Νίκος Δένδιας

(Προβολή βίντεο)

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Κυρίες και κύριοι καλησπέρα, είμαι ο Αλέξης Παπαχελάς, καλωσορίσατε σε μια ακόμα σεζόν των «ΝΕΩΝ ΦΑΚΕΛΩΝ». Ελπίζουμε και φέτος σε αυτή την εκπομπή να ανοίξουμε μεγάλα θέματα, να κάνουμε μεγάλες αποκαλυπτικές έρευνες και πάνω – πάνω βεβαίως να προσπαθήσουμε να πάμε λίγο πιο βαθιά στην επικαιρότητα, την επικαιρότητα που τρέχει με πολύ μεγάλους, με ραγδαίους θα έλεγε κανείς ρυθμούς.

                        Απόψε είναι μια κρίσιμη βραδιά. Είχαμε μια εμπλοκή με την τρόικα, βεβαίως το θέμα των εργασιακών. Η εκτίμηση όμως που υπάρχει και από τις δηλώσεις που είχαμε πριν από λίγο και από τον κ. Στουρνάρα και από τον κ. Τόμσεν είναι ότι μόνο τα εργασιακά είναι αυτά που χωρίζουν τις δύο πλευρές και ότι ενδεχομένως αυτό το χάσμα θα καλυφθεί τις επόμενες μέρες.

                        Όμως εδώ σήμερα θα συζητήσουμε κάτι άλλο. Έχουμε την εντύπωση  πολλές φορές ότι η ελληνική κοινωνία είναι ένα καζάνι που βράζει και αυτό έχει πάρα πολλές μορφές. Μια μορφή είναι το τι γίνεται στις γειτονιές της Αθήνας, όπως είδαμε σε αυτό το βίντεο, τι γίνεται με την εγκληματικότητα, τι γίνεται με τη λαθρομετανάστευση, τι γίνεται κάθε φορά που έχουμε κάποια επεισόδια.

                        Όλα αυτά θα τα συζητήσουμε εδώ σήμερα με τον Υπουργό Δημοσίας Τάξεως τον κ. Δένδια. Καλησπέρα κ. Δένδια.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως

Καλησπέρα κ. Παπαχελά.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Θέλω να μπω κατευθείαν στο ζουμί. Εδώ είχαμε από αυτό το ρεπορτάζ που κάναμε των «ΦΑΚΕΛΩΝ» και από αυτά που μας έχουν πει οι άνθρωποί μας, οι οποίοι συχνά περπατούν σε αυτές τις γειτονιές που είναι σχεδόν γκέτο, γκετοποιημένες, οι γειτονιές που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε πολλοί από εμάς, υπάρχει μια απελπισία του κόσμου, μια απελπισία που βλέπει ότι το πολιτικό σύστημα το έχει εγκαταλείψει και ότι δεν υπάρχει η παρουσία και η προστασία του κράτους. Και γι΄ αυτό λένε ότι πάνε στη «ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ» ή εν πάση περιπτώσει ζητούν άλλους τρόπους να προστατευτούν.

                        Νιώθετε μια ευθύνη εσείς γι’  αυτό το φαινόμενο;

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως

Καταρχήν αν μου επιτρέψετε να σας πω ευθέως αυτονόητα έχω την ευθύνη, δεν τη νιώθω απλώς την έχω. Και συνταγματικά την έχω και θεσμικά την έχω.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Απλώς ξέρετε έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που είναι πολύ διαφορετικό κανένας πολιτικός να νιώθει πραγματικά την ευθύνη και να την έχει θεσμικά. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα, δεν είναι πάντα το ίδιο.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως

Πάντως όπως και να το πούμε εγώ αισθάνομαι ότι την έχω. Το ερώτημα είναι τι κάνω γι΄ αυτό, τι κάνουμε γι΄ αυτό, τι κάνει η κυβέρνηση γι΄ αυτό αν θέλετε, τι κάνουν οι φορείς της πολιτείας γι΄ αυτό. Έχω την εντύπωση ότι πάντως δεν καθόμαστε άπραγοι, δεν το παρατηρούμε απλώς, δεν κάνουμε κοινωνιολογικές αναλύσεις, δεν προτείνουμε μια συζήτηση σε βάθος, δεν παραπέμπουμε τα πράγματα σε βάθος χρόνου για να λυθούν.

                        Κάνουμε αυτό που υπό τις συνθήκες και τις δυνατότητες είναι εφικτό. Το βιντεάκι σας το οποίο είναι πολύ χαρακτηριστικό δεν ξέρω ποια περιοχή ακριβώς ήταν.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Πλατεία Αμερικής.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως

Ήταν η Πλατεία Αμερικής. Να σας πω. Εγώ πέρασα 8 χρόνια της ζωής μου λίγο παραπέρα στην οδό Πατησίων. Έμενε η θεία μου όταν πρωτοήρθα στην Αθήνα εκεί 8 χρόνων, την περιοχή αυτή την ξέρω πάρα πολύ καλά, την έχω περπατήσει παιδί, υπήρχε ένα εστιατόριο παλιά στην πλατεία Αμερικής που έτρωγα με τον πατέρα μου, το θυμάμαι στην από κάτω πλευρά της, το τρόλεϊ πήγαινε εκεί, τα θυμάμαι πάρα πολύ καλά.

                        Έχουμε κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια στο κέντρο της Αθήνας κ. Παπαχελά. Μια προσπάθεια που ξεκίνησε στις 3 Αυγούστου, εξελίσσεται, δεν λέω ότι όλα αυτή τη στιγμή είναι μαγικά, προς Θεού πόρρω απέχει αλλά έχει γίνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια και νομίζω ότι…

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Να τα πάρουμε ένα – ένα;

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως

Παρακαλώ.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Υπάρχει μια προσπάθεια για τη λαθρομετανάστευση. Πείτε μας ακριβώς τι κάνετε εκεί και αν αποδίδει καρπούς ή αν πάνε πολύ αργά τα πράγματα εν πάση περιπτώσει.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως

Να σας πω καταρχήν δεν κάνω εγώ, κάνει η Ελληνική Αστυνομία, εγώ είμαι απλώς ο πολιτικός προϊστάμενος. Τι κάνουν εκεί; Κάνουν εκτεταμένους ελέγχους ώστε όταν υπάρχουν παράνομοι μετανάστες ή όταν υπάρχουν στέκια παραβατικότητας να συλληφθούν οι παράνομοι μετανάστες και να πάνε στους χώρους που έχουν δημιουργηθεί γι΄ αυτούς. Είτε αυτά είναι κέντρα κράτησης ή κέντρα πρώτης αναχώρησής τους.

                        Και από εκεί και πέρα να ξεκινήσει μια διαδικασία ώστε οι άνθρωποι αυτοί να γυρίσουν στις χώρες από τις οποίες έφυγαν και παράνομα ήρθαν σε εμάς.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Από τις 20 Αυγούστου πόσοι άνθρωποι περίπου έχουν συλληφθεί; Έχετε μια εικόνα;

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως

Πόσοι κρατούνται τώρα.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Ναι.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως

Κάτι παραπάνω από 3.000.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Και πόσοι έχουν απελαθεί από αυτούς;

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως

Έχουμε πάει καλά, περισσότεροι από όσοι έχουν συλληφθεί γιατί είναι και πολλοί που έχουν δηλώσει ότι θέλουν να πάνε εθελοντικά, κάτι λιγότερο από 4.000. 3.940 κάτι.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Πάντως εγώ αυτό που καταλαβαίνω και ακούμε και από πάρα πολλούς αστυνομικούς είναι ότι υπάρχει μια τραγική κατάσταση. Τα αστυνομικά τμήματα είναι γεμάτα πολλές φορές από αλλοδαπούς που δεν έχουν καν τα χρήματα απ’ ότι αντιλαμβάνομαι για να τους δώσουν φαγητό μου λένε διάφορες ιστορίες και ότι είναι και τραγικές οι συνθήκες και αυτά τα περίφημα κέντρα κράτησης δεν βλέπουμε ακόμα να είναι έτοιμα και υπάρχουν και πολύ μεγάλες αντιδράσεις, όπως όλοι ξέρουμε και θεσμικές και κοινωνικές και άλλες.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως

Όχι απόλυτη αλήθεια σε ότι λέτε, εν μέρει αλήθεια. Τα κέντρα κράτησης. Τα κέντρα κράτησης καταρχήν δεν ήμουν εγώ ο πρώτος που τα ξεκίνησε. Όλος αυτός είναι συνδυασμός που η χώρα τον είχε υποσχεθεί το 2010, το νομοθέτησε και το 2011, βρήκα την Αμυγδαλέζα να έχει ξεκινήσει και να έχει περίπου 200 θέσεις κράτησης.

                        Αυτό το οποίο έγινε επί των ημερών της παρούσας κυβέρνησης είναι να επιταχυνθεί ο ρυθμός δημιουργίας αυτής της υποδομής που θα επέτρεπε στη χώρα να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης.

                        Το πρώτο πράγμα που έγινε κ. Παπαχελά δεν είναι τα κέντρα. Το πρώτο πράγμα που έγινε είναι να κλείσουν τα χερσαία σύνορα της χώρας. Έμπαιναν την τελευταία μέρα πριν αρχίσει η επιχείρηση «ΞΕΝΙΟΣ ΔΙΑΣ» μπήκαν από τον Έβρο στη χώρα 416 παράνομοι μετανάστες.

                        Σήμερα που συζητάμε όλο τον Οκτώβρη έχουν μπει 9. Πηγαίναμε σε τρελούς αριθμούς. Αυτό έχει ανακοπεί και είναι το πρώτο σημαντικό πράγμα, η πρώτη, θέλετε να την πούμε σημαντική επιτυχία, χωρίς να φοβόμαστε τη λέξη;

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Ο αντίλογος είναι βέβαια ότι κάθε φορά που κλείνουν τα χερσαία σύνορα πάνε από το Αιγαίο γιατί αυτά τα σύνορα είναι ακόμα ανοιχτά.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως

Όχι. Τι εννοώ όχι. Ο συνολικός αριθμός των μεταναστών που μπαίνει στη χώρα κάθε μέρα δεν είναι ούτε το 25% όσων έμπαιναν πριν ξεκινήσει ο «ΞΕΝΙΟΣ ΔΙΑΣ» και είμαι σίγουρος ότι δεν είναι η αρμοδιότητα του δικού μου Υπουργείου γι΄ αυτό θα μου επιτρέψετε να μην επεκταθώ σε αυτό αλλά είμαι σίγουρος ότι και στα θαλάσσια σύνορα θα γίνει μια προσπάθεια, γίνεται ήδη μια προσπάθεια το ίδιο επιμελής, το ίδιο συνειδητή, το ίδιο επίμονη όπως έγιναν και στα χερσαία σύνορα.

                        Αλλά ούτως ή άλλως, ξαναλέω ούτε το 25% που σημαίνει ότι τουλάχιστον έχουμε τη δυνατότητα να βάλουμε έναν πάτο στο βαρέλι, γιατί το πράγμα δεν πήγαινε άλλο. Έμπαινε κάθε μέρα στην Ελλάδα κάτι παραπάνω από ένα μεγάλο ελληνικό χωριό. Αυτό είναι το πρώτο πράγμα.

                        Το δεύτερο πράγμα είναι να αποκατασταθεί η κατάσταση στο κέντρο των πόλεων. Το κέντρο της Αθήνας, δεν μιλάμε για την πλατεία Αμερικής, πάρτε την Ομόνοια, πάρτε τις περιοχές γύρω από την Ομόνοια ήταν άβατο. Αυτή δεν είναι η κατάσταση σήμερα. Εγώ πηγαίνω εκεί κάθε δεύτερο, κάθε τρίτο, κάθε τέταρτο βράδυ. Δεν είναι μια περιοχή που δεν την ξέρω, την περπατάω, εγώ ο ίδιος την περπατάω.

                        Σας λέω και επιτρέψτε μου να σας το πω ευθέως ότι η κατάσταση είναι πάρα πολύ καλύτερη. Είναι τέλεια; Και βέβαια δεν είναι τέλεια η κατάσταση αλλά δεν έχει καμία σχέση η κατάσταση που υπάρχει τώρα με την κατάσταση που υπήρχε εδώ και 3 μήνες.

                        Θα λυθεί το πρόβλημα αύριο το πρωί; Όχι κ. Παπαχελά δεν θα λυθεί το πρόβλημα αύριο το πρωί, καθαρές κουβέντες. Θα πάρει καιρό να λυθεί το πρόβλημα. Θα πάρει δύο, θα πάρει τρία χρόνια. Αλλά είναι μια συνειδητή προσπάθεια, μια προσπάθεια με πρόγραμμα, με αρχή, με μέση, με τέλος, η οποία έχει αρχίσει να υλοποιείται. Και αν η ελληνική κοινωνία τη στηρίξει, αν τη συνεχίσουμε διότι τι γινόταν στο παρελθόν; Πολλές φορές ξεκινάγαμε μια επιχείρηση, μετά από δύο μέρες το ξεχνάγαμε. Εάν αυτή η προσπάθεια με επιμέλεια συνεχίσει για τρία χρόνια θα δείτε τεράστια διαφορά σε όλη την Ελλάδα.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Απλώς εγώ αυτό για να μείνουμε λίγο στο θέμα της λαθρομετανάστευσης, βλέπω ότι είναι ένα πρόβλημα πραγματικά σε ξεπερνάει μερικές φορές, δηλαδή το μέγεθός του και τα νούμερα.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως

Πράγματι.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Όταν κάνετε δηλαδή 33.000 προσαγωγές απ΄ ότι είχα διαβάσει…

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως

Πάνω από 30.000.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Και εξ αυτών συλλαμβάνονται μόνο 3.000 και απελαύνονται εν πάση περιπτώσει κάποιοι παραπάνω. Οι υπόλοιποι τι γίνονται;

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως

Οι υπόλοιποι συνεχίζουν…

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Ανακυκλώνονται;

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως

Και κυκλοφορούν. Αλλά προσέξτε με μια πολύ μεγάλη διαφορά. Έχουν πια καταγραφεί. Είναι διαφορετικό να χειρίζεσαι ένα φαινόμενο που δεν ξέρεις ποιος, τι ποιο και διαφορετικό να χειρίζεσαι ένα φαινόμενο, στο οποίο τελικά όλους τους ανθρώπους που βρίσκονται μέσα στη χώρα τους έχεις καταγεγραμμένους, έχεις τα δακτυλικά τους αποτυπώματα, ξέρεις ποιοι είναι.

                        Και να σας πω και κάτι άλλο. Γιατί τους πιάνετε όλους αυτούς είναι η ερώτηση; Καταρχήν μια απάντηση είναι για να τους καταγράψουμε. Θέλουμε να ξέρουμε ποιοι είναι στην πατρίδα μας. Το δεύτερο, είναι ότι θέλουμε πάρα πολύ καλά να ξέρουμε ποιοι είναι νόμιμοι και ποιοι είναι παράνομοι με ποια έννοια; Αυτός που είναι σήμερα νόμιμος αύριο μπορεί να είναι παράνομος, να έχει λήξει το περιθώριο νόμιμης παραμονής. Άρα θα συνεχίσουμε με ακριβώς αυτό το ρυθμό.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Να καταλήξουμε τώρα με μια ερώτηση. Είδα από τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας εν πάση περιπτώσει ότι περίπου οι ξένοι οι οποίοι ζουν στην Ελλάδα είναι κοντά στις 950.000 κάπου εκεί. Έχετε καμιά εικόνα εσείς πόσοι από αυτούς είναι νόμιμοι και πόσοι είναι παράνομοι;

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως

Θα σας έλεγα αλλά θα σας το έλεγα τελείως σαν υπόθεση εργασίας. Κάνουμε μια υπόθεση εργασίας, δεν είναι ένας σοβαρός αριθμός που μπορεί με στατιστικό τρόπο να σας τον αποδείξω.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Μα το ελληνικό κράτος δεν έχει κάποιο νούμερο, δεν έχει κάποια στατιστική να βασιστεί πάνω σε αυτή;

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως

Κύριε Παπαχελά μιλάτε για το ελληνικό κράτος πάντοτε, ξέρουμε όλοι ποιο είναι το ελληνικό κράτος, δεν το είδαμε σήμερα το πρωί. Θα σας έλεγα χωρίς να έχω ακριβή αριθμό ότι είμαστε περίπου μεταξύ 550 και 600.000.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Αυτοί είναι οι παράνομοι.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως

Οι παράνομοι μάλιστα, με κάθε δυνατή επιφύλαξη. Είναι οι παράνομοι με ποια έννοια; Είναι αυτοί που είτε είναι παράνομοι σήμερα είτε θα καταστούν παράνομοι με την πάροδο της προθεσμίας που έχουν να κυκλοφορούν ελεύθεροι.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Μάλιστα. Θα πάμε σε ένα σύντομο διαφημιστικό διάλειμμα και αμέσως μετά θα έχουμε μαζί μας στην κουβέντα και τον κ. Τσουκαλά, βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει την ευθύνη για τα θέματα δημόσιας τάξης. Θα ανοίξουμε λίγο τη συζήτηση. Να πάμε βεβαίως στα πρόσφατα διάφορα συμβάντα επεισόδια τα οποία έχουν γίνει, το ρόλο της «ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ» και αν υπάρχουν και κάποιες σχέσεις «ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ» με την Αστυνομία ή όχι. Αμέσως μετά το διαφημιστικό διάλειμμα.

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Κυρίες και κύριοι είμαστε και πάλι μαζί εδώ στο στούντιο. Έχουμε μαζί μας τον Υπουργό Δημοσίας Τάξεως τον κ. Δένδια και επίσης έχουμε μαζί μας τον κ. Δημήτρη Τσουκαλά, τον βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνο γι΄ αυτό τον τομέα της δημόσιας τάξης.

                        Κύριε Τσουκαλά είδα ότι σήμερα είχατε μια επίσκεψη στη ΓΑΔΑ από ότι αντιλαμβάνομαι και θέσατε κάποια παράπονα αν θέλετε, διαμαρτυρηθήκατε για κάποια πράγματα. Θέλετε να μας τα πείτε και να τα συζητήσουμε με τον κ. Δένδια; 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

Βουλευτής Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ

Ναι. Πριν από αυτό θα ήθελα να πω δύο λόγια σε σχέση και με αυτά που είπατε προηγούμενα. Σε σχέση και με τον «ΞΕΝΙΟ ΔΙΑ» αν θέλετε και με το τι γίνεται στα διάφορα κέντρα κράτησης. Και να πω ότι είχα δει, πρώτα απ’ όλα θέλω να συμφωνήσω σε κάτι με τον κ. Υπουργό, στον αριθμό περίπου των παράτυπων μεταναστών. Και αυτός πραγματικά δεν υπερβαίνει τις 550.000 ίσως 600.000.

                        Εάν ξεκινήσουμε από αυτό το νούμερο θα δούμε και θα κατανοήσουμε ότι με τις 3.000 που μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν συλληφθεί ως παράτυποι μετανάστες εάν αυτό το πράγμα συνεχιστεί θα θέλουμε περίπου 200 χρόνια, υπερβάλλω, θα θέλουμε πάρα πολλά χρόνια για να πει κανείς και θα θέλουμε πάρα πολλές φυλακές επίσης, ίσως και 500 φυλακές για να πούμε ότι ναι τους έχουμε συλλάβει όλους και δεν υπάρχουν πλέον άνθρωποι στα κέντρα των πόλεων ή στα διάφορα γκέτο όπως αυτά ονομάζονται…

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Έχετε κάποια άλλη εναλλακτική λύση όμως εσείς κ. Τσουκαλά;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

Βουλευτής Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ

Ακούστε, την εναλλακτική λύση την είπε εν τη ρύμη του λόγου του ο κ. Υπουργός, είναι ότι εδώ μέχρι αυτή τη στιγμή δεν ξέρουμε ποιοι βρίσκονται εδώ. Δεν έχουν καν καταγραφεί. Δεν έχουμε ξεχωρίσει ποιοι από αυτούς χρήζουν άσυλο, ποιοι είναι πρόσφυγες λόγω πολέμου, ποιοι είναι πρόσφυγες λόγω εμφυλίων πολέμων ή αν θέλετε λόγω θρησκείας ή φρονημάτων. Δεν έχουμε ξεδιαλύνει ποιοι είναι νόμιμοι και ποιοι έχουν εκπέσει της νομιμότητας λόγω της κρίσης και του περιορισμού των ενσήμων και της μαύρης εργασίας.

                        Όλα αυτά εάν δεν καθίσουμε να τα δούμε, να τα καταγράψουμε και να δούμε τέλος πάντων από εκεί και πέρα ποιοι είναι αυτοί που μένουν και τι πρέπει να γίνει με αυτούς, δεν νομίζω ότι λέμε την αλήθεια στον κόσμο.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Εσείς τι πιστεύετε; Ας πούμε ότι κάνουμε αυτή τη διαδικασία η οποία επίσης θα πάρει πολλά χρόνια, εσείς τι λέτε ότι πρέπει να κάνουμε;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

Βουλευτής Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ

Όχι δεν θα πάρει πολλά χρόνια διότι εδώ αυτή η διαδικασία θα ξεκαθαρίσει ποιοι μπορούν να μείνουν εδώ και από εκεί και πέρα θα πρέπει να καθίσουμε και να δούμε μέσα από διακρατικές συμφωνίες, μέσα από συμφωνίες επανεισδοχής και αν θέλετε μέσα από μια συζήτηση που θα πρέπει να βάλουμε και την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία θα συζητάει και με την Τουρκία, με το Πακιστάν και με το Αφγανιστάν τι θα πάει προς την κατεύθυνση της βόρειας Ευρώπης.

                        Εμείς εδώ πέρα έχουμε γίνει αποθήκη ψυχών, γιατί περί αυτού πρόκειται, εμείς είμαστε η πύλη της Ευρώπης, σε εμάς έρχονται όταν έχουμε 14,5 χιλιάδες χιλιόμετρα σύνορα και αυτά τα παράλιά μας και δεν ξέρω αν είδατε σήμερα στις ειδήσεις είδαμε διάφορους οι οποίοι έμπαιναν με βάρκες μέσα από δουλεμπορικά, έμπαιναν στα διάφορα νησιά, σήμερα.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Μάλιστα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

Βουλευτής Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ

Κατανοείτε ότι ναι μεν φτιάξαμε τον Έβρο από την άλλη δεν μπορούμε να διαφυλάξουμε απόλυτα τα σύνορα και τα παράλιά μας.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Κύριε Τσουκαλά να βάλουμε μια τελεία για να καλύψουμε και άλλα θέματα γιατί έχουμε πολλά θέματα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

Βουλευτής Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ

Ναι αλλά αυτό όμως θα πρέπει να το πούμε και να κατανοήσει ο κόσμος ότι το θέμα της απέλασης και της απελασιμότητας έχει ένα όριο και φτάνει μέχρι ένα ορισμένο σημείο. Εάν δεν μπει στο παιχνίδι η Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν δεν μπουν οι διακρατικές συμφωνίες, εάν δεν μπουν οι συμφωνίες με την Τουρκία και αν δεν συζητήσουμε γενικότερα το μεταναστευτικό ουσιαστικά…

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Απλώς αυτό δεν λύνει το πρόβλημα των ανθρώπων στην πλατεία Αμερικής.Δεν το λύνει, έτσι δεν είναι;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

Βουλευτής Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ

Στην πλατεία Αμερικής εγώ εκεί γεννήθηκα, εκεί έχω ζήσει. Το εστιατόριο που έτρωγε ο κ. Δένδιας ήταν δίπλα στον κινηματογράφο «ΑΤΤΙΚΑ» που συνήθιζα και πήγαινα και εγώ όταν ήμουν νέος. Την ξέρω την πλατεία Αμερικής, ξέρω τι γίνεται και βέβαια κατανοώ απόλυτα και αυτή την κυρία, η οποία δεν έχει κατανοήσει ότι είναι θύμα της κρίσης και νομίζει ότι είναι θύμα του άλφα ή του βήτα κακοποιού, ο οποίος είναι ολίγο μελαψός.

                        Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτοί δεν παρανομούν αλλά Εδώ χρειάζεται και μια Αστυνομία και να έρθουμε στο θέμα της Αστυνομίας η οποία  πρέπει  να αστυνομεύει. Αυτή είναι η δουλειά της Αστυνομίας και δεν μπορεί να αφήνουμε στη «ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ» ή στην όποια αν θέλετε τέτοιου είδους οργάνωση να παριστάνει τον αστυνομικό.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Θα πάμε σε αυτό γιατί είναι ένα κρίσιμο θέμα. Να τελειώσουμε μόνο το θέμα της λαθρομετανάστευσης. Αυτό που λέει ο κ. Τσουκαλάς ότι είναι κρίσιμο το να μάθουμε ποιοι είναι οι παράνομοι και ποιοι όχι.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως

Αυτό κάνουμε κ. Παπαχελά. Αλλά δεν μπορούμε να καθίσουμε απλώς να συζητάμε εσαεί. Κάποτε πρέπει σε αυτό τον τόπο να κάνουμε και κάτι. Αυτά που κάνουμε τώρα είναι ο ευρωπαϊκός τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος. Δεν είναι καμιά ελληνική…

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

Βουλευτής Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ

Κύριε Υπουργέ με συγχωρείτε αλλά η Αμυγδαλέζα δεν είναι ευρωπαϊκός τρόπος. Με συγχωρείτε, σας είδα που είχατε πάει εκεί και ξέρετε η τηλεόραση ωραιοποιεί τα πράγματα. Πήγα όμως και μόνος μου και είδα περί τίνος πρόκειται και θα ήθελα και ο κ. Παπαχελάς να πάει να το δει και μετά να έρθει να μου πει τι είναι αυτό που είναι εκεί στην Αμυγδαλέζα, τι είναι αυτό το πράγμα. 

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως

Θα μου επιτρέψετε να σας πω το εξής, ξεκάθαρα. Αυτός είναι ο ευρωπαϊκός τρόπος. Εγώ προκαλώ οποιονδήποτε να πάει στην Αμυγδαλέζα. Παρακαλώ οποιονδήποτε να πάει στην Αμυγδαλέζα οποιαδήποτε οργάνωση ελληνική, ευρωπαϊκή, διεθνή. Δεν λέω ότι θα τα βρει όλα τέλεια όμως λέω ότι είναι ένα κέντρο σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά standards και εμείς δεν μιλάμε απλώς, ήρθε η Επίτροπος στην Ελλάδα, μας επιθεώρησε η Επίτροπος. Τα βρήκε όλα τέλεια; Δεν τα βρήκε….

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

Βουλευτής Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ

Να δούμε και την έκθεση της Επιτρόπου και να τη μελετήσουμε.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως

Μα μισό λεπτό, μη με διακόπτετε αν θέλετε. Είστε ευπρεπέστατος πάντοτε, τώρα η τηλεόραση σας οδηγεί σε διακοπές;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

Βουλευτής Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ

Είμαστε μακριά γι΄ αυτό δεν μπορώ να κατανοήσω το χρόνο…

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως

Ελπίζω να είμαστε πιο κοντά στις θέσεις μας σιγά - σιγά.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

Βουλευτής Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ

Αυτό λίγο δύσκολο.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως

Πάμε λοιπόν πρακτικά. Αυτό έχουμε υποσχεθεί στους Ευρωπαίους, αυτό συμφωνήσαμε να κάνουμε. Να δημιουργήσουμε ένα συνολικό σύστημα διαχείρισης μεταναστευτικών ροών και αυτό κάνουμε κ. Παπαχελά. Και να σας πω κάτι; Το επιχείρημα ότι δεν θα τελειώσουμε σε 200 χρόνια είναι ένα λάθος επιχείρημα.

                        Εγώ σας το είπα και πριν. Δεν θα τελειώσουμε αύριο το πρωί αλλά εάν φέτος ας πούμε πραγματοποιήσουμε και θα πραγματοποιήσουμε και θα το δείτε το στόχο μας να έχουμε βγάλει 10.000 άτομα μέχρι τέλος του χρόνου, τον επόμενο χρόνο το ’13 μπορεί να τον πολλαπλασιάσουμε αυτό το στόχο, να έχουμε βγάλει 20, 25.000 άτομα. Και από εκεί και πέρα τη διαφορά θα τη δούμε στα κέντρα των πόλεων. Και το καθεστώς ανομίας αντιμετωπίζεται, αυτό είναι προφανές στο μέσο άνθρωπο.

                        Τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ; Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει αυτά που πάντοτε προτείνει η ελληνική ευρύτερη αριστερά. Να το συζητήσουμε, να καθίσουμε να το δούμε, να καθίσουμε να το σκεφτούμε, να κάνουμε μια ανάλυση σε βάθος. Αυτά όλα που δεν οδηγούν πουθενά.

                        Και μου επιτρέπετε να σας πω κάτι άλλο; Άσυλο είπε ο κ. Τσουκαλάς, μάλιστα. Έφερα τροπολογία στη Βουλή την οποία είχε γράψει το ΑΣΕΠ, ο Πρόεδρος του ΑΣΕΠ για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε τις υπηρεσίες ασύλου ώστε να μπορέσουμε να τελειώσουμε γρηγορότερα με 55.000 υποθέσεις ασύλου που βρήκα να εκκρεμούν.

                        Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τη ψήφισε ούτε την τροπολογία, λευκό ψήφισε, λευκό στην τροπολογία για το άσυλο.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

Βουλευτής Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ

Ψηφίσαμε λευκό γιατί δεν πιστεύουμε ότι πραγματικά θα λειτουργήσει σωστά και έγκαιρα.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως

Μα άμα δεν μου δώσετε τη δυνατότητα…

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

Βουλευτής Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ

Αυτό που πρέπει να  γίνει είναι να  γίνει έγκαιρα και κατόπιν δικών μας πιέσεων προχώρησε αυτή…

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως

Κύριε Τσουκαλά μη διακόπτετε συνέχεια. Δεν γίνεται άμα μιλάμε άμα διακόπτετε. Εγώ ευχαρίστως να πείτε την άποψή σας προς Θεού αλλά αν θέλετε απλώς επιτρέψτε μου να ολοκληρώσω. Τι έγινε. Συμφωνήσαμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχουμε χρηματοδότηση ώστε να πολλαπλασιάσουμε τις υπηρεσίες ασύλου και να φτιάξουμε μια σύγχρονη απο- αστυνομικοποιημένη υπηρεσία ασύλου. Για να γίνει αυτό το πράγμα χρειαζόμαστε άλλα 200 άτομα τα οποία ξαναλέω, τα χρήματα δίνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

                        Πήγαμε στο ΑΣΕΠ και τι είπαμε στο ΑΣΕΠ; Από τους υπάρχοντες πίνακες επιτυχόντων δώσε μας 200  άτομα πληρωμένα με ευρωπαϊκά λεφτά για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε αυτή τη διαδικασία και αυτό έγινε με προσωπική εντολή και ανάμιξη του Πρωθυπουργού.

                        Πάμε στη Βουλή και ο ΣΥΡΙΖΑ τι κάνει; Καταψηφίζει και αυτό. Πείτε μου κ. Παπαχελά δηλαδή πού μπορούμε να βρούμε άκρη.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

Βουλευτής Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ

Μόνο αυτό δεν καταψηφίσαμε.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως

Όχι δεν το καταψηφίσατε, λευκό ψηφίσατε.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

Βουλευτής Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ

Της Αμυγδαλέζας καταψηφίσαμε γιατί είναι ντροπή.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως

Ελάτε που είναι ντροπή.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

Βουλευτής Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ

Η άποψή μου είναι  ότι είναι ντροπή.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Κύριε Τσουκαλά θα μου επιτρέψετε. Θέλω να πάω σε ένα άλλο θέμα το οποίο έχει προκαλέσει μεγάλη ένταση ανάμεσα σε εσάς και τον ΣΥΡΙΖΑ, που είναι αυτή η περίφημη λογική της σύγκρουσης των άκρων. Εσείς λέτε ότι η ακραία αριστερή βία εν πάση περιπτώσει φέρνει την ακραία δεξιά βία, ο ΣΥΡΙΖΑ λέει βεβαίως ότι αυτό είναι ένα έωλο επιχείρημα και ότι εν πάση περιπτώσει στην ουσία δικαιολογεί τη «ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ».

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως

Εμείς λέμε απλώς ότι δεν θα… Εμείς, εμείς  δεν λέμε κάτι επ’ αυτού, δεν έχω δικαίωμα να πω κάτι δικό μου. Ποια είναι η λογική κάθε ευνομούμενης πολιτείας, ποια είναι η συνταγματική λογική. Το κράτος είναι το μόνο υπό τη δημοκρατική του έκφραση που έχει το μονοπώλιο της έννομης βίας, της βίας μέσα στα πλαίσια του νόμου και δεν μπορεί να γίνει ανεκτή οποιαδήποτε βία είτε προέρχεται από τα αριστερά, είτε προέρχεται από τα δεξιά είτε προέρχεται από οπουδήποτε. Εμείς αυτό λέμε.

                        Υπάρχουν άλλοι πολιτικοί χώροι, οι οποίοι άλλες μορφές βίας θεωρούν δικαιολογημένες άλλες μορφές βίας θεωρούν αδικαιολόγητες. Αυτό δεν έχει καμιά σχέση. Εμείς ούτε μπορούμε να το ανεχτούμε ούτε μπορούμε ποτέ να μπούμε σε αυτή τη λογική.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Κύριε Τσουκαλά εσείς θεωρείτε ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου η χρήση βίας, όπως είναι η μολότοφ ή με ένα καδρόνι το να χτυπήσεις έναν αστυνομικό ή κάποιον άλλον ότι είναι δικαιολογημένο στο όνομα κάποιας ιδεολογίας; 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

Βουλευτής Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ

Κοιτάξτε εμείς αυτό που λέμε είναι ότι είμαστε εναντίον κάθε είδους βίας και εμείς τις διαδηλώσεις που κάνουμε και τις περιφρουρούμε και θέλουμε να είναι περιφρουρημένες γιατί έχουμε την αίσθηση ότι οτιδήποτε γίνεται πέρα και έξω από μια ογκώδη μαζική ειρηνική πορεία στρέφεται ενάντια στον ίδιο το λαό.

                        Οτιδήποτε γίνεται και είναι έξω από την παρουσία του λαού και τη διαδήλωση του λαού απέναντι σε αυτό που περνάμε και αυτό που περνάει και η κυρία στην πλατεία Αμερικής γιατί αυτό περνάει και όχι άλλα καταλαβαίνετε ότι για μας είναι εναντίον, εμείς δεν το θέλουμε αυτό. Άρα είμαστε ενάντια σε κάθε είδους βία.

                        Από εκεί και πέρα όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει μέσα στις επιχειρήσεις που κάνει η Αστυνομία, ότι δεν ασκείται και μια βία η οποία είναι πέρα και έξω από αυτό που θα έπρεπε να κάνει για να σταματήσει κάποια πράγματα.

                        Δεν μπορεί να συλλαμβάνει η Αστυνομία και δεν μπορούν να συλλαμβάνουν οι Δελτάδες ή οι Ζητάδες ή δεν ξέρω εγώ ποιος να συλλαμβάνει ανθρώπους 2 χιλιόμετρα μακριά από την πορεία. Τάχαμου δήθεν επειδή κρατούν ένα σακίδιο και δεν έχει τίποτε μέσα γιατί το σακίδιο το ψάχνουν, ξέρουν, γνωρίζουν, βλέπουν ότι δεν υπάρχει τίποτε αλλά γίνονται οι προσαγωγές έτσι χωρίς λόγο και αιτία.

                        Εμείς αυτό το πράγμα το είπαμε στον κ. Δικόπουλο, το κατανόησε, έχω την αίσθηση ότι το κατανόησε ότι δεν μπορούμε εμείς να ανεχθούμε ότι 2 χιλιόμετρα μακριά ή 3 χιλιόμετρα μακριά ή αλλού γι’ αλλού  γίνονται συλλήψεις. Για ποιο λόγο γίνονται συλλήψεις;

 ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Αυτό είναι κάτι κ. Υπουργέ που όντως έχει προκαλέσει πολύ μεγάλη συζήτηση. Ποια είναι τα κριτήρια με τα οποία γίνονται αυτές οι περίφημες προληπτικές προσαγωγές; Διότι και εγώ έχω ακούσει ιστορίες ανθρώπων οι οποίοι δεν είχαν καμιά σχέση και το σταμάτησαν βεβαίως κάποιοι άνθρωποι με πολιτικά να τους ελέγξουν και δεν βρέθηκε τίποτε.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως

Κύριε Παπαχελά σας παρακαλώ κάντε το εξής. Πάρτε το βίντεο των τελευταίων διαμαρτυριών κατά της άφιξης της κας Μέρκελ στην Αθήνα. Καταρχήν ο ελληνικός λαός, να το συνομολογήσουμε αυτό, έχει κάθε δικαίωμα να διαμαρτύρεται. Κανείς όμως δεν έχει δικαίωμα να πετάει μολότοφ, να καίει την Αθήνα, να πετάει πέτρες.

                        Κοιτάξτε το τελευταίο βίντεο. Και αναφέρομαι στην τελευταία επίσκεψη της κας Μέρκελ διότι την προηγούμενη φορά στη μεγάλη πανεργατική κλπ. απεργία ο ΣΥΡΙΖΑ κράτησε μια πολύ καθαρή στάση και εγώ έβγαλα ανακοίνωση και επήνεσα αυτή τη στάση.

                        Κοιτάξτε όμως την τελευταία φορά που ήρθε η κα Μέρκελ στην Αθήνα, κοιτάξτε οι μπαχαλάκηδες που πετούν πέτρες και πετούν πέτρες γιατί δεν τους επετράπη να εφοδιαστούν με μολότοφ, κοιτάξτε όταν κατεβαίνουν οι διμοιρίες των ΜΑΤ δεξιά και αριστερά από τη  Βουλή που καταφεύγουν. Παρατηρήστε που είναι το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ και παρατηρήστε ποιο μπλοκ δεν περιφρουρεί τον εαυτό του αλλά επιτρέπει στους μπαχαλάκηδες να μπουν μέσα ώστε να μην μπορεί η Αστυνομία να τους συλλάβει.

                        Και πείτε μου εσείς τώρα από την εικόνα, δεν χρειάζεται να σας πω εγώ τίποτε. Εγώ παραδέχομαι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει περάσει αρκετό δρόμο από εκεί που ήταν. Όμως πρέπει ακόμα να κάνει πολύ δρόμο και πρέπει να αντιληφθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ ένα πράγμα, ότι όλη η μορφή αυτής της βίας δεν βοηθάει κανέναν. Δεν βοηθάει το ΣΥΡΙΖΑ, δεν βοηθάει τη δημοκρατία.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Δεν μου απαντήσατε ποια είναι τα κριτήρια με τα οποία γίνονται…

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

Βουλευτής Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ

Εμείς πιστεύουμε ότι αυτού του είδους η βία…

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Ένα λεπτό κ. Τσουκαλά.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

Βουλευτής Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ

Κύριε Παπαχελά με συγχωρείτε, εμείς πιστεύουμε ότι αυτού του είδους η βία η οποία είναι στοχευμένη βία από την πλευρά της Αστυνομίας έρχεται ως καταστολή, είναι ένα είδος καταστολής  για να φοβίσει έναν ολόκληρο λαό να διαδηλώσει και να πει ότι δεν αντέχει άλλο. Το καταργούμε;

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως

Δηλαδή αυτοί κάτω από τις κουκούλες είναι αστυνομικοί κ. συνάδελφε;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

Βουλευτής Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπήρχε καμιά κουκούλα και το ξέρετε.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως

Δεν υπήρχε κουκούλα; Μα πώς δεν υπήρχε; Πιάσαμε 25 και τους βγάλαμε στην ιστοσελίδα της Αστυνομίας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

Βουλευτής Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ

Και την κοπέλα που πιάσατε λέγοντας ότι είχε κουκούλα είχε μια ζακέτα γκρι που βαφτίστηκε κουκούλα.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως

Λοιπόν, υπήρξαν κουκουλοφόροι, συνελήφθησαν κουκουλοφόροι και οι φατσούλες τους κοσμούν τη σελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας στο Internet. Και πάντοτε ο δικός σας χώρος ήταν εναντίον της δημοσιοποίησης των στοιχείων των κουκουλοφόρων και πάντοτε ο δικός σας χώρος καταψήφιζε όσες νομοθετικές πρωτοβουλίες πήραμε…

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

Βουλευτής Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ

Μα είδατε αυτά τα παιδιά τα οποία τα βγάλατε σε φωτογραφίες… Με συγχωρείτε αυτό είναι σωστό τώρα; Εγώ δεν θέλω να πω μεγάλα λόγια.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως

Πείτε μικρά λόγια.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

Βουλευτής Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ

Εσείς το θεωρείτε λογικό ότι αυτά τα παιδιά 18 και 19 χρόνων τους βγάλατε σε φωτογραφίες για να δουν ότι είναι εγκληματίες. Τι είναι οι εγκληματίες; Είδατε τα πρόσωπά τους;

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως

Οι κουκουλοφόροι βεβαίως και είναι εγκληματίες. Είναι βαρύτατοι εγκληματίες οι κουκουλοφόροι.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Μισό λεπτό, θέλω να απευθύνω μερικά ερωτήματα συγκεκριμένα σε όλους.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

Βουλευτής Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ

Τώρα άλλα πράγματα θα μπορούσαμε να πούμε αλλά δεν θα σας τα πω από την τηλεόραση.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως

Όχι ότι θέλετε, εδώ πέρα ελεύθερα μπορείτε να τα πείτε αν θέλετε να πείτε κάτι.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

Βουλευτής Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ

Και από εκεί και πέρα γνωρίζουμε πολύ καλά και το τι γίνεται και το τι έγινε μέσα στη ΓΑΔΑ ή κατά τη διαδρομή προς τη ΓΑΔΑ όταν έγιναν οι συλλήψεις και όταν έγιναν και οι συλλήψεις της μοτοπορείας, με τις συλλήψεις της μοτοπορείας. Και τι έγινε με τη «ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ» ή με όποιους τέλος πάντων επετέθησαν σε αυτούς οι οποίοι έκαναν την αντιφασιστική πορεία με τις μηχανές.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως

Δεν πιστεύω να υιοθετείτε το άθλιο δημοσίευμα του ‘GUARDIAN”; Για να μην σας πω διότι εμένα μάλιστα μια και το θίγετε, το δημοσίευμα του Guardian είναι υποβολιμαίο από συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, αλλά δεν πίστεψα ποτέ ότι μπορεί να προέρχεται από τον δικό σας πολιτικό χώρο.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

Βουλευτής Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ

Επειδή εγώ το είδα το δημοσίευμα του Guardian και μετά αυτό που κατάλαβα..

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως

Ναι, το αποκηρύσσετε;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

Βουλευτής Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ

Αυτό που κατάλαβα ήταν ότι μετά το δημοσίευμα του Guardian ο κ. Μανουράς είπε ότι θα προχωρήσει σε ΕΔΕ.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως

Εγώ ερωτώ, το δημοσίευμα του Guardian το αποκηρύσσετε ή το υιοθετείτε;

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Εσείς όμως έχετε καταλήξει; Γιατί υπάρχει και η ανάκριση από ότι ξέρω σε εξέλιξη πάνω σε αυτό, έχετε καταλήξει στα γεγονότα;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

Βουλευτής Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ

Μα για ποιο λόγο να το αποκηρύξω ή να το υιοθετήσω; Ούτε το υιοθετώ, ούτε το αποκηρύσσω.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως

Κύριε Παπαχελά, εγώ έχω πει ξεκάθαρα το εξής..

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

Βουλευτής Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ

Εγώ αυτό που βλέπω είναι ότι έχω δει και μια σειρά φωτογραφιών..

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως

Κύριε Παπαχελά πρέπει λίγο να ρυθμίσουμε το θέμα του πως μιλάμε, γιατί γινόμαστε λίγο χάος.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

Βουλευτής Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ

Με συγχωρείτε, κυκλοφορούν μια σειρά από φωτογραφίες για τα θέματα που αφορούν στα βασανιστήρια, που θα πρέπει τέλος πάντων κι εσείς να τις δείτε και να ελέγξετε πως έχουν προέλθει.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως

Θα σας απαντήσω ευθέως.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

Βουλευτής Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ

Θέλετε να σας δείξω μερικές φωτογραφίες; Εδώ, αυτές είναι, τις ξέρετε τις φωτογραφίες αυτές;

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως

Λοιπόν ο Guardian τον οποίο..

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

Βουλευτής Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ

Τις φωτογραφίες αυτές τις ξέρετε από τους Ευρωπαίους;

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως

Του Guardian το δημοσίευμα το οποίο..

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

Βουλευτής Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ

Τις φωτογραφίες αυτές πίσω από το κεφάλι τις βλέπετε;

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Ένα λεπτό κ. Τσουκαλά..

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

Βουλευτής Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ

Τη φωτογραφία αυτή με το teaser τη βλέπετε;

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Κύριε Τσουκαλά ακούστε με λίγο, μπορείτε να τις φέρετε λίγο προς το κέντρο τις φωτογραφίες για να τις βλέπουμε κι εμείς; Γιατί δεν τις βλέπουμε.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

Βουλευτής Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ

Ορίστε.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Μάλιστα, αυτό εσείς λέτε ότι είναι;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

Βουλευτής Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ

Αυτό είναι από teaser, πως το λένε αυτό το ηλεκτροσόκ που κάνανε. Κι όχι μόνον έγινε αυτό, αλλά εν συνεχεία αυτός είχε παραλύσει και μετά τον χτυπήσανε στο κεφάλι. Λοιπόν θέλω να σας πω ότι υπάρχουν μια σειρά από αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία θα εμφανιστούν και στα δικαστήρια, θα εμφανιστούν και στις διάφορες άλλες διαδικασίες αυτών των ανθρώπων.

                        Εγώ θέλω να πω ότι δε συμφωνώ επ΄ ουδενί στα θέματα της βίας, αλλά από κει και πέρα δεν μπορεί και η Αστυνομία και δεν μπορεί κάποιοι από τους Αστυνομικούς να λένε ότι είμαστε χρυσαυγίτες και θα δείτε τι θα πάθετε και θα στείλουμε τις διευθύνσεις σας στη Χρυσή Αυγή για να δείτε τι έχει να γίνει από δω και πέρα. Τώρα αν αυτά είναι πραγματικότητα ή όχι, ελέγξτε τα.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Κύριε Τσουκαλά να καταλήξω σε κάτι; Εσείς είστε βέβαιος ότι τα πράγματα έχουν γίνει έτσι κι ότι αυτά έχουν γίνει από Αστυνομικούς;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

Βουλευτής Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ

Εγώ είπα ελέγξτε τα.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Με την έρευνα που εσείς έχετε κάνει, αυτό λέω.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

Βουλευτής Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ

Και αυτό είπα και στον κ. Ανδρικόπουλο σήμερα, είπα ελέγξτε τα.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Μάλιστα, εντάξει.

Δ. ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ: Αλλά εγώ έχω την αίσθηση ότι έχουν γίνει και παρατράγουδα.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Κύριε Δένδια;

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως

Λοιπόν κατ΄ αρχήν, για να είμαστε ξεκάθαροι, από όσα λέει ο κ. Τσουκαλάς, τον οποίο εκτιμώ, ενισχύονται αυτά τα οποία μου λέγονται ότι το δημοσίευμα στον Guardian είναι υποβολιμαίο. Υποβολιμαίο από συγκεκριμένο ελληνικό πολιτικό χώρο. Επί της ουσίας τώρα του δημοσιεύματος..

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

Βουλευτής Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ

Εμείς δεν έχουμε καμία σχέση με το Guardian και να το ξεκαθαρίσουμε.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως

Αφήστε με λίγο, σας θυμίζω ότι ο κ. Τσίπρας ήταν ο πρώτος που έδωσε συνέντευξη στο Guardian, μια και δεν έχετε καμία σχέση μαζί του.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

Βουλευτής Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ

Όχι, με συγχωρείτε κι εγώ όταν ήμουνα στην Αγγλία Guardian διάβαζα, τι σημαίνει δηλαδή; Ότι πρέπει να έχω σχέση με το Guardian;

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως

Μα κι εγώ όταν ήμουνα φοιτητής διάβαζα Guardian, αυτό δε σημαίνει όμως ότι έδωσα συνέντευξη στο Guardian.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Εντάξει, πάντως ο Guardian συνήθως ελέγχει τις πηγές του.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

Βουλευτής Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ

Ή αν δώσω μία συνέντευξη; Έχω δώσει συνέντευξη στο BBC και λοιπά, σημαίνει ότι έχω σχέση μαζί τους;

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Εντάξει, πάμε παρακάτω επί της ουσίας όμως κ. Δένδια.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως

Επί της ουσίας του θέματος τώρα, εγώ σας λέω ότι όπως θα δείτε σε ιατροδικαστικές εκθέσεις, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ηλεκτροσόκ ή teaser ή οτιδήποτε και κανένα έγκαυμα. Αυτό το οποίο ισχυρίζεται το δημοσίευμα είναι ότι οι συγκεκριμένοι 15 των οποίων δεν μνημονεύει τα ονόματα και οι οποίοι ουδεμία διαμαρτυρία κατέθεσαν και οι οποίοι μέχρι σήμερα που συζητάμε δεν έχουν υποβάλλει μήνυση καθ΄ οιουδήποτε.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

Βουλευτής Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ

Φοβούνται κ. Υπουργέ, με συγχωρείτε που σας διακόπτω.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως

Μα αφήστε με να τελειώσω ένα λεπτό, φοβούνται με την Αξιωματική Αντιπολίτευση και μια από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εφημερίδες δίπλα τους; Φοβούνται, μιλάμε σοβαρά;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

Βουλευτής Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ

Φοβούνται ναι, φοβούνται και το ξέρετε πολύ καλά ότι φοβούνται.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως

Αυτοί λοιπόν οι οποίοι επωνύμως δεν καταγγέλλουν κανέναν, σας προλέγω ότι στις εξετάσεις δε θα βρεθεί όταν δημοσιευθούν ούτε ηλεκτροσόκ πάνω τους, ούτε κάψιμο. Αυτοί έχουν καταγγείλει ότι η Αστυνομία τους βασάνισε με ηλεκτροσόκ με teaser κι ότι τους έκαιγε με αναπτήρες. Κι εγώ έχω πει ότι αν αυτό δεν αποδειχθεί ότι συνέβη, θα ενάγω τον Guardian γι΄ αυτό που κάνει.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Αν αποδειχτεί ότι συνέβη;

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως

Αν αποδειχτεί ότι συνέβη θα επιβληθούν σε όσους το έκαναν τα νόμιμα, δεν πρόκειται να λυπηθούμε κανέναν κ. Παπαχελά. Εγώ δεν ισχυρίζομαι ότι η Αστυνομία δικαιούται..

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

Βουλευτής Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ

Ποτέ δεν έχει επιβληθεί τίποτα από τα νόμιμα σε κανέναν, αυτό είναι το σίγουρο.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως

Κύριε Τσουκαλά, έλεος, έλεος. Έλεος για το Θεό. Είμαστε λογικοί άνθρωποι τώρα, άμα είναι να πετάγεστε.. κάποια στιγμή πέστε ότι θέλετε, αλλά αφήστε με να μιλήσω ένα λεπτό.

                        Εγώ δε λέω ότι η Αστυνομία έχει κανένα δικαίωμα να αυθαιρετεί και προς Θεού, δεν πρόκειται να προστατεύσω το δικαίωμα οποιουδήποτε όχι μόνο Αστυνομικού να βασανίζει οποιονδήποτε στη χώρα. Η χώρα είναι μια δημοκρατική χώρα και δικαιούται μια δημοκρατική Αστυνομία, μια επαγγελματική Αστυνομία που θα κάνει τα καθήκοντά της.

                        Αλλά η χώρα δικαιούται κιόλα να έχει μια έντιμη αντιμετώπιση κυρίως από τα κόμματα τα οποία δραστηριοποιούνται σε αυτή τη χώρα κι όταν κόμματα υιοθετούν άκριτα καταγγελίες, όταν κόμματα λένε ότι βασανίζονται άνθρωποι, θα πρέπει να είναι έτοιμα να τα στοιχειοθετήσουν με όνομα με επώνυμο και τουλάχιστον να έχουν στοιχειώδη βεβαιότητα πριν υιοθετήσουν αυτές τις κατηγορίες.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

Βουλευτής Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ

Εμείς σεβόμαστε την Ελληνική Αστυνομία, σεβόμαστε τους Έλληνες Αστυνομικούς..

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως

Μα έλεος, αφήστε το ότι σέβεστε τώρα, πως σέβεστε;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

Βουλευτής Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ

Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και θύλακες μέσα στην Αστυνομία.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως

Δεν σέβεστε τίποτε, δε σέβεστε τη χώρα την ίδια.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

Βουλευτής Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ

Εμείς σεβόμαστε απόλυτα την Ελληνική Αστυνομία.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως

Κύριε Τσουκαλά, δε σέβεστε τη χώρα και δε σέβεστε τη χώρα στην Ευρώπη. Υιοθετείτε όποια καταγγελία εις βάρος της χώρας, είστε έτοιμοι να την υιοθετήσετε και να την προσυπογράψετε χωρίς κανένα στοιχείο. Δείχνετε φωτογραφίες χωρίς να λέτε σε ποιον ανήκουν οι φωτογραφίες, από που προέρχονται και πότε βρέθηκαν. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα και δεν αρμόζουν στην Αξιωματική Αντιπολίτευση.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Με συγχωρείτε θα σας διακόψω..

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

Βουλευτής Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ

Τώρα ξέρουμε και τις δικογραφίες, τα ξέρουμε όλα.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως

Ξέρετε και τις δικογραφίες οι οποίες δεν είναι προσβάσιμες; Εγώ είμαι Υπουργός και δεν ξέρω τις δικογραφίες και τις ξέρετε εσείς;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

Βουλευτής Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ

Καλά τώρα.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως

Μπορείτε να μου πείτε ποιος Δικαστής σας έδωσε τις φωτογραφίες και τις ξέρετε τις δικογραφίες;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

Βουλευτής Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ

Οι δικογραφίες δίνονται ξέρετε και στοιχεία δίνονται. 

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως

Όχι, εγώ ερωτώ, ποιος Ανακριτής σας έδωσε τις δικογραφίες και τις ξέρετε;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

Βουλευτής Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ

Στοιχεία δίνονται στους Δικηγόρους, δίνονται στοιχεία, πώς να το κάνουμε; Αυτή η Δημοκρατία λειτουργεί έχει και Δικηγόρους.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως

Άρα λοιπόν έχετε επικοινωνία με τους Δικηγόρους..

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Λοιπόν πάμε σε ένα πολύ σύντομο διαφημιστικό διάλειμμα κι αμέσως μετά και πάλι εδώ μαζί.

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Κυρίες και κύριοι, είμαστε και πάλι μαζί εδώ στο στούντιο, μαζί μας είναι ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης ο κ. Δένδιας και επίσης ο Βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσουκαλάς.

                        Δε θέλω να μείνουν πράγματα αναπάντητα τα οποία λέχθηκαν στη διάρκεια της κουβέντας και υπάρχουν δύο πράγματα τα οποία θέλω να τα ρωτήσω, ένα στον καθέναν σας.

                        Κύριε Τσουκαλά είπε ο κ. Υπουργός πριν σε αυτή τη διαδήλωση εναντίον της κας Μέρκελ ότι οι λεγόμενοι μπαχαλάκηδες έτρεχαν στο μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ για να βρουν προστασία. Εσείς λέτε ότι αυτό δεν ισχύει; 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

Βουλευτής Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ

Κοιτάξτε, εμείς δεν μπορούμε να περιορίσουμε ποιοι μπαίνουν μέσα στο δικό μας μπλοκ, όμως ο κ. Υπουργός θα πρέπει να ξέρει ότι εμείς αποχωρήσαμε από το σημείο όπου ήταν όλοι, αποχωρήσαμε έγκαιρα και αυτό πρέπει να το γνωρίζετε και αν δεν το γνωρίζετε ρωτήστε και την Αστυνομία.

                        Δε θέλω να πω κάτι παραπάνω αυτή τη στιγμή, εμείς όμως από το μπλοκ όπου είχαν παρεισφρήσει και τέτοια άτομα, είχαμε αποχωρήσει πηγαίνοντας προς τις στήλες του Ολυμπίου Διός, όπου εκεί απρόκλητα, εδώ είναι το θέμα, ότι μετά τις στήλες του Ολυμπίου Διός έγιναν συλλήψεις επί της Συγγρού. Για ποιο λόγο έγιναν συλλήψεις επί της Συγγρού, εγώ δεν μπορώ να το κατανοήσω, ανθρώπων οι οποίοι δεν είχαν καμία σχέση.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Κύριε Δένδια;

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως

Με συγχωρείτε, εγώ δεν μπορώ να απαντήσω κάθε φορά που κάνουν συλλήψεις η Αστυνομία πότε τις κάνει, γιατί τις κάνει, ποιον πιάνει, δεν είμαι Αστυνομικός, πολιτικός Υπουργός είμαι.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

Βουλευτής Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ

Ναι, εγώ το δέχομαι αυτό που λέει ο κ. Προϊστάμενος.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Εγώ πάντως για να ξεκινήσουμε..

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

Βουλευτής Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ

Εγώ αυτό το δέχομαι, δε θέλω να ζητήσω από τον κ. Δένδια που έγιναν οι συλλήψεις..

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Υπάρχει μία φωτογραφία η οποία έπαιξε πάρα πολύ αν θέλετε στο διαδίκτυο, στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Τσουκαλάς πριν, όπου είναι μια ομάδα ΜΑΤ αν θυμάμαι καλά στην οδό Ξενοφώντος, κρατούν μία κοπέλα η οποία δεν έχει κουκούλα και βεβαίως η θεωρία η οποία διακινήθηκε μέσα από το διαδίκτυο ήταν ότι αυτή η κοπέλα κρατήθηκε όμηρος από τους ανθρώπους των ΜΑΤ καθόσον αυτοί έτρωγαν τέλος πάντων κάποιες πέτρες, υπήρχε ένας πετροπόλεμος εκεί στην περιοχή. Είδατε αυτή τη φωτογραφία, ξέρετε αυτό το συμβάν;

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως

Την είδα τη φωτογραφία.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Το ψάξατε;

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως

Ζήτησα έρευνα από τις Εσωτερικές Υποθέσεις, θα μου απαντήσουν. Οφείλω να σας πω ότι κατ΄ αρχήν δε μου το επιβεβαίωσαν, αλλά θα μου απαντήσουν με τον τρόπο που πρέπει να μου απαντήσουν.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Αυτό που βλέπατε εσείς, τι σας έλεγε; Έχοντας την εμπειρία που έχετε.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως

Όχι, με συγχωρείτε, δεν έχω καμία εμπειρία. Εγώ δεν παριστάνω τον Αστυνομικό, ούτε παριστάνω τον ντετέκτιβ. Όταν βλέπω ότι η Ελληνική Αστυνομία σε οτιδήποτε ενδέχεται να έχει παρανομήσει, θέλω να είμαι ξεκάθαρος, ζητώ έρευνα. Γιατί ξαναλέω η ελληνική κοινωνία δικαιούται να έχει μια δημοκρατική Αστυνομία, η οποία τηρεί τους νόμους.

Κύριε Παπαχελά, θέλω να το ξεκαθαρίσουμε αυτό, εγώ δεν είμαι Αστυνομικός, δεν είμαι Chief Inspector, είμαι πολιτικός Προϊστάμενος μιας δημοκρατικής Αστυνομίας, που οφείλει να λειτουργεί σύμφωνα με τους νόμους του Ελληνικού Κράτους. Λοιπόν δεν έχω διπλά standards. Και η Αστυνομία οφείλει να τηρεί τη νομιμότητα και οφείλει να επιβληθεί αυτό απόλυτα, να είμαστε ξεκάθαροι. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είμαι έτοιμος να κατηγορήσω και την Αστυνομία για οτιδήποτε οποιοσδήποτε οποιαδήποτε στιγμή επικαλείται.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Έχετε την αίσθηση ότι ελέγχετε την Αστυνομία; Ξέρετε δηλαδή ακριβώς το τι συμβαίνει στην Ελληνική Αστυνομία και κατά πόσον δεν υπάρχουν κάποια παρακλάδια τα οποία έχουν αυτονομηθεί είτε γιατί νοιώθουν ότι δεν είναι καλά πληρωμένα, είτε γιατί νοιώθουν ότι το πολιτικό σύστημα εν πάση περιπτώσει τους έβαλε στην άκρη;

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως

Να σας πω, αυτό είναι μία κουβέντα την οποίαν με αυτόν τον τρόπο δεν μπορώ να την απαντήσω. Αν με ρωτάτε αν ξέρω τα πάντα μέσα στην Ελληνική Αστυνομία, μια ειλικρινής απάντηση είναι όχι.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Αυτή θα ήταν μια χαζή ερώτηση, δεν εννοώ αυτό.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως

Όχι, προς Θεού δεν είπα ότι ρωτήσατε αυτό, αλλά λέω απλώς ότι όποιος άνθρωπος σας πει βεβαίως εγώ είμαι μάγκας τα ξέρω όλα και τα λοιπά, δε σας λέει την αλήθεια.

                        Από κει και πέρα, εγώ αυτό που μπορώ να πω είναι ότι οπουδήποτε μου καταγγέλλεται ότι υπάρχει θύλακας παραβατικότητος, θα λάβω τα μέτρα που πρέπει να λάβω, αυτό λέω. Ούτε παριστάνω ότι τα ξέρω όλα, ούτε παριστάνω ότι θα τα μάθω όλα. Εκείνο όμως που επίσης θα ήθελα να σας πω, είναι ότι έχω ένα πολύ σαφές πλάνο με την έγκριση του Πρωθυπουργού για το πώς θα πρέπει να μεταρρυθμιστεί η Ελληνική Αστυνομία.

                        Γιατί ας μην κοροϊδευόμαστε, η Ελληνική Αστυνομία είναι μια Αστυνομία που σχεδιάστηκε το ΄80 για τις ανάγκες του ΄80, χωρίς τη βαριά εγκληματικότητα, χωρίς τη μετανάστευση, χωρίς τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα. Βέβαια οφείλω να πω, γιατί θέλω να είμαι και δίκαιος, ότι φοβάμαι ότι είναι και μία Αστυνομία που πληρώνεται με τα δεδομένα της δεκαετίας του ΄60, γιατί και αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να το έχουμε υπόψιν μας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

Βουλευτής Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ

Εγώ θα ήθελα να συμφωνήσω σε αρκετά από αυτά που είπε ο κ. Υπουργός τώρα.

                        Θα ήθελα να πω ότι έχουμε μία πολύ καλή Αστυνομία κατά την άποψή μου όσον αφορά το οργανωμένο έγκλημα και το βαρύ έγκλημα και τις ανθρωποκτονίες, νομίζω ότι είναι από τις καλές Αστυνομίες στην Ευρώπη τουλάχιστον και έχουν εξιχνιάσει μία σειρά από εγκλήματα που έχουν γίνει και είναι προς τιμήν τους κι εγώ πιστεύω ότι αν πράγματι η Αστυνομία αφίεται να κάνει τη δουλειά της καλά ξέρει και την κάνει καλά τη δουλειά της.

Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και κάποιοι θύλακες κατά την άποψή μου, που κι εγώ δε λέω ότι είναι πολλοί, μπορεί να είναι και λίγοι, αλλά αυτό το πράγμα νομίζω ότι το βλέπουμε το κατανοούμε και βλέπουμε ότι υπάρχει μία όσμωση με τη Χρυσή Αυγή σε ορισμένους χώρους που αυτό το πράγμα κατά την άποψή μου θα πρέπει να κοπεί.

Πως θα κοπεί; Θα κοπεί με την εκπαίδευση, θα κοπεί με τη στήριξη των Αστυνομικών, αν θέλετε τη συνεχή εκπαίδευση, την ψυχολογική στήριξη, μια σειρά από πράγματα τα οποία πρέπει να γίνονται και να είναι συνέχεια όχι τα κάναμε τώρα και τα ξεχάσαμε, πρέπει να υπάρχουν άνθρωποι που να στηρίζουν αν θες και το δημοκρατικό φρόνημα της Ελληνικής Αστυνομίας, γιατί αλλιώς πως πηγαίνουμε σε εκφασισμούς που δεν τους θέλουμε.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Πάντως κ. Τσουκαλά να σας υπενθυμίσω ότι το δικό σας κόμμα είχε στο πρόγραμμά του την κατάργηση των ΜΑΤ, το οποίο δεν ήταν ακριβώς.. το έχετε ακόμα ήθελα να σας ρωτήσω;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

Βουλευτής Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ

Εμείς πιστεύουμε ότι χρειάζεται ένα τμήμα της Αστυνομίας που θα παρεμβαίνει στα θέματα κρίσεων, στις κρίσεις. Δε χρειαζόμαστε να έχουμε ΜΑΤ τόσο εκτεταμένα με τέτοιο τρόπο και να λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Μισό λεπτό κ. Τσουκαλά, εάν εσείς γίνετε Κυβέρνηση..

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

Βουλευτής Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ

Αυτό είναι άλλο πράγμα όμως, εμείς δε λέμε ότι δεν πρέπει να υπάρχει αστυνόμευση, εμείς λέμε ότι πρέπει να υπάρχει αστυνόμευση συνεχής παντού, στις γειτονιές, στον Άγιο Παντελεήμονα που κάποιες στιγμές νοιώθει κάποιος ότι είναι σε άλλη επικράτεια. Εκεί πρέπει να υπάρχει αστυνόμευση.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Εγώ να σας ρωτήσω, εάν γίνετε Κυβέρνηση εσείς θα καταργήσετε τα ΜΑΤ; Και ποιος θα σας προστατεύσει για παράδειγμα απέναντι σε μια διαδήλωση της Χρυσής Αυγής σε αυτή την περίπτωση;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

Βουλευτής Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ

Εμείς δε λέμε ότι δε θα υπάρχουν μονάδες οι οποίες θα αξιοποιούνται κατά τη διάρκεια κρίσεων, αυτό θα υπάρχει. Αλλά είναι το ίδιο αυτό και το ίδιο είναι αυτό το πράγμα που βλέπουμε καθημερινά να γίνεται με τα ΜΑΤ;

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Τώρα τι εννοείτε, ότι θα αλλάξετε το όνομά τους και θα είναι πιο ευγενείς; Για να το καταλάβω, τι εννοείτε ακριβώς;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

Βουλευτής Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ

Δεν άκουσα.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Τι εννοείτε ακριβώς, ότι θα αλλάξετε το όνομά τους, ότι θα είναι πιο ευγενείς αυτές οι μονάδες από ότι είναι σήμερα;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

Βουλευτής Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ

Όχι, θα είναι ειδικές ομάδες εκπαιδευμένες για να αντιμετωπίζουν κρίσεις. Και αυτές βέβαια θα έχουν τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν εκεί που πρέπει να παρεμβαίνουν και όχι μόνο στη Χρυσή Αυγή, οπουδήποτε χρειαστεί.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Καλά προφανώς, σαν παράδειγμα το είπα, δεν το είπα για τη Χρυσή Αυγή μόνο.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

Βουλευτής Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ

Ναι, γιατί τα πράγματα πρέπει να μην τα βλέπουμε έτσι, αλλά πιστεύω ότι η Χρυσή Αυγή αυτή τη στιγμή δεν έχει αντιμετωπίσει τίποτα, δεν έχει μπροστά της τίποτα αντιμετωπίσει, ελάχιστα πράγματα.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Θέλω να πάμε να δούμε τώρα άλλο ένα βίντεο από την Πλατεία Αμερικής..

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

Βουλευτής Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ

Παρόλο που εγώ πιστεύω και εξακολουθώ να πιστεύω στη ρήση του κ. Υπουργού, που λέει ότι αυτά τα τάγματα εφόδου θα τα συντρίψει. Εξακολουθώ να το πιστεύω, περιμένω όμως να δω αποτέλεσμα γιατί βλέπω μόνον μονομερή αποτελέσματα μέχρι τώρα.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Λοιπόν θα πάμε σε αυτή τη συζήτηση αμέσως μετά, αφού δούμε αυτό το βίντεο και πάλι από την Πλατεία Αμερικής, από μια άλλη κάτοικο εκεί.

ΠΡΟΒΟΛΗ ΒΙΝΤΕΟ

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Κύριε Υπουργέ, εσείς έχετε μιλήσει πολύ σκληρά εναντίον της Χρυσής Αυγής κι είστε ένας από τους Πολιτικούς που έχετε πάρει εξαιρετικά σκληρή θέση.

                        Από την άλλη, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι ενδεχομένως υπάρχει μια ανοχή ενός μικρού, μεγάλου, δεν ξέρω, κομματιού της Αστυνομίας απέναντι στη Χρυσή Αυγή. Ένα παράδειγμα είναι αυτό το οποίο είδαμε έξω από αυτό το θέατρο, όταν εν πάση περιπτώσει ένας Βουλευτής της Χρυσής Αυγής «απελευθέρωσε» κάποιον ο οποίος είχε μόλις προσαχθεί.

                        Ανησυχείτε γι΄ αυτές τις σχέσεις, υπάρχουν αυτές οι σχέσεις, το έχετε ψάξει και τι μπορείτε να κάνετε γι΄ αυτές;

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως

Στο ερώτημα: Το τι πιστεύει καθένας στην Ελληνική Αστυνομία ή οπουδήποτε στην κοινωνία, δεν είναι θέμα που εγώ δικαιούμαι ή πρέπει να ελέγξω.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Ασφαλώς.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως

Η ψήφος, η άποψη είναι απολύτως ελεύθερη και θα παραμείνει ελεύθερη.

                        Εάν όμως, θέλω να είμαι και σε αυτό ξεκάθαρος, εάν διαπιστωθεί σε οποιοδήποτε τμήμα της Ελληνικής Αστυνομίας, οποιοσδήποτε οργανικός Σύνδεσμος είτε με τη Χρυσή Αυγή, είτε με οποιοδήποτε άλλο παρομοίων αντιλήψεων, δεξιά ή αριστερά, δεν πρόκειται σε αυτό να υπάρχουν εκπτώσεις, κόμμα ή χώρο, αυτό να είστε σίγουρος ότι θα παταχθεί με τον τρόπο που πρέπει να παταχθεί.

Δηλαδή η Ελληνική Αστυνομία είναι εκεί για να τηρεί τη δημοκρατική νομιμότητα, έχει ορκιστεί πίστη στο Σύνταγμα και στους νόμους, ο καθένας από τους Έλληνες Αστυνομικούς κι αυτό το οποίο εγώ τους ζητώ σαν πολιτικός Προϊστάμενος είναι να κάνουν ακριβώς αυτό το οποίον έχουν ορκιστεί ότι θα κάνουν, ούτε τίποτα παραπάνω, αλλά ούτε τίποτα λιγότερο από αυτό.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Σε σχέση με αυτά που έγιναν στην Ιερά Οδό, που υπήρχε και κάποιος Δημοσιογράφος εκεί ο οποίος μάλιστα αποτύπωνε στιγμή προς στιγμή τα γεγονότα κι όντως έκανε εντύπωση ότι υπήρχε μια ανοχή κάποιων ανθρώπων εκεί της Αστυνομίας απέναντι στην παρουσία της Χρυσής Αυγής.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως

Να σας πω τι μου λέχθηκε. Εμένα μου λέχθηκε ότι ζητήθηκε να υπάρξει εισαγγελική παρουσία και να δοθεί εισαγγελική εντολή για συλλήψεις κι ότι η Εισαγγελική Αρχή έκρινε ότι δεν τελούνται αξιόποινες πράξεις και κατά συνέπεια ότι η Ελληνική Αστυνομία δεν μπορούσε να επέμβει στο βαθμό που η Εισαγγελική Αρχή έκρινε ότι δεν υπάρχουν αξιόποινες πράξεις.

                        Οφείλω να σας πω ότι επίσης αν έτσι έχουν τα πράγματα, αυτό οφείλει ξεκάθαρα να είναι έτσι. Δεν μπορεί η Ελληνική Αστυνομία να αυτονομηθεί από την Εισαγγελική Αρχή, δεν μπορεί να κρίνει αυτοτελώς πότε τι και μάλιστα εναντίον της εισαγγελικής αντίληψης. Αν ο Εισαγγελέας κρίνει, καλώς, κακώς, στραβά, ανάποδα, αυτό είναι μια άλλη κουβέντα, αξιολογικά μπορούμε να το κρίνουμε όπως θέλουμε, οφείλει η Ελληνική Αστυνομία να υπακούσει την εισαγγελική εντολή.

                        Αυτό για μένα είναι ξεκάθαρο, δεν έχει να κάνει με τη δική μου αντίληψη των πραγμάτων, αν θέλετε η δική μου αντίληψη των πραγμάτων είναι πολύ έντονα υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης, πολύ έντονα, αλλά δεν είμαι εγώ αυτός ο οποίος μου επιτρέπεται να υποκαταστήσω την οποιαδήποτε εισαγγελική εντολή.

Και σας ξαναλέω, γιατί θέλω να είμαι και σε αυτό ξεκάθαρος, εγώ είμαι πολιτικός Προϊστάμενος της Ελληνικής Αστυνομίας, δε θα υποκαταστήσω ούτε τους Διοικητές της, ούτε τη φυσική της Ηγεσία, ούτε και κανείς άλλος δικαιούται να το κάνει αυτό το πράγμα. Τότε δε θα ήμασταν μέλη μίας δημοκρατικής χώρας και μίας δημοκρατικής κοινωνίας.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Μάλιστα. Κύριε Τσουκαλά;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

Βουλευτής Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ

Κι εγώ θα ήθελα να συμφωνήσω στο ότι όπως και ο κ. Υπουργός δεν έχει γνώση των επιχειρήσεων των αστυνομικών, άλλο τόσο δεν έχω κι εγώ και ακόμα περισσότερο, δηλαδή ουδέποτε στη ζωή μου είχα ασχοληθεί με αυτά τα θέματα.

Έτσι βλέποντας και εκ του αποτελέσματος κρίνοντας, θα ήθελα να σταθούμε δυο λεπτά, γιατί αυτό συμβαίνει σε πάρα πολλούς δρόμους της Αθήνας, αυτό που είπε η κυρία προηγούμενα, ότι καθαρίζουμε ξέρετε κάποιες περιοχές και στη διπλανή περιοχή βλέπουμε να γίνεται ένα εμπόριο ναρκωτικών, το οποίο είναι άνευ προηγουμένου.

Εγώ επειδή περπατάω, πηγαίνω στην Πλατεία Βικτωρίας, στην Πλατεία Αμερικής, στη Στουρνάρα, η Στουρνάρα κ. Υπουργέ αυτή τη στιγμή είναι ένας κατ΄ εξοχήν δρόμος εμπορίου. Θα δείτε δεκάδες νέους ανθρώπους πεσμένους κάτω, κάθε στιγμή, οι οποίοι ξέρω ΄γω αυτή τη στιγμή κάνουν ενέσεις φανερά έτσι μπροστά.

Αυτά είναι πράγματα τα οποία δε λέω ότι πρέπει στα πάντα να είσαστε παρών, αλλά θα πρέπει να δείτε μέσα κι από άλλους Οργανισμούς, ΟΚΑΝΑ δεν ξέρω ποιοι είναι αυτοί..

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως

Μα αυτό το λέτε μόνος σας, αυτοί είναι χρήστες. Έτσι όπως είναι οι νόμοι στη χώρα αυτή τη στιγμή αυτό δεν είναι αξιόποινο, είναι πταίσμα και καλώς ή κακώς η Αστυνομία δε δικαιούται καν να επέμβει σε αυτό.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

Βουλευτής Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ

Ναι, το καταλαβαίνω σωστό, βλέπεις και το εμπόριο όμως. Υπάρχει και το εμπόριο, υπάρχουν οι dealers κι είναι εμφανές.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως

Το εμπόριο δεν υπάρχει δυστυχώς σε αυτό το επίπεδο κ. Τσουκαλά, δεν υπάρχει σε αυτό το επίπεδο.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

Βουλευτής Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ

Τέλος πάντων επειδή εγώ το βλέπω μπροστά στα μάτια μου αυτό και δεν μπορείς να κάνεις και τίποτα, είναι μια κατάσταση που μαραζώνει η ψυχή σου να βλέπεις αυτά τα παιδιά και να βλέπεις δίπλα να γίνεται αυτού του είδους το εμπόριο, είναι τραγικό.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως

Ξέρετε όμως, εδώ βάζουμε, που πάλι δεν είναι η δουλειά μου εγώ να υπερασπίζω σε όλα την Ελληνική Αστυνομία..

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

Βουλευτής Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ

Σωστό, σωστό είναι αυτό.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως

Αλλά βάζουμε στο κατώφλι της Ελληνικής Αστυνομίας ένα έργο, που στην πραγματικότητα δεν είναι δικό της.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

Βουλευτής Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ

Όχι, δεν το βάζω για την Ελληνική Αστυνομία αυτό.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως

Το έργο αντιμετώπισης του χρήστη ναρκωτικών δεν είναι δικό της, αυτό το οποίο βλέπουμε στο κέντρο της Αθήνας είναι οι χρήστες ναρκωτικών κι όταν λέμε έμποροι εννοούμε τα βαποράκια, αυτούς δηλαδή που κουβαλάνε τη δόση, δεν εννοούμε τον μεγαλέμπορο ναρκωτικών.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

Βουλευτής Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ

Τον μεγαλέμπορο όχι κι αυτόν θα πρέπει να τον πιάσουμε όμως.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως

Έχω κάνει τεράστιες προσπάθειες, μιλάω με τον ΟΚΑΝΑ, κάνουμε ότι μπορούμε, αλλά από κει και πέρα θέλω να ξεκαθαρίσω ότι αυτό στην κύρια έκφανσή του δεν είναι έργο της Αστυνομίας. Δεν είναι έργο της Αστυνομίας, καλώς ή κακώς. Δε σημαίνει ότι δε θα γίνει προσπάθεια αλλά δεν είναι.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

Βουλευτής Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ

Ναι, αυτό είναι κατανοητό, αλλά εγώ αυτή τη στιγμή σας καλώ έτσι μαζί με τους άλλους Υπουργούς και με τον ΟΚΑΝΑ ή οτιδήποτε θα πρέπει να δείτε αυτό το θέμα, που είναι μια τραγική εικόνα στο κέντρο της Αθήνας.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Κύριε Τσουκαλά, κάτι άλλο το οποίο εσείς θέλετε να πείτε για να κλείσουμε αυτό το κομμάτι της συζήτησης;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

Βουλευτής Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ

Το άλλο που θα ήθελα να πω είναι για το Θέατρο Χυτήριο. Εκεί πια η κατάσταση βγήκε έξω από κάθε όριο φαντασίας, δηλαδή το θεωρώ αδιανόητο, πρώτα απ΄ όλα θεωρώ αδιανόητο το να κλείνεις ένα θέατρο και να απαγορεύεις σε κάποιον να δει μία παράσταση.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Νομίζω ότι αυτό δεν υπάρχει κανείς ο οποίος δεν το έχει καταδικάσει, πλην ελαχίστων.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

Βουλευτής Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ

Και όμως αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι ήταν εκεί παρατεταγμένοι τέσσερις-πέντε Βουλευτές της Χρυσής Αυγής ογκωδέστατοι όπως γνωρίζετε, έλεγαν τα μύρια όσα σε αυτούς οι οποίοι ήθελαν να πάνε να δουν το έργο, μεταξύ των οποίων ήταν και τρεις Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τους γνωρίζουν πολύ καλά.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Απλώς κ. Τσουκαλά θέλω να σας πω σε αυτό το σημείο, αν έχετε την καλοσύνη, εγώ σε καμία περίπτωση δεν πιστεύω στην εξίσωση αν θέλετε αυτών των δύο άκρων όπως το λέμε ή οτιδήποτε άλλο.

                        Πάντως πάρα πολλές φορές στα τελευταία 20-30 χρόνια στα ελληνικά πανεπιστήμια τα οποία υποτίθεται ότι είναι αν θέλετε πραγματικό άσυλο για την ελευθερία διακίνησης ιδεών και ούτω καθεξής, υπήρχαν ακραία αριστερά ή αναρχικά ή άλλα στοιχεία τα οποία εμπόδισαν εκδηλώσεις, εμπόδισαν ανθρώπους να εκφράσουν ελεύθερα τις αποφάσεις τους, επετέθησαν με βιαιότητα και τα λοιπά. Αυτά δεν άκουσα ποτέ να καταδικάζετε.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

Βουλευτής Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ

Ακούστε και αυτά είναι καταδικαστέα, ασφαλώς. Το να κυνηγάς να χτυπάς κάποιον επειδή πάει να μιλήσει είναι καταδικαστέο, εγώ το καταδικάζω και το καταδικάζω απερίφραστα. Άσχετο, μπορείς να σηκωθείς και να πεις τη γνώμη σου και να πεις για ποιο λόγο το καταδικάζεις. Διότι σε πολλές περιπτώσεις αυτοί οι οποίοι μίλησαν είχαν μία άποψη η οποία δεν ταίριαζε ενδεχόμενα με το κοινό αίσθημα, ήταν χουντική και τα λοιπά και ξέρετε ποιοι ήταν και στα παλαιότερα χρόνια..

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Εντάξει δεν ήταν μόνο χουντικοί αυτοί οι άνθρωποι..

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

Βουλευτής Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ

Όχι, μιλάω για παλαιότερα.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Παλιά ασφαλώς βεβαίως ναι.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

Βουλευτής Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ

Αλλά εγώ καταδικάζω κάθε τέτοιου είδους βία, δεν μπορείς στον άλλον να δρας βίαια απέναντί του, να υπάρχει σωματική βλάβη απέναντι σε κάποιον επειδή θέλει να πει μία άποψη. Ή δεν την ακούς, ή σηκώνεσαι και φεύγεις ή λες αυτό που θες εσύ μετά, τελείωσε, εδώ σε αυτό πρέπει να είμαστε απόλυτοι.

Από την άλλη πλευρά όμως είδαμε προχθές ας πούμε ανθρώπους της Χρυσής Αυγής να στέκονται μπροστά στο Χυτήριο, να μην αφήνουν να περάσει κανένας και να λένε.. το τι εκστόμιζε το στόμα τους είναι τραγικό, δεν έχει καμία σχέση ούτε με την εκκλησία, ούτε με το Χριστό, ούτε με τη θρησκεία αυτά τα οποία έλεγαν.

Δηλαδή θέλω να πω ότι εδώ πρέπει να καταδικάσουμε πέραν αυτού και μία υποκρισία η οποία υπάρχει, που τη βλέπουμε καθημερινά να εξελίσσεται και με όλους αυτούς οι οποίοι τάχαμου δήθεν ξέρεις είναι χριστιανοί, ενώ κάθε άλλο παρά χριστιανοί είναι. Νομίζω ότι ο Μητροπολίτης Παύλος σήμερα έκανε μία τοποθέτηση η οποία ήταν εξαιρετική κατά την άποψή μου και πράγματι καλύπτει αν θες και αυτούς οι οποίοι είναι χριστιανοί. 

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Μάλιστα. Κύριε Τσουκαλά, θέλω να σας ευχαριστήσω για την παρέμβασή σας απόψε, ελπίζω να έχουμε την ευκαιρία να τα ξαναπούμε, γιατί αυτά τα θέματα βεβαίως θα είναι καυτά αυτό το χειμώνα όπως προβλέπουμε, ευχαριστώ πάρα πολύ για την παρέμβασής σας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

Βουλευτής Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ

Ναι αλλά θα ήθελα όμως ο κ. Υπουργός να προχωρήσει πιο αποφασιστικά στην αντιμετώπιση αυτού του ακροδεξιού φαινομένου. Δε μιλάω μόνο για τη Χρυσή Αυγή, γενικά για τα ακροδεξιά φαινόμενα.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Μάλιστα. Λοιπόν κ. Δένδια, να σας ρωτήσω πως θα το κάνετε αυτό; Γιατί ο κ. Τσουκαλάς μας έδωσε το έναυσμα. Έχετε μιλήσει πολλές φορές για τα τάγματα εφόδου, έχετε πει ότι εν πάση περιπτώσει θα τα διαλύσετε δε θα τα ανεχθείτε και ούτω καθεξής.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως

Το κράτος και η Δημοκρατία δε θα τα ανεχθεί κ. Παπαχελά, δεν είναι προσωπικό.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Κοιτάξτε, εμένα μου έκανε εντύπωση ας πούμε στο Χυτήριο η διαφορά της στάσης της Αστυνομίας την πρώτη μέρα και τη δεύτερη. Τη δεύτερη μέρα τα μέτρα ήταν τόσο αυστηρά και τόσο κάθετα, που δεν υπήρχε κανένα ερώτημα για το αν η Αστυνομία έκανε τη δουλειά της, την πρώτη μέρα δεν ήταν όμως έτσι τα πράγματα.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως

Εγώ σας ξαναλέω, την πρώτη μέρα μου ζητήθηκε εισαγγελική εντολή, η οποία δε δόθηκε κ. Παπαχελά. Τη δεύτερη μέρα, ακριβώς επειδή είχαν υπάρξει επεισόδια την πρώτη μέρα, δόθηκαν εντολές και αυξήθηκε η δύναμη ακριβώς για να είναι έτοιμη για οτιδήποτε.

                        Κι αν παρατηρήσατε τη δεύτερη μέρα οι Βουλευτές της Χρυσής Αυγής δεν εμφανίστηκαν, διότι εδώ παρατηρούμε και μια καταδρομική λογική, όχι μια λογική υπεράσπισης αρχών και απόψεων, αλλά μια καταδρομική λογική πάμε την πρώτη φορά που ίσως δεν είναι έτοιμοι και δεν μας περιμένουν, μετά την κοπανάμε.

Λοιπόν η Αστυνομία θα εφαρμόσει τη νομιμότητα, είτε προς τη Χρυσή Αυγή, είτε προς οποιοδήποτε πολιτικό ή άλλο μόρφωμα θελήσει να την παραβεί. Με πόση επιτυχία θα το κάνει; Αυτό είναι κάτι που θα το δούμε, αλλά η πολιτική κατεύθυνση, αν θέλετε η εντολή του Πρωθυπουργού, η δική μου εντολή, είναι αυτό που είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να δοθεί σαν εντολή, η απόλυτη εφαρμογή της νομιμότητας προς οποιονδήποτε.

Κι αυτό το οποίο έχει γίνει μια προσπάθεια και αν μου επιτρέπετε δε θα ήθελα να υποτιμάται, είναι ότι έγινε μια συγκροτημένη επιχείρηση σε πάρα πολλές περιπτώσεις, για να αντιμετωπιστεί η ανομία, είτε αυτή είναι στο κέντρο της Αθήνας, όπου τα δύο βίντεο που δείξατε θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι δεν είναι χαρακτηριστικά, ο μέσος κάτοικος του κέντρου έχει αντιληφθεί τη διαφορά, περπατάω, την ξέρω, τους μιλάω.

Ήμουνα στην Πλατεία Αμερικής πριν από τρεις μέρες από τώρα, δεν έχει αλλάξει τόσο δραματικά σε τρεις μέρες η κατάσταση. Η κατάσταση δεν είναι αυτή που ήταν, το πρόβλημα των ναρκωτικών υπάρχει βεβαίως, πολλά προβλήματα υπάρχουν, αλλά η διαφορά είναι τεράστια.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Πάντως ο φόβος υπάρχει ακόμα και ο κόσμος ακόμα παραπονιέται ότι δε νοιώθει ασφαλής να βγει από το σπίτι του, πολύς κόσμος το λέει αυτό το πράγμα.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως

Κύριε Παπαχελά, εκατό μέρες έχουν περάσει από όταν ξεκίνησε ο Ξένιος Δίας, πιστεύετε ότι έχει κανείς την ψευδαίσθηση ότι σε εκατό μέρες θα αλλάξουν τα πάντα και θα αλλάξει η ψυχοσύνθεση του κόσμου; Χρειάζεται να πεισθεί ο κόσμος ότι το κράτος γύρισε στο κέντρο της Αθήνας για να παραμείνει. Αλλά αυτό θα κερδηθεί με το χρόνο, με την επιμονή, με τη συνέχεια, με την επαύξηση της προσπάθειας.

Σήμερα η Ελληνική Αστυνομία πήγε στο Ζεφύρι, που το Ζεφύρι ήταν γνωστή έδρα ανομίας. Πήγε στο Ζεφύρι και θα ξαναπάει στο Ζεφύρι αν χρειαστεί. Η Ελληνική Αστυνομία πήγε στη Χαλυβουργία, η Ελληνική Αστυνομία έχει ανακαταλάβει μια σειρά από κτήρια που ήταν άβατα εδώ και λίγο καιρό.

Δηλαδή γίνεται μια τεράστια προσπάθεια, θα αποδώσει καρπούς αμέσως; Όχι. Χρειάζεται χρόνος; Ναι. Χρειάζεται επιμονή; Ναι. Χρειάζεται υπομονή αν θέλετε της κοινωνίας; Προφανώς. Αλλά μη μου πει κάποιος ότι η κατάσταση είναι ίδια σήμερα με ότι ήταν πριν από εκατό μέρες, διότι τότε απλώς είναι άδικος ή δε βλέπει.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Θέλω να τελειώσουμε αυτή τη συζήτηση με μερικά θέματα τα οποία εν πάση περιπτώσει φαντάζομαι ότι είναι οι δικοί σας εφιάλτες.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως

Έχω πολλούς κ. Παπαχελά, έχω πολλούς εφιάλτες.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος σε αυτή τη θέση;

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως

Θα μου επιτρέψετε απλώς να μη σας πω, αλλά έχω πολλούς.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Εγώ υποθέτω ότι ένας εφιάλτης του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως είναι σε μια από αυτές τις μαζικές διαδηλώσεις ή κινητοποιήσεις να υπάρξει πραγματικά μια σύγκρουση ακραίων στοιχείων κι από τις δύο πλευρές, η οποία ενδεχομένως να έχει και θύματα. Το έχουμε δει παλαιότερα, βεβαίως όχι των δύο άκρων, ήταν κάποιοι άλλοι αν θυμάστε εκεί με τα κράνη οι οποίοι είχαν συμπλακεί.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως

Μια χαρά το θυμάμαι.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Ναι, το φοβάστε ότι μπορεί αυτό να ξαναγίνει και μπορεί η Αστυνομία πραγματικά να το χειριστεί κάτι τέτοιο;

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως

Η Αστυνομία υπό τις συνθήκες μπορεί να κάνει το καλύτερο που μπορεί κάθε φορά.

                        Ξαναλέω, ποια είναι η υποχρέωσή της; Να υπερασπίσει τη νομιμότητα. Εάν μου ζητάτε να σας εγγυηθώ εμμέσως ότι ποτέ δε θα συμβεί κάτι κακό στη χώρα, δεν μπορώ να το κάνω κ. Παπαχελά, δεν μπορώ να το κάνω, θέλω να σας είμαι ειλικρινής, δεν μπορώ να το κάνω. Μπορώ να κάνω ότι είναι δυνατόν για να μη συμβεί κάτι τέτοιο, αλλά δεν μπορώ να το αποκλείσω.

Και τελικά θα μου επιτρέψετε να σας πω και κάτι, η μεγαλύτερη άμυνα μιας κοινωνίας δεν είναι η Αστυνομία, είναι η ίδια η κοινωνική αντίληψη για τα πράγματα. Εάν η βία, όπως ασκείται από τη Χρυσή Αυγή είτε από οποιονδήποτε άλλον έχει την καθολική κοινωνική αποδοκιμασία, τότε η βία αυτή δε θα υπάρξει. Εάν οι μπαχαλάκηδες δεν είχαν ευρύτερους πολιτικούς χώρους που αν μη τι άλλο τους ανεχόταν, οι μπαχαλάκηδες δε θα υπήρχαν κ. Παπαχελά.

Δεν είναι η Αστυνομία που είναι το κύριο όπλο της κοινωνίας, είναι η ευρύτερη κοινωνική αντίληψη. Σας ξαναλέω, αν η κοινωνία αποδοκιμάσει εν σώματι και συνολικά τη Χρυσή Αυγή, αν η κοινωνία εν σώματι και συνολικά αποδοκιμάσει τους μπαχαλάκηδες. Ίσως τότε η Αστυνομία δε θα χρειάζεται καν να επέμβει. Αλλά δυστυχώς έχουμε χώρους ή ανθρώπους που από λανθασμένη ή από πεπλανημένη αντίληψη, αν θέλετε από τα λάθη του ίδιου του κράτους, στεγάζουν άμεσα ή έμμεσα ή ενισχύουν αυτά τα φαινόμενα, αυτό είναι το πρόβλημα.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Ξέρετε, υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι πιστεύουν ότι όλο αυτό το φαινόμενο της βίας της ανεξέλεγκτης εν πάση περιπτώσει μπορεί και να ξεκίνησε με όσα έγιναν το Δεκέμβριο του 2008 και υποθέτω ότι ένας εφιάλτης ακόμα ενός Υπουργού Δημοσίας Τάξεως είναι να επαναληφθούν επεισόδια αυτής της έκτασης ίσως με κάποια άλλη αφορμή, ίσως εκδηλωμένα με κάποιον άλλο τρόπο. Έχετε ποτέ σκεφθεί πως θα χειριζόσασταν μια τέτοια ιστορία;

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως

Δεν έχει έννοια να πάω πίσω, ούτε εγώ είμαι ευφυέστερος ή ικανότερος από τους ανθρώπους που τα χειρίστηκαν τότε, ούτε έχω κανένα λόγο να ασκήσω κριτική σε οποιονδήποτε όμως..

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Όμως ήταν κρίσιμο και ήταν κρίσιμο και για την παράταξή σας, γιατί έχασε αυτόν τον παραδοσιακό αν θέλετε σύμμαχο που είχε περί νόμου και τάξης.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως

Αν με ρωτάτε αν μας κόστισε πολιτικά, σας λέω βεβαίως μας κόστισε βαρύτατα, δεν το συζητάμε αυτό.

                        Αλλά σας λέω ότι εγώ δεν πρόκειται να έρθω ούτε να ασκήσω κριτική, ούτε να πω ότι είμαι ικανότερος και θα το έκανα καλύτερα. Αυτό που μπορώ να πω είναι τι μπορεί να γίνει από δω και πέρα. Λοιπόν, δεν πρόκειται να γίνουν δεκτά φαινόμενα ανομίας, σε αυτό να είμαστε ξεκάθαροι, με οποιαδήποτε θυσία, με οποιοδήποτε κόστος και με οποιοδήποτε ρίσκο. Η Ελληνική Αστυνομία είναι εκεί και πρέπει να είναι εκεί, για να υπερασπίσει το κράτος το νόμο και την τάξη και αυτό θα το πράξει.

Σας ξαναλέω, έχει ρίσκο αυτό το πράγμα, το καταλαβαίνω πάρα πολύ καλά..

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Όμως αυτό που εννοώ είναι ότι αν πάρει μια μορφή μιας γενικότερης εξέγερσης αν θέλετε ή κοινωνικής τάσης ή όπως θέλετε να το πείτε εν πάση περιπτώσει, πόσο εύκολο είναι να το χειριστεί κάποιος αστυνομικά αυτό;

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως

Πάρα πολύ δύσκολο, είναι πάρα πολύ δύσκολο. Και σας το είπα και πριν, ότι ο μέγας προστάτης μιας κοινωνίας απέναντι στη βία, στην ανεξέλεγκτη βία, είναι η ίδια η αντίληψη απόρριψης της βίας, η συνολική απόρριψη της βίας.

                        Εάν με ρωτάτε όμως αν τα πράγματα έρθουν στο χειρότερο εάν η πολιτική εντολή θα είναι η Αστυνομία να κάνει το καθήκον της και να επιβάλλει το νόμο και την τάξη, σας απαντώ ναι. Όσο δύσκολα κι αν είναι τα πράγματα, όσο κι αν είναι η κατάσταση κακή, η πολιτική εντολή που θα δοθεί στην Ελληνική Αστυνομία είναι να επιβάλλει το νόμο και την τάξη ανεξαρτήτως συνθηκών.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Πάμε στην εγκληματικότητα. Βλέπω εκεί πέρα ότι υπάρχει πραγματικά μια άνιση μάχη, δηλαδή όταν βλέπω αυτά τα παιδιά της Ομάδας Δία ή της Ομάδας Δέλτα, όπως θέλετε να τα πείτε, τα οποία έχουν απλώς περίστροφα από ότι αντιλαμβάνομαι και κάποια αλεξίσφαιρα και απέναντί τους έχουν συνήθως κάποιους ανθρώπους με καλάζνικοφ, υποθέτω ότι αυτή είναι μια πάρα πολύ άνιση μάχη. Που έχουν βρεθεί όλα αυτά τα καλάζνικοφ; Μπορεί κάτι να γίνει γι΄ αυτό; Και πως μπορεί να γίνει πιο ίση αν θέλετε αυτή η μάχη;

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως

Να σας πω, το είπα και πριν, η Ελληνική Αστυνομία τους επόμενους μήνες θα αναδιοργανωθεί ριζικά.

Στο συγκεκριμένο φαινόμενο που μου λέτε, θα δημιουργηθούν μικρές ομάδες, πάρα πολύ ευέλικτες, με βαρύ οπλισμό, οι οποίες θα μπορούν να αντιμετωπίσουν το βαριά οπλισμένο έγκλημα ως ίσος προς ίσον. Όταν λέμε βαρύ οπλισμό, όπλα ανάλογου διαμετρήματος με τα όπλα τα οποία έχουν οι εγκληματίες. Αυτά είναι όπλα με 762, που δεν έχει καμιά έννοια να σας λέω νούμερα αλλά η σφαίρα έχει διαμέτρημα 762, όταν η Ελληνική Αστυνομία έχει των 9 μιλιμέτρ περίστροφα αυτή τη στιγμή.

Δε γίνεται έτσι, δε γίνεται έτσι, θα πρέπει να υπάρχουν και έχουμε ομάδες ειδικών δυνάμεων, δεν έχουμε αρκετές, θα τις αυξήσουμε, θα τις κάνουμε ακόμα πιο ευέλικτες, θα τις σκορπίσουμε στους δρόμους, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Πόσο γρήγορα θα γίνει αυτό;

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως

Θα γίνει πολύ γρήγορα κ. Παπαχελά.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Υπάρχουν και χρήματα για να γίνει; Γιατί αυτό είναι ένα μεγάλο ερώτημα στην εποχή μας.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως

Θα στερήσουμε από κάτι άλλο την Ελληνική Αστυνομία, αλλά τελικά το αγαθό της ασφάλειας των πολιτών είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να το αφήσουμε να περιμένει.

                        Και πρέπει να σας πω και κάτι άλλο, ότι σε αυτή την άθλια οικονομική κατάσταση όσες φορές σήκωσα το τηλέφωνο και ζήτησα βοήθεια από τον Πρωθυπουργό για μια μικρή δαπάνη που θα έχει όμως μεγάλη διαφορά και πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην ασφάλεια των πολιτών, πάντοτε το αίτημα ικανοποιήθηκε, δεν μπορώ να πω ότι δεν τον βρήκα δίπλα μου.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Κάτι άλλο, το οποίο μου έχει κάνει πραγματικά μεγάλη εντύπωση, είναι ότι πολλές φορές όταν διαβάζω ότι έχει γίνει είτε μια δολοφονία είτε ένα πολύ βαρύ έγκλημα, σχεδόν δύο στις τρεις φορές διαβάζω ότι ο άνθρωπος που το διέπραξε είτε βρίσκεται σε άδεια από τις φυλακές ή κάτι παρόμοιο. Έχετε περάσει από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ήσασταν Υπουργός Δικαιοσύνης, αυτό θα σταματήσει κάποτε; Διότι πραγματικά νομίζω είναι κάτι που βγάζει και τους ίδιους τους Αστυνομικούς από τα ρούχα τους, από ότι καταλαβαίνω.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως

Κύριε Παπαχελά και σε αυτό θα σας μιλήσω ευθέως κι αυτό δεν έχει καμία μομφή για την παρούσα Ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που κατ΄ αρχήν ο Υπουργός Δικαιοσύνης μου είναι προσωπικά συμπαθής, που πέρασε και μια περιπέτεια υγείας και του ευχόμαστε όλοι περαστικά, αλλά είναι και τόσο λίγο χρόνο που δεν μπορεί να του αποδώσει κανείς την παραμικρή ευθύνη.

Όμως το σωφρονιστικό σύστημα είναι άντρο ανομίας, εάν θέλετε το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας είναι ΤΟ άντρο της ανομίας και είναι μία από τις μεγάλες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε μπροστά μας. Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει η ελληνική κοινωνία να αποφασίσει να το αντιμετωπίσει, πρέπει να το αντιμετωπίσει με ριζικές αλλαγές στη νομοθεσία, όσον αφορά τις άδειες, όσον αφορά τον τρόπο φύλαξης..

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Γιατί δεν έχει γίνει όμως αυτό ήδη;

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως

Με συγχωρείτε, υπήρχαν πράγματα που ξεκίνησαν και που τα τελευταία χρόνια των προηγούμενων κυβερνήσεων όχι απλώς δε συνέχισαν αλλά ανετράπησαν κακήν τε κακώς. Δηλαδή είχαμε επιχειρήσει το καλοκαίρι του 2009 κι έγινε μια πολύ ρωμαλέα νομοθετική προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί η ανομία, η οποία θα είχε συνέχεια σε μια σειρά από νομοθετήματα, κάμερες, κουκούλες, να μη σας τα θυμίσω.

Όλα αυτά όχι μόνο δεν είχαν συνέχεια, αλλά πολλά από αυτά γύρισαν πίσω. Λοιπόν δεν είναι δυνατόν, η κοινωνία πρέπει να αποφασίσει τι θέλει κ. Παπαχελά, δεν μπορεί να τα έχουμε όλα και δεν μπορεί εν πάση περιπτώσει στο βωμό μιας ψευδεπίγραφης φιλοαριστερής αντιμετώπισης των πραγμάτων να μη δίνουμε στην Ελληνική Αστυνομία, να μη δίνουμε αν θέλετε στην έννομη τάξη τα όπλα εκείνα τα οποία χρειάζεται για να αντιμετωπίσει το έγκλημα και να εξασφαλίσει την ασφάλεια. Δεν μπορεί να τα έχουμε όλα στη ζωή μας, πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε.

Λοιπόν σωφρονιστικό σύστημα; Το σωφρονιστικό σύστημα είναι μια βραδυφλεγής βόμβα για την κοινωνία, πρέπει και οφείλει να αντιμετωπιστεί.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Τρομοκρατία. Μου έχει κάνει εντύπωση, σε όλους μας έχει κάνει εντύπωση, ότι τα τελευταία τουλάχιστον δύο χρόνια, εκτός βεβαίως από κάποια μεμονωμένα και χαμηλής έντασης έτσι συμβάντα, δεν υπάρχει η ελληνική τρομοκρατία όπως την ξέραμε. Πως το εξηγείτε εσείς αυτό; Παρόλη την κοινωνική ένταση βεβαίως και παρόλα τα όσα συμβαίνουν στην ελληνική κοινωνία.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως

Υπάρχει, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι εδώ δεν πρέπει να χαλαρώσουμε την επιτήρησή μας. Όχι μόνο υπάρχει τρομοκρατία, υπάρχει και πιο επικίνδυνη τρομοκρατία.

                        Δεν είναι η 17 Νοέμβρη κι εδώ παρεμπιπτόντως οφείλω να πω ότι στο θέμα της τρομοκρατίας πρέπει όλα τα κόμματα να πάρουν μια πολύ ξεκάθαρη θέση, έτσι; Δεν μπορεί δηλαδή εν ενεργεία Βουλευτής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να πηγαίνει να επισκέπτεται τον κ. Ξηρό. Για μένα αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα, με οποιαδήποτε δικαιολογία. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, η τρομοκρατία είναι τρομοκρατία, είναι καταδικαστέα και τελεία και παύλα, δεν υπάρχει τρομοκρατία μέσα σε εισαγωγικά και ανθρωπιστική συμπεριφορά σε τρομοκράτη.

αλλά πάμε πέρα από αυτό, επί του πρακτέου. Η τρομοκρατία έχει ένα πολύ πιο επικίνδυνο χαρακτηριστικό, πλέον υπάρχει όσμωση με το κοινό έγκλημα. Μέσα από ένα σωφρονιστικό σύστημα το οποίο δεν είναι καθόλου ικανό να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του σήμερα, υπάρχει όσμωση της τρομοκρατίας με το κοινό έγκλημα κι αυτό καθιστά και τα δύο πολύ πιο επικίνδυνα για την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών.

Άρα λοιπόν δεν υπάρχουν μεγάλα τρομοκρατικά χτυπήματα; Δεν υπάρχουν γιατί υπήρξαν σημαντικές επιτυχίες των Διωκτικών Αρχών. Όμως με κανένα τρόπο κ. Παπαχελά δεν πρέπει να χαλαρώσουμε, με κανένα τρόπο.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Υποθέτω ότι έχετε και δύο ανθρώπους, οι οποίοι είναι καταζητούμενοι από ότι ξέρω από την Ελληνική Αστυνομία, ο Μαζιώτης και ο Παλαιοκώστας, που είναι δυο άνθρωποι που έχουν συνδεθεί βεβαίως με αυτά τα φαινόμενα. Υπάρχει κάποια ελπίδα από τη δικιά σας πλευρά ότι θα τους πιάσετε;

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως

Υπάρχει η υποχρέωση..

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Πόσο μεγάλη προτεραιότητα είναι εν πάση περιπτώσει για σας;

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως

Πολύ μεγάλη προτεραιότητα, αλλά ξαναλέω, αυτή είναι προτεραιότητα της Ελληνικής Αστυνομίας, δεν την καθορίζω εγώ, δεν μπορώ εγώ να τους πω κάντε αυτό ή μην κάνετε εκείνο ή κυνηγήστε πρώτα αυτόν ή τον άλλον. Η Ελληνική Αστυνομία έχει υποχρέωση οποιονδήποτε φυγόδικο ή οποιονδήποτε εγκληματία να τον συλλάβει και να τον φέρει μπροστά στην ελληνική δικαιοσύνη. Αυτό ισχύει και για τους κυρίους τους οποίους προηγουμένως μνημονεύσατε.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Και θέλω να τελειώσω με δύο ερωτήσεις. Η πρώτη: Έχουμε αυτή τη στιγμή Αστυνομικούς οι οποίοι θα χάσουν κι άλλο από το μισθό τους, με τις περικοπές που θα γίνουν στα ειδικά μισθολόγια, έχουμε ακόμα και επικεφαλείς αν θέλετε υπηρεσιών της Αστυνομίας οι οποίοι από ότι καταλαβαίνω παίρνουν γύρω στα 2 χιλιάδες ευρώ ή κάτι τέτοιο. Πως μπορεί ένας άνθρωπος στη δικιά σας θέση να περιμένει από αυτούς αν θέλετε το μάξιμουμ και τι μπορεί να τους δώσει, πως μπορεί να τους εμπνεύσει να κάνουν τη δουλειά τους;

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως

Σας το είπα πριν κατ΄ αρχήν, η Ελληνική Αστυνομία αμείβεται δεν ξέρω με ποιας δεκαετίας αμοιβές.

                        Αρκεί να σας πω ότι το 51% ή 52% των Αστυνομικών παίρνει κάτω από 1.000 ευρώ και το 70% των Αστυνομικών παίρνει κάτω από 1.200 ευρώ, με τις συνθήκες της εγκληματικότητας και τα λοιπά που όλοι ξέρουμε.  Θα μου πείτε, είναι σχέση παροχής-αντιπαροχής; Κι εδώ θέλω να σας πω, εδώ έχω τη βεβαιότητα, όχι απλώς την αισιοδοξία, ότι ο Έλληνας Αστυνομικός θα κάνει το καθήκον του.

Έχω εξηγήσει στην Κυβέρνηση, έχω εξηγήσει στα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, ποιο κατά την άποψή μου είναι το περιθώριο των ανοχών περαιτέρω περικοπών στους μισθούς και στις απολαβές των Ελλήνων Αστυνομικών. Έχω εξηγήσει με τον πιο καθαρό τρόπο ότι υπάρχει ένα όριο το οποίο δεν πρέπει με κανένα τρόπο η κοινωνία, η κοινωνία όχι η Κυβέρνηση, να υπερβεί.

Από κει και πέρα όμως πρέπει να σας είμαι ξεκάθαρος. Εγώ πιστεύω ότι ο Έλληνας Αστυνομικός θα κάνει τη δουλειά του, ανεξαρτήτως αντιπαροχής.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Δεν έχετε δει φαινόμενα λευκής απεργίας ή στάσης ή κάτι τέτοιο;

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως

Όχι, όχι κ. Παπαχελά και η Ελληνική Αστυνομία τους τελευταίους τρεις μήνες καταβάλλει μία τεράστια προσπάθεια.

                        Είναι συνεχώς σε εκστρατεία, είτε για να θωρακίσει τον Έβρο, είναι για να δημιουργήσει και να φυλάξει τα κέντρα κράτησης, είτε για να αντιμετωπίσει τη λαθρομετανάστευση, είτε για να κυνηγήσει την εγκληματικότητα, κάνει συνεχώς επιχειρήσεις και δεν έχω δει κανένα φαινόμενο λευκής απεργίας.

Έχω δει λάθη ναι, έχω δει παραλείψεις ναι, έχω δει αστοχίες ναι, αλλά δεν έχω δει με κανένα τρόπο λευκή απεργία.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Μάλιστα. Κύριε Υπουργέ, ευχαριστώ πάρα πολύ γι΄ αυτή τη συζήτηση, ελπίζουμε να έχουμε την ευκαιρία πάλι να τα ξαναπούμε.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως

Εγώ σας ευχαριστώ πολύ.

Την Τρίτη 16 Οκτωβρίου στις 23.15 στον ΣΚΑΪ ΟΙ ΝΕΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ ανοίγουν την 13η τηλεοπτική τους σαιζόν με τα καυτά προβλήματα γύρω από την ασφάλεια των πολιτών και την δημόσια τάξη. Από το Χυτήριο μέχρι την επίσκεψη Μέρκελ, και από την λαθρομετανάστευση μέχρι την αστυνομική βία, ο Αλέξης Παπαχελάς κάνει όλες τις κρίσιμες ερωτήσεις στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια που θα βρίσκεται στο στούντιο της εκπομπής. Ακόμη, ΟΙ ΝΕΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ ερευνούν και συναντούν τους απλούς έλληνες πολίτες αλλά και τους μετανάστες που βιώνουν καθημερινά τις πτυχές ενός σύνθετου προβλήματος, ενώ στην συζήτηση παρεμβαίνει και ο βουλευτής Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και υπεύθυνος του Τομέα Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης Δημήτρης Τσουκαλάς.