Ο σύμβουλος της Μέρκελ

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Δημοσιογράφος

Θα το ξανακουβεντιάσουμε σε δύο λεπτά. Λοιπόν θέλω να πάμε στις Βρυξέλες και να συνδεθούμε με τον κ. Ντάνιελ Γκρος, ο οποίος είναι ένας πολύ γνωστός Οικονομολόγος και συμβουλεύει κατά καιρούς και την κα Μέρκελ. Καλησπέρα κ. Γκρος από την Αθήνα και θέλω να ζητήσω μία πρώτη αντίδρασή σας για το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών, αν το περιμένατε, αν σας αιφνιδίασε, τι σημαίνει για σας;

ΝΤΑΝΙΕΛ ΓΚΡΟΣ

Οικονομολόγος, Δ/ντής CEPS

Τα αποτελέσματα αποτέλεσαν έκπληξη, βεβαίως γνωρίζαμε ότι ο ελληνικός λαός δεν αρεσκόταν στις προτάσεις που του είχαν γίνει από την προηγούμενη Κυβέρνηση την απελθούσα, δεν ξέραμε όμως κατά πόσον οι Ηγέτες των πλειοψηφούντων κομμάτων θα μπορούσαν τελικώς να συνεργαστούν και θα μπορέσουν ενδεχομένως να συνεχίσουν να εξασφαλίσουν την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Δημοσιογράφος

Το χθεσινό αποτέλεσμα σας δείχνει ότι και η κοινωνία αλλά και το πολιτικό σύστημα έχουν φτάσει στα όριά τους, λόγω της πολιτικής λιτότητος και της πίεσης που έχει ασκηθεί στην κοινωνία; Και τι σημαίνει αυτό, μπορεί να αλλάξει αυτή η πολιτική, αυτό το μείγμα πολιτικής;

ΝΤΑΝΙΕΛ ΓΚΡΟΣ

Οικονομολόγος, Δ/ντής CEPS

Μπορεί να γίνει συζήτηση για το πόσο για παράδειγμα η Γαλλία θα μπορούσε το 2014 ή 2015 να αλλάξει κάτι, να γίνουν μικρές προσαρμογές και για την Ισπανία.

                        Μπορούν να γίνουν μικρές προσαρμογές για χώρες όπως οι προαναφερθείσες, όμως για την Ελλάδα θα πρέπει να ξέρουμε ότι είναι διαρθρωτικά θεμελιώδη τα προβλήματα, θα πρέπει κατ΄ αρχήν η Ελλάδα επομένως να μπορέσει να λειτουργήσει αυτόνομα, να βασιστεί στις δικές της δυνάμεις και μετά να εξετάσει το ενδεχόμενο μικρών προσαρμογών.

                        Το βασικό ερώτημα για την Ελλάδα, που πρέπει να απαντηθεί, είναι κατά πόσον η προσαρμογή μπορεί να ολοκληρωθεί και αφ ης στιγμής βεβαίως βρεθεί στην εξουσία μία Κυβέρνηση στην Ελλάδα η οποία ακριβώς θα ολοκληρώσει αυτές τις προσαρμογές τότε ίσως μπορούμε να συζητήσουμε για περαιτέρω προσαρμογές εδώ κι εκεί.

                        Όμως είναι θεμελιώδες το ερώτημα που μόλις έθεσα και πρέπει κατ΄ αρχήν να απαντηθεί.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Δημοσιογράφος

Με δεδομένο το γεγονός ότι φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή τουλάχιστον υπάρχει μια πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων που δε θέλουν αυτές τις μεταρρυθμίσεις ή εν πάση περιπτώσει είναι αντίθετες με το πώς τις περιγράφει το μνημόνιο, τι πιστεύετε πρακτικά ότι θα γίνει; Υπάρχει περίπτωση για παράδειγμα να διακοπεί το πρόγραμμα, να διακοπεί η χρηματοδότηση του προγράμματος κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και τι θα σήμαινε αυτό;

ΝΤΑΝΙΕΛ ΓΚΡΟΣ

Οικονομολόγος, Δ/ντής CEPS

Αν τα πολιτικά κόμματα δεν μπορέσουν να συμφωνήσουν στην Ελλάδα, φαντάζομαι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι θα πουν αν δεν μπορείτε από μόνοι σας να λειτουργήσετε τότε δεν μπορούμε να ρίξουμε περισσότερα χρήματα στην οικονομία σας.

                        Και νομίζω ότι έχει πολύ χρόνο η Ελλάδα, διότι έχουμε την επόμενη δόση και το βασικό ερώτημα είναι για πόσο καιρό το τραπεζικό σύστημα μπορεί να επιβιώσει στην Ελλάδα. Αυτός είναι ο αδύναμος κρίκος σε αυτή την εξίσωση. Αν ο ελληνικός λαός ουσιαστικά δεν έχει πίστη στο δικό του τραπεζικό σύστημα και αποσύρει τις καταθέσεις του φερ΄ ειπείν, τότε η ελληνική οικονομία θα καταρρεύσει πολύ γρήγορα μάλλον.

                        Αυτό λοιπόν είναι το βασικό ερώτημα, που βεβαίως δεν μπορεί να απαντηθεί σε επίπεδο Βρυξελών, ούτε στο Βερολίνο, είναι ένα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί στην Αθήνα από την Αθήνα. Όταν λοιπόν θα αναλάβει μια Κυβέρνηση η οποία θα μπορεί με αξιοπιστία να ασχοληθεί με το ζήτημα, θα δοθεί και η απάντηση.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Δημοσιογράφος

Ένα ερώτημα το οποίο υπάρχει, κάποιο από τα κόμματα τα οποία έχουν εκλεγεί στη Βουλή λένε ότι θα προωθούσαν την ιδέα μιας μονομερούς διαγραφής του υπόλοιπου χρέους που έχει μείνει, που είναι χρέος κυρίως σε κράτη, σε διεθνείς οργανισμούς, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στο ΔΝΤ και τα λοιπά, αυτό τι θα σήμαινε πρακτικά εάν το έκανε μια Ελληνική Κυβέρνηση;

ΝΤΑΝΙΕΛ ΓΚΡΟΣ

Οικονομολόγος, Δ/ντής CEPS

Στον ιδιωτικό τομέα οφείλει πολύ μικρά ποσά αυτή τη στιγμή η Ελλάδα, το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι αυτό το χρέος. Αν όμως καταρρεύσει για μένα η οικονομία στην Ελλάδα ίσως και ο δημόσιος τομέας τελικώς να πει θα πρέπει με κάποιο τρόπο να παραγραφεί το χρέος ή να έρθει κάποιου είδους ελάφρυνση.

                        Όμως όσον αφορά τα χρέη της Ελλάδας προς τον υπόλοιπο κόσμο, είτε μιλάμε για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είτε για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οποιαδήποτε παραγραφή ή μονομερής διαγραφή θα ήταν πιστεύω πολύ σημαντικές οι επιπτώσεις της, θα αποκλειστεί από τη διεθνή κοινότητα η Ελλάδα και πιστεύω ότι θα ήταν τεράστιες και οι συνέπειες για την ελληνική οικονομία.

                        Βλέπετε ο υπόλοιπος κόσμος, οι υπόλοιπες χώρες θα μπορούσαν να βελτιώσουν την αντιμετώπιση απέναντι στην Ελλάδα αφ ης στιγμής και μόνο εάν η Ελλάδα καταβάλλει τις προσπάθειες που καλείται να καταβάλλει.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Δημοσιογράφος

Και να σας ρωτήσω και την τελευταία ερώτηση. Υπάρχει πολύς κόσμος στην Ελλάδα, ο οποίος πιστεύει ότι πραγματικά δεν υπάρχει κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ κι αυτό γιατί το κόστος ακόμα για σας, για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και για τη Γερμανία είναι πολύ μεγάλος συστηματικός κίνδυνος. Εσείς πιστεύετε ότι υπάρχει τέτοιος κίνδυνος, είναι ορατός, είναι κάτι το οποίο θα το δούμε πάλι στο μέλλον ή όχι;

ΝΤΑΝΙΕΛ ΓΚΡΟΣ

Οικονομολόγος, Δ/ντής CEPS

Φαίνεται ότι υπάρχει ακόμα το ερώτημα κατά πόσον η Ελλάδα μπορεί να επιβιώσει εντός των κόλπων της Ευρωζώνης. Κανείς από την υπόλοιπη Ευρώπη δε θέλει να εκδιώξει την Ελλάδα από την Ευρωζώνη, όμως δεν παύει να υφίσταται το ερώτημα κατά πόσον η Ελλάδα μπορεί να πληροί τις προϋποθέσεις για να παραμείνει εντός της Ευρωζώνης και αυτό είναι ένα ακόμα ερώτημα που μπορεί να απαντηθεί μόνο από την Αθήνα, μόνο στην Αθήνα.

                        Αν φύγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, δε θα είναι απόφαση κάποιων άλλων, αλλά θα συμβεί γιατί η Ελληνική Κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός δε θα είναι πρόθυμοι να καταβάλλουν το τίμημα και αυτό θα πρέπει να αποφασιστεί εντός των επομένων λίγων εβδομάδων στην Ελλάδα.

                        από ότι αντιλαμβάνομαι η πλειονότητα του ελληνικού λαού θέλει να παραμείνει εντός της Ευρωζώνης και αναμένουμε τις αποφάσεις των Ελλήνων εμείς στην υπόλοιπη Ευρώπη, για να δούμε κατά πόσον τελικά η Ελλάς προτίθεται και διατίθεται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Κανείς δεν μπορεί να το πει με βεβαιότητα αυτή τη στιγμή.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Δημοσιογράφος

Να σας ρωτήσω κ. Γκρος κατά πόσον βλέπετε ένα κίνδυνο, αυτό που γίνεται τώρα στην Ελλάδα, καθώς μια μεσαία τάξη ουσιαστικά αισθάνεται ότι εξαφανίζεται, ότι μπορεί να απλωθεί στην υπόλοιπη Ευρώπη; Δηλαδή αυτή η άνοδος των άκρων, είτε από δεξιά είτε από αριστερά, να είναι κάτι το οποίο μπορεί να εξαπλωθεί και στην υπόλοιπη Ευρώπη;

ΝΤΑΝΙΕΛ ΓΚΡΟΣ

Οικονομολόγος, Δ/ντής CEPS

Θεωρώ ότι αν η Ελλάδα δεν προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις, θα είναι πολύ σημαντικές οι συνέπειες για όλη την Ευρώπη, για το σύνολο της Ευρώπης, γιατί υπάρχει και η Πορτογαλία και η Ιταλία. Ειλικρινά όμως θεωρώ ότι όλα αυτά μπορούν να αντιμετωπισθούν, διότι θεωρώ ότι όλες οι χώρες γνωρίζουν τι θα συμβεί αν δεν προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις.

                        Συνεπώς υπάρχει και πολιτική συναίνεση σε άλλες χώρες, προκειμένου να προβούν στις απαραίτητες κινήσεις, να επανέλθουν δηλαδή σε ορθή τροχιά όλες οι χώρες και να παραμείνουν εντός της Ευρωζώνης. Εγώ πιστεύω ότι αν για παράδειγμα η Ελλάδα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, θα είναι δυσχερής η κατάσταση για την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά σίγουρα μπορεί να τη διαχειριστεί.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Δημοσιογράφος

Κύριε Γκρος σας ευχαριστούμε πάρα πολύ που είχαμε τη χαρά να σας έχουμε μαζί σήμερα.

Πώς βλέπει η Ευρώπη και η Γερμανία τα αποτελέσματα των ελληνικών και των γαλλικών εκλογών; Ο διάσημος οικονομολόγος και σύμβουλος της Μέρκελ Ντάνιελ Γκρος απαντά από τις Βρυξέλλες στα ερωτήματα του Αλέξη Παπαχελά.