Ο Υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων

Αναπαραγωγή του βίντεο
el
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Ποια δυσκολία υπάρχει να αποδεχτείτε μία ονομασία για όλες τις χρήσεις; Οι Έλληνες δυσκολεύθηκαν να δεχθούν την σύνθετη ονομασία. Δεν ήταν η αρχική τους θέση; Γιατί δεν δέχεστε;
 • Αντόνιο Μιλόσοσκι
  Αντόνιο ΜιλόσοσκιΥΠΕΞ FYROM
  Μία σύνθετη ονομασία δεν είναι κάτι νέο για την Ελληνική πολιτική, υπάρχει στο τραπέζι από το 1995. Πρέπει να συζητήσουμε για την ουσία, αλλά να είμαστε πιο ρεαλιστές για το εύρος της τελικής συμφωνίας ή του συμβιβασμού. Και πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι τα προηγούμενα 20 χρόνια 129 χώρες-μέλη των Η.Ε. έχουν αναγνωρίσει τη χώρα μου ως Δημοκρατία της Μακεδονίας.
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Με την δική σας λογική, ο χρόνος λειτουργεί υπέρ της συνταγματικής ονομασίας, άρα γιατί να αναζητήσετε λύση;
 • Αντόνιο Μιλόσοσκι
  Αντόνιο ΜιλόσοσκιΥΠΕΞ FYROM
  Ο χρόνος δε λειτουργεί ούτε υπέρ της Ελλάδας ούτε υπέρ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Η Μακεδονία δεν έχει ωφεληθεί καθώς αντί να έχει τον πιο κοντινό της γείτονα ως τον πιο θερμό υποστηρικτή της στις διαδικασίες διεύρυνσης της ΕΕ, αντίθετα αντιμετωπίζει εμπόδια. Η Ελλάδα δεν έχει ωφεληθεί καθώς αντί να πάρει πιο σοβαρή ευθύνη για την περιφερειακή ανάπτυξη της περιοχής όσον αφορά την ασφάλεια και την διεύρυνση της ΕΕ πληρώνει το τίμημα με αρνητική εικόνα στην Ευρωπαϊκή οικογένεια παραμένοντας προσκολλημένη σε μία δυσνόητη διαμάχη με τον μικρότερο γείτονά της.
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Έχω έρθει πολλές φορές σε αυτή τη χώρα, έχω συζητήσει σχεδόν με όλους τους προκατόχους σας για το ζήτημα, βρεθήκαμε ποτέ κοντά σε λύση;
 • Αντόνιο Μιλόσοσκι
  Αντόνιο ΜιλόσοσκιΥΠΕΞ FYROM
  Νομίζω ότι τα χρόνια 1999-2000 ήρθαμε ίσως πιο κοντά σε μία κοινή συνεννόηση για την επίλυση της διαφοράς, αλλά ήταν μια χαμένη ευκαιρία. Νομίζω ότι το πρόβλημα της Ελλάδας ήταν η ίδια η ανεξαρτησία της χώρας (μας), επομένως η ονομασία το ‘92, ’93, ‘95 ήταν εργαλείο για την αποτροπή της ανεξαρτησίας της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Ήταν λάθος για μια χώρα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ να θεωρεί ότι ένα τόσο μικρό κράτος μπορεί να είναι μέρος κάποιου σχεδίου ενάντια στην Ελλάδα. Έχουμε αποδείξει, εδώ και είκοσι χρόνια, που είμαστε ανεξάρτητο κράτος, ότι κανένα περιστατικό ασφαλείας δε συνέβη ποτέ ανάμεσα στην Δημοκρατία της Μακεδονίας και την Ελλάδα.
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Ωστόσο, αναγνωρίσατε ποτέ ως εύλογους τους φόβους των Ελλήνων;
 • Αντόνιο Μιλόσοσκι
  Αντόνιο ΜιλόσοσκιΥΠΕΞ FYROM
  Πιστεύω ότι η διαμάχη για την ονομασία επινοήθηκε χωρίς σοβαρούς λόγους. Επινοήθηκε προκειμένου να εμποδιστεί η ανεξαρτησία της χώρας το 91, 92. Η κοινή γνώμη στην Ελλάδα για πολιτικούς λόγους διαποτίστηκε με αυτούς τους παράλογους ή λογικούς φόβους και μετά οι πολιτικοί έγιναν όμηροι της πολιτικής και των λαϊκών φόβων που δημιούργησαν, οι οποίοι αργότερα δε μπορούσαν να εξαφανιστούν. Έχουμε αντιληφθεί ότι κάποιοι παράλογοι ή λογικοί φόβοι υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία και γι’ αυτό η δημοκρατία της Μακεδονίας το 1993 και το 1995 συμφώνησε να τροποποιήσει το σύνταγμά της, να αλλάξει τη σημαία της χώρας για χάρη αυτών των παράλογων ή λογικών ελληνικών φόβων. Επομένως έχουμε κάνει μία πραγματικά θετική χειρονομία με την ενδιάμεση συμφωνία που υπεγράφη τον Σεπτέμβρη του ‘95 από τον προκάτοχό μου Τσερβενκόφσκι και από τον νυν πρόεδρο της Ελληνικής δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τότε Υπουργό Εξωτερικών…
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Στον οποίο επιτεθήκατε πριν μερικές ημέρες….
 • Αντόνιο Μιλόσοσκι
  Αντόνιο ΜιλόσοσκιΥΠΕΞ FYROM
  Δεν το έκανα… Γνωρίζω ότι υπάρχει προκατάληψη, ωστόσο πρέπει να δηλώσω ότι δεν περιμένω να με προτείνουν από την Ελλάδα για το Νόμπελ Ειρήνης. Παρόλα αυτά ήθελα απλώς να υπενθυμίσω ότι η αξιοπιστία των πολιτικών και οι δηλώσεις τους θα πρέπει να έχουν μία συνέχεια.
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Δεν βλέπετε την ανάγκη μιας σύνθετης ονομασίας;
 • Αντόνιο Μιλόσοσκι
  Αντόνιο ΜιλόσοσκιΥΠΕΞ FYROM
  Νομίζω ότι τώρα έχουμε αναπτύξει ένα κλίμα ευθέως διαλόγου στο υψηλότερο επίπεδο των δύο Πρωθυπουργών. Ο διάλογος αυξάνει στην εμπιστοσύνη μεταξύ των πολιτικών, και διερευνά εναλλακτικές προτάσεις-ιδέες για να προσπεραστεί η διαφορά. Πιστεύουμε ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να βάλουν την σφραγίδα τους στην λύση, όχι μόνο ο ένας να θέσει τις κόκκινες γραμμές και ο άλλος να δεχθεί ή να απορρίψει τα πάντα.
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Εάν κάνω σωστή ερμηνεία των όσων λέτε θα υπάρξει μία σύνθετη ονομασία για κάποιους και μία συνταγματική για κάποιον άλλο;
 • Αντόνιο Μιλόσοσκι
  Αντόνιο ΜιλόσοσκιΥΠΕΞ FYROM
  Δεν… Είναι ένα πραγματικά ευαίσθητο σημείο και θέλουμε να διατηρήσουμε ανέπαφη την εμπιστοσύνη που δημιουργήσαμε στον Ελληνο-μακεδονικό διάλογο ανάμεσα στους δύο πρωθυπουργούς. Μία λέξη παραπάνω ή μία λιγότερη μπορεί να μην είναι πάντα χρήσιμη. Προσπαθώ όμως πραγματικά να συνεισφέρω σε αυτή την συγκυρία που τώρα έχουμε και να την αδράξω ώστε να βρεθούμε πιο κοντά σε μία διέξοδο από αυτό το πρόβλημα.
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Πήγατε στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης λόγω της Ελληνικής επιρροής στην απόφαση του ΝΑΤΟ πέρσι. Γιατί; Ήταν μία πολιτική απόφαση και η Χάγη είναι δικαστήριο.
 • Αντόνιο Μιλόσοσκι
  Αντόνιο ΜιλόσοσκιΥΠΕΞ FYROM
  Δεν ήταν πολιτική απόφαση αλλά μία νομική απόφαση που προβλέπεται σαν διέξοδος από την ενδιάμεση συμφωνία.
 • Τάσος Τέλλογλου
  Τάσος Τέλλογλου
  Ακόμα και να κερδίσετε στη Χάγη ποιο θα είναι το πολιτικό όφελος; Ένα ακόμη πλεονέκτημα στις διαπραγματεύσεις;
 • Αντόνιο Μιλόσοσκι
  Αντόνιο ΜιλόσοσκιΥΠΕΞ FYROM
  Όπως είπα δεν αντιμετωπίζουμε ως πολιτική την υπόθεση της Χάγης και δεν πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει διαπραγματευτικό χαρτί.

Σχόλιο

 • Μιχάλης Καματερός
  Οι Σλαβομακεδόνες λυσσάνε γιατί είναι πιο ημιμαθείς και βλαμμένοι από Ελληναράδες. Η γραμμή τους είναι η εξής: 1. Οι Μακεδόνες ήταν διακριτό έθνος από τους υπόλοιπους αρχαίους Έλληνες. Έτσι καμαρώνουν ...ως "Βάρβαροι", που ήταν ο δημοφιλής επιθετικός προσδιορισμός αντι-φιλιππικών Αρχαίων Αθηναίων δημαγωγών για το Φίλιππο Β΄ και το λαό του. 2. Υπάρχει Ιστορική Συνέχεια Μακεδόνων και Σλαβομακεδόνων, ...ακόμα και αν δεν έχουν καμμία σχέση γλωσσικά! 3. Οι Αρχαίοι Έλληνες ήταν απόγονοι (DNA και τα ρέστα..!) υποσαχάριων Αφρικανών... 4. ...αλλά και να μην ήταν (απόγονοι υποσαχάριων Αφρικανών) δεν έχει καμμία σημασία, αφού εμείς ΔΕΝ έχουμε Ιστορική Συνέχεια, λόγω υψηλών επιμειξιών με άλλα έθνη, ...παρόλο που μιλάμε γλώσσα που προέρχεται από την Αρχαιότητα. Σαθρά επιχειρήματα εσωτερικής κατανάλωσης, που άνετα αντικρούονται διεθνώς. Αυτό που δεν αντιμετωπίζεται εύκολα είναι το brandname "Macedonia". Αν δεν μπορεί ν'αποτραπεί η χρήση του στοιχείου της "Μακεδονίας" στο εθνώνυμο, ωφέλιμο είναι να περιοριστεί τουλάχιστον ως επιθετικός προσδιορισμός. Το ουσιαστικό έχει μεγαλύτερη σημασία, όσον αφορά τη διεθνή ονομασία. Ως "Μακεδονική Ντραγκοβίτσια" ας πούμε, ο τυχαίος άνθρωπος της υφηλίου, ο Βραζιλιάνος, ο Κενυάτης θα καταλήξει ν'αποκαλεί τη χώρα, Ντραγκοβίτσια. http://salade-macedoine.pblogs.gr/2009/11/ti-htan-oi-dragobites-ti-einai-oi-slabomakedones.html
 • Michalis
  Δεν άκουσα καμια ερώτηση για το αν οι κινήσεις του Γκρούεφσκι να στήσει αγάλματα του Μεγαλέξαντρου, να μετονομάσει το αερδρόμιο των Σκοπίων σε Μέγας Αλέξανδρος, να καταθέτει στεφάνια σε ηρώα με χάρτη που περιλαμβάνει την Ελλληνική και τη Βουλγαρική Μακεδονία, αποτελούν κινήσεις που συμβάλουν στην προσέγγιση των δύο κρατών και στην επίλυση του προβλήματος της ονομασίας. Επίσης δεν άκουσα καμία ένσταση για την μονοπώληση των επιθετικών-εθνοτικών προσδιορισμών "Μακεδόνας", "Μακεδονικός", εκ μέρους μία και μόνο εθνότητας (αυτής που εκπροσωπεί ο κ. Γκρούεφσκι), όταν είναι γνωστό οτι το γεωγραφικό χώρο της Μακεδονίας, κατοικούσαν πάρα πολλές κατά το παρελθόν και πολλές σήμερα. Με άπλά λόγια, ο Τούκος που γεννήθηκε στο γεωγραφικό χώρο της Μακεδονίας, ο Εβραίος, ο Ελληνας, ο Βλάχος, ο Αλβανός (Αρβανίτης), ο Ελληνόφωνος μουσουμάνος (Βαλαάς), ο Σλαβόφωνος μουσουλμάνος, ο Βούλγαρος. Όλοι αυτοί δεν είναι Μακεδόνες; Τέλος δεν άκουσα καμία ερώτηση για το πώς το πολιτικό προσωπικό της γειτονικής χώρας διαβλέπει οτι θα διατηρήσει τη συνοχή της χώρας, με τη ραγδαία αύξηση του ποσοστού των μή σλαβικής καταγωγής πολιτών του, που σε λίγα, ελάχιστα χρόνια, θα αποτελούν την πλειοψηφία των κατοίκων της.
 • Σάκης
  Ωραία τα γενικόλογα που ακούμε κάθε φορά από τον κύριο Μιλόσοσκι, άλλα γιατί ποτέ και κανένας δημοσιογράφος δεν τον ρώτησε ποια είναι η άποψη τους για την αρχαία Μακεδονία, τους θεωρούν Έλληνες; Σχετικά με τα βήματα που λέει ότι έκαναν με την αλλαγή της σημαίας του κράτους του... μήπως ξεχνάμε ποια ήταν αυτή και ότι το αστέρι της βεργίνας απότελεί ένα Ελληνικό σύμβολο και σύμβολο της αρχαίας Ελλάδας στο σύνολο της (δεν το χρησιμοποιούσαν μόνο οι αρχαίοι Μακεδόνες, άλλα και άλλα Ελληνικά φύλα). Το πρόβλημα δεν είναι αν θα ονομαστούν Μακεδόνες ή όχι, το πρόβλημα είναι ότι πιστεύουν πως είναι απόγονοι του μεγάλου Αλεξάνδρου και ότι αυτός όπως και ο λαός τους δεν ήταν Έλληνες... έχει ριζώσει τόσο πολύ στο μυαλό τους τα τελευταία 20 χρόνια με τις μετονομασίες αεροδρομίων, σταδίων, πλατείων, με τα αγάλματα που πραγματικά καταλαβαίνει και ο πιο αδαής ότι δεν επιθυμούν λύση, άλλα κάτι άλλο. Πραγματικά οι δηλώσεις του Μιλόσοσκι όπως και του Γκρούεφσκι έχουν την ίδια βαρύτητα με τις δηλώσεις του Παπανδρέου όταν κατηγορηματικά δήλωνε πως δε θα γίνει αύξηση του ΦΠΑ, όπως κατηγορηματικά δήλωνε πως δεν θα μπούμε σε επιτήρηση!
 • Sotiris
  Είναι σαν να μας λέει : "κορόιδα είμαστε να δεχθούμε διπλή ονομασία, αφού όλο και περισσότερες χώρες μας αναγνωρίζουν νέτα-σκέτα "Μακεδονία"; Κάνουμε την πλακίτσα μας με τους ξεφτίλες τους Έλληνες και περιμένουμε το χρόνο να μας δικαιώσει" Ούτε κατά διάνοια τους νοιάζουν οι Ελληνικές θέσεις. Εμμένουν (και θα το κάνουν για πάντα) στην απόλυτη θέση τους ότι το όνομα της χώρας τους είναι "Μακεδονία" -σκέτο, ολόσκετο-, η εθνικότητά τους "Μακεδονική", η γλώσσα τους "Μακεδονική" και ότι αποτελούν συνέχεια των Μακεδόνων του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Αριστοτέλη... Καιρός λοιπόν η Ελλάδα να ανακτήσει λίγη έστω, λίγη, από τη χαμένη αξιοπρέπειά της. Αρκετά ξεφτιλιστήκαμε ως Έθνος, με τον μικρομεγαλισμό των Σκοπίων. Υποχωρήσαμε μέχρις εσχάτων, για τη διαρκή ειρήνη στα Βαλκάνια, αλλά οι συνομιλητές μας, το εξέλαβαν ως αδυναμία και απαιτούν εκτός από ...κερατάδες να γίνουμε και δαρμένοι. Ελπίζουμε οι πολιτικοί μας, όλων των κομμάτων, να αντιληφθούν ότι έχουν τη δυνατότητα, να μας δώσουν μια μικρή ελπίδα, ότι δεν είμαστε το πιό ξεφτιλισμένο κράτος της γης. Ή μήπως είμαστε;

Προσθέστε το σχόλιό σαςΟ Υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων μιλά στον Τάσο Τέλλογλου σε μια αποκλειστική συνέντευξη για το θέμα της ονομασίας, τις συνομιλίες των δύο πρωθυπουργών αλλά και για το που βρισκόμαστε μετά το Βουκουρέστι.

BLOG POST Τάσου Τέλλογλου και video preview της συνέντευξης