Τα παιχνίδια των Σκοπιανών με τις περιουσίες..

Αναπαραγωγή του βίντεο
el
 • Κώστας Καράμανλής
  Κώστας Καράμανλής03.04.2008
  Με βέτο της Ελλάδος η FYROM δεν μπαίνει στο ΝΑΤΟ.
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Όταν τον Απρίλιο του 2008 ο Έλληνας πρωθυπουργός μπλόκαρε την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ λίγοι είχαν φανταστεί ότι εκτός από την προσφυγή της γειτονικής χώρας στο διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, η ελληνική στάση θα μπορούσε να ξυπνήσει και άλλα παλιά προβλήματα ανάμεσα στις δύο χώρες..
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Γκεοργκι Ουρτζάνης ή Γεώργη Τσάτσκωφ, πώς σας λένε;
 • Γκεόργκι Τσάτσκωφ-Ουρτζάνης
  Γκεόργκι Τσάτσκωφ-Ουρτζάνης κάτοικος Σκοπίων
  Σ’ αυτό το τμήμα της Μακεδονίας με λένε Γκεόργκι Τσάτσκωφ, στα βιβλία της Αριδαίας με βρήκαν ως Γιώργο Ουρτζάνη, Ουρτζάνης Αθανάσιου Γιώργος.
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  O Γκεόργκι Τσάσκωφ ή Γεώργιος Ουρτζάνης έπρεπε να συμφιλιωθεί με τη μοίρα των ανθρώπων που έχουν όχι μόνο διπλή ταυτότητα αλλά και….δύο ονόματα. Ο συνταξιούχος ηλεκτρολόγος, μένει σήμερα σε ένα προάστιο των Σκοπίων. Αυτό όμως δεν ήταν πάντα έτσι. Ο πατέρας του Τσάτσκωφ έμενε στην Ελλάδα…. και πούλαγε ρεύμα και κρέας στα ιαματικά λουτρά του Λουτρακίου ή αλλιώς Πόζαρ, ενός χωριού στην Αριδαία του νομού Πέλλας. Κάποια στιγμή στη δεκαετία του ‘30 το ελληνικό κράτος άλλαξε το επώνυμο των Τσάτσκωφ και το έκανε Ουρτζάνη, όπως ακριβώς το Πόζαρ έγινε Λουτράκι. Το 1948 μέσα στη δίνη του εμφυλίου πολέμου η μητέρα παίρνει τον έξι μηνών Γιώργο και περνάει μαζί του το Καιμακτσαλάν για να φτάσει στην Γιουγκοσλαβία. Ένα χρόνο αργότερα φεύγει και ο πατέρας. Δέκα χρόνια μετά, τρεις συγχωριανοί του πατέρα Ουρτζάνη τον επισκέπτονται στα Σκόπια. Θέλουν να αγοράσουν το σπίτι που είχε αφήσει πίσω της η οικογένεια.
 • Γκεόργκι Τσάτσκωφ-Ουρτζάνης
  Γκεόργκι Τσάτσκωφ-Ουρτζάνης κάτοικος Σκοπίων
  Ήρθαν τρία άτομα κα του πατέρα μου του προσέφεραν 100.000 μάρκα για το σπίτι. Εγώ ήμουνα 17 ετών τότε καθόμουνα δίπλα στον πατέρα μου και του λέω ας το πουλήσουμε πατέρα για να πάρουμε ένα ΦΙΑΤΆΚΙ. Και μου λέει φύγε από δω βρε παιδί μου εγώ γι αυτό γι αυτό το σπίτι έχω δώσει ένα τουρβά χρυσό.
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Ο Τσάτσκωφ η Ουρτζάνης, ο άνθρωπος με τα δύο ονόματα, δεν θα ξαναασχοληθεί με το χωριό καταγωγής του πατέρα του ως την δεκαετία του ‘90. Τότε ένας από τους γιούς του κατεβαίνει στην Ελλάδα ψάχνοντας για δουλειά. Παίρνει ληξιαρχική πράξη γέννησης του πατέρα του και βγάζει διαβατήριο στα Σκόπια με το ελληνικό όνομα. Σήμερα, ο ένας γιός του Ουρτζάνη έχει ελληνικό όνομα και ο άλλος σλάβικο.
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Τα παιδιά σας πως τα λένε Ουρτζάνη ή Τσάτσκωφ;
 • Γκεόργκι Τσάτσκωφ-Ουρτζάνης
  Γκεόργκι Τσάτσκωφ-Ουρτζάνης κάτοικος Σκοπίων
  Ο ένας γιος μου ονομάζεται Τσατσκωφ και τα δυο εγγονάκια μου Τσάτσκωφ και η νύφη μου Τσάτσκωφ, ενώ ο άλλος μου γιος λέγεται Ουρτζάνης.
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Όχι μακριά από το σπίτι του Τσασκωφ- Ουρτζάνη στα Σκόπια μένει ο συνταξιούχος Γκεοργκι Γκεοργκίεφ ή Τζώτζιος από την Ερμακειά, ένα χωριό κάπου έξω από την Πτολεμαΐδα. Ο Τζώτζιος ή Γκεοργκίεφ εγκατέλειψε την Ελλάδα πριν από την απελευθέρωση, όταν το σπίτι του κάηκε από μία συμμορία ενόπλων. Ο αδελφός του ήταν τσολιάς στον ελληνοιταλικό πόλεμο οπού και είχε τραυματιστεί.
 • Γκεόργκι Γκεοργκίεφ – Τζώτζιος
  Γκεόργκι Γκεοργκίεφ – Τζώτζιος κάτοικος Σκοπίων
  Ήμουν μικρό παιδί τότε, και είδα όλους τους συγχωριανούς μου να φεύγουν στο βουνό. Ακολούθησα κι εγώ. Και κατά τις 12 η ώρα τα μεσάνυχτα οι γονείς μου με βρήκανε σε μία καλύβα πάνω στο βουνό από κει και πέρα εμείς δε γυρίσαμε πλέον ποτέ στο χωριό διότι κινδύνευε η ζωή μας θα έπρεπε να βρούμε καταφύγιο σε κάποιο γειτονικό χωριό όπως και έγινε. Και από κει αναγκαστήκαμε να φύγουμε για την Μακεδονία του Βαρδάρη.
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Το 1982, όταν επετράπη η επάνοδος των ηττημένων του εμφυλίου στην Ελλάδα, υπό τον όρο να δηλώσουν το γένος Έλληνες, ο Γκεοργκίεφ ή Τζώτζιος δέν θέλησε να γυρίσει. Δήλωνε Μακεδόνας.
 • Γκεόργκι Γκεοργκίεφ – Τζώτζιος
  Γκεόργκι Γκεοργκίεφ – Τζώτζιος κάτοικος Σκοπίων
  Το 1982 κανένας δε μας αναγνώριζε εμάς ότι είμαστε έλληνες υπήκοοι πως μπορείς να επιστρέψεις σε ένα κράτος του οποίου δεν είσαι υπήκοος;
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Σήμερα, ο Γκεοργκίεφ ή Τζώτζιος θέλει να πάρει όχι απλά την χαμένη του ελληνική ιθαγένεια αλλά και τα περιουσιακά στοιχεία που άφησε πίσω στην Ελλάδα ο πατέρας του. Σαν κι αυτόν και τον Ουρτζάνη, άνθρωποι με διπλή ταυτότητα και δύο ονόματα υπάρχουν σήμερα πολλοί. Το επίσημο κράτος των Σκοπίων τους υπολογίζει σε κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες. Ένα νούμερο καθόλου ευκαταφρόνητο για οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα στην μικρή γειτονική χώρα που αναζητά ακόμη μια εθνική ταυτότητα. Το κυβερνητικό κόμμα άλλωστε είναι που έχει γεμίσει τα τελευταία χρόνια και την κεντρική πλατεία των Σκοπίων με αγάλματα που σηματοδοτούν την προσπάθεια για τη δημιουργία μίας τέτοιας ταυτότητας. Πλάι στην Γέφυρα του Αξιού που συνδέει το Αλβανικό με το Σλάβικο τμήμα της πόλης ο πολιτικός του ‘40 Τσέντο , οι αρχηγοί των ατάκτων των αρχών του περασμένου αιώνα, ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος και η βάση του αγάλματος για τον Μέγα Αλέξανδρο αποτελούν τους εικαστικούς πυλώνες πάνω στους οποίους γίνεται προσπάθεια να οικοδομηθεί η ταυτότητα του κράτους.
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Μετά τον εμφύλιο πόλεμο το 2001 κατά των Αλβανών η ηγεσία των Σλαβομακεδόνων αποφάσισε ότι ήταν ώρα πλέον να ενισχύσει τα πολιτιστικά και ιστορικά εκείνα χαρακτηριστικά που κατά τη γνώμη της θα δυνάμωναν την ταυτότητα του νέου κράτους. Ανάμεσα στα στοιχεία που θέλησε να προβάλει ήταν και η υπόθεση των περιουσιών όσων εγκατέλειψαν την Ελλάδα μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου. Έτσι το 2005 και το 2006 αποφάσισε να συγκεντρώσει στοιχεία για τις περιουσίες αυτές.
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Η βαριά οικονομική κρίση μπορεί να μην έχει ανακόψει τον κατασκευαστικό οίστρο στο κέντρο των Σκοπίων από την κυβέρνηση, έχει ενισχύσει όμως την κρυφή ελπίδα πολλών ότι με την περιουσία από την Ελλάδα θα μπορούσαν να βελτιωθούν τα πενιχρά οικονομικά τους. Από την άλλη, για το σημερινό κυβερνητικό κόμμα η υποστήριξη στην διεκδίκηση των περιουσιών αυτών ήταν πάντα μια από τις σταθερές προεκλογικές του εξαγγελίες.
 • Αλεξάντερ Σπασένοφσκι
  Αλεξάντερ Σπασένοφσκι Βουλυτής VMRO
  Οι Μακεδόνες οι οποίοι εγκατέλειψαν τη Βόρεια Ελλάδα μετά τον εμφύλιο πόλεμο το 1948 είναι επίσης ένα τμήμα των πολιτών της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και αποστολή των πολιτικών κομμάτων είναι να λαμβάνουν μέριμνα στο πρόγραμμά τους για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων όλων των πολιτών.
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Ο Αλεξάντρ Σπασένοφσκι είναι βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και θεωρεί τον εαυτό του συνήγορο των δικαιωμάτων αυτών που στα Σκόπια αποκαλούνται Μακεδόνες του Αιγαίου και που δεν είναι άλλοι από τους απογόνους των Σλαβόφωνων που εγκατέλειψαν την Ελλάδα μετά τον εμφύλιο.
 • Αλεξάντερ Σπασένοφσκι
  Αλεξάντερ Σπασένοφσκι Βουλυτής VMRO
  Οι συγκεκριμένες διεκδικήσεις των πολιτών που έρχονται από την Βόρειο Ελλάδα και που έχουν περιουσίες στην Βόρειο Ελλάδα είναι έκφραση της προσωπικής τους θέλησης.
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Δεν είναι όμως μόνο η θέληση αυτών των ανθρώπων που καθορίζει ίσως και σπρώχνει τα πράγματα. Αλλά και οι δυνάμεις του κυβερνώντος κόμματος.
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Υποστηρίζετε αυτές τις προσπάθειες (διεκδίκησης), και με ποιο τρόπο;
 • Αλεξάντερ Σπασένοφσκι
  Αλεξάντερ Σπασένοφσκι Βουλυτής VMRO
  Το κράτος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας έχει βρει τον ενδεδειγμένο τρόπο για να ικανοποιήσει τις ανάγκες των πολιτών του.
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Ποιος είναι όμως ο ενδεδειγμένος τρόπος για να διεκδικήσουν οι άνθρωποι με τα δύο ονόματα αυτές τις περιουσίες; Μια ημικρατική οργάνωση και ομαδικές λίστες με ονόματα και στοιχεία για τις περιουσίες αυτές ίσως και να σημαίνουν ότι η πλευρά των Σκοπίων δεν βλέπει το ζήτημα σαν μεμονωμένη διεκδίκηση κάποιων πολιτών της, αλλά σαν ένα πάτημα λίγο πριν μιλήσει …ακόμη και για μειονότητα. Απευθυνθήκαμε με το ερώτημα αυτό στον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Αντόνιο Μιλοσόσκι.
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Θεωρείτε (τις διεκδικήσεις) σαν ένα συλλογικό αίτημα ή σαν ατομικό δικαίωμα;
 • Αντόνιο Μιλόσοσκι
  Αντόνιο ΜιλόσοσκιΥΠΕΞ FYROM
  Όχι, είναι ατομικό δικαίωμα κάθε πολίτη και είναι θέμα τοπικού δικαίου των θεσμών που θα αποφασίσουν αν ένα πρόσωπο δικαιούται ή όχι την περιουσία ή οτιδήποτε άλλο. Οπότε πιστεύω ότι είναι θέμα των Ελληνικών δικαστηρίων να αποφασίσουν για κάθε διαφορετική αίτηση, όταν αυτές οι αιτήσεις παρουσιαστούν.
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Η θέση του Μιλοσόσκι είναι η επίσημη θέση και αυτή που μπορεί να πει στην ελληνική τηλεόραση. Για την ανεπίσημη, πιο ξεκάθαρος ήταν ο κυβερνητικός Βουλευτής Σπασένοφσκι.
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Η Ελληνική κυβέρνηση βλέπει το ζήτημα σαν ένα δικαστικό ζήτημα. Συμφωνείτε;
 • Αλεξάντερ Σπασένοφσκι
  Αλεξάντερ Σπασένοφσκι Βουλυτής VMRO
  Οπωσδήποτε το θέμα της επιστροφής των περιουσιών των Μακεδόνων από τη Βόρειο Ελλάδα έχει σχέση με το νομικό σύστημα του ελληνικού κράτους αλλά είναι εξίσου πολύ σπουδαίο να πούμε ότι οι πολίτες της Μακεδονίας δεν είχαν πάντοτε δίκαιη αντιμετώπιση στην Ελλάδα. Συχνά ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφερόταν το ελληνικό κράτος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών και από κει και πέρα το θέμα της επιστροφής των περιουσιών είναι βέβαιο ότι σε μεγάλο βαθμό συνδέεται με τους όρους λειτουργίας του δικαστικού συστήματος στην Ελλάδα. Πρωτίστως όμως είναι θέμα πολιτικά περίπλοκο διότι σε τελευταία ανάλυση τίθεται το ζήτημα αποκατάστασης συγκεκριμένων ιστορικών αδικιών.
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Αλλά και η ιστορία του Τζώτζιου είναι ενδεικτική για την τακτική της Σκοπιανής κυβέρνησης και για την αντιμετώπιση του θέματος όχι σαν μεμονωμένες διεκδικήσεις αλλά ίσως σαν ομαδικού αιτήματος.
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Μπορείτε να μας πείτε γιατί είναι συλλογικό το αίτημα;
 • Γκεόργκι Γκεοργκίεφ – Τζώτζιος
  Γκεόργκι Γκεοργκίεφ – Τζώτζιος κάτοικος Σκοπίων
  Διότι είναι πολλές οι οικογένειες που ήρθαμε από την Μακεδονία του Αιγαίου στην Μακεδονία του Βαρδάρη και από άλλα κράτη βέβαια, από την Ευρώπη και από Αμερική, την Αυστραλία και τον Καναδά, όπου υπάρχει η διασπορά του Μακεδονικού πληθυσμού. Εμείς ζητάμε εκείνο που είναι δικό μας δε θέλουμε τίποτα ξένο.
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Έχετε κάποια διαβεβαίωση από το Υπουργείο σας ότι θα βοηθήσουν και νομικά στην προσπάθεια αυτή;
 • Γκεόργκι Γκεοργκίεφ – Τζώτζιος
  Γκεόργκι Γκεοργκίεφ – Τζώτζιος κάτοικος Σκοπίων
  Ναι, οπωσδήποτε νομικά ναι
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Tα στοιχεία που έδωσε πριν από μερικά χρόνια ο Τζώτζιος αλλά και χιλιάδες άλλοι, φαίνεται για κάποιους λόγους να αξιοποιούνται μόλις σήμερα από την πολιτική εξουσία στα Σκόπια. Παρότι υπήρχαν στα συρτάρια της από καιρό, η κυβέρνηση των Σκοπίων αποφάσισε να τα βάλει στο τραπέζι μαζί με το θέμα της λεγόμενης μακεδονικής ταυτότητας μόλις το τελευταίο 12μηνο. Ρωτήσαμε τον υπουργό της κυβέρνησης….. γιατί τώρα;
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Η ιστορία της ελληνικών θέσεων δείχνει ότι δεν έχει ποτέ τεθεί το θέμα της εθνικότητας. Οπότε γιατί ήταν τόσο σημαντικό να τεθεί από εσάς τώρα;
 • Αντόνιο Μιλόσοσκι
  Αντόνιο ΜιλόσοσκιΥΠΕΞ FYROM
  Αυτό που λέτε δεν είναι πολύ σωστό. Ουσιαστικά υπάρχει ευθεία και ανοιχτή άρνηση (από εσάς) σε θέματα Μακεδονικής ταυτότητας, αναφορικά με τη γλώσσα, τα κατεστημένα και το παρελθόν.
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Γιατί όμως τίθεται τώρα;
 • Αντόνιο Μιλόσοσκι
  Αντόνιο ΜιλόσοσκιΥΠΕΞ FYROM
  Νομίζω ότι μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι είχαμε την αίσθηση ότι η ελληνική κυβέρνηση πήρε πιο πιεστική θέση στις διμερείς συζητήσεις στα θέματα «ταυτότητας», σχετικά με την Μακεδονική γλώσσα και την Μακεδονική εθνικότητα, κι έτσι οι δηλώσεις ή η επιθυμίας μας για προώθηση της εθνικής ταυτότητας σε μεγαλύτερο εύρος, είναι ίσως αντίδραση στην πίεση ή στην συμπεριφορά άρνησης του δικού μας αυτοπροσδιορισμού.
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Παρά τα πολιτικά και διπλωματικά παιχνίδια ανάμεσα στις δύο χώρες όμως, αυτό που μας έδειξε το ρεπορτάζ είναι ότι κάθε περίπτωση είναι μοναδική. Όπως για παράδειγμα αυτή της κυρίας Βάσκα Ντοσίνοφσκα από τον Άγιο Γερμανό των Πρεσπών.
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Πώς φύγατε από τον Γερμανό;
 • Βάσκα Νοτσίνοφσκα
  Βάσκα Νοτσίνοφσκακάτοικος Σκοπίων
  Η δική μου η οικογένεια ήτανε με τους αντάρτες του ΕΛΑΣ και συμμετείχε στον λαϊκοπαελευθερωτικό αγώνα. Μία ημέρα η γιαγιά μου καθώς ήταν στη βρύση και γέμιζε τις στάμνες με νερό έμαθε ότι την άλλη μέρα το πρωί δύο γυναίκες και δύο μωρά θα τουφεκιστούν στο κέντρο του χωριού. Κι έτσι αποφασίσαμε να φύγουμε πέρα από τα σύνορα.
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Η οικογένεια φτάνει στα Σκόπια. Ο παππούς της Ντοσίνοφσκα μένει πίσω μέχρι το 1963, οπότε αποφασίζει κι αυτός να φύγει από την Ελλάδα. Πριν φύγει όμως και επειδή το σπίτι του το νοικιάζει μέχρι τότε στο τοπικό ειρηνοδικείο, αναθέτει σε ένα γείτονά του να του στέλνει το νοίκι.
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Μέχρι πότε παίρνατε το νοίκι από το σπίτι σας στο Γερμανό, από το ειρηνοδικείο όπου εσείς το νοικιάζατε;
 • Βάσκα Νοτσίνοφσκα
  Βάσκα Νοτσίνοφσκακάτοικος Σκοπίων
  Ο παππούς μου πρέπει να έπαιρνε 300 δρχ το μήνα από το ελληνικό κράτος ως ενοίκιο για το ειρηνοδικείο. Όταν ήρθε εδώ είχε συμφωνία με έναν γείτονα να παίρνει εκείνος τα μισά λεφτά και να του στέλνει τα υπόλοιπα. Ο άνθρωπος αυτός όμως δεν έστειλε ποτέ ούτε μια δραχμή.
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Η κυρία Ντοσίνοφσκα ταξιδεύει το 2006 στην Ελλάδα για να πάρει μία σειρά έγγραφα από τον τοπικό δήμο ώστε να λύσει με τον γείτονά του παππού της που εν τω μεταξύ έχει κι αυτός μετακομίσει στα Σκόπια, το μυστήριο του ενοικίου. Μάταια όμως …
 • Βάσκα Νοτσίνοφσκα
  Βάσκα Νοτσίνοφσκακάτοικος Σκοπίων
  Πριν ξεκινήσουμε από τα Σκόπια, μου είπε εκείνος ο γείτονας ότι έχει κάποια έγγραφα, και ότι τα βρούμε σε κάποιο σεντούκι όταν θα φτάσουμε στο χωριό στην Ελλάδα. Όταν όμως φτάσαμε στο χωριό σταμάτησε κάθε συζήτηση για το θέμα αυτό προφανώς γιατί φοβήθηκε ότι μπορεί να του ζητήσουμε κάποιο μέρος από τα ενοίκια.
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Δεν είναι όμως μόνο τα περιουσιακά στοιχεία που θέλουν πίσω τα παιδιά των προσφύγων του ‘49 που αυτοχαρακτηρίζονται Μακεδόνες το έθνος. Όλοι τους θέλουν πλάι στην ιθαγένεια της γειτονικής χώρας να αποκτήσουν και την ελληνική, επειδή θεωρούν ότι αυτό θα τους διευκολύνει να διεκδικήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία. Η Βεύη είναι ένα από τα χωριά της Βόρειας Ελλάδας που έχουν κατά καιρούς αντιμετωπίσει τέτοια αιτήματα.
 • Δημήτρης Κυριάκου
  Δημήτρης ΚυριάκουΔήμαρχος Βεύης
  Οι περιουσίες αυτών δεσμεύτηκαν άλλες αναδιανεμήθηκαν πάλι σε κατοίκους εδώ του χωριού και κάποιες λίγες έχουνε δεσμευτεί από το ελληνικό δημόσιο.
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Ο Κυριακού που είναι ο σημερινός Δήμαρχος Βεύβης, έχει και ο ίδιος συγγενείς στην άλλη πλευρά των συνόρων. Μας εξηγεί ότι ιθαγένειες από ανθρώπους με δύο ονόματα αφαιρέθηκαν ακόμη και στο πολύ πρόσφατο παρελθόν.
 • Δημήτρης Κυριάκου
  Δημήτρης ΚυριάκουΔήμαρχος Βεύης
  Πριν έξι χρόνια, έχουν αφαιρεθεί ιθαγένειες πριν 6 χρόνια 7 έχουν αφαιρεθεί ιθαγένειες. Έλεγαν ότι αυτός τραβάει στο Μακεδόνικο, είτε Καναδά είτε Αυστραλία ότι αυτός γέρνει προς το Μακεδονικό ζήτημα και με αυτή την αιτιολογία (δεν) αφαιρέθηκαν ιθαγένειες.
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Ο Γιώργος Ουρτζάνης που είναι από το Λουτράκι, το χωριό της Πέλλας με τα περίφημο ιαματικά λουτρά είχε πάει για πρώτη φορά στο χωριό του το 2004 και στη συνέχεια άλλες δύο φορές. Προσπάθησε να διεκδικήσει το πατρικό του με δικηγόρους στην Αθήνα αλλά του ζήτησαν ούτε λίγο ούτε πολύ τη μισή αξία του σπιτιού του.
 • Γκεόργκι Τσάτσκωφ-Ουρτζάνης
  Γκεόργκι Τσάτσκωφ-Ουρτζάνης κάτοικος Σκοπίων
  Απευθύνθηκα σε ένα γραφείο 5 δικηγόρων στην Αθήνα. Μου ζήτησαν όμως πολλά λεφτά. Δεν είχα τόσα λεφτά να τους πληρώσω, ζητούσαν το 40% της αξίας του σπιτιού.
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Ξαναγυρίζουμε με τον Ουρτζάνη η Τσάτσκωφ στο Λουτράκι η Πόζαρ για τέταρτη φορά. Η διαδρομή διαρκεί 3 ώρες. Το πέρασμα των συνόρων είναι πια σχετικά απλό. Στα δρομάκια στο Λουτράκι ή Πόζαρ, στο χωριό που τον διέγραψε από τα βιβλία του, ο Ουρτζάνης βρίσκει ακόμη και σε μια τυχαία βόλτα τα ίχνη μιας προηγούμενης ζωής.
 • Γκεόργκι Τσάτσκωφ-Ουρτζάνης
  Γκεόργκι Τσάτσκωφ-Ουρτζάνης κάτοικος Σκοπίων
  Γεννήθηκα εδώ. Σ’ αυτό το σπίτι.
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Μέσα στην μέση αυτού του ελληνικού χωριού που θέλει να ξεχάσει, η κυρά Αγάπη ή Λιούμπα όχι μόνο θυμάται αλλά και μιλά τη γλώσσα του Ουρτζάνη.
 • Αγάπη - Λιούμπα
  Αγάπη - Λιούμπα κάτοικος Λουτρακίου
  Να είστε καλά.
 • Γκεόργκι Τσάτσκωφ-Ουρτζάνης
  Γκεόργκι Τσάτσκωφ-Ουρτζάνης κάτοικος Σκοπίων
  Πως είσαι;
 • Αγάπη - Λιούμπα
  Αγάπη - Λιούμπα κάτοικος Λουτρακίου
  Πολύ καλά μόνον που γέρασα.
 • Γκεόργκι Τσάτσκωφ-Ουρτζάνης
  Γκεόργκι Τσάτσκωφ-Ουρτζάνης κάτοικος Σκοπίων
  Ξέρεις από ποια οικογένεια είμαι
 • Αγάπη - Λιούμπα
  Αγάπη - Λιούμπα κάτοικος Λουτρακίου
  Ξέρω τώρα μου έλεγε το παιδί είστε από τους Τσάτσκωφ.
 • Γκεόργκι Τσάτσκωφ-Ουρτζάνης
  Γκεόργκι Τσάτσκωφ-Ουρτζάνης κάτοικος Σκοπίων
  Κι εσείς από ποια οικογένεια είστε;
 • Αγάπη - Λιούμπα
  Αγάπη - Λιούμπα κάτοικος Λουτρακίου
  Εμείς από τους Ρούσκωφ.
 • Γκεόργκι Τσάτσκωφ-Ουρτζάνης
  Γκεόργκι Τσάτσκωφ-Ουρτζάνης κάτοικος Σκοπίων
  Ξέρεις ότι είμαστε συγγενείς; Ο Κραστε Μίσκοφ πέθανε;
 • Γκεόργκι Τσάτσκωφ-Ουρτζάνης
  Γκεόργκι Τσάτσκωφ-Ουρτζάνης κάτοικος Σκοπίων
  Πέθανε, ναι.
 • Αγάπη - Λιούμπα
  Αγάπη - Λιούμπα κάτοικος Λουτρακίου
  Αυτό είναι το μεγάλο σπίτι, αυτό είναι το μεγάλο χωράφι.
 • Γκεόργκι Τσάτσκωφ-Ουρτζάνης
  Γκεόργκι Τσάτσκωφ-Ουρτζάνης κάτοικος Σκοπίων
  To πήρε η Φρειδερίκη, έτσι;
 • Αγάπη - Λιούμπα
  Αγάπη - Λιούμπα κάτοικος Λουτρακίου
  Ναι, η Φρειδερίκη το πήρε.
 • Γκεόργκι Τσάτσκωφ-Ουρτζάνης
  Γκεόργκι Τσάτσκωφ-Ουρτζάνης κάτοικος Σκοπίων
  Το δικό μας δεν το έχουν αγοράσει;
 • Αγάπη - Λιούμπα
  Αγάπη - Λιούμπα κάτοικος Λουτρακίου
  Δεν είναι αγορασμένο, ανήκει στο κράτος.
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Δύο μέρες μετά το ταξίδι των «Νέων Φακέλων» στο Λουτράκι μάθαμε ότι το ελληνικό κράτος προχώρησε στη δήμευση του σπιτιού του Ουρτζάνη η Τσάτσκωφ το 1960, δέκα χρόνια αφού το κατέλαβε για την στέγαση του τοπικού παιδικού σταθμού. Ο πατέρας του Ουρτζάνη θεωρήθηκε - και ήταν - φυγάς στη γειτονική χώρα και για αυτό έχασε την ελληνική ιθαγένεια. Ο Ουρτζάνης που εγκατέλειψε το χωριό του σε ηλικία 6 μηνών, δεν διεκδικεί σήμερα ούτε την ιθαγένεια , ούτε την πατρική περιουσία. Κι όμως το σπίτι του θα μπορούσε να το κερδίσει.

Σχόλιο

 • Jacduet
  K Clv Compared With Augmentin Cephalexin Prostate Bladder <a href=http://cialviag.com>cialis price</a> Generic Stendra For Sale Zithromax Rash Reaction
 • GuestRoara
  guest test post <a href="http://gdhyuei23kol2.com/">bbcode</a> <a href="http://gdhyuei23kol2.com/">html</a> http://gdhyuei23kol2.com/ simple
 • LelandBooMi
  301 Moved Permanently <a href=https://www.viagrapascherfr.com/>301 Moved Permanently>>></a>
 • Charlesbeise
  <a href=https://www.viagrapascherfr.com/>Click here...</a>
 • Foni tis sinidisis
  @R Prespanceto: Xaxa,den yparxeis,loipon epeidh to myalo sou einai gamato apo propaganda,se parakalw diavase ena arxaio elliniko keimeno kai ena neoelliniko. Alla epeidh eisai ligaki afelhs. Pesmou ti istoria exei h ellada,kai ti istoria exei h Vardaska me protefousa ta skopia?
 • R Prespanceto
  Emis den imaste psefto Makedones emis imaste kataftu Makedones ston topomas emis den irthame apo pothena para imaste apo eones ston topomas. Ne esis i legomeni Elines isaste neo Elines apo Alvani,Turki,romani (Vlahi) Makedones, Pondi, Gruzi apo tin(Georgia) otan i Legomeni Elines apo elevterothikate apo tus Turkus 1830 ginikate Kratos horis Onoma ke Glosa. Sas onomasan Greki Greece i di glosi sas itan Arvanitiki ke Romaniki den ipirhe Eliniki glosa kanate tin glosa sas i opia legete dimotiki glosa ke tin valane sta skolia sas to 1865 apo tote i legomeni sas Elada itane 800.000 katiki Greeki den ipirhan Elines. Eno i Makedones ine i Endopi se avton ton topo pu legete Makedonia.I Vergina vriskete stin Makedonia ohi stin Greece ke oti vrisketi stin Vergina ine Makedoniko ohi dikosas. O Manolis Andronikos poli kala ta elege pos legane afti isan Varvari ala afos o Kosmos itan poli pio prodeftikos apo tus Athineus ke den ihan kania singenisis me tus Elines to ipe sta elinika ke sta Englezika, ke alo ipe (leme pos den iparhun Makedones ke omos iparhun ke den borume nato apofigome) O fukaras meta apafto den pige poli kero ton katharisate.
 • R Prespanceto
  Vie Grcite treba da svatite oti nie Makedoncite Nesme Srbi niti Bugari pa za Grci ne idi vo obzir nashiot Jazik e chisto Makedonski nashite predici nashite Ora Pesni se Makedonski toa e poznato deka vo site 4 kraishta sme isti nie nemozime da bideme nikoj pat Grci. Ninarekuvate Slavjani nie po religia sme Slavjani a po narodnos i nacija sme Chisto Makedonci. Sekoja slavjanska drzhava si ima svoe ime.Predi Prvata Svetska vojna nie si imavme nashite toponimi na mestata na rekite na Selata i Gradovite i iminjata na Makedonski a vie Grcite nigi izmenavte na Grchki sve shto beshe Makedonsko ni stanavte Kumovi na silum ovie 98 godini nashiot narod mnogu nastrada od vas Grcite i ushte i den deneshen sakate dane isbrishite od nashata zemja kako shto uspevte od 1920 pa do 1949 godina so Gragjanskata vojna se izpustia selata bez narod gi otkornavte do temel.Site Kosturski sela pa i Lerinskite sela a naj poveke Kureshtiata i Prespanskite sela gi naseluvate so Madziri i Vlasi nie nesmeme dase vratime bidejki sme Makedonci ve boli ova Ime silum nigi zemate nashite stoki i Kuki i gi davate na vashite novi iselenici i ako nekoj pokusha da dojde dasija poseti svojata kukja i selo go vrakjate nazat na granica ili Aeroport sramota ova shtogo praete na nashite iselenici Mozham da recham slobodno deka Grcija e edna od naj fashistichka Zemja na svetot..Vie Grcite shto se kazhuvate oti ste od starite Grci vie nemate niti pojma od tie Helini vieste tvorevina Drzhava odsem sekakov Narod Vlasi,Arnauti,Turci, Egipijanci,Makedonci,Cigani,Pondi,Gruzici, i sho ne drugo vie nemavte svoj jazik ovaj jazik e nov jazik praen i stave vo Shkolite vo1865 godina vie trebashe dase vikavte ARVANITOVLAHIA ane Greki -GREECE NieMakedoncite ovaj nash jazik e so iljadi godini star i site slavjanski Narodi ovaj jazik go szborat nie sme mnozhinstvo na Balkanot dali toa vi prechi ? na zhalos ke doj eden den i vie kego zborite ovaj nash Zlaten Jazik shtoe ostanat od Vrmeto na Antichkite Makedonci.Na site slavjanski narodi maticnata Zemja i jazik e od ovoj Kraj site Slavjani se Makedonci Chitajte istoria ane Grchka Mitologija!
 • makedonija
  MAKEDONIJA NA MAKEDONCITE.
 • Bazel
  Historians that were contemporaries of Alexander the Great and Phillip all agreed that the Macedonians were not Greek because of cultural differences, language and way of political governance. There are so many books to read about this that date from the classical period and now but the knowledge you are served in Greece is very biased. There is only one side. Now, you can't be so sure about the truth if you only have heard one side of the story isn't that correct? We are very close by behavior, temper and ways of doing things. The only difference is language- just like 2000 years ago. We are like cousins whose families are in a feud, literally. That is fine, let's see how far your government will push us down the hole.
 • R Prespanceto
  sve ova e maslo nad voda Makedoncite sakae dagi napravat Grci na silum nemozhe toa da bide turcite se turci, arnautitese Albanci Vlasite se Romanci donesenite od pond se pondi doshlacite od Gruzija se lazi gruzjaci Ciganite se vo site Evropski zemji se Gipsi Gjupsi, vo Grcija nema Grci ili Grcko poteklo a vo Makedonija pred 1913 bevme chisti Makedonci 85 % ama od koga ne razdelija na 4 parchnja i od togash nashite komshi pochnae dane negirat a vo Grcija beshe naj loshoto oti tie imae drug jazik nepoznat za nasheto naselenie i do den deneshen samo se obiduvat dane zavrshat vo oaj fashistichki zakon

Προηγούμενη 1

Προσθέστε το σχόλιό σαςΑφού επί χρόνια συγκέντρωναν στοιχεία για τις περιουσίες που αφήσαν πίσω τους όσοι στερήθηκαν από το Ελληνικό κράτος την Ελληνική ιθαγένεια μετά τον εμφύλιο, αρχές και ΜΚΟ της ΠΓΔΜ αποφάσισαν πρόσφατα να προωθήσουν μαζικά στα Ελληνικά δικαστήρια και στη συνέχεια στο δικαστήριο του Στρασβούργου την διεκδίκησή τους. Ο Τάσος Τέλλογλου ταξιδεύει μέχρι τα Σκόπια για να ερεύνησει γιατί αλλά και πώς η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας υποστηρίζει τις διεκδικήσεις αυτές, αλλά και για ποιο λόγο βοηθά την συγκεκριμένη υπόθεση τώρα.