποίος σήμερα εκφράζεται είτε την αντινομία, είτε με μια ακραία διαμαρτυρία;
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Ξέρετε, εδώ μου θέτετε ένα άλλο θέμα τώρα, θα πάμε σε άλλα πράγματα και θα προσπαθήσω να κρατηθώ. Υπάρχει αυτή η σχέση πολιτικού, αν θα το γενίκευα θα έλεγα διανοούμενου, συγγραφέα, δημοσιογράφου και του κόσμου, αυτό που ονομάζουμε κόσμο, δηλαδή ανθρώπους που ζουν την καθημερινότητά τους και διαβάζουν βέβαια, έχουν μυαλό κρίνουν, έχουν συνείδηση σύμφωνα με μια ορισμένη αντίληψη της πολιτικής άγονται και φέρονται. Δηλαδή υπάρχει ένας πολιτικός και τους πάει προς μεγαλειώδεις στόχους ή τους διαφθείρει ή τους εκτρέπει κλπ. Εγώ δεν νομίζω ότι είναι έτσι τα πράγματα. Εγώ νομίζω ότι υπάρχει μια αμοιβαία σχέση και μια σχέση αλληλοτροφοδότησης. Ο κόσμος διαμορφώνει τον πολιτικό ο οποίος προσπαθεί να εξασφαλίσει την εύνοιά του, την εύνοια του εκλογικού σώματος κατ’ αρχήν και βεβαίως μετά αν έχει την εξουσία την εύνοια της κοινωνίας για να εφαρμόσει τις πολιτικές του. Και από την άλλη μεριά ο πολιτικός βεβαίως έχει και ίσως κατά κύριο λόγο, αν θέλουμε να βρούμε ευθύνες, αλλά το θέμα δεν είναι μονάχα οι ευθύνες, το θέμα είναι να καταλαβαίνουμε και τι σημαίνει. Λοιπόν, νομίζω, ότι εκείνη την εποχή για την οποία μιλάμε, δηλαδή το ’81, είμαστε μόνο εφτά (7) χρόνια από την πτώση της Δικτατορίας. Ο ριζοσπαστισμός στην ελληνική κοινωνία αντιστοιχούσε και στη συμπίεση κάθε λόγου αμφισβήτησης ή διαμαρτυρίας επί εφτά (7) χρόνια που είχαν προηγηθεί. Πρέπει να το έχουμε υπόψη μας κι αυτό. Επίσης υπήρχε μια μεγάλη έλλειψη πολιτικής εμπειρίας αν θέλετε. Εγώ θυμάμαι, ότι όταν γύρισα από το Παρίσι γνώρισα την γενιά του Πολυτεχνείου, ήταν παντού, ήταν ηρωικές φυσιογνωμίες αυτά τα νέα παιδιά πολλοί απ’ αυτούς, είχαν μεγάλη κατάρτιση, είχαν διαβάσει πολλά βιβλία κυρίως μαρξιστικά, αλλά και άλλα βιβλία, δεν είχαν ιδέα από πολιτική. Και τους συνέκρινα όχι με ολοκληρωμένους πολιτικούς, τους συνέκρινα με το δικό μας φοιτητικό κίνημα του 1962, που ήταν πολύ λιγότερο μορφωμένο, είχαμε πολύ μικρότερες δυνατότητες να προσεγγίσουμε την μαρξιστική θεωρία, βιβλία, περιοδικά δεν ήταν προσιτά σ’ εμάς, δεν ξέραμε και γλώσσες, αλλά από την άλλη μεριά είχαμε μια τεράστια πρακτική, διότι κάναμε πολιτική κάθε μέρα.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Πάντως αυτό το οποίο εμένα μου προκάλεσε την εντύπωση έτσι διαβάζοντας το βιβλίο είναι ότι εκπλήσσεστε ανακαλύπτοντας το κράτος να το πω έτσι στην Ελλάδα. Υπάρχει δηλαδή αυτή η περίφημη εμπειρία που πάτε στο Υπουργείο Εμπορίου και ανακαλύπτετε το ράφτη, σωστά δεν είναι, καλά δεν τα λέω;
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Ναι, διάφορα πράγματα ίσως.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Δηλαδή ποια ήταν η πιο χαρακτηριστική ιστορία έτσι για να το πούμε κιόλας για να …
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Διάφορους τώρα, ξέρω εγώ, περιγράφω μια στιγμή που είδα να μπαίνει κάποιος, μια τρύπα σε ένα τοίχο, ο οποίος ήταν ένας Τμηματάρχης, την κοπανούσε και πήγαινε απέναντι …
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Από κόντρα πλακέ νομίζω …
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Ναι, όπως όμως έμαθα αργότερα πήγαινε και έπαιζε χαρτιά την ώρα της δουλειάς του και ήταν Τμηματάρχης, ήταν σοβαρό πρόσωπο, δεν ήταν κάποιος νεαρός.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Κατ’ αρχήν να ρωτήσω αν έχει αλλάξει το κράτος από τότε, γιατί αυτό είναι μια βασική ερώτηση βεβαίως.
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Δεν νομίζω. Μάλλον έχει επιδεινωθεί.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Ωραία. Τώρα εσείς δεν έχετε μια μεγάλη ευθύνη γι’ αυτό; Και εσείς θέλω να πω.
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Βεβαίως έχουμε μια μεγάλη ευθύνη γι’ αυτό, κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Τι κάνατε λάθος; Δηλαδή όταν κοιτάτε πίσω και βλέπετε τι κάνατε στα διάφορα πόστα που ήσασταν.
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Όχι, να σας πω τι κάναμε και τι δεν κάναμε. Κατ’ αρχήν ξεκινήσαμε με το Ν.2190 του Αναστάσιου Πεπονή, ο οποίος πρέπει να μείνει στην πολιτική ιστορία της Ελλάδος αν θέλετε και μόνο γι’ αυτό, πέρα από την υπόλοιπη δράση και σταδιοδρομία του. Προχωρήσαμε στην ίδρυση του ΑΣΕΠ, περιορίσαμε σε μεγάλο βαθμό τις προσλήψεις στο δημόσιο με ρουσφέτι των μονίμων δημοσίων υπαλλήλων, δεν μπορούσε πια να γίνει έτσι. Αλλά παράλληλα αρχίσαμε να τροφοδοτούμε τον κομματικό στρατό μέσα στα πλαίσια του δημόσιου τομέα με προσλήψεις με συμβάσεις έργου και διαμορφώθηκε η έκτακτη αν θέλετε διαδρομή, η τακτική διαδρομή είχε αποκοπεί από το νόμο Πεπονή από το ΑΣΕΠ κλπ., δεν μπορούσες να δώσεις εξετάσεις και να μπεις με μέσον, ήταν οι εξετάσεις αδέκαστες, αντικειμενικές, διαφανείς. Μπορούσες όμως να κάνεις μια σύμβαση έργου, μετά από λίγο καιρό να την μετατρέψεις σε σύμβαση ορισμένου χρόνου και μετά σε σύμβαση αορίστου χρόνου, οπότε εκεί πια η μονιμοποίηση στην πράξη ήταν δεδομένη. Ε, αυτό δεν έπρεπε να το κάνουμε.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Κύριε Πάγκαλε, ήμασταν στο σημείο που σας ρωτούσα κατά πόσο εσείς οι πολιτικοί είχατε ευθύνη για το που έχουμε φτάσει σήμερα με τους διορισμούς στο δημόσιο κλπ. Μου λέγατε, λοιπόν, ότι θεωρείτε ότι έχετε πράγματι κάποια ευθύνη εν πάση περιπτώσει παρ’ ότι προσπαθήσατε να κάνετε κάποια πράγματα.
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Την κύρια ευθύνη έχουμε, αλλά ξέρετε, μου λέτε, εσείς οι πολιτικοί και με έχετε βρει εμένα που είμαι μια καλή περίπτωση να με ρωτάτε κάτι τέτοιο, γιατί είμαι 30 χρόνια βουλευτής από το ’81.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Και Υπουργός σε διάφορες κυβερνήσεις κλπ.
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Αλλά αν είχατε κάποιον από αυτούς που πέρασαν στη Βουλή θα είσαστε σε δυσχερή θέση να του πείτε …
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Τι εννοείτε, κάποιους πέρασαν από τη Βουλή;
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Γιατί ξέρετε κάτι που αγνοεί ο κόσμος είναι, ότι η Ελληνική Βουλή ανανεώνεται σε ένα ποσοστό 40% κάθε φορά που γίνονται εκλογές. Δηλαδή …
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Εντάξει, υπάρχει μια διαφορά όμως. Υπάρχει μια διαφορά ότι υπάρχουν πολιτικοί οι οποίοι …
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Ναι, αλλά θέλω να πω αυτό το εσείς οι πολιτικοί ισχύει εξίσου για μένα που είμαι 30 χρόνια βουλευτής και εξίσου για κάποιον που έκανε 3,5 χρόνια;
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Όχι, δεν θέλω να το γενικεύω. Απλώς επειδή εσείς τα λέτε τα πράγματα λίγο πιο καθαρά ή λίγο πιο προκλητικά, έχουμε και εμείς το δικαίωμα να σας ρωτάμε.
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Ναι – ναι. Και εγώ έχω το δικαίωμα όμως να προσπαθώ να καταλάβω ποιοι είμαστε εμείς οι πολιτικοί. Δηλαδή εμείς οι πολιτικοί είμαστε οι βουλευτές; Αυτοί που ήταν υποψήφιοι και δεν βγήκαν, αλλά συμβάλανε όμως στη δημιουργία του πολιτικού κλίματος της χώρας.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Αυτό που λέω εγώ είναι, ότι εσείς ως βουλευτής και επανειλημμένα Υπουργός, οπότε υποθέτω έχοντας κάνει και τους διορισμούς σας και τα ρουσφέτια σας κλπ. …
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Έχω προφανώς καθοριστική ευθύνη.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Έχετε μια καθοριστική ευθύνη.
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Δεν έχω κάνει κανένα διορισμό και κανένα ρουσφέτι, άμα μου βρείτε ένα …
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Ποτέ;
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Ένα, ποτέ. Και το έχω κάνει για λόγους πάρα πολύ απλούς όχι για λόγους, αν θέλετε, έχω εφαρμόσει αυτή την αρχή όχι για λόγους αρετής, αλλά γιατί πέραν της αρετής πίστευα ότι δεν ήθελα να κάνω αυτού του είδους την πολιτική. Και δεν την έκανα. Εάν βγείτε λίγο από τα προάστια της Αθήνας και πάτε στο υπόλοιπο Αττικής και ρωτήστε σε οποιοδήποτε χωριό ποιον έχει διορίσει ο Πάγκαλος στο χωριό σας; Θα σας πουν όλοι, ότι δεν υπάρχει τέτοιος άνθρωπος.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Ούτε έχετε βοηθήσει κόσμο σε εταιρείες να στείλετε κάπου …
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Άλλο πράγμα, προσέξτε να δείτε.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Προς το δημόσιο δεν το έχετε κάνει.
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Άλλο πράγμα είναι αν έρθει κάποιος ιδιωτικός επιχειρηματίας και μου πει, ότι ξέρεις έχω δουλειές για 20 ανθρώπους, αν έχεις κάποιο κόσμο που ζητάει δουλειά, στείλτον. Και άλλο πράγμα επίσης ένας πολίτης που έρχεται και μου ζητάει να παρέμβω ανάμεσα στον πολίτη και το κράτος, όταν το κράτος τον αδικεί, όταν έχει γράψει γράμματα σε υπηρεσίες και έχουν περάσει οι προθεσμίες, όλες οι προθεσμίες. Ξέρετε ότι υπάρχει νόμος που τιμωρεί αυτούς που δεν απαντάνε στους πολίτες, τιμωρεί με πειθαρχικές ποινές. Και κανείς ποτέ δεν απαντάει στους πολίτες, σχεδόν ποτέ. Γράψτε ένα γράμμα σε κάποιον, γράψτε ως Παπαχελάς δεν φαντάζομαι να σας ξέρουν όλοι, έτσι να δείτε αν θα σας απαντήσουν.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Ελπίζω πως όχι.
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Εγώ υπάρχουν Υπουργοί οι οποίοι γράφουν γράμματα σε υπηρεσίες και δεν τους απαντάνε οι υπηρεσίες. Αυτό θέλω να πω είναι ένα σύστημα που είναι βαθύτατα ριζωμένο, έχει αμοιβαιότητα και το νόημα της αναζήτησης της ευθύνης είναι πάρα πολύ σημαντικό και πρέπει να το κάνουμε, αλλά η διοχέτευση της ευθύνης πέραν από την στρατόσφαιρα σε κάποιους πολιτικούς που πλανώνται πάνω από το κεφάλι μας, δεν έχουν καμιά σχέση μαζί μας, δεν έχει νόημα. Οι πολιτικοί εκλέγονται από πολίτες. Οι πολίτες εκλέγουν πολιτικούς με βάση κριτήρια τα οποία έχουν, αυτή είναι η πραγματικότητα. Πολιτικοί είναι όλοι όσοι εκλέγονται και αυτοί που δεν εκλέγονται γιατί διαμορφώνουν το πολιτικό κλίμα, συμμετέχουν στις εκλογές, μιλάνε, ζητάνε ψήφους. Πολιτικοί είναι επίσης όλοι όσοι βάζουν υποψηφιότητα για Νομάρχες, Δήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι. Πολιτικοί είναι στην Ελλάδα μερικές δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Επαναλαμβάνω πάντως, ότι οι άνθρωποι οι οποίοι ήταν σε καίρια πόστα είναι πολύ λιγότεροι απ’ αυτό και γι’ αυτό είμαστε εδώ και σας ρωτάω και δεν ρωτάω κάποιον άλλον.
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Πολύ λιγότεροι και αυτοί που πήραν καίριες αποφάσεις. Εγώ θα σας πω, ότι σε ό,τι με αφορά, γιατί μιλάω πολύ εύκολα στο πρώτο πρόσωπο, γιατί δεν θέλω να κάνω αυτού του είδους το διαχωρισμό εγώ, ποιος φταίει, ποιος δεν φταίει κλπ., βάζω πάντα και τον εαυτό μου μέσα. Σας λέω, πρώτον, ποτέ δεν έχω διορίσει ούτε έναν, χρόνια τώρα πολεμάω το ρουσφέτι, ήμουνα μάχιμος οπαδός του Ν. 2190 και του ΑΣΕΠ και βεβαίως το δεύτερο είναι, ότι από το 1990 που έγραψα ένα άρθρο στο «ΒΗΜΑ», 1990 δηλαδή μόλις μετά τη δεύτερη εκλογή με σταυρό προτίμησης είχα δηλώσει ότι πρέπει να αλλάξει το εκλογικό σύστημα γιατί είναι η καρδιά του πολιτικού μας συστήματος.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Μάλιστα, να καταργηθεί ο σταυρός δηλαδή;
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Να καταργηθεί ο σταυρός προτίμησης. Ο σταυρός προτίμησης είναι το αντίτιμο του ρουσφετιού. Το ρουσφέτι γίνεται για να εισπραχτεί ο σταυρός προτίμησης. Άμα δεν υπάρχει σταυρός προτίμησης το ρουσφέτι μένει χωρίς νόημα.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Εγώ θέλω να πάω σε μια δήλωση που προκάλεσε σάλο, αυτό που είπατε περί κοπριτών, το οποίο ομολογουμένως δεν αποδόθηκε σωστά.
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Πού λέω κοπριτών;
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Όχι, λέτε σε ένα σημείο ότι ο κοπρίτης ο οποίος διορίστηκε, ενώ δε θα έπρεπε να διοριστεί, αυτός είναι …
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Ο κοπρίτης που διορίστηκε σε ρουσφέτι.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Μάλιστα.
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Αυτό λέω ο κοπρίτης.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Κατ’ αρχήν κοπρίτης δεν είναι και ο πολιτικός που τον διόρισε γνωρίζοντας …
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Βεβαίως. Βεβαίως 10 φορές κοπρίτης. Άρα δεν μιλούσα γι’ αυτόν εκείνη τη στιγμή, δεν μπορώ συνεχώς να μιλάω για όλα, έχω μιλήσει αλλού για τον άλλον …
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Συμφωνείτε πάντως ότι όποιος τον διόρισε είναι κοπρίτης.
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Κατ’ αρχήν τι θα πει κοπρίτης;
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Δεν ξέρω, εσείς που είπατε που είπατε τον όρο.
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Κοπρίτης είναι κάποιος που δεν δουλεύει, υπάρχει έκφρασης και είναι και αρχαία έκφρασης.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Όχι, αλλά υπάρχουν πάρα πολλοί πολιτικοί οι οποίοι όπως ξέρετε οι οποίοι δεν έχουν αφήσει τίποτα πίσω τους εκτός από διορισμούς και ρουσφέτια.
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Ναι, βεβαίως, αλλά κοπρίτης σημαίνει κάποιος που δεν δουλεύει, δεν κάνει τη δουλειά του. Και λέω ότι, είχα εκφράσει την άποψη ότι όταν το διορίσεις με ρουσφέτι και τον καταστήσεις μόνιμο δεν θα βελτιωθεί. Και πραγματικά το πιστεύω ακράδαντα, ότι δεν θα βελτιωθεί κατά κανόνα. Μην μου πείτε ότι υπάρχουν εξαιρέσεις.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Σήμερα τι τον κάνεις αυτό τον άνθρωπο;
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Δεν νομίζω ότι μπορείς να τον κάνεις τίποτα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο δημόσιος υπάλληλος είναι κοπρίτης, γιατί υπάρχουν όλοι αυτοί που διορίστηκαν νόμιμα, υπάρχουν τα δεκάδες εκατοντάδες στελέχη του δημοσίου που βγήκαν από τη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης στους οποίους μίλησε και ο Πρωθυπουργός απόψε. Και βεβαίως συμφωνώ απόλυτα με όλα όσα είπε ο Πρωθυπουργός, γιατί αυτά τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης είναι λαμπρά και πρέπει να στηριχθούμε σ’ αυτούς, αλλά ούτε αυτούς τους έχουμε αξιοποιήσει. Εγώ έχω δύο αποφοίτους της δημόσιας διοίκησης στην υπηρεσία μου η οποία δεν είναι ούτως ειπείν Υπουργείο, είναι μερικές θέσεις αποσπασμένων και μερικές θέσεις μετακλητών, λιγότεροι από 30 άτομα, έχω δύο αποφοίτους της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης θα μπορούσαν να σταθούν σε οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία της Γαλλίας ή της Αγγλίας ή οπουδήποτε αλλού, είναι σύγχρονα παιδιά, είναι γνώστες της σύγχρονης τεχνολογίας …
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Απλώς εγώ αυτό που βρίσκω απίστευτο είναι μετά από όλα αυτά τα χρόνια που είμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση μαθαίνω για παράδειγμα ότι έχετε άνθρωπο από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο γραφείο σας ο οποίος ασχολείται με την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων.
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Μάλιστα.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Αυτό δεν είναι απίστευτο, δεν σημαίνει ότι κάτι υπάρχει πολύ σάπιο στο δικό μας σύστημα;
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Ε, βέβαια – βέβαια, διότι το να προσπαθεί να μας πιέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να μειώσουμε τις δαπάνες, να απολύσουμε κόσμο είναι απόλυτα αν θέλετε μέχρι ενός σημείου κατανοητό με βάση την ανάλυση που κάνουμε του πολιτικού συστήματος, των πελατειακών διορισμών, της ρουσφετολογίας, της φαυλότητας κλπ., αλλά ότι χρειάζεται να υπάρχει άνθρωπος ο οποίος μας βοηθάει στο να απορροφήσουμε τα κονδύλια που μας ανήκουν, αυτό δίνει το δείγμα της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει ο δημόσιος τομέας.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Μάλιστα.
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Δηλαδή αυτό σημαίνει, ότι κάπου δεν υπάρχει καθόλου φιλότιμο έτσι δεν είναι.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Πέστε μου κάτι τώρα, εάν δεν υπήρχε το μνημόνιο και αν δεν είχαμε χρεοκοπήσει, αυτά θα τα λέγατε σήμερα και συνέβαιναν όσα συμβαίνουν σήμερα;
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Νομίζω, ότι πολλά απ’ αυτά που συμβαίνουν είναι γραμμένα στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Ας πούμε τις μέρες που έρχονται θα αντιμετωπίσουμε και τις συνέπειες βέβαια, τις δυσμενείς συνέπειες της απελευθέρωσης των ελευθερίων επαγγελμάτων.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Των κλειστών επαγγελμάτων.
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Των κλειστών επαγγελμάτων. Όλα αυτά είναι στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, όλα. Είμαστε δεσμευμένοι μάλιστα πάνω σ’ αυτά, έχει δεσμευτεί επανειλημμένα και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και όλοι εμείς στην προεκλογική μας εκστρατεία. Άρα το μνημόνιο τι ρόλο παίζει;
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Προφανώς όμως δεν είχατε εκλεγεί ούτε με το σύνθημα των περικοπών των συντάξεων και των μισθών …
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Να σας πω τι κάνει το μνημόνιο, θέλετε να μιλήσουμε πάρα πολύ ειλικρινά σαν Έλληνες προς Έλληνα να σας πω την αλήθεια. Κύριε Παπαχελά κάθε φορά που μια κυβέρνηση εκλεγόταν με το πρόγραμμά της που είναι ωραίο, ρηξικέλευθο, έβλεπε τον ορίζοντα καθαρό και δημιουργούσε ελπίδες και μετά δεν έκανε τίποτα απ’ αυτά που ήταν στο πρόγραμμα της, γιατί πέφταμε στην καθημερινότητα, στις επιρροές των μεγάλων συμφερόντων, στη φαυλοκρατία, στη συνήθεια, στη στάση του Τύπου, ο οποίος ό,τι σάπιο βρει το ενισχύει και το ενθαρρύνει και είχαμε την κατάσταση που είχαμε τόσα χρόνια τώρα. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι -αν θέλετε να πούμε υπό την πίεση του μνημονίου- και υπό την πίεση του μνημονίου αναγκαζόμαστε και αυτά που έχουμε πει ότι θα κάνουμε να τα εφαρμόζουμε. Δεν ξέρω αν θα τα εφαρμόσαμε όλα ή αν θα ήταν ίδια η αντοχή μας στις πιέσεις των διαφόρων συγκροτημένων συμφερόντων, ομάδων πίεσης και επιρροών.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Δηλαδή εννοείτε ότι το μνημόνιο ή τα spreads κερδίζουν το πολιτικό κόστος, αυτό μου λέτε.
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Όχι, γιατί το μνημόνιο και τα spreads είναι αδήριτος ανάγκη. Δηλαδή όταν δεν έχεις χρήματα δεν μπορείς να πεις, ότι θα την βγάλω έτσι όπως την έβγαζα πάντα ξεγελώντας τον έναν και τον άλλον …
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Από την άλλη καταλαβαίνετε το θυμό ενός κόσμου που έχει μεγαλώσει με ένα συμβόλαιο 30 ετών ότι εσείς θα του βρείτε δουλειά, ότι εσείς θα του έχετε κάποιο εγγυημένο εισόδημα, εγγυημένη σύνταξη.
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Ποιος έχει κάνει τέτοιο συμβόλαιο;
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Ο κόσμος μ’ αυτή τη λογική σας ψήφιζε.
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Όχι, δεν νομίζω. Νομίζω ότι έπρεπε …
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Το θυμό τον βλέπετε εσείς του κόσμου;
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Εγώ βλέπω θυμό διαφόρων, κατ’ αρχήν ο κόσμος δεν υπάρχει κ. Παπαχελά, ο κόσμος συγκροτείται απ’ αυτούς που μας συγχαίρουν, απ’ αυτούς που είναι θυμωμένοι, δεν ξέρουμε καμιά φορά γιατί. Εγώ μου συνέβη την άλλη φορά και βγήκα σε μία εκπομπή εκλεκτότατου συναδέλφου σας και καλού μου φίλου, ο οποίος μου είπε, εδώ έχω μία λαϊκιά γυναίκα, γιατί θα εμφανίσω τώρα και μια λαϊκιά γυναίκα κάθε τόσο ή λαϊκό άνδρα ο οποίος θα λέει τη γνώμη του λαού. Και βγήκε μία κυρία η οποία είχε ένα Ινστιτούτο στην οδό Αναγνωστοπούλου, 3-4 αυτοκίνητα, βίλα δεν ξέρω που και έλεγε πεινάμε κλπ. κλπ., ήταν πάρα πολύ θυμωμένη και όποιος την άκουγε και την έβλεπε έλεγε, τη φουκαριάρα αυτή ποιος ξέρει τι είναι εργαζομένη, συνταξιούχα και πάσχει. Και της έκανα εγώ την ερώτηση σπρωγμένος από τον κακό μου δαίμονα πάντα, λέω, πόσο φόρο πληρώνετε; Ε, και εκεί άρχισε η αποκάλυψη, διότι μου είπε 50.000,00 €.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Εντάξει, αυτή είναι μια περίπτωση όμως, ξέρετε ότι υπάρχουν …
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Ναι, αλλά είναι πολλές οι περιπτώσεις αυτές.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Όχι, αλλά υπάρχει και ένας κόσμος ο οποίος έχει πονέσει από την πορεία του μνημονίου …
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Υπάρχει ένα κόσμος και απέναντι σ’ αυτό τον κόσμο εμείς είμαστε πάρα πολύ ευαίσθητοι και υποχρεωμένοι με την πρώτη ευκαιρία να δώσουμε διεξόδους στην κατάσταση που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει. Και μιλάω για τους χαμηλούς συνταξιούχους, μιλάω για τους ανθρώπους που παίρνουν χαμηλούς μισθούς και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα, μιλάω για τους ανθρώπους οι οποίοι αντιμετωπίζουν ορισμένα κοινωνικά ή ιατρικά ή άλλα προβλήματα που πρέπει να έχουν ένα πλαίσιο σταθερό, αυτό είναι απόλυτη συνείδηση μας και πεποίθησή μας. Όμως αυτό που σας έλεγα πριν, είναι ότι δεν μπορείς να συνεχίσεις να δίνεις αυξήσεις που δεν δικαιούται αυτός που τη ζητάει με βάση την παραγωγικότητα που επιδεικνύει. Δεν είναι δυνατόν να δίνεις λεφτά από εδώ και από εκεί και τελικά δεν είναι και τόσο αυτό κ. Παπαχελά, δηλαδή δεν ήταν μόνο το παιχνίδι μεταξύ αυτών που θέλανε να τα αρπάξουν για να έχουν λίγο παραπάνω μισθό ή λίγο παραπάνω σύνταξη και αυτών που τα δίνανε γιατί ήταν η προσπάθεια τους να μαζέψουν ψήφους, εκεί χανόντουσαν και λεφτά. Και τα λεφτά που χανόντουσαν δεν χανόντουσαν προς όλες τις κατευθύνσεις, ούτε έπαιρνε ο καθένας από 20,00 €, έτσι; Χανόντουσαν προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις, μεγάλα ποσά και κάθε μέρα μας επιφυλάσσει τέτοιους είδους αποκαλύψεις. Λοιπόν, αυτό πραγματικά πρέπει …
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Εντάξει, δεν σας εκπλήσσει τίποτα απ’ όλα αυτά, τα ξέρατε όλα αυτά.
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Όχι στο βαθμό που τα αποκαλύπτουμε σήμερα, εγώ προσωπικά μπορεί να είμαι αφελής, μπορεί να είμαι καλών προθέσεων πέραν του δέοντος, ήξερα ότι κάτι γινόταν, δεν φανταζόμουν ότι είχε τέτοια έκταση.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Εδώ θέλω να σας πάω σε ένα άλλο θέμα τώρα, το οποίο είναι, υπάρχει και εκείνη η άλλη περίφημη δήλωσή σας, ότι μαζί τα φάγαμε. Κατ’ αρχήν τι εννοούσατε μ’ αυτό εσείς;
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Δεν υπήρχε τελεία. Στο μαζί τα φάγαμε …
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Στο πλαίσιο ενός φαύλου συστήματος, μάλιστα.
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Η φράση μου είναι στα πρακτικά της Βουλής, είναι ότι σ’ αυτούς που μας ρωτάνε, ποιοι φάγανε τα λεφτά; Θα σας απαντήσω, μαζί τα φάγαμε μέσα στα πλαίσια ενός φαύλου συστήματος πολιτικής πελατείας …
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Εδώ υπάρχει το εξής θέμα. Ένα θέμα είναι ο διορισμός κάποιου εν πάση περιπτώσει ο οποίος δεν κάνει σε μια δουλειά στο οποίο εσείς λέτε ότι δεν έχετε καμία συμμετοχή, αλλά γινόταν από ένα σύστημα. Υπάρχει ένα άλλο θέμα όμως, είναι προφανές ότι εδώ πέρα τα τελευταία 20-25 χρόνια …
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Ας βάλουμε σε παρένθεση αν εγώ είχα ή δεν είχα, πολλοί που μας ακούν δεν μας πιστεύουν, ας πούμε ότι είχα κι εγώ.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Εντάξει το είπατε πριν ...
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Ας πούμε ότι είχα κι εγώ συμμετοχή, η διαπίστωση παραμένει.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Εγώ λέω κάτι άλλο. Επί 20-25 χρόνια είναι πασιφανές σε μένα και σε μεγάλο κομμάτι της κοινής γνώμης ότι φαγώθηκαν, κλάπηκαν, όπως θέλετε να τα πείτε, πάρα πολλά λεφτά είτε στους αμυντικούς εξοπλισμούς, είτε στο σύστημα υγείας στις προμήθειες, είτε σε άλλους τομείς εν πάση περιπτώσει. Εσείς πάλι, λέω εσείς ήσασταν βουλευτής, ήσασταν κορυφαίος Υπουργός των Κυβερνήσεων επί των οποίων έγιναν αυτά τα πράγματα και εκεί κάποιος θα σας πει, εμείς δεν τα φάγαμε, γιατί εμείς δεν ξέραμε ότι γινόντουσαν αυτά τα πράγματα, εσείς ήσασταν Υπουργός, δεν τα ξέρατε, δεν τα βλέπατε, δεν είπατε κάτι εκείνη την ώρα;
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Ποιοι ήταν εμείς δεν τα φάγαμε, ποιοι θα το πουν αυτό; Οι κατώτεροι υπάλληλο;
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Όχι, εννοώ και μέσος πολίτης εν πάση περιπτώσει.
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Ο μέσος πολίτης, με συγχωρείτε …
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Αισθάνεται ότι έχει μια λεηλασία στην πλάτη του.
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Η έννοια του μέσου πολίτη περιλαμβάνει κι αυτόν που δεν πληρώνει τους φόρους του, ας πούμε. Περιλαμβάνει τον δικηγόρο ή τον μηχανικό που δηλώνει 1.000 …
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Υπάρχει ένα μεγάλο όμως κομμάτι της κοινωνίας που δουλεύει πολύ, πληρώνει τους φόρους του και είναι εξοργισμένος, θέλω να το δεχτείτε αυτό, δεν είναι μόνο οι παράφρονες εξοργισμένοι.
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Για αξιοπρεπή επαγγέλματα μιλάω. Ο Μηχανικός ή ο δικηγόρος πληρώνουν 1.000,00 € το μήνα, αυτός περιλαμβάνεται στον μέσο πολίτη, από τους καθόλα αξιότιμους επαγγελματίες. Όλοι αυτοί οι κάνανε ψεύτικα διπλότυπα κλπ. και το ένα και το άλλο, φορτωτικές παραποιημένες, ο μέσος πολίτης περιλαμβάνει πολλές πρακτικές και αυτά θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν επίσης. Τώρα από εκεί και πέρα εγώ πιστεύω ότι πράγματι υπάρχουν σημαντικές περιπτώσεις διασπάθισης του δημόσιου χρήματος, που πρέπει να εξελιχθούν όπου γίνεται, όπου το επιτρέπει ο νόμος βέβαια και το Σύνταγμα σε ποινικές υποθέσεις απόδοσης ευθυνών, αλλά αυτά δεν είναι τα πολλά λεφτά κ. Παπαχελά. Είναι λάθος να αφήσουμε τον κόσμο να πιστέψει ότι τα πολλά λεφτά κάποιοι τα βάλανε στην τσέπη τους και ότι αυτοί οι κάποιοι είναι 50 ή 100 ή 1.000. Δεν είναι έτσι. Στην πραγματικότητα είναι ότι το σύστημα μας δημιούργησε τα ελλείμματα και τα χρέη. Μέσα σ’ αυτό το σύστημα μερικοί εκμεταλλεύθηκαν την ιθύνουσα θέση τους για να πλουτίσουν και πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά. Ξέρετε γιατί δεν πρέπει να το πιστέψουμε ότι φταίνε μερικοί μονάχα και όλοι οι άλλοι δεν κάναμε τίποτα και δεν έχουμε καμία ευθύνη; Γιατί μετά θα συνεχίσουμε να θέλουμε να ζούμε όπως ζούσαμε πριν, και δεν πρέπει πια να ζήσουμε όπως ζούσαμε πριν. Δεν πρέπει να επιδιώκουμε πλέον παράνομους διορισμούς. Δεν πια να αποφεύγουμε να πληρώνουμε τους φόρους μας. Δεν πρέπει πια να παραποιούμε τα φορολογικά δεδομένα και να κάνουμε ψευδείς δηλώσεις. Πρέπει να είμαστε έντιμοι πολίτες.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Ωραία, εμείς λοιπόν θέλουμε να πιστέψουμε ότι ο ΣΔΟΕ ή οποιοσδήποτε ΣΔΟΕ και το σύστημα το οποίο λειτουργεί από δω και πέρα, θα πιάσει τους φοροφυγάδες και θα πληρώνουν τους φόρους και ότι ενδεχομένως και μερικοί πολίτες οι οποίοι δεν πλήρωναν είτε θα πάνε φυλακή είτε θα πληρώσουν κάποια πρόστιμα.
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Εμένα δε με ενδιαφέρει αυτό. Δηλαδή με ενδιαφέρει κατ’ ανάγκη ο ΣΔΟΕ να πιάσει τους φοροφυγάδες. Εμένα με ενδιαφέρει να δημιουργήσουμε ένα σύστημα όπου να μην μπορείς να είσαι φοροφυγάς, έτσι;
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Αυτό εννοώ. Συμφωνώ μαζί σας. Απλώς αντιλαμβάνεστε, λέω, ότι υπάρχει ένας θυμός του κόσμου δικαιολογημένος, και εγώ δεν είμαι αυτής της Σχολής το πού πήγαν τα λεφτά, δε με ενδιαφέρει σαν γενικό ερώτημα. Λέω όμως ότι όταν ξέρω ότι έχουμε πληρώσει φόρους για να πάρουμε τανκς τα οποία δεν είχαν πυρομαχικά για 15 χρόνια, κάποιος πρέπει να πληρώσει γι’ αυτό. Μπορείτε να καταλάβετε το θυμό του κόσμου.
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Δεν μπορώ να μιλήσω για τις στρατιωτικές προμήθειες. Ποτέ δεν έχω ασχοληθεί. Δεν έχω τις γνώσεις που έχετε εσείς ενδεχομένως. Δεν ξέρω αν υπάρχουν αυτά τα τανκς που περιγράφετε κλπ., αλλά αν έχουν γίνει στρατιωτικές προμήθειες και υπάρχουν αποδείξεις περί θεμάτων τέτοιων σαν αυτά που αναφέρετε, βεβαίως να γίνει δικαστική έρευνα και να υπάρξει τιμωρία. Εγώ είμαι αναφανδόν υπέρ της διαλεύκανσης όλων των υποθέσεων σε όλη την έκταση του Δημοσίου μέχρι τις έσχατες συνέπειές της. Ξέρετε πολύ καλά, το Βατοπέδι δεν μπορεί να οδηγηθεί πιθανόν στη Δικαιοσύνη σε ό,τι αφορά τα πολιτικά πρόσωπα, αν και δεν έχει ακόμα αποφανθεί η Δικαιοσύνη τελικά γιατί η Νέα Δημοκρατία διέλυσε τη Βουλή νωρίτερα απ’ ό,τι συνήθως γινόταν και έκανε μία αν θέλετε συνωμοτική επιχείρηση για να απαλλάξει τους ανθρώπους της. Λοιπόν, αυτό είναι πολιτική ευθύνη πολύ μεγάλη. Και εμείς αντιθέτως λειτουργήσαμε αυτές τις Εξεταστικές Επιτροπές. Τις λειτουργήσαμε με τέτοιον τρόπο ώστε να διαλευκανθούν όλα τα υπάρχοντα γύρω από όλο τον κόσμο και γι' αυτό υπάρχει και δικός μας, άνθρωποι δικοί μας, στελέχη δικά μας τα οποία αναφέρονται αυτή τη στιγμή.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Τα οποία όμως έχουν παραγραφεί όπως ξέρετε τα περισσότερα. Συνεπώς το Δικαστικό Συμβούλιο πρόκειται να τους απαλλάξει.
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Μα και για τους άλλους έχει παραγραφεί.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Ναι.
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Και για τους άλλους έχει παραγραφεί. Και βεβαίως εγώ είμαι απόλυτα οπαδός της άποψης ότι πρέπει να υπάρξει διαφορετική συνταγματική ρύθμιση και μέχρι να υπάρξει συνταγματική ρύθμιση, νομοθετική ρύθμιση εντός των πλαισίων του υπάρχοντος Συντάγματος ώστε να προσεγγίσει η κατάσταση του υπευθύνου που ήταν Υπουργός όσο γίνεται την κατάσταση του υπευθύνου που είναι απλός πολίτης για τα ίδια αδικήματα.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Μάλιστα. Θέλω να κλείσω αυτόν τον κύκλο της συζήτησης με δύο έτσι δυσάρεστα να το πω ερωτήματα, αλλά νομίζω ότι τα έχετε απαντήσει, αλλά θέλω να τα κουβεντιάσουμε εδώ. Το πρώτο είναι ένα ερώτημα το οποίο μας το είχαν θέσει πολλοί τηλεθεατές, το οποίο είναι: ναι μεν δε διορίσατε, αλλά ότι κάποια στιγμή η κόρη σας διορίστηκε στη Βουλή, κι αν αυτό ήταν ρουσφέτι ή όχι.
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Να σας πω. Καταρχήν δε διορίστηκε ποτέ η κόρη μου στη Βουλή. Αυτό είναι ψευδέστατο. Η κόρη μου ήταν…
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Στο Πανεπιστήμιο, συγγνώμη.
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Η κόρη μου ήταν διορισμένη στο γραφείο μου.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Στο πολιτικό σας γραφείο.
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Μετακλητός υπάλληλος, όπως είχα το απόλυτο δικαίωμα και όπως όλοι οι Βουλευτές όλων των εποχών κάνουν κατά καιρούς για άτομα από την οικογένειά τους τα οποία μπορούν να εμπιστευθούν ένα μέρος της δουλειάς τους. Οι άνθρωποι στα βουλευτικά γραφεία οι μετακλητοί δεν είναι από αριστείο, δε διαλέγονται ανάμεσα στους αριστεύσαντες. Διαλέγονται με βάση τη δραστηριότητα του Βουλευτή και το τι θέλει από τον κάθε άνθρωπο. Μας έδωσε η Βουλή έναν υπάλληλο με μεταπτυχιακό, αλλά μας ζήτησε τότε ο κ. Κακλαμάνης να απολύσουμε αυτόν που είχαμε στη θέση του υπαλλήλου της Βουλής. Θα μπορούσα να μην τον πάρω ποτέ τον μετακλητό και να κρατήσω την κόρη μου. Εγώ επειδή ήθελα τον μετακλητό υπάλληλο για να ανεβάσω σε άλλο επίπεδο τη δραστηριότητα του γραφείου, απέλυσα την κόρη μου. Αυτό έκανα. Δεν τη διόρισα, την απέλυσα, και πήρα τον μετακλητό υπάλληλο με το μεταπτυχιακό. Όπως είχε το δικαίωμα με βάση ένα νόμο που υπήρχε τότε, η κόρη μου έκανε μία αίτηση πρόσληψης στο Δημόσιο. Μετακινήθηκε στη Βουλή, γιατί έτσι έλεγε ο νόμος, προσωρινά και μετά στη Γραμματεία του Πανεπιστημίου. Συνολικά έμεινε εκεί 7 μήνες, διότι είναι μουσικός. Δεν της άρεσε αυτή η δουλειά. Πήρε μέρος σε ένα διαγωνισμό, γιατί και γι' αυτό την κατηγορούν. Πήρε μέρος σε ένα διαγωνισμό τον καιρό που ήταν η κα Μπακογιάννη Δήμαρχος και διευθυντής των συγκροτημάτων δεν ξέρω ποιος, πέρασε από το διαγωνισμό και προσελήφθη στη χορωδία του Δήμου Αθηναίων όπου εργάζεται μέχρι και σήμερα. Πού είναι δηλαδή το.., πού θα φτάσει αυτό το παιδί; Επειδή είναι κόρη μου δε θα έχει το δικαίωμα να μετέχει στη χορωδία του Δήμου Αθηναίων μετά από σπουδές 7 χρόνια στο Ωδείο;
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Όχι, απλώς πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι θα πρέπει κάποια στιγμή να μην υπάρχουν κάποια ειδικά προνόμια για τους ανθρώπους οι οποίοι δουλεύουν στα πολιτικά γραφεία;
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Ποιο είναι το ειδικό προνόμιο; Ποιο είναι το ειδικό προνόμιο;
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Όχι, δε λέω μόνο για την κόρη σας. Οι άνθρωποι που…
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Έχω το δικαίωμα ως Βουλευτής, έχω το δικαίωμα να πάρω όποιον θέλω, ναι ή όχι;
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Ναι.
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Ναι.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Αλλά μέχρι πρόσφατα μπορούσε να διοριστεί μετά μόνιμος στη Βουλή όπως ξέρετε.
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Το έχω. Με συγχωρείτε, νομικό και ηθικό δικαίωμα.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Ναι.
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Έχω το δικαίωμα να πάρω όποιον θέλω, έναν αγράμματο.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Μάλιστα.
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Διότι θέλω αυτόν να με συνοδεύει στη βουλευτική μου δραστηριότητα, του έχω εμπιστοσύνη, ξέρει τους πελάτες μου, ξέρει τους πολίτες μου, ξέρει τους ψηφοφόρους μου. Το έχω το δικαίωμα ή δεν το έχω;
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Ναι.
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Μέσα στα πλαίσια του σταυρού προτίμησης μιλάω.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Πελάτες…
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Εμ τι; Μα έτσι μιλάμε. Γι' αυτό θέλω να καταργήσω το όλο σύστημα. Αν είχε καταργηθεί το όλο σύστημα και πράγματι ο Βουλευτής ήταν εκπρόσωπος του ελληνικού λαού και νομοθετούσε, δε θα είχα ανάγκη από κάποιον που να ξέρει τους ψηφοφόρους. Λοιπόν, εκεί πήρα εγώ την κόρη μου. Άλλοι είχαν πάρει κάποιον άλλον κλπ. Σε τι συνίσταται η δικιά μου παρεκτροπή; Δεν το καταλαβαίνω.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Αναρωτιέμαι αν έπρεπε να υπάρχει ένα ασυμβίβαστο ώστε να μην μπορεί να διοριστεί συγγενής κάποιου πολιτικού. Γιατί εσείς μπορεί να το κάνατε και να έχει τα προσόντα.
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Στο βουλευτικό γραφείο.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Ναι. Είμαι σίγουρος, είναι πάρα πολλοί άλλοι οι οποίοι δεν το κάνουν με τέτοιον τρόπο.
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Αυτό αν θέλετε το συζητάμε. Ξέρετε πόσοι ακολούθησαν αυτή τη διαδικασία;
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Είμαι σίγουρος.
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Συνολικά πόσοι;
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Φαντάζομαι εκατοντάδες. Δε ξέρω πόσοι…
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  360. Διότι πολλοί είχαν συμπληρώσει και δύο φορές τη διετία που απαιτείτο και βάλανε περισσότερους από έναν. Λοιπόν, ποιο είναι το θέμα; Δεν κατάλαβα. Θα μπορούσα, σας είπα, να κρατήσω την κόρη μου και να μην τον πάρω ποτέ αυτόν το νέο επιστήμονα που μου έδινε τη δυνατότητα η Βουλή να πάρω.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Μάλιστα. Υπάρχει ένα δεύτερο θέμα το οποίο δημιουργήθηκε τώρα τον τελευταίο καιρό, που είναι με αυτό το περίφημο ρεβεγιόν εν πάση περιπτώσει. Εγώ δε θέλω να σας ρωτήσω λεπτομέρειες γιατί δε βρίσκω ότι είναι και ενδιαφέρον. Το μόνο που θέλω να ρωτήσω είναι, ένας πολιτικός στις ώρες και τις στιγμές που ζούμε, δεν πρέπει να προσέχει κάπως τον τρόπο που συμπεριφέρεται, τον τρόπο που ζει, ώστε να μην προκαλεί με κάποιον τρόπο;
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Κύριε Παπαχελά, ακούστε να σας πω. Εγώ δε θα ζήσω ποτέ και αρνούμαι να το κάνω, θα με κρίνουν οι πολίτες, δεν θα με κρίνετε εσείς, το σινάφι σας εννοώ, στο επίπεδο της κίτρινης δημοσιογραφίας, ιδίως όταν αυτή ασκείται από ανθρώπους που βαρύνονται με εγκλήματα, διώκονται σε διάφορες χώρες για λαθρεμπόρια, για συναλλάγματα, για τέτοια πράγματα, είναι ύποπτοι για δοσοληψίες και οι οποίοι ξαφνικά ανακαλύπτουν ότι εγώ με τα παιδιά μου πέρασα τη νύχτα στο ξενοδοχείο που είναι ιδιοκτησία ενός ζεύγους φίλων μου, διότι αυτό συνέβη. Τη νύχτα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς επήγαμε με τα παιδιά μου και τη γυναίκα μου στο ξενοδοχείο που είναι ιδιοκτησία ενός ζεύγους φίλων μας να περάσουμε τη βραδιά. Εφάγαμε μαζί τους και μετά επειδή είχε περάσει η ώρα και τα παιδιά ήθελαν να μείνουν εκεί και να ξυπνήσουν το πρωί μαζί και να είναι μαζί και να συνεχίσουν και την άλλη ημέρα την ωραία βραδιά ξέρω ’γω, με τα πυροτεχνήματα και όλα αυτά που ζουν τα παιδιά σε μια παραμονή Χριστουγέννων, εμείναμε το βράδυ εκεί και το πρωί ξυπνήσαμε μαζί, επήραμε το πρωινό μας και φύγαμε. Αυτό είναι σκάνδαλο;
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Όχι, αυτό που σας ρώτησα είναι κατά πόσον ένας πολιτικός τις ώρες που ζούμε εν πάση περιπτώσει, πρέπει κάπως να προσέχει το πώς ζει.
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Μα εγώ δεν εξόδεψα χρήματα ούτε δικά μου ούτε του δημοσίου, πέραν μιας ορισμένης συμβολικής αποδείξεως την οποία έκανα για φορολογικούς λόγους, γιατί δεν ήθελα να υπάρχει αυτή η προσέγγιση του θέματος, η οποία δεν έγινε από κανέναν γιατί ουδείς ενδιαφέρεται για τα φορολογικά, έτσι; Δεν εξόδεψα χρήματα που να υπερβαίνουν τις δυνατότητές μου και οι δυνατότητές μου είναι πολύ μέτριες και κανονικές.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Νιώθετε μερικές φορές ότι έχετε γίνει το αλεξικέραυνο για την οργή ενός κομματιού της κοινής γνώμης;
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Κύριε Παπαχελά, εδώ υπάρχει μία απόπειρα εναντίον μου, εξόντωσης εναντίον η οποία έγινε από συγκεκριμένους δημοσιογράφους, συγκεκριμένες εφημερίδες με συγκεκριμένες διασυνδέσεις. Πρόσωπα και πράγματα γνωρίζουμε σε αυτή τη χώρα. Ήδη μετά από την εκδήλωση της κυβερνητικής συνοχής και μετά από την έλλειψη αν θέλετε αποτελέσματος, γιατί το αποτέλεσμα ήταν ότι εγώ θα σηκωθώ να παραιτηθώ ή θα πω κάτι ή θα πουν κάποιοι εναντίον μου και θα γίνει, και αυτά. Βεβαίως διάφοροι εξέφραζαν διάφορες…
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Βέβαια στην περίπτωση του κ. Πεταλωτή υπήρξε μία δήλωση που κάπως διαφοροποιήθηκε. Αρκετά διαφοροποιήθηκε από αυτά που είπατε.
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Εντάξει, ο κ. Πεταλωτής όμως δεν ήξερε τι είχα πει εγώ. Εγώ έλειπα εκείνη τη στιγμή, ήμουν αλλού κλπ. Δεν με ενδιαφέρουν αυτά τα πράγματα εμένα ξέρετε.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι.
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Ναι, αλλά εγώ δε θα του κάνω το χατίρι αυτό, έτσι; Το χατίρι δεν θα τους το κάνω. Τώρα έκλεισε ο στόχος αυτός. Διορίστηκαν και τα παιδιά που κάνανε τη δουλίτσα.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Τι εννοείτε;
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Διορίστηκαν.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Ποιος διορίστηκε;
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θα το βρείτε μόνοι σας εσείς. Ξέρετε πολύ καλά για ποιον μιλάω. Λοιπόν, και τώρα, σήμερα υπάρχει ο νέος στόχος, άμα διαβάσετε τα ίδια έντυπα και τις ίδιες σελίδες. Γεώργιος Παπακωνσταντίνου, γιατί έφαγε, ξέρω ’γω τι έφαγε, και που ήταν και αυτό και το ένα και το άλλο. Είναι συστηματική η καμπάνια που κάνει αυτή τη στιγμή η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας υπό την αιγίδα του κ. Σαμαρά, που είναι το λεγόμενο «character assassination». Δηλαδή να δώσουμε την εντύπωση ότι κάποιος είναι βδελυρό πρόσωπο, μισητό πρόσωπο και πρέπει να τον απεχθανόμαστε και να τον…
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Πάντως εγώ δεν έχω ακούσει τον κ. Σαμαρά ποτέ να επιτίθεται σε σας προσωπικά.
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Ο Σαμαράς όμως επήρε το βασικό πρωταγωνιστή αυτής της καμπάνιας εναντίον μου και τον έκανε κολλητό του και σύμβουλό του.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Ποιον εννοείτε;
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Δε θα πω όνομα εγώ.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Κύριε Πάγκαλε δεν μπορεί να λέτε διάφορα υπονοούμενα χωρίς να λέτε…
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Δε θα πω όνομα. Ξέρω…
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Τον κ. Μιχελάκη υποθέτω εννοείτε.
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Άμα θέλετε εσείς να ρίξετε ονόματα στο τραπέζι, ρίξτε όσα θέλετε…
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Πάντως εγώ επαναλαμβάνω ότι δεν έχω ακούσει ούτε τον κ. Σαμαρά ούτε τα ηγετικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας να επιτίθενται…
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Μα τι λέτε τώρα; Δεν έχετε ακούσει τον Παναγιωτόπουλο να επαναλαμβάνει όλα όσα έγραφε ο κ. Μιχελάκης στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ» με τη μορφή ανακοινώσεως της Νέας Δημοκρατίας; Πώς δεν το έχετε ακούσει δηλαδή; Το έχετε ακούσει. Το έχετε ακούσει, εεε; Ή όχι;
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Ναι, το έχω ακούσει.
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Εε, λοιπόν;
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Όπως και να ζητά την παραίτησή σας.
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Τι άλλο θέλεις; Τι άλλο θέλετε εν πάση περιπτώσει. Εδώ υπάρχει καμπάνια. Υπάρχει προσπάθεια να γίνει υπονόμευση των προσώπων που ασκούν την κυβερνητική πολιτική και εκφράζουν τον πολιτικό λόγο της κυβέρνησης με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, να υπονομευθούν αυτές οι προσωπικότητες. Αυτό λέγεται, σας είπα, «character assassination». Είναι συστηματική υπονόμευση του συγκεκριμένου προσώπου με προσωπικά χαρακτηριστικά, τι έφαγε. Ξέρετε ότι εγώ δέχομαι αυτή τη στιγμή μια επίθεση πανταχόθεν επειδή είμαι υπέρβαρος; Και αυτό είναι φασιστικό, είναι απαράδεκτο, είναι απάνθρωπο, γιατί εγώ δεν είμαι υπέρβαρος προφανώς γιατί με διασκεδάζει αυτό ούτε το κάνω επίτηδες, έτσι; Έχω μια αδυναμία, όπως άλλοι ξέρω ΄γω κουτσαίνουν, οι άλλοι δεν βλέπουν καλά κλπ. Τι είδους άνθρωποι είναι αυτοί οι οποίοι κάνουν αυτού του είδους την επίθεση; Και είναι παντού, σε όλα τα έντυπα της Νέας Δημοκρατίας αυτή τη στιγμή και στο επιτελείο της. Πάρα πολύ λυπούμαι κ. Παπαχελά, αλλά θα σας πω ότι αυτού του είδους η αντιπολίτευση σε τέτοιο επίπεδο ποτέ δεν έχει γίνει από τη Νέα Δημοκρατία. Εγώ είμαι χρόνια τώρα αντιμέτωπος της Νέας Δημοκρατίας και προοιωνίζει πάρα πολύ άσχημα πράγματα για το μέλλον και βεβαίως και για τον τόπο τον κακόμοιρο αν ποτέ περιέλθει στα χέρια αυτής της ομάδας, η οποία εξάλλου συνεχώς συρρικνούται.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Πάντως κ. Πάγκαλε θα μου επιτρέψετε να πω ότι και εσείς δε βοηθάτε τον πολιτικό λόγο όταν μιλάτε για «κοπρίτες», έστω κι αν κάποιοι δεν το βάζουν στο περιεχόμενο το οποίο θα έπρεπε.
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θα μπορούσα να πω…
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Δηλαδή και εσείς δεν είστε ακριβώς ο άνθρωπος ο οποίος….
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Βλέπετε ότι και εσείς όμως δε δέχεστε την πραγματικότητα όπως είναι όταν μιλάτε; Για «κοπρίτη» έπρεπε να πείτε. Για «κοπρίτη» δε μίλησα;
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Ναι, για «κοπρίτη» μιλήσατε, βεβαίως.
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Δε μίλησα, είναι γραμμένο.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Εντάξει, δεν είναι ένας όρος τον οποίο χρησιμοποιούν οι πολιτικοί υποθέτω.
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Άλλο είναι αυτό και άλλο οι «κοπρίτες».
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Άλλο «κοπρίτες», άλλο «κοπρίτης», το καταλαβαίνω.
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Όχι, γιατί η λέξη στον ενικό δεν σας αφήνει τη δυνατότητα να με φέρετε αντιμέτωπο με τους δημόσιους υπαλλήλους. Εγώ μιλάω για έναν συγκεκριμένο δημόσιο υπάλληλο, έναν τύπο δημοσίου υπαλλήλου που διορίζεται παράνομα στο δημόσιο με ρουσφέτι και όλη του τη ζωή δεν εργάζεται.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Κύριε Πάγκαλε, αυτό που λέω…
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Και δεν υπάρχει αυτός γύρω μας;
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Ωραία, εγώ δε λέω ότι δεν υπάρχει, αλλά λέω ότι πηγαίνετε γυρεύοντας μερικές φορές. Όταν για παράδειγμα λέτε τους αξιωματικούς, το διάβασα πάλι προχθές…
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Αυτό είναι η άλλη πλευρά κ. Παπαχελά.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Με συγχωρείτε, όταν λέτε τον πιο αντιπαραγωγικό κλάδο τους αξιωματικούς, λογικό δεν είναι να…
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Πότε είπα εγώ…
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Το είπατε αυτό. Το είπατε στο πρωινό της «ΝΕΤ».
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Είπα εγώ ο πιο αντιπαραγωγικός κλάδος…
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Είπατε ότι είναι πολύ αντιπαραγωγικός κλάδος. Το διάβασα αυτό.
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Πολύ αντιπαραγωγικός κλάδος είπα εγώ ότι είναι.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Ναι, βεβαίως, ναι.
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Εγώ είπα, μιλούσα για το ΕΣΠΑ και είπα ότι το ΕΣΠΑ πρέπει να αρχίσει να λειτουργεί με γρήγορους ρυθμούς και πρέπει να στραφεί το κράτος προς τις παραγωγικές δραστηριότητες, τους παραγωγικούς τομείς.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Μάλιστα.
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Και με ρώτησε αυτός με τον οποίο συνομιλούσα: υπάρχουν μη παραγωγικοί τομείς στο κράτος; Και είπα εγώ με βάση την οικονομική θεωρία δηλαδή, οι Στρατιωτικοί, τα Σώματα Ασφαλείας δεν είναι παραγωγικοί τομείς.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Μάλιστα. Δεν είπατε ότι είναι αντιπαραγωγικοί. Μη παραγωγικοί τομείς, αυτό είπατε.
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Ναι, δεν είναι παραγωγικοί τομείς. Τι παράγουν;
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Μάλιστα.
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Παράγουν προϊόντα για την αγορά;
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Όχι, κάποιοι από αυτούς κάνουν μια πιο σκληρή δουλειά.
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Είπα εγώ ότι δεν κάνουν σκληρή δουλειά;
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Και κάτι παράγουν προφανώς.
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Είπα ότι είναι άχρηστοι; Είπα όλα αυτά τα οποία κυκλοφόρησαν στον Τύπο; Να το «character assassination»! Να η δολοπλοκία! Να η συνομωσία! Από αυτή τη φράση που είχε σχέση με την αντίληψη της οικονομίας, ότι υπάρχουν προϊόντα, εργοστάσια, χωράφια που παράγουν και υπάρχουν και υπηρεσίες που συμβάλλουν στην παραγωγή. Τα Σώματα Ασφαλείας συμβάλλουν στην παραγωγή γιατί δεν σου κλέψει κανείς το προϊόν του μόχθου σου. Ο Στρατός συμβάλλει στην παραγωγή, εξασφαλίζει την ακεραιότητα της χώρας. Αλλά δεν είναι παραγωγικοί με την έννοια που λέει η οικονομική επιστήμη. Επομένως δεν είναι παραγωγικοί με την έννοια της συμμετοχής στο ΕΣΠΑ και γι' αυτό και δεν συμμετέχουν.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Μάλιστα.
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Σε αυτό έρχονται οι άλλοι και δημιουργούν και θέτουν το δίλημμα που θέσατε εσείς. Παράγεις πολιτική, παράγεις πολιτικό λόγο, για να κινδυνεύεις να πέσουν επάνω σου τα μαύρα κοράκια της στημένης και εξωνυμένης δημοσιογραφίας ή το βουλώνεις; Γιατί αν εγώ είχα πει, αντί να δώσω το παράδειγμα του «κοπρίτη» δημοσίου υπαλλήλου κλπ., ότι πρέπει να αυξήσουμε την παραγωγικότητα του δημοσίου υπαλλήλου και να μειώσουμε το βάρος που αντιπροσωπεύει ως ποσοστό επί των κρατικών δαπανών, οι αμοιβές τους.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Εντάξει, δεν θα ήσασταν Πάγκαλος τότε υποθέτω.
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Και κανείς δεν θα είχε ασχοληθεί κ. Παπαχελά και εμείς δεν θα είχαμε ασχοληθεί αυτή τη στιγμή και δε θα μιλάγαμε για το θέμα.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Θέλω να κλείσω αυτό το κομμάτι της συζήτησης εν πάση περιπτώσει για τα όσα έχουν συμβεί τα τελευταία 20 – 30 χρόνια και για τα θέματα αυτά της διαφθοράς. Θα σας ξαναρωτήσω τελειώνοντας αυτόν τον κύκλο. Το πρώτο είναι: πραγματικά καταλαβαίνετε αυτό το θυμό μιας κοινωνίας που λέει ότι πέρα από αυτούς που πληρώνουν χάνοντας τη δουλειά τους ή μειώνοντας τους μισθούς τους, ότι κάποιοι άνθρωποι, ειδικά πολιτικοί, κρατικοί λειτουργοί πρέπει να πάνε στη φυλακή για κάποια πράγματα που γίνανε;
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Οπωσδήποτε. Καταρχήν αυτοτελώς έχουν δίκιο διότι θεωρούν ότι εμπιστεύθηκαν ένα μηχανισμό, ένα πολίτευμα, τους φορείς αυτού του πολιτεύματος και πρόσωπα και αυτό απεδείχθη αναξιόπιστο σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, δηλαδή του χρήματος που προέρχεται από τον πολίτη. Και το δεύτερο είναι γιατί αυτή τη στιγμή το σύστημα δεν μπορεί να εξαγοράσει την αμφισβήτησή τους, δηλαδή δεν μπορεί να κάνει παροχές, γιατί είναι τέτοια η κατάσταση όπως όλοι γνωρίζουμε η δημοσιονομική που είμαστε αναγκασμένοι να ανοίξουμε όλα τα μέτωπα και να κάνουμε περικοπές ακόμη και σε τομείς ή σε ομάδες κοινωνικές που, πράγματι το λέω με πόνο καρδιάς, δεν προσποιούμαι ή υπερβάλλω, θα έδινα ό,τι μπορούσα για να μην έχω να πάρω ή να ταυτιστώ με τέτοιες αποφάσεις.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Να σας ρωτήσω και κάτι άλλο έτσι ευθέως.
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Άρα ο θυμός είναι απόλυτα δικαιολογημένος, αλλά πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε να χρησιμοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό τη λογική μας για να περάσουμε την πολύ δύσκολη αυτή χρονιά, που πιστεύω θα είναι η χειρότερη. Πέρυσι είχα πει ότι δεν θα είναι χειρότερη αυτή. Δεν θα είναι το 2010 η χειρότερη, θα είναι το 2011, και τώρα λέω ότι αυτή η χρονιά θα είναι η χειρότερη, που σημαίνει ότι η επόμενη θα είναι καλύτερη.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Πέστε μου κάτι, όταν βλέπετε κάποιους παλιούς σας συντρόφους, με τους οποίους είτε υπάρχουν κάποια ερωτηματικά για τον τρόπο που ζουν είτε υπάρχουν αποδείξεις ότι πήραν χρήματα, όπως είναι ο κ. Μαντέλης για παράδειγμα ή όπως είναι ο κ. Τσοχατζόπουλος, για τον οποίο υπάρχει μια ολόκληρη φιλολογία για το πώς ζει. Εσείς πώς νιώθετε απέναντί τους; Γιατί ήταν σύντροφοί σας.
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Νιώθω απορία, ενόχληση και βεβαίως δεν τους συναναστρέφομαι.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Έκπληξη;
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Δεν συναναστρέφομαι τέτοιους ανθρώπους. Έκπληξη για ορισμένους ναι, για ορισμένους όχι. Γιατί, ξέρετε, τα μεγάλα κόμματα περιλαμβάνουν κάθε είδους ανθρώπους. Δεν είναι ομάδες επαναστατών ή ιδεολόγων. Είναι πολυσυλλεκτικά.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Πότε ξέφυγε όμως αυτό το πράγμα; Γιατί είναι προφανές ότι ξέφυγε. Αυτό το φαινόμενο της διαφθοράς κάποια στιγμή ξέφυγε.
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Εγώ έχω την εντύπωση ότι σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση Σημίτη, το πρόβλημα τοποθετείται μετά από το 2000. Κερδίσαμε τις εκλογές το 2000 με πολύ μικρή διαφορά και κάνοντας πολλές αβαρίες για να ικανοποιήσουμε το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Αμέσως μετά αντί να επανέλθουμε στη μεταρρυθμιστική πορεία που πράγματι είχε ακολουθήσει η κυβέρνηση Σημίτη τα 4 πρώτα χρόνια και αυτά που προηγήθηκαν, δηλαδή από την ανάδειξη του κ. Σημίτη ως Πρωθυπουργού τις πρώτες εκλογές και τις δεύτερες που κέρδισε, αντί να πάμε σε μία προσπάθεια μεταρρύθμισης να ασχοληθούμε με τους θεσμούς, και είναι πολύ περίεργο γιατί ο Σημίτης είχε γράψει για τους θεσμούς, είχε γράψει βιβλία, είχε μια άποψη δηλαδή και μια θεωρία αναπτύξει, αρχίσαμε συμβιβασμούς σε όλα τα επίπεδα. Και εκεί βεβαίως το θέαμα του συμβιβασμού ενθάρρυνε τάσεις διαφθοράς που υπήρχαν πάντα, δεν είναι καινούριο φαινόμενο η διαφθορά στην ελληνική κοινωνία ούτε στο ελληνικό κράτος. Και δεν νομίζω ότι θα υπάρξει ποτέ μια κοινωνία ή μια εξουσία χωρίς διαφθορά. Αλλά αυτό είναι ένα θέμα και η καταπολέμηση της διαφθοράς είναι άλλο θέμα.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Θέλω λίγο τώρα να πάμε στα εξωτερικά. Κατ' αρχήν να σας ρωτήσω, ένα από τα πράγματα που περιγράφετε στο βιβλίο, το οποίο μου έκανε εντύπωση ότι το βάλατε εκεί, είναι αυτή η περίφημη εμπειρία σας με τους Γερμανούς. Δηλαδή όταν είπατε ότι είναι γίγαντας με πήλινα πόδια ή Γαργαντούας εν πάση περιπτώσει, ότι το πληρώσατε αυτό, δεν είναι;
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Γαργαντούας είχα πει. Και εκεί ξέρετε είναι μια ιστορία που κάπως κατά περίεργο τρόπο μέσα από κάποιους μηχανισμούς δημοσιεύτηκε στον γερμανικό Τύπο μια τελείως παραποιημένη άποψη των όσων είχα πει. Εγώ μιλούσα για τη γιουγκοσλαβική πολιτική της Γερμανίας.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Την αναγνώριση της Κροατίας.
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Και κυρίως την αναγνώριση της Κροατίας. Γιατί μέχρι εκεί ήταν που ήταν οι φιλοδοξίες των Γερμανών. Όπως θα θυμάστε μετά από τη Βοσνία με μικρά πηδηματάκια αποσύρθηκαν οι Γερμανοί και το άφησαν το θέμα στους Αμερικανούς. Και θα πρέπει να σας πω ότι την αναγνώριση της Κροατίας βέβαια που επέβαλε τότε ο φίλος μου ο Γκένσερ, ο Χανς Ντίτριχ Γκένσερ, την είχε ψηφίσει, είχε συμφωνήσει με την απόφαση, και ο κ. Σαμαράς που ήταν τότε Υπουργός Εξωτερικών με κάτι αστεία προσχήματα, ότι αν έλεγε όχι λέει θα την κάνανε αλλιώς την αναγνώριση οι Γερμανοί, με όσους συμφωνούσαν και κάτι τέτοιο. Γιατί δεν την κάνανε με όσους συμφωνούσαν; Η Ελλάδα θα είχε διατηρήσει την παρθενία της αν θέλετε σε ότι αφορά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Αλλά καμιά φορά φαίνεται δεν είναι τόσο εύκολο να είσαι πατριώτης στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, όσο είναι εύκολο να είσαι πατριώτης στα μπαλκόνια. Γι' αυτό το θέμα λοιπόν είπα ότι είναι λάθος, ότι θα δημιουργήσει γενικευμένη αιματοχυσία, ότι μετά από την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Κροατίας πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, ότι η Βοσνία - Ερζεγοβίνη έχει τις τρεις ομάδες αυτές, μουσουλμάνους, Κροάτες, Σέρβους έτσι ανακατεμένους και κάθε διαχωρισμός τους να μη μπορεί να γίνει παρά μόνο με εκτεταμένες εχθροπραξίες. Και ότι αυτό δείχνει ότι η Γερμανία που ήταν ήδη ένας κολοσσιαίος πλέον γίγας οικονομικός με τη συνένωση της, γιατί είχε προηγηθεί κατά μερικούς μήνες η συνένωση της, ενεργεί όπως ο Γαργαντούας με το μυαλό μικρού παιδιού.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Κι αυτό πως το πληρώσατε;
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Αυτό το πλήρωσα ως εξής: ότι αυτό διαδόθηκε στη Γερμανία ότι εγώ όταν έλεγα για γίγαντες με μυαλό μικρού παιδιού εννοούσα τον Κολ, ο οποίος είναι ένα τεράστιος άνθρωπος. Αν μπορείτε να φανταστείτε κάποιον πιο μεγαλόσωμο από μένα, είναι ο Κολ.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Ο οποίος σας σνόμπαρε από ότι καταλαβαίνω στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής.
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Ήταν πολύ δύσκολα τα πράγματα, ναι. Και δεν ήταν καθόλου στις προθέσεις μου, γιατί εγώ θαύμαζα τον Κολ και τον συμπαθούσα και ακόμη τον θαυμάζω και τον συμπαθώ, γιατί ήταν ένας πολύ ειλικρινής Ευρωπαίος, ένας θα έλεγα φανατικός Ευρωπαίος, αφοσιωμένος Ευρωπαίος.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Εκεί σας πάγωσε και ο Ανδρέας από ότι καταλαβαίνω όμως.
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Όχι, δεν με πάγωσε. Ο Ανδρέας ήταν σε πολύ κακή κατάσταση κατ’ αρχήν, ήταν άρρωστος. Σηκωνόταν από το κρεβάτι, έπεφτε στο κρεβάτι. Μου είπε «κάνε κάτι με τους Γερμανούς, γιατί αυτός δίπλα» –καθόμασταν δίπλα- «δεν μου μιλάει, έχει κατεβασμένα τα μούτρα του» κλπ.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Αυτό είναι το περίφημο επεισόδιο εκείνο το βράδυ που ουσιαστικά σας ανοίγει η μύτη και κοντέψατε να φύγετε, έτσι δεν είναι;
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Ναι.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Από τι αυτό; Από θυμό;
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Καταπιέστηκα πολύ από την ανάγκη να βρεθεί μια λύση, να λύσει το γερμανικό πρόβλημα και ταυτόχρονα να μην με αναγκάσει σε …. Η φρασεολογία βέβαια, που προς δόξα του ελληνικού Τύπου δεν μεταφέρθηκε στην Αθήνα, γιατί η φρασεολογία η ακριβής που χρησιμοποιήσαμε στα γερμανικά είναι ότι λυπούμαι για τις συνέπειες που είχαν οι δηλώσεις μου οι σχετικές κλπ., και αυτό ήταν ότι ζήτησα συγνώμη. Συγνώμη δεν είπα πουθενά στο κείμενο. Τέλος πάντων, αυτό ήταν για αυτό και επίσης και το θέμα του Ανδρέα ο οποίος δεν μπορούσε να παρακολουθήσει τη συνεδρίαση και καθόταν στο ξενοδοχείο, λειτούργησαν εις βάρος της υγείας μου εκείνη τη στιγμή.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Η σημερινή Γερμανία πώς πιστεύετε ότι θα φερθεί από δω και πέρα; Γιατί ένα κρίσιμο για το πώς θα πάμε εμείς ως χώρα είναι και το πώς θα φερθεί η Γερμανία σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Νομίζω ότι είναι ένα κρίσιμο ερώτημα για την Ευρώπη πώς θα φερθεί η Γερμανία. Γιατί αν θέλετε το δικό μας επεισόδιο λίγο πολύ αρχίζει και ανήκει στο παρελθόν. Είναι μόνο ένα από τα πολλά.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Έχουμε δρόμο όμως ακόμα και εμείς.
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Έχουμε δρόμο, βέβαια, εμείς έχουμε δρόμο για εμάς, αλλά δεν σημαίνει ότι απασχολούμε και τους άλλους. Τώρα τι θα γίνει. Εγώ νομίζω ότι οι Γερμανοί πρέπει να αντιμετωπίσουν την αλήθεια την οποία συστηματικά αρνήθηκαν να αντιμετωπίσουν όλα αυτά τα χρόνια. Τι εννοώ με αυτό; Οι Γερμανοί είχαν μια ελεύθερη αγορά, η οποία είναι και τελωνειακή ζώνη, άρα ήταν υπό την απόλυτη εκμετάλλευση τους. Πουλάγανε τα προϊόντα τους, είχαν πολύ αυξημένη παραγωγικότητα, δυνατότητα να ανταγωνίζονται τις άλλες χώρες, μεγάλο πλεόνασμα εμπορικού ισοζυγίου. Είχαν την καλύτερη τους. Είχαν επίσης πάρα πολύ ισχυρό νόμισμα και έφτιαξαν το ευρώ κατ’ εικόνα και ομοίωση του μάρκου. Δηλαδή ένα νόμισμα με πολύ περιορισμένα ελλείμματα δημοσιονομικά, με αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία κλπ. Αυτό δεν τηρήθηκε, γιατί δεν ήταν δυνατόν να τηρηθεί από μια σειρά από χώρες που ανήκουν στη ζώνη του ευρώ. Και έτσι έχουμε αυτή τη στιγμή μια επίθεση κερδοσκοπικών κύκλων, οι οποίοι διαχειρίζονται τεράστια, κολοσσιαία ποσά, ασύλληπτα ποσά σε δολάρια, μιλάμε για τρισεκατομμύρια δολάρια, και που βεβαίως θέλουν να μειώσουν την αξία του ευρώ, διότι αν μειώσουν την αξία του ευρώ θα κερδίσει το δικό τους βιος ας πούμε, το δικό τους έχειν σε δολάρια. Αυτή είναι η ιστορία. Είναι πολύ απλή.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Και που θα καταλήξουν;
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Για να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να έχουν μια τελωνειακή ζώνη από την εσωτερική αγορά, να έχουν ένα ενιαίο νόμισμα και να μην έχουν ενιαία οικονομική πολιτική. Πρέπει να υπάρξει ενιαία οικονομική πολιτική. Τώρα ποιος θα την ασκήσει δεν ξέρω, είναι προφανώς ένα ζήτημα συζήτησης που θα γίνει και θα κρατήσει και θα έχει πάρα πολλές δυσκολίες. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ενιαία οικονομική πολιτική. Δηλαδή αυτό που έκαναν στην Ελλάδα οι εκάστοτε κυβερνήσεις, η Τράπεζα της Ελλάδος, ο αείμνηστος Ζολώτας, θυμάμαι εγώ όταν ήμουν νέος κλπ., δεν υπάρχει στην Ευρώπη. Και δεν γίνεται έτσι, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Δεν μπορούμε να ζήσουμε πια έτσι. Τώρα μας πήραν χαμπάρι. Δηλαδή αυτή τη στιγμή το σκάφος αν θέλετε της Ευρώπης, η βάρκα της Ευρώπης, περιστοιχίζεται από καρχαρίες. Είναι όπως λένε αυτοί που ψαρεύουν τους καρχαρίες, ρίχνουν ένα κιλό εντόσθια μέσα στο νερό γιατί οι καρχαρίες μπορούν να μυρίσουν το αίμα από δεκάδες χιλιόμετρα και συρρέουν όλοι. Τώρα μύρισαν αίμα όλοι αυτοί. Μύρισαν αίμα από τη φτωχή αναιμική Ελλάδα. Και την πέσανε σ’ εμάς. Αλλά ο σκοπός τους φάνηκε από την αρχή ότι δεν είμαστε εμείς. Ξέρετε πότε φάνηκε αυτό κ. Παπαχελά; Όταν ξεκινήσαμε, είχαμε όλοι την εντύπωση ότι υφιστάμεθα τις συνέπειες των αμαρτιών μας εν πάση περιπτώσει, οι οποίες ήταν δεδομένες και υπαρκτές. Άρχισαν όμως το εξής φαινόμενο. Εμείς βελτιωνόμαστε, με συγκεκριμένα μέτρα, όχι με προθέσεις και δηλώσεις ….
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Βέβαια υπάρχει η θεωρία ότι άργησε πάρα πολύ αυτή η κυβέρνηση να πάρει τα μέτρα που έπρεπε.
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Ξέρετε γιατί άργησε πάρα πολύ; Εμένα αυτή η συζήτηση, ειλικρινά σας το λέω, γιατί κάνει και ο Σαμαράς κάθε τόσο και εγώ εξετάζω κάθε .…
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Εγώ δεν λέω για τον κ. Σαμαρά. Υπάρχουν και άνθρωποι οι οποίοι ξέρουν την αγορά καλά…
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Εγώ όμως επειδή θέλω να είμαι καλής πίστεως, εξετάζω κάθε τι που λέει ο αντίπαλος. Είναι βαρετό αυτό τώρα, αν ήταν 2,5 μήνες αντί για 2 μήνες άμα θα κάνουμε και έχω βρει και τι θα κάνουμε τέλος πάντων. Ας πούμε ότι αργήσαμε. Όταν λοιπόν αρχίσαμε να δρούμε και να ενεργούμε, από τη μεριά των αγορών που λένε οι αντιδράσεις ήταν αντίστροφες. Το φυσικό θα ήταν εφ' όσον βλέπεις μια βελτίωση με συνειδητοποίηση, μέτρα που περιορίζουν συγκεκριμένα, που διαγράφεται μια προοπτική πτώσης του ελλείμματος από 15% κάτω από το 10%, αυτά είναι πολύ σημαντικές εξελίξεις. Έπρεπε κάτι να εισπράξουμε κι εμείς. Αντ' αυτού επιδεινωνόταν η κατάσταση. Άρα ο στόχος δεν ήμαστε εμείς, ήταν κάποιος άλλος. Κάποιος άλλος υπήρχε πίσω. Τώρα φαίνεται ο κάποιος άλλος. Είναι η Ιρλανδία με το τραπεζικό της πρόβλημα, είναι η Ισπανία με τη φούσκα της στα ακίνητα, είναι η Πορτογαλία που έχει ένα πρόβλημα ανάλογο με το δικό μας, λίγο πολύ χωρίς το μέγεθος του χρέους και -γιατί όχι;- και η Ιταλία η οποία αυτή τη στιγμή δεν …..
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Πάντως τα νούμερα τα δικά μας βγαίνουν; Αυτό είναι το ερώτημα το οποίο έχουμε όλοι μας.
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Τα νούμερα μας βγαίνουν για τι πράγμα;
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Του χρέους για παράδειγμα. Έχουμε ένα τεράστιο χρέος.
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Εγώ νομίζω ότι η ιδέα ότι θα τελειώσει το μνημόνιο και θα επιφέρουμε μείωση του ελλείμματος, σχεδόν εκμηδενισμό του και μετά θα πούμε «το πετύχαμε αυτό που θέλαμε, ας ξαναρχίσουμε να κάνουμε τα ίδια», δηλαδή νέα ελλείμματα, νέα χρέη κλπ. είναι τελείως παιδική και αφελής. Αυτό δεν πρέπει να ξαναγίνει. Θα ζήσουμε πλέον ….
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Θα μπορούμε να ζήσουμε χωρίς κούρεμα του χρέους;
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θα μπορούμε να ζήσουμε χωρίς κούρεμα του χρέους; Θα ζήσουμε κατ’ αρχήν με αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία. Αυτό αν το καταλάβουμε, όλα από κει και πέρα γίνονται ευκολότερα. Αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία δεν σημαίνει βεβαίως ότι θα μείνουμε στην οικονομική κατάσταση που είμαστε τώρα, γιατί ελπίζω ότι θα αυξάνονται και τα έσοδα του προϋπολογισμού. Ο προϋπολογισμός δεν είναι μόνο έξοδα, είναι και έσοδα. Δεν θα αυξάνονται όμως τα έξοδα περισσότερο από τα έσοδα όπως γινόταν όλο αυτό τον καιρό οι δαπάνες περισσότερα από τα έσοδα. Δεύτερον, εγώ δεν πιστεύω στο κούρεμα. Εγώ πιστεύω στην επιμήκυνση του χρέους. Και θεωρώ ότι η επιμήκυνση, όπως λένε μερικοί στην Ευρώπη, μπορεί να αφορά όχι μόνο τα 110 δις, αλλά συνολικά το χρέος. Τώρα εδώ θα μου πείτε, δεν είναι αναδιάρθρωση αυτό;
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Πρακτικά είναι αναδιάρθρωση. Τεχνικά μάλλον.
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Στην πράξη είναι, τεχνικά είναι. με την έννοια όμως ότι δεν αμφισβητείς ποτέ την υποχρέωση σου να πληρώσεις και να πληρώσεις εις ολόκληρο όλα όσα χρωστάς.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Και αυτό πότε θα μπορούσε να γίνει;
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Αυτό θα μπορούσε να ξεκινήσει, ήδη σήμερα, δεν ξέρω τι γίνεται αυτή την ώρα που μιλάμε, ο κ. Παπακωνσταντίνου πρέπει να έχει συζητήσει για την επιμήκυνση του χρέους ή να έχει αναφέρει την επιμήκυνση του χρέους, σε σχέση και με τις αντίστοιχες υποσχέσεις που έχουν δοθεί στην Ιρλανδία. Και βεβαίως υπάρχει και το γενικότερο θέμα και από ότι φαίνεται και από τη σύγκρουση του κ. Μπαρόζο με την κα Μέρκελ θα τεθούν και άλλα ζητήματα. Είδατε ότι στην αρχή όταν πήγε ο Γιώργος Παπανδρέου και έθεσε το ζήτημα, ήμαστε μόνοι. Ήμαστε μόνοι, ήμαστε αναξιόπιστοι, ήμαστε σε πολύ δύσκολη θέση. Τώρα η φωνή μας ακούγεται ανάμεσα και σε άλλες φωνές, προς μια κατεύθυνση η οποία δεν είναι η επικρατούσα ίσως αυτή τη στιγμή, αλλά που έχει τη δυναμική μαζί της. Και η κατεύθυνση αυτή είναι η διαμόρφωση μιας κοινής οικονομικής πολιτικής, στοιχείο της οποίας θα είναι και η ενιαία νομισματική πολιτική.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Θέλω να τελειώσουμε με 2-3 ερωτήσεις για τα Ελληνοτουρκικά, το οποίο είναι κάτι που απασχολεί τον κόσμο και υπάρχουν και πάρα πολλές ιστορίες συνωμοσίας εγώ θα έλεγα. Το πρώτο ερώτημα, γιατί ξέρω ότι το έχετε μελετήσει καλά, υπάρχουν κοιτάσματα πετρελαίου ή φυσικού αερίου στο Αιγαίο, σοβαρά, αξιοποιήσιμα;
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Εγώ δεν ξέρω να υπάρχουν κοιτάσματα πετρελαίου στο Αιγαίο, εκτός από τον Πρίνο το γνωστό στην Καβάλα και ενδεχομένως μερικά κοιτάσματα ακόμα που είναι λίγο πιο ανατολικά. Διαβάζω όμως ότι υπάρχει ένα κοίτασμα αερίου στο χώρο μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, εκεί δηλαδή που συναντιούνται οι οικονομικές ζώνες της Κύπρου, του Ισραήλ και νομίζω του Λιβάνου. Αυτό είναι νέο δεδομένο, αλλάζει τελείως τις ενεργειακές ισορροπίες στην περιοχή μας. Αν μάλιστα είναι τόσο μεγάλο όσο λένε και τόσο εύκολα εκμεταλλεύσιμο, πρέπει να δούμε τι θα γίνει με αυτό το πράγμα. Αυτό δεν θα ανήκει στην ελλαδική Ελλάδα, θα ανήκει όμως στην Κύπρο και θα της δώσει άλλες δυνατότητες.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Εδώ όπως ξέρετε έχει αρχίσει μια μεγάλη συζήτηση για ποιο λόγο εμείς δεν αποφασίζουμε εν πάση περιπτώσει να διακηρύξουμε ποιες είναι οι δικές μας αποκλειστικές οικονομικές ζώνες και να το κάνουμε αυτό στην πράξη.
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Νομίζω ότι η θέση μας περιπλέκεται από την ύπαρξη του προβλήματος του Αιγαίου και κυρίως της αμφισβήτησης από τους Τούρκους. Της υποχρέωσης να λυθεί το πρόβλημα που ενδεχόμενα θα προκύψει, από μια διαφωνία δηλαδή, με τα γνωστά μέσα που έχει προβλέψει η Διεθνής Κοινότητα, που είναι η αναγωγή σε κάποιο σύστημα δικαίου, το δίκαιο της θαλάσσης και η προσφυγή σε δικαστήριο ειδικά γι’ αυτές τις δουλειές που είναι το Δικαστήριο της Χάγης. Πολλοί λένε κατά καιρούς επειδή δεν ξέρουν καλά το ζήτημα ή δεν θέλουν να το μελετήσουν, να πάμε ή να μην πάμε στην Χάγη. Το θέμα δεν είναι αυτό. Εμείς μπορούμε να πάμε ή να μη πάμε. Το θέμα είναι αν θα πάει η Τουρκία στη Χάγη. Γιατί στη Χάγη δεν μπορεί να πας a la carte. Δηλαδή δεν μπορείς να πας και να πεις «εγώ ξέρετε έχω ένα πρόβλημα με τους Έλληνες γύρω από αυτό το ζήτημα και αυτό θα συζητήσω. Όταν πας στη Χάγη αποδέχεσαι τη γενική της δικαιοδοσία. Και η Τουρκία έχει άλλα ζητήματα τα οποία φοβάται και τα οποία δεν θα ήθελε κάποιοι άλλοι να θέσουν στη Χάγη, διεκδικώντας εις βάρος της δικαιώματα που αυτή τη στιγμή η Τουρκία δεν παρέχει. Αυτό την προβλημάτισε.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Άρα η λύση πως θα βρεθεί;
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Εγώ έχω την πεποίθηση ότι η Τουρκία είναι μια χώρα η οποία βελτιώνεται. Δεν θα το έλεγα πριν από 10 χρόνια. Τώρα όμως η βελτίωση είναι αισθητή. Υπάρχει νέος κόσμος, υπάρχουν και συμφέροντα καινούρια αν θέλετε, ανθρώπινη δυναμική, άνθρωποι στην οικονομία. Δεν έχουν κανένα λόγο να επιδιώκουν ένταση με την Ελλάδα. Υπάρχουν και τα στοιχεία του παρελθόντος.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Αυτό δεν συνδέεται ούτε με τις υπερπτήσεις πάνω από το Φαρμακονήσι, ούτε με τις φρεγάτες που περνάνε δίπλα από τη Τζια.
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Εγώ δεν είπα ότι όλα αυτά έχουν εξαφανιστεί, αλλά οι φρεγάτες, καθίστε τώρα να δείτε, γιατί εδώ ….
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Είναι προκλητικό να τις βλέπει κανείς από τη Μακρόνησο.
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Καλά τώρα ναι, τα πλοία τα πολεμικά των διαφόρων χωρών δεν κινούνται με βάση την ευαισθησία ….
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Κάνουν μια βόλτα η οποία πραγματικά είναι αχρείαστη αν δείτε το χάρτη όπως ξέρετε.
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Εντάξει, κάνουν τη βόλτα για να δείξουν ότι είναι παρόντες. Αλλά αυτό μπορούν να το κάνουν, μπορεί και να μη το κάνουν ξέρετε, δεν έχει τόση σημασία.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Αυτή η επιμονή τους το να μη θεωρούν το Καστελόριζο κομμάτι του Αιγαίου και να μη μας αφήνουν εν πάση περιπτώσει να διεκδικούμε εμείς υφαλοκρηπίδα ή μια μεγάλη ….
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Έχουν γενική θέση ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα. Έχουν γενική θέση, όχι μόνο για το Καστελόριζο, για όλα τα νησιά. Και αυτή τη γενική τους θέση πρέπει κάποιος να την κρίνει κάποτε. Είναι αντίθετη με τη γενικευμένη άποψη όλων των χωρών του κόσμου, είναι αντίθετη με αυτό που γράφει το Δίκαιο της θαλάσσης.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Εμείς βρεθήκαμε, επειδή υπάρχουν συνομιλίες ακόμα τώρα, βρεθήκαμε ποτέ κοντά σε μια λύση;
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Όχι. Λύση με αυτή την έννοια όχι. Εγώ πιστεύω, είμαι από αυτούς που πιστεύουν και συνεχίζουν να πιστεύουν, ξέρω ότι δεν είναι καθόλου δημοφιλές να το λες στην Κύπρο, ότι οι προτάσεις Ανάν ήταν μια αισθητή βελτίωση, και άνοιγαν ένα δρόμο προς τη λύση.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Αυτό τέλειωσε όμως με μια απόφαση δημοψηφίσματος καταλυτική.
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Δεν ήταν η λύση του Κυπριακού, αλλά πιστεύω ότι η δυναμική της ευρωπαϊκής ενοποίησης και ο δυναμισμός του Ελληνισμού στην Κύπρο θα έβαζε τα πράγματα στην πορεία προς τη λύση. Αυτό ένα θέμα. Στο Αιγαίο, όχι δεν νομίζω ότι είχαμε έρθει κοντά ποτέ κατά τρόπο τέτοιο ώστε να μπορούμε να ελπίζουμε. Βέβαια το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή η τουρκική κοινή γνώμη βλέπει την Ελλάδα ως κίνδυνο σε ποσοστό νομίζω 2%, είναι πάρα πολύ σημαντικό. Έχει σημασία πώς μας βλέπουν και αυτοί, όχι μονάχα πώς τους βλέπουμε εμείς. Η Τουρκία κ. Παπαχελά είναι μια μεγάλη χώρα, είναι μια δυνατή χώρα. Το 2050, διάβαζα κάτι στατιστικές προβολές, στατιστικές στο μέλλον, εμείς θα είμαστε πάντα 11-12 εκατομμύρια και αυτοί θα είναι 95. Και βεβαίως θα έχουν και ένα βιοτικό επίπεδο αντίστοιχο με τις οικονομικές προσπάθειες που κάνουν. Η Τουρκία έχει αυτή τη στιγμή ένα φοβερό ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ της τάξεως του 9%. Που σημαίνει ότι αν συνεχίσει κάθε 5 χρόνια το ΑΕΠ της θα διπλασιάζεται, αν συνεχίσει έτσι.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Μάλιστα. Θέλω να καταλήξω κ. Πάγκαλε με δυο ερωτήσεις. Η πρώτη είναι κατά πόσον ο Πάγκαλος είναι ευχαριστημένος από το ρόλο που παίζει σήμερα σε αυτή την κυβέρνηση και κατά πόσο είναι ευχαριστημένος από το πώς πάει η κυβέρνηση και η κατάσταση.
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Να σας πω. Το ευχαριστημένος είναι μια λέξη η οποία δεν ξέρω αν ταιριάζει. Είμαι απασχολημένος στην κυβέρνηση αντίθετα με αυτά που γράφουν μερικοί, οι οποίοι θεωρούν ότι είμαι ανύπαρκτος ή περιττός. Και για να τους διευκολύνω -αλλά δεν θέλουν να διευκολυνθούν- τη ζωή, δημοσίευσα πρόσφατα και σε 80 τόσες σελίδες το συνολικό απολογισμό, τις δράσεις τις δικές μου και των συνεργατών μου το προηγούμενο έτος. Ξέρετε πόσοι συνάδελφοι σας ζήτησαν αυτό τον απολογισμό; Γιατί οποιοσδήποτε δεν μπορεί να τον πάρει. Τέσσερις. Από τις εκατοντάδες που έχουν άποψη για μένα, 4 ζήτησαν να δουν τι λέω τέλος πάντων ότι έχω κάνει.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Πάντως εγώ το πήρα και μου έκανε εντύπωση, ήταν 66 Οργανισμοί που συγχωνεύσατε, κλείσατε, ενώ υπάρχουν χιλιάδες που δεν έχουν συνενωθεί ή κλείσει.
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Ναι, αλλά δεν είπαμε ότι θα κλείσουμε χιλιάδες. Κατ’ αρχήν πού το ξέρετε ότι είναι χιλιάδες;
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Υποθέτω. Δεν ξέρω αν ξέρει κανείς.
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Ο μεγαλύτερος κατάλογος που έχει ποτέ γίνει είναι ένας κατάλογος 250, τον οποίον είχε συντάξει η Νέα Δημοκρατία, αλλά μέσα στους οποίους περιλαμβάνονται και διάφοροι Οργανισμοί και φορείς οι οποίοι για διάφορους λόγους δεν μπορούν να εξαφανιστούν και μερικοί κάνουν τη δουλειά τους. Και τώρα το δεύτερο είναι, μου κάνατε μια δεύτερη ερώτηση, αν είμαι ευχαριστημένος με την κυβέρνηση, κι εδώ θα σας απαντήσω έτσι με αυτή τη λέξη, η οποία λέξη αυτή δεν ξέρω αν μπορεί να κολλήσει στη συγκυρία μας, αλλά είμαι υπερήφανος που βρίσκομαι σε αυτή την κυβέρνηση. Γιατί πραγματικά αν κερδίσουμε θα έχουμε κερδίσει στο μυαλό όλου του ελληνικού λαού μια ιστορική μάχη, η οποία θα μείνει στην ιστορία. Ο πραγματικός εκσυγχρονισμός της χώρας τώρα παίζεται. Γιατί ο πραγματικός εκσυγχρονισμός δεν είναι ούτε υποδομές, ούτε τα μεγέθη της οικονομίας, είναι οι άνθρωποι, ο τρόπος που σκέφτονται και ο τρόπος που ζουν και εργάζονται για το κοινό καλό. Αν καταφέρουμε αυτό να το αλλάξουμε έστω και κατά τι, θα έχουμε κάνει πιστεύω ιστορικό έργο και σ’ αυτό το ιστορικό έργο χαίρομαι που συμμετέχω.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Το τελευταίο ερώτημα που έχω είναι, διαβάζοντας το βιβλίο, που βρίθει ιστοριών με τον Ανδρέα, τον Μιτεράν, τη Θάτσερ ….
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Το βιβλίο, για να κάνουμε λίγη διαφήμιση, λέγεται «Στην Ευρώπη με τον Ανδρέα» και εκδόθηκε από τις Εκδόσεις Πατάκη.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Πέραν τούτου, ο λόγος που μου έκανε εντύπωση, έλεγα κάπου εδώ ο Πάγκαλος μας λέει ότι «εγώ έχω περάσει όλα αυτά τα πράγματα που ήταν κάπως πιο σημαντικά από αυτά που ζω σήμερα» και ενδεχομένως ότι είναι ένας Πάγκαλος που έχει μπουχτίσει και θέλει κάπου να βάλει μια τελεία.
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Όχι, δεν νομίζω. Να σας πω, δεν έχουν καμία σχέση, Με ποια έννοια ήταν δηλαδή πιο σημαντικά αυτά; Δεν καταλαβαίνω. Σημαντικά ήταν όλα τα πράγματα που κάναμε με τον Ανδρέα ….
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Εντάξει, ίσως φαντάζουν σε μένα προσωπικότητες πιο σημαντικές από αυτά που φαντάζομαι ότι …..
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Ναι, οι προσωπικότητες, ναι. Οι προσωπικότητες στην ευρωπαϊκή ηγεσία ήταν τότε πιο σημαντικές, με αυτή την έννοια αν έγραφα το ίδιο βιβλίο σήμερα δεν ξέρω ή αν κάποιος έγραφε το βιβλίο, δεν ξέρω… Τους ξέρουμε κιόλας; Τα μέλη του Συμβουλίου ας πούμε τα ξέρουμε; Εκείνη την εποχή ήταν γνωστά, οι Υπουργοί Εξωτερικών των διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών. Αλλά δεν νομίζω ότι μπουχτίζει κανείς, με την έννοια ότι όταν έχεις το μικρόβιο της ενασχόλησης με τα κοινά σε κάποιο επίπεδο, δεν είναι ανάγκη να είναι πάντα το εθνικό επίπεδο, μπορεί να ασχολείσαι με τα κοινά στη γειτονιά σου ή στο χωριό σου, δεν σου φεύγει αυτό το μικρόβιο. Υπάρχουν άνθρωποι πολύ μεγάλης ηλικίας και όχι τόσο φυσικής κατάστασης, που όμως τους βλέπεις ότι έχουν απόψεις για τα γύρω συμβαίνοντα. Δεν είμαι ακόμα τόσο μεγάλης ηλικίας και τόσο κακής φυσικής κατάστασης, ώστε να σκέφτομαι απλώς και να μη δρω. Δρω λοιπόν και θα συνεχίσω όσο καιρό έχω λαϊκή εντολή, την εμπιστοσύνη του κόμματος μου και του Πρωθυπουργού και το ενδιαφέρον φίλων όπως εσείς που με καλέσατε απόψε και σας ευχαριστώ πολύ γι' αυτό.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Και το τελευταίο που είναι μονότονο βεβαίως, αλλά επειδή ο αρχισυντάκτης μου μου λέει ότι παίρνουν αρκετοί άνθρωποι τηλέφωνο και λένε «πέστε στον Πάγκαλο ότι δεν τα φάγαμε μαζί», τι τους λέτε;
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Κοιτάξτε, δεν ξέρω ποιος είναι αυτός που το λέει αυτό.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Είναι πολλοί, δεν είναι ένας.
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Κατ' αρχήν αυτό όλο που είπα δεν αφορά καθόλου τον ιδιωτικό τομέα. Αυτό που είπα αφορά τη σπατάλη στα πλαίσια του Δημοσίου. Και δεν αφορά και καθόλου όλους όσους έχουν θέση στο δημόσιο τομέα την οποία κέρδισαν γιατί μπήκαν με εξετάσεις, νόμιμα. Τα είπαμε όλα αυτά από την αρχή, έτσι δεν είναι; Αυτό είπαμε ότι τα φάγαμε όλοι μαζί στα πλαίσια του πολιτικού συστήματος που θέλουμε να καταργήσουμε, του πελατειακού συστήματος με το ρουσφέτι. Αν είναι κάποιος από αυτούς που τα λέει αυτά και τηλεφωνάει στον αρχισυντάκτη σας, ένας από αυτούς που διορίστηκαν με το ρουσφέτι, να συνειδητοποιήσει λοιπόν ότι η θέση του δεν είναι η δέουσα και να βελτιώσει την απόδοση του με αίσθημα ευθύνης και φιλότιμο από δω και πέρα και τότε εγώ τον διαβεβαιώνω ότι η εκτίμηση μου θα είναι απέραντη.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Ήταν όπως πάντα μια ενδιαφέρουσα κουβέντα και ελπίζω να έχουμε την ευκαιρία να τα ξαναπούμε.
 • Θεόδωρος Πάγκαλος
  Θεόδωρος Πάγκαλος
  Γεια σας.

Την Δευτέρα 17 Ιανουαρίου στις 23.00 στον ΣΚΑΪ ο Αλέξης Παπαχελάς φιλοξενεί στο στούντιο της εκπομπής τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο. Η Ευρώπη, η Οικονομία και οι δηλώσεις που προκάλεσαν.