Τι πληρώνουμε στα καύσιμα

Είναι το ζήτημα που απασχολεί περισσότερο από οτιδήποτε άλλο εφέτος τον χειμώνα

Απόσπασμα Δελτίου Ειδήσεων ΣΚΑΪ

Φέτος έβαλα ξύλα, έκαιγα βέβαια και ξύλα αλλά κατήργησα το πετρέλαιο.

Η περίπτωση του Γιώργου Τζαχαλή είναι ενδεικτική χιλιάδων άλλων φορολογουμένων που θεωρούν πλέον το πετρέλαιο απαγορευτική πηγή θέρμανσης.

Ένα ζήτημα που απασχόλησε μαθητές...

Απόσπασμα Δελτίου Ειδήσεων ΣΚΑΪ

Δεκάδες σχολεία στην βόρεια Ελλάδα κινδυνεύουν να μείνουν κλειστά μετά τις γιορτές λόγω αδυναμίας πληρωμής του πετρελαίου θέρμανσης.  

Οικογένειες...

Απόσπασμα Δελτίου Ειδήσεων ΣΚΑΪ

Τζάκι και ξανά τζάκι γιατί δεν υπάρχει πετρέλαιο.

Όλους εμάς.

Απόσπασμα Δελτίου Ειδήσεων ΣΚΑΪ

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστικά και άλλα προβλήματα κυρίως τις ευπαθείς ομάδες όπως παιδιά, ηλικιωμένους και ασθενείς με καρδιαγγειακά και πνευμονολογικά προβλήματα.

ΟΙ ΝΕΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ επισκέφθηκαν διυλιστήρια, μίλησαν με μεσάζοντες και αναζήτησαν την άκρη του νήματος στα βενζινάδικα. Ρωτήσαμε τους ανθρώπους που ξέρουν τι πληρώνουμε για τα καύσιμα.

ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ - Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων

Το πρόβλημα που έχουμε είναι, ένα, μεγάλοι φόροι, αυτοί κάνουν ακριβή τη βενζίνη στην Ελλάδα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΤΣΑΚΗΣ Πρόεδρος Επιτροπής Ανταγωνισμού Επικαλούμαστε τους φόρους, και λέμε φόροι, φόροι, φόροι, και πράγματι ανεβάζουν το καύσιμο αλλά εν προκειμένου, στο πετρέλαιο προ φόρων είμαστε δεύτεροι.

Βρήκαμε ακόμη εκείνους που εδώ και χρόνια φώναζαν για τα προβλήματα της αγοράς αλλά μέχρι τώρα κανείς δεν τους άκουγε ..

ΣΠΥΡΟΣ ΖΗΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ - πρώην Πρόεδρος Επιτροπής Ανταγωνισμού

Σας λεω όμως ότι με την ενασχόληση με το θέμα πειστήκαμε ότι το πρόβλημα ήταν βαθύτερο και δεν σας κρύβω ότι μεταφέραμε την άποψη αυτή στην πολιτική ηγεσία

Εξετάσαμε τους πραγματικούς λόγους που φέτος – τα μισά σπίτια δεν έχουν βάλει πετρέλαιο…

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΛΗΓΙΖΑΚΗΣ Διευθύνων Σύμβουλος, ΕΛΙΝ

Αυτό γιατί έγινε η εξομοίωση; Διότι απλούστατα, διαχρονικά το κράτος δεν ήταν ικανό να αντιμετωπίσει το λαθρεμπόριο.

Βγήκαμε με την υπηρεσία του κράτους για να δούμε πως γίνονται οι έλεγχοι για κλέψιμο αντλία - αλλά είδαμε πως αυτοί οι έλεγχοι δεν είναι πάντοτε αποτελεσματικοί αφού οι παραβάτες βρίσκονται  πολλές φορές ένα βήμα μπροστά.  

Εισροών – εκροών. Δηλαδή τι έκανε ο κ. Ειδικός, ο κ. Γάτος

Άρα είχε μηχανισμό

Λίγες μέρες πριν από την τελική διαπραγμάτευση της Ελλάδας με την τρόικα για τη δόση των 55 δισεκατομμυρίων Eυρώ το φθινόπωρο, το φως της δημοσιότητας βλέπει μια έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που χαρακτηρίζει την ελληνική αγορά πετρελαιοειδών «αποκλεισμένη από το εξωτερικό εξ’ αιτίας περιοριστικών μέτρων και πρακτικών».  Και συμπληρώνει η έκθεση ότι αυτός ο περιορισμός είναι που προκαλεί και το υψηλό κόστος του πετρελαίου για τους Έλληνες καταναλωτές. Η κυβέρνηση δεν αργεί να αντιδράσει ανάλογα.

ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ  -Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων

Είχε και πάρα πολλές ανακρίβειες. Και υπάρχει και μια δαιμονοποίηση, πολλές φορές, της χώρας. Είναι το «βρήκαμε παπά, να θάψουμε πέντε-έξι» και αυτό ισχύει σε αυτήν την περίπτωση. Ανεξαρτήτως των δανειστών ή των οποιωνδήποτε, εμείς πρέπει να κάνουμε εκείνο που πρέπει, εκείνο που γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για μια πιο ομαλή λειτουργία της αγοράς.

Στο 17ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αθηνών-Κορίνθου ΟΙ ΝΕΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ έψαξαν και βρήκαν τον άνθρωπο που εκτός από τις κρατικές υπηρεσίες έπαιξε τον πιο σημαντικό ρόλο στην έκθεση της τρόικας.

Τάσος Τέλλογλου

Τι συμβουλεύσατε το ΔΝΤ με την παρέμβασή σας; 02:34:06

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΕΛΑΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΣ - Πρόεδρος Ένωσης Εμπόρων Πετρελαιοειδών Ν. Αττικής

Εμείς δεν κάναμε παρέμβαση για να το συμβουλεύσουμε. Εμείς διαμαρτυρηθήκαμε, αφού διαμαρτυρηθήκαμε στις ελληνικές, και στον Υπουργό και σε Υπουργούς παράλληλα, στην ελληνική λοιπόν πολιτεία, και εξαντλήσαμε τα όρια, και κανείς δεν ασχολείται, παρά ταύτα νομοθετούν, συνεχίζουν να νομοθετούν χειρότερα από πριν, από τότε που κάναμε τις καταγγελίες - για τον περιορισμό του ανταγωνισμού επιμένω πάντοτε, και προς όφελος των διυλιστηρίων και των συμφερόντων των ομίλων του - αποφασίσαμε, μας υπέδειξε ένας δικηγόρος μας, μας λεει, δεν κάνουμε, γιατί εκείνοι θέλουν να βάλουν μια τάξη να υπάρχει ανταγωνιστικότητα.

Ο Θεόδωρος Δελαγραμμάτικας άνοιξε αυτό το πρατήριο υγρών καύσιμων το 1974. Εκείνη την εποχή το πρατήριο έφερε τα χαρακτηριστικά κόκκινα και μπλε χρώματα της πολυεθνικής εταιρίας Μόμπιλ αλλά 3 μόλις χρόνια αργότερα ο Δελαγραμμάτικας αποφάσισε ότι αυτή η σταθερή συνεργασία με έναν προμηθευτή δεν είναι προς το συμφέρον του και έκτοτε μετέτρεψε το πρατήριο του σε αυτό που σήμερα ονομάζεται ΑΠ, ανεξάρτητο δηλαδή πρατήριο.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΕΛΑΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΣ - Πρόεδρος Ένωσης Εμπόρων Πετρελαιοειδών Ν. Αττικής

Ένας έμπορος, για να έχει την ιδιότητα του εμπόρου, πρέπει να μπορεί να λειτουργεί ανεξάρτητα, δηλαδή να μπορεί να επιτυγχάνει καλύτερη τιμή αγοράς προϊόντος, για να μπορεί να πουλά σε καλύτερη τιμή και κάποιες ποσότητες, κάποιες ποσότητες, για να μπορεί να κερδίζει χρήματα. Πρέπει λοιπόν να έχει την ευχέρεια επιλογής του προμηθευτού του. Δε νοείται έμπορος, ο οποίος δεν έχει ευχέρεια επιλογής προμηθευτού.

Επειδή λοιπόν αυτές τις απόψεις τις είχαν και άλλοι συνάδελφοι του Δελαγραμμάτικα - ανεξάρτητοι πρατηριούχοι - δεν άργησαν να δημιουργήσουν έναν σύλλογο. Σαν πρόεδρος του συλλόγου ο ίδιος, εδώ και 30 χρόνια τρέχει στα υπουργεία και στις επιτροπές ανταγωνισμού και παλεύει για τις άνισες όπως τις χαρακτηρίζει συνθήκες που επικρατούν στην αγορά καυσίμων που η δομή της ευνοεί τους μεγάλους, μέχρι που τον περασμένο χρόνο αναγκάστηκε όπως ο ίδιος λεει ο ίδιος να χτυπήσει την πόρτα της τρόικας.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΕΛΑΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΣ - Πρόεδρος Ένωσης Εμπόρων Πετρελαιοειδών Ν. Αττικής

Είχαμε προειπεί και είχαμε προειδοποιήσει ότι δε θα θέλαμε κάποιος απ’ έξω, να προσφύγουμε δηλαδή σε κάποια απ’ έξω δύναμη, για να τακτοποιήσει την αγορά, από απόψεως ανταγωνισμού, την ελληνική πετρελαϊκή αγορά. Είναι τόσο πολύ το χρήμα, και τα κέρδη, και το όφελος που έχουνε από αυτή την κλειστή αγορά της Ελλάδος που πάντοτε εκτός από εμάς πέφτει στις πλάτες των καταναλωτών.

Η συζήτηση βέβαια του Δελαγραμματικα με την τρόικα δεν είναι καινούργια. Ήδη από το 2007, η επιτροπή ανταγωνισμού είχε εντοπίσει πολλά από αυτά τα προβλήματα της αγοράς που σήμερα ξαναέρχονται στην επιφάνεια. Ο Σπύρος Ζησιμόπουλος που τότε και μέχρι το 2009  ήταν πρόεδρος της επιτροπής θυμάται πως η ερευνά είχε ξεκινήσει, όχι από κάποια καταγγελία, αλλά από την ομοβροντία των μέσων ενημέρωσης για την ακρίβεια των καυσίμων.

ΣΠΥΡΟΣ ΖΗΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ - πρώην Πρόεδρος Επιτροπής Ανταγωνισμού

 Θα έλεγα ότι ειδικότερα στα μέσα του 2004, και κυρίως το 2005, αύξηση των τιμών στα καύσιμα συγκέντρωσαν την προσοχή των ΜΜΕ, που στην κυριολεξία ανήγαγαν αυτές τις αυξήσεις σε βασικό πρόβλημα της οικονομικής καθημερινότητας των πολιτών. ‘Όπως ήταν λοιπόν επόμενο, η επιτροπή από την πλευρά της, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της, προσπάθησε να αντιμετωπίσει εκείνη το φαινόμενο, το οποίο η αλήθεια είναι, για πολλούς ήταν συνέπεια εναρμονισμένων πρακτικών και συμπράξεων στο συγκεκριμένο τομέα.

Ο Ζησιμοπουλος και η ομάδα του ταξίδεψαν σε ολόκληρη την Ελλάδα κυνηγώντας εναρμονισμένες πρακτικές, αυτό όμως που ανακάλυψαν ήταν πολύ μεγαλύτερο…

ΣΠΥΡΟΣ ΖΗΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ - πρώην Πρόεδρος Επιτροπής Ανταγωνισμού

Πειστήκαμε ότι το πρόβλημα ήταν βαθύτερο, και ότι σε μεγάλο βαθμό οφείλετο και στην νομοθετική και κανονιστική ρύθμιση του τομέα των καυσίμων στη χώρα μας.

Ο Τομέας των καύσιμων στην Ελλάδα σύμφωνα με τα ευρήματα του Ζησιμόπουπουλου λειτουργεί ως εξής: Αργό πετρέλαιο εισάγεται αποκλειστικά στα διυλιστήρια δυο εταιριών διύλισης που λειτουργούν στην χώρα μας: Των Ελληνικών Πετρελαίων και της ΜΟΤΟΡΟΙΛ. Εκεί αφού γίνει η επεξεργασία του αργού πετρελαίου, το τελικό προϊόν πουλιέται σε μια από τις 20 εταιρίες εμπορίας – μεσάζοντες δηλαδή - οι οποίοι στην συνέχεια προμηθεύουν τα 7.500 πρατήρια της χώρας. Σύμφωνα με τον Ζησιμόπουλο βέβαια το γεγονός ότι από αυτά τα 7500 πρατήρια, τα 3500 περίπου, αλλά και οι 5 από τις 20 εταιρίες εμπορίας, που ελέγχουν το 45% της αγοράς, ανήκουν στους ομίλους των δύο αυτών διυλιστηρίων είναι ένα από τα προβλήματα αυτής της αγοράς.

ΣΠΥΡΟΣ ΖΗΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ - πρώην Πρόεδρος Επιτροπής Ανταγωνισμού

Θα έλεγα ότι κάνει τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα. Γιατί με αυτόν τον τρόπο, αν θέλετε, ο καθορισμός τιμών, ή μάλλον η ευχέρεια καθορισμού τιμών των διυλιστηρίων είναι μεγαλύτερη. Κυρίως αν, όπως είπαμε προηγουμένως, λάβουμε υπόψη το ότι υπάρχουν μόνο δύο διυλιστήρια καθετοποιημένα και ότι οι άλλες εταιρίες ούτως ή άλλως είναι υποχρεωμένες να αναφερθούν σε αυτά.

Μετά από πολλές προσπάθειες από τα 2 διυλιστήρια της χώρας την κάμερα των Νέων Φακέλων δέχτηκαν μόνο τα Ελληνικά Πετρέλαια. Ο όμιλος ΕΛΠΕ μας άνοιξε τις πόρτες του εκσυγχρονισμένου διυλιστηρίου του στην Ελευσίνα. Πρόκειται για την μεγαλύτερη βιομηχανική επένδυση της χώρας, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια, που έχει κοστίσει κάπου ανάμεσα στα 1,2 και 1,4 δις Ευρώ. Ένα υπερσύγχρονο διυλιστήριο νέας γενιάς όπου δεν έχουν ακόμα απομακρυνθεί οι σκαλωσιές εδώ στη δυτική άκρη του κόλπου της Ελευσίνας. Ήρθαμε εδώ για να μάθουμε τι καθορίζει τελικά την τιμή των καυσίμων.  

Τάσος Τέλλογλου

Αυτές οι τιμές των προϊόντων από τι καθορίζονται;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΝΑΣ - Γενικός Διευθυντής Εφοδιασμού & Εμπορίας Πετρελαιοειδών ΕΛ. ΠΕ.

Στον κόσμο υπάρχουν περίπου 720 διυλιστήρια, τα οποία μετατρέπουν την πρώτη ύλη, το αργό στα προϊόντα που χρησιμοποιούμε όλοι για τις καθημερινές μας χρήσεις. Άρα υπάρχουν εκτός από τις αγορές του αργού, πάρα πολύ μεγάλες ανταγωνιστικές και αλληλοεξαρτώμενες αγορές προϊόντων σε όλο τον κόσμο, όπως είναι η αγορά της Μεσογείου, η αγορά της Βόρειας Ευρώπης, οι αγορές στην Αμερική, στην ανατολική και στη δυτική ακτή, η βόρεια και δυτική Αφρική, η Μέση Ανατολή, η Ασία. Σε όλες αυτές τις αγορές υπάρχει ένας πολύ έντονος ανταγωνισμός ανάμεσα στα προϊόντα. Και οι τιμές των προϊόντων εξαρτώνται, εκτός από την τιμή του αργού, η οποία είναι η πρώτη ύλη, και από τα ισοζύγια, τα τοπικά ισοζύγια, τα οποία έχει η προσφορά και η ζήτηση την οποία έχει κάθε προϊόν σε αυτές τις αγορές.

Ο Κωνσταντινος Πανάς επικεφαλής της Διεύθυνσης Εμπορίας, Εφοδιασμού Πετρελαιοειδών στα Ελληνικά πετρέλαια μας εξήγησε δος, ﷽﷽﷽﷽﷽ορτ ληνικά πετρέλαια  ια την ακρce

rde list probe ort, elements of which were leaked to the press seems also to be n ότι η τιμή στην οποία πουλάνε τα διυλιστήρια διαμορφώνεται καταρχήν από μία παγκόσμια τιμή, την τιμή PLATT’S – κάτι σαν βασική τιμή – στην οποία προστίθενται κάποια ίδια για τους παίκτες πχ της Ελληνικής αγοράς κόστη, όπως συναλλαγματικά κόστη, κόστη μεταφοράς του πετρελαίου και ένα κόστος που προκύπτει από την πυκνότητα του καυσίμου και τέλος ο άγνωστος παράγοντας PREMIUM, δηλαδή το κέρδος που τιμολογεί για τον εαυτό του το διυλιστήριο που πουλάει. Πριν από 4 χρόνια η επιτροπή ανταγωνισμού ζήτησε από τα διυλιστήρια να της εξηγήσουν πώς προκύπτει η τιμή του καυσίμου και ποιος είναι τελικά ο άγνωστος παράγοντας PREMIUM, πόσο κέρδος δηλαδή ζητάνε τα διυλιστήρια ανά λίτρο. Όπως εξηγεί όμως ο Ζησημόπουλος αυτό που αντιμετώπισε ήταν κάποια εμπόδια.

Τάσος Τέλλογλου

Αυτή η τιμή είναι αυτό που λέμε, το premium.Γιατί δεν μπόρεσαν τα διυλιστήρια να δώσουν αυτήν την ανάλυση;

ΣΠΥΡΟΣ ΖΗΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ - πρώην Πρόεδρος Επιτροπής Ανταγωνισμού

Αν θυμάμαι καλά, μια από τις βασικές τους ενστάσεις ήταν ότι δεν είναι δυνατόν αυτά τα κόστη να αξιολογηθούν προϋπολογιστικά.

Τάσος Τέλλογλου

Εσείς όμως έχετε ένα σκεπτικό στην απόφαση της Επιτροπής που λετε ότι θα μπορούσε να είχε γίνει απολογιστικά.

ΣΠΥΡΟΣ ΖΗΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ - πρώην Πρόεδρος Επιτροπής Ανταγωνισμού

Ναι, άποψη, την οποία δε συμμερίστηκαν.

Απευθυνθήκαμε στα διυλιστήρια προσπαθώντας να καταλάβουμε τι είναι επιτέλους αυτό το άγνωστο PREMIUM.

Τάσος Τέλλογλου

Δηλαδή τι βάζετε σε αυτό το Premium μέσα;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΝΑΣ - Γενικός Διευθυντής Εφοδιασμού & Εμπορίας Πετρελαιοειδών ΕΛ. ΠΕ.

Οι τιμές μας είναι η διεθνής τιμή της Μεσογείου, συν μια χρέωση, αυτή η χρέωση είναι 2 λεπτά το λίτρο στη βενζίνη. Αναλυτικά οι τιμές μας υπάρχουν για κάθε ένα από αυτά τα προϊόντα στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου. Επομένως, το premium, αφού οι τιμές της Μεσογείου δημοσιεύονται, αφού οι τιμές μας δημοσιεύονται, υπάρχει μια πλήρης ανάλυση για το ποιες ακριβώς είναι οι τιμές μας.

Τάσος Τέλλογλου

Η απάντηση των διυλιστηρίων είναι ότι η τιμή των έτοιμων προϊόντων καθορίζεται χρηματιστηριακά. Άρα η έννοια του κόστους, όπως την ξέρουμε σε άλλους κλάδους μεταποίησης δεν υπάρχει.

ΣΠΥΡΟΣ ΖΗΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ - πρώην Πρόεδρος Επιτροπής Ανταγωνισμού

Συγγνώμη. Μπορώ να καταλάβω ότι η τιμή του αργού έχει να κάνει με το PLAT’S. Εμένα αυτό που θα με ενδιέφερε να μάθω, πέρα από το PLATT’S, το PREMIUM που προστίθεται, τι περιέχει. Και δυσκολεύομαι να καταλάβω σε αυτήν την περίπτωση, τον τρόπο με τον οποίο, βάσει αυτού που μου είπατε, προσεγγίζουν τα διυλιστήρια το θέμα.

Και δεν είναι μόνο αυτό. άλλο η τιμή του τελικού προϊόο έαι οι γνωρce

rde list probe ort, elements of which were leaked to the press seems also to be n Όταν οι ενέργειες του Ζησιμόπουλου και της επιτροπής ανταγωνισμού κατάφεραν να υποχρεώσουν τα δύο διυλιστήρια να δημοσιεύουν πιο αναλυτικά τις τιμές τους, ξαφνικά οι δύο όμιλοι αποφάσισαν να αλλάξουν τον τρόπο υπολογισμού τους από αυτό που αποκαλούσαν τρόπο υπολογισμού FOB σε αυτό που αποκαλείται τρόπο υπολογισμού CIF. Εμείς δεν σκοπεύουμε να σας κουράσουμε με το τι είναι ο ένας υπολογισμός και ο άλλος. Το μόνο που θα σας πούμε είναι ότι κατά τη μετάβαση από το ένα καθεστώς στο άλλο η τιμή του τελικού προϊόντος δεν άλλαξε, όπως πιστοποιεί και ο Αλυγιζάκης, αντιπρόεδρος των εταιριών εμπορίας – των μεσαζόντων δηλαδή - μεταξύ διυλιστηρίων και πρατηρίων.

Τάσος Τέλλογλου

Για σαςαυτή η αλλαγή σήμαινε κάτι;  

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΛΗΓΙΖΑΚΗΣ Διευθύνων Σύμβουλος, ΕΛΙΝ

Όχι, δεν έχει καμία ουσιαστική αλλαγή. Όχι.

Τάσος Τέλλογλου

Δηλαδή εσείς συνεχίσατε να αγοράζετε με την ίδια χρέωση ανεξάρτητα.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΛΗΓΙΖΑΚΗΣ Διευθύνων Σύμβουλος, ΕΛΙΝ

Με την ίδια χρέωση ανεξάρτητα αν ήταν CIF ή FOB.

Σε μια τιμή λοιπόν που δεν άλλαζε από το ένα καθεστώς στο άλλο τα διυλιστήρια εμφάνισαν ότι αυτό που άλλαξε ήταν το κέρδος τους. Το οποίο κέρδος τους δεν αυξήθηκε όπως θα υποθέτετε φυσιολογικά, αλλά αντιθέτως εμφανίστηκε να μειώνεται κάνοντας πολλούς στην αγορά να αναρωτιούνται αν αυτό το κέρδος premium που εμφανίζουν τώρα ή αυτό που εμφάνιζαν παλαιότερα είναι όντως το πραγματικό.

Τάσος Τέλλογλου

Πριν από το 2009 χτιζόταν σε μια τιμή fob, και μετά το 2009 άρχισε να χτίζεται σε μια τιμή cif, αυτό το Premium που χρεώνουν τα διυλιστήρια. Αυτό γιατί έγινε;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΝΑΣ - Γενικός Διευθυντής Εφοδιασμού & Εμπορίας Πετρελαιοειδών ΕΛ. ΠΕ.

Μπαίνουμε σε πολύ τεχνικά θέματα έτσι;  Μπαίνουμε σε πολύ τεχνικά θέματα και μου θυμίζει εκείνη τη φράση του Ευαγγελίου που λέει ότι «διυλίζουμε τον κώνωπα και καταπίνουμε την κάμηλον». Θέλουμε, λοιπόν, να διυλίσουμε τον κώνωπα των δύο λεπτών του λίτρου, και να καταπιούμε την κάμηλο των 166. Να το κάνουμε. Τι είναι το cif; Το cif είναι cost, insurance και freight, δηλαδή είναι τιμή, συν ο ναύλος να έρθει στην Ελλάδα συν η ασφάλιση του φορτίου. Άρα έχεις δύο τρόπους να ορίσεις την τιμή σου. Cif + Premium ή Fob+ insurance+ Freight+ Premium. Οι δύο αυτοί τρόποι είναι απολύτως ισοδύναμοι. Απλώς χρησιμοποιήσαμε την τιμή cif, γιατί η cif περιλαμβάνει κάθε μέρα πόσο είναι ο ναύλος. Ενώ παλιά όταν λέγαμε Fob+ σταθερός ναύλος+ premium, κάποιες φορές ουσιαστικά ο ναύλος ήταν χαμηλότερος ή υψηλότερος από τον πραγματικό. Με το cif ουσιαστικά κάθε μέρα παρακολουθείς την τιμή της Μεσογείου επακριβώς.                                              

Παρόλα αυτά ο Ζησιμόπουλος δεν πήρε ποτέ αναλυτική κοστολόγηση του premium από τα διυλιστήρια, αλλά μια υπόσχεση από την τότε πολιτική ηγεσία ότι αυτό θα πραγματοποιηθεί κάποια στιγμή από έναν ανεξάρτητο φορέα. Αλλά και αυτό δεν προχώρησε.

ΣΠΥΡΟΣ ΖΗΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ - πρώην Πρόεδρος Επιτροπής Ανταγωνισμού

Γιατί αν θυμάμαι καλά τότε είχε ειπωθεί από την πολιτική ηγεσία ότι το θέμα αυτό το είχαν εντάξει σε μία μελέτη γενικότερη τιμολογιακή του τομέα των καυσίμων, που επρόκειτο να προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός, και ότι κατά συνέπεια δεν εφήρμοζαν τη συγκεκριμένη διάταξη εν αναμονή των αποτελεσμάτων αυτής της μελέτης…

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΤΣΑΚΗΣ Πρόεδρος Επιτροπής Ανταγωνισμού

Όμως στη συνέχεια προκήρυξε κάποιο διαγωνισμό νομίζω, σταμάτησε το πράγμα, και δεν υλοποιήθηκε η κοστολογική μελέτη.

Πέντε χρόνια αργότερα το τιμόνι στην επιτροπή ανταγωνισμού μπορεί να είχε αλλάξει και να είχε περάσει από το χέρια του Ζησιμόπουλου σε αυτά του Δημήτρη Κυριτσάκη, όμως τα θέματα που έχει να αντιμετωπίσει ο σημερινός Πρόεδρος της επιτροπής ανταγωνισμού είναι ακριβώς τα ίδια.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΤΣΑΚΗΣ Πρόεδρος Επιτροπής Ανταγωνισμού

Τώρα όμως, θα δείτε ότι από τα πρώτα μέτρα που προτείνουμε είναι να υπάρχει και στον τομέα αυτό ένα βήμα. Δηλαδή, να γίνει κοστολογική μελέτη της διαμόρφωσης της τιμής του καυσίμου στην πηγή.

Τάσος Τέλλογλου

Εννοείτε δηλαδή την κοστολόγηση της λειτουργίας των διυλιστηρίων;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΤΣΑΚΗΣ Πρόεδρος Επιτροπής Ανταγωνισμού

Στο διυλιστήριο. Να μας πούνε, κύριοι αυτά τα premia τι περιλαμβάνουν. Έξοδα εγκαταστάσεων, έξοδα προσωπικού, παροχές, μπόνους, αγορές, επενδύσεις; Τι περιλαμβάνει αυτό το πράγμα που λέμε premium;  που εν πάση περιπτώσει τα βγάζουν με έναν τύπο τώρα δεν ξέρω ποιον- και λένε ότι εμείς είμαστε εντάξει διότι έχουμε την τιμή plats προσθέτουμε και το premium, τα έξοδά μας, και αυτό που βγάζουμε είναι ένα λεπτό- λένε ένα λεπτό βγάζουμε στο λίτρο και λες εσύ, ένα λεπτό; ψυχή δεν έχει. Όμως δεν είναι μόνο αυτό, είναι τα κόστη, τα επιμέρους κόστη, τα οποία συνυπολογίζονται στο Premium και βάζουν την τιμή, από την οποία ξεκινάει η πώληση, από τα διυλιστήρια και παίρνει την κατηφόρα για να φτάσει στον τελικό καταναλωτή.

Βέβαια τα διυλιστήρια από την πλευρά τους διαφωνούν, επισημαίνοντας ότι το να ελέγχονται για το πόσο κέρδος βγάζουν σε αυτή την διαδικασία είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στους δυσβάσταχτους φόρους που επιβάλλονται στο πετρέλαιο από το κράτος. Αναλυτικά, αν η τιμή του λίτρο της βενζίνης είναι 1,68 όπως ήταν την Παρασκευή της προηγούμενης εβδομάδας, σε αυτά τα 1,68 Ευρώ τα 60 περίπου λεπτά είναι η τιμή που πουλάει το διυλιστήριο στις εταιρίες εμπορίας, τα 8 λεπτά τα εκτιμώμενα περιθώρια των εταιρειών εμπορίας, των μεταφορών υγρών καυσίμων και των πρατηρίων και το 1 ολόκληρο Ευρώ από τα 1,68 οι φόροι του κράτους. Εξού και ο εκνευρισμός των διυλιστηρίων όταν κανείς αναφέρεται στα υπόλοιπα προβλήματα αυτής της αγοράς.   

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΝΑΣ - Γενικός Διευθυντής Εφοδιασμού & Εμπορίας Πετρελαιοειδών ΕΛ. ΠΕ.

«διυλίζουμε τον κώνωπα και καταπίνουμε την κάμηλον». Θέλουμε, λοιπόν, να διυλίσουμε τον κώνωπα των δύο λεπτών του λίτρου, και να καταπιούμε την κάμηλο των 166. Να το κάνουμε.»

Και σε αυτό με τα διυλιστήρια συμφωνούν και οι εταιρίες εμπορίας.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΛΗΓΙΖΑΚΗΣ Διευθύνων Σύμβουλος, ΕΛΙΝ

Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι πάντοτε οι φόροι.

Αλλά και το αρμόδιο υπουργείο.

ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Το βασικό πρόβλημα στην τιμή των καυσίμων, μη γελιέστε, το βασικό ξαναλέω πρόβλημα, δε λεω ότι άλλα δεν υπάρχουν είναι οι φόροι. Γι’ αυτό πληρώνουμε τόσα πολλά. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να αδιαφορήσουμε για τα διαρθρωτικά προβλήματα.

Και έτσι είναι, γιατί μπορεί ο φόρος να φαντάζει τεράστιος και τα περιθώρια να μειωθούν οι τιμές χωρίς να μειωθούν οι φόροι ισχνά, αλλά όπως εξηγεί και ο Κυριτσάκης τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως φαίνονται.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΤΣΑΚΗΣ Πρόεδρος Επιτροπής Ανταγωνισμού 

Οι τιμές απ’ ότι γνωρίζετε και είναι γνωστό σε όλους, έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα υπερβολικά. Ναι μεν οι φόροι είναι μεγάλοι και πολλοί πράγματι, σε ένα μεγάλο ποσοστό καλύπτουν του καυσίμου, όμως για τα δεδομένα τα οικονομικά της χώρας, την οικονομική κατάσταση που έχουμε, θεωρώ ότι δεν θα έπρεπε να είναι σε αυτό το ύψος. Στο πετρέλαιο θέρμανσης προ φόρων, είμαστε δεύτεροι στην Ευρώπη, πιο ακριβή χώρα στην Ευρώπη, μετά από την Αγγλία νομίζω, είμαστε δεύτεροι. Δεν δικαιολογείται αυτό. Επικαλούμαστε τους φόρους, και λέμε φόροι, φόροι, φόροι, και πράγματι ανεβάζουν το καύσιμο αλλά εν προκειμένου, στο πετρέλαιο προ φόρων είμαστε δεύτεροι.Γιατί;

Σύμφωνα με τους ανθρώπους του ανταγωνισμού και με την τρόικα αυτό συμβαίνει γιατί μια σειρά από μέτρα που σύμφωνα με την ομάδα του Ζησιμόπουλου θα εξορθολόγιζαν την αγορά των καύσιμων έμειναν για χρόνια στο συρτάρι.

Τάσος Τέλλογλου

Γιατί αυτά τα μέτρα δεν υλοποιήθηκαν;

ΣΠΥΡΟΣ ΖΗΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ

πρώην Πρόεδρος Επιτροπής Ανταγωνισμού

Ενδεχομένως, παράμετροι που εκφεύγουν των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής, όπως σας είπα: δημόσιο συμφέρον, κοινωνικοί λόγοι, οικονομικοί λόγοι, υπέρτεροι του επιμέρους συμφέροντος που υποτίθεται ότι εξυπηρετούσε η απόφαση, υπαγόρευαν τη μη υλοποίησή τους. Αυτή, αν θέλετε, νομοθετικά, είναι η εξήγηση του γιατί δεν υιοθετούνται, τώρα πολιτικά, σε αυτά δεν είμαι εγώ αρμόδιος να σας απαντήσω.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΤΣΑΚΗΣ Πρόεδρος Επιτροπής Ανταγωνισμού 

Οι πολιτικές αποφάσεις, σε ορισμένα μέτρα που έχουν μεγάλο αντίκτυπο, είναι δύσκολες. Δεν μπορεί να αποδώσουμε απόλυτη ευθύνη στους υπουργούς που πέρασαν, γιατί έκαναν προσπάθειες, όμως τα συμφέροντα δεν παύει να είναι σημαντικά, σε όλους τους τομείς και από τα διυλιστήρια, και από τους χονδρεμπόρους και στο παρακάτω στάδιο. Εκ των πραγμάτων ξέρετε ότι, δυστυχώς –και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας και της ελληνικής πολιτείας- ότι τα συντεχνιακά συμφέροντα, μέχρι πρότινος και ενδεχομένως ακόμα και σήμερα, επιβάλλουν τις απόψεις τους.

Τάσος Τέλλογλου

Εάν υπάρχει ένα πράγμα που θα έπρεπε να γίνει από το σύμπλεγμα των μέτρων που προτάθηκαν στα πλαίσια της έρευνας και της γνωμοδότησης της Επιτροπής το 2008, ποιο θα ήταν αυτό;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΤΣΑΚΗΣ Πρόεδρος Επιτροπής Ανταγωνισμού 

Θεωρώ πρώτιστης σημασίας και προτεραιότητας το σύστημα εισροών εκροών, για να μπορέσει να ελέγχεται το όλο σύστημα και να παταχθεί η λαθρεμπορία, είναι το βασικότερο. Το δεύτερο που, επίσης, θα έπρεπε να είχε γίνει, είναι ο Οργανισμός Διαχείρισης Αποθεμάτων Ασφαλείας. Με την έννοια ποια; Να υπάρχει δυνατότητα σε έναν ο οποίος έχει χρήματα να εισάγει μια ποσότητα και να έχει που να την ακουμπήσει, που να την τοποθετήσει. Αν είχαν υλοποιηθεί θα μπορούσαν να ξέρουν, και τα διυλιστήρια, τα δύο που έχουν μείνει τώρα, ότι ξέρετε υπάρχει κι άλλος στην αγορά που θα φέρει ένα πετρέλαιο, ένα καύσιμο απέξω φθηνότερο και επομένως θα είμαι υποχρεωμένος κι εγώ, για να σταθώ στην ελληνική αγορά, να περιορίσω τις τιμές διάθεσης, που γι’ αυτούς είναι δικαιολογημένες, όμως ο ανταγωνισμός αυτό φέρει, φέρνει την ισορροπία στη αγορά.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Τα προηγούμενα δώδεκα χρόνια η Επιτροπή Ανταγωνισμού ασχολήθηκε συνολικά 4 φορές με την αγορά των καυσίμων. Με καμία άλλη αγορά προϊόντων δεν ασχολήθηκε τόσο συχνά. Στο επίκεντρο των συζητήσεών της ήταν το πρόβλημα των  αποθηκευτικών χώρων. Ο νόμος επιβάλλει στις εταιρίες που διυλίζουν αργό πετρέλαιο για να παράξουν έτοιμα προϊόντα, είτε σε εκείνες που κάνουν εισαγωγές έτοιμων προϊόντων, να διαθέτουν τόσους και τέτοιους αποθηκευτικούς χώρους ώστε να είναι σε θέση να αποθηκεύσουν καύσιμα για ενενήντα μέρες. Η υποχρέωση να αποθηκεύεις είναι κοινοτική οδηγία, όπως και η ελευθερία να επιλέγεις που θα αποθηκεύσεις. Αλλά η Ελλάδα ακολουθεί μόνο την πρώτη υποχρέωση, με αποτέλεσμα..

ΣΠΥΡΟΣ ΖΗΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ πρώην Πρόεδρος Επιτροπής Ανταγωνισμού

Οι αποθηκευτικοί ιδιωτικοί χώροι είναι περιορισμένοι, κι αν λάβουμε μάλιστα υπόψη και τα προβλήματα γραφειοκρατίας αλλά και περιβαλλοντικά που χαρακτηρίζουν τη διαδικασία αδειοδότησης αυτών των αποθηκευτικών χώρων, καταλήγουμε σε μία κατάσταση που αποθαρρύνει τη δημιουργία νέων αποθηκευτικών χώρων.

Και τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Μια ακόμη κλειστή αγορά χωρίς νέους παίκτες ή  νέες ανταγωνιστικές τιμές.

ΣΠΥΡΟΣ ΖΗΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ πρώην Πρόεδρος Επιτροπής Ανταγωνισμού

Και κατά συνέπεια, οι εταιρίες εμπορίας κατευθύνονται προς τα διυλιστήρια. Επομένως, είναι φυσικό ότι τα διυλιστήρια είναι αυτά που τελικά θα καθορίσουν και την αρχική τιμή του καυσίμου, έτσι όπως θα αρχίσει να κυκλοφορεί στη χώρα.

Ο Γιάννης Αλυγιζακης – Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου των Εταιρειών Εμπορίας – των μεσαζόντων δηλαδή μεταξύ διυλιστηρίων και πρατηρίων επιβεβαιώνει ότι για εταιρίες σαν την δική του υπάρχουν όντως ευκαιρίες για φθηνότερα καύσιμα στο εξωτερικό.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΛΗΓΙΖΑΚΗΣ Διευθύνων Σύμβουλος, ΕΛΙΝ

Οι εταιρίες σήμερα έχουν τη δυνατότητα να εισάγουν. Κάποιες το κάνουν, κάποιες όχι.

Τάσος Τέλλογλου

Η ELINOIL εισάγει καύσιμα από το εξωτερικό, έτοιμα προϊόντα;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΛΗΓΙΖΑΚΗΣ Διευθύνων Σύμβουλος, ΕΛΙΝ

Ως ELINOIL εισάγουμε. Εισάγουμε μικρές ποσότητες. Θα έλεγα ότι, κυρίως, στο diesel, παρουσιάζονται μεγαλύτερες ευκαιρίες, παρά στις βενζίνες όπου, γενικότερα οι τιμές των ελληνικών διυλιστηρίων είναι ανταγωνιστικές.

Τάσος Τέλλογλου

Να ρωτήσω κάτι; Τα περιθώριά σας στο diesel, όταν εισάγετε κατευθείαν, πόσο καλύτερα είναι;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΛΗΓΙΖΑΚΗΣ Διευθύνων Σύμβουλος, ΕΛΙΝ

Είναι καλύτερα.

Καλύτερα ναι αλλά όχι σε μεγάλες ποσότητες όπως παραδέχεται ο Αλυγιζάκης. Είναι εύλογο λοιπόν να υποθέσει κανείς ότι αν δεν υπήρχε αυτός ο περιορισμός τότε περισσότερα από τα μέλη του συνδέσμου του που αυτή τη στιγμή εισάγουν μικρές ποσότητες από το εξωτερικό όπως λέει, αφού μόνο μικρές ποσότητες 90 ημερών μπορούν να αντέξουν οικονομικά, θα εισήγαγαν ακόμη περισσότερα καύσιμα από το εξωτερικό. Και τότε, θα πίστευε κανείς ότι η τιμή της αγοράς θα ήταν χαμηλότερη και άρα και οι δυνατότητες του καταναλωτή για μικρότερες τιμές μεγαλύτερες.

Τα διυλιστήρια από την πλευρά τους διαφωνούν και θεωρούν ότι το γεγονός πως δεν γίνονται περισσότερες εισαγωγές δεν έχει να κάνει με τους αποθηκευτικούς χώρους.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΝΑΣ - Γενικός Διευθυντής Εφοδιασμού & Εμπορίας Πετρελαιοειδών ΕΛ. ΠΕ.

Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι γιατί δεν γίνονται αυτές οι εισαγωγές. Και η δικιά μας άποψη είναι, γιατί οι τιμές στις οποίες βρίσκουν από τα ελληνικά διυλιστήρια είναι οι φθηνότερες δυνατές.

Τάσος Τέλλογλου

Η μόνιμη επωδός πάντως των εκπροσώπων των διυλιστηρίων ότι οι θεωρίες εμπορίας δεν εισάγουν έτοιμα προόντα για τον απλούστατο λόγο ότι βρίσκουν προϊόντα φθηνότερα που τους συμφέρουν από τα εγχώρια διυλιστήρια. Εσείς τι καταλάβατε στη διάρκεια της διαβούλευσης με αυτό το επιχείρημα;

ΣΠΥΡΟΣ ΖΗΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ πρώην Πρόεδρος Επιτροπής Ανταγωνισμού

Θα μου επιτρέψετε να μη συμμερίζομαι αυτή την άποψη, έχοντας εμπιστοσύνη στη δουλειά των υπηρεσιών της Επιτροπής, θα μου επιτρέψετε να έχω επιφυλάξεις σε αυτήν την απάντηση που ως ένα σημείο τη θεωρώ απλοϊκή.

Τάσος Τέλλογλου

Τι θα άλλαζε αν οι άλλες εταιρίες είχαν τη δυνατότητα να αποθηκεύουν την εισαγωγή τους σε έναν ανεξάρτητο των διυλιστηρίων αποθηκευτικό χώρο;

ΣΠΥΡΟΣ ΖΗΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ πρώην Πρόεδρος Επιτροπής Ανταγωνισμού

Θα μπορούσαν να εισάγουν όσες ποσότητες θεωρούσαν αναγκαίες και έβρισκαν σε ανταγωνιστικότερες τιμές στη διεθνή αγορά, και με τον τρόπο αυτό θα συνεισέφεραν στην ανταγωνιστικότητα και των διυλιστηρίων, δηλαδή εάν δεν υπάρξουν εισαγωγές, είναι πάρα πολύ δύσκολο, όπως σας είπα, να δραστηριοποιήσετε τον ανταγωνισμό στο επίπεδο των διυλιστηρίων. Για μένα αυτό είναι δεδομένο.

Παρότι τα διυλιστήρια αρνούνται αυτή την ανάλυση, όταν ο Ζησιμόπουλος επέμεινε να δημιουργηθεί μία κρατική αποθήκη που θα μπορούσαν να αποθηκεύουν εκεί οι μικροί παίκτες της αγοράς με χαμηλές –συμφέρουσες τιμές όλοι οι πρωταγωνιστές της αγοράς διύλισης βρέθηκαν απέναντί του.      

Τάσος Τέλλογλου

Όταν ετέθη το θέμα του ενιαίου φορέα τήρησης αποθεμάτων, οι αντιδράσεις των πρωταγωνιστών της αγοράς ποιες ήταν;

ΣΠΥΡΟΣ ΖΗΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ πρώην Πρόεδρος Επιτροπής Ανταγωνισμού

Κάθετα αρνητικές, με πολλές δικαιολογίες. Μεταξύ των οποίων ορισμένες που μπορεί κανείς να πει ότι έχουν κάποια βάση, το ότι έχει ένα κόστος. Και άλλες που κατά την άποψή μου δεν στέκουν, για τον απλούστατο λόγο ότι παρόμοιοι φορείς υπήρχαν ήδη σε κράτη μέλη της ΕΕ, ειδικά η Αυστρία, με την οποία δε σας κρύβω ότι είχα μεριμνήσει να έρθω και σε επαφή. Για να ζητήσω τη βοήθειά τους, προκειμένου στο θέμα αυτού του φορέα να μπορούσε η Επιτροπή να είναι πιο εμπεριστατωμένη στις αναλύσεις της.

Σήμερα βέβαια οι ίδιοι πρωταγωνιστές φαίνονται πιο διαλλακτικοί στις θέσεις τους..

Τάσος Τέλλογλου

Ποιο είναι αυτό το σημείο το οποίο κάνει σήμερα σημαντική την ίδρυση ενός τέτοιου φορέα;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΝΑΣ - Γενικός Διευθυντής Εφοδιασμού & Εμπορίας Πετρελαιοειδών ΕΛ. ΠΕ.

Γιατί θέλουμε να έχουμε το φορέα; Θέλουμε να έχουμε το φορέα για να πάψει η συζήτηση σε αυτά τα θέματα, και να δούμε όταν με το καλό γίνει, αν θα μπορέσει αυτός ο φορέας, αυτός ο ανεξάρτητος ίσως δημόσιος φορέας, αν θα μπορέσει τελικά να χρεώσει για την τήρηση των αποθεμάτων ασφαλείας, λιγότερο από αυτό το οποίο χρεώνει η πετρελαϊκή βιομηχανία. Αμφιβάλλουμε αλλά θέλουμε να το δούμε.

Τώρα βέβαια που επιτέλους όλοι συμφωνο

τους. ﷽﷽﷽ρμογ νόναι οι νo be n μιουργηθερce

rde list probe ort, elements of which were leaked to the press seems also to be n ύν είναι πια 2013 και η χώρα βρίσκεται για 5η συνεχόμενη χρονιά σε ύφεση. Και στην Ελλάδα της κρίσης–είναι αμφίβολο βέβαια το κατά πόσο θα υπάρξει και μεγάλη κινητικότητα σε εισαγωγές.  

Τάσος Τέλλογλου

Τώρα που καθιερώνετε τον ενιαίο φορέα, δεν έχουν λεφτά και οι έμποροι να φέρουν καύσιμα.Μήπως είναι λίγο αργά;

ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ  -Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων

Αυτό έγινε και με τα φορτηγά για να είμαστε ειλικρινείς. Δηλαδή, όταν απελευθερώθηκαν τα φορτηγά, ήταν τόσο μεγάλη η ύφεση, που ελάχιστοι ζήτησαν καινούργιες άδειες φορτηγών. Αλλά εν πάση περιπτώσει, δεν μπορώ να αλλάξω το ρου της ιστορίας. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να προχωρήσουμε στην απελευθέρωση, να δεχθούμε τις προτάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού και να κάνουμε ένα σύγχρονο πλαίσιο, και αυτό είναι που κάνουμε.

Σήμερα η κυβέρνηση δεσμεύεται να φέρει αυτό αλλά και μια σειρά άλλων μέτρων που τόσα χρόνια είχαν μείνει στο συρτάρι. Το θέμα θα πουν πολλο

τους. ﷽﷽﷽ρμογ νόναι οι νo be n μιουργηθερce

rde list probe ort, elements of which were leaked to the press seems also to be n ί δεν τόσο οι νέοι νόμοι, αλλά κυριότερα η εφαρμογή τους.

Στην εφαρμογή φαίνεται να κόλλησε και ένα άλλο πάγιο αίτημα των πρατηριούχων που θα κατέβαζε κάποτε την τιμή των καυσίμων. Οι ίδιοι οι πρατηριούχοι που πουλούν καθημερινά τα καύσιμα στους πολίτες  ζητούσαν να έχουν δυνατότητα να εφοδιάζονται κατευθείαν από τα διυλιστήρια και όχι απαραίτητα από τις εταιρίες εμπορίας. Όμως παρά την ψήφιση του αντίστοιχου νόμου, όταν ο πρατηριούχος έφτανε στα διυλιστήρια έβρισκε τιμή μεγαλύτερη από αυτή που του προσέφεραν οι ενδιάμεσες εταιρίες εμπορίας.

ΣΠΥΡΟΣ ΖΗΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ πρώην Πρόεδρος Επιτροπής Ανταγωνισμού

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού επειδή είχε υπόψη της ορισμένες οριακής νομιμότητας πρακτικές, είχε ζητήσει στην απόφαση του ‘8, να γίνεται χρήση από τα διυλιστήρια προς τα ανεξάρτητα πρατήρια, τιμών που να μην, αν θέλετε, ακυρώνουν τη νομοθετική δυνατότητα πρόσβασης που αναγνωριζόταν σε αυτά τα πρατήρια. Θέλω να πω ότι υπήρχε νομοθετική πρόβλεψη πρόσβασης αυτών των πρατηρίων στα διυλιστήρια. Έπρεπε όμως, οι τιμές που θα χρησιμοποιούσαν τα διυλιστήρια να ήταν τέτοιες, που στην πράξη, να μην ακυρώνουν αυτή τη δυνατότητα πρόσβασης. Δεν ξέρω όμως αν το θέμα αυτό είχε ευτυχή κατάληξη.

Ο Δελαγραμμάτικας που ξέρει, λεει πως τέτοια κατάληξη δεν υπήρξε.

Τάσος Τέλλογλου

Εσείς αν θέλετε μπορείτε να πάτε να φορτώσετε απευθείας στα διυλιστήρια;

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΕΛΑΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΣ - Πρόεδρος Ένωσης Εμπόρων Πετρελαιοειδών Ν. Αττικής

Μπορούμε με καμιά δεκαριά ευρώ, δεκαπέντε ακριβότερο απ’ όσο αγοράζουμε ήδη από εταιρίες που αγοράζουν από τα διυλιστήρια

Τάσος Τέλλογλου

Γιατί;

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΕΛΑΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΣ - Πρόεδρος Ένωσης Εμπόρων Πετρελαιοειδών Ν. Αττικής

Γιατί δε θέλουν να αναπτυχθεί αυτή η σχέση ανεξαρτήτων πρατηριούχων με τα διυλιστήρια.

Διυλιστήρια και εταιρίες εμπορίας πάντως εξηγούν από την πλευρά τους ότι όταν ένας μικρός πρατηριούχος παίρνει καύσιμο απευθείας από τα διυλιστήρια δημιουργεί ανάγκες και για άλλες υπηρεσίες τις οποίες σε άλλη περίπτωση θα του κάλυπτε η εταιρία, αυξάνοντας δικαιολογημένα – λένε - την τελική τιμή του καυσίμου.

Τάσος Τέλλογλου

Μπορεί σήμερα ένας ανεξάρτητος έμπορος ή συνεταιρισμός εμπόρων να προμηθευτεί κατευθείαν από τα διυλιστήρια;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΝΑΣ - Γενικός Διευθυντής Εφοδιασμού & Εμπορίας Πετρελαιοειδών ΕΛ. ΠΕ

Ναι φυσικά. Όλοι εκείνοι οι συνεταιρισμοί, οι έμποροι που πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει η νομοθεσία, μπορούν να έρθουν να πάρουν κατευθείαν από τα διυλιστήρια, κι εμείς τα διυλιστήρια τους προσφέρουμε όχι μόνο το προϊόν, αλλά τους προσφέρουμε και μια σειρά υπηρεσιών, όπως είναι ο εκτελωνισμός, τα χαρτιά. Κι όλα αυτά που σχετίζονται με την αγορά του προϊόντος και τη φόρτωση των βυτιοφόρων, τα οποία συνήθως, οι εταιρίες εμπορίας τα καλύπτουν με μόνιμο προσωπικό, το οποίο οι πρατηριούχοι, προφανώς δεν μπορούν να έχουν ένα μόνιμο προσωπικό και να καλύπτει αυτά. Άρα δίνουμε και αυτήν την υπηρεσία. Στην πράξη δεν έχουμε δει, τώρα τελευταία πολλούς ανεξάρτητους πρατηριούχους να έρχονται από τα διυλιστήρια. Θεωρώ ότι ίσως βρίσκουν πιο βολικό, και ίσως πιο φτηνό, να προμηθεύονται το καύσιμό τους απευθείας στο πρατήριό τους από τις εταιρίες εμπορίας.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΛΗΓΙΖΑΚΗΣ Διευθύνων Σύμβουλος, ΕΛΙΝ

Καταρχήν το διυλιστήριο δικαιολογημένα έχει διαφοροποιημένη τιμολογιακή πολιτική απέναντι σε ένα ανεξάρτητο πρατήριο και σε μια εταιρία, διότι οι όγκοι οι οποίοι αγοράζει μια εταιρία είναι πολύ μεγαλύτεροι από τους όγκους που αγοράζει ένα πρατήριο. Άρα είναι λογικό να υπάρχει μια διαφορά τιμής. Στην πράξη όμως είναι ενδιαφέρον τι γίνεται. Σήμερα τα ελεύθερα πρατήρια είναι πολύ εύκολο να βρουν τιμή διυλιστηρίου σε πολλές από τις 20 εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην αγορά. Και ο λόγος είναι απλός. Υπάρχει τεράστια ανάγκη σήμερα για ρευστότητα στις εταιρίες πετρελαίου. Τα ανεξάρτητα πρατήρια έχουν ρευστότητα, άρα προκειμένου να αποκτήσουν οι εταιρίες ρευστότητα είναι διατεθειμένες να πουλήσουν πάρα πολύ φτηνά, στις τιμές που πουλάει το διυλιστήριο σε εκείνες, πουλάνε σε ανεξάρτητα πρατήρια. Άρα στην πράξη πρόβλημα δεν υπάρχει.

Και όλα αυτά που σας είπαμε μέχρι εδώ βέβαια είναι για την τιμή 1,68 την επίσημη δηλαδή τιμή, αυτή που βλέπει κανείς με μια ματιά στην ταμπέλα κάθε πρατηρίου. Τι συμβαίνει όμως όταν αυτή η τιμή είναι ακόμη πιο ακριβή, αλλά κανείς δεν το λεει στον καταναλωτή;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΛΗΓΙΖΑΚΗΣ Διευθύνων Σύμβουλος, ΕΛΙΝ

Μας ρωτάνε πολλές φορές αν τα καύσιμα είναι ακριβά στην Ελλάδα. Η απάντηση είναι, είναι ακριβά τα καύσιμα. Θα έλεγε εδώ κάποιος αν ήταν από το Υπουργείο Οικονομικών, ότι  τι θέλετε να κάνουμε, έχουμε ανάγκη για αύξηση των φορολογικών εσόδων, άρα μονόδρομος η αύξηση της φορολογίας. Υπάρχει απάντηση. 500.000.000 χάνονται από το λαθρεμπόριο κάθε χρόνο. Άρα το 10% των εσόδων, των φορολογικών εσόδων του κράτους από τα καύσιμα χάνονται, διότι το κράτος δεν ελέγχει το λαθρεμπόριο

....Ένα συνηθισμένο Σαββατοκύριακο του φθινοπώρου συναντάμε μία ομάδα επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο χώρο του καυσίμου. Με δική τους πρωτοβουλία έχουν κατασκευάσει ένα αυτοκίνητο που χωρίς να διακρίνεται από κάθε άλλο απλό ΙΧ μετράει πόσο κλέβουν τους καταναλωτές οι πρατηριούχοι.

Τάσος Τέλλογλου

Γιατί φτιάχτηκε αυτό το αυτοκίνητο;

-Το αυτοκίνητο φτιάχτηκε για να μπορούμε από μόνοι μας, να ελέγξουμε, να τσεκάρουμε βενζινάδικα, τα οποία κλέβουν, να το πούμε έτσι, ή μάλλον δίνουν λιγότερα καύσιμα από αυτό που πρέπει, στις αντλίες τους και που οι αρμόδιες υπηρεσίες αδυνατούν να το εντοπίσουν.

Το κλέψιμο της αντλίας που κυνηγάνε έχει όπως μας λένε οξυνθεί ιδιαίτερα τα τελευταία 2 χρόνια επειδή αυξήθηκαν οι φόροι του προϊόντος ρίχνοντας τα νόμιμα περιθώρια κέρδους και φυσικά αυξάνοντας τα παράνομα.

Ο πελάτης αίνιγμα μπαίνει στο πρατήριο με κρυμμένο μικρόφωνο. Δεν χρησιμοποιούμε κάμερα για να μην εντοπισθεί το αυτοκίνητο .

Το αυτοκίνητο έχει ένα ντεπόζιτο με συγκεκριμένη χωρητικότητα: 34,7  λίτρα.

Μετά από κάθε αγορά καυσίμου αυτό μεταγγίζεται σε δοχεία. Μετρώντας έτσι την ποσότητα μπορεί να καταλάβει κανείς εάν και πόσο τον έκλεψαν στην αντλία...

Τάσος Τέλλογλου

Για πόσα λεφτά βάλατε αμόλυβδη βενζίνη;

-Για 60 ευρώ. Για 60 ευρώ έβαλα, 60 ευρώ και 13 λεπτά.

Τάσος Τέλλογλου

Και πόσο καύσιμο έπρεπε με αυτά τα λεφτά να αγοράσετε;

-Έπρεπε να αγοράσω, κανονικά, 35,47

Τάσος Τέλλογλου

Πόσο παίρνει το ντεπόζιτό σας;

-34,70

Τάσος Τέλλογλου

Μάλιστα, σας κλέψανε δηλαδή, πόσο;

-Αν αφαιρέσουμε από τα 35, 47, τα 34,70, θα το βρούμε αμέσως.

Τάσος Τέλλογλου

1,30 περίπου.

-770 ml

Συνολικά εκείνο το σαββατοκύριακο που κάναμε τις ανεπίσημες μετρήσεις, από τα 6 πρατήρια που ελέγξαμε τα 4 αποδείχθηκε ότι κλέβουν στην αντλία... Ποσοστό δηλαδή 70%.

-Λοιπόν, κ. Σχοινά, έχουμε κανονίσει να βγούμε για έλεγχο σε πρατήρια. Θέλουμε την εντολή την έγγραφη.

Λίγες ημέρες αργότερα αποφασίσαμε να ζητήσουμε από το υπουργείο Ανάπτυξης να παρακολουθήσουμε και τους επίσημους ελέγχους.

-Το πρατήριο το γνωρίζουμε, ξέρουμε που θα πάμε, και για ότι νεότερο θα σας ενημερώσουμε.

-Θα είμαι στο κινητό και στο σταθερό όλη την ώρα.

Ακολουθήσαμε λοιπόν με την κάμερα των Νέων Φακέλων έναν έλεγχο ρουτίνας της υπηρεσίας μετρολογίας του υπουργείου Ανάπτυξης.   

-Φίλιππε πάρε την τσάντα, πάρε και το όργανο, παίρνω εγώ το βαλιτσάκι με τα εργαλεία και είμαστε έτοιμοι. Χαιρετούμε, τα λέμε στην επιστροφή.

Το πιο πρατήριο θα ελεγχθεί από αυτά τα συνεργεία προκύπτει για ευνόητους λόγους το ίδιο πρωινό και συνήθως οι υπάλληλοι ενημερώνονται είτε με βάση ποια πρατήρια δίνουν ασυνήθιστα χαμηλές τιμές κάτω από το κόστος είτε με βάση ανώνυμες καταγγελίες άλλων επαγγελματιών που υποφέρουν από τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Κατευθυνόμαστε αρχικά σε ένα πρατήριο στο κέντρο της Αθήνας. Είναι το φθηνότερο της περιοχής σε σχέση με τους ανταγωνιστές του. Μπαίνουμε στο πρατήριο με ένα αμάξι που ΦΑΙΝΕΤΑΙ ότι ανήκει σε μία δημόσια υπηρεσία. Ο υπάλληλος της μετρονομίας παίρνει την αντλία και γεμίζει ένα πιστοποιημένο μπιτόνι, για να δει αν η ποσότητα στο μπιτόνι θα έχει απόκλιση από αυτή που θα καταγράψει ο μετρητής της αντλίας και θα κληθεί να πληρώσει ο καταναλωτής. Καμία φορά βέβαια η απόκλιση , όπως εδώ, έχει σχέση με το γεγονός ότι μία αντλία μένει αχρησιμοποίητη για πολύ καιρό..

-Εκατό ml απόκλιση στο όριο. -0,5 %.

Αλλά ακόμη και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει ένα ποσοτικό όριο που ο πρατηριούχος δεν πρέπει να υπερβαίνει.

-Είσαι στο κάτω όριο, στο -0,5, στο όριο δηλαδή που προβλέπεται. Δηλαδή αν έρθω μετά από τρεις μέρες και είσαι κάτω από εκεί, που θα είσαι γιατί οι αντλίες φεύγουν προς τα κάτω, τότε θα πέσει 2 χιλιάρικα επί τόπου.

Αποφασίζουμε το ίδιο βράδυ να κάνουμε έναν αντίστοιχο έλεγχο σε κάποιο βενζινάδικο που η μετρολογία το είχε βρει εντάξει, με το ιδιωτικό αυτοκίνητο αυτή τη φορά.  

-Τέλεια. Δεν παίρνει παραπάνω αδελφέ. Πάρε εδώ. Θα μου δώσεις αποδειξούλα; Έγινε ευχαριστώ.

Κοιτάζοντας την απόδειξη λίγο αργότερα βέβαια βλέπουμε ότι το φουλάρισμα στο συγκεκριμένο πρατήριο δεν είναι 34,7 λίτρα – όσα χωράει δηλαδή το ντεπόζιτο του αυτοκινήτου μας – αλλά...

-36,32 λίτρα, 16,29 05.52.53 η τιμή, είναι γύρω στο 4,5%.

Μόλις μας χρέωσαν δηλαδή 4,5% παραπάνω. Τι σημαίνει αυτό για ένα από τα πρατήρια που ο επίσημος έλεγχος είχε βγάλει καθαρά το ίδιο πρωί; 2,67 ευρώ... που κατέληξαν στην τσέπη του πρατηριούχου και όσων συνεργάζονται μαζί του, μόνο από το αυτοκίνητό μας.

Τα λίγα συνεργεία της μετρονομίας καταβάλλουν καθημερινά πολλές προσπάθειες αλλά όπως αποδεικνύεται χάνουν και πολλές από τις μάχες με τους παραβάτες. Γιατί αυτό; Μα γιατί το αυτοκίνητο της μετρολογίας είναι ένα αυτοκίνητο που κάθε πρατηριούχος γνωρίζει ή μπορεί να διακρίνει από μακριά, ενώ με σύμμαχο την υψηλή τεχνολογία μπορεί να αποφύγει τον έλεγχό των υπαλλήλων που επιβιβάζονται σε αυτό, ακόμη και την τελευταία στιγμή. Πίσω στα γραφεία του υπουργείου, ο κ. Βασίλης Βαλκανιώτης, Επικεφαλής του κλιμακίου της μετρολογίας στον έλεγχο που παρακολουθήσαμε μας δείχνει πως.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΩΤΗΣ Επικεφαλής του κλιμακίου της Μετρολογίας

Αυτά τα κουτάκια, όπως τα βλέπετε. Αυτά τα είχανε κρύψει, είχαν περάσει καλώδιο μέσα από ψευδοροφές, πίσω από γυψοσανίδες, και τα έκρυψαν σε ένα σημείο που δε φαινότανε με τίποτα. Αναγκαστήκαμε να σπάσουμε τοίχους, γυψοσανίδες για να μπορέσουμε να τα βρούμε. Και πραγματικά στο τέλος των καλωδίων τα βρήκαμε.

Κάθε επόμενο εύρημα των ελεγκτών της μετρονομίας δείχνει ότι οι κλέφτες είναι ένα βήμα μπροστά και εκμεταλλεύονται την τεχνολογία των αντλιών που τους κάνει ασύλληπτους. Η τουλάχιστον έτσι νομίζουν.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΩΤΗΣ Επικεφαλής του κλιμακίου της Μετρολογίας

Με περισσότερη προσοχή και επιστάμενο έλεγχο που κάναμε και κάποιες επιμέρους παρατηρήσεις που μας έκαναν εντύπωση, ψάξαμε περισσότερο, μετακινήσαμε τον πυκνωτή, τον κουνήσαμε πάνω κάτω δεξιά αριστερά και μας έμεινε στα χέρια το κέλυφος του πυκνωτή. Και μέσα βρέθηκαν τα ηλεκτρονικά αυτά κυκλώματα. Οπότε πια δεν είχαμε αμφιβολία ότι είχε γίνει παρέμβαση στις αντλίες. Το συγκεκριμένο πρατήριο, έκλεισε, ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας του και έκλεισε για ότι προβλέπει ο νόμος.

Τάσος Τέλλογλου

Πόσο ήταν η κλοπή στην αντλία εκεί;

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΩΤΗΣ Επικεφαλής του κλιμακίου της Μετρολογίας

Από ότι μας είπαν αυτοί που έκαναν έλεγχο σε αυτά τα μηχανήματα 5%

Και ενώ οι υπάλληλοι των ελεγκτικών μηχανισμών παλεύουν με λιγοστά μέσα – ακούν εδώ και χρόνια τις κυβερνήσεις να εξαγγέλλουν ξανά και ξανά τα ίδια μέτρα για την πάταξη τόσο του λαθρεμπορίου ..

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ, Πρωθυπουργός 2004-2009

Δραστική αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής των οικονομικών ισχυρών. Είναι οικονομική υποχρέωση, είναι επιταγή ισονομίας, είναι και υποχρέωση της πολιτείας. Προχωρά ήδη η αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα. Προσθέτω μόνο μία φράση. Η πολιτεία θα είναι αμείλικτη προς κάθε κατεύθυνση. Κανένας δεν μπορεί να είναι και δεν μπορεί να είναι πάνω από τους νόμους.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, Πρωθυπουργός 2009-2012

Για πρώτη φορά συνελήφθησαν οι υπαίτιοι για την λαθρεμπορία καυσίμων, αυτά και πολλά ακόμα έκανε αυτή η κυβέρνηση

ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ, Πρωθυπουργός 2011-2012

Οφείλουμε όλοι από την κορυφή της πολιτικής ηγεσίας μέχρι πάθε υπάλληλο και λειτουργό του κράτους να δίνουμε την καθημερινή μάχη στο πεδίο αυτό και σκοπεύουμε να το κάνουμε αυτό.

Πάντως οι δύο πετρελαϊκοί όμιλοι της χώρας που εκτός από τα 2 διυλιστήρια, έχουν το 45% του κομματιού της αγοράς στον τομέα των εταιριών εμπορίας και 3500 πρατήρια καθώς και ανεξάρτητες εταιρίες εμπορίας όπως η ΕΛΙΝ έχουν εδώ και χρόνια αναπτύξει όλα αυτά τα συστήματα που θα χρησιμοποιούσε κάποιος ο όποιος εννοεί στα σοβαρά την μάχη με το λαθρεμπόριο. Όπως για παράδειγμα το σύστημα GPS με το οποίο παρακολουθούν κάθε κίνηση των βυτιοφόρων τους.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΔΑΓΙΟΣ Υπεύθυνος Παραδόσεων και Ποιότητας Καυσίμων, ΕΛΙΝ

Κι εδώ φαίνεται αναλυτικά η κίνηση, απεικονίζεται αναλυτικά η κίνηση πάνω στο χάρτη του βυτιοφόρου, οι στάσεις του. Πήγε στην εγκατάσταση για να φορτώσει στις έξι και είκοσι το πρωί. Η στάση του διήρκησε περίπου μία ώρα και πενήντα λεπτά για να φορτώσει και τελείωσε γύρω στις 8  η ώρα. Στη συνέχεια, ακολουθούμε τη διαδρομή του βυτιοφόρου, όπου φαίνονται οι στάσεις που έχει κάνει, που έχει πάει και που έχει σταματήσει, και μπορούμε αντίστοιχα εμείς να δούμε έκει πέρα τι έκανε. Μέχρι και πόσα λίτρα έδωσε ανά πελάτη.

Ένα άλλο σύστημα που βοηθάει είναι αυτό της ηλεκτρονικής σφράγισης που είδαμε στην Shell. Η Shell, η Royal Dutch όπως λεγόταν στις αρχές του 20ου αιώνα ήταν η πρώτη εταιρεία που ανέπτυξε εγκαταστάσεις στην Ελλάδα και εμπορικό δίκτυο. Τότε το Πέραμα ήταν μία ακατοίκητη περιοχή και τα φορτηγά έρχονταν να φορτώσουν εδώ. Και σήμερα, 80 χρόνια μετά και με την αποχώρηση της πολυεθνικής από την Ελλάδα τα φορτηγά της εταιρείας με σήμα το κοχύλι  που έχει πια περάσει στον όμιλο Motoroil και ονομάζεται Shell Coral από το Πέραμα φορτώνουν.

Τα ιδιόκτητα φορτηγά της εταιρείας είναι ηλεκτρονικά σφραγισμένα. Ουδείς μπορεί να παρέμβει στο καύσιμο μέχρι το πρατήριο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κ. ΘΩΜΑΙΔΗΣ Γενικός Διευθυντής, CORAL - SHELL

Κάνε λοιπόν το πείραγμα. Εκεί είναι σφραγισμένα. Η λευκή κουκίδα εδώ, δείχνει ότι έχει ανοίξει...Το είδες; Αυτό είναι. Τώρα υπάρχει χι. Πειράχτηκε το κομμάτι αυτό.

Τάσος Τέλλογλου

Το λουκέτο ακυρώθηκε. Μπορεί να επανέλθει;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κ. ΘΩΜΑΙΔΗΣ Γενικός Διευθυντής, CORAL - SHELL

Όχι. Για να επανέλθει το λουκέτο, θα πρέπει το βυτίο να γυρίσει πίσω στην εγκατάσταση, να αδειάσει τελείως, το συγκεκριμένο διαμέρισμα, να ξαναγεμίσει και να ξανασφραγιστεί.

Και το σημαντικότερο ίσως από όλα τα συστήματα είναι το περίφημο σύστημα εισροών εκροών. 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κ. ΘΩΜΑΙΔΗΣ Γενικός Διευθυντής, CORAL - SHELL

Εδώ βλέπουμε την ηλεκτρονική κονσόλα που δείχνει τα σημεία που ελέγχονται. Επάνω είναι οι αντλίες, οι οποίες είναι συνδεδεμένες ηλεκτρονικά με την κονσόλα και κάτω είναι οι δεξαμενές, οι οποίες με τις ηλεκτρονικές βέργες είναι επίσης συνδεδεμένες.

Τάσος Τέλλογλου

Γιατί εγκαταστήσατε σύστημα εισροών εκροών και πως δουλεύει αυτό;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κ. ΘΩΜΑΙΔΗΣ Γενικός Διευθυντής, CORAL - SHELL

Το σύστημα εισροών εκροών είναι πάρα πολύ χρήσιμο γιατί σου δίνει τη δυνατότητα να ελέγξεις αν υπάρχουν ελλείμματα, τα οποία πιθανόν συνδέονται με το αν οι αντλίες δίνουν λιγότερο, βοηθά δηλαδή στην αποφυγή της καταδολίευσης των αντλιών. Μπορεί επίσης να σου δείξει αν υπάρχουν πλεονάσματα τα οποία δε δικαιολογούνται από τις παραδόσεις με παραστατικά, που συνδέεται με παρανομία, λαθρεμπόριο, πιθανόν. Είναι, λοιπόν, ένα σύστημα το οποίο, γενικά, θα βοηθήσει πάρα πολύ εν δυνάμει στην πάταξη αυτών των δύο κακών φαινομένων.

Φυσικά δεν μπορεί κανείς να στηρίζεται στην αυτορύθμιση των εταιριών, που κύριος σκοπός τους με τη χρήση αυτών των συστημάτων είναι να προασπίσουν τα κέρδη τους.  Η τρόικα, η κυβέρνηση , οι εταιρείες και η επιτροπή ανταγωνισμού  θεωρούν ότι η εγκαθίδρυση του συστήματος εισροών εκροών σε όλα τα στάδια διακίνησης του πετρελαιοειδών είναι το πιο σημαντικό από τα βήματα για να μάθουμε επιτέλους πόσα λίτρα καυσίμων πουλιούνται στην Ελλάδα. Διότι αυτό δεν το γνωρίζουμε. Αλλά οι μικροί πρατηριούχοι φοβούνται ότι τέτοια συστήματα απλά θα νομιμοποιήσουν το κλέψιμο αν δεν έχουν σωστές προδιαγραφές και οι προδιαγραφές αυτές δεν εφαρμοστούν όπως ακριβώς πρέπει.

Τάσος Τέλλογλου

Αν σας έδινε το κράτος να νομοθετήσετε, τι θα κάνατε διαφορετικά ως ΣΕΠΕ, στο πλαίσιο που υπάρχει σήμερα, για την εμπορία των πετρελαιοειδών?

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΛΗΓΙΖΑΚΗΣ Διευθύνων Σύμβουλος, ΕΛΙΝ

Το κράτος οφείλει να κάνει ένα και μόνο. Και αν το είχε κάνει όλα αυτά τα χρόνια, να είστε σίγουρος ότι το πρόβλημα του λαθρεμπορίου θα είχε αντιμετωπιστεί. Δηλαδή το κράτος όφειλε να εφαρμόσει το νόμο που υπάρχει. Έλλειμμα νομικού πλαισίου στην Ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ. Υπήρχε πρόβλημα εφαρμογής του νόμου.

Αλλά και οι νόμοι που υπάρχουν, προβλέπουν ποινές χάδια για τους λαθρέμπορους και τους κλέφτες. Λές και το κρατος θέλει να τους επιδοτήσει για την πτώση των πωλήσεών τους .

ΙΩΑΝΝΗΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Διευθύνων Σύμβουλος ΕΚΟ και ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΥΣΙΜΑ

Αυτή τη στιγμή εάν κάποιος πιαστεί να παραδίδει μικρότερες ποσότητες στον καταναλωτή, έχει 30.000 πρόστιμο ανά αντλία, η οποία παραδίδει λιγότερο καύσιμο, και αφαιρείται η άδεια λειτουργίας του πρατηρίου για έξι μήνες. Η πρότασή μας και η πρόταση του Συνδέσμου των Εταιριών Πετρελαιοειδών είναι ο νόμος να γίνει πολύ αυστηρότερος, να αφαιρείται η άδεια για τουλάχιστον 2 χρόνια και αυτό πιέζουμε προς αυτήν την κατεύθυνση για να γίνει.

Οι λύσεις δεν είναι απλησίαστες. Αν το κράτος δανειζόταν την εμπειρία του ιδιωτικού τομέα που θέλει να είναι υγιής και αποφάσιζαν οι δυο τους να συνεργασθούν κάποια από τα προβλήματα θα είχαν λυθεί.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΛΗΓΙΖΑΚΗΣ Διευθύνων Σύμβουλος, ΕΛΙΝ

Οι εταιρίες πετρελαίου, ο σύνδεσμος, και τα διυλιστήρια, έχουν προτείνει στο ΥΠΕΚΑ, να χρηματοδοτήσουν εκείνοι το κόστος, ώστε τα αυτοκίνητα των ΚΕΔΑΚ να γίνουν πιο σύγχρονα και να μπορούν να ανιχνεύουν πολύ καλύτερα την παραβατικότητα αυτή που υπάρχει.

Η πρόταση έγινε πριν 1 χρόνο και ακόμα περιμένουν οι εκπρόσωποι των εταιρειών περιμένουν την απάντηση του κράτους ακόμα.. Μέχρι τότε το κράτος αφού είδε και αποείδε ότι δεν είναι σε θέση να πατάξει το λαθρεμπόριο με ουσιαστικούς ελέγχους αποφάσισε να εξισώσει την τιμή στα δύο είδη πετρελαίου: κίνησης και θέρμανσης.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΛΗΓΙΖΑΚΗΣ Διευθύνων Σύμβουλος, ΕΛΙΝ

Θεωρεί ο σύνδεσμος και άδικο και αντικοινωνικό το μέτρο της εξομοίωσης των φόρων, διότι αναγκάζεται ο Έλληνας καταναλωτής να πληρώσει πάρα πολύ ακριβά το πετρέλαιο θέρμανσης, αυξάνονται οι φόροι πάνω από 450% με την εξομοίωση, και ουσιαστικά το πετρέλαιο θέρμανσης γίνεται ένα προϊόν εξαιρετικά δύσκολο για τον κύριο καταναλωτή. Αυτό γιατί έγινε η εξομοίωση; Διότι απλούστατα, διαχρονικά το κράτος δεν ήταν ικανό να αντιμετωπίσει το λαθρεμπόριο

Βέβαια το αποτέλεσμα της εξομοίωσης  ήταν η ραγδαία πτώση της κατανάλωσης ήρθε και η μείωση των παραγγελιών πετρελαίου θέρμανσης εφέτος το χειμώνα κατά 70% .Κάτι έπρεπε να καίνε οι άνθρωποι για να ζεσταθούν και γύρισαν στην εποχή του ξύλου και της συνεπαγόμενης αιθαλομίχλης. Το χειρότερο; Είναι αμφίβολο το κατά πόσο η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ακόμη και με αυτό το κόστος θα πετύχει..

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΛΗΓΙΖΑΚΗΣ Διευθύνων Σύμβουλος, ΕΛΙΝ

Από κει και πέρα παίρνεις ένα μέτρο, το οποίο είναι κοινωνικά άδικο και σκληρό. Ε λες ότι τουλάχιστον να κλείσει η πόρτα του λαθρεμπορίου. Η πόρτα του λαθρεμπορίου δεν κλείνει, διότι ανοίγει η πόρτα με το λαθρεμπόριο της ναυτιλίας. Κλείνεις λοιπόν τη μία πόρτα, ή αν θέλεις την περιορίζεις αρκετά, διότι εξακολουθεί να υπάρχει διαφορά μεταξύ θέρμανσης και κίνησης, μικρότερη αλλά εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά ανοίγεις την πόρτα του πετρελαίου ναυτιλίας. Κι εκεί το κράτος οφείλει να κάνει κάτι, ώστε αυτό που πληρώνει σήμερα η ελληνική κοινωνία να μην πάει χαμένο.

Το κράτος φαίνεται και πως εδώ δεν μπορεί να κάνει όσα ενδεχομένως θα ήθελε να κάνει... Στο κτήριο του ΣΔΟΕ, υπεύθυνοι για το λαθρεμπόριο με ναυτιλιακό πετρέλαιο είναι 2 μόλις υπάλληλοι, οι ίδιοι υπάλληλοι που είναι επιφορτισμένοι να σηκώνουν και όλα τα τηλέφωνα στο ΣΔΟΕ με τις ανώνυμες καταγγελίες.

Ενώ σύμφωνα με πληροφορίες των Φακέλων τα 2 σύγχρονα πλοία που αγοράστηκαν  και επανδρώθηκαν για επιτόπιο έλεγχο – δεν βγαίνουν πια για τον έλεγχο, γιατί από ειρωνεία της τύχης δεν έχουν καύσιμα.

Παρόλα αυτά και παρόλο  που έχει κι αυτός ζήσει από πρώτο χέρι τις καθυστερήσεις και τα αργά αντανακλαστικά του κράτους στην μάχη με το λαθρεμπόριο ο σημερινός υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Χατζηδάκης παραμένει αισιόδοξος.

ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ  -Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων

Το 2009 τα συστήματα εισροών-εκροών τα είχα φέρει εγώ, όταν ξαναήμουν υπουργός Ανάπτυξης, τον Αύγουστο, και από εκεί και πέρα έμειναν εκκρεμή. Είναι και για μένα τον ίδιο θέμα τιμής, αυτό το πράγμα να γίνει πράξη, να μη μείνει στη σφαίρα της θεωρίας.Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ένα πλέγμα μέτρων που αφορά σε ιχνηθέτες, που αφορά σε GPS, που αφορά στα συστήματα εισροών εκροών, και είμαστε αποφασισμένοι να τα εφαρμόσουμε.

Στο τέλος της αλυσίδας των ευθυνών υπάρχετε και εσείς που μας βλέπετε , οι καταναλωτές. Όποιος αγοράζει καύσιμα με αποκλειστικό κριτήριο την τιμή μπορεί να την «πατήσει» ευκολότερα. Ο καταναλωτής μπορεί περνώντας μερικά δευτερόλεπτα γόνιμης αγονίας να αναζητήσει μέρος των δικών του ευθυνών. Όπως εδώ στο πρατήριο της ΕΚΟ που η εταιρεία του δίνει τη δυνατότητα με ένα τεστ να διαπιστώσει αν το καύσιμο που αγοράζει είναι καθαρό.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Διευθύνων Σύμβουλος ΕΚΟ και ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΥΣΙΜΑ

Άμα γίνει μοβ είναι νοθευμένο, άμα μείνει άσπρο, όπως ήτανε, δεν είναι νοθευμένο.

Την Τρίτη 15 Ιανουαρίου στις 23.15 στον ΣΚΑΪ ΟΙ ΝΕΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ ανοίγουν το φάκελο καύσιμα στην Ελλάδα και προσπαθούν να απαντήσουν στο μεγάλο ερώτημα τι πληρώνουν οι καταναλωτές όταν πληρώνουν για καύσιμα. Αναρωτιέστε γιατί σχολεία και οικογένειες σε ολόκληρη την χώρα έμειναν χωρίς πετρέλαιο θέρμανσης φέτος το χειμώνα; Σας απασχολεί ποιος είναι ο πραγματικός λόγος που τόσοι άνθρωποι καταφεύγουν στην καύση ξύλων προκαλώντας την συνεπαγόμενη αιθαλομίχλη στην ατμόσφαιρα των πόλεων; Και τέλος θέλετε να μάθετε αν είναι δυνατόν να σας κλέβουν με το πετρέλαιο ή την βενζίνη μπροστά στα μάτια σας; Ο Τάσος Τέλλογλου και η κάμερα της εκπομπής μπαίνουν σε διυλιστήρια, επισκέπτονται εταιρίες εμπορίας και μιλούν με πρατηριούχους προσπαθώντας να ξεμπλέξουν τα κουβάρι της αγοράς πετρελαιοειδών στην χώρα. Ο πρώην και ο νυν Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού μιλούν για πρακτικές που θα μπορούσαν να αποφέρουν χαμηλότερες τιμές στους καταναλωτές και μέτρα που έμειναν για χρόνια στο συρτάρι ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης εξηγεί γιατί το θέμα της ακρίβειας των καυσίμων είναι γι’ αυτόν «θέμα τιμής». Με την κάμερα της εκπομπής ακολουθούμε τους υπαλλήλους της υπηρεσίας Μετρολογίας και αποκαλύπτουμε αν οι έλεγχοι του υπουργείου για το κλέψιμο στην αντλία είναι αποτελεσματικοί ή όχι, ενώ παράγοντες της αγοράς πετρελαίου εξηγούν πόσα χρήματα χάνει το ελληνικό κράτος από το λαθρεμπόριο πετρελαίου και γιατί – όπως υποστηρίζουν – η εξίσωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης δεν πρόκειται να αποφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.